Το Κρυφό Σχολειό (4.10.07)

Νομίζω πως ο άνθρωπος για να υπάρξει και να συνυπάρξει χρειάζεται δύο πράγματα: ορθολογισμό και ευαισθησία.

Χωρίς ορθολογισμό οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να συνυπάρξουν. Χωρίς ευαισθησία ίσως δεν αξίζει τον κόπο να το κάνουν.

Άνοιξα πριν 20 μήνες ένα blog, αρχικά για να παίξω. Όταν όμως είδα πως μαζεύτηκε κόσμος, είπα να προωθήσω αυτές τις δύο αρχές.

Μετά από 356 δικά μου κείμενα και 72.496 σχόλια αναγνωστών, κουράστηκα και το έκλεισα. Αποχαιρετώντας το, έκανα έναν απολογισμό:

«Ορθολογισμός και ευαισθησία λοιπόν. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Τώρα που γράφω ο ΛΑ.Ο.Σ ορκίζεται στην Βουλή, το Βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού αποσύρεται (αν και διορθωμένο), το ψευδοπρόβλημα του Σκοπιανού αναδεικνύεται πάλι σε μείζον “εθνικό θέμα” και το Συμβούλιο Επικρατείας, προστάτης της ανεξιθρησκίας, κάνει ορθόδοξο αγιασμό. Αυτά ως προς τον ...ορθολογισμό».

Αν κάτι πέτυχε το blogμου, θα πρέπει να ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν τόσο ανορθολογική, ανασφαλής, φανατική και φοβισμένη.

Φοβάται τις αλήθειες της ιστορίας της. Φοβάται ότι οι ξένοι συνωμοτούν σε βάρος της. (Άλλη δουλειά δεν είχαν). Φοβάται το άοπλο κρατίδιο στον βορρά.

Όχι, δεν ήταν πάντα έτσι. Σε παλιότερα χρόνια η Αριστερά ήταν πιο ορθολογική, κοσμοπολίτικη και πολεμούσε τους εθνικούς μύθους. Τώρα έγινε εθνικιστική, ενώ διαπρεπείς Αριστεροί είναι θεούσοι! (Καημένε Μαρξ, τι έλεγες για το όπιο…)

Έτσι λοιπόν και η νέα μας γενιά θα μαθαίνει τα ίδια ιερά ψεύδη που διδαχθήκαμε κι εμείς:

«Στις 25 Μαρτίου του 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε στην Αγία Λαύρα το λάβαρο της Επανάστασης».

Ούτε μία λέξη σε αυτή τη φράση δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια. Κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25, η επανάσταση ξεκίνησε στην Μάνη στις 22, ο Π. Π. Γερμανός ήταν (όπως όλη η ιεραρχία) αντίθετος και το λάβαρο φτιάχτηκε πενήντα χρόνια μετά.

Μήπως θα πρέπει να ιδρύσουμε τώρα το Κρυφό Σχολειό (που ουδέποτε υπήρξε) για να μαθαίνουμε την αλήθεια;