Σαν τους παλιούς άξεστους και ανίκανους φεουδάρχες, το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματά του. Σπαταλάει, χρεώνεται και μετά επιβάλει φόρους. Όχι «επί δικαίων και αδίκων». Μόνο επί δικαίων – οι άδικοι φοροδιαφεύγουν.
Το νέο χαράτσι στην οικοδομή παραβλέπει ένα βασικό στοιχείο: ένα ακίνητο δεν είναι εισόδημα. Μπορεί να κληρονόμησε κάποιος ένα ακριβό σπίτι – και να μην έχει λεφτά ούτε για τα κοινόχρηστα. Ή να το αγόρασε σε στιγμές ευημερίας και τώρα να μην μπορεί να το συντηρήσει. Να το πουλήσει; Η αγορά ακινήτων είναι νεκρή.
Να φέρω ως παράδειγμα την περίπτωση του συγγραφέα Ν. Δ. (Κάθε ομοιότητα με γνωστά πρόσωπα είναι απόλυτα ηθελημένη). Σε καιρούς που είχε χρήματα, αγόρασε ένα μεγάλο διαμέρισμα στο Ψυχικό. Αργότερα έχτισε στο βουνό ένα μικρό εξοχικό. Κληρονόμησε κι από την μητέρα του ένα διαμέρισμα που παραμένει κενό (πληρώνει όμως τα κοινόχρηστα).
Όλα αυτά τον βάζουν στην κατηγορία της «Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» - και πληρώνει ΦΜΑΠ μαζί και ΕΤΑΚ και άλλους φόρους.
Φέτος τα εισοδήματά του από πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων του θα ανέλθουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 4.450 ευρώ, καθαρά. (Αντιστοιχούν σε πωλήσεις μερικών χιλιάδων αντιτύπων). Σύνταξη και ασφάλιση δεν έχει. (Όταν μπήκαν οι συγγραφείς στο ΤΕΒΕ ήταν ήδη 65 ετών. Παλιότερα δούλευε στην διαφήμιση που δεν είχε ασφαλιστικό φορέα). Γράφει κάθε εβδομάδα σε ένα freepress, για το κέφι του.
Η σύζυγός του είναι γιατρός, διευθύντρια στο ΕΣΥ. Είδε τον τελευταίο χρόνο τις ήδη γελοίες αποδοχές της να συρρικνώνονται κατά 35% με την περικοπή δώρων και επιδομάτων. Ιατρείο δεν κάνει, φακελάκια δεν παίρνει.
Τώρα ο Ν. Δ. καλείται να πληρώσει φόρους που ξεπερνούν το εισόδημά του. Είναι ένα μαθηματικό πρόβλημα. Επιπλέον πρέπει να φάει, να ντυθεί, να κινηθεί…
Βέβαια ο άνθρωπος αυτός κέρδισε χρήματα στην ζωή του (όλα φορολογημένα) και έχει αποταμιεύσεις. Οι μισές είναι μάλλον χαμένες (επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα…). Ζει από τις άλλες μισές και απλώς εύχεται να τελειώσει αυτός πριν από εκείνες…