7+1 ΘΑΥΜΑΤΑ (1.1.07)
Σκέφθηκα για την πρωτοχρονιάτικη στήλη μου στο RAM να γράψω ένα κείμενο με τίτλο: «Τα 7 θαύματα της εποχής μας».  Εννοώ τα τελευταία 100 χρόνια (γι αυτό δεν έλαβα υπόψη ηλεκτρισμό, αυτοκίνητο, τηλέφωνο, αεροπλάνο).
 
 
Παρόλο που ο πειρασμός (και λόγω περιοδικού) ήταν να παραθέσω μόνο τεχνολογικά επιτεύγματα – έβαλα και ένα 8ο θαύμα εκτός χώρου, καθαρά ηθικό. Διότι και την δική του δημιουργία και ύπαρξη την θεωρώ θαυματουργή.
 
Δημοσίευσα μία πρώτη μορφή αυτού του κειμένου στο blog μου και την έθεσα υπόψη των επισκεπτών του. Έτσι ώστε πριν δημοσιευθεί να έχει περάσει κι από έναν ευρύτερο «έλεγχο». Τελικά δεν άλλαξε κανένα από τα «θαύματα». Έγιναν μόνο συμπληρώσεις και διευκρινήσεις. Για παραδοσιακούς λόγους ο αριθμός παρέμεινε στα επτά.
 
Ο κατάλογος δεν είναι με σειρά σημασίας:
 
  1. Η ψηφιοποίηση του περιεχομένου.
  2. Ο υπολογιστής (με όλες τις μορφές του).
  3. Το Διαδίκτυο και όλες οι εφαρμογές του.
  4. Η Τηλεόραση
  5. Το Κινητό Τηλέφωνο
  6. Τα ενσύρματα & ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς δεδομένων. Οι επικοινωνιακοί δορυφόροι και το GPS.
  7. Οι εφαρμογές της σύγχρονης Γενετικής & Βιοτεχνολογίας. Η κλωνοποίηση οργανισμών.
 
     + 1. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
 
Ας προσθέσω ότι κάθε ένα θαύμα είναι μία σύνθεση πολλών άλλων θαυμάτων: ένας υπολογιστής θα ήταν ανύπαρκτος χωρίς το θαύμα του τρανζίστορ. Δεν θέλω όμως να σταματάω στα επιμέρους αλλά στο τελικό αποτέλεσμα.
 
Π. χ. οι μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo κλπ) είναι από μόνες τους ένα θαύμα που έχει ανατρέψει όλη την έννοια της πληροφορίας και της γνώσης στη εποχή μας – όμως συγκαταλέγονται όπως και το άλλο θαυμάσιο, το YouTube στο ευρύτερο πλαίσιο του Internet.
 
Από τους σχολιαστές στο blog μου (doncat.blogspot.com) αναφέρθηκαν και πολλά άλλα επιτεύγματα: η Τεχνητή Γονιμοποίηση, η αντισύλληψη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble (που προϋποθέτει το άλλο τεχνολογικό θαύμα, το Διαστημικό Λεωφορείο), η Πράσινη Επανάσταση (την ξεκίνησε ο Borlaug που πήρε το Νόμπελ ειρήνης το 1970 και με τις νέες παραλλαγές σταριού και ρυζιού έκανε αυτάρκεις το Μεξικό και την Ινδία), τα μεταλλαγμένα, η πυρηνική ενέργεια. Τα δύο τελευταία, όντως σημαντικά, είναι και αμφιλεγόμενα – κι έτσι δεν τερμάτισαν στα 7 πρώτα.
 
Ας ξεκινήσω από το 1. Το γεγονός ότι κάθε περιεχόμενο (content) είναι ψηφιοποιήσιμο, δηλαδή ότι κάθε κείμενο, εικόνα, ήχος ή συνδυασμός τους μπορεί να μεταφραστεί σε ένα δυαδικό κώδικα, εμπλουτίζει και αξιοποιεί όλες τις άλλες επινοήσεις. Τι θα ήταν το Διαδίκτυο αν δεν υπήρχε το ψηφιοποιημένο περιεχόμενο; Με την ψηφιοποίηση κάθε ήχος, εικόνα κείμενο κλπ., κάθε νοητικό περιεχόμενο γίνεται αναλλοίωτο και αιώνιο, αντιγράψιμο με απόλυτη πιστότητα (τα αντίγραφα δεν διαφέρουν από το πρωτότυπο), και κυρίως μεταδόσιμο παντού.
 
(Σκεφθείτε στο 19ο αιώνα να έλεγε ο Σούμαν στον Μπραμς: έγραψα ένα ωραίο κομμάτι και στο στέλνω να το ακούσεις…. Και μετά τον έκλεισαν στο φρενοκομείο!)
 
Για τον υπολογιστή τι να πω; Βρίσκεται τόσο πολύ μέσα στην ζωή μας που ούτε το συνειδητοποιούμε. Και δεν μιλάω μόνο για τα PC που αποτελούν πια προϋπόθεση για κάθε είδους εργασία, ψυχαγωγία και μόρφωση. Αόρατοι υπολογιστές υπάρχουν παντού: στα αυτοκίνητά μας, στα τηλέφωνα, τα ασανσέρ, τα πλυντήρια…
 
Για όλους όσοι το ζούνε, το Διαδίκτυο είναι το πρώτο θαύμα. Αποκλήθηκε «η μεγαλύτερη εξέλιξη στην ιστορία του ανθρώπου μετά την επινόηση της γραφής» και βρίσκω πως ο χαρακτηρισμός δεν είναι καθόλου υπερβολικός. Άλλαξε τα πάντα: την επικοινωνία, την πληροφορία, την γνώση, την εργασία, την παιδεία, την οικονομία, την πολιτική, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνική ζωή… Κι ακόμα, κατά τον Vinton Cerf, τον πατέρα του Internet, δεν έχει ανακαλυφθεί ούτε το 1% των δυνατοτήτων του.
 
Το κινητό είναι σίγουρα κι αυτό μία θαυμαστή εξέλιξη. Πέρα ότι μας συνδέει παντού έχει εξελιχθεί σε συσκευή πολυμέσων: φωτογραφίζει, βιντεοσκοπεί, παίζει μουσική… Ακόμα ψωνίζει και μας κατευθύνει (με το GPS)… E, τι παραπάνω χρειάζεται ένα θαύμα;
 
Την τηλεόραση την βρίζουμε ως «χαζοκούτι», χωρίς να σκεπτόμαστε ότι μας άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο, την ζωή και την τέχνη. Δεν φταίει βέβαια η ίδια όταν μεταδίδει σκουπίδια – αλλά τα σκουπίδια υπάρχουν παντού: και στο Διαδίκτυο και στα βιβλία και στα έντυπα ΜΜΕ. Μεταδίδει όμως και υπέροχα πράγματα – και ταυτόχρονα μας έχει δώσει μία άλλη αίσθηση του κόσμου: το τσουνάμι και η 11 Σεπτεμβρίου (9/11) μπήκαν ως μέσα στα σπίτια μας.
 
Οι επικοινωνιακοί δορυφόροι είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα τεχνολογικά θαύματα – αλλά κι από μόνοι τους ένα θαύμα. Είναι και η πρώτη (και προς το παρόν η μόνη) αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας για πρακτικούς σκοπούς. Βέβαια και η επίσκεψη στην Σελήνη ήταν ένα θαύμα – αλλά στιγμιαίο και όχι διαρκές.
 
Η γενετική και κλωνοποίηση κυττάρων υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή μας περισσότερο από κάθε άλλη ιατρική τεχνολογία. Θα θεραπεύουν ασθένειες, τα κατασκευάζουν ανταλλακτικά όργανα, θα επιφέρουν γενετικές βελτιώσεις.
 
Αυτά είναι – κατά τη γνώμη μου – τα επτά θαύματα της εποχής μας. Σε δέκα χρόνια πιθανόν θα είναι άλλα: π. χ. η νανοτεχνολογία, η πυρηνική σύντηξη, ή οι κβαντικοί υπολογιστές. Με την ταχύτητα που εξελίσσεται η τεχνολογία δεν μπορείς να ξέρεις τίποτα σε προοπτική χρόνου. Σκεφθείτε ότι από τα 7 θαύματα που αναφέρω, κανένα δεν υπήρχε όταν γεννήθηκα και τα πέντε δεν είχαν ξεκινήσει πριν μόλις τριάντα χρόνια.
 
Τέλος για τις ΜΚΟ: για ένα πολίτη του 19ου ή του πρώτου μισού του 20ου αιώνα η ιδέα πως, αν φυλακιζόταν κάποιος άδικα στο Μπανγκλαντές, αν ρύπαιναν την θάλασσα στην Πολυνησία, αν έπεφτε επιδημία στην Μογγολία ή λιμός στην Σομαλία, θα τρέχανε εθελοντές από όλο τον κόσμο να βοηθήσουν, να θεραπεύσουν, να καταγγείλουν, να προστατεύσουν – θα ήταν αδιανόητη. Ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους (14 εθελοντές χάθηκαν πέρυσι μόνο στον Νταρφούρ). Η δημιουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (με όλα τα ελαττώματά τους) είναι η μεγαλύτερη ηθική εξέλιξη στην ανθρωπότητα μετά τον Χριστιανισμό. Και θα έλεγα και πιο αποτελεσματική – γιατί ο Χριστιανισμός κήρυξε μεν την αγάπη, αλλά σπάνια την εφάρμοσε.
 
Ακόμα και την εποχή που ήμουν έφηβος, οι καταστροφές και τα εγκλήματα που σήμερα κινητοποιούν τις ΜΚΟ θα ήταν μικρές ειδήσεις στα ψιλά των εφημερίδων – χωρίς καμία περαιτέρω αντίδραση. Μία από τις πολλές θετικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης.
 
 
ΚΑΙ Η ALTERA PARS: Το κείμενο στο blog μάζεψε πάνω από 300 σχόλια. Τα περισσότερα ασχολήθηκαν με τα θαύματα – πολλά όμως, πάνω από το ένα τρίτο, ήταν εναντίον τους. Πέρα από την γνωστή επωδό «η τεχνολογία δεν μας κάνει πιο ευτυχισμένους» (εκεί εγώ απαντάω ότι χωρίς αυτήν θα ήμουν από καιρό τυφλός, λόγω καταρράκτη και άρα πανδυστυχής) είχα τις πιο απίθανες ενστάσεις: Ότι τα θαύματα αφορούν μόνο το 10% των ανθρώπων (κι αυτό τα κάνει λιγότερο θαυμαστά;), ότι η τεχνολογία καταστρέφει τον πλανήτη, ότι η τεχνολογία μας κάνει απάνθρωπους, κλπ. κλπ.
 
Ξέρω ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι είτε αδιάφοροι είτε αρνητικοί  προς την τεχνολογία (εκτός από την ιατρική) κι αυτό το οφείλουν στην στρεβλή τους παιδεία. Αλλά δεν φανταζόμουνα ότι το ποσοστό των αρνητών ήταν τόσο ψηλό και ανάμεσα σε χρήστες του Διαδικτύου…
 
 
UNINSTALLING VISTA: Εγκαταστήσατε την έκδοση RC1 που είχε μοιράσει το περιοδικό μας τον προ-περασμένο μήνα; Αν δεν την αναβαθμίσετε με την τελική (ισχύει ως τον Ιούνιο) προσέξτε πως θα την βγάλετε.
 
Ακόμα κι αν την εγκαταστήσατε σε χωριστή κατάτμηση (partition) δεν αρκεί να σβήσετε την κατάτμηση. Θα σας βγαίνει στην αρχή η επιλογή Vista ή τα παλιά Windows και αν κάνετε λάθος επιλογή θα κολλάει το μηχάνημα. Πρέπει να επιδράσετε στο αρχείο boot.ini πράγμα ελαφρώς επικίνδυνο.
 
Εμένα αυτή η ιστορία με οδήγησε σε ένα format που ήταν όλο δικό μου. Προσοχή λοιπόν…
 
 
ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Αν κατεβάσετε από το Διαδίκτυο και εγκαταστήσετε το καινούργιο Windows Search (αναζήτηση) θα αντικαταστήσει την κλασική αναζήτηση του υπολογιστή. Αυτή που ξεκίναγε δύο θέσεις πάνω από την έναρξη. Με αποτέλεσμα ότι αν θέλετε να βρείτε ένα αρχείο του συστήματος ή οποιουδήποτε λογισμικού να μην είναι δυνατόν. Ψάχνει μόνο σε αρχεία κειμένου, εικόνας κλπ. Που έχετε προσθέσει στον δίσκο σας.
 
Το παλιότερο Windows Search ήταν ανεξάρτητο από την κλασική αναζήτηση: είχες και τα δύο. Επειδή θεωρώ πολύ χρήσιμο να μπορώ να εντοπίζω ΚΑΙ τα αρχείο λογισμικού, αναγκάστηκα να το βγάλω.
 
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Από την Intertech International έλαβα επιστολή σχετικά με όσα είχα γράψει για την μη ανεύρεση της Panasonic Lumix στο τεύχος Οκτωβρίου. Η εταιρία δικαιολογείται γράφοντας ότι: «το συγκεκριμένο μοντέλο που αναφέρετε έχει γίνει ανάρπαστο από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του στην ευρωπαϊκή αγορά, πριν από λίγους μήνες. Υπάρχει, λοιπόν, έλλειψη όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την οποία η Panasonic προσπαθεί να αντιμετωπίσει συνολικά».
 
Τότε όμως, αφού υπήρχε έλλειψη (που κράτησε πολλούς μήνες και ίσως κρατάει ακόμα) γιατί παρέμενε το δείγμα στα ράφια των καταστημάτων; Για να δημιουργεί ζήτηση που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί; Και να δυσαρεστεί τους καταναλωτές; Η εταιρία επικαλείται την «μικρή πείρα μας στο χώρο των καταναλωτικών προϊόντων».
 
Τους εύχομαι καλές πωλήσεις (τα προϊόντα αξίζουν) και περισσότερη προσοχή στα θέματα διανομής…
 
 
Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Χρήστος Τόμπρας αναρωτιέται τι γυρεύουν ένα εκατομμύριο (και) χρήστες στον ιστότοπο της Second Life.
 
Μα τι άλλο, φίλε Χρήστο, παρά μία δεύτερη, ελεύθερη ζωή. Χωρίς τους καταναγκασμούς της πραγματικότητας.
 
Εικονική; Εντάξει. Φυγή; Έστω – αλλά πλούσια!
 
Εύχομαι καλή χρονιά και μία «Δεύτερη (καλύτερη) Ζωή» σε όλους!