Send As SMS

nikosdimou

Τα "Επίκαιρα" από το ndimou.gr σε άλλη παράλληλη έκδοση. The "Epikaira" posts from ndimou.gr in a parallel publishing format.

My Photo
Name:Nikos Dimou
Location:Athens, Greece

This blog belongs to my cat Don. I am his guest. I am now posting not only from my computer doncat but also from my mobile phone! doncatmobile

Τετάρτη, Απρίλιος 26, 2006

Τυφλός Αντι // ισμός

Για άλλο θέμα ήθελα να γράψω – όμως η επίσκεψη της Κοντολίζα με κάνει να ασχοληθώ με το μόνιμο ερώτημα: πώς μπορεί ένας ορθολογιστής, να είναι αντι-αμερικανός (ή αντι-γάλλος, αντι-τούρκος, αντι-οτιδήποτε); Δηλαδή να είναι εναντίον ενός ολόκληρου έθνους και όλων των πραγμάτων που εκφράζει, κάνει, προτείνει.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του Ιράν. Θέλουμε το φανατικό Ιράν των Μουλάδων να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποσταθεροποιήσει όλη μας την περιοχή; (Διότι δίπλα στο Ιράν είναι η Τουρκία… διότι το Ιράν έχει επισήμως δηλώσει ότι θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ… κλπ. κλπ.).

Προφανώς όχι. Και διότι είμαστε (κατά 99%) εναντίον των πυρηνικών (ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς – πράγμα όχι πάντα σωστό…) και γιατί δεν μας συμφέρει μία τέτοια εξέλιξη που θα επιβαρύνει επικίνδυνα την γεωπολιτική ισορροπία στην γειτονιά μας.

Τότε γιατί είμαστε κατά 75% εναντίον της Αμερικανικής πολιτικής στο θέμα αυτό; Μα, διότι είναι Αμερικανική. Και προτιμούμε να είμαστε κόντρα στο ίδιο μας το συμφέρον – παρά υπέρ των ΗΠΑ!

Αντιγράφω από το in.gr:

Σύμφωνα με τα ευρήματα τηλεφωνικού γκάλοπ που έγινε από την εταιρεία GPO με 600 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα για λογαριασμό του Mega, μόνο το 20% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της θετικής ψήφου της Ελλάδας (για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας), ενώ το 74,8% λέει «όχι».

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, κατά των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν τάσσεται και το 60% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων της ΝΔ. Ωστόσο, τυχόν αντίθεση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ εκτιμάται από το 73,8% των ερωτηθέντων ότι θα βλάψει τη χώρα. Αντίθετα το 20,2% εκτιμά ότι θα την ωφελήσει.


Δηλαδή ενώ ξέρουμε ότι είναι εναντίον του συμφέροντός μας, από σκέτο γινάτι πάμε κόντρα. Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους).

Αδυνατώ να κατανοήσω αυτή τη στάση, η οποία μόνο από καθαρό φανατισμό μπορεί να προέλθει. (Μου θυμίζει τα σκίτσα του Μωάμεθ…) Για μένα ένας λογικός άνθρωπος κρίνει και αποφασίζει κατά περίπτωση. Στο θέμα του Ιράκ ήμουν αντίθετος με την Αμερικανική πολιτική, όπως ήμουν και με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά και πολιτικούς. Σε άλλα θέματα μπορεί να είμαι υπέρ. Είτε διότι μπορεί (ναι, ενδέχεται και αυτό!) οι Η.Π.Α. να έχουν δίκιο, είτε – πιο κυνικά – διότι με συμφέρει. Δεν είναι δυνατόν να βάζω το πείσμα μου πάνω από το δίκαιο ή το συμφέρον!

Κι όμως, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση (αλλά και από την καθημερινή εμπειρία), αυτό κάνουν τα τρία τέταρτα των Ελλήνων. Δεν ξεκινάνε από το μηδέν - να κρίνουν αντικειμενικά και να αποφασίσουν το σωστό, άσχετα από το τι κάνουν οι ΗΠΑ. Όπως οι φανατικοί οπαδοί ακολουθούν τυφλά - έτσι και οι φανατικοί αντί- κάνουν αυτόματα το αντίθετο.

Παλιά στην Γαλλία οι Αριστεροί έλεγαν: "Καλύτερα να έχεις άδικο με τον Σάρτρ, παρά δίκιο με τον Αρόν". (Raymond Aron, τότε αντίπαλος του Sartre, που δικαιώθηκε σχεδόν σε όλες του τις αναλύσεις...) Κι εμείς - καλύτερα άδικο με τους Πέρσες παρά δίκιο με τους Αμερικανούς!

Συγγνώμη – αλλά δεν είναι παράλογη αυτή η στάση;

337 Comments:

αυτόχθων said...

Kαι βέβαια είναι παράλογη αυτή η στάση.

Τετ Απρ 26, 01:57:02 μμ 2006  
andy dufresne said...

Ποιος είχε πει ότι ο αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων;

Τετ Απρ 26, 02:01:30 μμ 2006  
pangianax said...

Ναί, η ενσάρκωση του κακού έχει γίνει η Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική.
Είναι όμως σαν να πείς σε κάποιο ο Χίτλερ υποστήριζε τις κοινωνικές ασφαλίσεις, αμέσως έχεις προιδεάσει αρνητικά τον συνομιλητή σου για αυτές.
Κάπως έτσι τώρα και οι Αμερικάνοι.Ότι και να πράξουν πλέον αντανακλαστικά ο κόσμος στρέφεται εναντίον τους.
Είναι άδικο αλλά και πολύ ανθρώπινο αν το καλοσκεφτείς.

Τετ Απρ 26, 02:09:43 μμ 2006  
Black Swan said...

@ andy

Ο Ζακ Ζυλιάρ ειπε ότι

"ο αντιαμερικανισμός είναι ο
σοσιαλισμός των ηλιθίων"!

Τετ Απρ 26, 02:18:36 μμ 2006  
piperoriza said...

Ο αντιαμερικανισμός ως η άλλη όψη του ελληνικού ιμπεριαλισμού

Τετ Απρ 26, 02:19:50 μμ 2006  
epikairos said...

Το αιώνιο κόμπλεξ ανωτερότητας των ελλήνων. Η Αμερική είναι υπερδύναμη, εμείς υπήρξαμε κάποτε υπερδύναμη, άρα οφείλουν να μας σέβονται. Ένα ολόκληρο έθνος σε μόνιμη κατάσταση παράκρουσης.

Μου προκαλεί εντύπωση πως γίνεται ένα κράτος που είναι 4ο στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου να επικαλείται ενεργειακούς λόγους για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας. Τι κάνει νίαου νίαου στα κεραμίδια.

Τετ Απρ 26, 02:20:33 μμ 2006  
ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ said...

Είμαστε εναντίον των πυρηνικών; Μόνο εναντίον των πυρηνικών των Ελλήνων είμαστε. (Θυμάστε τις βλακώδεις ταμπέλες πρασινοφρουρών δημάρχων της δεκαετίας του '80; "Ηράκλειο, αποπυρηνικοποιημένη πόλη", και τέτοια τριτοκοσμικά και βλακώδη.) Είμαστε όχι όμως όχι μόνο υπέρ του να έχουν οι Ιρανοί πυρηνικά (ας έχουν, όπως έχουν και οι ισραηλινοί και όλοι οι άλλοι που πουλάνε μαγκιά - να υπάρχει και ισορροπία· στο κάτω-κάτω το Ιράν δεν απειλεί τα εθνικά μας συμφέροντα), αλλά είμαστε υπέρ ακόμη και των πυρηνικών των βουλγάρων και των τούρκων! (Είδατε να ασκούμε καμμία πίεση σχετικώς σε αυτές τις χώρες, στο πλαίσιο μάλιστα των σχέσεών τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση;)

Οι Έλληνες είναι υπέρ του να έχουν πυρηνικά οι βούλγαροι και οι τούρκοι, αλλά εναντίον του να έχουν πυρηνικά οι Έλληνες!

Δεν είναι αστείο, είναι εύλογη απορία.

Αφού δεν μας ενοχλεί καθόλου να υπάρχουν πυρηνικοί ηλ. σταθμοί έξω κυριολεκτικά από την πόρτα μας, ΓΙΑΤΙ δεν κατασκευάζουμε και εμείς τους δικούς μας, ώστε να είμαστε και αυτάρκεις ενεργειακά και εργασία να δώσουμε σε Έλληνες επιστήμονες; Γιατί πρέπει να είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι;

Αφού ούτως ή άλλως τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουμε, αν υπάρχουν πυρηνικά στην Βουλγαρία, η απόσταση είναι πολύ μικρή και βεβαίως η ραδιενέργεια, σε περίπτωση ατυχήματος, δεν σταματά στα σύνορα.

Μου θυμίζει λίγο την περίπτωση της Ιταλίας, όπου οι Ιταλοί ψήφισαν ΚΑΤΑ της δημιουργίας πυρ. ηλ. σταθμών στην Ιταλία (τουλάχιστον έγινε δημοψήφισμα, γιατί πρόκειται για δημοκρατική χώρα, oχι banana republic) τη στιγμή που στην Γαλλία πολύ κοντά στα γαλλο-ιταλικά σύνορα υπάρχει τέτοιος σταθμός (και αν δεν απατώμαι, η Ιταλία αγοράζει ηλ. ρεύμα από την Ιταλία).


Για το πυρηνικό πρόγραμμα βουλγαρίας και τουρκίας δεν είδα πάντως να βγάζουν άχνα οι εν Ελλάδι "προοδευτικοί" αριστερούληδες. Γιατί άραγε; Πόσο είναι λοιπόν ειλικρινείς αντίπαλοι της Νέας Τάξεων Πραγμάτων όλοι αυτοί οι φωνασκούντες προοδευτικούληδες, και πόσο ενεργούμενά της και μέρος του συστήματος;


Λέμε ναι στον πυρηνικό κλοιό;

Γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη ο Κ. Καραμανλής στη Σόφια να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέου πυρηνικού ηλεκτρικού σταθμού» - όπως μετέδωσε το Sofia News Agency;

Ξόρκισε το κακό ή νιώθει ίσως ότι ξέμπλεξε με τις ευθύνες του όταν δήλωσε -απαντώντας σε ερώτηση για τον νέο ΠΗΣ στο Μπέλενε:

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Βουλγαρία έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκπληρώσει συγκεκριμένες δεσμευτικές ενέργειες και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καλύπτονται σε κάθε περίπτωση όλοι οι όροι που έχουν σχέση με την πυρηνική ασφάλεια, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος». Για ποια «ασφάλεια» μιλάμε, την εικοστή επέτειο, ακριβώς, του Τσέρνομπιλ, με τα αμέτρητα ακόμη θύματα και με το πολύχρονο καρδιοχτύπι για το Κοζλοντούι στα σεισμογενή Βαλκάνια; Αντιδρά έντονα το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, γιατί ο πρωθυπουργός δεν έλαβε καν υπ' όψιν του τις προειδοποιήσεις του (όπως και της ΚΕΔΚΕ, του ΤΕΕ, της ΕΝΑΕ κ.ά.) ότι ενθαρρύνεται έτσι για το πυρηνικό πρόγραμμα και η Τουρκία και ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνο πυρηνικό κλοιό και σε θανάσιμη απειλή. Και η αντιπολίτευση, που δεν αφήνει πρωθυπουργική λέξη αναπάντητη, γιατί δεν αντιδρά; Θεωρεί επουσιώδες το (κυριολεκτικά τρομακτικό) θέμα;

Γ.Β.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/04/2006

Τετ Απρ 26, 02:21:09 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

pangianax said...
"Ότι και να πράξουν πλέον αντανακλαστικά ο κόσμος στρέφεται εναντίον τους".

Όχι ο κόσμος... Πολλά έθνη υποστηρίζουν την πολιτική των ΗΠΑ (ειδικά σε αυτό το θέμα όλη η Ε. Ε.). Η Ελλάδα μαζί με το Πακιστάν είναι τα πρώτα κράτη σε αντιαμερικανισμό, που φτάνει το 90%

Τετ Απρ 26, 02:21:23 μμ 2006  
gravoura said...

Δεν δικαιούται η Αμερική και η πολιτική της να κάνει τον "τίμιο τιμωρό" όταν η ίδια έχει παίξει βρώμικα παιχνίδια στο παρελθόν (Βιετνάμ...) και στο παρόν. Εν ονόματι των δικών της συμφερόντων αποκλειστικά δεν δικαιούται να κρατά την σπάθα του δίκαιου κριτή. Γιατί εθελοτυφλεί όπου δεν έχει κέρδος. Δεν της δίνω το ΟΚ για καμιά παρέμβαση.

Τετ Απρ 26, 02:23:54 μμ 2006  
Yannis H said...

Δέχομαι το ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα είναι κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή. Αν όμως δεν κρίνουμε με καθαρά ωφελιμιστικά κριτήρια αλλά με το δίκιο, υπάρχει ένα point στη στάση του. Δηλαδή, ποια είναι τα μέλη του πυρηνικού λόμπι που θα απαγορέψουν σε άλλα κράτη την περαιτέρω διάδοσή τους; Με τι κριτήριο κατέχουν τα ίδια τέτοια όπλα και αποφασίζουν να μην τα έχεουν άλλοι; Γιατί δεν στέλνουν ομάδες παρόμοιες με αυτές που έστειλαν στον Σαντάμ και θέλουν να στείλουν στο Ιράν και στο Ισραήλ; Και, έχει δίκιο η αμερικανική κυβέρνηση όταν λέει ότι εξετάζει ακόμα και τη χρήση ‘συμβατικών πυρηνικών όπλων’ (ευφημισμός) στην περίπτωση του Ιράν; Να γίνονται δημοσκοπήσεις λίγο πριν την επέμβαση στο Ιράκ και πάνω από 50% των ερωτηθέντων αμερικανών να υποστηρίζει τη χρήση πυρηνικών όπλων; (Nuke them!)

Είναι αυτό δείγμα υπεύθυνης στάσης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας;

Το ξέρω ότι κάνω συμψηφισμούς αλλά ένα κράτος, όταν μετράει το δίκιο του στο διεθνές πεδίο, το κάνει κάνοντας συγκρίσεις για το τι ισχύει με τους άλλους. Και εδώ οι ΗΠΑ και το υπόλοιπο πυρηνικό λόμπι, είναι ηθικά έκθετο.

Δεν θέλω να σκέφτομαι μόνο με γνώμονα τι είναι καλύτερο για την περιοχή μου (αν και συχνά το κάνω, όπως όταν υποστηρίζω την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.). Θέλω να σκέφτομαι και με βάση το πώς βλέπει τον κόσμο ο Άλλος.

Βέβαια το θέμα είναι ο αντιαμερικανισμός – νομίζω ότι η άποψή μου για τις ΗΠΑ είναι ξένη προς τον αντιαμερικανισμό. Ίσα-ίσα, που θεωρώ τις ΗΠΑ το πιο δυναμικό κράτος στον κόσμο. Που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να ξεπηδήσουν νέες ιδέες από εκεί, παρά από κάπου αλλού. Για την ιστορία, η Ευρώπη συναγωνίστηκε τις ΗΠΑ σε πολιτικές καινοτομίες αλλά με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σπάνιες υπερβάσεις.

Τετ Απρ 26, 02:24:25 μμ 2006  
Black Swan said...

Ο αντιαμερικανισμός είναι κακό πράγμα.
Όπως όλα τα "αντι".
Έλα όμως που δεν εμφανίζεται με παρθενογένεση.
Ούτε κατασκευάζεται σε κάποιο περίεργο εργαστήριο της ιστορίας.
Ο αντιαμερικανισμός προκύπτει από τις πράξεις των ίδιων των Αμερικανών.
Πράξεις οι περισσότερες από τις οποίες θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηρισθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η εκάστοτε αμερικανική ηγεσία δε, φροντίζει με επιμέλεια να μας τα θυμίζει κάθε τόσο.
Επαναλαμβάνοντάς τα συχνά με απεχθέστερη μορφή.

Δεν έχει λοιπόν και πολύ νόημα να εξορκίζουμε τον "αντιαμερικανισμό".

Αυτός θα υπάρχει και θα αναπτύσσεται και θα εξαπλώνεται ερήμην μας.

Ας επιχειρήσουμε να τον γονιμοποιήσουμε.

Ή, αν προτιμάτε, ας προσπαθήσουμε να δούμε τα καλά του και να τα προωθήσουμε...
- Είναι καλό σύμπτωμα του αντιαμερικανισμού των ημερών μας ότι οι λαοί ένιωσαν πως τους προσβάλλει η αλαζονεία της αμερικανικής ηγεσίας. Κι ότι αντέδρασαν σε αυτό.

- Είναι καλό σύμπτωμα του αντιαμερικανισμού ότι μεγάλες κατηγορίες πολιτών του κόσμου συναντώνται ξανά με την πολιτική.

- Είναι καλό σύμπτωσμα του αντιαμερικανισμού ότι πολλά νέα παιδιά αρχίζουν σήμερα να ανακαλύπτουν την αξία των "κοινωνικών" συλλογικοτήτων.

- Είναι καλό σύμπτωμα του αντιαμερικανισμού ότι η αντίδραση των λαών δεν επέτρεψε στην αμερικανική πειρατεία των ημερών μας να αποκτήσει το οποιοδήποτε ιδεολογικό έρεισμα...

Από εκεί και πέρα ας επιχειρήσουμε κάποιοι από μας να εξηγήσουμε γιατί οι Αμερικανοί δεν είναι όλοι ίδιοι.

Γιατί ο αντιαμερικανισμός δεν μπορεί να προσλάβει διαστάσεις αξιωματικής αρχής.

Όταν αρχίζει να καταλαγιάζει η οργή από τα εν εξελίξει έγκληματα, μπορεί και να ακουστούμε...

Τετ Απρ 26, 02:25:55 μμ 2006  
harry reloaded said...

Θεμα με πολυ ψωμι,πώς να περιοριστεις σε 3Χ100 λεξεις ? Θα το προσπαθησω. Δεν εγιναν " βομβαρδισμοι της Γιουγκ. ",αλλα ειρηνευτικη επιχειρηση εναντιον σερβικου στρατου κατοχης στη Κόσοβα. Οι απαντησεις των γραικων στα ερωτηματα δειχνουν το πνευματικο τους επιπεδο , τη σοβαροτητα τους αλλα & πόσο δειλοι & φοβιτσιαρηδες ειναι...Πηγαινουν με τον ισχυρο,δηλ. με τους τρομοκρατες. Αν δωσουν κ*λο στην αλκαιντα,θα γλυτωσουν βομβες τυπου Μαδριτης.Πολιτικα ειναι σε επιπεδο Βενεζουελανων & ηδη υπαρχουν οι καραγκιοζηδες τυπου Τσαβεζ. ( Εβερτ,Πολυδωρας,Κανελλη ). Αναρωτιεμαι αν αξιζει να δωσεις αγωνα για εναν τετοιο λαο ή να τη κανεις για νοητο ηλιο.

Τετ Απρ 26, 02:26:11 μμ 2006  
MainMenu said...

Να τα βάλουμε όλα κάτω και να τα δούμε ψύχραιμα...Να δούμε ποιός αγοράζει σε καλύτερες τιμές να πάμε να του πουληθούμε...

Αν έχει τόσα ΄πυρηνικά στο Ιράν όσα και στο Ιράκ τότε δικαίως κόπτονται οι αμερικάνοι...

Αφεντικό το μεγαλύτερο flame μου φαίνεται είσαι εσύ. Πάντως εδώ δεν κάνεις αίσθηση γιατί όι συνομιλητές σου είναι σε γραφεία, σε καναπέδες, σε σαλόνια...όσο να ναι διακατέχονται από μια νηφαλιότητα...μην πω ραστώνη.

Ο αντιαμερικανισμός είναι από μόνος του μια βλακεία συμφωνώ. Εγώ τουλάχιστον θεωρώ τα 2/5 της ψυχής μου αμερικάνικα και δεν ειρωνεύομαι. Είναι η οικουμενικότητα που κουβαλάω, ο νέος κόσμος.

Από εκεί και πέρα τι σχέση έχει αυτό με την αντίδραση στον ιμπεριαλισμό; Όπως είπατε και στα σχόλια στο προηγούμενο ποστ υπάρχουν κι αμερικάνοι που είναι κάθετα εναντίον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως και να χει με το μαλακό σύντροφοι. Το καλό φερέφωνο είναι το ψύχραιμο και ... το ψυχρό

Τετ Απρ 26, 02:28:04 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ
το θέμα της ειρηνικής χρήσης των πυρηνικών ανήκει σε άλλο ποστ - ήδη όμως βλέπεις από την παρένθεσή μου πως συμφωνώ...

Τετ Απρ 26, 02:30:00 μμ 2006  
Raven said...

Kalimera apo to anoixiatiko Parisi. Symfwnw gia to diko mas paralogismo omws auti i stasi isws na deixnei kai mia sxetiki anyshxia mipws h katastash xeiroterepsei. Ta gegonota sth mesh anatolh oloi katalavainoun oti den einai tyxaia kai exoun na kanoun me ta energeiaka apothemata tis perioxhs. H sfagi ths Rouanta den "enoxlise" tous kata ta alla euaisthitous se themata anthrwpinwn dikaiwmatwn amerikanous tous "enoxlise" omws o Sadam kai twra tous "enoxloun" alloi. Prwsopika pisteuw oti h via prokalei via, kai oi adexiothtes orismenes fores tis amerikanikhs exwterikhs politikhs (tis opoies ekmetalleutike epityximena gia polla xronia o Sadam) borei na periplexoun xeirotera ta pragmata.

Τετ Απρ 26, 02:31:09 μμ 2006  
Σπασίκλας said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 26, 02:37:16 μμ 2006  
Angelito said...

Σύμφωνα με την λογική σας κύριε Δήμου, ο πρώτος "αντι - ισμός" στην Ελλάδα είναι ο Ανθελληνισμός, αφού δεν κάνουμε αυτό που μας συμφέρει! Δηλαδή να αποσταθεροποιούν την περιοχή μας κατά πως εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα οι Η.Π.Α. Επίσης νομίζω ότι γνωρίζετε ότι ο αντιαμερικανισμός δεν έχει να κάνει με τον αμερικανικό λαό, αλλά με την ιμπεριαλιστική πολιτική της υπερδύναμης!
Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι η πολιτική δεν σχετίζεται μόνο με συμφέροντα! Υπάρχουν και οι ανθρώπινες αξίες!...
Καλησπέρα!

Τετ Απρ 26, 02:37:39 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

gravoura said...
Δεν δικαιούται η Αμερική και η πολιτική της να κάνει τον "τίμιο τιμωρό" όταν η ίδια έχει παίξει βρώμικα παιχνίδια στο παρελθόν (Βιετνάμ...) και στο παρόν

Λάθος! Δν με ενδιαφέρει τι κάνει και γιατί το κάνει η Αμερική. Πρέπει να είμαι σε θέση να κρίνω ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ με βάση το δικό μου συμφέρον και το δικό μου αίσθημα δικαίου. Αν κατά τύχην αυτό συμπίπτει με την στάση των ΗΠΑ αυτό πρέπει να με αφήνει αδιάφορο.

Τετ Απρ 26, 02:37:58 μμ 2006  
Titika said...

Εμένα αυτό που με ενοχλούσε πάντα είναι η υπεροψία της υπερδύναμης, η οποία χώνει τη μύτη της παντού, διατάζει και οι υπόλοιποι υποκλινόμαστε. Ok, δεν αντιλέγω, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να κοιτάμε και το συμφέρον μας.

Ούτως ή άλλως όμως η ελληνική κυβέρνηση πάντα κρατάει αυτές τις ισορροπίες. Θεωρώ οτι είναι καλό ο κόσμος να κατεβαίνει στους δρόμους, ακόμα κι αν αντιδρά υπερβολικά. Μην ξεχνάμε εξάλλου οτι το Ιρακ δεν έχει τελειώσει. Ο κόσμος, στο πρόσωπο της Ράις, δεν αντιδρά απαραίτητα μόνο για το θέμα του Ιραν, αλλά για όλα όσα έχουν γίνει και για όλα όσα θα γίνουν. Και είναι σίγουρο οτι θα γίνουν.

Τετ Απρ 26, 02:39:36 μμ 2006  
Σπασίκλας said...

Η στάση φυσικά και είναι παράλογη. Έχουν μάλιστα φτάσει κάποιοι στο σημείο να μην δείχνουν μόνο "απλό" αντιαμερικανισμό αλλά να συμπαραστέκονται στους φανατικούς ισλαμιστές μόνο και μόνο επειδή οι τελευταίοι έχουν κηρύξει πόλεμο στους Αμερικανούς. Δείτε αυτό (Κύρια σελίδα εδώ).
Η PLO μαζί με την Greenpeace και το Ισλαμικό Κίνημα Aντίστασης μαζί με αντι-ρατσιστικές οργανώσεις! Κερασάκι στην τούρτα, οι γάλλοι φοιτητές με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Και σας φάνηκε παράλογος ένας τοσοδούλης αντιαμερικανισμός κ. Δήμου;

Τετ Απρ 26, 02:42:19 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

angelito said...
"Υπάρχουν και οι ανθρώπινες αξίες!..."

To Δίκαιο δεν είναι ανθρώπινη αξία; Το έθεσα πρώτο και μετά το συμφέρον (έστω κι αν το εθνικό συμφέρον δημιουργεί δίκαιο).

Τετ Απρ 26, 02:42:48 μμ 2006  
MainMenu said...

Εγώ από το 80 που γεννήθηκα βλέπω στη τηλεόραση μαχητικά αμερικάνικα αεροπλάνα...άλλη δουλειά δεν έχουνε οι καημενοι. Όλο σώζουνε τον κόσμο. Από Ρώσους, εξωγηινους, τρομοκράτες, ψυχοπαθείς ομοφυλόφιλους, λάγνουε Άραβες.

δεν αλλάζει ο κόσμος, γιατί βασανίζονται άδικα;

Εγώ είμαι΄μαζί τους πάντως. Και με τον κοκό είμαι γιατί δίνει κύρος στη χώρα μας, που έχει ξεφτυλιστεί με αυτους τους άχρηστους πολιτικούς.

Τζι αι τζο διανόηση

Τετ Απρ 26, 02:46:51 μμ 2006  
Id said...

Ως φιλελεύθερος (και νεοφιλελεύθερος και υπερνεοφιλελεύθερος θατσεριστής και θαυμαστής του Μάνου και του Άνταμ Σμιθ και ό,τι θέλεις) είμαι εναντίον κάθε απαγορεύσεως και υπέρ της απολύτου ελευθερίας.

Είμαι υπέρ της ελευθερίας να έχει ο κάθε πολίτης όπλα (όπως κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό το αμερικανικό σύνταγμα), να παίρνει, να αγοράζει και να πουλά ηρωίνη. Δεν αστειεύομαι.

Είμαι υπέρ της ελευθερίας να έχει το κάθε κράτος όπλα, πυρηνικά ή ό,τι άλλο.

Τα πυρηνικά επιβάλλουν υπευθυνότητα. Ένας δραστικός τρόπος για να αποκτήσουν υπευθυνότητα οι μουλάδες, είναι να τούς δώσουμε πυρηνικά. Και εάν δεν έχουν, να τούς τά δώσουμε εμείς.

Κανένας λαός δεν αυτοκτονεί. Άρα, λαοί με πυρηνικά δεν κάνουν πόλεμο. Τελεία.


Κυρίως όμως είμαι εναντίον κάθε επιβολής κυρώσεων, οικονομικών ή άλλων, από οποιαδήποτε αρχή. Η επιβολή κυρώσεων ευνοεί μόνο την αντίθεση, την ενίσχυση των ακραίων και την σύγκρουση. Την δημοκρατία ευνοεί μόνον η ελεύθερη αγορά. Εάν οι ιρανοί συμπεριφέρονται ανώριμα, η μόνη λύση για να ωριμάσουν είναι να τούς δώσεις ελεύθερη αγορά. Όχι εμπάργκο, αλλά συμφέρουσες εμπορικές προσφορές ενέργειας, δυτικών τεχνολογιών προϊόντων, σέξυ ρούχων, και ειδών sex.

Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ = ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ.

ΚΑΤΩ Ο ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΗΣ ΜΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΟ ΝΑΤΟ. ΖΗΤΩ Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ.

Τετ Απρ 26, 02:51:02 μμ 2006  
Angelito said...

Τελικά το ερώτημα είναι: Το δίκαιο ή το συμφέρον προηγείται;

Τετ Απρ 26, 02:51:33 μμ 2006  
blade runner said...

@gravoura

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Νομίζω πως ο λόγος που αρκετοί Ελληνες είναι αντιαμερικανοί, πέραν αυτών που είναι αντιαμερικανοί λόγω βλακείας και άγνοιας ή κεκτημένης ταχύτητας από την εποχή του Ανδρέα και του λαϊκίστικου αντιαμερικανισμού του, είναι γιατί είναι προφανές ότι οι Η.Π.Α. εχουν αναλάβει το ρόλο του μπάτσου της περιοχής, μόνο στις περιπτώσεις όπου θίγονται ή αντιθέτως εξυπηρετούνται άμεσα τα συμφέροντά τους.

Προσωπικά, θα προτιμούσα την Ευρώπη σε μια τέτοια υπόθεση να την εκπροσωπούσε ο γαλλογερμανικός άξονας.

Το Ιράν έχει στο τιμόνι έναν φανατικό, δογματικό δικτάτορα, και ως εκ τούτου, εννοείται ότι κανένας άνθρωπος, έχων σώας τας φρένας σε ιδεολογικό επίπεδο, δεν μπορεί να συνταχθεί με μια τέτοια πρωτοβουλία. Η πυρηνική ενέργεια στα χέρια δικτατόρων είναι πολύ επικίνδυνο όπλο.

Τετ Απρ 26, 02:52:59 μμ 2006  
cobden said...

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού τυφλού αντιαμερικανισμού δεν είναι τόσο η ,απόλυτα δικαιολογημένη,κριτική σε συγκεκριμένες ενέργειες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής , όσο η συνολική απαξίωση εκ μέρους μας του αμερικάνικου πολιτικού συστήματος, της αμερικάνικης κουλτούρας και του ίδιου του αμερικάνικου λαού. Σύμφωνα λοιπόν με τους ντόπιους αμερικανοφάγους, οι Αμερικάνοι είναι απλά ηλίθιοι( δεν γνωρίζω σε ποια σχετικά IQ test βασίζονται), πειθήνια όργανα των κυβερνήσεων τους (μαλλόν δεν έχουν ακούσει τίποτε για την αμερικάνικη παράδοση του αντικρατισμού και της δυσπιστίας απέναντι στην κεντρική εξουσία, που μακάρι να υπήρχε και στην Ευρώπη) και αμόρφωτοι ( προφανώς οι... βιβλιοφάγοι Ελληνες ,λάτρεις, ως γνωστόν της υψηλής κουλτούρας, δεν έχουν ακούσει τίποτε, για κάποιον Hawthorne, κάποια Dickinson, έναν ασήμαντο Melville, ή εναν μετριότατο Poe ...)

Τετ Απρ 26, 02:53:31 μμ 2006  
harry reloaded said...

Τηλεγραφικα...Εγκληματα κανουν μονο οι κομμουνιστες & οι φασιστες,πολιτικοι & θεοκρατικοι. Στις προσφατες Ειρ. Επ. των αμερ.συμμετειχαν 30-40 κρατη συμμαχοι,μεταξυ των οποιων & οι πολιτισμενοι βαλκανιοι αδελφοι μας,αλβανοι,μακεδονες,βουλγαροι. Οι αμερ.συμβολιζουν τη δυναμη του καλου & οπως σωστα ειπε ο Μπους,ή με το στρατοπεδου του καλου ή με τους τρομοκρατες. Οι γραικοι εχουν διαλεξει εδω & χρονια να κανουν κολληγια με τα αποβρασματα της ανθρωποτητας,Κανταφι,Αραφατ,Οτσαλαν,Μιλοσεβιτς, & μαλιστα της προσκολλησεως & στο παρακαλεστο.

Τετ Απρ 26, 02:54:05 μμ 2006  
Debby said...

Το είχα γράψει και στο προηγούμενο post. Αδικαιολόγητο μένος εναντίον των αμερικάνων γενικά.
Ηθελα να ήξερα να την θέση της υπερδύναμης την είχε μια Κούβα ή ένα Ιράν ή μια Παλαιστίνη θα ήμασταν ευχαριστημένοι από το πως θα διαχειρίζονταν την δύναμη τους?
Μάλλον θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ και θα αναφωνούσαμε στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα.
Θυμάμαι τότε που είπε να έρθει ο Κλίντον και βγήκαμε πάλι στους δρόμους... Και συρίκνωσε όπως όπως την επίσκεψη του και την έκανε νωρίς. Καναμε κάτι ουσιώδες δηλαδή? Διαπραγματευθήκαμε κάτι? θέσαμε όμορφα τις απόψεις μας? Καναμε κανένα γενικό καλό με την στάση μας?
Μάλλον όχι.
Οι κρίσεις συνεχίζονται και εμείς με τον τρόπο μας βοηθάμε.

Τετ Απρ 26, 02:54:18 μμ 2006  
apousia said...

Να επαναλάβω τη θέση που είχα πάρει σε μια απάντηση στον harry,αυτή δηλαδή ενάντια στον στείρο και άκρατο αντιαμερικανισμό.
(Να υποκύψω όμως στον πειρασμό,να ρωτήσω αν μόνο εγώ βλέπω πόσο ''ιδανική'' είναι σήμερα η κατάσταση στο Κόσοβο,αν μόνο εγώ βλέπω πως οι Σέρβοι εκεί δεν μπορούν ούτε να περπατήσουν μιλώντας τη γλώσσα τους.Το ότι εκεί,στο Κόσοβο,γεννήθηκε το σερβικό έθνος,θα αμφισβητηθεί,είναι και η λέξη έθνος,κλείνουμε..)
Με το συμφέρον που γράφει ο Ν.Δ.,θα συμφωνήσω.Πρώτα η Ελλάδα που είχε πει και κάποιος,επί Οτσαλάν.
Όμως,ασχέτως Πακιστανικού λαού,το ότι ο στρατηγός Μουσάραφ και τα πυρηνικά του,δεν ενόχλησαν μέχρι σήμερα το Πεντάγωνο,δεν είναι μια ειρωνία που εξοργίζει?

Τετ Απρ 26, 02:55:26 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

id said...
"Κανένας λαός δεν αυτοκτονεί. Άρα, λαοί με πυρηνικά δεν κάνουν πόλεμο. Τελεία."

Κατά τη δική σου λογική και κανένας καμικάζι δεν θα έπρεπε να αυτοκτονεί...

Τετ Απρ 26, 02:58:45 μμ 2006  
Debby said...

Να αναφέρω & τις υποκρισίες των πολιτικών μας που πάνε και σπουδάζουν στην Αμερική (π.χ. Ανδρέας Παπανδρέου) ή στέλνουν τα παιδιά τους εκεί για σπουδές (π.χ. Παπαρήγα) και μετά έρχονται εδώ και παριστάνοντας τους υπερμάχους των συμφερόντων μας, πουλάνε αντιαμερικανισμό προς ευρεία κατανάλωση...

Τετ Απρ 26, 02:59:49 μμ 2006  
vaggelis said...

Όταν οι έλληνες ήταν υπερδύναμη(πολλά χρόνια πίσω)έκαναν τα ίδια και χειρότερα.Ρωτήστε κανέναν Ιρανό τη γνώμη του για τον μέγα αλέξανδρο.

Τετ Απρ 26, 03:06:00 μμ 2006  
i-adespoti said...

Το θέμα είναι οτι δεν ξέρουμε τι ζητάμε. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

Μες την τρελή χαρά είναι σήμερα οι γείτονές μας...οι οποίοι ξέρουν να παζαρευουνε καλά, πέρνουν και δίνουν. Συζητάνε και ζητάνε. Διαπραγματευονται. Και παζαρευουν σκληρά το τι τους συμφέρει. Δεν (υπ)ακούνε μόνον (σε) οτι τους ζητιέται.
Και να δεχτώ οτι εντάξει, ας αφήσουμε τον τυφλό αντιαμερικανισμό και ας δούμε , ας διαπραγματευτούμε το τι μας συμφέρει. Το κάναμε;; Ξέρουμε τι θέλουμε. Αν ξέραμε ας το λέγαμε λοιπόν.
Δυστυχώς μόνον ακούμε και ακούσαμε για μιαν ακόμη φορά. Ούτε να διορθώσουμε ενα φραστικό (λέμε φραστικό) λάθος δεν μπορέσαμε.

Και το ενδιαφέρον πιά είναι να δούμε τι έδωσε και ακόμη περισσότερο τι πήρε η Τουρκία. Για να εν-δώσει.
...κι'ύστερα καθόμαστε και κλαίμε τη μιζέρια μας και παρηγοριόμαστε που είμαστε μικρή κι'αδύναμη και φρόνιμη χώρα.

Ασ μάθουμε τι θέλουμε κι'ίσως κάποτε μπορέσουμε να το πούμε.

άσχετο, αλλά ο pretenderης ,στο ίδιο περίπου πνευμα, έγραφε την κυριακή για "τον σοσιαλισμό" λέει "των ηλιθίων".
....θα χει φαίνεται αναδουλειές ο σοσιαλισμός (οχι τον ηλιθίων)ο κανονικός.

Τετ Απρ 26, 03:22:20 μμ 2006  
Black Swan said...

Ασθένεια: κουρδισμένα ανθρωπάκια.

Λέξεις-κλειδί: «Ουάου!» και «Φαν-τα-στι-κό!».
Διάγνωση: εσωτερική λιποθυμία των αντιστάσεων.

Συννεφούλα, δεν σου ζητώ τίποτα. Δεν με πειράζει να μη γυρίσεις, αρκεί να μην τριγυρνάς με άλλους τα βράδια. Αν και όλοι μαζί, είμαστε ριζικά και αμερικανικά μόνοι.


Ολοφάνερα, η Ευρώπη, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά έχει εκτεθεί στην ακτινοβολία της Αμερικής, μέχρι του σημείου να μετατραπεί σε πολιτισμική αποικία.

Περιέργως, κάποιος πυρήνας εκπέμπει ακόμη το σήμα του, πυροδοτώντας επεισόδια ψυχικής αντίστασης στην επέλαση της ισοπεδωτικής και κωφάλαλης αρπακτικότητας.
Υπάρχουν ακόμη νησίδες κρυφής ζωής όπου η διάκριση ανθρώπου και μηχανής διατηρείται σαν ένας υπόγειος ψίθυρος.
Υπάρχουν κρυμμένες εστίες ευρωπαϊκού πολιτισμού στην καθημερινή ζωή των λαών, όπου μια τρίτη απάντηση, πέρα απ' το ξερό ναι και το ωμό όχι, μοιάζει ενδεχομένως εφικτή.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ψευδαισθήσεις, όπως ο μαρξισμός, μπορεί να κατέρρευσαν, αλλά η κατάρρευσή τους προκάλεσε μιαν αμηχανία που ομολογήθηκε από όλους.

Εκεί, στις ΗΠΑ, ποτέ δεν νιώθουν αμηχανία για το παραμικρό, ούτε ντρέπονται, κι αυτό το μηδέν της ντροπής είναι ακριβώς που τους κάνει τόσο ικανούς στην οργάνωση θεαμάτων.
Σίλικον Βάλεϊ και Χόλιγουντ, μάρκετινγκ και Ιντερνετ, πόλεμος και δημόσιες σχέσεις, πλαστικές εγχειρήσεις και τζόκινγκ, ποπ αρτ και χάμπουργκερ, όλα, μα όλα, εξαρτώνται από τη στάθμη της ικανότητας να μην ντρέπεσαι.



Στην Ευρώπη, παρά την αποχαύνωση που έχει πλήξει τις πρωτεύουσες, υπάρχει ακόμη ζωντανό κάποιο κύτταρο συστολής, κάποιο ελατήριο επιβράδυνσης, κάποια αίσθηση του μέτρου.

Ετοιμοθάνατη αίσθηση, αλλά φέγγει σαν μια ελπίδα καλού γούστου, σαν μία σπίθα νοσταλγίας για την εποχή που το αντικείμενο έφερε τ' όνομά του με σεβασμό, δεν προοριζόταν μόνο για ξεπούλημα.

Τετ Απρ 26, 03:23:01 μμ 2006  
Deepest Blue said...

Κύριε Δήμου, αφήστε τα σούξου-μούξου και παραδεχτείτε το ευθέως: καλό το φως της Ελλάδας, καλή η ευρωπαϊκή κουλτούρα, αλλά μόνο η Αμερική μπορεί σήμερα να δημιουργεί βαθιά αγάπη, σχεδόν πώρωση, και θαυμασμό.
Όσοι έχουν χτυπηθεί απ’ το πάθος της Αμερικής ποτέ δε γιατρεύονται εντελώς –κι εσείς είστε ένας απ’ αυτούς.

Τετ Απρ 26, 03:26:25 μμ 2006  
harry reloaded said...

Ενα ακομα στοιχειο ψυχοπαθολογιας του γραικικου φασισμου...Ολα τα καναλια κραζουν για τη φραση " βορεια κυπρος " της Ραης,οταν Πασοκ & ΝΔ δια της αποδοχης του σχεδιου ΟΗΕ,ειχαν δεχτει το " Τουρκοκυπριακη Πολιτεια "....Ειναι τρελλαμενοι οι νανοι & ψαχνουν απο ποια λεξη θα πιαστουν,αντι να κοιταξουν το χάλι τους που βγαζουν το μηνα οσα οι αμερ. την εβδομαδα.

Τετ Απρ 26, 03:29:23 μμ 2006  
heinz said...

"Πρέπει να είμαι σε θέση να κρίνω ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ με βάση το δικό μου συμφέρον και το δικό μου αίσθημα δικαίου."

Ας ξεκινήσουμε από αυτό.
Το δικό μου συμφέρον, είναι μια τελείως προσωπική υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για δικό μου αίσθημα δικαίου. Και το ίδιο για τον καθένα - υπάρχει άφθονη θεωρητική θεμελίωση εδώ για όποιον αμφιβάλλει.

Καταρχήν, δεν νομίζω ότι ισχύει ο αντιαμερικανισμός με την έννοια που το έθεσε ο ΝΔ. Η αντιπάθεια δηλαδή απέναντι σ' ένα έθνος.

Ένα - ένα:

1. Η καλή σχέση των Ελλήνων με τους Άραβες και η καχυποψία προς την Δύση, κρατάει από τον καιρό των Σταυροφοριών. Επ' αυτού πρβλ. Αμιν Μαλούφ "Οι Σταυροφορίες από την σκοπιά των Αράβων". Αν και, μέχρι και τον Κων. Παλαιολόγο β' οι αυτοκράτορες αποκαλούνταν "των Ρωμαίων", οι Άραβες τους αποκαλούσαν "οι αυτοκράτορες των Ελλήνων".
Εδώ υπάρχει μια σαφής ιστορία διαδράσεων με τεράστιο βάθος χρόνου που δεν ξεριζώνεται με απλές εκλογικεύσεις και εκκλήσεις στην "λογική". Υπάρχει δηλαδή ένα βαθύ νόημα που όπως τόσο ο Niklas Luhmann όσο και Helmut Willke ξεκαθάρισαν, αποτελεί τον συνεκτικό ιστό των ανθρώπινων κοινωνιών (και κάθε ζωντανής ολότητας). Παράλληλη και αδιάσπαστη είναι και η καχυποψία προς την Εσπερία.

2. Δεν υπάρχει όμως αντιαμερικανισμός με την έννοια του μίσους προς τους Αμερικανούς. Π.χ., το φαινόμενο της ιδεολογικοποίησης του αντισημιτισμού των ναζί, δεν είναι συγκρίσιμο με τον ελληνικό αντιαμερικανισμό.

3. Υπάρχει - πέραν πάσης αμφιβολίας - βαθιά απέχθεια προς την αμερικανική πολιτική. Που μπορεί μεν να μην είναι αντι-ελλαδική. Ναι, αλλά "το δικό μου συμφέρον ή αίσθημα δικαίου", αλλιώς είναι "το δικό μου νόημα". Που θίγεται και με τη χούντα της Χιλής, και με εκείνη της Τουρκίας, και με τις σφαγές στη Ρουάντα και με εκείνες στην πλατεία Τιεν-Αν-Μεν (που ουδόλως ενόχλησαν τις ΗΠΑ θυμίζω) και με εκείνες του Γκρόζνι. Μ' άλλα λόγια, η αμερικανική ιμπεριαλιστική (με την κυριολεξία) πολιτική, θίγει βαθιά (διαταράσσει) την νοηματουργό θεώρηση του κόσμου που έχω. Και που την μοιράζομαι με άλλους Έλληνες σαν μια κοινή κυκλική διαδικασία (από κοινού) αναπαραγωγής κοινού νοήματος (γι' αυτό λεγόμαστε συλλήβδην Έλληνες).

Τετ Απρ 26, 03:31:28 μμ 2006  
thinker said...

Οι Έλληνες όταν ήταν υπερδύναμη, φίλε vaggelis, ούτε τα ίδια έκαναν ούτε χειρότερα. Η προσπάθεια κατάκτησης εδαφών και επιβολής στους άλλους λαούς είναι κάτι που κρίνεται από το σκοπό και το αποτέλεσμα. Δεν είμαι υπέρ του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» αλλά, όπως και να το κάνουμε, η πρόθεση, μετράει. Είναι ένα πράμα το να επιβάλλεσαι στους άλλους θέλοντας και έχοντας κάτι καλό να προσφέρεις, και άλλο το να το παίζεις «δίκαιος τιμωρός» απλά επειδή νομίζεις ότι είσαι ο καλύτερος. Αυτοί οι usaνθρωποι θυμίζουν παρά πολύ εκείνα τα τσογλανακια που είχαμε στο σχολείο μικροί, κα οι οποίοι καναν συνεχεία ζημίες μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή των υπόλοιπων που δεν τους έπαιζαν. Σίγουρα έχουν προσφέρει αρκετά στον κόσμο, σίγουρα η μικρή χρονικά ιστορία τους δεν μας επιτρέπει να τους συγκρίνουμε με άλλους λαούς, και όχι πολιτισμούς, αλλά αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα και το άλλοθι να κάνουν ότι θέλουν.

Τετ Απρ 26, 03:34:30 μμ 2006  
apousia said...

Αν γινόταν ποτέ πράξη,ναι,στα πλαίσια μιας χαλαρής συνομοσπονδίας,γιατί ΔΕΝ θα μιλούσαμε για ομοσπονδία είναι αστείο,θα υπήρχε Τουρκοκυπριακό κρατίδιο,Τουρκοκυπριακή πολιτεία.
Για την ώρα,ΔΕΝ υπάρχει ''Βόρεια Κύπρος'',υπάρχει ΜΟΝΟ η Κυπριακή Δημοκρατία.
Αλλά επειδή δεν αντέχω,μιλάς και γράφεις ΕΣΥ τη λέξη ''φασισμός'',ΕΣΥ που είσαι η προσωποποίηση της δυσανεξίας στην αντίθετη άποψη?

Τετ Απρ 26, 03:36:13 μμ 2006  
cobden said...

@black swan
Από πότε η Ευρωπαϊκή παρακμή βαφτίζεται...αίσθηση του μέτρου???Ας ξυπνήσουμε επιτέλους εμείς οι Ευρωπαίοι και ας πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε με ωραιοποιημένα κούφια λέκτικά σχήματα...Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε όλους τους τομείς( από την τέχνη μέχρι τα επιστημονικά-τεχνολογικά επιτεύγματα) και το πιο ανησυχητικό, το απολάμβάνουμε...

Τετ Απρ 26, 03:36:35 μμ 2006  
guerrero762 said...

Ο σπασικλας με καλυψε οσον αφορα το παραλογο της αντιαμερικανικης συμμαχιας!
Ο Λιακοπουλος και οι φορεις του ΙΟΥ αλα μπρατσετα να μαχονται για τα δικαιωματα της ορθοδοξιας και των μειονοτητων υποστηριζωντας ακραιους μουσουλμανους που λιθοβολουν οσες φορανε ξωβυζα!!!
Oh yes!

@κ.Δημου Ν.
Σωστα τα λετε,ειναι δυνατον να υποστηριζουμε τους περσες;;;
Λιγα μας εκαναν;
Θα τριζουν τα κοκκαλα του Μιλτιαδη και θα πεσει το κακογουστο αγαλμα του,που θυμιζει παρεπιπτωντως ξιφοφορο τροχονομο ή αρχαιολατρη πορτιερη.Θα τριζουν τα κοκκαλα του Λεωνιδα και των 300(οι 700 Θεσπιεις μονιμως λησμονημενοι).
Ο μονος που θα κανει χαρουλες θα ειναι ο Μεγαλεκος που ηθελε να ιδρυσει ενα κοινο μακεδονοπερσικο κρατος.
Ο αγωνας του τωρα δικαιωνεται!!

Ζωτικα συμφεροντα ωρε στοκοι συνελληνες.
Ελλαδα Γαλλια συμμαχια
Ελλαδα σερβια συμμαχια
Ελλαδα τουρκια συμμαχια και φημοιστορια
Ελλαδα πορτογαλια 1-0
Καλα....
Οι αμερικανοι δεν ειναι γεννετικα κακοι και φασιστες.Πετρελαιο θελουν ωστε να συντηρουν την οικονομια τους.
Γιαυτο χτυπανε αλυπητα τους πετραλαιδες μουλαδες και βενεζουελανους.
Γιαυτο καθαρισαν μεσω πινοσετ τον αλλιεντε.
Πετρελαιο,φυσικοι ποροι,συμφεροντα,ζωτικος χωρος,γεωπολιτικη.
Εχουν την διαθεση,τον λογο και τον πλεον ισχυρο στρατο στη ιστορια της ανθρωποτητας να το πετυχουν.

Εσεις παλι αντιγραψτε ως γνησιοι πιθηκοι-πως κανει η βουγιουκλακη;-τον αμερικανικο τροπο ζωης οπως των μαθαινετε απο ταινιες-σειρες-MTV,αλλα καντε και αντισταση με πορειες συνοδεια φραπε και σουβλακιου απο καντινα.
Την σημερινη αντιαμερικανικη πορεια σας προσφερει η Coca-cola.

Α!Και να μην το ξεχασω!Οι αδερφοι σερβοι αναγνωρισαν απο τους πρωτους τα σκοπια σαν Μακεδονια!

Τι περιμενω ομως ο πτωχος απο μια χωρα με αντιαμερικανο πρωθυπουργο εναν συζυγο αμερικανης και εν αποστρατεια ναυτοδιοπο του U.S Navy!!

Rise up please...
OH THERE CAN U SEEEEEEE

Τετ Απρ 26, 03:38:02 μμ 2006  
Constantinos said...

Ο κ. Δήμου είπε: "Λάθος! Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει και γιατί το κάνει η Αμερική."

Κυριε Δήμου, δεν νομίζω οτί ο κόσμος πλέον βρίσκεται σε μια κατάσταση που θα έπρεπε να ΜΗΝ μας ενδιαφέρει τί ή πως πράττουν οι ΗΠΑ. Δυστυχώς, οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι πράξεις μεγάλων κρατών έχουν πια παγκόσμιες συνέπειες.

Τετ Απρ 26, 03:39:39 μμ 2006  
Debby said...

Μπορεί να μου πει κάποιος γιατί συνεχώς εστιάζουμε στα κακώς κέιμενα της Αμερικής και όλων των άλλων κρατών τα περνάμε στο ντούκου??????

Τετ Απρ 26, 03:41:46 μμ 2006  
guerrero762 said...

βαθυτατομπλε ειπε...

Όσοι έχουν χτυπηθεί απ’ το πάθος της Αμερικής ποτέ δε γιατρεύονται εντελώς –κι εσείς είστε ένας απ’ αυτούς.

Εγω εχω χτυπηθει απο "αυτο".Εχω επισκεπτει 3 φορες την Αμερικη,σαν τουριστας τις 2 και "μουσαφιρης" του U.S Army την τριτη.
Η λεξη εντυπωσιασμος δεν φτανει να περιγραψει τα οσα ενιωσα.
Η μεθοδικοτητα,σοβαροτητα,επαγγελματισμος των ανθρωπων...
Προσγειωση στη ελληνικη πραγματικοτητα....
Κολαση.
Ισως μονο οι Βρετανοι τους ανταγωνιζονται σε επαγγελματισμο.

Τετ Απρ 26, 03:43:51 μμ 2006  
Debby said...

@cobden said...

Από πότε η Ευρωπαϊκή παρακμή βαφτίζεται...αίσθηση του μέτρου??? Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε όλους τους τομείς( από την τέχνη μέχρι τα επιστημονικά-τεχνολογικά επιτεύγματα) και το πιο ανησυχητικό, το απολάμβάνουμε...

Δόξα σοι!! Πες και άλλα!!!

Τετ Απρ 26, 03:46:29 μμ 2006  
heinz said...

@harry reloaded

Με όλο τον σεβασμό αλλά μάλλον προτιμάς να μιλάς, παρά να σκέφτεσαι.

Πρώτα θα πας στην Κύπρο, στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας, να δεις την αγχόνη και τα φυλακισμένα μνήματα. Οι ήρωες αυτοί δεν πέθαναν ούτε για συνοσπονδίες ούτε για άλλες αγγλοαμερικανικοτουρκικές παπαριές. Πέθαναν για την Ένωση.

Μετά, θα πας στα οδοφράγματα να δεις τι παίζει.

Μετά θα πας δεις τον φίλο μου τον Πάρι τον Ποταμίτη να σ' ανοίξει τα μάτια και να σ' ενημερώσει.

Μετά θα πας στην Τουρκία, να μιλήσεις με Τούρκους, να γνωρίσεις πως ακριβώς σκέφτονται και τι πιστεύουν.

Μετά θα διαβάσεις Μουσταφά Κεμάλ και Ζιγιά Γκιοκάλπ, να χωνέψεις γιατί σκέφτονται οι Τούρκοι όπως σκέφτονται.

Μετά θα μελετήσεις την πλουσιότατη βιβλιογραφία περί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να καταλάβεις αν φταίνε οι Οθωμανοί ή οι νεόΤουρκοι και για ποιά πράγματα.

Μετά, θα μπορούμε να αντιπαρατεθούμε σ' αυτά που γράφεις. Αλλά, τζάμπα κουβέντα, χωρίς κόστος, δε γίνεται...

Τετ Απρ 26, 03:46:48 μμ 2006  
vaggelis said...

@thinker
φυσικά δεν μπορεί να κάνει κανείς ότι θέλει.Κανείς δεν συμπαθεί μια τέτοια πολιτική αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι η πιό άκακη υπερδύναμη.Μην ξεχνάς τι έκανε η αμερική το 70 με τις δικτατορίες ή το 80 που ακόμα τρέμαμε τον πυρηνικό πόλεμο.Το πιό ανησυχητικό είναι ο φονταμενταλισμός που εκφράζει ο Μπους που θυμίζει Ιραν και αυτό αυξάνει την αντιπάθεια.

Τετ Απρ 26, 03:46:57 μμ 2006  
harry reloaded said...

Εξαντλησα το οριο σχολιων μου,εξ αλλου οσοι μου επιτιθενται προσωπικα ειναι...ασχολιαστεοι (νεολογισμος).

Τετ Απρ 26, 03:55:10 μμ 2006  
guerrero762 said...

@heinz

Ασε τους κυπριους.Ειναι σαν τα κακομαθημενα μωρα που τα θελουν ολα δικα τους.
Και να τους στηριζουμε και να μας βριζουν,και λυση και να μην "ερθουσι που ποδα οι πουshτουρκτσιοι να μας πιαουν τα ριαλια".
Και ειμαστε ελληνες οποτε μας συμφερει και δεν ειμαστε ελληνες παλι οποτε μας συμφερει.
Μην βλεπεις τους ηρωες της ΕΟΚΑ.Αυτοι πιαστηκαν κοροιδα και θυσιαστηκαν.Εμεις και που τους πιανουμε στο στομα μας προσβαλουμε την μνημη τους.
Δες τους νεοκυπριους που ψηφισαν μαζικα οχι και γεμιζουν τα ψευδοκαζινο και ψευδομπουρδελα.
Ασε αγαπητε μου κετσαπ.Βρωμαει απο οπου και το πιασεις.

Τετ Απρ 26, 03:57:43 μμ 2006  
frenobulax said...

Την ωρα που ο Ν.Δημου πολεμουσε τις δυναμεις του σκοταδισμου στην παντα φιλοξενη ΝΕΤ καποιοι διαδηλωναν την αντιθεση τους στην αμερικανικη πολιτικη και το λογικο "εθνικο" συμφερον. Ενα συμφερον βαμμενο με το αιμα χιλιαδων αθωων απο τους "ανθρωπιστικους" βομβαρδισμους σε Γιουγκοσλαβια, Ιρακ και αυριο ισως και στο Ιραν. Μαλλον δυσανασχετει που δεν εχουν μετατραπει ολοι σε "πολιτες" του ιντερνετ και οπαδοι της ριαλ πολιτικ.

Τετ Απρ 26, 04:01:12 μμ 2006  
heinz said...

@guerrero762

Δε λες ψέματα. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Υπάρχει κι η άλλη μισή, που ζει επίσης στην Κύπρο.

Ανέκδοτο!!!! (κακία του Heinz):

Σε μια διαδικασία, Ελλαδίτες και Κύπριοι κάνουμε διάλλειμα μάσας!!! Δίπλα μου κάθεται ο αδελφός του Γιαννάκη Ομήρου, στέλεχος της ΕΔΕΚ και μιλάμε. Ζέστη, σκάει ο τζίτζικας!!! Ο σερβιτόρος φέρνει μπύρες σκέτο κρύσταλλο..

- "Ξέρεις τι λάθος κάνετε οι Ελλαδίτες?", λέει ο Ομήρου.
- "Όχι, τι?" λέει ο Heinz που νομίζει ότι συνεχίζεται η κουβέντα για το Κυπριακό.
- "Σερβίρετε τη μπύρα παγωμένη. Η μπύρα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου".
- "Ξέρεις τι λάθος κάνατε οι Κύπριοι?" ρωτάει τσαντισμένος ο Heinz.
- "Τι πράγμα?" λέει ο Ομήρου.
- "Διώξατε τους Άγγλους από την Κύπρο. Αφού ίδιοι είσαστε!" γελάει ο Heinz.
Ο Ομήρου δε γέλασε, μούτρωσε...

Τετ Απρ 26, 04:06:52 μμ 2006  
Michael Papadopoulos said...

Δηλαδή ενώ ξέρουμε ότι είναι εναντίον του συμφέροντός μας, από σκέτο γινάτι πάμε κόντρα. Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους).

Καταρχήν η φράση "σκέτο γινάτι" είναι άδικη - υπάρχουν πολλοί Έλληνες που είναι ιδεολογικά αντίθετοι με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, τους πολέμους για το πετρέλαιο και τον ρόλο της Αμερικής ως παγκόσμιο χωροφύλακα.

Δεύτερον, με απογοητεύει το ότι προτείνετε ως οδηγό μας και κριτήριο στην λήψη αποφάσεων το συμφέρον, ατομικό ή εθνικό. Σας θεωρούσα και εξακολουθώ να σας θεωρώ ανώτερο απ' αυτό... Δηλαδή ορθώς πράττει και αυτός που μαχαιρώνει κάποιον για να τον ληστέψει, ή ο έμπορος ναρκωτικών, ή ο πολιτικάντης που παραμυθιάζει και κλέβει το λαό - ο καθένας από αυτούς κοιτάει το συμφέρον του, οπότε κάλα κάνει, έτσι δεν είναι ; Η δική μου ηθική τουλάχιστον λέει ότι οδηγός μας στη ζωή πρέπει να είναι το δίκαιο, η αλήθεια και η αγάπη - λέξεις μεγάλες και δύσκολες γεμάτες πόνο και μοναξιά που βεβαίως ελάχιστοι τολμούν να υπηρετήσουν. Πολλοί θα βιαστούν να με πουν αφελή, ουτοπιστή κτλ. Μα η ανθρωπότητα έχει "πιάσει πάτο" ακριβώς γιατί είναι γεμάτη από τέτοιους μικρόψυχους και κοντόφθαλμους "ρεαλιστές" που ζουν σύμφωνα με την αρχή του "live and let die", του βολέματος, του συμφέροντος, του υλισμού, της ματαιοδοξίας, της ψυχικής τους αναπηρίας. Η έλλειψη αξιών ανώτερων από το συμφέρον και το βόλεμα οδηγεί στην παρακμή. Ο κόσμος έχει ανάγκη από ρομαντικούς και ουτοπιστές. Γιατί, όπως είπε και ο Oscar Wilde :

A map of the world that does not include Utopia is not even worth glancing at.

Τετ Απρ 26, 04:09:13 μμ 2006  
basik said...

@ nd
"Για άλλο θέμα ήθελα να γράψω – όμως η επίσκεψη της Κοντολίζα με κάνει να ασχοληθώ με το μόνιμο ερώτημα: πώς μπορεί ένας ορθολογιστής, να είναι αντι-αμερικανός (ή αντι-γάλλος, αντι-τούρκος, αντι-οτιδήποτε); Δηλαδή να είναι εναντίον ενός ολόκληρου έθνους και όλων των πραγμάτων που εκφράζει, κάνει, προτείνει."

Μιλάτε για συγκεκριμένους ανθρώπους ή για τα ποσοστά; Αν πρόκειται για τα δεύτερα νομίζω πως έχει ειπωθεί ποικιλοτρόπως ότι οι Έλληνες έχουν πάρει προ πολλού διαζύγιο από τον ορθολογισμό. Όσο για τους Γραικούς, μάλλον δεν είχαν καν σχέση μαζί του ποτέ.

Τετ Απρ 26, 04:11:33 μμ 2006  
heinz said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 26, 04:14:09 μμ 2006  
MainMenu said...

Μαύρε Κύκνε...

Να πουληθούνε όλα, δεν είναι εκεί το θέμα...κι εδώ πουλάνε (στην Ευρώπη) εναλλαχτικά.

Αλλά οι αμερικάνοι που αγάπησα εγώ μπορεί και να ξερνούσανε με αυτά που γράφονται εγώ...τι μπορεί...

Αυτό μας άφησε η Αμερική δλδ, ένα Ράμπο και μερικά στρατόκαυλα καρτούν. Διαστημικές πίπες και σκληρό πορνό με μεθοδικότητα. Και αίμαι, αίμα, αιμα.

Όλα τ' άλλα Μπομπ Ντύλαν, Ουιτμαν, Τζόρνταν, Τουπακ, έστω Βιετνάμ, έστω οχτάωρο είναι για πέταμα...

Το στρατόκαυλο μυξιάρικο θέλει χάπι τεστοστερόνη και πολυβόλα. Με ψυχροπολεμικά συμπλέγματα το 2006, αντικομμουνιστές του κώλου, κάνει λίστες υγειώς σκεπτόμενων και ανώμαλων.

Έτσι. αγαπήσετε την Αμερική που η αμερική σιχάθηκε

Τετ Απρ 26, 04:15:22 μμ 2006  
Black Swan said...

@cobden
Μην παραποιείς
Έγραψα
"Υπάρχουν κρυμμένες εστίες ευρωπαϊκού πολιτισμού ..."
και



«Στην Ευρώπη, παρά την αποχαύνωση που έχει πλήξει τις πρωτεύουσες, υπάρχει ακόμη ζωντανό κάποιο κύτταρο συστολής, κάποιο ελατήριο επιβράδυνσης, κάποια αίσθηση του μέτρου.»


ΥΓ. Είμαι Ευρωπαίος της παλιάς σχολής, βασανιζόμενος σε έναν υπερβολικά ριψοκίνδυνο έρωτα για το αντικείμενο.

Τετ Απρ 26, 04:16:44 μμ 2006  
traveller said...

Μου έκανε εντύπωση ο χαρακτηρισμός του κυρίου Δήμου ως "αντεθνικής" της στάσης των Ελλήνων. Ιδιαίτερα σκεπτόμενος τις γνωστές του θέσεις περί έθνους (με μεγάλο μέρος των οποίων συμφωνώ).

Οι Έλληνες έχουμε πάρα πολλά κουσούρια. Επειδή όμως έχουμε καταπιεστεί πολύ για αρκετούς αιώνες (σκλαβιά, πόλεμοι, χούντες κτλ) είμαστε ευαίσθητοι στην έννοια του δικαίου (άρα και της αδικίας). Εδώ λοιπόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες προτάσσουν το δίκαιο μπροστά από το συμφέρον. Τα 2 μέτρα και σταθμά για τα πυρηνικά είναι καταφανής αδικία εκ μέρους των μεγάλων και ισχυρών. Ούτε και εγώ συμφωνώ με το να αποκτήσει πυρηνικά το Ιράν. Από την άλλη πλευρά γιατί δεν έχει ακουστεί τίποτα για το Ισραήλ? Αυτόν το Βανούνου που τόλμησε και το αποκάλυψε το έφαγε το μαύρο σκοτάδι και τώρα ζει υπό περιορισμό στο Ισραήλ όπου θεωρείται προδότης.

Όσo για τα ποσοστά αντιαμερικανισμού κ. Δήμου, η Ελλάδα έχει αδικαιολογητα υψηλό ποσοστό. Οι στατιστικές όμως δεν είναι ακριβείς. Στην Τουρκία ο αντ/μός ξεπερνάει το 95%.

Τετ Απρ 26, 04:29:59 μμ 2006  
lucyluce said...

Θα προσυπογράψω και θα επαυξήσω το κείμενο του black swan 3.23μμ ! ! !

(Όχι ότι και τα υπόλοιπα κείμενα-σχόλιά του υστερούν σε ουσία!)

Τετ Απρ 26, 04:31:28 μμ 2006  
Black Swan said...

@ mainmenu

Οχι! ποτέ δεν σιχάθηκα τους Αμερικανούς, ούτε καν την λεγομενη "αφέλειά τους", έφθασα μάλιστα να βλέπω ακόμα και τον Τζων Γουαίην ως τον δικό τους αναγκαίον καπετάν Γιώτη.!!!!!!!

Σιχάθηκα τις επεμβάσεις τους, τις έχω σιχαθεί από χρόνια, σιχαίνομαι την υπεροψία τους και τους απολογητές τους

Τετ Απρ 26, 04:34:01 μμ 2006  
guerrero762 said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 26, 04:34:36 μμ 2006  
lucyluce said...

Angelito, επίσης και οι δικές σου θέσεις με εκφράζουν, οπότε περιττή η τοποθέτησή μου.

Καλή σας συνέχεια!

Τετ Απρ 26, 04:36:57 μμ 2006  
heinz said...

Εγώ λέω να κηρύξουμε το blog αποπυρηνικοποιημένη ζώνη και να ησυχάσουμε.

Γιατί δηλαδή μας κόβουν τα πυρηνικά του Ιράν? Και γιατί φέρνουν κάποιοι σαν αντιπαράδειγμα τα πυρηνικά του Ισραήλ, του Πακιστάν, της Ινδίας?

Τα πυρηνικά των ΗΠΑ τι είναι? Μελομακάρονα?
Και τι σκ*τά σημαίνει δικτάτορας? Πως κέρδισε ο Μπους τις πρώτες εκλογές? Πως!?

Τετ Απρ 26, 04:37:16 μμ 2006  
heinz said...

@guerrero762

Δεν είναι όλα πλάκα. Η ΕΔΕΚ έχει δώσει νεκρούς στον αντιφασιστικό αγώνα και στην αντίσταση στην εισβολή.

Τετ Απρ 26, 04:39:35 μμ 2006  
apousia said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 26, 04:42:40 μμ 2006  
ExBerliner said...

Μια-δυο ερωτήσεις προς όλους όσους υποστηρίζουν ότι το ΙΡΑΝ ως πυρηνική δύναμη θα είναι επικύνδινο:

-Ποια είναι η μόνη χώρα στο κόσμο που κατέχει πυρηνικά όπλα, τα έχει χρησιμοποιήσει σε πόλεμο, και ουδέποτε έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τα ξαναχρησιμοποιήσει (να ρισκάρω μια πρόβλεψη: θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον των Ιρανών - μικρής μεν ισχύος, πυρηνικά δε)?

-Είναι το Ιράν με πυρηνικά περισσότερο επικύνδινο από το Πακιστάν ή την προαναφερόμενη χώρα?

χ

Τετ Απρ 26, 05:04:17 μμ 2006  
traveller said...

Απορώ για την αλγεινή εντύπωση που προκαλεί σε πολλούς η υπεροψία των αμερικανών. Σε ποιά περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας η εκάστοτε υπερδύναμη δεν επιδείκνυε προκλητική υπεροψία? Δηλαδή τι περιμέναμε? Να γίνουν ξαφνικά άγιοι, υπέρμαχοι του δικαίου κτλ κτλ?

Κυβερνούν τον κόσμο σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και το κάνουν και με τον κυνισμό που τους επιτρέπει η δύναμή τους. Όσο πιο γρήγορα το χωνέψουμε, τόσο πιο γρήγορα θα τους αξιολογήσουμε ρεαλιστικά.

Τέλος, ανεξάρτητα από την προκλητικά άδικη εξωτερική τους πολιτική ο στείρος αντιαμερικανισμός είναι αδικαιολόγητος. Η Αμερική έχει προσφέρει πολλά στο σύγχρονο πολιτισμό. Η τεχνολογία και μόνο θα ήταν αρκετή, αν και δεν είναι η μόνη.

Τετ Απρ 26, 05:07:04 μμ 2006  
ExBerliner said...

Και ένα σχόλιο προς το νικηταρά τον τουρκοφάγο:
Η Ελλάδα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε στους πυρηνικούς σταθμούς. Αν η Βουλγαρία κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούε η Ελλάδα από που θα εισάγει ηλ. ενέργεια?
Οι γερμανοί πριν από (αν θυμάμαι καλά) 4 χρόνια αποφάσισαν να κλείσουν μέσα στην επόμενη εικοσαετία όλους τους πυρηνικούς σταθμούς. Μετά βέβαια έπρεπε να βρουν άλλη πηγή ενέργειας. Η μόνη λύση που βράθηκε ήταν να εισάγουν ενέργεια από τη Γαλλία. Η οποία Γαλλία παράγει ενέργεια απο πυρηνικά εργοστάσια!!! Μετά άρχισαν να σκέφτονται μήπως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να κλείσουν τα εργοστασιά τους (βοήθησε και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου).
Πάντως οι κάτοικοι της δυτ. Μακεδονίας (νομός Κοζάνης) ζουν καθημερινά ένα μικρό τσερνομπίλ (νομίζω ότι η δυτ. Μακεδονία είναι η πρώτη σε καρκίνους περιοχή της ελλάδας)

Τετ Απρ 26, 05:12:32 μμ 2006  
ioannisk said...

Ο Bush και οι neo-cons είναι πολιτικά από τις ποιο κατακριτέες κυβερνήσεις που γνώρισε δυτική χώρα εδώ και δεκαετίες και η πολιτική της Αμερικής βρωμάει ιμπεριαλισμό αλλά ο αντιαμερικανισμός των Ελλήνων είναι απίστευτος όπως και πόσο παθιάζονται όταν αρχίζουν να βρίζουν τους αμερικάνους!

Θα ήθελα να σχολιάσω τα 3 σημεία που ανέφερε ο Heinz:
1. Η «άριστη» σχέση των Ελλήνων με τους άραβες φαίνεται από τον αριθμό των τζαμιών στην Αθήνα… Μέχρι χθες νόμιζα πως η ισλαμοφοβία είχε ξεπεράσει τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα αλλά έκανα λάθος.
2. «Τα χαζοαμερικανάκια» κλπ είναι ο κλασσικός χαρακτηρισμός για τους αμερικάνους, αν δεν κάνω λάθος, «τι περιμένεις από τους βλάκες τους αμερικάνους;» είναι η κλασσική ατάκα, αν δεν κάνω λάθος ξανά. Φυσικά οι ισλαμοφοβικοί είναι σχεδόν πάντα και αντιαμερικάνοι και το αντίθετο…
3. Συγνώμη αλλά φταίνε οι Αμερικάνοι και για την Tiananmen και για την καταστροφή της Τσετσενίας από τους Ρώσους; Θα σας επιπλήξω! Ξεχάσατε τους δεινόσαυρους! Την δικιά σας ευαισθησία, όπως και των «φιλειρηνιστών» κατοίκων της χώρας που ζω, την είδα με τις διαδηλώσεις εναντίων των Αρμένιων (ναι για την παράνομη κατοχή του 40% του Αζερμπαϊτζάν μιλάω μιας και αναφέρατε την Κύπρο) και για το αιματοκύλισμα της Βοσνίας κλπ από τους Σέρβους.
Τέλος: «Και που την μοιράζομαι με άλλους Έλληνες σαν μια κοινή κυκλική διαδικασία (από κοινού) αναπαραγωγής κοινού νοήματος (γι' αυτό λεγόμαστε συλλήβδην Έλληνες)» Τότε επιτρέψτε μου να μην με θεωρώ Έλληνα. Αν είμαι Έλληνας είμαι γιατί απλούστατα ζω σε αυτή την χώρα και όχι γιατί πρέπει να υιοθετήσω κάποιον κοινό και μοναδικό (το κυκλικό δεν το κατάλαβα…) τρόπο σκέψης.

Υ.Γ. Το σημερινό θέμα θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν υποσύνολο του χθεσινού με τις conspiracy theories.

Τετ Απρ 26, 05:25:46 μμ 2006  
themistokles said...

Ο μόνος Έλληνας πολιτικός που τόλμησε να πει το αυτονόητο "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" (που απέτρεψαν για ακόμη μια φορά έναν ηλίθιο πόλεμο μεταξύ των θερμόαιμων ανεγκέφαλων Ελλήνων και Τούρκων)ήταν ο Σημίτης με τα Ίμια και εάν θυμάστε έφαγε βρίσιμο απόλους τους βουλευτές - ακόμη και από τους δικούς του. Του μεινε και ως στίγμα.
Αλήθεια έχουμε σκεφθεί ψύχραιμα πόσα οφείλουμε στην Αμερική ως Ελλάδα και ως Ευρώπη μετά τον Β' ΠΠ;(οι Δ.Ευρωπαίοι σε αντίθεση με μας δεν πάσχουν από τυφλό αντιαμερικανισμό γιατί ξέρουν πολύ καλά σε ποιον χρωστάνε το υψηλό επίπεδο ανάπτυξης που απέκτησαν σε λίγα χρόνια από την πλήρη ισοπέδωσή τους).
Μισούμε την Αμερική γιατί παίζει τον άχαρο ρόλο του παγκόσμιου Αστυνόμου και εμείς ως Έλληνες δεν τα πάμε καλά με την τήρηση των νόμων. Πάντα συμπαθούσαμε περισσότερο τους παράνομους.
Ας σκεφθούμε όμως ένα φανταστικό σενάριο: Από αύριο σταματάει η Αμερική να επεμβαίνει (πολιτικοοικονομικοστρατιωτικά)εκτός των συνόρων της. Ο κόσμος θα ήταν χειρότερος ή καλύτερος;

Τετ Απρ 26, 05:25:49 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

@deepest blue said...
" Όσοι έχουν χτυπηθεί απ’ το πάθος της Αμερικής ποτέ δε γιατρεύονται εντελώς –κι εσείς είστε ένας απ’ αυτούς".

Ενδιαφέρον: Ποτέ δεν συμπάθησα την Αμερική. Θεωρώ τον εαυτό μου αποκλειστικά και φανατικά Ευρωπαίο, που έχει μεγαλώσει μέσα σε τέσσερις πολιτισμικούς κύκλους. Κατά χρονολογική σειρά: Γαλλικό, Ελληνικό, Βρετανικό και Γερμανικό.

Η απόπειρά σας (και άλλων) να με βγάλετε θαυμαστή των ΗΠΑ επειδή απλά και μόνο αμφισβητώ τα αυτόματα ρεφλέξ του Αντιαμερικανισμού
δείχνει το χαμηλό επίπεδο της επιχειρηματολογίας. Και πάλι argumenta ad hominem.

@michael papadopoulos δεν διαβάσατε σωστά το κείμενο ούτε τα σχόλια. ήδη έχω διευκρίνησει στην απάντηση μου στον angelito. Επαναλαμβάνω:

To Δίκαιο είναι ανθρώπινη αξία; Το έθεσα πρώτο και μετά το συμφέρον (έστω κι αν το εθνικό συμφέρον δημιουργεί δίκαιο).

Τετ Απρ 26, 05:30:31 μμ 2006  
Black Swan said...

Αυτό που δεν μπορούν αν καταλάβουν ( η δεν θέλουν) οι Αμερικάνοι είναι ο ιδεώδης χειρισμός της διαφοράς.


Η διαφορά, για να πάψει να συνιστά πρόκληση δεινών, πρέπει προηγουμένως να γίνει αντιληπτή στην περιπλοκότητά της.

Αυτό συμβαίνει κάθε που το πνευματώδες ευρωπαϊκό στοιχείο εκδηλώνεται με τρόπο υποδειγματικό.

Για μας η διαφορά πρέπει να λύνεται μέσω της κατανόησης.

Στην Αμερική, η διαφορά πρέπει απλώς να εκλείψει, και εκλείπει όντως, χωνευμένη από το γιγαντιαίο μίξερ που τροφοδοτεί η ιλιγγιώδης επιτάχυνση των πραγμάτων.

Εδώ, σ' εμάς, η ένταση ανάμεσα στα αντίθετα συνδέεται με την παραγωγή κάποιας διαλεκτικής σημασίας· εκεί, σ' αυτούς, τα αντίθετα συναιρούνται.


Και να τι είναι εκείνο που προσδίδει στην κοινωνία τους το πλεονέκτημα μιας επιρροής σχεδόν ακαταμάχητης.

Ο αμερικάνικος τρόπος σε απαλλάσσει από τον μπελά του να διασχίζεις το μισόφωτο των καταστάσεων της συνείδησης.

Κοιτάς μπροστά, αποκλειστικά.

Δεδομένου ότι το παρόν είναι συναισθηματικά ανυπόφορο και το παρελθόν ανύπαρκτο, το μέλλον γίνεται αντικείμενο ψυχαναγκαστικής λατρείας, σπασμωδική διέξοδος του πανικού προς τα εμπρός.

Τετ Απρ 26, 05:35:11 μμ 2006  
ecoChris said...

@Michael Papadopoulos

Έχεις δίκιο και είναι αυτοί οι ρομαντικοί και ουτοπιστές που θα βγάλουν την ανθρωπότητα από το αδιέξοδο όταν δεν πάει άλλο πια.

Δεν είναι καθόλου θέμα συμφέροντος αλλά θέμα αξιοπρέπειας και ηθικής ακεραιότητας να τάσεσσαι πάντα με το μέρος του Δικαίου.

Όσον αφορά τον αντιαμερικανισμό που στρέφεται στην αμερικανική πολιτική είναι δικαιολογημένος και επιβεβλημένος διοτι οι πάντες ξέρουν τί έκανε και τι κάνει αυτή η πολιτική.

Η πολιτική αυτή υποκινούμενη από το πυρηνικό λόμπυ όχι μόνο δεν σταματά αλλά συνεχίζει την εξέλιξη και των πυρηνικών όπλων αλλά και τη προώθηση και χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως δήθεν ασφαλούς μορφής για τη παραγωγή ηλεκτρισμού βάζοντας έτσι στο ράφι τις ήπιες μορφές ενέργειας και υποθηκεύοντας το μέλλον του πλανήτη μας.

Η ίδια αυτή πολιτική δεν υπογράφει τη σύμβαση του Κυότο.

Ο δε αμερικανικός στρατός είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη σε καιρό ειρήνης.

Ενώ σε περίοδο πολέμου δεν διστάζει να χρησιμοποιεί πυρηνικά από απεμπλουτισμένο ουράνιο που δεν είναι καθόλου απεμπλουτισμένο αλλά πανίσχυρο ραδιενεργό,καρκινογόνο υλικό που για πολλα χρόνια θα προξενεί καρκίνο και προβλήματα υγείας σε όσους εκτέθηκαν σε αυτό.

Ειδικά στη περίπτωση του Ιράκ έχουν χρησιμοποιήσει ποσότητες ραδιενεργού και καρκινογόνου ουρανίου πολλές φορές περισσότερο απ’όσο έριξαν στη Χιροσίμα.

Οι τερατογενέσεις σήμερα στο Ιράκ οργιάζουν και το ραδιενεργό νέφος ουρανίου παρασύρεται από τους ανέμους σε όλοκληρο το πλανήτη με τις γνωστές συνέπειες.

Όμως ο αντιαμερικανισμός όπως εκφράζεται σήμερα είναι χωρίς αντίκρυσμα όσο δεν χτυπιέται οικονομικά αυτή η πολιτική.

Και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της είμαστε ασυναίσθητα όλοι εμείς που καταναλώνουμε τα προϊόντα των αμερικανικών πολυεθνικών που κατα σύμπτωση είναι και οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες και των δυο αμερικανικών κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία.

Τέλος ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς τους αφανείς αλλά και τους γνωστούς αμερικανούς ακτιβιστές που είναι το άκρο αντίθετο της αμερικανικής πολιτικής και που έχουν δόσει ένα πολύ βαθύτερο νόημα στις έννοιες του ανθρωπισμού,της ευαισθησίας,και του σεβασμού των ανθρώπων και κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη.

Τετ Απρ 26, 05:42:32 μμ 2006  
Dion.M. said...

Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα έχει συνιστώσες τον αριστερισμό και τον λαϊκισμό.

Ο λαϊκισμός δυστυχώς είναι βέλος στην φαρέτρα όλων τον κομμάτων και περισσότερο των ακραίων.

Τα αριστερά και τα αριστερίζοντα κόμματα αντιτάσσονται στην Αμερικανική πολιτική και είναι αυτά που, αν και μειοψηφία δίδουν τον τόνο στις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση στελέχους του ΚΚΕ: «Καμμία ανοχή στους συμμάχους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ». Είναι άνευ σημασίας, κατά την γνώμη του, το γεγονός ότι τα δύο κόμματα που ανέφερε εκπροσωπούν το 80% του Ελληνικού λαού, για τον οποίο (και την Δημοκρατία) το κόμμα του κόπτεται.

Βέβαια θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε την στάση του ΚΚΕ, διότι θεωρεί ότι οι Αγγλοι κατ’ αρχάς και οι Αμερικανοί μετά, απετέλεσαν το στήριγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Αυτό που δυσκολευόμαστε να καταννοήσουμε είναι το Ελληνικό «κράτος», (κράτος εντός εισαγωγικών), και οι Ελληνες «πολιτικοί». (επίσης εντός εισαγωγικών).

Οι ανωτέρω εντός εισαγωγικών λοιπόν, στο όνομα της ελευθερίας των διαδηλώσεων ανέχονται να εκτίθεται διεθνώς η χώρα από 300 άτομα, (το ένα τρίτο των οποίων είναι επαγγελματίες κομματικοί συνδικαλιστές), να παρεμποδίζονται οι συγκοινωνίες και να γίνονται βιαιοπραγίες και λεηλασίες.

Δεν ήξερε εκ των προτέρων το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, (κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου), όταν αποφάσιζαν να «υποδεχθούν θερμά» την κα Κοντολίζα Ράϊς, ότι θα επακολουθούσε βία και πλιάτσικο; Η δικαιολογία ότι το πλιάτσικο στα κοσμηματοπωλεία το έκαναν οι «γνωστοί άγνωστοι» και είναι ανεύθυνοι, είναι πειστική μετά από τόσα χρόνια που συνεχίζεται αυτή η κωμωδία;

Οι commandos της κας Παπαρήγα, φθάσανε στο σημείο το 2004, να αναρτήσουν πανώ στην Ακρόπολη όταν θέλησε να παρευρεθεί στους αγώνες ο τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Συνελήφθη κανείς για αυτήν την ιεροσυλία, που εξέθεσε την χώρα; Δικάστηκε κανείς;

Τώρα εκρέμασαν πανώ στο μέγαρο μουσικής!...

Λόγω του κυριαρχούντος λαϊκισμού, γενικώς βολεύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις μετά την Χούντα, να αποδίδουν όλες τους τις αποτυχίες στους Αμερικανούς αλλά και τους πολιτικούς όλων των κομμάτων να ποντάρουν στο χαρτί του αντιαμερικανισμού.

Θυμόσαστε κατά την επίσκεψη Clinton, (1999 νομίζω) τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νυν πρωθυπουργό, να κάθεται κατά την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, στην πρώτη σειρά με τα πόδια, απρεπέστατα σε στάση «σταυροπόδι», και με εμφανή την έκφραση αποδοκιμασίας;

Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους όπως ξέρουμε η Ελλάδα από την Μελούνα έφθασε στην Θράκη και κατέλαβε τα νησιά του Αιγαίου.
Υπάρχει κανείς με στοιχειώδη ιστορική κρίση, που να πιστεύει ότι οι Βαλκανικοί πόλεμοι, κατά τους οποίους νικήσαμε τους μετά έναν χρόνο συμμάχους των Γερμανών Τούρκους και Βούλγαρους ήταν άσχετοι με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι έγινε εν αγνοία των Αγγλογάλλων;

Γιατί αυτό είναι η επιτυχία ενός πολιτικού: Να εντάσσει τα συμφέροντα της χώρας του στις γαιοπολιτικές εξελίξεις αντί να στρέφεται εναντίον του ισχυρότερου συντελεστή των μελλοντικών εξελίξεων όπως κάνουμε τώρα εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας. Αλλα ο Βενιζέλος ήταν πολιτικός και όχι «πολιτικός».

Για το θέμα που έθεσε ο NIKHTARAS, δηλαδή ότι προτιμάμε να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα οι γείτονές μας, από του να χρησιμοποιήσουμε εμείς την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, αυτό και μόνο δείχνει την ποιότητα της ενημέρωσης των συμπολιτών μας και την πολιτική ευθύνη και τόλμη των ηγετών μας.

Συγγνώμην για το μακροσκελές σχόλιο.

Τετ Απρ 26, 05:47:08 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

Πρώτον, ο Μπους καλύτερα να ψάξει να βρει τα σιχαμερά WMD και να αφήσει τα υπόλοιπα. Δεύτερον, εάν συνεχίζει να μην τα βρίσκει, ας πάει σε κάνα μέντιουμ, μπας και βρει το φως του. Τρίτον, τουλάχιστον ας ζητήσει συγνώμη από τους λαούς και τα έθνη (ναι! Τα έθνη υπάρχουν και δεν είναι εφεύρεση) όπως μαζί του να ζητήσουν συγνώμη και όλοι οι χαχόλοι που τον πίστεψαν και συνεχίζουν να τον υπερασπίζουν με σοφιστικίσματα και τάχα αθώους προβληματισμούς-ερωτήσεις προς συζήτηση του είδους γιατί ορέ μπρε γκιαούριδες δεν αγαπάτε τα αθώα αμερικανάκια δεν βλέπετε αμερικάνικα σήριαλ και το πόσο πολιτισμένα είναι, τέταρτον γιατί παρακαλώ να μην πιστέψω τον Ιρανό πρόεδρο που επιμένει να λέει (ακούς εκεί ο αχρείος) ότι την πυρηνική τεχνολογία θα κάνει μόνον ειρηνική χρήση και να πιστέψω την αμερικάνικη προπαγάνδα διότι ως γνωστόν τον ψεύτη μόνον την πρώτη φορά πιστεύεις. Το τέταρτον αντιστέκεται κάθε λογικής, αυτό για του ορθολογιστές.

Αμέρικα η χώρα του νοητού ήλιου να ξεράσω. Ό αντιαμερικανισμός δεν είναι τυφλός. Όπως αυτοί ενεργούν βάση σχεδίου, έτσι και εμείς κρίνουμε το ολόκληρο το σχέδιο και όχι την κάθε μεμονωμένη πράξη τους.

Τετ Απρ 26, 05:48:42 μμ 2006  
heinz said...

ΝΔ said:

"To Δίκαιο είναι ανθρώπινη αξία; "

Ναι. Αλλά όχι πανανθρώπινη. Καθείς και το δίκαιό του. Γιαυτό δεν μπορούμε να συννενοηθούμε. Πρέπει να δούμε τι εξυπηρετεί κοινό νόημα.

Τετ Απρ 26, 05:48:59 μμ 2006  
MainMenu said...

Μαύρε Κύκνε ... πες το από την αρχή...μας πήγες στο διάστημα και μας γύρισες:))))

κι εγώ δε μπορώ να καταλάβω πως μπορούμε να βλέπουμε ψύχραιμα το μεγαλύτερο εμπόριο θανάτου. Εδώ μιλάμε για εμπόριο όπλου, με διαφήμιση, με προπαγάνδα, με αίμα...πλάκα μας κάνετε.

Τι θα πει το αίσθημα του δικαίου. Ποιό δίκαιο, στην κακομοιριά ενός σαλονιού και μιας τηλεόρασης ή εφημερίδας. Να κρίνω τι; Το εθνικό συμφέρον; Από που κι ως που; με τι κριτήρια με τι στοιχεία; Μια απέραντη προπαγάνδα, ένα απέρνατο μακελειό εμπορευμτοποιημένο με ευρωπαίους, αμερικάνους, άραβες, να αλληλοπουλάνε τσιτάτα...

Τι καθόμαστε και λέμε τώρα...θεωρείες.

Στους δρόμους, μόνο εκεί...στους δρόμους,

ΚΡΑΥΓΗ

Τετ Απρ 26, 05:59:05 μμ 2006  
MainMenu said...

κι ένα ποιηματάκι για την περίσταση (λίγο κοινότυπο συγχωρέστε με):

Περπατόντας αργά στην προκυμαία
Υπάρχω λες, κι ύστερα δεν υπάρχεις
Φτάνει το πλοίο υψωμένη σημαία
Ίσως έρχεται ο κύριος Νομάρχης

Εμείς είπαμε να δηλώσουμε ότι υπάρχουμε...

Τετ Απρ 26, 06:04:37 μμ 2006  
Justcurious said...

Το δίλημα "δίκαιο ή συμφέρον" είναι πολύ διαφορετικό όταν αφορά διαμόρφωση εθνικής πολιτικής παρά προσωπικής στάσης ζωής.
Στην προσωπική σου ζωή επιλέγεις με βάση την ηθική σου και μπορείς να αδιαφορήσεις για τις επιπτώσεις των επιλογών σου αλλά και για την ουσιαστική απήχησή τους στον κόσμο. Αντλείς αυτοεκτίμηση από την στάση σου σου έστω κι αν ξέρεις ότι δεν μπορείς εσύ να αλλάξεις τον κόσμο και άρα με κριτήρια αποτελεσματικότητας είναι μάταιη. Τα δε επίχειρα των πράξεών σου τα πληρώνεις μόνος σου.
Στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας όμως και μάλιστα μικρής και ασήμαντης με στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά μέτρα, ίσως μια ρεαλιστική πολιτική που διασφαλίζει την θέση της στους διεθνείς συσχετισμούς να είναι προτιμότερη. Αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα επηρεάσουμε την στάση της διεθνούς κοινότητας και πολύ μάλλον των Αμερικάνων είναι φοβάμαι ανεύθυνη η εξωτερική εκείνη πολιτική που θα καταδικάσει τον λαό της χώρας σε δυστυχία, αντίποινα και οικονομική συρρίκνωση για να τηρήσει μία στάση δίκαιη μεν, δονκιχωτική δε.
Αντιλαμβάνομαι ότι είναι συμβιβασμός, επειδή είναι συλλογικός όμως με πονάει λιγότερο.

Τετ Απρ 26, 06:13:59 μμ 2006  
andy dufresne said...

Sorry για το σεντόνι, αλλά αφού διώξαμε τις γυναίκες, το κάναμε forum...

Πολλά ενδιαφέροντα σχόλια μέχρι τώρα, αρκετά με τα οποία συμφωνώ (black swan, σπασίκλας, blade runner, cobden, debby κλπ) και αρκετά με τα οποία διαφωνώ (νικηταρασ, thinker, frenobulax).

Διαφωνώντας ελαφρώς με τον ΝΔ θα συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιο του (rookie?) Michael Papadopoulos των 4:09 μμ.
Το συμφέρον προσωπικό ή εθνικό είναι το αληθές, το Δίκαιο, όπως, αγαπητέ heinz, αυτό καθορίζεται από τις Διεθνείς Συνθήκες που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του Διαφωτισμού.
Θα προτιμούσα στο post να μην αναφέρεται το συμφέρον, το Δίκαιο φτάνει και περισσεύει.

Για να διαφωνήσω λίγο και με την αγαπητή blade runner περί Γαλλο-Γερμανικού άξονα, να πω τα εξής:

Τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν δύο αντίθετοι πόλοι στην Ευρώπη, ο Αγγλικός και ο Γαλλικός. Οι Γερμανοί πάνε μία από δω, μία από κει.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη κάθε φορά που οι Γερμανοί γέρνουν προς τη Γαλλία, η Ευρώπη χάνει.

Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μέχρι το 2014.
Οι Γάλλοι (και οι νότιοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Γραικοί) ήθελαν τα πακέτα για την αγροτιά, οι Αγγλοι για έρευνα και τεχνολογία.

Εξελέγη η Merkel στη Γερμανία, έγειρε προς Γαλλία, άλλα 10 χαμένα χρόνια για τη Ευρώπη...

Παρεμπιμπτόντως, εκείνες τις μέρες τα γραικικά ΜΜΕ έβγαζαν έκτακτα δελτία-θρίλερ για τα δις που θα αρπάξουμε απ' τους κουτόφραγκους... 17, 19, 18 και πανηγυρισμοί...

(άλλο ένα παράδειγμα αντίθεσης Δικαίου και συμφέροντος)



Όσο αφορά στο ερώτημα γιατί τόσο υψηλό ποσοστό αντιαμερικανισμού στη γραικιά, δεν έχει ακόμα δοθεί πειστική απάντηση (έκανε μια καλή προσπάθεια ο Heinz αλλά περισσότερο για να δικαιολογήσει τις γραικικοαραβικές σχέσεις, παρά για να εξηγήσει τον αντιαμερικανισμό μας κι άλλη μία ο dion.m. περί λαϊκισμού).

Ας μην αναλωνόμαστε και στο αν είμαστε 2οι ή 3οι στις αντίστοιχες λίστες, δεν αλλάζει η ουσία.

Το ερώτημα είναι ενδιαφέρον, διότι όλες οι πιθανές αιτίες που προαναφέρθηκαν ισχύουν για δεκάδες χώρες στον κόσμο, που έχουν υποφέρει από τις ΗΠΑ.
Γιατί λοιπόν εμείς τόσο ψηλά;

Περιμένοντας σκέψεις και άλλων σχολιαστών, να καταθέσω κάνα δυο δικές μου.

Αντιαμερικανισμός δεν νομίζω ότι υπήρχε στη γραικιά τον 19ο αιώνα.
Γεννήθηκε τον 20ο, μάλλον μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.
Υπήρχε έντονα και πριν τη χούντα και την εισβολή στην Κύπρο.
Άρα γεννήθηκε σε μια εποχή που οι Αμερικάνοι δεν μας έφταιξαν και σε τίποτα.

Πριν τον αντιαμερικανισμό υπήρχε για αιώνες "αντιδυτικοευρωπαϊσμός" (σε Αγγλους, Γάλλους, Καθολικούς κλπ.)

Όσο περισσότερο Ευρωπαίοι αισθανόμαστε, τόσο μειώνεται ο αντιδυτικοευρωπαϊσμός μας και μάλλον αντικαθίσταται από αντιαμερικανισμό.

Το ερώτημα όμως ακόμα αιωρείται - γιατί υψηλότερο ποσοστό αντιαμερικανισμού από την Κούβα, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν (!), το Βιετνάμ;

Τετ Απρ 26, 06:26:56 μμ 2006  
heinz said...

@ioannisk

1. Ταυτίζεις τους Άραβες με το Ισλάμ. Πολύ πρόχειρη και μηχανιστική ταύτιση. Άρα οι Πέρσες είναι Άραβες??
2. Γενικά ναι, οι Αμερικανοί είναι notoriously αφελείς. Εδώ περιμένανε τους σιίτες να τους αγκαλιάσουν στο Ιράκ!!! Και τους βομβάρδιζαν με ραδιόφωνα, για να έχουν "ελεύθερη ενημέρωση". Ή μήπως όχι??
Ενώ οι Βρετανοί, οι Άγγλοι μάλλον, είναι άλλο πράγμα: Λύκοι.
3. Δεν είπα αυτο και μη χαίρεστε αδικώς: Είπα ότι Αμερικανοί κάνανε την πάπια (γιατί έτσι τους συνέφερε).

Τη δικιά μου ευαισθησία για το αιματοκύλισμα της Βοσνίας δεν τη ξέρετε και μην την προδικάζετε.

Εγώ πήγα εκεί, στη Βοσνία, το καλοκαίρι του '94 κι έκανα ρεπορτάζ, και είπα την αλήθεια, που ήταν σαφής: όλοι σφάζανε αμάχους αδιακρίτως. Όλοι. Απλώς οι Σέρβοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι (αρχικά). Και στη συνέχεια, οι Κροάτες με την πλάτη των Γερμανών. Θέλετε και φωτό? Έχω.

Κυκλική είναι η διαδικασία που αναπαράγεται συνεχώς.

Κανείς δεν σας υποχρεώνει να θεωρείτε εαυτόν έλληνα. Μπορείτε κάλλιστα να αυτοπροσδιοριστείτε και ως (Σου)δανός. Είναι αδιάφορο.
Αυτό που ενδιαφέρει είναι να μιλάτε με επιχειρήματα. Αλλιώς αμερικανίζετε λόγω αφελείας.

Εν χλιαρώ

Heinz

Τετ Απρ 26, 06:34:03 μμ 2006  
Ein Steppenwolf said...

heinz said... (3:31 μμ)
Αν και, μέχρι και τον Κων. Παλαιολόγο β' οι αυτοκράτορες αποκαλούνταν "των Ρωμαίων", οι Άραβες τους αποκαλούσαν "οι αυτοκράτορες των Ελλήνων".


Παράξενο. Ήξερα πως οι Άραβες ονόμαζαν το Βυζάντιο και τους Βυζαντινούς "Ρουμ". Λέξη "Έλληνας" δεν πρέπει να υπάρχει στ' αραβικά, μόνο "Ίωνας" και "Ρωμαίος". Η τριακοστή Σούρα του Κορανίου λέγεται "Sûrat Ar-Rûm" και ο Μααλούφ γράφει στη δεύτερη σελίδα του βιβλίου στο οποίο παραπέμπετε πως "... οι Άραβες τον ενδέκατο αιώνα -όπως άλλωστε και τον εικοστό- προσδιορίζουν τους Έλληνες (Grecs) με τον όρο 'Ρωμαίοι'."

Τετ Απρ 26, 06:39:18 μμ 2006  
George said...

Απλώς θα ήθελα να προσθέσω ότι οι Ιρανοί της Αμερικής - οι οποίοι έφυγαν όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Χομεϊνί - δεν είναι εναντίον μιας τέτοιας επέμβασης. Ανυσηχούν μόνο ότι θα πληρώσουν αθώες ζωές. Η οικονομία της χώρας είναι σε άθλια κατάσταση και όλοι περιμένουν να γυρίσουν και να επενδύσουν άμα αποκατασταθεί μία πιο φιλελεύθερη κυβέρνηση.

Από την άλλη δεν μου αρέσει η λύση του πολέμου - βία - καθόλου και έτσι δεν με βρίσκει σύμφωνο μία τέτοια εξέλιξη.

Όσο για την άποψη του ΝΔ ότι πρέπει να αναλύουμε τα γεγονότα ανά περίπτωση, δεν συμφωνώ - Τα γεγονότα έχουν σφαιρική οπτική και όχι γραμμική.

Όταν η μεγάλη δύναμη έχει αποφασίσει έναν πόλεμο χωρίς αρκετά ντοκουμέντα (Ιράκ) με την αντίδραση πολλών δυτικών χωρών και έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν άνευ λόγου και αιτίας είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις. Έμενα μου θυμίζει Μέγα Αλέξανδρο, Ναπολέον και Χίτλερ (επεκτατισμός) και το άλλοθι της ελευθερίας δεν δικαιώνει την βία. Η διαφορά των ΗΠΑ είναι ότι κάνουν οικονομικό επεκτατισμό και είναι πιο δύσκολο να διακριθεί.

Για τέτοια θέματα θα έπρεπε να αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χρειάζετε μία αναβάθμιση και ευέλιξία.

Συμφωνώ πάντως ότι μεγάλη μερίδα των Ελλήνων διαφωνεί μόνο λόγω Αμερικής. Έδω γυρνάμε στα ίδια, οι άνθρωποι που "πιστεύουν" θα "πιστεύουν" και σε όλα τα στερεότυπα.

Και κάτι άλλο, υπάρχει μία λεπτή διάκριση του να είσαι εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ και του Αντι//σμου. Προσωπικά διαφώνω πάρα πολύ με τις πολιτικές του Ισραήλ, γιατι να κινδυνεύω με την ρετσινιά του Αντι//τη;

Τετ Απρ 26, 06:40:54 μμ 2006  
heinz said...

@andy

Το διεθνές δίκαιο, ΔΕΝ προέκυψε με τον Διαφωτισμό. Που το είδες αυτό? Αλλάζει συνεχώς και μέρα με τη μέρα.
Είναι δε τόσο σχετικό όσο κι η Ιστορία.
Αν είχανε νικήσει οι ναζί π.χ., άλλο παραμύθι θα τραγουδάγαμε όλοι τώρα.

Όσο για τον Διαφωτισμό per se, άσε μην ανοίξω το στόμα μου... Ανακαλύψανε πέντε στραβοί τον Αριστοτέλη και νομίσανε ότι τον πάπα απ' τ' αρ...
Λες και πριν τους σωκρατικούς δεν υπήρξαν άλλοι φιλόσοφοι.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

Η Ελλάδα που έχουμε στο κεφάλι μας, είναι η Ελλάδα που μας πούλησε ο Διαφωτισμός και μεις την αγοράσαμε. Καμμιά σχέση δεν είχε η Ελλάδα με τις βλακείες της δυτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας,της δυτικής φιλοσοφίας, και τις παθογένειές της!!!

Τετ Απρ 26, 06:42:40 μμ 2006  
harry reloaded said...

I break radio silence to affirm τα αυτονοητα...Οι γραικοι ειναι α/αμερικανοι διοτι πασχουν απο το κομπλεξ του νανου εναντιον του γιγαντα & επειδη εχουν καθεστως που παραβιαζει το διεθνες δικαιο,του οποιου enforcers ειναι οι αμερ.

Τετ Απρ 26, 06:43:32 μμ 2006  
heinz said...

Οι Άραβες χρονικογράφοι που παρουσιάζει ο Μααλούφ, αποκαλούν τον Βυζαντινό αυτοκράτορα ως "ο αυτοκράτορας των Ελλήνων"

Τετ Απρ 26, 06:45:41 μμ 2006  
aphrodite said...

Πολύ ωραία, το ανεβάσατε το επίπεδο από τα μισά χτες, στροφή στο ποιοτικό, βιβλιογραφία μπόλικη, μίνι-διατριβούλες, «ξέρεις-ποιός-είμ-εγώ» ζοριλίκια, μπράβο, μπράβο! Με εξαίρεση τους ελάχιστους που όντως ξέρουν για τι πράγμα μιλούν ( παιδιά, είστε άψογοι, αλλά δεν μπορώ να το πω, θα με κατηγορήσουν για καμάκι!) κατάξεροι & σοβαροφανείς – α, και παράνομοι και καταχρηστικοί, σύμφωνα με το νέο ΝΔ-μπλογκοσύνταγμα! Μπράβο είπα?

Λοιπόν, στο «δια ταύτα» , μέσα σε πληθώρα μπλα-μπλά, δεν είδα πουθενά το ότι το θέμα «πετρέλαιο Μέσης Ανατολής» για την Αμερική δεν είναι μόνον η διαχείρησή του προς ίδιον όφελος, αλλά και η αναχαίτηση της Κινέζικης «λαίλαπας». Κι εξηγώ: ο γίγαντας τους παίρνει σιγά-σιγά τα σώβρακα στο παγκόσμιο εμπόριο, ο μόνος τρόπος να τους κοπεί η φόρα είναι να τους πειράξουν την τροφοδοσία της συγκεκριμένης ενέργειας, που δεν χρειάζεται και χτίσιμο εργοστασίων διαχείρησης ατομικής ενέργειας, εσω-δομή (νεολογισμός) χρονοβόρα και μη αποσβεστέα στον κοντινό ορίζοντα. Για να ξεκινήσετε να ψυχανεμίζεστε το τι έχουν προ των πυλών τους εσωτερικά, διαβάστε την υπόθεση Walmart – how Americans buy their way out of business. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας σχετικά με το τι αντιμετωπίζουν ήδη, εξάγετέ το σε παγκόσμια κλίμακα εμπορίου και κάντε αναγωγή σε βαθος χρόνου.

Ναι, είμαι υπερ τους σε τέτοιες πολιτικές (χάνουμε π.χ. πελάτες παγκόσμια και κλείνουν τα κλωστήριά μας όταν η παραγωγή & διαχείρηση κλωστοϋφαντουργικών μας προϊόντων ήταν από τα πιο γερά μας χαρτιά & είχαμε πετύχει εξαιρετική συμπίεση κόστους με πολύ καλές καθετοποιήσεις.) Οχι, δεν ειμαι υπέρ τους όταν βλέπω ότι σκοτώνουν κόσμο (το προ-συσκευασμένο γεύμα παρηγοριάς με την οδοντογλυφίδα τους μάρανε...) στο όνομα οποιασδήποτε ιδεολογίας μπροστά και κέρδους από πίσω. Αλλά κυρίως είμαι κατά των «αναδέλφων», όπου αντί π.χ. να πιάσουμε τις εργολαβίες για φυσικό αέριο & πετρέλαιο για δι-εθνικές διαδρομές, μια που μία βαρειά βιομηχανία που έχουμε κοντεύουμε να την κάνουμε να επιβιώσει μέσω spin-offs εμείς εκεί, φραπέ και απέραντες θεωρητικολογίες «βρε ποίος φταίει για το κακό μας το ριζικό, ποιός...»

Υπάρχουν τόσα παραδείγματα, σε τόσα επίπεδα, ποιός ο λόγος να τα βάζουμε συνεχώς μαζί τους, δε βλέπουμε καλύτερα πώς θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τα λαμπρά μας τα μυαλά που τα εξάγουμε σωρηδόν, ή, ακόμη καλύτερα να τους παρέχουμε εχέγγυα, χορηγίες και την αρμόζουσα εξουσία να μας ξεστραβώσουν σε όλους τους τομείς? Δεν μπορούμε να παρέχουμε φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση ζεστών κεφαλαίων, όταν όλες οι επιχειρήσεις που σέβονται τον εαυτό τους επενδύουν στα βαλκάνια, ή/και δημιουργία μικρού παραδείσου off-shores? Δε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη γεωπολιτική μας θέση με σοβαρές συμμαχίες (μη μαντηλοφορούσες κατά προτίμησιν) κι όποιον «εξοπλισμό» χρειάζεται (όχι άλλες...σφεντόνες παλαιάς κοπής πληζ...). Δεν μπορούμε να δούμε πώς ας πούμε η Ιρλανδία, μην πάμε μακρυά, με τα ΤΟΣΑ εσωτερικά της προβλήματα, από απέραντο πατατοχώραφο αξιοποίησε πάσα βοήθεια και τρίζει τα δόντια στην Αγγλία άμεσα και στην υπόλοιπη ΕΕ σε βασικούς οικονομικούς δείκτες? Ο αντιαμερικανισμός μας μάρανε...

Κλείνω διότι πρέπει να μετρήσω πόσα DKNY, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Levis, έχουμε στη στελεχιακή γκαρνταρόμπα, πόσα hamburgers θα μας ψήσει το catering , πόσα προϊόντα οικιακής χρήσης P&G έχουμε στις αποθήκες, πόση βενζίνη από δικά τους τάνκερ φτάνει στο τεπόζιτα του αυτοκινητο-στόλου μας, πόσα βιβλία από «δικούς» τους έχουμε στη βιβλιοθήκη μια και οι περγαμηνές μας προέρχονται ΚΑΙ από αμερικάνικα ιδρύματα, και , και , και...

Αχ, κι αν δεν απαντώ, είναι γιατί βάλαμε 30 καινούριες ροζ γραμμές στο Υπουργείο, έχει πλακώσει πολλή δουλειά – μιλάμε για πολλή ΣΤΕΡΗΣΗ αδερφάκι μου....

(-Χ

(τις λέξεις μου κόψτε τες από 1 ½ μέρας αποχή, εσείς που κρατάτε καλαντάρια...)

Τετ Απρ 26, 06:46:52 μμ 2006  
heinz said...

@aphrodite

Και ως γνωστόν, από την αρχή των ιστορικών χρόνων, έφταιγε η Εύα!!!

Welcome dear!!!

Τετ Απρ 26, 06:56:17 μμ 2006  
heinz said...

Η θεωρία της Aphrodite (για επίρρωση το λέω) έχει στηριχτεί εδώ και αρκετά χρόνια κι από πολλούς ακαδημαϊκούς κι όχι μόνο στην Ελλάδα.

Τετ Απρ 26, 06:58:34 μμ 2006  
J.J.P. said...

΄Είμαστε πιο αυστηροί με τους Αμερικανούς απότι με όλους τους άλλους. Αυτό για πολλούς λόγους δεν δικαιολογείται, για έναν συγκεκριμένο λόγο όμως δικαιολογείται:
Η ίδια η Αμερική διεκδικεί από την ίδρυσή της "ιεραποστολικό" ρόλο για τη διάδοση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (΄Εχει την ισχύ να ανταποκριθεί σε αυτό, μακάρι να έχει και την καλή πρόθεση όπως πιστεύαμε στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60). Τότε όμως είναι λογικό να κρίνουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα αν εφαρμόζει και η ίδια αυτά που ζητεί από τους άλλους. Δηλαδή, για να δώσουμε ένα απλό και -ομολογώ- απλουστευτικό παράδειγμα, αν εγώ έβγαινα να βροντοφωνάξω ότι είμαι ο θεός του blogging δεν θα κρίνατε το blog μου, τη δουλειά μου, τη γραφή μου με πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα απότι σήμερα; Λογικό θα ήταν...

Τετ Απρ 26, 07:04:55 μμ 2006  
heinz said...

@Ein Steppenwolf

"Ο βασιλιάς των Ελλήνων είναι πιο μουσουλμάνος από τον πρίγκιπα των πιστών!" [ό.π. σελ:120]
Αναφέρεται δε στον Αλέξιο Κομνηνό.

Τετ Απρ 26, 07:12:27 μμ 2006  
stainless turtle said...

aphrodite said "δε βλέπουμε καλύτερα πώς θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τα λαμπρά μας τα μυαλά που τα εξάγουμε σωρηδόν, ή, ακόμη καλύτερα να τους παρέχουμε εχέγγυα, χορηγίες και την αρμόζουσα εξουσία να μας ξεστραβώσουν σε όλους τους τομείς?"

Αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα. Στην Ελλάδα οι βιβλιοθήκες πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων είναι πιο ενημερωμένες από τις αντίστοιχες της Ευρώπης. Παρόλα αυτά η παραγωγή σκέψης είναι πενιχρή ή αναμάσημα. Δεν νομίζω ότι οι χορηγίες και τα εχέγγυα μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Λείπει το όραμα, κάτι που δεν αγοράζεται. Από αυτό (το όραμα) τα states έχουν άφθονο...

Τετ Απρ 26, 07:29:19 μμ 2006  
par-i-saktos said...

προσωπικα ειμαι αντι-πολεμικος. αν αυτο συνεπαγεται αντι-αμερικανισμο λογω του οτι οι αμερικανοι ειναι αυτοι που εχουν αναλαβει το δυσκολο εργο να 'εκδημοκρατισουν' ολο τον υπολοιπο κοσμο με βομβες, τοτε ειμαι αντι-αμερικανος..αλλα ειμαι και αντι-ιρανος, και αντι-ιρακινος, και αντι-ελληνας, γιατι το 'αντι' εχει σχεση με τους πολιτικους και τις πραξεις των εκαστοτε κυβερνησεων. ας μην το μπλεκουμε αυτο με τον υπολοιπο λαο..δεν εχω περισσοτερο προβλημα με τους αμερικανους απ´οσο με τους ελληνες οι τους οποιουσδηποτε αποχαυνωμενους λαους που το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να παραπονιουνται και μετα να πηγαινουν να ψηφιζουν αυτους που εβριζαν...ή να 'επαναστατουν' και να ζητουν το δικιο τους απο την ανεση του καναπε τους και το βολεμα της στεγης τους... οσο για το ιραν, φυσικα και δεν μας συμφερει να εχει πυρηνικα, αλλα δεν μας συμφερει να εχoυν πυρηνικα και οι η.π.α ή οι ινδοι και οποιοσδηποτε αλλος..οι οικονομικες κυρωσεις ειναι ισως σημαντικο μετρο, αλλα αμφιβαλει κανεις οτι οι αμερικανοι προετοιμαζονται για αλλον εναν πολεμο; και ποσο μας συμφερει αυτο κ.δημου; σε εναν ιδεατο κοσμο με αλλες νοοτροπιες και οπου το χρημα δεν θα ηταν ο οδηγος των πραγματων (βλ. εμποριο οπλων, πετρελαιο κτλ) δεν θα χρειαζοταν να υπαρχουν ουτε τα πυρηνικα οπλα ουτε και οι ´φυλακες αγγελοι' να μας 'προσεχουν'. και αληθεια ποιος μας φυλαει απο τους φύλακες μας;

Τετ Απρ 26, 07:32:52 μμ 2006  
aphrodite said...

@heinz,

(it's good to be back with the likes of you...)

Δυστυχώς δεν είναι απλώς ακαδημαϊκή η διαπίστωση, μπες στην "μέσα" λήγκα του ΣΕΒ, βγες κι εξωτερικό για μπίζνα κι έλα μετά να σου πω κι άλλα να τραβάς τα μαλλιά σου! Ολα αυτά που λέγονται εδώ (τα καλά, να εξηγούμαστε), είναι αναπτύξεις-ασκήσεις πολυτελείας, υπάρχει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ πρόβλημα επιβίωσης εάν δεν δείξει κανείς flexibility & full capacity use of all available infrastructure με συνεργασίες πολλών συμφερόντων - ο μονός θα μείνει μόνος και bankrupt!

Συγνώμη για τα αγγλικά, είναι που όλη μέρα στα sex-chats κόλλησα η γυναίκα...

Τετ Απρ 26, 07:35:26 μμ 2006  
Ein Steppenwolf said...

heinz said... (7:12 μμ)
@Ein Steppenwolf
"Ο βασιλιάς των Ελλήνων είναι πιο μουσουλμάνος από τον πρίγκιπα των πιστών!" [ό.π. σελ:120]


Ανακριβής μετάφραση του γαλλικού πρωτοτύπου "Le roi des Roum est plus musulman que le prince des croyants!" (σελ. 105).

Τετ Απρ 26, 07:37:29 μμ 2006  
aphrodite said...

@stainless turtle,

Οραμα υπάρχει. Πολύ. Με άδειο στομάχι όμως ψοφάει.

(Τα "ληγμένα" & τα συμπαρομαρτούντα δεν κατάλαβα ακόμη αν τα είπες για μομφή ή σου ξέφυγε... Είπαμε, κουδουνίζουν και τ'αυτιά μου τόσην ώρα με τ'ακουστικό! )

Τετ Απρ 26, 07:38:33 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

heinz said
"ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Kαμμιά σχέση δεν είχε η Ελλάδα με τις βλακείες της δυτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας,της δυτικής φιλοσοφίας, και τις παθογένειές της!!!"

Εχεις να προτείνεις άλλο μοντέλο διακυβέρνησης; Αν ναι, ποιο;

Τετ Απρ 26, 07:39:01 μμ 2006  
MainMenu said...

ουφ δε φταίει η Εύα...Χαιντς...χμμμ

Έχεις δει το Τρούμαν Σόου...αν το 'χεις δει...θα ψιλιαστείς και θα αρχίσεις΄να ξεχωρίζεις ένα σιμουλάκρουμ που διαφημίζει δημητριακά όταν σε καλημερίζει από ένα αληθινό κορίτσι...

Άντυ συμφωνείτε και με τον Μαύρο Κύκνο και με τον Σπασίκλα...

Ο Μαύρος Κύκνος είπε ότι σιχαίνεται όσους υπερασπίζονται τους αμερικάνους...:(

Πέρα από όλα αυτά καλό είναι να ακούμε κλισεδιάρικες προσεγγίσεις...'μα πού πάει αυτή η γραικιά τέλος πάντων;'

Τετ Απρ 26, 07:40:50 μμ 2006  
stainless turtle said...

@aphrodite: αν δεις πώς σπουδάζουν οι φοιτητές στη δυτική Ευρώπη θα αλλάξεις γνώμη. Κάνουν δουλειές που δεν μπορεί να τις φανταστεί Έλληνας...

Όσο για τα "ληγμένα" αστείο ήταν -:) Μη μας πιάνει ο ιός της κυριολεξίας...

Τετ Απρ 26, 07:44:37 μμ 2006  
ΚαΚόS ΛύΚοS (SS) said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 26, 07:45:53 μμ 2006  
ΚαΚόS ΛύΚοS (SS) said...

Τυφλός Αντι//ισμός??? Εκείνο το Τυφλός δε μας λεει κάτι..κι αφου δε βλέπει ούτε λόγος για να μας δείξει αρα συνεχίζω...Εφκιό το //? αμερικαν, ε?.Μα και βεβαίως. Πάνω απο τι ζουζουνίζουν οι μυγούλες? yeap pano apo skatakia. ΜΜμμμ... το σηματάκι της coca-cola μου αρέσει καλύτερα. τα πυρήνικα θα μας σκοτώσουν μια μέρα και μέσα σε μια μέρα, η γιαγιά ειναι φανατισμένη και ο κυνηγός ηλίθιος λέμε. Το αντι μια χαρά το βλέπω και το // μας συστήθηκε..αλλά για μια στιγμή...Τι γλέπουν τα ματάκια μου? Εκείνο το ισμός είναι ύποπτο παίδες. Ειναι γνωστό πως δεν υπάρχουν ύποπτοι μονο εΝΟΧΟΙ...μμμμ.. και εΛΛΗΝΕΣ όντως Το ισμος παιδία μας κάνει τη ζημιά Να το χαλάσω ορές καπεταναίοι? Ξεκινώ με το: Ιματισμός!

Τετ Απρ 26, 07:50:05 μμ 2006  
guerrero762 said...

Landlord said...

Εχεις να προτείνεις άλλο μοντέλο διακυβέρνησης; Αν ναι, ποιο;

K.Δημου να προτεινω εγω;

Τετ Απρ 26, 07:50:24 μμ 2006  
aphrodite said...

@s.turtle,

ΔΕ διαφωνούμε ουσιαστικά, ξεκόλλα! Και την Δ. Ευρώπη την έφαγα στη μάπα, thnx, και με εδώ μυαλά που έχω συγχρωτιστεί/συνεργαστεί, οι ξένοι δεν πιάνουν χαρτωσιά, μόνα ή think-tanks. Aπλώς ή παραιτούνται (ΚΑI για πολιτικά) ή πάνε έξω - κάπως πρέπει να ζήσουν!

Τετ Απρ 26, 07:54:15 μμ 2006  
Antonis said...

Κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το ποστ:
1. Όποιος διαφωνεί με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν είναι αυτόματα αντι-αμερικανός (και κατ'επέκταση γραφικός). Οπότε ο όρος αντι-αμερικανός είναι συχνά μία γενίκευση με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις.

2. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η εξωτερική πολιτική ενός κράτους πρέπει να είναι πολιτική αρχών, να βασίζεται καταρχάς στο δίκαιο και όχι σε συμφέροντα. (Το 1939 είχαν οι περισσότερες χώρες συμφέρον να συμμαχήσουν με την πανίσχυρη Γερμανία του Χίτλερ).

3. Λέει κάπου το ποστ: "Ας πάρουμε το παράδειγμα του Ιράν. Θέλουμε το φανατικό Ιράν των Μουλάδων να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποσταθεροποιήσει όλη μας την περιοχή; [...] Προφανώς όχι."

Μα η αντίδραση του λαού στην πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει να κάνει με την όποια συγκατάθεση στην πολιτική του Ιράν. Έχει να κάνει μάλλον με το γεγονός ότι το θέμα έχει την προϊστορία του: Οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει τον ρόλο του σερίφη τα τελευταία χρόνια και το θέμα του Ιραν, αν και ξεκινάει με οικονομικές κυρώσεις, μυρίζει πάλι πόλεμο. Από τη στιγμή που υπάρχει ο ΟΗΕ, ο ηγεμονικός ρόλος των ΗΠΑ περιττεύει στην όλη ιστορία. Και το ερώτημα: Τι γίνεται όταν το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συμφωνεί με τις προτάσεις των ΗΠΑ; Προχωρούν οι τελευταίες μόνες τους με τους εθελοντές, όπως έγινε στο Ιράκ; Πώς να συμφωνήσεις (και μάλιστα ενεργά) με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όταν αυτή περιφρονεί το θεσμοθετημένο όργανο για διαχείριση κρίσεων, που είναι ο ΟΗΕ;
Μήπως είναι πολύ επιφανειακή η ανάλυση του στυλ: Αφού το Ιραν ετοιμάζει πυρηνικά, βουρ στο πλευρό των Αμερικανών, ανεξάρτητα με τη γενικότερη κατάσταση;
Όχι, η λύση πρέπει να δοθεί στον ΟΗΕ και όχι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τετ Απρ 26, 07:58:35 μμ 2006  
guerrero762 said...

par-i-saktos said...

σε εναν ιδεατο κοσμο με αλλες νοοτροπιες και οπου το χρημα δεν θα ηταν ο οδηγος των πραγματων (βλ. εμποριο οπλων, πετρελαιο κτλ)

Your ideal world dear intruder its just an utopia...
Πρωτη καταγεγραμμενη μαχη πριν 5000 χρονια.
Η ανθρωποτητα εχει προοδευσει απο τοτε.....και λοιπες κοινοτοπιες.
Μοιρα μας ειναι να πολεμαμε.Κατι για αγελες εγραψε ενας κεφαλαιακιας προ ημερων ή χθες βαριεμαι να ανατρεξω.
Βαλε τωρα στη εξισωση τον περιορισμενο ζωτικο χωρο,τον υπερπλυθησμο,μειωση φυσικων πορων και βγαλε το αποτελεσμα.
Απο το λιανισμενο κοκκαλο στους πυραυλους tomahawk & απο το ξιφος στο Μ4Α2.
Πολεμος πατηρ παντων.
I love the smell of napalm in the morning

Τετ Απρ 26, 07:59:35 μμ 2006  
stainless turtle said...

Αν θες Αφροδίτη συγκεκριμένες προτάσεις για την ανεξαρτοποίηση των φοιτητών και την προαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα σου απαντώ:

- Ευνοϊκές συμβάσεις εργασίας για τους φοιτητές

- Εύκολη πρόσβαση στο διδακτορικό με βάση "καλούς" βαθμούς και όχι το 20 του σπασίκλα

- Πειθαρχημένο τρόπο ζωής και όχι υπερχρέωση με διάφορα δάνεια και ξενύχτια μέχρι το πρωί.

Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο δύσκολο.

Τετ Απρ 26, 08:00:38 μμ 2006  
andy dufresne said...

Για όσα έγραψε ο heinz στις 6:42 μμ δεν έχω να πω τίποτα, με χωρίζει άβυσσος από αυτό το σχόλιο.
Άλλωστε οι απαντήσεις είναι προφανείς.

@mainmenu said...
Άντυ συμφωνείτε και με τον Μαύρο Κύκνο και με τον Σπασίκλα...

Έχετε δίκιο, υπάρχει αντίφαση.
Για να είμαι ακριβής, συμφωνώ με τον σπασίκλα και όχι τόσο με τον black swan, απλά μου άρεσε το ύφος και κάποια επιχειρήματα του black swan, άσχετα αν διαφωνώ μαζί του.

Είπε ο black swan:
"Είμαι Ευρωπαίος της παλιάς σχολής, βασανιζόμενος σε έναν υπερβολικά ριψοκίνδυνο έρωτα για το αντικείμενο."

Όταν η διαφωνία έχει επίπεδο, χαίρεσαι να διαφωνείς.

Τετ Απρ 26, 08:02:40 μμ 2006  
MainMenu said...

αντυ μη μου μιλάτε στον πλυθηντικό...είμαι πολύ νεότερος σας.

Γκερερο πες μας που μένεις να σου φέρουμε να μυρίσεις λίγο βενζίνα καμμένη...

Και για πλάκα να τα λες αυτά, είσαι τρομαχτικός...έχεις πει ότι έχεις και οικογένεια...:(

Τετ Απρ 26, 08:08:33 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

guerrero762 said...
K.Δημου να προτεινω εγω;

Ελεύθερα! Άλλο μοντέλο διακυβέρνησης; Κάτι υποψιάζομαι...

Τετ Απρ 26, 08:09:07 μμ 2006  
par-i-saktos said...

guerrero762 said...
Your ideal world dear intruder its just an utopia...

it may be dear guerrero...but i don't like yours either...

"be realistic seek the impossible" che

Τετ Απρ 26, 08:09:56 μμ 2006  
apousia said...

@stainless turtle
''Παίζει'' αυτό που γράφετε από σχολή σε σχολή.
Υπάρχουν τμήματα,στα οποία η πρόσβαση στο διδακτορικό,είναι εύκολη και με γνώμονα αυτόν που βάλατε..

Τετ Απρ 26, 08:10:45 μμ 2006  
basik said...

Δύο επίσημες υποδοχές μέσα σε 4 μέρες: Άγιο Φως, Κοντολίζα Ράις (με σειρά αφίξεως). Από τις αντιδράσεις του λαού βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Τετ Απρ 26, 08:11:27 μμ 2006  
heinz said...

Nikos Dimou said:

"Εχεις να προτείνεις άλλο μοντέλο διακυβέρνησης; Αν ναι, ποιο; "

Το μοντέλο της άμεσης δημοκρατίας (που σήμερα πλέον, τεχνικά η υλοποίησή της είναι στοιχειώδης). Υπάρχει δε κόσμος που δουλεύει πάνω σ' αυτό χρόνια τώρα.
Αλλά βέβαια μετά από αιώνες βολέματος στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, μάθαμε σε ένα ξόανο δημοκρατίας και πως να πάμε πίσω???

Μέχρι τότε, τουλάχιστον την ανακλητότητα των εκλεγμένων σκιάχτρων μας, έλεος πια!!!

Τετ Απρ 26, 08:11:30 μμ 2006  
GreekForum said...

pangianax said...
"Ότι και να πράξουν πλέον αντανακλαστικά ο κόσμος στρέφεται εναντίον τους."

Όπως σου απάντησε και ο Νίκος, άλλο "ο κόσμος", άλλο η ελληνική κοινή γνώμη. Το ότι οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης στο μυαλό σου (και των περισσοτέρων) ταυτίζονται με τον κόσμο είναι ενδεικτικό της πλύσης εγκεφάλου που υφιστάμεθα σε αυτή τη χώρα και της αποκοπής / απομόνωσής μας από τον υπόλοιπο κόσμο.


black swan said…
"Ο αντιαμερικανισμός είναι κακό πράγμα. …
Έλα όμως που δεν εμφανίζεται με παρθενογένεση.

Ο αντιαμερικανισμός προκύπτει από τις πράξεις των ίδιων των Αμερικανών."


Εν μέρει. Πολύ εν μέρει... Γιατί δεν υπάρχει τότε και αντι-ρωσισμός; Γιατί δεν υπάρχει... αντι-κινεζισμός; Γιατί δεν υπάρχει αντι-γαλλισμός; Οι τρόφιμοι της ελληνικής τηλεόρασης ας μη βιαστούν να απαντήσουν. Δείτε και αυτό.


Titika said...
"Ο κόσμος, στο πρόσωπο της Ράις, δεν αντιδρά απαραίτητα μόνο για το θέμα του Ιραν, αλλά για όλα όσα έχουν γίνει και για όλα όσα θα γίνουν. Και είναι σίγουρο οτι θα γίνουν." (τα έντονα γράμματα δικά μου)

Διαβλέπω να διακατέχεσαι από έντονες προφητικές τάσεις. Εμφανής η επίδραση της καθημερινής τηλοψίας στα ανήσυχα / πανικόβλητα λόγια σου.

Main Menu said...
"Εγώ από το 80 που γεννήθηκα βλέπω στη τηλεόραση μαχητικά αμερικάνικα αεροπλάνα..."
Μπράβο! Επιβεβαιώνεις πλήρως αυτό που λέω. Ότι όλοι οι Αντιαμερικανοί είστε δημιουργήματα των Ευαγγελάτων... Τόσο πολύ σέβεσαι την ελληνική τηλεόραση που αφήνεις την άποψή σου να διαμορφωθεί / επηρεαστεί από αυτή; Καλή επιτυχία στη Eurovision!
Επιπλέον, από τους ομοφυλόφιλους προσπαθεί να μας... σώσει ο Χριστόδουλος (βλ. "κουσούρι") και παλαιότερα και τα κομμουνιστικά καθεστώτα, αλλά και αυτό στους ...Αμερικάνους θα το χρεώσουν τα δημιουργήματα του συστήματος.

cyber-dust said…
"Όπως αυτοί ενεργούν βάση σχεδίου, έτσι και εμείς κρίνουμε το ολόκληρο το σχέδιο και όχι την κάθε μεμονωμένη πράξη τους."

Άλλος ένας αντι-αμερικανός με προφητικές / μαντικές ιδιότητες που βλέπει το όλον σχέδιο! Το πούλμαν για το προσκύνημα του Βησσαρίωνα φεύγει σε 15 λεπτά. Σπεύσατε να επιβιβαστείτε...

Ο cobden τα είπε άψογα ως προς την ποιότητα του ελληνικού αντιαμερικανισμού. Δεν αφορά την πολιτική των ΗΠΑ, ούτε καν της κυβέρνησης Μπους, καθώς προϋπήρχε αυτής. Εκδηλώθηκε δε και στις 11/9/2001, όταν ο Μπους ήταν μόλις 8 μήνες πρόεδρος.
Ο ελληνικός αντι-αμερικανισμός είναι ξεκάθαρος, ατόφιος ρατσισμός. Με όλη την ηλιθιότητα που εξ' ορισμού εμπεριέχει αυτός.

Τετ Απρ 26, 08:11:50 μμ 2006  
mickey said...

Την καλησπέρα μου!

Όπως είπα δε μπορώ να συμμετέχω για πολλή ώρα, αλλά προσπαθώ να διαβάζω τα σχόλια κάθε λίγες ώρες. Το post είναι μεν ενδιαφέρον, αλλά "περίεργα" διατυπωμένο (ήδη αυτό με τα "δίκαια και συμφέροντα" έχει θιγεί από όλους). Από μόνο του μπορεί να ανάψει πολλά flames και αφήνει κάποια πράγματα (επίτηδες;) ασαφή ;)

Μία δήλωση: Είμαι Καρά-Αντί-Μπουσάτος (δεν είναι μόνος του ο "βλαξ", έχει και …παρέα), άρα μη-αντικειμενικός, αν τυχόν καταθέσω δικιά μου άποψη. Οπότε θα κάνω μόνο αντι-σχόλια.

Μία Διαπίστωση: Αρκετά σχόλια τείνουν προς το γενικό Αντί-Υπέρ με πολλές γενικεύσεις και λογικές ακροβασίες. Συγγνώμη, αλλά με μεμονωμένα παραδείγματα, δε μπορούμε να γενικεύουμε ούτε για ένα κράτος 250.000.000 ούτε για Κυβερνήσεις και Οργανισμούς που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Και οι μύθοι περί "ευρωπαϊκής" και "αμερικανικής" σκέψης καλά κρατούν. Εκτός αν μιλάμε ΜΟΝΟ για Πολιτικούς και δη συγκεκριμένους και …προβεβλημένους "τριαξονικούς". Πάντως ούτε οι Αμερικανοί διανοητές ούτε (ακόμα περισσότερο) οι Ευρωπαίοι διανοητές είναι τόσο "ομογενοποιημένοι ;)

Και μια ...απειλή: Επειδή δε μπορώ να κάτσω πολλή ώρα στην οθόνη, θα ρίξω και ...τα τρία μου καπάκι κι όποιον πάρει ο χάρος (προσοχή στο ...μακρύτερο).

Υ.Γ. Γαμώ το και μου το είπε ο Νικήτας, έχω πρόβλημα και όλο σεξοτσάτ κάνω :(

Τετ Απρ 26, 08:17:36 μμ 2006  
mickey said...

Thinker (3:34μμ):
Προφανώς ο Αλέκος και τα παλικάρια του δε σκότωναν, δεν έσφαζαν, δε βίαζαν, δεν έκαιγαν, δε λεηλατούσαν. Απλά έραιναν τους αντιπάλους με …ροδοπέταλα.
Κι εγώ που νόμιζα πως για τον Αφγανό είναι το ίδιο είτε πάει από σάρισα είτε από έξυπνη βόμβα. Κι έχω και την αίσθηση ότι εκείνη την εποχή θα είχε πιο επώδυνο θάνατο, ενώ και η πιθανότητα να είναι ένα από τα θύματα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Απορίες…

Heiz said (4:37μμ):
"Τα πυρηνικά των ΗΠΑ τι είναι? Μελομακάρονα?"

Εχμ, αν και θα ήθελα να μην έχει κανείς πυρηνικά, υπάρχει μια διαφορά νομίζω ;)
Προτιμότερο να έχουν 100.000 κεφαλές οι ΗΠΑ παρά 10 το Ιράν - φαντάζομαι πως είναι προφανές το γιατί (αν όχι, το εξηγούμε αργότερα). Τώρα βέβαια με τέτοιον Πρόεδρο (και κυρίως αυλικούς) που έχουν σήμερα, ίσως και να συμφωνούσα μαζί σου :))

Πάντως, ακόμα κι αν ένα Πρόεδρος ανέβει με …ζαβολιές και έχει και τα βασικά ΜΜΕ του χεριού του (δεν μπορεί όλα), δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει του κεφαλιού του και να μη συναντήσει αντιδράσεις. Εκτός αν θεωρούμε όλους τους πολίτες τους ηλίθιους ή φιμωμένους!

Πάντως βλέπω σε μεταγενέστερα σχόλια πως άρχισες πάλι τους …αφορισμούς ;)

Exberliner (5:04μμ):
Το πρώτο point δε λέει πολλά, απλά κάνει "εντύπωση" (ακόμα και ΑΝ γίνει αυτό που λες).
Στο δεύτερο, συμφωνούμε.

Όμως κανένα από αυτά δεν κάνει το Ιράν ΑΚΙΝΔΥΝΟ αν αποκτήσει πυρηνικά! Διαφωνούμε;

Echochris (5:42 μμ):
Για όλα φταίνε οι Πολυθενικές!!! Μην αγοράζετε τα προϊόντα τους!!! Sorry, είναι παλιό κλισέ και …α-νόητο - ούτε η Παπαρήγα δεν το υποστηρίζει ;)

Ο black swan πάντως, αν και με ωραίο, "κεκοσμημένο" λόγο, παρασύρεται σε γενικεύσεις και αφορισμούς. Περισσότερα points και λιγότερα fallacies, please. Δε μιλάμε για ποίηση :)

Τετ Απρ 26, 08:18:24 μμ 2006  
mickey said...

Αφροδίτη, άσε το ...σεξ-τσατ (6:46 μμ), γιατί θα σε ...μαμήσουν όλοι εδώ μέσα :))

Γεια στο στόμα σου! - και δεν υπονοώ ...κάτι, έτσι; :))

stainless turtle (7:29μμ):
"Στην Ελλάδα οι βιβλιοθήκες πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων είναι πιο ενημερωμένες από τις αντίστοιχες της Ευρώπης."

Φυσικά! Αφού εκείνοι τα έχουν ήδη ψηφιοποιήσει και οσονούπω τα βγάζουν στο κλαρί. Εμείς ακόμα με χαρτιά, τόμους και βιβλιοθηκάριους προχωρούμε στον 22ο αιώνα!

Τετ Απρ 26, 08:18:57 μμ 2006  
heinz said...

Αν γίνει μια σφυγμομέτρηση με το ερώτημα:

"Η συμμετοχή σας στις εθνικές εκλογές επηρεάζει την πορεία της χώρας/κράτους/κοινωνίας", εκτιμώ ότι η απάντηση θα είναι ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ!!!

Αυτό σημαίνει όμως ότι ο βασικός πυλώνας του Συντάγματος (λαϊκή κυριαρχία) έχει καταρρεύσει κι άρα έχουμε βαθύ, δομικό, πολιτειακό πρόβλημα.

Ας μου πει κάποιος που κάνω λάθος, να το δω. Ορίστε...
Εκτός κι αν ξεχάσαμε για ποιόν λόγο έχουμε Δημοκρατία...

Τετ Απρ 26, 08:19:38 μμ 2006  
aphrodite said...

@stainless turtle,
"Αν θες Αφροδίτη συγκεκριμένες προτάσεις για την ανεξαρτοποίηση των φοιτητών και την προαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα ..."


Και για να σε συμπληρώσω, μερικά εξ'ίσου σημαντικά όπως:

1. Full access σε έρευνες διαφόρων δια-κρατικών προγραμμάτων, με shared data-bases άμεσου & συμπληρωματικών αντικειμένων,

2. Business case-studies όπου πραγματικές εταιρείες (κι ακόμη καλύτερα όμιλοι) κάνουν ευθεία ανάθεση με στόχο την χρησιμοποίηση των εξαγώγιμων στοιχείων (& εσένα ενδεχομένως...), δηλαδή hands-on experience πριν ακόμη βγεις στην παραγωγή,

3. Sponsoring σε πολλά επίπεδα, διότι το ξαναλέω, νηστικό αρκούδι....

Και μη μου πει κανείς για αντι-αμερικανισμό σε επίπεδο μόρφωσης, κρα κάνει ακόμη κι ο πιο άχρηστος "αενάως εγείρων πρόποσιν" για τέτοια εμπειρία - ανταγωνιστική wow! πρό(σ)κληση ίσως μόνον μια αντίστοιχη γιαπωνέζικη (αν είσαι ευρωπαίος όμως και μπορείς να κάνεις dilute το effect σε ρυθμούς της χώρας μας... Αλλιώς τα παίρνεις με τα ραχάτ-λουκούμ που μας έχουν μείνει εδώ χάμω!)

Τετ Απρ 26, 08:20:22 μμ 2006  
mickey said...

Heinz, ΤΩΡΑ μας τα λες καλά, αλλά οι αφορισμοί που έκανες ΠΡΙΝ δεν έχουν καμιά σχέση ;)

Τετ Απρ 26, 08:23:07 μμ 2006  
MainMenu said...

αγενή Geekforum το Τοπ Γκαν ο Ευαγγελάτος το σκηνοθέτησε, ή το Ινντιπεντενς Ντέυ...;

Έχω να δω τηλεόραση δυο χρόνια φίλε μου...

Λοιπόν, ώρα να φύγω, ήμουνα επιθετικός σήμερα αλλά ήταν ε΄μπόλεμη η κατάσταση.

Πρώτον

Ζήτω συγγνώμη από τη Λολίτα (πρέπει να σαι πολύ ψωνάρα για να ταυτιστείς αμέσως ε;:))))), απλά θεώρησα ότι εκτέθηκε ο Μίκυ και όλοι οι άλλοι τη βγάλατε καθαρή για αυτό και μίλησα. Οι απόψεις σου πάντως έτσι κι αλλιώς μου ανάβουν τα λαμπάκια:))))

Επιμένω πως οι αναλύσεις είναι ένας λαβύρινθος χωρίς νόημα. Το θέμα είναι τι δύναμή έχεις να κάνεις κάτι. Στο σαλόνι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις ένα κονιακάκι και να δεις διαμελεισμένους και κατασπαραγμένους...

Το να έχεις παιδιά και να αγαπάς τη ζωή και να μη σε τρομάζει ο πόλεμος...είναι ασχολίαστο

Τετ Απρ 26, 08:26:26 μμ 2006  
guerrero762 said...

@κ.Δημου

Για πλακα εκανα την ερωτηση.Ειμαι πολλυ "μικρος" κ ασχετος για να προτεινω μοντελα διακυβερνησης.Υποθετω πως οπως ολοι μας οι 30+ που μεγαλωσαμε σε μια αστικη δυτικου τυπου δημοκρατια αυτο θεωρουμε ιδανικο.
Ασχετως αν οραματιζομαστε αλλοι νεοφιλελευθερες Η.Π.Ευρωπης,αλλοι Μεταξικες χουντες,αλλοι Σοβιετ,αλλοι τον παραδεισο του Μπακουνιν και του Ντουρουτι.
Αλλα επειδη πρεπει να τιμησω και το ονομα μου και την φημη που εχω θα σας ελεγα Αρχαια σπαρτη,Σταλινικη ΕΣΣΔ,Γερμανια late 30s,συγχρονη δημοκρατικη σε ευρωπαικη πορεια τουρκια,αντε και λιγο ισραηλ...

@meinmenu

Τρομαχτικος;
Ο κοσμος που ζεις ειναι τρομαχτικος φιλε κυριως μενου.Εκτος αν διαφωνεις οτι η παγκοσμια ιστορια ειναι γεματη πολεμους.
Σημειωση:Δεν ειμαι πολεμοχαρης,εν αντιθεση με εσας εχω δει με τα ματια μου τι προκαλει ο πολεμος σε μια χωρα.
Η φραση για την μυρωδια των ναπαλμ ειναι απο την ταινια "Αποκαλυψη Τωρα" και την ειχε πει ο Τζων Ελεγκανς στη Τατιανα......
Αλλα μαλλον το ξερεις.

Τετ Απρ 26, 08:27:08 μμ 2006  
Antonis said...

Heinz, συμφωνώ μαζί σου στο τελευταίο σχόλιο σου. Για το θέμα έχω γράψει κάποια πράγματα, αν θες ρίξε μια ματιά εδώ:

http://gefyres.blogspot.com/

Τετ Απρ 26, 08:27:43 μμ 2006  
guerrero762 said...

@αφροδιτη

Αλλιώς τα παίρνεις με τα ραχάτ-λουκούμ που μας έχουν μείνει εδώ χάμω!)

ΕΔΩ ΧΑΜΩ!!!!!;;;;;

Ω!Θεοι και εγω που νομισα πως εισαι δικια μας....

Τετ Απρ 26, 08:34:15 μμ 2006  
MainMenu said...

Γκερερο σε καταλαβαίνω... δε ξέρω μπορεί και συ να μπάφιασες να έζησες πράγματα που είναι πάνω από κουβέντες κτλ

Κι εγώ σε ένα βαθμό για άλλα θέματα έτσι είμαι...

Τετ Απρ 26, 08:34:36 μμ 2006  
EKC said...

Άρχισα να παρακολουθώ αυτό το blog μετά τη συνέντευξης σας στην κυρία Φλέσσα. Μέσα σε αυτό το διάστημα το επισκέπτομαι εντατικά και διαβάζω τα θέματα τα οποία αναπτύσσετε. Αυτό, λοιπόν, που μου έχει κάνει εντύπωση είναι η διαρκής αναφορά σας στον ορθολογισμό, ως την μόνη πηγή εξήγησης των πραγμάτων. Πρέπει να τονίσω ότι προέρχομαι από μια επιστήμη, μέσα στην οποία ο ορθολογισμός ως αρχή είναι το Α και το Ω (τα οικονομικά). Ενώ, λοιπόν και εγώ πιστεύω έντονα στη δύναμη του ως πηγή επιλογής και εξήγησης πολλών πραγμάτων, πρέπει να ομολογήσω ότι πολλές φορές αδυνατώ να περιγράψω καταστάσεις βάσει αυτής της αρχής. Στα οικονομικά, το παράδοξο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και υπάρχει ολόκληρη θεωρητική συζήτηση γύρω από αυτό ακριβώς το θέμα. Πέρα όμως από μια επιστημονική εξήγηση των πραγμάτων, πρέπει να ομολογήσω ότι πολλές φορές έχω βρει τον εαυτό μου να προσπαθεί να εξηγήσει πολλά πράγματα με την βοήθεια του ορθολογισμού, αλλά συχνά πέφτω σε τοίχο. Προφανώς δεν προτείνω μια άκριτη λατρεία του παραλογισμού! Απλώς θεωρώ ότι ο ορθολογισμός πολλές φορές αδυνατεί να μας εξηγήσει όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητας μας. Κυρίως δε όταν οι προτιμήσεις μας, οι οποίες καθορίζουν τις πράξεις μας, επηρεάζονται από δευτερεύουσες προτιμήσεις (στα οικονομικά αυτό είναι γνωστό ως second-order preferences).

Ο ελληνικός αντιαμερικανισμός, λοιπόν, είναι από την φύση του παράλογος. Ο εργαλειακός ορθολογισμός αδυνατεί να τον εξηγήσει. Προφανώς, λοιπόν, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι εργαλειακά ορθολογική. Είναι αυτό κακό? Προσωπικά πιστεύω πως όχι! Αυτό όμως ανοίγει μια τεράστια συζήτηση.

Αυτό που θέλω να πω - και παίρνω την ευκαιρία από αυτό το post - είναι πως ο ορθολογισμός δεν μπορεί να μας δώσει μια πειστική εξήγηση των πραγμάτων. Ας αφεθούμε, λοιπόν, στη λατρεία του παραλογισμού, όταν οι καταστάσεις μας το υποδεικνύουν. Εξάλλου, φανταστείτε μια τέλεια και εργαλειακά ορθολογική κοινωνία! Δεν θα ήταν τόσο μα τόσο βαρετή και προβλέψιμη?

Τετ Απρ 26, 08:36:16 μμ 2006  
mickey said...

ekc (8:36μμ)
"Ας αφεθούμε, λοιπόν, στη λατρεία του παραλογισμού, όταν οι καταστάσεις μας το υποδεικνύουν."

Για τον έρωτα και ...μερικά πράγματα ακόμα (αυτό το blog π.χ.) το δέχομαι ;)

Για τον Αντι-ΧΧΧ, όχι!

Τετ Απρ 26, 08:42:11 μμ 2006  
guerrero762 said...

@παρ-ι-σακτε

Ο εκλιπων Ερνεστο ηταν μαχητης για αυτα που πιστευε,πολεμησε,θυσιαστηκε και ως εκ τουτου τον θαυμαζω.
Αφησε δε και σπουδαιο εργο οσον αφορα τις τεχνικες ανταρτοπολεμου.

Υ.Γ Καλος ο Kenny αλλα ειμαι θαυμαστης του Eric Theodore Cartman.

Τετ Απρ 26, 08:43:05 μμ 2006  
heinz said...

@ekc

Aferim!!!

@Mickey

Άμα σε πιάσω απ' την ουρά, θα σε... αφορίσω!!!

Τετ Απρ 26, 08:44:37 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Eπαναλαμβάνω τον εαυτό μου καθώς δεν έχω διάθεση να γραψω κάτι καινουριο, αν και με ενδιαφέρει πολύ το θέμα...


Ο αντιδυτικσμός παίρνει σάρκα και οστά το 1204, 11 χρόνια πριν αρχίσει να μπαίνει η Δ. Ευρώπη σε διαδικασία εκδημοκρατισμού (Δεν είναι τυχαία η έλλειψη δημοκρατικής παράδοσης σε αυτόν τον τόπο). Πρώτο θύμα του ήταν η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Από κει και πέρα κινείται, με σταθερό τρόπο, βόρεια και δυτικά: Λούθηρος, Βολταίρος, Ανταμ Σμίθ (ο Κέινς μάλλον είναι αγαπητός…) Δαρβίνος (ως γνωστόν, τον κόσμο τον έφτιαξε ο Έλληνας Δίας και αργότερα τον ανέλαβε ο Εβραίος θεός), φωταδιστές, καπιταλιστές, φιλελεύθεροι (και οι κομμουνιστές παιδιά της δύσης είναι, αλλά αυτοί είναι αγαπητή επειδή είχαν ανατολίτικους προσανατολισμούς), υλιστές κερδολάγνοι προτεστάντες ή με δύο λέξεις: αδερφάρες (συμφωνα με το ελληνικό στερεότυπο) Αγγλοι!

Όταν εξαντλήθηκαν τα όρια του Ευρωπαικού αντιδυτικισμού, τον μετακομίσανε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τις πολιτείες των πολεμοχαρών ΗΠΑ, οι πιο μισητές είναι δυτικές. «Η Νέα Υόρκη είναι καλύτερη γιατί έχει πολλούς Έλληνες. Η Καλιφόρνια είναι το προπύργιο των ιμπεριαλιστικών αξιών των ΗΠΑ με όπλο το Hollywood… Μα είναι σοβαρές αυτές οι Αμερικάνικες ταινίες; σκέτη προπαγάνδα. (σ.σ. είναι πράγματι δύσκολο να για ένα έθνος που γέννησε φώσκολους και Δαλιανήδιδες να δει τον ευτελή και λαϊκίστικο αμερικάνικο κινηματογράφο)» είχε πει ο θείος Κώτσος (οι ΗΠΑ έχουν τον Uncle Sam και η Ελλάδα το θείο Κώτσο ).
Στο εγγύς μέλλον, το επόμενο θύμα του αντιδυτικισμού θα είναι τα νησάκια του Ειρηνικού Ωκεανού – καημένα Νήσια του Εβραίου Σολομώντα, τι έχετε να πάθετε…
Στο απώτερο μέλλον ο αντιδυτικισμός θα κυκλώσει την Ελλάδα και θα την πνίξει!Ζήτω τα σαρίκια, κάτω οι τιάρες!!!

Τετ Απρ 26, 09:03:03 μμ 2006  
GreekForum said...

heinz said...
Αν γίνει μια σφυγμομέτρηση με το ερώτημα:

"Η συμμετοχή σας στις εθνικές εκλογές επηρεάζει την πορεία της χώρας/κράτους/κοινωνίας", εκτιμώ ότι η απάντηση θα είναι ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ!!!

Αυτό σημαίνει όμως ότι ο βασικός πυλώνας του Συντάγματος (λαϊκή κυριαρχία) έχει καταρρεύσει κι άρα έχουμε βαθύ, δομικό, πολιτειακό πρόβλημα.

Ας μου πει κάποιος που κάνω λάθος, να το δω.


Αν, - για την οικονομία της συζήτησης - δεχθούμε ότι η απάντηση θα είναι πράγματι ΟΧΙ κάνεις λάθος στο εξής: Δίνεις απόλυτη αξία στις απαντήσεις / λόγια των ερωτώμενων. Θεωρείς ότι αυτό που λένε είναι και αυτό που ισχύει.
Η απάντηση (ΟΧΙ) δείχνει ότι 1ον) διακατέχονται από σύνδρομο καταδίωξης / συνομωσιολαγνείας (κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για λογαριασμό μου παρότι εγώ ψηφίζω) και 2ον) ότι είναι ανεύθυνοι ηλίθιοι που προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες τους σε φανταστικούς τρίτους, λες και δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την ποιότητα των αντιπροσώπων τους.

Ο ηλίθιος που δεν μπορεί να εκλέξει σοβαρούς αντιπροσώπους θα λάβει ηλίθιες αποφάσεις ακόμη και αν ψηφίσει ο ίδιος άμεσα. Ίσως δε και ακόμη χειρότερες...

Τετ Απρ 26, 09:04:17 μμ 2006  
heinz said...

@greekforum

"Ο ηλίθιος που δεν μπορεί να εκλέξει σοβαρούς αντιπροσώπους θα λάβει ηλίθιες αποφάσεις ακόμη και αν ψηφίσει ο ίδιος άμεσα. Ίσως δε και ακόμη χειρότερες..."

Δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι η λαϊκή κυριαρχία. Αυτό που λες εσύ, είναι η (με την κακή έννοια) αριστοκρατική διακυβέρνηση.
Δεν μπορούμε να έχουμε ηλιθιόμετρο. One man one vote.<--τελεία

Κι αν κυριαρχούσαν οι ηλιθιοι, θα είχε αποτύχει το wikipedia. Γιατί άραγε? Έλα ντε...

Τετ Απρ 26, 09:11:22 μμ 2006  
GreekForum said...

MainMenu said...
αγενή Geekforum το Τοπ Γκαν ο Ευαγγελάτος το σκηνοθέτησε, ή το Ινντιπεντενς Ντέυ...;

Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να καταλάβω το επιχείρημά(;) σου. Παρατηρώ βέβαια ότι πάλι σε αμερικάνικες ταινίες αναφέρεσαι (οι συγκεκριμένες δύο σε επηρέασαν τόσο βαθιά;). Καλά στο Independence Day έπρεπε να βάλουν τους Σουδανούς να νικήσουν τους εξωγήινους υποθέτω(!).
Μπορεί να μη βλέπεις τηλεόραση τώρα τελευταίο (μαζί σου) αλλά έβλεπες πριν. Και πήγες και σε ελληνικό κρατικό σχολείο. Και διαβάζεις ελληνικές φυλλάδες (με το 50% των δημοσιογράφων να είναι πρώην ΚΝίτες...). Άρα, μη με λες αγενή όταν χαρακτηρίζω τους αντιαμερικάνους προϊόντα του συστήματος.

Τετ Απρ 26, 09:12:13 μμ 2006  
par-i-saktos said...

κ.δημου αν μου επιτρεπετε να προτεινω εναν διαφορετικο τροπο διακυβερνησης και θα με ενδιεφερε το σχολιο σας.
οι ζαπατιστας που μαχονται για βασικες ελευθεριες και ιση μεταχειριση μεσα στην ιδια τους την χωρα, εχουν ενα συνθημα "ΗΓΟΥΜΑΙ ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ" το οποιο ανεφερεται στους αξιωματικους τους και οι οποιοι πρεπει να "ηγουνται υπακουοντας".αντιγραφω απο το βιβλιο "Μαρκος:η επανασταση και οι καθρεφτες" του μονταλμπαν...
"Αυτο το συνθημα αναδυεται μεσα απο τον τροπο λειτουργιας των κοινοτητων των ιθαγενων,οπου οι Αρχες εκλεγονται σε συνελευσεις και μπορουν να ανακαλουνται σε περιπτωση που δεν πληρουν τις προσδοκιες και τις υπαγορευσεις του λαου, δηλαδη αν δεν "ηγουνται υπακουοντας"".

πως θα μπορουσε αυτο να εφαρμοστει σε μια μεγαλυτερη κοινωνια οπως ας πουμε η ελλαδα; φανταζομαι οτι διαφορα τμηματα του πληθυσμου θα ειχαν διαφορετικες 'προσδοκιες' και 'υπαγορευσεις' και αρα το συνθημα συνεπαγεται και διαφορετικη νοοτροπια, παιδεια και αντιληψη των πραγματων. ισως οι ιθαγενεις να ειναι πιο μπροστα απο εμας τελικα...

Τετ Απρ 26, 09:18:43 μμ 2006  
guerrero762 said...

Κ.Δημου και λοιποι φιλοι και "φιλοι" σας αφηνω καθοτι ενδιαφερουσα πραγματικα η συζητηση αλλα μην ξεχνατε πως σε μιση ωρα περιπου ξεκιναει Ο ημιτελικος.
Καληνυχτα σας και ονειρα γλυκα.

Τετ Απρ 26, 09:19:14 μμ 2006  
lucyluce said...

Σε κάποια επιχειρήματα υπέρ της Αμερικανικής πολιτικής και του σοφού ρυθμιστή της ανθρωπότητας, της μάμα-Αμέρικα, κατά το μάμα-Roma, είναι άσκοπο να παραθέσει κάποιος αντεπιχειρήματα.
Διάβασα εδώ πριν λίγο ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ: Γίνετε ρεαλιστές, αναζητήστε το ανέφικτο.
Θα προσθέσω και το άλλο ΜΟΝΑΔΙΚΟ: Προσέχετε τ' αυτιά, έχουν τοιχους!
:-)

Τετ Απρ 26, 09:21:10 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

heinz said...
"Το μοντέλο της άμεσης δημοκρατίας (που σήμερα πλέον, τεχνικά η υλοποίησή της είναι στοιχειώδης)".

Eκεί θα συμφωνήσω. Άλλωστε με τις συνεχείς δημοσκοπήσεις κάπου προς τα εκεί πορευόμαστε. Μέχρι όμως να υλοποιηθεί η άμεση δημοκρατία - ας μην υπονομεύουμε την αντιπροσωπευτική. Είναι ότι καλύτερο έχουμε.

Τετ Απρ 26, 09:27:31 μμ 2006  
heinz said...

@All

Καληνύχτα!!

Κι ΟΧΙ δε βλέπω ποδόσφαιρο, ούτε μπάσκετ ούτε....

:-)

Τετ Απρ 26, 09:28:16 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

ekc said...
Ας αφεθούμε, λοιπόν, στη λατρεία του παραλογισμού, όταν οι καταστάσεις μας το υποδεικνύουν.

Αυτό ανοίγει την πόρτα του τρελοκομείου.

Πράγματι ο ορθολογισμός έχει όρια (το έχω γράψει συχνά αυτό). Αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να συννενοούμεθα και να συζητάμε. Αλλιώς άναρθρες κραυγές...

Τετ Απρ 26, 09:34:16 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

par-i-saktos said...
οι ζαπατιστας που μαχονται για βασικες ελευθεριες και ιση μεταχειριση μεσα στην ιδια τους την χωρα, εχουν ενα συνθημα "ΗΓΟΥΜΑΙ ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ"

Καλά αυτό στην Ελλάδα μόνο για επιθεώρηση θα έκανε - το δικό μας σύνθημα είναι ΗΓΟΥΜΑΙ.- Σκέτο.

Πιο σοβαρά - αυτά τα κοινοτικά συστήματα μπορεί να λειτουργήσουν σε μικρές κοινωνίες με απλές ανάγκες - και όχι σε μαζικές με υψηλή τεχνολογική εξάρτηση.

Τετ Απρ 26, 09:39:52 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Ώρα για ΤΟ ματς.

Τετ Απρ 26, 09:40:19 μμ 2006  
mickey said...

Heinz (9:11μμ)
Συμφωνώ και επαυξάνω! Η "σοφία" των "αντιπροσώπων" μας, μας μάρανε! Άλλωστε πιο ηλίθιοι από τους πολιτικούς που μας κυβερνάνε (ή ...αντιπολιτεύονται) δε νομίζω πως υπάρχουν - κι ας μην έχω ...ηλιθιόμετρο για να το αποδείξω ;)
(μιλώ κατά ...πλειοψηφία φυσικά)

par-i-saktos (9:18μμ)
Πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική. Υποτίθεται πως κι εδώ τα συνδικάτα, οι σύνδεσμοι, οι οργανώσεις πολιτών κ.α. ασκούν πιέσεις και "τραβάνε το αυτί" στους εκάστοτε κυβερνώντες όταν ...παρασπονδούν, αλλά μάλλον την καλύτερη δουλειά την κάνουν οι δημοσκοπήσεις και ο ...Τριανταφυλλόπουλος - δυστυχώς :(

Και μια απλή "φιλολογική" παρατήρηση: "Ιθαγενείς" είναι οι ντόπιοι, ακόμα κι εμείς οι Έλληνες (sorry Harry) στον τόπο μας (εξ' ου και "ελληνική ιθαγένεια"). Δυστυχώς, από διάφορες περιγραφές όπου αναφερόμαστε σε "ιθαγενείς" άλλων (συνήθως εξωτικών και "υπανάπτυκτων") τόπων, η λέξη έχει εσφαλμένα αποτυπωθεί ως σημαίνουσα εκείνους και μόνο.

Υ.Γ. Μάλλον αυτό ήταν και το τελευταίο σχόλιο για απόψε. Ήδη υπερέβην τα όρια που έθεσε ο γιατρός - να μην πω για ...άλλους ;) Αν δεν τα ξαναπούμε, καληνύχτα σας!

Τετ Απρ 26, 09:43:51 μμ 2006  
agnostosX said...

Όπως λέει και ο ΝΔ, πολύ απλά, ένας λογικός και ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος κρίνει και αποφασίζει κατά περίπτωση.

Για να το καταλάβει κανείς αυτό δεν χρειάζεται περισπούδαστες αναλύσεις και φλύαρες αερολογίες, αλλά υποτυπώδη νοημοσύνη.

Τετ Απρ 26, 09:44:37 μμ 2006  
par-i-saktos said...

nikos dimou said...
αυτά τα κοινοτικά συστήματα μπορεί να λειτουργήσουν σε μικρές κοινωνίες με απλές ανάγκες - και όχι σε μαζικές με υψηλή τεχνολογική εξάρτηση.

η τεχνολογικη εξαρτηση συνεπαγεται και ελλειψη ελευθεριας;(γιατι το "ΗΓΟΥΜΑΙ.σκετο" το βλεπω ως συστατικο ελλειψης ελευθεριας).
εσεις εχετε πει οτι καποια blog εχουυν κατεβασει κυβερνησεις...δεν νομιζω οτι το προβλημα ειναι η τεχνολογικη εξαρτηση... ελπιζω να το ξανασυζητησουμε...

Τετ Απρ 26, 09:50:27 μμ 2006  
paragrafos said...

1.
Έζησα και εργάστηκα επί τρία χρόνια στις ΗΠΑ, αλλά δυστυχώς, ακόμα κι όταν ήμουνα εκεί, μάθαινα για τις ΗΠΑ πάλι από βιβλία και περιοδικά, μονογραφίες και βιβλιογραφίες. Από ζωή, μηδέν. Και το φέρνω βαρέως, γιατί προκατειλημμένη πήγα, προκατειλημμένη γυρνούσα, αφού δεν μπόρεσα (κι ούτε μπορώ) να ΞΕΧΑΣΩ ότι "εκείνη την εποχή" ο όποιος Κισσιγκερ, μ΄ έναν του λόγο θα μπορούσε να αποτρέψει το κακό που έζησα μικρούλα και το ζω ακόμα, μεγάλη, ως εφιάλτη.

2.
Τα πανεπιστημιακά τους όμως ιδρύματα, οι βιβλιοθήκες τους, τα ερευνητικά τους κέντρα και, και, και, και... με θάμπωσαν και με θαμπώνουν ακόμα. Τα "επισκέπτομαι" ξανά, μέσω της αναθεωρημένης μνήμης, τα συγκρίνω με αρκετά ευρωπαϊκά και η πλάστιγγα γέρνει (κατά την ταπεινή μου γνώμη), μοιραία, προς την άλλη πλευρά τού Ατλαντικού και δεν σας κρύβω ότι θυμώνω καθώς φέρνω στο νου τα λόγια τού (Ελλαδίτη) μέντορά μου: "πες μου τι πανεπιστήμια έχεις, να σου πω τι χώρα είσαι"

3.
Έζησα όμως τις ΗΠΑ, για μερικούς μήνες, και μέσω τής περιπέτειας (όπως ξέρετε) του παιδιού μου και αφού οι ειδήμονες στην Ευρώπη, το είχαν καταδικάσει. Εκ των υστέρων απεδείχθη ότι υστερούσαν σε τεχνολογία (και όχι μόνο). Εν πάση περιπτώσει, ο πολύς ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι οι ΗΠΑ εκτός από ασύγκριτη πολεμική τεχνολογία, διαθέτουν επίσης και εξωπραγματικά επιστημονικά επιτεύγματα με εφαρμογές στην ιατρική, που κάποια στιγμή μεταλαμπαδεύονται και στον υπόλοιπο κόσμο.

4.
Επιτρέψτε μου, ακόμη, να αναφέρω και τον απέραντο σεβασμό που μας έδειξαν στην Αμερικάνικη Πρεσβεία (στη Λευκωσία) όταν έμαθαν το σκοπό τού ταξιδιού μας. Λες κι έπεσε σήμα: όλοι σκοτωνόντουσαν να μας εξυπηρετήσουν, να μας δώσουν προτεραιότητα. Την δε αλλοδαπή νταντά και νοσοκόμα τού παιδιού την αντιμετώπισαν καλύτερα και από εμάς, εν αντιθέσει προς τη εξευτελιστική συνέντευξη και σκαιά μεταχείριση που υπέστη στην γαλλική πρεσβεία.

5.
Αλλά και στις ΗΠΑ συνάντησα μια πρωτοφανέρωτη για μένα ανθρωπιά που ακόμα με εκπλήσσει! (Μιλάω προσωπικά, δεν γενικεύω, βασιζόμενη σε αυτά που έζησα κατά τη συναναστροφή μου με γιατρούς, νοσοκόμους, ξενοδοχειακούς υπαλλήλους και απλούς πολίτες τού Ρότσεστερ.) Το Ρότσεστρερ ήταν μας μία τεράστια αγκαλιά που ξεκινούσε από την τρυφερή ματιά τρανών επιστημόνων και κατέληγε στο χαμόγελο τού απλού κοσμάκη που άφηνε τις δουλείες του για να μας ξεναγήσει ή και εθελοντικά να πάει να κάνει ως και τα ψώνια μας!!!

Υπάρχει κι αυτή η Αμερική, η άγνωστη Αμερική, η Αμερική των εθελοντών, η Αμερική της αυθόρμητης αλληλεγγύης, η Αμερική της Ανθρωπιάς. (Την "άλλη" την ξέρετε.) Και σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να σας γνωρίσω αυτήν που έζησα.

Με ευγνωμοσύνη προς εκείνους και σεβασμό και αγάπη προς εσάς

Παράγραφος

Τετ Απρ 26, 09:58:14 μμ 2006  
cp said...

Ego den katalavaino giati prepei na einai ola aspro mauro: An de theleis mi egkekrimenous apo ton OHE (gia typiki nomimotita) vomvardismous eisai filos ton Aravon kai antiamerikanos kai kata protimisi filorosos antiisrailinos filopalestinios klp. Epeidi den eimai to ena de tha gino to allo giati kapoioi exoun pagia epixeirimata pou den mporoun na xrisimopoioisoun an den anikeis se kapoia katigoria.
De thelo to Iran na exei pyrinika gia ton idio logo pou de tehlo nma exei kai i ameriki, i rosia i kina klp. Ela omos pou exoun. To oti asxoloumai me to Iraq de simainei oti den parakoloutho ton Kaukaso kai alla simeia tou planiti opou oi amerikanoi den exoun asxolithei. Exo to idio provlima kai tis idies antiriiseis me tis tsapatsoulies olon oson theorountai yperdynameis. To mono pou me apasxolei einai na kratithoun oi issorropies kai na mpleksei i xora oso to dynaton ligotero se polemiki syrraksi konta i mesa sta edafi tis . An afto me kanei deili, tote guilty.

PS Sorry alla me tis 100 lekseis den ta kataferna oute sto sxoleio...

Τετ Απρ 26, 09:58:39 μμ 2006  
ioannisk said...

@andy dufresne 6:26 μμ
Θα διαφωνήσω με την άποψη σου για τον Γαλλό-Γερμανικό άξονα. Υπάρχει από την δεκαετία του '60 και η Αγγλία δεν έχει μπει ποτέ σφήνα. Η "Χρυσή του εποχή" ήταν όταν κυβερνούσε στην Γαλλία ο Mitterand στην Γερμανία ο Kohl και πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Delors. Εκείνη την εποχή η προβληματική χώρα ήταν η Αμερική και όχι η Ε.Ε. Για αυτό έχασε τις εκλογές ο Bush 1.
"Εξελέγη η Merkel στη Γερμανία, έγειρε προς Γαλλία, άλλα 10 χαμένα χρόνια για τη Ευρώπη.."
Η φιλία Chirac - Schroeder ήταν φιλία ανάγκης αλλά υπήρχε ταύτιση σχεδόν σε όλα τα θέματα. Η τωρινή καγκελάριος της Γερμανίας δεν έχει στενές σχέσεις με τον Chirac, αλλά με τον Sarkozy (το μαύρο πρόβατο του Chirac).
Θα συμφωνήσω όμως για τον προϋπολογισμό 2007 - 2013 αλλά είμαστε εκτός θέματος.

@heinz
Σημειώνω πως δεν έχω σκοπό να αρχίσω κόντρα μεταξύ μας, δεν είναι το κατάλληλο μέρος.

1. "Πολύ πρόχειρη και μηχανιστική ταύτιση. Άρα οι Πέρσες είναι Άραβες??" Ναι κάποιος μπορεί να πιστέψει ότι ταυτίζω τους μουσουλμάνους με τους Άραβες αλλά δεν ήταν ο σκοπός μου. Φυσικά η ερώτηση μου παραμένει: που έχει τζαμιά στην Αθήνα; στην Αμερική έχω δει.
2. "οι Αμερικανοί είναι notoriously αφελείς.", "Αλλιώς αμερικανίζετε λόγω αφελείας." δεν χρειάζομαι επιχειρήματα μου τα δίνετε εσείς.
3. Έτσι όπως το θέτετε τώρα συμφωνώ, και η διπρόσωπη πολιτική της Αμερικής φαίνεται στο Sudan, φυσικά ο κύριος Putin μπορεί να έρχεται στην χώρα μας όποτε θέλει (όπως και ο Arkan κλπ)...

6:42 μμ
"Η Ελλάδα που έχουμε στο κεφάλι μας, είναι η Ελλάδα που μας πούλησε ο Διαφωτισμός και μεις την "αγοράσαμε.
Την τωρινή Ελλάδα μας την πούλησαν οι ρομαντικοί (πχ Lord Byron). Πίνακες με ρομαντικούς έχει στο μουσείο Μπενάκη (άσχετο...)

8:11
"Το μοντέλο της άμεσης δημοκρατίας "
δηλαδή να με κυρνάνε οι "δημοσιογράφοι" της ΝΕΤ, του MEGA, του ANT1, του ALPHA και του Β; no thanks pou leme sto amerika! Σε ποια χώρα υπάρχει άμεση δημοκρατία; Από ότι ξέρω τέτοιας μορφής διακυβέρνηση (συλλογική απόφαση) συναντάμε μόνο σε απομονομένους λαούς σε τροπικά δάση.

Τετ Απρ 26, 10:14:19 μμ 2006  
harry reloaded said...

I break radio silence again alla..gia sovaro logo,το Κυπριακο & οι Θ.Σ για εβραιο Κισσινγκερ κλπ χρειαζονται ποστ 2ημερο...

Τετ Απρ 26, 10:16:44 μμ 2006  
hioniam said...

Να θυμησω μονο οτι οι Αμερικανοι επι Σαχη πουλουσαν στο Ιραν ευχαριστως την πυρηνικη τους τεχνολογια και τα τελευταιας τεχνολογιας οπλικα τους συστηματα οπως τα F-14Α Tomcat.

Τετ Απρ 26, 10:18:44 μμ 2006  
cobden said...

@paragrafos
πολύ όμορφο το κείμενο σου που πράγματι αναδεικνύει μια άγνωστη σε μας Αμερική...Η αλήθεια είναι πως αυτή η αυθόρμητη κοινωνικότητα,η φιλική συμπεριφορά, που συνήθως χαρακτηρίζεται αφέλεια απο τους δήθεν πιο υποψιασμένους Ευρωπαίους , ο εθελοντισμός είναι διαχρονικά χαρακτηριστικά των Αμερικάνων. Αν θέλουμε να κάνουμε μια πολιτική ερμηνεία του φαινομένου , ίσως αυτό να οφειλέται στο ότι πρόκειται για μια κοινωνία , με περιορισμένη κρατική εξουσία, που οι πολίτες δεν περιμένουν από το κράτος να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα, να ασκήσει κοινωνική πολιτική...Αντίθετα προτιμούν αυτη η κοινωνική αλληλεγγύη να επιδεικνύεται στα πλαίσια των μικρών κοινοτήτων τους, σε ατομικό επίπεδο..Ετσι σε μεγάλο βαθμό ,το ότι η κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη δεν έχει συγκεντρωθεί στα χέρια ενός απρόσωπου γραφειοκρατικού λεβιάθαν άλλα παραμένει αποκεντρωμένη , σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο, ίσως να έχει συντελέσει στο να παραμείνουν οι κοινωνικές σχέσεις πιο ζεστές, πιο ανθρώπινες...Στην Ευρώπη αντίθετα, όπου έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε πως για όλα θα βρει τη λύση η θεοποιημένη κρατική εξουσία, συνήθως αδιαφορούμε για τη δυστυχία των γύρω μας, γιατί πιστεύουμε πως είναι δουλεία του πανταχου παρόντος κράτους και όχι δική μας...Κατά τα άλλα εξακολουθούμε να βαυκαλιζόμαστε και να μιλάμε για την κοινωνική συνείδηση των Ευρωπαίων ....

Τετ Απρ 26, 10:30:02 μμ 2006  
hioniam said...

Dion.M. said...
"Θυμόσαστε κατά την επίσκεψη Clinton, (1999 νομίζω) τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νυν πρωθυπουργό, να κάθεται κατά την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, στην πρώτη σειρά με τα πόδια, απρεπέστατα σε στάση «σταυροπόδι», και με εμφανή την έκφραση αποδοκιμασίας;"

Μηπως επρεπε να καθεται σε σταση προσοχης και να
αποδιδει τιμες στον Clinton;
Mηπως σε γονυκλισια με κερακι αναμενο;

Ρε πουστη μου γεμισε το blog Aμερικανοαρχιδογλυφτες!

Τετ Απρ 26, 10:33:53 μμ 2006  
hioniam said...

This post has been removed by a blog administrator.

Τετ Απρ 26, 10:46:18 μμ 2006  
paragrafos said...

Και του στραβού το δίκιο


1. Οι ΗΠΑ θα δώσουν τη λύση σε βάρος των Κεντρικών Δυνάμεων κατά τον Ά Παγκόσμιο.

2. Οι ΗΠΑ θα δώσουν τη νίκη κατά του φασισμού, του ναζισμού και τής αυταρχικής Ιαπωνίας στο Β΄Παγκόσμιο.

3. Με χρήματα των ΗΠΑ (Σχέδιο Μάρσαλ) θα αναγεννηθεί η ερωπαϊκή οικονομία. Εν τω μεταξύ ξεκινάει ο Ψυχρός Πόλεμος και τις όποιες ευθύνες και θηριωδίες τών ΗΠΑ θα πρέπει να τις δούμε στα πλαίσια του ανταγωνισμού των με την Σοβιετιή Ένωση, η οποία ευθύνεται επίσης και για κάμποσα άλλα εγκληματα και εμφυλίους.

4. Όπως εμείς έχουμε άχτι την Αμμερική, για τους δικούς μας λόγους, έτσι και άλλοι λαοί (πχ Τσέχοι, Πολωνοί, Βαλτικές Χώρες)μισούν τη Σοβιετική Ενωση.

5. Τώρα πια είναι παντοκράτειρες αλλά δεν διαφέρουν σε τίποτε από άλλες ισχυρές δυνάμεις του παρελθόντος, υπό την έννοια ότι αναζητούν διαρκώς τρόπους να έχουν άμεση πρόσβαση σε πρώτες ύλες.

Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα: η δύναμη τής αγοράς, η οποία είναι φλάμουρο του νεοφιλελευθερισμού, είναι εγγενώς αυτοκαταστοφική, δηλαδή ρέπει προς τον ιμπεριαλισμό (άλλοτε ειρηνικό κι άλλοτε όχι) ή δυνητικα ενσωματώνει και στοιχεία δημοκρατικά και ανθωποκεντρικά;

Με αγάπη

Παράγραφος

Τετ Απρ 26, 10:48:52 μμ 2006  
hioniam said...

guerrero I love the smell of napalm too when assholes
like you are burning.

Kαι σταματα ηλιθιε στρατογκαυλε να τσιταρεις Ηρακλειτο οταν δεν καταλαβαινεις γρυ απο διαλεκτικη!

Τετ Απρ 26, 11:01:09 μμ 2006  
paragrafos said...

φλάμπουρο (σύνθημα)

Τετ Απρ 26, 11:02:47 μμ 2006  
cobden said...

@paragrafos
Κατά τη γνώμη μου, η πραγματικά ελεύθερη αγορά είναι εκ των πραγμάτων φιλειρηνική.Ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να υπάρξει σε μια χώρα που εφαρμόζει ένα πραγματικά laissez faire σύστημα, με αυστηρά περιορίσμενες τις κυβερνητικές αρμοδιότητες.Ο ιμπεριαλισμός προυποθέτει ένα ισχυρό κράτος, για να στηρίξει μια πολυεξοδη πολεμική μηχανη, μια επεμβατική εξωτερική πολιτική και να παρέμβει ενεργά στο πλευρό των ιδιωτικών συμφερόντων της χώρας.Πείτε το κορπορατισμό, πείτε το κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό ή όπως αλλιώς θέλετε, άλλα η Αμερική δεν είναι πια μια κοινωνία που λειτουργει με κανόνες laissez faire...Άρα δεν ευθυνεται η ελεύθερη αγορα για την σημερινη ιμπεριαλιστική πολιτική των Η.Π.Α. . Δεν είναι τυχαίο πως οι πιο σκληροί και συνεπείς αντίπαλοι της επεμβατικής εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. στην Αμερική , είναι οι θιασώτες του laissez faire,οι libertarian οπαδοί του ελάχιστου κράτους ( δείτε σχετικά www.cato.org
www.mises.org)

Τετ Απρ 26, 11:03:25 μμ 2006  
cyrusgeo said...

"Άμεση Δημοκρατία";

Πολύ θα ήθελα να το δω αυτό. Και ποια εποχή θα έχει σαν πρότυπο; Μήπως την αρχαία Αθήνα; Την εποχή των δημαγωγών; Των εξοστρακισμών; Των απίστευτων παλινωδιών και αντιφατικών αποφάσεων σε κρίσιμες στιγμές; Των γενοκτονιών; Της οικονομικής αφαίμαξης των "συμμάχων"; Αυτή την άμεση δημοκρατία έχετε κατά νου;

Δεν νομίζω πως θα άλλαζε τίποτε...

Τετ Απρ 26, 11:05:56 μμ 2006  
hioniam said...

"Προτιμότερο να έχουν 100.000 κεφαλές οι ΗΠΑ παρά 10 το Ιράν"

Ναι, ναι mickey!

Γιατι βλεπεις το Ιραν τα εχει ηδη χρησιμοποιησει τα πυρηνικα και στο παρελθον ενω η 'σωφρων" Αμερικη ποτε!

Τετ Απρ 26, 11:07:34 μμ 2006  
harry reloaded said...

Τουλαχιστον ο μπλογκερ να σβυνει τα σχολια με βρισιες...

Τετ Απρ 26, 11:08:49 μμ 2006  
antvol said...

Μα, τι να περιμένει κανείς από έναν λαό που, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, είχε δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κατά σειράν δεύτερος (μετά βέβαια την πάντα πρώτη Αμερική) εχθρός της διεθνούς ειρήνης ... Ο ίδιος λαός που, κατά συντριπτική πλειοψηφία, σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις, τάσσεται υπέρ της Ένωσης αυτής ...
Ποιος άραγε από όλους όσους πιστεύουν ότι ο εχθρός του εχθρού μας είναι, εξ ορισμού, φίλος, θυμάται τον μέγα Ελ. Βενιζέλο, που έλεγε πως στο διεθνή χώρο δεν υπάρχουν "δίκαια", υπάρχουν "συμφέροντα".

Τετ Απρ 26, 11:14:20 μμ 2006  
maika said...

Το μόνο καλό που έχουν οι Αμερικάνοι είναι γιατρούς και μουσική.

Συμφέρον τους είναι να βρίσκονται παντού και να το παίζουν σερίφηδες...
Το συμφέρον μας το έχουν χ...

Δίκιο , ποιό δίκιο? Άλλο το δικό τους δίκιο άλλο το δικό μας!!
Κι αυτό χαμένο στη μετάφραση!!


... τα δικά τους τα παιδάκια πρέπει να έχουν χέρια και πόδια ενώ τα ξένα παιδάκια ακόμα και άν εξαερωθούν δεν τρέχει κάστανο...

... νιώθουν σίγουρα εκπρόσωποι του Αι Βασίλη.... έρχονται από τον ουρανό και μοιράζουν δώρα...

... τύποι του είδα φως.. και μπήκα!!

... εσείς θα έχετε χούντα,εσείς ψιλοδημοκρατία,εσείς μην κουνιέστε,εσείς δεν έχω αποφασίσει ακόμα,εσύ σήκω,εσύ κάτσε,εσύ πιάσε μου την τσάντα γιατί μου έπεσε...

Μου αρέσει ο Τσάβες που αφού η χώρα του με τις προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισε το συμφέρον της.... εκείνος είπε όχι δε θα πάρουμε άλλο συμφέρον ,ευχαριστώ και τους τα χώνει!!!

Τετ Απρ 26, 11:14:40 μμ 2006  
cyrusgeo said...

@hioniam: Από τότε που φάνηκαν οι επιπτώσεις της ατομικής βόμβας, δηλ. μετά το '45, ναι -- η Αμερική δεν τις χρησιμοποίησε ποτέ. Από την άλλη πλευρά, το Ιράν κυβερνάται από έναν παράφρονα. Καταλαβαίνετε τώρα τι εννοούσε ο Μίκυ;

Τετ Απρ 26, 11:17:25 μμ 2006  
to ena kai to mhden said...

Ο τέταρτος άγγελος εσάλπισε και κτυπήθηκε το τρίτον του ηλίου και το τρίτον της σελήνης και το τρίτον των αστέρων, ώστε το τρίτον μέρος των να σκοτισθή και το τρίτον της ημέρας δεν είχε φως'ομοίως και η νύχτα.Ύστερα εκύτταξα και άκουσα ένα αετό που επετούσε εις το μέσον του ουρανού, να φωνάζη με δυνατή φωνήν,"Ουαί,ουαί,ουαί εις τους κατοίκους της γης τώρα που θα ακουσθούν αι σάλπιγγες των τριών αγγέλων που θα σαλπίσουν"(Η συνέχεια είναι λίαν δύσκολη-να θυμίσω πως το σάλπισμα του τρίτου άγγελου συνδέεται με το άστρο Άψινθος).

Τετ Απρ 26, 11:17:41 μμ 2006  
hioniam said...

Αγαπητη Παραγραφος η "αλλη"
Αμερικη των ανθρωπινων γιατρων, νοσοκομων και υπαλληλων της Πρεσβειας ειναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και η ιδια Αμερικη που συνεχιζει να πληρωνει ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ τους φορους της για να χρηματοδοτειται η πολεμικη μηχανη που κομματιαζει τα παιδακια ατυχων Ιρακινων που δεν εχουν τα φραγκα για να τα πανε μετα για θεραπεια στο Αμερικα.

Τετ Απρ 26, 11:24:05 μμ 2006  
hioniam said...

cyrusgeo said..."Από την άλλη πλευρά, το Ιράν κυβερνάται από έναν παράφρονα."

Ναι, ναι!
Ενω το Αμερικα απο εναν σοφο!

Τετ Απρ 26, 11:29:32 μμ 2006  
hioniam said...

Αν και εχω την ψιλοϋποψια οτι ο βασικος λογος που δεν τα χρησιμοποιησαν μετα το '45 ειναι γιατι υπηρχε απεναντι η USSR και το δογμα ΜΑD (Nuclear) Mutual Assured Destruction.

Tωρα ομως που η Ρωσικη Αρκουδα ειναι ξεδοντιασμενη
ειδατε πως αρχισαν δειλα-δειλα να μιλουν για
χρησιμοποιηση τακτικων πυρηνικων μικρης εμβελειας;

Τετ Απρ 26, 11:33:22 μμ 2006  
cyrusgeo said...

Καλά, νομίζεις ότι η Αμερική κυβερνάται από τον εκάστοτε Πρόεδρο; Από πίσω υπάρχουν εκατοντάδες σύμβουλοι, επιτροπές, παραεπιτροπές... Αυτοί χαράζουν την πολιτική σε τέτοια θέματα, όχι ο Πρόεδρος. Έλα, τώρα, δεν είσαι αφελής...

Τετ Απρ 26, 11:34:48 μμ 2006  
hioniam said...

Γιατι το Ιραν το κυβερναει
ο Mahmoud Ahmadinejad ?

Τετ Απρ 26, 11:37:05 μμ 2006  
cyrusgeo said...

Ξέρεις κάτι που δεν μας λες; Σε κάθε είδους ολοκληρωτικά καθεστώτα, ο ηγέτης δεν κυβερνά αυτοπροσώπως; Αυτός δεν παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις; Τον έχεις ακούσει να κάνει δηλώσεις; Θα έδινες εσύ έστω και πιστόλι σε κάποιον που διακηρύσσει ότι σκοπεύει να εξολοθρεύσει ένα ολόκληρο κράτος;

Τετ Απρ 26, 11:48:34 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

To Μάτς τελείωσε, η Μπαρτσα προκρίθηκε, πάω για ύπνο!

Τετ Απρ 26, 11:49:33 μμ 2006  
Viennezos said...

Ο Ν.Δ. γράφει: "Για μένα ένας λογικός άνθρωπος κρίνει και αποφασίζει κατά περίπτωση. [...] Είτε διότι μπορεί (ναι, ενδέχεται και αυτό!) οι Η.Π.Α. να έχουν δίκιο, είτε – πιο κυνικά – διότι με συμφέρει."

Με αυτό το σκεπτικό κάποιος που απορρίπτει τον κομμουνισμό θα μπορούσε να πει π.χ. για τη Γερμανία του Χίτλερ: "Καλά, δεν επικροτώ αυτό που έγινε με τους Εβραίους, αλλά είμαι υπέρ της ναζιστικής Γερμανίας ως προς τoν πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης."

Απαράδεκτη επιχειρηματολογία κατά τη γνώμη μου!

ΥΓ:
Και το πραγματικά παράλογο στην όλη υπόθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι ότι ακριβώς εκείνο το κράτος που έχει χρησιμοποιήσει πια στην πράξη πυρηνικά όπλα έχοντας σκοτώσει (και σκοτώνοντας μέχρι σήμερα) εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους (Χιρόσιμα και Ναγκασάκι), έχει την θρασύτητα να αποφασίσει τι είναι σωστό και τι δεν είναι - δήθεν για το καλό όλων μας!! Μα είναι δυνατόν!

Τετ Απρ 26, 11:54:30 μμ 2006  
glenn said...

Κάποια(ος) λέει βλακείες (αλλά αυτοί που ξέρουν το πήραν χαμπάρι και το δήλωσαν εδώ σήμερα). Τραγική - θλιβερή - αξιοθρήνητη προσπάθεια για adapt στο νέο σύνταγμα. Λόγος περιδιαγραμμάτου και ως συνήθως θέσεις μηδέν. Υπονοούμενα, εξυπνάδες, "το ξέρετε αυτό;", "σκεφτείτε εκείνο, κάντε homework αλλά δε σας το λέω" και άλλα φαιδρά. Θέσεις μηδέν! Κλαψ, που είναι το χαμένο BSA μου; Ρούμφ, εγώ δεν ήμουν για εδώ. Άραγε γιατί δεν κάνει μπλογκ; Μάλλον φοβάται τη καρπαζά(sic)!

Τετ Απρ 26, 11:58:05 μμ 2006  
lia_of_surrealism said...

Κύριε Niko Dimou έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος θα προβεί σε μια ενέργεια. Το θέμα των πυρηνικών αλλιώς θα το χειριστεί ο ΟΗΕ κι αλλιως η αμερικανική κυβέρνηση. Είδαμε και στο Ιρακ, που ακόμα και σήμερα, που γνωρίζουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν (ούτε και υπηρξαν προ της επεμβάσεως) πυρηνικά, οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι ακόμα εκεί και σκοτώνουν και σκοτώνονται. Δεν μπορούμε να κρίνουμε μόνο βάσει το δίκαιο και συμφέρον μιας πράξης αλλά και βάσει του κατά πόσο εμπιστευόμαστε τον πράττοντα. Εγώ προσωπικά δεν εμπιστεύομαι στο ελάχιστο ούτε την αμερικανική κυβέρνηση, ούτε τους αμερικανούς στρατιώτες. Ωφείλω να συμφωνήσω όμως στο ότι δεν μπορείς να είσαι αντί ενός έθνους, αλλά νομίζω ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που λέγοντας αντί εννοούν το έθνος και όχι μόνο την πολιτική του. Κι όλα τα παραπάνω τα βρίσκω αυτονόητα και αδίκως ειρρημένα. Χαιρετισμούς

Πεμ Απρ 27, 12:00:59 πμ 2006  
paragrafos said...

cobden said...

Κατά τη γνώμη μου, η "πραγματικά ελεύθερη αγορά"

----------------

Είτε το θέλουμε είτε όχι υπάρχουν "εθνικές οικονομίες". Στην εθνική οικονομία των ΗΠΑ υπάρχει η ελεύθερη αγορά όπως την εννοούν εκείνοι (ανταγωνιστική οικονομία δίχως μονοπώλια) κι εμείς την καταλαβάινουμε πολλές φορές ώς επιθετικό νεοφιλελευθερισμό.

Οι εθνικες οικονομίες επιχειρούν, στα πλαίσια της παγμοσμιοποιημένης οικονομίας να προσαρμοστούν στους ρυθμούς του ελεύθερου εμπορίου και των συναλλαγών, των οποίων η καρδιά βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Οι εθνικές οικονομίες εκ των πραγμάτων συνιστούν εσμούς συμφερόντων, πρωτίστως οικονομικών τα οποία με τη σειρά τους μεταγλωτίζονται σε πολιτικούς στόχους καθώς η τρέχουσα Πολική έχει ως βασική της μέριμνα να συμβάλλει στο μετασχηματισμός της κοινωνίας κατά τέτοιον τρόπου που θα ευνοεί την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δυναμική συμμετοχή στο παιγνίδι της παγκόμσιας οικονομίας.

Θέλω να πω οτι "η πραγματική ελεύθερη αγόρα" δεν υπάρχει με τον τρόπο που την εννοείτε και την φαντάζονταν οι οικονομολόγοι τού διαφωτισμου σαν τον Ανταμ Σμιθ. Το ιδεώδες "λεσε φερ λεσε πασε" ήταν ένα σύνθημα που ναυάγησε το 1929 οριστικά και αμετάκλητα.

Με αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Απρ 27, 12:09:40 πμ 2006  
hioniam said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 12:11:11 πμ 2006  
aphrodite said...

@maika,

Πολύ καλό! Right to the point! Σ'ευχαριστώ (ξέρεις εσύ...)
;-)

Υγ- πες μας μόνο τι θα κάνουμε με όσους "καρφώνονται"... Κρίμα κι άδικο!!!

Πεμ Απρ 27, 12:11:54 πμ 2006  
hioniam said...

yrusgeo ποιος ειναι ο ανωτατος ηγετης στο Ιραν?
Ο εκλεγμενος για 4 χρονια Ahmadinejad?
Γιατι εγω νομιζα οτι ειναι ο ισοβιος Ayatollah Ali Hoseini-KHAMENEI ο οποίος μαζι με την υπολοιπη κλικα των μουλαδων ελέγχει την αστυνομία, τον στρατό και τη δικαιοσύνη και μπορεί να καθαιρέσει τον πρόεδρο ανά πάσα στιγμή.

Και με βαση ποια πραγματικα δεδομενα η κλικα των Ιρανων μουλαδων ειναι πιο επικυνδινη απο την κλικα των Αμερικανων neocons που εχουν ηδη εισβαλει σε δυο χωρες και διαθετουν πυρηνικα;

12:11 πμ

Πεμ Απρ 27, 12:13:58 πμ 2006  
epikairos said...

Καθήστε να φτάσει η βενζίνη δύο ευρώ το λίτρο και μετά βλέπουμε πόσοι θα είναι κατά της επέμβασης στο Ιράν και πόσοι υπέρ.

Πεμ Απρ 27, 12:20:13 πμ 2006  
cyrusgeo said...

hioniam, δεν νομίζω πως υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο. Για να τον έχει εκεί ο Χαμενεΐ κάτι ξέρει...

Για τα πυρηνικά μιλούσαμε, και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έκαναν προσφάτως δύο ηλίθιες εισβολές χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν αποδεικνύει αυτό που έλεγε ο Μίκυ -- και γι' αυτό μπήκα κι εγώ στη μέση. Από εκεί και πέρα, αν θέλεις να "πολεμήσεις" κάποιον που υπερασπίζεται τους αμερικάνους, θα πρέπει να βρεις κάποιον άλλο, γιατί εγώ θεωρώ την εδώ και δεκαετίες γενικότερη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ απαράδεκτη. Και ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" είναι απλώς ένα άλλοθι για όλο και πιο συντηρητικές πολιτικές -- και για έλεγχο στρατηγικών σημείων του πλανήτη, ένα δόγμα που μετά τον 2ο Π.Π. δεν σταμάτησε ποτέ να ισχύει.

Τσατ το καταντήσαμε πάλι... Αποχωρώ, και αυτό δεν έχει σχέση με σένα -- αντιθέτως, χάρηκα που μιλήσαμε.

Πεμ Απρ 27, 12:21:44 πμ 2006  
andy dufresne said...

Το βραδινό blog (με το Γάτο στην αγκαλιά του Μορφέα) χρειάζεται switch από τη γλώσσα του μυαλού σ' αυτήν της καρδιάς.

Καμιά γυναίκα στην οθόνη;
paragrafos, aphrodite?
(georgia m. πού χάθηκες;)

Πεμ Απρ 27, 12:25:38 πμ 2006  
cobden said...

@paragrafos
Το ιδεώδες "laissez faire" ίσως και να μην εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη.Ίσως οι Η.Π.Α. του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, πριν τον Εμφύλιο, να προσέγγιζαν κάπως σε αυτό το μοντέλο...΄΄Ομως αυτό το σχετικά φιλελεύθερο μοντέλο, είχε εγκαταλειφθεί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα στις περισσότερες δυτικές χώρες, με την ολοένα και πιο παρεμβατική κοινωνική νομοθεσία, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την στροφή στον προστατευτισμο.Ο Α'Παγκόσμιος Πόλεμος ,που ενίσχυσε το ρόλο του κράτους σε πρωτοφανή για την εποχή επιπεδα, έβαλε την οριστική ταφόπλακα στη χρυσή εποχή του κλασσικού φιλελευθερισμού.Άρα το 1929, δεν μιλάμε για κάποια αποτυχία του laissez faire.Η οικονομική πολιτική που ακολουθούνταν βρίσκοταν ήδη σε σαφώς κρατικοπαρεμβατική κατεύθυνση
Φιλικά :-))

Πεμ Απρ 27, 12:27:20 πμ 2006  
paragrafos said...

Η ΗΠΑ είμαστε εμείς οι ίδιοι, αν... ήμασταν αμερικάνοι! Οποιοσδήποτε δηλαδή λαός και οιονδήποτε κράτος στη θέση τους Θα είχε την ίδια έγνοια: να μη ξεμείνει από καύσιμα και πρώτες ύλες μέχρι να δημιουργηθεί ή κατάλληλη υποδομή για τις διάδοχες μορφές ενέργειας.

οι καπιταλιστικές (και καταναλωτικές) κοινωνίες (δηλ οικονομίες), όπως έχει λεχθεί χαρακτηριστικά, σέρουν από το λουρί μια τίγρη (την κατανάλωση) η οποία αν, για κάποιο λόγο, κολλήσει, θα γυρίσει και θα φάει την κοινωνία, ό,τι δηλαδή συνέβη το ΄29-΄32. Αυτό δε, ισχύει κυρίως για τις ΗΠΑ και οχι για την Κίνα.

Η οικονομία των ΗΠΑ (που είναι και η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας) τρέχει πάνω σε δυο ρόδες, κι αν για κάποιο λόγο αναγκαστεί να σταματήσει (κραχ) θα γκρεμοτσακιστει.

Δεν είχει λοιπον και τόση σημασία το όνομα (λέω επίτηδες όνομα, και όχι πρόσωπο) τού προέδρου της. Κάθε αμερικανός πρόεδρος καλείται να "διευθύνει" μια ορχήστρα με συγκεκριμένο ρεπερτόριο κι έλάχιστα περιθώρια για αποκλίσεις και αυτοσχεδιασμους. Εκτός εάν θελήσει να... αυτοκτονήσει πολιτικά.

Με αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Απρ 27, 12:34:25 πμ 2006  
hioniam said...

"Άρα το 1929, δεν μιλάμε για κάποια αποτυχία του laissez faire"

Oπως δεν μιλαμε και για την αποτυχια του σοσιαλισμου
αφου ουτε το ενα ουτε το αλλο συστημα εφαρμοστηκαν ποτε στην πραξη.

Πεμ Απρ 27, 12:35:30 πμ 2006  
paragrafos said...

Καλησπερα σας κύριε Αντη!

Με αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Απρ 27, 12:36:58 πμ 2006  
paragrafos said...

Ο φιλελευθερισμός περιείχε εν σπέρματι αυτήν την εξέλιξη που οδήγησε στον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό.

Πεμ Απρ 27, 12:40:06 πμ 2006  
apousia said...

O Iρανός Πρόεδρος,θεωρεί σατανικό το διαδίκτυο,λοιπόν ο καθένας ας αναλογιστεί τι ''διαπράττει'' με τη συμμετοχή του σ'αυτό το blog..

Πεμ Απρ 27, 12:40:44 πμ 2006  
aphrodite said...

@andy,

(btw, μπήκα μία στα comments σου & μετά δε γινόταν).

Τι switch, εδώ την ακούμε μέχρι και πριν από λίγο... ανωριμότητες & χοντράδες... Βλέπεις πάντως πως "κάθεται" η φάση όταν μιλάμε μόνο factually & ελάχιστα emotionally? Ακόμη αναλώνονται μερικοί στα διαχειριστικά...

(ωραίο επάγγελμα, θυρωρός! Πας όσο ψηλά θες - αν μένεις σε ψηλή πολυκατοικία!)

Τι σκέφτεσαι? (και μην ακούσω πάλι μ@#$%^&&΅ς, στο θέμα μας θα είμαστε!!!)

Πεμ Απρ 27, 12:41:40 πμ 2006  
castolidefkis said...

H δυστυχία τού να είσαι Ελληνας κάπως διορθώντεται. Η μιζέρια τού να είσαι Νεο/Ελληνας και μαλάκας δεν διορθώνεται με τίποτα...

Mε την άδειά σας κύριε Νίκο, θα το ήθελα Κόσσσοβο, με ρόλο Κοσοβάρων εμάς, μπας και βρούμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα, χωρίς τζαναμπέτες, χωρίς αμόρφωτους ξερόλες, χωρίς πρωθυπουργούς κληρονομικώ δικαίω, χωρίς, χωρίς, χωρίς, χωρίς αγενείς ταρίφες Και ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ υπάρχει Ψωροκώστηδες τής πλάκας, το καταλάβατε?

Αν δεν το καταλάβατε, υπάρχει και το απεμπλουτισμένο (πώς το λένε ρε γαμώτω...).

Που δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να έχει μεγαλύτερη ημίσεια ζωή από τη διάρκεια κυριαρχίας των βυζαντινοφρόνων στη χώρα μας.

Κοντολίζαααααααα, έλα δείχτους τι θα πει βερίκοκο κι εγώ μαζί σου.

Σπύρος Ελληνας πιο Ελληνας από κάθε αλητοτζαναμπέτη

Κι η Ελλάδα μας ανήκει κι ας είμαστε 100.000 νοματαίοι...

Α σηχτίρ πια, το παρακάνατε, κουκουέδες, ορθοδοξοελληναράδες, τζαναμπετοαλβανόπληκτοι κλπ. Α σηχτίρ χ 10 στην 23

Χαίρεται...

Πεμ Απρ 27, 12:47:54 πμ 2006  
apousia said...

@hioniam
Επειδή η σιωπή είναι συνενοχή,το σχόλιο των 10.46μ.μ,
είναι το λιγότερο,απαράδεκτο.

Πεμ Απρ 27, 12:48:43 πμ 2006  
paragrafos said...

Καλησπέρα σας Απουσιά μου και ΑΦροδίτη μου (με σειρά εμφανίσεως).


Στην Κύπρο το 74 ή το 75 σκοτώθηκε (πράμγατι έγινε αυτό) ο αμερικανός πρεσβευτής.

Η επίσημη εκδοχή: αδεσποτε σφαίρα!

Εδώ σμιγει ο αντιμερικανισμός και η ... συνωμοσία των αδέσποτων...

Πεμ Απρ 27, 12:50:24 πμ 2006  
andy dufresne said...

aphrodite,

αν μπορούσα θα έκανα switch μόνος μου, αλλά δε...

Ως Υπουργός Ομορφιάς, S+M, bonding, english slang και παιδικών κρεμών είσαι πιο ειδική.

Η Condi's slave στο χθεσινό post κάνει καλή πάσα.

Έγραψε:
"Αννούλα, η Ωλμπράιτ είναι σαν το Εξπρές Σάμινα μετά την σύγκρουση με τον ύφαλο.


H Condi "Black Bitch" Rice είναι γυναικάρα, γκομενάρα και θεά!

Γουστάρω άγριο μαστίγωμα από μια τέτοια μαύρη σκύλα!

Τήν φαντάζομαι Διοικητή στο Μπού Γκράιμπ και κάτι παθαίνω!

Θέλω να γίνω ισλαμιστής τρομοκράτης και να μέ φέρουνε μπροστά της για ανάκριση!

Έχεις πρόβλημα μ' αυτό;


[Συγγνώμη, το σχόλιο πήγαινε στο άλλο ποστ, για τον αντιαμερικανισμό, αλλά κάτα λάθος μπήκε εδώ.]

7:13 μμ"

Πεμ Απρ 27, 12:54:20 πμ 2006  
Bourchas said...

Διαφωνώ με τον κ. Νίκο Δήμου.
Ο αντιαμερικανισμός συνιστά απολύτως ορθολογικό πολιτικό φαινόμενο, δεδομένου ότι κατά τον Jean Francois Revel (βλ. το βιβλίο του με τον τίτλο «Anti-Americanism»): «The principal function of anti-Americanism has always been, and still is, to discredit liberalism by discrediting its supreme incarnation».

Πεμ Απρ 27, 01:01:52 πμ 2006  
cobden said...

@hioniam
O κρατικός σοσιαλισμός, εφαρμόστηκε σε διάφορες παραλλαγές του στις χώρες του "υπαρκτού σοσιαλισμού".Από το σκληροπυρηνικό μοντέλο του Πολ Ποτ στην Καμπότζη ή του Χότζα στην Αλβανία, εως το πιο light "αυτοδιαχειριστικό" μοντέλο του Τίτο, απέτυχε παντού.Δηλ. δεν ήταν σοσιαλισμός, το σύστημα που εφαρμόστηκε σε αυτές τις χώρες??Ούτε σε μια??Και αν όχι, τί ήταν??

@paragrafos
Το ότι ο κλασσικός φιλελευθερισμός οδηγεί εκ των πραγμάτων στον κρατικομονοπωλιακο καπιταλισμό, είναι λίγο...ιστορικός ντετερμινισμός.Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα καλό είναι να εξετάσουμε και άλλους παράγοντες.Π.χ. α) τι ρόλο έπαιξαν οι πολεμικές περιπέτειες του 20ου αιώνα στην ενίσχυση του κράτους, β) κατά πόσο είναι δυνατόν οι πολιτικοί να αρκεστουν σε ένα τόσο περιορισμένο ρόλο του κράτους,κάτι που τους μειώνει τα περιθώρια ελιγμών και τους στερεί εκλογική πελατεία γ) κατά πόσο ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ζήτησαν την βοήθεια του κράτους , πίεσαν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του, με σκοπό να εκτοπίσουν τους ανταγωνιστές τους δ) το ρόλο που έπαιξε η ιδεολογία σε όλα αυτά
Τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν και άλλο δρόμο, τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμένο...

Πεμ Απρ 27, 01:05:41 πμ 2006  
paragrafos said...

"Τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν και άλλο δρόμο, τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμένο... "
-----------------------

Πολύ μου άρεσε αυτό που είπατε. Είναι άλλωστε και το ζητούμενο ή καλύτερα ο καημός όλων μας. (Οπότε αρχίζει και το ψάξιμο)

Με αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Απρ 27, 01:08:23 πμ 2006  
paragrafos said...

Την εποχή του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας φιλοξενούσα μια συνάδελφο αμερικανίδα η οποία δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί οι φοιητητές "βομβάρδιζαν" την πρεσβεία στην Λευκωσία με... αυγά και ντομάτες... ¨

Κι όταν της είπα ότι προφανώς πρόκειται για "αντίποινα" με ρώτησε : "Μα καλά δεν φοβάστε εδώ στην Κύπρο την οργή των ΗΠΑ;"
Είχα το θάρρος να της μιλαώ ανοιχτά: "τι χειρότερο μπορούμε να παθουμε απο αυτό που έγινε το 74" την ρώτησα.

Τη θυμήθηκα πολύ αργότερα με τα σχέδια Αν Αν... (γιατί δεν είναι ένα, είναι πεντε!)

Με αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Απρ 27, 01:23:01 πμ 2006  
apousia said...

@cobden
Σ'ένα σύστημα με την παθογένεια του δικού μας,να είστε σίγουρος πως και στο β),οι πολιτικοί θα βρουν τρόπο να κρατούν τις πελατειακές τους σχέσεις,ακόμα και με μίνιμουμ κρατικό παρεμβατισμό.

Πεμ Απρ 27, 01:23:39 πμ 2006  
apousia said...

@paragrafos
Και την τιμωρία,μετά από το 5,5.
Αλλά άσε,για την Κύπρο,περιμένει post o harry,και το θέλει και διήμερο.
Να μην μας αξιώσει ο Θεός(είπα κακή λέξη τώρα?),να το ζήσουμε..

Πεμ Απρ 27, 01:27:32 πμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 01:33:26 πμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 01:35:59 πμ 2006  
mickey said...

Hioniam,

όχι μόνο απομονώνεις και αποκρύπτεις, αλλά και ερμηνεύεις κατά το δοκούν. Από σένα τουλάχιστον, δεν το περίμενα :(

Καλά, στοιχειώδης νοημοσύνη, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ;;;

Πεμ Απρ 27, 01:42:33 πμ 2006  
paragrafos said...

apousia said...
@hioniam
Επειδή η σιωπή είναι συνενοχή,το σχόλιο των 10.46μ.μ,
είναι το λιγότερο,απαράδεκτο.
-------------------------
προσυπογράφω

Πεμ Απρ 27, 01:43:33 πμ 2006  
paragrafos said...

Πώς είστε τώρα κύριε Μιχάλη;

Πεμ Απρ 27, 01:44:36 πμ 2006  
mickey said...

Και για του λόγου το αληθές, αντιγράφω ΟΛΗ τη φράση, γιατί προφανώς άλλοι έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους και άλλοι ...εθελοτυφλούν:

"Heiz said (4:37μμ):
"Τα πυρηνικά των ΗΠΑ τι είναι? Μελομακάρονα?"

Εχμ, αν και θα ήθελα να μην έχει κανείς πυρηνικά, υπάρχει μια διαφορά νομίζω ;)
Προτιμότερο να έχουν 100.000 κεφαλές οι ΗΠΑ παρά 10 το Ιράν - φαντάζομαι πως είναι προφανές το γιατί (αν όχι, το εξηγούμε αργότερα). Τώρα βέβαια με τέτοιον Πρόεδρο (και κυρίως αυλικούς) που έχουν σήμερα, ίσως και να συμφωνούσα μαζί σου :))

Πάντως, ακόμα κι αν ένα Πρόεδρος ανέβει με …ζαβολιές και έχει και τα βασικά ΜΜΕ του χεριού του (δεν μπορεί όλα), δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει του κεφαλιού του και να μη συναντήσει αντιδράσεις. Εκτός αν θεωρούμε όλους τους πολίτες τους ηλίθιους ή φιμωμένους!"


Άλλωστε ξεκίνησα με:

"Μία δήλωση: Είμαι Καρά-Αντί-Μπουσάτος (δεν είναι μόνος του ο "βλαξ", έχει και …παρέα), άρα μη-αντικειμενικός, αν τυχόν καταθέσω δικιά μου άποψη. Οπότε θα κάνω μόνο αντι-σχόλια."

Καλά, άντε και δεν υπάρχει στοιχειώδης νοημοσύνη, στοιχειώδης εντιμότητα υπάρχει;;;

Πεμ Απρ 27, 01:48:38 πμ 2006  
Zoros said...

Η αμερικανική πολιτική χωρίζεται σε 2 φάσεις: πριν και μετά την πτώση του κουμουνισμού. Πριν την πτώση έκανε όντως περιττούς, άδικους και μακροχρόνιους πολέμους (πχ Βιετνάμ), όπως ανάλογα έκαναν και οι Σοβιετικοί (Αφγανιστάν), μόνο και μόνο για την ισορροπία του παγκοσμίου πολιτικού στάτους κβο.
Μετά όμως την πτώση, η πολιτική της Αμερικής άλλαξε άρδην. Όντας η μοναδική υπερδύναμη πλέον στον πλανήτη (στρατιωτικά αλλά και οικονομικά) αυτό που την βολεύει είναι «να μην κουνιέται φύλλο και να μην ανοίγει μύτη», όπως βολεύει κάθε ισχυρή καπιταλιστική οικονομία. Το κεφάλαιο θέλει σταθερές φιλελεύθερες κυβερνήσεις, χωρίς πολέμους και αναταραχές για να μπορεί να επενδύσει και να αναπτυχθεί. Η εξήγηση ότι προκαλεί πολέμους για να πουλιούνται όπλα είναι χαζή, αφού τελικά τα λεφτά που ξοδεύονται είναι πολλαπλάσια από τα όποια κέρδη.
Η πολιτική της Αμερικής (απόλυτη σταθερότητα) λοιπόν με βολεύει, και ας έχει μη ανθρωπιστικά κίνητρα. Με βολεύει που όταν πήγαμε να «κουνηθούμε» με τους Τούρκους στο Αιγαίο λόγω των Ιμίων, ο Κλίντον κάλεσε και τα 2 μέρη και είπε ότι όποιος τραβήξει πρώτος τη σκανδάλη θα έχει αντίπαλό του την Αμερική και εν τέλει λίγο με νοιάζει που ο λόγος ήταν τα συμφέροντα πχ της Microsoft και της Coca Cola.
Πάμε τώρα στο θέμα του παγκόσμιου μπάτσου: διαφωνώ με τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλαβία, όπως με κάθε μορφή στρατιωτικής βίας. Από την άλλη δεν έχω απάντηση στο ερώτημα ποιος θα σταματούσε τον Μιλόσεβιτς από το να αφανίσει όλους τους Κοσοβάρους. Ή ποιος θα σταματούσε τον Σαντάμ και τον «Χημικό Αλί» από μια νέα γενοκτονία κατά των Κούρδων (σκότωσαν 800.000, δοκιμάζοντας χημικά όπλα), ή από μια νέα εισβολή σε ανεξάρτητο κράτος τύπου Κουβέιτ. Το μόνο που ελπίζω είναι σε ένα δυνατό ΟΗΕ, που όμως και πάλι θα κρέμεται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ...

Πεμ Απρ 27, 01:49:07 πμ 2006  
harry reloaded said...

Σηκωθηκα...Ειναι καλυτερα η νυχτερινη ζωνη να μεινει φρη,χωρις κανονες. Ξεσαλωστε & πλακωθειτε λοιπον...

Πεμ Απρ 27, 01:54:34 πμ 2006  
mickey said...

@paragrafos
Καλύτερα, αν και ακόμα αποφεύγω να κάθομαι πολύ ώρα μπροστά στο PC. Μπαίνω κάθε λίγες ώρες και προσπαθώ να κοιτάζω την οθόνη όσο λιγότερο μπορώ (γράφω τα σχόλια χωρίς να κοιτώ). Υποθέτω πως αύριο θα είμαι ενετελώς καλά.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον :)

Για τους (νέους) ενδιαφερόμενους:
Σχετικά με την ...ηρεμία (για να το πω κομψά) μετά την καταιγίδα, τα ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ είχαν γίνει και μετά το προηγούμενο ...παγκόσμιο ρεκόρ στο post "sextus for sex". Και τότε ΤΟ ΙΔΙΟ troll (με τα ονόματα nikitas, nikoshatzopoulos και πολλά άλλα) είχε αναστατώσει τα πάντα και άρχισαν οι διαμαρτυρίες από τρίτους περί ...ξεπεσμού, με αποτέλεσμα την "αποστείρωση" στο επόμενο - οποία ομοιότης!

Αυτό ακριβώς το φαινόμενο μου έδωσε και την αφορμή να γράψω το πρώτο μου post στο νεοσύστατο τότε blog μου ("Σχόλιον αντί πρώτου ποσταρίσμαοτος"). Και απόψε ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ θα έγραφα...

Υ.Γ. Πάντως πλάκα πλάκα, ακόμα και όταν ΔΕΝ το επιδιώκω, πάλι διακοσάρες κάνω :))

Πεμ Απρ 27, 01:59:44 πμ 2006  
mickey said...

Και προς ...επίρρωσιν του zoros, προτιμώ χίλιες φορές την Pax Americana από την Pax Irana, χωρίς φυσικά να τάσσομαι υπέρ της χρήσης πυρηνικών όπλων - ποτέ άλλωστε δεν το έκανα.

(Και να μην παρεξηγούν οι απανταχού ...καλοθελητές).

Πεμ Απρ 27, 02:03:38 πμ 2006  
Zoros said...

Σχετικά με την υπόθεση του Ιράν:
Σαφέστατα δεν νιώθω άνετα ένα απολυταρχικό και φανατικό καθεστώς (επιεικώς...), όπως αυτό των μουλάδων στο Ιράν, να έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα.
Κυβερνήσεις που απειλούν ανοιχτά με τρομοκρατικά χτυπήματα (σήμερα το είπε σε λόγο του ο θρησκευτικός τους ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ) δεν γίνεται να τις εμπιστευτείς ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά εναντίον πχ του Ισραήλ (που σύμφωνα με τους μουλάδες δεν θα έπρεπε να υπάρχει...)
Και πάλι έχω ένα δίλημμα για το τι πρέπει να γίνει. Το Ιράν γράφει στα «παλιά του τα παπούτσια» όλες τις πιέσεις του ΟΗΕ να τοποθετήσει ελεγκτές για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως και το ίδιο αναμένεται να κάνει για τις όποιες κυρώσεις του επιβληθούν. Αν τελικά δεν επιτεθούν στρατιωτικά οι ΗΠΑ και το Ιράν κατασκευάσει πυρηνικά όπλά και τα χρησιμοποιήσει κιόλας, τι θα πούμε? Μήπως και πάλι θα τους βρίζουμε που δεν έκαναν παρέμβαση? Κάτι ανάλογο έγινε και στη Γιουγκοσλαβία. Όταν δεν παρενέβαιναν στον πόλεμο της Βοσνίας, λέγαμε «εμ βέβαια, για τη Βοσνία δεν ενδιαφέρονται αφού δεν έχει πετρέλαια» και όταν τελικά παρενέβησαν αργότερα σε αυτόν του Κοσόβου (που σημειωτέον, μπορεί να ήταν και ο μόνος πόλεμος στη ιστορία που είχε ανθρωπιστικά κίνητρα) πάλι τους κατηγορούσαμε, αφού ανακαλύψαμε ότι στο Κόσοβο υπάρχει ουράνιο...
Απόλυτος παραλογισμός!

Πεμ Απρ 27, 02:28:59 πμ 2006  
Disposition21 said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 02:52:40 πμ 2006  
padrazo said...

Με εντυπωσιάζει η ικανότητά σας να γνωρίζετε με τόση σιγουριά ότι είστε ο μόνος ο οποίος με ορθολογική σκέψη κατέληξε σρο συμπέρασμα "Ναι στην εισβολή".
Νομίζω πάντως ότι η σκέψη σας είναι το ίδιο απλοική με αυτούς τους οποίους αντιπαλεύετε.
Κύριε Δήμου θεωρείστε διανοούμενος άρα ο λόγος έχει εμβέλεια. Η λογική όμως χρείαζεται πιο λεπτούς και ακριβείς χειρισμούς σε βολές μεγάλου βεληνεκούς.
Είναι αλήθεια ότι με απογοητεύσατε όχι γιατί διαφωνούμε αλλά γιατί περίμενα από εσάς έναν λόγο περισσότερο πειστικό.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Με εκτίμηση
Βασίλης Ζαρείφης.

Πεμ Απρ 27, 03:26:43 πμ 2006  
mickey said...

Επειδή αισθάνομαι αρκετά καλύτερα, θα προσπαθήσω να γράψω κάποια σχόλια επί του ίδιου του post, καθώς όπως είπα είναι κάπως "περίεργα" διατυπωμένο:

"πώς μπορεί ένας ορθολογιστής, να είναι αντι-αμερικανός (ή αντι-γάλλος, αντι-τούρκος, αντι-οτιδήποτε); Δηλαδή να είναι εναντίον ενός ολόκληρου έθνους και όλων των πραγμάτων που εκφράζει, κάνει, προτείνει."

Δε νομίζω πως είναι πολλοί "εναντίον ενός ολόκληρου έθνους" κλπ, αν και αρκετοί όντως έχουν υποπέσει σε τέτοιες παθολογικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, με την οποία συνεργαζόμουν τότε σε θέματα IT, μετά την 11η Σεπτεμβρίου μου είχε πει επί λέξει: "Δεν πειράζει, ας κλάψουν και μερικές Αμερικάνες μανούλες, να δουν κι εκείνες τη γλύκα".

Λες και οι "Αμερικάνες μανούλες" ή ΟΛΟΙ όσοι έτυχε να βρίσκονται μέσα εκείνη την ώρα (και οι συγγενείς τους που θρηνούσαν), ευθύνονται για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (π.χ. ένας θείος μου, που ήταν ταξίδι στη Ν. Υόρκη, σκόπευε να επισκεφθεί τους Δίδυμους Πύργους τις επόμενες ώρες). Ή μήπως το κλάμα των Αμερικανίδων μανάδων απάλυνε τον πόνο των "άλλων" ή αποθάρρυνε τους Μπουσάτους; Νομίζω πως το αποκορύφωμα του αντιαμερικανικού παραλογισμού στην Ελλάδα ήταν εκείνη την περίοδο.

Η "υστερία" απέναντι στις μισητές πολυεθνικές, τον καταναλωτισμό, τον καπιταλισμό, το Internet "που απομονώνει" και τον Δυτικό τρόπο ζωής γενικότερα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάληψη των ιδεολογικών πραγμάτων της χώρας από την (παλιά και απολιθωμένη) Αριστερά και ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Το βιβλίο της Ιστορίας π.χ. που ακόμα και σήμερα θεωρεί την Οκτωβριανή Επανάσταση ως το κορυφαίο γεγονός του 20ου αιώνα (έχω αναφερθεί ξανά), η κλασική ιστορία του "Παπαλάγκι" (δε θυμάμαι σε ποιο μάθημα) με τη σαφή απαξίωση του Δυτικού τρόπου ζωής και την προβολή ενός ουτοπικού ρομαντισμού, τα "κηρύγματα" των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ (τύφλα να ΄χει η Παπαρήγα) και πολλά άλλα "προγραμματίζουν" τα μυαλά μας από μικρά παιδιά να βλέπουμε τις ΗΠΑ ούτε λίγο ούτε πολύ ως τον Διάβολο επί της Γης.

Πεμ Απρ 27, 03:43:36 πμ 2006  
mickey said...

(συνέχεια από το προηγούμενο)

"Ας πάρουμε το παράδειγμα του Ιράν. Θέλουμε το φανατικό Ιράν των Μουλάδων να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποσταθεροποιήσει όλη μας την περιοχή;"

Γιατί δηλαδή, αν το φανατικό Ιράν των Μουλάδων ήταν στην ...Αυστραλία π.χ. δε θα έπρεπε και πάλι να κινηθούμε κατά της απόκτησης πυρηνικών όπλων εκ μέρους του;

"Δηλαδή ενώ ξέρουμε ότι είναι εναντίον του συμφέροντός μας, από σκέτο γινάτι πάμε κόντρα. Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους)."

Και η επακόλουθη συζήτηση για "καλά και συμφέροντα" (εθνικά και μη), με βρίσκει διαφωνούντα. Από τη μια λέμε όχι στα έθνη και από την άλλη μιλάμε για "εθνικά" συμφέροντα. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να προλαμβάνονται όπου Γης. Ούτε η Βόρεια Κορέα θα ήθελα να έχει πυρηνικά π.χ. ούτε η Συρία, αλλά ούτε ακόμα και "φιλοδυτικές χώρες" με αυταρχικά ή/και ανελεύθερα καθεστώτα (Πακιστάν, Σαουδική Αραβία κλπ). Και γενικότερα, να μην αποκτήσει καμιά άλλη χώρα (φιλοδυτική, δυτική ή όποια άλλη) πυρηνικό οπλοστάσιο, πέρα από εκείνες που διαθέτουν ήδη.

Καλό θα ήταν φυσικά να μην έχει ΚΑΝΕΙΣ πυρηνικά όπλα (ούτε οι ΗΠΑ βεβαίως), αλλά δε μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να ξε-κάνουμε την εφεύρεση τους (ήδη πάντως ανησυχώ για κάποιες αποσταθεροποιημένες πρώην σοβιετικές "δημοκρατίες"). Το επιχείρημα "αφού έχουν κάποιοι, ας έχουν και οι υπόλοιποι" δεν είναι μόνο ηλίθιο, αλλά κάτι χειρότερο: Είναι ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!

"Δεν είναι δυνατόν να βάζω το πείσμα μου πάνω από το δίκαιο ή το συμφέρον!"

Τι είναι "δίκαιο" και τι "συμφέρον"; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Θα κάνετε λάθος ;)

Και γιατί ΚΑΘΕ αντίδραση να εμπίπτει στα πλαίσια των σαφώς απαξιωτικών λέξεων "γινάτι" και "πείσμα";

"Κι εμείς - καλύτερα άδικο με τους Πέρσες παρά δίκιο με τους Αμερικανούς!"

Ελπίζω η παραπάνω ειρωνική φράση να μην υποκρύπτει ρατσιστική χροιά, αν και πιστεύω πως καταλαβαίνω το νόημα. Θα προτιμούσα πάντως να έλειπε.

Πεμ Απρ 27, 03:47:21 πμ 2006  
Non Private Life said...

Κύριε ΝΔ μου αρέσει που απόψε μου πέρασε η σκέψη από το μυαλό ότι το blog σας είναι μια σύγχρονη έκφραση της Αθηναϊκής Εκκλησίας του Δήμου...Κι η μόνη αληθινή Εκκλησία που αναγνωρίζω...
Σας ευχαριστώ πολύ για τη σκέψη...

Πεμ Απρ 27, 03:48:10 πμ 2006  
mickey said...

Και προς επίρρωσιν του θαυμάσιου σχολίου της paragrafos στις 9:58μμ (θαρρώ πως μπροστά σε τέτοια σχόλια, το όριο λέξεων φαντάζει κάπως ...φαιδρό):

Έχω συναντήσει κι εγώ αυτή την "άλλη Αμερική", κυρίως στις επισκέψεις μου στους απίστευτα όμορφους (αλλά και άριστα οργανωμένους) Εθνικούς Δρυμούς (National Parks) των ΗΠΑ. Με τους (νομίζω εθελοντές) "ξεναγούς" rangers, τον απόλυτο σεβασμό στη φύση και την αρμονική συνύπαρξη με τους ανθρώπους (εμείς είμαστε αιώνες πίσω - με έπιασε θλίψη στην τελευταία επίσκεψή μου στα Μετέωρα) και τους απλούς επισκέπτες με τους οποίους συζητούσαμε και κριτικάραμε αυστηρά την πολιτική του Μπους, μόλις ένα χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Και να μην ξεχάσω την Καλιφόρνια (ένας κόσμος από μόνη της) με το πραγματικά φιλελεύθερο και ρηξικέλευθο πνεύμα της (κι ας της τα χώνουν διάφοροι για τον "ιμπεριαλισμό" του Hollywood και τον "νεοναζί ηλίθιο" Κυβερνήτη της).

Βεβαίως συνάντησα και το τραγικό πρόσωπο των ΗΠΑ, όταν αναγκαζόμουν να βγάλω τα παπούτσια μου μπροστά σε όλους στον έλεγχο των αεροδρομίων, ενώ οι Αμερικανοί Πολίτες περνούσαν χωρίς να υποστούν τον εξευτελισμό (λες και εμείς είμαστε περισσότερο επικίνδυνοι). Ή το απίστευτο μπλόκο που έστησαν σε interstate ανήμερα της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου και κρατούσαν μια ώρα σε ειδικό παράπηγμα κάθε οδηγό που περνούσε και δεν είχε αμερικάνικο διαβατήριο (αισθάνθηκα απαίσια). Η τρομοϋστερία και η ηλιθιότητα σε όλο τους το μεγαλείο!

Υ.Γ. Αυτά και ζητώ συγγνώμη για την όποια κατάχρηση χώρου. Καληνύχτα σας!

Πεμ Απρ 27, 03:49:34 πμ 2006  
Δημήτριος said...

Η δολοφονία του ορθού λόγου...

Ας πάρουμε το παράδειγμα του Ιράν. Θέλουμε το φανατικό Ιράν των Μουλάδων να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποσταθεροποιήσει όλη μας την περιοχή;

Όχι.
Διότι την περιοχή "σταθεροποιούν" τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ, του Πακιστάν, της Ινδίας, της Ρωσίας και του δίκης οφθαλμού (ος τα πανθ' ορά), των Η.Π.Α.

Προφανώς όχι. Και διότι είμαστε (κατά 99%) εναντίον των πυρηνικών (ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς –πράγμα όχι πάντα σωστό…) και γιατί δεν μας συμφέρει μία τέτοια εξέλιξη που θα επιβαρύνει επικίνδυνα την γεωπολιτική ισορροπία στην γειτονιά μας.

Σαφώς.
Είμαστε εναντίον των πυρηνικών του Ιράν, υπέρ των πυρηνικών όλων των προαναφερθεισών πυρηνικών δυνάμεων.
Το ότι το Ιράν έχει δηλώσει ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα γίνει για ειρηνικούς σκοπούς δε μας πείθει.
Τα ίδια ψέμματα έλεγε κι εκείνος ο πανάθλιος τύραννος Σαντάμ, ότι τάχα δε διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ εμείς (κατά 99%) είμαστε σίγουροι ότι είχε.

[Απλά, μας μένει ακόμα να το αποδείξουμε...]

Δηλαδή ενώ ξέρουμε ότι είναι εναντίον του συμφέροντός μας, από σκέτο γινάτι πάμε κόντρα. Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους).

Αντιπαρέρχομαι τα περί έθνους...

(Πρόκειται περί γλωσσικής παραδρομής.
Έθνος δεν υπάρχει.
Είναι ένας μύθος βασισμένος στα πιο σκοτεινά ένστικτα της ανθρώπινης ύπαρξης, αιτία για κάθε σφαγή και κάθε καταστροφή των τελευταίων 2 αιώνων.
Ως γνωστόν, πριν την "εφεύρεση" των εθνών, ο κόσμος ζούσε μακάρια, ειρηνικά και σε αγαστή σύμπνοια.
Ούτε πόλεμοι γίνονταν, ούτε σφαγές, ούτε γενοκτονίες, διότι υπήρχε η " ανοχή στο διαφορετικό** " )

(**μέγεθος χατζάρας)

Πραγματικά οι Έλληνες είναι τόσο ηλίθιοι που δεν αντιλαμβάνονται ότι το πραγματικό τους, "εθνικό"(φτού!), συμφέρον είναι να ακολουθήσουν πλήρως την εξωτερική πολιτική των αξιοτίμων κ.κ.Μπους, Τσέινι, Ράμσφελντ, Γούλφοβιτς, Περλ, Κοντολίζας στο θέμα του Ιράν, ώστε να νιώσουν και αυτοί επιτέλους την ασφάλεια που νιώθουν σήμερα όλοι οι αμερικανοί πολίτες.

Το κακό με τους ελληναράδες είναι σκέφτονται μόνο τον εαυτούλη τους.
Ότι έτσι και γίνει νέος πόλεμος η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί πολύ πάνω από τις σημερινές υψηλές τιμές. Μην τυχόν και αφήσουν το αυτοκινητάκι τους και περπατήσουν κανένα χλμ.

Πρόκειται εμφανώς για σκατολαό...


Πάμε τώρα στα σοβαρά:

1) Πυρηνικά όπλα διαθέτει σήμερα ένα πραγματικά "κράτος-παρίας".

Η Β.Κορέα.
Ο πρόεδρος Μπους την ανέφερε 2-3 φορές στον "άξονα του κακού", αλλά μετά την ξέχασε.
Γιατί;

Την απάντηση έδωσε αμερικανός αξιωματούχος, σε μια από τις εκπομπές του Παπαχελά "Οι φάκελοι":
"Διότι η Β.Κορέα έχει ήδη πυρηνικά όπλα".

Με άλλα λόγια όταν ένα κράτος τα έχει και είναι αρκετά παράλογο ώστε να τα χρησιμοποιήσει(ή τουλάχιστον έτσι αφήνει να εννοηθεί), ακόμα και δια την υπερδύναμη "οι κώλοι σφίγγουν".

Κι όμως η Β.Κορέα (αυτό το "κράτος-παρίας") δεν είναι υπεύθυνη για κανένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ούτε απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο ή άλλου είδους βία.
[Μόνο τον ίδιο το λαό της καταδυναστεύει.]

2)Το πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να προάγει τα δικά της συμφέροντα. (loop)

-Να έχει η ίδια ενεργειακή αυτονομία (ακόμη και με χρήση της πυρηνικής).

-Να έχει εθνική κυριαρχία επί του συνόλου των εδαφών και θαλασσών της. Οι υπέρμαχοι των άνευ περίσκεψης "προσεγγίσεων", που αγνοούν αυτά τα βασικά εθνικά συμφέροντα, αλλά κόπτονται για τα ...εξωτικά [όπως ότι συμφέρει την Ελλάδα να μην έχει πυρηνικά το ...Ιράν(!)], είναι μάλλον ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στις κότες...

-Να έχει ασφάλεια στην επικράτεια της, μη ταυτιζόμενη με την μονόπλευρη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Μ.Ανατολή, που προκαλεί περισσότερο αυτό που στη θεωρία πολεμά, την ισλαμική τρομοκρατία.

[Αυτό παραδέχονται όλοι οι σώφρονες Αμερικανοί αρθρογράφοι,τουλάχιστoν εκτός της WSJ...]

-Να παρέχει με εξαιρετική φειδώ διευκολύνσεις στους "συμμάχους" της για επιχειρήσεις τύπου Ιράν, και να εξασφαλίζει γι' αυτές σοβαρά ανταλλάγματα.

Με άλλα λόγια:

Το ηθικό δίκαιο μπορεί να είναι με όποια πλευρά θέλει (και στη δεδομένη περίπτωση είναι με τους Ιρανούς).

Κάθε σοβαρό κράτος, όμως, οφείλει πρώτα να εξασφαλίζει τα δικά του, πραγματικά, συμφέροντα (και όχι κατ' ανάγκη των ισχυρών συμμάχων του)...

Σε αυτό και μόνο, αλλά με τελείως άλλη θεώρηση, με βρίσκει σύμφωνο το μήνυμα του οικοδεσπότη...

3)Την επίθεση στο Ιράν, όπως και στο Ιράκ, προπαγανδίζει ισχυρότατα (και σε βαθμό υστερίας) το ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ μέσω κυρίως της AIPAC (American-Israel Public Affairs Committee). Για το τι εστί AIPAC, ποιοι από τους γνωστούς ακροδεξιούς ιέρακες της κυβέρνησης Μπους συνδέονται με αυτήν, και τι δύναμη έχει στο να επηρεάζει την πολιτική(εσωτερική ή εξωτερική) των ΗΠΑ,

διαβάστε το άρθρο των Stephen Walt(Professor of International Affairs at the Kennedy School of Government at Harvard) και John Mearsheimer(Professor of Political Science at Chicago) :

http://www.kalami.net/2006/arthra/usrael_lobby.html

Έτσι, για να δούμε πόσο ένας επικείμενος πόλεμος στο Ιράν είναι -πρώτα απόλα- υπέρ των πραγματικών αμερικανικών συμφερόντων...
(και μετά πιάνουμε και τα ελληνικά...)

[Προς αποφυγήν των γνωστών ηλίθιων παρανοήσεων: ισραηλινό λόμπυ δεν σημαίνει αμερικανοεβραίοι...
Τους τελευταίους και τη (συχνότατα αντίθετη με τις πράξεις του) γνώμη τους το λόμπυ καταγράφει στα παλαιότερά του υποδήματα...]

Πεμ Απρ 27, 04:01:33 πμ 2006  
Disposition21 said...

Καλημέρα!

Για να επανέλθω στο αρχικό σχόλιο του Ν.Δ., εγώ πιστεύω πως πράγματι υπάρχει παράλογος και υπερβολικός αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, γιατί πολλοί δεν ενημερώνονται σωστά (ή και καθόλου) και βρίζουν τις ΗΠΑ ή διαφωνούν χωρίς να μπορούν να κάνουν κριτική ή κάποιο ουσιώδη διάλογο. Παρ’όλα αυτά, δεν πιστεύω ότι έχουν σχέση οι «παράλογοι» με αυτούς που διαφωνούν, όπως κι εγώ, με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τους βομβαρδισμούς και τις εισβολές.

Πεμ Απρ 27, 04:53:04 πμ 2006  
Disposition21 said...

@paragrafos

"Οι ΗΠΑ θα δώσουν τη νίκη κατά του φασισμού, του ναζισμού και τής αυταρχικής Ιαπωνίας στο Β΄Παγκόσμιο"

Οι Σοβιετικοί πέτυχαν τις πιο κρίσιμες νίκες και τις πιο σημαντικές απώλειες κατά των ναζιστικών στρατευμάτων. Επίσης, στη Σοβιετική Ένωση έχασαν τη ζωή τους πάνω από 23.000.000 άνθρωποι στον αγώνα κατά του φασισμού μέχρι και την κατάληψη του Βερολίνου από τον Κόκκινο Στρατό. Βεβαίως και βοήθησαν σημαντικά πολλές άλλες χώρες στην πτώση του Χίτλερ, μαζί και οι ΗΠΑ.

"Εν τω μεταξύ ξεκινάει ο Ψυχρός Πόλεμος και τις όποιες ευθύνες και θηριωδίες τών ΗΠΑ θα πρέπει να τις δούμε στα πλαίσια του ανταγωνισμού των με την Σοβιετική Ένωση"

Τι εννοείς όμως, οτι οι θηριωδίες των ΗΠΑ δικαιολογούνται επειδή ανταγωνίζονταν τη Σοβ.Ένωση; Μα έτσι δικαιολογούνται και οι θηριωδίες της Σοβ.Ένωσης, της Κίνας κλπ. επειδή ανταγωνίζονταν τις ΗΠΑ! Αλλά θα ήταν μεγάλος λάθος να δικαιολογούμε θηριωδίες, απ'όπου κι αν προέρχονται.

"Τώρα πια είναι παντοκράτειρες αλλά δεν διαφέρουν σε τίποτε από άλλες ισχυρές δυνάμεις του παρελθόντος, υπό την έννοια ότι αναζητούν διαρκώς τρόπους να έχουν άμεση πρόσβαση σε πρώτες ύλες."

Ίσως να είναι αλήθεια αυτό, αλλά οι βομβαρδισμοί και οι εισβολές (π.χ.στο Ιράκ) δεν πρέπει να δικαιολογούνται και να τις δεχόμαστε επειδή οι παντοκράτειρες θέλουν πρώτες ύλες. Δεν λέω ότι υποστηρίζεις τους πολέμους ή τις θηριωδίες, απλά λέω την απόψή μου.

Μου άρεσε πολύ το σχόλιο σου για την "άλλη" Αμερική Παράγραφος, thanx :)

Φιλικά,
Γιάννης

Πεμ Απρ 27, 05:03:11 πμ 2006  
Monsieur Le Docteur Ralph said...

"...Οπως είπε υπάλληλος του καταστήματος, νεαροί μπήκαν σε αυτό και αφού ζήτησαν από όλους να βγουν έξω, πέταξαν μολότοφ απαλλοτριώνοντας και εμπορεύματα..."

Έτσι χαρακτηρίζουν η ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ, και η ΑΡΓΥΡΩ ΜΩΡΟΥ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ τις προχθεσινές λεηλασίες. Ήθελα νά'ξερα ποιός τους έχει απάλλοτριώσει τον εγκέφαλο. Βέβαια έτσι όπως είναι γραμμένη αυτή η πρόταση (με τα ποδάρια δηλαδή) θα μπορούσε κανείς να πιστέψει πως ο υπάλληλος χαρακτήρισε τις λεηλασίες ως απαλλοτριώσιες. Μπράβο κορίτσια.

Πεμ Απρ 27, 06:27:03 πμ 2006  
paragrafos said...

@ Disposition21 (5.03 πμ)

Κύριε Γιάννη,
είστε πολύ ευγενικός άνθρωπος και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Εν τω μεταξύ επιτρέψτε μου δυο διευκρινίσεις:

Α. Για τον Β΄παγκόσμιο ο Στάλιν είπε: η Αγγλία έδωσε το χρόνο, η Αμερική το χρήμα κι εμείς το αίμα. Ασφαλώς και δεν υποτιμώ τη θυσία των Σοβιετικών. Απλώς ήθελα να θυμίσω και την οφειλή μας προς τις ΗΠΑ.

Β. Πώς θα μπορούσα να "δικαιολογήσω" θηριωδίες; Αλλο η εξήγηση και η αιτιολόγηση κι άλλο η Δικαιολόγηση.


Με αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Απρ 27, 08:27:15 πμ 2006  
aphrodite said...

@andy,
παιδιά,

συγνώμη για την απότομη εξαφάνισή μου χτες, εδέχθην αιφνιδιαστική (και άνανδρη, μόνον κορίτσια!)επίθεση από τρομοκράτες κάτω του 1.20, με ισλαμικό μένος & αμερικάνικη τεχνολογία... Μέχρι να σηκώσω τα μαχητικά μου (καλά, δεν πήρα πρέφα τίποτε, βασιζόμουν στο Πανεθνικό Σύμφωνο Ειρήνης "ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟΣ", ήταν και το Stealth στο συνεργείο, ξέρεις, σέρβις-κήρωμα), ε, τις έφαγα κανονικά αέρος-εδάφους, έκλαιγα το αεροπλανοφόρο μου, δεμένο στη μαρίνα, ακόμη το πληρώνω γραμμάτια!

Ξάγρυπνη νύχτα (ο εχθρός είναι πολύ πιο διαβασμένος, καλά εξοπλισμένος και, το κυριότερο, ευφάνταστος) και συνεχίζω με ξάγρυπνη μέρα, μπαρουτοκαπνισμένη αλλά έχοντας πετύχει μια εύυθραυστη, προσωρινή ειρήνη... (μέχρι νεωτέρας, φαίνεται έχω πετρέλαιο και δεν το ξέρω, πώς να τους το δώσω ΟΛΟ να τελειώνουμε!)

Οπότε... σε άφησα με τις μαύρες σκέψεις της Condie, που για να παραφράσω τη διαφορά της από έναν τρομοκράτη, ότι μ'εκείνον τουλάχιστον you can negotiate!...

Συνεχίζω κι επανέρχομαι, πρέπει να την μελετήσω λίγο από πλάνα αρχείου, εμένα όταν κάτι το θέλω πάαααρα πολύ, όπως να βοηθήσουμε να συνέλθει η ατμόσφαιρα χτες, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να κάνει την παπια, αυτή πώς τα καταφέρνει...?....
:-)

Πεμ Απρ 27, 08:39:30 πμ 2006  
Cyber-Dust said...

Ο κάθε λαός έχει δικαίωμα στην χρήση πυρηνικής ενέργειας. Αυτά είπε ο πρόεδρος του Ιράν, αλλά οι αντικημενικημερικάνοι το μετέφρασαν με “ο κάθε λαός έχει δικαίωμα στα πυρηνικά όπλα.” Αυτό είναι που πέρασε προς τα έξω και δημιούργησε όλο το σάλο. Το ακούσαμε ακόμα και εδώ σε αυτό το φόρουμ. Μετά και κατόπιν εορτής το ανασκεύασε το cnn, αλλά ποιος το έμαθε αυτό. Αμερικάνικη προπαγάνδα.

Πεμ Απρ 27, 08:54:15 πμ 2006  
sspyros said...

Θα επικεντρωθώ στον αντιαμερικανισμό.Οπως είπε και κάποιος φίλος εδώ,αυτό δεν εγινε με παρθενογένεση,ούτε τρελλάθηκαν όλοι και είναι εναντίον των ΗΠΑ.
Είναι ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής των Αμερικανών που για να συντηρηθεί πρέπει να καταληστεύονται όλοι οι άλλοι.Οταν είσαι ο πιό σπάταλος λαός και επιβαρύνεις το περιβάλλον όσο όλοι οι υπόλοιποι,τότε δίνεις ένα καλό λόγο στους λαούς που υποφέρουν να στρέφονται εναντίον σου.Αυτά.

Πεμ Απρ 27, 09:21:48 πμ 2006  
Black Swan said...

Καλημέρα.
Αλλά κάποιοι δεν καταλαβαίνουν οτι στον κόσμο, ολόκληρο τον κόσμο, συμβαίνει σφαγή.
Θα το καταλάβουμε ή δεν θα το καταλάβουμε;
Συμβαίνει σφαγή ψυχών και σωμάτων. Συμβαίνει εκατόμβη.

Και θέλω να το πω με την (κατηγορουμένη) ξύλινη η ποιητική γλώσσα.

Ε να σήμερα προτιμώ τη γλώσσα την ξύλινη των καφενείων που όλα εύκολα τα εξετάζει αλλά κάποτε φθάνει και στον πυρήνα της αλήθειας.

Με την πρόχειρη ξύλινη γλώσσα θέλω να μιλήσω, από απόλυτο σεβασμό προς το ξύλο.

Με απόλυτο σεβασμό προς το υλικό που μας ζέστανε, που μας ταξίδεψε, που μας προστάτεψε και που θα μας ντύσει στον δρόμο προς την τελευταία μας κατοικία.

Με το υλικό που έντυσε τους ανιόντες και κάποιες φορές με απέραντη τρυφερότητα έκλεισε στη θήκη του, τους κατιόντες.


Με ξύλινη γλώσσα και με τις ακκίδες καρφωμένες στον ουρανίσκο.

Γιατί οι δήμιοι έχουν σηκώσει το τσεκούρι πάνω από τον σβέρκο μας.
Κι αν δεν βλέπεις το τσεκούρι και τον δήμιο, δεν πάει να πει ότι είσαι αθώος.

ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ


Ή νεκρός που απλώς αναμένει τη ληξιαρχική πράξη του θανάτου του.

Για να ντυθεί στο ξύλο, χωρίς ποτέ να έχει ταξιδέψει μ' ένα σπασμένο καράβι.

Μ' ένα μαύρο μεθυσμένο καράβι του Ρεμπώ.

Ένας νεκρός με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, που τον παραμονεύουν τα όρνεα των εταιρειών.

Και που ξέρουν ότι ψυχορραγεί από άγρια πείνα ελπίδων.
Και περιμένουν πότε θα παραδώσει ψυχή, άρα και σώμα.
Και θα τον κατασπαράξουν.

Χωρίς διάκριση ψυχής, σώματος, ελπίδος.

Γιατί τα όρνεα δεν έχουν γεύση.

Έχουν μονάχα την ξύλινη γλώσσα της πείνας.

Την ακόρεστη γλώσσα.

Που με έναν κρωγμό μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο.
Οπότε, μονάχα με ξύλινη γλώσσα μπορείς να εκθέσεις το σώμα σου.

Έχοντας βεβαίως υπόψη ότι και η κάθε μορφής και υφής εξουσία από ξύλο είναι καμωμένη.

Μίλα ξύλινα.

Όπως μας καίνε να τους κάψουμε.


Αυτό τα γελοία τοτέμ, στην εξουσία των ΕΠΑ , από ξύλο είναι καμωμένα. Κι όλος μαζί ο απέραντος εσμός που χορεύει τον χορό του Θανάτου γύρω από τα εμβληματικά τοτέμ.

Και τα ηλίθια ανθρωπάκια του αμερικανικού πατριωτισμού που ψηφίζουν για εκατομμύρια θανάτους λες και ψηφίζουν τα γελάδια τους.

Γελάδια.

Ου να μου χαθείτε, ζώα της ισχύος.

Κι από κοντά τα άλλα ζώα που φιλοσοφοποιούν την ισχύ για να φυλάξουν τη ζωούλα του.

Οι χέστες.

Δεν είναι γελάδια.
Είναι σκεπτόμενα γουρούνια.
Σκέπτονται με τη γλώσσα τους.

Με την ίδια ίδια ξύλινη γλώσσα που δεν έχει γεύση.
Και γλύφει περιττώματα για να φάει αστακό.

Χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει τη γεύση του ενός από το άλλο.
Όλα ίδια.

Στον κόσμο ολόκληρο συμβαίνει σφαγή κι εσείς θεωρείτε ότι το αίμα είναι σως στη νέα κουζίνα της παγκοσμιοποίησης.

Υστερικός αντιαμερικανισμός; Ναι!


Υστερικός αντιαμερικανισμός με ξύλινη γλώσσα.

Καλύτερα αυτό, παρά να μας κάψουν σαν ξύλα στο τζάκι τους την ημέρα των Ευχαριστιών.


ΥΓ. Χαράμισα, φαίνεται, τη ζωή μου παίζοντας πρέφα στα καφενεία των απώτατων συνόρων και η γλώσσα μου έγινε ξύλινη επειδή άκουγε να τρίζουν οι φλέβες των αθώων.

Ίσως και να τη χαράμισα εκείνες τις στιγμές που γυρίζαμε ανάποδα τις βάρκες για να διορθώσουμε την ξύλινη καρένα.
Από ξύλο ήταν οι βάρκες.
Ξύλινη γλώσσα είχαν οι βάρκες. Νηολόγιο ξύλου είχαν οι βάρκες.

"Ανατροπή", φωνάζαμε όλοι μαζί και το ταξιδεμένο ξύλο γύριζε ανάποδα και η καρένα κοίταζε τον ουρανό. Ανατροπή.
Μ' αυτή τη λέξη έμαθα να μιλάω την ξύλινη γλώσσα.
ΓΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ

Πεμ Απρ 27, 09:25:24 πμ 2006  
MainMenu said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 09:26:37 πμ 2006  
MainMenu said...

Black Swan said...
Κι από κοντά τα άλλα ζώα που φιλοσοφοποιούν την ισχύ για να φυλάξουν τη ζωούλα του.

Οι χέστες.

Δεν είναι γελάδια.
Είναι σκεπτόμενα γουρούνια.
Σκέπτονται με τη γλώσσα τους.

Με την ίδια ίδια ξύλινη γλώσσα που δεν έχει γεύση.
Και γλύφει περιττώματα για να φάει αστακό.

Χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει τη γεύση του ενός από το άλλο.
Όλα ίδια.


Μαυρε Κύκνε γράφεις...και ζωγραφίζεις...οταν τα παιρνεις μ αρεσεις πιο πολυ ακομα.

Πεμ Απρ 27, 09:31:08 πμ 2006  
Zoros said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 09:39:52 πμ 2006  
glenn said...

Είπες ΝΔ: "Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους)..."

Καθόλου αντεθνικό. Άλλο τι νομίζει ο λαός ότι πρέπει να γίνει και άλλο το το τι θα πράξει τελικά η κυβέρνηση. Άλλωστε διακυβέρνηση με δημοσκοπήσεις είναι παράλογη.

Για μένα τέτοια σχιζοειδής στάση έχει τα θετικά της. Οι αμερικανοί ικανοποιημένοι γιατί απ' την κυβέρνηση θα πάρουν αυτό που θέλουν. Οι πέρσες ικανοποιημένοι επίσης, αφού ο ελ. λαός τους συμπαθεί και τους στηρίζει. Ποιος άλλος λαός το επιτυγχάνει αυτό, δηλ. να τα έχει καλά και με τους δύο;

Να και το παράδειγμα του πως λειτούργησε αυτό στην πράξη. Οι Σέρβοι παραμένουν "φίλοι", μολονότι ταχθήκαμε επισήμως υπέρ των βομβαρδισμών. Γιατί; Διότι ανεπισήμως είχαμε διαδηλώσεις - διαμαρτυρίες. Όλα μέλι γάλα (εκτός απ' τους φουκαράδες τους Σέρβους, βέβαια).

Πεμ Απρ 27, 09:43:42 πμ 2006  
Zoros said...

@cyber-dust
“Ο κάθε λαός έχει δικαίωμα στην χρήση πυρηνικής ενέργειας. Αυτά είπε ο πρόεδρος του Ιράν, αλλά οι αντικημενικημερικάνοι το μετέφρασαν με “ο κάθε λαός έχει δικαίωμα στα πυρηνικά όπλα.”

Αν πραγματικά θέλεις να κάνες ειρηνική χρήση, αφήνεις και τους ελεγκτές του ΟΗΕ να κάνουν τους ελέγχους τους.

Τα ίδια γινόντουσαν και με τον Σαντάμ πριν την εισβολή: έπαιζε τη γάτα με το ποντίκι με τους ελεγκτές και όποτε τον στρίμωχναν τους έδιωχνε. Γράφουν πολλοί για την άδικη εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ και εν πολλοίς συμφωνώ μαζί τους. Πριν όμως επαναστατήσουμε εναντίον των Αμερικάνων και του πολέμου τους (με τους 12 χιλιάδες νεκρούς), αν είμαστε πραγματικά ειρηνιστές και ανθρωπιστές θα έπρεπε να φωνάξουμε εναντίον του Σαντάμ και των 800.000 νεκρών Κούρδων (ξέχασα: τους θυμόμαστε και τους αγαπάμε μόνο όταν τους καταπιέζουν οι Τούρκοι) από χημικά όπλα και για τις 70.000 διώξεις αντικαθεστωτικών στο Ιράκ! Δεν είδα καμία όμως πορεία στην Ιρακινή πρεσβεία και καμία διαμαρτυρία τόσα χρόνια! Αυτή είναι εν τέλει η μόνιμη ένσταση μου. «Κλάνουν» οι Αμερικάνοι και επαναστατούμε, «αφοδεύουν» για χρόνια άλλοι και δεν μας καίγεται καρφί! «Τρελαθήκαμε» με το βομβαρδισμό των Αμερικανών στη Γιουγκοσλαβία, αλλά τους διεθνώς αναγνωρισμένους σφάχτες, Κάρατζιτζ-Μπλάντιτς, τους είχαμε αναγάγει σε ήρωες!
Αυτό εμένα μου λέει ότι δεν είμαστε ανθρωπιστές ή φιλειρηνιστές, αλλά, όπως εύστοχα παρατηρεί ο ΝΔ, απλά Αντιαμερικάνοι...

Και θα ήθελα απάντηση σε αυτό: ένα καθεστώς (Σαντάμ) που έχει τεστάρει χημικά σε άμαχο πληθυσμό, που κρατάει την εξουσία καταπιέζοντας το 70% του πληθυσμού της χώρας του (Σιίτες), που έχει ήδη εισβάλει σε ανεξάρτητη χώρα (Κουβέιτ), και που στον πόλεμο του κόλπου έστελνε χωρίς δισταγμό πυραύλους σκουντ χτυπώντας κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ, αποφασίζει να διώξει τους ελεγκτές του ΟΗΕ που ελέγχουν για όπλα μαζικής καταστροφής. Τι κάνουμε? Τον αφήνουμε? Αν τελικά τα έφτιαχνε (μην ακούσω επιχείρημα ότι δεν ήθελε να αποκτήσει!) και σκορπούσε μαζικό θάνατο σε αθώους (όπως έκανε στο παρελθόν) τι θα λέγαμε τότε?

Πεμ Απρ 27, 09:48:29 πμ 2006  
Ioannis said...

@ black swan:

Ό,τι να 'ναι.

Πεμ Απρ 27, 09:52:35 πμ 2006  
aphrodite said...

@black swan,

Στην επόμενη πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία, θα τυπώσω Τ-shirts με μπροστά:

"Κι αν δεν βλέπεις το τσεκούρι και τον δήμιο, δεν πάει να πει ότι είσαι αθώος..."

και πίσω:

"ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ!!!"

Εγραψες, πάλι έγραψες!!!

Πεμ Απρ 27, 09:55:46 πμ 2006  
aphrodite said...

Καθόταν η ηλίθια, ως ηλίθια, και θα ήθελε να καπνίζει, να έχει παρέα στη σκέψη που ερχόταν φοβισμένη:

Σε περίπτωση "μπραφ!" που έμπαινε δηλ. η κασέτα "Ελλάς" στο (made-in-Taiwan για) USA-labelled VCR μας, ποιός ακριβώς θα γινόταν ανιδιοτελής παρατρεχάμενός μας?

Ανιδιοτελής και παρατρεχάμενος, που να μην μας κάνει μετά σταθμό ΚΤΕΛ ιδίων συμφερόντων? Ετσι, από μόνος του, επειδή μας συμπαθεί βρε αδερφέ -ακόμη και για να τη σπάσει στο γείτονά του ή να μπει στο ρουθούνι της πλανηταρχίας...

Ρε λες αυτές οι ηλίθιες σκέψεις να φεύγουν από μόνες τους αν συμπληρώσει η ηλίθια 8-ωρο ύπνο?...

Πεμ Απρ 27, 10:36:59 πμ 2006  
hominid said...

Συμφωνώ απόλυτα με τον glenn. Ο συνδυασμός έντονου λαϊκού αντιαμερικανισμού και διακριτικού κυβερνητικού φιλοαμερικανισμού μάς έχει βγάλει παλικάρια. Ελπίζω, επίσης, να μείνει άθιχτο το οικοδόμημα της ελληνοαραβικής φιλίας, τα οφέλη της οποίας -στους καιρούς που ζούμε- μόνο τυφλοί δεν τα βλέπουν.

Πεμ Απρ 27, 10:43:56 πμ 2006  
aphrodite said...

@glenn,

Ενα μόνο να συμπηρώσω: είμαστε και η ευκολότερη διαδρομή τους προς ένα καλύτερο μέλλον - δουλειά, παιδεία, ανθρώπινη ζωή, καλύτερη αντιμετώπιση από των άλλων... τρισκατάρατων γειτόνων μας, και τέλος κοντά από ψυχολογική απόσταση (και όχι μόνον, είναι πιο έυκολο να μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο και να βλέπεις τους δικούς σου).

Κολλητός μου παντρεύτηκε Σέρβα (εξαιρετική γυναίκα) η οποία έχασε τη μισή της οικογένεια και είχε καταρρεύσει. Δεν το άντεχε που εμείς εδώ δεν είχαμε βγει στους δρόμους να ξηλώσουμε τα πεζοδρόμια, αλλά και καταλάβαινε ότι εάν κουνιόμασταν θα την πληρώναμε όλοι - η ζωή της εδώ είναι ένας απίστευτος συμβιβασμός, αλλά είναι καλύτερης ποιότητας από αυτόν που ζούσε εκεί...

Πεμ Απρ 27, 10:54:38 πμ 2006  
maika said...

@aphrodite

..στην περίπτωση "μπραφ" πρώτα απ΄ όλα,οι πιο μες στα πράγματα έλληνες θα την έκαναν στο εξωτερικό και καλά για να βοηθήσουν τη χώρα από κει... (μετά το breakfast)!!

.. ανιδιοτελώς θα μας βοηθούσε μόνο ο Λούκουλος αλλά επειδή και αυτός δεν υπάρχει θα μέναμε και πάλι μόνοι με γνώσεις και θεωρίες που δυστυχώς δε λειτουργούν σαν ασπίδα στις βόμβες και στο χαμό...

Πεμ Απρ 27, 10:57:50 πμ 2006  
maika said...

@black swan

..η πιο ωραία γλώσσα είναι αυτή που μιλάει σε όλους... αυτή που χρησιμοποίησες!!

Πεμ Απρ 27, 10:59:48 πμ 2006  
heinz said...

Το ξαναλέω: Όλη η συζήτηση, και σ' αυτό και στο προηγούμενο post, είναι συζήτηση περί ηθικής.
Τίποτε άλλο δεν αποτελεί το υπόβαθρο των επιχειρημάτων εδώ, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου.

Κρίνουμε το σωστό/λάθος, λογικό/παράλογο, ψευδές/αληθές, ευνόητο/ανόητο, με βάση ένα σύμπαν ιδιοκατασκευής μας αυτό που ο Mickey, ο Glenn, εγώ και ίσως κι άλλοι, θα ονόμαζαν "a domain of axioms" - αξιωματικό σύμπαν.
Έκαστος και το δικό του conceptual domain και συναντιόμαστε σ' ένα consensus domain όπου αναδύεται η επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον ορισμό της αλήθειας, όπως προτάθηκε από τον Tarski:
"ένα θεώρημα είναι αληθές αν μπορεί να αναχθεί στα βασικά αξιώματα του σύμπαντος στο οποίο εμφανίζεται".

Κατά συνέπεια, ποιό είναι το βασικό μου αξίωμα, όχι μόνο σε τούτη την κουβέντα, αλλά σ' όλη την κοσμοθεωρία μου?

Η ανθρώπινη ζωή έχει υπέρτατη αξία.

Αυτό είναι καθαρά μια αξιωματική θέση, δεν μπορώ δηλαδή να το αποδείξω, αλλά και δεν με ενδιαφέρει: είναι έτσι γιατί έτσι μου αρέσει κι όποιος δεν συμφωνεί, όξω απ' την παράγκα - ουστ!

Κατά συνέπεια και αναπόφευκτα, πάνω σ' αυτό το αξίωμα (που καταφανώς δεν το διεκδικώ σαν καινοφανές!!!), στηρίζω μια σειρά από θέσεις (και δράσεις, συγκεκριμένα: στην Τουρκία δεν μπορώ να πάω εύκολα, αν μπορώ καθόλου δηλαδή).

Εκεί εδράζεται και η αντίθεσή μου σε ό,τι αφορά την πολιτική των ΗΠΑ. Θίγεται έως αμφισβήτησης το βασικό μου αξίωμα.

Προσέξτε! Αν συμφωνήσετε με το βασικό μου αξίωμα, ακριβώς όπως διατυπώθηκε, η η αντίθεσή στην πολιτική των ΗΠΑ ως ολότητα, είναι αναπόδραστη. Δε χρειάζεται να το πάρω βήμα-βήμα φαντάζομαι, όλοι έχουμε μυαλό να κάνουμε τα λογικά βήματα.

Υ.Γ. Δεν έγραψα τίποτε παραπάνω (μάλιστα πολύ λιγότερα) απ' όσα θαυμάσια διατύπωσε ο Black Swan @ 9:25 σήμερα. Είπα τα ίδια αλλά με πραγματικά ξύλινη γλώσσα.

Πεμ Απρ 27, 11:21:22 πμ 2006  
heinz said...

Για παράδειγμα:

ΝΔ said...

Είτε διότι μπορεί (ναι, ενδέχεται και αυτό!) οι Η.Π.Α. να έχουν δίκιο, είτε – πιο κυνικά – διότι με συμφέρει. Δεν είναι δυνατόν να βάζω το πείσμα μου πάνω από το δίκαιο ή το συμφέρον!

Υπάρχει εδώ μια αντίληψη υπερβατικότητας του δικαίου και του συμφέροντος.

Συμφέρον μου blog-efent είναι, να μην καταρρεύσουν οι αξίες μου. (και πάμε στο προηγούμενο post μου).

Πεμ Απρ 27, 11:27:56 πμ 2006  
tslyns said...

apousia said:
"@hioniam
Επειδή η σιωπή είναι συνενοχή,το σχόλιο των 10.46μ.μ,
είναι το λιγότερο,απαράδεκτο.
"

Ενω το σχολιο των 11:01 ηταν υποδειγμα διαλεκτικης.
(απλα συμπληρωνω, δεν διαφωνω)

Νικο sorry αλλα δεν καταλαβαινς την επιλεκτικοτητα σου στην διαγραφη (ιδιου επιπεδου χυδαιοτητας) σχολιων.

Πεμ Απρ 27, 11:33:41 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Είπα να μην σχολιάσω τα σχόλια - γιατί η εμπάθεια χτυπησε κόκκινο: με είπαν (έμμεσα ή άμεσα) χέστη, ηλίθιο, πολεμοκάπηλο (ότι είμαι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης - από που βγαίνει αυτό; - για οικονομικές κυρώσεις είναι ο λόγος).

Κι όλα αυτά γιατί ζήτησα να μην αντιδρούμε με αυτοματα αντανακλαστικά (σαν τα σκυλιά του Παβλόφ) αλλά να κρίνουμε και να σκεπτόμαστε χωριστά κάθε περίπτωση.

Απαντώ μόνο στο τελευταίο σχόλιο του Heinz:

α)ως σκεπτικιστής δύσκολα θα δεχθώ ΈΝΑ αξιωματικό σύμπαν που καθορίζει όλες τις αποφάσεις.

β) Αλλά έστω και να το δεχθώ, και να δεχθώ ως υπέρτατο το αξίωμα του ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΗ (έτσι το διατύπωσε ο Σβάιτσερ).

γ)Αν (λέω αν!) η Αμερικανική πολιτική μερικές φορές συμβαδίσει με αυτό το αξίωμα. Εξακολουθεί
"η αντίθεσή στην πολιτική των ΗΠΑ ως ολότητα, να είναι αναπόδραστη";

Παίρνετε ως ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ δεδομένο ότι ΚΑΘΕ πράξη των ΗΠΑ είναι εναντίον της ζωής.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ!

Ενώ δέχομαι πως οι περισσότερες κινήσεις τους είναι έτσι, δεν μπορώ να τις χαρακτηρίσω ως Σατανά που αναγκαστικά πράττει μόνο κακό. Αυτός ο μανιχαϊσμός και δογματισμός με χαλάει.

Δεν είμαι υπέρ η κατά των ΗΠΑ. Είμαι υπέρ της λογικής και της ελεύθερης κρίσης! Γκέγκε;

Πεμ Απρ 27, 11:48:10 πμ 2006  
paragrafos said...

Έχω την αίσθηση ότι το σημείο "αντιαμερικανισμός" ενεργοποιεί στο καθένας μας πολυ διαφορερικά αντανακλαστικά. Ας δούμε την τυπολογία και την παθολογία ορισμένων τύπων αντιαμερικανισμού!


Αντεαμερικανισμός τύπου Α:
- οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ενέχονται σε εγκληματα κατά της ανθρωπότητας (Βιετναμ, Χιλη κλπ)
- Αυτες οι κυβερνήσεις έχουν την ανοχή τού αμερικανικού εκλογικού σώματος.
Συμπεράσμα: άρα όλοι οι αμερικανοί είναι έχοχοι, ζήτω ο Αντιαμερικανισμός!

Με την ίδια λογική:
- Οι τουρκικές κυβερνήσεις ενέχονται σε εγκλήματα κατά της των Αρμενίων, Ποντίων, Κύπρίων και Κούρδων.
- Και ο τουρκική κοινή γνώμη δεν ανανγωρίζει ότι έγιναν αυτά τα εγκληματα.
Συμπέρασμα: άρα όλοι οι Τούρκοι είναι αμετανόητοι εγκληματιίες και ένοχοι, ζήτω ο Αντιτουρκισμός.

Με την ίδια λογική:
- Η Γερμανικές κυβερνήσεις εξοπλίζουν συστηματικά την Τουρκία με άρματα μάχης που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των Κούρδων
- Οι Γερμανικές κυβερνήσεις είναι η εκφρασή της γερμανικής κοινής βούλησης
Συμπέρασμα: άρα όλοι οι Γερμανοί ευθύνονται για τις σφαγές των Κούρδων, οπότε: ζήτω ο Αντιγερμανισμός.

ΜΕ την ίδια λογική:
- Οι περισσότεροι Άραβες μουσουλμάνοι δεν βλέπουν με κακό μάτι την αυτοκτονική τρομοκρατία της Αλ κάιντα εδώ κι εκεί
- Η ανοχή στην τρομοκρατία είναι συνενοχή
Συμπέρασμα: άρα όλοι οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι είναι δυνάμει τρομοκράτες.

Η αναφορά στα "γελάδια" έθεσε το ζήτημα της "συλλογικής ευθύνης". Μόνο που τα πράγματα είναι, κατά την ταπνεινή γνώμη, κάπως πιο πολύπλοκα.

Και κλείνω αυτόν τον τύπο αντιαμερικανισμού με ενα ερώτημα: ποσο "υπεύθυνος-ένοχος" μπορεί να είναι για τις πράξεις ή και παραλείψεις τών κυβερνήσεών του ένας λαός ή μια κοινή γνώμη που εύκολα χειραγωγείται ιδίως όταν κληθεί να παρει θέση εν μέσω από τεχνητά οξυτάτων κρίσεων;

Με αγάπη

Παράγραφος

(άλλη ώρα, οι άλλοι τύποι, κι αν βρούμε χρόνο!)

Πεμ Απρ 27, 11:57:44 πμ 2006  
heinz said...

ΝΔ said...

"Γκέγκε?"

Yok!

Εγώ καταρχήν δεν απέδωσα σε κανέναν, πολύ περισσότερο σε σας τέτοιους χαρακτηρισμούς.

"α)ως σκεπτικιστής δύσκολα θα δεχθώ ΈΝΑ αξιωματικό σύμπαν που καθορίζει όλες τις αποφάσεις."

Δεν είπα τέτοιο πράγμα!! Αλλά, κάθε αξιωματικό σύμπαν που παράγουμε στα πλαίσια ενός niche - κατά περίσταση - καθορίζεται από την κοσμοθεωρία μας, που επίσης είναι ένα αξιωματικό σύμπαν. Ή μήπως όχι?

"Παίρνετε ως ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ δεδομένο ότι ΚΑΘΕ πράξη των ΗΠΑ είναι εναντίον της ζωής.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ!"

Αυτό - μετά συγχωρήσεως - είναι αυθαίρετο. Είναι πολύ εύκολη η διάσπαση της πολιτικής των ΗΠΑ (και κάθε φαινομένου) σε "πράξεις", σα να ήταν θεατρικό έργο, ή σαν τη θεωρία των σταδίων των σταλινικών!!! Τα κακά της ανάλυσης...
Αυτό που εγώ εξετάζω, είναι η οντότητα ΗΠΑ σε σχέση με το σύστημα ΓΗ!!

Τα περί μανιχαϊσμού τα αφήνω ασχολίαστα γιατί είναι τόσο έξω από αυτό που λέω, που δεν γίνεται μπω σε μια τέτοια διαδικασία.

Tamam??

Πεμ Απρ 27, 11:59:33 πμ 2006  
paragrafos said...

εν μέσω (τεχνητά) οξυτάτων κρίσεων;

Πεμ Απρ 27, 12:05:26 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Ένα από τα χαρακτηριστικά των αντι-(...)-ισμών είναι η παθητικότητα που τους διακρίνει.

Υπάρχει ένας εχθρός. Ο εχθρός αυτός είναι απόλυτος, και είναι ο μόνος εχθρός. Για αυτό και μόνο η εξαφάνισή του είναι νοητή. Για αυτό και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα -νομικά, οικονομικά, ηθικά, ιδεολογικά- εναντίον του εχθρού, ακριβώς γιατί αυτά είναι μέσα περιορισμένα, ατελή: είναι μέσα που δεν προϋποθέτουν την ολοκληρωτική του απόρριψη, αλλά κάποιο κοινό έδαφος μαζί του. Το μποϋκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων (αν εξαιρέσεις μερικά πολεμικά είδη, η χώρα αυτή δεν παράγει τίποτα που δεν είναι διαθέσιμο και αλλού), η προσπάθεια να πειστεί αυτό το 73,8% ότι δεν θίγονται κάποια συμφέροντα της Ελλάδας αν πάρει μία στάση κατά των ΗΠΑ ή η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει την Α ή Β στάση στο Συμβούλιο Ασφάλειας, είναι τέτοια μέσα -στην καλύτερη περίπτωση άσκοπα, και στην χειρότερη διακοσμητικά. Για τους ίδιους λόγους, ό,τι κάνουν οι αντίπαλοι του εχθρού, είναι δικαιολογημένο (παράπλευρες απώλειες έχει και το "αντάρτικο" στο Ιράκ - μάλιστα, τελευταία έχει ΜΟΝΟ παράπλευρες απώλειες).

Όταν όμως η εξαφάνισή του είναι αδύνατη, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αμερικής και της Τουρκίας, τι κάνει ο αντί-(...)-στης; Τίποτα - γιατί κατά την γνώμη του κάθετι είναι άσκοπο. Εξαιρούνται μόνο θεατρικές ενέργειες ("επαναστατική γυμναστική" τις έλεγαν στα αθάνατα eighties), γιατί αυτές απλώς επαναλαμβάνουν τις θέσεις του αντι-(...)-στή: π.χ.,ρίχνει μολότωφ σε τράπεζες άσχετων ωρών, λέει "καλά τους κάνανε" στις 9/11 ή "χέστες" όσους δεν συντάσσονται με την Al-Quaeda και τον Μιλόσεβιτς, κτλ. Άλλωστε, και μόνο εκφράσεις όπως "αυτοκρατορία" ή "πλανητάρχες" αυτή την παθητικότητα δείχνει. Τωρα πως αυτή η πανίσχυρη "αυτοκρατορία" έχει ένα "χαζό" για αυτοκράτορα, ή δεν μπορεί να πείσει ούτε και τους πιο πιστούς της "δορυφόρους" (π.χ. Γερμανία) να την ακολουθήσουν, είναι άγνωστο.

Πολλοί αντι-(...)-στες μιλάνε και για ηθική. Βέβαια το πρόβλημα με την ηθική είναι ότι οι επιταγές της πρέπει να είναι γενικεύσιμες: να ενεργείς σαν ο κανόνας που θεμελιώνει τις πράξεις σου είναι νόμος γενικής εφαρμογής έλεγε ο Καντ. Δεν είναι πολύ πειστικός ο αντιαμερικανισμός από όσους δεν μάζεψαν ούτε πέντε ψωροϋπογραφές για την γενοκτονία στο Θιβέτ, ή χειροκροτούσαν την Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν (επειδή είμαι και κάποιας ηλικίας, θυμάμαι ότι την έλεγαν "αναγκαίο κακό" τότε, α-λα Bush). Άλλωστε, για αυτήν την ανηθικότητα ακριβώς κατηγορούν τις ΗΠΑ, όταν λένε ότι αντιμετωπίζει την Β. Κορέα ή το Πακιστάν διαφορετικά. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα πυρηνικό θρίλερ τη φορά;

Πεμ Απρ 27, 12:19:42 μμ 2006  
MainMenu said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 12:26:43 μμ 2006  
MainMenu said...

ΝΔ ειπε

γκέγκε;

χιχι
Μπήκε η άνοιξη. Ο άκαρδος Απρίλης μας ΄τσιτσίδωσε χωρίς να μας ρωτήσει. Μέσα στους πολέμους και τον πρώτο ιδρώτα και τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια.

πάνω που είχαμε ξεχαστεί...

Πεμ Απρ 27, 12:31:50 μμ 2006  
MainMenu said...

κι εσυ ΝΔ πας γυρευοντας με το γερακι φατσα καρτα...:) δεν πιστευω πως ο Μαυρος Κυκνος ήθελε να σας θείξει πάντως...τό πως νιωθει εξέφραζε...:)


Αυτοκριτικη
Κανεις μας δε θελει τη βια και τον πολεμο...ο καθενας μας προσπαθει να βγαλει νοημα απο αυτο τον παραλογισμο...και νοημα δε βγαινει. Κουραστηκα...και οι δικες μου παρελασεις μπροστα σε καημένους μπάτσους, με δακρυ απο δακρυγονο, μια τεχνητη ευαισθησια εκφραζουν...αλλα τι να κανω; και το αλλο παραλογο μου φαινεται που κανετε εσεις ΝΔ...κι εσεις λετε οτι καταλαβαινετε ενω ολα ειναι ακατανοητα. Βια και παραλογισμος

Πεμ Απρ 27, 12:41:53 μμ 2006  
mickey said...

Καλημέρα!

Επαναλαμβάνω όπως ξεκίνησα χθες:

"Αρκετά σχόλια τείνουν προς το γενικό Αντί-Υπέρ με πολλές γενικεύσεις και λογικές ακροβασίες. Συγγνώμη, αλλά με μεμονωμένα παραδείγματα, δε μπορούμε να γενικεύουμε ούτε για ένα κράτος 250.000.000 ούτε για Κυβερνήσεις και Οργανισμούς που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη."

"Ο black swan πάντως, αν και με ωραίο, "κεκοσμημένο" λόγο, παρασύρεται σε γενικεύσεις και αφορισμούς. Περισσότερα points και λιγότερα fallacies, please. Δε μιλάμε για ποίηση :)"

Καλή η ζεστασία του ξύλου, τα γελάδια, τα γουρούνια και οι αστακοί, αλλά δε νομίζω πως προσθέτουν κάτι παραπάνω από εντυπώσεις. Τα ίδια θα μπορούσαν να γραφτούν πολύ πιο απλά.

Το ...συμπέρασμα; Κουρδισμένα ανθρωπάκια, ηλίθιοι, χέστες και στον Υστερικό Αντιαμερικανισμό λέμε: Ναί!

Όσοι θαυμάζουν και συμφωνούν, άραγε διάβασαν και κατάλαβαν το σχόλιο ή παρασύρθηκαν σε μαγικά ταξίδια με το "καράβι του Ρεμπώ" και ξέχασαν να δουν το "δια ταύτα";

Δεν υποστηρίζω φυσικά ούτε τις σφαγές και τους Μπουσάτους (το δήλωσα εξ' αρχής) ούτε κάποιες "περίεργες" διατυπώσεις στο post του ΝΔ (τις επεσήμανα και έκανα την κριτική μου το βράδυ). Όμως ΚΑΙ κατανόησα ΚΑΙ συμφωνώ με τη γενική ιδέα (με άλλες διατυπώσεις θα αναδυόταν καλύτερα πιστεύω).

Φοβάμαι πάντως πως το blog δε συνίσταται για ζωντανές και ουσιαστικές συζητήσεις, καθώς χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα στη μάχη των εντυπώσεων και το timing των σχολίων. Πιστεύω πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις για αυτό ;)

Πεμ Απρ 27, 12:48:03 μμ 2006  
Black Swan said...

Ηρέμησα;

Αλλά Κ.Δήμου εσείς θέλετε να τα εξετάσετε με ψυχρή ορθολογιστική λογική.


Προσωπικά χαίρομαι που έχω δαπανήσει δεκαπέντε χρόνια απ' τη ζωή μου υποστηρίζοντας ότι, εκείνο που η λογική μας ζητάει δεν είναι να φανούμε για μια ακόμη φορά καλοί μανιχαϊστές επιλέγοντας, πάση θυσία, ανάμεσα στη μαγεία της καρδιάς και στον ορθολογισμό, τη στιγμή που τα δύο έχουν σε απερίγραπτο βαθμό διαστρεβλωθεί από την ανθρώπινη ανοησία.

Προσπάθεια μου είναι να κάνω την εκμυστήρευση να ακουστεί κάτω απ' την πειθώ: ιδού το τέλος των πολέμων.

Πεμ Απρ 27, 12:48:34 μμ 2006  
mickey said...

Και για να γίνω πιο κατανοητός, όταν επί δεκαετίες κυβερνούσαν το δικό μας κράτος οι γνωστοί "λαοπλάνοι" με τα γνωστά αποτελέσματα (τους οποίους υποθέτω πως εσείς ως ΩΡΙΜΑ σκεπτόμενοι άνθρωποι ΔΕΝ ψηφίσατε), θα σας άρεσε να σας αποκαλούν συλλήβδην "κουρδισμένα ανθρωπάκια", "ηλίθιους", "χέστες", "γελάδια" και "γουρούνια" που "γλύφουν περιττώματα";

Πεμ Απρ 27, 12:54:26 μμ 2006  
mickey said...

Οι πιο πολλοί βλέπουν στην Αμερική τις κυβερνήσεις, την εξωτερική πολιτική, το εμπόριο των όπλων και το 30,40,50 ή 60% που επικροτεί ενίοτε μια επέμβαση σε μια ξένη χώρα ή ακόμα και τη χρήση ακραίων μέτρων, όπως τα πυρηνικά. Οι ...υπόλοιποι ΔΕΝ υπάρχουν;

Αν πάντως ο Black Swan όντως "ηρέμησε", καλό θα ήταν να δει πιο ψύχραιμα τα πράγματα και με λιγότερες γενικεύσεις. Ο ωραίος και "κεκοσμημένος" λόγος του (τουλάχιστον προσωπικά ποτέ δεν τον είπα ξύλινο), μπορεί να συνδυαστεί άψογα με επιχειρήματα (ακόμα κι αν συνοδεύονται από υπερβολές). Το έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν, ακόμα και σε αυτό το post (κάποια προηγούμενα σχόλια ήταν σαφώς πιο ισορροπημένα, χωρίς να χαρίζονται στους ...Μπουσάτους).

Πεμ Απρ 27, 01:06:54 μμ 2006  
apousia said...

@tslyns
Δεν το είδα,πραγματικά.Ίσως μπήκε όταν έγραφα,και δεν γύρισα πίσω.
Θα το στηλίτευα επίσης,μην μου αποδίδετε μονομέρεια.
Άλλωστε με τον guerrero,είχα μια συζήτηση αλλού,και θεωρώ πως δεν είναι αυτό που μερικές φορές αφήνει να περνάει προς τα έξω..

Πεμ Απρ 27, 01:09:30 μμ 2006  
paragrafos said...

Με συγχωρείε για το άσχετο...)

Καλού κακού
θα κρατώ στο χέρι
τριαντάφυλλα ανθισμένα,
γιατί δεν θέλω να ξεχάσω πως είμαστε πεταλούδες θνητές
από σκόνη καμωμένες
κι όταν θα σε βλέπω να κλαις,
με το μάγουλο θα ξεριζώνω τα αγκάθια
να σου προσφέρω στη ψυχή ροδόσταμο με αγάπης αίμα
κι όταν σε βλέπω να γελάς
με ροδοπέταλα θα ραίνω την πνοή σου
κι ας είναι η χαρά μας ψέμα!


Με απέραντη αγάπη


Παράγραφος


[Στη φίλη μου Κ. και στην κορούλα της Μ. που αύριο το πρωί μπαίνει στο χειρουργείο για τρίτη φορά - καρκίνος στον εγκέφαλο.]

Πεμ Απρ 27, 01:12:40 μμ 2006  
Black Swan said...

@ Mickey
Νομίζω ότι το «ξύλινο» κείμενο αφορούσε τις εξουσίες και μόνο.
Γιατί τέτοιοι άνθρωποι δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, αρκεί να επιστρέψουν στην κατάσταση του άψυχου.


Επιπλέον, οποιαδήποτε πιθανή μορφή αντάρτικου απέναντι στη βιαιότητα μοιάζει μάταιη, εφόσον οι μελλοντικές της συγκρούσεις έχουν κιόλας προπωληθεί σαν αναπαραστάσεις εξευτελισμών.
Από την άλλη, δεν βοηθάει καν το να σωπάσεις, αφού η ομιλία μπροστά στην οποία μια τέτοια σιωπή θα διατηρούσε κάποιο νόημα, έχει ήδη σιγήσει πρώτη.

Αναθέτοντας στον ξεδιάντροπο θετικισμό των σκεπτόμενων μηχανών να μιλάει αντί για μας και για λογαριασμό μας, μεταδώσαμε στη σκέψη μας τη σιωπή παγωμένων εκτάσεων που δεν μας ανήκουν πια και που ο ορίζοντάς τους προσφέρεται σ' ένα πεθαμένο βλέμμα, το οποίο ψάχνει δίχως να ζητάει τίποτα.



Τα βήματα αυτά, γνωστά από το αίνιγμα που έθεσε η Σφίγγα στον Οιδίποδα, ο βασιλιάς Λουδοβίκος, ο λεγόμενος Τρελός, εξακολουθούσε εντούτοις να τα κάνει, ενώ εμείς όχι. Πρέπει να πάμε αλλού.

ΥΓ. Ωραία θα 'ταν να πηγαίναμε εκεί όπου η θάλασσα θυμάται ακόμη ότι υπήρξε μητέρα μας κι ότι ο αέρας έπιανε τα κάρβουνα με τα χέρια.

Πεμ Απρ 27, 01:18:30 μμ 2006  
apousia said...

@black swan
Ωραία θα ήταν,ναι!
Δεν αρκεί όμως μόνο να το θέλουμε,πρέπει και να μπορούμε.
Και δεν μπορούμε να πάμε..

Πεμ Απρ 27, 01:22:52 μμ 2006  
Viennezos said...

Γράφει ο Ν.Δ.:
«ότι είμαι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης - από που βγαίνει αυτό; - για οικονομικές κυρώσεις είναι ο λόγος»

Ως γνωστόν μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν είναι (από καιρό πια) μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ. Όποιος υποστηρίζει την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν υποστηρίζει όχι μόνο οικονομικές κυρώσεις αλλά – έστω έμμεσα και σε τελευταία ανάλυση – και μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν διαχωρίζονται τα δύο στοιχεία. (Ας σκεφτούμε μόνο την εξέλιξη των γεγονότων στο Ιράκ.)

Πεμ Απρ 27, 01:28:12 μμ 2006  
An-Lu said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 01:38:41 μμ 2006  
An-Lu said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 01:47:44 μμ 2006  
An-Lu said...

Φυσικά και είναι παράλογη αυτή η νοοτροπία. Ειναι ενδεικτικό της σχιζοφρένειας των νεοελλήνων. Αφού "διαμαρτυρηθούν" και "διαδηλώσουν" κατά των ΗΠΑ, πάνε στο κοντινότερο Starbucks η MacDonalds φορώντας Levis' και άλλες συναφείς φίρμες.... και σχολιάζουν τα "χαζά αμερικανάκια που δεν ξέρουν κατά που πέφτει η Ελλάδα" ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι μπορεί να αγνοούν πόσες πολιτείες έχουν οι ΗΠΑ.
Δεν ξέρω αν είναι έμφυτο ή επίκτηκτο (αν είναι επίκτητο τότε σίγουρα το χρωστώ στον οικοδεπότη μας), αλλά οι κάθε είδους -ισμοί μου προκαλούν απέχθεια, επειδή πρόκειται για περιορισμένα μοντέλα σκέψης τα οποία, πολύ συχνά, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πργματικότητας.

Πεμ Απρ 27, 02:02:48 μμ 2006  
guerrero762 said...

hioniam said to me..

Kαι σταματα ηλιθιε στρατογκαυλε να τσιταρεις Ηρακλειτο οταν δεν καταλαβαινεις γρυ απο διαλεκτικη

Κυριε Δημου,κυριε Δημου ο hioniam λεει κακες λεξεις και με βριζει.
Πεστουυυυυυυ

Πεμ Απρ 27, 02:08:54 μμ 2006  
heinz said...

"...περιορισμένα μοντέλα σκέψης τα οποία, πολύ συχνά, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πργματικότητας."

Άντε πάλι με την υπερβατική πραγματικότητα.

Επιτέλους αμάν πιά! Καταλαβαίνουμε οτι κάνουμε θεολογία με τέτοιες δηλώσεις ή όχι????????

Πεμ Απρ 27, 02:09:37 μμ 2006  
mickey said...

@black swan (1:18 μμ):
Συμφωνώ και επαυξάνω για τους Μπουσάτους, όμως οι διατυπώσεις ήταν τέτοιες που μπορούσαν να θεωρηθούν ότι αφορούν όλους τους Αμερικανούς συλλήβδην. Anyway και κάποιες διατυπώσεις του ΝΔ στο post δεν ήταν και οι καλύτερες. Νομίζω όμως πως πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία.

Από τη μία η λογική κρίση και αντίδραση (όχι μόνο με ορθολογισμό, αλλά και με "αίσθημα δικαίου") και από την άλλη πού βαδίζουμε με τις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες, στις οποίες οι "αντιπρόσωποί" μας εδώ και καιρό έχουν μάλλον πάψει να εκφράζουν και πολύ εμάς τους πολίτες (για να μην πω ότι μας θυμούνται μόνο πριν την ώρα της κάλπης) - οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πανάκεια και δεν είναι πάντα τόσο ...αθώες ;)

Heinz θεέ, πάρε την ΠΑΕ :))

Πεμ Απρ 27, 02:11:42 μμ 2006  
basik said...

Και ενώ όλοι γνωρίζουν το "πώς" της πρώτης εκλογής και το οριακό ποσοστό της δεύτερης, φαίνεται να αγνοούν το 50% του αμερικανικού πληθυσμού που ΔΕΝ ψήφισε Μπους.

Πεμ Απρ 27, 02:14:33 μμ 2006  
heinz said...

Και να εξηγήσω γιατί τα παίρνω στο κρανίο. Να ξαναδούμε τη φράση και τι υποννοεί (άσχετα με τις όποιες προθέσεις του συντακτη της):

"...περιορισμένα μοντέλα σκέψης τα οποία, πολύ συχνά, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πργματικότητας."

Δηλαδή, υπάρχει μια πραγματικότητα, αυθύπαρκτη, πάνω απ' εμάς (υπερβατική) προς την οποία πρέπει να προσαρμόζονται τα μοντέλα σκέψης.

Τώρα αυτό, είναι θεολογία και αναπόσπαστα αναδύεται και η τελεολογία. Και, στη συνέχεια, ένα συγκεκριμένο, επώνυμο κοινωνικό φαινόμενο: ο φασισμός.

Mickey dear, μήπως αντί ΠΑΕ μπορώ να πάρω κάτι σε πιο πρακτικό, ας πούμε κανένα οκτάμηνο διακοπές?

Πεμ Απρ 27, 02:26:01 μμ 2006  
heinz said...

άσχετο:

Mickey το κόλπο με CTRL-down και mouse-wheel roll το ξέρεις? Στο λέω γιατί εγώ δεν τόξερα και μπορεί να σου φανεί χρήσιμο.

Πεμ Απρ 27, 02:27:58 μμ 2006  
harry reloaded said...

Η λεσχη των αποτυχημενων μπλογκερς εχει κανει καταληψη & φτυνει τους κανονες,γι' αυτο λοιπον αλλαγη κανονων,3 σχολια /ημερα,για αντισταση στο κυκλοθυμικο b*llshittin'.Τα ειπατε ολα,τα ακουσαμε ολα.Bottom line... Ψηφιστε ο,τι θελετε,οποιον θελετε,οι γραικοι πολιτικοι θα κανουν στο νοητο ηλιο το καλυτερο ικυοπμιστ & μαλιστα επειδη " ετσι το νοιωθουν ". ( Σημιτης-Καρντακ). Αντε & με Σμυρνια υπεξ. Για σ-κ-δ πρωτομαγιας,σκεφτομαι θεμα κανονι,με αφορμη την εργατικη εξεγερση,πανω απο εναν αιωνα μετα,πού περναει καλυτερα η εργατια & η φτωχολογια,στην αμερικη του "καπιταλισμου " ή στην ευρωπη του " σοσιαλισμου " ? EU vs USA.

Πεμ Απρ 27, 02:30:52 μμ 2006  
mickey said...

heinz (2:27 μμ) - και συγγνώμη για το άσχετο τσατάρισμα:

Αν εννοείς αυτό που νομίζω, ναι - και με το End είναι πιο απλό ;)

Όπως και αν κάνεις κλικ πάνω στο "said" δίπλα σε κάθε nick κάνει collapse το συγκεκριμένο comment. Πάντως η μπλογκομηχανή που φτιάχνω θα είναι πολύ πιο εύχρηστη και θα υπάρχουν πολύ πιο ωραία και χρήσιμα "παιχνιδάκια" - αιώνες μπροστά από αυτό εδώ το ...πασάλειμμα :))

BTW, ο χρόνος για να φορτώσει η σελίδα με τα comments ΔΕΝ εξαρτάται μόνο από το πλήθος και το μέγεθος των σχολίων αλλά και από τις φωτό δίπλα στα nicks. Για του λόγου το αληθές, αυτή η σελίδα καταλαμβάνει το διπλάσιο χώρο από ότι η αντιστοιχη σελίδα του post μαζί με τα σχόλια (link), άλλο που το caching αναλαμβάνει στη συνέχεια.

Και θα ήταν πολύ πιο εύκολη η ανάγνωση των σχολίων αν η αντίστοιχη σελίδα έβγαινε σε νέο παράθυρο (ή tab για τον Firefox) - υπάρχει σχετική επιλογή στο dashboard και τη χρησιμοποιούν bloggers με ...υποδεκαπλάσια σχόλια ;)

Τα λέω εδώ και μήνες (και ο alombar42 μαζί μου, καθώς και άλλοι), αλλά κανείς δε με ακούει. Όλοι στέκονται στα εντυπωσιακά και ...ψαρωτικά "λίγα και ποιοτικά σχόλια". Το πρόβλημα είναι κατά βάση πεζό και τεχνικό! Όποιος θέλει λεπτομέρειες, ας στείλει email ή ανοίγω και ειδικό blog να το συζητήσουμε (μην το κουράσουμε εδώ το θέμα).

Πεμ Απρ 27, 03:07:15 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Tώρα διαπίστωσα ότι ο Πάσχος Mανδραβέλης έχει γράψει σήμερα ένα άρθρο με τίτλο "Παβλόφ Αντιαμερικανισμός" (συμπέσαμε!).

Διαβάστε το ΕΔΩ

Διαβάστε το μήπως και συνεννοηθούμε - είναι απίστευτο το τι παράλληλοι μονόλογοι πέφτουν. Ακόμα και ο heinz ουσιαστικά δεν μου απάντησε...

Viennezos said...
"Ως γνωστόν μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν είναι (από καιρό πια) μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ."

Ως γνωστόν σε ποιον; Έχετε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα;

Πεμ Απρ 27, 03:25:08 μμ 2006  
heinz said...

@Mickey

όχι. εννοώ ότι μεγαλώνει-μικραίνει τη γραμματοσειρά κατά βούληση σε real-time

Πεμ Απρ 27, 03:46:00 μμ 2006  
mickey said...

Νίκο, διάβασα το κείμενο του Πάσχου και έχω να κάνω δυο σύντομες παρατηρήσεις:

1) Υποψιάζομαι πως ο Π. Μανδραβέλης διαβάζει το blog σου ;)

2) Θα συμφωνήσεις θαρρώ, πως αν και έχετε την ίδια κεντρική ιδέα, το έχει διατυπώσει κάπως ...καλύτερα ;)

Με κάθε σεβασμό - όπως γνωρίζεις, άλλωστε...

Πεμ Απρ 27, 03:50:22 μμ 2006  
pangianax said...

@ Νίκος Δήμου,@ greekforum
Σωστές οι παρατηρήσεις σας και αυτό το λέω με πίκρα γιατί διαπίστωσα ότι χρησιμοποίησα την λέξη κόσμος ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω την λέξη ελληνική κοινή γνώμη.Λάθος μου.
Καθόλου τυχαίο όμως.Η Κύπρος είναι καταδικασμένη να μείνει πάντα νησι.Και οι άνθρωποι της νομίζουν ότι είναι το κέντρο της γης ,δυστυχώς ούτε εγώ αποτελώ εξαίρεση του θλιβερού κανόνα.
Για τον αντιαμερικανισμό
θυμήθηκα πάλι τον Οrwell γινόμαστε σαν τα αρνία που φώναζαν τέσσερα πόδια καλό....φονιάδες των λάών και έτσι.

Φαντάζουμε όλοι συμφωνούμε σε αυτό.Τα αντιαμερικάνικα αντανακλαστικά θα πρέπει να αντικατασταθούν απο τα εθνικά αντανακλαστικά , (εθνικό είναι το αληθές)
(λογικό δεν είναι ?)

@guerrero 762
Αγαπάς πολύ την Κύπρο και τους ανθρώπους της ,μπράβο.Στην ουσία προβάλεις τις ανασφάλειες σου πάνω μας.Να μην ξαναφάς σεφταλιά όμως ούτε χαλλούμι κατάλαβες ? Δεν φταίμε εμείς αν έτρωγες χυλόπιττες απο Κύπριες.Αντε γιατί πολύ σε ανεκτήκαμε...

Πεμ Απρ 27, 03:57:37 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

Nikos Dimou said...
Ως γνωστόν σε ποιον; Έχετε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα;
3:25 μμ

Η NYTimes από το 2001 το διατυμπανίζει για την εισβολή στο Ιράν, τα σχέδια υπάρχουν πολύ πριν το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Από την άλλη, βέβαια, είναι γνωστόν ότι πρόκειται για μία κομμουνιστική φυλλάδα χειρίστου είδους.

Πεμ Απρ 27, 03:58:04 μμ 2006  
heinz said...

@ΝΔ

:-)

Ναι τα ξέρω, το διάβασα απ' το πρωί.
Είναι πασιφανές ότι υπάρχει αδυναμία ερμηνείας του "παραδόξου":

"το 74,8% των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει κατά των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν. Ταυτόχρονα το 73,8% πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση θα βλάψει τη χώρα."

Αναγκαστικά θα τσιτάρω:

"The interesting consequence is, however, that the way an autopoietic system will respond to a gross environmental challenge is highly predictable once the nature of its autopoiesis is understood. Clever politicians intuit those adaptations; and they can be helped by good scientists using systems theoretic models. Stupid politicians do not understand why social institutions do not lose their identity overnight when they are presented with perfectly logical reasons why they should; and these are helped by bad scientists who devote their effort to developing that irrelevant logic.".
[Sir Stafford Beer at H. Maturana and F. Varela, 1980, Autopoiesis, the realization of the living, p:71-72] (η έμφαση του συγγραφέα).

Να το αναλύσω κι άλλο? Αν μου ζητηθεί θα το κάνω.

Πάντως, κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η σαφής απάντηση. Αυτό λέω κι εγώ συνεχώς, βαρέθηκα τον εαυτό μου... Το νόημα έχει σημασία όχι το (υποκειμενικό) λογικό.
Σάμπως ο Σημίτης, έλεγε παράλογα πράγματα? Όχι. Αλλά έλεγε άσχετα (irrelevant).

Πεμ Απρ 27, 04:01:21 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

GreekForum said...
Άλλος ένας αντι-αμερικανός με προφητικές / μαντικές ιδιότητες που βλέπει το όλον σχέδιο! Το πούλμαν για το προσκύνημα του Βησσαρίωνα φεύγει σε 15 λεπτά. Σπεύσατε να επιβιβαστείτε...
8:11 μμ

Ότι πεις εσύ. Πάντως τα σχέδια των ΗΠΑ είναι γνωστά. Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη, ούτε να αναμασάμε τα λόγια μας.


Zoros said...
Αν πραγματικά θέλεις να κάνες ειρηνική χρήση, αφήνεις και τους ελεγκτές του ΟΗΕ να κάνουν τους ελέγχους τους.
9:48 πμ

Οι ελεγκτές του ΟΗΕ έκαναν πάρα πολλούς ελέγχους στο Ιράκ, κανείς δεν τους εμπόδιζε, και πάντα με αρνητικά αποτελέσματα, δλδ WMD yok, δεν υπάρχουν, ούτε υπήρχαν ποτέ. Το ίδιο μπορεί να κάνει στο Ιράν, αν κάποιοι γνωστοί καραγκιόζηδες τους αφήσουν.

Πεμ Απρ 27, 04:06:36 μμ 2006  
mickey said...

Ο φίλος μου basik μου έστειλε ένα κείμενο ως comic relief, μια και τα αίματα έχουν ανάψει λιγάκι. Μπορείτε λοιπόν να ρίξετε και μια ματιά εδώ, για να δείτε και μια ...διαφορετική αντιμετώπιση :)

Πεμ Απρ 27, 04:06:54 μμ 2006  
MainMenu said...

μικυ ειπαμε να μη φανατιστουμε
κι εσυ συνεχιζεις

που ητανε το αστειο στη συνεντευξη του Κολοζοφ;

Χίλιες φορές πιο αστείοι είστε εσείς, με τον ξεπερασμενο αντι-κομμουνισμο σας, απο τους ιδιους τους φορεις του ξεπερασμενου κομμουνισμου. Τουλαχιστον αυτοι δε διαφημιζονται ως μοντερνοι...

Ιδεολογικά το μπλογκ έχει μαζέψει όλους τους ανένταχτους θατσερικούς και νοσταλγους του ψυχρου πολεμου...

Πεμ Απρ 27, 04:20:47 μμ 2006  
heinz said...

Επιπρόσθετα, όπως έχει κατά κόρον αποδειχθεί - δεν ξέρω αν ταυτίζεστε με την άποψη του Mανδραβελη ή την παρουσιάζετε επικουρικά - δεν υπάρχει στα κοινωνικά συστήματα, και στα περίπλοκα ψυχικά συστήματα (άνθρωπος) τέτοιο φαινόμενο: stimulus-response.

Αυτές είναι μηχανιστικές θεωρίες των αρχών του περασμένου αιώνα και τις οποίες - όπως προέτρεπε ο Koestler - οφείλουμε μανιωδώς να μαστιγώνουμε έστω και νεκρές.
Οι άνθρωποι δεν είναι ποντικία, ούτε περιστέρια όπως βλακωδώς φανταζόταν ο Skinner, ούτε και σκύλοι όπως( εξίσου βλακωδώς) φανταζόταν ο Pavlov.

Εν ολίγοις: Δεν υπάρχει αντανακλαστικός αντιαμερικανισμός. Επιπλέον δεν μπορεί να υπάρξει αντανκλαστικό αντι//* σε ένα κοινωνικό σύστημα. Αυτά είναι θεωρίες πρόχειρες, ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, έλεος!!!!!!

Πεμ Απρ 27, 04:25:17 μμ 2006  
George Evelyn said...

Πω πω.... ο αντιαμερικανισμός είναι μια πλειοψηφική πραγματικότητα ανάμεσα και στα άτομα που διαβάζουν αυτό το blog...μου κάνει μεγάλη εντύπωση

Δυστυχώς, σχεδόν όλοι αυτοί που τα έχωσαν παραπάνω για την αμερικανική πολιτική απέτυχαν να απαντήσουν στο αρχικό ερώτημα: θέλουμε το Ιραν που αποτελεί ένα κοντινό κράτος με φονταμεταλιστική διοίκηση να αποκτήσει πυρηνικά ή όχι; και εάν όχι θα επιτρέψουμε στα "αντι-αμερικανικά" αισθήματα μας να θολώσει την κρίση μας ως λαος;

έτσι απλά.

Πεμ Απρ 27, 04:41:32 μμ 2006  
mickey said...

mainmenu, άλλοι φανατίζονται (κι εσύ παρεξηγείς). Χιούμορ υπάρχει κι αν δε σου άρεσε, δες κι αυτό.

Αμάν πια με τους ...Θατσερικούς και τους νοσταλγούς του Ψυχρού Πολέμου. Πού τους είδατε; Ούτε λίγη πλάκα δε μπορούμε να κάνουμε πια; Δήλωσα εξ' αρχής: Είμαι μόνο Αντι-Μπουσάτος! Κανένα άλλο Αντι-...

Συνεχίστε ...φανατισμένα :))

Πεμ Απρ 27, 04:45:02 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Heinz υποτιμάτε την νοημοσύνη (σας και μας).

Ούτε ο Μανδραβέλης ούτε εγώ είπαμε πως οι άνθρωποι είναι σκύλοι. Αλλά ότι αντιδρούν ΣΑΝ να ήταν.

Απόδειξη και εσείς - που ταυτίζετε τον αντιαμερικανισμό με τον ανθρωπισμό. Λες και το να είσαι Αμερικανός σημαίνει αναγκαστικά να είσαι απάνθρωπος.

Και δεν καταλαβαίνετε - όχι μόνο εσείς, αλλά και πολλοί άλλοι - πως η διαφωνία μας δεν είναι στο περιεχόμενο αλλά στην μέθοδο. Με ενοχλεί όχι η αντίδραση στην πολιτική των ΗΠΑ (κι εγώ αντιδρώ) αλλά "η αντίδραση στην Πολιτική των ΗΠΑ 'ΩΣ ΟΛΟΤΗΤΑ' " - δική σας φράση.

Για την ολότητα και τον δογματισμό ο καυγάς. Τον οποίον δεν προτίθεμαι να συνεχίσω. Είπα πολύ καθαρά ότι είχα να πω.

Πεμ Απρ 27, 04:45:02 μμ 2006  
MainMenu said...

Mικυ χτυπησες φλεβα...ο Κολοζοφ ηταν και στη βαφτιση μου..μου τον εθιξες ...:) τι σου φταιω...:))) φιλια

παλιοιμπεριαλιστικο καρτουν χιχιχι

Πεμ Απρ 27, 04:51:38 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

O αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα μου φέρνει στο μυαλό τη Βουλή των Κοινοτήτων. Κάθε φορά που παίρνει το λόγο ένας αρχηγός κόμματος την Τετάρτη στην ώρα του Πρωθυπουργού, όλοι οι βουλευτές από πίσω του κουνάν το κεφάλι συνεχώς πάνω-κατω επιδοκιμαστικά, σαν να συμφωνούν με όλα, όσα λέει ο αρχηγός τους. Πολλές φορές δε επικροτούν και με επιφωνήματα, όπως «μμμ!» και yeah!

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ελλάδα κάθε φορά που κάποιος μιλάει εναντίον των Αμερικανών. Αν θες να είσαι δημοφιλής και να έχεις ένα εξασφαλισμένο ακροατήριο, ρίξε όλα τα αναθέματα στου «φονιάδες των λαών Αμερικάνους»! Όλοι (97% συνήθως, όσο και το ποσοστό της ορθοδοξίας στις θρησκευτικές εκλογές. Το 3% τουμπεκί… το πολύ-πολύ να γράψει δυό γραμμές στο μπλογκ του Δήμου) με ένα χαμόγελο αυτό-ικανοποίησης θα συμφωνήσουν μαζί σου.

Η διαφορά είναι, ότι στη Βουλή των Κοινοτήτων ακούγονται και αποδοκιμασίες από τα αντίπαλα κόμματα, ιδίως σε θέματα όπου οι διαφωνίες τους είναι διαμετρικά αντίθετες. Στην Ελλάδα, οι αποδοκιμασίες που ακούγονται δεν προέρχονται από τους διαφωνούντες αλλά από αυτούς που πιστεύουν ότι οι απόψεις των υπόλοιπων αντιαμερικανών δεν είναι αρκετά αντιαμερικάνικες για τα δικά τους γούστα!


Και κλείνω με μια απορία: Πώς γίνεται στη δημοκρατική Ελλάδα να έχουν τόσους πολλούς οπαδούς ο αχιεπισκοπίξ και ο Στάλιν και κανέναν ο Μπους (ή έστω ο εκάστοτε Αμερικάνος Πρόεδρος);

Πεμ Απρ 27, 04:57:12 μμ 2006  
mickey said...

Boss said:
"Για την ολότητα και τον δογματισμό ο καυγάς. Τον οποίον δεν προτίθεμαι να συνεχίσω. Είπα πολύ καθαρά ότι είχα να πω."

Ο ποντικός συμφωνεί με τον ...γάτο (κάποιοι βέβαια μπορεί να το θεωρούν και αυτονόητο, αλλά αν δουν προγενέστερα σχόλια θα καταλάβουν πως δεν είναι ακριβώς έτσι).

Επαναλαμβάνω, πως η (τεχνική) δομή του blog είναι τέτοια, που οι εντυπώσεις κυριαρχούν επί της ουσίας (κι ας μην πούμε για το timing).

Anyway, γράφτηκαν και "ψύχραιμα" και "φανατικά" και "ισορροπημένα". Θίξαμε αρκετές πλευρές και όσα γράφτηκαν καλώς γράφτηκαν. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Δε θα λύσουμε και το ...Κυπριακό ;)

Πρόταση: Πάμε γι' άλλα;

MainMenu:
Τα ...παράπονά σου στον basik - αμ δε θα τον βρω μια μέρα να του τα ψάλλω ένα χεράκι που σου έθιξε τον ...νονό; Φαντάζομαι πως τώρα μπορούμε να τα ...βρούμε :)

Πεμ Απρ 27, 05:05:35 μμ 2006  
andy dufresne said...

Στα πόσα σχόλια ανά post καίγεσαι;

Αν είναι στα 31 έχουμε ελπίδες...

Πεμ Απρ 27, 05:06:03 μμ 2006  
heinz said...

"Απόδειξη και εσείς - που ταυτίζετε τον αντιαμερικανισμό με τον ανθρωπισμό. Λες και το να είσαι Αμερικανός σημαίνει αναγκαστικά να είσαι απάνθρωπος."

Πόθεν προκύπτει αυτό??? Αυτό που πεντακάθαρα είπα είναι ότι το σύστημα Αμερική, λειτουργεί αποδομώντας το σύστημα ανθρωπότητα. Πολύ ξεκάθαρα!!!

"Ούτε ο Μανδραβέλης ούτε εγώ είπαμε πως οι άνθρωποι είναι σκύλοι. Αλλά ότι αντιδρούν ΣΑΝ να ήταν."

Ναι, αυτό ακριβώς έλεγε κι ο Παβλώφ.

επί του προσωπικού(?):Ελπίζω ο θυμός να μην είναι προσωπικός. Το καλό σε τέτοιες συζητήσεις είναι η υγιής ένταση. Ποτέ δεν συμπάθησα το ήπιο πολιτικό κλίμα του Ράλλη.

άσχετο (ρουσφέτι):

Manibus Nicolai de Cusa Cardinalis, Gottfriedi Guglielmi Leibnitii, Joannis Wolfgangi de Goethe Aldique Huxlei, necnon de Bertalanffy Pauli, S.J., antecessoris, cosmographi

Ποιός/α καλός/η κύριος/α θα μου πει τι ακριβώς σημαίνει (καταλαβαίνω στο περίπου), που έχω τύφλα στα λατινικά το φτωχό??

Πεμ Απρ 27, 05:11:19 μμ 2006  
Dion.M. said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 05:16:07 μμ 2006  
Viennezos said...

Viennezos said...
"Ως γνωστόν μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν είναι (από καιρό πια) μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ."

O Ν.Δ. ρωτά σχετικά:
"Ως γνωστόν σε ποιον; Έχετε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα;"

Δεν έχω βέβαια, αλλά ρίξτε μια ματιά λ.χ. στα εξής άρθρα:

http://www.newyorker.com/fact/content/articles/060417fa_fact
(στα αγγλικά)(το άρθρο του Seymour Hersh στο περιοδικό "The New Yorker")
http://derstandard.at/?url=/?id=2415725 (στα γερμανικά)
http://derstandard.at/?url=/?id=2407536 (στα γερμανικά)

(Πιθανότατα υπάρχουν και σχετικά άρθρα σε ελληνικές εφημερίδες. Συγγνώμη που δεν τα έψαξα και αναφέρω μόνο τις πιο πάνω πηγές.)

Πεμ Απρ 27, 05:23:23 μμ 2006  
Black Swan said...

Με όλα αυτά και με εκείνα

μπορώ επιτέλους να δηλώσω κι εγώ «Νεοϋορκέζος» , μπορώ να δηλώσω κι εγώ φιλοαμερικανός των φιλειρηνιστών αμερικανών διαδηλωτών, πολιτικών, όπως και παντός άλλου αντιτιθέμενου (κι αντιστεκόμενου) στον Πόλεμο, στον Εκτός Νόμου Πόλεμο και σ' αυτούς που πιστεύουν ότι ο Πόλεμος είναι Ποινή.

Ο πόλεμος των πολιτισμών είναι πόλεμος στον πολιτισμό.

Καλό σας απόγευμα.

Πεμ Απρ 27, 05:24:06 μμ 2006  
Dion.M. said...

Για το σχόλιο που έκανα χθές στις 5.47 μ.μ. υπήρξε ένα άθλιο σχόλιο στις 10.33 μ.μ.

Στις αθλιότητες δεν απαντώ, αλλά συνιστώ σε μερικούς να είναι λίγο φειδωλοί σε χυδαιολογίες και οι ύβρεις διότι χαρακτηρίζουν αυτούς που τις χρησιμοποιούν, και όχι αυτούς στους οποίους απευθύνονται, και με αυτό τον τρόπο αυτοαναιρούνται.

Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να εξηγήσω την συγκεκριμμένη παράγραφο για την αποφυγή κομματικών παρεξηγήσεων.

Πιστεύω ότι η συμπεριφορά προσώπου με επίσημο αξίωμα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια. Η ευπρέπεια (ή απρέπεια) δεν προσμετράται στον συνομιλητή (εν προκειμένω στον ομιλητή), αλλα στους φέροντες, και αυτούς τους οποίους εκπροσωπούν.

Περαιτέρω: Η απρεπής στάση του εν λόγω πολιτικού, έχω την αίσθηση ότι δεν απευθύνετο τόσο στον ομιλητή, όσο στις κάμερες της τηλεόρασης, προκειμένου να δοθεί η εντύπωση στο 90% του λαού, που είναι αντιαμερικανοί, ότι μπορούν να τον εμπιστευθούν στις προσεχείς εκλογές. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ. Όταν δηλαδή κρατάει κάποιος πολιτικός στάση, που ξέρει ότι είναι λάθος για να κολακεύσει το πλήθος, (το οποίο υποτιμά), κολακεύοντας και καλλιεργώντας ό,τι χαμηλότερο έχει η ψυχή του ανθρώπου!

Στη συνέχεια έγραψαν, «και έγραψαν» κατά την άποψη ορισμένων χειροκροτητών και χειροκροτητριών ορισμένοι, αναφερόμενοι σε ευαισθησίες, δίκαια, σφαγές, αίμα που χύνεται, παιδιά που υποφέρουν κ.λ.π...κ.λ.π...

Αυτό που τηλεγραφικά θα πω γιατί αυτό είναι θέμα βιβλίου και όχι απλού κειμένου, είναι ότι όλοι αυτοί με την μονομερή ευαισθησία, που χειροκρότησαν «τα τανκς που μπήκαν χορευτικά στην Πράγα», που δεν έκαναν μιά διαμαρτυρία όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, που είχαν καταπιεί την γλώσσα τους όταν ο ΠΟΛ ΠΟΤ βασάνιζε και εκτελούσε εκατομμύρια....

Αυτοί που κατηγορούν τους Αμερικάνους επειδή επεμβαίνουν στην Σερβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και ταυτόχρονα επειδή ...δεν επεμβαίνουν στην Κύπρο, στην Ρουάντα κ.α....

Ε’ αυτοί, (οι δήθεν προοδευτικοί), αν δεν είναι εντελώς ανάπηροι από νοημοσύνη, τότε είναι αισχροί υποκριτές, προπαγανδιστές και ψεύτες και όπως πρόσφατα εφάνηκε και πλιατσικολόγοι κοσμηματοπωλείων .

Πεμ Απρ 27, 05:26:19 μμ 2006  
Viennezos said...

Ο πλήρης σύνδεσμος για το άρθρο του Hersh θα ήταν:

http://www.newyorker.com/fact/
content/articles/060417fa_fact

Πεμ Απρ 27, 05:30:00 μμ 2006  
mickey said...

black swan said (5:24μμ):

"Ο πόλεμος των πολιτισμών είναι πόλεμος στον πολιτισμό."

*** ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΡΗΣΗ ***

Απλά ...υποκλίνομαι!

Υ.Γ. Προσυπογράφω και όλο το υπόλοιπο σχόλιο.

Πεμ Απρ 27, 05:36:57 μμ 2006  
lucyluce said...

BLACK SWAN 9:25 πμ

απλά υποκλίνομαι!

Πεμ Απρ 27, 05:37:51 μμ 2006  
lucyluce said...

@mickey,
μάλλον υποκλινόμαστε
συγχρόνως! :-)

Πεμ Απρ 27, 05:41:09 μμ 2006  
aphrodite said...

"...Δηλαδή ενώ ξέρουμε ότι είναι εναντίον του συμφέροντός μας, από σκέτο γινάτι πάμε κόντρα. Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό... Αδυνατώ να κατανοήσω αυτή τη στάση, η οποία μόνο από καθαρό φανατισμό μπορεί να προέλθει...Για μένα ένας λογικός άνθρωπος κρίνει και αποφασίζει κατά περίπτωση... " ,
N. Δήμου

"...Ετσι ανακλαστικά σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων προτιμά κατά δήλωσή του να θυσιάσει τα συμφέροντα της χώρας, προκειμένου να βγάλει το γινάτι τους για τους Αμερικανούς..." ,
Π. Mανδραβέλης


Kαι κυρίες μου και κύριοι, να ένα ακόμη λάθος το οποίο κάνουμε ως σκεπτόμενοι, λογικοί, ορθολογιστικοί (U name it) πολιτικά ενήμεροι άνθρωποι, ασχολούμενοι με το γκάλλοπ (Σημ. μτφ., αν αυτός είναι ο μέσος έλληνας σωθήκαμε!):

Κάνουμε την σύνθεση της πρώτης σταθεράς ("USA f*ck off"), με την δεύτερη ("Greece f*ck off") αναρωτώμενοι για το πόσο σκόρπιο είναι το μυαλό του διπλανού μας, που έχει:
α. πολιτικά δικαιώματα &
β. πολιτικά δικαιώματα ίδια με τα δικά μας...

(Το ότι τα αντιμετωπίζει ως παιδική χαρά το προσπερνάμε, ε?)

Συγνώμη, μας πειράζει που το καταλαβαίνουμε εμείς αυτό, ή που ΔΕΝ το καταλαβαίνουν αυτοί που απήντησαν έτσι?

Και καλά, ας το προσπεράσουμε κι αυτό, διότι τα εγκεφαλικά στην ηλικία μας μπορεί και να μας αφήσουν σέκους...

Αυτή η σιγουριά ότι "ΟΚ, τους βγάζω γλώσσα αλλά ωχ μωρέ, σιγά μην μας πειράξουν", από πού πηγάζει?
Θα σεβαστούν την πορεία μας? Τα αρχαία μας? Τον στρατό μας? Την γεωγραφική μας θέση? Την τουριστική μας αξία? Τον Πάγκαλο? Εκτονώθηκαν με την Κύπρο οπότε εξαγοράσαμε καμμιά 100-αριά χρόνια ακόμη? Μας θεωρούν πολύτιμους? Ευρωπαίους? Καλούς Χριστιανούς? Μήπως είναι τα πετρέλαια της Θάσου βρε παιδί μου?

Από πού βγαίνει βρε παιδί μου ότι είμαστε στο απυρόβλητο (μάλλον που κυκλοφορούσαμε με τα T-shirts στόχους α, και που ανάψαμε τα φώτα όλοι να φάμε βομβίτσες και δεν μας πείραξαν τότε, άρα είναι μεγαλόθυμος λαός, και κατά βάθος μας αγαπάνε, άρα μπορούμε να τους βγάζουμε γλώσσα όπως στη μαμά μας, που μας τις βρέχει πότε-πότε και ξαναγυρνά στο χωράφι και τα ζα- άμα τα πάρει, θα μας σφάξει άπαξ!

Αλλά έλα μωρέ, έχουμε καιρό ως τοτε! Γ-καφεδάκι?

Πεμ Απρ 27, 05:51:21 μμ 2006  
mickey said...

@lucyluce
Όχι τίποτ' άλλο, αλλά θα το πάρει και πάνω του ο κύκνος, θα πετάξει και άντε να τον ξαναδούμε από τα μέρη μας - χώρια που θα μας πιάσει και η μέση μας από τις υποκλίσεις :)))

Πεμ Απρ 27, 05:56:32 μμ 2006  
harry reloaded said...

Τι θα γινει με τα μπλογκωλοπαιδα,ειναι σε ντελιριο & δεν καταλαβαινουν τιποτα,θα διαγραφονται τα σχολια τους περαν του 3ου ?

Πεμ Απρ 27, 06:01:10 μμ 2006  
aphrodite said...

@harry,

Ο σωστός όρος είναι "μπλογκο-κωλόπαιδα", με δύο "κο" δηλαδή!

Πες ότι χρησιμοποιούμε πιστωτικό από αρχής ΝΔ-μπλογκ (μην ξεχνάς σολαρίσματά σου στο περί φοιτ. εκλογών) + υπόλοιπα αδείας από κει που δεν συμμετείχαμε, κι επίσης λίγη προκαταβολή από επόμενα, πχ περί 3-ημέρου και πιθανής ανάλυσης ελληνικού λίμπρο-ντ-όρο, άρα...

Υπομονή καρντάση μ΄, ντελίριο είναι, θα περάσει!

:-)

Πεμ Απρ 27, 06:08:06 μμ 2006  
cp said...

Emena as mou eksigisei kapoios giati otan leo "o X ekane kata ti gnomi mou lathos/vlakeia" prepei anagkastika na ennoo "eno o Y oxi"? Giati de mporo na analyo xorista afta ta dyo? Kai giati na dexomai ta strava kapoiou epeidi dialeksa na dexomai kapoia kala tou? Milao genika, mi mou arxisete ta mcdonalds pali...

Πεμ Απρ 27, 06:20:12 μμ 2006  
mickey said...

Πρόσεχε με το τελευταίο σχόλιό σου, Αφροδίτη. Παρεκτρέπεσαι!!!

Δεν αναφέρομαι στο περιεχόμενό του φυσικά (επαινώ και επαυξάνω), απλά νομίζω πως μόλις ξεπέρασες το ...πιστωτικό σου όριο. Σε λίγο θα αρχίσει να διαμαρτύρεται! - η "κάρτα" ;)

Υ.Γ. Νομίζω πως και η γραφικότητα έχει τα όριά της :))

Πεμ Απρ 27, 06:27:37 μμ 2006  
mickey said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 06:27:43 μμ 2006  
heinz said...

harry reloaded said...

"Τι θα γινει με τα μπλογκωλοπαιδα,ειναι σε ντελιριο & δεν καταλαβαινουν τιποτα,θα διαγραφονται τα σχολια τους περαν του 3ου ?"

Ο αυταρχισμός βλέπω δεν κρύβεται. Να ρε χάλια guerrero άνθρωπος να φυλάει τα ιερά και τα όσια, όχι εσύ! Χάλια!!! Ε χάλια!!!!

Πεμ Απρ 27, 06:36:04 μμ 2006  
mickey said...

Μήπως να αλλάζαμε βιτρίνα; Νομίζω πως το εξαντλήσαμε το θέμα...

Πεμ Απρ 27, 06:37:58 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Δεν συμμετέχω πια στον διάλογο (;) αλλά ως μπλόγκερ πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχουν όρια ούτε στον αριθμό των σχολίων, ούτε στο μήκος τους. Μία υπόδειξη έκανα να μην γράφουμε σεντόνια (κάπως τηρήθηκε) και να μην πολυβολούμε συνέχεια (αγνοήθηκε).

Πεμ Απρ 27, 06:42:57 μμ 2006  
tslyns said...

Απουσια, ειναι ενθαρυντικο να βλεπει κανεις σχολια σαν το δικο σου.

Πεμ Απρ 27, 06:52:34 μμ 2006  
themistokles said...

Μια που σε άλλα posts έχουν δωθεί αρκετοί ορισμοί και ερμηνείες του όρου αντιαμερικανισμού, εγώ θα επιχειρήσω να δώσω έναν απλό δείκτη μέτρησης: Ο (τυφλός) αντιαμερικανισμός μιας χώρας είναι τόσο μεγαλύτερος όσο πιο γρήγορα σου καταστρέψουν το αυτοκίνητό σου εάν τολμήσεις να έχεις αυτοκόλλητο I LOVE USA - ή πιο γρήγορα σε λιντσάρουν εάν κρατάς αμερικάνικη σημαία (ή αντίστοιχα αλβανική, τούρκικη, ισραηλίτικη). (Ενώ εάν έχεις βραζιλιάνικη, παλαιστινιακή ή ιρανική σημαία παίρνεις σίγουρο χειροκρότημα). Στην Αμερική βέβαια θεωρούμε απόλυτο φυσικό να ανεμίζουμε την Ελληνική σημαία και να κάνουμε παρελάσεις όχι μόνο σε κάθε εθνική γιορτή αλλά και με την ευκαιρία ποδοσφαιρικών νικών.

Πεμ Απρ 27, 07:03:48 μμ 2006  
Γκρινιάρης said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 07:11:40 μμ 2006  
vryl said...

Στον αντιαμερικανισμό μας, παρατηρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημάτων του, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν σε ανθελληνική προπαγάνδα. Αυτό βέβαια αν βγάλουμε το κομμάτι που αφορά την εξωτερική πολιτική (αλλά ας βρισκόμασταν απο θέση ισχύος ...)

Ότι βλέπουμε στους άλλους δεν τα βλέπουμε στον εαυτό μας.

Πεμ Απρ 27, 07:13:50 μμ 2006  
Γκρινιάρης said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 27, 07:16:56 μμ 2006  
Γκρινιάρης said...

Κάπου χάσαμε τη μπάλα. Ευτυχώς τη βρήκαν αυτοί που μόνο αντιαμερικανοί δεν είναι:
«Kύριε Mπους, συζητήστε με την Tεχεράνη»

Διαβάστε το. Για το... συμφέρον σας

Πεμ Απρ 27, 07:21:18 μμ 2006  
heinz said...

ΝΔ said...

"...και να μην πολυβολούμε συνέχεια (αγνοήθηκε)."

Σε ό,τι με αφορά (και μόνο).

Νομίζω ότι δεν προσβάλω ανθρώπους. Αλλά, έχω μια απέχθεια στο ήπιο κλίμα, και να γιατί:

Στην Ελλάδα, το φρούτο εμφανίστηκε με την πρωθυπουργία Ράλλη. Ο εκλιπών, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, παρουσίασε μια θεωρία, ότι θα προσπαθήσει να επιβάλλει το "ήπιο πολιτικό κλίμα". Ήταν καταφανώς μια προσπάθεια να αδειάσει τον Αν. Παπανδρέου που την εποχή εκείνη σήκωνε συνεχώς την ένταση για να συσπειρώσει κόσμο στο ΠΑΣΟΚ.

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά, να που βρισκόμαστε: στην ήπια σκέψη. Η σχέση γλώσσας - σκέψης, είναι γνωστή, ας μην επεκταθώ σ' αυτό.

Είναι όμως σχέση εξάρτησης:

- Αν εκφράζομαι (κατά συρροήν) ήπια, καταλήγω να σκέφτομαι ήπια.
- Αν στρογγυλεύω τις εκφράσεις μου, στρογγυλεύω τη σκέψη μου.

Πως είναι να κάνεις έρωτα? Έτσι ακριβώς.
Αν βάλεις φρένο στις φαντασιώσεις σου, καλύτερα να κρεμάσεις κι ένα "Μην ενοχλείτε" στο π.... σου.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, το ήπιο πολιτικό κλίμα, θεωρείται μέγιστη κατάκτηση και βήμα προς την ολοκλήρωση(?!) της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

- Παρακολουθούμε ηλίθιους πολιτικούς να ανταλλάσουν ηλιθιότητες.
- Δημοσιογράφους να μη βλέπουν τα κενά στον λόγο των πολιτικών και να γίνονται έτσι κακοί στη δουλειά τους.
- Φοιτητές να μη μπορούν να υποστηρίξουν στοιχειωδώς, στοιχείωδεις θέσεις κι απόψεις.
- Την (φυσιολογική) ένταση που θάπρεπε να βγαίνει στην έλλογη αντιπαράθεση να ξεχύνεται σε ακατέργαστη ποδοσφαιρική λύσσα ("Γάμ*σε τον π*στη τον Γιωργάκη, Βουλγαράκη, Βουλγαράκη").
- Διδάσκοντες πανεπιστημίων να ακούν τετριμένες θεωρίες με ορθάνοιχτα μάτια και να κρεμάνε τα σαγόνια τους από την απορία ("που το σκέφτηκε τώρα αυτό, πω πω πωωω!!!")

Ε, φτάνει, δε φτάνει???

Υ.Γ.: Η δημοσιευμένη αλληλογραφία Πουλαντζά - Μίλιμπαντ, είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα δυο διανοητών, που ξιφουλκούν θεωρητικά, και ρίχνουν και τα σχετικά @#$%!!

Πεμ Απρ 27, 07:23:05 μμ 2006  
heinz said...

Α, προς θεού!!!

Να μη θεωρηθεί ότι δίνω συγχωροχάρτι στις βωμολοχίες ε?

Πεμ Απρ 27, 07:29:24 μμ 2006  
GreekForum said...

@bourchas
Ο αντιαμερικανισμός στον οποίο αναφέρεται ο Revel είναι ο αντιαμερικανισμός του 1ου σταδίου, όπως λέω εγώ. Αυτός που αρχικά διοχετεύεται από τους επαγγελματίες αντιαμερικανούς. Ο αντιαμερικανισμός των μαζών όμως δεν είναι αποτέλεσμα υπολογισμού. Απλά γίνεται δεκτός ως Αλήθεια. Και μόνο ως ένδειξη φθόνου μπορώ να τον ερμηνεύσω.


basik said...
Και ενώ όλοι γνωρίζουν το "πώς" της πρώτης εκλογής και το οριακό ποσοστό της δεύτερης, φαίνεται να αγνοούν το 50% του αμερικανικού πληθυσμού που ΔΕΝ ψήφισε Μπους.
Φυσικά basik. Ότι δεν ανταποκρίνεται στα κλισέ τους εξ’ορισμού και αυτομάτως αγνοείται. Άλλωστε, όπως λέει και o Heinz δεν υπάρχει πραγματικότητα (άρα, πεδίον δόξης λαμπρόν για κάθε είδους παραλογισμό). Εγώ, μεταξύ μηδενισμού / μεταμοντερνισμού και πραγματικότητας θα προτιμήσω την πραγματικότητα. Ακόμη και αν δεν μπορώ να την γνωρίζω στην ολότητά της. (Το τελευταίο σχόλιο του Heinz στις 4:01μμ διαφωτίζει κάπως και ίσως να τον παρεξήγησα. Ωστόσο, η λογική ερμηνεία του παραλογισμού δεν παύει να σημαίνει ότι αυτός είναι … παράλογος).

@δημήτριος:
Το ότι το Ιράν έχει δηλώσει ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα γίνει για ειρηνικούς σκοπούς δε μας πείθει. Τα ίδια ψέμματα έλεγε κι εκείνος ο πανάθλιος τύραννος Σαντάμ,…
Άρα, εσύ κρίνεις την αλήθεια της δήλωσης της ιρανικής ηγεσίας με βάση τη μη εύρεση όπλων στο Ιράκ; Χμμμ… Στα «σοβαρά» του σχολίου σου ωστόσο, εν πολλοίς θα συμφωνήσω. Το πρόβλημα με πολλούς είναι ότι «ξέρουν» / «βλέπουν» το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ (π.χ.viennezos, cyber-dust και άλλοι που επεσήμανα πριν) και αντιδρούν σε αυτό που «βλέπουν» να έρχεται.

Για να παραφράσω τον Nick Cave, ο αντιαμερικάνος δεν σκέφτεται. Γιατί ο αντιαμερικάνος ξέρει!

Πεμ Απρ 27, 07:51:20 μμ 2006  
aphrodite said...

@hioniam, 10:46 ειδικά,

Είπα δε θα μιλήσω, διαμαρτυρήθηκαν και φίλοι, αλλά νυχτώνςι πλέον και δε βλέπω ανάκληση -
Είσαι απαράδεκτος σ'αυτό το σχόλιο! Πες ό,τι θέλεις για κάποιον συν-σχολιαστή σου, μπες του στο ρουθούνι κι εσύ, αλλά προς θεού, όχι παιδιά στη μέση, ούτε γι'αστείο!

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ιερό στον πλανήτη από αυτά!

Πεμ Απρ 27, 07:54:12 μμ 2006  
heinz said...

@aphrodite

"προς θεού, όχι παιδιά στη μέση, ούτε γι'αστείο!

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ιερό στον πλανήτη από αυτά!"

Απολύτως. Α π ο λ ύ τ ω ς. Είπαμε ένταση ναι, αλλά να ξέρουμε τι να λέμε πάντα, ε?

Πεμ Απρ 27, 08:10:34 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Δεν είχα προσέξει το 10.46 του hioniam. Σβήστηκε.

Πεμ Απρ 27, 08:27:12 μμ 2006  
vryl said...

Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως να δούμε αν το (σε αντίθεση με τους Αμερικάνους) φιλειρηνικό και πολιτισμένο 99% των Ελλήνων που αντιτίθεται στην επίθεση στο Ιρακ, αντιτίθεται επίσης στην επίθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Περσία.

Πεμ Απρ 27, 08:40:51 μμ 2006  
GreekForum said...

@heinz:
Ο Ράλλης ήταν ευπρεπής. Όχι γλυκανάλατος ούτε λαογλύφτης. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά σταματώ εδώ (έτσι κι αλλιώς έγραψα πολλά σήμερα).
BTW, έχεις ακούσει διάλογο στο Αγγλικό Κοινοβούλιο;

Πεμ Απρ 27, 08:47:23 μμ 2006  
heinz said...

Είπα γω ότι ήταν ...απρεπής???
Έλα Παναγία μου!!!

Που καταλήξαμε είπα!!!

Πεμ Απρ 27, 09:23:26 μμ 2006  
GreekForum said...

Καλά παίζεις με τις λέξεις ή μας δουλεύεις ρε heinz;
Γράφεις στις 5.11μμ: "Ποτέ δεν συμπάθησα το ήπιο πολιτικό κλίμα του Ράλλη."
Και μετά, στο επόμενό σου σχόλιο, κάνεις τη σύνδεση μεταξύ του ήπιου πολιτικού κλίματος του Ράλλη (1980) με την κατ'εσένα "ήπια" πολιτική σκέψη. Πανάσχετο (IMHO)! Αυτό το οποίο αναφέρεις ως ήπια πολιτική σκέψη (καινοφανής όρος) είναι η λαϊκίστικη τακτική του να μη λες τίποτα που θα θίξει τον οποιονδήποτε.
Έχει αυτό την οποιαδήποτε σχέση με τον βίο και την πολιτεία του Ράλλη; Κάνεις δε ένα λογικό (και χρονικό) άλμα ανεξήγητο από τη μία κατάσταση στην άλλη χωρίς να εξηγείς το πως υποτίθεται ότι συνδέονται.

Πεμ Απρ 27, 10:55:57 μμ 2006  
hioniam said...

Σβηστηκε σχολιο μου από το blog.
Επομενως αποχωρω.

Αποκαλεις τους μακελαρηδες
των παιδιων (των αλλων παντα βεβαια),
enforcers του διεθνους δικαιου;
No problem!
Ευχεσαι να συμβει το ιδιο και στα
παιδια του για να δει τη γλυκα;
Σβυνεται.


Παντως Νικο Δημου και συν-σχολιαστες
ευχαριστω για την μεχρι τωρα φιλοξενια.

Παρ Απρ 28, 11:56:02 πμ 2006  
Marios said...

Να προσθέσω (χωρίς όμως να έχω διαβάσει όλα τα σχόλια).
Ποιος είναι αυτός που θα κρίνει αν πρέπει να έχω βόμβες ή όχι?
Η λογική απλή. Ή θα έχουμε όλοι ή κανένας,
Δεν καταλαβαίνω γιατί όποια χώρα δημιουργεί πυρηνικά είναι αυτόματη και κακή.

Να σταματήσει οι ΗΠΑ τα δικά της και μετά όλοι οι άλλοι.

Προφανώς όπως το αντιλαμβάνομαι θα αλλάξει η ισορροπία. Κάτι που θίγει την μοναδική υπερδύναμη που απέμεινε.

Και στο κάτω κάτω ποιός σχολιάζει? Η μοναδική χώρα που τελίκα χρησιμοποίησε τις βόμβες που έκανε. Άλλους πρέπει να φοβόμαστε.

Παρ Απρ 28, 12:03:58 μμ 2006  
An-Lu said...

@heinz
δεν ισχυρίζομαι οτι η πραγματικότητα είναι υπερβατική, αλλά είναι πολύ πιο ευρεία και πολυποίκιλη (και φυσικά διαθέτει άπειρες ερμηνείες) απ'ότι προσπαθούν τα κάθε λογής "μοντέλα" (όπου μοντέλο =τυποποιημένος τρόπος σκέψης) να περιγράψουν ή/και να ερμηνέψουν.

Παρ Απρ 28, 12:45:37 μμ 2006  
Vatos Locos said...

Αυτή τη στιγμή οι μόνοι πριμοδοτούν το άκριτο μίσος είναι οι νονοί του Πετρελαίου(και να εξηγήσω:οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί των Η.Π.Α και οι πετρελλαιάδες της Μέσης Ανατολής που φορούν το προσωπείο πνευματικών ηγετών).Ακόμη και οι "Αντι-μπους" Δημοκρατικοί είναι το πρόσωπο του ίδιου νομίσματος.Στις Η.Π.Α ένας γερουσιαστής για να έχει απλά(προσέξτε απλά) μια προελκογική παρουσία χρειάζεται το λιγότερο 1.000.000$.Άρα είναι ξεκάθαρο ότι οι ηγέτες μίας χώρας όπως οι Η.Π.Α(με τεράστια ποσοστά αναλφαβητισμού ανεργίας,όπου τα κοινωνικά προβλήματα λύνονται με χημικές λύσεις τύπου προζακ-όπου το 90% πιστεύει ότι συνορεύει με το ΙΡΑΚ)αντιπροσωπεύουν εταιρίες και μόνο αυτές!
Δεν κατηγορώ τον λαό των Η.Π.Α.Είναι σε μία σπηλία όπως ο μύθος του Πλάτωνα και δεν ξέρει από που να κρεμαστεί.Οι ένθερμοι Αντιαμερικανοί δεν πρέπει α ξεχνουν ότι οι Αμερικανοί εργάτες κατέκτησαν το 188 6 το 8-ωρο και αυτό θυμόμαστε τώρα την Πρωτομαγεία.Ποιος αμερικάνος όμως να απεργήσει όταν δανείζεται ακόμη και τη βενζίνη που βάζει,την πιστωτική του θα την πληρώνουν και τα εγγόνια του,ενώ ζει σε ένα κράτος που έχει 1 αργία όλο το χρόνο(4η Ιουλίου ενώ στην καλλύτερη εργάζεται με ντεντλάινς).Ο πλούτος του ανθρώπου είναι ο ελεύθερος του χρόνος.Τελοςπάντων την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας όπου οι απαγορεύτηκε το συνταγματικό δικαίωμα του διαδηλώνειν κάποιοι το υπερασπίστηκαν(Η αστυνομία πεταξε δακρυγόνα στα 100 πρώτα μέτρα που έκανα τα μπλοκ).Δεν ελπίζω σε κάτι.Απλά τα ληγμένα (απο την Ολυμπιάδα του 2004) χημικά(παρεπιμπτώντος είναι αραιωμένο Σαριν-νευροπαραλυτικο) την Τρίτη στην Ομόνοια έκαναν την πρωτεύουσα της ελεύθερης σκέψής(την Αθήνα) να μυρίζει χημικά ναρκωτικό,πρόζακ,καταναλωτισμό,καταστολή
ελεύθερο ωράριο(ό,τι άλλαξε στην Αμερική από το 1886)...
"Γνωρίζουμε ότι από άποψη συσχετισμών αυτό που επιχειρούμε
είναι ουτοπικό,η βαρβαρότητα της εποχής όμως το κάνει κοινωνικά αναγκαίο"

Παρ Απρ 28, 02:02:29 μμ 2006  
Vatos Locos said...

Σχετικά με τη ενέργεια.....Οι Η.Π.Α καταναλώνουν το 25% της παγκόσμιας παραγώμενης ενέργειας.Πληθυσμιακά είναι μόνο 200εκατ.από τα 6δισ.παγκόσμιου πληθυσμού!

Παρ Απρ 28, 02:04:34 μμ 2006  
Vatos Locos said...

Το ρητό σε εισαγωγικά είναι του Σαμπκομαντάντε Μαρκος των επαναστητημένων και αυτόνομων Ζαπατίστας στο Μεξικό.

Παρ Απρ 28, 02:08:11 μμ 2006  
mickey said...

vatos locos said:
"Άρα είναι ξεκάθαρο ότι οι ηγέτες μίας χώρας όπως οι Η.Π.Α(με τεράστια ποσοστά αναλφαβητισμού ανεργίας,όπου τα κοινωνικά προβλήματα λύνονται με χημικές λύσεις τύπου προζακ-όπου το 90% πιστεύει ότι συνορεύει με το ΙΡΑΚ)αντιπροσωπεύουν εταιρίες και μόνο αυτές!"

Σιγά ρε μεγάλε! Το 90% των αμερικανών πιστεύει ότι συνορεύει με το ΙΡΑΚ; Μας δουλεύεις ψιλό γαζί ή απλά βγάζεις το άχτι σου για τις ΗΠΑ;

Είπαμε, υποκειμενικοί είμαστε, αλλά όχι κι έτσι...

"Ο πλούτος του ανθρώπου είναι ο ελεύθερος του χρόνος"

Σε αυτό συμφωνώ και επαυξάνω. Ο ΜΟΝΟΣ πλούτος του...

Παρ Απρ 28, 02:54:37 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΥ,ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΚΑΝΤΕ ΠΡΑΞΗ Ο,ΤΙ ΔΙΑΝΟΕΙΣΘΕ…ΤΟ BLOG
EXEI MIA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ..ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΝΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗΣ..ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ…ΠΑΝΤΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ..ΚΑΝΤΕ ΤΟ!
ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ….ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ,ΤΗΝ ΤΙΒΙ,ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΩΝ BIG BOSS KAI ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ
Προτεινω για καποιο επομενο post:TI ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΟ BLOG ΜΟΥ….

Παρ Απρ 28, 04:16:58 μμ 2006  
ioannisk said...

Μερικές παρατηρήσεις στο post του vatos locos:
"Αυτή τη στιγμή οι μόνοι πριμοδοτούν το άκριτο μίσος είναι οι νονοί του Πετρελαίου" να μαντέψω πως κυκλοφορείς με ποδήλατο και δεν έχεις ανάψει ποτέ θέρμανση και Air Condition σπίτι σου;
" μια προελκογική παρουσία χρειάζεται το λιγότερο 1.000.000$" Παρόλο που δεν καταλαβαίνω τον όρο παρουσία (οι εκλογές δεν είναι κοσμικό event) ξέρεις πόσο κοστίζει η προεκλογική καμπάνια στην Β' Αθηνών σε κάποιον που θέλει να έχει βάσιμες ελπίδες να εκλεγεί; Στην επαρχία από ότι ξέρω το σύστημα του νονού και του κουμπάρου κρατάει ακόμα άρα η "παρουσία" είναι ποιο οικονομική. Άσχετο αλλά στην Αμερική οι Γερουσιαστές είναι 200 ενώ στην Ελλάδα οι βουλευτές είναι 300.
"ενώ ζει σε ένα κράτος που έχει 1 αργία όλο το χρόνο" αν εξαιρέσουμε τα χριστούγεννα, την πρωτοχρονιά, την αντίστοιχη 1η Μαϊόυ (που την γιορτάζουν τον Σεπτεμβριο) και μερικές ακόμα. Να μαντέψω πως δεν έχεις δουλέψει στον Ελληνικό ιδιωτικό τομέα; "ενώ στην καλλύτερη εργάζεται με ντεντλάινς)" στο τελευταίο μου deadline, πριν 2 εβδομάδες, δούλεψα την Κυριακή πριν την παράδοση 9.5 ώρες, Κυριακή γαρ. Απορία: πως θα παράγεις έργο χωρίς χρονοδιάγραμμα (deadline);
"με τεράστια ποσοστά αναλφαβητισμού ανεργίας" μπορείς να αναφέρεις τις πηγές σου; Άσχετο η ανεργία στην Αμερική είναι 5%, στην Ελλάδα 10%*. Προφανώς το ξέρεις ότι η Eurostat θεωρεί εντελώς αφερέγγυα τα δεδομένα που της δίνει η Ελλάδα για την ανεργία και μας τα επιστρέφει.
"όπου οι απαγορεύτηκε το συνταγματικό δικαίωμα του διαδηλώνειν κάποιοι το υπερασπίστηκαν" Συνταγματικότατο!!! Φυσικά υπό όρους (το ξέχασες;)
"(ό,τι άλλαξε στην Αμερική από το 1886)..." ναι ακόμα οι cowboys ψάχνουν να βρουν το Eldorado στην δυτική ακτή.
"Πληθυσμιακά είναι μόνο 200εκατ.από τα 6δισ.παγκόσμιου πληθυσμού!" 290 εκ. είναι ο πληθυσμός των ΗΠΑ (ανούσια η παρατήρηση μου).
"Γνωρίζουμε ότι από άποψη συσχετισμών αυτό που επιχειρούμε είναι ουτοπικό,η βαρβαρότητα της εποχής όμως το κάνει κοινωνικά αναγκαίο" Μαζί σου Comandante Loco!!! αλλά ποιο είναι αυτό;
"είναι του Σαμπκομαντάντε Μαρκος των επαναστητημένων και αυτόνομων Ζαπατίστας στο Μεξικό." Αυτονομιστών , από ότι ξέρω το Chiapas δεν έχει γίνει (ακόμα;) αυτόνομο. "Σαμπκομαντάντε" = Subcomandante;

Με όλο τον σεβασμο θα σου πρώτεινα να ανανεώσεις τις πηγές σου.

Υ.Γ. Νομίζω πως το κείμενο σου πληρεί το στερεότυπο του αντί-αμερικάνου στην Ελλάδα.

Σαβ Απρ 29, 12:40:54 πμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Από τότε που καθιερώθηκε (με αγώνες, στο Σικάγο) το 8ωρο, κάποιοι λίγοι το εκμεταλλεύτηκαν αποδοτικά (8 ώρες δουλειά, 8 ώρες καλλιέργεια και οικογένεια, 8 ώρες ύπνος) και κάποιοι άλλοι καθότανε και λέγανε μ..ες και κουτσομπολιά, φήμες και διαδόσεις, κλπ.

Vatos locos:
α) Δικαστής στη Φλόριντα κύρηξε τοπικό "εμπάργκο" κατά της ExxonMobil λόγω των τιμών της βενζίνης κλπ (που είναι ακόμα η μισή από την Ευρώπη, αλλά ΚΑΝΕΙΣ Ευρωπαίος δεν έκανε τίποτα για την τιμή της βενζίνης στην Ευρώπη, οπόε βούλωστο για το "πόσοι Αμερικανοί θα απεργήσουν" κλπ.
β) Το 90% των Αμερικανών παίρνουνε πρόζακ και το 90% των Ευρωπαίων μαστουρώνουν και διαβάζουνε Λένιν (το mein kampf είναι μάλλον καλύτερο). Και λατρεύουνε τον πάτο της Αμερικάνικης κουλτούρας (woodstock και κάτι άλλες αηδίες). Σε πολλά από τα ακριβά σπίτια στο Σικάγο (βόρεια πράστεια) ΔΕΝ υπάρχει τηλεόραση. Αυτό το κορυφαίο 5% του πληθυσμού που κυβερνάει τον πλανήτη σήμερα (μαζί με κορυφαίους Ευρωπαίους κλπ) και κάθονται οι πιτσιρικάδες στις καφετέριες στο Κολωνάκι και λένε αρλούμπες. Και καλά κάνουν δηλαδή, για να μας αφήσουν κι εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας.
γ) Ο "Αμερικάνικος λαός"... δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. "Λαοί" είναι ακόμα οι Ευρωπαίοι, που ανήκουν στην πρωτόγονη πια έννοια του "έθνους-κράτους". Καλό είναι όμως: τραβάει τουρίστες.
δ) Είναι "βαρβαρότητα" το "ελεύθερο 8ωρο"; Δηλαδή εσένα σ' αρέσουν οι "τάξεις και πειθαρχίες" ε; Η ομοιομορφία... (κάτι σαν την κομμουνιστική Κίνα ας πούμε... 1 δισεκατομμύριο κόσμος με την ίδια στολή και χωρίς δικαίωμα εξόδου από τη χώρα).

Και για την ιστορία, κάτω από τις ΗΠΑ (κόλπος Μεξικού) τρυπάνε οι Κινέζοι για πετρέλαιο και οι Αμερικάνοι δεν μπορούν λόγω μιας παλιάς δέσμευσης που είχε να κάνει με εμπράγκο κατά Κούβας κλπ. Περισσότερα στο CNN.

Και ακόμα: οι μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου στον κόσμο είναι Ευρωπαϊκές (BP - Shell).

Οι ΗΠΑ τραβάνε σχόλια γιατί είναι σημαντικές. Οι Έλληνες ζηλεύουν, αλλά είναι οι πλέον όμοιοι με τους Αμερικανούς (φοροδιαφυγή - Greek Dream - γκόμενα στο πλάι - μούτζα στο δρόμο).

Λευτέρης
Chicago, Oklahoma κλπ

Σαβ Απρ 29, 08:40:32 μμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

"Εμπρός στον αυτόν που χάραξε ο έτσι"

(ποιος το είχε γράψει αυτό;)

Και συνεχίζω για τον Locos:

1) Ένα εκατομμύριο δολάρια εδώ είναι τρίχες, τη στιγμή που ένας μέσος ελεύθερος επαγγελματίας κάνει 80-100 χιλιάρικα το χρόνο.

2) Οι αργίες κλπ είναι περίπου οι ίδιες με την Ελλάδα. Οι δάσκαλοι την κοπανάνε βδομάδες κλπ. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές όπως εδώ στην Οκλαχόμα, "εάν δεν έπεσε χιονιάς φέτος και συνεπώς δεν έκλεισαν τα σχολία λόγω καιρού, τότε από τον Απρίλιο και μετά θα είναι κλειστά κάθε Παρασκευή".
Οι "επίσημες" διακοπές δεν είναι ένας μήνας όπως στην Ευρώπη, αλλά μισός μήνας. Και τι έγινε; Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ξοδεύουν το μήνα αυτό βλέποντας τηλεόραση και ενοχλώντας τους γείτονες και συγγενείς τους. Έχουν όλοι λεφτά να τρέχουν στα νησάκια;

γ) Ο μέσος Αμερικανός στο Σικάγο, απ' ότι έχω δει μέχρι τώρα, έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο από το μέσο Αθηναίο (όχι όμως περισσότερο από το μέσο Κρητικό). Σημασία έχει πόσες ώρες οδηγάς να πας μέχρι το σπίτι σου (το μέγεθος και το κυκλοφοριακό της πόλης) κλπ.

Για πείτε μου τώρα, φωστήρες των οικονομικών, ΠΟΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΤΡΑΒΗΞΑΝΕ ΟΙ Η.Π.Α. ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ (γιατί ακόμα περιμένω στο λιμάνι και δεν έχω δει ούτε ένα μπετόνι πετρέλαιο να φτάνει εδώ... αντιθέτως, βλέπω ότι οι Ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου κάνουν χρυσές δουλειές με τεράστια κέρδη στις ΗΠΑ).

Λευτέρης
Chicago, Oklahoma, κλπ

Σαβ Απρ 29, 09:14:17 μμ 2006  
Vatos Locos said...

-"Είναι "βαρβαρότητα" το "ελεύθερο 8ωρο"; Δηλαδή εσένα σ' αρέσουν οι "τάξεις και πειθαρχίες" ε; Η ομοιομορφία... (κάτι σαν την κομμουνιστική Κίνα ας πούμε... 1 δισεκατομμύριο κόσμος με την ίδια στολή και χωρίς δικαίωμα εξόδου από τη χώρα)" Όπως το πες , ελεύθερο στα χέρια του εργοδότη.Η εξέλιξη της τεχνολογίας απο το 1886 είναι τέτοια που θα μπορούσαμε να δουλεύουμε 4ώρες,αυτό προτείνω και όχι τον κρατικό καπιταλισμο ΕΣΣΔ και Κίνας.

-το 90% που νομίζει ότι συνορεύει με το Ιρακ είναι από δημοσκόπηση που είχε γίνει όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιρακ.

-Σχετικά με Ιραν τι νομίζω ότι παίζει:Οι ΗΠΑ κόβουν νέα δολλάρια αβέρτα κουβέρτα.΄Δηλαδή χωρίς να υπάρχη αντιστοιχία σε πραγματική αξία.Έχουν από τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο σαν κράτος.Αυτό το εξισσοροπούν γιατί οι αγορές πετρελαίου και μεγάλων ακινήτων γίνονται με δολάρια από τις άλλες χώρες.Το Ιραν δήλωσε ότι θα δημιουργήσει χρηματιστήριο πετρελαίου με ευρω,και κάπου εκεί το θέλει να το πάει για συμμαχία με Ρωσία,Κίνα....(τα υπάρχοντα δύο σε Λονδίνο-ΗΠΑ είναι με $).
-Τα προιόντα που παράγονται και ο υπερσυσσωρευμένος πλούτος στον δυτικό κόσμο είναι τόσος που θέλει νέες αγορες(δυτικοποιήση Μέσης Ανατολης/Ισλαμ,απαγόρευση μαντίλας κτλ,)
-Όπως οι ελληνικές κατασκευαστικές κάναν ντου στην κατεστραμμένη Γιουγκοσλαβία,αυτό θέλουν να κάνουν τώρα και οι Η.Π.Α(χαρακτηριστικό είναι ότι λόγο της υπερσυσσώρευσης γίνεται αυτό το παγκόσμιο μπάχαλο με την άνοδο της βενζίνης.
-Για τις προεκλογικές εκστρατείες:Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να διαλέγει κάποιον να του τα κάνει όλα για αυτόν για 4 χρόνια είναι ήδη αρκετά "ηλίθιος"-πελάτης(ρουσφετολόι).
-"οι μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου στον κόσμο είναι Ευρωπαϊκές (BP - Shell)."Το κεφάλαιο έχει σταματήσει να ασχολείται με την εθνότητα του δεκαετίες τώρα.Δεν είναι η αμερικανική οικονομία που εξουσιάζει την μικρή ελληνική.Είναι οι αστοι Η.Π.Α και Ελλάδας που θέλουν μαζί να κάνουν ντου στους αστους του Ιραν(οι εργάτες θα κάνουν τα playmobil).
-"1) Ένα εκατομμύριο δολάρια εδώ είναι τρίχες, τη στιγμή που ένας μέσος ελεύθερος επαγγελματίας κάνει 80-100 χιλιάρικα το χρόνο."Ωραίος ο παράδεισος σου αλλά τα ρεπορτάζ από την Νέα Ορλεάνη έδειξαν τον μέσο αμερικανό να πνίγεται και να τον πυροβολεί το κράτος-πρόνειας σου για να αφήσει τα εμπορεύματα των σουπερ μάρκετ να καταστραφούν και να μην τα απαλλοτριώσει.Ακόμη είδα αμερικανους να υποθηκεύουν DVD players για να βάλουν βενζίνη
"Ο μέσος Αμερικανός στο Σικάγο, απ' ότι έχω δει μέχρι τώρα, έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο από το μέσο Αθηναίο (όχι όμως περισσότερο από το μέσο Κρητικό). Σημασία έχει πόσες ώρες οδηγάς να πας μέχρι το σπίτι σου (το μέγεθος και το κυκλοφοριακό της πόλης)"-Δεν παίζει εκτός και αν ζεις στα "βόρεια προάστια" του Σικάγο.Αν είναι έτσι γιατί όταν διασκεδάζουν εκτονώνονται με αλκόολ και πρέζα.
-"Ο "Αμερικάνικος λαός"... δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. "Λαοί" είναι ακόμα οι Ευρωπαίοι, που ανήκουν στην πρωτόγονη πια έννοια του "έθνους-κράτους". Καλό είναι όμως: τραβάει τουρίστες."Ο λαός είναι εκ φύσεως ιδεολόγημα που δικαιολογεί πολλά πράγματα.Πιο παλία ήταν η "πατρίδα" κ το "έθνος".Τώρα είναι η "παραγωγικότητα","ανταγωνιστικότητα".
Ιδεολογήματα της κάθε εποχής για να ναι πιο εύκολη η εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους.
-Τον Μαρξ δεν τον διαβάζουν καμένοι.Επιστήμονας ήταν.Ακόμα και ένα κεφαλαικράτη στη Γουολ Στρητ να ρωτήσεις θα σου πει για την
"πάλη των τάξεων","αντίθεση καφαλαίου-εργασίας" κτλ(απλά έχει ταξική συνείδηση)

Κυρ Απρ 30, 03:44:54 πμ 2006  
Vatos Locos said...

Σχετικά με την ανάγκη απόβασης του κεφαλαίου της Δύσης:Δείτε το google που κάνει όλα τα χατήρια στην κινεζική κυβέρνηση για να έχει πρόσβαση στη νέα κινεζική αγορα...

Κυρ Απρ 30, 03:49:09 πμ 2006  
mickey said...

vatos locos said:
"το 90% που νομίζει ότι συνορεύει με το Ιρακ είναι από δημοσκόπηση που είχε γίνει όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιρακ."

Θέλω επίσημα στοιχεία!

Κυρ Απρ 30, 04:29:49 μμ 2006  
Vatos Locos said...

Έχουν περασει 3,5 χρόνια δεν μπορώ να βρω.
πάντως το είχαν γράψει ακόμη και οι αστικές φυλλάδες(ταχυδρόμος.βημαγκαζινο κτλ κτλ)

Δευ Μαϊ 01, 12:08:25 πμ 2006  
mickey said...

vatos locos, οι αόριστες αναφορές (και ειδικά σε ντόπιες "φυλλάδες") δε λένε απολύτως τίποτα. Στοιχεία έχεις;

Μα καλά, δεν καταλαβαίνεις και μόνος σου πως είναι εξωφρενικό να πιστεύεις κάτι τέτοιο; Δηλαδή το 90% των Αμερικανών ΔΕΝ έβλεπε TV που για μήνες ολόκληρους έδειχνε χάρτες του Ιράκ, μαζί με τα διάφορα σενάρια και πίστευε πως συνορεύει με αυτό; Και όσοι από τους "ερωτώμενους" της δημοσκόπησης είδαν και τον 1ο Πόλεμο του Κόλπου (Desert Storm) δεν πήραν χαμπάρι πού στο καλό πέφτει;

Για πολύ μαλ*κες περνάς μάλλον τους Αμερικανούς - ενδεχομένως κι εμάς! Τα υπόλοιπα "στοιχεία" σου δεν τα θίγω. Προφανώς είναι "εξίσου" αξιόπιστα :))

Δευ Μαϊ 01, 12:55:53 πμ 2006  
ioakim said...

Ωραια λογικη κ.Δημου.Απο ποτε η αντιθεση σε ενα θεοκρατικο (αρα καταπιεστικο) καθεστως νομιμοποιει την επεμβαση σε ενα κυριαρχο κρατος?Μηπως απο τοτε που η εξωτερικη πολιτικη της Αμερικης ασκηται απο τις 7 αδερφες πετρελαικες εταιριες (δες αδειες εξορυξης πετρελαιου στην Αλασκα)?Απο ποτε το ελληνικο κρατος εχει ιδιον συμφερον απο μια πιθανη στρατιωτικη επεμβαση οταν,απ' οσο γνωριζω τουλαχιστον,δεν ειναι μεγαλομετοχος σε καμμια απο αυτες?Απο ποτε τα οικονομικα οφελη ενος εθνους νομιμοποιουν τις εκατομβες θυματων του αλλου?Και τελος,απο ποτε αποκτησατε τη λογικη κ.Δημου οτι χερι που δεν μπορεις να δαγκωσεις φιλησε το?

Δευ Μαϊ 01, 10:37:21 πμ 2006  
Ermippos said...

Nikos Dimou said...
heinz said
"ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Kαμμιά σχέση δεν είχε η Ελλάδα με τις βλακείες της δυτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας,της δυτικής φιλοσοφίας, και τις παθογένειές της!!!"

Εχεις να προτείνεις άλλο μοντέλο διακυβέρνησης; Αν ναι, ποιο;
7:39 μμ

Κ. Δήμου, είναι σαφές ότι δεν σας αρέσει να βλέπετε άλλα χρώματα εκτός από το άσπρο και το μαύρο. Επιπλέον λατρεύετε να νικάτε τους άλλους με υπεραπλουστεύσεις και «αφοπλιστικές» ερωτήσεις του τύπου «έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο;» (πρβλ. και παρόμοιο παραπλανητικό ερώτημα σας σε άλλο κεφάλαιο, για το εάν θα προτιμούσαμε να πεθαίνουν τα κακόμοιρα παιδάκια του τρίτου κόσμου από το να πουλιούνται σαν αναλώσιμα υλικά για 1 $ την ημέρα στα σκλαβοπάζαρα των πολυεθνικών).
Δεν φαντάζομαι ότι ο αγαπητός κ. heinz γράφει αυτά που γράφει στο πλαίσιο κάποιας πρότασης του για άμεση ανατροπή και υποκατάσταση του σημερινού συστήματος. Νομίζω ότι ο άνθρωπος κοιτάζει απλά πίσω στην ιστορία μπας και καταλάβει αν κάτι έγινε λάθος. Υπό τις συνθήκες αυτές είναι μάλλον άδικο να του ζητάτε να καταθέσει εν έτει 2006 εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του Κοραϊκού ελληνικού κουτσοδιαφωτισμού του 1800. Οι προτάσεις αυτές υπήρξαν και από όσο ξέρω κατατέθηκαν αρμοδίως και σε επίκαιρο χρόνο. Τώρα, για ποιους λόγους έχασαν ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Αθανάσιος Πάριος και οι Κολλυβάδες και επικράτησε ο Κοραής και οι συν αυτώ είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που είναι σκόπιμο και χρήσιμο να ερευνηθεί ψύχραιμα και σε βάθος. Για το καλό μας.
Για την καλή αρχή μιας τέτοιας συζήτησης είναι σκόπιμες κάποιες παρατηρήσεις:
α) Ο Otto Wittelsbach ήταν 16 ετών όταν ορίσθηκε ως ελέω θεού μονάρχης των γραικών. Ήταν ρωμαιοκαθολικός και έφθασε από το Μόναχο στο Ναύπλιο μέσω Ρώμης, από όπου πέρασε για να ζητήσει την ευλογία του Πάπα και τις συμβουλές του για τον τρόπο που έπρεπε να κυβερνήσει το Ορθόδοξο γένος των Ελλήνων (σημ. για να μην μας ρωτήσετε αφοπλιστικά εάν προτιμούμε τον Χριστόδουλο από τον Bill Gates και τους υπολογιστές μας πρέπει να σημειώσουμε ότι την εποχή εκείνη η ορθοδοξία έπαιζε άλλο ρόλο στην ζωή των ελλήνων. Ρόλο σημαντικότερο και απείρως κρισιμότερο).
β) Τα πρώτα χρόνια μέχρι την ενηλικίωση του μονάρχη κυβέρνησε η αντιβασιλεία. Για να καταλάβουμε το είδος της διακυβέρνησης διαβάζουμε από έναν έλληνα της εποχής ότι «και τους πιάνουν αυτεινοί οπούχουν την εξουσία και τους κρένουν με τον νόμο τον δικό τους». Τους κρένουν με τον νόμο τον δικό τους! Δηλαδή τους αδικούν.
γ) Η διοικητική διαίρεση της χώρας έγινε από τον κ. Αμπελ, γραμματέα της αντιβασιλείας, με βάση το γερμανικό πρότυπο. Ο κύριος Αμπελ αγνόησε πλήρως τις επικρατούσες δομές κοινωνικής οργάνωσης και συλλογικού βίου των ελλήνων.
δ) Η εκπαίδευση στο νέο κρατίδιο οργανώθηκε από τον προτεστάντη κ. Μάουρερ με βάση τα βαυαρικά πρότυπα. Με τα ίδια πρότυπα οργανώθηκαν από τον ίδιο η δικαιοσύνη και από τον κ. Καρλ φον Χάιντεκ ο στρατός και η διοίκηση του.
ε) Τα βασιλικά ανάκτορα, το σύμβολο κάθε καθεστώτος, κτίστηκαν από τον Φρειδερίκο φον Γκερτνερ, ενώ το πανεπιστήμιο και η ακαδημία από τον Κρίστιαν Χάνσεν και από τον αδελφό του Θεόφιλο Χάνσεν αντίστοιχα. Ο τελευταίος είναι αυτός που θα χτίσει μαζί με τον γάλλο Μπουλανζέρ και ένα μνημειακό έργο από αυτά που «οφείλουν» να «μιλάνε» στην συνείδηση και την ψυχή του λαού. Την μητρόπολη Αθηνών. Την μεγάλη εκκλησία της πρωτεύουσας των ρωμιών. Την αγιογράφηση της εκκλησίας ανέλαβε και ολοκλήρωσε ο γερμανός ζωγράφος Ζάιτς, έτσι, για να μπορεί ο απλός λαός από τα στασίδια του να αναγνωρίζει τους δικούς του αγίους, να αισθάνεται οικεία και να «συνομιλεί μαζί τους απλά», όπως θα έλεγε και ο δικός μας κυρ Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Να σημειωθεί ότι οι Κοραϊκοί ντρεπόντουσαν για τις βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας όπως και οι Τούρκοι που μέχρι και πολύ πρόσφατα άφηναν τα ονειρεμένα γυαλί του Βοσπόρου να γκρεμίζουν γιατί τους θύμιζαν το απολίτιστο οθωμανικό παρελθόν τους
Αυτά τα ολίγα αρκούν νομίζω για να εξηγήσουν γιατί σήμερα περνάμε με κόκκινο τα φανάρια, γιατί οδηγούμε μεθυσμένοι, γιατί κλέβουμε την εφορία, γιατί χτίζουμε παράνομα εκτρώματα στους καταπατημένους λόγγους και τα βουνά της πατρίδας μας, γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί μας δεν τολμούν να πούνε καμία κουβέντα στην κάθε Κοντολίζα και στον κάθε Γκιούλ, γιατί τελικά με τόσα πακέτα δεν μπορέσαμε να γίνουμε Ιρλανδία ή Δανία κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π.

Τρι Μαϊ 02, 05:01:09 πμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

"...Η εξέλιξη της τεχνολογίας απο το 1886 είναι τέτοια που θα μπορούσαμε να δουλεύουμε 4ώρες"

Σαφώς και μπορείς να το κάνεις αυτό (4 ώρες) εάν βεβαίως αρκείσαι σε όσα αρκούταν και οι τότε: λίγο ψωμί, τυρί και κρέας, κάνα φρούτο, όχι τηλεόραση και PC, κλπ. Συμφωνώ.

==============================
"-το 90% που νομίζει ότι συνορεύει με το Ιρακ είναι από δημοσκόπηση που είχε γίνει όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιρακ."

Εάν όντως είναι τόσο αμόρφωτοι (και κυβερνάνε τον κόσμο) φαντάσου οι κυβερνώμενοι τι φρούτα είναι... οι Γερμανοί μόλις πριν από 70 χρόνια ξεχωρίζανε τους ανθρώπους σε ποιότητες ανάλογα με το χρώμα των ματιών τους. Ε ρε ζώα...
================================

"Έχουν από τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο σαν κράτος."

Οι Γιαπωνέζοι έχουν μεγαλύτερο. Εάν σαν χρέος εννοείς το ποσό των κρατικών ομολόγων που έχουν αγοράσει οι άλλες χώρες (γι' αυτό ουσιαστικά πρόκειται), τότε ξαναδιάβασε ολίγα οικονομικά.

===============================

Το Ιραν δήλωσε ότι θα δημιουργήσει χρηματιστήριο πετρελαίου με ευρω,και κάπου εκεί το θέλει να το πάει για συμμαχία με Ρωσία,Κίνα....(τα υπάρχοντα δύο σε Λονδίνο-ΗΠΑ είναι με $).

Από πότε συμφέρει τους Ρώσους ν' αγοράσουν Ευρώ; Από την άλλη, απαγορεύεται στις ΗΠΑ ν' αγοράζουν Ευρώ; Ξέρεις πόσες επενδύσεις (τσάμπα χρήματα στις τσέπες μας από το εξωτερικό) γίνονται στις ΗΠΑ από Ευρωπαίους κάθε φορά που ανεβαίνει το Ευρώ;

=================================

Ωραίος ο παράδεισος σου αλλά τα ρεπορτάζ από την Νέα Ορλεάνη έδειξαν τον μέσο αμερικανό να πνίγεται και να τον πυροβολεί το κράτος-πρόνειας σου για να αφήσει τα εμπορεύματα των σουπερ μάρκετ να καταστραφούν και να μην τα απαλλοτριώσει.

Ποιος σου είπε ότι αυτοί που είδες στο CNN είναι οι "μέσοι πολίτες"; Επίσης, ξέρεις ότι η Λουιζιάνα είναι από τις πλέον φτωχές πολιτείες; Αλλά ούτε κι εκεί έκανε αίσθηση το 1 εκατομμύριο... πέρασα μια βδομάδα στη (βρώμικη) Νέα Ορλεάνη ένα χρόνο πριν τις βροχές και το μέσο σπίτι που άξιζε τον κόπο ήταν περί τις 350.000 δολάρια.

================================

"Αν είναι έτσι γιατί όταν διασκεδάζουν εκτονώνονται με αλκόολ και πρέζα."

Δεν έχω δει περισσότερη πρέζα ή αλκοόλ απ' ότι θυμάμαι από Αθήνα.

===================================

Ο λαός είναι εκ φύσεως ιδεολόγημα που δικαιολογεί πολλά πράγματα.Πιο παλία ήταν η "πατρίδα" κ το "έθνος".Τώρα είναι η "παραγωγικότητα","ανταγωνιστικότητα".

Όπως ας πούμε η φυγή των Ελληνικών βιομηχανιών προς Βουλγαρία μεριά...

=================================
Τον Μαρξ δεν τον διαβάζουν καμένοι.Επιστήμονας ήταν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και άλλοι επιστήμονες στο χώρο, και μάλιστα καλύτεροι. Γιατί η θεοποίηση του Μαρξ, ειδικά μάλιστα όταν τα νέα δεδομένα τον κατατάσουν στους "μη διαχρονικούς";

"Αυτά τα ολίγα αρκούν νομίζω για να εξηγήσουν γιατί σήμερα περνάμε με κόκκινο τα φανάρια, γιατί οδηγούμε μεθυσμένοι, γιατί κλέβουμε την εφορία, γιατί χτίζουμε παράνομα εκτρώματα στους καταπατημένους λόγγους και τα βουνά της πατρίδας μας, γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί μας δεν τολμούν να πούνε καμία κουβέντα στην κάθε Κοντολίζα και στον κάθε Γκιούλ, γιατί τελικά με τόσα πακέτα δεν μπορέσαμε να γίνουμε Ιρλανδία ή Δανία κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π."

Ε, είναι επειδή οι Αμερικανοί είναι μαλάκες και έχουν τις περισσότερες ευρεσιτεχνίες στον κόσμο, ΧΩΡΙΣ κρατικές ή ομοσπονδιακές επιδοτήσεις.

Μια ματιά στις πρωτόγονες προκαταλήψεις περί "ράτσας" κλπ των Ευρωπαίων μόλις δυο γενιές πριν (Β' παγκόσμιος πόλεμος) και το ότι σκοτώνανε και τα ίδια τους τ' αδέλφια στον εμφύλιο (διότι είχανε διαβάσει "Μαρξ") και μετά να λέμε περί γενικευμένης χαζομάρας. Εδώ γ...ε τα ίδια τους τα παιδιά άμα τους το έλεγε ο Φλωράκης. Ξέρανε όμως με ποιες χώρες συνοδεύεο το Ιράκ... (επί τη ευκαιρία, πόσοι Έλληνες ξέρουν με ποιες πολιτείες συνορεύει το Οχάιο ή η Μινεσότα, χωρίς να κοιτάξουν το χάρτη;)

Λευτέρης

Σαβ Μαϊ 06, 11:29:16 μμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Και μια απάντηση, πολύ καθυστερημένη, στα περίφημα "καλά να πάθουν οι αμερικανοί" για την 11η Σεπτέμβρη:

"Καλά να πάθουν οι Έλληνες για τη Μικρασιατική καταστροφή (αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής τους πολιτικής)" και "καλά να πάθουν για την χιτλερική κατοχή" (αποτέλεσμα της λάθους πολιτικής τους να μην υποταγούν πλήρως).

Αυτά βέβαια δεν αρέσουν, διότι οι Έλληνες είναι όλοι 12 χρονών: τους αρέσει να ασκούν κριτική, αλλά τρελαίνονται εάν τους ασκήσει κάποιος άλλος κριτική.

Λευτέρης

ΥΓ. (Το "καλά να πάθετε για τομ εμφύλιο" είανι αυτονόητο, άλλωστε ο εμφύλιος ήταν άκρως επιθυμητός από την αριστερά τον καιρό εκείνο... πόλεμο θέλανε, πόλεμο πήρανε... μέχρι εκεί έφτανε το IQ φρυγανιάς που έχουν... αυτό ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν για τους εαυτούς τους και τη χώρα τους και τα παιδιά τους).

Δευ Μαϊ 08, 10:37:51 μμ 2006  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home