Ο δικαστής κατέβηκε από την έδρα του. Διάλειμμα. Επιτέλους μπορεί να καπνίσει! Άναψε τσιγάρο και τράβηξε μία βαθιά ρουφηξιά.

Πριν από λίγα λεπτά είχε καταδικάσει σε πολυετή φυλάκιση έναν ναρκομανή που πιάστηκε με αρκετή ποσότητα χασίς.

Μάλλον δεν θα γνώριζε ο κύριος δικαστής ότι ναρκομανής είναι ο ίδιος (ενώ ο 'χασικλής' δεν ήταν...) Και ότι το δικό του ναρκωτικό - η νικοτίνη - βρίσκεται στην διεθνή κλίμακα εθισμού πολλές θέσεις ψηλότερα από την ταπεινή 'φούντα' του κατάδικου. Σε επίσημο κείμενο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναγράφεται: 'Ερευνητές έχουν αξιολογήσει την νικοτίνη ως πολύ πιο εθιστική από την ηρωίνη, την κοκαΐνη, την μαριχουάνα, ή το οινόπνευμα'. Αλλά και στην 'κλίμακα κινδύνου' η διαφορά είναι τεράστια: το τσιγάρο είναι μέσα στα χειρότερα, λίγο πιο κάτω από την ηρωίνη. Αμέσως μετά έρχεται το οινόπνευμα και πολύ πιο κάτω το 'Άγιο Χασισάκι' όπως το αποκαλεί ο Ηλίας Πετρόπουλος. Το οποίο δεν είναι καν ναρκωτικό. Ούτε βλάβες στην υγεία επιφέρει, ούτε εθισμό οργανικό προκαλεί. Η θεωρία ότι αποτελεί τον προθάλαμο των σκληρών ναρκωτικών έχει διαψευσθεί από όλες τις έρευνες. (Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει).

Όμως ο κύριος δικαστής που καπνίζει είναι ευυπόληπτος πολίτης - ενώ ο χρήστης θα σαπίσει στην φυλακή...

Το ίδιο ευυπόληπτος είναι και ο βιομήχανος σιγαρέτων, στυλοβάτης της κοινωνίας, χορηγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων - κι ας είναι στην πραγματικότητα παραγωγός καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όσο για τον καλλιεργητή δενδρυλλίων ινδικής καννάβεως, αυτός πια κι αν είναι εγκληματίας - έτσι και τον μυριστεί ο νόμος βλέπει τον κόσμο μέσα από κάγκελα. Αντίθετα ο καπνοπαραγωγός παίρνει δάνεια και επιδοτήσεις από το κράτος για να συνεχίζει την θεάρεστη καρκινογόνο δραστηριότητά του.

Όλα αυτά τα γράφω όχι - όπως θα νομίσουν μερικοί - για να καταφερθώ εναντίον του καπνίσματος. Αποδέχομαι απόλυτα την αρχή της αυτοδιάθεσης των πνευμόνων τους, που επικαλούνται οι καπνιστές. (Φτάνει να μην βλάπτουν τους δικούς μου!) Τα γράφω για να στιγματίσω την υποκρισία της κοινωνίας που ανάλογα με τις οικονομικές και ταξικές σκοπιμότητες κατασκευάζει ένοχους και αποενοχοποιεί εγκληματίες.

Στις διαμαρτυρίες των καπνιστών περί υστερίας και καταπίεσης θέλω απλώς να αντιτάξω το πόσο αφάνταστα ευνοημένοι είναι από την σημερινή τάξη πραγμάτων. Απολαμβάνουν το μόνο νόμιμο ναρκωτικό. Μία συνεπής κοινωνία ή θα έπρεπε να απαγορεύσει και το κάπνισμα - ή να επιτρέψει όλες τις ντρόγκες. Με ποια λογική ο τοξικομανής του τσιγάρου βάζει φυλακή αυτόν που χαίρεται το (πολύ αθωότερο) τσιγαρλίκι του;

Κάθε μέρα γίνονται δεκάδες εκδηλώσεις εναντίον των ναρκωτικών - και ούτε που αναφέρεται το πιο διαδεδομένο - το τσιγάρο!

Φίλοι καπνιστές: Δεν είστε οι απόβλητοι - είστε προνομιούχοι! Σταματήστε την γκρίνια και συνεχίστε την εντατική αυτοκαταστροφή σας. Το μόνο που σας ζητάμε είναι να μην ρυπαίνετε τους δικούς μας πνεύμονες με το δικό σας νέφος.