ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (1.6.2004)

ΦΡΥΑΞΑΝ ΟΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ: ΑΙΣΧΟΣ! Αίσχος! Ξαναφώναξαν. Τώρα θα υπάρχει πορνογραφία και στην κινητή τηλεφωνία! Που καταντήσαμε!

Οι Κασσάνδρες της δημοσιογραφίας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους. Οι εφημερίδες στις αρχές Μαΐου είχαν την είδηση και το σχόλιο. Και τι σχόλιο… Κεραυνός. Αναβίωναν οι αυστηρότεροι Ρωμαίοι κήνσορες και ο Κάτων ο πρεσβύτερος.

Αυτά τα φώναζαν οι εφημερίδες κρεμασμένες σε περίπτερα ανάμεσα σε πορνογραφικά έντυπα. Από ροζ μέχρι βαθύ κόκκινο. Αλλά εκείνα δεν τις ενοχλούσαν. Ίσως επειδή τα είχαν συνηθίσει. Έβρισκαν όμως σκανδαλώδη την παρουσία πορνογραφίας στο Internet και – τώρα – στην κινητή τηλεφωνία.

Οι ίδιες εφημερίδες δημοσίευαν αγγελίες 090 με ροζ (και κατακόκκινα) τηλέφωνα. Επίσης αγγελίες για «αισθησιακό μασάζ» και «περιποίηση στον δικό σας χώρο». Αλλά και αυτές δεν ενοχλούσαν, ούτε έγιναν αντικείμενο σχολίου.

Με πήρανε τηλέφωνο διάφορες τηλεοράσεις και ραδιόφωνα να σχολιάσω την «κατάπτωση των ηθών». Μα σοβαρά, τους έλεγα, αυτό σας πείραξε; Οι τσόντες στην κινητή (μελλοντικές – ας έρθει πρώτα το 3G). «Μα τα παιδάκια που έχουν κινητά…»

Κι εμείς παιδάκια ήμασταν κάποτε, κινητά δεν υπήρχαν, αλλά η πορνογραφία κυκλοφορούσε άφθονη από χέρι σε χέρι. Από αρχαιοτάτων χρόνων κυκλοφορεί. Μόνο που παλιά δεν την έλεγαν πορνογραφία αλλά ερωτική τέχνη και ήταν απόλυτα νόμιμη και μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού. Μετά ήρθε ο Χριστιανισμός και την θεώρησε ρυπαρή και αμαρτωλή.

Όσο για το σημερινό παιδάκι, δεν έχει παρά να ανοίξει την τηλεόραση για να προσλάβει πολλά – και μάλιστα σε μεγάλη οθόνη, όχι την μικρή του κινητού. Και σεξουαλικά θα δει και θα ακούσει (κι όχι μόνο σε μεταμεσονύχτιες ώρες) και πολύ πιο άσεμνα πράγματα, όπως π. χ. παπάδες να τσακώνονται και δικηγόρους να βρίζονται. Πέρα από τα άσεμνα θα εισπράξει και τόνους από βία – πολύ χειρότερη για την παιδική ψυχή από οποιαδήποτε ερωτική πράξη.


ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΘΙΖΕΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ; Όπως είδαμε παραπάνω, κανείς δεν ασχολείται με τα μυριάδες πορνογραφικά περιοδικά που κυκλοφορούν ελεύθερα (και καλά κάνουν – μακριά από λογοκρισίες). Φτάνει όμως κάτι ανάλογο να γίνει στο Διαδίκτυο και αμέσως όλοι τραβάνε τα μαλλιά τους. Γιατί;

Η δική μου εξήγηση: Η τεχνολογία είναι κάτι σαν τους Αμερικάνους. Όπως υπάρχει ένας βασικός και μόνιμος αντι-αμερικανισμός έτσι υπάρχει και η αντι-τεχνολογική στάση. Όταν κάτι που κάνουν και άλλοι λαοί, το πράξουν οι Αμερικάνοι, αμέσως η πράξη τους μεγεθύνεται και ξεσηκώνει κατακραυγή. Π. χ.: Βασανίζουν οι Ρώσοι στην Τσετσενία; Μικρό το κακό. Βασανίζουν οι Αμερικάνοι στο Ιράκ; Πρωτοσέλιδο!

Έτσι κι εδώ. Πορνογραφία στα έντυπα; Ε – και; Πορνογραφία στο Internet; Όλεθρος!

Πέρα του ότι δεν είμαι εναντίον της ερωτικής τέχνης (παρά μόνο όταν είναι κακόγουστη – πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει συχνά) πρέπει να πω ότι δεν είμαι και εναντίον του πολλαπλασιασμού και της μεγάλης διάδοσής της. Γι ένα πολύ απλό λόγο: Όσο πιο διαδεδομένη και παρούσα είναι, τόσο χάνει τον χαρακτήρα της σπανιότητας και τόσο λιγότερο δραστική γίνεται. Βλέπω πώς αντιδρούνε τα σημερινά παιδιά σε ανάλογα ερεθίσματα: με χιούμορ και απάθεια. Είναι πολύ υγιέστερα από εμάς, που μας έπιανε πυρετός και τρεμούλα μόνο στην ιδέα μίας άσεμνης εικόνας.

Η αντι-τεχνολογική στάση είναι πια τόσο διαδεδομένη που θεωρείται αυτονόητη. Σκέτο δόγμα. Έχω βαρεθεί να διαβάζω, σε μελέτες και δοκίμια αξιόλογων διανοούμενων την αξιωματική θέση για την ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ τεχνολογία.

Αλλά γιατί η τεχνολογία είναι απάνθρωπη; Προϊόν του ανθρώπου δεν είναι; Και ποια τεχνολογία είναι απάνθρωπη; Προφανώς μόνον η τελευταία. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η γεωργία (που είναι 100% τεχνολογία – και βιασμός της φύσης) είναι απάνθρωπη. Ίσα-ίσα που είναι ρομαντική και ειδυλλιακή και θέλουμε να επιστρέψουμε στον κόσμο της.

Κάποτε ήταν απάνθρωπο το τρένο (να ξέρατε τι του έχουν σούρει!) και το τηλέφωνο. Τώρα μόνο η ψηφιακή τεχνολογία έχει αυτή την τιμή. Μας έχει αποξενώσει από τον κόσμο, μας έχει στεγνώσει και φτηνύνει… Ότι η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο, είναι γεγονός. Αλλά γιατί αυτό είναι πάντα για κακό; Όταν η τεχνολογία σώζει ζωές (όπως στην ιατρική) ή παράγει καλλιτεχνικά αριστουργήματα (όπως στον κινηματογράφο) εξακολουθεί να είναι απάνθρωπη;

Ωστόσο η ιντελιγκέντσια διαφωνεί. Κάποτε απόδειξη της πνευματικής ανωτερότητας ήταν να μην έχεις τηλεόραση. Τώρα, είναι να μην έχεις κινητό…


ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ: Παρακολουθώ με αμέριστο ενδιαφέρον την έναρξη μίας μεγάλης μονομαχίας: Microsoft vs Symbian. Την πρώτη την γνωρίζετε φυσικά – δεν χρειάζεται συστάσεις. Η δεύτερη είναι παιδί της Βρετανικής Psion που κάποτε έβγαζε πρωτοποριακούς υπολογιστές παλάμης (PDA). Τώρα οι υπολογιστές χάθηκαν από την αγορά αλλά το λειτουργικό τους σύστημα ζει και βασιλεύει σε κινητά τηλέφωνα. Αρχικοί συνεταίροι στην Symbian ήταν η Psion με τις Nokia, Ericsson, Motorola. Αργότερα προστέθηκαν οι Panasonic (Mitsubishi), Siemens και Sony. Εκτός από αυτούς, το λογισμικό της χρησιμοποιούν η Samsung και η Fujitsu. Μιλάμε δηλαδή για το 90% της παγκόσμιας κινητής τηλεφωνίας.

Ποιο είναι το αντικείμενο της μονομαχίας; Μα η επικράτηση στην αγορά της σύγκλισης κινητών και υπολογιστών παλάμης. Ότι αυτή η σύγκλιση επέρχεται, είναι γεγονός. Συσκευές σαν τον Communicator της Nokia ή τα Ρ800 και Ρ900 της SonyEricsson δείχνουν τον δρόμο.

Πραγματικά, ποιος ο λόγος να κουβαλάς ένα PDA (από 140 μέχρι 250 γραμμάρια) και ένα κινητό (από 80 μέχρι 120) όταν μπορείς να έχεις μία συσκευή στα 150 γραμμάρια που να κάνει και τις δύο δουλειές. Κι αν τα 150 είναι πολλά για την τσέπη, το βάζετε στην τσάντα (όπου θα έμπαινε και το PDA) και με ένα handsfree Bluetooth των 25 γραμμαρίων στο αυτί, χειρίζεστε το τηλέφωνο. Οι εξερχόμενες κλήσεις γίνονται φωνητικά και οι εισερχόμενες περνάνε αυτόματα στο ακουστικό.

Ήδη άλλωστε και τα απλά κινητά τηλέφωνα των 90 γραμμαρίων καλύπτουν τις περισσότερες χρήσεις των PDA. Παίρνουν 500 – και παραπάνω – επαφές στον τηλεφωνικό τους κατάλογο, καταγράφουν τα ραντεβού και τις σημειώσεις. Μειονέκτημα: η μικρή οθόνη και η αδυναμία να χειριστούν υλικό από τους μεγάλους υπολογιστές (αρχεία κειμένου, λογιστικών φύλλων κλπ.).

Ε, οι νέες υβριδικές συσκευές τα κάνουν αυτά. Σήμερα αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς των κινητών: μόνο 2-3%. Αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνεται ραγδαία και, από ότι υπολογίζουν οι ειδικοί, σύντομα θα φτάσει το 25%. Είναι δε το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της αγοράς, hi end με υψηλό περιθώριο κέρδους. Αυτό το ποσοστό φαίνεται ότι στοιχειώνει τα όνειρα του Bill Gates.

Πώς του ξέφυγε αυτή η αγορά; Η δεύτερη λάθος εκτίμηση μετά την υποτίμηση του Internet στις αρχές της δεκαετίας του 90. Η Microsoft δεν εξέλιξε ένα νέο λογισμικό για τηλέφωνα – προσπάθησε να τροποποιήσει τα Windows CE σε Windows Mobile. Οι πρώτες εκδοχές δεν ήταν πειστικές, βελτιώθηκαν και ήδη ετοιμάζονται άλλες. Δοκιμαστικά οι Motorola, Siemens και Samsung έφτιαξαν υβριδικές συσκευές με Windows μόνο για τις ΗΠΑ. Και οι τρεις όμως εξακολουθούν να συνεργάζονται κατά κύριο λόγο με την Symbian. Τότε η Microsoft στράφηκε προς εταιρίες που ως τώρα είχαν PDA αλλά όχι κινητά (όπως η Hewlett-Packard, Hitachi, Toshiba και Asus) και μερικές μικρές ανεξάρτητες εταιρίες. Μία από αυτές είναι η ΕΤΕΝ.


ΕΧΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΤΕΝ Ρ300 POCKET PC. Είναι ένα κομψό gadget, τηλέφωνο και υπολογιστής παλάμης, που μου δόθηκε από την εταιρία Πουλιάδη. Διαστάσεις: 117Χ67Χ23 χιλιοστά – βάρος 165 γραμμάρια. Προδιαγραφές: GSM tri-band, GPRS class B, επεξεργαστής ARM 9 στα 200MHz, μνήμη 32MB flash RAM και 64MB SDRAM, οθόνη 240X120 pixels με 4096 χρώματα. Δέχεται και πρόσθετη κάρτα μνήμης SD Card μέχρι 1GB. Διαθέτει κάμερα στα 300Κ (ανάλυση 640Χ480). Το πιο σημαντικό: Λειτουργικό σύστημα Windows Mobile 2003. Μία από τις πρώτες προσπάθειες της Microsoft να εισπηδήσει στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

Το πρώτο και πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του Ρ300 είναι η τιμή του. Κοστίζει (με ΦΠΑ) κάτω από 590 €, όσο ένα απλό PDA (π. χ. IPAQ 4150 της Hewlett-Packard) και κάπου 150 € λιγότερο από τον βασικό ανταγωνιστή του σε Symbian – το SonyEricsson P900. Το άλλο του πλεονέκτημα είναι τα Windows. Είναι γνωστά σε όλους, είναι εύχρηστα και έχουν άπειρες εφαρμογές και επεκτάσεις. Π. χ. το Ρ300 μεταμορφώνεται εύκολα σε συσκευή GPS που μπορεί να σας δείχνει τον δρόμο σας. Παίζει ΜΡ3 και βίντεο με τον Windows Media Player, συνδέεται εύκολα με το Internet με τον γνωστό μας Internet Explorer, διαχειρίζεται email αλλά και αρχεία του Word, Excel, κλπ. Συγχρονίζεται πολύ εύκολα με τον υπολογιστή χάρη στο Active Sync.

Μειονεκτήματα; Το πιο …ορατό είναι η οθόνη: Αρκετά μεγάλη, όμως (για λόγους οικονομίας) δεν είναι TFT αλλά DSTN με λιγότερα χρώματα και δεν έχει την φωτεινότητα και την ευκρίνεια των άλλων ούτε την εικαστική απόδοση. Βέβαια, με την χρήση, την συνηθίζεις. Ο φακός της φωτογραφική μηχανής είναι από την μεριά της οθόνης – αυτό γίνεται για να χρησιμοποιείται η συσκευή ως βιντεόφωνο (το φθηνότερο στον κόσμο). Για άλλες φωτογραφήσεις είναι άχρηστη, μια και αν την γυρίσεις ανάποδα, δεν βλέπεις τι τραβάς. Μικρό το κακό γιατί και η ποιότητα απεικόνισης δεν ενθουσιάζει.

Ο επεξεργαστής είναι αργός – και δεν τραβάει στα παιχνίδια δράσης (action games) αλλά είναι άριστος στην πασιέντζα. (Η οποία στα ρωσσοελληνικά μεταφράζεται ως «Απομόνωση» - από το Solitaire!). Δεν διαθέτει Bluetooth – επικοινωνεί μόνο με υπέρυθρες. Ως τηλέφωνο είναι στον μέσο όρο. Όχι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην λήψη, με καλή ηχητική απόδοση. Μία λεπτομέρεια που μπορεί να αποβεί μοιραία: αν βγάλετε το SIM κάνει αυτόματα hard reset και χάνει όλα του τα δεδομένα. Αν δεν έχετε κάνει αντίγραφο ασφαλείας (Backup) στον υπολογιστή ή στην κάρτα SD – χάσατε…

Σαν πρώτη δοκιμή στον χώρο είναι ενδιαφέρον. Δεν θα άλλαζα το SonyEricsson P900 που είναι πολύ πιο πλήρες, γρήγορο και ώριμο (προηγήθηκε βλέπετε το Ρ800). Αλλά είναι βέβαιο πως το πράγμα έχει συνέχεια – ήδη ετοιμάζονται και άλλα μοντέλα Pocket PC phones και από αυτή την εταιρία και από πολύ μεγαλύτερες. Η Microsoft δεν θα το βάλει εύκολα κάτω, παρόλο που ο ανταγωνισμός σήμερα είναι πολύ μπροστά.