Αυτοί που επικρίνουν την τηλεόραση μου θυμίζουν την γεροντοκόρη του ανεκδότου που παραπονέθηκε ότι ο απέναντι γείτονας κυκλοφορούσε ολόγυμνος. Όταν ήρθε το 100 και διαπίστωσε πως από πουθενά δεν φαινόταν το άσεμνο θέαμα, η διαμαρτυρόμενη αντέτεινε:

- Βάλτε το σκαμνί πάνω στο τραπέζι της κουζίνας - ανεβείτε και θα δείτε!

Όπως για να δεις τον γυμνό γείτονα χρειάζεται να το επιδιώξεις - έτσι και για να δεις μία (κακή) εκπομπή, πρέπει να ανοίξεις την τηλεόραση και να την κρατήσεις ανοιχτή. Αλλά κανείς δεν σε υποχρεώνει να το κάνεις.

Δέχομαι συχνά άθλια βιβλία από διάφορους αυτοαποκαλούμενους συγγραφείς. Με ενοχλούν; Διαμαρτύρομαι; Όχι. Απλά, μόλις διαπιστώσω πως δεν αξίζουν τον κόπο (αρκεί γι αυτό η ανάγνωση μερικών σελίδων) δεν συνεχίζω.

Και η τηλεόραση δεν με ενοχλεί - διότι δεν την βλέπω. Η μάλλον την βλέπω εντελώς επιλεκτικά. Από τις 400 (περίπου) ώρες συνολικής εβδομαδιαίας εκπομπής, διαλέγω 5 ή 6 και είτε τις παρακολουθώ - αν ευκαιρώ - είτε τις μαγνητοσκοπώ για ευθετώτερο χρόνο. Σας διαβεβαιώ λοιπόν πως η τηλεόραση που βλέπω εγώ έχει υψηλό επίπεδο και με ικανοποιεί.

Μη μου πείτε πως μέσα σε τόσες ώρες πρόγραμμα δεν μπορεί ένας θεατής να διαλέξει ένα μενού της αρεσκείας του; Τώρα, αν επιλέγει να δει τα "Άλλα Κόλπα", ή τον κ. Μυλωνά - ποιος φταίει; Η τηλεόραση, ή ο ίδιος;

- Μα θα μπορούσε το γενικό επίπεδο να είναι καλύτερο. - Μα θα μπορούσαν ακόμα και οι ψυχαγωγικές εκπομπές να έχουν ποιότητα. Συμφωνώ. Αλλά και τα βιβλία που εκδίδονται θα μπορούσαν... (Είναι τα Άρλεκιν καλύτερα από τα σίριαλ; Απλώς δεν τα διαβάζετε! Λαϊκό μέσο είναι η τηλεόραση). Και η μουσική που κυκλοφορεί σε δίσκους αποτελείται κατά 80% από σκουπίδια...

- Μα εχθές το βράδυ η τηλεόραση δεν είχε τίποτα! Ωραία. Κλείστε την. Ανοίξτε ένα βιβλίο. (Μη μου πείτε πως εσείς, λάβρος επικριτής της ΤΙ-ΒΙ, δεν έχετε ένα βιβλίο για διάβασμα...) Δεν ζούμε ευτυχώς στον κόσμο του Όργουελ όπου οι οθόνες ήταν διπλής κατεύθυνσης και παρακολουθούσαν τους ανθρώπους. Κανείς, ούτε η AGB, δεν θα ανησυχήσει από την απουσία σας.

- Μα την πληρώνουμε! Μόνον αυτή; Και για παιδεία πληρώνουμε και για περίθαλψη και για αστυνόμευση - και δεν έχουμε...

Ενδιαφέρον: όλοι οι επικριτές της τηλεόρασης είναι βαθύτατα δημοκράτες (γενικώς) αλλά στον τομέα αυτό συμπεριφέρονται σαν φασίστες. Θέλουν ένα μαζικό μέσο να το κάνουν ατομικό. Να αποφασίζουν αυτοί για λογαριασμό των άλλων. Όμως ο τηλεθεατής (κυρίαρχος λαός), κάθε φορά που πατάει το τηλεκοντρόλ, ψηφίζει. Αν τα "Μονοπάτια της σκέψης" κέρδιζαν θεαματικότητα 25%, θα γέμιζε η τηλεόραση φιλοσοφικές συζητήσεις.

Σίγουρα υπάρχει τηλερύπανση. Αλλά υπάρχει και αποτελεσματική μέθοδος αντίστασης: η αποχή. Και εσάς προστατεύει από τους ρύπους - και, αν γενικευθεί, θα υποχρεώσει τα κανάλια να αλλάξουν πρόγραμμα.

Όμως δεν σας αντέχω άλλο να βρίζετε την "Λάμψη" γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τις μικρότερες λεπτομέρειες της πλοκής. Αντιφάσκετε και αυτοαναιρείσθε!