Ένας Κούκος; (23.06.11)

Δύο κακομαθημένα παιδιά, βλαστοί υπερφιλόδοξων μαμάδων, έδωσαν την περασμένη εβδομάδα ένα ρεσιτάλ ζαβολιάς και κακών τρόπων. Το θέμα ήταν ποιος θα είναι αποπάνω στο παιχνίδι της γειτονιάς. Μετά από διάφορες στιχομυθίες του στιλ: «εγώ πρώτος  δέχθηκα να μην τα φυλάω» κι «εσύ το έκανες τούμπανο στη γειτονιά», τελικά η συνεννόηση απέτυχε. Έτσι τώρα ο καθένας παίζει μόνος του.

Θα καταλάβατε ότι αναφέρομαι στην ανεκδιήγητη ανταλλαγή απόψεων περί κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά. Δεν ήταν απλώς φαιδροί – ήταν θλιβεροί. Και πραγματικά μου θύμισαν διαπραγματεύσεις παιδικών χρόνων στις αλάνες.

Άραγε είμαστε άτυχοι ως λαός, ή έχουμε αλλεργία με τους πραγματικά ευφυείς και ικανούς ανθρώπους και δεν τους θέλουμε να μας εκπροσωπούν; Οι ελάχιστοι αξιόλογοι που βρέθηκαν στην πολιτική, εξουδετερώθηκαν πάραυτα. Εκτός αν έπαιζαν το παιχνίδι του λαϊκισμού, όπως ο Ανδρέας που από καθηγητής πανεπιστημίου μεταμφιέστηκε σε ρεμπέτη για να επιβιώσει πολιτικά.

Αν ήσασταν ιδιοκτήτης μίας μεγάλης επιχείρησης, θα αναθέτατε ποτέ την γενική διεύθυνση στον Γιώργο Παπανδρέου; Μπορείτε να φανταστείτε τον Σαμαρά σαν κάτι καλύτερο από υπεύθυνο μάρκετινγκ μικρομεσαίας εταιρίας; Θα προσλαμβάνατε για ιδιαιτέρα γραμματέα σας την Φώφη Γεννηματά;

Ας είναι. Ο Βενιζέλος είναι ευφυέστερος και γύρω του υπάρχουν μερικοί ικανοί άνθρωποι. Στηρίζω πολλές ελπίδες στον νέο υφυπουργό Παντελή Τζωρτζάκη. Τον έχω παρακολουθήσει από τους καιρούς του Ι.Τ.Ε. και της Forthnet – άνθρωπος δημιουργικός, δυναμικός και γνώστης του αντικειμένου. Μπορεί η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» να ακούγεται σαν τα διάφορα φουτουριστικά φούμαρα των ψευτοακτιβιστών – αλλά έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της χώρας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες αυτές στιγμές. Μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (γραφειοκρατία, διαφθορά, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, υπερτιμολογήσεις, υπερσυνταγογράφηση, κλπ.) λύνονται μόνον ηλεκτρονικά. Μακάρι ο Τζωρτζάκης να δικτυώσει το κράτος. Θα είναι ο κούκος που φέρνει λίγη άνοιξη.

Αν τον αφήσουν, φυσικά. Γιατί είναι πολλά τα λεφτά, πολλά τα συμφέρονται που θίγονται από μία τέτοια εξέλιξη. Συν την ραστώνη, την αμορφωσιά και την αδιαφορία των υπαλλήλων. (Ακόμα και οι τελειότεροι υπολογιστές θέλουν έναν χειριστή…). Του εύχομαι καλή δύναμη και καλή τύχη!