Προδότες; - Κυριακή 1/8/99

Από: Νίκο Δήμο

Προς: Την πλειονότητα

Αντίγραφο: Αναγνώστες του Έθνους

Θέμα: Προδότες;

Για πόσον καιρό θα παραμένουμε τόσο αθεράπευτα Βαλκάνιοι;

Πάρτε το θέμα των μειονοτήτων. Τόσοι πόλεμοι, εξεγέρσεις, εθνικές εκκαθαρίσεις, δεν μας δίδαξαν τίποτα; Ούτε καν το απλούστερο - πως ο καλύτερος τρόπος να ζήσεις αρμονικά και ειρηνικά με τις μειονότητές σου, είναι να τις αναγνωρίσεις και να τους δώσεις τα δικαιώματα που τους ανήκουν.

Εμείς επιμένουμε να ακολουθούμε τους Τούρκους όταν λέμε πως Μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει. (Και αυτοί ισχυρίζονται πως Κουρδική μειονότητα δεν υπάρχει).

Αλλά το θέμα της ύπαρξης μειονοτήτων έχει λυθεί από τις διεθνείς συμβάσεις (που έχει προσυπογράψει και η Ελλάδα) για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Σύμφωνα με αυτό, είμαι αυτό που νιώθω. Αν αισθάνομαι εθνοτικά Έλληνας (της Αλβανίας, της Αυστραλίας, της Τουρκίας) κανείς δεν δικαιούται να το αμφισβητήσει.

Έστω λοιπόν και χίλιοι συμπολίτες μας να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι ή Μακεδόνες - το κράτος οφείλει να τους αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα. Ούτε είναι σοβαρό, τις δικές μας μειονότητες να τις ορίζουμε εθνοτικά (Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Βορείου Ηπείρου) ενώ τις άλλες μόνο θρησκευτικά (Μουσουλμάνοι της Θράκης), ή γλωσσικά (Σλαβόφωνοι της Μακεδονίας, αλβανόφωνοι στο Κόσοβο). Πως θα μας φαινόταν αν οι ξένοι μιλούσαν για «Ελληνόφωνη» μειονότητα της Πόλης, ή «ορθόδοξη» της Βορείου Ηπείρου;

Όλα αυτά όχι μόνο για να είμαστε εντάξει με τις διεθνείς συμβάσεις, τις αρχές του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο για να τηρήσουμε τις υπογραφές που έχουμε βάλει - αλλά για ένα λόγο πιο πρακτικό και ουσιαστικό: διότι μας συμφέρει ως έθνος.

Έχω ακούσει πολλές φορές να αποκαλούνται προδότες και πράκτορες ξένων δυνάμεων αυτοί που αγωνίζονται για την αναγνώριση και προστασία των μειονοτήτων. (Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς). Στην πραγματικότητα προδότες και ανθέλληνες είναι όσοι μάχονται εναντίον, όσοι αμφισβητούν αυτή την ανάγκη. Η ιστορία (ακόμα και η πολύ πρόσφατη) έχει δείξει πως ο καλύτερος τρόπος να ανοίξεις την κερκόπορτα σε όσους επιβουλεύονται την εθνική σου υπόσταση και ακεραιότητα, είναι να καταπιέζεις μία μειονότητα. Αν το Κοσσυφοπέδιο είναι το πιο πρόσφατο διεθνές παράδειγμα - το πιο οδυνηρό δικό μας, είναι η Κύπρος...

Φιλικά,

Νίκος Δήμου