ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ (1985-87)

“Μα πώς τολμάτε να λέτε ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές; Ούτε Νταχάου είχαμε στην Ελλάδα, ούτε υπόθεση Ντρέυφους! Φυσικά δεν εμπιστευόμαστε Εβραίους γιατί αυτοί φροντίζουν μόνο τα εβραϊκά συμφέροντα. Εσένα θα σου πιουν το αίμα!”.

“Δεν είμαστε ρατσιστές επειδή δεν θέλουμε η κόρη μας να παντρευτεί γύφτο! Αφού όλοι οι γύφτοι είναι αγράμματοι, βρώμικοι και κλέφτες!”.

“Υποστηρίζετε τους Εβραίους που είναι εγκληματίες και εξοντώνουν τους "Άραβες...”.

Ο πιο επικίνδυνος ρατσιστής — είναι αυτός που νομίζει πως δεν είναι. Οι άνθρωποι που μου έγραψαν αυτά τα γράμματα (και πολλά παρόμοια) ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία.

Το Νταχάου και το Άουσβιτς δεν είναι ρατσισμός. Είναι τα αποτελέσματα του ρατσισμού. Πριν από αυτά, προηγήθηκε μια νοοτροπία μια στάση, μια γνώμη. Αυτή που εκφράζεται στις εθνικές η θρησκευτικές η φυλετικές προκαταλήψεις, που οδηγούν στις ανάλογες διακρίσεις.

Η άποψη πως “όλοι οι γύφτοι είναι, κλέφτες”, είναι, η προκατάληψη που οδηγεί στη διάκριση πως “οι γύφτοι, δεν είναι σαν κι εμάς” ή “είναι κατώτερο;.”. Ανάλογα “οι νέγροι είναι ανώριμοι” ή “πρωτόγονοι”, “οι Εβραίοι κατώτερη φυλή” κλπ. Από εκεί μέχρι τα στρατόπεδα είναι πια ένα βήμα.

— Μα αφού οι γύφτοι είναι πραγματικά κλέφτες! θα ανταπαντήσει η επιστολογράφος μας. Πρώτα είναι ψευδέστατο (ελέγξτε τις στατιστικές!).Έπειτα και ένας μόνο γύφτος να ήταν τίμιος, είναι άδικο να φορτώνεται την προκατάληψη. Τρίτο: αν υπάρχουν πολλοί γύφτοι κλέφτες — αυτό δεν είναι, χαρακτηριστικό της φυλής τους (όπως π.χ. το χρώμα). Είναι κοινωνικό συμβάν — για το οποίο σίγουρα φταίμε κι εμείς. (Το άκρον άωτον της ρατσιστικής υποκρισίας — όταν λένε: Οι νέγροι είναι αμόρφωτοι — επειδή δεν τους μορφώνουν).

Όταν η κυβέρνηση του Ισραήλ παίρνει μια βάρβαρη απόφαση — αυτό δεν σημαίνει πως οι απανταχού γης Εβραίοι είναι (από τη φύση τους) βάρβαροι ! Ούτε ευθύνονται οι Μουσουλμάνοι της Θράκης για τον Αττίλα στην Κύπρο!

Οι προκαταλήψεις και γενικεύσεις είναι η αρχή και η βάση κάθε ρατσισμού. Αυτές ακριβώς είχα επισημάνει στο άρθρο μου. Δεν έγραψα πως “όλοι οι Έλληνες είναι ρατσιστές”. (Αυτό θα ήταν ρατσισμός!). Αλλά πως, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, οι Έλληνες δεν ήταν λιγότερο ρατσιστές (και μισαλλόδοξοι) από τους άλλους Ευρωπαίους — μάλλον περισσότερο. Πράγμα που μου επιβεβαίωσαν (πανηγυρικά) τα γράμματα σας.

Κι άλλη μια διευκρίνιση — σχετικά με την Εκκλησία. Δεν είμαι ούτε “άθεος” ούτε “αντιορθόδοξος”. Είμαι φανατικός οπαδός της ανεξιθρησκείας, της ελευθερίας στη θρησκευτική επιλογή, όπως την κατοχυρώνουν τα περισσότερα ξένα δημοκρατικά συντάγματα — αλλά όχι το δικό μας. (Το δικό μας σύνταγμα είναι το μόνο που δεν ισχύει “στο όνομα του λαού”, αλλά “εις το όνομα της αγίας, ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος”! Ξεκινάει από την “επικρατούσα θρησκεία” την οποία και καθιερώνει).

Πιστεύω λοιπόν, πως ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα τον τρόπο που θα προσεγγίζει το θείο. Και πως αυτό πρέπει να το κάνει αφού αποκτήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες και την ωριμότητα να κρίνει. Πώς η πολιτεία, στο σχολείο, οφείλει να του δώσει τις γνώσεις (διδάσκοντας Ιστορία και θεωρία όλων των θρησκειών — αμερόληπτα και αντικειμενικά). Στα 18 του, ο νέος θα αποφασίσει αν και ποια θρησκεία θα επιλέξει, θεωρώ ανελεύθερη (και ουσιαστικά αντισυνταγματική) τη σημερινή κατάσταση: υποχρεωτική ένταξη κάθε άβουλου νήπιου και εκβιαστική παραμονή (αλλιώς ούτε σε θάβουν!) των ενηλίκων.

Φυσικά υποστηρίζω τον πλήρη χωρισμό κράτους και εκκλησίας. (Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...). Η εκκλησία, αυτόνομη και αυτεξούσια, να ζει με/και από τους πιστούς της. (Ίσως μάλιστα να θεσπιστεί και ειδικός εκκλησιαστικός φόρος, για όσους προσχωρούν, όπως η Kirchensteuer στη Γερμανία). Κι όλα αυτά, είναι βέβαιο πως όχι μόνο δεν θα μειώσουν το κύρος και την ακτινοβολία της Εκκλησίας, άλλα θα την ενισχύσουν, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Είναι κοινή συνείδηση πως η Εκκλησία μας έχει χάσει το δρόμο της (ακόμα και Ιεράρχες το ομολογούν!). Πιστεύω πως μια γενναία μεταρρύθμιση θα τη βοηθούσε να έρθει πιο κοντά στον Χριστό και στον άνθρωπο.

Και ας μην ακούσω πάλι τα επιχειρήματα από την παράδοση. Σύμφωνοι, η Εκκλησία, σαν κοσμική εξουσία, στάθηκε κάποτε χρήσιμη στο γένος — αλλά τότε και η βασιλεία κάποτε ωφέλησε, (θυμηθείτε τον Ιουστινιανό και τον Βουλγαροκτόνο! Να επαναφέρουμε τους αυτοκράτορες;). Ας αφήσουμε που η προσφορά της εκκλησίας μας έχει υπερτονισθεί — ενώ ελάχιστα ξέρουμε για την αρνητική της επιρροή. Που έχει μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή μας κατάσταση.

Κι ας μην αρχίσουν να έρχονται πάλι γράμματα πως είμαι άθεος, και αντίχριστος. Όλα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Θεό, με την πίστη ή με τον Χριστό. Έχουν σχέση με άλλα πράγματα: χρήματα, εξουσία (κοσμική), επιρροή, αξιώματα και ματαιόσπουδες φιλοδοξίες. Δηλαδή, όλα αυτά που στηλίτευσε ο Χριστός. Αν ξαναρχόταν στον κόσμο (δίκιο είχες Καζαντζάκη !) οι Αρχιερείς (και οι Φαρισαίοι) θα τον ξανασταύρωναν !

14.9.1986