Μου γράφει κάποιος αναγνώστης:
«Τις τελευταίες μέρες, μες από κάποιες συζητήσεις με ανθρώπους της γενιάς μου, που μάλιστα εκτιμούσα, καταλαβαίνω γιατί αισθάνεστε τόσο μόνος σ' αυτή τη χώρα... Με την αφορμή σας, μιλήσαμε για τη Δράση. "Μα ο Μάνος, που "ανήκε" στη "δεξιά", που έχει "φιλελεύθερες" απόψεις, συγκέντρωσε τις "φίρμες" για να "εκμεταλλευτεί" το πολιτικό αδιέξοδο (λες και μιλάμε για τον Καρατζαφέρη...), και ο Δήμου, γιατί να συμμετέχει εκεί...." Από ποια λέξη ν' αρχίσεις τον αντίλογο...
Θεέ μου λέω, η προκατάληψη, το κοντόφθαλμο και η καχυποψία του νεοέλληνα, είναι ακόμα πιο απογοητευτική όταν την ακούς από νέους, μέσα από βαρύγδουπες, σκουριασμένες φράσεις και ιδέες. Ίσως γι' αυτό έλεγε ο Πικάσο "πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να γίνει κανείς νέος..."».
Αυτά μου γράφει. Διαβάζω και την δήλωση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στον Σταύρο Θεοδωράκη «ο Μάνος είναι νέο-φιλελεύθερος». Ακόμα και άτομα με ελεύθερη και πρωτότυπη σκέψη (όπως ο Τρεμόπουλος) υποκύπτουν στην γοητεία του κλισέ.
Γνωρίζω τον Στέφανο Μάνο πάνω από τριάντα χρόνια – κι έχω συνεργαστεί στενά μαζί του. Ποτέ δεν τον άκουσα να κηρύσσει ένα δόγμα (και ο «νέο-φιλελευθερισμός» είναι δόγμα). Τον έζησα να αναλύει προβλήματα, να βρίσκει και να εφαρμόζει λύσεις χωρίς ιδεολογική ταυτότητα – μερικές θα μπορούσαν (εκ των υστέρων) να χαρακτηριστούν και σοσιαλιστικές. Είναι ένας άνθρωπος πρακτικός που ακολουθεί απόλυτα τη παροιμία: «Μαύρη γάτα – άσπρη γάτα – αρκεί να πιάνει ποντίκια». Το Ποπεριανό problem solving στην αποθέωσή του. Και νομίζω πως, από τους Έλληνες πολιτικούς, είναι αυτός που έχει πραγματοποιήσει τα περισσότερα συγκεκριμένα επιτεύγματα.
Τέλος πάντων – όπως λέει ο λαός «καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα». Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν αρκετοί άνθρωποι που θα ξεπεράσουν τα στερεότυπα και θα στείλουν έναν έντιμο και ικανό πολιτικό στην Ευρωβουλή. Με τον τρόπο που συντάσσονται τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων (τήρηση εσωτερικών ισορροπιών, κλπ.) δεν είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα θα εκπροσωπείται από τους καλύτερους – κι αυτό σε μία περίοδο κρίσης έχει μεγάλη σημασία.