Εγώ καλά σας τάλεγα (10.05.2012)

Μετεκλογική Δευτέρα. Πρωί, ξενυχτισμένος. Μία σκέψη μου έρχεται στο νου:

«Ωραία. Διώξαμε τους Γερμανούς και φέραμε τους Ναζί».

Εκλογικό αποτέλεσμα: Η απόλυτη μορφή του χάους. Στο κάτω κάτω η λέξη και η έννοια είναι δική μας. Δεν είμαστε μόνο εφευρέτες της δημοκρατίας…

Δεν ξέρω μέχρι την Πέμπτη που θα δημοσιευθεί αυτό το σχόλιο, τι θα έχει προκύψει από τα fractals των πιθανών συνδυασμών. Κανένα excel δεν μου βγάζει λύση. Ωστόσο αυτό που ξέρω και νιώθω είναι ένα πικρό παράπονο. Έγραφα εδώ πριν ένα μήνα:

«Ποιοι είναι αυθεντικοί φιλελεύθεροι-μεταρρυθμιστές στην Ελλάδα; Δύο ταλαντούχοι πολιτικοί που όμως έχουν μικρές ελπίδες να βρεθούν στην Βουλή. Ο Στέφανος Μάνος (ο ευφυέστερος και πιο δημιουργικός – γνώμη μου) και η Ντόρα Μπακογιάννη, επίσης ευφυής και ικανή. Για διαφορετικούς λόγους, αμφότεροι μη δημοφιλείς. Κι ένα νέο πρόσωπο, ο Θάνος Τζήμερος, με όλα τα προσόντα ενός χαρισματικού αρχηγού. Δεν τον γνώριζα. Τον παρακολουθώ όμως από τότε που ίδρυσε το κόμμα «Δημιουργία Ξανά!» (ψάξτε το στο Διαδίκτυο) και με έχει εντυπωσιάσει.  Τόσους μήνες τώρα άψογος και στην σκέψη και στην παρουσία.

Τι χρειάζονται; Ένα νέο ενιαίο σχήμα, συστράτευση μεταρρυθμιστών κι από άλλες παρατάξεις (π. χ. Τάσος Γιαννίτσης, Αλέκος Παπαδόπουλος) και ίσως έναν πιο χαρισματικό αρχηγό. Αν κατέβουν διασπασμένοι δεν θα δουν Βουλή και η χώρα θα πέσει στα νύχια των άκρων. Αλλιώς θα μπορούσαν να γίνουν ο τρίτος σύμμαχος μίας συγκυβέρνησης και καταλύτης για μεταρρυθμίσεις. Ας ξεπεράσουν τους εγωισμούς και τις μικρότητες!».

Αυτά στις 5.4.12. Δεν εισακούστηκα, ούτε εγώ, ούτε και άλλοι που έκαναν την ίδια πρόταση. Ο εγωισμός των «αρχηγών» επεκράτησε. Κι έτσι κανείς τους δεν μπήκε στη Βουλή. Αν είχαν συνασπιστεί, τα αθροιστικά ποσοστά τους θα ξεπέρναγαν το 6,5%. Θα είχαν 20 βουλευτές και θα έλυναν το πρόβλημα της ακυβερνησίας.

Για μένα ο ηθικός νικητής αυτών των εκλογών είναι ο Θάνος Τζήμερος. Ξεκίνησε μόνος, χωρίς πολιτική πείρα, χωρίς χρήματα, χωρίς προβολή από τα Μέσα, χωρίς ούτε ένα πεπειραμένο πολιτικό στέλεχος κοντά του. Κανένα από τα μεγάλα κανάλια δεν τον έπαιξε, ούτε μία εφημερίδα. Το 95% των Ελλήνων δεν άκουσε το όνομά του.

Μόνος του πήρε 2,14%! Πάνω από το 1,80 της «Δράσης», με τον πολύ-προβεβλημένο αρχηγό και τους καθηγητάδες… Υποθήκη για το μέλλον!