Το e-mail της Κυριακής - Κυριακή 14/6/98

Από: Νίκο Δήμου

Προς: Αναγνώστες του Έθνους

Αντίγραφο: Αναγνώστες του Έθνους

Θέμα: Το e-mail της Κυριακής

Κάθε Κυριακή σε αυτή τη θέση θα διαβάζετε ένα e-mail.

Για όσους δεν το ξέρουν, ένα e-mail είναι ένα ηλεκτρονικό γράμμα. Που στέλνει κάποιος μέσα από τον υπολογιστή του σε ένα (η περισσότερους) υπολογιστές-παραλήπτες.

Σε τι διαφέρει από ένα κανονικό γράμμα; Πηγαίνει αμέσως, σε κλάσματα δευτερολέπτου, δεν χρειάζεται φάκελο, γραμματόσημα, ταχυδρόμηση και κοστίζει (για όλη τη γη) όσο ένα αστικό τηλεφώνημα.

Το e-mail είναι η κυρίαρχη μορφή γραπτής επικοινωνίας της νέας εποχής. Ήδη το 1997, στις ΗΠΑ στάλθηκαν περισσότερα ηλεκτρονικά γράμματα από ότι συμβατικά, μέσω Ταχυδρομείου.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έχει ήδη διαψεύσει δύο από τις πιο γνωστές κοινοτοπίες των ψευτο-κουλτουριάρηδων: πρώτα ότι οι υπολογιστές απομονώνουν τους ανθρώπους και δεύτερο ότι ο γραπτός λόγος πεθαίνει λόγω της κυριαρχίας της εικόνας.

Ουδέποτε ο γραπτός λόγος άνθιζε τόσο, όσο στην εποχή μας. Κι εκτός από τα εκατομμύρια βιβλία και έντυπα - τώρα ανθίζει και στο Internet. Είναι ο Νέος Δικτυακός Λόγος.

Ωστόσο το e-mail που θα στέλνω κάθε Κυριακή, δεν θα αφορά μόνο την τεχνολογία, ή το Internet. Θα καλύπτει όλα τα θέματα που μας απασχολούν - πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, ιδιωτικά. Διάλεξα όμως να του δώσω την μορφή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτα γιατί θα στέλνεται στην εφημερίδα σαν e-mail. (Εδώ και χρόνια είμαι ηλεκτρονικά τηλε-εργαζόμενος). Όσοι από σας είστε συνδεδεμένοι σε δίκτυο, θα μπορείτε επίσης να το διαβάζετε ηλεκτρονικά.

Δεύτερο, γιατί θέλω το μήνυμα αυτό να έχει το σχήμα και το ύφος των πραγμάτων που έρχονται. Η δικτυακή επανάσταση είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Θα αλλάξει τα πάντα: τον τρόπο που εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, μορφωνόμαστε - τις κοινωνικές σχέσεις, την πολιτική δομή. Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα από μία νέα σκοπιά. Αν συνεχίσουμε να μην καταλαβαίνουμε τι συντελείται γύρω μας, θα χαθούμε μέσα σε ένα νέο κόσμο που θα μας είναι ολότελα ξένος.

 

Φιλικά,

Νίκος Δήμου