Send As SMS

nikosdimou

Τα "Επίκαιρα" από το ndimou.gr σε άλλη παράλληλη έκδοση. The "Epikaira" posts from ndimou.gr in a parallel publishing format.

My Photo
Name:Nikos Dimou
Location:Athens, Greece

This blog belongs to my cat Don. I am his guest.

Κυριακή, Μάϊος 14, 2006

Αδυναμία μίσους

Ανταλλάσσοντας σχόλια με πολλούς στο post περί Κύπρου κατάλαβα κάτι καινούργιο για μένα.

(Δεν ισχύει μόνο το γηράσκω αεί... αλλά και το γεγονός ότι το Internet είναι ένα απίθανο μέσο επικοινωνίας και αλληλοδιδασκαλίας. Μερικοί λένε πως μαθαίνουν από μένα – αλλά και εγώ μαθαίνω από εσάς).

Διαβάζοντας σχόλια πολλών (ανάμεσά τους και της αγαπητής μου Αφροδίτης) που μιλούσαν για το τι είχαν υποστεί οι πρόγονοί τους από τους Τούρκους, και τι σημάδια είχαν αφήσει μέσα τους αυτές οι ιστορίες, αντέδρασα περίεργα. Απόρησα με τις αντιδράσεις τους. Μάλιστα π. χ. μάλωσα την Αφροδίτη, διότι ενώ έχει ένα λαμπερό μυαλό, δεν κατόρθωσε να σκορπίσει το σκοτάδι μέσα της.

Μετά που το ξανασκέφθηκα κατάλαβα ότι η αντίδρασή μου οφείλεται σε μία δική μου ιδιότητα. Μπορεί να είναι κουσούρι – μπορεί και αναπηρία. Δεν μπορώ να νιώσω «συλλογικό μίσος».

Κι εμένα συγγενείς μου χάθηκαν από τους Τούρκους (παλιότερα) από τους Γερμανούς (στην Κατοχή) από τους Ελασίτες (στον Εμφύλιο). Δεν νιώθω όμως απολύτως τίποτα απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες των ατόμων. Αν μου φέρνανε τον συγκεκριμένο άνθρωπο που σκότωσε την αγαπημένη ξαδέρφη μου στον εμφύλιο – ναι, γι αυτόν κάτι θα ένιωθα (δεν ξέρω αν θα ήταν μίσος, μετά από τόσα χρόνια...). Αλλά μόνο γι αυτόν – όχι για τον λαό του, την παράταξή του, την φυλή του.

Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω πώς μπορεί κανείς να μισήσει (ή και να αγαπήσει) ένα αφηρημένο σύνολο ανθρώπων. Που για μένα είναι μόνο μία λέξη, ένα όνομα, μία συνομοταξία. Μέσα της θα υπάρχουν και άγιοι και δαίμονες και πολιτισμένοι και βάρβαροι.

Ειδικά για το μίσος, πρέπει να πω ότι μου είναι ξένο. Με έχουν πληγώσει και αδικήσει αρκετές φορές, μου έχουν κάνει πράγματα που σε άλλους συνήθως προκαλούν μίσος. Εγώ έχω νιώσει αντιπάθεια, απέχθεια, αποστροφή... αλλά μίσος, αυτό το αβυσσαλέο συναίσθημα που θέλει τον αφανισμό του άλλου, δεν το ξέρω. Ίσως να ήμουν τυχερός. Στα 71 χρόνια μου δύο συναισθήματα μου είναι άγνωστα: το μίσος και ο φθόνος. (Όχι η ζήλια... ο φθόνος).

Κάνω λοιπόν αυτή τη δημόσια εξομολόγηση, γιατί φοβάμαι ότι μερικοί παρεξήγησαν την αδυναμία μου να μισήσω «τους Τούρκους» (συλλογικά) ως ...Τουρκοφιλία.

Ούτε φιλία – ούτε μίσος. Τα σύνολα μου είναι αδιάφορα. Τα άτομα, όχι.

(Ήταν πολύ μεγάλο για σχόλιο - και το έκανα post. Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε τα σχόλια στα προηγούμενα).

433 Comments:

skoumas said...

"Με έχουν πληγώσει και αδικήσει αρκετές φορές, μου έχουν κάνει πράγματα που σε άλλους συνήθως προκαλούν μίσος. Εγώ έχω νιώσει αντιπάθεια, απέχθεια, αποστροφή.."

Η καλύτερη τιμωρία είναι η απάθεια. Πιστέψτε με! Όσον αφορά που δεν έχετε μίσος για το παρελθόν, αυτό είναι ευκαταφρόνητο και ,χα, σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε είναι λογικό. Όμως η συνήθεια πολλές φορές μπορεί να κάνει το παράλογο λογικό.

Κάτι παρόμοιο είχε πει και ο μάκης Τριανταφυλόπουλος, όσον αφορά τις καταγγελίες.
"Ο κόσμος συνηθίζει πλέον σε αυτά που γίνονται που του φαίνονται συνηθισμένα και δεν ασχολείται μαζί τους". Δεν το είπε ακριβώς έτσι, ότι θυμάμαι!

Κυρ Μαϊ 14, 09:38:33 μμ 2006  
Yosemite Sam said...

Νίκο σε ευχαριστώ που με κάτι κείμενα σαν αυτό, συνεχίζεις να στηρίζεις ότι απέμεινε απο τους προσωπικούς μου μύθους.

Κυρ Μαϊ 14, 09:48:51 μμ 2006  
Stormrider said...

το μίσος για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό συναίσθημα με την προϋπόθεση ότι διοχετεύεται στην αιτία που το προκάλεσε. έτσι, συμφωνώ με την τοποθέτηση σας κατά των γενικεύσεων αφού αυτές είναι η εύκολη λύση για να ερμηνεύσουμε αυτά που μας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα.
το μίσος είναι λοιπόν καθαρά σε προσωπικό επίπεδο "υγιές" ως φυσιολογική αντίδραση της προσωπικότητας ενάντια σε κάποιον που μας προκάλεσε κακό. αξίζει να σημειώσω ότι η κατάπνιξη αυτού του μίσους προκαλεί πάρα πολλά ψυχολογικά προβλήματα.
α, και προς θεού, δεν επιδοκιμάζω φόνους κ βεντέτες, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι λύσης των προβλημάτων κ εκτόνωσης των εχθρικών συναισθημάτων απέναντι στον άλλο. διάλογος πάνω από όλα.

Κυρ Μαϊ 14, 10:06:00 μμ 2006  
harry reloaded said...

Το συλλογικο μισος ειναι σημα κατατεθεν του φασιστα & επειδη το μπλογκ εγινε μισητηριο,οπως λεμε αναγνωστηριο,γι 'αυτο & αποχωρησα...δια του σχολιασμου...

Κυρ Μαϊ 14, 10:10:58 μμ 2006  
andy dufresne said...

Πολύ ωραίο κείμενο Νίκο.

Αισθάνομαι κι εγώ έτσι, απορώ με τους ανθρώπους που μπορούν να μισήσουν.

Πολύ ενδιαφέρουσα και η αναφορά στο αντίθετο, στην αγάπη ενός συνόλου ανθρώπων.

Πάντως, επισημαίνω ένα κρίσιμο σημείο που προβλέπω ότι θα αγνοηθεί από αρκετούς και θα οδηγήσει εκτός θέματος.

Δεν μιλάμε για ατομικό μίσος (πχ της μάνας για το δολοφόνο του παιδιού της), αλλά για "συλλογικό" μίσος και αγάπη.

Κυρ Μαϊ 14, 10:22:36 μμ 2006  
free rider said...

Τα έντονα αισθήματα , το να παθιάζετε κάποιος είτε να αγαπά είτε να μισεί που απ ότι λένε είναι το ίδιο πράγμα έχουν να κάνουν και με την ηλικία αλλά και τη χρονική στιγμή της ζωής κάποιου.
Είναι ένδειξη καλλιέργειας το να μη εκδηλώνει κανένας έντονες τάσεις αποστροφής για κάποιο θέμα. Οι Κινέζοι ένας αρχαίος λαός με χιλιάδες γραφές φιλοσοφία και παραδώσεις έχουν μια λέξη γι αυτό «φουντοσίν» ή αλλιώς να δέχεσαι τα κακά νέα και τα καλά νέα με το ίδιο χαμόγελο.

Καλησπέρα σας

Κυρ Μαϊ 14, 10:29:35 μμ 2006  
free rider said...

και κάτι ακόμα,
το έντονο συλλογικό μίσος δεν είναι ένδειξη ρατσισμού?

Κυρ Μαϊ 14, 10:33:11 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Nίκο!τελικά εισαι Κρυπτοχριστιανός!
και αρνείσαι να το διατυμπανίσεις
αλλεργικός ων στη ματαιοδοξία..
Γυρνάς εύκολα και το άλλο bloggo-Μάγουλο;;...


Ετσι κάνεις με τα troll
ως τώρα,πράγμα που δεν μπορεί
να κάνει ο "επαναφορτισθείς
Χἀρης"

Love each other!!
Have a brother!!!

Κυρ Μαϊ 14, 10:34:05 μμ 2006  
hairy teapot said...

Το μίσος ίσως δεν ταιριάζει στους καταθλιπτικούς. Θεωρώ πάντως αυτό το συναίσθημα άκρως υγιές. Οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις στην εκφόρτιση...

Γενικά η όλη ιστορία με τους Τούρκους είναι για την Ευρώπη (και γενικά) out of date. Κρίμα που ανακυκλώνεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσα από τα σήριαλ και την ειδησεογραφία.

Κυρ Μαϊ 14, 10:40:28 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

Σας πιστευω Ν.Δ.Πως μπορει ο ελευθερος να νιωσει μισος?Μονο απορια για το μισος νιωθει,το κοιτα καταπληκτος.

Εγω πάλι αισθάνομαι σαν αναπηρια που δεν μπορω να νιωσω ζήλια ( ερωτικη εννοω ) και δεν υπερηφανευομαι για αυτο...

Κυρ Μαϊ 14, 10:51:30 μμ 2006  
Zoros said...

Αγαπητέ Νίκο,
Το συλλογικό μίσος είναι αποτέλεσμα του «ό,τι δεν γνωρίζω το ομαδοποιώ και του προσδίδω κοινά χαρακτηριστικά». Δεν γνωρίζουμε κανένα Τούρκο και αυτομάτως τους φτιάχνουμε μια ομάδα, ένα σύνολο με ίδια χαρακτηριστικά. Ο Νίκος Δήμου και ο Ψωμιάδης είναι Έλληνες: γίνεται να κάνουμε μια γενικευμένη κρίση για τους Έλληνες που να αντιπροσωπεύει και τους δύο? Μάλλον όχι, και ομοίως δεν γίνεται για κανένα άλλο λαό...

Εγώ προσωπικά βίωσα την κατάρρευση αυτής τη γενίκευσης πολύ έντονα στα φοιτητικά μου χρόνια, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω πολύ (ήμουν σε πανευρωπαϊκό φοιτητικό σύλλογο). Όλοι οι συλλογικοί-εθνικοί μύθοι που είχα φτιάξει στο μυαλό μου άρχισαν να γκρεμίζονται σαν χάρτινος πύργος:
- Γνώρισα Τούρκους που με θεώρησαν τον καλύτερο τους φίλο (και μετά ένιωθα απέραντες τύψεις που εγώ ήμουν στην αρχή διστακτικός)
- Γνώρισα αγνώστους Γάλλους (που με τα βίας μιλούσαν αγγλικά) που με μετακίνησαν με το αυτοκίνητό τους από τη μια άκρη του Παρισιού στην άλλη επειδή είχα χαθεί
- Γνώρισα Σουηδούς που με πήγαν σε φοιτητικά πάρτυ και αναθεώρησα το κλισέ «μόνο οι έλληνες ξέρουν να διασκεδάζουν»
- Γνώρισα «χαζο-αμερικάνους» που μαζί τους έχω κάνει τις πιο πνευματώδεις μου συζητήσεις
- Γνώρισα Γερμανούς που μεθύσαμε πίνοντας μπύρες και κατάλαβα ότι οι μεθυσμένοι, ανεξαρτήτου εθνικότητας, λένε πάντα τις ίδιες μαλακίες (κυρίως για γυναίκες :-)

Το ότι δεν μπορείς να μισήσεις ομάδες, οφείλεται κατά τη γνώμη μου στο ότι έχεις γνωρίσει στη ζωή σου το διαφορετικό και καταλαβαίνεις ότι οι γενικεύσεις δεν έχουν νόημα.

Κυρ Μαϊ 14, 11:01:44 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

To μισος είναι ένα κομματι μαυρου στην ψυχή μας.

Οι ανθρωποι μου μισουν ήρθαν κάποτε σε επαφη με το μαυρο αλλα δεν μπορεσαν να το ξεπεράσουν και να το σκοτώσουν στο φως....

Κυρ Μαϊ 14, 11:09:09 μμ 2006  
Ελληνόψυχος said...

Σε όσους εξακολουθούν ακόμα να έχουν αμφιβολίες αφιερώνω το δημοσίευμα της εφημερίδας "Hurriyet" 18/7/1974.

ΤΟ ΜΙΣΟΣ


Εφ ' όσον υπάρχει στον κόσμο ο πρόστυχος ο Έλληνας, μα τον Αλλάχ δε μου φεύγει αυτό το μίσος! Όσο στέκομαι και τον βλέπω απέναντι μου το σκυλί, μα τον Αλλάχ δε μου φεύγει αυτό το μίσος! Χίλια κεφάλια απο Έλληνες δε μπορούν να ξεπλύνουν αυτό το μίσος! Μοναδικός μου σκοπός είναι η εκδίκηση! Όταν έλθει η σειρά μου να μεταβώ στο πεδίο της μάχης, σε μια μέρα θα σφάξω χίλιους Έλληνες! Χίλια κεφάλια απο Έλληνες δε μπορούν να ξεπλύνουν αυτό το μίσος! Να έλιωνα με μια πέτρα τα κεφάλια τριάντα χιλιάδων απο αυτούς! Να ξερίζωνα με τανάλια τα δόντια δέκα χιλιάδων από αυτούς! Να πετούσα εκατό χιλιάδες πτώματα των στο ποτάμι! Χίλια κεφάλια απο Έλληνες δε μπορούν να ξεπλύνουν αυτό το μίσος! Όλος ο κόσμος γνωρίζει τη διαφορά του Τούρκου ο οποίος συντρίβει το κεφάλι του Έλληνα! Να έκαιγα τα κεφάλια πέντε-έξι χιλιάδων από αυτoύς! Χίλια κεφάλια απο Έλληνες δε μπορούν να ξεπλύνουν αυτό το μίσος! Να τρυπούσα με τη λόγχη μου σαράντα χιλιάδες και ογδόντα χιλιάδες απ ' αυτούς να τους έστελνα στο διάβολο και να κρεμμούσα εκατό χιλιάδες από αυτούς! Χίλια κεφάλια απο Έλληνες δε μπορούν να ξεπλύνουν αυτό το μίσος! Όσο η εκδίκηση γιομίζει τις φλέβες μου όσο η καρδιά μου κτυπά για την Τουρκία όσο η λέξη Έλληνας υπάρχει στα λεξικά μα τον Αλλάχ, αυτό το μίσος δεν θα με αφήσει και χίλια κεφάλια Ελληνών δεν θα ξεπλύνουν αυτό το μίσος!

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΟΣ ΟΧΕΤΟΣ ΑΠΟ
ΕΛΛΗΝΑ;;


Υ.Γ.ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ
ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΣΑΝ TROLL ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΗ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ,ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ
ΑΜΥΝΑΣ.ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.

Κυρ Μαϊ 14, 11:10:29 μμ 2006  
Jason said...

Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that. Hate multiplies hate, violence multiplies violence, and toughness multiplies toughness in a descending spiral of destruction ... The chain reaction of evil ( hate begetting hate, wars producing more wars ) must be broken, or we shall be plunged into the dark abyss of annihilation. --- Dr. Martin Luther King Jr.
Παρ' όλο που δεν είναι στις αρχές μου να αναιρώ τη μητρική μου γλώσσα, για κάποιο λόγο ειδικά τα κηρύγματα του Martin Luther King τα αισθάνομαι πιο μεγαλειώδη στο αυθνετικό τους, γι' αυτό και δεν το μεταφράζω.
Είναι τόσο αυτονόητο αυτό που είπε ο άνθρωπος. Κι όμως όσο συνειδητοποιεί κανείς ότι μάλλον δε θα γίνει ποτέ κοινός τόπος... τόσο αξίζει ίσως να επιμένει να επαναλαμβάνει κάποια τόσο απλά λόγια αιωνίως...

Κυρ Μαϊ 14, 11:15:37 μμ 2006  
aphrodite said...

Σ'ευχαριστώ.

Τώρα κατάλαβα πως δε με κατηγορούσες για υπερ-συναισθηματική, τυφλωμένη από μίσος "συλλογικού επιπέδου". Οτι με είδες σαν μια γυναίκα σύγχρονη, "ανοιχτή", που όμως οι πληγές, ακόμη κι αν δεν ήταν στην ίδια σειρά μ'αυτήν, πάνε πολύ βαθειά.

Είναι δύσκολο. Κι αυτό γιατί δεν "το" μισώ (το άλλο). Αλλά μου είναι αδύνατον να "το " αγαπήσω κιόλας. Γιατί "αγαπώ" σημαίνει δέχομαι να γίνω το "δοχείο" σου, να το "καταλάβεις" όπως θέλεις, να μπεις μέσα μου και να με γεμίσεις.

Κι αυτό δεν μπορώ να το κάνω.΄Οχι δοχείο. Ούτε όμως και σκαντζόχοιρος, όλη αγκάθια... Γιατί κι αυτοί είναι άνθρωποι από πίσω. Τόσο πίσω όμως που δεν μπορώ να διανύσω μόνη μου την αποσταση - καχυποψία, πλήγωμα, υπερηφάνεια, περιφρόνηση? ...

Εχω από χτες δεσμευτεί στον εαυτό μου όμως: θα είμαι το τελευταίο ντόμινο της ιστορίας αυτής, της τόσο βασανισμένης.

Είμαι εδώ, να τιμήσω τους σφαγμένους μου, τους ληστευμένους μου, τους βιασμένους μου, τους κατακρεουργημένους μου... Τον αδερφό του παππού μου που τον έσερναν στην πλατεία δεμένο πίσω απ'τ'άλογα, προς παραδειγματισμόν, μια και ήταν ο τελευταιος από τα "γερά" πιόνια και κρατούσε τους λιγους εναπομείναντες έλληνες για παράδειγμα... Κι έχω τοσους άλλους, και τόσες ζωντανές διηγήσεις...

Πίστεψέ με, και να μουπουν ότι οι ίδιοι άνθρωποι που τους το έκαναν αυτό βασανίστηκαν με τον ίδιο τρόπο, δε μπορεί να με ηρεμήσει. Κι όλον τον πόνο του ξερριζωμού που τράβηξαν και τα δύο μου τα σόγια, κι όλον τον πόνο που τραβήξαμε με την Κύπρο ΜΑΣ, και τους αδερφικούς μας φίλους που σκοτώθηκαν ακόμη και το 74, δεν γίνεται, δεν μπορώ... Δεν περνάει.

Είμαι όμως το τελευταίο ντόμινο. Θα τους τιμήσω, θα πω την ιστορία τους στα παιδιά μου.

Και μετά θα τους πω ότι υπάρχει παρακάτω. Και οφείλουν να το βρουν. Γιατί αλλιώς θα έχουν σκοτωθεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι τζάμπα.

Αν δεν έχει συνέχεια με αγάπη και κατανόηση, δεν έχει νόημα ούτε η ζωή, ούτε κανενός ο θάνατος. (ασε, τώρα σκέφτομαι την εξωτερική τους πολιτική και τα παίρνω!)

Είμαι το τελευταίο ντόμινο. Και οφέιλω να πέσω μόνη μου. Χωρίς να παρασύρω το επόμενο. Δεν μισώ, αλλά δεν αγαπώ κιόλας. Μου το "έχουν κερδίσει" αυτό το δικαίωμα... Δεν ξεχνώ βεβαίως.

Είναι σκληρό, πονάω και μόνον που το γράφω, αλλά έτσι είναι.

Και σ'ευχαριστώ που με βοήθησες να το "βγάλω" στην επιφάνεια.

Τουλάχιστον ο πόνος να γίνει κουράγιο...

Κυρ Μαϊ 14, 11:19:57 μμ 2006  
glenn said...

Με βάση πρόσφατα ευρήματα της νευροφυσιολογίας του εγκεφάλου (ιδέ τις πρώτες 80 σελίδες της συναισθηματικής νοημοσύνης του D. Goleman), ίσως αυτή η αδυναμία να νοιώσει "συλλογικό μίσος" ο ΝΔ δεν είναι αρετή αλλά τουναντίον μια εγκεφαλική ... απόκλιση. Θα στοιχημάτιζα ότι κάτι τρέχει με το κύκλωμα αμυγδαλής - δεξιού celebral cortex. Υψηλό EQ; Πιθανόν, και μάλιστα αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι φέρνει σε πέρας ολοκληρωμένα tasks χωρίς περίσπαση, αφοσιώνεται σε στόχους όπως παρατηρητήριο του Ελσίνκι χωρίς προσωπικό όφελος, μπορεί να είναι strongly self-motivated κλπ.

Όπως και νάχει είναι μια εξαίρεση στον κανόνα εξ'ού και τα τόσα προβλήματα προσαρμογής στον Ελληνικό χώρο που θα λήξουν άμα τη αποβίωση (τοκ τοκ χτύπα ξύλο).

Κυρ Μαϊ 14, 11:20:42 μμ 2006  
gargoyle said...

Πάντως εγώ αδυνατώ πλέον να διαβάζω πάνω από ένα post/24h και μαζί 200-500 σχόλια.

Μήπως πρέπει να χαλαρώσουν λίγο οι ρυθμοί για να μην ξεφουσκώσει κιόλας το όλο πράγμα;

Κυρ Μαϊ 14, 11:23:45 μμ 2006  
Zoros said...

@Ελληνόψυχος

Αυτό το κείμενο γράφτηκε από τον αντίστοιχο Τούρκο Χρυσαυγήτη και αποκλείεται να γραφόταν από τον αντίστοιχο Τούρκο Νίκο Δήμου.

Συνεπώς μπορώ να αποδοκιμάσω ακραίες ιδεολογικές ομάδες (πχ χρυσαυγήτες, γκρίζους λύκους κλπ), αλλά δεν μπορώ να αποδοκιμάσω σύνολο λαών.

Κυρ Μαϊ 14, 11:26:57 μμ 2006  
glenn said...

Παρακαλώ κάποιος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι αυτό είναι δημοσίευμα της Hurriyet.

Κυρ Μαϊ 14, 11:27:57 μμ 2006  
Johny B.Good (πρώην J.J.P.) said...

Ωραίο αντιμανιφέστο για το μίσος. Απολαυστικά σαρκαστικό το σχόλιο του glenn με τη διευκρίνηση βεβαίως ότι το υψηλό EQ δεν είναι απόκλιση με την κλινική έννοια, μάλλον ευχάριστο φαινόμενο είναι... Θα ήθελα να προσθέσω και έναν ακόμη λόγο για τον οποίον ο συνετός, δραστήριος, ελεύθερος και δημιουργικός άνθρωπος δεν (πρέπει να...) μισεί: Διότι, πολύ απλά, δεν προλαβαίνει...

Κυρ Μαϊ 14, 11:31:13 μμ 2006  
Zoros said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Μαϊ 14, 11:32:40 μμ 2006  
Zoros said...

@glenn

Επειδή αυτό το διαβάζω και εδώ...
http://www.geocities.com/massacre1821/
campaign_antiturk.htm
...ως τουρκικό λαϊκό ποίημα, μάλλον χλωμό να είναι δημοσίευμα της Χουριέτ.

Πιο πολύ για στρατόκαβλο άσμα μου ακούγεται, ανάλογο με αυτά που τραγουδούν στις δικές μας ειδικές δυνάμεις.

Κυρ Μαϊ 14, 11:33:31 μμ 2006  
gypsos said...

Το συλλογικό μίσος είναι ένα απο τα χαρακτηριστικό των εθνικιστών (για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) και δεν υπάρχει ο,τιδήποτε που μπορεί να το δικαιολογήσει.

Είναι αλήθεια ότι οι καταθληπτικοί δεν αισθάνονται καθόλου μίσος (αναφέρομαι στην οξεία, κλινική κατάθληψη) αλλά αυτό είναι σύμπτωμα της ασθένειας. Στην πραγματικότητα οι καταθληπτικοί αισθάνονται απέραντη αγάπη για όλο τον κόσμο ενώ ταυτόχρονα νοιώθουν όλες τις ενοχές να βαραίνουν τους εαυτούς τους.

Κατάθλιψη, να ένα ένδιαφέρον θέμα με το οποίο θα μπορούσε να ασχοληθεί ο Κος Δήμου, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Κυρ Μαϊ 14, 11:34:51 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

free rider said...
"και κάτι ακόμα,
το έντονο συλλογικό μίσος δεν είναι ένδειξη ρατσισμού?"

Κάθε συλλογικό συναίσθημα είναι ρατσιστικό.

Ελληνόψυχος said...
"Σε όσους εξακολουθούν ακόμα να έχουν αμφιβολίες..."

Αμφιβολίες για τι πράγμα; Ότι υπάρχουν και Τούρκοι (όπως και Έλληνες) που κηρύσσουν το μίσος;
Και γιατί μας το φέρατε αυτό το ποίημα; (κατά πολλούς είναι πλαστό). Για να μας κάνετε να μισήσουμε περισσότερο τους Τούρκους; Και τι θα κερδίσουμε από αυτό; Να σφάξουμε περισσότερους στον επόμενο πόλεμο;

Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από ανθρώπους σαν εσάς (και τον αντίστοιχο Τούρκο) τόσο περισσότερο θα προχωρήσουμε μπροστά.

Αφροδίτη - δεν θα έπρεπε καν να είσαι ντόμινο. Αλλά αφού δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς - ας είσαι το τελευταίο.

Κυρ Μαϊ 14, 11:36:06 μμ 2006  
Ελληνόψυχος said...

@Jason BΡΕΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΔΗΜΟΥ,ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΓΚΑΝΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ
ΤΟΥΡΚΟ ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ..


ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ.....................

ΞΥΠΝΗΣΤΕ,ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΙΣΟΥΝ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ!!!!
ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΦΟΒΑΣΤΕ..
ΟΧΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΛΗΤΕΟΥΣ
ΛΑΟΣ 4%
ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ
ΠΑΝΕ ΓΙΑ 20%
ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ..
80% ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΙ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ
ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ
ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ
ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΑΣ ΣΤΟΜΑ..

ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΥΠΝΟ
ΑΠΟ ΜΙΣΟΣ
ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟ..

Κυρ Μαϊ 14, 11:36:27 μμ 2006  
azrael said...

Ελληνόψυχε , εσύ γιατί μισείς τους Τούρκους ??

Κυρ Μαϊ 14, 11:36:40 μμ 2006  
the resident said...

Συλλογικό μίσος δεν έχω νιώσει ποτέ και θα ήταν παράλογο.Aτομικό θα έλεγα ότι έχω νιώσει κάποιες φορές που αδικήθηκα η ενοχλήθηκα σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό δεν κρατούσε πολύ.Λίγες μέρες το ένιωθα και μετά έπαιρναν την θέση του άλλα συναισθήματα, όπως αδιαφορία η και συμπάθεια πολλές φορές.Στο πιο επώδυνο ψυχικά και επικίνδυνο για τη ζωή μου περιστατικό, ένιωσα μίσος για τον άνθρωπο που παραλίγο να μου αφαιρέσει την ζωή(όχι από ατύχημα)αλλά γρήγορα πέρασε.Θυμάμαι στο τέλος της δικής με αγκάλιασε και με φίλησε.

Όλοι ξέρουμε, ότι η αγάπη αλλάζει τον κόσμο.

Κυρ Μαϊ 14, 11:37:17 μμ 2006  
azrael said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Μαϊ 14, 11:39:16 μμ 2006  
Zoros said...

@Ελληνόψυχος

Έχεις πάει στην ποτέ στην Τουρκία? Αν ναι, συνάντησες όλο αυτό το μίσος που περιγράφεις???
Εγώ πάντως που πήγα δεν το είδα πουθενά! Χάνω κάτι?

Κυρ Μαϊ 14, 11:41:02 μμ 2006  
gypsos said...

Ο ελληνόψυχος έχει σαν φόντο του τη φωτογραφία του Σολωμού που τον σκότωσαν οι γρίζοι λύκοι το 1996, παρά την Αμμόχωστο. Έχει λόγο να μισεί, αλλά βάζω στοίχημα ότι τα αισθήματά του ήταν τα ίδια και πριν τη δολοφονία του Σολωμού. Λίγο κυνικό αλλά θα το πω. Ο Σολωμός του έκανε χάρη που δολοφονήθηκε. Κράτησε άσβεστο το μίσος του και φούντωσε τη φλόγα την εθνικιστική που καίει μέσα του, πιθανόν από τότε που άρχισε να καταλαβαίνεο τον κόσμο.

Κυρ Μαϊ 14, 11:44:00 μμ 2006  
cp said...

Σε επιπεδο διακρατικων σχεσεων δεν προκειται για μισος αλλα για αυτοσυντηρηση. Εγω μπορει να ειμαι με τους Ινδιανους, οι Ινδιανοι ομως το ξερουν? Η μηπως θα σταθουν να με ρωτησουν?
Το μισος ερχεται μετα, κατα τη συγκρουση, οταν τα πραγματα (και οι θανατοι) γινονται υποθεση προσωπικη.

Κυρ Μαϊ 14, 11:44:05 μμ 2006  
Pink Panther said...

Από σκίτσο του Καλαϊτζή στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:
Περπατάνε 2 τύποι & ρωτάει ο ένας:
"Γιατί η υποψηφιότητα για υπερνομαρχία ΤΟΥΡΚΑΛΑΣ είναι Εθνική Προδοσία
κι η εξαγορά Τράπεζας ΤΟΥΡΚΑΛΑΣ είναι Εθνική Επιτυχία;"

ΜΙΣΩ το καθημερινό ξύρισμα!!!

Πειράζει;;;

Κυρ Μαϊ 14, 11:45:58 μμ 2006  
andy dufresne said...

Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον Τούρκο Δήμου, θα διάλεγα τον Orhan Pamuk.

Πολλές οι διαφορές βέβαια μεταξύ τους, αλλά και αρκετά κοινά.

Λογική κι ευαισθησία, φιλόσοφοι, διανοούμενοι, λογοτέχνες,
φιλοευρωπαϊστές, τολμηροί, αντίθετοι με το εθνικιστικό ρεύμα κλπ, κλπ.

Κυρ Μαϊ 14, 11:47:06 μμ 2006  
Jason said...

Ελληνόψυχος said...
@Jason BΡΕΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΔΗΜΟΥ,ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΓΚΑΝΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ
ΤΟΥΡΚΟ ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ..


ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ.....................

Εγώ δε σπούδασα στη Δύση φίλε μου. Μου αρέσει να ονειρεύομαι όμως. Μακάρι να ονειρευόσουν κι εσύ λίγο.

Κυρ Μαϊ 14, 11:47:56 μμ 2006  
Ελληνόψυχος said...

Περιμένεις απο την Τουριστική Εικόνα
του Μαρκετινγκ να καταλάβεις αν σε αγαπάνε οι Τούρκοι.Σε χρειάζονται Αγαπητέ μου για την τσέπη τους.

Το Ζήτημα δεν είναι το Μίσος
αλλά ο Ρεαλισμός.
Δέστε την πραγματικότητα απέναντι.

Γιατί δεν πάτε εκεί να μιλήσετε
για ανθρωπινα δικαιώματα;;

Οι Φυλακές της Τουρκίας θα είναι
τότε για σας ανοιχτές..

Κυρ Μαϊ 14, 11:48:50 μμ 2006  
cp said...

Ελληνόψυχος said...
Σε χρειάζονται Αγαπητέ μου για την τσέπη τους.


Κι οι Ελληνες χρειαζονται τους τουριστες για την τσεπη τους, αλλα ειναι υπερ το δεον αγενεις και ειρωνικοι μαζι τους, ακομα και με τους Ελληνες τουριστες. Να βγαλω συμπερασμα?

Οταν λεμε "ολοι οι (βαλτε εδω ενα εθνος) ειναι κακοι" ειναι σα να λεμε "ολοι οι Ελληνες ειναι καλοι" το οποιο ξερω με βεβαιοτητα οτι δε στεκει.

Κυρ Μαϊ 14, 11:53:43 μμ 2006  
andy dufresne said...

O zoros μου θύμισε πρόσφατο ταξίδι στην Πόλη.

Συνάντησα δεκάδες ανθρώπους με τους οποίους συστηθήκαμε (στο δρόμο, σε σπίτια γνωστών, σε μια γιορτή, σε ταξί, σε business, σε εστιατόρια, σε καταστήματα κλπ), πάνω από 50 χειραψίες.

Ένας ήταν αρνητικός, όλοι οι υπόλοιποι ήταν όχι απλώς ευγενικοί, αλλά κάτι παραπάνω, ζεστοί, άνετοι, μου θύμισαν πολύ κάτι φιλόξενους κυκλαδίτες.

Ο αρνητικός δεν ήταν αρνητικός, ήταν αρνητική.

Επισκεφθήκαμε ένα εργοστάσιο και πιάσαμε κουβέντα με τις εργάτριες.

Η αρχισυνδικαλίστρια του εργοστασίου ήταν η μοναδική εθνικίστρια Τουρκάλα που συνάντησα!

Turk-Junan γκρρρρ, γκρρρρ μου έκανε και σήκωσε τις γροθιές της.

Μου φάνηκε τόσο αστεία που πήγα να την αγκαλιάσω και να τη φιλήσω!

Δευ Μαϊ 15, 12:00:34 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Eλληνόψυχε κάποτε μπορεί και να καταλάβεις ότι το μίσος σου ζημιώνει τη χώρα σου.

Είναι αδιέξοδο. Οδηγεί μόνο σε άλλο μίσος, σε συσσώρευση μίσους κι από τις δύο πλευρές.

Το οποίο μόνο με πόλεμο εκτονώνεται.

Εκεί θέλεις να μας πας;

Αντε να βρεις κανένα τουρκο ομοιδεάτη σου να μονομαχήσετε για να εκτονωθείς και να ησυχάσουμε...

Καληνύχτα!

Δευ Μαϊ 15, 12:03:15 πμ 2006  
glenn said...

Ακριβώς Andy. Έθιξες το πρόβλημα παραδειγματικά. Οι Τούρκοι που μισούν τους Έλληνες είναι συνήθως αριστεροί. Ξέρετε τι είναι η Ελλάδα για την Τουρκία; Η Ελλάδα για τους Τούρκους εκπροσωπεί τη μαύρη αντίδραση. Μας θεωρούν το δούρειο ίππο των καπιταλιστών δυτικών σιωνιστικών δυνάμεων (δεν αστειεύομαι καθόλου) που σκοπό έχουν να αλώσουν την Τουρκία. Μας κατηγορούν συνεχώς ότι παίζουμε στημένο παιγνίδι με τους Μεγάλους μας Φίλους. Πιστεύουν ότι μέχρι τώρα θα μας είχαν κάνει μια μπουκιά αλλά τυγχάνουμε της διεθνούς δεξιάς προστασίας. Γι' αυτό ας μη τρομάζουν μερικοί όταν ακούν κουκουέδες Τούρκους να είναι υπερ της εισβολής...

Δευ Μαϊ 15, 12:08:03 πμ 2006  
Ελληνόψυχος said...

@Jason Αφου ονειρεύσαι,πήγαινε απέναντι να βρεις τους άλλους
που ονειρεύονται και αυτοί
να σου πουν πόσο καλά και
ελεύθερα περνούν..και
να ξεκινησετε την Συνονείρωξη..
μιας Μελλοντικης Εξευρωπαΐσμένης
Τουρκίας..

Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ
ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ.

ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΘΑ ΤΑΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.

ΟΙ ΠΙΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥΣ.
ΑΡΙΣΤΕΡΑ=ΚΕΜΑΛΙΣΜΟΣ
ΔΕΞΙΑ=ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ..

Δευ Μαϊ 15, 12:10:05 πμ 2006  
nikanor said...

Οπως η "ΑΦΡΟΔΙΤΗ" έχει και δική μας οικογένεια ιστορικές μνήμες απο παρόμοια επισόδεια. Τραγικά συμβάντα, στη Σμύρνη του 22. Και πιό πρόσφατα σε συγγενική οικογένεια μας.Τα διεκτραγωγεί ο Τζώρτζης Μαράτος "Ο κόκκινος Σταυρός" Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ.
Μας μάθανε όμως στην οκογένεια να μη μισούμε, γιατί οι μισοί της οικογένειας ήτανε και από την άλλη πλευρά. Μαθαίναμε την ιστορία και με τις δύο της εκδοχές. Και την Τούρκικη και την Ελληνική. Και την Ελασίτικη και την Εθνικιστική.
Και καταλάβαμε οτι αυτό το συλλογικό μίσος καλληεργείται εντέχνως στους λαούς πάντα για πολιτικούς λόγους.
Δεν ξεχνώ τους Ντε Γκώλ και Αντενάουερ στο Μόναχο το 1961 να διακηρύσουν σε υπαίθρια πρωτοφανή σύναξη για την τότε Δυτική Γερμανία το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Τους πρωταγωνιστές Γάλλους και Γερμανούς -εχθρούς προαιώνιους.
Οχι συλλογικό μίσος. Γιατί τότε παίζουμε το γεωπολιτικό παιχνίδι αυτών που μετακοινούν τα πιόνια.
Η προσωπική πίκρα όμως παραμένει.

Δευ Μαϊ 15, 12:14:39 πμ 2006  
Jason said...

@ελληνόψυχος

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή...
Εγώ ούτε μίλησα για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Ούτε μια κουβέντα δεν είπα για πολιτική, εξωτερική ή εσωτερική, ελληνική ή τουρκική. Ούτε μία κουβέντα δεν είπα για την ιστορία. Εγώ για ανθρώπινες σχέσεις και ανθρώπινα συναισθήματα έκανα κουβέντα. Για το μίσος και για όνειρα. Αυτό το post άλλωστε αυτά αφορά. Τα περί Κύπρου και Τούρκων προηγήθηκαν σε άλλο post.
Πιο πάνω έλεγες ότι σε βαφτίζουν γραφικό, αλλά φοβάμαι ότι μάλλον μόνος σου το καταφέρνεις αυτό - ίσως και να το επιδιώκεις θα έλεγε κανείς... Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
Καλό βράδυ.

Δευ Μαϊ 15, 12:22:19 πμ 2006  
Raven said...

gypsos said...
Ο Σολωμός του έκανε χάρη που δολοφονήθηκε. Κράτησε άσβεστο το μίσος του και φούντωσε τη φλόγα την εθνικιστική που καίει μέσα του, πιθανόν από τότε που άρχισε να καταλαβαίνεο τον κόσμο.

Symponw kai fysika gia mena auto den kruvei para anohsia kai mataiodoxia: hthele o anthrwpos na ton poun hrwa!Bhke se xeno edafos na katevasei to tiii??? to ethniko symvolo ths sygekrimenhs xwras. Kai gia tous rwmious einai hrwas autos kai oxi ena swro alloi...M'aresei pou ki Simhths phge sthn khdeia tou. O orismos tou laikismou!

Δευ Μαϊ 15, 12:27:13 πμ 2006  
Zoros said...

@raven
"hthele o anthrwpos na ton poun hrwa!Bhke se xeno edafos na katevasei to tiii??? to ethniko symvolo ths sygekrimenhs xwras."

Από την άλλη εγώ δεν θα σκότωνα ΕΠ' ΟΥΔΕΝΙ άνθρωπο για ένα κομμάτι πανί (ό,τι κι αν συμβολίζει αυτό). Να τον συλλάβουν ναι, να τον σκοτώσουν όχι.

Δευ Μαϊ 15, 12:30:26 πμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 15, 12:30:37 πμ 2006  
half-blood_phoenix said...

@ Ελληνόψυχος
Μου θυμίζεις ένα φιλαράκι από Κύπρο. Εδώ και 4 χρόνια κάθε μήνα με προειδοποιεί οτι τον επόμενο μήνα θα γίνει πόλεμος Ελλάδας Τουρκίας και θα προσαρτήσουμε την Κύπρο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πόλεμο με την Τουρκία είτε τον θέλουμε είτε όχι είναι από πάρα πολύ δύσκολο ως και σχεδόν αδύνατο να δούμε. Δες το αν θες σαν ένα από τα καλά του Ευρώ. Κατά βάση η όλη επιχειρηματολογία, που με μια λέξη μπορείς να την ονομάσεις και φόβο, είναι ο καλύτερος τρόπος να συσπειρώσεις την δεξιά και ακροδεξιά παράταξη της χώρας, καθώς και τους μετά το 90 και το σκοπιανό φοβισμένους μακεδόνες και τίποτε περισσότερο. Φυσικά όλη αυτή η τουρκοφοβία αρκεί για να μπει ο Καρατζαφέρης στην βουλή. Αυτό άλλωστε είναι και το θέμα, και εκεί αποσκοπούν όσοι προβλέπουν και διαφημίζουν διαφαινόμενους πολέμους με την Τουρκία.

Δευ Μαϊ 15, 12:35:47 πμ 2006  
Jason said...

@paragrafos

Έχεις ένα από το πιο όμορφα blog στο ελληνικό Ίντερνετ και κάνεις κάθε μέρα μακράν τα πιο ενδιαφέροντα comments στο blog του Ν.Δ.

Δευ Μαϊ 15, 12:36:23 πμ 2006  
στρουθίον said...

Διαβάζοντας το κείμενο της Αφροδίτης δεν βλέπω συλλογικό μίσος. και ούτε καν μίσος.

σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων έχει εκδοθεί σχετική μελέτη από την Βουλή των Ελλήνων. Τα τελευταία χρόνια οι εκδόσεις της έχουν περίπτερο στις εκθέσεις βιβλίου στα ριζά της Ακρόπολης.

Δευ Μαϊ 15, 12:38:41 πμ 2006  
Raven said...

@Ελληνόψυχος

Exeis parei xabari oti gia kathe 1 ellhna antistoixoun 10 tourkoi. O Ozal to eixe pei poly eustoxa oti to "ellhniko provlima" tha lythei kapoia stigmh apo to plythsmiako. Exeis paei strato; prin apo xronia fylaga skopia se fylakio sthn Plath me allous dyo fantarous. To tourkiko fylakio (!to tonizw FYLAKIO) apenati htan san stratopaido tagmatos. Nomizeis oti an ginei polemos tha swsei ton evro to anaxwma (lol), h ta narkopedia tou '50 me skouriasmenes narkes (lolol). H mipos fantazesai oti tha trexoun na skotothoun oi EPOP...Fantazesai ki ama boun sthn EE ti exei na ginei? 700.000 Alvanoi vriskontai sthn elleda kai vlepeis antimetwpish . Fantazesai 2.000.000 tourkous na psaxoun gia kalyteres eukairies? Ekei na dw tous xrysaugites!

Δευ Μαϊ 15, 12:41:46 πμ 2006  
epikairos said...

Η κατάσταση με την Τουρκία είναι πολύ απλή. Είτε θα γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, είτε κάποια μέρα θα σκοτωθούμε στον πόλεμο. Στο ενδιάμεσο θα ξοδεύουμε τέσσερα δις ευρώ ετησίως να αγοράζουμε όπλα όταν με αυτά τα λεφτά σε μια δεκαετία θα είχαμε λύσει όλα τα σημαντικά προβλήματα της Ελλάδας.

Τους Τούρκους γιατί ακριβώς τους μισούμε, δεν έχω καταλάβει. Ιστορικά τις περισσότερες φορές που στράφηκαν εναντίον μας ήταν επειδή τους είχαμε ενοχλήσει.

Δευ Μαϊ 15, 12:46:13 πμ 2006  
Raven said...

Zoros said...
εγώ δεν θα σκότωνα ΕΠ' ΟΥΔΕΝΙ άνθρωπο για ένα κομμάτι πανί

Oute ki egw gia KANENAN logo. Nomizw omws oti o sygekrimenos mallon yposeinydhta auto epedeioxe: na ginei hrwas mprosta sta matia olou tou kosmou. Gi auto ton perifronw. Opws kai ton apenanti bebaia pou travixe
thn skandalh: allos hrwas apo kei, akomh geliodesteros...

Δευ Μαϊ 15, 12:48:23 πμ 2006  
paragrafos said...

(το ίδιο με διοθρώσεις)

Πριν δώδεκα χρόνια βρέθηκα για δυο μήνες σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Η παρέα που μας προέκυψε ήταν πολυεθνική. Ξεχώριζε ο Ιάπωνας "τακίς" που εμείς τον αποκαλούσαμε Τάκη, επειδή στα καλά του καθουμένου πεταγόταν και μας έλεγε και μια λέξη με ρίζα ελληνική (συνήθως απο τη φιλοσοφία αλλά και τη ... γεωμετρία).

Μια μέρα στην καντίνα γνωρίστηκα και με μια παρέα από την (Νότιο, φυσικά) Κορέα και τους κάλεσα κι αυτούς το βράδυ στην μεγάλη παρέα μας, καθ΄ότι όλοι μας λίγο πολύ φαινόταν να έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα (ιστορία) και ανταλλάσσαμε απόψεις μιλώντας ο καθένας για τη χώρα του.

Ανάθεμα την ώρα που τους κάλεσα. Ενώ ο "τακις" ήταν ένα παιδί μάλαμα (σεμνό, λιγομίλητο και πολυδιαβασμένο) μόλις οι Κορεάτες τον πήραν χαμπάρι... δεν μπορω να σας περιγραψω τι έγινε... Τέτοια ντροπή δεν ξανάνιωσα πότε στη ζωή μου!

Το τι βρισίδι, τι κακό, τι ανάθεμα για οσα έκαναν οι Ιάπωνες στην Κορέα, για τις 50 χιλιάδες κορεάτισσες που... για κείνο για το άλλο: μέσα σε δέκα λεπτά μάθαμε όλα τα δεινά που υπέστη η Κορεα κατά το Β΄Π. Πόλεμο από τους Ιάπωνες.

Τα παιδιά αυτά είχαν ως αντικείμενο έρευνας αυτό το "μαζικό ηθικό εγκλημα" οπως το αποκαλούσαν και για το οποιο (μέχρι τότε, και νομίζω, ακόμα και σήμερα) η Ιαπωνία έκανε και κανει την πάπια, αφού ελάχιστες από εκείνες τις κακομοιρες γυναίκες είχαν το σθένος, μετά τον επαναπατρισμό τους, να πουν το και το...

Μίσος, μίσος, μίσος. Ο καημένος ο "τακις" είχε σκύψει το κεφάλι κι οταν πια οι κορεάτες άρχισαν να γίνονται και επιθετικοί, τον πήρα και φύγαμε...

Προς το τέλος γνώρισα και ένα παιδί απο την Τουρκία (Μουσταφά Ερσόι). Μου είπε πως λίγα χρονια πριν είχαν αναγκαστεί να φύγουν απο τη πόλη τους, στην ανατολική Τουρκία (δεν θυμαμαι ποια) λόγω των Κούρδων... Εγώ, του είπα, ξέρω ότι συμβαίνει το αντίθετο... και γελάσαμε...

Γενικώς, στα απανταχού περί ιστορίας συνέδρια μπορούσες να συναντήσεις μανιακούς με ακαδημαϊκή περιβολή, κρατικοδίαιτους (;) ιστορικούς, που συνήθως τα έβαζαν με άλλους φανατισμένους. Τώρα θυμήθηκα ενα φοβερό επεισόδιο-σύγκρουση μεταξύ Ρώσων και Λιθουανών (αν δεν με απατά η μνήμη μου).

"Εμείς" οι μεν, "εσείς" οι δε...

Το 96 δολοφονήκαν, μπροστα στα μάτια μας, τα δυο ξαδέρφια (Ισσαάκ και Σολωμού) απο του "Γκρίζους Λύκους".

Πρις μερικές βδομάδες, σοκαριστήκαμε όταν είδαμε μια ειδική ομάδα αστυνομικών να δέρνει αλύπητα δυο φοιτητές που τους είχαν βάλει και χειροπέδες. Το βίντεο ήταν ερασιτεχνικό και ο λήπτης το παρέδωσε ανώνυμα στα μέσα ενημ. επειδή φοβόταν την... αστυνομία...

Πριν τέσσερις μέρες, παρουσιάστηκε ένα άλλο βίντεο: καμιά δεκαριά "φίλαθλοι" επιτέθηκαν, αναίτια, σε ένα "αντίπαλο" 56χρονο οικογενειάρχη (μπροστά στο επτάχρονο παιδάκι του) και ο άνθρωπος είναι ακόμα στην ενταντική με κρανειοεγκεφαλικές κακώσεις.

Συμπέρσμα:
φταίνε όλοι οι Ιάπωνες
όλοι οι κορεάτες ιστορικοί
όλοι ο ρώσοι ιστορικοί
όλοι οι λιθουανοί ιστορικοί
όλοι οι Τούρκοι
όλοι όλοι οι κύπριοι αστυνομικοί
όλοι φίλαθλοι γενικώς και ειδικώς όλοι οι φιλαθλοι της χ ομάδας.


Με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 15, 12:51:01 πμ 2006  
doctor said...

Είμαι εγγόνι προσφύγων από τον Πόντο και από την Ανατολική Θράκη.

Αν μισούσα κάποιους θα μισούσα τους έλληνες που διώχναν σα λεπρούς τους συμπατριώτες τους πρόσφυγες και όχι τους Τούρκους.

Ελληνόψυχε είσαι κλασσική περίπτωση μαζοχιστή. Χαίρεσαι να είσαι μόνος εναντίον όλων.

Σαν πόρνη σε στρατώνα φέρεσαι...

Δώστε ραντεβού με τους απέναντι φασίστες και αλληλοσκοτωθείτε με την ησυχία σας, καλό θα κάνετε στην ανθρωπότητα.

Δευ Μαϊ 15, 12:51:08 πμ 2006  
Ελληνόψυχος said...

Raven Από το στόμα μου το πήρες..
Συμφωνώ μαζί σου.
Χρειαζόμαστε κάποια κοινωνική αυστηρότητα.

Να δω όμως και τους Αριστερούς και
τους Διεθνιστές ΤΙ παλικάρια
θα είναι οταν βρεθούν σε
δύσκολες στιγμές..
όταν η Συνείδηση τους
θα τους καλέσει σε θυσίες..

Βέβαια σε αυτό το blog έχει
πολλούς Μηδενιστές,Αδιάφορους
και Καλοπερασάκηδες..

και δεν απευθύνομαι σε αυτούς..

Δευ Μαϊ 15, 12:55:42 πμ 2006  
skoumas said...

Jason said...

"@paragrafos

Έχεις ένα από το πιο όμορφα blog στο ελληνικό Ίντερνετ και κάνεις κάθε μέρα μακράν τα πιο ενδιαφέροντα comments στο blog του Ν.Δ. "

Μου κίνησες την περιέργεια και πήγα να κοιτάξω, και δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο απο το να συμφωνήσω.
(κλείνει η παρένθεση, μιας και εδώ είναι άλλο μπλογκ)

Δευ Μαϊ 15, 01:04:12 πμ 2006  
Zoros said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 15, 01:05:59 πμ 2006  
Zoros said...

@raven
Συμφωνούμε.
Όλη η σκηνή με αηδιάζει (και με κυνηγούσε για καιρό): Ο πολλά-βαρύς μάγκας με το τσιγάρο στο στόμα ανεβαίνει στο στύλο να κατεβάσει τη σημαία και ο στρατιώτης τον πυροβολεί στο λαιμό και τον σκοτώνει ακαριαία... Τσιγάρο – πανί – σφαίρα - θάνατος!

@doctor
"Δώστε ραντεβού με τους απέναντι φασίστες και αλληλοσκοτωθείτε με την ησυχία σας, καλό θα κάνετε στην ανθρωπότητα."
Το βελτιώνω: Σε παρακαλώ Ελληνόψυχε, πάρε τους ομοϊδεάτες σου Τούρκους, μαζευτείτε όλοι σας σε ένα νησί (από τα αμφισβητούμενα: πηγαίνετε στα Ίμια που έχουν και ιστορία) και αλληλο-εξολοθρευτείτε! Σε παρακαλώ όμως, κλείστε και τις κάμερες μην γράφουν.

@paragrafos
Πολύ ωραίο post. Το αδικαιολόγητο μίσος σε όλο του το μεγαλείο! Όχι μόνο το εθνικό, αλλά ακόμα και το οπαδικό. Σκοτώστε τους Ολυμπιακούς (πήραν και το πρωτάθλημα...)!

Δευ Μαϊ 15, 01:07:54 πμ 2006  
Ελληνόψυχος said...

Nikos Dimou said...

Eλληνόψυχε κάποτε μπορεί και να καταλάβεις ότι το μίσος σου ζημιώνει τη χώρα σου.

Είναι αδιέξοδο. Οδηγεί μόνο σε άλλο μίσος, σε συσσώρευση μίσους κι από τις δύο πλευρές.

Το οποίο μόνο με πόλεμο εκτονώνεται.

Εκεί θέλεις να μας πας;

Αντε να βρεις κανένα τουρκο ομοιδεάτη σου να μονομαχήσετε για να εκτονωθείς και να ησυχάσουμε...

Καληνύχτα!



Δε μιλάω μόνο για μίσος,κάτι
ανθρώπινο,οι μηχανές μονο δεν μισούν
μιλὠ και για την τουρκική πραγματικότητα..εσείς ο Διανοούμενος
θα δώσετε Αγώνα να αλλάξει;;..
Θα βρείτε τους Ομοιδεάτες σας;;
ή μηπως ειναι επικίνδυνες
τέτοιου είδους Γνωριμίες
(μας παρακολουθει και η ΜΙΤ..)

Μιλήσατε για Πόλεμο..μα πώς να προκαλέσουμε εμείς πόλεμο;;
τι ποσοστά εχουμε για να το
κάνουμε;;


ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΑ ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ...

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ
ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ,ΟΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ
ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΑΠ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΧΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ..

ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ
ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ
ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ..

Oσο για το Σολωμό..αφού είναι τέτοιος Επιδειξίας οπως λέτε
ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ
ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ,ΟΥΤΟΠΙΣΤΕΣ
ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ,ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ κτλ

Ξένο έδαφος ο τόπος
που γεννήθηκε;;;;...

ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ
ΣΤΑ ΑΠΑΛΑ,ΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ
ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ....

Δευ Μαϊ 15, 01:13:39 πμ 2006  
Raven said...

@Ελληνόψυχος

Den milhsa gia kamia koinwnikh austhrothta. Kanw kritikh se orismenous rwmious pou fandazontai oti "pali me xronia me kairous" pali dikia tous tha einai h Polh...san ki autous sth mikrasiatikh eksratia, pou phgainane gia thn Polh kai pesane sth faka tou Kemal. Emena oi "dyskomes stigmes" den me aforoun. Otan hmoun strato enas vlakas anthipaspisths mou elege kati anohsies gia thn "patrida" kai to "iero kathikon". Tou apanthsa oti an ginei polemos egw tha pinw ton cafe mou sto Café de Flore...Le Saint Germain c'est magnifique...quelle guèrre...(oute kai katalave ti akouse alla poios ton xezei...). Kalhnyxta.

Δευ Μαϊ 15, 01:16:46 πμ 2006  
andy dufresne said...

Που 'σαι ρε harry;

We need U very much reloaded.

Δευ Μαϊ 15, 01:20:40 πμ 2006  
Houlia said...

Τώρα βέβαια εσύ Νίκο δηλώνεις αγνωστικιστής…τι να λεει κανείς.
Εδώ πάντως κατά καιρούς δηλώνεις απροκάλυπτα μία Ηθική που συνάδει απόλυτα με την Πατερική φιλοσοφία. Γενικά την καταβρίσκω όταν μιλάς (και πολλοί μιλούν μαζί σου) στη γλώσσα τής Κλίμακας και μάλιστα «κλιμακωτά» αφήνεις το «πνεύμα» να διαρρέει. Μπα, δε σε κόβω για κρυπτοχριστιανό…αλλά εν τέλει έρχεσαι στα λόγια τους. Και στις πράξεις τους. Τελικά το μπλογκ θα γίνει θεολογικότερο των θεολογούντων, στοχαστικότερο των φιλοσοφούντων, απελευθεροτικότερο των επαναστάσεων. Γιατί είναι σιωπηλό. Δεν ενοχλεί. Δεν υποχρεώνει. Δεν αποκηρύσσει. Ανέχεται, εκτιμά και αγαπά (Τα αρνητικά και τις ανεπάρκειες δεν τα παραβλέπουμε. -Ο καθένας κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του και τής αντιληπτικότητας του- αλλά μπορούμε και συνυπάρχουμε και με αυτά). Γι αυτό το τελευταίο, για την «αγάπη» εκτιμώ ιδιαίτερα και τον Τσαγκαρουσιάνο, γιατί έχει ένα τρόπο ο άτιμος, ποτέ να μην του διαφεύγει το μήνυμα και μέσα από ένα πρόστυχο κείμενο.

Τι άλλο μένει στον χριστιανισμό να διακηρύξει? Ευτυχώς έχουν ψυχή και πνεύμα και οι αποδιοπομπαίοι «κοσμικοί»! Τελικά αφού σε όλα ( ή σχεδόν) συμφωνούμε γιατί να μη μας κάνουνε παρέα;)

Άσε τώρα θυμήθηκα και το κοινόβιο που υποσχέθηκες. Τότε είναι που θα δέσει το γλυκό! Ούτε η Ορθόδοξη θεολογία διατείνεται για κανένα αλάνθαστο…τι ωραία να γινόμασταν όλοι μια ωραία παρέα!

Φυσικά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα…αλλά να , οι μεγάλες διακηρύξεις του Χριστιανισμού είναι μικρές καθημερινές σπαζοκεφαλιές στο μυαλό όλων μας. Και όλοι ανεξαιρέτως καλούμαστε καθημερινά να δίνουμε απαντήσεις (για την αγάπη, το φθόνο, το μίσος, τη ζήλια). Έξω από ταμπέλες και σχήματα, αυτή η δουλειά γίνεται ευκολότερα…Αλλά πρέπει να συγκεντρώνεις το βλέμμα.

Δευ Μαϊ 15, 01:25:04 πμ 2006  
Dormammu said...

Ίσως εμφανισθεί ως harry concluded....

Βλέπω πάντως ότι τα σχόλια περί μίσους όπου να' ναι ξεπερνούν τα σχόλια περί μητέρας... Κρίμα.

Καλή σας νύχτα.

Δευ Μαϊ 15, 01:25:40 πμ 2006  
Ελληνόψυχος said...

RAVEN SAID.Le Saint Germain c'est magnifique...quelle guèrre...(oute kai katalave ti akouse alla poios ton xezei...). Kalhnyxta.

KATI TETOIA ΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ
ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ
ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ
ΣΩΣΕΙ Η ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙΝΩ..

ΕΜΕΙΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ
ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ
ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ!!

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.....

Δευ Μαϊ 15, 01:28:36 πμ 2006  
aggelos-x-aggelos said...

Πριν από λίγες μέρες είδα το V for Vendeta και ξεκαθάρισα κάποια πράγματα μέσα μου τα οποία υπήρχαν μεν, θολά δε.

Το μίσος ελάχιστες φορές είναι χρήσιμο. Είναι χρήσιμο για τη ανατροπή ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος (όπως στην ταινία) . Πιθανών να είναι χρήσιμο και αλλού αλλά δεν μου έρχεται τώρα. Αλλά οδηγεί πάντα στην εξόντωση και των 2 πλευρών. (Ο V ανατινάζει νεκρός το κτίριο, οι βεντέτες στα χωριά έχουν νεκρούς και από τις δύο οικογένειες κλπ.). Και το χρησιμοποιούν μόνο για το λαό. Οι αρχηγοί δεν μισούν σκέφτονται.

Κατά τα άλλα το μίσος είναι εχθρός της ζωής, της προόδου, της ανάπτυξης, του ευ ζην. Όποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό απλώς αισθάνονται ένοχοι που οι γονείς τους πολέμησαν και αυτοί δεν έχουν πολεμήσει. Είναι κλασική η φράση από μεγάλους "εγώ στην ηλικία σου...". Ναι, αυτός στην ηλικία μου πολέμησε για να είμαι ελεύθερος και να έχω κατάλληλες συνθήκες να κάνω τον κόσμο καλύτερο. Πολέμησε όταν έπρεπε να πολεμήσει -και οι περισσότεροι πιθανών απρόθυμα. Εμένα γιατί μου ρίχνει φταίξιμο; Επειδή δεν παίρνω ένα καριοφίλι να βγω στα βουνά; Να σκοτώσω ποιον; Τους τότε εχθρούς; Και γιατί είναι και σήμερα εχθροί; Θα έπρεπε ο γονιός να ήταν χαρούμενος αν το παιδί του προσπαθούσε να αποτινάξει όλη αυτή τη νοοτροπία από πάνω του και αν προσπαθούσε να πάει τον κόσμο παραπέρα. Δεν φταίει κανείς από όλους αυτούς τους χρυσαυγίτες – γκρίζους λύκους – χούλιγκαν – ρατσιστές και ό,τι άλλο. Έτσι μεγάλωσαν, μόνο να μισούν έμαθαν. Στην οικογένεια και στα σχολεία ποτέ δεν μας είπαν ότι το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει σε ένα πόλεμο και σε ένα μίσος είναι πότε θα τελειώσει και τι θα κάνουμε μετά. Μόνο στις σφαγές στέκονταν.

Το μίσος είναι το πιο ηλίθιο και αντιπαραγωγικό πράγμα.

Δευ Μαϊ 15, 01:35:07 πμ 2006  
skoumas said...

@houlia:

"Τελικά αφού σε όλα ( ή σχεδόν) συμφωνούμε γιατί να μη μας κάνουνε παρέα;"

Αυτό απο μόνο του είναι και κάτι το ιδανικό για την κοινωνία και κακώς το κάνεις κάτι κακό (αν κατάλαβα καλά δηλαδή).

Δεν χρειάζεται να είμαστε πορωμένοι με μια άποψη. Δεν χρειάζεται να υποστηρίζουμε κάτι. Αυτό που θέλουμε όλοι πιστεύω είναι να τα έχουμε καλά με όλους.

Άρα έχουμε δύο προτάσεις:
-Αυτό που θέλουμε όλοι πιστεύω είναι να τα έχουμε καλά με όλους.
-Τελικά αφού σε όλα ( ή σχεδόν) συμφωνούμε γιατί να μη μας κάνουνε παρέα;

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Δευ Μαϊ 15, 01:35:56 πμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

@ paragrafos

Σωστός. Πελάτης μου στην Αλικαρνασσό (Ηρακλείου) μου περιέγραφε πως οι Έλληνες στρατιώτες στην "εκστρατεία" του 20 κόβανε τις ρόγες από τα βυζιά των Τουρκάλων γυναικών και τις φορούσανε περιδέραια.

Συνήθως ο κόσμος «αντιδρά» (δεν «αποκρίνεται», απλώς αντιδρά) και η τυφλή αντίδραση ψάχνει να βρει βάση και τη βρίσκει στις ομαδοποιήσεις (που οδηγούν σε λογική όχλου, γιατί αυτός που ομαδοποιεί, θέλει ανήκει κι αυτός σε κάποια «ομάδα»).

Το θέμα του «ανοικτού μυαλού» είναι θέμα ατομικό και όχι θέμα ομάδας (και δη «εθνικιστικής»). Απαιτεί πάμπολλες εμπειρίες, peace with yourself και καλή ανατροφή (όχι όπως τους διαδηλωτές που χωρίς άδεια χαλάνε τον κόσμο, διότι δεν έχουν καλούς τρόπους, άρα είναι τσογλάνια).

Επίσης, απαιτεί Λόγο χωρίς συνθήματα. Κάτι που στα Βαλκάνια μάλλον απουσιάζει (και στην υπόλοιπη Ευρώπη ανθούσε, οδήγησε στο Β' παγκόσμιο πόλεμο κλπ κλπ). Σ’ όλο τον κόσμο τσακώνονται με τέτοιες μπαρούφες, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι have nothing better to do. Βλέπεις, η αδυναμία των περισσοτέρων να είναι παραγωγικότατοι, ευφυέστατοι κλπ κλπ, τους σπρώχνει στη μαλακία σώμα και πνεύματι. Αυτό είναι αδύνατον να αλλάξει.
Από την άλλη, να μην ξεχνάμε ότι οι καυγάδες προκαλούνται από θυμό και όχι από «διαφορά επιχειρημάτων» κλπ. Εάν ένας από τους Κορεάτες που είδες είχε μπροστά του ένα γιαπωνέζο γίγαντα 10 μέτρα ψηλό κι ευερέθιστο, ΔΕΝ θα έκανε λόγο για τίποτα. Ευγενέστατος θα ήταν. Τον καυγά τον έκανε γιατί προστατευόταν από το μικρό μέγεθος του Γιαπωνέζου και από το security του κτιρίου (και την αστυνομία). Δεν είδα εγώ ποτέ κανέναν να κάνει καυγάδες με λιοντάρια ή αρκούδες... αντιθέτως, τρέχουν να ξεφύγουν (έστω κι αν έχουν διαφορετική άποψη από την αρκούδα).

Βλέπεις, σ’ αυτό τον κόσμο, ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να κάνει «αυτό που θέλει». Όλοι κάνουμε μόνο αυτό που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε (we can only do what we can afford). Και κανείς δεν λέει αυτό που θέλει. Όλοι μιλάμε μόνο μέχρι εκεί που μας παίρνει.

Λευτέρης

ΥΓ.
Οι «αριστεροί» και «διεθνιστές»;;;;; Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα, τέτοιοι άνθρωποι. Εκτός κι αν εννοείτε κάποια χαζούλια με 10 ευρώ στην τσέπη και "αριστερές ιδέες" (ούτε κι αυτές υπάρχουν) που έχουν δει τον «υπόλοιπο κόσμο» από την τηλεόραση. «Έβγαλε η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο».

Δευ Μαϊ 15, 01:43:16 πμ 2006  
Κυνικός said...

Διαβάζοντας το άρθρο που παραθέτει ο ελληνόψυχος το συναίσθημα που ένιωσα δεν ήταν μίσος αλλά θλιψη για την πνευματική κατάντια του συγγραφέα. Με τόσο αίμα και μίσος που είχε αυτό το άρθρο δεν νομίζω να το γλιτώσει το λευκό πουκάμισο με τα μακρια μανίκια ο συγγραφέας. Στο κάτω κάτω διαγωνισμό για το ποιος έχει τους χειρότερους φασίστες θα κάνουμε; Η ουσία δεν μοιάζει να βρίσκεται στο μίσος αλλά μάλλον στην άλλη πλευρά. Το μίσος φέρνει μίσος και η βία, βία και συνεχίζεται ο φαυλος κύκλος.....

Δευ Μαϊ 15, 01:49:51 πμ 2006  
Houlia said...

Λευτέρη...

Μπορείς να γράφεις πιο συχνά εδώ μέσα?
(Αν σε αφήνουν οι γυναίκες σου βέβαια!):)

Δευ Μαϊ 15, 01:54:39 πμ 2006  
aggelos-x-aggelos said...

Ένα ανεκδοτάκι για καληνύχτα:

Ένας δυτικός στρατηγός κάνει επίδειξη σε ένα ινδιάνο φύλαρχο στα όπλα μαζικής καταστροφής. Όταν τελειώνουν ο φύλαρχος, εντυπωσιασμένος, τον ρωτάει:
- Και τι το κάνετε όλο αυτό το κρέας μετά τη μάχη;
- Α, τίποτα το πετάμε. Εμείς δεν τρώμε ανθρώπους, είμαστε πολιτισμένοι.
- Τότε γιατί τους σκοτώνετε και μας λέτε και βάρβαρους;

Δευ Μαϊ 15, 01:57:55 πμ 2006  
vasilis said...

O raven με θύμωσε. Πολυ. O Σολωμος, λέει, εκανε οτι εκανε, επειδη ηθελε να τον πουν οι αλλοι ήρωα...Kαι ρωτω:Ψυχαναλυση του εκανες βρε...προοδευτικάκια της κακιάς ώρας;Πώς αποφαίνεσαι με τόση ιερόσυλη βεβαιότητα για τα κίνητρα ενος ανθρώπου, ο οποίος στο κατω-κατω πλήρωσε με τη ζωη του, ειναι NEKPOΣ και δεν μπορει να σου απαντήσει;

Kαι παρακάτω, ο ίδιος έξυπνος, τραβάει αυστηρα το αυτι του NEKPOY παιδιου, τονίζοντας το μέγα ...ανοσιούργημα που είχε-ταχα- διαπράξει: Tα ήθελε και τα έπαθε, λέει, ο Σολωμος, αφου είχε την αναίδει να μπει σε ΞENO εδαφος και να κατεβάσει το εθνικο σύμβολο μιας φιλήσυχης και σεμνης ξένης χώρας...

ΞENO έδαφος,ε;Δεν ακουσες τίποτε για κατοχη των εδαφων μας, έτσι;Oύτε για εισβολη, ασφαλως...Kαι εσεις όλοι, συνεχίζετε να σχολιάζετε τα πάντα, αλλά για αυτα τα κτηνώδη, ούτε λέξη. Oύτε ο κ. Δήμου, ούτε η πολυ ευαίσθητη Παράγραφος, ούτε κανεις άλλος...

Kρίμα!

Δευ Μαϊ 15, 02:23:44 πμ 2006  
vasilis said...

O raven με θύμωσε. Πολυ. O Σολωμος, λέει, εκανε οτι εκανε, επειδη ηθελε να τον πουν οι αλλοι ήρωα...Kαι ρωτω:Ψυχαναλυση του εκανες βρε...προοδευτικάκια της κακιάς ώρας;Πώς αποφαίνεσαι με τόση ιερόσυλη βεβαιότητα για τα κίνητρα ενος ανθρώπου, ο οποίος στο κατω-κατω πλήρωσε με τη ζωη του, ειναι NEKPOΣ και δεν μπορει να σου απαντήσει;

Kαι παρακάτω, ο ίδιος έξυπνος, τραβάει αυστηρα το αυτι του NEKPOY παιδιου, τονίζοντας το μέγα ...ανοσιούργημα που είχε-ταχα- διαπράξει: Tα ήθελε και τα έπαθε, λέει, ο Σολωμος, αφου είχε την αναίδεια να μπει σε ΞENO εδαφος και να κατεβάσει το εθνικο σύμβολο μιας φιλήσυχης και σεμνης ξένης χώρας...

ΞENO έδαφος,ε;Δεν ακουσες τίποτε για κατοχη των εδαφων μας, έτσι;Oύτε για εισβολη, ασφαλως...Kαι εσεις όλοι, συνεχίζετε να σχολιάζετε τα πάντα, αλλά για αυτα τα κτηνώδη, ούτε λέξη. Oύτε ο κ. Δήμου, ούτε η πολυ ευαίσθητη Παράγραφος, ούτε κανεις άλλος...

Kρίμα!

ΔHMHTPHΣ-Λευκωσια.

Δευ Μαϊ 15, 02:28:05 πμ 2006  
emfortos said...

Μερικές φορές σε μεγάλα γεγονότα διχασμούς, εξεγέρσεις, πολέμους ίσως είναι αναπόφευκτο το μίσος[ ή καλλιεργημένη προϋπόθεση] κ μάλιστα σε κοντινό χρόνο στα γεγονότα.
Το μέγεθος της αδικίας ,ο θανατος αγαπημένου προσώπου πολύ περισότερο μπορούν να πυροδοτήσουν το μίσος.
Πως θα εξηγούσαμε άλλωστε τόσους πολέμους;

Εκείνο που είναι πολύ επικίνδυνο κ εξαχρείωση των ηθών, είναι σε περιόδους ειρήνης να φορτωνόμαστε μίσος κ μάλιστα συλλογικά κ συνολικά
Σχέτος φασισμός
Οπως πολύ χονδροειδές είναι κ η επίδειξη συλλογικής ανευθυνότητας ή "κάλυψη" πίσω απ'αυτήν.

Θέλει ανάστημα κ ταπεινοφροσύνη για να βλέπεις το άτομο κ όχι το πλήθος και μεγαλοσύνη και παιδεία
και ψυχή .
ποιος τα έχει αυτά;

Τι και πως αποφορτίζονται;
τα άτομα;
οι μάζες;
Πως να βοηθήσουμε τους πολλούς όταν μέσα μας είμαστε λίγοι;
Και γιατί να οδηγήσουν οι ηγέτες κ πώς αφού βλέπουν τους πολλούς σα νούμερα και τα νούμερα πολλά;

Δευ Μαϊ 15, 02:47:00 πμ 2006  
x-watcher said...

Είχα υποσχεθεί στο εαυτό μου και σε κάποιους άλλους ότι δεν θα έγραφα ξανά στο blog. Για κάποιους λόγους που δεν έχουν σημασία. Απόψε δεν άντεξα. Παραβιάζω την υπόσχεσή μου.

Είναι δυνατόν να γράφει αυτά που γράφει το raven (ταιριαστό nick πάντως) πάνω από τον τάφο ενός νέου ανθρώπου - που όλοι ξέρουμε τον τρόπο που σκοτώθηκε - και να μην ξεσηκώνεται έστω ένας/μία; Που είναι όλοι αυτοί/ές που σε οποιαδήποτε γνώμη με μικρή αντίθεση με τα πιστεύω τους γράφουν ΤΑ σεντόνια. Κανείς δεν ενοχλήθηκε;;; Όλοι συμφωνούν με το raven; Α, ναι συγγνώμη και με τον zoros που αηδιάζει με την σκηνή(!!!)

Δεν έχω τίποτε με τους συγκεκριμένους. Οι απόψεις που εκφράζουν είναι αυτές που με κάνουν να επαναστατώ. Και μακριά από μένα οι χαρακτηρισμοί περί εθνικιστή και τα τοιαύτα. Κανένας εθνικισμός. Καμιά μισαλλοδοξία και κανένα μίσος. Αναρωτιέμαι μόνο πως είναι δυνατόν η αγάπη για τους λαούς όλου του κόσμου που τόσο συχνά εκφράζεται από πολλούς σχολιαστές εδώ, να μην περιλαμβάνει τους Έλληνες. Δηλαδή εμάς τους ίδιους.

Κάτι τελευταίο για τις απόψεις όποιου δηλώνει πως αν γίνει πόλεμος στην Ελλάδα θα πίνει τον καφέ του στο Παρίσι (αφήνοντας ίσως την μαμά του και τον μπαμπά του να πολεμήσει αντ' αυτού;). Οι λέξεις "προδότης της πατρίδας σου" λένε κάτι; Η έχουν χάσει τελείως το νόημά τους πια;

Συγγνώμη για το επιθετικό ύφος. Αλλά υπάρχουν και όρια.

Δευ Μαϊ 15, 03:20:56 πμ 2006  
Antiphonist said...

Είκοσι χρόνια ζούσα δίπλα στους Τούρκους. Ήταν για μένα ένα μυστήριο αυτοί οι ανθρώποι. Κρατώντας τον πατέρα μου από το χέρι τους παρατηρούσα από το φυλάκιο στην οδό Λήδρας. Τους έβλεπα αμυδρά. Μέσα από την παγωμένη στιγμή της πράσινης γραμμής ξεπρόβαλλε κάποτε ένα κεφάλι ή ακουγόταν μια φωνή. Κι έσφιγγα το χέρι του πατέρα μου σφιχτά μην τύχει και με αφήσει, μην τύχει και ξεχαστώ, όπως μια μέρα στην Διεθνή Έκθεση, και βρεθώ μπροστά σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Στο παιδικό μου μυαλό οι Τούρκοι ήταν κάτι περισσότερο απ’ τα φαντάσματα, τους ανθρώπους που κλέβουν παιδιά όταν δεν τρώνε το φαϊ τους, τον αστυνόμο που θα με έπαιρνε φυλακή αν συνέχιζα να πειράζω την αδερφή μου. Κι όταν ακόμη τα τέρατα ξορίστηκαν με τα χρόνια, οι Τούρκοι έμειναν...

Ύστερα ήρθε η εφηβεία. Διαδηλώσεις, ξενύχτια στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Θυμάμαι μια περίοδο που οι Τούρκοι είχαν συλλάβει ένα λυκειόπαιδο, Πέτρο τον έλεγαν αν θυμάμαι καλά, που προσπάθησε να κατεβάσει μια Τουρκική σημαία μετά την διαδήλωση. Αγανακτισμένοι, ξενυχτούσαμε κάθε βράδυ στο οδόφραγμα παρέα με τα τραγούδια του Θεοδωράκη και του Μάνου Λοίζου. Ένα από αυτά τα βράδια ήρθε ο Διονύσης Σαββόπουλος, πήρε μια κιθάρα και τραγουδούσε όλο το βράδυ μαζί μας. Απίστευτα χρόνια. Νιώθαμε ότι ανήκαμε. Ίσως δεν ξέραμε πού αλλά ανήκαμε...

Στα δεκαεφτά μου κατατάχτηκα στον στρατό. Μπήκα στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως, Νεοσυλλέκτων, στη Λάρνακα, και ύστερα από ένα μήνα έφυγα για το Μεγάλο Πεύκο, λίγο έξω απ’ την Αθήνα. Κάτω από ένα ήλιο τιμωρό παρελαύναμε επαναλαμβάνοντας τα συνθήματα των εκπαιδευτών μας:

Έχω μια αδελφή / Κουκλίτσα αληθινή
Την λένε Βόρεια Κύπρο / Την αγαπώ πολύ
Και τώρα που μπορώ / Το όπλο να κρατώ
Κι υπηρετώ στον Ένδοξο / Ελληνικό στρατό
Θα τρέξω μιαν αυγή / Χωρίς διαταγή
Για ν’ αγκαλιάσω στοργικά / Την δόλια μου αδελφή...


ή:

Τούρκοι Τούρκοι θα πεθάνετε
Μπροστά στο πυροβολικό θα γονατίσετε


ή ακόμα κι αυτό:

Σ’ ένα τουρκικό χωριό
Πέφτω μ’ αλεξίπτωτο
Τις Τουρκάλες τις γαμώ
Και τους Τούρκους τους πηδώ


Ντρέπομαι να τα θυμάμαι. Τα φωνάζαμε, τα επαναλαμβάναμε με πειθαρχία, όπως γυαλίζαμε τα άρβυλα κάθε μέρα, όπως στρώναμε τα κρεβάτια στην εντέλεια κάθε πρωί, όπως χαιρετούσαμε την σημαία...
Υπηρέτησα στην πράσινη γραμμή. Μ’ ένα όπλο στο χέρι- γεμάτο με είκοσι σφαίρες- να κοιτάζω επίμονα τον Τούρκο στρατιώτη στο απέναντι φυλάκιο. Το έφερνα κοντά με τα κιάλια και τον παρατηρούσα. Έβγαζε το κράνος, βαριόταν, περπατούσε αφηρημένος, χαιρετούσε τους αξιωματικούς που κάθε τόσο περνούσαν. Κάποτε κοίταζε προς την πλευρά μας. Τότε έσφιγγα το όπλο σφιχτά όπως παιδί το χέρι του πατέρα...

Στα είκοσι μου ήρθαν οι σπουδές στο εξωτερικό. Αγγλία και ύστερα Γαλλία. Μια μέρα στην καφετέρια του πανεπιστημίου ένας φίλος Θεσσαλονικιός, παλιός στο πανεπιστήμιο, μου σύστησε μια παρέα νέων παιδιών. «Τούρκοι, απ’ την Κωσταντινούπολη» μου είπε. Πάγωσα. Ήταν η πρώτη φορά που γνώριζα Τούρκους, πρώτη φορά που ήταν τόσο κοντά, που μπορούσαν να τους αγγίξω. Μιλήσαμε για διάφορα θέματα εκείνη την μέρα- τι σπουδάζαμε, τα cafe που συχνάζαμε στο Λονδίνο, για τις ομάδες που αγαπούσαμε, για το αν ο ναργιλές είναι καλύτερος με ούζο ή με νερό, για το που μπορείς ν’ αγοράσεις καλό εκμέκ. Για την Κύπρο δεν μιλήσαμε καθόλου. Όμως γελούσαμε κάποτε αμήχανα γιατί βαθιά μέσα μας κάτι πονούσε, κάτι έσπαζε, ίσως γιατί νιώθαμε ότι κάτι προδίδαμε με τ’ αστεία μας...κάτι απροσδιόριστο και άπιαστο...

Γίναμε κάτι παραπάνω από φίλοι. Σε μια χώρα ξένη ήταν ό,τι πιο κοντά στην ψυχή μου αυτά τα παιδιά. Ίσως να γίνομαι συναισθηματικός όμως αυτό που ένιωσα κοντά τους ήταν κάτι πρωτόγνωρο και συγκλονιστικό μαζί. Στο πείσμα όλων των πολιτικών, των στρατιωτικών, στο πείσμα ακόμα και του πόνου της κατοχής, γίναμε φίλοι. Μέσα σε δυο χρόνια αυτά τα πέντε παιδιά- ο Μουσταφά, ο Ισμέτ, ο Φουάτ, η Αδηλέ, η Μελίς - μου «ξέμαθαν τον κόσμο»...

Δευ Μαϊ 15, 04:22:20 πμ 2006  
glenn said...

@antiphonist: Ο Μουσταφά, ο Ισμέτ, ο Φουάτ, η Αδηλέ, η Μελίς δεν είναι τυχαίοι Τούρκοι. Είναι ελίτ που πάει να σπουδάσει στο εξωτερικό. Μην γενικεύεις και μη βγάζεις εύκολα συμπεράσματα. Άκουσες τι είπε η παράγραφος για τους Κορεάτες και τον Ιάπωνα.

Σε συνέδρια του εξωτερικού έχω συναντήσει ανοιχτόμυαλους αλλά και στενοκέφαλους Τούρκους που έβλεπαν Έλληνα και γύριζαν το κεφάλι περιφρονητικά. Και τι ειρωνία! Τις περισσότερες φορές αυτοί οι ίδιοι, για να στηρίξουν τη δουλειά τους, επικαλούνταν αποτελέσματα Ελλήνων επιστημόνων! Και μάλιστα όχι ιδιαίτερα διακεκριμένων...

Υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που δεν ξεγίνονται. Όσο δεν τα διορθώνουμε από κοινού θα υπάρχει ακριβώς αυτό που περιέγραψε ο antiphonist σαν αμήχανο χαμόγελο. Η Άγκυρα στην πράξη έχει κάνει ελάχιστα πράγματα. Από λόγια και ελιγμούς, άλλο τίποτε. Οι πράξεις διορθώνονται μόνο με πράξεις.

Δευ Μαϊ 15, 07:37:32 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Αν κάτι έδειξε αυτό το ποστ είναι πως υπάρχει χάσμα ανάμεσα στους φανατικούς που μισούν συλλογικά και τους άλλους, τους πιο λογικούς και ανθρώπινους.

Αυτό δεν έχει σχέση με τις συνθήκες. Ανθρωποι που θα είχαν κάθε προσωπικό λόγο να μισούν ένα λαό δεν το κάνουν - και άλλοι που δεν είχαν ποτέ επαφή μαζί του κάνουν καθημερινές "ασκήσεις" μίσους - κάπου τις έχουν ανάγκη.

Η πράξη του Σολωμού με έχει απασχολήσει πολλές φορές. Θεωρώ ήρωα αυτόν που θυσιάζεται για να κάνει κάτι χρήσιμο - π. χ. να σώσει μία ζωή ή και περισσότερες.
Ο αυτοκαταστροφικός ηρωισμός μου φαίνεται κενός και χωρίς νόημα. Βέβαια για έναν εθνικιστή είναι μία μεγαλειώδης πράξη - μπορώ να κατανοήσω αυτή την άποψη αν και δεν την συμμερίζομαι. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι υπόθεση μίσους...

Και τέλος ο πόλεμος (γιατί σε αυτόν οδηγεί το μίσος) είναι η υπερτατη πράξη ανθρώπινου παραλογισμού. Όπου τελικά όλοι βγαίνουν χαμένοι.

Δευ Μαϊ 15, 07:45:19 πμ 2006  
Antiphonist said...

Αγαπητέ glenn,

Μίλησα για πέντε παιδιά- τους πρώτους Τούρκους που γνώρισα. Στενοκέφαλοι υπάρχουν παντού (και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και στην Κύπρο).

Η πράσινη γραμμή βλέπεις κόβει βαθιά. Η εκπαίδευση μας είναι κουτσή και η στρατιωτική θητεία απαράδεχτα εχθρική. Αν είναι ν' αλλάξει κάτι, όπως γράφεις, είναι ακριβώς μέσα από την ανθρώπινη επαφή. Γνώρισες ανθρώπους σε σενέδρια- ακαδημαικούς. Αυτούς που περιγράφεις τους βλέπω συχνά. Ο τελευταίος "κολλημένος" μάλιστα ήταν γνωστός Έλληνας ακαδημαϊκός....

Τότε γνώρισα πέντε παιδιά σε μια καφετέρια.

Δευ Μαϊ 15, 07:55:45 πμ 2006  
glenn said...

Σαν ένα γενικό κανόνα θα έλεγα ότι οι Τούρκοι φέρνοντας νευρωτικά ξανά και ξανά στο μυαλό τους το Τανζιμάτ, γίνονται φειδωλοί σε παραχωρήσεις. Τρέμουν μην αρχίσουν πάλι τυχόν διομολογήσεις. Αυτή τους τη νεύρωση την πληρώνουμε εμείς. Αντί να πάρουμε κάτι στην πράξη παίρνουμε λόγια. Π.χ. για τους Κων/πολίτες, αντί επανορθώσεων πήραμε τίτλους σε εφημερίδες "Συγνώμη Κώστα". Έτσι δεν γίνεται δουλειά.

Σε αυτό προσθέστε πως η μνήμη του 1960 είναι πολύ φρέσκια. Πως οι πολιτικοί τους να δράσουν ελεύθερα έχοντας υπόψη το 1960;

Δευ Μαϊ 15, 08:15:02 πμ 2006  
glenn said...

Η κρεμάλα του Μεντερέζ δεν προβλημάτισε όσο έπρεπε. Μια τέτοια δημόσια πράξη είναι κορυφαία στιγμή διδασκαλίας ήθους και ύφους. Τι πολιτικό πολιτισμό μπορεί να παράγει μια τέτοια πράξη; Τι πολιτικό ήθος μπορεί να διδάξει; Ποιο είδος πολιτικής αγωγής μπορεί να προσφέρει; Τι ιδέα μπορεί να έχει κάποιος για ένα πολιτικό σύστημα που ανέχεται μια τέτοια πράξη; Αγιατολάχ με γραβάτες στην καλύτερη περίπτωση...

Δευ Μαϊ 15, 08:46:20 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

glenn - είχαμε κι εμείς την δίκη και τον τυφεκισμό των Έξη (εξιλαστήριων θυμάτων...)

Δευ Μαϊ 15, 09:05:39 πμ 2006  
gypsos said...

Κάτι ακόμη για το Σολωμό, που δολοφονήθηκε από άτομο αξιωματούχο της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου κύπρου. Νομίζω έχει εκδοθεί και ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ. Ο Σολωμός, λοιπόν, κατάγεται από το Παραλίμνι, μια μεγάλη κωμόπολη, πόλη σχεδόν πλέον, πλησίον της Αμμοχώστου. Πολύ πιθανόν να μην είχε καθόλου αίσθηση εκείνη την ημέρα για το τι έκανε όταν ανέβαινε, με το τσιγάρο στο στόμα, στον ιστό για να κατεβάσει την τούρκικη σημαία. Ο Σολωμός ήταν προβληματικός άνθρωπος. Οι ίδιοι οι γονείς του τον είχαν διώξει από το σπίτι τους και κάποιο σωματείο που τον λυπήθηκε τον έβαλε να κοιμάται σε ένα μπαγκάκι, μέσα στο σωματείο. Ήταν, λίγο ή πολύ, ο τρελός του χωριού. Βέβαια, μετά τη δολοφονία του, πρώτος και καλύτερος ο πατέρας του έτρεξε να εκμεταλλευθεί τη θυσία του γιού του για να αποκομίσει όχι δόξα αλλά λεφτά. Λυπούμε που τα λέω όλα αυτά, αλλά είναι πιστεύω καιρός να αρχίσουμε να βλέπουμε καθαρότερα τα πράγματα, έστω κι αν χρειαζόμαστε ήρωες.

Δευ Μαϊ 15, 09:11:43 πμ 2006  
glenn said...

Είπες ΝΔ: "είχαμε κι εμείς την δίκη και τον τυφεκισμό"

Δεν κάνουμε συμψηφισμό.

Άλλωστε οι περιστάσεις ήταν διαφορετικές. Πρέπει να συγκρίνουμε τα όμοια.

Όταν εμείς εκτελούσαμε τους έξι οι Κεμαλικοί έκαναν κτηνωδίες που μπροστά τους οι ναζιστικές ωχριούν.

Όταν εμείς είχαμε βία και νοθεία αυτοί εκτελούσαν πρωθυπουργό.

Όταν εμείς κάναμε πραξικόπημα αυτοί έκαναν εισβολή και μαζικές δολοφονίες.

Όταν εμείς ψηφίζαμε σοσιαλισμό αυτοί έκαναν αναίμακτο πραξικόπημα.

Όταν εμείς αλλάζαμε κυβερνήσεις δημοκρατικότατα αυτοί φυλάκιζαν μέλλοντες πρωθυπουργούς.

Όταν εμείς ψηφίζαμε σύνταγμα αυτοί έθεταν εκτός νόμου το μεγαλύτερο κόμμα.

Να συνεχίσω περί συμψηφισμών και ... αναλογιών;

Δευ Μαϊ 15, 09:17:55 πμ 2006  
glenn said...

Και να μην ξεχάσω... όταν εμείς πάμε να κατεβάσουμε ένα κοινό πανί, αυτοί πυροβολούν πάνω σε άνθρωπο...

Δευ Μαϊ 15, 09:27:47 πμ 2006  
somebody said...

μισώ, μισώ, μισώ...
ε, για μισό...

Δευ Μαϊ 15, 09:27:50 πμ 2006  
Yosemite Sam said...

Δύο τρεις επισημάνσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι το συλλογικό μίσος οδήγησε στο ολοκαύτωμα.Βέβαια για κάποιους αυτό δεν σημαίνει τίποτε καθώς θεωρούν τα κρεματόρια θεάρεστη πράξη.

Οσοι πάντως θεωρούν φυσιολογικό το μίσος για ολόκληρους λαούς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι δεν διαφέρουν ιδιαίτερα απο το χίτλερ και την παρέα του.

Είναι εντελώς παράλογο να μισείς π.χ. τον εγγονό για αυτά που έκανε ο παππούς του.Ενδεχεται ο εγγονός να είναι χειρότερος αλλά μπορεί να είναι και πολύ καλύτερος.Το να τον μισείς προκαταβολικά είναι πέραν πάσης λογικής.

Το μίσος χρειάζεται ανατροφοδότηση για να συνεχίσει να συντηρείται.Δεν είναι τυχαίο οτι ο ελληνόψυχος ψάχνει και βρίσκει (η εφευρίσκει) τέτοια κείμενα.Τα έχει ανάγκη όπως η φωτιά τα ξύλα.Θέλει να συνεχίσει να μισεί και πρέπει να τροφοδοτεί συνέχεια αυτό το μίσος μέσα του για να το κρατήσει ζωντανό.

Πολύ καλές ασκήσεις μίσους είναι για μένα και οι λεγόμενες εθνικές γιορτές.Σε αυτές τις επετείους φροντίζουμε να αναμοχλεύουμε το συλλογικό μίσος ανακυκλωνοντας τους εθνικούς μύθους.Ας μην παρεξηγηθώ.Δεν είναι κακό να γιορτάζεις την απελευθέρωση σου απο τον τούρκο η όποιον άλλο αλλά εάν θέλεις να είσαι σοβαρός (και όχι σοβαροφανής) αυτές οι γιορτές δεν πρέπει να είναι φανφάρες ανευ ουσιάς.Κυρίως πρέπει να είναι ευκαιρίες για ένα καλό μάθημα ιστορίας και για ανάλυση των λαθών ένθεν και ένθεν ώστε να αποφύγεις την επανάληψη τους στο μέλλον.

Το μίσος (όπως και ο φθόνος) είναι απο τα πιο χαμερπή ανθρώπινα συναισθήματα.Οσο πιο κοντά στο ζώο πλησιάζει ο άνθρωπος τόσο πιο πρόσφορο το έδαφος για να αναπτυχθούν.

Ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθεί να ξεριζώνει απο μέσα του αυτά τα σαπρόφυτα.Εαν το να μισείς συλλογικά είναι ηλίθιο, το να μη μισείς σε προσωπικό επίπεδο είναι πλούτος ψυχής.

Σε ότι με αφορά δεν μπορώ να μισήσω ούτε σε προσωπικό επίπεδο.Δεν ξέρω πως θα αντιδρούσα σε ακραία φαινόμενα (π.χ.να ασελγήσει κάποιος πάνω στο παιδί μου) αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμη και τις ακραίες συμπεριφορές τείνω να τις μεταφράζω σε λύπη για το κατάντημα του δράστη καθώς θεωρώ ότι αυτός που εκτελεί φρικώδεις πράξεις είναι ένας βαρια αρρωστος (ψυχικά) ανθρωπος.

φυσικά δεν θα τον ράνω με ροδοπεταλα.Δεν θα του κάνω όμως τη χαρη να τον μισήσω.Εαν το κάνω τότε γίνομαι εστω και πρόσκαιρα όμοιος του.Τι κριτική μπορείς να κάνεις σε κάποιον όταν νοιώθεις τα ίδια με αυτόν συναισθήματα;

Δευ Μαϊ 15, 09:31:56 πμ 2006  
mary said...

Πολύ ενδιαφέρον το post αυτό για μένα. Πριν μια βδομάδα άφησα τον εαυτό μου να ανακαλύψει ότι μέσα μου υπάρχει μίσος και απλά δεν το παραδεχόμουνα ότι είναι δυνατόν εγώ, να μισώ! Το μεταφράζω σαν θυμός/οργή για κάτι που με ενοχλεί μαζί με απόγνωση να κάνω κάτι. Στο συλλογικό του επίπεδο δεν ξέρω αν ισχύει για μένα, αλλά στο ατομικό επίπεδο σίγουρα ισχύει. Όταν αποδέκτηκα ότι αυτό που ένιωθα ήταν μίσος, ξαφνικά υπήρχε και λύτρωση. Σάμπως να βγήκε καθαρό το συναίσθημα και ελάφρυνε. Αυτό από μόνο του με έκανε να καταλάβω ότι ο φόβος το καταπίεζε τόσο καιρό. και.. μετά κατάλαβα ότι η απόγνωση που το συνοδεύει μπορεί να διαλυθεί αν κάποιος πραγματικά εκφράσει τον έντονο θυμό.

Σόρρυ που η κατάθεση είναι εντελώς προσωπική (και ίσως και να μην συντρέχει με την ροή των σχολίων) αλλά ένιωθα ότι ήθελα να την αφήσω εδώ.

Δευ Μαϊ 15, 09:33:40 πμ 2006  
Isisdoros said...

Σε αντίθεση με το συλλογικό μίσος πιστεύω ότι η έννοια της συλλογικής αγάπης θα βοηθούσε αρκετά.

Δευ Μαϊ 15, 09:45:56 πμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 15, 09:47:38 πμ 2006  
paragrafos said...

gypsos said...

"Ο Σολωμός ήταν προβληματικός άνθρωπος. Οι ίδιοι οι γονείς του τον είχαν διώξει από το σπίτι τους και κάποιο σωματείο που τον λυπήθηκε τον έβαλε να κοιμάται σε ένα μπαγκάκι, μέσα στο σωματείο. Ήταν, λίγο ή πολύ, ο τρελός του χωριού. Βέβαια, μετά τη δολοφονία του, πρώτος και καλύτερος ο πατέρας του έτρεξε να εκμεταλλευθεί τη θυσία του γιού του για να αποκομίσει όχι δόξα αλλά λεφτά. Λυπούμε που τα λέω όλα αυτά, αλλά είναι πιστεύω καιρός να αρχίσουμε να βλέπουμε καθαρότερα τα πράγματα, έστω κι αν χρειαζόμαστε ήρωες."
-------------------------------

Εγώ λυπάμαι που εντελώς ανέξοδα προσβάλλετε τη μνήμη ενός νεκρού, αναπαράγοντας μισόλογα και κουτσομπολιά του "χωρκού", κάτι που με προσέβαλε βαθύτατα, ως κύπρια, και με πληγωσε κι όλας.

Αλλά το συνηθίζουμε εδώ στην Κύπρο. Πολύ. Ανοίγουμε το στόμα μας και ξαπολάμε ό,τι κατινιά έχουμε ακούσει, παρουσιάζοντάς την ως προσωπική και αδιάψευστη μαρτυρία.

Όπως συνέβη και παλαιότερα με υποψήφιο πρόεδρο της κεντροαριστερας για τον οποίον μερικά γουρούνια της δεξιάς διέδιδαν συστηματικά οτι είναι αιμομίκτης!


Ειλικρινά θλίβομαι


Παράγραφος


-----------------------------


Διευκρίνιση:

Αναφέρθηκα στη δολοφονία των ξαδελφών Ισσαάκ και Σολωμού από τους "γκρίζους λύκους", με σκοπό να καταδείξω το παράλογο τού ακόλουθου επαγωγικού συλλογισμού:

- Οι γκρίζοι λύκοι σκοτώνουν
- Οι γκρίζοι λύκοι είναι είναι Τουρκοι
- Αρα όλοι οι Τουρκοι είναι φονιάδες.

Με συγχωρείτε που το παράδειγμά μου έγινε αφορμή για αμετροέπειες και ακριτοεέπειες (όπως θα έλεγε κι Ταχτσής).

Δευ Μαϊ 15, 09:50:24 πμ 2006  
vasilis said...

Προς gypsos,

Ωστε, τρελος του χωριου, ε;

Aρα, ηθικον δίδαγμα:Mόνο τρελοι μπορει να κάνουν τετοιες αποκοτιες...

Δηλαδη;Δηλαδη;Tι θ'ελει να πει ο ποιητης;

Bρεθηκε λοιπον ενας ανθρωπος να αγανακτησει με την κατοχη, να τα παρει στο κρανιο, να τον σκοτώσουν οι τουρκοι, και κατι ελληνες το μονο που βρισκουν να πουν ειναι οτι αηδιάζουν με την εικονα του Σολωμου που αναρριχαται στον ιστο με το τσιγαρο στο στόμα!
Eκ μέρους του νεκρου, απολογούμαι στους "νουσιμους" που ο Σολωμου δεν εβαλε γραβατα και δεν εσβησε το τσιγαρο, ωστε να ειναι ευπρεπης και να μην προκαλει τα κAλοπαιδα που ενοχλούνται...

Bρε ουστ!!!

ΔHMHTPHΣ-Λευκωσια.

Δευ Μαϊ 15, 09:54:39 πμ 2006  
paragrafos said...

Αλλο διαφωνώ και άλλο διασύρω.

Δευ Μαϊ 15, 09:55:43 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

@glen
κι από όλα αυτά που παρέθεσες βγαίνει το πόσο ανώτεροι είμαστε από τους Τουρκους.

Στα τόσα "όταν εμείς" ξέχασες ένα, βασικό.

Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες...

Δευ Μαϊ 15, 09:56:35 πμ 2006  
Vrennus said...

Ερώτηση προβοκατόρικη με την ελπίδα να πάει ένα βήμα παραπέρα ο προβληματισμός:

Υπήρχε συλλογικό (ρατσιστικό) μίσος πριν την εμφάνιση των εθνικών κρατών;

Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή: Να διαχωριστεί η αντιπαλότητα και το μίσος προς μια ιδεολογία ή και προς μια κοινωνική τάξη από το μίσος προς ένα λαό ή μια εθνότητα. Προσπαθώ να προλάβω απόψεις που θα αναφέρονται πχ. σε διωγμούς Χριστιανών, καταστολή εξεγέρσεων σε αυτοκρατορίες κλπ. που δεν θα 'πρεπε ν' αναχθούν σε συλλογικό μίσος - κατά την άποψή μου τουλάχιστον.

Δευ Μαϊ 15, 10:04:09 πμ 2006  
x-watcher said...

nikos dimou said: "Η πράξη του Σολωμού με έχει απασχολήσει πολλές φορές. Θεωρώ ήρωα αυτόν που θυσιάζεται για να κάνει κάτι χρήσιμο - π. χ. να σώσει μία ζωή ή και περισσότερες. Ο αυτοκαταστροφικός ηρωισμός μου φαίνεται κενός και χωρίς νόημα.
...Και τέλος ο πόλεμος (γιατί σε αυτόν οδηγεί το μίσος) είναι η υπέρτατη πράξη ανθρώπινου παραλογισμού. Όπου όλοι τελικά βγαίνουν χαμένοι."

Αγαπητέ ΝΔ,
Στην ίδια κατηγορία, του "αυτοκαταστροφικού ηρωισμού - κενού και χωρίς νόημα" εντάσσετε και την πράξη του Μανώλη Γλέζου που κατέβασε την ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη; Και αυτή του φοιτητή της πλατείας Τιεν Αν Μεν που στάθηκε απέναντι στο τανκ; Και τις πράξεις τόσων άλλων;

Δεν καταλαβαίνω...

Και επειδή, όπως και εσείς και όπως οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι, θεωρώ το πόλεμο τον υπέρτατο παραλογισμό και επειδή κανένα λαό ή σύνολο ανθρώπων μισώ (μα ούτε και άτομο) αυτό σημαίνει ότι αν ποτέ ξεσπάσει πόλεμος και εμπλέκεται η χώρα μου, καλά θα κάνω να πίνω το καφεδάκι μου στο Παρίσι και να αφήσω τους εθνικιστές (στρατιώτες θα είναι, νέα παιδιά και από τη μια και από την άλλη πλευρά) να σκοτωθούν μεταξύ τους για να απαλλαγούμε από αυτούς και να προχωρήσουμε μπροστά; Μπροστά πως; Ήταν λάθος δηλαδή o πόλεμος στο Αλβανικό μέτωπο; Ακόμη και ο πόλεμος (η αντίσταση δηλαδή) ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές; Επειδή δεν μισώ τους άλλους, δεν πολεμώ (με όποιο τρόπο μπορώ) για την χώρα μου; Να εκχωρήσω το δικαίωμα να αγαπώ και να υπερασπίζομαι, (αχρείαστο να είναι) τον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στους "ελληνόψυχους";

Δεν καταλαβαίνω...

Κάνω "άσκηση μίσους" και οριοθετούμαι ως "φανατικός" και "μισώ τους Τούρκους" αν τοποθετηθώ, έστω έντονα, απέναντι σε απόψεις όπως "περιφρονώ τον Σολωμό", "όλη η σκηνή με αηδιάζει" και "αν γίνει πόλεμος θα πίνω τον καφέ μου στο Παρίσι"; Και ποια η σημασία του αν ο Σολωμός ήταν, αν ήταν, ο "τρελός του χωριού". Η πράξη του, η ζωή του που χάθηκε δεν έχει καμιά αξία; Ο ανθρωπισμός, η αγάπη, η αλληλεγγύη, ο πόνος για τόσους και τόσους (τους Βιετναμέζους, τους Σέρβους, τους Ινδιάνους, τους Παλαιστίνιους κοκ), δεν ισχύει όταν πρόκειται για τους οικείους μας, τους δικούς μας; Είμαι ρατσιστής/εθνικιστής/μισαλλόδοξος /φανατικός/παράλογος/μίασμα αν πω τις λέξεις "δικούς μας" και "πατρίδα", ή "χώρα μου";

Δεν καταλαβαίνω...

(BTW γνωρίζω προσωπικά και επαγγελματικά πολλούς Τούρκους και έχω επισκεφτεί κάποιες φορές την Τουρκία. Είναι άψογοι. Κάποιοι, όπως μου συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους, μου είναι πολύ συμπαθείς, άλλοι αδιάφοροι. Δεν τους βλέπω ως Τούρκους, ή μουσουλμάνους, ή αθεϊστές - υπάρχουν και τέτοιοι - αλλά ως άτομα.)

Δευ Μαϊ 15, 10:04:49 πμ 2006  
New Kid On The Blog said...

Το μίσος είναι ψυχοφθόρο για αυτόν που το νοιώθει. Εάν είναι συλλογικό ακόμα χειρότερα.

Το μίσος μοιάζει με τη φωτιά. Μπορεί να κάψει σε λίγη ώρα όμορφα δάση που μεγάλωσαν σε 100 χρόνια. Αυτό που μένει είναι απλά στάχτες και αποκαΐδια.

Δευ Μαϊ 15, 10:17:40 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Vrennus said...
Υπήρχε συλλογικό (ρατσιστικό) μίσος πριν την εμφάνιση των εθνικών κρατών;

Ναι - νομίζω το φυλετικό, τοπικό ή και οικογενειακό (οι Καπουλέτοι τους Μοντέγους).

x-watcher
Όλα αυτά που δεν καταλαβαίνετε δεν τα είπα εγώ (καφέ στο Παρίσι, κλπ). Ο φοιτητής στην Τιεν αν Μεν έκανε μία πράξη αντίστασης που είχε νόημα.

Όσο για τον πόλεμο: Θαυμάζω τον Bertrand Russell που αρνήθηκε να υπηρετήσει στο Α΄Παγκόσμιο και μπήκε φυλακή, δίνοντας ένα παράδειγμα ειρηνιστικής συνέπειας. Κι αυτή για μένα είναι μία ηρωική πράξη αντίστασης και έχει νόημα.

Δευ Μαϊ 15, 10:17:57 πμ 2006  
New Kid On The Blog said...

Για πολλά χρόνια πίστευα ότι το μίσος προέρχεται από διαφορές. Εθνικές, πολιτικές, θρησκευτικές και άλλες. Τώρα αναθεώρησα την άποψη μου. Αυτά είναι απλά η αφορμή. (Σαν τι διαφορές να έχουν οι φανατικοί παναθηναικοί από τους ολυμπιακούς;)

Το ότι έχουμε τους Τούρκους απέναντι μας και την πολυβασανισμένη μας ιστορία είναι πολύ βολικό για αυτούς που θέλουν να μισούν.

Το μίσος προέρχεται κυρίως από έλλειψη ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας και από έλλειψη αγάπης στα παιδικά μας χρόνια.

Το μίσος δεν θα το νικήσουν τελικά οι πνευματικοί ή πολιτικοί ηγέτες με τις ενέργειες τους αλλά οι τέχνες, τα γράμματα και οι καλύτερες συνθήκες ζωής.

Οι ηγέτες μπορούν να περιορίσουν τις αφορμές. Γαλλία και Γερμανία γράφουν για πρώτη φορά μαζί κοινά βιβλία Ιστορίας ! Φανταστείτε πόσο σημαντικό θα ήταν για Ελλάδα και Τουρκία αυτό, και γιατί να μην γίνει για όλη την Ευρώπη!

Δευ Μαϊ 15, 10:18:24 πμ 2006  
New Kid On The Blog said...

Μισώ το εαυτό μου όταν μισώ!

Δευ Μαϊ 15, 10:19:03 πμ 2006  
vasilis said...

Προς x-watcher,

Σε ευχαριστω απο καρδιας...Eγραψες όσα και εγω ήθελα να πω, αλλα ο θυμος μου για οσα προσβλητικα και AHΔIAΣTIKA και απανθρωπα γραφτηκαν για το νεκρο παιδι, δεν μου επετρεψε να διατηρησω τη ψυχραιμια μου και να βαλω τις σκεψεις μου στη σειρα. Σε ευχαριστω-αποκατεστησες την πιστη μου στην κοινη λογικη, την ευπρεπεια και την ανθρωπια.

Nα ελπιζω σε καποιο "συγγνωμη" απο τα κAλοπαιδα που αφοδευσαν στον ταφο του ανθρωπου, ή μηπως ζηταω πολλά;;;

ΔHMHTPHΣ-Λευκωσια.

Δευ Μαϊ 15, 10:20:39 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

glenn μπορούμε να αντιστρέψουμε το παιχνίδι των συγκρίσεων...

Όταν αυτοί είχαν το θάρρος να χωρίσουν την εκκλησία από το κράτος εμείς γινόμασταν θεοκρατία...

Όταν αυτοί άνοιγαν εργοστάσια αυτοκινήτων (3 Toyota, Renault, Fiat) εμείς κλείναμε το μοναδικό δικό μας...

Γι όλα μπορείς να βρεις παραβολές...

Δευ Μαϊ 15, 10:22:01 πμ 2006  
glenn said...

@ΝΔ: Σε παρακαλώ μη με απαξιώνεις. Άρχισες έναν συμψηφισμό που εγώ δεν τον ήθελα. Πήρες απάντηση. Μετά με ειρωνεύεσαι και με απαξιώνεις με παρθενώνες. Τέτοιο διάλογο κάνεις;

Δευ Μαϊ 15, 10:24:33 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Πριν να εξαφανιστώ (για λίγο) να θυμίσω δύο σχετικά συνθήματα:

Make Love not War!

Αφήστε τα μίση
και πιάστε το γ@μήσι!

Δευ Μαϊ 15, 10:31:38 πμ 2006  
New Kid On The Blog said...

Ο Μότσαρτ

(Μίλτος Σαχτούρης)

Ο Μότσαρτ με ένα μαύρο σκύλο τριγυρίζει τα καμένα
σπίτια· ψάχνει κει μέσα στην καυτή τέφρα και την καρβουνίλα.

Σε μερικές γωνιές δεν έχουν ακόμη σβήσει οι φωτιές...

-παράξενο -λέει- πουθενά δεν ακούγεται πια η μουσική μου...

Δευ Μαϊ 15, 10:33:32 πμ 2006  
glenn said...

Είπες ΝΔ: "Αφήστε τα μίση και πιάστε το γ@μήσι!"

Ε καλά αυτό δεν χρειάζεται προτροπές! :-))

Δευ Μαϊ 15, 10:33:55 πμ 2006  
Ελληνόψυχος said...

@Antiphonist
O Eλληνικός Στρατός έχει καταντήσει
ένα γελοίο αργόσχολο Καφενείο.
Οχι το μίσος δεν παράγει αλλά
τη Λούφα και το Ξύσιμο.

Για τα τραγούδια
που αναφέρεις,γίνεται προσπάθεια
να απαγορευτούν απο "προοδευτικούς
Αξιωματικούς"
και σχεδόν,τα τελευταία χρόνια το έχουν πετύχει.

Δευ Μαϊ 15, 10:43:07 πμ 2006  
cyberdust said...

Αδυναμία μίσους ο τίτλος αυτού του άρθρου, και ποιος θα μπορούσε να διαφωνούσε. Το θέμα περιπλέκεται όμως όταν ερχόμαστε στα ζητήματα πολιτικής. Φιλίες μπορούνε κάλλιστα να υπάρξουν μεταξύ ατόμων, και η ιστορία, πρόσφατη και παλαιότερη το απέδειξε περίτρανα. Στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη οι φιλίες μεταξύ ντόπιων Ελλήνων και Τούρκων έγιναν μύθοι και άφησαν εποχή. Το ίδιο και σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Μπορεί να πειραζόντουσαν μεταξύ τους και να αστειευόντουσαν, αλλά όλα αυτά ήταν μέσα στα ανεκτά πλαίσια και απλός ενίσχυαν την φιλία τους. Παρανοϊκό θα ήταν αν υπήρχε ο μίσος μεταξύ των μεμονωμένων ατόμων για λόγους εθνότητας, αν και τέτοια περιστατικά έχουν πρόσφατα αναφερθεί, αλλά δεν είναι ο κανόνας και δεν νομίζω να μιλάτε για αυτούς. Τι γίνεται όμως με θέματα της πολιτικής? Συλλογικά συμφέροντα υπάρχουν, όλοι ταυτιζόμαστε με μία ομάδα ατόμων και αυτό είναι το φυσιολογικό. Η κάθε μεριά προσπαθεί, και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα τολμήσει, να επωφεληθεί εις βάρος της άλλης ομάδας. Η ουτοπία όλοι μας να περιοριστούμε σε αυτά που έχουμε θα παραμείνει εσαεί ουτοπία. Απλώς μη συγχέουμε τα πράγματα περισσότερο από είναι κιόλας μπερδεμένα. Υπάρχουν τα έθνη, δεν είναι εφεύρεση όπως το αποδεικνύει και η περίπτωση της Κύπρου που αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, αλλά ατομικό μίσος δεν υπήρχε ούτε εκεί. Οπότε αυτός ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Μίσος σε ατομικό επίπεδο δεν υπάρχει, το μίσος στην πολιτική επίσης είναι απών και έχει μεταβληθεί ή μετονομαστεί σε συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα τα υπερασπίζεται το κάθε μέλος αυτής της ομάδας / έθνους και είναι το μόνο αίτιο ενός πολέμου. Σε έναν πόλεμο σκοτώνω για την συλλογική νίκη, όχι επειδή μισώ έναν τελείως άγνωστο άτομο, που κάλλιστα μπορεί και να είναι ο αδερφός μου στην περίπτωση ενός εμφυλίου πολέμου.

Δευ Μαϊ 15, 10:45:23 πμ 2006  
Yosemite Sam said...

Είπες x-watcher: Ήταν λάθος δηλαδή o πόλεμος στο Αλβανικό μέτωπο;

Την απάντηση την έχει δώσει ο τίτος λίβιος εδώ και χιλιάδες χρόνια:

Δίκαιος είναι πράγματι ο πόλεμος και ευλογημένα τα όπλα, όταν δεν έμεινε καμμία ελπίδα παρά στα όπλα.

Δευ Μαϊ 15, 10:48:00 πμ 2006  
cyrusgeo said...

@houlia+εργοτελίνα: Μην μπερδεύετε την ηθική με τη θρησκεία -- δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Και η αγάπη και η ανεκτικότητα δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του χριστιανισμού -- κάθε άλλο, θα έλεγα...

Δευ Μαϊ 15, 10:59:07 πμ 2006  
vaggelis said...

x-watcher said...
Ήταν λάθος δηλαδή o πόλεμος στο Αλβανικό μέτωπο; Ακόμη και ο πόλεμος (η αντίσταση δηλαδή) ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές;

Κερδίσαμε ένα εκατομμύριο νεκρούς,έναν εμφύλιο και μιά κατεστραμένη χώρα.Εσύ τι λές ήταν σωστό τελικά?

Δευ Μαϊ 15, 11:05:29 πμ 2006  
Raven said...

x-watcher said...
Οι λέξεις "προδότης της πατρίδας σου" λένε κάτι;

Mou thimhzoun enan loxago sto pedio volhs ths Alexandroupolhs. Htan enas pistirikas pou fovotan ta opla kai den borouse na rixei giati eixe kollhsei to G3. Paei h loxagara apo pisw, tou voutaei to oplo, ton xtypaei me to kontaki sthn plath,(!) oplizei kai adeizei tis 10 sfaires sto stoxo (xwris na petyxei kamia ). Thn allh mera sthn anafora: "kala tha kanete na mathete to oplo an den thelete na eiste prodotes. H prodosia thmwreitai me thanato, oi hrwes tou alvanikou epous xysan to aima tous...". Ki egw skeftomoun oti en etoi 2000 yparxoun akomh tetoioi phthikoi anamesa mas. Erxontai kateutheian apo allo stadio ths exelixhs. Euxomai se olous osous agapoun th glykia patrida sto kalo kai me th nikh.

@Ελληνόψυχος
KATI TETOIA ΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ
ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ
ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ
ΣΩΣΕΙ Η ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙΝΩ..

Nomizeis oti oi galloi sovara polemhsan? H oti kanan resistance (lol)? Alloi to vgalan to fidi apo thn trypa. Alla bebaia oi rwmioi einai "hrwes". Ki o pamponhros Tsorchill hxere pws na tous xaidepsei t'autia (oi hrwes polemoun san ellhnes). Kai mhn xexnate kati: to OXI to eipe PRWTA o diktatoras Metaxas stis 3:00 th nyxta. An eixe apofasise na pei NAI, an h hgesia kai synepws o kratikos mhxanismos eixe apofasisei na synergastei, poios tha eixe prolavei n'antidrasei? Shmera den tha milagame gia "hrwes" oute gia "eph".

vasilis said...
Δεν ακουσες τίποτε για κατοχη των εδαφων μας, έτσι;

Apo pou ki ws pou einai "dika mas"? Poso tha zhseis? alla 30-40-50-? xronia. Kai oi apogonoi sou ellhnarades gia poso akomh? 4.000.000.000 xronia exelixhs ths zwhs sth gh sou lene kati? Oloi oi antrwpoi exoume stathero paronomasth to MHDEN, den to exeis katalavei akomh auto? O Sir Fred Hoyle eixe pei oti an den stamathsoume na vaukalizomaste me wraies idees peri patridas kai thewn mpampolwn den tha eimaste gia poly akomh to kyriarxo on s'auton ton planhth. Bebaia oi apantaxou latreis ths patridas "agron agorazoun"...

Δευ Μαϊ 15, 11:07:39 πμ 2006  
cp said...

Αλλο να αποζητας και να καλοδεχεσαι τον πολεμο κι αλλο να κανεις οτι μπορεις αν ξεσπασει. Δεν ειμαι ειρηνιστρια, απλα δε βρισκω λογο να μπω για εγχειρηση εκει που μπορει ανετα να δουλεψει και η αντιβιωση.
Δεν ξερω τι θα εκανα σ εναν πολεμο με την ιδια λογικη που δεν ξερω τι θα εκανα σε μια ληστεια τραπεζας. Ποσοι ξερουν τι αντιδραση θα εχουν μπροστα στην κακοπεραση και το θανατο?
Ωραια τα πατριωτικα, αλλα με μετρο, μην και χρειαστει να τα αποδειξουμε.

Οσον αφορα το συλλογικο μισος, το ξαναλέω: ειναι εκφραση των φοβων μας. Τι εχω να χωρισω με τον απλο Τουρκο(η καποιο αλλο εθνος, διαλεξτε)που πιθανον να μην ξερει οχι κατα που πεφτει η Αθήνα αλλα ουτε καν η Αγκυρα?

Παρατηρηστε τις γιαγιουλες στα μικρα χωρια, που ο,τι ξερουν το ξερουν απο την τηλεοραση. Φανατισμος του χειριστου ειδους.

Δευ Μαϊ 15, 11:09:00 πμ 2006  
aphrodite said...

@x-watcher, 3:20

"Είναι δυνατόν να γράφει αυτά που γράφει το raven (ταιριαστό nick πάντως) πάνω από τον τάφο ενός νέου ανθρώπου - που όλοι ξέρουμε τον τρόπο που σκοτώθηκε - και να μην ξεσηκώνεται έστω ένας/μία; .... Κανείς δεν ενοχλήθηκε;;; Όλοι συμφωνούν με το raven; Α, ναι συγγνώμη και με τον zoros που αηδιάζει με την σκηνή(!!!)"

@zoros,

12:30,
"Από την άλλη εγώ δεν θα σκότωνα ΕΠ' ΟΥΔΕΝΙ άνθρωπο για ένα κομμάτι πανί (ό,τι κι αν συμβολίζει αυτό). Να τον συλλάβουν ναι, να τον σκοτώσουν όχι."

1:07,
"@raven
Συμφωνούμε.
Όλη η σκηνή με αηδιάζει (και με κυνηγούσε για καιρό): Ο πολλά-βαρύς μάγκας με το τσιγάρο στο στόμα ανεβαίνει στο στύλο να κατεβάσει τη σημαία και ο στρατιώτης τον πυροβολεί στο λαιμό και τον σκοτώνει ακαριαία... Τσιγάρο – πανί – σφαίρα - θάνατος!"

@gypsos, 9:11,
"...Πολύ πιθανόν να μην είχε καθόλου αίσθηση εκείνη την ημέρα για το τι έκανε όταν ανέβαινε, με το τσιγάρο στο στόμα, στον ιστό για να κατεβάσει την τούρκικη σημαία. Ο Σολωμός ήταν προβληματικός άνθρωπος. ... Ήταν, λίγο ή πολύ, ο τρελός του χωριού."

@glenn, 9:27,
"Και να μην ξεχάσω... όταν εμείς πάμε να κατεβάσουμε ένα κοινό πανί, αυτοί πυροβολούν πάνω σε άνθρωπο..."

Αν τα διαβάσει κανείς έτσι μαζεμένα τα σχόλια παίρνει τη δική μου απάντηση: προβληματικός-ξεπροβληματικός (κι ο πατέρας-τέρας... αλλά ας του δώσω το πλεονέκτημα ότι έχασε το παιδί του κι αυτό μπορεί να σε κάνει να τα χάσεις, όσο δεν τα έχεις χάσει ζωές ολόκληρες) ο άνθρωπος αυτός, δε μου έδειξε τόσο τι κίνητρα είχε (θέλω, χρειάζομαι να πιστεύω πολύ ευγενέστερα αυτών που μπορεί να ειπωθούν) ο ίδιος, αλλά πώς λειτουργούν "οι άλλοι".

Σφαίρα στο ψαχνό.

Με πρόθεση να σκοτώσεις.

Και το πετυχαίνεις.

Οχι στο χαράκωμα.

Μέρα.

Τι να πω, raven είσαι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ! Απ'όποια μεριά και να το δεις αυτό!!!

Πάλι καλά που λες το: (12:48)
"Gi auto ton perifronw. Opws kai ton apenanti bebaia pou travixe
thn skandalh: allos hrwas apo kei, akomh geliodesteros..."

Πάλι καλά!

Ζoros, συγνώμη honey, η σκέτη αηδία δε μου φτάνει (πώς το βλέπεις τόσο κυνικά?). Ευτυχώς, "συλλαμβάνουμε κι όχι σκοτώνουμε", εκεί που φτάσαμε, πρέπει να το υπενθυμίζουμε...

Ναι, έχω γνωρίσει ομοίως και ως φοιτήτρια και ως επαγγελματίας και ιδιωτικά Τούρκους, πολλούς μάλιστα. Κι επειδή το επίθετό μου θυμίζει τα μέρη τους, με πλησιάζουν κατ'ευθείαν, άλλοι με συμπάθεια (μέχρι διαχύσεως δηλαδή)& άλλοι με μια υφέρπουσα απαξίωση (έως επιθετικότητα, ναι, κι αυτό).

Προβληματίζμοαι, και καταλήγω στο ότι σε καθαρά ανθρώπινο, ατομικό επίπεδο, προφανώς οφείλεις να σχετίζεσαι με αυτόν που έχεις απέναντί σου κι όχι με τις πολιτικές της χώρας του.

Σε πιο "χαλαρές" στιγμές, έχουμε γίνει και παρέα. Μέχρι στιγμής πάντως, πολιτική κουβέντα, σοβαρή, διαρκείας και σε βάθος, δεν μπόρεσα ν'ανοίξω με κανέναν, όσο κι να το επεδίωξα, πάντα ευγενικά, ακριβώς για να μη νομίσει κανείς ότι πάω γυρεύοντας. Είδα μεγάλο "κούμπωμα", για να μην πω τίποτε χειρότερο, ακόμη κι όταν θέλαμε να βρούμε και να πατήσουμε στα κοινά μας...

Μεγάλο σοκ δε, το δωμάτιο ενός Τούρκου συμφοιτητή μας, που ενώ προσπαθούσε εμφανώς να γίνουμε φίλοι, καταδικάζοντας την στάση της χώρας του στα ακανθώδη ζητήματα (στα πλαίσια απλών βέβαια συζητήσεων), είχε την τουρκική σημαία φάτσα-κάρτα, με διάφορες κορνίζες του Κεμάλ (έχει κανένας απλός έλληνας αντίστοιχο ντεκόρ, και δε μιλάω για φάση "σήκωσέ το το τιμημένο" ή στρατιωτικό - έως και πορωμένο, ή έστω αθλητή? Σημαία και κορνίζα μαζί?)

Θυμάμαι τον κολλητό μου, με πιάνει απ΄το μπράτσο και μου λέει "πες ότι είναι βάζελος και πήρε κύπελλο & πρωτάθλημα μαζί, γιορτάζει, ξέχνα το, πάμε να φύγουμε!".

Ναι, κι εκείνος ο φοιτητές έκανε με μας την "υπέρβασή" του. Ναι, κι ο γυιός του (κάποτε) Τούρκου Πρόξενου εδώ έκανε τρομερά διπλωματικές προσπάθειες και έδινε μαθήματα κοσμιότητας (γειά σου Γκιόκαν, μακάρι να σε ξαναδώ αστέρι μου!). Και σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι που το παλεύουν. Κι άλλοι που δεν χρειάζεται να το παλέψουν πολύ, γιατί είναι ένα βήμα πιο μπροστά ίσως.

Αλλά εμείς είμαστε οι πιο "ανοιχτοί" της ιστορίας (ακόμη κι εγώ που προσπαθώ), σε διαφορετικούς βαθμούς ο καθένας μας, κι από τις δύο πλευρές. Οι άνθρωποι που έχουν έρθει σ'επαφή με διάφορα ερεθίσματα στη ζωή τους, έχουν καλλιεργηθεί λίγο ή πολύ, έχουν ταξιδέψει, σπουδάσει, αλλοτριωθεί αν θέλετε απο τη "Δύση" και το "φιλελεύθερο" της υπόθεσης (αν και δεν ξέρω τέτοιος πλουραλισμός πλέον απόψεων & τάσεων μήπως μας κάνει να μην πιστεύουμε σθεναρά σε τίποτε - όχι ότι χρειάζεται να είμαστε loyal σε σημείο στόκου, αλλά και τα "όλα εξαγοράζονται", "τα πάντα παίζουν" και "ωχ μωρέ τι πειράζει" δε μ'αρέσουν).

Οι πάρα μέσα (κι εδώ και παντού), που είναι ακόμη με πορτοπαράθυρα κλειστά, τι γίνεται? Φανατίζονται. Σκοτώνουν. Τυφλά, με σκοπό, δεν έχει μεγάλη διαφορά.

Και καλούμαστε εμείς να κάνουμε βήματα. Οι πιο "ανοιχτοί", οι πιο "ώριμοι". Και πέφτουμε πάνω στον χτυπημένο για δολοφονία, όχι απλώς για να κατέβει απ'τον στύλο.

ΧΤΥΠΗΜΑ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ. Βήματα πίσω...

Λυπάμαι αν δε μπορώ να επεκταθώ άλλο, είπαμε, τελευταίο ντόμινο, αλλά μην το ζορίζω άλλο, είναι too much για μένα.

"Κερδίσαμε τον πόλεμο. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε και την ειρήνη, κι αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο."

(Georges Clemenceau)

Γάτε καλημέρα!
Γατιά μου καλημέρα! (πατ-πατ-πατ, μου λείπετε, αυτό το κεραμιδόγατο με το βιβλίο ιστορίας στη μασχάλη που γυρνάει? Χάαααρυ!)

Δευ Μαϊ 15, 11:10:04 πμ 2006  
Vrennus said...

ΝΔ, οι Καπουλέτοι και Μοντέγοι δεν ήταν ιστορικά πρόσωπα, αλλά νοητικές κατασκευές ένος τραγωδού που ζούσε σ' ένα εθνικό κράτος, άρα κάπου αναπαράγει στερεότυπα συλλογικού μίσους. Πάντως ο Ρωμαίος κι η Ιουλιέττα όντως άφησαν τα μίση και πιάσαν (παραλίγο) το γ*μ*σι, αν και με τραγική κατάληξη.

Συμφωνώ για την ύπαρξη φυλετικής αντιπαλότητας - οι οικογενειακές είναι υποπερίπτωση καθώς η φυλή είναι μια (υπερ)διευρυμένη οικογένεια. Έχει όμως το χαρακτήρα του συλλογικού μίσους που απαντάται μεταξύ εθνοτήτων; Και να το πάω και λίγο παραπέρα, πριν το '21 υπήρχε το "προαιώνιο μίσος" προς τον Τούρκο; (Όποιος βιαστεί ν' απαντήσει "ναι" να διαγράψει πάραυτα από Έλληνες τους Φαναριώτες που αναλάμβαναν υψηλότατα πόστα στην οθωμανική γραφειοκρατία.)

Δευ Μαϊ 15, 11:12:41 πμ 2006  
aphrodite said...

@glenn, 10:33,

OK ;)

(Κάτσε να προλάβουμε, θα την κάνει για κάνα χρόνο πάλι & πρέπει να βάλουμε και στις τσέπες! Χάθηκε να είναι δημ.υπάλληλος?)

Χμ, ο γάτος γιατί πέταξε τα δύο αυτά και πλακώθηκε να φύγει? Επιασε Γενάρης σήμερα?

Δευ Μαϊ 15, 11:25:03 πμ 2006  
guerrero762 said...

Καλα...ελατε τωρα για group hug.
Δεν χρειαζετε να σου εχουν κανει κατι για τους μισεις.
Μισω τους γειτονες γιατι αυτοι ειναι ο πιο βολικος αποδεκτης του μισους.
Οπως μισω τους νοτιους,τους οπαδους αντιπαλης ποδοσφαιρικης ομαδας και το ανθρωπινο ειδος γενικοτερα.
Το μισος ειναι ομορφο.
Σκοτεινο.
Καυτο.
Σε κανει να αισθανεσαι ζωντανος.
Το μισος απο μονο του σε τρωει σαν καρκινος.
Οταν ομως κατευθυνεται με πραξεις σε αλλους τοτε ειναι απελευθερωτικο.
Μπορει να μισεις λογω στερησης.
Λογω μειονεξιας.
Αυτο ειναι χαρακτηριστικο των σκουπιδανθρωπων.
Μπορει να μισεις γιατι οι αλλοι ειναι αναξιοι σου,αρα αποδεκτες μονο μισους και περιφρονησης.
Αποδεκτες βιας και μακελειου.
Μπορεις να καμουφλαρεις το μισος σαν αδιαφορια,να εισαι φιλικος,κοινωνικος,αγαπητος...
"Ο 'ταδε'΄;Γαμω τα παιδια"
Και που να ξεραν δηλαδη...
Το καθαρο μισος ειναι αυτο που δεν εχει συγκεκριμενη αιτια.
Η βια που δεν εχει συγκεκριμενη αιτια.
Το κακο που δεν εχει συγκεκριμενη αιτια.
Περι Τουρκων ο λογος τωρα.
Γνωρισα συναδελφους Τουρκους σε κοινες ασκησεις-εκπαιδευσεις.
Δεν μπορω να πω πως μου αφησαν ασχημες εντυπωσεις.
Οχι οτι κοιμομασταν αγκαλιτσα βεβαια.
Οι υπεραντλαντικοι αδερφοι μας ξεραν και ξερουν οτι δεν τρελλαινομαστε για each other,και δεν μας "επιτρεπαν" τα πολλα κολλητιλικια.
Καποιος εγραψε πως τελικα ολοι ειναι ιδιοι ανεξαρτητα φυλης και ρατσας.
Συμφωνω και επαυξανω.Αν τους γνωρισεις απο κοντα θα δεις οτι τελικα(τους αντρες)η ιδια μαλακια μας δερνει...

Δευ Μαϊ 15, 11:26:02 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Θα θέσω ένα ερώτημα, πέρα από το μίσος.

Πως πρέπει να αντιστεκόμαστε;

(Γιατί σίγουρα, πρέπει, σε μερικά πράγματα).

Ας πούμε στην Κύπρο: η σωστή αντίσταση δεν είναι να ανοίξουμε τα μυαλά των πολλών και να αλλάξουμε την νοοτροπία τους;

Η πράξη του Σολωμού ήταν (αναμφισβήτητα) ηρωική - όμως σε τι βοήθησε; Μόνο στην ένταση του μίσους.

Γι αυτό είπα πριν ότι για μένα δεν είχε νόημα.

Πιστεύω ότι η ουσιαστική αντίσταση γίνεται με τρόπο που να μην καταστρέφει αλλά να οικοδομεί.

Εσείς τι λέτε;

Δευ Μαϊ 15, 11:29:40 πμ 2006  
glenn said...

Είπες ΝΔ: "Πιστεύω ότι η ουσιαστική αντίσταση γίνεται με τρόπο που να μην καταστρέφει αλλά να οικοδομεί."

Βεβαιότατα. Αλλά:

Η ουσιαστική αντίσταση αρχίζει με μια διαδικασία που λέγεται καταμέτρηση. Όχι λόγων, ούτε συμβόλων ούτε συμβολισμών. Πράξεων. Τι έδωσα; Τι πήρα; Στη πράξη, όχι στα λόγια και στα συγνώμη Κώστα. Είμαστε πραγματιστές ή δεν είμαστε; Σωστός πάντα ο James ή όποτε μας βολεύει;

Εάν διαπιστώσουμε πως ο άλλος κάνει ΕΜΠΡΑΚΤΗ προσπάθεια αλλαγών, τότε ΟΚ και συνεχίζουμε.

Εάν ο άλλος περιορίζεται σε σήριαλ αλλά στα ουσιώδη κάνει ΜΟΚΟ, τότε η πλάκα αλλάζει και το μίσος ταυτίζεται με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Συνεχίζουμε το διάλογο μεν, κρατώντας το περίστροφο δε. Δίκαιος και καλός ο Θ. Κουλουμπής στον πρόλογο των Pivotal States...

Άλλωστε τι άλλο είναι ο ευέλικτος εαυτός (συλλογικός και ατομικός) παρά ο απόλυτος έλεγχος του συναισθήματος;

Δευ Μαϊ 15, 11:45:00 πμ 2006  
Vrennus said...

Πως πρέπει να αντιστεκόμαστε;

Αυτό το blog είναι μια καλή αρχή!

Επίσης, να δούμε πώς κατάφεραν οι άλλοτε "προαιώνιοι εχθροί" της Κεντροδυτικής Ευρώπης να μονοιάσουν, αναφέρομαι στους Γάλλους και τους Γερμανούς. Και ν' αποφύγουμε τα ποτάμια αίματος που έχυσαν μέχρι να "τα βρούν". Μπορούμε; Θέλουμε;

Δευ Μαϊ 15, 11:49:49 πμ 2006  
paragrafos said...

Εν συντομία, όποιος θέλει μπορει να πάρει μια ιδές για τις δυο δολοφονίες (για να ξέρουμε γιατί πράγμα μιλάμε κι όλας)στην παρακάτω διεύθυνση.

http://www.hri.org/MPA/gr/other/anaskop/cyprus/aug.html

Δευ Μαϊ 15, 11:50:49 πμ 2006  
glenn said...

είπες vrennus: "Επίσης, να δούμε πώς κατάφεραν οι άλλοτε "προαιώνιοι εχθροί" της Κεντροδυτικής Ευρώπης να μονοιάσουν"

Οι Γάλλοι δεν μόνιασαν με τους Γερμανούς. Οι Γάλλοι μόνιασαν με τους παροπλισμένους Γερμανούς...

Δευ Μαϊ 15, 11:51:56 πμ 2006  
paragrafos said...

Αναγκαστικά έκανα την εν λόγω παραπομπή επειδή φαίνεται αρκετοί ξεχάσαμε ότι η δολοφονία του Σολάκη δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία.

Αν πρέπει να αξιολογηθει θα πρέπει και να ιδωθεί εντός εκείνης της συγκρυρία κι όχι αποσπασματικά ή εμπαθώς και απαξιωτικά.

Τέλος ο Σολάκης ήταν φιλος και αγαπημένος ξάδελφος (ο Τάσος μονίμως του παραστεκόταν).

Ο Σολάκης δεν θα είχε ανεβεί ποτέ στον ιστο αν δεν είχαν συμβεί όσα προηγήθηκαν.

Εκκληση:
ας μη βιάζουμε τα γεγονότα είτε παρερμηνεύοντάς τα είτε λοιδορώντας νεκρά παιδιά.

Η γνώμη μου:
Κακώς η εξωτερική πολιτική αφέθηκε τότε σε αμούστακα παιδιά, στους μοτοσυκλετιστες. Ήταν η τελευταία βλακεία του Κληρίδη. Μετά έβαλε μυαλό.

Με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 15, 11:56:49 πμ 2006  
Raven said...

Nikos Dimou said...
Πιστεύω ότι η ουσιαστική αντίσταση γίνεται με τρόπο που να μην καταστρέφει αλλά να οικοδομεί.

Symphwnw apolyta kai symplhrwnw th dikh mou optikh: katarxhn o thanatos DEN EINAI EPILOGH. Einai anagaiothta me th filosofikh ennoia. Shmasia gia mena exei na ZHSEI kaneis gia na boresei n'antistathei se kati. Epimenw oti h praxh tou Solomou htan yposyneidhth MATAIODOXIA.

Deuteron o Solomos (o Dyonysios) elege oti "prwta o nous prepei na katalavei kai meta h kardia na aisthanthei oti o nous synelave" (den thimamai akrivws th frash to vohma pantws einai auto). Emeis epimenoume na droume synaisthimatika kai meta na prospathoume na skeftoume ti tha kanoume me tis synepies twn (a-nohtwn) praxewn mas. Gi auto h ellada vrisketai ekei pou vrisketai kai dysthxws mallon tha parameinei gia poly akomh...Elate oroismenoi kamia volta apo dw na pame stis katakomves sto Panthéon na deite tous dikous mou hrwes. Autous pou ZWNTANOI askhsan vathia epidrash ston tropo pou skefteste (osoi skefteste) kai ston tropo pou zeite.

Δευ Μαϊ 15, 12:02:16 μμ 2006  
tslyns said...

ND said :

Πως πρέπει να αντιστεκόμαστε;

Πρεπει να γνωρισεις τον εχθρο για να μπορεσεις να τον νικησεις (ο εχθρος ειναι το μισος). Πρεπει λοιπον να κατανοησουμε ποιοι ακριβως ειναι οι μηχανισμοι που οδηγουν στο μισος. Δεν εχει να κανει κατ'αναγκην με καποια προηγουμενα, εδω υπαρχει πραγματικο μισος μεταξυ οπαδων αντιπαλων ποδοσφαιρικων ομαδων, δηλ. μισω καποιον που εκανε μικρος μια διαφορετικη επιλογη απο μενα, συνηθως τυχαια. Νομιζω οτι το μισος ειναι σε καποιο βαθμο hard-wired ατον ανθρωπινο εγκεφαλο, πιθανοτατα για εξελικτικους λογους και παλι. Το οτι ειναι hard-wired δεν σημαινει οτι δεν μπορουμε να δραπετευσουμε απ'αυτο, για μενα η απαντηση ειναι η γνωση, με αλλα λογια η επιστημη μπορει να βοηθησει στο να βρουμε τη λυση.

Δευ Μαϊ 15, 12:05:32 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Στις 21 Μαΐου του 1995 ένας περιθωριακός νεαρός παραβιάζει το πρωτόκολλο των Καννών και του γαλλικού κινηματογράφου. Χωρίς σμόκιν, χωρίς καν σιδερωμένο παντελόνι, ανεβαίνει στη σκηνή της τεράστιας αίθουσας «Lumiere» και μαζί με άλλους τρεις περιθωριακούς τύπους εργατικών «προαστίων» παραλαμβάνει από τη γηραιά Ζαν Μορό το βραβείο σκηνοθεσίας

Εκείνη τη χρονιά, στα 48χρονα του Φεστιβάλ Καννών, τα εξώφυλλα όλων των γαλλικών κινηματογραφικών και καλλιτεχνικών εντύπων απεικόνιζαν την ίδια παιδική φάτσα με το ίδιο αθώο βλέμμα. Και έγραφαν: Mathieu Kassovitz (Ματιέ Κασοβίτς) - «La haine» («Το μίσος»). Το καταπληκτικό είναι πως οι περισσότεροι ξένοι επαγγελματίες και επισκέπτες των Καννών αγνοούσαν την ύπαρξή του.Στο «Μίσος» τρία παιδιά τριών «χρωμάτων» (λευκός, Αραβας και μαύρος) επί ένα 24ωρο περιφέρονται στο Παρίσι σαν άγρια θηρία. Ο λευκός βάζει το χέρι στην κωλότσεπη και σφίγγει το περίστροφο που έχει κλέψει από κάποιον μπάτσο. Θα σκοτώσει, δεν θα σκοτώσει; Κάθε τόσο σταματάνε και με αγωνία κοιτάνε τα νέα από τηλεοπτικές συσκευές, τοποθετημένες σε βιτρίνες μεγαλοκαταστημάτων. Ενας φίλος τους πεθαίνει στο νοσοκομείο από αδέσποτη αστυνομική σφαίρα. Μόλις εκπνεύσει, οι φίλοι του θα επιτεθούν. Ο λευκός θα τραβήξει το περίστροφο και οι άλλοι δύο θα φυλάνε τσίλιες. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Ο Αραβας και ο μαύρος διστάζουν. Ο λευκός, με την ασυλία του... χρώματός του, δεν κρατιέται με τίποτα! «Το μίσος» είναι σκηνοθετημένο στον ρυθμό ωρολογιακής βόμβας ακριβείας. Κάποιος ανώνυμος θεατής, μετά την προβολή στις Κάννες, είπε αυθόρμητα: «"Το μίσος" είναι η "Κομμένη ανάσα" της εποχής μας».

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12423&m=C13&aa=1

Δευ Μαϊ 15, 12:21:45 μμ 2006  
New Kid On The Blog said...

Όσο κι εάν ακούγεται περίεργο η αντίσταση στο μίσος και το φανατισμό βρίσκεται μέσα στα..microchips!

Η ανθρωπότητα ανέκαθεν αποτελείται από ανοιχτόμυαλους μπροστάρηδες και ανόητες μάζες. Την ίδια ώρα που επιστήμονες στέλνουν πυραύλους στο μακρινό διάστημα κάποιος ανατινάσσεται στο όνομα του Αλλάχ. Την ώρα που κάποιοι επιστήμονες αποκωδικοποιούν το DNA κάποιος χούλιγκαν σκοτώνει στο ξύλο κάποιον άλλης ομάδας.

Για πολλά χρόνια η δύναμη των πολλών επηρέαζε το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι (Πρώτος αντιστάθηκε σε αυτό ο Σωκράτης) έτσι οι μπροστάρηδες ήταν λίγοι και ανίσχυροι.

Σήμερα η δύναμη της τεχνολογίας και της οικονομίας ισχυροποίησε αυτή την εξελιγμένη ελίτ και αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Προσπαθεί να μεταδώσει γνώση και σοφία στους υποανάπτυκτους (βλέπε σχέδιο «υπολογιστής για $100») και προσπαθεί να επιβληθεί στο φανατισμό (Σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν ποτέ η ανάπτυξη της οικονομίας -όπως πολλοί πιστεύουν- όσο η εγκαθίδρυση και διασφάλιση της ειρήνης).

Μελανό σημείο είναι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών οι οποίοι σε τελική ανάλυση έχουν τη εξουσία πάνω σε αυτό το φυσικό και πνευματικό πλούτο. Έτσι ένας Μπους χρειάζεται για να σου τα κάνει μαντάρα!

Δευ Μαϊ 15, 12:26:16 μμ 2006  
Raven said...

Εργοτελίνα poly kalo to exw dei 2 fores.

Δευ Μαϊ 15, 12:30:41 μμ 2006  
guerrero762 said...

glenn said...

Οι Γάλλοι δεν μόνιασαν με τους Γερμανούς. Οι Γάλλοι μόνιασαν με τους παροπλισμένους Γερμανούς...

enough said!

Στη προσπαθεια σας να κατανοησετε και να αντιμετωπισετε αυτο που φοβοσαστε γινεστε αρνητες της ανθρωπινης φυσης.
Σωστα το εθεσε ο επισκεπτης σχετικα με το hardwired μισος στην ανθρωπινη φυση-εγκεφαλο.
Ε δεν μπορουμε να ειμαστε λοβοτομημενοι που θα ζουνε σε μια φανταστικη ουτοπια γεματη-μονο-αγαπη,συννενοηση,αλληλεγγυη,τρυφεροτητα και λοιπα ομορφα συναισθηματα.
Πως θα καταληγαμε αραγε;
Ειναι η φυση μας πιο κοντα σε αυτη του πραου χορτοφαγου ή σε αυτη του αρπακτικου;
Το ανθρωπινο ειδος δεν εξελιχθηκε,επιβιωσε being αμνοεριφιο.Παλεψε,σκοτωσε,αλληλοσκοτωθηκε ενιοτε.
Τρομαζετε αντικρυζωντας την σκοτεινη πλευρα του ειδους μας.
Και αν η κορυφαια εκφραση της σκοτεινης αυτης πλευρας ειναι σε ατομικο επιπεδο το εγκλημα,η κακια,ο φθονος και σε συλλογικο ο πολεμος,ο εθνικισμος,ο φασισμος κτλ πως δεν καταφεραμε να εξελλιχθουμε ως προς αυτον τον τομεα παρα τα χιλιαδες χρονια παρουσιας μας στο πλανητη.
Η βια δεν σταματα,αλλαζει μορφες αλλα ειναι πανταχου παρουσα.
Απο αυτον που σκοτωνει,απο αυτον που πλακωνεται στο ξυλο για ενα προσπερασμα,που δερνεται στο γηπεδο,που δολοφονει,που βιαζει σωματικα και ψυχικα,που καταπιεζει,επιβαλλεται κτλ.
Ο πολεμος δεν σταματα.Το ξαναεγραψα:Βρειτε μου μια περιοδο της καταγεγγραμενης ιστοριας που να ειναι απολυτα ειρηνικη.
Οχι απλως δεν υπαρχει,ουτε κατα προσεγγιση δεν θα βρειτε.
Αυτη η υπαρχουσα σκοτεινη ζωωδης μα τοσο ανθρωπινη πλευρα μας ειναι που ψαχνει να βγει στην επιφανεια,και εκφραζεται με διαφορους τροπους.Που σας προκαλουν τοση απεχθεια.
Δεν σας πιστευω ειλικρινα.
Αυτοπαρουσιαζεστε σαν οσιες παρθενες,γεματοι κατανοηση και αγαπη.
Ε του πουστη(pardon my french)εχω γνωρισει και γνωρισει κοσμο.Τετοια καλοσυνη δεν εχω δει πουθενα.
Ειστε μηπως σαν τις "ξανθιες,ψηλες,χυμωδεις,πρασινοματες καλλονες" που για καποιο ακατανοητο λογο ψαχνουν γκομενο στο irc;
Θα θελατε να εισασταν αυτο που περιγραφετε;
Για να καταλαβω δηλαδη ο ασχετος,εφαρμοζετε στη πραξη τα λογια του Jesus;
Αν φας σφαλιαρα,κατσε και να σε γ....;(σε ελευθερη αποδοση)
Δεν ξερω αλλα ο γραφων ειναι εντελως εβραιος ως προς αυτο.
Οχι απλως θα ανταποδοσω,αλλα στο πολλαπλασιο.
Το θεωρω πιο υγιες απο το να κλαιγομαι μετα για την κακια του κοσμου.
Μοιρολατρια;
Οχι ευχαριστω mates.
Εκτος αν κρυβεστε παρακαλωντας να μην ερθετε αντιμετωποι με το κακο,την κακια.
Δειλια;

Δευ Μαϊ 15, 12:34:51 μμ 2006  
Vrennus said...

glenn, να υποθέσουμε ότι υπάρχουν και Γερμανοί που κρατούν το όπλο παρά πόδα; Λέτε να δούμε και τρίτο παγκόσμιο πόλεμο με θέατρο την Ευρώπη; Λέτε οι Γάλλοι να τρέξουν στην Αγγλία μέσ' από το τούννελ της Μάγχης να γλυτώσουν από τους Γερμαναράδες;

Δε λέω πάντως, εξαιρετικά εποικοδομητικό να θεωρείται "παροπλισμένος" όποιος έχει κατορθώσει να υπερβεί τα "προαιώνια μίση" και συμβιώνει ειρηνικά και δημιουργικά.

εργοτελίνα, "το μίσος" του Κασσοβίτς, όπως αντιλαμβάνεσαι βέβαια, είναι διαφορετικής τάξης "μίσος" - ωστόσο μπορεί να μας οδηγήσει να κατανοήσουμε από πού πηγάζει, σε τελική ανάλυση, όσο μόνο το προσωπικό αλλά, κυρίως, το συλλογικό μίσος

Δευ Μαϊ 15, 12:37:57 μμ 2006  
guerrero762 said...

Μια κινηματογραφικη παρατηρηση:
Στο la haine ο λευκος δεν ειναι ακριβως λευκος αλλα εβραιος λευκος.
Οποτε μειονοτικος και παλι.
Οι κολλητοι του δεν φυλανε τσιλλιες οπως γραφεις "εργοτελλινα" και τελικα το οπλο το χρησιμοποιει ο μαυρος της παρεας που καθ'ολη την διαρκεια της ταινιας προβαλεται ως ο πιο λογικος-μετριοπαθης.
Απο τις καλυτερες ταινιες,κορυφαια.
"Σημασια δεν εχει η πτωση αλλα η προσκρουση"

Δευ Μαϊ 15, 12:40:47 μμ 2006  
mickey said...

Καλημέρα!

Είπα να ρίξω κι εγώ μια γρήγορη ματιά (έχει πέσει πολλή δουλειά) και έπεσα πάνω στο "μήνυμα αισιοδοξίας" του guerrero762 (12:34μμ)! Πάντα τέτοια, mate :PPP

Υ.Γ. Υπάρχουν "τρελοί με πουλιά" και "τρελοί με όπλα" - και χωρίς I5 παρακαλώ ;)

Δευ Μαϊ 15, 12:42:05 μμ 2006  
Vrennus said...

Γιατί ορισμένοι ταυτίζουν την οργή, την αγανάκτηση, αλλά και τη βία με το μίσος. Ειδικά για τη βία, υπάρχουν τόσοι παράγοντες που την προκαλούν, το μίσος είναι μόνο ένας - απλά ο πλέον προφανής και πλέον τυφλός (γι΄αυτό στους στρατούς όλου του κόσμου φροντίζουν να καλλιεργούν το μίσος στα φαντάρια).

Δευ Μαϊ 15, 12:47:33 μμ 2006  
New Kid On The Blog said...

I think the first reason that we should love our enemies, and I think this was at the very center of Jesus' thinking, is this: that hate for hate only intensifies the existence of hate and evil in the universe. If I hit you and you hit me and I hit you back and you hit me back and go on, you see, that goes on ad infinitum. It just never ends. Somewhere somebody must have a little sense, and that's the strong person. THE STRONG PERSON IS THE PERSON WHO CAN CUT OFF THE CHAIN OF HATE, THE CHAIN OF EVIL.

Martin Luther King

Δευ Μαϊ 15, 12:53:37 μμ 2006  
tslyns said...

Για να κατανοησουμε κατι δεν χρειαζεται αισιοδοξια η απαισιοδοξια, χρειαζεται απλα αντικειμενικοτητα. Επισης το ν'αποκαλουμε τρελλους (εστω και με χαμογελο) οσους δεν εχουν την ιδια αποψη μαζι μας ... τελος παντων, αυτα εχουν ειπωθει ξανα και ξανα.

Δευ Μαϊ 15, 12:54:09 μμ 2006  
glenn said...

Είπες gurrero: "Τρομαζετε αντικρυζωντας την σκοτεινη πλευρα του ειδους μας."

Αυτό πιάνει κι εμένα;

Δευ Μαϊ 15, 12:57:40 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΕΦΥΓΕ;
Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΤΙΣΤΗΚΕ;
Ο ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΩΝ
ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ!!!

ΜΕ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;;


Σ ανατολή και δύσι, και νότον και βοριά,
για την πατρίδα όλοι, νάχωμεν μια καρδιά.
Στην πίστιν του καθ' ένας, ελεύθερος να ζη,
στην δόξαν του πολέμου, να τρέξωμεν μαζί.
Βουλγάροι κι' Αρβανήτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή..
Να σφάξωμεν τους λύκους, που στον ζυγόν βαστούν,
και Χριστιανούς και Τούρκους, σκληρά τους τυραννούν.
Στεργιάς και του πελάγου, να λάμψη ο σταυρός,
και στην δικαιοσύνην, να σκύψη ο εχθρός.
Ο κόσμος να γλυτώση, απ' αύτην την πληγή,
κ' ελεύθεροι να ζώμεν, αδέλφια εις την γη...

ΡΗΓΑΣ(ΘΟΥΡΙΟΣ)

ΒΑΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ


Όψη Ρουμάνας, φωτιά Τσιγκάνας,
Βούλγαρας στόμα, Τουρκάλας σώμα,
Γιουγκοσλάβα, λάβα,
Αλβανίδα, σκλάβα,
και της Ελληνίδας που γεννά,
της καρδιάς το κάτι τι,
των συνόρων το κλείδι.

Βαλκανιζατέρ, Βαλκανιζατέρ !
Βαλκανιζατέρ του έρωτά μου,
Μίλα μου, παράγκα, γειτονιά μου.
Όλες μια βαρκούλα και σαλπάρω,
βάζω εγώ το ξάρτι και τον φάρο,
βάζω το παγούρι και τον φάρο.
Βαλκανιζατερ του Ερωτα μου!


ΣΤΙΧΟΙ:ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ:ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Υ.Γ.ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΣΑΝΤΑΝΣΚΥ ΟΙ ΕΥΤΥΧΕΙΣ
ΝΕΟΝΥΜΦΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΤΟ ΑΣΜΑ;;

Δευ Μαϊ 15, 01:02:04 μμ 2006  
Vrennus said...

Να υπογραμμίσω στο σχόλιο της εργοτελίνας ότι ενώ ο Ρήγας προτρέπει στη χρήση βίας (να σφάξωμεν...), το μίσος απουσιάζει. Οξύμωρο;

Δευ Μαϊ 15, 01:11:17 μμ 2006  
guerrero762 said...

@vrennus

u said:γι΄αυτό στους στρατούς όλου του κόσμου φροντίζουν να καλλιεργούν το μίσος στα φαντάρια).

Ναι ειδικα στον Ε.Σ!!!Ασε μας ρε αδερφε!Τη λουφα καλλιεργουν-με,το γλυψιμο,το χωσιμο και λοιπες χρησιμες στον νεοελληνα ιδιοτητες-τεχνες για την πολιτικη του ζωη.
Απο εκει και κατω εφοσον υπαρχει στρατος και δεν εχουμε φτασει στο σημειο οπου η χρησιμοτητα του δεν θα υφιστατε πλεον,πρεπει οσοι ανηκουν σε αυτο το συνολο να ειναι προετειμασμενοι σωματικα και ψυχικα για να φερουν σε περας την αποστολη τους.
Αρα πρεπει να γνωριζουν την χρηση των οπλων,τις στρατιωτικες τακτικες,να τους εχει γινει φυση η εκτελεση διαταγων,να εχουν χαλυβδωθει ψυχικα ωστε να μην σπασουν κατω απο την πιεση της μαχης,να ειναι ετοιμοι να σκοτωσουν και να επιβιωσουν.
Αν καποιος τσακιζει ψυχολογικα με τις φωνες και την αυστηροτητα τι θα κανει στη μαχη;
Αν καποιος δεν μπορει να τρεξει ενα μιλι πως θα ανταποκριθει στις αυξημενες σωματικες αναγκες της μαχης.
Αν δεν εχει μαθει να επιβιωνει κατω απο αντιξοες συνθηκες πως θα αντεξει στον πολεμο;
Γιατι αυτη ειναι η δουλεια του στρατου.Να πολεμαει,αν και οταν χρειαστει,οχι να κανει παρελασεις και αγηματα.
Πιθανοτατα τα οσα γραφω ενοχλουν μερικους(ή αρκετους)γιαυτο πιστευω απολυτα στην αναγκη καταργησης της θητειας.Να ερχονται οσοι θελουν και να μενουν οσοι μπορουν.

@ποντικος
Επειδη ειμαι λιγο εως πολλυ βλακας,δεν μεταφραζεις αυτο με τα πουλια και τα οπλα και τους τρελλους;
Συσχετισμος πεους με οπλο;
Πουλια οπως λεμε γλαρος ή οπως λεμε πουτσα;
Ι5;
Καλα στο Ι5 δεν σε αφηνουν να υπηρετησεις,δεν σε ευνουχιζουν και απο πανω....
Αλλα δεν μπορω να μπω στο μυαλο του rodent....

Δευ Μαϊ 15, 01:12:28 μμ 2006  
heinz said...

Για σιγά ρε παιδιά, γιατί πολύ φόρα πήραμε νομίζω:

Καταρχήν κριτική του "μίσους" δεν μπορεί να γίνει. Είναι ανόητη κριτική, το μίσος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα, όπως κι ο έρωτας, και δεν καταλαβαίνω που χωράει το ορθολογιστικό μπλα-μπλα σ' αυτά.

Προφανώς μιλάμε για το συλλογικό μίσος. Αλλά τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπους, αλλά για ομάδες (έθνη).
Kι αν μιλάμε για έθνη, πρέπει να χωνέψουμε καλά την λειτουργική σημασία του narration (εξιστόρηση).

Μην κάνουμε τις πάπιες: τα έθνη χτίζονται και με βάση μια πλαστική (εύκαμπτη) εξιστόρηση που εξυπηρετεί τις ανάγκες συγκρότησης και διατήρησής τους. Το αν αυτό πρέπει να αλλάξει, είναι άλλο θέμα. Το αν τα εθνικά κράτη έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, είναι επίσης άλλο θέμα. Εσείς εδώ όμως, άλλα λέτε κι έχετε παρακάμψει τα ερωτήματα βάσης...

Εντυπωσιακό είναι το ότι κανείς δεν μιλά για το θέμα της κουλτούρας.
Σαν να μην έχουν δηλαδή οι άνθρωποι, αλλά κι οι συλλογικές οντότητες (ομάδες, έθνη) διαφορές, σα να είμαστε όλοι ίδιοι.
Ε - καιρός να το πάρουμε χαμπάρι όλοι - ΔΕΝ είμαστε. Ευτυχώς δηλαδή... Αλλιώς, για ποιό λόγο να πάω διακοπές αλλού? Πείτε μου, για ποιόν??
(μη μου πείτε για να δω άλλους τόπους κι άλλα μέρη: όλα αυτά διαμορφώνουν την κουλτούρα).

Τι διαφορές έχουμε από τους Τούρκους?
Να σας πω εγώ που συζητάω με Τούρκους (κι όχι συνέχεια με τους ίδιους) συνεχώς. Και μάλιστα συζητάω το θέμα των Ελληνοτουρκικών διαφορών.

Υπάρχει διαφορά - επιπέδου πολιτισμικής διαφοράς - στην αντίληψη για την εμπλοκή του στρατού στην πολιτική και την κοινωνία. Για τον μέσο Τούρκο (και ναι, συλλογικά είτε σας αρέσει είτε όχι), o στρατός είναι μια δύναμη εγγύησης της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ύπαρξης των πολιτών (ακόμα και της βιολογικής τέτοιας).
O μέσος Τούρκος, φαντασιώνει ότι έτσι έχουν τα πράγματα σε κάθε πολιτισμένη χώρα.

Συνομιλία μου με τον Hincal:

- "Και έφαγες πολύ ξύλο στη θητεία σου?" (Hincal ρωτά).
- "Εεεεε?????"
- "Μη μας πεις τώρα ότι στο δικό σας στρατό δεν πέφτει ξύλο???"
- "Τι λες ρε, ο αξιωματικός που θα με χτυπούσε θα τερμάτιζε τη θητεία του".
- "Ε, καλά, τώρα υπερβάλλεις, δεν είναι δυνατό, και πως υπακούν οι στρατιώτες???"

Συνομιλία με τον Fatih (σημειωτέον ζει Αυστραλία και είναι αντι-κεμαλικός):

- "Και γιατί ο στρατός σας χώνεται στην υπόθεση της μετοχοποίησης του τουρκικού ΟΤΕ??" (λέει ο Heinz).
- "Ε, καλά, το θέμα των επικοινωνιών αφορά την εθνική ασφάλεια, φυσικό είναι ο στρατός να έχει γνώμη. Στην Ελλάδα δηλαδή, δεν έχει???" (Fatih)

Mπορώ να συνεχίσω επί ώρες, είναι 10 χρόνια τώρα που μιλάω συνεχώς με Τούρκους και πολλούς έχω φιλοξενήσει και σπίτι μου.

Ναι, είναι καλοί άνθρωποι. Ναι είναι ευγενικότατοι. Ναι, ό,τι καλό κι αν πείτε.
ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ!!!!! Το καταλαβαίνει αυτό κανείς???

Άρα, κοίταξα και συνεχίζω να κάνω θητεία, σαν εθνοφύλακας, με όλα τα παραφερνάλια του πολέμου. Και τα παιδιά μου, που αγαπάνε τους Τούρκους, τους περιμένουν με χαρά όταν έρχονται για διακοπές.
Και ξέρουν ταυτόχρονα ότι τους περιμένουμε με 200 (καταρχήν) σφαίρες αν έρθουν ένοπλοι και ένστολοι.

Το ξέρουν κι οι ίδιοι, και παίζουμε με το G3, δείχνουμε ο ένας στον άλλο πως βαράμε προσεχές στους στρατούς μας και ξεκαρδιζόμαστε. Αλλά ξέρουν, ότι δεν είναι κι αστείο.
Φίλοι ναι και με πολύ καλή καρδιά.
Αλλά αν επιλέξουν (ή η αλάθητη κατ' αυτούς ηγεσία τους) τον πόλεμο, θάχουμε κανονικό πόλεμο.

Δεν το βλέπω βέβαια, ούτε σε 100 χρόνια, αλλά μέχρι να εκδοθεί νόμιμα το πρώτο βιβλίο στην Τουρκία που να είναι μια σοβαρή κριτική στον Κεμαλισμό, θα μου επιτρέψετε να κρατήσω τον εξοπλισμό μου σπίτι.

Και, επειδή κάτι σχολιάστηκε παραπάνω.
Ο κολλητός, καθηγητής Κοιν. Ανθρωπολογίας, είπε ένα βράδυ το εξής:

- "Ο πόλεμος είναι τεράστια μαλακία. Ό,τι μπορώ θα κάνω να μη γίνει. Αλλά, άμα ξεκινήσει, δεν πάω πουθενά, θα μείνω εδώ να πεθάνω για τους φίλους και τους γείτονες. Κι όποιος την κάνει γιατί δεν θέλει τον πόλεμο, καλό του δρόμο. Αλλά να μην ξαναγυρίσει ποτέ".

Γειά στο στόμα σου κολλητέ!!!

Δευ Μαϊ 15, 01:14:45 μμ 2006  
Raven said...

heinz said...
όποιος την κάνει γιατί δεν θέλει τον πόλεμο, καλό του δρόμο. Αλλά να μην ξαναγυρίσει ποτέ

Dysthxws gia sena kai tous geitones sou tha xanagyrisw. Opws gyrise ki o Papadreou ap' ton Kanada pou kalopairnouse me ta lefta tou PAK. Opws gyrise o ethnarxhs sas ap'to Paris pou "meletouse arxaia". Opws tosoi kai tosoi alloi...Egw fysika gia diakopes mono. Ta nhsia eite ellhnika eite tourkika h idia thalasa tha ta vrexei. Ton ypoloipo kairo tha vriskomai se mia sovarh xwra pou vgazw ta tripla apo sena, kai tous geitones sou pou klaigontai gia mia thesh sto dhmosio...

Δευ Μαϊ 15, 01:31:18 μμ 2006  
glenn said...

Είπε το κοράκι: "Ta nhsia eite ellhnika eite tourkika h idia thalasa tha ta vrexei."

Αυτό πές το στους Έλληνες νησιώτες και στις περιουσίες τους. Πές το και στην παράγραφο -προσφυγοπούλα Κύπρια.

Δευ Μαϊ 15, 01:40:30 μμ 2006  
pagis said...

Αν θέλετε να δείτε πραγματικό μίσος πάτε μια βόλτα στο Cashmere στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν (έχουν και πυρηνικά!).

Δευ Μαϊ 15, 01:41:22 μμ 2006  
heinz said...

Raven said...

"Dysthxws gia sena kai tous geitones sou tha xanagyrisw."

Υπάρχουν δυο ειδών ξετσίπωτοι: αυτοί που δεν καταλαβαίνουν πότε πρέπει να νοιώσουν ντροπή, κι αυτοί που δεν έχουν αρχές. Διαλέξτε...

" Opws gyrise ki o Papadreou ap' ton Kanada pou kalopairnouse me ta lefta tou PAK. Opws gyrise o ethnarxhs sas ap'to Paris pou "meletouse arxaia".

Ούτε εθνάρχες και Παρίσια καταλαβαίνω ούτε και ΠΑΚ και ιστορίες. Άντε να κολλήσεις ταμπέλες αλλού.

Δευ Μαϊ 15, 01:46:17 μμ 2006  
heinz said...

Raven said...

"Ta nhsia eite ellhnika eite tourkika h idia thalasa tha ta vrexei."

Για σένα τα νησιά είναι τόπος διακοπών. Εγώ ζω εδώ με την οικογένειά μου.

Ηλίθιε....

Δευ Μαϊ 15, 01:49:09 μμ 2006  
glenn said...

Είπε επίσης το κοράκι: "Ton ypoloipo kairo tha vriskomai se mia sovarh xwra pou vgazw ta tripla apo sena μπλα μπλα μπλα"

Αφού είσαι σε μια σοβαρή χώρα, προφανώς θα έχεις επενδύσει κάτι εκεί. Ακίνητο, αυτοκίνητο ή ότι άλλο. Αν όχι, τότε ή δεν σκοπεύεις να μείνεις εκεί για πολύ, ή δε βγάζεις πολλά λεφτά. Έτσι δεν είναι;

Λοιπόοοον, θάθελες να σούρθει μια μέρα ένας Γερμαναράς (όπως ήρθε πριν 50 χρόνια) με μια πούτσα νααα μετά συγχωρήσεως και να σου πηδήξει πρώτα το κωλί και μετά το σόι; Όχι βέβαια. Άρα, είτε εκεί, είτε εδώ, σε περίπτωση ανάγκης δεν θα μπορέσεις να κάνεις την κορόϊδα. Ζήσε μ' αυτό.

Και αναφορικά με το να αλλάξει αυτή η κατάσταση, μαζί σου πρώτος πρώτος. Τέτοια θα λέμε τώρα;

Δευ Μαϊ 15, 01:49:12 μμ 2006  
Zoros said...

Θα ήθελα να απαντήσω για το θέμα του Σολωμού για να μην παρεξηγηθώ:
Αρχικά κάθε κρίση την κάνω με το δεδομένο ότι ο άνθρωπος είχε «σώας τας φρένας». Σε αντίθετη περίπτωση δεν έχει νόημα να συνεχίζω.

1. Θεωρώ τελείως παράλογο να κάνεις μια πράξη που σχεδόν βέβαια θα οδηγήσει στο θάνατο, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΙΣΟΣ των 2 κοινοτήτων! Ακόμα και αν κατάφερνε να κατεβάσει τη σημαία το αποτέλεσμα θα ήταν να προσβάλει τους τουρκοκυπρίους και μόνο.
2. Δεν μου άρεσε καθόλου η σκηνή με το τσιγάρο στο στόμα. Στα μάτια μου δείχνει προκλητική ψευδο-μαγκιά (απαραίτητη για να κάνεις και το Νο1). Δείχνει ότι «είμαι τόσο άνετος που σας ξεφτιλίζω μπροστά στα μάτια σας, χωρίς καν να σβήσω το τσιγάρο».
3. Θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ την κίνηση του τούρκου αξιωματικού να σηκώσει το όπλο του και να πυροβολήσει στο ψαχνό. Και μόνο που σκέφτομαι ότι για ένα κομμάτι πανί χάθηκε μια ζωή, τρελαίνομαι. Την αηδία λοιπόν δεν την νιώθω από κυνισμό, αλλά από υπερβολική ευαισθησία! Δεν θέλω επ’ ουδενί στη ζωή μου να ξαναδώ τέτοια σκηνή!

Επίσης, όσοι είναι υπερευαίσθητοί για το θέμα του Σολωμού θα τους ρωτήσω το εξής:
Αν ο αντίστοιχος τουρκοκύπριος Σολωμός, προσπαθούσε να κάνει το ίδιο για την ελληνική σημαία, πιστεύετε ότι θα έπρεπε να πυροβοληθεί ή όχι? Χωρίς να θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, νιώθω ότι η απάντηση από τους περισσότερους θα είναι καταφατική... Δικαιούστε συνεπώς να διαμαρτύρεστε για τους τουρκοκυπρίους που έκαναν ακριβώς ότι θα κάνατε κι εσείς? Εγώ πάλι το ξαναλέω: ΔΕΝ ΘΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΑΝΙ!

Δευ Μαϊ 15, 02:01:49 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Γυρίζοντας στη κάμαρα με μια καρδιά όλο φλόγα,
άκουσα πάλι να χτυπούν πιο δυνατά από πρώτα.
"Σίγουρα κάποιος θα χτυπά από το παραθύρι,
ας πάω να δω κι ας λύσω πια ετούτο το μυστήριο,
ας ησυχάσει η μαύρη μου καρδιά και θα το λύσω,
θα είναι οι αγέρηδες και όχι τίποτ' άλλο.

'Ανοιξα το παράθυρο κι ένα κοράκι μαύρο
με σχήμα μεγαλόπρεπο στη κάμαρα μου μπήκε
και χωρίς διόλου να σταθεί ή ν' αμφιβάλλει λίγο,
επήγε και εκάθισε στη πέτρινη Παλλάδα
απάνω από τη πόρτα μου, γιομάτο σοβαρότη.
Κουνήθηκεν, εκάθισε και όχι τίποτ' άλλο.


Το εβενόχρωμο πουλί που σοβαρό καθόταν
τη λυπημένη μου ψυχή έκανε να γελάσει.
"Χωρίς λοφίο", ρώτησα, "κι αν είν' η κεφαλή σου
δεν είσαι κάνας άνανδρος, αρχαϊκό κοράκι,
που κατοικείς στις πένθιμες ακρογιαλιές της Νύχτας;
Στ' όνομα της Πλουτωνικής της Νύχτας, τ' όνομά σου!"
Και το κοράκι απάντησε: "Ποτέ από 'δω και πια".

Μετάφραση: Κώστας Ουράνης


ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ..
ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ......
ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ Η ΨΥΧΗ..
ΜΕΣΑ ΣΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗ ΒΡΟΧΗ.....

Δευ Μαϊ 15, 02:13:30 μμ 2006  
heinz said...

@zoros

"Αν ο αντίστοιχος τουρκοκύπριος Σολωμός, προσπαθούσε να κάνει το ίδιο για την ελληνική σημαία, πιστεύετε ότι θα έπρεπε να πυροβοληθεί ή όχι? Χωρίς να θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, νιώθω ότι η απάντηση από τους περισσότερους θα είναι καταφατική..."

Nα δικαστεί για "προσβολή εθνικού συμβόλου" και να απαλλαχθεί λόγω ελλιπούς καταλογισμού (κν. βλακεία).
Και δεν εννοώ ότι ο Σολωμός ήταν βλάκας. Εκεί έχουμε στρατιωτική κατοχή. Μη γινόμαστε εμείς βλάκες τώρα ε?

Δευ Μαϊ 15, 02:15:17 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

EΠΙΚΑΙΡΑ

Ορχάν Παμούκ

Η εύκολη και η δύσκολη συμπαράσταση

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005

Φυσικά όλοι οι Έλληνες (διανοούμενοι και μη) στηρίζουν τον διάσημο Τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ που διώκεται επειδή μίλησε για την γενοκτονία των Αρμενίων και των Κούρδων. Αυτό είναι εύκολο και αδάπανο. Άλλωστε εμείς πάντα ήμασταν με το μέρος των Αρμενίων και των Κούρδων, όχι επειδή τους αγαπάμε ιδιαίτερα (κάντε μία βόλτα στην Πλατεία Κουμουνδούρου...) αλλά επειδή είμαστε εναντίον των Τούρκων.

Το δύσκολο είναι να κάνουν και οι έλληνες συγγραφείς στην χώρα τους αυτό που έκανε ο Παμούκ στην δική του. Π. χ. να βγούνε και να μιλήσουν για την εθνοκάθαρση των Τσάμηδων και των Εβραίων. (Βλ. το βιβλίο του Γιώργου Μαργαρίτη: «Τσάμηδες – Εβραίοι, Ανεπιθύμητοι Συμπατριώτες – στοιχεία για την καταστροφή των μειονοτήτων της Ελλάδας – εκδ. Βιβλιόραμα).

Μα τι – εμείς δεν σώσαμε τους Εβραίους; Λέει ο Μαργαρίτης στο ΝΕΑ (10.9.05): «Το ποσοστό θανάτων των Εβραίων στην Ελλάδα ήταν καταπληκτικό. Το 70% εξοντώθηκε, όταν στην ίδια την Γερμανία το ποσοστό ήταν 65%. Ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Ολλανδία. Στο Βέλγιο το αντίστοιχο ήταν 37%, στην Γαλλία 30%. Το 70% δεν εξηγείται χωρίς την συνέργεια της τοπικής κοινωνίας».

Επίσης να μιλήσουν οι Έλληνες για τους Ρομά (Τσιγγάνους), στην χώρα μας, που ακόμα δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και κανένα ανθρώπινο δικαίωμα. Ή για τους Έλληνες (Σλάβο)μακεδόνες που δεν δικαιούνται να μιλήσουν την γλώσσα τους. (Παρόλο που η Ε. Ε. στηρίζει τις μειονοτικές γλώσσες).

Και κάτι για την Αριστερά: σίγουρα η «Πηγάδα του Μελιγαλά» (κακώς) έγινε σύμβολο της Ακροδεξιάς και πάει να γίνει σύμβολο των Νεο-Ναζί. Είμαστε όλοι εναντίον. Αλλά η σφαγή υπήρξε. Είτε ήταν 800 οι νεκροί – είτε 1200, είτε οι μισοί από αυτούς ήταν άμαχοι, είτε όχι. Ποτέ δεν διάβασα μία κουβέντα μεταμέλειας ή αποκήρυξης. «Μα ήταν πολλοί ταγματασφαλίτες!». Όμως και οι (ηττημένοι) ταγματασφαλίτες, είναι άνθρωποι.

Για τις διώξεις, τις εξορίες και τις εκτελέσεις των αριστερών, έχουν χυθεί πολλά δάκρυα. Για τα θύματα της Δεξιάς και των αμέτοχων (υπήρξαν αρκετά) απόλυτη σιωπή. (Να από τι επωφελούνται οι Ακροδεξιοί).

Το δύσκολο, λοιπόν, είναι να αναγνωρίζεις τις δικές σου σκοτεινές περιοχές, όχι αυτές του («κακού») γείτονα. Να κρατάς ισορροπίες δικαίου ανάμεσα Δεξιά και Αριστερά. Το «εθνικόν και αληθές» που λέγαμε στο προηγούμενο...

Υ. Γ. (Μερικές ώρες αργότερα): Η παρεξήγηση και η "απολυτοποίηση" ξαναχτύπησαν. Άρχισαν να μου έρχονται μηνύματα που με κατηγορούν για ...φασισμό. Ευτυχώς με έχει βρίσει πολλές φορές ο Πλεύρης από την τηλεόραση – και άρα έχω πιστοποιητικό αντι-φασιστικών φρονημάτων.

Αύξηση Μεγέθους ΓραμμάτωνΜείωση Μεγέθους Γραμμάτων
© Nίκος Δήμου Κείμενα - Φωτογραφίες: Νίκος Δήμου
http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=126

Δευ Μαϊ 15, 02:17:18 μμ 2006  
heinz said...

Εργοτελίνα

Υπενθυμίζω ότι κι ο Πόε ΔΕΝ ήταν "πασιφιστής" (τι κακόηχη και ανούσια λέξη)

Εξάλλου το never more προσπαθούμε να αποτρέψουμε.

Δευ Μαϊ 15, 02:17:53 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

Καλημέρα. Πολλά γράφηκαν όλη νύχτα και το πρωι. Θα ήθελα να σχολιάσω μερικα.

Δηλώνω προς όλους ότι αν γίνει πόλεμος δεν θα πίνω καφέ στο Παρίσι. Θα προτιμήσω την ασφάλεια της μακρινής Αυστραλίας. Δεν βλέπω το λόγο να θυσιάζω τη ζωή μου για υποθέσεις τρίτων.

Συμφωνώ ότι στο θέμα του Σολωμού ακούστηκαν πολλά και τα περισσότερα ήταν άσχημα. Με την μίση Κύπρο από το 74 κατεχόμενη και άσχετα με τους λόγους που οδήγησαν στην κατοχή, δεν μπορούμε να νιώσουμε εμείς οι βολεμένοι στη χώρα μας ελλαδίτες αυτά που ίσως νιώθουν οι κύπριοι. Το να κατακρίνουμε έναν νεκρό άνθρωπο που δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να θυσιάσει τη δική του ζωή είναι το ίδιο μη παραγωγικό με το μίσος. Και το να πυροβολείς κάποιον που δεν σε σημαδεύει και ο ίδιος με όπλο είναι πράξη απεχθής. Θυμάται κανείς «Το ποτάμι» του Αντώνη Σαμαράκη.

Στο μίσος μπορεί να οδηγήσει και η νοσταλγία. Ο ΝΔ νοσταλγεί την βόρεια Κύπρο αν και ελλαδίτης. Πόσο ποιο εύκολο είναι για έναν κύπριο να περάσει από την νοσταλγία στο μίσος;

@New Kid On The Blog Έπρεπε να το είχα θυμηθεί εγώ νωρίτερα το ποίημα του Σαχτούρη. Παρόλα αυτά σωστή επιλογή. Τόσο ποιήματος όσο και ποιητή.

Ο πόλεμος μπορεί κάποιες φορές να είναι ανάγκη αλλά αυτό δεν τον κάνει λιγότερο παράλογη πράξη. Υποτίθεται είμαστε άνθρωποι και διαθέτουμε σκέψη. Θα μπορούσαμε να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο και λογική και όχι με πόλεμο και αίμα όπως όταν ήμασταν μαϊμούδες και πηδούσαμε από κλαδί σε κλαδί. Η εξέλιξη μας προίκισε με το λόγο αλλά εμείς τον αγνοούμε επιδεικτικά.

Και να πάψουν μερικοί να θεωρούν την σύνεση δειλία.

Προδότης της πατρίδας; Χαρά μου. Η πατρίδα με προδίδει κάθε μέρα. Εγώ γιατί να μην την προδώσω;

Μόνη πραγματική πατρίδα που γνώρισα ήταν οι γυναίκες που αγάπησα. Αυτές μου έδωσαν ότι υποτίθεται δίνει η πατρίδα: αγάπη , κατανόηση, ζεστασιά, στοργή , νόημα στη ζωή.

@ Αφροδίτη. Ρώτησες : «είχε την τουρκική σημαία φάτσα-κάρτα, με διάφορες κορνίζες του Κεμάλ (έχει κανένας απλός έλληνας αντίστοιχο ντεκόρ)». Ναι έχω δει το αντίστοιχο ελληνικό σε δωμάτιο φοιτητή. Ελληνική σημαία (πάνω δεξιά κονκάρδα του ΛΑΟΣ) και δεξιά της σημαίας κορνιζά του Βασιλιά Κόκου με ένθετη στη κάτω γωνία της κορνιζάς, δίπλα από τα γαλόνια του Κοκού, φωτογραφία του φοιτητή αγκαλιά με τον τέως, τραβηγμένη σε μια από τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Ελλάδα.

Και αυτά τα καταπληκτικά τραγουδάκια του στρατού κάνουν το Everything της Βίσση και του Καρβέλα να μοιάζει με την ενάτη του Μπετόβεν. Πρωτινό στους υπεύθυνους του στρατού να εγκαταλείψουν τα απαρχαιωμένα «έχω μια αδερφή…» και να τραγουδάνε το «αγάπη από nylon» της απόλυτης ελληνίδας σταρ.

Και θα κλείσω κι εγώ με ένα ποίημα του Σαχτούρη για τον πόλεμο.

Ο στρατιώτης ποιητής

Δεν έχω γράψει ποιήματα
μέσα σε κρότους
μέσα σε κρότους
κύλησε η ζωή μου

Τη μιαν ημέρα έτρεμα
την άλλην ανατρίχιαζα
μέσα στο φόβο
μέσα στο φόβο
πέρασε η ζωή μου

Δεν έχω γράψει ποιήματα
δεν έχω γράψει ποιήματα
μόνο σταυρούς
σε μνήματα
καρφώνω

Δευ Μαϊ 15, 02:21:41 μμ 2006  
glenn said...

Κοράκι, για να στο πω ακόμη καλύτερα. Είπες ότι δεν σε ενδιαφέρει αν η Ρόδος και η Μυτιλήνη είναι ελληνική ή τούρκικη αφού η ίδια θάλασσα τα βρέχει.

Τούτο όμως το είπες χτυπώντας τα δακτυλάκια σου σε ένα πληκτρολόγιο, πίσω από ένα πισί. Την επόμενη φορά που θα πας, όπως ισχυρίστηκες, διακοπές σε ένα Ελληνικό νησί, πες το και σε ένα καφενείο. Κάτσε στη μέση, σήκω μεγαλοπρεπώς και πες το μεγαλοφώνως.

Αν δεν το κάνεις, είσαι μόνο cheap talking και θα το χρεωθείς μέσα σου για μια ζωή.

Ξέρω, ξέρω πολύ καλά τι λες μέσα σου τώρα. Το ότι σκέφτομαι κάτι, δε σημαίνει πως πρέπει να το λέω δημόσια κιόλας! Εμ, έλα ντε που το είπες καραδημόσια! Αλλά πίσω απ' το πισί. Σκέψου το αυτό...

Δευ Μαϊ 15, 02:23:43 μμ 2006  
x-watcher said...

@Zoros

Ο Τουρκοκύπριος να κατεβάσει την ελληνική ή την κυπριακή σημαία από που;;;

Μα και από την Ακρόπολη ή από τη Βουλή να την κατέβαζε επ' ουδενί πυροβολισμός. Όχι φόνος! Ούτε καν πυροβολισμός.

Κανείς δεν είναι "υπερευαίσθητος". Απλώς ανθρώπινος. Προς όλους. Και προς τους Έλληνες...

Δευ Μαϊ 15, 02:27:54 μμ 2006  
glenn said...

Είπες μισέ φοίνικα: "Δηλώνω προς όλους ότι αν γίνει πόλεμος δεν θα πίνω καφέ στο Παρίσι. Θα προτιμήσω την ασφάλεια της μακρινής Αυστραλίας. Δεν βλέπω το λόγο να θυσιάζω τη ζωή μου για υποθέσεις τρίτων."

Είσαι μικρούλης ακόμη γι' αυτό τα λες αυτά. Όταν θα μεγαλώσεις και οι επιλογές σου θα λιγοστέψουν, θα αναγκαστείς να βγάλεις ρίζες σε ένα μέρος. Εκεί θα κάνεις περιουσία και οικογένεια. Αυτά που είπες τώρα, να τα γράψεις σε ένα χαρτί και να τα διαβάσεις τότε.

Δευ Μαϊ 15, 02:29:51 μμ 2006  
mickey said...

Επαναλαμβάνω πως ρίχνω απλές ματιές και έχω διαβάσει ελάχιστα σχόλια.

Είναι τουλάχιστον αφελείς όσοι πιστεύουν πως η χώρα μας θα εμπλακεί σε πόλεμο με τους γείτονες ή ότι ο πόλεμος κρίνεται από την ανδρεία και την ψυχοσωματική ετοιμότητα των πολεμιστών ή την παρωχημένη τεχνολογία που μας πουλάνε οι έμποροι του θανάτου για να ξεφορτωθούν το στοκ τους. Αν θέλεις σήμερα να κερδίσεις έναν πόλεμο, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Τα 'χεις καλά με τον Μπ. (Μπους, Μπαμπούλας, όπως θέλετε πείτε τον) και άμα σου κουνηθεί κανείς, τον φωνάζεις να καθαρίσει α-λα high-tech μέσα σ' ένα βράδυ χωρίς ν' ανοίξει ρουθούνι. Όλα τ' άλλα είναι ένα θεατρικό έργο - και μάλιστα κακής ποιότητας.

Έτυχε την περίοδο με τα Ίμια να υπηρετώ τη θητεία μου στην καρδιά της ανώτατης διοίκησης του "αξιόμαχου στρατού" μας. Έχω ιδία γνώμη περί του IQ και της (αν)ικανότητά των στρατόγκαυλων να διαχειρίζονται "κρίσεις". Μέχρι τότε έλεγα κι εγώ πως αν παραστεί ανάγκη, θα υπερασπιστώ την πατρίδα μου από τον όποιο εχθρό (παρότι δεν πήρα όπλο λόγω υψηλής μυωπίας στο ένα μου μάτι). Μετά από αυτή την "εμπειρία", στην εντελώς απίθανη περίπτωση που γίνει καμιά στραβή θα την κάνω γι' αλλού με πάσα συναίσθηση - κι ας μην ξαναγυρίσω ποτέ!

Είπαμε, να υπερασπιζόμαστε τα ιερά και τα όσιά μας, αλλά όχι και να πάμε σαν το σκυλί στ' αμπέλι εξαιτίας της μαλακίας των ηλίθιων στρατόγκαυλων (τότε κατάλαβα και γιατί έπεσε το ελικόπτερο εκείνο το βράδυ κι ας μας έπρηξαν τα συκώτια με θεωρίες συνωμοσίας: απλά αυτοί που έδωσαν τη διαταγή ζούσαν στην καρακοσμάρα τους και το έπαιζαν Ράμπο).

Χάθηκαν κάποιες (ευτυχώς λίγες) ανθρώπινες ζωές και μπόλικα δις εκείνο το βράδυ για την ατυχή έμπνευση ενός Ελληναρά. Και όταν κουνήθηκε ο ξένος δάκτυλος, όλοι μαζευτήκαν άρον άρον και οι μεν ευχαριστούσαν τον θείο για την παρέμβασή του, ενώ οι δε πανηγύριζαν επειδή έκαναν βόλτα με ένα φουσκωτό σε μια βραχονησίδα!!!

Ευχαριστώ, αλλά δε θα πάρω. Σε αυτό το έργο όχι μόνο κομπάρσος, αλλά ούτε θεατής δε θα ήθελα να είμαι...

Δευ Μαϊ 15, 02:33:23 μμ 2006  
heinz said...

@raven...

Α, και κάτι ακόμα: είπες ότι βγάζεις τα τριπλά (λες κι ό,τι υπάρχει στον κόσμο αγοράζεται).

Δεν ξέρεις πόσα βγάζω κορόιδο που έτρεξες αλλού μπας και ζήσεις τη "Δυναστεία".

Ιδέα δεν έχεις τι γίνεται - και στην Ελλάδα - άμα στρωθείς...
Μάλιστα, δεν ξέρεις καν σε πόσες ώρες βγάζω όσα βγάζω...
Και είμαι συνέχεια εκεί που εσύ πας μόνο για διακοπές.

Και ηλίθιος, και κορόιδο....

Δευ Μαϊ 15, 02:37:36 μμ 2006  
cp said...

@ heinz

Symfonoume ekei pou katanoeis ti diafora metaksy tou "fylagomai apo tous Tourkous" kai tou "fylagomai alla de me pianoun kai ta ysterika mou ama do (kathimerino politi) Tourko".

@ olous

Gia ton Solomo kai to katevasma tis simaias, de mporo na krino, giati den exo zisei se katexomena edafi pote kai den ksero pos sti varaei se tetoia periptosi.
Afto pou me enoxlei einai oti de metrise kala tis politikes synepeies kai pige kommataki strafi i opoia empsyxotiki kinisi tou.

Δευ Μαϊ 15, 02:39:32 μμ 2006  
heinz said...

@glenn

να σε τι μου ρίχνεις πανηγυρικά: σε υπομονή...

Δευ Μαϊ 15, 02:39:53 μμ 2006  
glenn said...

Είπες μυ: "Ευχαριστώ, αλλά δε θα πάρω. Σε αυτό το έργο όχι μόνο κομπάρσος, αλλά ούτε θεατής δε θα ήθελα να είμαι..."

Σε παραπέμπω στις τρεις τελευταίες γραμμές του σχολιου μου των 2:29μμ.

Δευ Μαϊ 15, 02:41:35 μμ 2006  
mickey said...

Α και να μην το ξεχάσω! Σε μια άλλη θέση που υπηρετούσα, κάθησα κι έφτιαξα ένα σύστημα GIS για την απεικόνιση κάποιων τουρκικών στόχων, οι γεωγραφικές συντεταγμένες των οποίων ήταν σε μια ο-θεός-να-την-κάνει βάση δεδομένων. Όταν το ολοκλήρωσα και έκανα την απεικόνισή τους στον χάρτη, καμιά δεκαριά από δαύτους έπεφταν στη Μεσόγειο (μέσα στη θάλασσα) και την ...Λιβύη!!!

Μέχρι τότε όλοι θεωρούσαν τη βάση σωστή. Μετά από αυτό βρήκαν κι άλλες πολλές φαιδρότητες. Να μη γράψω περισσότερα, γιατί μπροστά σε αυτά η "Λούφα και Παραλλαγή" μοιάζει με σοβαρό ντοκυμαντέρ ;)

Make Love Not War!!!

Δευ Μαϊ 15, 02:45:02 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

@ glenn

Δεν προβλέπω να κάνω περιούσια. Και αν κάνω τα λεφτά από την τράπεζα τα σηκώνεις ότι ώρα θες. Τα κτήματα τα πολλά που θα αποκτήσω και μετά τον πόλεμο εκεί που τα άφησα θα είναι. Αν κάνω οικογένεια δεν υπάρχει πρόβλημα. Την φορτώνω στο πρώτο αεροπλάνο για Αυστραλία. Με το ίδιο που θα φύγω και εγώ. Το να πεθάνω για χρήματα είναι ποιο ανόητο και μικροπρεπές ακόμη και από το να πεθάνω για ένα κομμάτι πανί. Είμαι μικρούλης αλλά υπήρξα και ποιο μικρούλης. Και τότε τα ίδια έλεγα.

Δευ Μαϊ 15, 02:45:08 μμ 2006  
glenn said...

@Κοράκι & Μισό φοίνικα:

Οι Αρχαίοι Έλληνες φώναζαν πριν τη μάχη: Υπέρ βωμών και Εστιών. Προσέξτε το δεύτερο: Εστιών. Ξέρετε τι ήταν στην Εστία; Το τσουκάλι ρε. Το φαί. Μάμ μαμ. Η μάσα. Το μπέικον που λένε κι οι φράγκοι.

Εσείς οι δύο κι όποιοι άλλοι που μιλάνε με ευκολία για Αυστραλία και Παρίσια, προφανώς δεν έχετε στήσει τσουκάλι ίσαμε τώρα για να δείτε τη γλύκα πως στήνεται. Η παράγραφος όμως το είδε να ξεστήνεται...Για τραβάτε να τη ρωτήσετε.

Δευ Μαϊ 15, 02:48:44 μμ 2006  
glenn said...

@μισό φοίνικα 2:45μμ

Καλά.

Δευ Μαϊ 15, 02:51:04 μμ 2006  
heinz said...

@Μickey

Εσένα βρε θα σε έχουμε στον πόλεμο, να ανοίγεις λαγούμια, να πετάγεται ξαφνικά ο guerrero ανάμεσα στους εχθρούς, να σφάζει 30-40 στο γόνατο και μετά να κάνει την επιχείρηση post.

Η Αφροδίτη θα είναι στις ψυχολογικές επιχειρήσεις μέσω ραδιοφώνου, να δεις πόσοι Τούρκοι θα αυτομολήσουν αμέσως.

Ο glenn στην υποστήριξη επικοινωνιών, μέσω HELLAS-SAT.

H εργοτελίνα θα συνθέτει θούριους κτλ, a tonic for the troops.

Ο harry στην ανάκριση αιχμαλώτων "λέγε ρε ψοφίμι από που κρατά η σκούφια σου!!!"

Ο ΝΔ στην ορθολογική χάραξη των νέων συνόρων, έκτακτος προϊστάμενος του ΥΠΕΞ.

Δευ Μαϊ 15, 02:51:07 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Μια και ο Νικος ανεφερε τον Μελιγαλα και τη δολοφονια της ξαδερφης του
από Ελασιτες να αναφερω ένα ποιημα του Λουνατσαρσκυ,επιτρόπου και υπουργου
Παιδειας το 1920 στην Ρωσια

Η Αγαπη δε φερνει λυτρωμό
Ανώφελη πια είναι
Το δρόμο σου ανέβα τον Ψηλό
Ω,Μίσος,κι έλα τη γη κρίνε!

Το χέρι όσο αναπνέουμε
Ας μη χωριστεί το ξίφος
Φτάνει όσο αγαπήσαμε
Τώρα θα αρχίσει ΤΟ ΜΙΣΟΣ!


Aνάλογα ποιήματα αριστερά υπάρχουν πολλά
Εχουν ένα υφος αλαζονειας,θελησης,περιφρόνησης για τον επι γης εχθρό,τον Καπιταλισμο….(Περισσότερο η λέξη μισος σου μένει,όταν ακουγες ένα κομμουνιστή
παρά η λέξη Αγάπη..)

Ο Εργάτης μισεί;;;;
Ο Αστός αδυνατεί;;;;;


Να θυμηθούμε και τα λογια του Ανδρουλάκη:
Κομμουνιστής είναι αυτός που αγαπά όλο τον κόσμο
Και θέλει να σφάξει το διπλανό του………………

ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΠΟΛΥ
ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ;;

Δευ Μαϊ 15, 02:52:50 μμ 2006  
mickey said...

Heinz (2:51μμ):

Είσαι φοβερός!!! :))

Δευ Μαϊ 15, 02:53:29 μμ 2006  
Vrennus said...

Είπες glenn, Όταν θα μεγαλώσεις και οι επιλογές σου θα λιγοστέψουν, θα αναγκαστείς να βγάλεις ρίζες σε ένα μέρος. Εκεί θα κάνεις περιουσία και οικογένεια.

Τώρα που μεγάλωσα και λιγόστεψαν οι επιλογές μου, περιουσία μου δεν έχω παρά τη γνώση μου κι οικογένειά μου τον κόσμο όλο.

Δευ Μαϊ 15, 02:54:22 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

@glenn Αναγνωρίζω τη δυσκολία του να χτίσεις κάτι, τη ζωή σου ας πούμε σε ένα μέρος αλλά υπάρχουν και δυσκολότερα πράγματα. Είναι εξόχως δύσκολο να ξαναγεννηθώ εγώ ας πούμε. Είμαι κάτι σαν είδος προς εξαφάνηση. Ενας και μοναδίκος. Σώστε τα είδη προς εξαφάνηση. Σώστε τον εαυτό σας. Προτιμώ την παράγραφο ζωντανή και προσφυγοπούλα παρά νεκρή δίπλα στην εστία της. Το ίδιο και αυτή νομίζω.

Δευ Μαϊ 15, 02:57:27 μμ 2006  
glenn said...

Είπες μισό φοίνικα: "Προτιμώ την παράγραφο ζωντανή και προσφυγοπούλα παρά νεκρή δίπλα στην εστία της. Το ίδιο και αυτή νομίζω."

Εγώ πάλι την προτιμώ ζωντανή και στο πατρικό της. Ζητάω πολλά;

Δευ Μαϊ 15, 02:59:21 μμ 2006  
glenn said...

Είπες μισό φοίνικα: "Σώστε τα είδη προς εξαφάνηση. Σώστε τον εαυτό σας."

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Και πούσαι. Η αναγκαστική μετανάστευση είναι κακό πράγμα. Μη μου ζητάς αποδείξεις γι' αυτό...

Δευ Μαϊ 15, 03:03:58 μμ 2006  
heinz said...

@half-blood_phoenix said...

"Σώστε τον εαυτό σας."

και παρακάτω,

"Προτιμώ την παράγραφο ζωντανή"

Τι μας λέτε τώρα? Τσάμικο χορεύουμε?
Κι άμα την πιάσουν δυο-τρείς την παράγραφο και την σφάζουν και ουρλιάζει, τι κάνουμε? Την πάπια? Το είδος προς εξαφάνιση?

Για απαντήστε σαφώς στο σαφές αυτό ερώτημα παρακαλώ κι αφήστε τις σοφιστείες!!!

Να πέσουν οι μάσκες να ξέρουμε ποιός είναι ο καθένας.

Δευ Μαϊ 15, 03:04:02 μμ 2006  
cp said...

Ypothetikes apantiseis de mou kanoun, polla leme alla den ta kanoume ola.

Δευ Μαϊ 15, 03:06:35 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

glenn Δεν διαφωνώ με αυτό που λες. Αλλά αφού τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως θέλουμε καλύτερα είναι μια ζωντανή και αγωνίστρια παράγραφος. Είναι θέμα προτεραιοτήτων μάλλον. Ζωή ή έδαφος. Ψηφίζω ζωή.

Δευ Μαϊ 15, 03:07:00 μμ 2006  
heinz said...

Η γενική συστημική θεωρία, διακρίνει σύμφωνα με την περιπλοκότητα δυο ζωντανών είδη συστημάτων: απλά και περίπλοκα.

Τα απλά (λεγόμενα) συστήματα έχουν σαν κριτήριο ηνιόχησης των αποφάσεών τους την επιβίωση: επιβίωση και νόημα ταυτίζονται.
Π.χ., ποντίκια (εκτός Mickey)

Τα σύνθετα έχουν σαν κριτήριο ηνιόχησης το νόημα: επιβίωση και νόημα δεν ταυτίζονται.
Π.χ. άνθρωπος

Δευ Μαϊ 15, 03:09:00 μμ 2006  
glenn said...

@μισό φοίνικα: Δεν πρόσεξες το σχόλιο των 2:59μμ, ή το πρόσεξες αλλά δεν παίρνεις θέση...

Δευ Μαϊ 15, 03:09:17 μμ 2006  
glenn said...

@μισό φοίνικα: Αλλά, άστο, ξέχασα, εσύ δήλωσες πως θα πάρεις το πρώτο εισιτήριο για Αυστραλία με όλη την οικογένειά σου μέσα...

Δευ Μαϊ 15, 03:11:09 μμ 2006  
heinz said...

@cp

δεν ξέρω αν αυτό που λέτε αφορά εμένα. αν ναι, ποτέ δεν λέω κάτι που δεν κάνω, και δεν θα πω εντελώς δημόσια και το τι έκανα και το τι κάνω, συγγνώμη.

Δευ Μαϊ 15, 03:11:24 μμ 2006  
heinz said...

glenn said...

"@μισό φοίνικα: Αλλά, άστο, ξέχασα, εσύ δήλωσες πως θα πάρεις το πρώτο εισιτήριο για Αυστραλία με όλη την οικογένειά σου μέσα... "

Και θα θυμούνται την (όποια/ον) παράγραφο και θα λένε "τι τρομερό πράγμα ο πόλεμος βρε παιδί μου, τς, τς, τς..."

Δευ Μαϊ 15, 03:12:47 μμ 2006  
glenn said...

@heinz: Τα βλέπεις; Ποιος ευθύνεται γι' αυτό;

Δευ Μαϊ 15, 03:13:57 μμ 2006  
heinz said...

@glenn

Κι οι δυο πλευρές: και οι φασίστες και οι άλλοι (δήθεν προοδευτικοί).

Δευ Μαϊ 15, 03:15:22 μμ 2006  
cp said...

@heinz

Afora tous pantes.

Ennoo oti eno ksero ti thelo na kano, de gnorizo 100% oti tha to kano kiolas. Den einai thema apopseon, alla synaisthimatikis kai somatikis antoxis.
Paradeigma: ego thelo na gino pyrosvestis, leme tora, alla antexo to risko? Den mporo na to ksero prin to antimetopiso se pragmatikes ki oxi ekpeideutikes synthikes.

Δευ Μαϊ 15, 03:17:20 μμ 2006  
vryl said...

Δεν ξέρω κατά πόσο το συλλογικό μίσος τρέφεται από ατομικές αυταπάτες, δηλ επειδή μισείς ένα άτομο, μισείς οτιδοίποτε πρεσβεύει, άρα μισείς και οποιονδήποτε άλλο το πρεσβεύει (καμια φορά τα πρεσβεύεις και συ χωρίς να το ξέρεις). Υπάρχουν και αυτοί που εγκμεταλεύονται και ταϊζουν το συλλογικό μίσος κατά τα συμφέροντα τους. Και την συλλογική αγάπη επίσης, αλλά το μίσος προκαλεί πολύ μεγαλύτερο πάθος και είναι πιο αποτελεσματικό.

Αλλά ίσως είναι ακόμα πιο βαθύ, οι αναγωγές από το άτομο στο σύνολο, να είναι απαραίτητες στον τρόπο σκέψης, για να επιβιώσει η ομάδα, το έθνος, το κοπάδι, η συνάθροιση ατόμων έστω, με κοινα(;) συμφέροντα. Δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι που μιλάνε για ιδανικά, τιμή και ηθική, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν απτά συμφέροντα πίσω απο αυτα τα συγκινητικά.

Είναι τεράστιο το θέμα, και δεν τελειώνει με την αποκύρηξη του. Το συλλογικό μίσος τελικά είναι αυτό που στήνει την αιώνια ανθρώπινη τραγωδία, και τρέχει γοργά την ιστορία στην...δεν ξέρω που, μάλλον στην επανάληψη της.

Δευ Μαϊ 15, 03:17:29 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

Παράγραφε ζητώ συγνώμη. Σε σκοτώσαμε, σε σφάξαμε. Μα τι γουρούνια είμαστε.
@heinz
Η σαφής απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει κάποιος κάτι κακό στην παράγραφο. Γιατί να την σφάξουν; Αν καθένας σκεφτόταν την ζωή και όχι ένα χρωματιστό πανί ή ένα κομμάτι γης δεν θα είχαμε προβλήματα. Και ποιος να σφάξει την παράγραφο. Οι τούρκοι; Τα τελευταία 20 χρόνια περισσότεροι έλληνες έχουν σφαχτεί από χέρι συνέλληνα παρά από Τούρκου. Γιατί να δημιουργούμε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Με κατηγορείς για σοφιστείες αλλά εσύ σοφίζεσαι μια τραβηγμένη από τα μαλλιά κατάσταση και ρωτάς για την αντίδραση μου. Αν ήμουνα μπροστά θα υπερασπιζόμουνα την παράγραφο και την κάθε παράγραφο με την ζωή μου την ίδια. Και αν δεν γινόταν αλλιώς θα σκότωνα αυτούς τους δυο τρις που θα την απειλούσαν. Αλλά δεν θα συνέχιζα την σφαγή και σε όλους τους ομοεθνής τους.

Δευ Μαϊ 15, 03:22:30 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Mισούμε αυτο που δε βλεπουμε
Φοβόμαστε αυτο που αγνοουμε


Γι αυτο Heinz,φερε μας απο δω
στο blog,τους Τουρκους Φιλους σου
να τους γνωρισουμε..
κανενας Τουρκοκρητικος......παιζει;;

Τόση ωρα συζηταμε για Τουρκους
και Τουρκους δε βλεπω...........

The chat-negotiations
in English are about to start,soon..

Μιλανε Αγγλικα ή θα τα λεμε στα
ελληνοτουρκικα;;

Aferim!dolma,ekmek,bayldi..

Προσοχη αλλο chat και αλλο çatişmak(συγκρούομαι,çatal=πηρουνι,διακλαδωση
εξ ου και Τσατίζομαι και Τσατάλια!
...Ινσαλάχ!blogyorum!!..

Δευ Μαϊ 15, 03:25:39 μμ 2006  
glenn said...

@μισό φοίνικα & κοράκι:
Με δυο λέξεις: Άλλο πράγμα ο ειρηνιστής, ο φιλήσυχος, ο μετριοπαθής. Άλλο πράγμα ο καλπαζοεισπράκτορας. Άλλο πράγμα ο επαγγελματίας διεθνιστής και ο επαγγελματίας εθνοκάπηλος.

Δευ Μαϊ 15, 03:26:05 μμ 2006  
glenn said...

Είπες μισό φοίνικα: "Αν ήμουνα μπροστά θα υπερασπιζόμουνα την παράγραφο και την κάθε παράγραφο με την ζωή μου την ίδια."

Αν ήμουνα μπροστά... Μα εσύ είσαι ήδη στην Αδελαίδα... Ποια Αδελαίδα, στα νησιά του Πάσχα!

Δευ Μαϊ 15, 03:29:25 μμ 2006  
glenn said...

@εργοτελίνα: Παρακολουθείς καθόλου το διάλογο ή μπαααα....

Δευ Μαϊ 15, 03:30:32 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

@ glenn
Το σχόλιο σου στης 3:11 μμ ονομάζετε επίθεση στο ήθος του αντιπάλου και με στεναχωρεί πολύ ως τακτική. Όπως είδες απάντησα. Απλά το ερώτημα του heinz φαινόταν
σοβάρο μέχρι που διαπίστωσα ότι ήταν φτιαγμένω και διατυπωμένο έτσι ώστε να χωράει μόνο μια απάντηση. Σόφισμα κανονικό.

Δευ Μαϊ 15, 03:30:58 μμ 2006  
glenn said...

Είπες μισό φοίνικα: "Το σχόλιο σου στης 3:11 μμ ονομάζετε επίθεση στο ήθος του αντιπάλου και με στεναχωρεί πολύ ως τακτική."

Μα αυτό το σχόλιο δεν είναι στο αέρα. Πατάει πάνω στα δικά σου των 2:57μμ και 2:21μμ.

Απ' τη μια λές πως θα φύγεις για Αυστραλία και μάλιστα εξηγείς και το τρόπο με τράπεζες κλπ. Και τώρα μου λές ότι κάνω επίθεση στο ήθος σου;

Δευ Μαϊ 15, 03:36:47 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

@glenn,τον παρακολουθώ και προτείνω
και Λυσεις..
Βloggo-διαλογο με τους απεναντι!
τι νοημα εχει να συζηταμε μονοι μας;;
Ελπιζω ο Νικος να μας γνωρισει
καποια αγγλοφωνα ελληνοτουρκικα blogs
αν υπαρχουν...

Ελεος Αντρες! Ειρηνη υμιν.....

Δευ Μαϊ 15, 03:38:27 μμ 2006  
anonymous said...

Αισθάνομαι εξόριστος όταν τη σκέπτομαι, εξόριστος από μια πατρίδα, που ο ίδιος διάλεξα

450 comments και ούτε μια κουβέντα για αυτο... μόνο εγώ ζηλεύω?

Δευ Μαϊ 15, 03:43:38 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο πόλεμος αποφασίζεται και διενεργείται από αυτούς που δεν θα πολεμήσουν ποτέ για τα δικά τους και μόνο συμφέροντα. Αν η κάθε παράγραφος αποφασίσει ότι θέλει να παίξει το παιχνίδι τους και να σκοτωθεί και να μην δεχτεί την παραίνεση μου για αποχώρηση στην Αυστραλία τότε ούτε να την εμποδίσω μπορώ ούτε να την σώσω θα προσπαθήσω. Θα πίνω καφέ στο Σύδνεϊ λυπημένος πραγματικά που αποφάσισε να θυσιαστεί χωρίς λόγο. Δεν μπορώ να σε εμποδίσω να πολεμήσεις για τον οποιοδήποτε λόγο θες αφού το κανείς με τη θέληση σου. Δικαίωμα σου. Μα θεωρό παράλογο να με αναγκάζεις να πολεμήσω χωρίς τη θέληση μου. Δικαίωμα μου η ζωή μου.

Δευ Μαϊ 15, 03:45:00 μμ 2006  
glenn said...

@εργοτελίνα: Αφού λοιπόν τον παρακολουθείς θα κατάλαβες πως τόση ώρα παιδευόμαστε να δεχτούμε τα αυτονόητα. Το δικαίωμα ενός ανθρώπου να υπερασπίσει οικογένεια και περιουσία, κι όχι αφηρημένες έννοιες. Αλλά κάποιοι δεν εννοούν να το καταλάβουν αυτό.

Η παράγραφος έχασε σπίτι και περιουσία. Ξεριζώθηκε. Να έρθουν οι απέναντι να μας πουν τι; Τι ρομαντικά που ήταν κατά την εισβολή;

Για οποιοδήποτε άλλο θέμα ναι. Πρέπει να ελπίζουμε για το μέλλον. Αλλά, για το θέμα της εισβολής πρώτα να φύγουν τα στρατεύματα και μετά διάλογος. Εσύ συζητάς με το πιστόλι στον κρόταφο; Κι αυτά περί "άντρες και ουφ" άστα εδώ. Εδώ μιλάν τα γεγονότα. Αν δεν θέλεις να μιλήσεις μαζί μου μίλα με την παράγραφο να στα πει πρώτο χέρι και μετά κάνε ... διάλογο.

Δευ Μαϊ 15, 03:46:42 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

Το παραπάνω σχόλιο μου @ glenn

Δευ Μαϊ 15, 03:47:22 μμ 2006  
glenn said...

Είπες μισό φοίνιξ: "Μα θεωρό παράλογο να με αναγκάζεις να πολεμήσω χωρίς τη θέληση μου. Δικαίωμα μου η ζωή μου."

Μα δεν σε κατακρίνει κανείς γι' αυτό. Φυσικά και είναι δικαίωμά σου η ζωή σου.

Το κοράκι την άκουσε επειδή είπε ελαφρά τη καρδία κάτι απαίσιο για τα ελληνικά νησιά εκ του μακρόθεν. Όπως επίσης είπε και κάτι ακόμη πιο απαίσιο για νεκρούς.

Με άκουσες να σου λέω μη φύγεις; Απλά να σεβαστείς κι εσύ το δικαίωμα κάποιων άλλων να υπερασπιστούν περιουσίες και ζωές δικών τους.

Δευ Μαϊ 15, 03:53:29 μμ 2006  
Ελληνόψυχος said...

half-blood_phoenix said Μα θεωρό παράλογο να με αναγκάζεις να πολεμήσω χωρίς τη θέληση μου. Δικαίωμα μου η ζωή μου.

EΣΕΝΑ ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΦΙΛΟΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ, ΣΕ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕ
ΑΝΕΧΤΗΚΑΝ;;

Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ,ΠΡΟΦΑΝΩΣ!

ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ
ΕΤΟΙΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ
ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΕΙΣ..

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΩ ΣΟΥ!!

Δευ Μαϊ 15, 03:53:34 μμ 2006  
harry reloaded said...

Δεν υπαρχει ενας στο μπλογκ να πει το αυτονοητο ? Οι Σολωμου,Ισαακ,Σαμψων,οπως φαινεται απο τα επωνυμα τους,ηταν κυπριοποιημενοι εβραιοι.

Δευ Μαϊ 15, 03:55:21 μμ 2006  
Hliodendron said...

Μετά την "επέμβαση" των vasilis και x-watcher, άρχισε η συζήτηση να ξεφεύγει από το "κουβέντα να γίνεται, που θα πάμε μετά" και πιάστηκε το θέμα, κατά πως του έπρεπε δηλ., από πιο βαθιά ή καλύτερα, ξέφυγε από την μονομέρεια.

Βέβαια, λυπούμαι να πω, πως αυτό δεν συμβαίνει και με άλλα θέματα. Οι αντίθετες απόψεις (συνήθως)οι συναισθηματικές, καταλαγιάζονται διά του "αγνοείν"
ή λιθοβολούνται και το πιο σίγουρο είναι ότι πολλοί δεν επιζητούν καν να αφήσουν σχόλιο είτε για τα πιο πάνω είτε γιατί καλύπτονται από τους άλλους. (Συμβαίνει φυσικά κι αυτό.)

Στο θέμα για την Κύπρο προχθές ένιωσα ...προδομένα. Από εσάς, τους αθέατους θεατές, που δεν πήρατε θέση, να ακουστεί και μια άλλη γνώμη βρε αδελφέ, να μη βγαίνει ο Άντυς Πάντυς, να λέει τα δικά του, ο άλλος τα δικά του δικά, και να μην βρίσκεται μια φωνή να μιλήσει με την καρδιά και με το νου μας. Κυπριακή εννοώ γιατί ελλαδίτικες υπήρξανε ευτυχώς αρκετές! (Ευχαριστώ)
Καλά καλά ακούστηκαν ένα δυο κυπριακές φωνές αλλά πως να το κάνουμε, δεν με κάλυψαν, δεν ήταν αρκετές.

Λοιπόν ευχαριστώ παιδιά που αφήσατε ενδοιασμούς κατά μέρος και πήρατε μέρος στο χορό ...του Ζαλόγγου, (λες τη γνώμη σου και μετά περιμένεις μόλις πλησιάσουν τα σκάγια κι οι αρματωμένοι πηδάς για να σωθείς ...νεκρός στα μπλόκς). Γίνατε αφορμή να ακουστούν σπουδαίες φωνές πρώτα οι δικές σας κι ύστερα των heinz, glenn, Afrodite, και..και..

Γίνατε αφορμή να σκεπαστούν οι θόρυβοι (οι άκομψοι, χωρίς νόημα, θόρυβοι) των κυνικός, cp, "κοράκι".
και...και...
Θα μου πεις λογοκρισία; Κι αυτοί που τώρα δα μαυροπινακίζεις τη γνώμη τους κατέθεσαν.(Στον εαυτό μου μιλω.) Αλλά, ΑΛΛΑ πάνω σε οστά νεκρών δε μιλάς ανάλαφρα, δεν ρητορεύεις (κι αν το κάνεις να περιμένεις τις ντομάτες σου μετά) και προπαντός δεν ασχημονείς.

Σας ευχαριστώ, ειλικρινά, μου δώσατε και μένα μιαν ευκαιρία να πω το κατιτίς μου.

Συνεχίστε... μαθαίνω και το χαίρομαι.
Βρίσκω χτυπήματα καρδιάς να συμμαχούν με τα δικά μου και χαίρομαι.

Καλώς σας βρήκα. (Δεν ξέρω αν ήρθα για να μείνω.)

Δευ Μαϊ 15, 03:56:53 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

@glenn
Λες: «Το δικαίωμα ενός ανθρώπου να υπερασπίσει οικογένεια και περιουσία, κι όχι αφηρημένες έννοιες.» Ναι αλλά με ποιο κόστος; Ζωές! Και μίσος. Μίσος που δημιουργεί και άλλο μίσος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τα υπερασπιστείς αυτά τα όμορφα πράγματι δικαιώματα σου παρά μόνο ο πόλεμος; Η βία; Ο θάνατος; Εγώ κατά βάση εκεί διαφωνώ μαζί σου.

Δευ Μαϊ 15, 03:58:43 μμ 2006  
glenn said...

Είπες μισό φοίνιξ: "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τα υπερασπιστείς αυτά τα όμορφα πράγματι δικαιώματα σου παρά μόνο ο πόλεμος; Η βία; Ο θάνατος;"

Αυτά μην τα λες σε μένα. Πες τα στην παράγραφο την ώρα που την κυνηγούσαν στο Τρόοδος και έτρεχε να κρυφτεί για τη ζωή της.

Δευ Μαϊ 15, 04:05:10 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

@ Ελληνόψυχος
Στον κόσμο με έφεραν οι γονείς μου. Αυτοί με μεγάλωσαν. Αυτοί με πλήρωσαν και με πληρώνουν. Αυτοί με σπουδάζουν. Που θα κατέληγα χωρίς αυτούς; Που θα κατέληγα με στήριγμα μου την πατρίδα; Μέτρα πόσοι είναι οι άστεγοι στην Αθήνα και θα καταλάβεις το πόσο νοιάζεται η πατρίδα σου για σένα και για μένα. Κατά τα άλλα σε παραπέμπω στο σχόλιο μου στης 2:21 για την προδοσία της πατρίδας. Και όχι πατρίδα μου δεν είναι το εγώ μου. Πατρίδα μου το σύμπαν τα όνειρα μου και όσοι με αγαπούν. Κανείς και τίποτα άλλο.

Δευ Μαϊ 15, 04:09:10 μμ 2006  
Zoros said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 15, 04:12:29 μμ 2006  
Zoros said...

@glenn
“Η παράγραφος έχασε σπίτι και περιουσία. Ξεριζώθηκε. Να έρθουν οι απέναντι να μας πουν τι; Τι ρομαντικά που ήταν κατά την εισβολή;”

Οι απέναντι αντίστοιχα θα σου πουν για τους δικούς τους ομαδικούς τάφους στην Κοφινού από την ΕΟΚΑ Β’...
Μα δεν βλέπεις ότι το μίσος είναι «ιστορία δίχως τέλος»??? Ας κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα να του βάλουμε ένα τέλος με κινήσεις καλής θέλησης, μιας και συμφωνούμε ότι είμαστε οι πιο πολιτισμένοι!

Θα ήθελα να σας ρωτήσω:
Πως θα ήταν πιο ωραίος ο κόσμος μας? Αν όλοι ήταν half-blood_phoenix ή αν όλοι ήταν glenn/Heinz/ελληνόψυχος?
Επειδή η απάντηση είναι εύκολη και ο μόνος αντίλογος είναι περί ουτοπίας, θα σας απαντήσω ότι αφού κατάφεραν οι πρώην Βίκινγκς Σκανδιναβοί να είναι πολύ κοντά σε αυτό που οραματίζεται ο half-blood_phoenix, μπορούμε να το καταφέρουμε κι εμείς!

Δευ Μαϊ 15, 04:13:43 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Νομίζω πως η συζήτηση έχει ξεστρατίσει σε τσατ για το τι θα κάνει ο ημίαιαμος φοίνιξ.

Αρκεί.

Διάβασα και ξαναθυμήθηκα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμου στο link που είχε δώσει η Παράγραφος. Συνιστώ σε όποιον θέλει να σχολιάσει το θέμα να το μελετήσει πρώτα. Θα δει τα πράγματα από άλλη σκοπιά.

Όπως πάντα, όταν γίνεται συζήτηση για τον πόλεμο, εμφανίζονται δύο παρατάξεις: αυτοί που τον αποκηρύσσουν και αυτοί που τον θεωρούν αναγκαίο κακό. Η τρίτη παράταξη (αυτή που τον επιδιώκει και τον προετοιμάζει) δεν ακούγεται ποτέ - αλλά δρα.

Η θεωρία του αναγκαίου κακού μπάζει νερά. Υποτίθεται ότι αναφέρεται μόνο στον αμυντικό πόλεμο -αλλά πώς γίνεται οι περισσότεροι πόλεμοι της ιστορίας να ξεκινάνε ως αμυντικοί. Ακόμα και ο Χίτλερ αμυνόταν (κατά δήλωσή του) όταν επετέθη.

Το "όχι στον πόλεμο!" πρέπει να γίνει απόλυτο και χωρίς προϋποθέσεις - αλλιώς οι Guererro θα κυριαρχούν...

Ουτοπικό; Ίσως - αλλά αξίζει να το επιδιώξει κανείς. Πιστεύω ότι κάποτε οι άνθρωποι θα απορούν για το πώς λύναμε τις διαφορές μας (πραγματικές και κυρίως φανταστικές).

Δευ Μαϊ 15, 04:14:18 μμ 2006  
glenn said...

@zoros: Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολλά τα σχόλια. Αλλά πριν κρίνεις τις θέσεις κάποιου, πρώτα να διαβάσεις τί είπε παραπάνω.

Δευ Μαϊ 15, 04:14:54 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Ημίαιμος Φοίνιξ!(καποιο συγκροτημα λεγεται ετσι;;)

Καλα ολα αυτα που λες
Ας βρουμε και Τουρκους Αναρχικους
να ξεκινησουμε κατι

Αλλιως μονοι μας
θα πεσουμε στο κενο;..

Δευ Μαϊ 15, 04:15:44 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

@Zoros Δέν οραματίζομαι τίποτε. Απλά δεν θέλω να πεθάνω ούτε εγώ , ούτε εσύ , ούτε ο glenn , ούτε ο heinz, ούτε η παράγραφος , ούτε και κάνεις άλλος άδικα. Αν αυτό στην επόχη μας φαντάζει μεγάλο όραμα κρίμα...

Δευ Μαϊ 15, 04:18:52 μμ 2006  
cp said...

@hliodentron,
ta leo afta giati sto myalo mou exo ellines kai ksenous (kath oli tin diarkeia tis istorias) pou me ta megala logia syntirisan kai auksisan to misos kai to fanatismo kai otan arxisan ta pyra tin ekanan me elafra pidimatakia.
(De leo gia autous pou eixan apostoles sto eksoteriko, gia tous politikantides kai ta lamogia leo). Kai dieukrinisa kapou oti den ksero pos tha skeftomoun an i diki mou patrida itan kateillimeni kai de thelo na milao ypotehtika.

Theoro oti oi pappoudes mou polemisan gia na exo ego eirini, oxi gia na ta kano akoma pio mantara ap'oti ta vrikan autoi. Tha synexiso na antidro stis protropes gia polemo. An ksespasei kai de vretho sto dromo kapoiou high tech vlimatos, vlepoume ti tha exo ta kotsia na kano.
Prin apo auto, oxi, de tha miso anthropous pou de gnorizo.

Δευ Μαϊ 15, 04:19:30 μμ 2006  
chris said...

mary said...

"Σόρρυ που η κατάθεση είναι εντελώς προσωπική (και ίσως και να μην συντρέχει με την ροή των σχολίων) αλλά ένιωθα ότι ήθελα να την αφήσω εδώ."

Ίσα ίσα,εγώ θεωρώ το σχόλιό σου κορυφαία στιγμή.

Nikos Dimou said...

"Make Love not War!

Αφήστε τα μίση
και πιάστε το γ@μήσι!"

Ναι ρε γαμώτο. Πρέπει να προκαλέσουμε δύο παγκόσμιους πολέμους, ένα βιετνάμ και έναν ψυχρό πόλεμο για να υποστηρίξουμε το ωραιότερο σύνθημα του κόσμου;

Vrennus said...

Μίσος υπήρχε και πριν τον Ναπολέοντα. Uα συμφωνήσω ότι η οργάνωση και η πειθάρχιση του μίσους σε μαζική κλίμακα ακολουθεί την συγκρότηση εθνικών κρατών - και στις απάνθρωπες συγκρούσεις του 20ου αιώνα. Από την άλλη όμως προσοχή στο post hoc ergo propter hoc!

Τώρα όσον αφορά τις άλλες κορώνες περί "επιβίωσης", πραγματισμού, ναι μεν αλλά κτλ κτλ. Τη μόνη διάζευξη που μπορώ να δεχτώ είναι αυτή μεταξύ δογματισμού και κριτικής. Είτε είμαστε δογματικοί είτε είμαστε κριτικοί. Βεβαίως αν "επιτεθούν" σε μένα ή στην οικογένειά μου θα σπεύσω να υπερασπιστώ τη ζωή τους (ακόμη και για αυτό - ευτυχώς- δεν έχει υπάρξει ανάγκη να το αποδείξω και για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι απολύτος βέβαιος αν θα διάλεγα να πεθάνω για κάποιον άλλο). Αλλά άλλο πράγμα είναι να μου επιτεθεί ένας φονιάς ή ένας ληστής και άλλο ένας Τούρκος. Περί αφελών αναγωγών και αστείων απλουστεύσεων πρόκειται. Και η επίκληση των πολιτισμικών διαφορών μου ακούγεται εξωφρενική - όχι ότι δεν υπάρχουν αλλά όχι και να γίνονται άλλοθι των δικών μου αδυναμιών! Αν γινόταν σύγκριση μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας στις αρχές του ενενήντα η χώρα μας μάλλον την εποχή των παγετώνων θα θύμιζε. Και βεβαίως εξακολουθεί να παραμένει τέτοια όταν καλούμαστε να "απαντήσουμε" στα περί διαφορών μας με τους απέναντι.
Τα ίδια ισχύουν και για το μίσος. Τα συναισθήματα δεν κληρονομούνται. Μπορεί να σε μάθουν να μισείς (βλέπε λ.χ. του ΕΣΑτζίδες ή τους στρατιώτες στο Μεγάλο Πεύκο όπως μας θύμισε σε προηγούμενο σχόλιο ένας φίλος), αλλά το μίσος αυτό δεν είναι δικό σου και αυτό οφείλεις να το παραδεχτείς (και μόνον έτσι διεκδικείς το νόημα που σου αναλογεί μέσα στο κόσμο - αλλιώς παραμένεις ζώο).

Δευ Μαϊ 15, 04:22:25 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Και να προσθέσω έναν επίλογο στο προηγούμενο σχόλιο μου:

Προϋπόθεση για την ειρήνη είναι το ξεπέρασμα του συλλογικού μίσους.

Όταν απεναντί μας βλέπουμε άτομα σαν κι εμάς και οχι συμπαγείς μάζες ή αγέλες λύκων ίσως αρχίσουμε να σκεπτόμαστε σωστά.

Δευ Μαϊ 15, 04:23:06 μμ 2006  
SOMAN said...

ΑΑΒΑΔΙΣΤΑ!
Ζητώ Τούρκο 46ετών ιδιωτικό υπάλληλο με τρία ανήλικα παιδιά ,να έχει προσωπικό-συλλογικό ιστορικό προηγούμενο με αντίστοιχο Ελληνα ,την αφεντιά μου δηλαδή,γιά μονομαχία μέχρι θανάτου.
Οπλα ελεύθερα κατόπιν συμφωνίας.
Ο νικητής θα κερδίσει τη γυναίκα του πεθαμένου , όλα του τα προβλήματα και πολλά πλούσια δώρα απο τους χορηγούς της φαγωμάρας μας.

Δευ Μαϊ 15, 04:25:26 μμ 2006  
Zoros said...

@soman

:-)))))
Πολύ καλό! LOL!

Δευ Μαϊ 15, 04:28:45 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

ΝΔ Συγνώμη. Σου έκανα το blog σήμερα άνω κάτω. Δεν ήταν πρόθεση μου. Αν θες μπορείς να σβήσεις τα σχόλια μου.

@ Εργοτελίνα Όχι τούρκους αναρχικούς. Όχι έλληνες αναρχικούς. Είναι κολλημένοι. Απλούς καθημερινούς λογικούς ανθρώπους. Δεν ξέρω αν το όνομα μου είναι συγκρότημα. Εμένα απλά μου άρεσε από τα 15 μου σαν όνομα.

Δευ Μαϊ 15, 04:30:20 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

@soman Ζωγράφησες!

Δευ Μαϊ 15, 04:34:28 μμ 2006  
Vrennus said...

Nikos Dimou said @ 11:29 πμ

Θα θέσω ένα ερώτημα, πέρα από το μίσος.
Πως πρέπει να αντιστεκόμαστε;
[...]
Εσείς τι λέτε;


Δεδομένης και της τροπής που πήρε η συζήτηση, λέω να διαβάσουμε κι αυτό το προβοκατόρικο κείμενο. Βέβαια, οι συντάκτες του μετά τα έκαναν σκ**ά, αλλά η ουσία της διακήρυξης μετράει.

Δευ Μαϊ 15, 04:36:18 μμ 2006  
gypsos said...

Επειδή, κατά κάποιο τρόπο εγώ πρώτος έθεσα το θέμα Σολωμού στη συζήτηση που διεξάγεται, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Πρώτο, θεωρώ ότι ο Σολωμού είναι πεσόν και όχι ήρωας. Νομίζω όλοι αντιλαμβάνεστε τη διαφορά. Δεύτερο, θεωρώ ότι πολλοί απλώς εκμεταλλεύθηκαν και ακόμη εκμεταλλεύονται τη δολοφονία του για να στηρίξουνε τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό που τους κατέχει και ο οποίος μεταφράζεται πάντα σε ανόητο αντιτουρκισμό. Τρίτο, δεν κάνω κριτική στο νεκρό, όπως κάποιοι είπαν, αλλά θεωρώ όλους εκείνους που όταν ζούσε ο Σολάκης τον περιφρονούσαν και τον χλεύαζαν, ότι δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία για να επικαλούνται το όνομά του και το χαμό του. Τέταρτο, όσοι επικαλούνται το χαμό του Σολάκη για να καταδείξουν το μέγεθος της τουρκικής βαρβαρότητας, πιστεύω θα πρόσφεραν περισσότερο στην Κύπρο αν πρότυπό τους και σημαία τους ήταν όλες οι δολοφονίες που έγιναν από τότε που άρχισαν στο νησί οι διακοινοτικές εχθροπραξίες και έδειχναν και κατονόμαζαν τον πραγματικό υπεύθυνο. Δηλαδή τον τούρκικο και ελληνικό εθνικισμό που ακόμη διψά, φαίνεται, για ανθρώπινο αίμα και σαν σύγχρονος μινώταυρος απαιτεί συνεχείς θυσίες και προφανώς ένα υπέρτατο αιμοτοκύλισμα που θα ικανοποιούσε (προσωρινά) την ακόρεστη του δίψα (μέχρι τον επόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο).

Δευ Μαϊ 15, 04:38:10 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

SOMOS said,I ask Turkish 46etw'n private employee with three underage children,na it has personal-collective historical precedent with my corresponding Greek, afentja' that is to say, for duel up to death. Arms free then agreement. The victor will gain the woman dying, all the problems and a lot of rich gifts from our sponsors fagwma'ras.

METΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ BABELFISH
TO OΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ!!!
ΘΑ ΠΑΡΑΠΟΝΕΘΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΧΑΣΑΝ
ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ
ΜΕ ΤΙΣ ΟΥΡΑΛΟ-ΑΛΤΑΪΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ...

Δευ Μαϊ 15, 04:46:23 μμ 2006  
Kyriakos said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 15, 04:56:22 μμ 2006  
Grecopean said...

To αθεμελίωτο και άλογο μίσος έναντι προσώπων είναι σίγουρα καταδικαστέο.
Παραταύτα θα πρέπει να διακρίνουμε πότε το μίσος που εκφράζεται έναντι μια ομάδας ανθρώπων αποτελεί μίσος έναντι της ολότητας της ομάδας και πότε έναντι ενός υποσυνόλου της ομάδας. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε εκφράσεις που γενικεύουν καταστάσεις δίχως όμως να αγνοούμε και υπονοώντας τις εξαιρέσεις της γενίκευσης (όπως π.χ. μέσω τον προτάσεων: οι Γερμανοί είναι ξανθοί, ,οι Τούρκοι υπήρξαν βάρβαροι, οι Γάλλοι αγαπούν το κρασί, οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν σοφοί κτλ.). Με άλλα λόγια παρουσιάζουμε ένα ισχυρό χαρακτηριστικό ενός μέρους μίας ομάδας ανθρώπων (η συχνότητα το οποίου είναι μεγαλύτερη στη συγκεκριμένη ομάδα σε σχέση με άλλες ομάδες) δίχως να προσάπτουμε το χαρακτηριστικό στο σύνολο της ομάδας.
Αν καταλάβουμε τη διαφορά θα καταλάβουμε γιατί οι Μικρασιάτες πρόσφυγες συνήθιζαν να χαρακτηρίζουν τους Τούρκους ως Παλιότουρκους (προφανώς θέλοντας να καταδικάσουν ένα συγκεκριμένο καθεστός) και απο την άλλη περιέγραφαν με χαρά διάφορα περιστατικά της κοινωνικής τους ζωής με τους Τούρκους συγχωριανούς τους.

Δευ Μαϊ 15, 05:01:43 μμ 2006  
heinz said...

@εργοτελίνα

Ένας μαθαίνει ελληνικά.
Οι άλλοι αγγλικά.
Τουρκοκρητικοί yok (εξάλλου, αυτοί, άμα τους γνωρίσεις, δεν είναι Τούρκοι, είναι κρητικοί εθνικιστές, ξέρεις εσύ...)

@half-bood

"...θα υπερασπιζόμουνα την παράγραφο και την κάθε παράγραφο με την ζωή μου την ίδια. Και αν δεν γινόταν αλλιώς θα σκότωνα αυτούς τους δυο τρις που θα την απειλούσαν. Αλλά δεν θα συνέχιζα την σφαγή και σε όλους τους ομοεθνής τους."

Αμ, άμα αρχίσει ο κύκλος του αίματος, λήγει μόνο με την νίκη(=καταστροφή των δυνάμεων του αντιπάλου). Άμα ξέρετε και κάτι άλλο, πείτε το να το μάθουμε.

"...το ερώτημα του heinz φαινόταν
σοβάρο μέχρι που διαπίστωσα ότι ..."

Καλά. Επειδή ο Heinz έχει κάνει και ρεπορτάζ εκεί που οι άνθρωποι αλληλοσφάζονταν (Βοσνία 1994), ένα θα σου πω: δεν φαντάζεσαι, ούτε καν υποψιάζεσαι (ούτε κι εγώ εξάλλου μέχρι που πήγα), το τι παίζει στις ψυχές των ανθρώπων. Κάνε τη δουλειά σου ειρηνικά και φιλικά, ξέρε όμως κι από που γεμίζει τ' όπλο.

"Αν η κάθε παράγραφος αποφασίσει ότι θέλει να παίξει το παιχνίδι τους και να σκοτωθεί και να μην δεχτεί την παραίνεση μου για αποχώρηση στην Αυστραλία τότε ούτε να την εμποδίσω μπορώ ούτε να την σώσω θα προσπαθήσω. Θα πίνω καφέ στο Σύδνεϊ λυπημένος πραγματικά που αποφάσισε να θυσιαστεί χωρίς λόγο."

Μπράβο και τω Θεώ δόξα!!! Τώρα πέσανε οι μάσκες.
Να γενικεύσω εδώ καταπώς κάνει όποτε βολεύεται κι ο ΝΔ, να πάρει η μπάλα και τον ίδιο?????

ΝΔ Said...

"Πιστεύω ότι κάποτε οι άνθρωποι θα απορούν για το πώς λύναμε τις διαφορές μας"

Nαι, κι εγώ το πιστεύω. Αλλά δεν μπερδεύω την θρησκεία με τα γεγονότα.

"Η θεωρία του αναγκαίου κακού μπάζει νερά. Υποτίθεται ότι αναφέρεται μόνο στον αμυντικό πόλεμο"

Ναι, κι οι Κύπριοι που πολεμούσαν τον Αττίλα, κάνανε επιθετικό πόλεμο ...προφανώς. Προσέξτε! - δε μιλάω για τους ΕΟΚΑΒ-ίτες!!

@zoros

"Πως θα ήταν πιο ωραίος ο κόσμος μας? Αν όλοι ήταν half-blood_phoenix ή αν όλοι ήταν glenn/Heinz/ελληνόψυχος? "

Βλέπω τις ομαδοποιήσεις και τις αναγωγές τις έχουμε βολικές ε?
Τι να κάνουμε, ο απλοϊκός τρόπος σκέψης είναι εύκολος...
Ο κόσμος θα ήταν ούτως ή άλλως χάλια, αν είμαστε όλοι ίδιοι.

Συμπέρασμα: γενικώς κι οι φασίστες, κι οι βολεμένοι "προοδευτικοί", από απλοποιήσεις καλά πάνε.

Δευ Μαϊ 15, 05:04:25 μμ 2006  
heinz said...

@half-blood_phoenix said...

και για να μιλάμε σοβαρά, διάβασε το "κύμα-κύμα", την μαρτυρία του Yalcin Kucuk για τη εισβολή στην Κύπρο και τα ξαναλέμε

Δευ Μαϊ 15, 05:09:42 μμ 2006  
Vrennus said...

Προσοχή! Άλλο πράγμα το είμαι κατά του πολέμου, άλλο πράγμα το δεν πρόκειται να πολεμήσω ποτέ και για τίποτε!

Δευ Μαϊ 15, 05:11:45 μμ 2006  
achilleas999 said...

Einai arketoi anthropoi pou den mporoun, de theloun, na niosoun misos, metaxi ton opion ke mena, einai axristo sinesthima.

Sto post me tin kypro eipa oti polloi kyprioi den theloun na sizisoun me tous tourkous. Den einai oloi logo misous. Logo misous einai oi palaioteroi pou exasan ta spitia kai tous syggeneis tous.

Logo apexthias kai fovou den theloume na sizisoume me tous tourkous. Kai ne oute ego mporo na milao gia afirimena synola (p.x fteei i ellada, fteei i tourkia) alla ston tourkiko lao ta atoma pou tha vreis na apexthanese einai tosa polla pou katantas na milas san synolo. :D

Δευ Μαϊ 15, 05:17:12 μμ 2006  
andy dufresne said...

Άσχημο το τοπίο στα σημερινά σχόλια.
Δυσάρεστο, ενοχλητικό, προσβλητικό, φτηνό, λαϊκίστικο, γεμάτο ύβρεις (αλήθεια ΝΔ, στις πόσες ύβρεις αποβάλλεται κάποιος;).

Και το κυριότερο: γεμάτο μίσος.
(στο post περί αδυναμίας μίσους - τι ειρωνία!)

Μίσος για το διαφορετικό...

Αν ήμουν αναγνώστης και ήθελα να σχολιάσω για πρώτη φορά, θα δίσταζα, θα φοβόμουνα τις ύβρεις.

Αν είχα την ευγένεια, το ήθος και την ποιότητα της παραγράφου θα εξοργιζόμουνα με αυτούς που συμφωνούν με τις ιδέες μου, αλλά τις υπερασπίζονται με τέτοιο ήθος και ύφος.

Κατηγορήθηκαν αρκετοί (όχι μόνο σήμερα) ως φασίστες, από κάποιους που ίσως κατά βάθος είναι πιο φασίστες...

Αν ούτε στο blog του ΝΔ δεν είναι κάποιος ελεύθερος να εκφράσει τις ΟΠΟΙΕΣ απόψεις του και να αναμένει ευγενή αντιπαράθεση και π ο λ ι τ ι σ μ έ ν ο διάλογο, ε, τότε δεν έχουμε καμία ελπίδα πια...

Δεν έχω όρεξη να συμμετάσχω σήμερα.

Δευ Μαϊ 15, 05:24:08 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

half-blood_phoenix said @ Εργοτελίνα Όχι τούρκους αναρχικούς. Όχι έλληνες αναρχικούς. Είναι κολλημένοι. Απλούς καθημερινούς λογικούς ανθρώπους.

Ποιοι ειναι οι απλοι καθημερινοι ανθρωποι;Μηπως θα βρεις ευκολα αποψεις σαν του Δημου στη λαϊκη;

Μαλλον θα βρεις υποστηρικτες του Καρατζαφερη και του Χριστοδουλου.

Αλλο αναρχικοι-βανδαλοι
και αλλο αναρχικοι του Ιντερνετ
που θα δωσουν λυσεις
και επικοινωνια
μεταξυ των δυο λαων.

Δευ Μαϊ 15, 05:25:02 μμ 2006  
paragrafos said...

half-blood_phoenix said...

Παράγραφε ζητώ συγνώμη. Σε σκοτώσαμε, σε σφάξαμε. Μα τι γουρούνια είμαστε.
--------------------

Ξέρω ότι με αγαπάτε! Άλλωστε είμαι προσφυγοπούλα και προσφέρομαι για... παράδειγμα προς αποφυγήν.

Μιας και η κουβέντα είναι περί μίσους και πολέμου, πρέπει να σας πω οτι από τη μητέρα μου διδάχτηκα μόνο αγάπη. Ποτέ μου δεν είδα στα μάτια της μίσος. Ακόμα και το κτήνος τον πατέρας μου, που την ξυλοφόρτωνε, ακόμα και γι΄αυτόν είχε μια συγγνώμη -εγώ, όχι.

Εμείς είχαμε στο σπίτι μας πόλεμο και τρομοκρατία, πριν έρθουν τα... τουρκικά στρατεύματα (και για χρόνια μετά...). Μπορεί το μεγαλύτερο κακό στην Κύπρο να το έκαναν Τούρκοι στρατιώτες, το μεγαλύτερο κακό στη μητέρα μου και στην οικογενειακή μας ζωή, το έκανε Ελληνοκύπριος, ο πατέρας μου και δεν θα τον συγχωρέσω ποτέ. (Εγωιστής, βάναυσος και μονίμως αδιόρθωτος - τον ξαποστείλαμε κι ησυχάσαμε.)

Αναφορικά με τον πόλεμο και τα τουρκικά στρατεύματα: το πραξικόπημα τα έφερε στην Κύπρο που έγινε από τα τσογλάνια τού Ιωαννίδη.

Τώρα και στην Κύπρο και στην Ελλαδα, υπάρχει λογική. Δεν πιστεύω ότι θα ξαναγίνει πόλεμος. Δεν αισθάνομαι την απειλή του πολέμου.

Αισθάνομαι όμως έντονη την απειλή της βλακείας μας, του λαϊκισμού μας και του ανορθολογισμού μας. Που σημαίνει: ο θεός να βάλει το χέρι του να μας... προστατεύσουμε από άλλες γκάφες μας...

Με αγάπη

Παράγραφος

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 15, 05:27:15 μμ 2006  
Zoros said...

@heinz
“Τι να κάνουμε, ο απλοϊκός τρόπος σκέψης είναι εύκολος...”

Έλα τώρα που είναι απλοϊκός τρόπος σκέψης!
Δεν καταλαβαίνεις το νόημα αυτού που γράφω? Αν όλοι γίνουμε ανεκτικοί στον μέχρι χτες «εχθρό» και πραγματικά κατά του πολέμου όλα θα είναι καλύτερα. Και για αυτό το λόγο σου δίνω το παράδειγμα των Σκανδιναβών (και πρώην αγροίκων Βίκινγκς) που το πέτυχαν: ενώ πριν 500 χρόνια πίνανε κρασί στο κρανίο των εχθρών τους, δες τους σήμερα σε τι επίπεδο πολιτισμού έχουν φτάσει.

Δευ Μαϊ 15, 05:27:53 μμ 2006  
Zoros said...

@andy dufresne
"Αν ούτε στο blog του ΝΔ δεν είναι κάποιος ελεύθερος να εκφράσει τις ΟΠΟΙΕΣ απόψεις του και να αναμένει ευγενή αντιπαράθεση και π ο λ ι τ ι σ μ έ ν ο διάλογο, ε, τότε δεν έχουμε καμία ελπίδα πια..."

Νομίζω ότι είσαι υπερβολικός. Το επίπεδο κρατήθηκε σε αρκετά καλό επίπεδο και τα σχόλια ήταν “to the point”.
Και επειδή είσαι «παλιός» στο blog, σε άλλα θέματα είχαμε πολύ χειρότερα comments, έτσι δεν είναι ;-)

Δευ Μαϊ 15, 05:37:38 μμ 2006  
andy dufresne said...

@zoros,

δεν αναφέρομαι σε σένα, δεν βρήκα στα σχόλια σου ούτε ύβρεις, ούτε λαϊκισμό, ούτε φτήνεια κοκορομαχίας σχολικού επιπέδου.

Δεν αναφέρομαι επίσης στο περιεχόμενο, υπάρχουν ενδιαφέρουσες απόψεις και επιχειρήματα.

Αναφέρομαι στο τρόπο, στο ύφος, στο στυλ.

Αν θεωρείς ότι υπερβάλλω, ξαναδιάβασε τα σχόλια, scripta manent.

Δευ Μαϊ 15, 05:50:40 μμ 2006  
tslyns said...

@andy dufresne

Δεν θα μπορουσα να τα πω καλυτερα.
Πανω που απογοητευομαι τελειως απ'αυτο το blog βρισκεται ευτυχως καποιος σαν και σενα και καταλαβαινω οτι δεν ειμαι ο μονος που σκεφτεται τα ιδια. Μεγαλη υποθεση. Να'σαι καλα.

Δευ Μαϊ 15, 05:51:28 μμ 2006  
!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

O Χριστός προσέφερε τη θεία Του ζωή σ’ αυτούς που είναι πλασμένοι κατ’ εικόνα Του, αλλά έλαβε ως απάντηση το μίσος. Σήμερα, μετά από δύο χιλιάδες χρόνια Χριστιανισμού, τι βλέπουμε; Ο σύγχρονος κόσμος χάνει όλο και περισσότερο τον Χριστό, τη ζωή την αιώνια. Το βαθύ σκοτάδι των αμαρτωλών παθών, το μίσος, η καταδυνάστευση, οι πόλεμοι όλων των ειδών, διαμορφώνουν τη γήινη ύπαρξή μας. Στην προκειμένη κατάσταση ο Χριστός δίνει σ' αυτούς πού αποφασίζουν να Τον ακολουθήσουν την εντολή:
Ηκούσατε ότι ερρέθη, αγαπήσεις τον πλησίον σου και μισήσεις τον εχθρόν σου.Εγώ δε λέγω υμίν, αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς και προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς και διωκόντων υμάς,όπως γένησθε υιοί του πατρός υμών του εν ουρανοίς, ότι τον ήλιον αυτού ανατέλλει επί πονηρούς και αγαθούς και βρέχει επί δικαίους και αδίκους.Εάν γαρ αγαπήσητε τους αγαπώντας υμάς, τίνα μισθόν έχετε; ουχί και οι τελώναι το αυτό ποιούσι; και εάν ασπάσησθε τους φίλους υμών μόνον, τι περισσόν ποιείτε; ουχί και οι τελώναι ούτω ποιούσιν;" (Ματθαίος 5/ε: 43-47).

ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ
ΤΑ ΕΙΠΕ
ΑΥΤΑ;..


ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ
Η ΜΟΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΖΩΝΤΑΝΗ,ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..

Oι άλλες κάπου
ξεχάστηκαν...

+Αγαπάτε τους
μισούντας ημάς+..

Δευ Μαϊ 15, 05:56:48 μμ 2006  
tslyns said...

Zoros said:

Νομίζω ότι είσαι υπερβολικός. Το επίπεδο κρατήθηκε σε αρκετά καλό επίπεδο και τα σχόλια ήταν “to the point”.


Πολυ καλο, κανενα με ξανθιες ξερεις?

Δευ Μαϊ 15, 06:01:15 μμ 2006  
Hliodendron said...

Γιατί άραγε πάντοτε να πηγαίνουν τα πράγματα εκεί που κανείς δεν τα εννοεί ή δεν τα θέλει; (Μήπως επειδή δεν ζητούμε κατά βάθος τίποτ'άλλο από το να στηρίξουμε την άποψή μας ακόμα και σε θεμέλια αόρατα;...
(Ποιος υποστηρίζει, εδώ πέρα, τον πόλεμο; Ποιος δεν θέλει την ειρήνη; Ποιος από αυτούς ειδικά που έχουν ζήσει έναν πόλεμο, που έχουν χάσει δικούς τους, που είχαν αδέλφια τους να πολεμούν 18 χρονώ, 19, μ' ένα μπρεν (στην καλύτερη περίπτωση)τον Τούρκο (όπως λέμε τον Γερμανό, με κείνη την έννοια)
και να μη γνωρίζουν αν είναι ζωντανοί ή σκοτώθηκαν και πως...
Κι όταν γυρίζουν να είναι τα μάτια τους γεμάτα από φρικτές σκηνές φίλων τους κομματιασμένων από τους όλμους, σπαραχτικές φωνές φίλων τους, νεαροί στρατιώτες που πολεμούσαν αεροπλάνα και τανκς και εικόνες τρομερές φωτιάς, και τ'αντιμάχονταν με αναμνήσεις ενός σπιτιού, μιας αγκαλιάς, μιας γλάστρας, ...και με ένα όπλο.
Νεαροί που είδαν να σκοτώνεται άνθρωπος(εχθρός) από βόλι δικό τους και να ζουν με την έννοια της μάνας που τον κλαίει.

Ποιος είπε πως τον θέλει τον Πόλεμο; Ποιος δεν θέλει να μην ξανακούσει για παιδιά ακρωτηριασμένα - θυμάστε το παιδάκι που του έλειπαν τα άκρα, είχαν σκοτωθεί οι γονείς του, παιδί 8-9 χρονώ, από ...λάθος βόμβα στο Ιράκ, θυμάστε τις δυο μαυροφορεμένες φιγούρες που τρέχαν αλαφιασμένες μέσα στους διαδρόμους του νοσοκομείου, και φώναζε η μια στην άλλη: Μάνααααα μάναααααα!!! μου σκοτώσαν το παιδί μου, μάνα πέθανε το παιδί μας!!!


Ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα που πιστεύω πως καταδεικνύουν με χίλια δάκτυλα το ζήτημα ποιο είναι.
Όσον αφορά του Τούρκους, ειπώθηκε κάτι από τον heinz (ας με συγχωρέσει για τις αναφορές):
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ! Το πρόσεξε άνθρωπος αυτό το τόσο σημαντικό σημείο, διαφωνεί κανείς και που είναι τα επιχειρήματά του για στηρίξει τη διαφωνία του;

Που χωρά ο συμβιβασμός, το μίσος, η ανάγκη για πόλεμο, για αίμα, για διαιώνιση του κακού, όταν το μόνο που ζητάς είναι να μη γίνεις ποτέ ξανά το πιόνι σε μια απάνθρωπη σκακιέρα;
Και πώς άραγε επιτυγχάνεται αυτό αν όχι με αντιστάσεις, με μνήμες, με ρίζες, (και σήμερα με τις σωστές συμφωνίες -λένε),αγαπώντας το χώμα που γεννήθηκες, αγαπώντας το χώμα που γεννήθηκαν οι άλλοι, και έτοιμος να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ το δίκιο σου και του άλλου ανθρώπου, όταν αυτό κινδυνεύει. ( Ο Τσε Γκεβάρα, διορθώστε με, κάτι ανάλογο δεν έκανε;)

(Τώρα κατάλαβα πως γίνονται τα σεντόνια.)

Δευ Μαϊ 15, 06:05:56 μμ 2006  
synas said...

Γράφω, χωρίς να έχω διαβάσει ακόμη.
Μετά από απουσία 3 ημερών (προβλέπεται σεντόνι) βλέπω πως την «Τόλια» την γράψατε, 85 σχόλια και με το ζόρι. Κρίμα, μάνα είναι μόνο μία και όλοι έχουμε απωθημένα. Τέλος πάντων.
Ούτε την Κύπρο και τους Τούρκους τους πρόλαβα.
Ο μπαμπάς μου ήρθε από τη Σμύρνη το ’22 (το εικοσι-δυό). Σήμα κατατεθέν της νεοελληνικής ιστορίας: το εικοσι-δυό. Λαϊκό-Σαββόπουλος.
Του πατέρα μου λοιπόν του είχαν σκοτώσει τον παππού του και τον πατέρα του, οι ίδιοι κοιμόνταν σε τάφους για κανα-δυο μέρες, μην τους βρουν, ήρθαν Αθήνα, μένανε σ’ ένα διατηρητέο (πλέον) του Κανελλόπουλου στου Ψειρή, τους έδωσαν με συμβολικό αντίκρισμα ένα οικόπεδο στη Ν. Σμύρνη κι αυτό είναι το πατρικό μου, που το ‘δωσα πρόσφατα αντιπαροχή. Με κλάμα (κακό να δένεσαι με πράγματα, πολύ κακό).
Ο πατέρας μου καυχιόταν, πως είχε κόψει το κάπνισμα στα 8 (το άρχισε στα 6, στην Αθήνα) κι ότι «Εγώ στου Ψειρή μεγάλωσα». Η αναλογία σήμερα είναι με τους Αλβανούς ή τους Ρωσσοπόντιους (που καθόλου δεν γουστάρουν αυτήν την ονομασία). Οι «Ελλαδίτες» δεν τους είδαν και με το καλύτερο μάτι.
Λοιπόν, ο πατέρας μου μισούσε του Τούρκους. Η μάνα του η Μυτιληνιά (απέναντι είναι η Τουρκία, γίνονταν πολλοί τέτοιοι γάμοι) γεμάτη μίσος για όλους -Τούρκους κι Έλληνες- τον έκανε παράξενο. Τόσο παράξενο, που τον μισούσαν τα ίδια του τα παιδιά. Εγώ κατάφερα με κόπο να τον συγχωρήσω. Γιατί κατάλαβα τα ζόρια του. Να μην συγχωρήσω τους Τούρκους, που προηγούνταν αυτού του ντόμινο; (αναφέρθηκε το ντόμινο κι είναι πράγματι έτσι)
Άσε, που οι παππούδες μια χαρά ήταν με τους Τούρκους μέχρι εκείνην την στιγμή, έγινε μια στραβή, Ο.Κ., δεν ξέρουμε κι ακριβώς την κατάσταση, τα λέμε λίγο «ιστορικά», ενώ αν επρόκειτο για σημερινό συμβάν, θα την ψάχναμε λίγο παραπάνω «ποιος φταίει».
Νομίζω, λοιπόν, πως το μίσος είναι μίσος -είτε συλλογικό, είτε ατομικό. Χείριστο συναίσθημα, ανθρωποφάγο, και για ‘σένα και για τους άλλους. Και πρέπει να το ψάχνουμε, να το μυριζόμαστε και να το πετάμε στα σκουπίδια.
Η συγχώρηση όμως είναι μία, δύσκολη μεν, εφικτή δε. Για το δικό σου καλό.
Συναφή συναισθήματα είναι και ο ρατσισμός (άλλο post) και ο φθόνος κ.α.
Και η εκδίκηση, που πολύ την εξωραΐζουν τα κορεατικά φιλμς τελευταίως, δεν είναι ένα πιάτο κρύο, είναι ένα πιάτο που το τρως στο κεφάλι και σου ανοίγει (βλ. σκυλάδικα). Και μετά από μία πράξη εκδίκησης, δεν μπορείς να ξεφύγεις ούτε από το γεγονός-αίτιο (να συγχωρήσεις), ούτε απ’ τη δική σου απεχθή πράξη. Είσαι πάντα δέσμιός αυτής της «βεντέτας». Μιλάμε για μεγάλη μαλακία.
Για την ερωτική ζήλια, που θεωρώ κακή, αλλά εντελώς άλλης ποιότητας, δεν μπορώ να μιλήσω -δυστυχώς- γιατί της δίνω και καταλαβαίνει. Και ντρέπομαι, αλλά…

Δευ Μαϊ 15, 06:06:37 μμ 2006  
vasilis said...

Προς Hliodendron,

Γλύκανες τη ψυχη μου με αυτα που εγραψες...Kόντευα να πιστεψω οτι, εν πολλοίς, συνδιαλλεγομαι με κωφαλαλους-και παχυδερμα. Σε ευχαριστω!

Λευκωσια.

Δευ Μαϊ 15, 06:12:08 μμ 2006  
heinz said...

@zoros

"Αν όλοι γίνουμε ανεκτικοί στον μέχρι χτες «εχθρό» και πραγματικά κατά του πολέμου όλα θα είναι καλύτερα."

μα καλά ποιός λέει όχι σ' αυτό?
Αν όμως ο μέχρι χθες εχθρός κράταει όπλα και απειλεί(=casus belli), μην είμαστε και μ*λάκες!!!!

Δευ Μαϊ 15, 06:20:13 μμ 2006  
onlycurious said...

Θυμάστε το ποστ περί του ανήκειν? Ο κ. Δήμου μας ανέλυσε εκεί την ψυχολογία του ορθολογιστή που δεν μπορεί να διυλίσει την προσωπική του ιδιαιτερότητα μέσα σε μαζική συνείδηση. Εκείνος λοιπόν που δεν μπορεί να ανήκει σε ομόδοξες ομάδες, εκείνος που επιμένει να σκέφτεται αντί να εντάσσεται δεν μπορεί να μισήσει. Ατομικά γιατί θα αναζητήσει τις αιτίες που εξηγούν (δεν δικαιολογούν) εκείνον που τον αδίκησε, ομαδικά γιατί δεν θα μπορέσει ποτέ να ταυτιστεί με την ομάδα των μισούντων. Βλέπετε αυτοί ποντάρουν στο θυμικό και την ομαδική ψυχολογία, κάτι με το οποίο ο ορθολογιστής βγάζει σπυράκια.
Βέβαια θα εκτιμούσα την στάση αυτή περισσότερο από κάποιον που έχει εμπλακεί σ'αυτή την βεντέτα, έχει χάσει ανθρώπους, περιουσία, και κατάλαβε ότι με την βία δεν γίνεται τίποτε.΄Η μάλλον γίνεται, περισσότερη βία.
Δεν ξέρω αν θα πήγαινα κι εγώ στην Αυστραλία για να μη πολεμήσω. Αν ο πόλεμος ήταν εθελοντικός ναι θα πήγαινα. Αλλά τώρα, θεωρώ, με λύπη μου ότι η συμμετοχή μου σε ένα πόλεμο αποτελεί μέρος της σύμβασης που αποδέχομαι αφού συνεχίζω να κατοικώ σαυτή τη χώρα.
Ομως πώς μπορείς να πολεμήσεις χωρίς να μισείς?
Σκεπτικιστής πολεμιστής?
Ναι, ο πόλεμος βασίζεται στο μίσος!

Δευ Μαϊ 15, 06:25:56 μμ 2006  
1knightStand said...

Απολέσθη Χριστός χρώματος κιαροσκούρου με μπέζ αψιμυθιές και μπορντό φόντο.
Ο €υρών αμοιφθησεταί

Δευ Μαϊ 15, 06:39:03 μμ 2006  
heinz said...

@andy

Άκου andy: Αν κάποιος μου λέει "δεν με νοιάζει ποιός εξουσιάζει τον τόπο σου" δηλ. εμένα και τα παιδιά μου, "εμένα ο τόπος σου μου κάνει μόνο για τις διακοπές μου", ναι τον βρίζω, ναι τον απαξιώνω και δεν τον σέβομαι. Το ότι είναι δίποδο, δεν τον κάνει άξιο σεβασμού.

Τελεία.


Υ.Γ. Και δεν μασάω ποτέ τα λόγια μου "δια τις εντυπώσεις". Αν έχεις να πεις κάτι στην ουσία πες το, κι άσε τους τύπους σε παρακαλώ.... Αυτό το παιχνίδι "καλέ μη μιλάτε έτσι", είναι βαρετό.

Δευ Μαϊ 15, 06:52:19 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Andy.

"Άσχημο το τοπίο στα σημερινά σχόλια.
Δυσάρεστο, ενοχλητικό, προσβλητικό, φτηνό, λαϊκίστικο, γεμάτο ύβρεις (αλήθεια ΝΔ, στις πόσες ύβρεις αποβάλλεται κάποιος;).
Και το κυριότερο: γεμάτο μίσος.
(στο post περί αδυναμίας μίσους - τι ειρωνία!)
Μίσος για το διαφορετικό..."


ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ:
Ειρωνεία, θράσος, επιθετικότητα, εξυπνακισμός, ασέβεια και περιφρόνηση στον συνομιλητή. Ίσως η χειρότερη συζήτηση από καταβολής blog.

Μερικά πολύ αξιόλογα σχόλια της Paragrafos, , του Kyriakos κ.α. χάθηκαν μέσα σε κοκκορομαχίες.

Όχι Andy δεν θα αποβάλω κανένα. Απλώς θα πάψω να σχολιάζω. Ας όψονται οι πρωταγωνιστές της φτήνειας που σήμερα δεν έβαλαν γλώσσα μέσα.

Δευ Μαϊ 15, 06:58:43 μμ 2006  
paragrafos said...

@ Κυριάκος

Ευγενέστατε κύριε Κυριάκο,

Εδώ το θέμα είναι άλλο, ενώ το δικό μας ειναι το Κυπριακό. Νομίζω πως εκεί θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση, δηλαδή στο παραπροηγούμενο ποστ.

Εάν όμως πρέπει αν συνεχίσουμε εδώ, θα σας ήμουν ευγνώμων (με συγχωρείτε που σας βάζω στον κόπο) να ρίξτε μια ματιά στα εδώ σχόλιά μου, αφενός για να μη λέω πάλι τα ίδια και αφετέρου για να νιωσετε καλύτερα το ιδεολογικό μου προφίλ.

Στο θέμα μας: προφανώς διαφωνούμε ριζικά στο τι είναι Κυπριακό ΣΗΜΕΡΑ.

Κατά την εκτίμησή σας είναι ζήτημα μισαλλοδοξίας ενώ κατά τη δική μου γνώμη είναι ΖΗΤΗΜΑ ΕΚΓΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.

Στο σπίτι μου στη Μόρφου δεν μπορώ να ζήσω όχι επειδή με μισούν οι Τουρκοκύπριοι αλλά επειδή ο Τουρκικός Στρατός με εμποδίζει να ζήσω εκεί!!! Εξ ου και οι καταδίκες σε βάρος του από τον ΟΗΕ κλπ. (Κι εμείς θα πρέπει πρώτοι να επιτρέψουμε σε όλους τους Τ/κ να απολαύσουν τις περιουσίες τους. Να η δική μας επιβεβλημένη έμπρακτη κι όχι θεωρητική υπερβαση!)

Επιπλέον είναι και ζήτημα συμφερόντων, χρημάτων, εξασφαλίσεων, αγωνίας για το μέλλον των παιδιων μας. Κοντολογίς είναι και ζήτημα συνεταιρισμού! Τα σχεδια που έχουμε μπροστά μας, τα τελευταία τριάντα χρονια, αυτό λένε. Αν τα βρούμε στο πάρε-δώσε, θα έλθει και η αγάπη καθ΄οτι (όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης) "ζει χυτρα, ζη φιλία".

Αντίθετα, αν δεν υπάρξει κοινό ΣΥΜΦΕΡΟΝ, δεν θα υπάρξει κοινό μέλλον. Χρειάζεται ένας συμβιβασμός που δεν θα είναι από την αρχή επαχθέστατος μόνο για τον έναν. Αν ένας από τους δυο νιώσει ξανά, ριγμένος, η ιστορία θα επαναληφθεί ως τραγωδία.

Αυτά διδάσκει η ζωή. Άλλωστε ο συνταγματικός πατριωτισμός δεν προϋποθέτει τρελό έρωτα για τον συμπολίτη μας, προαπαιτεί νομιμοφροσύνη και σύνεση. Η αγάπη και ο έρωτας είναι συνήθως ατόμική υπόθεση.

Με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 15, 07:04:19 μμ 2006  
glenn said...

Κάποιοι ορισμένα πράματα καλά θα κάνουν να μην τα βγάζουν out of context όταν τα διαβάζουν. Είναι οργανικά τμήματα διαλόγου κι όχι σκόρπια τσιτάτα.

Δευ Μαϊ 15, 07:05:37 μμ 2006  
andy dufresne said...

@heinz,

έχουμε ξανακάνει την ίδια ακριβώς συζήτηση.

Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε και τώρα.

Δεν θέλω να αλλάξω την άποψή σου (πως θα μπορούσα άλλωστε;), αλλά ενοχλούμαι όταν κάποιος μορφωμένος άνθρωπος γίνεται πνευματικός τρομοκράτης.

Θα χαιρόμουν να σε έβλεπα να υποστηρίζεις ακριβώς τις ίδιες ιδέες (άσχετα αν διαφωνώ μαζί σου), πιο κόσμια, πιο ψύχραιμα, πιο πολιτισμένα.

Με τις ύβρεις χάνεις εσύ και μόνο εσύ, κατά την γνώμη μου.
Χαμηλώνεις.

Θα παραδεχθώ βέβαια ότι το δίκιο είναι με το μέρος σου
όσο αφορά στο δικαίωμά σου να εκφράζεσαι έτσι,
εφόσον ο αχυρώνας αυτός είναι αλλουνού κι αρχίζω να αισθάνομαι γάιδαρος...

Αν δεν ενοχλείται ο ΝΔ από τις ύβρεις (και μάλιστα απέναντι σε νέα παιδιά...), τι να πω εγώ.

Δεν θέλω θα επανέλθω όσο κι αν προκληθώ, θεωρώ το θέμα θλιβερό.

Δευ Μαϊ 15, 07:07:15 μμ 2006  
onlycurious said...

Και πιστεύω ότι πιο χρήσιμος στην "πατρίδα" είναι εκείνος που δεν φοροδιαφεύγει, που είναι ευρηματικός και αποδοτικός στην δουλειά του, που έχει κοινωνική συνείδηση -όχι μαζική- αυτός που κάνει την ζωή να πάει μπροστά, όχι τον θάνατο.
Και άν ο κάθε¨Έλληνας ήταν ο καλύτερος στον τομέα του αν εδινε την ψυχή του στα ειρηνικά έργα, τότε η χώρα του θα ήταν τόσο ισχυρή οικονομικά και πολιτικά που δεν θα είχε να φοβηθεί τίποτε. Έτσι δεν θα χρειαζόταν να μισεί. Θα αρκούσε να δημιουργεί.

Δευ Μαϊ 15, 07:15:07 μμ 2006  
Mr Pnin said...

Εδώ και τρεις μήνες περίπου συνομιλώ στο messenger μ' ένα Τούρκο μαθητή Λυκείου, που μαθαίνει ... ελληνικά! Είναι από τη Τραπεζούντα και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για κάθετι ελληνικό, λατρεύει την Ελλάδα. Κάποια μέρα το έφερε η κουβέντα και του είπα ότι η τουρκική ονομασία της Πόλης "Ισταμπούλ" προέρχεται από το "Εις την Πόλην" και χάρηκε πολύ, δε το γνώριζε και μου είπε οτι θα το έλεγε και στους συμμαθητές του. Πώς να μισήσω αυτό το παιδί;
Κι όμως σε 2-3 χρόνια υπάρχει η αμυδρά πιθανότητα αυτό το παιδί να κληθεί να πολεμήσει κατά της Ελλάδας για κάποια αμφισβητούμενα υποθαλάσσια σύνορα (υφαλοκρηπίδα) ή τον εναέριο χώρο μεταξύ των δύο κρατών ή ακόμη και την πατρότητα του ... μπακλαβά (!) και να μας μισήσει και να το μισήσω... Θα φταίει άραγε εμείς;
Υπάρχει πιο άχρηστο και πιο "καλλιεργήσιμο" συναίσθημα από το μίσος;

Δευ Μαϊ 15, 07:21:03 μμ 2006  
the resident said...

"Πρέπει να είσαι πάντοτε έτοιμος να υποφέρεις, ποτέ όμως έτοιμος να θανατώσεις."
Κάπου το διάβασα και μου άρεσε.

Δευ Μαϊ 15, 07:21:49 μμ 2006  
πάντα σκεπτικιστής said...

Αποφεύγω τις συχνές εμφανίσεις διότι δεν βλέπω το blog σαν chat.

Επειμένω:
Σε ζητήματα εξωτεςρικής πολιτικλης και άμυνας (δεν μου αρέσει ο όρος "εθνικά θέματα" είναι λίγο τριτοκοσμικός) ο κ.Δήμου έχει πάρει διαζύγιο με τον ορθολογισμό του .

Αν οποιαδήποτε Ευρωπαική ή πολιτισμένη χώρα απο αυτές που θαυμάζει και επικαλείται συχνά , αντιμετώπιζε προβλήματα σαν τα δικά μας με την Τουρκία, θα έιχε γίνει μάλλον κάτι σαν το Ισραήλ και το ζήτημα θα τους απασχολόύσε πολύ σοβαρά σε αντίθεση με εμάς που ασχολούμαστε με χίλιες δυο ανοησίες...(Εν τω μεταξύ η Τουρκία προχωρά σε ασκήσεις διάσωσης δυτικά της Λέσβου και της Χίου, και η κυβέρνηση του...κουμπάρου κάνει τπο παγώνι...)

Οσο για την κουλτούρα του Τουρκικού λαού , νομίζω πως πάλι ο heinz έγραψε την αλήθειοα χωρίς περικοκλάδες.

Δευ Μαϊ 15, 07:29:04 μμ 2006  
harry reloaded said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 15, 07:31:35 μμ 2006  
synas said...

Να είμαι εγώ καλά. Αλλά, αν δεν είναι καλά οι γύρω μου, δεν είμαι κι εγώ καλά. Οι Τούρκοι είναι γύρω μας. Πρέπει να φροντίσουμε να είναι καλά. Γιατί αλλιώς υπάρχει κι η πιθανότητα να μας την πέσουνε. Όχι από μίσος, από ανάγκη. Έστω και φτιαχτή.

Δευ Μαϊ 15, 07:35:36 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> ΝΔ

Σύνοψη:
Ένα θέμα που άρχισε με το "ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ" κάποιου ιδεαλιστή λαού, την εισβολή του Ατίλλα, τα σκλαβωμένα εδάφη και καρδιές, την προσφυγιά, την μνήμη αθώων θυμάτων, την γενοκτονία των Ποντίων, Μικρασιατών και Αρμενίων εξελίχθηκε σε ένα άλλο θέμα, εδώ στο "Αδυναμία Μίσους", σε μιά συζήτηση ΔΙΧΑΣΜΟΥ μεταξύ ΕΛΛΗΝΩΝ

1) που δεν μπορούν να μισήσουν κανέναν άλλο λαό εκτός από ολίγον μίσος για τις ανεπάρκειες του ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ,
2) αυτών που μπορούν να μισούν νοσταλγικά, μόνο από το Παρίσι ή την Αυστραλία (όσο πιο μακρυά καλύτερα),
3) αυτών που προτιμάνε να μισούν παρά να παραδεχθούν την ήττα,
4) αυτών που μισούν μόνο όταν έχουν να υπερασπισθούν τους δικούς τους,
5) αυτών που μισούν μόνο ένα έθνος, ένα κοινωνικό σύστημα, μία ιδεολογία,
6) αυτών που μισούν όλους και όλα
7) αυτών που μισούν τον εαυτό τους,
8) αυτών που δεν θελουν να μιλήσουν για το Μίσος απο περιφρόνηση σαν ανθρώπινο αίσθημα
9) αυτών που θέλουν να μισήσουν κάτι αλλά δεν είναι βέβαιοι ποιός είναι ο στόχος
10) αυτών που λένε και θέλω πραγματικά να τους πιστεψω ότι έχουν ναρκώσει αν όχι εξουδετερώσει το αίσθημα του μίσους μέσω της "Επανάστασης" της Χριστιανικής Αγάπης.

"+Αγαπάτε τους μισούντας ημάς+"

Η εμπειρία δείχνει ότι θα βρεθούν αρκετές "ευκαιρίες" να το αποδείξουν.

Εμείς οι άλλοι που δεν το έχουμε προσπαθήσει η δεν έχουμε ακόμα επιτύχει τον σκοπό μας θα συνιστούσαμε στον ΝΔ να αρχίσει ένα νεο πιο θετικό Θέμα αν είχε την καλωσύνη.

Το εξαντλήσαμε νομίζω το θέμα του "μίσους".
Όχι βέβεια το Κυπριακό θέμα για τα κατεχόμενα.
Ούτε το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων, Μικρασιατών και Αρμενίων, είτε το θέμα της Δικαιοσύνης.

Ας γράψουμε όμως τώρα για κάτι που να μας ενώνει αντί να μας χωρίζει, έστω και προσωρινά.
Το μίσος έχει δείξει τις αδυναμίες του και είναι πάρα πολλές.

Νέο θέμα λοιπόν;?
"Δύναμη Αγάπης";?

Δευ Μαϊ 15, 07:59:52 μμ 2006  
william dick said...

This post has been removed by a blog administrator.

Δευ Μαϊ 15, 08:08:55 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

William Dick you suck big time.

Το λιγό το σκατό σαν εσένα μαγαρίζει πολύ φαγί.

Το σωστό να λέγεται

Δευ Μαϊ 15, 08:16:50 μμ 2006  
paragrafos said...

@ Κυριάκο

Εκλεκτέ κύριε Κυριάκο,

Θέσατε πολλά ζητήματα. (Γράφω και μετ΄ εμποδίων...) Τα προσεγγίζω, πού βιαστικα, ένα-ένα και σε συνέχειες.

Ερχόμαστε τώρα στο ζήτημα της μισαλλοδοξίας.

Πού την είδατε ΣΗΜΕΡΑ τη μισαλλοδοξία; Στις εκατοντάδες χιλιάδες των Ε/Κ που επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα όταν άνοιξε ο Ντενκας τα "σύνορα"; Αυτό που έμεινε στα χείλη μας, κύριε Κυριάκο, δεν είναι η μισαλλοδοξία, αλλά η πικρία του πρόσφυγα... (Άσχετα τώρα αν οι μόνοι που εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται είναι οι οι χαρτοπαίκτες).

Ζω στη Λευκωσία. Έχω δεκάδες συγγενείς και φίλους και λόγω άλλης δραστηριότητάς μου καθε μήνα έρχομαι σε επαφή με εκατοντάδες άτομα. Αυτήν την μισαλλοδοξία που βλέπετε εσείς στην ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟ, εγώ, εντίμως σας μιλώ, δεν την βλέπω, κύριε Κυριάκο. Ειλικρινά δεν την βλέπω! Εκτός εάν όλος ο κόσμος με αγαπάει τόσο πολύ και με δουλεύει ακόμα περισσότερο...

Έξω όμως από τις προσωπικές μου επαφές έρχεται πάλι η πραγματικότητα να συνηγορήσει υπερ μου: α) σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ θέλουν τη συμβίωση με τους Τ/κ και τώρα β) το μεγαλύτερο κομμάτι του ΔΗΣΥ λέει "ναι" σε κατι πιο προωθημένο, δηλ στο σχέδιο Αναν.

Φοβάμαι ότι η ενημέρωσή σας έχει σταματήσει στο 1997.

Ενδέχεται ομως, κύριε Κυριάκο, αυτην τη σοβαρόταση μετεξελιξη της κυπριακής πολιτικής κουλτούρας, να την αγνοείτε ηθελημένα θεωρώντας της ως ανεπαρκή λόγω του μαξιμαλιστικού οράματος που έχετε για την Κύπρος μας και ζητάτε την υλοποίησή του εδώ και τώρα. Οπότε η κουβέντα πάει αλλού...


συνεχίζεται.. (αν μας επιτρέπεται φυσικά και δεν θεωρούμαστε εκτός θέματος)

Με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 15, 08:19:56 μμ 2006  
apousia said...

Κύριε Δήμου,παρακαλώ θερμά,διαγράψτε το σχόλιο των
8.08μ.μ.

Δευ Μαϊ 15, 08:24:59 μμ 2006  
synas said...

Δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να διαγράφονται σχόλια, ό,τι κι αν λένε.
Όλο αγάπη είμαστε, αλλά καμία ανοχή.
Δεν συμβαδίζουν αυτά τα δυο.

Δευ Μαϊ 15, 08:42:50 μμ 2006  
apousia said...

@synas
Σε ό,τι με αφορά,ΟΥΔΕΜΙΑ αγάπη για τον γράφοντα το συγκεκριμένο σχόλιο.
Μιλάτε για ανοχή.
Ανοχή απέναντι σε τέτοιο ύφος και ''ήθος'',ανοχή σε άτομα που αποτελούν την απαξίωση του ανθρώπινου είδους,και δε μιλάω εν θερμώ,τέτοια ανοχή,αν υπάρχει,είναι ντροπή για αυτούς που τη φέρουν.

Δευ Μαϊ 15, 08:48:44 μμ 2006  
paragrafos said...

Κύριε Κυριάκο,

Ήδη μετέφερα τα σχόλιά μου στο προηγούμενο ποστ κι εκεί μπορουμε να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ - ΕΚΚΛΗΣΗ (και το οικοδεσπότη μας): Αγνοήστε εντελώς τα υβρεολόγια.


Με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 15, 08:52:55 μμ 2006  
!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

Mε την λασπη
εναντιον της
Παραγραφου εχει
παραγινει
το κακο.
Αν οι Αντρες
δεν καταλαβαινουμε
την ανοιχτη καρδια
Καλυτερα
να βγαλουμε
το σκασμο.

AΓΑΠΗΣΤΕ,ΔΕΙΞΤΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ
ΗΛΙΘΙΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ
ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

Δευ Μαϊ 15, 08:56:13 μμ 2006  
guerrero762 said...

@κ.Δημου Ν.
θεωρω δεδομενο το οτι ανηκω στη κατηγορια αυτων που δεν θα θελατε να βλεπετε σχολια τους στο μπλογκ σας.
Θα ηθελα να μου απαντησετε αν οντως πιστευετε πως μπορει να υπαρξει αυτη η ουτοπια που οραματιζεστε.
"Οχι στον πολεμο" γραφετε.
Ακουγετε ομορφο και απολυτα λογικο.Ακομα και εγω που ειναι η δουλεια μου ο πολεμος απευχομαι τετοιο ενδεχομενο.Υποθετω πως εχετε ζησει σε πολεμικη περιοδο.
Ο γραφων εζησε τον πολεμο,οχι φυσικα εντος συνορων αλλα εν αντιθεση με την συντριπτικη πλειοψηφια των παροντων και των συμπατριωτων μας εγω βιωσει τον πολεμο(εναν απο τους πλεον σκληρους και βαρβαρους)και γνωριζω απο πρωτο χερι την καταστροφη που φερνει.
Πολεμοκαπηλους δεν θα βρειτε σιγουρα ουτε εδω μεσα ουτε στην επαγγελματικη μου ταξη.
Πολεμοχαρεις και πολεμοκαπηλοι ειναι οσοι γνωριζουν εκ των προτερων οτι δεν θα πολεμησουν και δεν θα υποστουν τις συνεπειες του πολεμου.
Ομως ξεχνατε οτι τον πολεμο δεν τον προκαλουμε μονο εμεις αλλα μας επιβαλλεται μερικες φορες.
Και δεν αναφερομαι στα ελληνοτουρκικα.
Δεν θα βαρεθω να το γραφω-λεω:Ποτε επικρατησε η απολυτη ειρηνη παγκοσμια;Ποτε,ουτε καν κοντα δεν φτασαμε.
Θα ελεγα πως γραφωντας για τους "guerrero του κοσμου" με αδικητε αλλα η γνωμη σας ειναι σεβαστη,και δεν εχω σκοπο να σας την αλλαξω.

@ποντικος

Αχα!Εισαι και γιωτα-γιωτα ζωη και κοτα ε;
Τα οσα εγραψες για την βραδια των Ιμιων σωστα.
Κριμα στους συναδελφους που χαθηκαν.
Πολιτικοι και στρατηγοι τα εκαναν αερα πατερα!

Δευ Μαϊ 15, 09:05:25 μμ 2006  
paragrafos said...

guerrero762 said...

"Θα ηθελα να μου απαντησετε αν οντως πιστευετε πως μπορει να υπαρξει αυτη η ουτοπια που οραματιζεστε.
"Οχι στον πολεμο" γραφετε."
-------------------------------

Έζησα τον πόλεμο σε πολυ τρυφερή ηλικία. Βέπετε, δεν τον ζουν μόνο εκείνοι που πολεμούν ή που νομίζουν ότι πολεμούν. Τον ζουν κυρίως και τον υφίστανται και οι άμαχοι: γέροντες, μανάδες και παιδάκια...

Και το έγκλημα υπήρχε και θα υπάρχει
και οι βιασμοί υπήρχαν και θα υπάρχουν
και οι παλιάνθρωποι υπήρχαν και θα υπάρχουν
και η εκμετάλλεση υπήρχε και θα υπάρχει

Παραδεχόμαστε ότι ανέκαθεν υπηρχε και θα υπάρχει ή απανθρωπιά.

Άλλο όμως αυτή η παραδοχή κι άλλο να ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ και να προσκυνάμε και να καλωσορίζουμε αυτήν την φρίκη ως μια φυσική και πρέπουσα κατάσταση.

Γι΄αυτό, κάθε σώφρονας έχει χρέος να καταδικάζει και να καταπολεμά με όλες του τις δυνάμεις και το έγκλημα και τα βασανιστήρια και τους βιασμούς και καθε είδος απανθρωπιάς.

Με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 15, 09:16:37 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Το σχόλιο των 8:08 διεγράφη. (Άργησα γιατί έλειπα).

Guerrero είστε συνεπής προς τον εαυτό σας και μας δείχνετε μία πραγματικότητα που χρήσιμο είναι να την θυμόμαστε. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με σας.

Όσο για τις πιθανότητες της ουτοπίας: Πολλά πράγματα θα φαίνονταν ουτοπικά στους στρατηλάτες των περασμένων αιώνων - ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου, η Διεθνής Αμνηστία... κι όμως λειτουργούν σήμερα. (Για να λέγατε στον Ταμερλάνο για την Συνθήκη της Γενεύης). Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε προσπαθώντας...

Δευ Μαϊ 15, 09:17:48 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

->Χριστόν Ομολογώ

Ο Κόκορας λάλησε μιά φορά.

Δεν ήταν την paragrafo που θέλησε να δαιμονίσει, αλλά εσένα.

Σου θυμίζω...

"+Αγαπάτε τους μισούντας ημάς+"

Δική σου και σωστή η πρωτοβουλία να θέλεις να ακολουθήσεις τον Λόγο του Θεού.

Θέλω να πετύχεις στην προσπάθειά σου.

Η σοφία του Αγίου Πνεύματος να σε οδηγεί.

Δευ Μαϊ 15, 09:25:14 μμ 2006  
Raven said...

Wraia apekthse "endiaferon" h syzhthsh: otan arxizoun oi xarakthrismoi (oute kai thhmamai posous metrhsa) mallon isxyei to "argumentum ad...raven". Mias kai to shmerhno post einai peri misous sas thimizw th gnwsth rhsh tou Aristotelh: "o anthrwpos pou zei monos einai h therio h thhrio". THHRIO: auto pou thireuetai, pou kynhgietai. O (synthrithkos) Aristotelhs ta eipe ola (opws kai o Camus arketous aiwnes argotera): auton pou den thelei na zhsei mazi mas pyrovolate ton: "giati autos borei na zei etsi ki oxi egw? Giati na einai pio exypnos apo mena? e den tha mas xalasei kai to magazi. Fate ton!" Misos dhladh kai pali misos...Egw mhlhsa gia mia stash zwhs sygekrimenh thn opoia AN akolouthousan arketoi kai koitazan prwta ta xalia tous, oute xespitwmata kai prosfygies, oute polemous, oute polla alla tha eixame. To na enoxleitai kaneis apo th stash zwhs tou diplanou tou deixnei polla gia tous "euaisthtous dhmokrates" mas. Ki exei maliasei o ND na mhlaei gia orthologismo aki isosthenia...

Εργοτελίνα h metafrash pou dialexes einai metria. Egw prothmw to prototypo...O Poe edw vazei ton hrwa tou na katalavei oti thn agaphmenh tou pou xathke den tha thn xanadei pote: oute s'authn th zwh oute sthn allh. An to katalavainan kapoioi auto mporei ta pragmata na htan kalytera gia olous...

Heinz, me ton Glenn diafwnoume alla exei epeixhrhmata. Posws m'endiaferei an meneis se nhsi, h an sou faei to spiti kanas tourkalas.

Δευ Μαϊ 15, 09:26:39 μμ 2006  
mickey said...

Επανήλθα μετά από αρκετές ώρες και έριξα μια ματιά στα σχόλια του γάτου (και του Andy στον οποίο αναφερόταν). Δε γνωρίζω αν όντως το ύφος των σχολίων ήταν τόσο κακό, καθώς έχω διαβάσει ελάχιστα και δεν έχω βρει ακόμα χρόνο για να τα δω. Εάν πάντως συνέβαλα σε αυτό το άσχημο κλίμα με την αναφορά μου στη "μαλακία" των "στρατόγκαυλων" ζητώ συγγνώμη.

Απλά δε μπορώ να φανταστώ ότι στον 21ο αιώνα η ανθρωπότητα δεν είναι ακόμα σε θέση να ξεφύγει από τη βαρβαρότητα - τουλάχιστον σε ιδεολογικό επίπεδο. Γι' αυτό και έκανα το λογοπαίγνιο ανάμεσα στους "τρελούς με τα πουλιά" (τίτλος πρόσφατου post) και στους "τρελούς με τα όπλα".

Σκόπευα να διαχωρίσω τους μάλλον ακίνδυνους παράφρονες που γεμίζουν τα άσυλα και τα ιδρύματα και τους λίαν επικίνδυνους παράφρονες που όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά κατέχουν περίοπτες θέσεις, πληρώνονται από το υστέρημά μας και απειλούν (ή έχουν και τα μέσα ακόμα) να φέρουν την καταστροφή. Ήτοι τους Μιλιταριστές (και περιπαικτικά "στρατόγκαυλους").

Γιατί μη μου πει κανείς πως δεν είναι παράλογο να ζεις και να αναπνέεις (ενίοτε να ηδονίζεσαι κιόλας) με την ιδέα του πολέμου. Και να παίζεις με τις ανθρώπινες ζωές σα να είναι μολυβένια στρατιωτάκια. Πραγματικά, δε θα μπορούσα ποτέ να βρίσκομαι στη θέση ενός στρατηγού π.χ. που γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα πρέπει να θυσιάσει κάποιες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές (στη στρατιωτική γλώσσα "απώλειες πολέμου") για να πετύχει η στρατηγική του!

Ο πόλεμος (και η βία γενικότερα, όπως π.χ. ο χουλιγκανισμός και οι βιασμοί) μετατρέπουν τον άνθρωπο στο πλέον βάρβαρο ον του πλανήτη. Το να σκοτώνεις για να φας ή να σκοτώνεσαι για να υπερασπίζεσαι τους δικούς σου υπάρχει και στη φύση. Ακόμα και μάχες μέχρι θανάτου για τον έρωτα μιας θηλυκιάς ή θάνατος πάνω στην ίδια την ερωτική πράξη.

Όμως το να σκοτώνεις ή να σκοτώνεσαι (και να βασανίζεις ή να βασανίζεσαι) για μια ιδέα ή ένα κομμάτι πανί και μάλιστα υπακούοντας τυφλά στα κελεύσματα κάποιου "ανώτερου" που δίνει ψυχρά διαταγές (συνήθως από την ασφάλεια του στρατηγείου του) είναι θλιβερό προνόμιο του ανθρώπου και άκρατος παραλογισμός - και δε με πείθει καμιά μα καμιά "εξήγηση".

Αν είναι στη φύση μας, να μη συμβιβαστούμε με αυτή. Και άλλα είναι στη φύση μας και τα καταπιέζουμε προκειμένου να συμβιώσουμε σε μια κοινωνία. Το μίσος δηλαδή θα βρούμε να αφήσουμε αχαλίνωτο; Ας το αλλάξουμε με συστηματική προσπάθεια (ακόμα και πίεση).

Ελπίζω πως η παγκοσμιοποίηση και η γενετική μηχανική θα δώσουν κάποτε οριστική λύση στο πρόβλημα και θα εξελιχθούμε σε ένα καλύτερο είδος. Μέχρι τότε ας προσπαθούμε να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο!

Δευ Μαϊ 15, 09:28:43 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

->paragrafo

Σε θαυμάζω κορίτσι για την υπομονή σου και την ανεξικακία σου.

Εύχομαι να μπορούσουμε όλοι μας να κρατήσουμε ότι καλύτερο προσφέρει η επαφή με τον Συνάνθρωπο και να έχουμε την δύναμη να ξεπεράσουμε την κακία που ρίχνεται εμπόδιο στην ψυχή μας και στην ψυχή τους.

Δευ Μαϊ 15, 09:37:36 μμ 2006  
synas said...

@apousia
Δεν είναι πιο φασίστας αυτός, που μιλά υπέρ του πολέμου, της βίας ή ακόμα και των κατά συρροή δολοφονιών απ’ αυτόν που του απαγορεύει να μιλήσει υπέρ αυτών. Επίσης, το να θίγεις ή να πληγώνεις κάποιον προσωπικά είναι κακότροπο, ακόμα κι απάνθρωπο, αλλά κι αυτό δεν απαγορεύεται. Όταν «ανοίγεται» κάποιος, είναι αναμενόμενες και οι επιθέσεις και οι ειρωνείες και οι λοιδορίες. Κάθε άνθρωπος σκέπτεται διαφορετικά. Αυτό τουλάχιστον ισχύει στην πραγματική ζωή. Γιατί να μην ισχύει και στην κατά blog ζωή;
Ο κος Δήμου σας έκανε τη χάρη, όμως, να διαγράψει το σχόλιο. Προφανώς το βλέπει αλλιώς το θέμα.

Δευ Μαϊ 15, 09:38:00 μμ 2006  
mickey said...

Guerrero said (9:05μμ):
"@ποντικος
Αχα!Εισαι και γιωτα-γιωτα ζωη και κοτα ε;"


Κι εσύ αν είχες 13 βαθμούς μυωπία στο ένα μάτι γιωτάς θα έβγαινες (άλλοι με μικρότερα κουσούρια απαλλάχτηκαν εντελώς). Ούτε το επεδίωξα ούτε καν το γνώριζα πριν παρουσιαστώ πως θα ήταν αιτία να μην πάρω όπλο (έτσι αποφάνθηκαν ο οφθαλμίατρος και η επιτροπή που με είδαν).

Φυσικά υπηρέτησα πλήρως τη θητεία μου και τουλάχιστον με την εργασία μου πρόσφερα στη μαμά-πατρίδα αρκετά παραπάνω από μια ακόμα απλή σκοπιά. Δυστυχώς δε γλίτωσα καμιά αγγαρεία - Καλλιόπη, σκουπίδια, καζάνια κλπ :(

Μια πάντως και το αναφέρεις, ζωή και κότα πέρασα στην επαρχία και πρέπει να είμαι από τους ελάχιστους που προσπάθησαν να κόψουν τη μετάθεσή τους στην Αθήνα (ήθελαν κάποιους με τις γνώσεις μου). Στην αρχή ειδικά ήταν μεγάλη πίκρα :(

Πάντως από τις υπηρεσίες που πέρασα έμαθα πολλά. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί ο στρατός σε άλλα κράτη, αλλά εδώ είναι μάλλον το απόλυτο θέατρο του παραλόγου και γίνεται η πλέον ασύστολη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος (εσύ φυσικά τα ξέρεις κι από μέσα καλύτερα από μένα).

Συμφωνώ πως όποιος θέλει να πάει στρατό, να το κάνει συνειδητοποιημένα και να καταργηθεί η υποχρεωτική θητεία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου - απλά συντηρούμε μια κακιά συνήθεια!

Δευ Μαϊ 15, 09:47:44 μμ 2006  
heinz said...

This post has been removed by a blog administrator.

Δευ Μαϊ 15, 09:49:15 μμ 2006  
free rider said...

heinz 1.14 συμφωνώ και το ξεχώρισα απ’ όλα τα ποστ.
Κατά τα άλλα κουράστηκα μια και διάβασα όλο το ποστ με τόσο μίσος να τρέχει διάχυτο μέσα του.
Μήπως τελικά έβγαλε στην επιφάνεια αυτό που υπάρχει μέσα και σιγοβράζει ? κατά πόσο μπορούμε να λέμε ότι διαφέρουμε από τους ακαλλιέργητους μαμελούκους?
Καλύτερα να προσπαθήσουμε να αποστασιοποιηθούμε από τα πράγματα , έλα όμως που σου λέει ο άλλος εδώ μου σφάξανε τους γονείς τα αδέλφια τι να του πείς τότε?
Τίποτα . απλά τίποτα , μόνο όταν φύγουν αυτές οι γενιές από το προσκήνιο και έρθουν άλλες και άλλες με τα χρόνια θα μπορέσει να λείψει αυτό που έχει χαραχτεί στο DNA μας . Όπως με το αντάρτικο (αν και είναι διαφορετικό) όπως με όλες τις μεγάλες διαφορές . Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν άλλα τέτοια γεγονότα να ξαναζεσταίνουν αυτό το μίσος. ..ας ελπίσουμε,….

Δευ Μαϊ 15, 09:51:49 μμ 2006  
harry reloaded said...

Με ενδιαφερει μια αναλυση απο τους Κυπριους του μπλογκ για τα πολιτικα & εθνικα πιστευω των Κυπριων,ιδιως πανω στους αξονες αριστερος- δεξιος,τουρκοφιλος -τουρκοεχθρικος & γραικοφιλος -γραικοεχθρικος.

Δευ Μαϊ 15, 09:55:11 μμ 2006  
heinz said...

@free rider

"κατά πόσο μπορούμε να λέμε ότι διαφέρουμε από τους ακαλλιέργητους μαμελούκους"

Τώρα εσείς γενικεύετε όμως. Δεν νομίζω ότι είναι έτσι...

Δευ Μαϊ 15, 10:05:04 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Λυπάμαι Heinz αλλά έχω ζητήσει να μην βρίζουμε...

Δευ Μαϊ 15, 10:06:40 μμ 2006  
free rider said...

Ένα από τα συστηματικά μαθήματα που κάνω στους μαθητές μου είναι να τους βάζω σε ένα παραμύθι.
Λοιπόν κύριοι αύριο το πρωί ακούμε στο ραδιόφωνο ότι έγινε εισβολή στη Ρόδο και σκοτώνουν τους Ροδίτες. Μάλιστα.. ποιοι από σας θα θέλανε να πάνε να πολεμήσουν για τους Ροδίτες? Σιγά τώρα μην τρέχουμε εμείς οι βολεμένοι Αθηναίοι στους βρωμοροδίτες (συγνώμη προκαταβολικά) και να σκοτωνόμαστε γι‘ αυτούς?
Στην αρχή λοιπόν όλοι οι μαθητές ανταποκρίνονται με μια δυσαρέσκεια του στυλ άσε μας τώρα που να τρέχουμε ..παρ όλα αυτά η κουβέντα τραβάει και όπως εξελίσσεται φτάνει στο σημείο να βγουν ορισμένα συμπεράσματα..
Πρέπει να πας να πολεμήσεις ή τέλος πάντων να κάνεις ότι μπορείς για τον συνάνθρωπό σου είτε βρίσκεται στην απέναντι πολυκατοικία είτε βρίσκεται στη Ρόδο. Αυτό σε διαφοροποιεί . Δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι ότι νοιάζεσαι. Δείχνει ακόμα ότι διαφέρεις από τα ζώα από τους λύκους που ζούνε μόνο για τον εαυτό τους ή της αγέλη τους. Ειδικά με τέτοια συμπεριφορά αποδεικνύεις ότι το σύστημα περιοδικά τηλεόραση λαιφ στάυλ γκλαμουριά βανδή βίσσυ γιουροβίζιον (ρε πούστημ 170.000 ευρώ είναι πρόκληση για ένα γαμοφόρεμα..) δεν σε έχει αφομοιώσει…
Κάποιος μαθητής θυμάμαι γύρισε και μου είπε στο περίπου..
Ξέρεις ήρθα εδώ , άκουσα ότι μου είπες δεν μου τα είχανε ξαναπεί ποτέ και άρχισα να σκέφτομαι πιο πολύ τα πράγματα ..
Και μόνο που το ξαναθυμήθηκα βούρκωσα για όσα άκουσα από αυτό το στόμα ..έστω κι ένας να αλλάξει γνώμη..

Δευ Μαϊ 15, 10:07:20 μμ 2006  
free rider said...

heinz

κατά πόσο μπορούμε να λέμε ότι διαφέρουμε από τους ακαλλιέργητους μαμελούκους"

Τώρα εσείς γενικεύετε όμως. Δεν νομίζω ότι είναι έτσι...

σίγουρα υπερβάλω και γενικεύω ..και δεν είναι έτσι αλλά μέ τόσο μίσος που ρούφηξα διαβάζοντας όλο το ποστ ..
πραγματικά κουράστηκα..
επανορθώνω.

Δευ Μαϊ 15, 10:11:18 μμ 2006  
paragrafos said...

harry reloaded said...
Με ενδιαφερει μια αναλυση απο τους Κυπριους του μπλογκ για τα πολιτικα & εθνικα πιστευω των Κυπριων,ιδιως πανω στους αξονες αριστερος- δεξιος,τουρκοφιλος -τουρκοεχθρικος & γραικοφιλος -γραικοεχθρικος.
-------------------------------

Καλησπερα σας κύριε Χάρρυ! Χαθήκατε! Ελπίζω να είστε όλη η οικογένεια καλά!


Όσο πιο αντικειμενικά γίνεται:

Στην Κύπρο, τα τελεταία πέντε-έξι χρόνια συνέβησαν κοσμογονικές αλλάγές. Επείδη ήδη έχω φλυαρήσει θα μιλήσω επιγραμματικά: η παραδοσιακή δεξιά με τη φασιστογριβική παραδοση, μπολιάστηκε από φιλελεύθερα πνεύματα και ένα κομμάτι της "αναθεωρητικής" αριστεράς και έγινε κηρυκας της επανένωσης του νησιού βάσει του "σχεδίου ΑνΑν πέντε".

Η παραδοσιακή λενινίζουσα αριστερα που χρονια μονοπωλούσε και προωθούσε την συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ έμεινε από καύσιμα, μάλλον για τον ίδιο λόγο που έμεινα κι εγώ: ο συνθηκες εγγυήσεως δεν καταπίνονται με τίποτε.

Με αγάπη

Παράγραφος

(Υπάρχει βέβαια και η άποψη του κυρίου Κυριάκου ο οποίος τα βλέπει αλλιώς.)

Δευ Μαϊ 15, 10:14:04 μμ 2006  
Raven said...

@paragrafos

H mhtera mou zouse me thn oikogeneia ths sthn Polh. Ta gegonota tou '64 tous anagasan na fygoun opws opws. Isa pou prolavan. Arketoi gnwstoi tous "den prolavan"...o pappous mou eixe provlhma sto xeri tou ef'orou zwhs apo mia efialtikh vradia pou perase sto tmhma: tou zhthsan n'allaxei to eponymo tou gia na mhn fenetai ellhniko kai arnhthike...paei kai to spiti paei kai h periousia kinhta kai akinhta, pane ola. Tous emeine omws oti polytimotero eixan: h zwh tous kai h zwh twn paidiwn tous. Me ton kairo to apodexthke. H giagia mou mexri to telos eixe kollhsei ekei...axize? Den xerw thn istoria sou alla nomizw oti den axizei na menoume sto parelthon kai na xanoume to paron. H zwh einai toso mikrh ...

Δευ Μαϊ 15, 10:17:55 μμ 2006  
heinz said...

Nikos Dimou said...

"Λυπάμαι Heinz αλλά έχω ζητήσει να μην βρίζουμε... "

Δεν κατάλαβα???????

Δευ Μαϊ 15, 10:23:29 μμ 2006  
mickey said...

Μα τι γίνεται εδώ μέσα;

Ο william dick ήταν ο σαλτάρω (ID: 16802795) και δε με ενδιαφέρει τι έγραψε. Ο Heinz όμως τι στο καλό έγραψε και σβήστηκε από τον γάτο;

Τέλος πάντων, πάω να συνεχίσω τη δουλειά :(

Δευ Μαϊ 15, 10:23:35 μμ 2006  
paragrafos said...

(Αχ, αγαπημένε μου ΝικόΔημε, αυτο το τριήμερο... Κατευθείαν στην καρδιά μου πήγαν αυτά τα ποστ και...)


Αν και έχω εξοντωθεί, σήμερα, (από εκεί να δουλεύω τάχα και από εδώ να γράφω) και την κορούλα μου την είδα μόλις μια ώρα, ωστόσο...

Ευτυχώς που εμφανίστηκε και ο κύριος Κυριάκος, η άλλη φωνή της Κύπρου, της περιθωριακής διανόησης που οραματίζεται την Κύπρο (θεού θέλοντος) του επόμενου αιώνα. (Το λεώ και το εννοώ.)

Ωστόσο, τις απόψεις του νεοκυπριακού συνδέσμου, αν και τις σέβομαι απολύτως, τις θεωρώ άκαιρες (άλλες είναι οι προτεραιότητες Τώρα) και εξωπραγματικές (ισοδυναμούν με πνευματικό και ιδεολογική πρωταθλητισμό).

Συνήθως, πρώτα χτίζεις το σπίτι, κι ύστερα βάζεις τη... θέρμανση. Εμείς, όχι σπίτι δεν έχουμε ακόμα, αλλα και το οικόπεδο είναι μοιρασμένο...

Με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 15, 10:28:57 μμ 2006  
heinz said...

@NΔ

Να σας πω τι ακριβώς είναι ύβρις κ. Δήμου:

"Raven said...


...Tou apanthsa oti an ginei polemos egw tha pinw ton cafe mou sto Café de Flore...Le Saint Germain c'est magnifique...quelle guèrre...(oute kai katalave ti akouse alla poios ton xezei...). Kalhnyxta. "

"heinz said...
όποιος την κάνει γιατί δεν θέλει τον πόλεμο, καλό του δρόμο. Αλλά να μην ξαναγυρίσει ποτέ

Dysthxws gia sena kai tous geitones sou tha xanagyrisw.
...Egw fysika gia diakopes mono. Ta nhsia eite ellhnika eite tourkika h idia thalasa tha ta vrexei. Ton ypoloipo kairo tha vriskomai se mia sovarh xwra pou vgazw ta tripla apo sena, kai tous geitones sou pou klaigontai gia mia thesh sto dhmosio..."

Αυτό είναι ύβρις. Δεν θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε για να νοιώσετε εσείς ή όποιος άλλος καλύτερα.

Δικός σας ο χώρος και κρατάτε ό,τι ζύγι θέλετε. Αλλά, προσοχή στους χαρακτηρισμούς παρακαλώ.

Δευ Μαϊ 15, 10:32:09 μμ 2006  
Raven said...

free rider said...

Δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι ότι νοιάζεσαι.

To thema einai na deixnei kaneis h na endiaferertai pragmati? Sevomai thn apopsh sas, alla nomizw oti stis idees ola eukola einai. Pisteuw oti an ginotan pragmati kati kai yphrxe h epilogh (twra den yparxei: timwreitai me thanato h loipotaxia en kairo polemou), ligoi tha kyndyneuan oikoiothelws.

Δευ Μαϊ 15, 10:39:43 μμ 2006  
paragrafos said...

Raven said...
@paragrafos

H mhtera mou zouse me thn oikogeneia ths sthn Polh. Ta gegonota tou '64 tous anagasan na fygoun opws opws. Isa pou prolavan. Arketoi gnwstoi tous "den prolavan"...o pappous mou eixe provlhma sto xeri tou ef'orou zwhs apo mia efialtikh vradia pou perase sto tmhma: tou zhthsan n'allaxei to eponymo tou gia na mhn fenetai ellhniko kai arnhthike...paei kai to spiti paei kai h periousia kinhta kai akinhta, pane ola. Tous emeine omws oti polytimotero eixan: h zwh tous kai h zwh twn paidiwn tous. Me ton kairo to apodexthke. H giagia mou mexri to telos eixe kollhsei ekei...axize?
----------------------------

Την πιο φριχτή εμπειρία στο Λονδίνο (μίσος) την είχα από μια γριά Ρωμιά της Πόλης: "εσείς μας καταστρέψατε, εσείς και η Κύρπος σας που να βουλιάζατε καλύτερα..." Έμεινα άναυδη από τις κατάρες.

Αμέσω όμως κατάλαβα ότι μιλούσε για τα Σεπτεμβριανά του 55, όταν (για αντίποινα προς την 1η Απριλίου του 55) με προβοκατσια η Τουρκ. κυβέρνηση του Μεντερές (μετά θα τον κρεμάσουν ως υπεύθυνο για τα έκτροπα) θα ξεσηκώσει ανατολίτες Τουρκους και θα τους φέρει στην Πόλη για να καταστρέψουν τα της ελληνικής παροικίας... Εκείνη η τραγωδία έχει ξεχαστεί... Εμείς ξεσηκωθήκαμε, εκείνους ξεσπιτωσανε... Και ήταν ήσυχοι άνθρωποι, δεν είχανε πειράξει ποτέ κανέναν (τολμούσανε κι όλας;)

Αχ..

Εκείνο όμως που δεν κατάλαβα είναι το ερώτημά σας: "άξιζε;"

Τι εννοείτε;


Με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 15, 10:39:46 μμ 2006  
mickey said...

Πριν λίγο στο "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" της ΕΤ-1 είδα έναν πατέρα που είχε χάσει το γιο του στον πόλεμο του Ιράκ να λέει πως θα θυσίαζε και τον δεύτερο γιο του προκειμένου να απελευθερωθούν οι λαοί του Ιράκ, του Αφγανιστάν και όλου του κόσμου από την τυραννία! Και φαινόταν πως ΟΝΤΩΣ το πίστευε!

Αγνός ιδεαλισμός (και μάλιστα υπερεθνικός!) η απίστευτη παράνοια; Βλέπετε πως το συλλογικό μίσος δεν είναι αναγκαίο για έναν επιθετικό πόλεμο. Άλλωστε κανείς Αμερικανός δε νομίζω πως μισεί τους Ιρακινούς ή τους Ιρανούς. Το ιδεολογικό παιχνίδι των μαζών μπορεί κάλλιστα να παίζεται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο ;)

Δευ Μαϊ 15, 10:43:39 μμ 2006  
heinz said...

@paragrafos

Υποθέτω ότι εννοούσε ότι - σε αντίθεση με πολλούς εδώ μέσα - η ίδια, αλλά και το Τουρκικό κράτος, αντιμετωπίζουν τον Ελληνισμό ενιαία.

Δευ Μαϊ 15, 10:44:01 μμ 2006  
mickey said...

Εννοώ φυσικά ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ πατέρα, έτσι;

Δευ Μαϊ 15, 10:44:51 μμ 2006  
apousia said...

@synas 9:38μ.μ.
Δεν θα επανατοποθετηθώ ΠΟΤΕ επί του συγκεκριμένου θέματος.
Εμμένω στα όσα έγραψα περί ανοχής.
Η ανοχή δεν είναι κάτι που ή υπάρχει ή δεν υπάρχει.
Επιμένω πως ενίοτε δεν περιποιεί τιμή,να επιδεικνύεις ανοχή σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.Το αντίθετο!
Τα περί φασισμού,τα αντιπαρέρχομαι..
Ίσως έχετε καλή προαίρεση,ίσως δεν γνωρίζετε,προσπαθώ να θυμηθώ ποια ακριβώς χρονική περίοδο,ήρθατε στο blog...
Σταματώ,καληνύχτα σας.

Δευ Μαϊ 15, 10:51:39 μμ 2006  
glenn said...

Κάτσε heinz μη συγχίζεσαι, προφανώς εμένα εννοεί. Πιο πριν από σένα έγραψα στον rave χειρότερα. Είμαι ο σημερινός "πρωταγωνιστής της φτήνειας". Ωστόσο έχω ακόμη στο χαρτοφυλάκιό μου κάτι χρεωμένους παρθενώνες...

Δευ Μαϊ 15, 10:52:07 μμ 2006  
Raven said...

@paragrafos

Ennousa oti gia mena den axize na menei proskollhmenh sto parelthon kai na xanei th zwh ths sto paron oso kai an auto ponouse...Bebaia ekeinh ta ezhse oxi egw. An ta eixa zhsei ki egw mporei na eixa diaforetikh gnwmh

Δευ Μαϊ 15, 10:53:30 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

heinz said...
@NΔ
"Να σας πω τι ακριβώς είναι ύβρις κ. Δήμου."

Η υπεροψία σας αγαπητέ Heinz είναι απίθανη. Ίσως δεν καταλαβαίνετε το θράσος σας - εγώ παρά τα χρόνια και την δουλειά μου δεν θα μιλούσα ποτέ σε κάποιον με αυτό το ύφος. Θα με μάθετε λοιπόν εσείς τι είναι ύβρις (όπως όλη μέρα σήμερα παραδίδατε μαθήματα στο blog).

Η άποψή μου είναι πως ύβρεις είναι οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήσατε για τον raven. Κι εγώ διαφωνώ με αυτά που γράφει όμως δεν τον χαρακτήρισα - ούτε αυτός μίλησε άσκημα για σας προσωπικά.

Δευ Μαϊ 15, 10:56:28 μμ 2006  
Yosemite Sam said...

Παρεμβαίνω για να εκφέρω μια γνώμη αν και κανείς δεν μου τη ζήτησε.

Ο raven είναι κομματάκι προκλητικός.Με δυο λόγια είναι σαν να λέει:

Και τι με νοιάζει εμένα και να σας σφάξουν οι τούρκοι;

Εγώ τις παραλίες σας θέλω νάρχομαι για τα μπανάκια μου.

Απο την άλλη είναι γνωστό στους παροικούντες ότι ο heinz έχει τον καυγά στο αίμα του.

Ε δε θέλει και πολύ να αρχίσουν τις καρεκλιές.

Προσωπικά δεν με απασχολεί και ιδιαίτερα.Ολα αυτά δίνουν και μια ζωντάνια στο blog.

Αντε το πολύ πολύ να μαυρίσουν μερικά pixel παραπάνω στην οθόνη..

Δευ Μαϊ 15, 10:57:36 μμ 2006  
mickey said...

Δείτε και αυτό.

Ακόμα και η απώλεια παιδιών των ίδιων των ηγετών από βομβαρδισμούς παύει να είναι εμπόδιο για τη διεθνή διπλωματία όταν υπάρχουν "αμοιβαία συμφέροντα" ;)

Μήπως το "συλλογικό μίσος" είναι πλέον très passe και είμαστε από τους λίγους λαούς (μαζί με τους γείτονες) που ακόμα ζουν με "αλύτρωτες πατρίδες" και "ιστορική αποκατάσταση";

Με κάθε σεβασμό στη μνήμη των νεκρών και των βασανισμένων - είτε πρόκειται για τους πρόσφυγες του Αττίλα και της καταστροφής Σμύρνης είτε για τους σφαγμένους Τούρκους και Εβραίους της Τριπολιτσάς από την "ένδοξη" άλωσή της...

Δευ Μαϊ 15, 10:58:32 μμ 2006  
cyberdust said...

Δυστυχώς θα συμφωνήσω με τον guerrero, διότι σε πολλά σημεία έχει δίκιο απόλυτο. Ο πόλεμος είναι hard-wired στην ανθρώπινη φύση, αυτή είναι η φύση του ανθρώπου και δεν αλλάζει. Είναι σαν να προσπαθείτε έναν πίθηκο να εκπαιδεύσετε να λύνει ασκήσεις μαθηματικών. Τον χρόνο σας θα χάσετε. Όσοι έχουν μεγαλώσει παιδιά και τα παρατηρήσει από μικρά τον χαρακτήρα τους, θα με καταλάβουν. Δεν υπάρχουν παιδιά που δεν προσπάθησαν να αρπάξουν το παιχνίδι του αλλουνού, και ας έχουν δικά τους όσα θέλουν και ας το δικό τους παιχνίδι είναι ολόιδιο. Το άλλο παιδί είτε θα κάτσει και θα το ανεχτεί, ή θα αρχίσει ένας καβγάς. Κανείς δεν έχει μάθει το παιδί να ζηλεύει και να καβγαδίζει, είναι στην φύση του ανθρώπου. Κατά παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και η φύση του ανθρώπου σε μεγαλύτερες ομάδες. Λογική δεν υπάρχει. Η Ελλάδα (τυχόν) να επεκτείνει τα μίλια τις στα 12 επειδή έτσι μας συμφέρει σαν κράτος και τις Τουρκίας δεν θα αρέσει αυτό είτε για λόγους αντικειμενικού συμφέροντος, είτε από ζήλια να μην αποκτήσει ο γείτονας στρατηγικά πλεονεκτήματα και ο πόλεμος ξεσπά. Σε πιο γενικευμένο πνεύμα, της Αμερικής συμφέρει να κυριαρχεί το Δολάριο ως διεθνές νόμισμα στο διεθνές εμπόριο, αυτό την κρατά δυνατή. Σε περίπτωση που κάποια χώρα το αρνηθεί αυτό και αλλάξει στο ευρωπαϊκό Ευρώ, αυτό αντιστοιχεί με κήρυξη πολέμου εκ μέρους της Αμερικής και αυτό το θέατρο βλέπουμε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με το Ιράκ και τώρα με το Ιράν. Λογική δεν υπάρχει, ούτε μισούν οι Αμερικάνοι τους Ιρανούς. Μόνον συμφέροντα οικονομικά. Οπότε οι Αμερικάνοι θα πολεμήσουν να κρατήσουν το στάτους κβό της αμερικάνικης κυριαρχίας, ίσως και να την επεκτείνουν, αλλά και οι Ιρανοί να υπερασπίσουν τα δικά τους οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Ο πόλεμος θα σταματήσει να υπάρχει μόνον αν όλοι γίνουμε υπόδουλοι ενός κυρίαρχου κράτους / ομοσπονδία, είτε αυτή η ομοσπονδία λέγεται Αμερική για τον υπόλοιπο κόσμο, είτε ΕΕ για την περιοχή μας. Αυτόκλητοι υπόδουλοι, ή με το ζόρι. Οι Ιρανοί και το Ιράκ διάλεξαν το δύσκολο μονοπάτι.

Δευ Μαϊ 15, 11:09:13 μμ 2006  
paragrafos said...

Raven said...

"...o pappous mou eixe provlhma sto xeri tou ef'orou zwhs apo mia efialtikh vradia pou perase sto tmhma: tou zhthsan n'allaxei to eponymo tou gia na mhn fenetai ellhniko kai arnhthike...paei kai to spiti paei kai h periousia kinhta kai akinhta, pane ola. ...axize? "

---------------------


Ξαναδιάβασα το σχόλιό σας, κύριε Ραβέν, και ανατρίχιασα...

Μοιάζουν λίγο - τι λίγο, πολυ, κατάιδιες είναι- οι τύχες του παππού και της γιαγιά σας με τη δική μας: εκείνοι στα γεράματα κι εγώ παιδούλα...

Συγγνώμη που είμαι κάπως συναισθηματική και τώρα τα μάτια μου θόλωσαν λίγο.. αλλά ρωτάτε αν άξιζε...

Πολλές φορες στα όνειρά μου έρχονται κάτι περίεργες εικόνες από το πουθενά: βλέπω τον καημένο το αδελφούλη μου πολύ μικρό σε μια πεζούλα δίπλα απο τη μανούλα που είναι κορίτσι και από πάνω ένα παλιό σπιτάκι...

Μου πήρε χρόνια να καταλάβω ότι ήταν -είπα, ήταν;- το... σπίτι μας στη Μόρφου... Και δεν το βγάζω από το μυαλό μου... και με αυτην την εικόνα θα πεθάνω...

και ρωτάτε αν άξιζε...

Φαίνεται όταν πληγώνονται οι άντρες, θυμώνουν, ενώ μερικές όταν πληγώνονται κλαίνε...

Και πριν κύριε Raven, πληγώθηκα όταν διάβασα αυτό που είπατε για νησια και διακοπες. Βλέπετε, αν και μισή, η Κύπρος μας παραμένει νησι... Κι εδώ όντως έχουμε τουρκικά στρατεύματα... Μερικές φορές τα λόγια μας προκαλούν στους άλλους πόνο που ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε...

(Αντε πια, και είχα δώσει υποσχεση στον ευατό μου να παραμείνω λογική και ψύχραιμη!)

Με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 15, 11:10:12 μμ 2006  
guerrero762 said...

@κ.Δημου Ν.
Με καλυψε η απαντηση σας,αν και διαφωνω.Δεν εχω σκοπο να σας κουρασω.Πιστευω καταλαβατε τι εννοω.

@ποντικος
Στρατηγος δεν θα γινω ποτε αρα ουτε εγω θα βρεθω στη θεση να διαταξω καποιους να πεθανουν.Πιθανοτατα να διαταξω να πεθανουν αυτους που θα ειναι διπλα μου και θα διετρεχουν τον ιδιο κινδυνο με εμενα.
Να προσπαθησω να διαλυσω καποια στερεοτυπα.Ενας στρατηγος δεν ειναι κατ'αναγκη ο ασχετος,αρρωστημενα μιλιταριστης,εκ του ασφαλους μαχιμος.
Κανενας στρατηγος δεν διοριστηκε στρατηγος,εφτασε εκει.
Ενας στρατηγος δεν ειναι δυνατον και δεν ειναι λογικο να πολεμαει με το οπλο στο χερι στη πρωτη γραμμη.Δεν ειναι αυτη η δουλεια του.Εχει και αρκετους στρατηγους που πολεμησαν στη πρωτη γραμμη οταν κατειχαν χαμηλοτερους βαθμους.
Μην τα ισοπεδωνουμε ολα.
Εχω γνωρισει στρατηγους και στρατηγους.Απο παλλικαρια πραγματικα,ηγετες με ολη την σημασια της λεξης και φυσικα καραγκιοζηδες,που πηραν τα αστερια γλυφωντας.
Δεν τρεφω καμμια αντιπαθεια προς αυτους που δεν τους αρεσει ο στρατος.
Περι ορεξεως που λεμε.Ξερω οτι εμενα μου αρεσει και πολλυ μαλιστα,αν οχι ο στρατος που υπηρετω,ο στρατος σαν ιδεα.
Μερικοι δινουν μαλιστα στο στρατο και τον πολεμο μια θρησκευτικη μυστικιστικη σχεδον διασταση,περαν απο καραβανιες και εθνη και σημαιες.
Ακουγετε ελκυστικο αν και παρατραβηγμενο.Μια ιδεα αυτης της στρατογκαυλιασης για την στρατογκαυλιαση ειναι η Λεγεωνα των Ξενων.
Legion Patria Nostra.
Ακομα δε και οι εταιρειες "συμβουλων ασφαλειας" π.χ Blackwater που ειναι ιδιωτικοι στρατοι προς ενοικιαση.
Η οι "ρομαντικοι" μισθοφοροι ολων των εποχων,και οι θρυλικοι μισθοφοροι της δεκαετιας του '70.
Αν εχεις ακουστα το Dogs of war
του F.Forsyth.

@paragrafos
Εφοσον αποδεχεστε πως υπαρχει το σκοτος και πως δεν εχουν ολοι(ατομα,κρατη ή λαοι)τις αγνοτερες των προθεσεων και διαθεση διαλογου τοτε ας υπαρχουν καποιοι που να δεχονται να μπορουν να αντιμετωπισουν το κακο.
Εγραψα βρεθηκα σε πολεμο,δεν διευκρινησα οτι και αν πολεμησα ή νομιζω οτι πολεμησα.
Κατι τετοιο θα ητο εξαιτερικα αστειο.Ειπαμε εδω μεσα(διαδυκτιο)οτι δηλωσεις εισαι αλλα και στις δηλωσεις να βαζουμε και λιγο χαλιναρι.Οπως και να εχει εκπροσωπουμε αλλους πλανητες και δεν υπαρχει common ground.

Οπως εγραψε και ο W.Shakespeare
Cry Havoc and let slip the Dogs Of War

Δευ Μαϊ 15, 11:11:19 μμ 2006  
Raven said...

Yosemite Sam said...
Ο raven είναι κομματάκι προκλητικός.

Exete dikio. Hmoun ontws proklhtikos kai kapws ypervolikos se orismenes ekfraseis. Parola auta, eilikrina den pisteuw oti yparxoun anidioteleis anthrwpoi. Einai sth fysh mas prwta na koitame ton eauto mas kai ystera tous allous...

Δευ Μαϊ 15, 11:11:57 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> κοράκι

"H giagia mou mexri to telos eixe kollhsei ekei...axize?"

Δεν είχε "κολλήσει" η γιαγιά σου.
Είχε "σταματήσει" ο νούς της κι η καρδιά της στα αγαπημένα πρόσωπα που άφησε πίσω, ζωντανά και πεθαμένα, στο σπίτι της, στον κήπο της, την εκκλησία της, την γειτονιά της, την Πόλη της, την ζωή της.

Σκέψου τί πιο πολύτιμο έχεις αυτη τη στιγμή στην νεανική ζωή σου.
Ας πούμε τα νιάτα σου.
Άν κάποιος, η "τυχη", σου έδινε ένα φαρμάκι και σ' έκανε μιά μέρα να ζείς στην ηλικία που θυμάσαι τελευταία την γιαγιά σου, δεν θα χες και σύ "κολλήσει" στα αδικοχαμένα νιάτα σου;

Νεαρέ Φίλε,
δεν έχεις ακόμη χάσει κάτι πολύτιμο, που το είχες κέρδισει με πολύ κόπο, και τ'αγαπούσες τόσο πολύ. Τότε θα γνωρίσεις ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ.

Αξιζε για την γιαγιά σου,
αν την αγαπάς και θέλεις να την θυμάσαι, να την θυμάσαι με το χαμόγελό της αλλά και με τον πόνο της.
Δεν υπάρχει φίλτρο να ξεχωρίζει τα δύο στούς Ανθρώπους.

Δευ Μαϊ 15, 11:15:51 μμ 2006  
Vrennus said...

Τελικά, την προτροπή του οικοδεσπότη μας αφήστε τα μίση και πιάστε το γ***σι κάποιοι την πήραν στραβά και τα γ***σαν όλα στο blog. Κρίμα. Τι ερώτημα είπαμε ότι θέσατε στο σχόλιο των 11:29 πμ (στις 15/5) αγαπητέ ΝΔ;

Δευ Μαϊ 15, 11:16:55 μμ 2006  
Raven said...

@paragrafos

Basika otan eipa gia nhsia den eixa sto myalo mou thn Kypro. Th glamourath Mykono eixa kai orismenous rwmious pou perasan ap'to bouzouki tou zabeta sto club paradise kai den mporoun kai xwris auto. Pandws exete dikio: Μερικές φορές τα λόγια μας προκαλούν στους άλλους πόνο που ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε...O logos pou evgala kapoio thymo ofeiletai se arketa mezemena asxhma xronia sthn ellada. Lypamai pragmatika an sas stenoxwrisa...

@Το σωστό να λέγεται
Isws kai na exete dikio. Prospathw omws panta na vlepw mprosta analogizomenos to peperasmeno ths mias kai monhs mas zwhs...

Δευ Μαϊ 15, 11:33:46 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Vrennus said...
"Τελικά, την προτροπή του οικοδεσπότη μας αφήστε τα μίση και πιάστε το γ***σι κάποιοι την πήραν στραβά και τα γ***σαν όλα στο blog".

Πράγματι - ήταν ένα post που στράβωσε. Δεν ήταν οι διαφωνίες και αυτά που ειπώθηκαν αλλά ο τρόπος και το ύφος.

Ξαναδιαβάζω το Slaughterhouse 5 του Kurt Vonnegut ένα από τα πιο δυνατά αντιπολεμικά βιβλία.

Πάω για ύπνο. Ελπίζω αύριο το πρωί να μου έρθει έμπνευση για κάποιο καινούργιο post που θα μας ξαναφέρει κοντά - γιατί σήμερα γίναμε όχι από 18 αλλά από 218 χωριά...

Δευ Μαϊ 15, 11:41:35 μμ 2006  
Dr Strange said...

Εγώ πάλι, κι επειδή λέχθηκαν κάποια αρνητικά πράγματα για τήν ποιότητα τών σημερινών σχολίων, θα ήθελα να πω ότι, μέχρι και τό σχόλιο τού heinz στή 1:14μμ, βρήκα τή συζήτηση μεστή και ενδιαφέρουσα (όσο κι αν δεν πήγε εκεί που θα προτιμούσα). Στή συνέχεια ξεστράτισε πράγματι σε τσακωμό (σχετικά ενδιαφέροντα κι αυτόν), δεν θα ψέξω όμως γι' αυτό τόν heinz, τή στάση τού οποίου στή 1:46μμ τή νοιώθω (και τή συμμερίζομαι). Ενδιαφέρον όμως είναι ότι η μια κουβέντα έφερε τήν άλλη, πράγμα που εικονογραφεί και λίγο τήν ιδέα ότι τό μίσος φέρνει μίσος, ή και τά λεγόμενα τού ΝΔ για τό πώς συζητούμε εμείς οι άνδρες. Από τήν άλλη, εμένα μ' αρέσουν και οι αντρίκιοι τσακωμοί, μόνο που, όταν μένουν στά λόγια, τραινάρουν και δεν λύνονται.

Δευ Μαϊ 15, 11:43:10 μμ 2006  
heinz said...

@ΝΔ

ύβρις: Πάσα αυθάδης, ιταμή και προσβλητική έκφρασις (λεξ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ)

Και σας υπενθυμίζω ότι, εσείς χρησιμοποιήσατε τον χαρακτηρισμό άμετρα (κυριολεκτικά) για να χαρακτηρίσετε γραφόμενά μου. Το "άμετρα" καταφανώς υποδηλώνει την τήρηση πολλών μέτρων εκ μέρους σας, πράγμα που άλλωστε ήδη επεσήμανα.

"Η υπεροψία σας αγαπητέ Heinz είναι απίθανη."

Δεν το νομίζω καθόλου. Υπεροπτικές είναι οι απόψεις όπως του Raven που θεωρούν τους πληθυσμούς των ακριτικών νησιών, προφανώς κάποιο είδος εγγενούς πανίδας, που πάει παρέα με το νησί.

Όσο για το ποιός παραδίδει μαθήματα, προσωπικά ουδέποτε ευαρεστήθηκα να με αποκαλούν "δάσκαλο".

Καταφανώς κύριε Δήμου, έχουμε διαφορετικά πλαίσια αρχών.

Δευ Μαϊ 15, 11:45:45 μμ 2006  
paragrafos said...

Raven said...

" Lypamai pragmatika an sas stenoxwrisa..."
------------------------------

Μην ανησυχείτε για μένα. Μάλλον αφορμή ήθελα να στεναχωρηθώ. Αφήστε που νομίζω ότι γεννήθηκα θλιμμένη και οι δυο τρεις αναποδιές απλώς μεγάλωσαν το κακό.. Σας παρακαλώ, ειλικρινά δεν τρέχει τίποτε. Εμείς οι γυναίκες έχουμε το κλαμα στο τσεπάκι...

-----------------------

Ήθελα από ώρα να σας πω κάτι άλλο: το σχόλιό που αφήσατε στο μπλογκ μου με "κυνηγάει" (ευχάριστα όμως) όλη μέρα...

με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 15, 11:45:55 μμ 2006  
aphrodite said...

Με το ζόρι κρατιέμαι να μην ανακεφαλαιώσω, να μην σφαλιαρίσω, να μην επικροτήσω, να μην κλάψω μαζί, να μην πω «πες τα χρυσόστομε» κτλ κτλ κτλ...
Είναι αργά, έχω εξαντληθεί με τα σχόλια. Και έχω σαν αρχή να μην πηγαίνω για ύπνο τσακωμένη... Τι σκ*τά, αν δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας, που ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ Γ***ΤΙ μου, πώς θα κάνουμε united front να βρούμε καμμιάν άκρη?...
Λοιπον, κάντε έρωτα, οχι πόλεμο (χμ, καλύτερα κάντε έρωτα σα να κάνετε πόλεμο, take no prisoners!!! - kinky, eh...?)
"Bravery is being the only one who knows you're afraid." - Col. David H. Hackworth
"Make deals, not war." - Swindle
I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones - Albert Einstein
"Patriotism...is the egg from which wars are hatched." -de Maupassant
"There's only one truth about war: people die." - Sheridan
"This means war!" "I thought it meant touchdown?" - Animaniacs
"This was a great war until you guys showed up."-Burns, to Trap & Hawk
"WAR : We Are Right" - Chief Elder, Pangaea
"We have War when at least one of the parties to a conflict wants something more than it wants Peace." -- Jeane J. Kirkpatrick
"War would end if the dead could return." - Stanley Baldwin

Και ο λούκουμος...

«Remember when a trojan was a warrior?»

Αντε, επανέρχομαι (with bells on and maybe an armour – of love…)

Δευ Μαϊ 15, 11:46:16 μμ 2006  
harry reloaded said...

Για να διευκολυνθει η συζητηση,οι 4 εμπλεκομενοι λαοι,Γραικοι,Τουρκοι,Κυπριοι & Τουρκοι Κυπρου ( η σωστη διατυπωση ) ειναι κατα 80% φασιστες. Τοσοι λενε οτι δεν δινουν τη κορη τους στον...αλλο. Συνεπως,φορεας πολιτισμου & αλλαγης ειναι μονο το 20%,που σε ολα τα εμπλεκομενα κρατη ειναι ανισχυρο & απο κατω.

Δευ Μαϊ 15, 11:51:05 μμ 2006  
mickey said...

Με αφορμή το σχόλιο του cyberdust στις 11:09μμ (τις αναλύσεις και γενικεύσεις του οποίου βρήκα κάπως ...απλοϊκές):

Καλά τότε. Κι εγώ επειδή σε κάποιο παλιότερο post ο cyberdust με ειρωνεύτηκε για τη μυωπία του ματιού μου σε συνδυασμό με την ικανότητά μου να οδηγώ κι επειδή για μένα το μάτι μου είναι "ιερό και όσιο", θα τον μισώ, θα βρω την IP address του, θα μάθω που μένει και θα έρθω τη νύχτα να κάψω το σπίτι του για να μάθει να σέβεται τα "ιδανικά" μου!

Μα είστε με τα καλά σας; Τι σχέση έχουν οι έμφυτοι αμυντικοί και επιθετικοί μας μηχανισμοί (που δρουν αυθόρμητα) με την ψυχρή και υπολογισμένη (ορισμένες φορές σε βάθος δεκαετιών) δράση των απανταχού μιλιταριστών (πολιτικών και στρατιωτικών) εδώ και χιλιετίες; Αφιονίζουν τις μάζες με "εθνική συνείδηση" και εκδικητικές ιδεοληψίες, καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό για να μας χρησιμοποιούν όποτε θέλουν ως κρέας για τα κανόνια! Παρομοίως "ανώμαλο" είναι και το μίσος και η εκδικητικότητα που κατατρώει τα σωθικά κάποιων για χρόνια με απωθημένα, βεντέτες κλπ. Τι νόημα έχει να σκοτώσω κάποιον μετά από 30 χρόνια;

Και φυσικά, μπορούμε (και μαθαίνουμε) ακόμα και αυτούς τους έμφυτους μηχανισμούς να τους συγκρατούμε όταν ζούμε μαζί με άλλους ανθρώπους. Διαφορετικά (και συγγνώμη προκαταβολικά για τα παραδείγματα), θα χέζαμε όπου βρούμε επειδή έτσι είναι η φύση μας, θα πηδούσαμε με το ζόρι (οι άντρες) όποια και όποτε γουστάραμε επειδή έτσι είναι η φύση μας, θα σαπίζαμε κάποιον στο ξύλο επειδή νιώσαμε πως μας προσβάλλει επειδή έτσι είναι η φύση μας!

Μπορούμε επίσης να διοχετεύουμε την "επιθετική" ενέργεια σε άλλα "ευγενέστερα" πεδία, όπως ο αθλητισμός, οικονομικός ανταγωνισμός, ηλεκτρονικά παιχνίδια beat'm'up ή shoot'm'up, ακόμα και σχόλια σε αυτό το blog! :)

Προτιμώ να αλλάξω τον "έμφυτο hard-wired προγραμματισμό" του εγκεφάλου μου με κάποια "software" components που λέγονται λογική, ευαισθησία, κρίση και γνώση - κι ας μην τα καταφέρνω πάντα ;)

@guerrero (11:11μμ):
Συμφωνώ εν γένει με το συγκεκριμένο σχόλιό σου - και σίγουρα υπάρχουν και "παλικάρια", όπως κι εκείνοι που δακρύζουν κρυφά για τους χαμένους άνδρες τους. Δε διαφωνούμε πάντως επί της ουσίας των "στρατόγκαυλων" ;)

@raven (11:33μμ):
Αν και δε γνωρίζω όλο το story με λεπτομέρειες, να σου υπενθυμίσω ότι και στη Μύκονο υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, ακόμα και φτωχοί και όχι μόνο οι γνωστοί ...γκλαμουράτοι. Αν η Παράγραφος ήταν Μυκονιάτισσα τι θα έλεγες; Ή βάλε όλα τα νησιά στο "τσουβάλι" ή πέτα τα όλα έξω ;)

Και μια "τεχνική" παρέμβαση: Τα όποια avatars χρησιμοποιείτε, καλό είναι να φιλοξενούνται στο blogger.com με τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ. Αν βρίσκονται σε άλλους servers, οι οποίοι τύχει να αργούν να ανταποκριθούν, η σελίδα με τα σχόλια αργεί ΠΟΛΥ να φορτωθεί. Ακόμα κι αν οι αγαπημένες σας εικόνες βρίσκονται αλλού, μπορείτε πανεύκολα να τις αντιγράψετε στο blogspot.com.

Δευ Μαϊ 15, 11:56:22 μμ 2006  
mickey said...

Heinz, συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τον Γάτο πως ΕΙΣΑΙ ...υπερόπτης.

Μας έφαγες την τρακοσάρα σήμερα!!!

Δευ Μαϊ 15, 11:58:04 μμ 2006  
heinz said...

@Mickey

300? Ωχχχχ... σορρυ γράψε λάθος!!!!

"Τα όποια avatars χρησιμοποιείτε, καλό είναι να φιλοξενούνται στο blogger.com "

Μπράβο ρε Mickey!!! Ήθελα να το πω μέρες τώρα: άλλο να φορτώνουν όλα από έναν server, κι άλλο από 100. 100πλασιάζονται οι πιθανότητες καθυστέρησης έτσι.

Τρι Μαϊ 16, 12:02:30 πμ 2006  
Raven said...

Make Love not War...je suis d'accord mais...avec les Champs au fond c'est beaucoup mieux...
:)
Kalhnyxta

Τρι Μαϊ 16, 12:05:47 πμ 2006  
paragrafos said...

Καλη σας Νύχτα!

Με αγάπη

Παράγραφος

Τρι Μαϊ 16, 12:08:06 πμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

->ΝΔ, (παρόρμηση Βρέννους)

"Πιστεύω ότι η ουσιαστική αντίσταση γίνεται με τρόπο που να μην καταστρέφει αλλά να οικοδομεί."

Ναί, πολύ σωστά το λέτε.
Ο άξιος Ελληνοκύπριος διπλωμάτης μας, ο αείμνηστος Κρανιδιώτης ήξερε πώς.
Κατάφερε, παρα τις απόλυτες αμφισβητήσεις Ελλήνων και ξένων διπλωματών, την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε.


"Η πράξη του Σολωμού ήταν (αναμφισβήτητα) ηρωική - όμως σε τι βοήθησε; Μόνο στην ένταση του μίσους."

Όχι στην ένταση του μίσους, η ένταση του Τουρκικού μίσους απο τους εξτρεμιστες εναντίον των Ελλήνων προ-υπήρχε πρίν την δολοφονία των δύο παλληκαριών.

Κατάφεραν τα Ελληνοκυπριακά παλληκάρια με τον ηρωισμό τους να αφυπνίσουν τον λήθαργο που είχε αρχίσει να πέφτει η Ελληνοκυπριακή και Ελλαδική εθνική συνείδηση και αποφασιστικότητα.

Βέβαια το τραγικό γεγονός πέρασε μακροπρόθεσμα σχεδόν απαρατήρητο διπλωματικά .
(Αδράνεια παραδοσιακή).

Αν ήταν η Τουρκική προπαγανδιστική μηχανή σε σχέδιο και λειτουργία προς ώφελος μας, θα είχαν αναγκάσει να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα.

Τρι Μαϊ 16, 12:09:46 πμ 2006  
paragrafos said...

Κάθε φορά που λέω καληνύχτα, τρέμει η ψυχή μου γιατί μια μέρα μπερδεύτηκε το λάμδα μα το κάπα και βγήκε... κακή νύχτα!

Τρι Μαϊ 16, 12:11:36 πμ 2006  
aphrodite said...

Πωωωω πωωωωω αδερφάκι μου, πρέπει να σας το σπαώ σε δίφραγκα πια?

Ωραια, θα τα πω και λατινικά, μπας και το πιάσετε (ας ξαναπλακωθούμε αύριο, η νύχτα βγάζειεπίτροπο, ήρεμα...)

Amor est vitae essentia - Love is the essence of life. (Mackay)

Amor ordinem nescit - Love does not know order. (St. Jerome)

Amor vincit omnia - Love conquers all. (Virgil)

Ξύπνιος κανείς? (Μα ελάτε, ο Γάτος κοιμήθηκε, η Κυρία (με κάθε κάππα κεφαλαίο, Καρδιά, Κεφάλι, Καρυάτιδα) κοιμήθηκε, ακούω ειρηνευτικά σχέδια, μην κλείσει το μπλογκ έτσι...

Τρι Μαϊ 16, 12:19:31 πμ 2006  
Dr Strange said...

Για να επανέλθουμε στά ζητήματα τού αρχικού ποστ, αξίζει ίσως να προσέξουμε ότι δεν προϋποτίθεται τό μίσος για να πεις ότι με κάποιον άλλο (άτομο ή ομάδα) δεν θες νά 'σαι μαζί. Δεν χρειάζεται να τόν μισείς τόν άλλον. Αρκεί τό ότι δεν τόν αγαπάς, όπως σημείωσε αρχή αρχή η Αφροδίτη. Άλλωστε η φιλία συνέχει τάς πόλεις. Και η έλλειψη μίσους, σκέτη, μπορεί να προκύπτει και από έλλειψη συναισθήματος.

Στή φύση τού ανθρώπου είναι, όχι μόνο να κρίνει και να δίνει δίκιο κι άδικο, αλλά και να ομαδοποιεί, να γενικεύει. Εκεί ιδίως που δεν αγαπά. Ή να διακρίνει αυτόν που θέλει μαζί του, από αυτόν που δεν τόν θέλει. Και να ανήκει σε κάποια ομάδα, εντός τής οποίας νοιώθει ζεστά και είναι πρόθυμος να προσφέρει. Ο αποκλεισμός τών άλλων είναι η άλλη, αναγκαία, όψη τού νομίσματος. Χωρίς αυτόν, ομάδα δεν υπάρχει, και μένει καθένας μόνος του, να ψάχνει τίς διαφορές που τόν κρατούν στή μοναξιά του.

Ο Θεός είναι που δεν διακρίνει, ο Θεός είναι που βρέχει επί δικαίων και αδίκων.

Τρι Μαϊ 16, 12:19:44 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

heinz said
"Καταφανώς κύριε Δήμου, έχουμε διαφορετικά πλαίσια αρχών".

you can say that again!

Η λέξη άμετρα δεν είναι ύβρις - είναι επίθετο που χαρακτηρίζει την έλλειψη μέτρου.

Το "θα σου πω εγώ τι θα πει ύβρις" όταν το λες σε έναν άνθωπο με τα διπλά σου χρόνια (και την διπλή πείρα) είναι θράσος.

Το μόνο που θα έλεγε ένας ευγενής άνθρωπος θα ήταν "συγγνώμη".

Κι αυτά που γράψατε για τον raven ότι ήταν χειρότερος κι από φασίστας (μέχρι και κοιλάκανθο τον ονομάσατε) ήταν αβροφροσύνες;

Σίγουρα έχουμε διαφορετικα πλαίσια και διαφορετική ανατροφή.

Τρι Μαϊ 16, 12:20:41 πμ 2006  
aphrodite said...

Ωπ! Κι εσείς ξύπνιος κύριε Δήμου?

Πώς να κάνουμε "μάκια" τόσα "βαβά" σήμερα?... (Ακούγεται η επιτομή της σάχλας, αλλά πολλοί αναστατώθηκαν, πολλοί & πολύ...)

Τρι Μαϊ 16, 12:25:40 πμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

κοιλάκανθος το κοράκι;

Άλλο κι αυτό!

Ανάμεσα κοιλάκανθου και κοράκι υπάρχουν δέκα σελίδες λέξεις.

Άμετρο το λεξιλόγιο της Ελληνικής γλώσσης!

Να βράσω τον κυριο Μαργαρίτη μια κοιλακανθόσουπα.

Τρι Μαϊ 16, 12:28:03 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Μιά και κατέφυγες Θεά στα Λατινικά (αγαπημένη μου γλώσσα) να καληνυχτήσω με το ρεφραιν από το διάσημο Pervigilium Veneris (το νυχτέρι της Αφροδίτης - το τραγούδι σου!):

Cras amet qui nunquam amavit quique amavit cras amet!

(Αύριο ας αγαπήσει αυτός που ποτέ δεν αγάπησε κι αυτός που αγάπησε ας αγαπήσει αύριο!)

Και η παράφραση Σεφέρη (στην Κίχλη): Όποιος ποτέ του δεν αγάπησε, θα αγαπήσει στο φως.

Τρι Μαϊ 16, 12:32:28 πμ 2006  
heinz said...

Nikos Dimou said...

"Η λέξη άμετρα δεν είναι ύβρις - είναι επίθετο που χαρακτηρίζει την έλλειψη μέτρου."

Και ποιός είπε ότι είναι ύβρις???

"Το "θα σου πω εγώ τι θα πει ύβρις" όταν το λες σε έναν άνθωπο με τα διπλά σου χρόνια (και την διπλή πείρα) είναι θράσος."

Καταρχήν μίλησα στον πληθυντικό.
Και δεύτερον εννούσα σαφώς ότι δεν είμαι εγώ υβριστής, ο Raven είναι. Εσείς θελήσατε να το ερμηνεύσετε ως προσωπική πρόκληση. Συγγνώμη να ζητήσω, αλλά για ποιό; Για το ότι εσείς παρεξηγήσατε? Μήπως δεν καταλάβατε τι είπα να το ξαναπώ?

"Κι αυτά που γράψατε για τον raven ότι ήταν χειρότερος κι από φασίστας (μέχρι και κοιλάκανθο τον ονομάσατε) ήταν αβροφροσύνες;"

Όχι βεβαίως. Αλλά απάντησα ευθέως στην απαράδεκτη και αλαζονική συμπεριφορά του. Κοιλάκανθος σημαίνει "αρχική πηγή" ας πούμε, από το προϊστορικό ψάρι, ποιό είναι το πρόβλημά σας δεν κατάλαβα....

"Σίγουρα έχουμε διαφορετικα πλαίσια και διαφορετική ανατροφή."

Κάνουμε κύκλους μου φαίνεται...

Τρι Μαϊ 16, 12:33:39 πμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> ΝΔ, Heinz

"Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος"

Μόνο σχετικές κρίσεις μπορούμε να προσφέρουμε αλλά...

"The Whole Is Greater Than The Sum Of its Parts"

Τρι Μαϊ 16, 12:45:04 πμ 2006  
georgia m. said...

@aphrodite said

Ξύπνιος κανείς? (Μα ελάτε, ο Γάτος κοιμήθηκε, η Κυρία (με κάθε κάππα κεφαλαίο, Καρδιά, Κεφάλι, Καρυάτιδα) κοιμήθηκε, ακούω ειρηνευτικά σχέδια, μην κλείσει το μπλογκ έτσι...
........................

Δηλώνω παρούσα!(Κοιμόμουν αλλά με ξύπνησαν).Βέβαια,δεν ανήκω στις Θεές αλλά κάτι μπορεί να γίνει.
:)

Τρι Μαϊ 16, 12:48:20 πμ 2006  
mickey said...

Τελικά μου φαίνεται πως οι μόνοι "πασιφιστές" εδώ μέσα είναι η ...κατηγορούμενη (στο post) Αφροδίτη και η ...αφεντομουτσουνάρα μου.

"Amor est vitae essentia - Love is the essence of life. (Mackay)"

Θα μπορούσες να αλλάξεις δυο φωνήεντα στο όνομα της παρένθεσης πάντως ;)

Έλα γλυκιά μου Θεά απόψε να αφήσουμε τα μίση...

Τρι Μαϊ 16, 12:49:41 πμ 2006  
heinz said...

@Mickey

Βρε κοιλάκανθε της ξεδιαντροπιάς!!! Εκεί εσυ το νου σου ε?

Όποιος νομίζει ας πάρει email!

Τρι Μαϊ 16, 12:52:28 πμ 2006  
mickey said...

Έλα κι εσύ καλή μου Γεωργία
που θέλεις τα πικάντικα τα τρία!

(και τα "Καβαφικά Κουαρτέτα" βεβαίως βεβαίως - πού είναι η Houlia BTW;)

Make Love Not War!!!

Από τον αντρικό πληθυσμό εδώ μέσα, μόνο ο γάτος κι ο πόντικας υιοθέτησαν το σύνθημα! Φυσικά ο πρώτος θα παραμείνει στο σύνθημα, ενώ ο δεύτερος ως νεότερος μπορεί να περάσει και στο ...παρασύνθημα :))

Τρι Μαϊ 16, 12:54:16 πμ 2006  
glenn said...

Σορρυ ρε raven, στην είπα κι εγώ άσχημα. Τις μάζεψες για τα καλά σήμερα. Αλλά έχεις ένα τάλαντο ρε παιδάκι μου να εξαγριώνεις τον κόσμο.

Όπως και να το κάνουμε, δεν λέμε στον άλλον άει γ@μίσου με ενδιαφέρει μόνο η θαλασσίτσα που έχεις εκεί. Κι όχι μόνο αυτό, και άλλα πολλά, για τη φτώχεια που μας κατατρύχει για τα στραβά μας κλπ. Και μάλιστα απαντώντας στο άσχετο και σε επιθετικό τόνο. Κρύο πράμα, αγαρμπίλα.

Και κοίτα να δεις τι έγινε τώρα. Όσο και να βρίζονται, Δήμου και heinz θα τα ξαναβρούνε. Γιατί; Γιατί απλούστατα κανείς απ' τους δυο δεν αδιαφορεί έτσι στη ψύχρα για το δικαίωμα της ΖΩΗΣ του άλλου. Εσύ ρε πουλάκι μου, πως να το πω, μας έγραψες όλους εις τα παλαιότερα των υποδημάτων σου.

Δηλαδή τι νόημα είχε αυτό που είπες. Γιατί το είπες σ' αυτό το ποστ. Πως σου ήρθε και το αμόλυσες έτσι στο άσχετο. Καλοπροαίρετα ρωτάω.

Δεν ξέρω, θέλω να στο εξομολογηθώ. Νοιώθω μια ενόχληση που δεν περνάει με τίποτε. Μου χτύπησε ευαίσθητο νεύρο αυτή σου η κυνικότητα απέναντι στις ζωές των νησιωτών μας. Το ξέρω έχουμε προβλήματα με εναέρια ΕΚΑΒ κλπ, αλλά κανείς δε βγαίνει να τους πει αει γαμηθείτε. Μάλιστα γιατροί άνθρωποι, νέες κοπέλες, πεθαίνουν στον αέρα προσπαθώντας να σώσουν νησιώτες.

Δεν ξέρω, ίσως λείπεις πολλά χρόνια. Έχεις πλήρη συναίσθηση του τι μας είπες;

Σε παρακαλώ περιμένω μια απάντηση.

Τρι Μαϊ 16, 12:55:39 πμ 2006  
heinz said...

Άτιμε Mickey λυσσάς έ?

Δυο-δυο....

#$@%@$$#!!

Τρι Μαϊ 16, 12:55:51 πμ 2006  
georgia m. said...

Αδιάβαστο (ή κουρασμένο)σε βρίσκω,βρωμοπόντικα!
Αλεξανδρινά Κουαρτέτα,θα ήθελες μάλλον να πεις!
Ο Καβάφης ήταν από την Αλεξάνδρεια,αλλά το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο άλλος το γραψε.
:)

Τρι Μαϊ 16, 12:57:42 πμ 2006  
aphrodite said...

@Aphrodite, 11:10,
"...Ζoros, συγνώμη honey, η σκέτη αηδία δε μου φτάνει (πώς το βλέπεις τόσο κυνικά?)...".

@zoros, 2Q01,
"...Την αηδία λοιπόν δεν την νιώθω από κυνισμό, αλλά από υπερβολική ευαισθησία! Δεν θέλω επ’ ουδενί στη ζωή μου να ξαναδώ τέτοια σκηνή!"

ΟΚ, έχεις δίκιο, συγνώμη, παρερμήνευσα (κι έχεις και τα διπλά μου χρόνια! - πλάκα κάνω...)
:-)

Ετσι δεν είναι καλύτερα? Γκουχ-γκουχ... Γκηρ?

Από ΟΟΟΟΛΑ τα σχόλια, μου επιτρέπετε να πάρω αγκαλιά τα εξής:

1. @glenn, 2:59,
"Εγώ πάλι την προτιμώ ζωντανή και στο πατρικό της. Ζητάω πολλά; "

2. @heinz, 1:14,
"Ναι, είναι καλοί άνθρωποι. Ναι είναι ευγενικότατοι. Ναι, ό,τι καλό κι αν πείτε.
ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ!!!!! Το καταλαβαίνει αυτό κανείς???"

3. @ND, 9:17,
"...Όσο για τις πιθανότητες της ουτοπίας: Πολλά πράγματα θα φαίνονταν ουτοπικά στους στρατηλάτες των περασμένων αιώνων - ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου, η Διεθνής Αμνηστία... κι όμως λειτουργούν σήμερα. (Για να λέγατε στον Ταμερλάνο για την Συνθήκη της Γενεύης). Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε προσπαθώντας..."

Ζητάω πολλάααα?

(Μαμά μου! Είσαι ακόμη στο προηγούμενο ποστ να πάρει και κερνάς πάστα-φλώρα & φοντανάκια μη χέσω, κι εδώ γίνεται σφαγή! Ελα λίγο, θέλω αγκαλίτσαααα! Κλαψ, λυγμ, όχι, δε με πείραξε κανείς σήμερα, αλλά να, δεν τα βρήκαμεεεε - αααα... δε μ-μπορώωωω.... μπρφφφφτ (χαρτομάντηλο)!

Group-hug? (που λέει κι ο Guerrero, ναι, αυτός!)

Τρι Μαϊ 16, 12:58:45 πμ 2006  
georgia m. said...

heinz said:

Άτιμε Mickey λυσσάς έ?

Δυο-δυο....
...................

Το είπε και ο Γερμανός - όχι ο Φρέντυ,ο Βαγγέλης:
"Δυο-δυό,στη μπανιέρα δυο-δυό"...
:)

Τρι Μαϊ 16, 01:01:04 πμ 2006  
aphrodite said...

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ! ΠΑΛΙ ΕΧΑΣΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑ ΔΕΚΑ ΩΡΕΣ! ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΣΙ ΜΕ ΜΙΣΕΙ!

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΑ ΟΥΖΙ ΝΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΩΩΩΩ?!?!

Ξαναγράφω, επανέρχομαι, μην...κουνηθεί κανείς (το κουν-με γαμ-)!

Τρι Μαϊ 16, 01:01:35 πμ 2006  
heinz said...

georgia m. said...

"Το είπε και ο Γερμανός - όχι ο Φρέντυ,ο Βαγγέλης:
"Δυο-δυό,στη μπανιέρα δυο-δυό"...
:) "

Αυτός παιδί μου είναι ξένος, γερμανός, ναζί, γαβ, ούστ!!!

Ενώ εσύ, έμορφη Ελληνοπουλίς τι θες σε πολυπολιτισμικά mayhem???

Αχ μωρέ harry που σας χρειάζεται!!!!

Τρι Μαϊ 16, 01:03:39 πμ 2006  
georgia m. said...

@heinz:

Αυτό το "Ελληνοπουλίς",πολύ ΠΕ'ΤΕ'ΧΕ'ΜΕ'ΝΟ!

Εγώ θα ήθελα κανένα ποιηματάκι με ομοικαταληξία από τον Harry,αλλά πού;

Τρι Μαϊ 16, 01:06:01 πμ 2006  
mickey said...

Αχ, πώς μου αρέσει να με διορθώνεις Γεωργία.Μ(ου). Πες μου κι άλλα!!!

Άσε το "Σεσίλ" και τον Λόρενς κι έλα στο Νικοδήμειο Κουαρτέτο ;)

Αφροδίτη, γράφε τα σχόλιά σου στο Word (μπορείς και να τα ελέγχεις για ορθογραφικά λάθη), κάνε και save μπας και πέσει το ρεύμα (ή πάρε ένα UPS βρε παιδάκι μου) και μετά κάνε τα copy-paste στο παραθυράκι δεξιά εδώ μέσα. Έτσι δε θα ξαναχάσεις τίποτα! Αναμένω φυσικά τα ανάλογα "ανταλλάγματα" για την τεχνική μου υποστήριξη ;)

Τρι Μαϊ 16, 01:07:57 πμ 2006  
aphrodite said...

@mickey,

"...Από τον αντρικό πληθυσμό εδώ μέσα, μόνο ο γάτος κι ο πόντικας υιοθέτησαν το σύνθημα!"

Yπενθυμίζω πόντικα τη σχετική στιχομυθία:

@glenn, 10:33,
"Είπες ΝΔ: "Αφήστε τα μίση και πιάστε το γ@μήσι!"
Ε καλά αυτό δεν χρειάζεται προτροπές! :-))"

@aphrodite, 11:25,

"@glenn, 10:33,
OK ;)
(Κάτσε να προλάβουμε, θα την κάνει για κάνα χρόνο πάλι & πρέπει να βάλουμε και στις τσέπες! Χάθηκε να είναι δημ.υπάλληλος?)
Χμ, ο γάτος γιατί πέταξε τα δύο αυτά και πλακώθηκε να φύγει? Επιασε Γενάρης σήμερα? "

Χμμμ... κάποιοι θα κοιμηθούν καλά τελικά απόψε...

(-Χ

Τρι Μαϊ 16, 01:08:19 πμ 2006  
georgia m. said...

@mickey said

Αχ, πώς μου αρέσει να με διορθώνεις Γεωργία.Μ(ου). Πες μου κι άλλα!!!

Άσε το "Σεσίλ" και τον Λόρενς κι έλα στο Νικοδήμειο Κουαρτέτο ;)
.......................

Και ποιους θα περιλαμβάνει αυτό,πλην του οικοδεσπότη;Είμαι περίεργη να μάθω!

Τρι Μαϊ 16, 01:10:56 πμ 2006  
heinz said...

@aphrodite

Παλαιόν λαϊκόν (σοφόν) άσμα:

Επιπόλαιο με λες
που δεν κάνω control-S

Τρι Μαϊ 16, 01:11:14 πμ 2006  
aphrodite said...

@mickey,

Στο word τά'γραφα καλέ, και μου κόλλησε το πισι, οπότε σαν cyber-chick που είμαι, με ατσάλινη ψυχραιμία που έχω, το έβγαλα από τη μπρίζα και ξαναμπήκα κυρία!

Πώς με βρίσκεις? Να δίνω κι εγώ τεχνικά σεμινάρια?

Τρι Μαϊ 16, 01:11:57 πμ 2006  
Dormammu said...

Τελικά, μετά απο όλο αυτό το ψηφιακό ξεσάλωμα, υπάρχει κανείς που αναθεώρησε τις απόψεις του...?

Καλές οι θεωρίες των πασιφιστών, ανεφάρμοστες όμως.

Τρι Μαϊ 16, 01:12:53 πμ 2006  
heinz said...

aphrodite said...

"...το έβγαλα από τη μπρίζα και ξαναμπήκα κυρία!"

....!!!!!

Μένω άναυδος...

Τρι Μαϊ 16, 01:14:45 πμ 2006  
free rider said...

μεγάλο μαλλιοτράβηγμα χωρίς ουσία,
συμβαίνουν τέτοια παντού..
αυριο θα είναι μια καινούργια μέρα
σε ενα καινούργιο τόπικ
(ελπίζω να μην είναι για πολέμους)
και ολα θα είναι καλύτερα..

Τρι Μαϊ 16, 01:14:57 πμ 2006  
georgia m. said...

@dormammu:

Ήθελα να σας το πω από καιρό:το ψευδώνυμό σας μου θυμίζει το "nessun dorma"

Τρι Μαϊ 16, 01:15:48 πμ 2006  
Dormammu said...

Αμην, γιατί το κακό παραέγινε σήμερα...!

Τρι Μαϊ 16, 01:17:28 πμ 2006  
kkai-Lee said...

Η υποχρέωση μας σαν άνθρωποι, απέναντι στην ανθρωπότητα, είναι να ενεργούμε και να σκεφτόμαστε με εμμονή προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Έστω και αν εμείς οι ίδιοι αμέσως ή εμμέσως είμαστε θύματα ( ή υποψήφια θύματα ) μιας τεχνητής πολλές φορές κατάστασης, είτε αυτή λέγεται πόλεμος είτε κατοχή είτε καταπίεση είτε ότιδήποτε άλλο.

Γι, αυτό και ο αδικημένος θα πρέπει να βρει την δύναμη, στην αδίκία του, να κτίζει γέφυρες αντί να χαλά πόλεις.

Αυτό ( όταν γίνεται με ήθος και αξιοπρέπεια ) για μένα δηλώνει δύναμη και όχι αδυναμία.

Η κατάσταση, με τις σύγχρονες δυνατότητες, ένός γενικευμένου πολέμου είναι οριακή.

Οι οικονομίες και τα κατεστημένα κτίζονται πολλές φορές πάνω στον πόλεμο και άρα το μίσος είναι στην πρώτη γραμμή του marketing. Το συλλογικό δε μίσος αυξάνει κατακόρυφα τις πωλήσεις.

Ο σπιτονοικοκύρης και άλλοι ( η μεγάλη πλειοψηφία ) δήλωσαν ότι δεν αγοράζουν.( απορρίπτοντας το συλλογικό μίσος ). Κάποιοι αγοράζουν από συνήθεια, ή αγοράζουν επηρεασμένοι από τη διαφίμηση. Κάποιοι αγοράζουν χωρίς να ξέρουν τι αγοράζουν.

Το Blog νομίζω, νοιώθω ( ελπίζω ) ότι τους σκίζει τις αφίσσες.

Τρι Μαϊ 16, 01:18:01 πμ 2006  
georgia m. said...

@dormammu:

Αλλά,όπως θα έλεγε και ο Harry,
"αφήστε τον Puccini και πιάστε ένα πιπίνι!"...

Τρι Μαϊ 16, 01:20:24 πμ 2006  
Dormammu said...

@georgia.m: Εγώ σίγουρα δεν κοιμάμαι...:-)))))

Τρι Μαϊ 16, 01:21:57 πμ 2006  
mickey said...

Αφροδίτη, οι ...σύζυγοι δε μετράνε - ειδικά αν είναι και αστροναύτες!

θα τον στείλεις προς τον Άρη
και θα χαίρεσαι τον ...harry ;))

Τρι Μαϊ 16, 01:23:44 πμ 2006  
georgia m. said...

@dormammu:

Κι εσείς ζωντανεύετε τη νύχτα;Καλώς ήλθατε στο club...

Τρι Μαϊ 16, 01:24:09 πμ 2006  
heinz said...

@all ξενύχτηδες

Καληνύχτα!

Τρι Μαϊ 16, 01:24:47 πμ 2006  
georgia m. said...

@heinz:

Καληνύχτα,πλούσιε,πυκνέ και heinz!

Τρι Μαϊ 16, 01:26:03 πμ 2006  
paragrafos said...

Τι μέρα ήταν κι αυτή!

Τρι Μαϊ 16, 01:28:01 πμ 2006  
mickey said...

Γεωργία (1:10πμ), το μόνο σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ θα περιλαμβάνει τον οικοδεσπότη. Είναι βλέπεις κάπως …μεγάλος για τέτοιες συγκινήσεις ;)

Αφροδίτη, μένω κι εγώ άναυδος από την "τεχνική" σου αντιμετώπιση. Heinz, προτείνω να την προσκαλέσουμε ως εισηγήτρια σε σεμινάριο! Θα κάψει καρδιές - και όχι μόνο :(

Μου αρέσει πολύ η "ειρηνική" ατμόσφαιρα που αναδύεται, αλλά αν δεν τελειώσω τη δουλειά μου μέχρι αύριο το πρωί, ο πελάτης θα με γδάρει ζωντανό - και δε θα είναι από ...μίσος :)

Τρι Μαϊ 16, 01:31:52 πμ 2006  
Dormammu said...

Μικροί και φθονεροί
Ξερνάνε την χολή
Όταν ο harry
παύει να μπλογκάρει.

Πόντικα Προσοχή.
Βλέπεις αλλού εσύ
Κανέναν άλλον να σαλτάρει..?

Τρι Μαϊ 16, 01:32:44 πμ 2006  
aphrodite said...

Eεεεε, καλέ heinz, σου έπεσε μια συγνώμη, καλέεεεεε, σε ποιόν να τη δώσω? (σκύβω πιάσω) Μ, κάτσε να δω τι λέει το καρτάκι... (ανοίγω) Δε γράφει όνομα, μόνο έχει κολλημένη μια ψαροκροκέττα friskies... (ξεφυσάω)

Αμαν αυτό το παιδί, όταν γλαρώσει κατεβάζει ρελέδες κι ούτε μια κουβέντα δεν προλαβαίνουμε να του πούμε... Ρε Γεωργία, Θεά, ναι καλέ, εσύ με το γατί, τι ήθελε να πει ο ποιητής? (ο πλούσιος & πυκνός)?

Τρι Μαϊ 16, 01:34:44 πμ 2006  
heinz said...

Τη νύχτα ο dormammu
σκαρώνει χάι-κου

Τρι Μαϊ 16, 01:35:15 πμ 2006  
takis vasilopoulos said...

Καληνύχτα και απο εμενα....σας παρακολουθω!!!

Τρι Μαϊ 16, 01:37:45 πμ 2006  
georgia m. said...

@aphrodite said:

Ρε Γεωργία, Θεά, ναι καλέ, εσύ με το γατί, τι ήθελε να πει ο ποιητής? (ο πλούσιος & πυκνός)?

...................

Δεν έχω ιδέαν!Οι γνώσεις μου φτάνουν μέχρι τον Ελύτη - για τον άλλο δεν ξέρω να πω.
:)

Τρι Μαϊ 16, 01:38:35 πμ 2006  
aphrodite said...

@mickey,
"Αφροδίτη, οι ...σύζυγοι δε μετράνε - ειδικά αν είναι και αστροναύτες!"

Ρε ufo, ακόμη honey-mooners είμαστε, ασε, μην σου περιγράψω, γιατί σε βλέπω να παρατάς το project για τρελλά... χμ, βγαζω-μπριζώματα εδώ μεσα! Αντε, και βαζω-μπριζώματα, και βυσματο-καλωδιώματα κτλ κλτ τκλ λκτ τλκ...

Τρι Μαϊ 16, 01:40:08 πμ 2006  
georgia m. said...

@takis vassilopoulos:

Καληνύχτα,καλό μου και ευγενικό αγόρι(και το εννοώ).
Εσύ,mickey,ζήλευε όσο θες!
Άλλωστε είσαι...πόντικας!

@mickey:
Όσο για τον οικοδεσπότη,δεν ξέρω τι να πω.Άμα θέλει να κοιτάζει πάντως,λέω να του κόψουμε εισιτήριο.Το τσάμπα τελείωσε!
:)

Τρι Μαϊ 16, 01:43:25 πμ 2006  
heinz said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 16, 01:44:31 πμ 2006  
epikairos said...

@nikosdimou
Πως πρέπει να αντιστεκόμαστε;


Φροντίζουμε να μη λυσμονούμε.

Τρι Μαϊ 16, 01:46:12 πμ 2006  
mickey said...

Αφροδίτη, μάλλον εσύ είσαι honey κι εκείνος mooner, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ ;))

Αλήθεια, γιατί δεν εμφανίζεται; Πήγε καμιά βόλτα μέχρι τον ISS ή τον έβαλες να κοιμήσει τα aliens; :P

Τρι Μαϊ 16, 01:46:28 πμ 2006  
georgia m. said...

epikairos said:

Φροντίζουμε να μη λυσμονούμε.
...................

Με άλλα λόγια..."Δεν ξεχνώ".

Τρι Μαϊ 16, 01:48:27 πμ 2006  
Dr Strange said...

Αρχίσατε τίς χαρούλες και μού βγάλατε ένα χαμόγελο. Καληνύχτα κι από μένα. Φιλάκια.

Τρι Μαϊ 16, 01:48:38 πμ 2006  
Dormammu said...

Αύριο μέρα δύσκολη
Θα έχω στο γραφείο
Κι αν δεν ξαπλώσω σύντομα,
Με βλέπω σε… φορείο.

Νικόδημε ξεσάλωσα,
Αλλά μη με προγκίξεις
Καινούργιο post ανέβασε
Και μη σε πιάνουν τύψεις.

Μάλλον στέρεψε η έμπνευση..

Καληνύχτα heinz, aphrodite, λαδοπόντικα, georgia.m!

Τρι Μαϊ 16, 01:50:02 πμ 2006  
georgia m. said...

@doctor strange:

Καληνύχτα,γιατρέ.

Τρι Μαϊ 16, 01:50:47 πμ 2006  
aphrodite said...

@mickey,

Για το 1:46, γελάω μέχρι δακρύων!!!
(-DDDDDDDDDDDDD

Τρι Μαϊ 16, 01:51:59 πμ 2006  
Dormammu said...

Άντε και Dr. Strange...!

Τρι Μαϊ 16, 01:53:15 πμ 2006  
georgia m. said...

@dormammu:

Καληνύχτα και από μένα!Tutti dormino!(ελπίζω να έκλινα σωστά το ρήμα)

Τρι Μαϊ 16, 01:54:05 πμ 2006  
aphrodite said...

@dormammu,

Αύριο μέρα δύσκολη
Θα έχω με τις κόρες
Μέχρι τσι χώσω σχολικό
θα κουτουλάω ώρες!

Νικόδημε ξεσάλωσα,
Αλλά μη με προγκίξεις
Καινούργιο post ανέβασε
Και μη σε πιάνουν τύψεις.

Νικόδημε αμάρτησα,
Αλλά μη με βαρέσεις,
Αν δεν το κανω ολοβραδύς,
μετα βαράω ενέσεις!

Τρι Μαϊ 16, 01:56:31 πμ 2006  
emfortos said...

Με εντυπωσίασαν οι κυπριακές ήρεμες,ήμερες,τεκμηριωμένες απόψεις.

Με ανησυχούν οι συνεχιζόμενες αρνητικές, ίσως υστερικές,ελληνικές απόψεις,για το κυπριακό!
[Φαίνεται πως κανουν καλή!!δουλειά οι πολιτικοί μας]


Με αποκαρδιώνουν οι εκτός τόπου κ χρόνου [νομίζω ε; μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι ειδικός αναλυτής,ούτε φιλόλογος] αναλύσεις και απόψεις μας πάνω στα σχόλια του ΝΔ.

Δεν είναι διπλωμάτης ο ΝΔ ούτε πανεπιστήμων ,ούτε πολιτικός να τον μετράμε με τη μεζούρα της κρατούσας θεωρίας,ούτε εκφράζει την επικρατούσα ελίτ,ούτε έρχεται από το πουθενά, ούτε τον χαρακτηρίζει ο συμβιβασμός.

Εχω ξαναπεί καλό είναι για μας, για να παίρνουμε ό,τι το καλύτερο απ'αυτόν, να τον ακούμε σα λογοτέχνη και σα στοχαστή με όραμα κ όνειρα για τον κόσμο μας, μην πλατειάζουμε στο άσχετο και μην διυλίζουμε τον κώνωπα και μάλιστα μεταξύ μας.
Οι ερωτήσεις μας και η πίεση η ουσιαστική να είναι προς αυτόν.


Καλό και υπέρ μας είναι, να πηγαίνουμε τα οράματα του πιο πέρα κ όχι πιο πίσω.

Εχετε ακούσει τι τραβάει από την επιστημονική ελίτ ο καθηγητής Βαρώτσος [για την μέθοδο πρόγνωσης σεισμών] ή την "υποδοχή" που επεφύλαξε η παρόμοια τάξη στον Νανόπουλο εξ αμερικής. Μην έχουμε τέτοια στάση εμείς εδώ στο blog στο ΝΔ,εμείς χάνουμε ευκαιρία

Πάντως για το μίσος "του" "μας" λίγοι είδαν το φεγγάρι, οι πιο πολλοί είδαν το χέρι του




Οσο για τον τρόπο αντίστασης καλό είναι να διαβάσουμε ένα σχετικό άρθρο του Μάριου Πλωρίτη στο ΒΗΜΑ πριν κάποια χρόνια με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου[δεν το εχω πρόχειρο ]

Η αντίσταση είναι καθημερινή πράξη,
είναι στάση ζωής ,δεν είναι ντουφεκιές στον αέρα.

Τρι Μαϊ 16, 01:57:53 πμ 2006  
Dr Strange said...

@ georgia.m
Καληνύχτα κούκλα.

@ dormammu
Καληνύχτα τρισάθλιε.
;-)

Τρι Μαϊ 16, 01:58:26 πμ 2006  
georgia m. said...

Αύριο μέρα δύσκολη
θα έχω με τις γάτες
κι αν δεν τους βάλω φαγητό
θα φαν΄ μόνο πατάτες.

Νικόδημε τρελάθηκα,
Μη με προγκίξεις όμως
Καινούργιο post ανέβασε
και μη σε πιάνει τρόμος.

Νικόδημε αμάρτησα,
Κι όχι "για τα γατιά μου"
Αν δεν τα φτύσω ολονυχτίς,
θα ν΄ όλη η μαγκιά δικιά μου!

Τρι Μαϊ 16, 02:06:38 πμ 2006  
aphrodite said...

Εγώ δεν έχει καληνύχτα, γιατρέ μου? Με τα υπνωτικά σας θα τη βγάλω πάλι?

Τρι Μαϊ 16, 02:07:16 πμ 2006  
aphrodite said...

(παιδιά, τι πίνει ο ευμορφος, emfortos τεσπα, και δε μας δίνει?)

Τρι Μαϊ 16, 02:09:06 πμ 2006  
mickey said...

Αύριο μέρα δύσκολη,
θα δω και τον πελάτη
και τότε θα 'θελα να δω
ποια θα μου κάνει πλάτη.

Με κώδικα κι αν έμπλεξα
με φάγαν οι αγάπες.
Το project δεν ετέλειωσα,
θα τρελαθώ στις φάπες.

Κι αν πάω στο meeting τελικά
και κάνω του τη χάρη
αντί για τα χιλιάρικα
θα πάρω το παπ@ρι!

Καληνύχτα κι από μένα :)

Τρι Μαϊ 16, 02:09:31 πμ 2006  
georgia m. said...

Αφροδίτη,εσείς είστε η θεά - εγώ είμαι η "κούκλα".Μην τα θέλετε όλα δικά σας!
:)

Τρι Μαϊ 16, 02:09:56 πμ 2006  
Dr Strange said...

Όχι Αφροδίτη μου, μην κλαις. Καληνύχτα.

Τρι Μαϊ 16, 02:11:16 πμ 2006  
andy dufresne said...

Aφού το ρίξατε στις ειρηνιστικές καληνύχτες

heinz, epikairos, mickey, georgia m., Dr Strange, Dormammu, aphrodite, emfortos και λοιποί ξενύχτηδες

καληνύχτα κι από μένα.

Τρι Μαϊ 16, 02:16:09 πμ 2006  
georgia m. said...

@Andy

Καληνύχτα κι από μένα!Να προσέχεις.Και φιλιά(πολλά!) στη virgola!

Τρι Μαϊ 16, 02:18:53 πμ 2006  
aphrodite said...

@mickey,

Αύριο μέρα δύσκολη,
θα δεις και τον πελάτη
Σα μπω, απ΄τα μπριζώματα
θα σούρνει μετά...μελάτη

Με κώδικα και πού'μπλεξες,
αύριο μόνο φάπες!
Γι'αυτό κάτσε μου δω,,
να τρελλαθείς μ'αγάπες!

Κι αν πας στο meeting τελικά
και πάρεις το π@π@ρι,
για φέρ'το λίγο από δω,
και κάνε μας τη χάρη!
(harryyyyyyy!)

(harry εκπληξη! κι άλλα κόλπα!)

Τρι Μαϊ 16, 02:20:16 πμ 2006  
aphrodite said...

Αμάν μ'αυτόν τον ISS! Τι τραβάει ο *glenn* μου, η Boeing τον στέλνει να προσφέρει τις γνώσεις του στην NASA («Σας έχουμε έναν επιστήμονααααα, τεφαρίκι!»), η NASA τον επιστρέφει («Αααα, ευχαριστούμε, είναι πολύ πάνω από το επιπεδό μας, παρ'τε τον πίσω»), η Boeing πάλι απ'την αρχή («Μα-μμμα δεν τον είδατε καλα, τον ακούσατε να απαγγέλει Nash & Kissinger 2-σε-1?») κτλ...

Και στο τέλος τον φορτώνομαι εγώ, να του διπλώνω τις πυτζάμες με τους πλανήτες και τα lucky rocket underpants αλφαβητικά... Και να είμαι από τις ελάχιστες γυναίκες πάνω στον γαλάζιο πλανήτη που όταν κοιτάζει το φεγγάρι ν’ αναρωτιέται πού να’ναι ο άντρας της εκείνη την ώρα, στα δεξιά του, στ’αριστερά του, από πίσω του?...

Θα πρέπει να σας καληνυχτίσω κι εγώ, σκέφτομαι τι μοναξιά τραβάει ο κακομοίρης με κείνους τους άλλους τους έγκλειστους (κι εγκλειστέους) εκεί πάνω, ίσα να βλέπει 2 ηλιοβασιλέματα τη μέρα για να μην του στρίψει. Πάω να τον σκεπάσω, κι ας είναι άνοιξη. Να με έχει δίπλα του όσο γίνεται, να έχει την αίσθηση του άλλου, του ζεστού του σώματος όταν σε πιάνει αγκαλιά στον ύπνο κολλητά, το στήθος το άλλο στην πλάτη σου, τα χέρια τα άλλα στη μέση / τα πλευρά σου, η ανάσα στο σβέρκο σου, κουταλάκια στο συρτάρι, δυό κορμιά καμπύλες και ύπνος ασφαλής....

Καληνύχτα μωρό μου, καληνύχτα μωρά μου, καληνύχτα αστέρια, καληνύχτα φεγγάρι, καληνύχτα Κύπρος, καληνύχτα Ελλάδα, καληνύχτα Τ.... χμμμμ... Νύχτα με πανσέληνο & οχτώ σφηνάκια, μπορεί...

Καληνύχτα!

Τρι Μαϊ 16, 02:59:00 πμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Το μίσος προέρχεται επίσης κι από έλλειψη επαφής και άχρηστες εικασίες. Οι Γερμανοί που είχαν στενές σχέσεις με Εβραίους, δεν τους μισούσαν. Τους μισούσαν οι υπόλοιποι που εν τους ήξεραν. Κάτι σαν "γείτονες" σε πολυκατοικία που δεν γνωρίζονται ο ένας με τον άλλο (διότι είναι πολύ απασχολημένοι με το σοβαρό τους καθήκον της τηλεθέασης).
Όσον αφορά τις εικασίες, άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι αρκετά πολυάσχολοι, κάθονται και μαλακίζονται πνευματικώς και φτιάχνουν πολέμους στο μυαλό τους. Βλέπετε, η βιομηχανοποίηση της παραγωγής μας έδωσε τόσο ελεύθερο χρόνο τόσο γρήγορα, που λιγότερο από 200 χρόνια δεν είναι αρκετά για να προσαρμοστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και να κάνει κάτι χρήσιμο με όλο αυτό τον ελεύθερο χρόνο. Κι εκεί έρχεται η τηλεόραση, η οποία, απουσία καλλιέργειας (που φτιάχνει καλό και ειρηνικό γούστο), γεμίζει τα μυαλουδάκια των υπερφίαλων homo sapiens με όνειρα βίας και μεγαλείου (άκου "κατ' εικόνα Θεού" -- έχετε ακούσει πιο αλαζονική έκφραση, να λέει κάποιος ότι ο Θεός του μοιάζει τόσο πολύ;).
Έως ότου έρθει άλλος ένας Χίτλερ και προκαλέσει εκτόνωση στην όλη βία που είναι τώρα άμορφο προσχέδιο στα μυαλά των προβατανθρώπων... διότι δυστυχώς, όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερο καταλήγω στο γνωστό "πόλεμος πατήρ πάντων". Μια ζωή θα σκοτώνονται και θα μισεί ο ένας τον άλλο. Μας κοιτάνε τα ζώα κι απορούν με το χάλι μας.

Λευτέρης

ΥΓ. Το οποίο βέβαια έχει και τα καλά by-products του. Εάν δεν υπήρχαν οι ηλίθιοι, δεν θα ξεχώριζαν οι έξυπνοι. Τελικά, είναι τα άλυτα πιάτα στο νεροχύτη και οι πεταμένες πατατόφλουδες στα σκουπίδια που αποδεικνύουν ότι "we had a good time"...

Τρι Μαϊ 16, 03:04:34 πμ 2006  
PaliosKokkinos said...

Συλλογικό μισος υπάρχει, αφού το σύνολο μπορεί να ειναι ηθικός αυτουργός. Όταν βέβαια το σύνολο μεγαλώνει, ωστε πια να μιλάμε για εθνικό μίσος, γίνεται πια ενστικτώδες και ανόητο. Ανόητο βέβαια είναι έτσι και αλλιώς, καθοτι ποτε δεν είναι οφέλιμο -με την εξαίρεση οτι μπορεί να είναι χρήσιμο για τον αποδέκτη του.

Προσωπικά ψηφίζω μίσος

Τρι Μαϊ 16, 03:06:02 πμ 2006  
Απολλύων said...

heinz said...
harry reloaded said...
antiphonist said...

Επειδή κάποιοι εδώ μέσα φαίνεται να έχουν μπερδέψει την βούρτσα με την
*ούτσα, να βάλουμε κάποια πραματάκια στην θέση τους.

Ο ισχυρισμός πως το συλλογικό μίσος είναι ατελέσφορο και "λάθος" (τι όμορφη πολιτικά ορθή σκέψη αλήθεια!) δεν οδηγεί πουθενά. Δικαιωμά του καθενός να εκφράζει το οποιοδήποτε συναίσθημα (ειρωνία, απορία, απογοήτευση, μίσος, αγάπη) προς άτομα, σύνολα και υποσύνολα χωρίς ΚΑΝΕΝΑΣ να μπορεί να του πει αν αυτό που κάνει ειναι λάθος ή σωστό...απλά ΕΙΝΑΙ.

Στην περίπτωση των Τούρκων, τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως απλά: όσο και αν ορισμένοι εκστασιάζονται στην ιδέα μιας ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΗΣ τουρκικής ελίτ που φοιτεί σε διεθνή πανεπιστήμια, και την οποία όλοι ξέρουμε και αγαπάμε(?), καλό θα είναι να σκεφτούμε κάποια στιγμή και τα περίπου 60-65 εκατομμύρια ψυχών για τα οποία οι συμφιλιωτικοί σεισμοί Ιστανμπούλ-Σμύρνης (τύχη αγαθή! με έναν μόλις χρόνο διαφορά από τον αντίστοιχο της Αθήνας) ήταν πράξη του Αλλάχ (ίσως και με την βοήθεια του Μωάμεθ...).

Σε αυτούς τους ανθρώπους με τι είδους επιχειρήματα είναι ποτέ δυνατόν να μιλήσει κανείς? Ποιός θα μας πείσει πως τα 60-65 αυτά εκατομμύρια Τούρκων καταλαβαίνουν τίποτα άλλο από την γλώσσα της προκατάληψης, της άγνοιας, του σκοταδισμού, και της "Ευτυχίας να έχεις γεννηθεί Τούρκος"?

Όλοι εσείς οι βολεμένοι των Αθηνών (καημένοι! που θεωρείτε 950 ευρώ τον μήνα επιτυχία...), οι βολεμένοι της ρέμουλας και της κομματοκρατίας, πως θα αντιδράσετε όταν αύριο αναγνωρισθούν τα κατεχόμενα ως Βόρεια Κύπρος? Όταν χαθεί (και de jure) το Ανατολικό Αιγαίο στην Τουρκία? Όταν έχουμε μια όμορφη συν-διαχείριση στην Δυτική Θράκη?

Εμείς που προλάβαμε και φύγαμε από την αναξιοκρατική σαπίλα σας, θα κοιτάμε και θα γελάμε...κάποιοι θα κλαίμε...

Εσείς, ετοιμαστείτε να δώσετε τα κλειδία του οίκου σας σε Τούρκους, Κούρδους και Αλβάνους, και να αφήσετε τις κόρες σας στο κρεβάτι...

Τρι Μαϊ 16, 03:23:40 πμ 2006  
Antiphonist said...

@Απολλύων

Τώρα ν' απαντήσεις ή να μήν απαντήσεις;
Να μήν απαντήσεις...

Τρι Μαϊ 16, 03:50:24 πμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Λες:
"Δικαιωμά του καθενός να εκφράζει το οποιοδήποτε συναίσθημα (ειρωνία, απορία, απογοήτευση, μίσος, αγάπη) προς άτομα, σύνολα και υποσύνολα χωρίς ΚΑΝΕΝΑΣ να μπορεί να του πει αν αυτό που κάνει ειναι λάθος ή σωστό...απλά ΕΙΝΑΙ."

Και συμπληρώνω: Εφ' όσον βέβαια η έκφραση αυτή δεν προσβάλει άλλους και δεν είναι παράνομη (π.χ. βίαια).

Για σκέψου τώρα και αυτούς που θεωρούν επιτυχία τα 1.500 ευρώ το μήνα... το γεγονός ότι τα θεωρούν επιτυχία, δεν είναι μια μορφή "σκοταδισμού" και "άγνοιας";
Όχι, δεν είναι. Διότι κάθε ένας συγκρίνει τον εαυτό του με το στενό (κοντινό) περιβάλλον του. Ο πιτσιρικάς στο Αιγάλεω ονειρεύεται την 400άρα μηχανή του γείτονα (και όχι τη Μαζεράτι του άλλου στην Εκάλη).
Έτσι και οι 60-65 εκατομμύρια Τούρκοι... σκέφτονται και δρουν ανάλογα μ' αυτά που έχουν μπροστά τους. Και για να γίνουν αυτά που λες και κανείς δεν εύχεται, πρέπει κι αυτοί να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα (που μάλλον δεν θα γίνει, γιατί στο χάλι που είναι δεν τους ενδιαφέρουν οι "ιδέες"). Ποιος θα την υποστηρίξει; Η "ελίτ"; Ποια "ελίτ"; Ορισμένοι φοιτητές που δουλεύουν γκαρσόνια για το χαρτζηλίκι, ή κάτι τυπάκια με "μάστερ από το Χάρβαρντ" που τρέχουνε με το resume στο χέρι να βρουν δουλειά;
Τους έχετε υπερτιμήσει τους Τούρκους σε κάποια θέματα, και υποτιμήσει σε κάποια άλλα. Να προτείνω μια μέθοδο: όλοι μαζί κύριοι και κυρίες, ας κάνουμε 100 βήματα ΠΙΣΩ και να ξανασκεφτούμε το όλο θέμα χωρίς το "πάθος" που εκκενώθηκε από την πρώτη αντίδραση.

Λευτέρης

Τρι Μαϊ 16, 04:34:46 πμ 2006  
Ioannis said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 16, 06:26:34 πμ 2006  
Dion.M. said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 16, 08:18:38 πμ 2006  
glenn said...

Κάθησα και σκέφτηκα λιγάκι χτες. Προσπαθούσα να βρω ποιο ήταν το στοιχείο που με ενοχλούσε τόσο πολύ σ' αυτά που είπε ο raven στις 12:27πμ και στις 1:31μμ. Τι είπε;

Α) Ο Ισαάκ και ο Σολωμού είναι καραγκιόζηδες.

Β) Στα απαυτά μου κι αν σας σφάξουν οι Τούρκοι κι αν πάρουν τα νησιά σας. Εγώ θα πίνω τη φραπεδιά μου απάνω στα πτώματά σας.

Το Α το είπε έτσι ακριβώς. Το Β δεν το είπε έτσι, αλλά έτσι το εξέλαβα εγώ. Τι άλλο μπορεί άλλωστε να εννοεί - σε απλά ελληνικά;

Να διευκρινίσω πως τόσο το context όσο και το ύφος, σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπουν σε "πλάκα". Αυτά που είπε τα εννοούσε 100%, κι αυτό αποδεικνύεται απ' το γεγονός πως μετά απολογήθηκε -όχι για αστεϊσμό αλλά για προκλητικότητα. Βέβαια, η απολογία του δεν ήταν ουσιαστική αλλά του τύπου "ναι μεν αλλά".

Αυτές οι δύο δηλώσεις, πρώτα απ' όλα δείχνουν μια προσωπικότητα ασυνήθιστα βάρβαρη.

Για να κάνω μια αντιπαραβολή. Κάποιος είχε παραθέσει ένα τούρκικο ποίημα με κοπή κεφαλών Ελλήνων και καύσεις Ελλήνων κλπ. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά ένα τέτοιο ποίημα. Είναι τόσες οι υπερβολές που το καταντούν αστείο.

Δυστυχώς, τόσο ο cold blood τρόπος που εξέφρασε ο raven τις απόψεις του, όσο και η μη απολογία του (τα "ναι μεν αλλά" δεν μετράνε), δείχνουν μια βαθύτατη περιφρόνηση προς την ανθρώπινη ζωή γενικά.

Ο raven, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι "ανθέλληνας" στυλ Δήμου. Είναι προβληματική προσωπικότητα. Ιδίως με το Β που καταφέρεται κατά της ανθρώπινης ζωής, γενικά και αορίστως.

Επιτρέψτε μου να πω, πως διαβάζοντάς τα Α και Β, ένοιωσα ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο συναίσθημα ναυτίας βλέποντας σκίτσα που σχεδίασαν σχιζοφρενείς.

Επομένως raven, κάτσε κει που κάθεσαι. Μείνε εκεί. Και κυρίως, ψάξε για επαγγελματική βοήθεια. Μπορεί να μην είναι τίποτε και απλώς να περνάς μια φάση. Μπορεί πάλι και όχι.

Κύριε Δήμου περιμένω να δείξετε την ίδια ευαισθησία στα σχόλια του raven με αυτήν που επιδείξατε στο σχόλιο του heinz το οποίο σβήσατε.

Τρι Μαϊ 16, 08:53:25 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα (ελπίζω)

emfortos (1:57) ευχαριατώ για το ουσιαστικό σχόλιο.

Σωστό και του kkai-Lee (1:18).

Πάντως σε αυτό το ποστ με διδάξατε αρκετά για το μίσος,

Τρι Μαϊ 16, 09:07:17 πμ 2006  
cyberdust said...

mickey said...
Μα είστε με τα καλά σας; Τι σχέση έχουν οι έμφυτοι αμυντικοί και επιθετικοί μας μηχανισμοί (που δρουν αυθόρμητα) με την ψυχρή και υπολογισμένη (ορισμένες φορές σε βάθος δεκαετιών) δράση των απανταχού μιλιταριστών (πολιτικών και στρατιωτικών) εδώ και χιλιετίες;
11:56 μμ
Μύθος τεράστιος. Μέσα στα πλαίσια των θεωριών συνομωσίας. Μάθε επιτέλους ότι οι όποιοι πολεμοκάπηλοι μιλιταριστές και πολιτικοί ανά των αιώνων και χιλιετών της ανθρωπότητας είναι γέννημα και θρέμμα των λαών τους. Δεν θα μπορούσε να ήταν και να είναι αλλιώς. Δεν μπορούν να δρουν μονάχοι τους. Όλοι είμαστε υπέρ της ειρήνης, δεν θα βρεις άνθρωπο να την αρνηθεί, αλλά για να την καθιερώσεις την ειρήνη, σπούδασε επιτέλους και δέξου ποια είναι τα πραγματικά αίτια των πολέμων, και όχι να αναμασάς σαπουνόφουσκες αιθεροβάμονες δίχως ίχνος νοήματος. Εσύ που είσαι ειρηνόφιλος, άσε το διπλανό χωριό να σου κόβει το νερό και να σε κάνει πλιάτσικο όποτε βλέπει την σοδιά σου. Άλλους πάλι να τους επιτρέψεις να αμυνθούν. Μίσος? Δεν υπάρχει όταν έχουμε να κάνουμε με πολιτική και πόλεμο. Οι πόλεμοι δεν γίνονται για λόγους μίσους, αλλά συμφέροντος και άμυνας.


ΥΓ. Εγώ πάντως δεν σε μισό. Πως μπορεί κανείς άλλωστε να μισήσει ένα νίκναιμ, ένα πίξελ στο ιντερνέτ. Τρέλα?

Τρι Μαϊ 16, 09:37:42 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

MΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ
για να συνεχίσουμε:

Όσο κι αν μας ενοχλούν οι απόψεις κάποιου - η επίθεσή μας γίνεται στις απόψεις του - όχι στον ίδιο.

Όσο κι αν νομίζουμε πως τα ξέρουμε όλα - δεν περιφρονούμε τους συνομιλητές μας.

Το ύφος ενός μηνύματος μπορεί να είναι εξίσου υβριστικό με το περιεχόμενό του.

Τρι Μαϊ 16, 09:46:29 πμ 2006  
Dion.M. said...

Οσο αφορά την αντιπαράθεση ιδεών και θέσεων θα έλεγα ότι οπως είπε ο Χότζας όλοι δίκιο έχουν.

Αυτό όμως που παρετήρησα σε ορισμένες τοποθετήσεις (το έχω δει και σε άλλες προηγούμενες) και κατά την γνώμη μου υποτιμά τους φέροντες, είναι ότι μερικοί "ανεμίζουν" τα χρήματα που βγάζουν σε σχέση με άλλους.

Αυτό, είναι ο ορισμός της πνευματικής φτώχειας.

Φανταστείτε επιχείρημα σε αντιπαράθεση ιδεών ... "Εγώ βγάζω (η θα βγάζω) τριπλάσια από εσένα".

Εστω και μέσα στην άγνοιά μερικών, είπατε τίποτα για νεόπλουτους;

Τρι Μαϊ 16, 09:47:17 πμ 2006  
Antiphonist said...

Δυστυχώς, κύριε Δήμου, αυτό που εγώ έμαθα από το συγκεκριμένο post είναι ότι οι άνθρωποι δεν αντέχουν τις δυσκολίες. Δεν θέλουν να συλλογισθούν ότι υπάρχει ζωή έξω από τον ελεφάντινο πύργο τους. Αν είναι ποτέ δυνατόν - να μιλάμε για την βαρβαρότητα άλλων λαών όταν η δική μας η άγνοια ξεδιπλώνεται τόσο ξεκάθαρα μπροστά μας μέσα απ’ αυτά τα σχόλια. Να μιλάμε για πολέμους ωσάν να ζούμε στην εποχή του Μακαρθισμού. Απορώ πώς ζουν ορισμένοι απ’ αυτούς τους ανθρώπους κάθε μέρα, πώς συναναστρέφονται με τους συνανθρώπους τους; Δεν υπερβάλλω- πραγματικά απορώ. Δεν πιστεύω ότι αυτή η εχθρικότητα περιορίζεται στους άμεσους «άλλους,» στους Τούρκους. Κάτι πρέπει ν’ απεχθάνεται κανείς μέσα του για να φτάσει σε τέτοια κατάντια. Και είναι κρίμα, γιατί μιλούσαμε για την Κύπρο. Τι έγινε δεν κατάλαβα και φτάσαμε εδώ. Ευτυχώς που υπάρχουν ανθρώποι σαν την Παράγραφο και τον Κυριάκο γιατί θα ήταν λυπηρό να δοθεί η εντύπωση πως αυτές οι κακοφωνίες είναι ο νόμος.

Συγνώμη για την άτσαλη καλημέρα.

Καλημέρα.

Α.

Τρι Μαϊ 16, 09:57:15 πμ 2006  
Antiphonist said...

είπες, πολύ σωστά, dion.m:
"Φανταστείτε επιχείρημα σε αντιπαράθεση ιδεών ... "Εγώ βγάζω (η θα βγάζω) τριπλάσια από εσένα"."

Πήγα να πω ακούσαμε και χειρότερα τις τελευταίες δυο μέρες αλλά το ξανασκέφτηκα...είναι πραγματικά απ' ΤΑ χειρότερα...

Τρι Μαϊ 16, 10:10:00 πμ 2006  
guerrero762 said...

O raven θα μπορουσε να χαρακτηριστει ανετα troll.Εχει ολα τα χαρακτηριστικα ενος troll.Μαλιστα τον ιδιο χαρακτηρισμο μου ειχε αποδωσει ο κ.Δημου σε προηγουμενα ποστ.
Δεν ξερω αν εχει-εχετε την ιδια γνωμη αλλα οπως εχω πει πολλακις δεν θα μπω στον κοπο να αποδειξω οτι δεν ειμαι ενυδριδα.
Δεν με ενοχλησε το προκλητικο του υφος,του στυλ "εγω θα αραζω,σκοτωθητε ζωα μπατιρηδες που βγαζψ περισσοτερα και θα κανω διακοπες στα ζακονησια σας,χαχολοι υπανθρωποι νεοελληνες".
Δεν πιστευω οτι τα εννουσε απλως ισως αγανακτησε και αηδιασε με τους συμπατριωτες μας.
Την ιδια αηδια εχω νιωσει και εγω,και εχω εκφραστει με παρομοιο τροπο.
Με ενοχλησε η αναδιπλωση του.
Ναι μεν αλλα.....
Ξερεις δεν εννουσα τη κυπρο αλλα την μυκονο.....
!!!!!!!
Λες και αλλαζει κατι!
Αν αγαπητο κορακι πιστευεις αυτα που γραφεις στηριξε τις αποψεις σου και ασε τις μεταλλαξεις.

BTW Καλημερα.

Τρι Μαϊ 16, 10:18:45 πμ 2006  
Dot.Hackers said...

Ένα κάπως άσχετο σχόλιο, όμως θα ήθελα να ευχαριστήσουμε και τον κύριο Δήμου αλλά και τους συγγραφείς των σχολίων για τις έντονες συζητήσεις που κάνουμε μεταξύ της παρέας μας αναλύοντας τα κείμενα και τα σχόλια! Πάντα τέτοια! Καλή σας μέρα απ' το ηλιόλουστο Λονδίνο!

Τρι Μαϊ 16, 10:58:11 πμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Aυτο το post ξεκινησε με Καυγα!

και κατεληξε κουρασμενο στο κρεββατι....


Καλημεραααααααα!!!

Τρι Μαϊ 16, 11:05:15 πμ 2006  
heinz said...

Απολλύων said...

"Στην περίπτωση των Τούρκων, τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως απλά: ..."

Αν και διάβασα το συνολικό σας post, ειλικρινά θα μπορούσα νάω σταματήσει στην αρχή. Αυτό το

στην περίπτωση [αναφέρεται ομάδα ανθρώπων] τα πράγματα είναι απλά

αποτελεί συνταγή λάθους.

- Απλά είναι τα πράγματα για σας (οι Τούρκοι είναι βάρβαροι)
- Απλά είναι για τον Raven (τα νησιά είναι τμήματα στεριάς που περιβρέχονται από θάλασσα)

Καταλαβαίνετε που οδηγεί αυτός ο τρόπος σκέψης??? Νομίζω ότι καταλαβαίνετε.

@ΝΔ

Σας ενημερώνω ότι:

- Τις απόψεις περί Τουρκίας και κεμαλισμού που εκφράζω εδώ τις έχω εκφράσει και σε άλλους δημόσιους λόγους πολύ αναλυτικότερα. Αποτέλεσμα ήταν να δεχθώ απειλές από μεμονωμένους ή οργανωμένους Τούρκους, από Τουρκία, Μόναχο, Κολωνία, που μάλιστα ήξεραν τον τόπο διαμονής και το ονοματεπώνυμό μου (δεν τα είχα κρύψει). Απειλές για τα παιδιά μου, τη σύζυγό μου και εμένα (1997-99).
Οι απειλές επιβεβαιώθηκαν από μήνυμα του πρώην προξένου Κων/πολης κ. Ξύδα, "να κάτσω εκεί που είμαι και να μην πατήσω ποτέ στην Τουρκία γιατί κινδυνεύω".
Δεν έλαβα τις απειλές υπόψη μου, αλλά δεν ξαναπήγα και στην Τουρκία.

Μην θεωρείτε (και σεις) ότι όλα είναι απλά λοιπόν.

Με εντυπωσιάζει όμως ειλικρινά, ότι παραβλέπετε το υβριστικώτατο ύφος του Raven (συστηματική παράβλεψη). Επαναλαμβάνω: το να αποκαλεί εμμέσως είδος τοπικής πανίδας των νησιών εμένα και τα παιδιά μου, συνιστά βάρβαρη εξύβριση - και άρα λίγα του είπα.

Νομίζω ότι οφείλετε μιαν απάντηση σ' αυτό. Τι σπεύσατε να προστατεύσετε διαγράφοντας το σχόλιό μου, ενώ δεν σχολιάσατε καν το δικό του? (παρά μόνον εκ των υστέρων και επιδερμικά).
Δεν καταβαίνω την έντονη αντίδρασή σας στο δικό μου σχόλιο (φασίστας) και την απουσία οποιασδήποτε ευαισθησίας στο δικό του. Επειδή ο διάλογος είναι δημόσιος, αν θέλετε απαντήστε παρακαλώ.

Επαναλαμβάνω δε για το ότι εκλάβατε τη φράση μου να σας πω εγώ τι είναι η ύβρις, ότι επρόκειτο για παρεξήγηση. Δεν ήταν διδαχή, ήταν σχήμα λόγου. Zητάω συγγνώμη αν σας πρόσβαλα, αλλά το εξήγησα τρις περί τίνος επρόκειτο.

Τρι Μαϊ 16, 11:10:33 πμ 2006  
heinz said...

@guerrero762

Εμένα με έκανε Τούρκο (!!!) κι όχι επειδή ζω εδώ.
Κι αν έλεγε "μωρέ καλά τους κάνουν στην ....Τσετσενία και τους σφάζουν", πάλι τα ίδια θα του 'λεγα.

Θεωρώ comrade ότι "εν αρχή ην ο λόγος". Και του λόγου ακολουθεί η πράξη.

Μάζεψε τα από μικρά, γιατί άμα μεγαλώσουν...

Τρι Μαϊ 16, 11:14:16 πμ 2006  
heinz said...

@ YouKnowWho

Ορίστε....

Τρι Μαϊ 16, 11:15:39 πμ 2006  
x-watcher said...

@glenn & heinz & vasilis & paragrafos & hliodendron (συγγνώμη αν κάποιοι μου διαφεύγουν).

Κατά την ταπεινή μου γνώμη σώσατε την τιμή του blog (και όχι μόνο).

Με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, άλλος επιθετικά, άλλος/η ήπια, αλλά τουλάχιστον σταθερά. Με αρχές. Κανένα μίσος δεν είδα στα σχόλια και τις απόψεις των παραπάνω. . Επιθετικότητα ναι. Ένταση συναισθημάτων και απόψεων ναι. Αλλά μίσος όχι.

Εισέπραξαν ωστόσο (ειδικά ο heinz και glenn) τους μύριους όσους χαρακτηρισμούς. Από αυτούς που σέβονται κατά τα λοιπά την διαφορετική άποψη και δεν προσβάλλουν τους συνομιλητές τους. Μα ακόμη και έτσι δεν το θεωρώ κακό. Ούτε θεωρώ ότι ο ΝΔ, που καταφέρθηκε κατά του heinz με τρόπο ανάλογο αυτού που είχε heinz κατά του raven και του phoenix, μισεί τον heinz. Oι heinz και glenn όμως εισέπραξαν τη λάσπη του ότι δήθεν έβγαλαν μίσος, είναι λαϊκιστές και άλλα πολλά.

Εγγυήθηκε κανείς ότι η δημόσια έκθεση απόψεων είναι ανέξοδη και χωρίς επιπτώσεις; Όχι βέβαια. Αλλά αυτό ισχύει για όλους. Και για το raven. To όποιο raven.

Οι περισσότεροι έπεσαν επάνω στους heinz και glenn. Η ευαισθησία αυτών που επιτίθενται στους heinz και glenn. είναι μονομερής, κάποιων και εμπαθής. Μια κουβέντα αν έλεγαν και κάποιοι άλλοι στους raven και phoenix και θα είχε τελειώσει. Δεν είπαν. Ίσως συμφωνούν με το raven. ΟΚ. Αντί λοιπόν να επιτίθενται στον heinz και glenn για τον δήθεν κακό τρόπο τους ας πάρουν θέση. Σε τόσο βασικά θέματα θεμελιωδών αρχών δεν χωρούν μισόλογα, ούτε αβροφροσύνες και δήθεν ευγένειες. Σε άλλα ναι. Όχι σε αυτά.

Οι heinz και glenn αφέθηκαν μόνοι τους να βγάλουν το "φίδι" από την τρύπα. Και τα άκουσαν και από πάνω. Χαρά στο κουράγιο τους. Αλλά μπράβο τους.

Τρι Μαϊ 16, 11:20:57 πμ 2006  
Pixie said...

Απο πότε έχει γίνει κακό να εκφράζει κάποιος μια διαφορετική άποψη όπως έκανε ο half-blood phoenix και raven και γιατί όλος αυτός ο φανατισμός;Πως μπορεί να γράψει κάποιος την άποψη του όσο διαφορετική και άν είναι όταν δεν υπάρχει σεβασμός;Και γιατί μας απειλεί τόσο το να έχει ο άλλος μια διαφορετική άποψη και βγαίνει τέτοιο μίσος;
Αυτό είναι που εξελίσει μια κοινωνία και το νου όχι μόνο το να άκους τις δικές σου απόψεις αλλά και τον άλλο κάτι μπορείς να πάρεις, δεν λέω να συμφωνήσεις αλλά κάτι μπορεί να κερδίσεις και εσυ.

Τρι Μαϊ 16, 11:22:48 πμ 2006  
Raven said...

Glenn said...
Σορρυ ρε raven, στην είπα κι εγώ άσχημα. Αλλά έχεις ένα τάλαντο ρε παιδάκι μου να εξαγριώνεις τον κόσμο.

Kalhmera. Den xreiazetai na zhtas shgnwmh. Allwste anagnwrisa oti hmoun kapws ypervolikos stis ekfraseis. Sevomai pantws oti xereis na suzhtas exypna (se antithesh me ton Heinz pou einai kapws periorismenhs...). Oso gi auto pou me rwthses nomizw oti oi megalh pleiopshfia an eixe epilogh (xwris propaganda kai ypoxrewtikh strateysh pou teimwreitai me thanato) tha koitaze pws na glytwsei ki oxi pws na yperaspisei thn patrida. Kai shmasia exei bebaia panta ti kaneis oxi ti pisteueis.

@querrero kamaia anadiplwsh. Anagnwrisa oti hmoun kapws proklhtikos kai synexisa th syzhthsh se alles kateuthinseis. Den allazw thn ousia ths apopshs mou: an ginotan polemos tha efeuga kai otan teliwne tha xanagyriza. Oso gia tis diakopes, h ellada (kai fysika oxi mono ta nhsia) topo diakopwn apotelei gia mena, outws h allws, kathoti exw epilexei na menw sto exwteriko. Basikh idiothta enos wrimou antrwpou einai na anagnwrizei ta lathh tou kai na proxwraei.

ND tsaba paideueste me ton Heinz. H epithetikothta se olo to zwiko vasileio einai enas (fysiologikos) amyntikos myxanismos apenadi sto fovo. Mono pou ston anthrwpo den einai aparaithto na einai pragmatikos o fovos: synhthws einai fantasiakos. (Otan de syndiazetai kai me xamhlh nohmoshnh...) Auto to xerei kai o teleutaios foithths psychologias h antrwpologias.
Osoi exete amfyvolies dokimaste: www.psychologia.gr/guestb

Pandws synexizw na mhn katalavainw giati h stash zwhs tou diplanou (para thn proklhtikothta thn opoia anagnwrisa) synexizei na enoxlei.

Τρι Μαϊ 16, 11:25:49 πμ 2006  
heinz said...

Παρακολουθείτε την - όπως εύστοχα ο Guerrero επεσήμανε - αναδίπλωση του Raven, που με αστείες προκλήσεις προσπαθεί να κάνει την ...πάπια (όντας κοράκι).

Συνέχισε, είναι ενδιαφέρον, ακολουθεί εκλαϊκευμένος Freud?

Αυτό που δεν μπορείς κοράκι να καλύψεις, είναι η ουσία:

- Δεν μιλάμε για τη νοημοσύνη μου (που μια χαρά μπορεί να είναι χαμηλότατη - θα με ρίξεις στον Καιάδα?)
- Δεν μιλάμε για τον φόβο μου (μπορεί να είμαι πράγματι φοβικός - θα με πλακώσεις στα χάπια?)
- Δεν μιλάμε για τις πολιτικές μου απόψεις (μπορεί να είναι συνέπεια του χαμηλού IQ μου - θα μου αφαιρέσεις την ψήφο?)

Mιλάμε για σύστημα αξιών, που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα θηλαστικά. Και εκεί, είσαι ελλειματικός.

Η ευφυΐα σου - που δεν αμφισβητώ, μην πα και πληγωθείς - δεν σε κατατάσσει στους ανθρώπους.
Το αξιακό σου σύστημα είναι αυτό που - δυνητικά - θα μπορούσε.

Τρι Μαϊ 16, 11:37:59 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

heinz said...
"Νομίζω ότι οφείλετε μιαν απάντηση σ' αυτό".

Δεν οφείλω τίποτα - διότι έχω ήδη απαντήσει και μάλιστα δύο φορές.

Είτε δεν καταλαβαίνεις - είτε δεν θέλεις να καταλάβεις.

α) ότι σπάνια συζητάς - συνήθως επιτίθεσαι

β) ότι επιτίθεσαι σε άτομα και όχι σε απόψεις (ακόμα και το τελευταίο σου σχόλιο στον Raven στοχεύει στο άτομο όχι στην άποψη

γ) ότι το ex cathedra ύφος ενοχλεί.

Αυτά - και εδώ κλείνει το θέμα για μένα.

Τρι Μαϊ 16, 12:01:50 μμ 2006  
heinz said...

@ΝΔ

Διαπιστώνω ότι προτιμάτε να αποφύγετε μιαν ουσιαστική απάντηση περί των θέσεων του Raven.

α) Το αν συζητώ ή απλώς επιτίθεμαι, το κρίνουν κι άλλοι.

β) Ο διαχωρισμός των απόψεων από τους φορείς τους είναι σόφισμα, όταν οι απόψεις αυτές είναι τόσο ακραίες. Εν αρχη ην ο λόγος, φορέας όμως της πράξης είναι ο φορέας του λόγου.

γ) Το από καθέδρας ύφος, αποτελεί προσωπική εκτίμηση και δεν το σχολιάζω.

Καλημέρα πάντως ειλικρινά.

Τρι Μαϊ 16, 12:15:47 μμ 2006  
ξημέρωσε κι έξω φυσά said...

nd: πολύ σαχλοχριστιανικά τα λόγια σου στις 9:46, γιατί, μάλλον, είναι αδύνατον, με τα λόγια, να επιτεθείς σε άνθρωπο. ό,τι και να λες με τα λόγια, λόγια είναι, ίσως να προκαλέσουν αυτούς που δεν έχουν βρει την ψυχραιμία να μην αφήνονται να παρουσιάζονται με μία μόνο όψη, ίσως να προκαλούν αυτούς που δεν έχουν την ευφυία να επεξεργάζονται τα συναισθήματα που προκύπτουν από τα λόγια, αλλά "λεκτική επίθεση" δεν υφίσταται παρά μόνο ως πρόφαση για τη βιολογική εξόντωση του υβριστή από τον καλό άνθρωπο που αποφάσισε να επαναστατήσει για να υπερασπίσει τους παραλογισμούς που αληθώς θίγονται από τα λόγια...χριστιανικό, πολύ χριστιανικό. ο τελευταίος μαλάκας που έχει δίκιο, καθόλου μαλάκας δεν είναι. επειδή ανταλλάσσουμε συναισθήματα όταν επικοινωνούμε με τους ανθρώπους, επειδή δηλαδή δεν είναι αυστηρά λογικές όλες οι σκέψεις που μοιραζόμαστε, υπάρχει αυτή η ατελής επεξεργασία των συναισθημάτων που πρώτα θέλει μαλάκα τον άλλο και μετά ανθρώπινο ον. βρήκα κι ένα βοτσαλάκι που ήτανε χαρά γεμάτο.

Τρι Μαϊ 16, 12:20:10 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

heinz

βλέπετε ότι δεν διαβάζετε τα σχόλια;

Έχω ήδη πει ότι διαφωνώ με τις απόψεις του Raven

Τρι Μαϊ 16, 12:22:15 μμ 2006  
heinz said...

Κύριε Δήμου, τα διαβάζω όλα ανεξαίρετα.

Ξέρω ότι έχετε πει "διαφωνώ".

Ερωτώ συγκεκριμένα: κατά τη γνώμη σας, δεν συνιστούν ύβρη?
(το "εγώ βγάζω πιο πολλά από σένα" το αντιπαρήλθα, μια και είναι τόσο ανόητο που...)

Τρι Μαϊ 16, 12:28:07 μμ 2006  
aphrodite said...

DECLARATION:

Είμαι μαυρισμένη & μουδιασμένη. Ηταν πολλές πληροφορίες, άλλες με ανακούφισαν, άλλες με εξόργισαν, άλλες delete κατ’ευθείαν, άλλες θα μου μείνουν και ίσως κάποτε με κάνουν λίιιγο καλύτερη.

Η μαυρίλα μου όμως είναι ότι εδώ αντί να γίνει σχολιασμός (όσο κι εκτροχιασμένος, έχει ξαναγίνει και στη συνέχεια τα βρίσκουμε), το κάναμε κανονικό case study ad hominem fallacies ολων των βασικών τύπων, ad personam, circumstantial, tu quoque (U-2, inconsistency)... (http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem, για μια πρώτη ιδέα, διαβάζοντας θα θυμηθείτε σχόλια, συμπεριφορές & κύκλους αντιδράσεων που ανήκουν σε κάθε τύπο).

Χωρίς να θέλω να αρχίσω πάλι τα εσωστρεφή «πού παει το μπλογκ» κτλ, και χωρίς να βγάζω τον εαυτό μου απ’έξω, χάρηκα που ορισμένοι ψυχραιμότεροι και σαφώς ωριμότεροι έφτασαν στην ουσία και κατέληξαν σε αυτό ακριβώς που τους ενοχλεί, αφήνοντας κατά μέρους τις τσαντίλες, κι ακόμη ζήτησαν και κάποιες συγνώμες.

Ας μην παραβλέψουμε το:

«@ΝΔ Συγνώμη. Σου έκανα το blog σήμερα άνω κάτω. Δεν ήταν πρόθεση μου. Αν θες μπορείς να σβήσεις τα σχόλια μου.» half-blood phoenix, 4:30 μμ

Από έναν 20+ φοιτητή.

Χρειάζεται να πω παραπάνω?

Αυτά περί μαυρίλας. Το μούδιασμά μου τώρα, έχει να κάνει με δύο πράγματα:

1. Οτι ξεχνάμε τους τρόπους μας.

Οχι μόνον μεταξύ μας, αλλά κυρίως προς τον οικοδεσπότη. Είμαστε ΦΙ-ΛΟ-ΞΕ-ΝΟΥ-ΜΕ-ΝΟΙ! Σχεδόν όλοι έχουμε παρασυρθεί, σίγουρα θα τον έχουμε προσβάλλει, ακόμη κι αν εκείνος δεν αντέδρασε και προσπέρασε με χάρη, αλλά το να δείχνει την ενόχλησή του και να μην κάνουμε βήμα πίσω είναι ανεπίτρεπτο!

Δεν έχει σημασία το πόσο δίκιο έχουμε, με όποιο δίκαιο κι αν πάμε να το βρούμε, αν φερόμαστε έτσι το μπλογκ δεν θα αντέξει, και πρώτη φορά το λέω και το πιστεύω. Δεν είναι δυνατόν να καταφερόμαστε με εμπάθεια, αν μη τι άλλο λόγω σεβασμού. Δεν μας έβρισε (άντε, κι ας μας απαξιώνει καμμιά φορά, που τσούζει, αλλά τι να κάνουμε, γνώμη του!) Τα έχει κολλησει τα ένσημά του, δεν έχει ν’αποδείξει τίποτε σ’έμας, ίσα-ίσα μας δίνει σημασία – ο Δ-Η-Μ-Ο-Υ. Κι εμείς τι κάνουμε?

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιγε ένα μπλογκ, έτσι θα γράφαμε μέσα?

Τι ακριβώς θα αντιπροσωπεύαμε, τον χειρότερο εαυτό μας? Ναι, ειπώθηκαν μεγάλες αλήθειες. Ναι, αρκετές με πολλή αγάπη, σεβασμό, κατανόηση, διάθεση πλησιάσματος. Αλλά στ’ άγρια, αντί να βουτήξουμε τη γλώσσα στο μυαλό μας, ξεχυθήκαμε να πάρουμε κεφάλια, εκείνων που τα λόγια τους ήταν απαράδεκτα. Τι διαφορετικό έχουν οι «άλλοι/γείτονες» όταν μας σφάζουν δηλαδή - αφού κατ’εκείνους είμαστε απαράδεκτοι κι αυτός είναι ο επιβεβλημένος τρόπος αντίδρασής τους...? Διαφέρουμε μόνον στον «βαθμό» «ευθιξίας» και στον «βαθμό» «πρόκλησης ζημιάς» στον άλλον... Κατεβαίνουμε...

Πώς θα βρούμε λύσεις (και μέσα μας και στην εξωτερική μας πολιτική) όταν σε ένα μπλογκ φερθήκαμε τόσο μικρόψυχα?

Πληγώσαμε. Οχι μόνον ένας. Και τους συν-σχολιαστές και τον Δάσκαλο.


2. Οτι εάν μια ευκαιρία να ευχηθούμε στις μαμάδες μας και να γράψουμε με αγάπη γι’ αυτές (ναι, 3 ποστς μέσα σε ένα Σ/Κ, με τόσα να κάνουμε) συγκεντρώνει 90 μόλις σχόλια, ενώ για την Κύπρο 265 (χαλάλι) και για το μίσος που το συνδέσαμε άμεσα, 400+, ε,

ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΑΔΙΚΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!

Τρι Μαϊ 16, 12:48:24 μμ 2006  
heinz said...

@aphrodite

"Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιγε ένα μπλογκ, έτσι θα γράφαμε μέσα?"

Ο ΠτΔ όμως Αφροδίτη, είναι πολιτειακό σύμβολο.
Δηλαδή, ΟΚ σε όσα λες, αλλά να είμαστε λίγο ψύχραιμοι...

Τρι Μαϊ 16, 12:56:06 μμ 2006  
aphrodite said...

@heinz,

Κυρία είμαι επειδή έτσι είμαι, όχι αναλόγως του ποιόν έχω απέναντί μου!

(κι όσο πιο "off" ο άλλος, τόσο πιο large πρέπει να φερόμαστε, ο άλλος δεν έχει την πολυτέλεια πάντα να ανταπεξέρθει...)

Ναι,ψύχραιμη είμαι...
:-)

ΧΧΧ

Τρι Μαϊ 16, 01:19:09 μμ 2006  
heinz said...

aphrodite said...

"Κυρία είμαι επειδή έτσι είμαι, όχι αναλόγως του ποιόν έχω απέναντί μου!"

Αυτόι το σέβομαι. Εγώ πάλι αναλόγως το context.

" ο άλλος δεν έχει την πολυτέλεια πάντα να ανταπεξέρθει...)"

Δε μου φάνηκε να συγκινείται ο Raven πάντως.

Υ.Γ. Και το "κυρία", είναι κάπως καταχρηστικό για την ηλικία σας. Άντε νεαρά κυρία, να συμφωνήσω.

Τρι Μαϊ 16, 01:27:19 μμ 2006  
J95 said...

Σε όσους εξακολουθούν ακόμα να έχουν αμφιβολίες αφιερώνω το δημοσίευμα της εφημερίδας "Hurriyet" 18/7/1974.

Μπα; Δεν είναι τελικά ποιηματάκι που απαγγέλουν κάθε πρωί στα δημοτικά τους;

Τρι Μαϊ 16, 02:16:28 μμ 2006  
epiorkos said...

Το θέμα της Κύπρου είναι μία περίπτωση όπου σκοπίμως και εμέις, αλλά κυρίως οι Ελληνοκύπριοι επιλέγουμε να μην λέμε ούτε στον εαυτό μας την αλήθεια.
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πλέον δύο κράτη στην Κύπρο?
Με ποιά λογική θα δεχτούν οι ελληνοκύπριοι σαν ισότιμους τους πλέον κατά πολύ φτωχότερους τους τουρκοκύπριους (τη στιγμή που δεν τους συμπεριφέρονταν ισότιμα όταν ακόμα ήταν στην ίδια μοίρα)?
Και οι τουρκοκύπριοιμπορούν πρακτικά να βάλουν τους έποικους στην άκρη?
Και άν όχι -που έτσι είναι- ποιός Κύπριος θά βάλει συνεταίρο του έναν κατακτητή στο νησί του και μάλιστα οικειοθελώς?
Ο Ντεγκτάς έχει δίκιο. Η τούρκικη κατοχή της Βόρειας Κύπρου αν μη τι άλλο διατήρησε την ειρήνη και τα κεφάλια των τουρκοκύπριων στη θέση τους, ενώ παράλληλα επέτρεψε στους δικούς μας να κάνουν ένα μίνι θαύμα στον οικονομικό τομέα.
Φίλοι μου, ας παραδεχτούμε σαν έθνος ότι χάσαμε στο πεδίο του πολέμου και μετά κερδίσαμε στο πεδίο της ειρήνης. Αν προσπαθήσουμε ο ένας να μοιραστεί ότι κέρδισε ο άλλος (εμείς τη χαμένη γη και αυτοί την κερδισμένη υπεραξία της επιχειρηματικότητας των ελληνοκύπριων) θα χάσουμε και οι δύο. Σε αυτή τη γωνιά της γης είναι εφικτό να έχεις δύο κράτη με καλές σχέσεις σε ένα έστω μικρό χώρο και καταστροφικό να κουκουλώνεις αντιθέσεις στα πλαίσια μιάς ουτοπικής συνύπαρξης. Χρειάζονται μόνο μιά χούφτα φανατικοί από κάθε πλευρά γιά να χαλάσουν την μελλοντική εννιαία Κύπρο σε μία εβδομάδα, και δεκάδες χιλιάδες επί δεκάδες χρόνια για να ξαναχτίσουν μιά μονιασμένη κοινότητα. Και αυτό εξαρτάται ακόμα και από θέματα πέρα από το νησί όπως οι εκάστοτε ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιάσ'το αυγό και κούρευ'το φίλοι και φίλες.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, εδώ και χρόνια, ούτε τη λύση θέλει, ούτε όμως τολμάει να πεί την αλήθεια ότι δηλαδή χάσαμε στον πόλεμο, δεν ρίξαμε ούτε μία τουφεκιά επί 30 χρόνια,από απελευθερωτική οργάνωση δεν έχουμε να επιδείξουμε ούτε σκέτη σφραγίδα, άρα η γη μας τώρα ανήκει σε αυτόυς που την πατήσανε, αλλά οι κόποι μας ανήκουν ΜΟΝΟ σε μάς και σε κανέναν άλλο.Απλό είναι.
Όλα τα υπόλοιπα είναι γιά να γεμίζουνε οι συναυλίες του Νταλάρα.
Ευχαριστώ

Τρι Μαϊ 16, 02:35:40 μμ 2006  
Dr Strange said...

epiorkos said:
"Αν προσπαθήσουμε ο ένας να μοιραστεί ότι κέρδισε ο άλλος... θα χάσουμε και οι δύο."

Σ' αυτό δεν συμφωνώ. Δυό άνθρωποι ή ομάδες, που συνεταιρίζονται, και βάζουν μαζί αυτά που έχει ο καθένας, με τά χνώτα τους να συμφωνούν, συνήθως κερδίζουν και οι δύο. Τό "τά χνώτα τους να συμφωνούν" είναι τό πρόβλημα.

Τρι Μαϊ 16, 02:44:19 μμ 2006  
epiorkos said...

"Δύο άνθρωποι" φίλε μου δεν είναι μέτρο γιά δύο κοινότητες. Πρέπει να προσαρμόζουμε τη σκέψη μας πρώτα σε σύνολα, που είναι κάτι διαφορετικό από άνθρωποι, μετά σε κοινότητες με πληγές και φορτίσεις εκατέρωθεν, που είναι κάτι διαφορετικό με τη σειρά του από απλές κοινότητες. Εγώ δεν μιλάω γενικά,ούτε φλού. Μιλάω για τις συγκεκριμένες κοινότητες σε δεδομένο χώρο και χρόνο. Αυτή είναι η διαφορά των αναλύσεών μας...

Τρι Μαϊ 16, 02:51:22 μμ 2006  
Dr Strange said...

@ epiorkos.

Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος. Αλλά μην τσαντίζεσαι.

Τρι Μαϊ 16, 03:07:27 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> lefteri kritikaki

Λεφτέρη απο Αλικαρνασσό, πώς πάνε οι δουλειές με τις πίσσες.
Μαυρίζετε, μαυρίζετε;

-> κοράκι
δεν σου πάει το όνομα,
εσύ είσαι έξυπνο πουλί

έτσι μαυροφορεμένο,
ραββίνε να σε λέμε ή
χαλβά ραβενέ πολίτικο
(τότε ίσως τρώγεσε)

Μ'αρέσεις ... λόγω και καταγωγής.


-> Αφροδίτη, Παράγραφος, Ελληνόψυχος, antiphonist glenn heinz x-watcher και οι άλλοι "καλοριζωμένοι" Έλληνες και Ελληνίδες

"Το δένδρο από τον καρπό γνωρίζεται"

Καλή και πολύτιμη η παραγωγή.
Τα "έντομα" έιναι ενοχλητικά, αλλά έτσι δένει ο καρπός.
Χρειάζονται κι αυτά.

-> "Έντομα"
Να παντρευτείτε και καλούς απογόνους. Χρείαζεστε για
την διαίωνιση του είδους.


-> dot.hackers

Με το καλό πίσω στην πατρίδα. Με ασφάλεια.

Ο Θεός να σας φυλάει από
τους ταλιμπάνους.

Προσέχετε που πατάτε το βράδυ τα Σαββατοκύριακα.

-> Όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι,

Προειδοποίηση!

Το "Αδυναμία Μίσους" όπως έχετε παρατηρήσει έχει κορεσθεί από Ελληνες εμπειρογνώμονες ισχυρογνώμονες. Έχει υπερφορτωθεί η σελίδα.

Αν δεν έχετε πάρει θέση για την Ελλάδα ή Κύπρο ή για την ζωή γενικά, διαλέξτε να το κάνετε σε άλλο θέμα.


-> Κυρ Νίκο

Θερμό ευχαριστώ για την φιλοξενία εδώ.

Τρι Μαϊ 16, 04:04:18 μμ 2006  
Optimus said...

Ίσως απαντάω αργά σε αυτό το άρθρο, ελάχιστα comments έχω διαβάσει (και έχω χάσει comments από τρια τέσσερα καταπληκτικά προηγούμενα άρθρα, δεν τα βγάζω πέρα πια με το χρόνο μου ;P), απλώς θα αναφερθώ σε κάποιες σκέψεις που έκανα και όταν διάβαζα κάποια παλιότερα άρθρα του ΝΔ.

Όχι μόνο το συναίσθημα του συλλογικού μίσους αλλά και της συλλογικής περηφάνειας (για την πατρίδα, τους έλληνες (παλιότερο άρθρο του ΝΔ σχετικά με euro και εθνική περιφάνεια)), την αίσθηση ότι όλοι μαζί είμαστε ένα, κλπ.

Βλέπω σε αυτά ότι πραγματικά είχα την ίδια απορία με τον ΝΔ. Δεν μπορούσα να τα νοιώσω αυτά και να το ήθελα. Φαντάζομαι και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα. Δεν μπορώ να νοιώσω το συναίσθημα να με κατακλίζει ότι εγώ και πολλοί άλλοι είμαστε ένα, σε μια ιδέα, σε ένα έθνος, σε μια πατρίδα.

Πρόσφατα διάβασα σε ένα περιοδικό (να ήταν το national geographic ή το focus;) την είδηση ότι ανακαλύφθηκε το γονίδιο της πίστης στο Θεό. Όχι ότι ασπάζομαι αυτή την είδηση ή θεωρώ ότι είναι η απάντηση σε αυτό, απλώς με έβαλε σε ακριβώς αυτές τις σκέψεις:

Μήπως απλά δεν μπορώ να νοιώσω αυτό που νοιώθουν οι περισσότεροι; Αυτό το μαζικό, το συλλογικό, την ένταξη σε ομάδες, παρατάξεις, ιδεολογίες, θρησκείες; Όμως το 'θεσε και ο ΝΔ, μήπως είναι πνευματική αναπηρία;

Στο τέλος του εν λόγω άρθρου, υπήρχαν 10 ερωτήσεις για να αναζητήσει κανείς κατά πόσο έχει αυτό το γονίδιο. Απάντησα 3-4. Δεν λέω, υπάρχει αυτή η αίσθηση σε μένα αλλά μόνο αμυδρά. Το ισχυρό συλογικό συναίσθημα λύπει από εμένα.

Αρκετές ερωτήσεις ζητούσαν πράγματα που φαίνεται να σχετίζονται με αυτό το συλλογικό, π.χ. αν "αισθάνεσαι" ένα με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σου, αν νομίζεις ότι νοιώθεις τα συναισθήματα των δίπλα σου, και επίσης λίγο πνευματιστικά (αν πιστεύεις στο θεό ή σε συναρπάζει το άγνωστο) ή δεν θυμάμαι ακριβώς πως ήταν. Μπορώ να τις βρώ πάντως και να τις παραθέσω εδώ αν θέλει κανείς..

Ασχέτως με το αν υπάρχει γονίδιο και δεν το έχω, με βάση αυτά ξανασκέφτηκα την παλιά μου άποψη ότι είναι θέμα νοημοσύνης (με τον περιφρονητικό τρόπο) και απλά φαντάστηκα ότι κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται αυτό που ίσως εγώ δεν μπορώ να αισθανθώ. Μπορεί να μου φαίνεται παράλογο σαν λογική αλλά απλώς το αισθάνονται, δεν το εξηγούν..

Και με ενδιαφέρει αυτό το θέμα, γιατί προσπαθώ να βρω τον εαυτό μου. Μοναξία επίσης δεν μπορώ να νοιώσω. Ίσως ψιλοσυλλογικά άλλα κυρίως μοναχικά ένοιωσα/έζησα ανθρώπους παρόμοιων ιδεών, δημιουργικών παράξενων hobby, και άντε έχω και μια παράξενη τάση να νοιώθω δέος με το ανεξήγητο/παραφυσικό αλλά όλα αυτά σε μέτριο έως μικρό βαθμό. Κατάρα ή ευλογία;

Τρι Μαϊ 16, 05:20:49 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> optimus

To be optimal (economy of speech),
optimus, just be optimistic!

Δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι ότι ανήκει ο ΝΟΥΣ σου σε μιά ομάδα ανθρώπων, ιδεών, ή γεωγραφικών ορίων.

Η ΚΑΡΔΙΑ σου όμως ναί!
Τουλάχιστον με την οικογένειά σου ή με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο.

Η ΨΥΧΗ σου πάλι ΝΑΙ!
Στον Θεό γιατί αν τύχει, αν τύχει λέω, όλα τ'αλλα σ΄έγκαταλείψουν, ο Θεός θα είναι πάντα μαζί σου.

Αισιοδοξία optimus,
έχεις τον Ελληνικό σπόρο,
γεύσου τον καλό καρπό,
και θα βρείς το δένδρο.

Τρι Μαϊ 16, 06:01:06 μμ 2006  
στρουθίον said...

NΔ: "δύο συναισθήματα μου είναι άγνωστα: το μίσος και ο φθόνος. (Όχι η ζήλια... ο φθόνος)"

οφείλω να είμαι ακριβοδίκαιη με τα ακριβά.
όταν με μερικούς ανθρώπους έχεις καταλάβει πως είναι απίθανο να έχεις κάποια κοινά σημεία (ουσίας) βρίσκεσαι ξαφνικά μπροστά σε κάτι τόσο καίριο, σηκώνεις τα χέρια ψηλά και χαμηλώνεις τα μάτια στη ζωή και της υποκλίνεσαι που έχει τόσα ακόμα να σου μάθει... (ευτυχώς!)

Τετ Μαϊ 17, 12:15:10 πμ 2006  
στρουθίον said...

Ελληνόψυχος: Για τα τραγούδια
που αναφέρεις,γίνεται προσπάθεια
να απαγορευτούν απο "προοδευτικούς
Αξιωματικούς"
και σχεδόν,τα τελευταία χρόνια το έχουν πετύχει.
------
εκτός από το "έχω μια αδερφή" τα υπόλοιπα δεν τα ήξερα. ιδιαιτέρως με το τελευταίο ένοιωσα απέραντη απέραντη απέραντη θλίψη.
Εσείς οι άνδρες μιλάτε πολύ για τον στρατό, μα δεν μιλάτε ποτέ για όλα αυτά που ξεφτιλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. μιλάτε συνήθως για τις φιλίες. ίσως για να αντιρροπήσετε αυτήν την προστυχιά που λούζεστε.
Το μπλόγκ του ΝΔ ελάχιστες φορές έχει αγγίξει πραγματικές προστυχιές. Μία από αυτές που αφορούν τον τόπο μας είναι το σύστημα Στρατός και την αρρώστεια που εκτρέφει και αναπαραγάγει στα σπλάχνα του. Ελάχιστοι τολμούν να αγγίξουν το θέμα. Όχι φυσικά για λόγους πατριωτικούς. Ο στρατός είναι πολύ καλά στερεωμένος στο λαϊκό αίσθημα (μη χέσω) -ας είν΄ καλά τα άγρια χρόνια...- (κι ας μη ξεχνάμε πόσοι αγωνιστές της απελευθέρωσης δεν καταφέρανε να ενταχθούνε στο βαυαρικό στρατιωτικό σύστημα και πεθαίνανε επαίτες στα σοκάκια της αθήνας). Θεωρείται μία από τις σταθερές του τόπου (μη ξαναχέσω και ζητώ την ανοχή σας για το απρεπές της έκφρασης αλλά και εδώ οφείλω να είμαι ακριβοδίκαιη). Ο στρατός συντηρεί αργόσχολους και λοβοτομημένους ανθρώπους με παραλλήρημα μεγαλείου και ανίατη εξάρτηση, μανία κυριολεκτικά με την εξουσία.
Δεν νομίζω πως μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση στα επόμενα χρόνια.
Κανείς δεν τολμά. ούτε καν ένα μπλογκ δεν θα δώσει χώρο να γραφθούν αλήθειες που να δώσουν έστω μιαν μικρή ελπίδα για το αύριο...
Αντιφωνιστή σ΄ ευχαριστώ που έγραψες αυτά τα "τραγούδια"... [προσπάθησα να φαντασθώ αγαπημένους μου ανθρώπους που περάσανε από τον στρατό να τους υποχρεώνουν να τα τραγουδήσουν και κυριολεκτικά η σκέψη με γονάτισε...]
Ελληνόψυχε θεωρώ πως η παρουσία σου είναι περιττή εδώ μέσα, για να μην πω κιόλας πως γελοιοποιείς -πιθανόν χωρίς να το καταλαβαίνεις, εκτός κι αν έχεις τόσο αυξημένη αίσθηση του χιούμορ που απλά παίζεις το ρολάκι σου κι εσύ- με την ενασχόληση σου τις ίδιες τις αξίες τις οποίες υποτίθεται πως υπερασπίζεσαι.
απόδειξη ο ανωτέρω παχυδερμικός σχολιασμός σου.

Επίσης επειδή σήμερα διαβάζω αναλυτικά τα σχόλια θέλω να προσθέσω και την δική μου αντίδραση στην σκύλευση της μνήμης ενός νεκρού. Ας μη ξεχνάμε όμως πως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλοί μαστουρωμένοι. Και συνήθως στην μαστούρα καταλήγουν οι αδύναμοι άνθρωποι (και κάποιοι άτυχοι, που αυτοί και μόνον αυτοί δικαιούνται και θα τύχουν της συμπόνιας μας, οι άλλοι, όπως είπε και ο Νίτσε μπορούνε να φάνε ακόμα μια σμπρωξιά καθώς κατρακυλάνε στη σκάλα)

Τετ Μαϊ 17, 01:17:15 πμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Λες:
"Ο στρατός συντηρεί αργόσχολους και λοβοτομημένους ανθρώπους με παραλλήρημα μεγαλείου και ανίατη εξάρτηση, μανία κυριολεκτικά με την εξουσία."

Το ίδιο δεν ισχύει και για μεγάλο τμήμα του δημόσιου τομέα, ή και για την αστυνομία; Η και για οποιονδήποτε οργανισμό (ακόμα και σύλλογο) στον οποίο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με τέτοια απωθημένα;

Απόλυτα σωστός ο Heinz:
"Mιλάμε για σύστημα αξιών, που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα θηλαστικά."
Οπότε, ας σταματήσουν οι διάφοροι τα του στυλ "ο καθένας κι απάνω του, ο καθένας φέρει μόνος και ακέραια την ευθύνη", ή "ας κάνει ο καθένας ότι καταλαβαίνει", ή "έχω το δικαίωμα" (έχεις και υποχρεώσεις φίλε).

Τετ Μαϊ 17, 02:04:20 πμ 2006  
στρουθίον said...

την ώρα που το έγραφα σκέφτηκα και την αστυνομία και τον δημόσιο τομέα. όμως πεπεισμένη και με βεβαιότητα δεν έκανα καμμία αναφορά σε αυτούς.
αξίζει εν τάχει μία αντιπαράθεση η οποία φωτογραφίζει την μιζέρια και το "λίγο" αυτών των ομάδων έναντι των άλλων των μεγάλων σαγονιών.
Οι στρατόγκαβλοι που λέει και ο Μυς (όπως διάβασα ακολούθως) έχουν όλα τα ακόλουθα, όλα όμως! ενώ οι υπόλοιποι έχουν κάποια και αν, εξ ού και το ..."λίγο" τους (όχι ό,τι δεν θα θέλανε φυσικά αλλά δεν "πείθουνε"... κι από την άλλη τουλάχιστον ο δημόσιος τομέας έβγαλε και κάποιους ποιητές, η στολή δεν μπορεί να βάλει ποίηση...)

Τα απαριθμώ -και με την αντίστοιχη διάθεση ευτελισμού τους-.
-Δικά τους σουπερμάρκετ με απίστευτες, απίστευτες τιμές στα προϊόντα.
-Πρόωρες συντάξεις και δεύτερη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα (πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες)
-Θράσος μέχρι και σε υπουργούς (όλοι τους χέζονται, σόρυ ήθελα να πω τους σέβονται... : χα χα χα !)
Δεξιώσεις περίλαμπρες μέχρι και στο προεδρικό μέγαρο περικαλώ (η μανία του μεγαλείου που προανέφερα)
-αγράμματοι, απαίδευτοι και αδαείς.
-ολόκληρες περιοχές προνομιούχες με οικόπεδα οικοδομήσιμα έναντι ευτελέστατου ποσού.
-τις καλύτερες κατασκηνώσεις για τα παιδιά τους.
-τεμπέληδες και ωχαδερφιστές.
-φραγκοφονιάδες και ρουσφετομανείς.
-αναξιοπρεπείς και εξαγοράσιμοι με μία μιζούλα.
-δεν ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά τους και τα ξοδεύουν σε μπιρίμπες, ως επί το πλείστον.
και άλλα πολλά που είτε θυμάμαι είτε δεν θυμάμαι... και άλλα ακόμη που πιθανόν δεν ξέρω (μολονότι δεν υπηρέτησα στον στρατό, έχω την τύχη να συναναστρέφομαι με πολλούς του στρατού)
[δεν θεωρώ πως συνεισφέρω σε κάτι με αυτή την απαρίθμηση, η συνεισφορά στο θέμα θα ήτανε να γινότανε μια συζήτηση επί της ουσίας και με τεκμηριωμένα στοιχεία, όπου τότε θα άξιζε τον κόπο να αφιερώσω λίγο χρόνο και να φέρω σχετικές παραπομπές για τα έργα και τις ημέρες των άρρωστων που συντηρούμε σ΄ αυτόν τον τόπο.

Τετ Μαϊ 17, 03:14:02 πμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Που να δεις εδώ κάτι Ελληνάρες που κάνανε εκατομμύρια λόγω μη δήλωσης εισοδημάτων από τα restaurant στον IRS (οι ΗΠΑ έχουν το πιο χαλαρό φορολογικό σύστημα που έχω δει ποτέ για τους ελ. επαγγελματίες) και παθιάζονται από την άλλη πραγματικά και με μανία για το προεδρείο του συλλόγου Άνω Τιποτιανής και κάτι τέτοια. Αχ και να μπορούσα να σκεφτώ με ακρίβεια το πως σκέφτονται οι άλλοι... θα είχα αγγίξει το Θεό (της γης).

Λευτέρης

Τετ Μαϊ 17, 09:45:42 πμ 2006  
Zoros said...

@στρουθίον

Συμφωνώ. Τα περισσότερα από αυτά που λες τα είδα live στη θητεία μου (πήγα μεγάλος και ήμουν σε θέση να κρίνω). Και το χειρότερο είναι ότι για τις κατασκηνώσεις και τα σούπερ μάρκετ τους χρησιμοποιούν στρατεύσιμους, ανθρώπους δηλαδή που παράτησαν τις δουλειές τους για να υπηρετήσουν τη «μητέρα-πατρίδα» και κατέληξαν να σερβίρουν τους αξιωματικούς και τις οικογένειες τους σε θέρετρα!
Θα σου πω τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τους στρατιωτικούς από τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους (το είχε πει ο Πάγκαλος σε μια συνέντευξη του):
Έχουν τον στόμφο και την πεποίθηση ότι είναι σπουδαίοι και σημαντικοί, και αυτό είναι μέρος της εκπαίδευσης κάθε στρατού, αφού στη μάχη πρέπει να έχουν πλήρη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους. Πχ ο διευθυντής της εφορίας δεν έχει την αυταπάτη ότι είναι κάτι σπουδαίο, σε αντίθεση δυστυχώς με ένα συνταγματάρχη.
Και φυσικά το γεγονός ότι από τους Βαλκανικούς και μετά έχασαν κάθε πόλεμο που συμμετείχαν (Α’, Β’ Παγκόσμιος, Κύπρος, ακόμα και Ίμια) δεν μειώνει καθόλου το μεγαλοϊδεατισμό τους...

Τετ Μαϊ 17, 10:14:59 πμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Το νέο τους καθήκον όμως είναι πιο συναρπαστικό. Βγαίνουν στα κανάλια κι αναλύουν τις κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στη μέση ανατολή και προβλέπουν καταστροφή. Με το χάρακα και το χάρτη...
Κι οι αμερικανοί, είχανε το Χεράλντο Ριβιέρα (δημοσιογράφο διάσημο) να κάνει σκίτσα στην άμμο με τις θέσεις των στρατευμάτων και να το δείχνει το CNN... (και δεν τον πυροβόλησε κανείς, μόνο καθότανε οι άμοιροι οι μαύροι από πάνω και κοιτάγαν σα χαζοί)... δεν ξαναγίνανε τέτοια πράματα... τελικά κάθε πόλεμος κρίνεται στο ποιος θα κάνει τις λιγότερες κρίσιμες γκάφες. Όλα τύχη είναι. Κι αυτό τα κάνει όλα ενδιαφέροντα και αγχωτικά...


Λευτέρης

Τετ Μαϊ 17, 11:49:35 πμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> στρουθίον

Πολύ μίσος για το τίποτα.
Δίνεις αξία στο μίσος όπως έκανε ο Νίτσε και μας βγήκε μία Γερμανία "Υπερανθρώπων" έτοιμοι να εξουδετερώσουν τα "υποδέεστερα" υποκείμενα (Εβραίους, Ρόμα, Ομοφυλόφιλους, Σλάβους, Έλληνες) για την "καλυτέρευση της ράτσας".

Όταν είσαι σε σκάλες και ηθικούς γκρεμούς δεν ρίχνεις κλωτσιές σ'άλλους γιατί θα γκρεμοτσακισθείς.

Η πλειοψηφία των μονίμων, αξιωματικών και μή δεν είναι όπως τους περιγράφεις.
Οι στρατηγοί και μεγαλογανολάδες που συναναστρέφεσαι ίσως.

Έχω προσωπική εμπειρία και μπορώ να σε διαβεβαιώσω για το αντίθετο.

Οι περισσότεροι αξιωματικοί είναι πατριώτες και επαγγελματίες, το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Πολλοί έχουν οικογένειες και άν τα παιδιά των τραπεζίκών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων μπορουν να πάνε σε κατασκηνώσεις γιατί όχι και τα παιδιά των στρατιωτικών.

Μπορείς να μου βρείς ένα πιο επικίνδυνο επάγγελμα, όχι μόνο ανθυγιεινό αλλά και επικίνδυνο για την ζωή και ακεραιότητα του στρατιωτικού.

Δεν αναφέρομαι για τους αρχιστράτηγους αλλά για τον απλό αξιωματικό, υπαξιωματικό και οπλίτη.

Αυτή είναι η αλήθεια χωρίς στρουθοκαμηλισμούς.

Τετ Μαϊ 17, 05:57:16 μμ 2006  
Zoros said...

@Το σωστό να λέγεται

“Οι περισσότεροι αξιωματικοί είναι πατριώτες και επαγγελματίες, το ένα δεν αναιρεί το άλλο.”

Μάλλον για άλλο στρατό μιλάμε... Οι περισσότεροι αξιωματικοί στα μάτια μου, είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων: έπαρση ότι κάνουν κάτι σπουδαίο, που πρακτικά εν καιρώ ειρήνης αυτό που κάνουν είναι αυτο-συντηρούνται. Επίσης όποτε κλήθηκαν τα τελευταία χρόνια να κάνουν τη δουλειά τους (Κύπρος, Ίμια), απέτυχαν. Τέλος, η μίζα βασιλεύει: δεν μιλάμε μόνο για διαγωνισμούς προμηθειών (όπου φυσικά χωρίς λάδωμα δεν κάνεις τίποτα), αλλά ακόμα και για τον αξιωματικό του ΚΨΜ (ο δικός μας το έκλεβε συνέχεια, έχοντας πιο ψηλό τιμοκατάλογο από τον πραγματικό!).


“Πολλοί έχουν οικογένειες και άν τα παιδιά των τραπεζίκών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων μπορουν να πάνε σε κατασκηνώσεις γιατί όχι και τα παιδιά των στρατιωτικών.”

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: τουλάχιστο οι τραπεζικοί (δεν ξέρω αν υπάρχουν κατασκηνώσεις για δημοσίους υπαλλήλους) όταν στέλνουν τα παιδιά τους κατασκήνωση το κόστος καλύπτεται από την τράπεζα και όχι από την τσέπη μου!
Επίσης, η ακόμα μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι τους στρατιωτικούς τους υπηρετούν στρατεύσιμοι, άνθρωποι δηλαδή που παρατούν τις ασχολίες τους για να κάνουν τη θητεία τους, και τελικά σερβίρουν τους αξιωματικούς και τα παιδιά τους! Δεν έχουν καν την αξιοπρέπεια να πουν ότι τουλάχιστο το προσωπικό των κατασκηνώσεων να είναι εξωτερικά συνεργεία και να δίνουν μια μικρή συνδρομή για την αμοιβή τους. Και μετά κλαίγονται ότι δεν τους φτάνουν οι φαντάροι και να μην μειωθεί η θητεία...


“Μπορείς να μου βρείς ένα πιο επικίνδυνο επάγγελμα, όχι μόνο ανθυγιεινό αλλά και επικίνδυνο για την ζωή και ακεραιότητα του στρατιωτικού.”

Πόσο πια επικίνδυνο ή ανθυγιεινό είναι το επάγγελμα του στρατιωτικού? Ακόμα και οι ιπτάμενοι, που είναι εν τέλει επιλογή τους να πετάνε, πόσες απώλειες έχουν? Δεν θυμάμαι πάντως κάποιο ατύχημα στρατιωτικού (μη ιπτάμενου) τα τελευταία χρόνια... Πολύ εύκολα λοιπόν θα σου πω πιο επικίνδυνο επάγγελμα αυτό του οικοδόμου (που πρόσφατα διάβαζα ότι σκοτώνονται 20 οικοδόμοι τον χρόνο, ξέχωρα από τις πάρα πολλές αναπηρίες) και πιο ανθυγιεινό αυτό του σκουπιδιάρη.


“Δεν αναφέρομαι για τους αρχιστράτηγους αλλά για τον απλό αξιωματικό, υπαξιωματικό και οπλίτη.”

Μιλάς για τον «απλό αξιωματικό», λες και ο στρατηγός προκύπτει από παρθενογένεση! Σε ένα σύστημα που βρωμάει η διοίκηση του, αναγκαστικά θα βρωμίσει και η βάση.

Τετ Μαϊ 17, 11:38:34 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Zorro

"τουλάχιστο οι τραπεζικοί (δεν ξέρω αν υπάρχουν κατασκηνώσεις για δημοσίους υπαλλήλους) όταν στέλνουν τα παιδιά τους κατασκήνωση το κόστος καλύπτεται από την τράπεζα και όχι από την τσέπη μου!
"

Δεν ξέρω που ζούσες τόσα χρόνια (πριν το στρατό) αλλά όλες οι γερές κρατικές συντεχνίες έχουν.

Καλα κάνουν για τα παιδιά τους, αλλά τις πληρώνουμε εμείς.

Δεν ξέρω καμμια ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα που οι υπάλληλοι έχουν τα ίδια προνόμια.


"...σερβίρουν τους αξιωματικούς και τα παιδιά τους!"

Σερβίτόρος είναι λουσάτη θέση στο στράτευμα. Πρέπει να έχεις γερό βύσμα.
Καλύτερα είναι να κάνεις την ίδια ώρα σκοπιά έξω στο κρύο;
Φαγητό αξιωματικών. Έχεις παράπονο;


"Δεν θυμάμαι πάντως κάποιο ατύχημα στρατιωτικού (μη ιπτάμενου) τα τελευταία χρόνια..."

Συμπάθα με αλλά μάλλον του Εξωτερικού πρέπει νά σαι για να μην θυμάσαι στρατιωτικά ατυχήματα.

Δεν έχουμε πόλεμο στην Ελλάδα αλλά οι κίνδυνοι ακόμη υπάρχουν με ατυχήματα ή να σε στείλουν για μπαρουτοκάπνισμα, Βαλκάνια ή Ασία,


"Σε ένα σύστημα που βρωμάει η διοίκηση του, αναγκαστικά θα βρωμίσει και η βάση."

Ναι ίσως, μετά απο 20 χρόνια διαφθοράς απο το ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί που έχουν λιγότερα απο 20 χρόνια στο στράτευμα δεν τους πρόλαβε η επιδημία. Αυτούς τους νέους αξιωματικούς ξέρω.

Παρ Μαϊ 19, 02:12:03 πμ 2006  
στρουθίον said...

Το σωστό να λέγεται:

ε, ε, έλεος! έ όχι να μισώ και τους καραβανάδες!
εδώ μιλάμε για ανθρώπους που περνάνε από την ζωή και δεν την οσμίζονται καν (οι εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα...)
απλώς λυπάμαι τον αέρα που αναπνέουν. Αν άρχισαν να τον λυπούνται κι αυτοί τότες κάτι θα γινότανε...
Αυτά και πολλά είπαμε. Άλλωστε άλλα έχουν προτεραιότητα....

Παρ Μαϊ 19, 08:49:31 μμ 2006  
Soulnifer said...

@ Ellhnoyuxos (11:10mm)

To keimeno pou moirasthkate einai pragmati fobero. Alla den apodeiknuei tipota. Epeidh enas ratsisths Tourkos to egraye ki enas ratsisths ekdoths to ejedose, den shmainei oti mas misei oloklhro to e8nos--kai sto katw katw kai na mas misousan, den shmainei oti prepei to idio na noiw8oume ki emeis.
Lupamai pou sas to lew, alla to misos sthn telikh einai foberh spatalh energeias kai zwhs.
Kurie Dhmou, pragmatika auto htan to kalutero sas blog ap'auta pou exw diabasei ws twra--me aggije kai tautizomai mazi sas apoluta (8a mporouse na pei kaneis oti "anhkw" stous 8aumastes sas!).
:)

Παρ Μαϊ 19, 10:45:03 μμ 2006  
Soulnifer said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 19, 10:49:49 μμ 2006  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home