Ο Χρυσούς Μεσαίων (21.01.2014)

ΜΟΥ ΕΤΥΧΕ ΛΟΙΠΟΝ να γεννηθώ και να ζω σε κράτος θεοκρατικό. Όπου το Σύνταγμα της χώρας δεν αρχίζει με την επίκληση: «στο όνομα του λαού» αλλά «στο όνομα της Αγίας Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Όπου όλοι οι αξιωματούχοι – πρόεδροι, υπουργοί, βουλευτές, ορκίζονται από κληρικούς στο ευαγγέλιο. Όπου όλες οι δραστηριότητες: σχολεία, επιχειρήσεις, οικοδομές, καινούργια αυτοκίνητα – αρχίζουν με αγιασμό. Όπου οι μητροπολίτες δικαιούνται να υβρίζουν όποιον θέλουν, να υποκινούν μίσος και διώξεις, χωρίς να λογοδοτούν στην δικαιοσύνη. (Όσες μηνύσεις και αγωγές έγιναν, πήγαν αμέσως στο αρχείο). Αλλά όπου, όποιος σατιρίσει τους αφελείς που δίνουν βάση στο παραλήρημα ενός περίεργου (το λιγότερο) μοναχού, καταδικάζεται σε δέκα μήνες φυλάκισης. Όπως Ιράν.

ΟΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ, υποχρεούται να πληρώνει φόρους για να μισθοδοτούνται και να ασφαλίζονται δέκα χιλιάδες ιερείς και μητροπολίτες. Οι οποίοι έχουν δικονομικά προνόμια και ατέλειες (π. χ. δεν πληρώνουν χαράτσι – τα ακίνητα της εκκλησίας εξαιρέθηκαν). Πληρώνει ο πολίτης και τα χρυσά τους άμφια, τις μίτρες και τις ράβδους, τις λιμουζίνες και τα ενδιαιτήματα. Και καλά αν είναι πιστός και μέλος του ποιμνίου. Αλλά αν είναι αλλόθρησκος, άπιστος, άθεος, γιατί να πληρώνει;

ΟΠΟΥ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ σαμποτάρει (επιτυχώς) όποια πολιτική απόφαση δεν του αρέσει – από την ύπαρξη ευκτήριου οίκου άλλης θρησκείας (π. χ. τζαμί) ως τον γάμο των ομόφυλων, την διδασκαλία στα σχολεία της σεξουαλικής αγωγής, ή του Δαρβίνου – μέχρι την καύση των νεκρών.

ΟΠΟΥ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ της εκκλησίας από το κράτος, που όλα τα δυτικά έθνη πραγματοποίησαν από τον 18ο και 19ο αιώνα, είναι για μας μακρινό εκσυγχρονιστικό όνειρο.

ΟΠΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, τα μοναστήρια και τα πατριαρχεία, κάθονται επάνω σε πλούτο αμύθητο, τον οποίο αποκρύπτουν. Μόνη η εν Ελλάδι περιουσία του Αγίου Τάφου πρέπει να υπερκαλύπτει όλο μας το χρέος.

ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ναυλώνουμε αεροπλάνα και υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους το «Άγιο Φως» και την «Αγία Ζώνη». Ασύδοτοι καλόγεροι εμπορεύονται (κι ας έδιωξε ο Ιησούς τους εμπόρους από το ναό) ειδωλολατρικά αντικείμενα: «τα Τίμια Δώρα», το «Άξιον Εστί», την «Άγια Ζώνη». Όπως αναγράφεται στον σχετικό ιστότοπο: «Τα θαύματα που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί ἡ Τιμία Ζώνη είναι πολλά. Βοηθά ειδικά τις στείρες γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Αν ζητήσουν με ευλάβεια τη βοήθεια της Παναγίας, τους δίδεται τεμάχιο κορδέλας που έχει ευλογηθεί στην λειψανοθήκη της Αγίας Ζώνης – αν έχουν πίστη, καθίστανται έγκυες».

ΜΟΥ ΕΤΥΧΕ ΛΟΙΠΟΝ, στον εικοστό πρώτο αιώνα, να συναντήσω τον Μεσαίωνα.