AEK, Ελλάδα μου (06.05.10)

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν ΑΕΚτζής.

Γιατί; Δεν ξέρω. Το σπίτι, η οικογένεια, το περιβάλλον, ποδοσφαιρικά αδιάφορο. Καμία σχέση με Κωνσταντινούπολη. Η γειτονιά αριθμούσε μερικούς Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς και έναν Απόλλωνα. Ήμουν, από ότι θυμάμαι, ο μόνος κιτρινόμαυρος. Ίσως μου άρεσε το χρώμα.


Ήταν Κατοχή. Μπάλα δεν είχαμε δει ποτέ – παίζαμε με λαστιχένια παιδικά τόπια, και, αφού χάθηκαν και αυτά, με ..κάλτσες. Ναι, χιλιομπαλωμένες μάλλινες κάλτσες που δεν φοριόνταν πια, τις έραβαν οι μανάδες όλες μαζί και γίνονταν κάτι σαν μπάλα. Παίζαμε σε αλάνες – αλλά κυρίως στους δρόμους. Άδειοι ήταν, ζήτημα αν περνούσαν τρία αυτοκίνητα την ημέρα.

 

Ήμουν λοιπόν ΑΕΚ. Μη φανταστείτε φανέλες και κασκόλ – δεν υπήρχαν τότε τέτοια πράγματα. Τα χρώματα τα ξέραμε ...θεωρητικά. Μαθαίναμε όμως τα ονόματα των ποδοσφαιριστών. Θεοί μου ήταν ο Ρίμπας (και μετά ο Δελαβίνιας, σπουδαίοι τερματοφύλακες) οι Μαρόπουλος, Μάγειρας, Τζανετής και αργότερα ο Σταματιάδης, ο μέγας Μίμης Παπαϊωάννου και ο εξίσου σημαντικός Νεστορίδης, ο μόνιμος Σεραφείδης... Αρκετούς από αυτούς τους χάρηκα στο γήπεδο. Σκληρό σαν τσιμέντο το καλοκαίρι και μαλακό σαν βούρκος το χειμώνα.

Γιατί τώρα θυμήθηκα την ΑΕΚ και αυτά που έγραφα στο blog μου πριν 4 χρόνια; Μα γιατί την Κυριακή, παρακολουθώντας παράλληλα από τη ΝΕΤ το ματς Ολυμπιακός-ΑΕΚ για τα play offs και από την ΕΤ1 τις ανακοινώσεις IMF + Eurogroup για τα μέτρα του νέου πακέτου, ένιωσα πόσο όμοιες ήταν οι ιστορίες ΑΕΚ και Ελλάδας. Και οι δύο είχαν ένδοξο παρελθόν. Και οι δύο είναι τώρα υπερχρεωμένες και χρεωκοπημένες. Και οι δύο οδηγήθηκαν στον όλεθρο από ανεύθυνες μέχρι εγκληματικές διοικήσεις που τις καταλήστευσαν. Και οι δύο φαλίρισαν διαχειριζόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις: η μία έχτισε με δανεικά τα Ολυμπιακά Ακίνητα και η άλλη γκρέμισε (στα καλά καθούμενα!) το γήπεδό της στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Κι όταν οι ομάδες πέφτουν, δεν τις σέβεται ούτε η διαιτησία. Μας έπρηξε η Μέρκελ για το δάνειο. Κι αν τελικά μας κράτησε ο Τρισέ, ο διαιτητής Τριτσώνης μας έθαψε. Δεν μας έδωσε ένα καταφανές πέναλτι και μας ακύρωσε ένα εγκυρότατο γκολ…