Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ – ÜBER DAS UNGLÜCK GRIECHE ZU SEIN
Μεταφρασμένες απόψεις από τα Γερμανόφωνα ΜΜΕ για την πρώτη έκδοση της «Δυστυχίας του να είσαι Έλληνας». Εκδόσεις Kunstman Mόναχο, 2012.
--------------------------------------------------------------------------------------
Αυτά που έγραψε πριν 36 χρόνια ο Νίκος Δήμου, μοιάζουν να έχουν μόνιμη επικαιρότητα.
Ο θόρυβος που γίνεται από τον αστικό τύπο στην Ελλάδα και στην Γερμανία και το γαυγίσματα και μουγκρητά στα μπλογκς, μπορούμε άνετα να τα ξεχάσουμε και να ζητήσουμε συμπαράσταση από τον Δήμου.
Christiane Schlötzer, Süddeutsche Zeitung
____________________________________________________________
Ο Δήμου είναι ένας μαχητικός σύγχρονός μας, που δεν λαμβάνει υπόψη του κανένα ταμπού, όταν ασκεί κριτική στις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα του.
Gerd Höhler, Der Tagesspiegel
-----------------------------------------------------------------------------------
«Άλλοι Λαοί έχουν Θεσμούς – εμείς έχουμε Αντικατοπτρισμούς» είναι μία συχνά παρατιθέμενη φράση από ένα έργο που ο δημιουργός του χωρίς μετριοφροσύνη αλλά και χωρίς υπερβολή αναφέρει ως το πιο επιτυχημένο βιβλίο αναφοράς από την αρχαιότητα.
Michael Martens, FAZ
------------------------------------------------------------------------------------------
«Τα ονειρικά τοπία, το φως, η φιλοξενία των αξιαγάπητων κατοίκων της. «Κλείστε την Ελλάδα στην καρδιά σας και θα πάθετε έμφραγμα» - έγραψε ο Νίκος Δήμου, το enfant terrible μεταξύ των διανοούμενων της Ελλάδας. Οι φράσεις του είναι αιχμηρές και τρυπάνε την αυτονόητη εικόνα των συμπατριωτών του. Το βιβλίο του είναι ένας θησαυρός προκλήσεων. "
Lisa Röösli, 3sat Kulturzeit
--------------------------------------------------------------------------------
«Ο Νίκος Δήμου μιλάει επανειλημμένα για τα προβλήματα ταυτότητας των Ελλήνων, το διχασμό μεταξύ της Ευρώπης και της Ανατολής, την έλλειψη ενός μοντέλου, τα συμπλέγματα κατωτερότητας. Ο Δήμου παραθέτει Έλληνες συγγραφείς και ερωτά ελληνικούς μύθους, αγγίζει τους εθνικούς ήρωες και τις «ασθένειες της ελληνικής ψυχής», τις ονομάζει μεγαλομανία, εσφαλμένη κρίση της πραγματικότητας, ευθραυστότητα, ονειροπόληση. Εν ολίγοις: ο φιλόσοφος βάζει σε διαδικασία δοκιμής ολόκληρη την εθνική ιστορία. Και η έρευνα για τα αίτια ακούγεται ακόμη πολύ επίκαιρη σήμερα, 36 χρόνια μετά την πρώτη της δημοσίευση. "
Stefan Berkholz, BR2, «DIWAN»
---------------------------------------------------------------------------------------
"Ένα vademecum (οδηγός) σε περιόδους της κρίσης του ευρώ · επισημαίνει προτάσεις για όλους εκείνους που θέλουν να κατανοήσουν την τρέχουσα ελληνική τραγωδία με ιστορική προοπτική".
Alf Mentzer, Λιμπρέτο HR2
--------------------------------------------------------------------------------------
"Όποιος γνωρίζει (και αγαπά) την Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο Δήμου εκθέτει μια από τις ρίζες της σημερινής ελληνικής δυστυχίας - την άρνηση της πραγματικότητας, ως εθνικό άθλημα"
Hans Rauscher, derStandard.at
--------------------------------------------------------------------------------
Οι διάσημοι αφορισμοί του Δήμου" Σχετικά με την δυστυχία του να είσαι Έλληνας ", που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 1975, αμέσως μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας, ένιωσαν πολλοί συμπατριώτες ως «ρύπανση της φωλιάς μας». Ωστόσο, το βιβλίο, το οποίο στην πραγματικότητα προορίζεται ως δήλωση αγάπης για την Ελλάδα και είναι αφιερωμένο σε όλους τους αυτό-κριτικούς Έλληνες, έχει αποκτήσει καθεστώς μνημείου με πάνω από τριάντα εκδόσεις. "
Manuel Gogos, Neue Zürcher Zeitung
------------------------------------------------------------------------------
«Τώρα, 37 χρόνια μετά την πρώτη του δημοσίευση, το μικρό βιβλίο έχει νέο ρόλο, δηλαδή αυτόν του πρέσβη. Ο Νίκος Δήμου εύχεται να βοηθήσει τους αναγνώστες εκτός Ελλάδας να κατανοήσουν την ελληνική νοοτροπία σε όλες της τις Διχόνοιες. Ώστε στο τέλος να διευρύνουμε την άποψή μας και ίσως ακόμη και να επανεξετάσουμε την Ευρώπη. "
Alkyone Karamanolis, Deutschlandfunk
--------------------------------------------------------------------------------
Το άθροισμα μιας εθνικής ιστορίας που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα με ξένους πολιτισμούς και δυναστείες, σύρθηκε από την πολιτική και οικονομική κρατική πτώχευση στην νέα κρατική πτώχευση και τον 20ο αιώνα πρόσθεσε την καταστροφή της Μικράς Ασίας, διάφορες δικτατορίες και έναν τετραετή εμφύλιο πόλεμο: «Με μεθόδους και συστήματα που λείπουν στην καθημερινή μας ζωή, επικεντρωνόμαστε στη μυστική αποστολή μας: να καταστρέψουμε την υπέροχη γη, που μας έχει δώσει η μοίρα, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται».
Η μεγαλύτερη ατυχία του Δήμου, ωστόσο, είναι ότι κανείς δεν τον άκουσε προφανώς, τον παθιασμένα πατριώτη: «Το πιο ερημικό θέαμα στον κόσμο: δέκα Έλληνες διανοούμενοι σε ένα δωμάτιο. Ο καθένας προσπαθεί να κάνει τους άλλους ακροατές».
Berthold Seewald, Die Welt
----------------------------------------------------------------------------------
«Μια αποκάλυψη!»
Norbert Mayer, Die Presse