Η Κυρία δεν λυπάται (25.10.07)

Η 17η Οκτωβρίου ήταν η παγκόσμια ημέρα της φτώχειας. Στον δικτυακό της τόπο η ΕΡΤ ανάρτησε ένα ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Α. Π., το οποίο εικονογράφησε με μία φωτογραφία που είχα τραβήξει πριν από χρόνια, είχε δημοσιευθεί στον «Φωτογράφο» και υπήρχε στον Δικτυακό μου Τόπο από το 1997.

Ένας φίλος, που γνώριζε την φωτογραφία, με ειδοποίησε. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με κάποιον αρμόδιο αλλά φαίνεται πως οι αρμόδιοι εκεί σχολάνε νωρίς, γιατί δεν βρήκα κανένα μετά τις 2.

Την άλλη μέρα μπόρεσα να επικοινωνήσω με την κα. Α. Π., που με πληροφόρησε ότι πήρε την φωτογραφία από το αρχείο της ΕΡΤ. Όταν της θύμισα ότι ο νόμος απαγορεύει την δημοσίευση φωτογραφιών αν δεν αναγράφεται το όνομα του φωτογράφου και δεν έχουν καταβληθεί τα δικαιώματα, δήλωσε αναρμόδια και με παρέπεμψε στον προϊστάμενό της. Μετά από αρκετό κόπο μίλησα με τον προϊστάμενό της κ. Π., ο οποίος αναγνώρισε το δίκιο μου και με ρώτησε τι θέλω να γίνει. Του είπα το αυτονόητο: να αναφερθεί το όνομα του φωτογράφου και να εκφράσει η ΕΡΤ την λύπη της για την παραβίαση των δικαιωμάτων του.

«Αυτό δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ», μου δήλωσε – «θα το συζητήσω με τον προϊστάμενό μου». Μετά από μία ώρα μίλησα με τον προϊστάμενό του κ. Κ. (ο οποίος είχε ήδη μιλήσει με τον δικό του προϊστάμενο κ. Μ.) και μου μετέφερε την άποψή του: «Αποκλείεται η ΕΡΤ να εκφράσει την λύπη της. Απλώς θα γράψουμε το όνομα του φωτογράφου».

Δηλαδή η ΕΡΤ επιτρέπεται να παρανομεί, αλλά όχι και να λυπάται γι αυτό. Θέλει να το κάνει ελεύθερα, άνετα, να μην την βαραίνουν ενοχές, ούτε να ζητάει συγγνώμες. (Βεβαίως για πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων, ούτε κουβέντα).

Όλοι αυτοί λοιπόν (οι δημιουργοί του αρχείου της ΕΡΤ,  οι διαδοχικοί προϊστάμενοι, και η ίδια η Εταιρία) που πληρώνονται με τα δικά μας λεφτά, δικαιούνται να παραβαίνουν  το νόμο χωρίς συνέπειες. Ούτε καν της αξιοπρεπούς ευγένειας…