Ο Παλαιοκώστας και ο Νεοκώστας (09.04.09)

Ο Παλαιοκώστας τα κατάφερε μία χαρά. Για δεύτερη φορά όλα πήγαν ρολόι. Το σύστημα δούλεψε σωστά, το αποτέλεσμα τέλειο. Μια απόδραση υποδειγματική, έτοιμη για το βιβλίο Γκίνες.

Αντίθετα ο Νεοκώστας ταλαιπωρείται. Εδώ και καιρό προσπαθεί να οργανώσει την δική του απόδραση που δεν του βγαίνει με τίποτα. Για δεύτερη φορά κι αυτός βρέθηκε στη στενή με διάφορους ενοχλητικούς τύπους που του ζητούσαν οδηγίες, κατευθύνσεις, προγράμματα και δεν τον άφηναν σε χλωρό κλαρί. Χαλαρός Μακεδόνας ο Νεοκώστας δεν άντεχε την πίεση και το στρες. «Τι θέλουν από μένα όλοι αυτοί;» αναρωτιόταν. «Δεν με αφήνουν στην ησυχία μου».

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε επιζητήσει αυτή τη κατάσταση. Αντίθετα με τον Παλαιοκώστα ο οποίος δούλεψε σκληρά για να καταλήξει όπου κατέληξε – ο Νεοκώστας βρήκε έτοιμο μαγαζί γωνία. Είπε το όνομά του και το πήρε. Ναι, το όνομα ήταν ο κωδικός. Αν τον λέγανε Τρεχαγυρευόπουλο – τρέχα γύρευε.

Μόλις όμως βρέθηκε μέσα στο μαγαζί που κληρονόμησε, κατάλαβε τα δύσκολα. Εδώ μάτια μου σου δίνουν βέβαια τίτλους, οφίτσια και φρουρές – αλλά σου ζητάνε και να δουλεύεις. Η δουλειά ήταν γι αυτόν κάτι άγνωστο – ποτέ δεν είχε εργαστεί, ούτε σαν βοηθός βοηθού. Και τώρα έπρεπε να παίξει τον ρόλο του αφεντικού!

Ε, στην αρχή είχε και λίγο γούστο. Αλλά μετά αγρίεψαν τα πράγματα. Σκάνδαλα, φωτιές, κρίσεις, προβλήματα. Συμβούλια, διαβούλια, συσκέψεις έξω και μέσα. Πήγε να φορτώσει τη δουλειά σε άλλους – αλλά συνεχώς του γύριζε πίσω. Είχες και τους επιτηρητές να σε κοιτάνε από μακριά και να μετράνε τα πάντα. Άρχισε να ψάχνει για την έξοδο.

Μελέτησε επισταμένα τα σχέδια του Παλαιοκώστα. Απόδραση τώρα! Ελικόπτερο εύκολο ήταν να βρεθεί αλλά πώς να προσγειωθεί στο γραφείο του – έχει εκεί πολλούς μπάτσους. Ίσως στο εξοχικό – να πάρει και την φαμίλια; Αλλά να πάει πού; Εκεί είναι που ζήλεψε τον Παλαιοκώστα. Πώς μεταμφιέζεται, πώς καταδύεται και εξαφανίζεται. «Α ρε θείε Αρχαιοκώστα τι μου έκανες!» μουρμούρισε κι έσκυψε το κεφάλι απελπισμένος. Ούτε την απελευθέρωση ενός Παλαιοκώστα δεν θα γευόταν στη ζωή του…