ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ (1985-87)

Και οι μεν “ρατσιστές” Αυστριακοί ψηφίσαν τον “ρατσιστή” Waldheim — ενώ οι επίσης “ρατσιστές” Γάλλοι είχαν δώσει 10% στον “ρατσιστή” Le Pen.

Και εμείς;

Έ! Λοιπόν εμείς, οι άκακοι, ανεκτικοί, δημοκρατικοί, πολιτισμένοι Έλληνες είμαστε ίδιοι και χειρότεροι!

Το υποψιαζόμουνα. Αλλά τώρα μετά την πρόσφατη ερευνά της ΕΥΡΩΔΗΜ (Μάιος 1986), το γνωρίζω.

Στην ερώτηση: “Ένας Έλληνας Εβραίος είναι Έλληνας;”, το 41% των Ελλήνων άπαντα αρνητικά. Στην αντίστοιχη ερώτηση του IFOP μόνον 12%, των Γάλλων είπε όχι. (79%, ναι. Έλληνες: 49%. Αυστριακοί, σε προεκλογική κορύφωση, 43%).

Μόνον 17% των Γάλλων θα είχε αντίρρηση για ένα γαμπρό (η νύφη) Εβραίο — στους Έλληνες το ποσοστό είναι 51%,. Ακόμα: το 49%, από μας δεν θα ψήφιζε έναν Εβραίο βουλευτή (Γάλλοι: 13%) και 43% δεν θα πήγαινε σε Εβραίο γιατρό (Γάλλοι: 7%)! Και —αθάνατη παράνοια!— το 55% των συμπολιτών μας πιστεύει πως οι Εβραίοι κυβερνούν τον κόσμο!

Συντριπτικά στοιχεία! Και να σκεφθείτε πως στην Ελλάδα ρωτήθηκαν μόνον Αθηναίοι (τα προοδευτικότερα στοιχεία του πληθυσμού!).

Η έρευνα καλύπτει, πέρα από τους Εβραίους, άλλες δύο μειονότητες — Μουσουλμάνους και Τσιγγάνους. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι τα ποσοστά σ' αυτές τις κατηγορίες είναι ακόμα μεγαλύτερα — μερικά σε επίπεδο παγκόσμιας επίδοσης... (Π. χ. 66% δεν θέλουν γαμπρό τσιγγάνο).

Και βέβαια είναι ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση. Όσο πιο δεξιά, τόσο πιο ρατσιστικά. (Το τελευταίο ποσοστό, στους οπαδούς της Ν.Δ., φθάνει το 92%).

Αλλά, πέρα από τη φυλετική διάκριση, η έρευνα εμφανίζει και μερικά, σχεδόν μεσαιωνικά γνωρίσματα. Όπως θρησκευτική μισαλλοδοξία. Στο ερώτημα αν εμπιστεύονται έναν Ορθόδοξο απάντησε καταφατικά το 92% — έναντι 63% για έναν Καθολικό και 57% για έναν Διαμαρτυρόμενο. Φυσικά το ποσοστό πέφτει στο 37% για τους Εβραίους και στο 35% για τους Μουσουλμάνους.

Με άλλα λόγια — το ένα τρίτο των Αθηναίων δεν εμπιστεύεται, έναν Χριστιανό (έστω λευκό και Ευρωπαίο), μόνο και μόνο επειδή δεν είναι, Ορθόδοξος! Για να μη σχολιάσω τα δύο τρίτα που δεν εμπιστεύονται —a priori— Εβραίους, Μουσουλμάνους και Τσιγγάνους.

Τα ποσοστά αυτά είναι μοναδικά — όχι μόνο για σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος αλλά και για προηγμένο τριτοκοσμικό. Και εδώ βλέπει κανείς τι ζημιά έχει κάνει η “επικρατούσα θρησκεία” και η εμπλοκή της σε κάθε χώρο της ζωής μας! Ακόμα ζούμε σε καθεστώς σκοτεινών χρόνων και κρίνουμε τους ανθρώπους από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις!

Κι όλα αυτά δεν είναι μόνο ηθικά απαράδεκτα. Δεν είναι μόνο κοινωνικά επώδυνα. Είναι και εθνικά επιζήμια. Μας εμποδίζουν να λύσουμε ένα σωρό προβλήματα γιατί επιμένουμε να αγνοούμε την ύπαρξή τους. Επειδή αυτό μας βολεύει.

Όλα τα επεισόδια φυλετικού η θρησκευτικού μίσους έχουν απαλειφθεί από την πρόσφατη Ιστορία μας. Κι όταν κανείς ασχοληθεί με την κατοχική συμπεριφορά των Χριστιανών απέναντι στους Εβραίους θα αναφερθούν μόνο οι (λίγες) θετικές περιπτώσεις — και όχι οι πολλές αρνητικές. Όποιος αναρωτηθεί ποιοι εσύλησαν τα μνήματα του Μεγάλου Εβραϊκού Νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης και ποιοι το... οικοπεδοποίησαν — είναι ανθέλλην!

Και ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα μειονοτήτων στην Ελλάδα —λίγες χώρες έχουν πληθυσμό τόσο ομοιογενή— με την απόλυτη (και διόλου ανεκτική) στάση μας το δημιουργούμε ! Αρνούμενοι την ύπαρξη θέματος - το θέτουμε. Μην αναγνωρίζοντας βασικά δικαιώματα στις μικρές μας (ούτε 2%) μειονότητες, δίνουμε τη δυνατότητα στους καλοθελητές να εκμεταλλεύονται και να δημαγωγούν.

Η πιο χαρακτηριστική απόδειξη για το στρουθοκαμηλισμό μας: στις γενικές απογραφές του 1961, '71 και '81 δεν υπήρχαν ερωτήσεις για θρησκεία και γλώσσα! Παγκοσμίως πρωτοφανές ! Γιατί; Για να μη φανεί η ύπαρξη γλωσσικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων. Λες κι αν δεν τις μετρήσουμε θα εξαφανισθούν ! Η εθνικοφροσύνη ως ταχυδακτυλουργία και ως απάτη!

Και ας ωρύεται ο Σολωμός, από το βάθος των χρόνων: “Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές”.

Το έθνος έχει εφεύρει τα εθνοσωτήρια ψεύδη - και τα καλλιεργεί στο θερμοκήπιο του σαν όπιο, να μας αποκοιμίζει.

Έτσι όμως δεν θα πάμε μπροστά. Με μύθους (περί των ανεκτικών, μεγαλόκαρδων και αντι-ρατσιστών Ελλήνων), με αποκρύψεις γεγονότων και στοιχείων, με κορόνες εθνικοφροσύνης (περιμένω τα σχετικά γράμματα!) δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα. Προϋπόθεση κάθε θεραπείας είναι, η σωστή διάγνωση.

Η έρευνα της ΕΥΡΩΔΗΜ μας θέτει όλους μπροστά σε τεράστιες ευθύνες: πολιτικούς ηγέτες, διανοούμενους, Μέσα Επικοινωνίας, εκπαιδευτικούς. Αν τα πορίσματα της είναι σωστά (και, επιστημονικά, δεν βλέπω που λαθεύει), τότε χρειάζεται ριζική αναθεώρηση σε πολλά θέματα — από τα εκπαιδευτικά βιβλία μέχρι την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Εκκλησία και τις μειονότητες.

Κάποτε πρέπει οι Έλληνες να ωριμάσουμε — και να ατενίσουμε ψύχραιμα το πρόσωπο μας στον καθρέφτη.

22.6.1986