BELLA VISTA – Η ΩΡΑΙΑ ΘΕΑ: Δεν ξέρω πόσο σωστά θα κάνει τη δουλειά του το νέο λειτουργικό της Microsoft (αλίμονο κι αν δεν την κάνει, με τόσα εκατομμύρια ανθρωποώρες που έχουν επενδυθεί σε αυτό!) γιατί μόλις τώρα άρχισα να το χρησιμοποιώ στην σχεδόν τελική εκδοχή του – αλλά μία μάχη την κέρδισε ήδη. Την μάχη της ομορφιάς.
Αξίζει να χρησιμοποιήσει κανείς τα Windows Vista και μόνο για την αισθητική απόλαυση που προσφέρουν. Οι φωτισμοί, τα διάφανα παράθυρα, τα φόντα, οι χρωματισμοί, η ποιότητα των γραφικών, έρχονται από άλλον κόσμο. Μετά από τα Vista, τα καημένα τα XP φαντάζουν τριτοκοσμικά, επαρχιώτικα, πρωτόγονα.
Τα πιο απλά πράγματα – π. χ. τα στάνταρ παιχνίδια των Windows παίρνουν άλλες διαστάσεις. Π. χ. οι Κυψέλες (Freecell) έχουν σελαγίζοντα και ιριδίζοντα χρώματα και μία κίνηση που εντυπωσιάζει. Κάθε λειτουργία εμφανίζεται σε ένα διάφανο παράθυρο που είναι από μόνο του ένας πίνακας.
Φυσικά και το νέο Office 2007 είναι κομμένο και ραμμένο για τα Vista. Το οποίον Office αποτελεί πραγματικά μία ουσιαστική εξέλιξη του Office 2003. (Ενώ μεταξύ του 2003 και του XP – 2002 – οι διαφορές ήταν ελάχιστες).
Βλέποντας αρχικά τις απαιτήσεις του νέου λειτουργικού είχα αποφασίσει να εξοικονομήσω χρήματα και να παραμείνω στα XP. Διότι δεν είναι μόνο το κόστος του ίδιου του λογισμικού (επί τρία – desktop, notebook και εξοχικό) αλλά και οι αναβαθμίσεις που απαιτεί. Μην ελπίσετε πως με μία κοινή κάρτα γραφικών θα μπορεί να απολαύσετε το Aero (στα μπατζάκια μας). Χρειάζεται δυνατά εργαλεία. Και βέβαια δεκάδες νέους οδηγούς (drivers). Ένας έλεγχος με το λογισμικό Windows Vista Upgrade Advisor έδειξε πως τα μισά μου προγράμματα και οι μισές μου συσκευές δεν θα μπορούν να περάσουν αυτόματα στο νέο λειτουργικό. Για μερικά μπορεί να είναι και το οριστικό τέλος τους.
Αλλά με γοήτευσε ήδη η ομορφιά των Vista. Και μην νομίσετε ότι θα μπορέσετε να τα εγκαταστήσετε μόνον σε ένα από τα μηχανήματα σας… Μετά θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψετε στα άλλα.
ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ (κοινώς firewalls): Έχοντας περάσει ζόρια με τα προϊόντα της Norton (βλέπε και περασμένο τεύχος) αποφάσισα να καινοτομήσω. Διαμορφώνοντας ένα νέο υπολογιστή (που όπως όλοι είχε έρθει με προεγκατεστημένο – αλλά όχι ενεργοποιημένο) το Norton Internet Security, αποφάσισα να τον βγάλω.
(Έτσι έχει αποκτήσει ο Νόρτωνας 60% μερίδιο αγοράς στα προγράμματα ασφάλειας: βάζει σε κάθε νέο υπολογιστή το λογισμικό του – είτε με περιορισμένο χρόνο ισχύος, 1-3 μήνες, είτε με καθόλου χρονικό περιθώριο. Μόλις το ανοίξεις και αφού κάνει έναν έλεγχο του σκληρού δίσκου σε στέλνει στο Διαδίκτυο για να το ενεργοποιήσεις – δηλαδή «περάστε από το ταμείο». Και το ενδιαφέρον είναι πως με αυτή τη μέθοδο πληρώνεις περισσότερα παρά αν αγόραζες το πρόγραμμα από το κατάστημα!).
Αποφάσισα λοιπόν να το αγνοήσω (για σιγουριά το έσβησα κιόλας) και να χρησιμοποιήσω άλλο προϊόν. Σε ξένα ειδικά περιοδικά είχα διαβάσει καλά λόγια για την καινούρια Internet Security Suite 2007 της CA (Computer Associates). Είχα ήδη δοκιμάσει και μία δωρεάν απλή μορφή της σε άλλο μηχάνημα. Κατέβασα λοιπόν το προϊόν, έσκασα $88.53 (ακριβότερο από το Norton Internet Securities) και το εγκατέστησα.
Στην αρχή δεν είδα κανένα πρόβλημα και προχώρησα στην κοπιαστική δουλειά της διαμόρφωσης του μηχανήματος. (Εγκατάσταση, επανεκκίνηση, άλλη εγκατάσταση κι επανεκκίνηση, εγκατάσταση, επανεκκίνηση…).
Εκεί, στο σβήσιμο, παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα. Αργούσε να κλείσει, έμεναν προγράμματα ξεκρέμαστα κι έπρεπε να τα κλείσεις ξεχωριστά ένα-ένα, στο τέλος δεν έκλεινε καθόλου – μόνο με διακόπτη. Προβλήματα και με την πρόσβαση στο Internet: υπήρχαν διευθύνσεις που δεν μπορούσα να μπω, αδυνατούσα να ανεβάσω υλικό στα blogs μου…
Σε λίγο το μηχάνημα έγινε κόλαση. Σχεδόν τίποτα δεν δούλευε σωστά.
Άρχισα να ψάχνω τις αιτίες. Πολλά πράγματα παρέπεμπαν στο «Τείχος προστασίας των Windows» όπως μεταφράζεται ελληνικά το firewall.
Η πρώτη μου ενέργεια ήταν να απενεργοποιήσω το «Τείχος» του CA και να χρησιμοποιήσω το κλασικό των Windows. Ανεπαρκές βέβαια – αλλά τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίστηκαν.
Όχι όλα όμως. Κι έτσι το δεύτερο βήμα ήταν η απεγκατάσταση όλης της σουίτας (Internet Security Suite 2007 της CA) και η επανεγκατάσταση του Νόρτωνα. (Κι άλλο χρήμα!).
Από εκείνη τη στιγμή, κανένα πρόβλημα. Όλα δουλεύουν ρολόι.
Ο μακαρίτης Konrad Adenauer είχε επανεκλεγεί τρεις φορές με το σύνθημα: «Keine Experimente!» (Όχι πειράματα!).
Το αυτό θα σας συνιστούσα κι εγώ.
MICROSOFT SECURITY: Μόνο που τώρα η μεγάλη Μ. μπαίνει και αυτή στην αγορά της ασφάλειας, προκαλώντας κρύους ιδρώτες σε Norton, MacAfee και Σια. Οι οποίοι ήδη έχουν καταφύγει στα δικαστήρια. Οι παλιοί σύμμαχοι και φίλοι της Microsoft έχουν τρομάξει μήπως η μεγάλη τους φάει το ψωμί.
Κι όμως, άδικα φοβούνται. Αν έχουν μία καλή εναλλακτική πρόταση, θα υπάρξει αγορά και γι αυτούς. Είδατε πως ο Firefox πήρε τεράστιο μερίδιο αγοράς από τον Internet Explorer (σχεδόν τα μισό). Θα μου πείτε – ήταν τζάμπα. Αλλά και ο ΙΕ τζάμπα είναι. Αντίθετα τα αντι-ιικά και προστατευτικά της Microsoft θα πωλούνται – οπότε ο ανταγωνισμός θα είναι στα ίσα.
Το νέο αυτό προϊόν της Μicrosoft λέγεται Windows Live One Care. Εκτός από antivirus, firewall και anti-spyware κάνει και άλλες δουλειές. Ανασυγκροτεί τον σκληρό δίσκο (defragmentation) κάνει αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας (backups) και επαναφέρει το σύστημα σε προηγούμενη καλή κατάσταση (restore). Δηλαδή «κορίτσι για όλες τις δουλειές». Για τρία μηχανήματα η ετήσια συνδρομή είναι 49$ - πολύ ανταγωνιστική τιμή.
Με την ευκαιρία: χρησιμοποιώ τον νέο Internet Explorer 7.0 – μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τον παλαιό. Αντίθετα ο Firefox 2.0 δεν με εντυπωσίασε (σε σχέση με τον 1.5). Καλός είναι και ο καινούργιος Windows Media Player 11. Όλα αυτά τα προγράμματα μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα αποκτήσετε δωρεάν.
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ BLOGME έκανε τον γύρο του κόσμου. Έτυχε να ανοίγει εκείνες τις μέρες στην Αθήνα και το συνέδριο για την Διακυβέρνηση (Governance) του Internet – έτσι το έμαθαν όλοι οι μεγάλοι του Διαδικτύου από πρώτο χέρι.
Την ιστορία σίγουρα την ξέρετε και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω. Κάποιος blogger έγραψε ένα οξύ επικριτικό κείμενο (αν ήταν συκοφαντικό δεν το ξέρω – δεν το βρήκα πουθενά) το επικρινόμενο πρόσωπο έκανε μήνυση – και συνελήφθη …άλλος.
Συγκεκριμένα ο διαχειριστής του blogme.gr(που είναι απλώς κατάλογος των ελληνικών blogs) Αντώνης Τσιπρόπουλος συνελήφθη, διανυκτέρευσε στο κρατητήριο, προσήχθη με χειροπέδες στον ανακριτή, κατηγορούμενος για ένα κείμενο που ΔΕΝ έγραψε. Αλλά επειδή οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να βρούνε το όνομα του υπεύθυνου blogger έπιασαν το πρώτο όνομα που βρήκαν. Δυστυχώς ο Τσιπρόπουλος δεν κυκλοφορεί με ψευδώνυμο, στον κατάλογό του ήταν και το επίμαχο blog– παρ’ τον μέσα!
Είναι γεγονός ότι οι Ελληνικές διωκτικές αρχές γνωρίζουν το Internet μόνο ως ένα ύποπτο και σκοτεινό μέρος όπου διακινείται παιδική πορνογραφία και υποκλέπτονται πιστωτικές κάρτες. Η δίωξη είναι προϊόν άγνοιας και στενοκεφαλιάς. (Ποιος εισαγγελέας ή ανακριτής γνωρίζει τι είναι ένα RSSfeed;).
Όμως εδώ τίθεται ένα τεράστιο θέμα. Ο κόσμος μας γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο ψηφιακός. Οι άνθρωποι που παίζουν σημαντικούς ρόλους στην κοινωνία μας – είτε είναι δικαστικοί, πολιτικοί, παιδαγωγοί, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑΝ από αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Συναντάω συχνά γνωστούς που με ρωτάνε: «που γράφεις τώρα;»
«Στο Διαδίκτυο».
«Στο ποιο;»
«Το Internet – δεν το έχεις ακουστά. Έχω ένα blog, ένα καθημερινό ημερολόγιο. Σαν μικρή εφημερίδα. Με διαβάζουν πολλοί».
Συνήθως αντιμετωπίζω ένα εντελώς κενό βλέμμα. Κάποιοι, κάτι έχουν ακούσει, αλλά όταν ρωτήσω περισσότερα καταλαβαίνω ότι γνωρίζουν αυτά που γράφουν οι εφημερίδες – δηλαδή τίποτα. Κάποιος με ρώτησε: «Μα τι; Διακινείς παιδική πορνογραφία;».
Άμα έχω καιρό τους λέω για τα 40.000.000 blogsπου υπάρχουν στην υφήλιο, για τον ρόλο τους στην νίκη των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ ή την διάδοση της πληροφορίας και την χειραφέτηση του κάθε ανθρώπου. Τους αναλύω πως τα blogsείναι η νίκη της δημοκρατίας – ο κάθε πολίτης γίνεται εκδότης του εαυτού του. Τους λέω ότι ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες δικτυακά ημερολόγια, πως το δικό μου το διαβάζουν 3-4000 άτομα κάθε μέρα και σχολιάζουν. Πως για κάθε θέμα μαζεύω από 200 ως 900 (το ρεκόρ) σχόλια.
Με κοιτάνε περίεργα. Είναι φανερό πως δεν με πιστεύουν.
Μιλάμε για μορφωμένους ανθρώπους, με πτυχία, διδακτορικά, μεταπτυχιακά. Έτσι και είναι πάνω από 40 ετών, ατύχησες.
Ναι αλλά αυτοί οι άνθρωποι κατέχουν θέσεις κλειδιά στην κοινωνία και την πολιτεία μας. Ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά και δεν το έχουν πάρει χαμπάρι!
ΕΞΩ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ! Ένας έλληνας φοιτητής ο Δημήτριος Γεωργούλας κέρδισε το βραβείο «ComputingAwardforExcellence» που θεωρείται το Όσκαρ του κόσμου της πληροφορικής στην Μεγάλη Βρετανία. Ο Γεωργούλας είναι δευτεροετής επί διδακτορία φοιτητής του AstonUniversityκαι ασχολείται με έρευνα.
Είχε πει και ο (θείος) Καραμανλής: «έξω πάμε καλά!».
Και πραγματικά είναι αξιοσημείωτο πόσοι Έλληνες σταδιοδρομούν έξω στον χώρο της πληροφορικής. Είμαστε σε καλή θέση στον κατάλογο των διεθνών πληροφορικάριων, όπου βέβαια πρώτοι είναι οι Ινδοί.
Αλλά οι Ινδοί δεν είναι μόνο μετανάστες. Έχουν μετατρέψει και την χώρα τους σε τεράστια μονάδα παραγωγής λογισμικού. Ο τζίρος της τον επόμενο χρόνο υπολογίζεται να αγγίξει τα 80 δις δολάρια ενώ ήδη απασχολεί πάνω από 200.000 ειδικευμένα άτομα. Κι αν προσθέσουμε και τους εκτός Ινδίας Ινδούς ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί. Οι μισοί προγραμματιστές της Microsoftείναι Ινδοί. Από τους ξένους μετανάστες στις ΗΠΑ οι Ινδοί έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης.
Θα μπορούσαμε, αξιοποιώντας τους διεθνείς Έλληνες γκουρού της πληροφορικής, να είχαμε πετύχει κι εμείς κάτι ανάλογο. Ούτε εγκαταστάσεις χρειάζονται ούτε κεφάλαια. Μόνο κεφάλια.
Αλλά, φευ, χάσαμε κι αυτό το τραίνο!