BEAM ME UP, SCOTTY! (1.1.2005)

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ – ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ! Όλα τα άλλα να σταθούν, η τεχνολογία θα προχωράει. Η οικονομία μπορεί να κουτσαίνει, η παιδεία να σέρνεται, το πετρέλαιο να ανεβαίνει και το δολάριο να πέφτει (ή ανάποδα) η διεθνής συγκυρία να παραμένει σκοτεινή – αλλά η τεχνολογία θα μας φέρει πάλι τα δώρα της. Νέες συσκευές, νέα προγράμματα, νέες μέθοδοι. Θα έχουμε πολλά παιχνίδια για να παίζουμε – όσοι τουλάχιστον ενδιαφερόμαστε γι αυτά. Μερικά θα είναι ακριβά και απρόσιτα, άλλα όμως θα αφορούν τον καθένα (κινητά υπάρχουν περισσότερα από το σύνολο των Ελλήνων).

Παιχνίδια; Εδώ ο κόσμος χάνεται, κι εγώ μιλάω για παιχνίδια; Κι όμως, αγαπητοί αναγνώστες, θα το ξέρετε κι εσείς: το παιχνίδι πεθαίνει τελευταίο. Βλέπετε στο Ιράκ, μέσα στα χαλάσματα, παιδιά αλλά και μεγάλοι, παίζουν μπάλα. Βλέπετε τους στρατιώτες που σε λίγη ώρα θα βγούνε να σκοτώσουνε και να σκοτωθούνε και στα μετόπισθεν παίζουν χαρτιά ή τάβλι. Το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας – είτε είναι το αυτοκινητάκι του μπέμπη είτε το τζιπ του μπαμπά. Το παιχνίδι δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, είναι και μία πράξη ελευθερίας απέναντι στην αναγκαιότητα της ζωής. Και τα τεχνολογικά παιχνίδια δεν είναι μόνο ευχάριστα – είναι και χρήσιμα. Κάνουν την καθημερινότητα πιο άνετη και πιο πλούσια.

Φέτος προβλέπω πως αυτό που θα αρχίσει να αλλάζει την ζωή μας θα είναι η Τρίτη Γενεά των κινητών. Μόλις τώρα ξεκινάει. Περί αυτής, παρακάτω.


ΑΧ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΗΤΡΙΚΕΣ! Τελικά νομίζω πως τα motherboards είναι η αχίλλειος φτέρνα των συστημάτων. Συνεχώς ακούω γύρω μου για προβλήματα – αλλά τα ένιωσα και στο πετσί μου. Το βασικό μου σύστημα, ιδιοκατασκευή με ζωή δυόμισι χρόνων, έχει ήδη αλλάξει τρεις μητρικές κάρτες. Η πρώτη, μία πανάκριβη ASUS τα έφτυσε μέσα στον πρώτο χρόνο. Η δεύτερη, μία Albatron, έζησε μερικούς μήνες παραπάνω – αλλά ξαφνικά άρχισε να έχει προβλήματα. Δεν αναγνώριζε την τρίτη μνήμη. Στην αρχή νόμισα πως έφταιγε το dimm αλλά μετά από πειράματα και αντικαταστάσεις διαπίστωσα πως έφταιγε η υποδοχή του.

Τρία χρόνια εγγύηση η Albatron και επιστροφή στο «Πλαίσιο». Ξηλώνουμε τα πάντα και τοποθετούμε μία Asus – με το νέο socket 959 (σκέφθηκα με την αφορμή να αλλάξω και τον παλιό μου Athlon 2700+ με έναν εξηντατετράμπιτο 3500). Αφού τοποθετήθηκαν τα πάντα, στην δοκιμή το σύστημα είναι νεκρό. Ο έλεγχος απέδειξε πως η καινούργια μητρική ήταν καμένη. Από το κουτί!

Τελικά βάλαμε μία Albatron K8X800PROII (την μόνη διαθέσιμη για AMD εκείνη τη στιγμή) με socket 754 και επεξεργαστή τον Athlon 64 3200+. Αυτός ο συνδυασμός δούλεψε. Ανεβάσαμε και τις μνήμες σε 400άρες (οι παλιές 333) και το σύστημα πετάει. (Αλλά για να δει τις τετρακοσάρες στην σωστή συχνότητα, χρειάστηκε αναβάθμιση του BIOS την οποία έκανα μερικές μέρες αργότερα).

Τα καλά νέα: δεν χρειάστηκε format! Παρόλο που η παλιά μητρική είχε chipset της nVidia και η νέα της VIA, με το ξεκίνημα ζήτησε τους οδηγούς και μετά την εγκατάστασή τους το μόνο που χρειάστηκε ήταν να ανανεώσω μερικούς οδηγούς υπαρκτών συσκευών. Τώρα (χτυπάω ξύλο) όλα πάνε καλά.

Τα ακόμα καλύτερα νέα: το πρόβλημα που είχα αναφέρει στο περασμένο τεύχος για την αδυναμία format σε CD και DVD εξαφανίστηκε, ως δια μαγείας. Λετε να ήταν και αυτό λόγω της μητρικής;


ΤΑ ΚΑΚΑ ΝΕΑ: (ε – δεν θα υπήρχαν;). Tα Windows XP χρειάστηκαν νέα ενεργοποίηση (έγινε ανώδυνα). Αυτό που με παίδεψε ιδιαίτερα ήταν το Office 2003. Διότι ζητούσε μεν ενεργοποίηση – αλλά δεν έβγαζε το παράθυρο με τον κωδικό για ενεργοποίηση μέσω τηλεφώνου. (Αυτόματη μέσω Internet δεν γινόταν – είχα ξεπεράσει το όριο). Χρειάστηκε να επικοινωνήσω με την Microsoft, να βρω ειδικό άρθρο στην Βάση (Knowledge Base) για το πρόβλημα, να κάνω ριζική απεγκατάσταση του Office (μέχρι και σβησίματα στην registry) και πλήρη επανεγκατάσταση για να βγει το ...τιμημένο παράθυρο. Από κει και πέρα οι ευγενέστατοι συνεργάτες της Microsoft Hellas μου έδωσαν τον απαραίτητο αριθμό.

(Να ένα πρόβλημα που με κυνηγάει. Λόγω αλλαγών στα μηχανήματα μου, συνεχώς βρίσκομαι χωρίς προγράμματα. Οι εγκαταστάσεις μου είναι μέσα στα όρια του νομίμου (ένα desktop και ένα notebook) αλλά οι συσκευές αλλάζουν (ολόκληρες ή εν μέρει). Έτσι π. χ. αναγκάστηκα να αγοράσω για τρίτη φορά το Norton Antivirus. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω πια το Χρυσό Λεξικό της Magenta και άλλα προγράμματα με κωδικούς και ενεργοποίηση).

Κι άλλα παράξενα προβλήματα: όταν πήγα να εγκαταστήσω το Windows Media Player 10 έβγαιναν παράθυρα που έλεγαν ότι το πρόγραμμα δεν έχει περάσει από τον έλεγχο της …Microsoft (κατά λέξη: has not passed Windows logo testing, to verify its compatibility with Windows XP) και η εγκατάσταση σταματούσε. Πάλι ψάξιμο στην Knowledge Base, χωρίς αποτέλεσμα. Η λύση βρέθηκε σε κάποιο φόρουμ και χρειάστηκε ένας κυκεώνας χειρισμών (στο DOS!) για να αναγνωρίσει η Microsoft το δικό της παιδί!

Και με την ευκαιρία: Είδα στην βιτρίνα του Multirama, τα MS Office Proofing Tools. Μπήκα και τα αγόρασα. Όταν έφτασα σπίτι και τα άνοιξα, είδα ότι τα είχα! Ήταν τα παλιά, για το Office XP του 2001. Σχεδόν δύο χρόνια ήδη κυκλοφορεί το Office 2003 και ακόμα πουλάμε άχρηστα και ληγμένα προϊόντα; Κάποιος μου χρωστάει 100 €!


ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΛΑΛΑΕΙ! Ποιος; Ο υπολογιστής μου. Και αγγλικά μεν μιλούσε από χρόνια – αλλά τώρα μιλάει ελληνικά! Εκφωνεί κείμενα με φωνή μηχανική αλλά απόλυτα κατανοητή, χάρη στο νέο πρόγραμμα της Magenta «Μίλα μου ...Ελληνικά!». Το οποίο διαβάζει κείμενα από το Word, από το Internet, τα αποθηκεύει σε αρχεία .wav ή .ogg και στέλνει ηχητικά email!

Έτσι λοιπόν, μετά τον «Ηλεκτρονικό Λογογράφο» που μεταφράζει τη φωνή σε κείμενο, έρχεται το αντίστροφο πρόγραμμα και μετατρέπει το κείμενο σε φωνή. Ο υπολογιστής και ακούει και μιλάει ελληνικά. Γι όλους είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη – αλλά για άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μία επανάσταση.

Άραγε θα μπορούσα να φανταστώ όταν πριν 20 χρόνια (1985) αποκτούσα τον πρώτο μου υπολογιστή, ότι αυτό το κουτό κουτί κάποτε θα κατέγραφε υπαγόρευση, θα διάβαζε κείμενα, θα επεξεργαζόταν βιβλία, αριθμούς, μουσική, εικόνα, βίντεο, θα με έφερνε σε επικοινωνία με όλο τον κόσμο και θα με κέρδιζε συνεχώς (και αναίσχυντα) στο σκάκι; Όχι βέβαια – ούτε στα όνειρά μου! Η επιστημονική φαντασία έγραφε κάτι τέτοια και θαυμάζαμε.

Αλλά μήπως θα ήταν δυνατόν να προβλέψει κανείς την εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας; Προχθές έκανα το πρώτο μου video call με κινητό 3G. Δεν είναι μόνο ότι βλέπεις τον άλλο που σου μιλάει – βλέπεις και τα πράγματα για τα οποία σου μιλάει. Στρέφει το φακό επάνω τους και σου τα δείχνει – το ρούχο που αγόρασε, το σπίτι που σκέπτεται να νοικιάσει...

Και τώρα διακτινίστε με σε άλλο πλανήτη. Beam me up, Scotty!


ΑΘΟΡΥΒΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ η τρίτη γενιά της κινητής – και δεν αναλογιζόμαστε τι επανάσταση θα επιφέρει. Όπως άλλαξε ριζικά ο τρόπος (και ο τόπος) που μιλάμε με τους άλλους, τώρα θα αλλάξει όλη η δομή της επικοινωνίας και της κοινωνίας μας. Από την αρχή τα κινητά ήταν μικροί υπολογιστές – τώρα γίνονται μεγάλοι. Είναι σαν να κυκλοφορούμε με ένα desktop στο τσεπάκι. Η ταχύτητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο θα φτάσει τα Mbps. Γρήγορο Internet και ευανάγνωστη οθόνη, σημαίνει τα πάντα στην τσέπη μας. Πληροφορίες, ειδήσεις, αγορές, πλοήγηση, εικόνες, μουσική, βίντεο. Οι φωτογραφικές μηχανές (της πλάκας στα πρώτα κινητά) φτάνουν τώρα τα 7 megapixel (γεγονός!) και ο κανόνας σύντομα θα είναι πάνω από ένα μέγκα σε κάθε κινητό. Μνήμες δεκάδων ΜΒ, πρόσθετες κάρτες, ΜΡ3, τηλεόραση, ραδιόφωνο, Word, Excel, Powerpoint – όλα στην τσέπη. Σαλεύει ο νους!


 ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ = VODAFONE. Έγραφα τον περασμένο μήνα για τα νέα προγράμματα 3G της Vodafone. Αυτό που με ενδιέφερε κυρίως ήταν το πρόγραμμα σύνδεσης στο Internet με την κάρτα Mobile Connect Card στα 384Κbps. Ήδη χρησιμοποιώ την ίδια κάρτα σε σύνδεση GPRS και σκέφθηκα να την αναβαθμίσω. Έ λοιπόν, έμεινα κατάπληκτος από τους όρους. Επειδή την έχω πάνω από χρόνο, μου δίνουν την νέα κάρτα με έκπτωση. Αν όμως διακόψω το συμβόλαιο και κάνω νέο (με ίδιους όρους) θα μου κοστίσει 130 € ΛΙΓΟΤΕΡΑ! Δηλαδή η εταιρία πάλι τιμωρεί τους παλιούς, πιστούς συνδρομητές

Επειδή ταξιδεύω και μου χρειάζεται, ακολούθησα όλη την παράλογη και σπάταλη διαδικασία (ακύρωση παλιού συμβολαίου, δημιουργία νέου) για να διαπιστώσω με μεγάλη έκπληξη πως η 3G Mobile Connect Card ...δεν λειτουργεί. Η σύνδεση έμοιαζε κανονική, στα 384kbps, αλλά ούτε Internet, ούτε email. Μετά από πολλά τηλεφωνήματα (τι έχω πληρώσει!) αναγκάστηκα να ενοχλήσω τα υψηλά κλιμάκια. Εκεί έμαθα πως υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας με τα anti virus… Μετά από δύο μέρες μου εστάλη με κούριερ νέο λογισμικό που έλυσε το πρόβλημα. Βέβαια ακόμα το δίκτυο είναι υπό κατασκευή και καλύπτει ελάχιστες περιοχές (όπου δεν υπάρχει 3G, λειτουργεί ως GPRS) ενώ οι ταχύτητες είναι χαμηλότερες από μία διπλή ISDN (128Kbps). Υπάρχουν όμως υποσχέσεις για γρήγορη επέκταση και επιτάχυνση. Ίδωμεν...


ΑΝΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥ, μου χάρισαν το νέο 3G κινητό V800 της SonyEricsson. Αποκλειστικό τηςVodafone – ακόμα κι απέξω να το δεις, μόνο τα δικά της σήματα φαίνονται. Πρώτες εντυπώσεις από το τηλέφωνο, πολύ θετικές. Από το δίκτυο 3G… ανάμικτες. Ακόμα αργό και αφάνταστα ...εμπορικό. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Vodafone Live, όπου και η καλημέρα στοιχίζει. Κακομαθημένος από το Internet, ενοχλούμαι... Με κόπο κατάφερα να προσθέσω μερικά URL για τζάμπα πληροφορίες και ειδήσεις (π. χ. BBC, Google) και να μπω στην SonyEricsson για να κατεβάσω δύο δωρεάν παιχνίδια. Στο Vodafone Live κοστίζουν 5 € το ένα! (Η συνέχεια εις το προσεχές).