Έγινε Παρεξήγηση (29.03.2012)

Τάδε έφα Ντίνος Χριστιανόπουλος περί Ίντερνετ (εδώ, στην Lifo, στον Άρη Δημοκίδη):

«Αλλά θυμάμαι και τον Νίκο Δήμου που, ενώ το είχε αγκαλιάσει, μετά το αποκήρυξε με τα χειρότερα λόγια κι ας μην το παράτησε εντελώς. [ ] Αν εντόπισε αυτός προβλήματα στο Ίντερνετ, εμένα μου περισσεύει».

Επειδή ουδέποτε αποκήρυξα το Διαδίκτυο, προσπάθησα να καταλάβω σε τι αναφερόταν ο Ντίνος. Η μόνη περίπτωση που μπόρεσα να θυμηθώ ήταν το κλείσιμο του blog μου το 2007. Τότε είχα αγανακτήσει, όχι βέβαια με το Ίντερνετ, αλλά με ορισμένους σχολιαστές που είχαν παρεξηγήσει την ελευθερία του Διαδικτύου. Δεν ήταν πολλοί, μπορεί και μόνο δύο-τρεις με διαφορετικές ταυτότητες. Ούτε τα σχόλιά τους ήταν πολλά: ίσως μόνο 5%. Αλλά με την χυδαιότητά τους ρύπαιναν όλο τον χώρο.

Δοκίμασα στην αρχή να κάνω moderation (φιλτράρισμα) αλλά ήταν κουραστικό και δεν μου άρεσε η δουλειά του λογοκριτή. Έτσι κάποια στιγμή έκλεισα τα σχόλια και σταμάτησα να γράφω. Το ξανάνοιξα μετά δύο χρόνια, χωρίς σχόλια. (Η ιστορία στο doncatblogspot.com).

Γι όλα αυτά βέβαια δεν φταίει το Διαδίκτυο αλλά η ανικανότητα μας να συντηρήσουμε έναν αξιοπρεπή διάλογο. Το βλέπουμε και εδώ, όπου από τα σχόλια που μαζεύει η δικτυακή έκδοση του άρθρου, ελάχιστα είναι εποικοδομητικά και ενδιαφέροντα. 

Να αποκηρύξω το Ιντερνετ; Ούτε γι αστείο! Ήδη από το 1994 που πρωτόγραψα για αυτό, το αποκάλεσα την μεγαλύτερη εξέλιξη στην ιστορία του πνεύματος, της κοινωνίας και της οικονομίας – και δικαιώθηκα απόλυτα. Πολύ πιο σημαντικό από την τυπογραφία, γιατί επιτρέπει την αποθήκευση και γρήγορη διάδοση όχι μόνο κειμένων αλλά κάθε είδους έργου και δημιουργίας. Κάτι σαν την επινόηση της γραφής – αλλά με δυνατότητες πολυμέσων…

Τώρα πια οι ζωντανοί άνθρωποι ενημερώνονται, εργάζονται, μελετάνε, ψυχαγωγούνται, συσκέπτονται, επικοινωνούν, ψωνίζουν αλλά και επαναστατούν μέσα από το Διαδίκτυο.

Όχι, φίλτατε Ντίνο, δεν αποκήρυξα το Ιντερνετ – μόνο μερικούς Έλληνες θαμώνες του. Και ενοχλούμαι μάλιστα πολύ που το κράτος μας ξοδεύει χρήματα για να μας τρομάξει με τις «παγίδες του Διαδικτύου» (απαράδεκτες οι τηλεοπτικές διαφημίσεις που το εμφανίζουν ως εγκληματική οργάνωση) αντί να μας προτρέπει να το μάθουμε και να το αξιοποιήσουμε. Αν παραμείνουμε δικτυακά αναλφάβητοι (όπως δυστυχώς είμαστε ακόμα),  δεν θα μας επισκεφθεί ανάπτυξη ή προκοπή. Ποτέ.