ΜΟΥΛΑΡΙΑ, ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΩΑ (1.2.2007)
ΜΟΥΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ: Έχω διαπιστώσει πως υπάρχουν gadgets που είναι πρόβατα και άλλα που είναι μουλάρια. Τα πρόβατα είναι βολικά και εύκολα – τα μουλάρια μουλαρώνουν και δεν δουλεύουν με τίποτα. Το ξανάζησα τώρα με τα δώρα των εορτών. (Φυσικά, όλοι με έχουν πάρει μυρωδιά και μου χαρίζουν αποκλειστικά και μόνο gadgets).
 
Το πιο πρόσφατο μουλάρι ήταν ένας μετεωρολογικός σταθμός που μία εταιρία μου χάρισε στις γιορτές. Πολύ εντυπωσιακός, ακόμα και στο όνομα: Jumbo Glowing Icons Barometric Weather Station with Wireless Outdoor Sensor. Oι 7 οθόνες του εμφάνιζαν 26 διαφορετικές ενδείξεις! Θερμοκρασία και υγρασία μετρούσε μέσα και έξω από το σπίτι, χάρη σε ένα δεύτερο σταθμό με τον οποίο επικοινωνούσε ασύρματα.
 
Μετά από πολλές απόπειρες, τρεις εβδομάδες μετά, βρίσκεται ακόμα σβηστός, και ασύνδετος. Ο άνθρωπος που τον σχεδίασε ήταν σαδιστής. Αρκεί να σας πω ότι οι διακόπτες για τις ρυθμίσεις (12 τον αριθμό) βρίσκονται στο πίσω μέρος του σταθμού ενώ οι οθόνες μπροστά – και έτσι δεν μπορείς να βλέπεις τα αποτελέσματα των χειρισμών σου. Το εγχειρίδιο με τις οδηγίες είναι γραμμένο σε 5 γλώσσες. Από αυτές εγώ γνωρίζω τις τρεις αλλά αυτός που το έγραψε, καμία.
 
Το Wireless Laser Mouse and Keyboard 6000 v2.0 της Microsoft που βραβεύσαμε στο περασμένο τεύχος, υπόσχεται στο κουτί του 6μηνη διάρκεια για τις μπαταρίες. Το  ποντίκι όμως θέλει δύο αλκαλικές την εβδομάδα! Μετά από 3 εβδομάδες το ποντίκι δούλευε σε κάθε δεύτερο κλικ, μετά σε κάθε τρίτο. Τίποτα δεν βοήθησε – ούτε αλλαγή συχνότητας, ούτε reset. Επεστράφη.
 
Πρόβατο ήταν το iPod νάνο. Μόλις το συνέδεσα με τον υπολογιστή, βρήκε το iTunes, γέμισε τραγούδια και έπαιζε. Καταπληκτικό ήχο – το καλύτερο ΜΡ3 που έχω ακούσει. Οκτώ Giga αποθηκευτικός χώρος, έγχρωμη οθόνη και σώμα από αλουμίνιο με σέξυ καμπύλες που μόνον η Apple μπορεί να δημιουργήσει.
 
Αντίθετα το Sony Ericsson 990i ήταν ειδική περίπτωση: ξεκίνησε μουλάρι και κατέληξε πρόβατο. Στην αρχή με παίδεψε πάρα πολύ. Και να σκεφθεί κανείς πως έχω μεγάλη παράδοση με τα Sony Ericsson – δέκα μοντέλα έχω αλλάξει. Και τώρα Sony Ericsson χρησιμοποιώ – το Κ800i. Είχα και τον προκάτοχο του 990i – το 910i.
 
Ποιο ήταν το πρόβλημα: πρώτα ότι δεν συνδεόταν με τον υπολογιστή. Σε τρία μηχανήματα το δοκίμασα με διαφορετικές εγκαταστάσεις και προδιαγραφές – τίποτα! Ήταν το πρώτο SE που μου έκανε τέτοιο καψώνι. Όλα τα άλλα συνδέονταν με την πρώτη και ο συγχρονισμός με το Outlook και τα άλλα προγράμματα ήταν άψογος.
 
Δεύτερο: η διαχείριση γλώσσας είναι εφιάλτης. Ενώ σε όλα τα άλλα της οικογένειας άλλαζες γλώσσα με ένα πλήκτρο, εδώ δεν μπορείς να αλλάξεις γλώσσα. Καθόλου. Όλα τα ψηφία όλων των κωδικοσελίδων είναι στο ίδιο πλήκτρο και πρέπει π. χ. να πατήσεις 12 φορές το «a» για να βγει το «α». (Έχει και πληκτρολόγιο QWERTY κάτω από το καπάκι).
 
Υπάρχει βέβαια και το Τ9 (ή predictive) που γράφει ολόκληρες λέξεις, αλλά κινείται τόσο γρήγορα και τόσο αυθαίρετα, που δεν προλαβαίνεις να σβήνεις.
 
Βέβαια αυτές ήταν οι πρώτες εντυπώσεις: μου πήρε δύο εβδομάδες να το «εξημερώσω» - δηλαδή να το φέρω στα μέτρα μου (αντίθετα με το Κ800 που χρειάστηκε δύο μέρες). Τώρα δουλεύει σωστά, και με εξυπηρετεί ιδιαίτερα στο Internet. Είναι η μόνη φορητή συσκευή που κάνει πλήρη διαχείριση του blog μου – ακόμα και moderation. Ούτε το Qtek S200 δεν το είχε κατορθώσει. Το πρόβλημα με την γλώσσα παραμένει ακόμα αλλά …το συνήθισα.
 
Το χειρότερο μουλάρι που μου έτυχε ποτέ ήταν ο εκτυπωτής Epson Stylus Photo R800. Στον ενάμιση χρόνο που τον είχα, κατανάλωσε πολλά από τα οκτώ μελάνια του, αλλά δεν τύπωσε ούτε ΜΙΑ φωτογραφία της προκοπής. Όλες οι προσπάθειές μου να τον ρυθμίσω, να του βρω ένα προφίλ συμβατό με την οθόνη μου απέτυχαν παταγωδώς. Πανάκριβος και στην αγορά του (400 €!) προορίζεται τελικά για τα σκουπίδια (ούτε να τον χαρίσω δεν τολμώ). Αντίθετα, ο αρχαίος μου Hewlett Packard Deskjet 990 cxi τυπώνει ακόμα άψογες φωτογραφίες.
 
 
EΠΙΤΕΛΟΥΣ LUMIX! Όλο το καλοκαίρι έψαχνα να βρω την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Panasonic Lumix DMC ΤZ1. Το είχα γράψει και στην στήλη – ότι τα καταστήματα είχαν μόνον δείγμα, και ποτέ εμπόρευμα. Φαίνεται πως η ζήτηση ήταν μεγάλη. Έτσι τελικά κατέληξα να αγοράσω μία ανταγωνίστριά της, την Kodak Z612.
 
Και να που τελικά μου την έφερε ο Άγιος Βασίλης!
 
Τώρα είχα ξαφνικά δύο μηχανές της ίδιας κατηγορίας και με κοντινές προδιαγραφές. 6 megapixel η Kodak, 5 η Panasonic. 12X zoom η μία 10X η άλλη. Στο τεστ του RAM (Οκτώβριος 2006) η Kodak είχε βαθμολογηθεί με Γενικό Δείκτη 9 και η Panasonic με 8,69. Στον δείκτη ποιότητας φωτογραφίας (τον πιο σημαντικό) και φακού είχαν πάρει αντίστοιχα 8,62 με 8,47 και 9,16 με 8,81.
 
Μάχη μεταξύ Schneider-Kreuznach και Leica;
 
Είναι ενδιαφέρον αυτό το παιχνίδι που το άρχισε η Sony χρησιμοποιώντας το διάσημο σήμα της Zeiss για τους φακούς της. Οι παραδοσιακές Γερμανικές εταιρίες
οπτικών είχαν περάσει σε περίοδο παρακμής, πιεσμένες από τις νέες μεθόδους παραγωγής των Άπω Ανατολικών ανταγωνιστών τους (Sigma, Tamron, κ.α). Οι εταιρίες αυτές είχαν το πλεονέκτημα της σχεδίασης με υπολογιστές και της μαζικής παραγωγής. Μάλιστα πριν δέκα χρόνια είχε γίνει μεγάλο σκάνδαλο όταν το Γερμανικό περιοδικό Fotomagazin απεκάλυψε ότι ένας φακός zoom της Leica κατασκευαζόταν από την Sigma η οποία τον πουλούσε και 80% φθηνότερα!
 
Και ξαφνικά ήρθε το κύμα των ψηφιακών μηχανών και η ανάγκη όσων κατασκευαστών δεν διέθεταν φωτογραφικές δάφνες να τις δανειστούν από κάποιον. (Διότι βέβαια δεν τις είχαν ανάγκη ούτε η Nikon, ούτε η Canon, ούτε η Olympus). Αυτό αναζωογόνησε και τις παλιές εταιρίες, τους έδωσε κίνητρα αλλά και τα μέσα να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Έτσι λοιπόν η αναγεννημένη Leica έχει κάνει εξαίρετη δουλειά για την Panasonic, όπως και η Schneider-Kreuznach για την Kodak.
 
Το μεγάλο πλεονέκτημα για την Lumix είναι το μέγεθος και το βάρος της. Αν εξαιρέσουμε την V610 της Kodak (που όμως χρησιμοποιεί 2 φακούς) είναι η μόνη πραγματικά compact με 10Χ ζουμ – η μόνη που μπαίνει στην τσέπη. Είναι όμορφη, εύχρηστη και η ποιότητα των φωτογραφιών της μία χαρά!
 
 
ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝ 90: Χρησιμοποιούσα επί ένα χρόνο την υπηρεσία 2 σε 1 της TIM. Σου δίνει την δυνατότητα να έχεις δύο αριθμούς σε μία κάρτα SIM. Τον ένα τον ορίζεις κύριο και τον άλλο δευτερεύοντα – όποιον όμως και να διαλέξεις για πρώτο (σε αυτόν χρεώνονται τα εξερχόμενα τηλεφωνήματα) δέχεται προώθηση και από τον άλλο με μηδαμινό κόστος.
 
Κάποια στιγμή τον Αύγουστο από τεχνικούς λόγους (όπως μου είπαν αργότερα) οι δύο αριθμοί αποσυνδέθηκαν. Έτσι όταν καλούσαν τον δεύτερο χρεωνόταν πλήρης προώθηση στον πρώτο – σαν να ήταν άλλο τηλέφωνο. Χωρίς να έχω ιδέαν πλήρωνα πολλαπλά. Τελικά κάτι κατάλαβα, διαμαρτυρήθηκα – και μετά από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες (αυτές οι μεγάλες εταιρίες είναι χειρότερες κι από το Δημόσιο) η σύνδεση επανενεργοποιήθηκε χωρίς χρέωση (αυτό θα έλειπε!) και μου επεστράφησαν και 90 ευρώ που είχα πληρώσει σε προωθήσεις.
 
 
ΦΤΑIΕΙ Η MICROSOFT! Μεγάλη πολυεθνική παραγγέλλει σε διεθνή εταιρία λογισμικού ένα πρόγραμμα με το οποίο θα μπορούν να συνεργάζονται και να συνδέονται μέσω Διαδικτύου οι ερευνητές της σε όλο τον κόσμο.
 
Η εταιρία το τελειώνει, το παραδίδει – αλλά λίγο μετά την έναρξη της έρευνας το πρόγραμμα δεν λειτουργεί! Βγάζει παράθυρο ότι δεν είναι συμβατό με το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) που χρησιμοποιεί ο χρήστης και ζητάει τον Internet Explorer 5.5 ή 6.0.
 
Τι συνέβη; Ενώ από το καλοκαίρι ήδη κυκλοφορούσε ο ΙΕ 7.0, η εταιρία λογισμικού δεν το έλαβε υπόψη της. Όταν η Microsoft με τις αυτόματες ενημερώσεις άρχισε να αναβαθμίζει τον ΙΕ σε 7.0, ξαφνικά το λογισμικό της δεν δούλευε. Η πολυεθνική διαμαρτυρήθηκε και η εταιρία λογισμικού τα έβαλε με την Microsoft που με «επιθετικό τρόπο» προωθεί το νέο της πρόγραμμα. Η εγκύκλιος που έστειλε στους ερευνητές είναι μνημείο. (Έχω αφαιρέσει τα ονόματα για ευνόητους λόγους):
 
 
"COMPANY X (η πολυεθνική) has been notified by the SOFTWARE Co that Microsoft is aggressively promoting their latest browser release, Internet Explorer Version 7 (IE7), pushing it out in waves as a high-priority Automatic Update.  If an
end-user accepts this installation, they will not be able to use our program. Please notify your sites immediately about this issue.

We recommend that sites postpone upgrading their systems to IE7 or postpone
upgrading the computer used for data entry until THE SOFWARE Co has resolved this issue.  If your sites have upgraded their computers to IE7, instruct the site to downgrade one computer to IE6 (see attached document for details).

Δηλαδή «πώς τολμάς Microsoft να βελτιώνεις και να ενημερώνεις τα προγράμματά σου;». (Αντί να ζητήσουν συγγνώμη που δεν μελέτησαν τον νέο κώδικα εγκαίρως…).
 
 
ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΝΕΟ ΦΟΙΤΗΤΗ: «ονομάζομαι Σ. Μπ. 24 ετών, είμαι απόφοιτος του Τμήματος Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης, ΤΕΙ Ηπείρου.
 
Αυτό τον καιρό, ετοιμάζω την  αίτησή μου για Μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Επέλεξα  τις σπουδές στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα την Σουηδία, μιας και η Ελλάδα δεν μου προσφέρει την δυνατότητα για Μεταπτυχιακές σπουδές.

Π.χ. το «Μακεδονίας» ζητάει 3000 ευρώ το χρόνο για MBA !!!

(Στη Σουηδία, την χώρα της τόσο εξελιγμένης τεχνολογίας – ΔΕΝ υπάρχουν δίδακτρα....)

Δεν δέχονται όλα τα προγράμματα στην Ελλάδα αποφοίτους ΤΕΙ.

(Στη Σουηδία, δέχονται... κρίνουν τον υποψήφιο και από άλλα κριτήρια..)

Δεν χάνονται διδακτικές ώρες με απεργίες κτλ.

Για τους παραπάνω και άλλους πολλούς λόγους, επέλεξα να κάνω αίτηση στο Royal Institute of Technology (KTH - www.kth.se) στο πρόγραμμα ICT Entrepreneurship (Information and Communication Technology with Specialisation in Entrepreneurship) και έγινα δεκτός».
 
Είπατε τίποτα;