Send As SMS

nikosdimou

Τα "Επίκαιρα" από το ndimou.gr σε άλλη παράλληλη έκδοση. The "Epikaira" posts from ndimou.gr in a parallel publishing format.

My Photo
Name:Nikos Dimou
Location:Athens, Greece

This blog belongs to my cat Don. I am his guest. I am now posting not only from my computer doncat but also from my mobile phone! doncatmobile

Τρίτη, Απρίλιος 11, 2006

Πάθος στην οθόνη



Ξέρω πως οι ταινίες για τις οποίες θα μιλήσω εδώ δεν είναι οι καλύτερες στην ιστορία του κινηματογράφου. Πως δεν συγκρίνονται με το Θωρηκτό Ποτέμκιν, τον Πολίτη Καίην, τις δημιουργίες του Κιούμπρικ ή του Χίτσκοκ (δύο πολυαγαπημένοι σκηνοθέτες).


Αλλά είναι οι ταινίες που έχω δει άπειρες φορές (ούτε θυμάμαι πόσες) στον κινηματογράφο πρώτα, σε βίντεο μετά και στο home cinema τα τελευταία χρόνια. Οι πρώτες που φρόντισα να αποκτήσω σε VHS και μετά σε DVD. Και αυτές που όσες φορές και να τις ξαναδώ με μαγεύουν. Ακόμα κι όταν δεν τις βλέπω, αλλά τις θυμάμαι, νιώθω την μαγεία τους μέσα μου.


Casablanca: Η πιο ερωτική ταινία της ιστορίας. Με δύο τέλειους ήρωες – το Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ στην καλύτερή του στιγμή και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Και με ένα τέλειο καστ – Κλώντ Ραίηνς, Πωλ Χενράιτ, και το τραγούδι που με κάνει να βουρκώνω – As time goes by.


(Όχι – ποτέ δεν είπε ο Μπόγκαρτ τη φράση: Play it again, Sam).

Με μία υπέροχη ατμόσφαιρα, φτιαγμένη στο στούντιο – πιο εξωτική από την πραγματική Καζαμπλάνκα. (Αν πάτε, θα απογοητευθείτε!). Και με τον πιο μεγάλο πλατύ, άπειρο έρωτα σε όλη την ιστορία του κινηματογράφου, παιγμένο με τέτοια ένταση, που καίει την οθόνη.

Casablanca, η μαγική.




Το άλλο φιλμ είναι το «Όσα παίρνει ο Άνεμος». Η πιο ρομαντική ταινία όλων των εποχών. Με φόντο ιστορικό, πόλεμους, στρατιές, σκλάβους, πυρκαγιές, μάχες. Στον αριστοκρατικό Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε βίλες νεοκλασικές με νευρωτικές κυρίες που φοράνε κορσέδες και κρινολίνα.

Η Βίβιεν Λη υπέροχη σαν πεισματάρα Σκάρλετ και απέναντί της ο γόης, ειρωνικός και γοητευτικός, Κλαρκ Γκέημπλ. (Frankly, my dear, I don’t give a damn!). Κι εδώ μία τέλεια διανομή – ξεχωρίζουν ο Λέσλυ Χάουαρντ και η Ολίβια ντε Χάβιλαντ. Μνημειώδης η μουσική του Μαξ Στάινερ – ίσως η σημαντικότερη που γράφτηκε για ταινία.


Gone with the Wind, η ρομαντική.

Δύο ταινίες μύθοι, που όταν παίζονται (συνεχώς) και ξαναπαίζονται, γοητεύουν όλες τις γενιές (τώρα ήδη τέσσερις!) άσχετα από την ηλικία τους και την εποχή τους.

Κι εδώ θα προσθέσω μία τρίτη. Δεν είναι στο ίδιο επίπεδο – αλλά πενήντα χρόνια τώρα είμαι ερωτευμένος με την πρωταγωνίστριά της: την Ρίτα Χαίηγουωρθ. Στην Γκίλντα (παλιά την προφέρανε Τζίλντα) έχει δώσει το οριστικό – για μένα – sex symbol. Δέκα ξενέρωτες Μαίρυλην μαζί, δεν την φτάνουν. Ίσως η μόνη που την άγγιξε κάποτε, να ήταν η ψυχρή πρασινομάτα Λωρήν Μπακώλ.

Τέτοιες ιστορίες πάθους και έρωτα δεν ξαναγυρίστηκαν. Όπως λεν και οι Αγγλοσάξονες: «They don’t make them like that, anymore».

Τώρα εσείς, οι νεότεροι, μπορεί και να μην ξέρετε για τί πράγμα μιλάω. Αν έτσι συμβαίνει, ψάξτε να βρείτε αυτές τις ταινίες (πανεύκολο μέσω Internet) και μετά μου γράφετε...

446 Comments:

cyrusgeo said...

Καλησπέρα. Ψηφίζω Καζαμπλάνκα δαγκωτό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς με τι τρομερά προβλήματα γυρίστηκε -- παραλίγο να μην τελειώσει -- το αποτέλεσμα είναι μαγικό και, κατά τη γνώμη μου, υπόδειγμα σκηνοθεσίας και ρυθμού.

Τρι Απρ 11, 10:58:45 μμ 2006  
harry reloaded said...

Πιστευω οτι η εξιδανικευση του παρελθοντος ειναι υπουλο καταλοιπο της μοριτο,ενστικτο του θανατου. Στις σημερινες ταινιες ολα ειναι καλυτερα. Απλα οι παλιες εγραψαν σε αγραφο χαρτι ή επιασαν μια κορυφη πριν το θεμα τους κορεστει,π.χ Νονος. Οσο υπαρχει τραπουλα,θα βγαινουνε ρηγαδες,οσο υπαρχουν δασκαλοι,θα βγαινουν μαθηταδες & οσο υπαρχει καμερα θα βγαινουν ταινιαρες.

Τρι Απρ 11, 11:06:12 μμ 2006  
glenn said...

Αυτό το φουκαριάρικο το post το βλέπω μια ώρα να ανεβαίνει και να κατεβαίνει.

Τρι Απρ 11, 11:07:13 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Harry στην τέχνη το νεότερο δεν παίζει ρόλο - και δεν υπάρχει "εξιδανίκευση του παρελθόντος". Ο Όμηρος είναι καλύτερος από τον Μίλτωνα και ο Σαίκσπηρ από τον Ίψεν. Αλλιώς κάθε νεότερο εργο τέχνης θα ήταν καλύτερο από τα παλιά. Προφανώς δεν έχεις δει αυτές τις ταινίες...

Τρι Απρ 11, 11:11:57 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

glenn said...
Αυτό το φουκαριάρικο το post το βλέπω μια ώρα να ανεβαίνει και να κατεβαίνει.

To blogspot είχε πρόβλημα και δεν έβγαζε τα comments. Χρειάστηκε να μπω στα σπλάχνα του, να το σβήσω το ποστ και να το ξανα-ανεβάσω από την αρχή.

Φουκαριάρικο δεν είναι το ποστ - αλλά εγώ...

Τρι Απρ 11, 11:14:23 μμ 2006  
Non Private Life said...

O φίλος μου όταν χωρίσαμε μου έστειλε sms την ατάκα της Scarlet στο τέλος της ταινίας με την ευχή να πάνε όλα καλά.Οι λανθασμένα ταυτισμένες προβολικές διαδικασίες καλά κρατούν. Ψηφίζω πάντως Grey Gardens κύριε Δήμου.

Τρι Απρ 11, 11:18:17 μμ 2006  
Debby said...

Από όλες αυτές έχω δει μόνο το "Οσα παίρνει ο άνεμος" μου έχουν μείνει οι καλύτερες εντυπώσεις παρόλο που έχουν περάσει πολλά χρόνια τώρα από τότε που την είδα αυτήν την ταινία...
Οσο δε για την Καζαμπλάνκα το Dvd περιμένει στο ντουλάπι, αλλά η κατάλληλη ώρα δεν έρχετε. Τον τελευταίο καιρό έχω προσέξει ότι δεν έχω καταφέρει να δω ταινία ολόκληρη χωρίς να με διακόψει κουδούνι ή τηλέφωνο. Σπαζομαι.

Τρι Απρ 11, 11:23:11 μμ 2006  
CESAR said...

NΔ:
{Όχι – ποτέ δεν είπε ο Μπόγκαρτ τη φράση: Play it again, Sam).

Μόλις κατέρευσε ένας μύθος ?!

Πότε & πού ειπώθηκε τελικά αυτή η κλασική ατάκα?

Τρι Απρ 11, 11:25:56 μμ 2006  
Debby said...

Πάντως βλέπω ότι όλες οι επίλογές mr.ND είναι άκρως ρομαντικού περιεχομένου...
Να και άλλος ένας μη πολεμοχαρής άντρας.
Από τους ελάχιστους με τέτοια γούστα που συνάντησα σε αυτή τη ζωή!

Τρι Απρ 11, 11:27:33 μμ 2006  
aphrodite said...

blogspot, το κέρατό σου!

Ακόμη γράφω για το προηγούμενο, δε γίνεται, ΝΔ πρέπει να κόψω ωρόφυλλα από το δεντράκι σου!

Στα γρήγορα, "Matrix", "Constantine" & "Matrix re-loaded", με αυτή τη σειρά.

(Σας κούφανα ε? Περιμένατε κά'να "Μικρό μου Πόνυ" ή "Λογική & Ευαισθησία", η γλυκερή σας αφροδιτούλα...)

Σε ολοκαίνουρια VIP αίθουσα καλού Multiplex, νοικιασμένη από αργά το απόγευμα, με full bar ( πολύ gourmet φαγητό εννοείται) κι όλους εξαφανισμένους από την αίθουσα μέχρι νεωτέρας... Δερμάτινα καθίσματα, τραγανό πουκάμισο, ασημένια ψηλοτάκουνα σανδάλια, πάμε!

Τρι Απρ 11, 11:29:10 μμ 2006  
epikairos said...

Ζήκος (της κακομοίρας). Η καλύτερη κωμωδία που γυρίστηκε ποτέ. Έτσι για να θυμόμαστε και κανά ελληνικό έργο που και που.

Τρι Απρ 11, 11:29:57 μμ 2006  
andy dufresne said...

American beauty
Blade runner
Shawshank redemption

Τρι Απρ 11, 11:35:30 μμ 2006  
harry reloaded said...

Ολοι εχουν τις αγαπημενες ταινιες τους,δεν πρεπει ομως να τις τοποθετουμε στον αξονα του χρονου αλλα στον ξεχωριστο για τον καθενα αξονα ποιοτητας. Οσο για το τι θεωρει ο καθενας ποιοτητα,ειναι θεμα μεγαλης συζητησης...

Τρι Απρ 11, 11:39:35 μμ 2006  
Houlia said...

Nic,
"You are seventeen,I am sixteen
Baby it's time to leave!...":
The sound of music! H ταινία τών παιδικών μου χρόνων και φυσικά (πως την ξέχασες??): "My fair lady"!!

Τρι Απρ 11, 11:40:55 μμ 2006  
Houlia said...

Δηλ όχι πώς ξέχασες την ταινία, αλλά τη θεϊκή Οντρευ Χεμπορν???!!!

Τρι Απρ 11, 11:43:31 μμ 2006  
Ελένη said...

Aχ κύριε Δήμου μου. Το "Όσα παίρνει ο Άνεμος" αρέσει και σε μένα φοβερά!
Άντρες σαν τον Ρετ Μπάτλερ, γόηδες με τη σωστή δόση βλαχιάς που αποτελεί και ένα εχέγγυο ανδρισμού, οι οποίοι τραβάνε και κανένα χαστούκι όταν χρειάζεται, δεν βρίσκεις εύκολα στις μέρες μας.

Άντρες που όπως είπε και η Σκάρλετ, " σε κοιτούν λες και ξέρουν πώς είσαι κάτω από τα ρούχα σου" βρίσκονται μόνο στο πανί.

" Η Καζαμπλάνκα" είναι εντελώς μπανάλ και ντεκαβλέ.

Τρι Απρ 11, 11:44:00 μμ 2006  
axilleas said...

Underground
Αντίο παλλακίδα μου
Fight Club
και τα πάντα από Γούντυ Άλλεν

Τρι Απρ 11, 11:44:35 μμ 2006  
andy dufresne said...

Ελληνικές (για να μη με λέτε σνομπ):

Οι απέναντι του Πανουσόπουλου
Η Ευδοκία του Δαμιανού
Η κάλπικη λίρα του Τζαβέλλα

Τρι Απρ 11, 11:46:29 μμ 2006  
axilleas said...

Να πω και ένα ανέκδοτο; "Παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος".

Τρι Απρ 11, 11:46:56 μμ 2006  
glenn said...

Αυτές οι παλιές ταινίες που αναφέρονται στο Post έχουν οπωσδήποτε μια ξεχωριστή μαγεία. Βλέπονται και ξαναβλέπονται. Ποιος μπορεί να δει δεύτερη φορά τα star wars ΙΙ; Εγώ πάντως όχι.

Τώρα, το genre παίζει με την εποχή. Μπορώ να αντιληφθώ τη μαγεία των παλιών ταινιών μόνο "ακαδημαϊκά". Αλλά δεν με αγγίζει μέσα μου, δε μου "μιλάει".

Από παλιές ταινίες κάποιες που μου έρχονται στο νου είναι Οδύσσεια του Διαστήματος 2001, blade runner, Contact. Η τελευταία έχει την πιο ορθή προσέγγιση του τι είναι επιστήμη και σκεπτικισμός. Θα έπρεπε να δείχνεται στα σχολεία.

Δυστυχώς οι πολυκινηματογράφοι και το σύστημα διανομής ταινιών ευνοεί πολύ το στρατευμένο χόλυγουντ. Βρωμερά προπαγανδιστικές για την πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ.

Δεν ήξερα μέχρι πρόσφατα ότι οι πολυκινηματογράφοι έχουν πάντα παθητικό απ' τις ταινίες. Είναι έτσι κανονισμένο. Οι κόπιες κόβονται και νοικιάζονται με αυτό το σκεπτικό. Τα λεφτά τα βγάζουν απ' τα ποπκορν και τις κοκακόλες. Άρα ανάλογες ταινίες βγάζουν.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα είναι η διαφορά μεταξύ μικρής και μεγάλης οθόνης. Καμία σχέση μεταξύ τους. Το βάθος του χρώματος στο πανί είναι ασύγκριτο. Είναι από αυτά που απολαμβάνω. Στη μικρή οθόνη η ταινία σχεδόν γελιοποιείται.

Τρι Απρ 11, 11:49:48 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Διαπιστώνω τεράστιο γνωστικό έλλειμμα.

Οι ταινίες που μου αναφέρετε είναι καλές - αλλά καμία σχέση...

Ο¨"πάπας" Maltkin είπε για την Καζαμπλάνκα ότι είναι η καλύτερη ταινία που γύρισε το Χόλλυγουντ.

Αυτό το είπε φέτος.

Φροντιστήριο - όλοι!

Καληνύχτα (σήμερα ελπίζω πως δεν θα έχω αϋπνία).

Τρι Απρ 11, 11:51:16 μμ 2006  
kahri said...

@axilleas
Παλιό.

Τρι Απρ 11, 11:51:27 μμ 2006  
harry reloaded said...

Οι ταινιες του Δαλιανιδη & τα σεναρια του Φωσκολου ειναι εκπληκτικα για 3κοσμικη χωρα & στεκουν σε διεθνες επιπεδο. Αν αυτοι οι 2 πηγαιναν Χολλυγουντ θα ηταν απο τα πιο επιτυχημενα ντουετα της ιστοριας. Τους εφαγε η ψ/κωσταινα. Παντως ισχυει οτι απο τις ταινιες που προτιμα ο καθενας μπορουμε να βγαλουμε ασφαλη συμπερασματα για τον χαρακτηρα του.

Τρι Απρ 11, 11:51:50 μμ 2006  
axilleas said...

Kahri:
...αλλά καλό

Τρι Απρ 11, 11:56:23 μμ 2006  
the resident said...

Tα φτερά του έρωτα
Σκηνές από ένα γάμο
Η έβδομη σφραγίδα
Ο σιωπηλός μάρτυς

Αυτές μου ήρθαν στο μυαλό.

Τρι Απρ 11, 11:56:30 μμ 2006  
dimitrakis said...

Champ. Όλο το σινεμά έκλαιγε, και πιο πολύ κάτι άντρες ως εκεί πάνω, που έκαναν εμένα στα δώδεκα να αισθάνομαι λιγότερο άσχημα για τα δάκρυα που ανέβαιναν.

H απόδραση των 11. Ένα θερινό σινεμά γεμάτο, όλα τα καθίσματα και κάτω στο χώμα. Στα τέλος της ταινίας, που οι κρατούμενοι παίζουν μπάλα με τους Γερμανούς δεσμοφύλακες, όλοι όρθιοι να ουρλιάζουμε στα γκολ.

Α fish called Wanda. Γέλιο μέχρι λιποθυμίας, εκεί που πετιέται ο Kevin Kline και κόβει το tete a tete της Jamie Lee Curtis με τον John Cleese λέγοντας με εκείνο το φοβερό ύφος "Don't call me stupid!"

Τρι Απρ 11, 11:56:39 μμ 2006  
glenn said...

Είπες dimitrakis: "Champ. Όλο το σινεμά έκλαιγε". Πω πω τι πήγες και θυμήθηκες ρε θηρίο; Άλλη κλαψουριάρικη μέχρι σταγγίγματος των ματιών ήταν το κράμερ εναντίον κράμερ.

Τρι Απρ 11, 11:58:51 μμ 2006  
cobden said...

Τρεις μαγικές ταινίες πραγματικά, με τη συνταγή που μόνο το παλιό Hollywood ήξερε....Από αυτές τις τρείς,αγαπημένο μου είναι το GONE WITH THE WIND , η πραγματική μαγεία του σινεμά, βυθίζεσαι μέσα σε αυτη τη ταινία, όταν τελείωνει είσαι τελείως σε άλλο κόσμο...η Rita ομως....δηλώνω τρελά ερωτευμένος μαζί της από την ηλικία των 7 ετών ,όταν την πρωτοείδα και την προτιμούσα πάντα από την Marylin(αν και πιο μετά, άρχισέ να με γοητεύει πολύ και η Μonroe...Η Gilda αξίζει μόνο και μόνο για να χαζεύεις τη Rita Hayworth, το περπάτημα της, το βλέμμα της...υπέροχη!!!!

Τρι Απρ 11, 11:59:45 μμ 2006  
glenn said...

Ή ακόμα πιο κλαψιάρικη επίσης το love story, για μεγαλύτερες ηλικίες. Ωρε κλάμα πούπεφτε! Μέχρι έξω κλαίγαν.

Τετ Απρ 12, 12:00:11 πμ 2006  
kahri said...

@axilleas
Διαχρονικό.

Τετ Απρ 12, 12:00:20 πμ 2006  
andy dufresne said...

ΝΔ είπες ότι "οι ταινίες για τις οποίες θα μιλήσω εδώ δεν είναι οι καλύτερες στην ιστορία του κινηματογράφου"... "Αλλά είναι οι ταινίες που έχω δει άπειρες φορές (ούτε θυμάμαι πόσες)"... "Και αυτές που όσες φορές και να τις ξαναδώ με μαγεύουν. Ακόμα κι όταν δεν τις βλέπω, αλλά τις θυμάμαι, νιώθω την μαγεία τους μέσα μου."


Έχω δει δεκάδες φορές τις 3 ταινίες που αναφέρεις και με συγκινούν και οι 3.
Αλλά οι 3 που αναφέρω με συγκινούν περισσότερο.

Πού είναι το γνωστικό έλλειμμα;

Τετ Απρ 12, 12:04:08 πμ 2006  
glenn said...

Αριστουργηματική σαν ύφος που τη βλέπω και την ξαναβλέπω χωρίς να τη χορταίνω είναι τα πουλιά του Χίτσκοκ.

Τετ Απρ 12, 12:05:08 πμ 2006  
axilleas said...

Το Cramer είναι ίσως από τις αφελέστερες και επιτηδευμένα συγκινητικές ταινίες. Αυτές που αναφέρει ο resident είναι αριστουργήματα.

Τετ Απρ 12, 12:06:02 πμ 2006  
the resident said...

Από ελληνικές? Αστο καλύτερα.

Τετ Απρ 12, 12:06:29 πμ 2006  
mickey said...

Καλησπέρα σε όλους!

Πάνω που πήγα να αφήσω σχόλιο στο προηγούμενο για τα "κοινόβια", να που ο γάτος άλλαξε post και μάλιστα νυχτιάτικα! Να υποθέσω πως το χθεσινό ξενύχτι θα επαναληφθεί;

Πάντως Ν.Δ. δεν είμαστε και τόσο ...νεότεροι. Άλλωστε όλα τα παλιά αριστουργήματα παίζονται κατά καιρούς από την TV (θυμάμαι κάποια από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια), ενώ υπάρχουν φυσικά σε VHS, DVD και στα γνωστά ...στέκια ;)

@debby
Είμαι κι εγώ "μη πολεμοχαρής" αγαπητή μου και λάτρης του ρομαντισμού.

Τετ Απρ 12, 12:07:15 πμ 2006  
kahri said...

Ελληνικές (για να με λέτε σνομπ):
Θίασος
Happy Day
Γλυκιά Συμμορία

(φανερώνουν κοινωνιο-γνωστικό έλλειμμα)

Τετ Απρ 12, 12:08:52 πμ 2006  
glenn said...

Από ελληνικές, είδα μια πριν από καιρό που μου άρεσε πολύ. Δυστυχώς δε θυμάμαι ακριβώς τον τίτλο. Σκηνοθέτης ήταν γυναίκα. Λεγόταν κάπως σαν τιμή και αγάπη ή κάπως έτσι. Όποιος είναι ειδικός ας βοηθήσει.

Τετ Απρ 12, 12:10:10 πμ 2006  
Debby said...

Μια από τις τελευταίες ταινείες που είδα και με προβλημάτισε αλλά και με συνεπήρε ήταν το Million Dollar Baby.
Μπορεί να μην είχε happy end, ήταν όμως ταινία με τα όλα της. Ηταν φοβερό το πόσο πολύ με έβαλε μέσα της.
Και δεν ήταν λόγω του θέματος της...
Δεν θα ξεχάσω την σκηνή που επιτυχημένη πλέον και με χρήματα η κόρη που παίζει μποξ πηγαίνει πίσω στην πατρίδα της όπου ζουν μες την φτώχια οι δικοί της (μάμά και αδερφή) όντας χαρούμενη που έχει πλέον επιτύχει σε αυτό που ήταν από πάντα το όνειρο της, και παιρνωντας τους για δώρο ένα ολόκληρο σπίτι, περιμένοντας να μοιραστει την χαρά της με τους πιο δικούς της ανθρώπους και αντί για αυτό αντιμετωπίζει μια απαξίωση, μια δυσαρέσκεια, και μια ανευ προηγουμένου κριτική για την ζωή που διάλεξε.
Αραγε πόσοι από εμάς δεν έχουμε αισθανθεί κάτι τέτοιο από τους δικούς μας κάποια φορά σε κάποιο βαθμό?

Τετ Απρ 12, 12:10:12 πμ 2006  
cobden said...

Aγαπημένες ταινίες
Vertigo: Από τον αγαπημένο μου σκηνοθέτη Alfred Hitchcock, η ταινία που μου μεταδιδει περισσότερο απο κάθε άλλη μια βασανιστική αίσθηση απώλειας...
North by Northwest: Η απολυτη περιπέτεια, πριν δείτε τα James Bond, δείτε από που άρχισαν όλα...μεγάλος Hitchcock ξανά
High Noon: το απολυτο western και ο Gary Cooper, αιώνιος american hero...
The Queen of Africa: ξεδιάντροπα ψυχαγωγική και διασκεδαστικη και η σπουδαιότερη ηθοποίος όλων των εποχών ,κατά τη γνώμη μου (μαζι με την Bette Davis), Katharine Hepburn ...
Λωρενς της Αραβίας : Οπτικά, η πιο όμορφη ταινία που έχω δεί...

Τετ Απρ 12, 12:10:38 πμ 2006  
glenn said...

Ωραία ταινία επίσης ελληνική ήταν ο "Καβάφης" με τον Δ. Καταλειφό.

Τετ Απρ 12, 12:12:01 πμ 2006  
axilleas said...

Υπάρχουν αναμφίβολα 10-15 ελληνικές ταινίες που είναι υπέροχες. Αλλά αν σκεφθεί κανείς την υπερπαραγωγή της δεκαετίας του 60 και τον μισό αιώνα παραγωγής, είναι σίγουρα λίγες.

Τετ Απρ 12, 12:13:28 πμ 2006  
axilleas said...

glenn:
"Η τιμή της αγάπης" της Τόνιας Μαρκετάκη.

Τετ Απρ 12, 12:14:53 πμ 2006  
Cyber-Dust said...

Έχω δει την Καζαμπλάνκα σε βίντεο, αλλά το ερωτικό δεν είδα πουθενά. Άλλες εποχές, άλλοι τρόποι αφήγησης. Πέρα από το «σ’ αγαπώ πολύ» και μερικά παθιάρικα βλέμματα, που κάλλιστα μπορούν να δηλώνουν και μίσος, ουδέν το ερωτικό. Μάλλον μετά από τόσες θετικές κριτικές περίμενα το κάτι άλλο και απογοητεύτηκα. Γενικά από όλες τις ταινίες του α/μ κινηματογράφου λίγες βλέπονται σήμερα, του Τσάπλιν, του Όρσον Γουέλς και ίσος κάποιες άλλες που μου ξεφεύγουν τα ονόματα τώρα. Πρόσφατα έδειχνε το τρίτο πρόγραμμα μία ταινία του Χίτσκοκ, και το βλέμμα μου δεν έλεγε να ξεκολλήσει από το κουμπωμένο σακάκι του πρωταγωνιστή. Υποτίθετε ότι ήταν μία οικογενειακή σκηνή, στο σαλόνι του σπιτιού, μα ο κύριος έπρεπε να είναι πάντα τζέντλεμαν και όχι μόνον να φοράει το σακάκι του, αλλά να είναι και άρτια κουμπωμένο όπως το επιβάλει ο κώδικας καλής συμπεριφοράς. Σε μία άλλη σκηνή, ο ήρωας πετάχτηκε για λίγο στον γείτονα να ρωτήσει κάτι, και η πάντα καλοντυμένη σύζυγος του θύμισε να φορέσει το καπέλο του. Άντε, ένα τέταρτο και πολύ τους ήταν.

Τετ Απρ 12, 12:15:55 πμ 2006  
M.M. said...

Out of Afrika....
Robert Redford...

American gigolo...
Richard Gere...

bloggeresses(neologismos)exigiste stous kyrious tou blog

Τετ Απρ 12, 12:16:47 πμ 2006  
cobden said...

cyber dust : αν αυτό ήταν το μόνο που σου έμεινε από τον Hitchcock, κρίμα...

Τετ Απρ 12, 12:18:28 πμ 2006  
Debby said...

Mickey!! H "αγαπητή" debby αλλαξε nickname (dsrmlion). Με έβαλες στα αίματα. Τι να κάνω?
Και δεν φαντάζεσε πόσο χαίρομαι που είσαι και εσύ "μη πολεμοχαρής"!!!!
Δεν μας είπες όμως ποιες είναι οι αγαπημένες σου ταινίες?

Την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια για ύπνο γιατί αύριο (δυστυχώς ή ευτυχώς) πρέπει να ξυπνήσω για δουλειά.
Φιλια σε όλους & καλό βράδυ να έχετε όσοι μέινετε...

Τετ Απρ 12, 12:19:37 πμ 2006  
cyrusgeo said...

Μπανάλ η Καζαμπλάνκα;;;;; Τι άλλο θα ακούσω, Θε μου!!!!!

Τετ Απρ 12, 12:21:16 πμ 2006  
Cyber-Dust said...

Και για τον James Bond, που το Αλτερ παθιάζεται να τον προβάλει σε ΄σήριαλ, μόνον εμετούς μου προκαλεί.

Τετ Απρ 12, 12:22:32 πμ 2006  
glenn said...

Είπες Cyber-dust: "Όρσον Ουέλες".
Ε, είπα κι εγώ να δω τον ροδανθό. Στηθήκαμε στο dvd και έβλεπα τρεις ώρες. Όποιος το είδε ας απαντήσει αν κατάλαβε τίποτε. Εννοώ δηλαδή το νόημα της ταινίας.

Ωραίος "μη γραμμικός" σκηνοθέτης που παίζει το genre στα δάχτυλα είναι ο ταραντίνο.

Τετ Απρ 12, 12:23:11 πμ 2006  
Good Vibes said...

Mary Poppins (1964)
The Sound of Music (1965)
Laurence of Arabia (1962)
Amarcord (1973)
The Godfather (I & II)
Close Encounters of the Third Kind (1977)
Blue (1993)
Babette's Feast (1987)
Il Postino (1994)
The Road Home (1999)

Τετ Απρ 12, 12:25:23 πμ 2006  
georgia.m said...

1.Manoglia
2.American beauty
3.Bleu
4.Rouge
5.The hours

Ίσως είναι και άλλες - μπορεί να επανέλθω

Τετ Απρ 12, 12:25:37 πμ 2006  
kahri said...

cyber-dust
βλασφημείς τα θεία :)
(συμφωνώ μόνο για τον Τζέμης Μποντ)

Από παλιό Hollywood ακόμη αθάνατος είναι και ο Cassavetes.

Τετ Απρ 12, 12:25:42 πμ 2006  
polydeukis said...

Η 'λεπτή κόκκινη γραμμή' (Thin red line). Αν και πρόκειται για μια πολεμική ταινία είναι αρκετά λυρική όπως επίσης και μελαγχολική.

Θα ξεχώριζα ακόμη το Fight club. Πολύ καλή η ερμηνεία του Νόρτον.

Το 'όσα παίρνει ο άνεμος' είναι μία ταινία εποχής που... αφησε εποχή. Αν δεν κάνω λάθος ήταν και από τις πρώτες έγχρωμες ταινίες.

Τετ Απρ 12, 12:25:55 πμ 2006  
cyrusgeo said...

Εν τω μεταξύ, μια που "ανοίξαμε" την κουβέντα ώστε να περιλαμβάνει όλες τις αγαπημένες μας ταινίες, δηλώνω ευθαρσώς ότι η απολύτως αγαπημένη μου ταινία είναι το "Der Himmel über Berlin" του Βέντερς, που εδώ παίχτηκε με τον ξενέρωτο τίτλο "Τα φτερά του έρωτα".

Τετ Απρ 12, 12:26:14 πμ 2006  
aphrodite said...

Κι αφού περάσουν τα πρώτα, Se7en, Brazil, Dogma και προχωράμε με λίγο διάλλειμα σε Star Wars, Lord of the Rings, Nernia, σε αίθουσα με άλλους, λίγους & καλούς μέσα, ολοένα και περισσότερους, ώσπου να φτάσουμε σε μεταμεσονύκτια προβολή Ιντεάλ...

Βγαίνεις έξω, περπατάς χωρίς να πατάς ακόμα, αφήνεις για λίγο το χέρι να πάρεις τσιγάρα πριν ξανακολλήσεις το στόμα σου στο δικό του...

Τετ Απρ 12, 12:26:26 πμ 2006  
Good Vibes said...

Sorry (ανεπίτρεπτο) ξέχασα Kasablanca (1942) : )

Τετ Απρ 12, 12:27:13 πμ 2006  
Houlia said...

Scarlett: I can shoot straight, if I don't have to shoot too far.

Τετ Απρ 12, 12:27:26 πμ 2006  
the resident said...

Έχω δει πολλές φορές
Paris Texas
Brazil
Και σχεδόν όλες του David lynch

Τετ Απρ 12, 12:27:52 πμ 2006  
Antonis said...

Η Καζαμπλάνκα είναι αριστουργηματική γιατί το ζευγάρι τελικά δεν επανασυνδέεται και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μείνει ο έρωτας αιώνιος.Σαφέστατα βαθιά ερωτική ταινία.

Τετ Απρ 12, 12:28:08 πμ 2006  
mickey said...

Rhett Butler: What a woman!

(Εσύ κορίτσι μου δε μπορείς να ξεχωρίσεις το πληκτρολόγιο από την οθόνη, θα μας κάνεις και επίδειξη σκοποβολης;)

Τετ Απρ 12, 12:28:15 πμ 2006  
Houlia said...

My life is over. Nothing will ever happen to me again. :((

Τετ Απρ 12, 12:29:30 πμ 2006  
kahri said...

Αν και 100% ευρωπαίος ο Fassbinder είχε γυρίσει στα πρότυπα του καλού Hollywood το εξαιρετικό Martha. Το έχω δει πάνω από 10 φορές και ο κορεσμός δεν έρχεται. Το συνιστώ σε όλους.

Τετ Απρ 12, 12:30:09 πμ 2006  
mickey said...

(Το again σε μάρανε, τρομάρα σου!)

Ψιτ, κορίτσι, did you ever think of marrying just for fun?

Τετ Απρ 12, 12:31:21 πμ 2006  
cobden said...

Ρε παιδία, με παλίο Hollywood δεκαετίες 30-40-50,μόνο έγω τρελλαίνομαι????

Τετ Απρ 12, 12:34:26 πμ 2006  
mickey said...

I can't go all my life waiting to catch you between husbands.

Τετ Απρ 12, 12:36:05 πμ 2006  
the resident said...

georgia.m Ελπίζω να σου αρέσει η μουσική στο the hours, του αγαπημένου μου Philip glass

Τετ Απρ 12, 12:36:18 πμ 2006  
Houlia said...

You'd rather live with that silly little fool who can't open her mouth except to say "yes" or "no" and raise a passel of mealy-mouthed brats just like her.

Τετ Απρ 12, 12:36:32 πμ 2006  
glenn said...

@resident: Το Paris Texas το είχα δει κι εγώ παλιά. Είναι ίσως η πρώτη ευρωπαϊκή νότα στον αμερ. κινηματογράφο ή κάνω λάθος;

Τετ Απρ 12, 12:36:40 πμ 2006  
Good Vibes said...

Το απόλυτο ξενέρωμα ήταν όταν gay σινεφίλ μου εμπιστεύτηκε την εξής ανάγνωση της Casablanca: η στορία στην πραγματικότητα αφορά στην ερωτική σχέση του Humphrey Bogart με τον Claud Rains (τον αστυνομικό). Γι'αυτό τους κάθεται κι ιδανικά η αποχώρηση της Bergman στο τέλος!!!

Τετ Απρ 12, 12:39:22 πμ 2006  
aphrodite said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 12:41:36 πμ 2006  
aphrodite said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 12:43:20 πμ 2006  
the resident said...

@resident: Το Paris Texas το είχα δει κι εγώ παλιά. Είναι ίσως η πρώτη ευρωπαϊκή νότα στον αμερ. κινηματογράφο ή κάνω λάθος;

Ετσι νομίζω. Πάντως είναι η πρώτη ταινία του wim wenders γυρισμένη στην Αμερική το 1983.

Τετ Απρ 12, 12:44:10 πμ 2006  
aphrodite said...

Αρχίζει να "ανοίγει" το "πού", "Metropolis", "Citizen Kane"...

Αρχίζει να "ανοίγει" το "εμείς-", "Streetcar Named Desire", "Doctor Zhivago", "Casablanca"...

Αρχίζει να "ανοίγει" το "-ενάντια στον κόσμο", "Schindler's List", "Elephant Man", "Ghandi"...

Τώρα κλαίς - στην αγκαλιά του. Μες το cinema. Ξέρεις ότι τα ξημερώματα που θα κλαίς στην αγκαλιά του, μ'εκείνον μέσα, αρχίζουν να λιγοστεύουν...

Τετ Απρ 12, 12:44:49 πμ 2006  
mickey said...

Δεν βλέπω να μου δίνει κανείς σημασία. Μήπως να πηγαίνω σιγά σιγά;

Τετ Απρ 12, 12:44:59 πμ 2006  
georgia.m said...

@the resident:

Ναι,μου αρέσει ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ η μουσική σε αυτή την ταινία,όπως και οι χαρακτήρες - κυρίως η Julianne Moore και το παιδί της που μετά τον βλέπουμε μεγάλο.
Βρίσκω επίσης πολύ καλό το πώς αποδίδει στην οθόνη την Virginia Woolf η Nicole Kidman.

Τετ Απρ 12, 12:45:29 πμ 2006  
Houlia said...

Rhett, Rhett... Rhett, if you go, where shall I go? What shall I do?

Τετ Απρ 12, 12:45:45 πμ 2006  
mickey said...

Frankly, my dear, I don't give a damn!

Τετ Απρ 12, 12:46:22 πμ 2006  
georgia.m said...

Μickey:

Εγώ σου λέω να μείνεις στην παρέα!

Τετ Απρ 12, 12:47:46 πμ 2006  
aphrodite said...

@mickey,

"Μη φεύγεις μη, με πόνο σου φωνάζωωωωω!"
:-)

Τετ Απρ 12, 12:48:08 πμ 2006  
apousia said...

Kι εγώ θεωρώ αριστούργημα την ταινία του Βιμ Βέντερς,έστω και με τον ''ξενέρωτο'' τίτλο όπως τον χαρακτηρίζει ο cyrusgeo.
Aν ήταν να έχω τη δυνατότητα να δω μόνο μία εκ των δύο πρώτων του post,θα έβλεπα χωρίς δεύτερη σκέψη την Καζαμπλάνκα.
Αγαπημένες τανίες αρκετές.Ξεχωρίζω μια που πήγε στ'αζήτητα, του Jan Sverak:Ο μικρός Κόλια.
Και μια κινηματογραφική βιογραφία της Φρίντα Κάλο.
Από πρόσφατο ελληνικό κινηματογράφο,Πολίτικη κουζίνα,και παλαιότερη,η Φωτογραφία του Νίκου Παπατάκη.

Τετ Απρ 12, 12:48:21 πμ 2006  
vaggelis said...

Δεν μπορεί κανείς να πεί ότι ξεπερνιέται η καζαμπλάνκα.Γυριζονται όμως ισάξια όπως το before the sunrise.To όσα παίρνει ο άνεμος παιζει εκτός συναγωνισμού.Ποιός θα γύριζε σήμερα κάτι τέτοιο?Για τα απομεινάρια μιας μέρας τί λέτε?

Τετ Απρ 12, 12:48:47 πμ 2006  
georgia.m said...

@mickey & houlia:

Προσέξτε γιατί θα αρχίσω κι εγώ τα γαλλικά με την m.m / θυμάμαι πως το πρώτο της μήνυμα ήταν κάποτε στα γαλλικά.

Τετ Απρ 12, 12:49:45 πμ 2006  
kahri said...

@glenn & resident
Μάλλον αυτό είναι το πρώτο μεγάλο άνοιγμα του Hollywood σε ευρωπαίους σκηνοθέτες που του καλούσαν συνέχεια μια εποχή μέχρι που τους την έκανε ο Kusturica με το Arizona Dream.
Αλλά όσον αφορά το περιεχόμενο η ιστοριά αρχίζει από πολύ παλαιότερα.
Π.χ. όλος ο Scorcese είναι (κοντά στο) ευρωπαϊκό σινεμά. Η πιο γνωστή του ταινία, "Ο Ταξιτζής", είχε βγει το '76 ενώ το Paris Texas μέσα 80s. Και γενικότερα, μάλλον ό,τι βγαίνει από τη Νέα Υόρκη είναι πολύ κοντά σε ευρωπαϊκό στυλ (και όχι μόνο στον κινηματογράφο).

@resident
Καλός ο Glass, αλλά όχι στο Hours :)

Τετ Απρ 12, 12:50:50 πμ 2006  
glenn said...

Ναι απουσία, η πολίτικη κουζίνα έλεγε. Και τη γύρισε και διαφημιστής!

Τετ Απρ 12, 12:50:51 πμ 2006  
vaggelis said...

apousia συμφωνώ σε όλα εκτός από την πολίτικη κουζίνα.Ήταν μία μαλακία.Σαν μεγάλο διαφημιστικό για γιαούρτι ή νέα φυτίνη

Τετ Απρ 12, 12:52:11 πμ 2006  
glenn said...

@Kahri: Τι έγινε με τον κουστουρίτσα, δεν ξέρω, θέλεις να πεις;

Τετ Απρ 12, 12:52:16 πμ 2006  
the resident said...

Η Πιο συγκινητική μη ερωτική ταινία που μου έρχεται στο μυαλό, είναι Ο Τζωνυ πήρε το όπλο του. Την είδα την εποχή που ήμουν φαντάρος.

Τετ Απρ 12, 12:52:43 πμ 2006  
vaggelis said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 12:53:13 πμ 2006  
georgia.m said...

Damage

(ελληνικός τίτλος:Μοιραίο Πάθος)

Τετ Απρ 12, 12:53:19 πμ 2006  
apousia said...

@glenn
Τι ήταν ο Μπουλμέτης glenn?

Τετ Απρ 12, 12:53:24 πμ 2006  
N.Y.X.T.A. said...

Στην τεχνη δεν παιζει ρολο ο χρονος?

Συγνωμη κιολας που ειναι ερωτημα της αρχης των comments..

Τετ Απρ 12, 12:54:27 πμ 2006  
cobden said...

Αριστούργημα το REMAINS OF THE DAY, vaggelis....το υπόγειο πάθος μεταξύ του A. Hopkins και της Emma Thompson,ο πολιτικός περίγυρος, η σκηνή με το βιβλίο, το φινάλε...

Τετ Απρ 12, 12:54:42 πμ 2006  
glenn said...

@απουσία: Διαφημιστής, νομίζω.

Τετ Απρ 12, 12:55:26 πμ 2006  
apousia said...

@vaggelis
Υπερεκτιμημένη ίσως,μετά από πολύ καιρό κόπηκαν τόσα εισητήρια,και έγινε και η εμπορικότητα κριτήριο.
Όμως,καλή,εμένα μου άρεσε.
Η μουσική της Ρεμπούτσικα τέλεια,και καλές ερμηνείες.
Την κρίνεις πολύ αυστηρά.

Τετ Απρ 12, 12:56:31 πμ 2006  
harry reloaded said...

Ενδιαφεροντα πραγματα μαθαινει κανεις απο τα τελευταια σχολια. Παντως,μπορουμε να συμφωνησουμε οτι οι καλυτερες αιθουσες ειναι του Βιλλατζ Μωλλ,πολυ ανωτερες απο του Στερ που δεν εχουν χημεια/φενγκ σουι & με τη φρεσκαδα που περασε πια απο τα Βιλλατζ Ρεντη & Μαρουσι.

Τετ Απρ 12, 12:58:20 πμ 2006  
aphrodite said...

Κι ύστερα έρχονται τα dvds, "An American in Paris", "My Fair Lady", "Singing in the Rain", "Gone with the wind"...

Γωνιακός καναπές, κεριά, ψίχουλα στο κρεββάτι, "ξεχασμένα" πράγματα σπίτι του, Woody Allen άπαντα...

Και μετά αρχίζουν να φαίνονται οι εαυτοί με την παντόφλα, Scwartz άπαντα, chick flicks ομοίως, Action-ο,τιδήποτε... Χατήρια στον άλλον ακόμη...

Τετ Απρ 12, 12:59:24 πμ 2006  
cobden said...

Kahri: το ότι κάποιος αμερικανός σκηνοθέτης( ανέφερες τον Scorcese) είναι πιο κοντά στο ευρωπαϊκό σινεμά, είναι από μόνο του καλο??? Μήπως θα πρέπει να σταματήσουμε να αναπαράγουμε τα κλiσε αμερικάνικος κινηματογράφος=εμπορικός=κακές ταινίες, ευρωπαϊκός κινηματογράφος=ποίοτητα=καλές ταινίες??

Τετ Απρ 12, 12:59:31 πμ 2006  
mickey said...

georgia.m: What are you doing?

Τετ Απρ 12, 12:59:46 πμ 2006  
Good Vibes said...

Συμφωνώ για την Π. Κουζίνα -- υπερεκτιμημένη δουλειά -- μου θύμησε αρπαχτή διαφημιστή.

Τετ Απρ 12, 12:59:50 πμ 2006  
vaggelis said...

cobden όταν με ρωτάνε ποιά ταινία ξεχώρισα τα τελευταία χρόνια έρχεται αυτόματα.Η πιό δραματική ιστορία που είδα τελευταία.

Τετ Απρ 12, 01:00:11 πμ 2006  
mickey said...

the resident: I'm leaving you, my dear. All you need now is a divorce and your dreams of Mickey can come true.

Τετ Απρ 12, 01:00:50 πμ 2006  
glenn said...

Έ όχι και "αρπαχτή διαφημιστή" η πολ. κουζίνα ρε παιδιά, έλεος, μη τρελλαθούμε. Εντάξει, δεν ήταν αριστούργημα, αλλά όχι και αρπαχτή. Είχε ωραία στοιχεία.

Τετ Απρ 12, 01:02:04 πμ 2006  
andy dufresne said...

Resident,
το Johnny got his gun είναι ίσως η πιο συγκλονιστική ταινία που έχω δει, αλλά δεν αντέχω να βλέπω!

Τετ Απρ 12, 01:02:34 πμ 2006  
Houlia said...

georgia.m: Oh, no! No, you're wrong, terribly wrong! I don't want a divorce. Oh Resident, but I knew tonight, when I... when I knew I loved you, I ran home to tell you, oh darling, darling!

Τετ Απρ 12, 01:02:51 πμ 2006  
georgia.m said...

@Mickey
Απάντηση:κουλουράκια!
:)
Θα σε επισκεφθώ στο δικό σου blog - θα μας κράξουν εδώ!

Τετ Απρ 12, 01:04:12 πμ 2006  
mickey said...

the resident: Please don't go on with this, Leave us some dignity to remember out of our marriage. Spare us this last.

Τετ Απρ 12, 01:04:14 πμ 2006  
kahri said...

@glenn
Ο Kusturica "γυάλισε" στους Αμερικάνους γιατί στις 2 πρώτες (και καλύτερες κατ' εμέ) ταινίες του: "Θυμάσαι τη Ντόλλυ Μπελλ" και "Ο Μπαμπάς Λείπει σε Ταξίδι για Δουλειές"
καυτηρίαζε - σατίριζε το Τιτο-ικό καθεστώς. Τον φωνάξανε λοιπόν μετά βαίων και κλάδων στο Hollywood για να γυρίσει μια ταινία, το Arizona Dream. Γκοντζάμ Johnny Depp και Faye Danaway του δώσανε και όλας. Και ο κερατάς γύρισε την πιο στριφνή και αλληγορική του ταινία με θέμα τις αυταπάτες του αμερικανικού ονείρου. Μετά, όχι μόνο έφαγε πόδι, αλλά και η επόμενη ταινία του, το Underground, απαγορεύτηκε για ένα διάστημα στην Αμερική γιατί λέει έκανε φιλοσερβική προπαγάνδα εν μέσω πολέμου της Βοσνίας.

Τετ Απρ 12, 01:04:44 πμ 2006  
glenn said...

@kahri: Χα χα, καλό!

Τετ Απρ 12, 01:05:55 πμ 2006  
Houlia said...

georgia.m: This last? Oh Rhett, do listen to me, I must have loved you for years, only I was such a stupid fool, I didn't know it. Please believe me, you must care! Houlia said you did.

Τετ Απρ 12, 01:06:50 πμ 2006  
glenn said...

@kahri: γι' αυτό μίλησα πιο πάνω για στρατευμένο χόλυγουντ. Μήπως κάπως έτσι ήταν και η "Ελένη"; Δεν ξέρω μπορεί και να κάνω λάθος.

Τετ Απρ 12, 01:07:32 πμ 2006  
vaggelis said...

apousia ίσως φταίει ότι είμουνα έτοιμος να δώ το ελληνικό αριστούργημα.Άν δεν ήξερα τίποτα μπορεί να μου άρεσε περισσότερο.Στην Ελλάδα μόλις κάτι ξεφύγει από την μετριότητα διεκδικούνε θέση στα όσκαρ.Η ρεμπούτσικα μου φαίνεται πολύ σούπερ κατερίνα στύλ.

Τετ Απρ 12, 01:07:35 πμ 2006  
mickey said...

The Resident: I believe you. What about Mickey Mouse?

Τετ Απρ 12, 01:07:47 πμ 2006  
apousia said...

Δεν έγραψε κανείς για το ''τρομερό παιδί'' της Ιβηρικής.
Πριν καιρό θεωρούσα πολύ ''υποψιασμένες '' τις ταινίες του,πια δεν έχω την ίδια γνώμη.
Από τη γειτονική Βοσνία,πέρα από τον λυρισμό και το συναίσθημα που έβγαζε ο ''καιρός των τσιγγάνων'',καλό θεωρώ και το ''ο μπαμπάς λείπει ταξίδι για δουλειές''.

Τετ Απρ 12, 01:08:31 πμ 2006  
Houlia said...

georgia.m: I... I never really loved Mickey!!!

Τετ Απρ 12, 01:08:45 πμ 2006  
glenn said...

@μίκυ μάους: Κι εγώ ομοιοπαθής.

Τετ Απρ 12, 01:09:47 πμ 2006  
mickey said...

Τιιιιιιιιιιιιι;;;

You never really loved Mickey?

Μαζεύω την ουρίτσα μου και αποχωρώ!

Τετ Απρ 12, 01:10:59 πμ 2006  
apousia said...

@vaggelis
Και αυτήν την κρίνεις αυστηρά.
Δεν είμαι φαν,μόνο το σάουντρακ της ταινίας έχω,κι άλλη μία της δουλειά, μόνο για ένα τραγούδι,την Αλεξάνδρεια.
Είναι ποιοτική πάντως,δεν ''αναλώνεται''.

Τετ Απρ 12, 01:11:33 πμ 2006  
Good Vibes said...

φίλε glenn, αρπαχτή γιατί στο κινηματογραφικό χώρο κυκλοφορούν σχόλια ότι η κουζίνα (ως σκηνοθετικό vision) έχει "δανιστεί" στοιχεία από "αλλού"...

Τετ Απρ 12, 01:12:10 πμ 2006  
apousia said...

@mickey
Κουτό ποντίκι,θα το έλεγε ποτέ αυτό η Γεωργία για σένα?
Μην πας πουθενά!

Τετ Απρ 12, 01:13:24 πμ 2006  
glenn said...

@good vibes: Ούπς, αυτό δεν το ήξερα. Ξέρεις τίποτε;

Τετ Απρ 12, 01:13:32 πμ 2006  
kahri said...

@glenn

Για την Ελένη δεν ξέρω.
Ότι το Hollywood αποτελεί εργαλείο του κατεστημένου στην Αμερική από την εποχή του McCarthy και μετά δεν θέλει και πολύ για να το καταλάβει κανείς. Στις μέρες μας βέβαια πρέπει να έχει περάσει στα χέρια του Δημοκρατικού κόματος, γι αυτό και τα φετινά Oscar.

Άλλη ωραία ιστορία ήταν όταν πριν το Β' Παγκόσμιο όταν Ρώσοι και Αμερικάνοι το παίζανε φιλαράκια, είχανε καλέσει τον Άιζενσταιν (Θωρ. Ποτέμκιν, Ιβάν ο Τρομερός κ.α.).
Μόλις κατάλαβαν ότι ο τύπος δεν αστειέυεται, τον στείλενε κι αυτον.

Για το πώς λειτουργεί το Hollywood, εξαιρετική αλλά και "ζόρικη" ταινία είναι το Barton Fink των αδερφών Cohen.

Τετ Απρ 12, 01:17:28 πμ 2006  
the resident said...

Houlia ,mickey Τι ακριβώς είναι αυτό που παίρνετε κάθε βράδυ? θέλω και γω γιατί βλέπω ότι κάνει καλή δουλεία.

Τετ Απρ 12, 01:18:14 πμ 2006  
tslyns said...

Συμπτωση, πριν απο λιγες ωρες τελειωσε το download της Casablanca, θα το δω μεσα στις επομενες μερες.

Μια σκορπια επιλογη :
Μulholland drive (No 1, o Lynch ειναι μαγεια), twin peaks (η ταινια), City Lights (καλυτερο απ'τον Χρυσοθηρα για μενα), Θιασος, Τοπιο στην ομιχλη (νομιζω οτι ο Αγγελοπουλος δεν ξεπερασε ποτε τον εαυτο του μετα), Psycho, Rebecca απο Hitchcock (to Vertigo δεν το θυμαμαι καθολου, θα το δω ξαναδω ομως συντομα)

Glenn, για Citizen Kane μπορεις να ριξεις μια ματια στα σχολια εδω : www.imdb.com/title/tt0033467/ , μπορει να σε καλυψει καποιος.
Το Citizen Kane βγαινει καλυτερη ταινια ολων των εποχων εδω και δεκαετιες στο poll του sight & sound (που γινεται καθε 10 χρονια και θεωρειται το πιο εγκυρο του ειδους) και απο κριτικους και απο σκηνοθετες. Το ωραιο ειναι οτι η ταινια ηταν εμπορικη αποτυχια οταν προβληθηκε και στην τελετη των Oscar το κοινο την γιουχαισε (Το ιδιο εγινε και με το twin peaks στις Καννες. Ο Lynch ομως δεν εχει ουτε απο τους κριτικους καθολικη αναγνωριση, εχει ομως σιγουρα φανατικους οπαδους).

Τετ Απρ 12, 01:18:56 πμ 2006  
glenn said...

@Kahri: σπεύδω να την νοικιάσω (ελπίζω να υπάρχει σε dvd-άδικο). Πολύ με ενδιαφέρει το θέμα. Μα, την βλέπω την προπαγάνδα την ξετσίπωτη, κι όταν το λέω με λένε υπερβολικό!

Τετ Απρ 12, 01:19:55 πμ 2006  
Non Private Life said...

Τον "Ορέστη" του Βασίλη Φωτόπουλου με τη Φλέρυ Νταντωνάκη τον έχει δει κανείς; Τον ψάχνω μανιωδώς

Τετ Απρ 12, 01:20:30 πμ 2006  
Mike Bouts said...

Κάτι αξιοπρόσεκτο με τις ταινίες είναι ότι, ενώ είναι μου είναι γνωστό ότι πρόκειται για κάτι εικονικό (ηθοποιοί, σκηνικά, σκηνοθεσία), όταν τις παρακολουθώ τις αισθάνομαι σαν κάτι πραγματικό (εκτός εξαιρέσεων που συνήθως έχουν να κάνουν με την κακή ηθοποιία κτλ). Tο αντίθετο συνήθως συμβαίνει με τα reality.

Παρεμπιπτόντως, η καλύτερη ίσως ταινία που έχω δει είναι το Blade runner (αναφέρθηκε και από άλλους παραπάνω). Συγκλονιστικό story (Philip Dick) και μουσική (Vangelis).

Παραδόξως δεν ταυτίστηκα τόσο με τον άνθρωπο (?) Blade Runner (Harrison Ford) όσο με το διωκόμενο ανθρωποειδές Roy (Rutger Hauer). Σε αυτό συνέβαλε και η συγκλονιστική σκηνή κατά την οποία «τελειώνει» η «ζωή» του Roy:

I've seen things you people wouldn't believe.

Attack ships on fire off the shoulder of Orion.

I watched C - beams glitter in the dark near the Tanhauser Gate.

All those moments... will be lost... in time.

Like … tears ... in rain.

Time ... to die.

Είτε άνθρωπος είτε «ανθρωποειδές» οι μνήμες μιας ζωής κάποτε θα χαθούν «σαν δάκρυα στη βροχή..». (Εκτός αν καταγραφούν κάπου … π.χ. σε ένα προσωπικό Blog… ).

Τετ Απρ 12, 01:20:52 πμ 2006  
aphrodite said...

Ffw αργότερα, sub-woofers πεσμένα πίσω από την ΤV, γεμάτη αγκαλιά και πάλι, αλλά με το άγχος της κινούμενης τρινιτροτολουόλης, "Wizard of Oz", "Fantasia", "Mary Poppins", "Sound of Music", να έχει ερεθίσματα, περνάς τη σκυτάλη σωστά?...

Ανάθεμα κι αν μπορείς να παρακολουθήσεις πάνω από 3 λεπτά, κοιμήθηκε, δεν κοιμήθηκε, γουλίτσες, βαρέθηκε?...

Συγκινείσαι, θυμάσαι την πάτσγουωρκ κουβέρτα σου & το ζεστό κακάο, ανυπομονείς να μεγαλώσει λίγο, να καταλάβει, "Sleeping Beauty", "Finding Nemo", "The Incredibles"...

Σου λείπουν τα ασημένια σου πέδιλα. Πολύ. Σου λείπει να βγαίνεις απ'το σινεμά νομίζοντας για λίγο ακόμη ότι είσαι η ηρωΐδα, μια αθάνατα μοιραία γυναίκα...

Εδώ όμως είναι η αθανασία που σου αναλογεί... Φουσκώνει το σεντόνι στο ρυθμό της ανάσας της, συντονίζεσαι κι εσύ μη χάσεις μέτρο...

Και τρέχεις σαν ηλίθια με τη φόρμα και το τσιμπίδι, να προλάβεις να νοικιάσεις νυχτιάτικα... Στρουμφάκια!

Τετ Απρ 12, 01:20:53 πμ 2006  
Cyber-Dust said...

Εγώ ανήκω στους λάτρεις του ιταλικού σινεμά. Μερικά ονόματα σαν τον Παζολίνι, Φελίνι, αν και ο τελευταίος πολλές φορές με έχει τσατίσει. Είναι κάποιες σκηνές και οι τρόποι αφήγησης που έχει πατεντάρει και επαναλαμβάνει σε όλα του τα φιλμ. Ο ιταλικός σινεμά είναι πιο ρεαλιστικός, ειδικά στην χρυσή του εποχή μετά τον πόλεμο, και κάπως αγγίζει πιο πολύ τις ελληνικές χορδές. Μετά τους ιταλούς, άρχισαν όλοι οι άλλοι να τους μιμούνται, κάτι σαν τους Kusturica, οι Ιάπωνες με τα υπερρεαλιστικά τους και την μανία τους να απομυθοποιήσουν τους σαμουράι, κτλ. Η αφήγηση του αμερικάνικου σινεμά είναι πάντα απόμακρη, κάτι το μη πραγματικό, όσο και να προσπαθήσουν δεν θα καταφέρουν να φτάσουν τον ευρωπαϊκό. Από τις επικές ταινίες ωραία ήταν το El Cid. Δεύτερο στην προτίμηση μου έρχεται η Ιαπωνία.

Τετ Απρ 12, 01:23:19 πμ 2006  
the resident said...

@tslyns
Αυτή η παιδική, μυστηριώδης ματιά του David lynch ,μου φέρνει ρίγος.

Τετ Απρ 12, 01:23:36 πμ 2006  
vaggelis said...

Mike Bouts καλός ο vangelis, αν δεν είχε δανειστεί και θέματα στην ταινία από τον χατζιδάκη...

Τετ Απρ 12, 01:24:24 πμ 2006  
glenn said...

Είπες mike bouts: "όταν τις παρακολουθώ τις αισθάνομαι σαν κάτι πραγματικό"

Αναστολή δυσπιστίας λέγεται και για να επιτευχθεί είναι ολόκληρη επιστήμη.

Τετ Απρ 12, 01:25:37 πμ 2006  
kahri said...

@glenn

Πρέπει να υπάρχει σε DVD.
Εγώ την έχω τσιμπήσει από μια εφημερίδα.

Τώρα για το ρόλο της μαζικής κουλτούρας στην εποχή μας ένα θα πω:
αν υπήρχαν σοβαροί τρομοκράτες δεν θα χτυπούσανε ούτε τους Δίδυμους Πύργους, ούτε τον Bush ούτε τους βιομηχάνους. Μπόμπες στο Hollywood και στα κανάλια θα βάζανε.
Αλλά άστο γιατί ξεφεύγουμε από το αντικείμενο του post...

Τετ Απρ 12, 01:28:37 πμ 2006  
vaggelis said...

Cyber-Dust έχεις δίκιο, η νύχτα του Michelangelo Antonioni ήτανε συγκλονιστική.Και η dolce vita φυσικά.

Τετ Απρ 12, 01:29:17 πμ 2006  
apousia said...

@cyber-dust
O Φελίνι είναι σταθμός στον ευρωπαiκό κινηματογράφο,μα τον ''λιβανίζουν'' μετά μανίας ακόμα κι όσοι στην ουσία κουράζονται από την αφαιρετικότητα κάποιων σκηνών,γιατί έτσι ''πρέπει''.
Προσωπικά θεωρώ το ''Μamma Roma'' του Παζολίνι ανώτερο από κάποιες του Φελίνι.

Τετ Απρ 12, 01:31:33 πμ 2006  
Μαύρο πρόβατο said...

Ο οικοδεσπότης του μπλογκ αναφέρεται σε μια κατηγορία ταινιών: τα κλασσικά αριστουργήματα πάθους, που πάντα μαγεύουν και συγκινούν.
Βέβαια αυτό το "πάντα" για ν'αξιολογηθεί προϋποθέτει την πατίνα του χρόνου.
Απαιτεί η ταινία να έχει γίνει σύμβολο, πάθος η ίδια, έμπνευση για άλλες ταινίες, αισθητικός σηματοδότης μιας ολόκληρης εποχής, να είναι μύθος μιας εποχής αλλά και μυθο-ποιητικός φακός της εποχής της.

Η λίστα μικραίνει έτσι και αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο της κοινότοπης επιλογής, όσο και τού ναρκισσισμού της "ψαγμένης" διαφορετικότητας στα προτιμώμενα έργα που κατοχυρώνει τη διαφορετικότητα τού προτείνοντος.

Κάπου ανάμεσα στα δύο "άκρα", και σύμφωνα με το πνεύμα του ποστ, να προσθέσω στη λίστα τα χολιγουντιανά:
-Laura,
-the Shanghai gesture,

τα γαλλικά:
-les diaboliques,
-Hiroshima mon amour.

Κι αν "λιγώσατε", ένα ακόμα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα όλων των εποχών:
Red Hot Riding Hood. Του αξεπέραστου Tex Avery :-)))

Τετ Απρ 12, 01:32:24 πμ 2006  
Non Private Life said...

paidia kserei kaneis pos vazoume mousiki sta blogs? tha imoun evgnomon eyxaristo

Τετ Απρ 12, 01:32:27 πμ 2006  
Houlia said...

Ευχαριστώ το Μίκυ και τον Google που μέσα απ'αυτήν τη στιχομυθία ξαναθυμηθήκαμε το κλασσικό αριστούργημα .Και για αποψινή καληνύχτα, μια απ΄τις καλύτερες κινηματογραφικές ατάκες: « Frankly, my dear, I don't give a damn!»

Τετ Απρ 12, 01:34:14 πμ 2006  
glenn said...

Είπες μαύρο πρόβατο "όσο και τού ναρκισσισμού της "ψαγμένης" διαφορετικότητας"

Αυτό πολλά με άρεσε!

Τετ Απρ 12, 01:34:16 πμ 2006  
kahri said...

η κοινότοπη επιλογή και ο ναρκισσισμός της "ψαγμένης" διαφορετικότητας είναι ένα και το αυτό:
το μόνο που σε νοιάζει είναι τι εντύπωση θα κάνεις στους άλλους.

Αλλά τι γίνεται όταν αυτό που οι άλλοι θεωρούν κοινότοπο ή "ψαγμένο" πραγαμτικά σε συγκινεί;
Απλά δε δίνεις δεκάρα.
Όχι μισά-μισά.

Μην είμαστε υπέρ το δέον καχύποπτοι.Οι δήθεν θέλουν το χρόνο τους για να φανούν.

Τετ Απρ 12, 01:41:11 πμ 2006  
M.M. said...

@georgia m.

Dis à tous ces Harry,Andy,Mickey(sympathique celui-là)etc,competement americanisés et francophobes(voir anciens commentaires)qu'ils ont oublié la MELINA et son"Jamais le dimanche".
Des anciens de l'EMP(polytechnio) comme moi ont joué comme comparses à quelques films de J.Dassin.
On gagnait des sous ,voilà la passion
Bises Myrto

Τετ Απρ 12, 01:43:05 πμ 2006  
apousia said...

Σταθμίζοντας τη δουλειά που με περιμένει αύριο,συν το γεγονός πως ο σκύλος μου δεν είναι καθόλου σινεφίλ,και σε πέντε και κάτι ώρες,θα περιμένει την πρωινή του βόλτα,αποχωρώ,καληνυχτίζοντας όλους σας!

Τετ Απρ 12, 01:43:43 πμ 2006  
Houlia said...

Mirto
εκανες ΕΣΥ τον κομπάρσο!!!quelle valeur!!
Αλλά γιατί φρανκοφοβικοί?
Καθε άλλο.Με το που μπήκες πέσαν στα λεξικά!...
bise

Τετ Απρ 12, 01:55:58 πμ 2006  
mickey said...

Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου Scarlett, ε ...συγγνώμη, houlia ήθελα να πω!

Τελικά ο ηθοποιός πρέπει να έχει τον ρόλο στο πετσί του! Αυτό ίσως είναι και εκείνο που διαχωρίζει περισσότερο τα παλιά αριστουργήματα από τις νέες καλές ταινίες (δε μιλώ φυσικά για τα γνωστά "μπάζα"). Λίγα τεχνικά μέσα, φτωχά εφέ, αλλά η σκηνοθεσία, οι ηθοποιοί και οι καλογραμμένες ατάκες τους έκλεβαν την παράσταση!

Ακόμα και οι ακριβές υπερπαραγωγές έδιναν στον ηθοποιό τον κυρίαρχο ρόλο, σε αντίθεση με τα σημερινά blockbusters που ναι μεν σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοιχτό από τα εκπληκτικά εφέ και τους θαυμαστούς κόσμους που δημιουργούν, αλλά (φευ!) δε σε προκαλούν να τα ξαναδείς και να εμβαθύνεις στο νόημά τους, εξαιτίας της ρηχής υποκριτικής και των κακογραμμένων σεναρίων (βεβαίως υπάρχουν και εξαιρέσεις).

Φυσικά, όλοι καταλάβατε ότι συνεννοηθήκαμε με τη houlia, βρήκαμε τις ατάκες του "Gone with the Wind" (το Internet είναι πραγματικός θησαυρός) και παραθέσαμε εκείνες που θεωρήσαμε ως πιο χαρακτηριστικές. Μερικές φορές τις διανθίσαμε και με δικά μας σχόλια με κάπως περιπαικτική διάθεση (αν και σε μια περίπτωση αποφασίσαμε εκ των υστέρων να αποσύρουμε ένα από αυτά μια και διαπιστώσαμε κάποια υπερβολή). Στο τέλος αποφασίσαμε να βάλουμε και τη georgia.m με τον the resident στο παιχνίδι, χωρίς να τους ρωτήσουμε φυσικά. Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκαν - είχαμε καλές προθέσεις...

Για να θυμούνται οι παλιοί λοιπόν (και κυρίως ο αγαπημένος μας γάτος οικοδεσπότης) και να μαθαίνουν οι νεότεροι (σαν κι εμάς). Το καλό σινεμά άλλωστε ποτέ δεν πεθαίνει, μια και αποκτά σιγά σιγά διαχρονική αξία.

Ποιος είπε πώς ο κινηματογράφος ΔΕΝ είναι τέχνη;

Τετ Απρ 12, 02:03:55 πμ 2006  
kahri said...

Και επειδή πήγε 2:00 η ώρα και οι μικροί θα κοιμούνται, παραθέτω τα 7 αριστουργήματα της 7ης τέχνης με αξιολογική σειρά:

1.Ο Παλούκι Λουκ στην Άγρια Στύση
2.Η Κοκκινομ**νίτσα κι οι 7 Αυνάνοι
3.Αδελφές Καραμαζ-ώχ
4.Ιντεραράπικαν, Μεγάλη και Σίγουρη
5.Τοίχο, Τοίχο και Όπου σε Πετύχω
6.Τα Κανόνια του Βυζαρόνε
7.Aγάπη Μου, Μεγένθυνα το Πουλί Μου

Τετ Απρ 12, 02:09:05 πμ 2006  
Rain Man said...

@harry reloaded

...Απλα οι παλιες εγραψαν σε αγραφο χαρτι ή επιασαν μια κορυφη πριν το θεμα τους κορεστει,π.χ Νονος.

Διαφωνώ. Ο Νονός δεν ήταν κορυφαία ταινία επειδή ήταν από τις πρώτες ταινίες του είδους της αλλά επειδή είχε ένα εξαίρετο καστ ηθοποιών, μια πραγματικά καταπληκτική σκηνοθεσία, και ένα διαφορετικό τρόπου προσέγγισης του όλου θέματος της μαφίας.

@nikos dimou

...Τώρα εσείς, οι νεότεροι, μπορεί και να μην ξέρετε για τί πράγμα μιλάω.

Όντως. Αν και οι ταινίες που αναφέρετε θίγουν θέματα που είναι πάντα επίκαιρα, είναι προϊόντα μιας άλλης εποχής η οποία είχε διαφορετικά πρότυπα και κριτήρια από τα σημερινά. Σήμερα υπάρχουν κυρίως για να θυμούνται (και να νοσταλγούν) οι παλιοί.

Τετ Απρ 12, 02:15:08 πμ 2006  
the resident said...

mickey saidΣτο τέλος αποφασίσαμε να βάλουμε και τη georgia.m με τον the resident στο παιχνίδι, χωρίς να τους ρωτήσουμε φυσικά. Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκαν - είχαμε καλές προθέσεις...

Ποια παρεξήγηση ?Κι αλλά τέτοια..

Τετ Απρ 12, 02:38:24 πμ 2006  
aphrodite said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 02:40:18 πμ 2006  
aphrodite said...

@mickey,

"...τα σημερινά blockbusters που ναι μεν σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοιχτό από τα εκπληκτικά εφέ και τους θαυμαστούς κόσμους που δημιουργούν, αλλά (φευ!) δε σε προκαλούν να τα ξαναδείς".

That's the whole point, to get the hormones pumping! (δες και γιατί λέω ξεκινάμε με "Matrix"...). Δεν υπάρχει περίπτωση να νοιώσεις δεύτερη φορά αυτό το adrenaline rush της πρώτης φοράς... Η την αίσθηση ότι είσαι πολύ "μπροστά", αν είσαι special FXs junkie... Και να τρελλαίνεσαι με την κοπέλλα σου που τα μοιράζεσαι εκείνη την ώρα, a celebration of eternal youth!

(Παιδιά μου φαίνεται ότι το παραρρίξαμε στην κουλτούρα, τόση τεστοστερόνη και δεν έχω ακούσει ακόμη καθαρή και ξάστερη προτίμηση σε block-buster-ιά... Αντρες!)
;-)))

Τετ Απρ 12, 02:42:14 πμ 2006  
harry reloaded said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 02:53:23 πμ 2006  
castolidefkis said...

Βιβιαν Λι, αλλά μού αρέσει περισσότερο στο άλλο αριστούργημα "ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ο ΠΟΘΟΣ"

Μπέτι Μίντλερ, φαινόμενο πολυμερούς διάνοιας,

Τζόντι Φόστερ, φαινόμενο διάνοιας,

Αντονυ Χόπκινς, (Einfach ruhig und sprachloss ansehen)

Ελένη Ρίφενσταλ: DIE Regisseurin...!!!

Και, τέλος, κάθε φωτογραφία τής αείμνηστης ΝΕΛΛΗΣ (Αχ ζωή, γιατί είσαι τόσο σύντομη...)

για μερικούς...

Τετ Απρ 12, 02:56:27 πμ 2006  
the resident said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 03:03:36 πμ 2006  
the resident said...

Να μη ξεχάσω τον Tρυφώ, και τα πανέμορφα "jules et jim" και "η γυναίκα της διπλανής πόρτας".

FIN

Τετ Απρ 12, 03:09:55 πμ 2006  
M.M. said...

@Houlia

Oui comparse avec 2000(ou peût-être 500!!)autres à Hydra et àl'Ecole Polytechnique,1962-63(chhhhh),
la passion était pour l'argent qu'on gagnait(des miettes)mais ça nous paraissait un tresor à l'époque.

On oublie une oeuvre majeure,pour moi au niveau de"Gone with the wind":LE GUEPARD
La passion d'un homme pour son pays
Quelle magie...
les paysages
les palais
LE bal
Et quel texte celui de la fin du film (de mémoire):
"Ce pays est fatigué du poids de son histoire,il ne demande qu'un long someil pour retrouver sa
dignité"
Il pourrait s'appliquer à la Grèce actuelle

Bises Myrto

Τετ Απρ 12, 03:27:31 πμ 2006  
M.M. said...

@Houlia

Oui comparse avec 2000(ou peût-être 500!!)autres à Hydra et àl'Ecole Polytechnique,1962-63(chhhhh),
la passion était pour l'argent qu'on gagnait(des miettes)mais ça nous paraissait un tresor à l'époque.

On oublie une oeuvre majeure,pour moi au niveau de"Gone with the wind":LE GUEPARD
La passion d'un homme pour son pays
Quelle magie...
les paysages
les palais
LE bal
Et quel texte celui de la fin du film (de mémoire):
"Ce pays est fatigué du poids de son histoire,il ne demande qu'un long someil pour retrouver sa
dignité"
Il pourrait s'appliquer à la Grèce actuelle

Bises Myrto

Τετ Απρ 12, 03:27:45 πμ 2006  
M.M. said...

@Houlia

Oui comparse avec 2000(ou peût-être 500!!)autres à Hydra et àl'Ecole Polytechnique,1962-63(chhhhh),
la passion était pour l'argent qu'on gagnait(des miettes)mais ça nous paraissait un tresor à l'époque.

On oublie une oeuvre majeure,pour moi au niveau de"Gone with the wind":LE GUEPARD
La passion d'un homme pour son pays
Quelle magie...
les paysages
les palais
LE bal
Et quel texte celui de la fin du film (de mémoire):
"Ce pays est fatigué du poids de son histoire,il ne demande qu'un long someil pour retrouver sa
dignité"
Il pourrait s'appliquer à la Grèce actuelle

Bises Myrto

Τετ Απρ 12, 03:27:46 πμ 2006  
aphrodite said...

By the way,

Μια μικρή σύνοψη για όσους ενδιαφέρονται:

"Milestones in Film History: Greatest visual & Special Effects" http://www.filmsite.org/visualeffects5.html

Πωπωωωωω, τι αργάμισυ είναι αυτό πάλι σήμερα!!!

Νίκο θα μας κλείσεις το σπίτι! (One way or another!)
;-)

Goodnight cinemaniacs!

Τετ Απρ 12, 03:34:52 πμ 2006  
cthemelis said...

γραφω σπανιως οποτε ας το παρακανω.
μερικα περιστατικα που μ'εντυπωσιαζουν:
ποσο πιο ομορφες και γοητευτικες ειναι οι παλιες ντιβες του χολλυγουντ σε σχεση με τις σημερινες! Η τελευταια εντυπωσιακη ειναι νομιζω η τζεσικα λανγκ.
πως αλλαζει ο ανθρωπος! μερικες ταινιες που θεωρησα αριστουργηματα αρχικα μετα απο 1-2 δεκαετιες μου φαινονται μετριες. πχ Ο Θιασος του ουτως ή αλλως υπερεκτιμημενου αγγελοπουλου-σημερα μου φαινεται κιτς-σοσ.ρεαλισμος, η "ο μπαμπας λειπει ταξιδι για δουλειες". Θυμαμαι επισης ενα γερμανικο νομιζω μεταφραστηκε "Ο φοβος τρωει τα σωθικα"(Angst ißt Seelen auf), οταν βγηκα φοιτητης τοτε απο την αιθουσα σχεδον εκλαιγα-τοδα το καλοκαιρι [παλι, σχεδον αδιαφορα.
Ενα που θεωρω αριστουργημα και (σχεδον) αγνοηθηκε ηταν το Equus με Ριτσαρντ Μπαρτον. Το ειδε κανεις σας;
φιλια

Τετ Απρ 12, 03:39:42 πμ 2006  
M.M. said...

ND help,comment on efface?

Mon commentaire,d'accord,est genial,mais répété 10 fois!!!!!!

Désolée

Myrto

Τετ Απρ 12, 03:44:59 πμ 2006  
blade runner said...

Τη Γκίλντα την έχω μεγάλη αφίσα πίσω από την πόρτα, στο Gone With the Wind ανατρέχω κάθε φορά που χρειάζομαι λίγο τσαμπουκά - καλώς εννοούμενο - να τρέξει μέσα στις φλέβες μου, το Casablanca το έχω αφίσα στο σαλόνι μου, και μέσα στο δωμάτιό μου φυσικά το Blade Runner, από τις ωραιότερες ιστορίες αγάπης που έχει διηγηθεί ποτέ το σινεμά - και κοντινή στη δική μας εποχή...

Παρακάτω, οι 50 ταινίες που επέλεξα όταν έγραψα γι'αυτό το θέμα αλλού , με τυχαία σειρά, πλην της πρώτης (άρχισα αυτόματα να γράφω τους τίτλους που σκεφτόμουν πρώτους, είτε γιατί οι ταινίες αυτές άλλαξαν το σινεμά, είτε γιατί έχω δεθεί με αυτές, για προσωπικούς λόγους). Λείπουν όμως πολλοί, λείπει ο Μπέργκμαν, ο Γούντυ Αλλεν, ο Φελίνι, λείπει ο Τέρενς Μάλικ, ο Μάικλ Μαν δεν εκπροσωπείται καλά, εν πάση περιπτώσει, ιδού μια πρώτη γεύση (θα μπορούσα να γράψω άλλες 50 για πλάκα):

1. Blade Runner
2. Κουρδιστό πορτοκάλι
3. Ο πεταλούδας
4. Ο νονός
5. Στη φωλιά του κούκου
6. Τα καλύτερά μας χρόνια
7. Τσάι στη Σαχάρα
8. Αγρια Συμμορία
9. Καμπαρέ
10. Πολίτης Κέιν
11. Αλφαβιλ
12. Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι
13. Ο ταξιτζής
14. Amores Peros
15. The Wild One
16. All that jazz
17. Θάνατος στη Βενετία
18. Henry Fool
19. Αποκάλυψη Τώρα
20. Κλέφτης Ποδηλάτων
21. The years of living dangerously
22. Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
23. The big chill
24. Hedwig and the angry inch
25. Ο μεγάλος Γκάτσμπι
26. Τελευταία έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ
27. Odd Couple
28. Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου
29. Pulp Fiction
30. Casablanca
31. Τα φτερά του έρωτα
32. The Big Blue
33. Gilda
34. Scarface
35. 12 Αngry Men
36. 12 Monkeys
37. Fisherking: Ο βασιλιάς της μοναξιάς
38. Το δικό μου Αϊντάχο
39. Until the end of the world
40. Trainspotting
41. High fidelity
42. Πέρα από την Αφρική
43. The Fight Club
44. Ο ψαλιδοχέρης
45. π
46. Η λάμψη
47. Pat Garrett and Billy the Kid
48. Blow up
49. Οι εραστές του Αρκτικού Κύκλου
50. In the mood for love

Τετ Απρ 12, 03:53:44 πμ 2006  
Anastasia said...

Εμενα για καποιο λογο μου αρεσει εξαιρετικα ο γερμανικος κινηματογραφος. "Η χαμενη τιμη της Καταρινα Μπλουμ" (Die verlorene Ehre der Katharina Blum) των Schlöndorff/Trotta, "Μαριανε + Γιουλιανε" (Die bleierne Zeit) της Trotta ειναι ενδεικτικα παραδειγματα. Οπως επισης εξαιρετικες ειναι και οι ταινιες του Akin οπως το "Κοντρα στον τοιχο". Και οι τρεις εξαιρετικοι σκηνοθετες οπως και αλλοι στους οποιους δεν θα επεκταθώ (Murnau, Fassbinder κλπ)- αγνωστοι ωστοσο στο ευρυ κοινο λογω της σχεδον ολοκληρωτικης κυριαρχιας του αμερικανικου κινηματογραφου.

Τετ Απρ 12, 03:59:39 πμ 2006  
Non Private Life said...

And I want to play hide-and-seek and give you my clothes and tell you I like your shoes and sit on the steps while you take a bath and massage your neck and kiss your feet and hold your hand and go for a meal and not mind when you eat my food and meet you at Rudy’s and talk about the day and type up your letters and carry your boxes and laugh at your paranoia and give you tapes you don’t listen to and watch great films and watch terrible films and complain about the radio and take pictures of you when you’re sleeping and get up to fetch you coffee and bagels and Danish and go to Florent and drink coffee at midnight and have you steal my cigarettes and never be able to find a match and tell you about the tv programme I saw the night before and take you to the eye hospital and not laugh at your jokes and want you in the morning but let you sleep for a while and kiss your back and stroke your skin and tell you how much I love your hair your eyes your lips your neck your breasts your arse your and sit on the steps smoking till your neighbour comes home and sit on the steps smoking till you come home and worry when you’re late and be amazed when you’re early and give you sunflowers and go to your party and dance till I’m black and be sorry when I’m wrong and happy when you forgive me and look at your photos and wish I’d known you forever and hear your voice in my ear and feel your skin on my skin and get scared when you’re angry and your eye has gone red and the other eye blue and your hair to the left and your face oriental and tell you you’re gorgeous and hug you when you’re anxious and hold you when you’re hurt and want you when I smell you and offend you when I touch you and whimper when I’m next to you and whimper when I’m not and dribble on your breast and smother you in the night and get cold when you take the blanket and hot when you don’t and melt when you smile and dissolve when you laugh and not understand why you think I’m rejecting you when I’m not rejecting you and wonder how you could think I’d ever reject you and wonder who you are but accept you anyway and tell you about the tree angel enchanted forest boy who flew across the ocean because he loved you and write poems for you and wonder why you don’t believe me and have a feeling so deep I can’t find words for it and want to buy you a kitten I’d get jealous of because it would get more attention than me and keep you in bed when you have to go and cry like a baby when you finally do and get rid of the roaches and buy you presents you don’t want and take them away again and ask you to marry me and you say no again but keep on asking because though you think I don’t mean it I do always have from the first time I asked you and wander the city thinking it’s empty without you and want what you want and think I’m loosing myself but know I’m safe with you and tell you the worst of me and try to give you the best of me because you don’t deserve any less and answer your questions when I’d rather not and tell you the truth when I really don’t want to and try to be honest because I know you prefer it and think it’s all over but hang on in for just ten more minutes before you throw me out of your life and forget who I am and try to get closer to you because it’s beautiful learning to know you and well worth the effort and speak German to you badly and Hebrew to you worse and make love with you at three in the morning and somehow somehow somehow communicate some of the/overwhelming undying overpowering unconditional all-encompassing heart-enriching mind-expanding on-going never-ending love I have for you.

H αλλιώς πάθος στη σκηνή από την κυρία Sarah Kane

Τετ Απρ 12, 04:02:26 πμ 2006  
mickey said...

@aphrodite
ΔΕΝ κατηγορώ τα blockbusters γενικά, απλά θίγω το ζήτημα ότι δίνουν μεγαλύτερη αξία στα εφέ από ότι στους ρόλους (και βεβαίως, όπως γράφω, υπάρχουν και εξαιρέσεις).

Προσωπικά πάω σινεμά ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟ για να δω εφετζίδικα έργα και να με συνεπάρει η τεράστια εικόνα! Μάλιστα, διαλέγω πάντα θέση όσο πιο κοντά στο κέντρο γίνεται για να απολαύσω και τον ήχο στο καλύτερο σημείο (αν και δυστυχώς δε μπορώ να ελέγξω τις εντάσεις και άλλες λεπτομέρειες). Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα Star Wars Episodes, τα Matrix ή ακόμα και το ρηχό, αλλά άκρως εντυπωσιακό "The Day After Tomorrow" - η αρχική σκηνή κυριολεκτικά μου έφερε ναυτία!

Τα κοινωνικά, τις κωμωδίες, τα "κουλτουριάρικα" όπως λες και όποια άλλα, μπορώ να τα απολαύσω μοναχός μου ή με ζεστή παρέα και στη μικρή οθόνη - τώρα βεβαία με την φόρα που έχουν πάρει οι Plasma/TFT, οι 100 ίντσες δε νομίζω να θεωρούνται "μικρή" οθόνη ;)

Εκεί έχω και τη δυνατότητα να εμβαθύνω καλύτερα, να ξαναδώ μια σκηνή όποτε θέλω και κυρίως να μη χάνω τη μαγεία από τον πιτσιρικά που μασουλά επιδεικτικά τα pop-corn του, τον κύριο που κάνει το σαχλό σχόλιο ή την κυρία που μιλάει αναίσθητη στο κινητό της.

Φυσικά, θα προτιμούσα να απολαμβάνω τις ταινίες με εκλεκτή παρέα σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο home cinema με βιντεοπροβολή, στη διαμόρφωση του οποίου θα έχω βάλει και την προσωπική μου σφραγίδα και εργασία (ειδικά στον τομέα του ήχου). Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, πέρα από τα πλαίσια του παρόντος post...

Τετ Απρ 12, 04:13:48 πμ 2006  
blade runner said...

τότε mickey να πας να δεις το V for Vendetta, έχει αρκετά εφφέ και, αν και λίγο αφελές το σενάριο στα σημεία, είναι καλή ταινία!

Καλημέρα!

Τετ Απρ 12, 04:17:02 πμ 2006  
mickey said...

Γεια σου σινεφίλ blade runner με τις λίστες σου! Μας έλειψες πάντως...

BTW, από κριτικές κινηματογράφου, εκτιμώ τον James Berardinelli, ακόμα κι αν κάποιες φορές διαφωνώ μαζί του. Ελπίζω να μη θεωρηθεί διαφήμιση. Από όσα ξέρω, ο άνθρωπος παλεύει μόνος του και δε νομίζω πως πουλάει κάτι. Απλά μοιράζεται με όλο τον κόσμο την κριτική (και συχνά αιρετική) του ματιά!

Τετ Απρ 12, 04:22:06 πμ 2006  
mickey said...

Καλημέρα κι από μένα blade runner!

Με το ρημάδι το blog που έχω μπλέξει πού καιρός για σινεμά! Εδώ έχουμε χάσει δουλειές και πελάτες :(

Μάλλον απομείναμε οι δυο μας εδώ μέσα! Το "κινηματογραφικό" nick σου πάντως δένει τέλεια με το αποψινό post.

Αν και θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον Ν.Δ. για το υπερβολικό chatting, έχω την εντύπωση ότι το αποψινό post προκαλεί για κάτι τέτοιο. Anyway, ο γάτος κοιμάται για τα καλά, οπότε δε νομίζω να μας πάρει είδηση :))

Τετ Απρ 12, 04:27:10 πμ 2006  
ElectroNikos said...

Καλη... μέρα.

Η Casablanca είναι πράγματι μία υπέροχη ταινία, τόσο για τις ερμηνείες, την φωτογραφία και την μουσική της, όσο και για την αφοπλιστική εξέλιξη του σεναρίου της που ουσιαστικά εξαίρει το "ανεκπλήρωτο", και καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να περάσει στον θεατή την αίσθηση της γλυκό-πικρης ανάμνησης.

Η ρομαντική Gone with the Wind είναι περισσότερο "λυρική" και σε κάποια σημεία φλύαρη, αλλά περιγράφει έπισης ένα φλογερό Πάθος. Χρησιμοποιεί στοιχεία υπερβολής τα οποία δίνουν την έμφαση που απαιτείται για την ισορροπία με το φόντο της ταινίας. Η κινηματογραφική μεταφορά ενός βιβλίου είναι πάντα δύσκολη.

Όσο για την Gilda, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω για την εκθαμβωτική Rita.

Αναρωτιέμαι δε, με ποιον τρόπο αλλάζουν τα γυναικεία πρότυπα ομορφιάς μια και ως τώρα δεν έχω εντοπίσει κάποιο σχέδιο/pattern στην εξέλιξη τους. Τις εποχές που γυρίστηκαν αυτές οι ταινίες, οι πρωταγωνίστριες αποτελούσαν πρότυπο ομορφιάς και έθεταν κατά κάποιο τρόπο και το μέτρο σύγκρισης. Σήμερα, τόσα χρόνια μέτα και με εντελώς αντιδιαμετρικά πρότυπα ομορφιάς, αυτές οι γυναίκες συνεχίζουν να συνεπαίρνουν. Γιατί; Μήπως είναι αυτό το απροσδιόριστο στοιχείο "allure" που λείπει από τις περισσότερες σημερινές πρωταγωνίστριες;

Τετ Απρ 12, 04:31:33 πμ 2006  
blade runner said...

να σου πω και κάτι, αν μαλώσει ειδικά εμάς ο Γάτος, θα είναι για ... ξύλο! :)

Τώρα τελευταία έχει πέσει πολύς διάλογος στο blog, έχω νομίζω κι εγώ το δικαίωμα για μία παρασπονδία...

To πρόβλημα είναι ότι κλείνει το ένα μάτι μου εδώ και ώρα και αύριο έχω έγερση... Γραφείο γαρ...

Θα σε πετύχω άλλη στιγμή, που θα μου πας, that's a date!

Ονειρα γλυκά σε όλους όσοι περνούν τέτοια ώρα από εδώ.

Τετ Απρ 12, 04:32:35 πμ 2006  
blade runner said...

@mickey

και μένα μου έχετε λείψει... Aλλά από τη μία η πολλή δουλειά, από την άλλη οι βόλτες λόγω καιρού, με κρατούν μακρυά από την παρέα μας.

Εχω παραμελήσει επίσης το blog μου, γιατί έπρεπε να διαλέξω: 'Η θα το ανανέωνα κάθε δύο μέρες, όπως στην αρχή, ή θα αφιέρωνα αυτό το χρόνο στην αγαπημένη μου blogοσυντροφιά του Νίκου Δήμου. Δεν γίνονται αμφότερα, με τόσο βαρύ πρόγραμμα...

Και μ'έχει πιάσει και η σκανδαλιάρα η Ανοιξη... Που να μαζευτώ στο σπίτι;

Υπόσχομαι επανάκαμψη, λίαν συντόμως!

Φιλιά

Τετ Απρ 12, 04:41:22 πμ 2006  
mickey said...

@blade runner
Κι εγώ τα ίδια προβλήματα και "πειρασμούς" αντιμετωπίζω και έχω καταντήσει zombie!

Όποτε θέλεις πάντως, σε προσκαλώ για απολαυστική μουσικοδήγηση! That's a date ;)

Ελπίζω να μη με κατηγορήσει πάλι ο Σουλτάν Ψιψίν ότι εποφθαλμιώ το "χαρέμι" του. Άσε κάτι και για μας μπάρμπα! Άλλωστε, μετά το σημερινό post δε μπορεί να κρύβει άλλο τα ...χρονάκια tου :P

Τετ Απρ 12, 05:12:55 πμ 2006  
castolidefkis said...

Ξέχασα κι ένα πολύ ενδιαφέρον παλικάρι από την Αυστρία. Niki List. Εχει γυρίσει μερικά απολαυστικά κομάτια από τα οποία προσωπικά ξεχώρισα το "Mueller's Buero" (Μύλλερς Μπιρό), που διακρίθηκε στο Βερολίνο το 1985.

Και τα δικά μας τα παιδιά έχουν κάνει μερικές καλές και συγκινητικές (λόγω απουσίας σοβαρής επιχειρηματικής παρουσίας στο χώρο τού ελλ. κινηματογράφου), δουλειές: "Φούσκα", "Αιώνιος Φοιτητής", "Βαρύ πεπόνι", "Βαλκανιζατέρ" και άλλα, δεν ήταν άσχημα, για να λέμε και τού γκαντέμη το δίκιο...

Τετ Απρ 12, 05:21:50 πμ 2006  
mickey said...

180 σχόλια πάντως σε μόλις 6 ΒΡΑΔΙΝΕΣ ώρες αποτελούν ίσως το πιο εντυπωσιακό ρεκόρ στην μπλογκόσφαιρα (και μάλλον όχι μόνο στην ελληνική)!

Παρά τις παραθέσεις των διαλόγων του GWTW με τη houlia και κάμποσο chatting, το γεγονός θα πρέπει να μας προβληματίσει. Το συγκεκριμένο blog έχει ξεφύγει τόσο από τα όρια του blogging όσο και από εκείνα της απλής ενασχόλησης. Θα τολμήσω να πω ότι έχει γίνει τρόπος ζωής - για μένα πάντως είναι βέβαιο 100%!

(Ίσως με αυτό να απαλύνω κάπως την οργή του αφεντικού και να γλιτώσω το επιτίμιο. Μα τι πονηρός ποντικός που είμαι;)

Τετ Απρ 12, 05:43:53 πμ 2006  
georgia.m said...

@m.m

Je vous adresse un petit coucou matinal,en esperant vous aider a votre question puisque vous manifestez une certaine inquietude:
En bas de votre texte,a gauche de la page, vous devez vous apercevoir d une poubelle.Si vous cliquez la-dessus,vous avez toujours l occasion de supprimer le texte que vous desirez effacer.
Vous parler d une Grece des annees 60 et vous avez ecrit que vous avez participe en tant que comparse a un film - ma foi!Vous avez l age de mes parents!(ils ont 73+65 ans)
Au plaisir de vous lire,
Tres cordialement,
Georgia M.

Τετ Απρ 12, 06:11:43 πμ 2006  
georgia.m said...

@mickey

Αγαπητέ Μιχάλη,
Εκτός από zobbie,βλέπω ότι έχεις γίνει και ο νυχτοφύλακας του blog! - αλλαγή βάρδιας,σε λίγο καταφθάνουν οι πρώτοι πρωϊνοί!Να παραδώσεις τα κλειδιά και να πας να ξεκουραστείς από την bloggomania!
Σου απαντώ αμέσως:όχι,δεν με πείραξε καθόλου που πήγατε να με βάλετε με την Houlia(Inglesias)στο παιχνίδι χθες βράδυ αλλά συγκρατήθηκα γιατί σκεπτόμουν το επιτίμιο που τυχόν θα μας έβαζε ο οικοδεσπότης!...Είναι και κάπως αυστηρός,βλέπεις.
Καλημέρα σε όλους!

Τετ Απρ 12, 06:19:21 πμ 2006  
mickey said...

Καλημέρα Γεωργία!

Δε μου λες, "κολεγιά" με την Μυρτώ κάνατε και ανταλάσσετε σχόλια στα γαλλικά; Ποιος ξέρει ποιον άμοιρο ποντικό θάβετε πάλι :(

BTW, τσέκαρε και το σεντούκι σου ;)

Τετ Απρ 12, 07:02:51 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Καταπληκτικό να σπέρνεις ένα σπόρο στις 11 το βράδυ και στις 6 το πρωί να έχουν φυτρώσει 180 σχόλια!

Όμως, να κάνω πάλι τον διαιτητή: το ποστ αφορούσε δύο πράγματα: το πάθος και τον μύθο.

Ταινίες με μεγάλο πάθος και ταινίες που έγιναν μύθοι.

Αυτό δεν έχει σχέση μόνο με την ποιότητά τους - υπάρχουν και αριστουργήματα που ποτέ δεν έγιναν μύθος.

(Σε μία συνέντευξη τύπου που έδωσαν η Νικόλ Κίντμαν και η Λωρήν Μπακώλ κάποιος δημοσιογράφος τις αποκάλεσε "μυθικές". Και η πανέξυπνη Μπακώλ είπε: "Η Νικόλ είναι σπουδαία ηθοποιός. Το αν θα γίνει μύθος θα το ξέρουμε σε 30 χρόνια").

Σας καλημερίζω με τηνδιασημότερη ατάκα που κανείς δεν θυμήθηκε. Στο τέλος της Καζαμπλάνκα ο Ραίηνς λέει: "Round up the usual suspects!"

Γειά σας συνήθεις ύποπτοι!

Τετ Απρ 12, 07:33:21 πμ 2006  
mickey said...

Φίλε Νίκο,

Νομίζω πως με τον τίτλο αυτού του post ήθελες να περάσεις μια εποχή που μάλλον έχει χαθεί για πάντα. Το πάθος στη μεγάλη οθόνη συγκινούσε τα πλήθη, καθώς άνοιγε μπροστά τους έναν μοναδικό και κυρίως πρωτόγνωρο μαγικό κόσμο με ήρωες που ήταν "bigger than life" (σε αυτό έπαιζε πάντως ρόλο ΚΑΙ το μεγάλο μέγεθος της οθόνης πέρα από τις συχνά έξοχες και αμίμητες ερμηνείες τους).

Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να σε καταλάβουν στη σημερινή εποχή, όπου ο περισσότερος κόσμος ΔΕΝ έχει πλέον ανάγκη να στηθεί σε μια αίθουσα για να δει έναν γοητευτικό και σκληρό άντρα μαζί με μια πανέμορφη και κλασάτη γυναίκα να φιλιούνται παθιασμένα (φαντάζομαι ότι στην εποχή τους, το θέαμα ήταν άκρως εντυπωσιακό και ενδεχομένως ακατάλληλο για ανηλίκους). Το πολύ πολύ να χασμουρηθούν από τη βαρεμάρα και να θυμηθούν τη ...γιαγιά τους ;)

Δεν θα ξαναβγούν λοιπόν ποτέ τέτοιες ταινίες, όχι τόσο επειδή κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο ή δε μπορούν να βρεθούν οι κατάλληλοι ηθοποιοί όσο επειδή δεν αποτελούν αίτημα της σημερινής κοινωνίας. Κι αν υπάρχουν κάποιοι αμετανόητα ρομαντικοί παραγωγοί, συνήθως θα αρκεστούν σε μια ενδεχομένως καλή ταινία με μέτριες εισπράξεις.

Η τελευταία απόπειρα υπερπαραγωγής με "παθιάρικο περιεχόμενο", η οποία μάλιστα έσπασε και τα ταμεία ήταν ο πολύς "Τιτανικός" των 11 Όσκαρ. Αν όμως τολμήσει να τον συγκρίνει κάποιος με εκείνες που παραθέτεις, μάλλον θα νιώσει άβολα με την επιλογή του. Και αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται κυρίως στο ατυχές casting για τους πρωταγωνιστές.

Δεν βάζεις το "σαμιαμίδι" Ντι Κάπριο και την "γεματούλα" Γουίνσλετ να ενσαρκώσουν το All-Time Classic ζευγάρι. Είναι ιεροσυλία, πώς να το κάνουμε. Μπορεί ενδεχομένως να είναι μια χαρά ως ηθοποιοί γενικά και να έπαιξαν όσο καλύτερα μπορούσαν στη συγκεκριμένη ταινία, αλλά ποτέ δε θα μπορέσουν να γίνουν "bigger than life", ίσως απλά και μόνο λόγω εμφάνισης (αν και κατά τη γνώμη μου υπάρχουν και άλλοι λόγοι). Άλλωστε νομίζω πως κάθε σύγκριση με τα ονόματα ακούγεται ως ανέκδοτο!

Προσωπικά υπήρξαν και άλλα στοιχεία της ταινίας που δε μου άρεσαν, αν και η γενικότερη εντύπωσή μου είναι θετική - ως προσπάθεια ήταν ιδιαίτερα αξιόλογη και σίγουρα ξέφυγε πολύ από τον συνήθως χαμηλό πήχη ενός σύγχρονου blockbuster. Απλά, παρά την τεράστια εισπρακτική επιτυχία της, κατέδειξε με ακόμα πιο έντονο τρόπο το τέλος εποχής για το "πάθος στην οθόνη"…

Υ.Γ. Πάντως ο τίτλος του post μπορεί σκωπτικά να περιγράψει άνετα αυτό που παθαίνω όταν μπαίνω σε αυτό εδώ το blog :)))

Τετ Απρ 12, 07:44:58 πμ 2006  
mickey said...

Καλημέρα κι από μένα!

Αυτή τη φορά, ο γάτος με πρόλαβε πριν ποστάρω τη σούμα. Αυτά παθαίνει κανείς όταν γράφει σεντόνια. Anyway, τώρα που επέστρεψε, καλό είναι τα ποντίκια να φεύγουν...

Υ.Γ. Ο blogger πρέπει να έχει ΧΟΝΤΡΟ πρόβλημα. Πριν έδειχνε 184 comments, μετά 179, μετά 178, τώρα 176. Ή μήπως κάνει μαγικά ο οικοδεσπότης και δεν το ξέρω;

Τετ Απρ 12, 07:49:28 πμ 2006  
paragrafos said...

Συχνά ο πατέρας απουσιάζε τα μεσημέρια είτε γιατί θα γυρνούσε με κάποια φιλενάδα είτε γιατί κάπου μπεκρόπινε ως συνήθως.

Κι η μαμά για ν΄ αποφύγει τις μετέπειτα εκρήξεις του μ΄ επαιρνε νωρίς το απόγευμα και φεύγαμε από το σπιτι να γλιτώσουμε.Κόβαμε βόλτες σαν την άδικη κατάρα μέχρι ν΄ ανοίξουν οι κινηματογράφοι και να χωθούμε κάπου να κρυφτούμε απ΄την οδυνηρή πραγματικότητα, να ονειρευτούμε το σπιτι που δεν είχαμε: εκείνη την εκλυστική εκδοχή του άντρα γυναικά κι εγώ έναν καλό μπαμπά.

Το "Οσα παίρνει ο άνεμος" ήταν το ευαγγέλιό μας: το βλέπαμε ακόμα πια κι όταν οι κόπιες ξάσπρισαν ολότελα, ακόμα κι όταν μπαίναμε σε άδειες αίθουσες, μόνες μας -η ταινία είχε πια μπαγιατέψει για τον κόσμο τον πολύ.

Η μανούλα είχε ταυτιστεί με τη Σκάρλετ που μέσα στην απόγνωσή της, αφού είχε χάσει και γονείς και περιουσία κι είχε σκοτώσει κι έναν στρατιώτη, ορκιζόταν: "θα κάνω τα πάντα στη ζωή μου για να μη ξαναπεινάσω και να μην ξανακακοπάθω!". Έπαιρνε θάρρος για ν΄αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα ή μάλλον για ν΄αντέξει τα βρισίδια και τους ξυλοδραρμούς της επόμενης μέρας.

Εγώ προτιμούσα νά ΄μαι το νεκρό παιδάκι της Σκάρλετ και του Ρετ. Αφού δεν είχα στη ζωή ένα καλό μπαμπά να μ΄ αγαπά, σκέφτηκα ότι ίσως τον έβρισκα νεκρή.

Ήθελα να πεθάνω για να τον κάνω να με κλάψει από αγάπη, να με τυλίξει στα χέρια του ζεστά και τρυφερά όπως δεν έκανε ποτέ. Κι έτσι να ζήσουμε αιώνια: εκεινος πάνω απο το νεκροκρέβατό μου κι εγώ στην αγκαλιά του αγγελουδάκι ευτυχισμένο...

Με καταθλιπτική νοσταλγία

Παράγραφος

Τετ Απρ 12, 08:07:51 πμ 2006  
cobden said...

Καλημέρα σε όλους!!!Ένα σχόλιο για τα χθεσινοβραδυνά comments...Με απογοητεύει κάπως , πως στη γενιά μου,εκτός ελαχιστών εξαιρέσεων , υπάρχει παντελής άγνοια του κλασσικού κινηματογράφου, και ειδικά του κλασσικού Hollywood, των δεκαετιών 30 εως 50...Χτές το βράδυ άλλος θεώρησε τον ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙΗΝ ....ακαταλαβίστικο και άλλος έκανε σχόλιο για ταινία του Hitchcock πως άντεξε να την δεί "ένα τέταρτο και πολύ της ήταν". Και δυστυχώς ακόμη και "ψαγμένα" παιδια που βλέπουν πολλές ταινίες, θα περιοριστούν σε μηδενιστικούς ύμνους δήθεν "ρεαλιστικούς" σινεμά στυλ FIGHT CLUB ή θα εκστασιαστούν μπροστά στις μαλακίες του Lars Von Trier, άλλα κανείς δεν θα μπει στον κόπο να ανακαλύψει από που ξεκίνησαν όλα, από τον Hitchcock, τον David Lean,τον John Ford, τον Orson Welles,τον Howard Hawks...Σκηνοθέτες που αναγνωρίζουν σαν μέγιστους ακόμη και οι σημέρινοι "κουλτουρίαρηδες" δημιουργοί του ευρωπαϊκου σινεμά...Δεν είναι δυνατόν σε ένα post για αθάνατες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά τα μισά σχόλια να αναλώνονται στο αν ήταν ή όχι, καλή ταινία η...ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ...Οι ταινίες του κλασσικού Hollywood είχαν να κάνουν πάνω απ'όλα με μαγεία, με όνειρο...Μήπως η γενιά μου δεν μπορεί να ονειρευτεί??...και γαμότο , δεν υπάρχει κανένας από αυτήν τη γενιά που να έκλαψε όταν "έφυγε" η Katharine Hepburn???

Τετ Απρ 12, 08:11:53 πμ 2006  
mickey said...

Και ένα τελευταίο, μια και ο Ντον έθιξε τον μεγάλο μου έρωτα (εξαιρούνται φυσικά οι πολυαγαπημένες μου μπλογκερούδες του "χαρεμιού")!

Δεν ξέρω αν η θεϊκή Nicole θα είναι μύθος μετά από 30 χρόνια. Είναι όμως η μοναδική σημερινή ντίβα που γεμίζει την οθόνη με τη λάμψη της και μάλιστα, σαν το παλιό καλό κρασί, όσο μεγαλώνει τόσο πιο θεά γίνεται! Αν την έχει παρακολουθήσει κάποιος από τα πρώτα της βήματα, δεν μπορεί παρά να πάθει ταράκουλο με την εντυπωσιακή εξέλιξή της τόσο εμφανισιακά όσο και ερμηνευτικά (θυμάμαι την πρώτη εικόνα της που είδα πριν από 20 χρόνια και ακόμα γελάω). Και βεβαίως έχει μακράν το πιο σαγηνευτικό και πουτ****ρικο (συγγνώμη κυρίες μου) βλέμμα που έχει βγάλει ποτέ ο παγκόσμιος κινηματογράφος!

Μπορεί οι απανταχού άντρες να πεθαίνουν για μια Bellucci ή ακόμα και για μια Jolie, αλλά εκείνες είναι απλά όμορφες γυναίκες ηθοποιοί. Η Nicole είναι ΝΤΙΒΑ!

Απορώ τι τραβολογιόταν τόσα χρόνια με τον ...ξενέρωτο. Σε μια τέτοια θεά άξιζε ένας Bogart, ένας Gable ή έστω ένας ...Mickey!

Σας χαιρετώ όλους :)

Τετ Απρ 12, 08:14:00 πμ 2006  
Alexandros B said...

@mickey
gousta einai auta, alla th nicole thn exw dei sto dromo (an kapoios menei LA exei kales pi8anothtes na to exei kanei). H monh lamyh pou exei erxetai apo to kataspro derma ths.

Peri tainiwn... xairomai pou DEN einai agaphmenes mou oi proteinomenes apo ton ND. An se duo atoma me diafora hlikias 40 xronia aresoun oi idies tainies kati den paei kala. Den einai momfh auto - ektimw polu to neaniko mualo sas ND - mallon 8ema viomatwn einai.

perimenw me agnwnia to auriano post na dw pws 8a ginei pali to transition apo to blogging sto flirting. To shmerino htan eukolo. lol

Τετ Απρ 12, 08:50:12 πμ 2006  
MariaKal said...

-Matchpoint
-Witness for the prosecution του B.Wilder με M.Dietrich,Tyrone Power.

Dobrii Outram!

Τετ Απρ 12, 09:03:44 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Mickey said...
Υ.Γ. Ο blogger πρέπει να έχει ΧΟΝΤΡΟ πρόβλημα. Πριν έδειχνε 184 comments, μετά 179, μετά 178, τώρα 176. Ή μήπως κάνει μαγικά ο οικοδεσπότης και δεν το ξέρω;

Απλώς έσβησα μερικές από τις 10 επαναλήψεις του σχολίου της Μ.Μ.

Τετ Απρ 12, 09:05:52 πμ 2006  
Cyber-Dust said...

Αν θέλετε να μιλήσομε για ερωτικό πάθος στην οθόνη, παρακαλώ να συγκρίνετε την «Καζαμπλάνκα» με την ευρωπαϊκή «η ερωμένη του γάλλου λοχαγού». Και οι δύο διαπραγματεύονται τον ίδιο μύθο (ερωτικό πάθος και η μη εκπλήρωση του), αλλά με τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις. Και των δυο έργων η ιστορία είναι έξω από την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου που θα συναντήσεις στο δρόμο σου (αν και η δεύτερη ταινία δηλώνει ότι πρόκειται για μία πραγματική ιστορία), αλλά ενώ στην αμερικάνικη ταινία νοιώθεις συνεχώς ότι είναι ένα ωραίο παραμύθι που μόνον στην οθόνη μπορεί να υπάρχει και μετά 90 λεπτά, game over, back to reality. Στην γαλλική ταινία το πάθος της κοπέλας σε συναρπάζει και σου μένει χαραγμένη στην μνήμη σου για πάρα πολλά χρόνια. Παρόλο ότι πρέπει να είναι πάνω από 30 χρονών παλιά, συνεχίζει να σε συναρπάζει (ειδικά τις κοπέλες), ενώ την Καζαμπλάνκα την βλέπεις πλέον μόνον επειδή έχει τόσες πολλές καλές κριτικές και όλοι την συνιστούν, μα ου τολμήσεις να πεις κακές κουβέντες. Ο Μπόγκαρτ σαν πρότυπο σκληρό καρύδι, μόνον σαν καρικατούρα σε κινούμενα σχέδια έχει πλέον πέραση.

Τετ Απρ 12, 09:20:11 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

cobden said...
και γαμότο , δεν υπάρχει κανένας από αυτήν τη γενιά που να έκλαψε όταν "έφυγε" η Katharine Hepburn???

Συμφωνώ με όλο σου το σχόλιο. Όσο για την Hepburn - ναι! ανήκει στις γυναίκες που ακτινοβολύσαν γοητεία ΚΑΙ εξυπνάδα. Από τις πολύ αγαπημένες μου μαζί με Loreen Bacall, Marlene Dietriech. Ιδανικό ζευγάρι (στην ζωή και την οθόνη) με Spencer Tracy. Από τις σημερινές μόνο η Nicole (του Mickey)συγκρίνεται.

Τετ Απρ 12, 09:20:48 πμ 2006  
paragrafos said...

Από το ποστ:

(...)Τέτοιες ιστορίες πάθους και έρωτα δεν ξαναγυρίστηκαν. Όπως λεν και οι Αγγλοσάξονες: «They don’t make them like that, anymore».

Τώρα εσείς, οι νεότεροι, μπορεί και να μην ξέρετε για τί πράγμα μιλάω. (...)..."

------------

Κάποιοι ξέρουμε πολύ καλά για τι πράγμα μιλάτε. Αν και προσωπικά θα προτιμούσα...


Με απέραντη αγάπη

Παράγραφος

Τετ Απρ 12, 09:21:28 πμ 2006  
georgia.m said...

Loreen Bacall - η αγαπημένη μου!

Τετ Απρ 12, 09:26:54 πμ 2006  
paragrafos said...

... Στην αρχή έγραψα "θα προτιμούσα να μην ξέρω" και το έσβησα.

Τώρα βλέπω καλύτερα, λίγο πιο ψυχραιματα πράγματα:

Ξέρω για τι πράγμα μιλάτε αν και θα προτιμούσα να γνωρίσω αυτές τις υπέροχες (αρχετυπικές) δημιουργίες κάτω από άλλες συνθήκες.

(Όμως τότε θα είχα ταυτιστεί άραγε τόσο πολύ μαζί τους;)

Με αγάπη

Παράγραφος

Τετ Απρ 12, 09:30:09 πμ 2006  
Vrennus said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 09:51:10 πμ 2006  
Vrennus said...

---
CESAR said...

NΔ:
{Όχι – ποτέ δεν είπε ο Μπόγκαρτ τη φράση: Play it again, Sam).

Μόλις κατέρευσε ένας μύθος ?!

Πότε & πού ειπώθηκε τελικά αυτή η κλασική ατάκα?

---

Από το ...Γούντι Άλλεν! Το "Play it again, Sam" ήταν ο τίτλος ενός θεατρικού έργου (και αργότερα ταινίας) μιας ταινίας που έγραψε και πρωταγωνίστησε.

@ΝΔ

Ειλικρινά δεν περίμενα να έχετε σε τέτοια εκτίμηση το "Όσα παίρνει ο άνεμος", θεωρώ ότι πέραν της τελειότητας της παραγωγής είναι από τις πλέον υπερεκτιμημένες ταινίες.

Και η δική μου συμβολή: Η Ωραία της Ημέρας, όχι η καλύτερη του μεγάλου Αραγωνέζου, αλλά αυτή η καταπληκτική υποβόσκουσα ειρωνεία που διατρέχει την ταινία... (A, παρεμπιπτόντως, γνωρίζω και το περιεχόμενο του κουτιού που κρατούσε ο ασιάτης πελάτης!)

Τετ Απρ 12, 09:54:17 πμ 2006  
p_aris said...

Αν και ποτε δεν μπορουσα να δω ταινιες γουεστερν, πιστευω πως αυτα που γυρισε ο σερτζιο λεονε, ειναι απο τις καλλιτερες ταινιες που εχουνε γυριστει ποτε.

Τετ Απρ 12, 10:00:38 πμ 2006  
paragrafos said...

"Ειλικρινά, αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα"!

Τετ Απρ 12, 10:02:46 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

vrennus η "ωραία της ημέρας" είναι άλλου είδους ταινία - δεν θέλει και δεν μπορεί να γίνει μύθος. (Απομυθοποιητική είναι!).

Μάλλον δεν επικοινωνούμε :))

To "play it again Sam" δεν το είπε ο Woody Allen. Είναι παραλλαγή μίας φράσης της Casablanca (την λέει η Bergmann στον πιανίστα Sam) που την κόλλησαν στον Bogart. Ο Woody Allen την χρησιμοποίησε πολύ αργότερα.

Τετ Απρ 12, 10:12:17 πμ 2006  
Debby said...

Μάλλον έπρεπε να προηγηθεί homework προτού αρχίσουμε να γράφουμε σε αυτό εδώ το θέμα!!

Τετ Απρ 12, 10:15:37 πμ 2006  
aphrodite said...

@blade runner,

Εχουμε DJ (aka paragraphos), τώρα έχουμε και... MJ (movie jockey ντε!!!)

Ωραία, το κοινόβιο blog-ό-σπιτο έχει και μουσική και ταινίες, από ψυχαγωγία μέχρι οπτικο-ακουστική υπόκρουση να ντύνει τα συναισθήματά μας! Καλά πάμε!

@paragrafos,

τι θα γίνει... Εμείς παιδί μου αν δεν συγκινηθούμε, έτσι, γαι την όρεξη, δεν θα μας πάει καλά η μέρα... Χαστούκι γερό, εγώ να έχω τον κινηματογράφο σαν ντεκόρ εξέλιξης μιας συνηθισμένης σχέσης, εσένα να είναι το καταφύγιο, να γλυτώσεις από τέτοια πραγματικότητα...

Να πεθάνεις? Αν είναι δυνατόν! Κοίτα την κόρη σου και πες μου αν δεν νοιώθεις ευγνώμων που την έχεις... Κι αν δεν είχες περάσει τέτοια κόλαση, ίσως να μην μπορούσες να είσαι τόσο καλή μάνα για κείνη...

Με πολλή αγάπη!
(Περισσότερα στο προηγούμενο σε λίγο - το πίσω-μπρος γίνεται όλο και πιο σουρρεαλιστικό όταν πας να το περιγράψεις!)

ΥΓ1- και φυσικά οι γυναίκες εδώ αγαπιόμαστε, να κονταροχτυπηθούμε για ασκήσεις επί... πληκτρολογίου? Αντρες...!
ΥΓ2- harry άσε μας να λέμε και τα γλυκόλογά μας, τα έχουμε όλοι τόση ανάγκη! Ναι, δεν είναι αυτοσκοπός εδώ η ομαδική ψυχοθεραπεία, αλλά όλο αυτό το συναίσθημα είναι κρίμα να το κάνουμε bottled up!

Τετ Απρ 12, 10:18:39 πμ 2006  
maika said...

@ΝΔ
Πάθος νομίζω πως υπάρχει και στις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν- Μοντέρνοι Καιροί,Τα φώτα της πόλης,The kid,Ο Μεγάλος Δικτάτορας
Μπορεί να μην είναι τόσο ερωτικό είναι όμως πάθος,πάθος για ζωή και αξιοπρέπεια!

Όσο για το μύθο τί να πω??
"Παντού υπάρχει ένας μύθος"!!

κι αν πάλι κάνω λάθος...
Put the blame on me boy,put the blame on me... (μοναδική)

Τετ Απρ 12, 10:23:52 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

p_aris said...
Αν και ποτε δεν μπορουσα να δω ταινιες γουεστερν, πιστευω πως αυτα που γυρισε ο σερτζιο λεονε, ειναι απο τις καλλιτερες ταινιες που εχουνε γυριστει ποτε.

Spaghetti-Western! Blah!
Ένας είναι ο σκηνοθέτης για western: John Ford! Πίσω, μακράν, John Huston, Sam Ρekhinpah...

Τετ Απρ 12, 10:26:03 πμ 2006  
Orestis Eniote said...

"Zorba the Greek" ίσως...

Τετ Απρ 12, 10:27:57 πμ 2006  
aphrodite said...

@non private life,

Εγραψες!!!

(μόνο καμμιά τελεία βρε παιδί μου... ξέρω, χαλάει το εφφέ, αλλά...)

Τετ Απρ 12, 10:31:53 πμ 2006  
cobden said...

ΝΔ,πράγματι ο John Ford είναι ο καλύτερος σκηνοθέτης των westerns(αλλό "παρεξηγημένο" είδος που έχει δώσει όμως αριστουργήματα!).Τι ταινιάρα η "Αιχμάλωτος της Ερήμου"..Θα ήθελα να προσθέσω όμως και τον Howard Hawks που έχει γυρίσει επίσης τρομερά westerns (Rio Bravo, Red River..)

Τετ Απρ 12, 10:37:52 πμ 2006  
paragrafos said...

Σαν παλιό σινεμά και σαν τη Χαλιμά
που μιλάει με τα παιδιά
σου κρύβω την αλήθεια
κι αφήνω από τα στήθια μου να βγουν
παραμύθια για κείνους π' αγαπούν

Για στιγμές μυστικές για λάμψεις μαγικές
γι' αγκαλιές ερωτικές για νύχτες φωτεινές

Σ' αγκαλιάζω στο σκοτάδι
σε τυλίγω μ' ένα χάδι
τώρα είμαι γυμνός
νιώθω σαν θεός
φωτεινός δυνατός,
μπορείς να μ' αγαπήσεις
μπορείς να μου φωτίσεις μια στιγμή
το κορμί μου είναι μόνο η αφορμή

Για στιγμές μυστικές για λάμψεις μαγικές
γι' αγκαλιές ερωτικές για νύχτες φωτεινές

Τετ Απρ 12, 10:38:01 πμ 2006  
aphrodite said...

@electronikos,
"Τις εποχές που γυρίστηκαν αυτές οι ταινίες, οι πρωταγωνίστριες αποτελούσαν πρότυπο ομορφιάς και έθεταν κατά κάποιο τρόπο και το μέτρο σύγκρισης. Σήμερα, ... αυτές οι γυναίκες συνεχίζουν να συνεπαίρνουν. Γιατί; Μήπως είναι αυτό το απροσδιόριστο στοιχείο "allure" που λείπει από τις περισσότερες σημερινές πρωταγωνίστριες;"

Πέραν του χρόνου που έχει μεσολαβήσει και έχει μυθοποιήσει ηθοποιούς & ταινίες, υπήρχε τότε και όρος συμβολαίου οι γυναίκες αυτές να κυκλοφορούν και σαν σταρ, να είναι glamorous σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους. Κι ο Τύπος τις περιέβαλλε μ'αυτή τη μαγική αχλύ...

Σήμερα με τόσους paparazzi να κηνυγούν ηθοποιούς (& πάσης φύσεως celebrities), κι όλα τα media κατ'επέκτασιν τόσες σελίδες/ώρες να γεμίσουν, έχουμε φτάσει να τους βλέπουμε όσο ατημέλητο βλέπουμε και τον γείτονα που ψωνίζει μαρούλια στη λαΐκή!

Και οι ίδιοι οι ηθοποιοί το έχουν βαρεθεί το "στημένο", τόσο κηνυγητό που τρώνε πλεόν, κυκλοφορούν σαν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι... Ποιά allure λοιπόν...

(Οσο σκάω συνήθως στα γέλια με τα bloopers, τις αμήχανες/πλακατζίδικες/λάθος σκηνές που βάζουν μετά τους τίτλους τέλους μιας ταινίας, άλλο τόσο -εν γνώση μου- αφήνω να χαθεί και το τελευταίο ίχνος μαγείας...)

Τετ Απρ 12, 10:49:46 πμ 2006  
aphrodite said...

ΠΑΙΔΙΑ, ΠΑΙΔΙΑ,

Είναι Ανοιξη σας λέω! Τα σκουπίδια όχι μόνον έχουν ανθίσει, βγάζουν ακι περικοκλάδες!

Τι κάνουμε μπροστά στο pc μας, μου λες?

Κακούργε γάτε, με τα πάθη σου!
ΧΧΧΧ

Τετ Απρ 12, 10:51:49 πμ 2006  
An-Lu said...

Πρώτη και καλύτερη η "Όσα παίρνει ο άνεμος" η οποία δεν φθείρεται, όσες φορές και να την δει κανείς. Δεύτερη φυσικά η "Καζαμπλάνκα", η επιτομή του film noir. Στην τρίτη θέση δεν θα έβαζα την "Gilda" αλλά μια πιό πρόσφατη "Τα φτερά του έρωτα" του Βιμ Βέντερς. Η απόλυτη ευρωπαϊκή παρουσία, η πεμπτουσία του πνεύματος "τέλους εποχής" της δεκαετίας του '80.

Τετ Απρ 12, 10:54:16 πμ 2006  
aphrodite said...

@ΝΔ,

"Όμως, να κάνω πάλι τον διαιτητή: το ποστ αφορούσε δύο πράγματα: το πάθος και τον μύθο.

Ταινίες με μεγάλο πάθος και ταινίες που έγιναν μύθοι."

Είδες το Τζίνι?... Παθιαστήκαμε τόσο πολύ με το θέμα που... βγήκαμε εκτός θέματος!

Τετ Απρ 12, 10:54:24 πμ 2006  
Ein Steppenwolf said...

Nikos Dimou said...
Ο¨"πάπας" Maltkin είπε για την Καζαμπλάνκα ότι είναι η καλύτερη ταινία που γύρισε το Χόλλυγουντ.


Και ο Ουμπέρτο Έκο τη θεωρεί μετριότατη.

Αλήθεια, αίθουσα προβολής προβλέπεται για το κοινόβιο;

Τετ Απρ 12, 10:58:18 πμ 2006  
Dion.M. said...

0ι πρώτες γυναίκες που ερωτεύτηκα ήταν αυτές που έβλεπα στην οθόνη. Νομίζω ότι η Ingried Bergman ήταν η αρχή στο "For whom the bell rings". Μετά από πολλές τέτοιες περιπτώσεις ερωτεύτηκα ένα πραγματικό κορίτσι. Οταν την πρωτοσυνάντησα ήμουν συναισθηματικά φορτισμένος γιατί μόλις είχα βγεί από έναν κινηματογράφο! Ημουν 15 χρονών και αυτή 12. Ο έρωτας κράτησε 3 χρόνια. Φυσικά ανεκπλήρωτος. Διακόπηκε με τις εισαγωγικές. Για τον κινηματογράφο με έχουν "καλύψει οι προλαλλήσαντες" όπως λένε, και κυρίως ο Εlectronikos, o Cobben και ο Oικοδεσπότης. Να θυμίσω και τις ταινίες The new lions (Ο χορός των καταραμένων), Ο τρίτος άνθρωπος, από τις πιο ατμοσφαιρικές ταινίες που έχω δει, Ο φανφαρόνος, Τα χιόνια του Κιλιμάτζαρο, τι φοβερή αλληγορία με την λεοπάρδαλη που βρέθηκε στα χιόνια της κορυφής του Κιλιμάτζαρο! (Βέβαια αυτό είναι Χαιμινγουαίη), το πλοίο των τρελλών που ανέφερα και στο προηγούμενο ποστ κ.α. Ας μή μιλήσω για Αϊζενστάϊν και Φελλίνι γιατί θα "κομίζω γλαύκα εις Αθήνας". Νομίζω ότι ο σημερινός κινηματογράφος δεν επικεντρώνει στην ατομικότητα και στον άνθρωπο αλλά στα εφφέ και στο θέαμα κυρίως. Τα μισά έργα είναι με εξωγήϊνους και ζόμπι. Βλέπονται ίσως ευχάριστα αλλά μετά τίποτα!Από νέο κινηματογράφο με συγκίνησε το "American Beauty" και το "Eyes wide shut", το "Out of Africa", το "Mulholland drive", το "Scent of a woman". Αλήθεια τι έγινε ο Ιταλικός κινηματογράφος! Τι έγινε ο Γαλλικός -άλλο ένα ωραίο έργο που είδα πρόσφατα: " ο δήμιος του Saint Pierre"- O Αγγλικός, Ξαναείδα πρόσφατα το "darling", θα μπορούσε να είχε γυρισθεί χθές αν και ασπρόμαυρο!Ριτσαρντ Μπάρτον; Ντερκ Μπόκαρτ; Κανείς!...
Amarcord...

Τετ Απρ 12, 11:05:57 πμ 2006  
glenn said...

Προς κάποιους που ενοχλούνται με το δήθεν χαμηλό επίπεδο των σχολίων αυτού του post. Λάθος. Το βρίσκω υγιέστατο. Δηλαδή τι; Να αρχίσουμε να λέμε με εκείνη την ναζιάρικη παθητική φωνή φράσεις του στύλ

Ο μικρός Ιγκόρ, χάνοντας το άλογό του το οποίο συμβολίζει την ήβη του, μπαίνει σε ένα κόσμο μαγικό, σε ένα κόσμο χαμένων ονείρων...

Τέτοια θα λέμε τώρα;

Τετ Απρ 12, 11:27:46 πμ 2006  
Houlia said...

m.m.
Καλημέρα!
Κατ’ αρχήν μην αγχώνεσαι για τα σχόλια...Σε όλους συμβαίνει αλλά δεν το παρεξηγεί κανείς. Πάντα ονειρευόμουν να γίνω ένας καλός κομπάρσος αφού δε θα γινόμουν ποτέ ένας καλό ηθοποιός!!

Μίκυ,
Ορίστε ούτε η γεωργία παρεξηγήθηκε. Κανείς δεν παρεξηγείται εδώ μέσα;

Τhe resident:
εγώ προσωπικά δεν παίρνω τίποτα(εκτός από το πρωινό μου πονόλαιμο. Τώρα πως γίνεται να πληκτρολογώ και να με χτυπήσει στο λαρύγγι!...μάγος είσαι ΝΔ; )Ο Μίκυ όμως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ! Θα χτυπάει λίγη φουντίτσα.... Βράδυ τον άφησα και το πρωί συνειδητοποιώ ότι έχει πάρει στο κατόπι τις «ώρες» (εκτός απ τις γυναίκες) και τις σπρώχνει με γλυκόλογα ως το πρωί. Να τη βγάλουνε κι αυτές με υποσχέσεις!...
Καλημέρα σε όλους.
Στο καλό ποντίκι!

Τετ Απρ 12, 11:28:30 πμ 2006  
gagarin said...

Αν απαλείψεις το καουμπόικο κάλυμμα της ταινίας του S.Pekinpa τι θα σκεφτόσουν γι'αυτήν?

Τετ Απρ 12, 11:31:56 πμ 2006  
maika said...

Γεμάτο πάθος και το Moulin Rouge με τη Nicole Kidman , τό έχω δει άπειρες φορές και δεν το χορταίνω.. μα νομίζω πως το έχω δει μόνο εγώ...

Τετ Απρ 12, 11:32:52 πμ 2006  
glenn said...

@ΝΔ: Ερώτηση: Γυρίσατε διαφ. σπότς; Αν ναι, για να τα γυρίσεις χρειάζεται να ξέρεις όλες τις κινηματογραφικές τεχνικές;

Τετ Απρ 12, 11:39:11 πμ 2006  
aphrodite said...

@ΝΔ,

Μια και για μένα οι ταινίες είναι το "όχημα" για να φωτίσω κάποια πράγματα ή/και να ζήσω το "πάθος" (για το "μύθο" συμφωνώ σε όλα, αλλά βασικά το "δια ταύτα" που μένει αφού περάσει κι ο τελευταίος απόηχοός του είναι το ζουμί), πληζ δες το πώς "εισάγεις" κάποιον στο παιχνίδι κατά-aphrodite και τι ταχύρρυθμα εντατικά του κάνεις μετά...

Αν δεν έχεις δει προ-σε-κτι-κά τις σκηνές 7 & 8 στο Matrix Reloaded δεν θα καταλαβαίνεις μάλλον τι εννοώ. "We Are Still Here!" εν μέσω πανικού για το ίδιο σου το είδος, μπαίνει μπροστά το ένστικτο της διαιώνισης, δεν έχει σημασία αν το κάνεις ζευγάρι ή όλοι μαζί χορεύοντας, καμμία... Πάθος, γράπωμα στη ζωή, ύμνος να μείνεις ζωντανός ενάντια στο θάνατο, τον σκοτωμό, την εκμηδένιση... Πιο in love δε γίνεται, πιο deeply, madly in love με το essence of dear life δε γίνεται...

Ναι, το ζευγάρι λίγο, η Moss είναι τελείως άντρας, η σκηνοθεσία μόνη της καλύπτει πολλά από τα κενά των ξυλάγγουρων... Η φλέβα στο μέτωπο του Keanu, το μοισάνοιχτό του στόμα με την στρογγυλή γλώσσα, το βλέμμα γεμάτο -άσε πρωΐ-πρωΐ μην το πω...- παίζουν καλύτερα!...

Κι ο διάλογος που θα μπορούσε να είναι από οπιαδήποτε άλλη ταινία:

"I Miss you!"
"I can tell..."
"Everyone is here..."
"Follow me!"

& μετά

"I can't lose you...
"You're not gonna loose me... You feel this? I'm never letting go!"

απλώς ντύνει τα αυτονόητα, για τη νέα γενιά... Πώς να κάνουν εύκολα identification του δικού τους παθους με την Casablanca! Θέλει δουλειά...

Αν μη τι άλλο, δες τις σκηνές για να πάρεις ιδέες για το κοινόβιο!
(-DDDD

Τετ Απρ 12, 11:40:30 πμ 2006  
ONOMATODOSIA said...

καλημερα μας... μου ειναι αδιαφορες τετοιες ταινιες...Ο.κ γουστα ειναι αυτα

Τετ Απρ 12, 11:51:39 πμ 2006  
cyberlaika said...

Βιάστηκα να γράψω για ταινία όμως πρώτα να σας χαιρετήσω μιάς και πρώτη φορά γράφω μετά από μήνες παρακολούθησης του blog.

Τετ Απρ 12, 11:53:56 πμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

axilleas said... Να πω και ένα ανέκδοτο; "Παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος".


Χαχαχα χαχαχαχαχαχαχαχ Lol lol lol and χαχαχαχαχαχαχαχ αλλά και "ρόδα τσάντα και κοπάνα". Η αγαπημένη μου ταινία όμως είναι "ένας νίτζα με τη γκλίτσα" με το Τζεβελέκο.

Η αγαπημένη μου ατάκα από ελληνική ταινία είναι: "μανούλι τί χρώμα κιλότα φοράς;"(Στηβ Ντούζος)

Τετ Απρ 12, 11:58:53 πμ 2006  
georgia.m said...

@cyberlaika

Καλώς ήλθατε,κι εσείς!
Μην σας ανησυχεί ή παραξενεύει που καταστρώνουμε εδώ σχέδια για το κοινόβιο.Αν δε θέλετε,δεν έρχεστε.
:)

Τετ Απρ 12, 11:59:01 πμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Θα ήθελα επίσης να καταγγείλω τον ΝΔ γιατί δημοσίευσε το τρέχον Post την ώρα που έπαιζε ο Άρης.

Αυτό δεν ήταν ελληνοπρεπές (όπως θα έλεγε και ο Αρχιεπισκοπίξ)!

Τετ Απρ 12, 12:03:43 μμ 2006  
cyberlaika said...

Georgia, ευχαριστω για το αστραπιαίας ταχύτητας καλοσώρισμα.

Τετ Απρ 12, 12:09:27 μμ 2006  
Vrennus said...

---
Nikos Dimou said...
vrennus η "ωραία της ημέρας" είναι άλλου είδους ταινία - δεν θέλει και δεν μπορεί να γίνει μύθος. (Απομυθοποιητική είναι!)

---
Σωστά, ΝΔ, την ανέφερα όμως γιατί μου ήρθε αυθόρμητα ως πολύ καλή αντίστιξη (ή διαλεκτική άρνηση αν το προτιμάτε) στις αναφερθείσες κλασσικές ταινίες πάθους.

(Θα αναγνωρίσετε ότι τόσο στις ταινίες που αναφέρατε όσο και στην "Ωραία..." τις ηρωίδες διακρίνει μια μαζοχιστική διάθεση - λανθάνουσα στη Σκάρλετ, την Ίλσα, τη Γκίλντα, έκδηλη στη Σεβερίν.)

Τετ Απρ 12, 12:18:41 μμ 2006  
georgia.m said...

@cyberlaika

Παρακαλώ.Αναλαμβάνω και καθήκοντα οικοδεσπότη - όταν εκείνος λείπει ή δεν μπορεί.
Πότε θα με βρίσει μόνο δεν ξέρω...(επειδή γίνεται καμιά φορά chat-room το blog).
Πάντως κατά βάθος είναι καλός.
:)

Τετ Απρ 12, 12:21:15 μμ 2006  
georgia.m said...

@vrennus

Την εποχή που γυρίζονταν αυτές οι μυθικές ταινίες,νομίζω πως δεν θα μπορούσαν να ενσαρκώνουν διαφορετικό ρόλο οι ηρωίδες,πέραν του μαζοχιστικού.

Τετ Απρ 12, 12:26:49 μμ 2006  
Pixie said...

Πραγματικα η καζαμπλάνκα και η Γκιλντα ειναι και εμένα απο τις αγαπημένες μου ταινιες του παλιου Χολιγουντ κινηματογράφου.Ειναι μαγικές ισως επειδή το πάθος που διαπνέουν ειναι τόσο έντονο,ισως γιατι οι ηθοποιοι παίζουν τοσο αβίαστα σαν να παίζουν ένα κομμάτι του εαυτου τους.Εχώ ξαναδεί αυτές τις ταινίες με φίλους μου που στην αρχή δεν ήθελαν να τις δουν και μετά ενθουσιάστηκαν.Πρέπει να τις προσεγγίσεις με ανοικτό μυαλό και σίγουρα θα σε μαγέψουν.Θα σε ταξιδέψουν.

Τετ Απρ 12, 12:27:43 μμ 2006  
epikairos said...

Η Κίντμαν είναι από τις πιο ξενέρωτες γυναίκες που υπάρχουν. Λάμψη σίγουρα έχει αλλά είναι τελείως ξενέρωτη. Άμα ήταν τόσο θεά όσο νομίζουν μερικοί θα την είχε περιποιηθεί δεόντως ο Κράβιτζ που είναι γνωστός αλητάμπουρας. Το να συγκρίνει κάποιος την Κίντμαν με τη Ρίτα Χείγουορθ είναι δείγμα σύγχυσης. Η μια είναι για θρυλικά γαμήσια και η άλλη για αγκαλιές.

Τετ Απρ 12, 12:31:43 μμ 2006  
Vrennus said...

Μετά τη διόρθωση του ΝΔ, επανέρχομαι στο θέμα του Play it again, Sam.
Πράγματι, η εν λόγω ατάκα δεν είναι γουντιαλλενικής αλλά μαρξιστικής προέλευσης! Και συγκεκριμένα από την ταινία των Αδελφών Μαρξ A Night in Casablanca. Έκτοτε, επικράτησε να αποδίδεται αυτή η ατάκα στον Ρικ/Μπόγκαρτ αν και ουδέποτε ακούστηκε στην αυθεντική Καζαμπλάνκα.

Τετ Απρ 12, 12:33:31 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

Συγνώμη για την αυθάδεις άγνοια μου, αλλά τι το σπουδαίο βρίσκεται στο «play it again, Sam»? ΧΑ!, αν μιλάμε για ατάκες, το «Are you talking to me!» είναι πολύ πιο σοφιστικέ και εμπνευσμένο.

Τετ Απρ 12, 12:39:40 μμ 2006  
georgia.m said...

@epikairos

Για τι "θρυλικά";Πώς το είπατε,καλέ μου,αυτό;

Τετ Απρ 12, 12:43:51 μμ 2006  
traveller said...

Παιδιά,

Σοκάραμε τη Γεωργία. Όταν το θέμα είναι καλιτεχνικό θα ξεφύγει και η γλώσσα...

Αφήνοντας το λεξιλόγιο, νομίζω ότι ο Επίκαιρος έχει δίκιο σε αυτό που θέλει να πει. Η μία είναι το απόλυτο sex symbol, ενώ η άλλη μία απστράπτουσα star. Υπάρχει διαφορά.

Τετ Απρ 12, 01:09:48 μμ 2006  
georgia.m said...

@traveller

Ευχαριστώ για την ευαισθησία που δείξατε λέγοντας αυτό - δεν σοκάρομαι απλώς μου φάνηκε η λέξη άγρια,ιδιαίτερα στο γραπτό λόγο, και πολύ σεξιστική.

Τετ Απρ 12, 01:25:21 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Greta Garbo

Marlene Dietrich
Ingrid Bergmann
Loreen Bacall
Katharine Hepburn
Rita Hayworth
Ava Gardner

Film noir:

Maltese Falcon
Key Largo
Third Man
Touch of Evil

Τετ Απρ 12, 01:26:52 μμ 2006  
querrero said...

Ελληνικος κινηματογραφος;
Greek cinema my ass.
Απο τις βλακωδεις ασπρομαυρες κωμωδιες(η Βουγιουκλακη προλαβε και πεθανε,επρεπε να εκτελεστει δημοσια θεα και δαπανη)στις βλακωδεις ψαγμενες ταινες της μεταπολιτευσης τα soft porno της ιδιας εποχης,στις αληστου μνημης βιντεοταινιες(μην μου την βγαινεις ετσι ρε δικε μου)και στη συγχρονη καφριλα.Ηλιθιες ταινιες που δεν τις βλεπει κανενας,φτηνια,κωμωδιες αισθητικης τηλερασης με κανα μπινελικι και κανα βυζι για το ξεκαρφωμα.
Ασε ρε....
Οι δυο "λουφα και παραλλαγη" κατι λεγανε.
Ασε το κολλημα με τον εμφυλιο και τις διωξεις των αριστερων.
Ενταξει μωρα μου,σας κυνηγησαν οι κακοι οι φασιστες και οι χουντικοι.
Περασαν 32 χρονια,GET OVER IT.
Αμαν πια με τα υπαρξιακα δραματα,τις σεξοκωμωδιες(αμα γουσταρω θα δω τις αυθεντικες τσοντες) και το δραμα του κουμουνιστη που τον δερνει ο ΕΣΑτζης.
Seven,Old boys,Usual suspects,Αποκαλυψη Τωρα(καθε μεσημερι στον ΑΝΤ1),Τα ομορφα χωρια ομορφα καιγονται,Kingdom Of heaven,Full metal jacket,Blackhawk down,8mm,aliens,godfather,Ο βαμβακουλας κ'η γκολαρα του....

Τετ Απρ 12, 01:28:00 μμ 2006  
georgia.m said...

Τελικά παρατηρώ ότι τα εύσημα τα εισπράττει η γυναίκα dominatrix.Σας αφήνω λοιπόν,προς το παρόν,για να ετοιμάσω το σωστό βαλιτσάκι εν όψει κοινοβιακού βίου.

Τετ Απρ 12, 01:34:00 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Αυτές οι γυναίκες είχαν "αύρα'. Έχει δει κανείς το πρόσωπο της Greta Garbo στην Νινότσκα; Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό της Diva - όχι μόνο η ομορφιά ή η ηθοποιία.

Τετ Απρ 12, 01:35:42 μμ 2006  
blade runner said...

Ναι, συμφώνώ, και συγγνώμη mickey και Ν.Δ. που δεν συμμερίζομαι την άποψή σας, αλλά κι εγώ θεωρώ ότι η Κίντμαν είναι ξενέρωτη. Η Ούμα Θέρμαν, μάλιστα. Η Κίντμαν μου φαίνεται απλώς ψυχρή, κι επειδή το γνωρίζει και η ίδια αυτό, αποφάσισε αρκετά χρόνια μετά το ξεκίνημά της (στην αρχή παρέπεμπε μάλλον σε ξανθιά bimbo, παρά σε classy γυναίκα), να επενδύσει στην εμφάνισή της για να δημιουργήσει το image της απρόσιτης (όλοι με θέλουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να μ'έχει στην πραγματικότητα) θεά της ψύχρας! Και μην τολμάμε να συγκρίνουμε τη θεά Λωρίν Μπακόλ, που ήταν ζευγάρι με τον Μπόγκαρτ, την Κάθριν Χέμπορν (προσωπικό μου ίνδαλμα για πολλούς λόγους) που ήταν ζευγάρι με τον Σπένσερ Τρέισι ή τη Μάρλεν Ντίτριχ που είχε θυελλώδη δεσμό με τον Γιόζεφ Φον Στένμπεργκ, με την Κίντμαν, η οποία αρχικά βρέθηκε με τον γραφικό ως άντρα Τομ Κρουζ και τώρα είναι - άκουσον, άκουσον - με τον βλάχο της εμπορικής country, Toby Keith... Οι θεές συμπεριφέρονται ως θεές και έχουν δίπλα τους τους άνδρες που τους αξίζουν, όχι τον Toby Keith, έλεος παληκάρια μου...



@cobden

Δηλαδή το δικό σου πάθος για τη μεγάλη οθόνη σταματάει στις δεκαετίες του '30 και του '40 και του '50; Τότε λυπάμαι φίλε μου, αλλά δεν είσαι σινεφίλ, αλλά παρελθοντολάγνος! Είναι σαν να πεις, είμαι λάτρης της μουσικής, και όταν σε ρωτήσουν τι σου αρέσει να ακούς σήμερα, να απαντήσεις The Beatles, The Stones, Led Zeppelin...

Το Fight Club που ανέφερες είναι μια ταινία με απίστευτα πρωτότυπο σενάριο και σημειολογία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την εποχή της. Νομίζω πως η προκατάληψή σου είναι δείγμα ανθρώπου με εμμονές, και όχι πραγματικού εραστή του σινεμά. Το σινεμά προχωράει, όπως και η μουσική, η λογοτεχνία, η Τέχνη και η δημιουργική έκφραση γενικά, και οφείλεις να παραμένεις στις επάλξεις.

Ρόδα που κυλάει δεν χορταριάζει φίλε μου. :)

Οσο για τη Χέμπορν, είναι ένα από τα προσωπικά μου ινδάλματα, γιατί εκτός από μύθος στη μεγάλη οθόνη, υπήρξε και μύθος στη ζωή της, με τη συνέπεια που έδειξε απέναντι στον αντικομφορμισμό της, μέχρι το τέλος. Μόνο σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σου. Κι όλα αυτά στα λέει ένας άνθρωπος που η μουσική και ο κινηματογράφος έχουν υπάρξει μέρος της δουλειάς του, έτσι, δεν είναι αβασάνιστα σχόλια... Ξοδεύω πολλά λεφτά για να αγοράζω μουσικά άλμπουμ και πηγαίνω πολύ πολύ συχνά στον κινηματογράφο, συντηρώντας όλες σχεδόν τις αίθουσες του κέντρου, ως πιστή σινεφίλ που είμαι. Για να μην νομίσεις πως σου κάνω την έξυπνη δηλαδή... Απλώς, αυτά τα πράγματα ή τα αγαπάς και τα ακολουθείς στην εξέλιξή τους, ή όχι, πως να το κάνουμε...

Τετ Απρ 12, 01:37:08 μμ 2006  
epikairos said...

georgia.m
Για τι "θρυλικά";Πώς το είπατε,καλέ μου,αυτό;


Για μένα μια γυναίκα που θεωρώ γοητευτική στο μυαλό μου πρέπει να θέλω να την ξεσκίσω στα γαμήσια. Αλλιώς η γοητεία της είναι κενή περιεχομένου. Τι να την κάνω; Αν είναι απλά να τη βλέπω και να ευφραίνετε η ψυχή μου παίρνω κι έναν πίνακα ζωγραφικής.

Η Κίντμαν είναι όμορφη, έχει λάμψη, έχει στυλ κι έχει εκπληκτικό σώμα. Αλλά είναι τελείως ξενέρωτη. Η Ρίτα τα είχε όλα αυτά αλλά προπάντων είχε θηλυκότητα, απέπνεε έναν αέρα περπατημένης και πλήρως συνειδητοποιημένης γυναίκας. Η Νικόλ φαίνεται πως είναι τελείως άβγαλτη. Φαντάζεται κανείς τη Χέιγουορθ να μη μπορούσε να βρει γκόμενο για πάνω από μισή μέρα;

Τη Νικόλ τη φαντάζομαι να της λες έλα να το κάνουμε εδώ στο πίσω μέρος μιας δεξίωσης στο όρθιο και να κοκκινίζει σαν πατζάρι. Ενώ η Ρίτα θα σε είχε πάρει από το χέρι πολύ πριν σκεφτείς να της το ζητήσεις. Τι να λέμε, μη συγκρίνουμε τα σώβρακα με τις γραβάτες. Τη Μπακόλ ακόμα και στα 70 της τη βλέπωκαι ανατριχιάζω. Θεωρώ πως θα ήταν εμπειρία ζωής ακόμα και να έπινα ένα καφέ μαζί της. Στα μάτια της βλέπεις μια γυναίκα που ρούφηξε το ζωή από το μεδούλι κι είχε και για γκόμενο έναν από τους πιο γοητευτικούς άντρες. Στο βλέμμα της Κίντμαν το μόνο που βλέπω είναι μελαγχολία και θλίψη. Ακόμα και η Σκάρλετ Γίοχανσον έχει δέκα φορές περισσότερη γοητεία από την Κίντμαν κι έχει και τα μισά της χρόνια.

Τετ Απρ 12, 01:37:43 μμ 2006  
blade runner said...

@ΝΔ

Στο Touch of Evil, δεν είναι συγκλονιστική ως κοκκινομάλλα - σχεδόν - τσιγγάνα η Dietrich;

Τετ Απρ 12, 01:40:00 μμ 2006  
Orestis Eniote said...

Κε Δήμου κι η Τζένη Καρέζη είχε "αύρα". Ακόμα κι η Βασιλειάδου, κι η Νοταρά! Να μη μιλήσω για Κωνσταντάρα. Ή μήπως το ξένο είναι πάντα καλύτερο;

Τετ Απρ 12, 01:42:33 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

blade runner said...
Ναι, συμφώνώ, και συγγνώμη mickey και Ν.Δ.

Σορρυ - εγώ δεν δήλωσα οπαδός της γυναίκας Κίντμαν αλλά της ηθοποιού. Ως γυναίκα δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Συμφωνώ με τον Επίκαιρο για την Μπακώλ - άλλωστε το δήλωσα από την αρχή. Την λίστα μου με τις ιδανικές ντίβες την έγραψα πέντε σχόλια πιο πάνω.

Τετ Απρ 12, 01:47:08 μμ 2006  
georgia.m said...

@epikairos:
Τις περισσότερες γυναίκες σήμερα δεν μπορείς να τις δεις να κοκκινίζουν γιατί έχουν πάνω τους πολλές στρώσεις make-up.
(Το συνδυάζω με το προηγούμενο post,για να είμαστε και οι δύο επίκαιροι!
:)

Όσο για την ψυχρότητα της ομορφιάς της Nicole Kidman και αυτό το "παγουλιάρικο",έχω να πω σε όλους ότι συνομιλώ καθημερινά με την δική μου Nicole - λέγε με ψυγειοκαταψύκτη - που ακούει στο όνομα Χριστίνα(απόλυτα υπαρκτή γυναίκα και ο νοών νοείτω!...)

Σχετικά με τέτοιες ομορφιές εγώ λατρεύω,εκτός από τη Loreen Bacall,την Romy Schneider,η οποία και μοιάζει εκπληκτικά με την Χριστίνα μου όταν ήταν νέα.
Μαμά,ξέρω πως δεν θα διαβάσεις αυτό το μήνυμα αλλά να ξέρεις ότι σε αγαπώ πολύ!

Τετ Απρ 12, 01:53:10 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

blade runner said...
@ΝΔ

Στο Touch of Evil, δεν είναι συγκλονιστική ως κοκκινομάλλα - σχεδόν - τσιγγάνα η Dietrich;

Απόλυτα. Είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες. Δεν ξέρω γιατί αλλά ταυτίζω τις μεγάλες ντίβες με ταινίες νουάρ - κάτι λέει αυτό.

Τετ Απρ 12, 01:53:12 μμ 2006  
blade runner said...

Η οποία Dietrich φημολογείται εντόνως ότι έκανε το πρώτο της βήμα στο σινεμά, μ'έναν πολύ μικρό ρόλο στη βωβή ταινία του Pabst, "Die Freudlose Gasse", γεγονός που αποσιωπήθηκε αργότερα (το όνομά της ουδέποτε εμφανίστηκε στα credits της ταινίας) κατόπιν απαίτησης της Garbo, που πρωταγωνιστούσε. Ο λόγος; Οι δυό τους είχαν σεξουαλική σχέση, και όταν η Dietrich πρόδωσε τη Garbo διαδίδοντας διάφορα άσχημα ("είναι μια βλάχα σουηδέζα, τα εσώρουχά της βρωμάνε, δεν έχει καθόλου class), η Garbo πληγώθηκε τα μάλα και έκτοτε οι δυό τους δεν ξαναήρθαν ποτέ σε επαφή...

Είναι κι αυτή η ιστορία μια παράμετρος του μύθου των δύο αυτών αξεπέραστων γυναικών του σέλιλοιντ.

Η αλήθεια πάντως είναι πως όταν είδα την ταινία αναγνώρισα την Dietrich, αφού χρειάστηκε βεβαίως προηγουμένως να προσπαθήσω να φανταστώ πως θα ήταν πριν τις διάφορες επεμβάσεις που έκανε στο πρόσωπό της, προκειμένου να πετύχει αυτά τα τέλεια ζυγωματικά (λέγεται ότι αφαίρεσε τους κυνόδοντές της για να το πετύχει).

Μύθος και πραγματικότητα.

Τετ Απρ 12, 02:03:08 μμ 2006  
aphrodite said...

@epikairos,

Πες τα, πες τα!

Σκέφτομαι μόνον κάτι που είχε πει η Ρίτα όταν την ρώτησαν γιατί την ταλαιπώρησαν τόσο πολύ οι άντρες: "Ολοι πανε στο κρεββάτι με την Γκίλντα, αλλά ξυπνάνε με την Ρίτα!"

Αρα, καμμιά τύχη για μάς!

Τετ Απρ 12, 02:05:41 μμ 2006  
aphrodite said...

@blade runner,

όχι κυνόδοντες, φρονιμήτες!

Τετ Απρ 12, 02:06:57 μμ 2006  
blade runner said...

@ΝΔ

έχετε δίκιο, την ώρα που έγραφα το σχόλιο δεν είχα ακόμη διαβάσει το δικό σας.

Νομίζω πως η σημερινή εποχή δεν μπορεί εύκολα - αν όχι καθόλου - να αναδείξει ντίβες... Νομίζω ότι οι ντίβες της σημερινής εποχής είναι οι γυναίκες που κρατούν χαμηλούς τόνους. Αυτές ξεχωρίζουν, γιατί όλες οι υπόλοιπες μοιάζουν απλώς να είναι αναλώσιμα προϊόντα. Και τότε αναλώσιμα προϊόντα ήταν, αλλά αυτό δεν έφτανε ποτέ στο πλατύ κοινό.

Τα film-noire είναι το γοητευτικότερο ίσως κεφάλαιο του σινεμά εκείνων των χρόνων. Ωραία ταινία με αισθητική κοντινή στο είδος, ήταν το Gattaka. Η Ούμα Θέρμαν ήταν όσο πιο πειστική γινόταν σε ένα ρόλο που παρέπεμπε απευθείας στις ντίβες των αυθεντικών film noire.

Τετ Απρ 12, 02:10:07 μμ 2006  
blade runner said...

@aphrodite

Εχεις δίκιο!!! Απολογούμαι για το αφελές λάθος.

Τετ Απρ 12, 02:11:40 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Aphrodite με έχεις απογοητεύσει... να σου αρέσει το Matrix... ένα καλό Video Game ήτανε - μερικά που παίζω στον υπολογιστή είναι καλύτερα...

Τετ Απρ 12, 02:15:00 μμ 2006  
blade runner said...

@ΝΔ

Το πρώτο Matrix ήταν για τη γενιά μας μια ιδιαίτερα σημαίνουσα ταινία, θα διαφωνήσω μαζί σας...

Το Matrix Reloaded δεν μου άρεσε ωστόσο, αν και η συγκεκριμένη σκηνή που αναφέρει η aphrodite είναι πολύ δυνατή, ναι! Εκατοντάδες άτομα να χορεύουν με παλμό και τρομερό ερωτισμό, και το ζευγάρι να φτάνει στην ιδανική κορύφωση, σαν να ήταν δέκτης της ενέργειας όλων όσοι χόρευαν γύρω...

Να αποτολμήσω να πω ότι αυτή την ταινία δεν είναι δυνατόν να την εκτιμήσεις, αν την δεις σε ηλικία άνω των 30! Είναι όπως όταν προσπάθησα να δω εγώ για πρώτη φορά το Star Wars πριν από 7 χρόνια, και 2 δεκαετίες και βάλε, μετά το έτος παραγωγής της πρώτης ταινίας... Βαρέθηκα, δεν έφτασα ποτέ μέχρι το τέλος. Ημουν ήδη αρκετά μεγάλη για να δω το πρώτο Star Wars, πως να το κάνουμε; Ωστόσο, το 2001 Οδύσσεια του Διαστήματος του Κιούμπρικ το λάτρεψα, γιατί όμως ήταν αριστουργηματικό.

Που θέλω να καταλήξω; Το Matrix δεν είναι καμία εκπληκτική ταινία, αλλά είπε πολλά πράγματα στη γενιά μας, λόγω θεματολογίας κι επειδή ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε την αιχμή της τεχνολογίας για να το κάνει. Ωστόσο, αν μια ταινία δεν είναι αριστούργημα, μπορεί να εκτιμηθεί μόνο στην εποχή της.

Τετ Απρ 12, 02:24:30 μμ 2006  
Dion.M. said...

Διορθώνω: "The young lions" και όχι The new(!) lions. (Σχόλιο 11.05 π.μ.) Πρόκειται για την ταινία με τον Ελληνικό τίτλο "Ο Χορός των Καταραμένων"

Τετ Απρ 12, 02:32:40 μμ 2006  
cobden said...

blade runner
Μάλλον δεν καταλάβες καλά το σχολιό μου ή εγω δεν ήμουν αρκετά σαφής.Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να βγάλω άχρηστο τον σημερινό κινηματογράφο, ούτε να εξιδανικεύσω συλλήβδην όλες τις ταινίες του κλασσικού Hollywood...Αντιθέτως και σήμερα γυρίζονται υπέροχες ταινίες που στο μέλλον θα γίνουν κλασσικές , υπάρχουν σημαντικοί σκηνοθέτες και πολύ καλοί ηθοποιοι...Αυτό που ήθελα να επισημάνω ήταν απλως η παντελής άγνοια της γενιάς μας για μεγάλους δημιουργούς και καλλιτέχνες του παρελθόντος.Διαφωνείς με αυτο??Μπόρει να λέγεται κάποιος σινεφίλ και να μην έχει δει ούτε εναν Hitchcock, όταν μάλιστα σε μεγάλο βαθμό και ο σύγχρονος κινηματογράφος πατάει πάνω σε αυτούς τους δημιουργούς για να εξελιχθεί?? (και εξελίσσεται βέβαια, δεν θα διαφωνήσω μαζί σου).Όσο για το ότι έχω εμμονές, οπώς μου καταλόγισες, ναι, ευτυχώς πράγματι έχω, δεν βλέπω που είναι το κακό...

Τετ Απρ 12, 02:41:37 μμ 2006  
Black Swan said...

Πάντα στη χάση του φεγγαριού!

Ανοίγω τη συσκευή μου!
Καταφεύγω στον Μπόγκαρτ, το Γεράκι της Μάλτας, στην αθωότητα των μαυρόασπρων φόνων της οθόνης.

Ως πόσο μακριά θα φθάσει ο άνθρωπος σ' αυτήν την πεπερασμένη τόση δα πορεία του, όσον ακόμα μπερδεύει τις πυγολαμπίδες με τα αστέρια;

Εκεί στη Χάση του Φεγγαριού.

Τετ Απρ 12, 02:41:38 μμ 2006  
harry reloaded said...

Αφαιρεσα ενα σχολιο μου γιατι ηταν αχετο με τις αντιπαραθεσεις γουστου που γινονται εδω. Το κατα πόσο ενδιαφερεται το μπλογκοκοινο για του καθενος το..χαβα,ειναι...αλλο θεμα.

Τετ Απρ 12, 02:47:30 μμ 2006  
aphrodite said...

@blade runner,

Πες τα ρε παιδάκι μου! Ακριβώς έτσι το εννοώ, μέρος του "πρελούδιου" όταν ακόμη είσαι young & innocent, κάποιος πρέπει να ξαναδιαβάσει το πώς το ξεκινάω και πού το καταλήγω (στα στρουμφάκια...)και για ποιούς επιτέλους λόγους!

Φυσικά και το Matrix είναι για εντυπωσιασμό, το είπαμε, to get you all pumped up, πρώτα αυτό, μετά το Constantine να έχεις λαβή ποιοί είμαστε, ζωή-θάνατος, κόλαση-παράδεισος, άγγελοι-διάβολοι, εσύ τι λες μωρό μου? αλήθεια, α, ναι... για λέ' για λε'....
Και μετά καπάκι το Reloaded για αυτές τις δύο σκηνές... Αν φοράς και ζαρτιέρα κάτω από τη φούστα, δε χρειάζεται καν να δεις το υπόλοιπο, video-games μπορεί κάλλιστα να παίξει πάνω σου... (έχεις και κάτι κουμπιά....)

Νίκο με απογοητεύεις, δεν κατάλαβες από bitches' tricks, ρίχνουμε δίχτυ και μετά μαζεύουμε σιγά-σιγά... Πολλή γατίλα πλάκωσε!
;-))))

Τετ Απρ 12, 02:49:48 μμ 2006  
glenn said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 02:54:41 μμ 2006  
blade runner said...

@cobden

"θα περιοριστούν σε μηδενιστικούς ύμνους δήθεν "ρεαλιστικούς" σινεμά στυλ FIGHT CLUB ή θα εκστασιαστούν μπροστά στις μαλακίες του Lars Von Trier..."

Η αλήθεια είναι πως έτσι όπως το έγραψες φάνηκε να έχεις μια προκατάληψη με το σύγχρονο σινεμά, ακριβώς γιατί αναφέρθηκες σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ταινίες/σκηνοθέτες, απαξιωτικά, χωρίς να αναφέρεις μία σύγχρονη ταινία που σου αρέσει.

Ζητώ συγγνώμη αν σε παρεξήγησα, ίσως να φταίει η δική μου εμμονή να βλέπω ΟΛΕΣ τις ταινίες, ανεξαρτήτως εποχής, ύφους κλπ.

Εννοείται ότι δικαιούσαι να έχεις εμμονές, κι εγώ έχω, απλώς ανησύχησα για λίγο μήπως αυτές οι εμμονές σου στερούν τη χαρά του να αναγνωρίζεις μια καλή σύγχρονη ταινία, όταν κι εφόσον αυτή προκύπτει.

Εφόσον όμως κατάλαβα λάθος, το παίρνω πίσω το σχόλιο, έχεις δίκιο!

By the way, ο Lars Von Trier έχει κάνει και πολύ καλές ταινίες, διαφωνείς;

Τετ Απρ 12, 02:56:21 μμ 2006  
aphrodite said...

Ρε γ@μ*τ%, να μην ξεχάσω να νοικιάσω το "Ο Ηλίθιος & ο Πανηλίθιος"...

Τετ Απρ 12, 02:59:16 μμ 2006  
broccoli said...

Μετά τη διόρθωση του ΝΔ, επανέρχομαι στο θέμα του Play it again, Sam.
Πράγματι, η εν λόγω ατάκα δεν είναι γουντιαλλενικής αλλά μαρξιστικής προέλευσης! Και συγκεκριμένα από την ταινία των Αδελφών Μαρξ A Night in Casablanca. Έκτοτε, επικράτησε να αποδίδεται αυτή η ατάκα στον Ρικ/Μπόγκαρτ αν και ουδέποτε ακούστηκε στην αυθεντική Καζαμπλάνκα.


ούτε στο A Night in Casablanca των Marx ακούστηκε, πρώτη φορά ακούστηκε στο θεατρικό του Allen όπως προαναφέρθηκε.

Τετ Απρ 12, 02:59:54 μμ 2006  
mickey said...

Τεχνική παρατήρηση: Μέχρι αυτό το post, όσα σχόλια σβήνονταν παρέμεναν ως σβησμένα με τη φράση:

"This post has been removed by the
author" ή

"This post has been removed by the blog adminstrator"

Τα σχόλια προσμετρόνταν ΠΑΝΤΑ στο σύνολο, εκτός από εκείνα του ίδιου του οικοδεσπότη που έκανε permanent delete. Σήμερα έχουν σβηστεί σχόλια που υπήρχαν και απλώς έχουν εξαφανιστεί, σα να μην υπήρξαν ποτέ!

Για τη Nicole ξκαναδιαβάστε αυτά που έγραψα και μετά μιλήστε για συγκρίσεις με παλιές ντίβες. Εγώ είπα ότι είναι η ΜΟΝΗ ΝΤΙΒΑ της ΔΙΚΙΑΣ μας εποχής. Ούτε για ψυχρότητα μίλησα, αν και ας μου πει κάποιος ΜΙΑ ντίβα του παρελθόντος ΠΟΥ δεν ήταν ψυχρή!

Και ντίβα δεν είναι η καλύτερη ηθοποιός της εποχής της, αλλά εκείνη που αναδίδει ΛΑΜΨΗ - πότε έγινε αυτό με την Ούμα Θέρμαν ή οποιαδήποτε άλλη; Φυσικά και οι ρόλοι που παίζει κάποια και το marketing βάζουν πάντα το χεράκι τους. Αυτό βεβαίως συνέβαινε ΠΑΝΤΑ, ακόμα και στο μακρινό παρελθόν! Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη...

Όποιος έχει δει την εμφάνιση της Satine στο Moulin Rouge και δεν έχει προκαταλήψεις, μπορεί να κρίνει πιο ψύχραιμα και να βγάλει τα συμπεράσματά του- και ΔΕΝ πάω τα μιούζικαλ ;)

Δεκτή βεβαίως κάθε κριτική. Είναι άλλωστε από τα θέματα που δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, όπως ακριβώς και στα γούστα για τις ταινίες και τυχόν προσπάθεια παράθεσης επιχειρημάτων είναι μάλλον άστοχη. Σε αυτά τα πλαίσια πολλοί "ξενερώνουν" ΚΑΙ με το "Gone with the Wind" (κι εγώ τη θεωρώ φοβερά υπερτιμημένη, αν και αριστούργημα).

Φυσικά, πέραν της κριτικής, τα όποια εμετικά σχόλια, χαρακτηρίζουν εκείνον που τα κάνει ;)

Τετ Απρ 12, 03:00:08 μμ 2006  
epikairos said...

@aphrodite

Σκέφτομαι μόνον κάτι που είχε πει η Ρίτα όταν την ρώτησαν γιατί την ταλαιπώρησαν τόσο πολύ οι άντρες: "Ολοι πανε στο κρεββάτι με την Γκίλντα, αλλά ξυπνάνε με την Ρίτα!"

Αρα, καμμιά τύχη για μάς!


Ειδικά για τη δική σου τύχη μετά το χτεσινό κείμενο που έγραψες νομίζω πως ο αντρικός πληθυσμός θα έκανε ουρά στα πόδια σου.

Τετ Απρ 12, 03:03:46 μμ 2006  
blade runner said...

@cobden

Σε ό,τι αφορά αυτό που είπες για τη γενιά μας, που αγνοεί σκηνοθέτες του βεληνεκούς και της προσφοράς του Hitchcock ή του Welles, εννοείται πως συμφωνώ μαζί σου! Το ίδιο ισχύει και με τη μουσική, δεν μπορείς να εκτιμήσεις τι κάνουν τώρα στην Αμερική και την Αγγλία, αν δεν έχεις ακούσει τους Beatles ή τους Zeppelin ή τον Jimi Hendrix ή τον Bob Dylan. Απλώς δεν γίνεται...

Αυτό όμως αποτελεί προσωπική ευθύνη του καθενός, να εμπλουτίζει το πάθος του για την οποιαδήποτε Τέχνη με νέες εικόνες και ταυτόχρονα να το στηρίζει σε γερά θεμέλια (γνώση του παρελθόντος) για να το καταστήσει διαρκές!

Κι εδώ, θα συμφωνήσουμε απόλυτα.

Σε ό,τι αφορά στους μύθους, η Μπακόλ νομίζω ότι την απάντηση στην Κίντμαν την έδωσε πολύ πιο επιθετικά, και μάλιστα έγινε μεγάλο σούσουρο τότε στις κίτρινες και μη φυλλάδες. Και δίκιο είχε η γυναίκα... Είχε άλλη σημασία να μπορείς να γοητεύεις εκατομύρια άνδρες και γυναίκες σε όλη την υφήλιο τότε, που δεν υπήρχε καν η τηλεόραση και άλλο τώρα, που αν μη τι άλλο, η πρόσβαση του μέσου ανθρώπου στην ψυχαγωγία είναι τόσο διευρυμένη... Είναι τόσο εύκολο να γίνεις σήμερα σταρ και μετά από 10 χρόνια να μην σε θυμάται κανείς. Τσαντίστηκε δικαίως η Μπακόλ. Φταίνε κι αυτοί οι ηλίθιοι οι δημοσιογράφοι νέας κοπής, που κάνουν ερωτήσεις και γράφουν σχόλια τόσο απερίσκεπτα μερικές φορές, σαν να μην έχουν εικόνα μιας κατάστασης, ή απλώς και μόνο για να προκαλέσουν τον άλλο να απαντήσει επιθετικά, εκθέτοντας τον ίδιο και ανεβάζοντας αυτοί τα νούμερά τους. Τι κατάπτωση...

Τετ Απρ 12, 03:04:35 μμ 2006  
Filboid Studge said...

Διόρθωση: "Lauren Bacall"
(είναι και οξύθυμη!)
Να προσθέσω τις ακόλουθες ωραίες και ταλαντούχες που δεν έγιναν ποτέ σταρ:
Vera Miles
Susan Hayward

Τετ Απρ 12, 03:06:04 μμ 2006  
maika said...

@mickey
σ΄ένα μικρό σχόλιό μου στις 11.32
δήλωσα κι εγώ το θαυμασμό μου στη Σατίν Kidman κι ας τη θεωρώ,βλήτο όταν τη βλέπω σε συνεντεύξεις της...

Τετ Απρ 12, 03:12:34 μμ 2006  
blade runner said...

@mickey

Καλέ μου Mickey, στο Moulin Rouge ήταν θεά η Nicole, αλλά έχει δίκιο ο epikairos (νομίζω αυτός το έγραψε) ότι αυτό που αποπνέει δεν είναι η αύρα της ντίβας με την κλασσική έννοιά της... Οταν την κοιτάζω αυτή τη γυναίκα, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είναι πολύ μίζερη στην πραγματικότητα. Ισως να φταίει και η διαρκής δίαιτα που κάνει εδώ και 10 χρόνια για να παραμένει κορμάρα, τι να πει κανείς, επιδρά και στην ψυχολογία του ανθρώπου η παρατεταμένη δίαιτα και η στέρηση βασικών απολαύσεων. Αλλά όταν κοιτάς φωτογραφίες της Dietrich, η οποία είναι γνωστό πως δεν ήταν απλώς μια ντίβα αριστοκρατικής καταγωγής, αλλά είχε και τα κότσια να ρουφήξει τη ζωή ως το μεδούλι και να κάνει τα πάντα, κυριολεκτικά, δεν βλέπεις αυτή τη μιζέρια στο πρόσωπό της...

Για μένα η Κίντμαν είναι απλά μια πολύ καλή ηθοποιός. Η οποία όμως, μετά τις Ωρες, δεν έχει ξανακάνει καλή ταινία, κι αυτό με έχει απογοητεύσει, γιατί απολαμβάνω να την βλέπω να παίζει. Ωστόσο, ντίβα δεν είναι, διαφωνώ μαζί σου.

Να σου πω μια γυναίκα που μου βγάζει αυτό που περιγράφεις, και χωρίς την υστερία που διαγράφεται τα τελευταία χρόνια στο πρόσωπο της Kidman, λόγω υπερβολικού τσιτώματος; Η Kate Blanchett είναι μια ηθοποιός και γυναίκα που αν προσέξει τις επιλογές της στο μέλλον, θα μπορούσε να γίνει μίνι-ντίβα. Αλλά και πάλι, η εποχή δεν νομίζω πως ευνοεί τη δημιουργία τέτοιων μύθων.

Τετ Απρ 12, 03:14:29 μμ 2006  
nir-van-is said...

Για το Οσα παιρνει ο ανεμος
Σα παιδι εντυπωσιαστηκα
Σα μεγαλη δεν το αντεξα
Το θεωρησα την αρχη πασων των σαπουνοπερων.
Ενδιαφεροουσα ειναι
η ερωτικη ιστορια που
αρχιζει στο τελος του εργου και μενει μεταιωρη απο τοτε

Για ταλλα 2 τι να πω.
Τα ρεστα μου και τα σεβη μου
χωρις σχολια

Τετ Απρ 12, 03:21:14 μμ 2006  
aphrodite said...

@epikairos,
"...Ειδικά για τη δική σου τύχη μετά το χτεσινό κείμενο που έγραψες νομίζω πως ο αντρικός πληθυσμός θα έκανε ουρά στα πόδια σου."

Πες μου ότι εννοείς αυτά περί σινεμά από σχεδόν την αρχή κι όχι το κείμενο για τη μάνα μου (αν υποψιαστώ ότι ακόμη και στο διαδίκτυο μου φέρνει προξενιά... να πέσω να πεθάνω!)

Τετ Απρ 12, 03:22:26 μμ 2006  
blade runner said...

Η Blanchett ωστόσο δεν έχει ακόμη υποδυθεί πουθενά τη μοιραία, sexy γυναίκα, γι' αυτό κι επιφυλάσσομαι.

Ντίβα χωρίς sex appeal, έστω και διαστρεβλωμένο ή τύπου Katrine Deneve, είναι οξύμωρο σχήμα.

@aphrodite

μετά από αυτή τη σκηνή, and with a little help from our Alice in Wonderland friends, ω, ναι, μπορεί να ακολουθήσει λουκούλλειο σεξ. Με κολάζεις μεσημεριάτικα!

:)

Τετ Απρ 12, 03:24:45 μμ 2006  
maika said...

μήπως θα μπορούσε κανείς να μου πει πως βρίσκω τη Gilda ας πούμε,μέσω Internet? πλιιιιιιιιιιζ!

Τετ Απρ 12, 03:31:40 μμ 2006  
blade runner said...

www.play.com

Μέσα σε 24 ώρες σου στέλνουν το DVD, και χωρίς έξτρα χρέωση! Ακόμη κι αν πάρεις μόνο 1 προϊόν. Το amazon χρεώνει.

Τετ Απρ 12, 03:38:38 μμ 2006  
mickey said...

Αν και έθεσα τον προβληματισμό μου περί παράθεσης "επιχειρημάτων" σε τέτοια ζητήματα, νομίζω πως δεν έχω γίνει κατανοητός.

Η ντίβα είναι ντίβα στο ΠΑΝΙ και στα ΜΜΕ (άντε και στην απονομή των Όσκαρ) και όχι στην καθημερινή ΖΩΗ και ΔΕΝ είναι κατ' ανάγκη η καλύτερη ηθοποιός της "σειράς" της. Στα πλαίσια αυτά, μπορεί να είναι τελείως αδιάφορη και ανέραστη όταν τη συναντήσει κανείς στο δρόμο και να πηγαίνει με όποιο "μπάζο" κυκλοφορεί.

Η εποχή μας δεν προσφέρεται μόνο για εύκολη και ταχύτατη μυθοποίηση, αλλά και ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ. Την εποχή που αναφέρει ο ΝΔ, το Hollywood ΔΕΝ έκανε 500 ταινίες το χρόνο ΟΥΤΕ οι ηθοποιοί μπαινόβγαιναν στο Star System κάθε μήνα.

ΔΕΝ συγκρίνω τη Nicole με τις "παλιές" (ποτέ δεν το έκανα) και επαναλαμβάνω την ερώτηση: Ποια άλλη ΣΗΜΕΡΙΝΗ ηθοποιός θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ντίβα; Και δε μιλάω για wannabe, αλλά ώριμη!

Όσο για το τις αναφορές σας στον αντρικό πόθο και στο γενικότερο χαμό για τη Nicole, απλά επιβεβαιώνετε ότι είναι ντίβα, με την έννοια της παρουσίας, της λάμψης, της αίγλης (εκτός κι αν χρησιμοποιούμε διαφορετικά τη λέξη). Και παρεμπιπτόντως δε νομίζω πως είναι τόσο καλή ηθοποιός (σαφώς υπάρχουν καλύτερες). Στις "Ώρες" έπαιξε ενδεχομένως πολύ καλά, αλλά δεν ήταν από τους ρόλους που θα την έκαναν ντίβα.

Αν και η Nicole δεν επαρκεί για αυτό τον χαρακτηρισμό, τότε μάλλον:

Οι ντίβες δεν υπάρχουν πια, τις πρόδωσε το μπότοξ!" :)

Τετ Απρ 12, 03:39:06 μμ 2006  
veralynn84 said...

PIER PAOLO PASOLINI:"SALO,120 GIORNI IN SODOMA".Θα ήθελα κάποια σχόλια για αυτήν την ταινία

Τετ Απρ 12, 03:42:16 μμ 2006  
cobden said...

Blade Runner
Σύγχρονες ταινίες που ξεχωρίζω...Φέτος με ενθουσίασε το Crash , οι "Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράδα" και το KING KONG (Καλύτερη ταινία από όλα τα KING KONG τα που έχουν γυριστεί, κατά τη γνώμη μου)....Σπουδαίες ταινίες από τα τελευταία χρόνια το BRAZIL, 12 MONKEYS, CINEMA IL PARADISO, CONTACT, TRUMAN SHOW, THE REMAINS OF THE DAY και τόσες άλλες...Θεωρώ πόλυ σημαντικό δημιουργό τον Clint Eastwood, μου αρέσει πολύ ο Spielberg, o Michael Mann ,o Tim Burton ενω και ο Peter Jackson δείχνει να εξελίσσεται σε σημαντικό σκηνοθέτη.Τώρα αν όλα αυτά σου θυμίζουν και πάλι κλασσικό Hollywood, είπαμε ,έχουμε και τις εμμονές μας :-))
Όσο για τον Lars Von Trier, λυπάμαι, αλλά τον θεωρώ απαράδεκτο...κάκιστο μελό με ψευτοθρησκευτικές αναφορές το ΔΑΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ... για το μικροαστικό και κακομοιριασμένο μιούζικαλ DANCER IN THE DARK μια σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο μιούζικάλ , από τον ΜΑΓΟ ΤΟΥ ΟΖ μέχρι το ΣΙΚΑΓΟ αρκεί νομίζω (μα να βάλει την μέγιστη Deneuve σε ρόλο ...εργάτριας εργοστασίου??)... Αλήθεια εκείνο το μεταμοντέρνο κινηματογραφικό μανιφέστο του, το ΔΟΓΜΑ 95 , τι απέγινε???ψευτοκουλτούρα για να κοροιδεύει τους αδαείς.._

Τετ Απρ 12, 03:42:40 μμ 2006  
aphrodite said...

@ΝΔ,
(συμπληρωματικά)

Αν, λέω αν είναι να είσαι να ψωνίσεις πάθος με κάποιον πιο "ώριμο" (με όποια έννοια κι αν το δεις), εννοείται ότι ξεκινάς με πιο στυλάτα, μαγευτικά, υπαινικτικά πράγματα.

Εκεί τον ζαχαρώνεις σιγά-σιγά... Του κάθεσαι ήσυχα & "ποιοτικά" πριν ακόμη του κάτσεις πραγματικά -δως μου κουλτούρα και δως μου casablanc-es! Δε χρειάζεται κυνήγι, διότι κατά βάθος συμφωνείτε. Ασε που έτσι και του πετάξεις τίποτε Matrix μπορεί να σου μείνει και στην VIP αίθουσα - κι αφού τους έχεις τζάσει όλους, ποιός σκατά θα φωνάξει το 166?

(και να μην σου μείνει, θα του ζαρώσει τόσο πολύ ο...οίστρος που μετά όχι πετονιά, ούτε ο γερανός του Ολυμπιακού Σταδίου δεν θα βοηθήσει!)

Παρ'το και μία ανάποδα - φτιάξ'τα με νειάτα που τρίζουν, κι άμα πάτε κατ'ευθείαν στην casablanca απλώς το "παίζετε" κι οι δύο - είναι μεγάλος... φόρτος εργασίας για σκέτες ορμόνες, αυτό χρειάζεται μεταξωτό ιστό σχέσης να υφαίνεται από κάτω, αρκετά διάφανο ώστε να μην γίνεται κραυγαλέο "Και τώρα έχουμε επισήμως σχέση" = λάκισμα εκατέρωθεν, αλλά και αρκετά ελαστικό "Χμ, αυτό κάπου πάει, για να ψάξουμε λίγο, ωπ, μου έπεσε το χέρι μέσα στη μπλόύζα σου, κάτσε να το ψάξω λίγο, είναι σοβαρό το θέμα..."

Κατάλαβες τίποτε, ή εξακολουθώ να σε απογοητεύω?


(Θεέ μου, από το πρωΐ -βραδυού που ΔΕΝ κοιμήθηκα πάλι- να μαζέψω μπουρδ/σπίτι, να ετοιμάσω παιδιά για σχολείο, να τακτοποιήσω ένα κάρο διάφορα στο σπίτι, να κάνω εξωτερικές δουλειές, να μαγειρέψω, να κάνω μέχρι και μελιτζανοσαλάτα και πιπεριές ψητές ΚΑΙ να καθαρίσω και κουζίνα- η παραδουλεύτρα πληρώνεται για να κάθεται- ΚΑΙ να παρακολουθώ με λαχτάρα το post!

Και να μιλάμε για λουκούλεια διάφορα μεσημεριάτικα!

Θεέ μου φιλεύσπλαχνε, κάνε κάτι, έχω κλατάρει!)
(-D

Τετ Απρ 12, 03:46:47 μμ 2006  
maika said...

@blade runner
σ΄ ευχαριστώ πολύ!

Τετ Απρ 12, 03:51:06 μμ 2006  
glenn said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 03:54:59 μμ 2006  
aphrodite said...

Αΐ σιχτίρ! (βρόντηγμα πόρτας αυτοκινήτου) Μα ποιός πήρε επιτέλους όλες τις κόπιες του "Ηλίθιου..."? Σε τόσα videoclubs πήγα...Υπνοπαιδεία θα τις κάνει?

Μη σαλτάρουμε κιόλας!

Τετ Απρ 12, 04:03:20 μμ 2006  
nir-van-is said...

asxeto

BadlyDrawnBoy said...
Θα ήθελα επίσης να καταγγείλω τον ΝΔ γιατί δημοσίευσε το τρέχον Post την ώρα που έπαιζε ο Άρης.

Αυτό δεν ήταν ελληνοπρεπές (όπως θα έλεγε και ο Αρχιεπισκοπίξ)!

καλα εκανε ο ΝΔ
Η Δυναμο ηταν ελληνοπρεπεστερα με δυο ελληνες βασικους

Τετ Απρ 12, 04:04:09 μμ 2006  
cyrusgeo said...

Το πρώτο Matrix ήταν μια πολύ καλή ταινία ε.φ.. Τα επόμενα ήταν απλώς επιτυχημένες προσπάθειες εξαργύρωσης της απήχησης της πρώτης.

Τετ Απρ 12, 04:06:07 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

blade runner said...
@ΝΔ

Να αποτολμήσω να πω ότι αυτή την ταινία δεν είναι δυνατόν να την εκτιμήσεις, αν την δεις σε ηλικία άνω των 30!

Συμφωνώ - θα κατέβαζα πολύ περισσότερο το όριο γιατί θεωρώ το Matrix παιδαριώδες - με μία "φιλοσοφία" του κ.!
Όσο για τα ψηφιακά κόλπα - τα video games μου είναι καλύτερα.

Τετ Απρ 12, 04:08:29 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 04:16:30 μμ 2006  
epikairos said...

@aphrodite
Πες μου ότι εννοείς αυτά περί σινεμά από σχεδόν την αρχή κι όχι το κείμενο για τη μάνα μου (αν υποψιαστώ ότι ακόμη και στο διαδίκτυο μου φέρνει προξενιά... να πέσω να πεθάνω!)


Εννοώ αυτά που έγραψες χτες για τη μητέρα σου. Κι όσο για προξενιά μακριά από εμένα. Μεγάλη κοπέλα είσαι, βγάλε τα μάτια σου μόνη σου :)

Τετ Απρ 12, 04:17:49 μμ 2006  
epikairos said...

@mickey
ΔΕΝ συγκρίνω τη Nicole με τις "παλιές" (ποτέ δεν το έκανα) και επαναλαμβάνω την ερώτηση: Ποια άλλη ΣΗΜΕΡΙΝΗ ηθοποιός θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ντίβα; Και δε μιλάω για wannabe, αλλά ώριμη!


Η Κατρίν Ντενέβ. H Φανί Αρντάντ.

Τετ Απρ 12, 04:26:49 μμ 2006  
blade runner said...

@N.Δ.

Τότε πως εξηγείτε ότι πολλοί, αλλά πολλοί 30 άρηδες, οι οποίοι μάλιστα διαθέτουν αξιολογότατη κινηματογραφική παιδεία, βρήκαν στην πρώτη ταινία πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία;

Nομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είστε λίγο μονόπλευρος.

Από την άλλη φυσικά, η άποψη, ως γνωστόν, είναι σαν την κ....α, παράγωγο του κ., που αναφέρατε πριν, όλοι έχουν από μία...

Οπότε, δεκτή και σεβαστή η άποψή σας, όπως ελπίζω να είναι και η δική μου.

Τετ Απρ 12, 04:28:56 μμ 2006  
blade runner said...

ω, ναι, ο epikairos χτύπησε διάνα.

Η Φαννύ Αρντάν είναι ντίβα, έχεις δίκιο, κακώς δεν την αναφέραμε.

Τετ Απρ 12, 04:30:08 μμ 2006  
aggelos-x-aggelos said...

Hi παρεούλα!!!

Δηλώνω φανατικός της τριλογίας του Νονού (τυχαία χθες έβλεπα και το 3 σε DVD).

Από εκεί και πέρα κόβω φλέβες για Καζαμπλάνκα, Τελευταία έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ -kisses Andy;-, και Ρεμπέτικο.

Αυτά και σας αφήνω για να κάνω και καμιά δουλεία γιατί θα το κλείσουμε το μαγαζί -είναι που είναι...

Φιλιά σε όλους

Τετ Απρ 12, 04:31:03 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Με το σημερινό post o ΝΔ αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι είναι πάνω από 50 ετών!

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το ρετρό και τη νοσταλγία (σα να λέμε: δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…), αλλά επειδή η νοσταλγία έχει πάρει διαστάσεις ενδημικής ασθένειας στην Ελλάδα (aka Μπουζουκιστάν – Νοσταλγιστάν) – μεγάλο μερίδιο για την αντι- δημιουργικότητα των Ελλήνων έχει η παθογόνος νοσταλγία που «διδάσκεται» στα σχολεία και στις τηλεοράσεις… όπα, όπα - νοιώθω την υποχρέωση να υπερασπιστώ τις κοπέλες τις γενιάς μου. Kαλή είναι και η κυρία Katharine Hepburn αλλά εγώ θα προτείνω κυρίες της γενειάς μου:

Cameron Diaz
Gwyneth Paltrow (προχθές γέννησε το δεύτερο παιδάκι της τον Moses –να της ζήσει.)
Liv Tyler (παρά τα κιλάκια της και το μπαμπά της, μια χαρά είναι)
Lucy Liu
Mena Suvari
Kirsten Dunst (Aχ και να ήμουνα ο spiderman)
Julia Stiles
Halle Berry


Ρατσιστής δεν είμαι, αλλά πιστεύω ότι οι Γαλλίδες είναι ανώτερα πλάσματα:
Sophie Marceau
Judith Godreche
Audrey Tautou
Emmanuelle Béart


Στη Λίστα μου, υπό άλλες προϋποθέσεις, θα είχε μπει και η Katie Holmes αλλά απορρίπτεται λόγω Tom Cruise (Μπλιαχ)

Τετ Απρ 12, 04:34:20 μμ 2006  
kostas said...

Προτείνω στους σινεφιλ να επισκεφτούν το site του γνωστού αμερικάνου κριτικού κινηματογράφου Roger Ebert http://rogerebert.suntimes.com

Ο εν λόγω κριτικός με έχει επηρεάσει πολύ στον τρόπο που βλέπω τον κινηματογράφο και με αφορμή ένα σχόλιο του blade runner όπου ανέφερε ότι " Το Fight Club είναι μια ταινία με απίστευτα πρωτότυπο σενάριο και σημειολογία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την εποχή της" σας παραθέτω μερικά αποσπάσματα απο την κριτική του Roger Ebert για το Fight Club και τον τρόπο που συγκρίνει την ταινία αυτή με το Bringing out the Dead του Martin Scorsese που είχε βγει στις αίθουσες την ίδια περίπου εποχή με το Fight Club.

Γράφει λοιπόν για το Fight Club:
"Fight Club is the most frankly and cheerfully fascist big-star movie since Death Wish, a celebration of violence in which the heroes write themselves a license to drink, smoke, screw and beat one another up.
Sometimes, for variety, they beat up themselves. It's macho porn -- the sex movie Hollywood has been moving toward for years, in which eroticism between the sexes is replaced by all-guy locker-room fights. Women, who have had a lifetime of practice at dealing with little-boy posturing, will instinctively see through it; men may get off on the testosterone rush. The fact that it is very well made and has a great first act certainly clouds the issue."

Και για το Bringing out the Dead:
"A harrowing, exhilarating ride on the wild side from Martin Scorsese, who stars Nicolas Cage as a paramedic in an emergency response vehicle in New York's Hells' Kitchen. Scorsese's kinetic camera and Paul Schrader's passionate script give the movie a headlong energy; the Cage character ventures out every night into a sea of suffering, with little hope he can really make much of a difference: "I came to realize that my work was less about saving lives than about bearing witness." In an age of irony, Scorsese and Schrader refuse to stand back from their existential themes, but plunge in without compromise.

Bringing Out the Dead is an antidote to the immature intoxication with violence in a film like Fight Club. It is not fun to get hit, it is not redeeming to cause pain, it does not make you a man when you fight, because fights are an admission that you are not smart enough to survive by your wits. Fight Club makes a cartoon of the mean streets that Scorsese sees unblinkingly."

Τετ Απρ 12, 04:38:57 μμ 2006  
kostas said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 04:40:16 μμ 2006  
blade runner said...

@mickey

Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο ντίβα για καμία σύγχρονη ηθοποιό αβασάνιστα. Γι' αυτό και ο αντίλογος. Επί της ουσίας, ναι, έχεις δίκιο, είναι πολύ πιο ραφινάτη, αέρινη και απρόσιτη από πολλές άλλες, εξού και ο θαυμασμός των ανδρών, που σίγουρα δεν βλέπουν σε αυτήν μόνο ένα κορμί με ενδιαφέρουσες αναλογίες (ανύπαρκτο στήθος, όμως). Ωστόσο, ντίβα χαρακτηρίζω μια γυναίκα που σου δίνει την εντύπωση της απρόσιτης ή της μοιραίας, όχι επειδή στέκεται επιτηδευμένα, λόγω ανασφάλειας, αλλά γιατί αποπνέει μυστήριο, ερωτισμό και δύναμη. Και το γνωρίζει... Η Μilva που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ντίβα τη δίνει αυτή την αίσθηση, η Μελίνα στις ταινίες της έδινε αυτή την αίσθηση, για να έρθουμε και στα δικά μας.

Σε ό,τι αφορά την υποκριτική της δεινότητα, εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου, δεν είναι ακόμη αυτό που θα μπορούσε να είναι, αλλά συνεχώς γίνεται καλύτερη. Γι' αυτό μίλησα πριν για κακές ταινίες, γιατί η ίδια ως ηθοποιός συνεχώς εξελίσσεται και είναι κρίμα να χαθεί μέσα σε μέτριες επιλογές.

Θυμάστε μήπως τη Λίλη Παπαγιάννη; Aσχετο με το θέμα μας, αλλά δεν ήταν από τις πιο ωραίες γυναίκες του ελληνικού κινηματογράφου, αν και δεν πέρασε ποτέ στην πρώτη γραμμή; Μαζί με τη Τζένη Καρέζη, την Ελενα Ναθαναήλ στα νιάτα της (αυτή απέπνεε κάτι που παρέπεμπε σε ντίβα, ας πούμε), τη Ζωή Λάσκαρη που ήταν η μαζική ονείρωξη όλων των Ελλήνων (ή μάλλον των υπόλοιπων, αυτών που δεν αυνανίζονταν με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, θέλω να πω).

Τετ Απρ 12, 04:43:03 μμ 2006  
aphrodite said...

(γιατί δηλαδή, ας αφήσουν οι άλλοι το κορμί τους στην επιστήμη, εγώ θα το αφήσω στην επιστημονική φαντασία!...)

(Γκουχ-γκουχ!)

(Α-χέμ!)

@ΝΔ,

ΟΚ, το πιάσαμε το υπονοούμενο, εξακολουθώ να σε απογοητεύω μετά από την επίδειξη τάπερ "πού & πώς & γιατί το χρησιμοποιούμε?" ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΠΙΑ!

Είπαμε, στους "μεγάλους" το χειριζόμαστε αλλιώς το θέμα, σεβόμαστε και την πείρα τους και πετάμε First Class....

Τετ Απρ 12, 04:43:52 μμ 2006  
Houlia said...

Κόλλημα κι αυτό με την Κιντμαν!! Βγάζει αυτή τη λανθάνουσα ανάγκη για επιβεβαίωση. Όχι και τόσο κακό in fact,όλοι την έχουμε...αλλά εκεί ακριβώς βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά του καλού και του μέτριου ηθοποιού, του καλού και του μέτριου επιστήμονα, του καλού και του μέτριου φιλοσόφου,θεολόγου,ανθρώπου σε τελευταία ανάλυση. Οι πρώτοι την έχουν τόσο καθυποτάξει που τελικά δεν τους απασχολεί πλέον αν θα είναι ή δεν θα είναι διάσημοι. Και συνήθως αυτό είναι τόσο απελευθερωτικό για τους «δέκτες» που συνήθως τους αναγνωρίζουν χωρίς καν εκείνοι να το περιμένουν. Γιατί οι άνθρωποι υποσυνείδητα αναγνωρίζουν εκείνον που δεν διαιωνίζει τη ναρκισσιστική μας μανία που οδηγεί σε φαινόμενα αλαζονείας κοκ. Υπάρχει μια ενστικτώδης αντίδραση μέσα μας( και καλώς υπάρχει!) που την χαρακτηρίζει ένας τροπισμός προς το λιγότερο πομπώδες και εντυπωσιακό. Προς το αυθεντικά όμορφο. Μερικοί βέβαια επιδέξιοι το γνωρίζουν αυτό και προσαρμόζονται και σ΄αυτο το παιχνίδι. Η αίσθηση μου είναι ότι μόνο το γνήσια ωραίο τελικά παραμένει διαχρονικό.
Η Κειτ Γουίνσλετ ας πούμε...διατηρεί αυτή την αυθεντικότητα(με κάποιες εξαιρέσεις ίσως μόνο)καθώς δε μιμείται το χολιγουντιανό πρότυπο της εμφάνισης,διαστάσεων, βάρους..Αν και προσωπικά τη θεωρώ βαθιά ερωτική και ευαίσθητη. Μου αρέσει γιατί είναι και δείχνει ο εαυτός της...

Τετ Απρ 12, 04:49:44 μμ 2006  
the resident said...

Το matrix 1 είναι μια από τις 2-3 χειρότερες ταινίες που έχω δει τα τελευταία 10 χρόνια ακόμα και τα εφε μου φάνηκαν υπερβολικά και χοντροκομμένα.Οσα για την Φαννυ Αρνταν, στην γυναίκα της διπλανής πόρτας είναι σχεδόν τέλεια.

Τετ Απρ 12, 04:50:30 μμ 2006  
blade runner said...

@kostas

Το διάβασα το κείμενο του κριτικού που επικαλείσαι αλλά δυστυχώς από αυτό που διάβασα καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν έχει καταλάβει τίποτε! Η ταινία απομυθοποιεί τη βία. Χρησιμοποιεί για την ακρίβεια ως όχημα τη σωματική βία, ουσιαστικά για να απεικονίσει τη σχέση σύγκρουσης - που φτάνει στο διχασμό προσωπικότητας - του ήρωα με τον εαυτό του. Σύγκρουση η οποία ξεκινά από το γεγονός ότι ο ήρωάς μας είναι πετυχημένος, βγάζει πολλά χρήματα, ζει μέσα σ'ένα σπίτι-μαυσωλείο, γεμάτο ακριβά μοντέρνα έπιπλα, μια και είναι και design-junky, αλλά δεν έχει πνευματική ζωή, ούτε και ουσιαστική ψυχική επαφή με τους ανθρώπους γύρω του. Μέσα του υπάρχει ένα αδίστακτο, αμοράλ τέρας (τον υποδύεται ο Brad Pitt), που έχει γεννηθεί ακριβώς από αυτή την έλλειψη πνευματικότητας και αγάπης.

Η βία που υπάρχει στην ταινία είναι μια μεταφορά της ψυχολογικής βίας που ασκούμε εμείς οι ίδιοι στους εαυτούς μας, όταν δεν τους σεβόμαστε...

Η δε ιδέα οι βόμβες να φτιάχνονται από το λίπος που πετούσαν στα σκουπίδια οι διάφορες κλινικές πλαστικής χειρουργικής, ήταν άψογη! Ουσιαστικά, στην προσπάθειά του να χτυπήσει το καπιταλιστικό σύστημα στην καρδιά του, ο κεντρικός ήρωας χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη αυτό που οι παγιδευμένες στην εικόνα τους Αμερικανίδες και Αμερικανοί αστοί πετούσαν από πάνω τους, για να νιώσουν ομορφότεροι...

Φοβάμαι ότι ο κριτικός που τόσο εμπιστεύεστε, δεν κατάλαβε τίποτε από την ταινία.

Το Bringing out the dead, δεν το έχω δει, και δεν έχω άποψη.

Τετ Απρ 12, 04:53:12 μμ 2006  
Black Swan said...

Για τον χαρακτήρα της πλαστότητας είναι ο δέκτης και όχι ο πομπός.

Ο τελευταίος, όπως το αποδεικνύει ο αφοπλιστικός ρεαλισμός κινηματογραφικών φαντασιώσεων α λα Τρούμαν σόου ή Matrix, απλώς αντανακλά, με επιμέρους τεχνάσματα της μυθοπλασίας, την αγωνία που ο πρώτος, δηλαδή ο δέκτης, απωθεί έξω από το λόγο.

Τώρα η αντίληψη, ναρκωμένη μ' έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό απ' ό,τι παλαιότερα, αναγνωρίζει ως χρόνο και τόπο της το αφηρημένο διάστημα μεταξύ εαυτής και της οθόνης, όπου τελείται η στιγμιαία, κεραυνοβόλος ανταπόκριση στην ατέρμονη επανάληψη των φασματικών ερεθισμάτων.

Για μένα βιντεογκέιμ και Matrix - πόλεμος συγκλίνουν στο σημείο μιας συλλογικής λιποθυμίας των εσωτερικών δυνατοτήτων του βλέπειν, όπου η αληθοφάνεια έχει εκτοπίσει την αλήθεια πλήρως.

Τετ Απρ 12, 04:55:12 μμ 2006  
Vrennus said...

@ georgia.m

Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την εποχή η μαζοχιστική διάθεση. Αναφέρθηκα στη λανθάνουσα σεξουαλικότητα που δεν εκδηλώνεται στο κρεβάτι αλλά στα υπόλοιπα επίπεδα των σχέσεων, και αυτή είναι διαχρονική. Και τη μαζοχιστική πλευρά θα πρέπει πάντοτε να την βλέπουμε - διαλεκτικά - ως συμπλήρωμα μιας σαδιστικής πλευράς (πχ. η Σκάρλετ συμπεριφέρεται μαζοχιστικά προς τον Ρετ αλλά σαδιστικά προς την Μέλανι). Το σ-μ στοιχείο μην το εκλάβετε βέβαια στην απόλυτη - νοσηρή κυριολοξία (με δερμάτινα, μαστίγια κλπ.), έτσι;

@ cyber-dust

Το σπουδαίο στην ατάκα "play it again, Sam" έγκειται στο ότι ταυτίζεται με την Καζαμπλάνκα (παρ' όλο που τέτοια ατάκα δεν υπάρχει στην ταινία) με τον ίδιο τρόπο που το "are you talking to me" έχει ταυτιστεί με τον Ταξιτζή. Και οι δυο ατάκες αντλούν την αξία τους από τις ταινίες με τις οποίες ταυτίζονται, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Τετ Απρ 12, 04:58:20 μμ 2006  
the resident said...

@ maika
Για CD και DVD καλύτερες τιμές εχει το www.cduniverse.com, aν θέλεις να παραγγείλεις περισσότερα από 1.
O χρόνος παράδοσης το ίδιο περίπου με το play.com.

Τετ Απρ 12, 05:02:05 μμ 2006  
glenn said...

Ωραία ταινία ήταν και το "Ένας υπέροχος άνθρωπος". Έλεγε για τον J. F. Nash, τον οποίο χτύπησε σχιζοφρένεια ειδικού είδους που λέγεται apophenia. Σ' αυτήν την πάθηση που λέτε, ο ασθενής βλέπει μυστικούς κωδικούς, κρυφές συνεννοήσεις και γενικά ότι του φανεί του λολοστεφανή!

Να μην ξεχάσω τις ταινίες "Το προξενό της Άννας", καθώς και το "Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι".

Τετ Απρ 12, 05:03:03 μμ 2006  
blade runner said...

@kostas

Οι κριτικοί έχουν κι αυτοί ο καθένας μια άποψη, και αυτό τις περισσότερες φορές δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Το θέμα είναι εσύ τι καταλαβαίνεις από μια ταινία, όχι τι σου λέει ο κριτικός...

Φέτος είπαν ορισμένοι κριτικοί ότι το Χόλιγουντ είναι συντηρητικό, γιατί αντί να δώσει Όσκαρ καλύτερης ταινίας στο Brokeback Mountain, το έδωσε στο Crash... Είδα και τις δύο ταινίες και άποψή μου ήταν ότι αν έδιναν το Οσκαρ στον Ανγκ Λι, θα ήταν μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι δεν έχουν κόμπλεξ ή ρατσιστική τοποθέτηση στο ζήτημα των gays. Κατά τα άλλα η ταινία εμένα μου φάνηκε μέτρια. Το Crash έθιγε πολύ πιο καίρια την καρδιά του προβλήματος της αμερικανικής κοινωνίας, άρα στα δικά μου μάτια ήταν πιο τολμηροί που έδωσαν εκεί το Οσκαρ... Πόση σημασία έχουν όλα αυτά όμως; Το θέμα είναι τι παίρνει ο καθένας προσωπικά στην επαφή του με το σινεμά, τη μουσική ή ό,τι άλλο... Αποφεύγω να σου πω την αλήθεια να διαβάζω κριτική για μία ταινία πριν τη δω, ειλικρινά.

Και αν ο δικός σου κριτικός έγραψε αυτά που έγραψε, ο Berardinelli έγραψε ακριβώς τα αντίθετα. Ιδού:


Fight Club
A Film Review
by James Berardinelli

**** out of 4

With its kinetic style, visceral approach, compelling storyline, and powerful social message, Fight Club makes a commanding case to be considered the '90s version of A Clockwork Orange. In a time when so few motion pictures leave an impact, Fight Club refuses to be ignored or dismissed. The experience lingers, demanding to be pondered and considered, and, unlike 95% of modern-day thrillers, there is a great deal here to think about and argue over. Fight Club presents an overload of thought-provoking material that works on so many levels as to offer grist for the mills of thousands of reviews, feature articles, and post-screening conversations.

Για όποιον ενδιαφέρεται, η συνέχεια εδώ:

http://movie-reviews.colossus.net/movies/f/fight_club.html

Τετ Απρ 12, 05:08:11 μμ 2006  
blade runner said...

@Ν.Δ.

Δηλαδή, είστε σίγουρος Δον Γάτε, ότι αν μαζευόμασταν εκεί ορισμένες από τις αιθέριες υπάρξεις του blog και σας προτείναμε να δούμε όλοι μαζί την ταινία, και δη την επίμαχη σκηνή από το κατά τα άλλα χαζό Matrix Reloaded, αποκλείεται να αναθεωρούσατε, και να νιώθατε λιγότερο απογοητευμένος από την κατά τα άλλα γοητευτικότατη aphrodite;

:)

Τετ Απρ 12, 05:13:53 μμ 2006  
blade runner said...

Γυναίκα-μύθος, αλλά με άλλη έννοια ίσως, είναι επίσης για μένα η Bette Davies. Την ξέχασα πριν.

Τέλος, άλλη μία παράλειψη σημαντικότατη, οι δικές μας, Ελλη Λαμπέτη αλλά και Ειρήνη Παπά. Η Λαμπέτη ήταν ένα μυθικό πλάσμα, σαν να είχε βγει από τον κόσμο του ονείρου, ενώ δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ειρήνη Παπά ως Ωραία Ελένη στις Τρωαδίτισες του Κακογιάννη. Τι κάλλος ήταν αυτό, σου τσάκιζε τα γόνατα...

Τετ Απρ 12, 05:25:19 μμ 2006  
maiosone said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 05:27:38 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα –για να είμαστε στο κλίμα των ημερών- προτείνω τη Βρετανική κωμωδία «Life of Brian(₤ 4.99) όπως και τα άπαντα των Monty Python.
Η Βρετανική Κωμωδία είναι όλα τα λεφτά. Τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο δεν τον γνωρίζω καλά, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη κινηματογραφική σχολή που να διαθέτει την πολύ υψηλή αίσθηση του χιούμορ που έχουν Βρετρανοί.

Τετ Απρ 12, 05:32:42 μμ 2006  
the resident said...

Μια άκρως ερεθεστικη στιγμή, για αγόρια και κορίτσια, βρίσκεται στην ταινία Περσονα του Μπεργκμαν. Είναι η διήγηση της νοσοκόμας άλμα στην ασθενή και φίλη της ελιζαμπεθ βογκλερ.Κεφαλαιο 5 για όσους πάρουν το DVD.Tο θυμάμαι γιατί έχω ανατρέξει στο συγκεκριμένη σκηνή αρκετές φορές.

Τετ Απρ 12, 05:39:43 μμ 2006  
maiosone said...

Όταν δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιοι, από μόνοι τους, Νίκο, γιατί συγκινεί η Καζαμπλάνκα, γιατί είναι αξεπέραστη, ποια στοιχεία συνδυάζει, τότε το φροντιστήριο είναι άχρηστο!

Τετ Απρ 12, 05:40:27 μμ 2006  
kostas said...

@blade runner

Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ανάλυση σου. Σου προτείνω πάντως να δεις και το Bringing out the Dead του Scorsese και να συγκρίνεις τις δύο ταινίες.

Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντική την κριτική στο κινηματογράφο και στην τέχνη γενικότερα (Σε αντίθεση με τα oscar που τα θεωρώ εντελώς ανούσια και συγκυριακά). Η κριτική μπορεί να σε βοηθήσει να εκτιμήσεις την τέχνη πολύ βαθύτερα. Αν πάλι δεν θέλεις να επηρεαστείς μπορείς να διαβάζεις την κριτική αφότου δεις μια ταινία. Έτσι μπορείς να θελήσεις να ξαναδείς την ταινία με άλλο μάτι και να ανακαλύψεις καινούργια πράγματα.

Προτείνω να επισκεφτείτε το site του Roger Ebert και να διαβάσετε τις κριτικές του για μερικές από τις αγαπημένες σας ταινίες.

Τετ Απρ 12, 05:41:53 μμ 2006  
aphrodite said...

Α, ευτυχώς (κλείσιμο εξώπορτας), βρήκα το Rainman... Eκπληκτικός ο Dustin Hoffman σαν αυτιστικός, πώς απέδωσε τον ρόλο αυτού που έχει -κάτσε να διαβάσω το εξώφυλλο- "markedly abnormal social interaction, communication ability, patterns of interests, and patterns of behavior", λέει, στην καρακοσμάρα του αλλά με τρομερή μαθηματική ικανότητα!

Τι χαρά εγώ η ξανθιά, καναπές, πίτσα και θα καλέσω και το τεκνό (θα μου πεις, αυτός θα σαλτάρει!-σύνηθες!)

Τετ Απρ 12, 05:49:25 μμ 2006  
the resident said...

BadlyDrawnBoy Καλά που μου την θύμησες. Mόλις την παράγγειλα στο play.com με 9.99e.

Τετ Απρ 12, 05:49:55 μμ 2006  
blade runner said...

να σας ρωτήσω κάτι; Αν θέλω κι εγώ να βάλω εικονίτσα δίπλα από το nickname μου, πως μπορώ να το κάνω;

@kostas

Εννοείται ότι μετά τη θέαση, έρχεται και η ώρα της κριτικής, ποτέ πριν όμως για μένα, την αποφεύγω, για τους ευνόητους λόγους.

Τετ Απρ 12, 05:59:31 μμ 2006  
blade runner said...

@kostas

το αμοράλ "τέρας" (τέρας γιατί δεν είναι υπαρκτός άνθρωπος όπως διαπιστώνουμε πολύ γρήγορα, αλλά το alter ego του) φυσικά είναι πολύ πιο ελεύθερο και συνειδητό στις πράξεις του απ'ό,τι είναι ο ίδιος ο ήρωας. Ακριβώς γιατί το alter ego του του επιτρέπει να πράττει και να σκέφτεται ακριβώς όπως θα ήθελε και θα μπορούσε, και όχι όπως έμαθε να κάνει, φοβισμένος για το τι αντίτιμο θα πληρώσει αν αντιδρούσε σε ό,τι τον ενοχλούσε...

Τέλος, θεωρώ ότι είναι αδύνατον σχεδόν να μην υπάρχει βία στην πλειοψηφία των σύγχρονων ταινιών, ακριβώς γιατί το σινεμά ανέκαθεν αντανακλούσε την κοινωνία που το παράγει. Κι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να θαυμάζεις ταινίες ποιητικές του σήμερα, γιατί είναι νομίζω πιο δύσκολο να κάνεις τέτοιο κινηματογράφο στα χρόνια της βίας και της εικόνας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι οι σχολές που ακμάζουν αυτή τη στιγμή δεν προέρχονται από την κουρασμένη Δύση, αλλά από άλλα σημεία του πλανήτη. Και στο κορεατικο σινεμά υπάρχει βία, και στο γιαπωνέζικο, αλλά έρχεται ένας Γουόνγκ Καρ Γουάι και τα σαρώνει όλα με αυτή την εξαίρετη άποψη που έχει!

Και μια και μιλάμε για το πάθος στην οθόνη, όσοι δεν έχετε δει το In the mood for love, σπεύσατε. Συμβουλή: Αφεθείτε στο ρυθμό της ταινίας και τη σιωπή της, αλλιώς δεν θα την απολαύσετε.

Επίσης, στην Τριλογία του Αντονιόνι με τον τίτλο Eros (ο οποίος καλύτερο θα ήταν να μην κάνει πια ταινίες με το ένα πόδι στον τάφο, αυτό μόνο ο Κιούμπρικ το κατάφερε, χωρίς να προδώσει την Τέχνη του), η οποία ήταν κατά τα άλλα από μέτρια ως άθλια, το τελευταίο ταινιάκι του Γουονγκ Καρ Ουάι, είναι ό,τι πιο συγκινητικό έχω δει στο σινεμά τα τελευταία χρόνια.

Το συνιστώ σε όλους, ανεπιφύλακτα... Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος σκηνοθέτης σήμερα που να μπορεί να πλησιάσει το πάθος και ειδικά το ατελέσφορο, πιο ουσιαστικά από αυτόν. Και πιο τρυφερά...

Τετ Απρ 12, 06:09:35 μμ 2006  
MariaKal said...

Charlotte Rampling-ας θυμηθούμε το 'θυρωρό της νύχτας'-
η Isabelle Huppert,
η Julie Christie,
αλλά και η καθ'όλα σύγχρονη Catherine Zeta Jones δεν αποπνέει αέρα ντίβας(ανεξάρτητα από τις φλόμπες που έχει παίξει);
Αμ, η Gloria Swanson και η Josephine Baker! Ποιός τις θυμάται αυτές;
Υ.Γ. Όποιος θυμάται τις δύο τελευταίες κερδίζει βραχιολάκι από χαλκό και ηλεκτρονικό Οmron.

Τετ Απρ 12, 06:09:53 μμ 2006  
hioniam said...

Ax αυτη η φραση του Κλαρκ Γκέημπλ: "Frankly, my dear, I don’t give a damn!"

Πως καποτε απο cinema εγινε ζωη.
Ζωη δικη μου.

Και τι ψεμμα Θεε μου!
Τι ψεμμα.

Τετ Απρ 12, 06:20:35 μμ 2006  
reporter said...

Διάβασα και τα 300τόσα σχόλια. Ούτε το 1/3 δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Πώς το έλεγαν εκείνο οι αρχαίοι που ουδεμία σχέση θέλετε να έχετε μαζί τους;
Α ναι.. "Ουκ εν τω πολλώ το ευ".

Κρίμα να ασχολείστε ακόμα με νεκρές πάντως, κύριε Δήμου.
Εσείς, ένας λάτρης της ζωής...(παρελθοντολαγνεία)

Τετ Απρ 12, 06:24:13 μμ 2006  
glenn said...

Άλλη μια ταινία που άφησε εποχή ήταν η "Frances". Περισσότερες πληροφορίες http://us.imdb.com/title/tt0083967/

Η υπόθεση λοιπόν έχει ως εξής: Ήταν μια, ηθοποιός στο επάγγελμα, που ήταν λιγάκι αντιδραστική. Είχε και μια μάνα που τη μισούσε, αλλά η Φράνσις (Jessica Lange) νόμιζε πως την αγαπούσαν. Η μάνα κατάφερε να την κλείσει σε ένα άσυλο (στη πραγματική ζωή τις κλείνουν σε άλλα άσυλα). Εκεί η Φράνσις τράβηξε τα πάνδεινα. Τελικά της έκαναν λοβοτομή.

Τετ Απρ 12, 06:26:24 μμ 2006  
broccoli said...

από film noir παραλείψατε το υπερκλασικό The Big Sleep (Bogart/Bacall)

blade runner: thumbs up

Τετ Απρ 12, 06:45:41 μμ 2006  
harry reloaded said...

Το μαγαζι απο μπλογκ εγινε σινεφιλ τσατ,με το καθενα να πουλαει μουρη οτι την εχει μεγαλυτερη (την εμπειρια) & το δικο του γουστο ειναι σωστο. Προτεινω τις καθημερινες να μπαινει ενα θεμα επικαιροτητας/ημερα & τα Σαβ-Κυρ αργιες κλπ,ενα πιασαρικο θεμα ιδεολογιας που να αντεχει 2ημερο.

Τετ Απρ 12, 06:50:39 μμ 2006  
aphrodite said...

Λέω να πάρω και το Love Story, καταπληκτική ταινία (κλείσιμο πόρτας ψυγείου), αυτός την αγαπάει, ε, εντάξει, κι εκείνη δε λέω, μισό λεπτό Μαιρούλα μου, αλλά στο τέλος αυτή τον εγκαταλείπει, ναι, "έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος"!
Ναι, κι έκλαιγε ο κακομοίρης, σπάραζε μόνος του, χτυπιόταν στα πατώματα, κλάαααααμα, αλλά ό,τι και να έκανε δεν μπορούσε να την
γυρίσει πίσω... Τον δύσμοιρο! Να τον λυπάται η ψυχή σου! Ατιμο πράγμα ο έρωτας, αλλά καλά του έκανε, τέτοια θέλουν οι άντρες αγάπη μου... Ναι, φιλιά!

Τετ Απρ 12, 06:53:30 μμ 2006  
kahri said...

@harry

Harry, μήπως φοβασαι τον ανταγωνισμό;

Εγώ πάντως την έχω 23 φορές την εμπειρία του Καζαμπλάνκα.

Λέμε τώρα. Όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις το πραγματικό νούμερο είναι μονοψήφιο :)

Τετ Απρ 12, 07:06:34 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

blade runner said...
@Ν.Δ.

"Δηλαδή, είστε σίγουρος Δον Γάτε, ότι αν μαζευόμασταν εκεί ορισμένες από τις αιθέριες υπάρξεις του blog και σας προτείναμε να δούμε όλοι μαζί την ταινία, και δη την επίμαχη σκηνή από το κατά τα άλλα χαζό Matrix Reloaded, αποκλείεται να αναθεωρούσατε, και να νιώθατε λιγότερο απογοητευμένος από την κατά τα άλλα γοητευτικότατη aphrodite;"

Aν μαζευόσασταν εδώ, οι αιθέριες υπάρξεις του blog (το home cinema μου έχει θέσεις για 12 άτομα) νομίζω πως δεν θα είχα μάτια για την οθόνη (κι ας έχει 3,5 μέτρα άνοιγμα)...

badlydrawnboy said...
Με το σημερινό post o ΝΔ αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι είναι πάνω από 50 ετών!

Aχ - δεν υπάρχουν ηλικίες στην τέχνη! Ούτε μόδες. Η Καζαμπλάνκα αρέσει και στους σημερινούς έφηβους, φτάνει να την δούνε.

Εγώ έκανα ένα ποστ για ένα είδος ταινίας - κι εσείς το κάνατε φιλμική εγκυκλοπαίδεια!

Πάντως αν θέλετε ένα απαράδειγμα υψηλής κινηματογραφικής τέχνης με απλά μέσα χωρίς τα εφέ του Matrix δείτε την "Νύχτα των ζωντανών Νεκρών (του George Romerο- αξεπέραστο - κι όχι μόνο κατά την γνώμη μου). Εκεί, χωρίς κανένα εφέ, ούτε κόλπο, παγώνει το αίμα σου... Μπροστά του το Matrix είναι αφελές.

Τετ Απρ 12, 07:27:14 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Μαζεύω ταινίες εδώ και 20 χρόνια. Μόλις ολοκλήρωσα την ταινιοθήκη μου με VHS (πήγαινα στο Λονδίνο και έφερνα βαλίτσες με κλασικές ταινίες από το HMV) - πάνω από χίλιες κασέτες - βγήκαν τα DVD. Άντε πάλι τα ίδια από την αρχή. Κοντεύω τις δύο χιλιάδες...

Το Home Cinema είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια που έχω επιτρέψει στον εαυτό μου. Το αναβαθμίζω και βελτιώνω συνέχεια, δέκα χρόνια τώρα. Δεν πάω σχεδόν ποτέ σινεμά - έρχονται εδώ οι ταινίες. Άλλωστε η ποιότητα εικόνας και ήχου είναι καλύτερη από τις περισσότερες αίθουσες...

Τετ Απρ 12, 07:33:22 μμ 2006  
maika said...

@the resident
ευχαριστώ για την πληροφορία σχετικά με την αγορά DVD.

@badlydrawnboy
Η ταινία Life of Brian είναι αυτή που στο τέλος τραγουδούν ο Ιησούς με τους ληστές,στο σταυρό, always look at the bright side of life!! ??

Τετ Απρ 12, 07:39:33 μμ 2006  
libertarian said...

Το Matrix είναι μυθικό! (και με την έννοια που χρησιμοποιούν τον όρο οι Ιταλοί) και ας λέτε ότι θέλετε :Ρ

Είναι από τις λίγες thought-provoking ταινίες που έχω δει.

Επίσης must το Animatrix ;-)

Τετ Απρ 12, 07:39:49 μμ 2006  
dimos_nikou said...

xaxa

Τετ Απρ 12, 07:46:58 μμ 2006  
giakan said...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η ταινία "Το Θεώρημα" του Πιερ Πάολο Παζολίνι είναι μακράν καλύτερη των προαναφερθέντων όποιο κριτήριο και αν χρησιμοποιήσουμε.

Τετ Απρ 12, 07:47:19 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

dimos_nikou said...
xaxa

7:46 μμ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ!

Τετ Απρ 12, 07:49:18 μμ 2006  
dimos_nikou said...

Αλλάζω nick,δεν είναι ευγενικό.Πάντως φίλε Νίκο, η εσυ που απαντάς αντ αυτού, το ιντερνετ δεν είναι ελεύθερο όπως είπες στο ΝΕΤ αν θυμάμε σωστά.Είναι ελεγχόμενο.

Τετ Απρ 12, 08:05:37 μμ 2006  
harry reloaded said...

Δυστυχως το χοουμ σινεμα χρειαζεται μονοκατοικια του μισου εκ. & πανω. Παντως,οι αιθουσες του Βιλλατζ Μωλλ ειναι μακραν οι καλυτερες & στην Γκολντ Κλας του 20αρικου δινουν ποιοτητα. Χρειαζεται καποιο ποστ για το Μωλλ,αυτο τον συγχρονο Παρθενωνα.

Τετ Απρ 12, 08:06:01 μμ 2006  
maika said...

@NΔ
η γνώμη σας για τον Τσάπλιν??
(έκανα ενα μικρό σχόλιο 10.23πμ)

Τετ Απρ 12, 08:15:29 μμ 2006  
M.M. said...

Mickey

To keimeno pou esteila stis 3h27am typothike 13 fores to idio,den xero yiati
O ND esvise ta 10,as me synhorisi yia tin enohlisi
loipon,katalaves;

georgia m.

oui,tu as deviné mon age,he he,il n'y pas que les jeunes dans la vie,ma belle
mais je suis novice en informatique,
dur,dur
mamma mia

Bises,et à Houlia aussi
merci
Myrto

ND sorry pour la paranthèse

Τετ Απρ 12, 08:31:35 μμ 2006  
Sotiris Z said...

Oσοι δεν εχετε δει Ταρκοφσκυ λειτε..και αφεθειτε στην μαγεια του.Ο Ταρκοφσκυ εκτος απο βαθεια στοχαστης και σκηνοθετης ηταν πολυ μεγαλος καλλιτεχνης και τα εργα του μενουν σαν εργα τεχνης στην Ιστορια της ανθρωπινης τεχνης ισαξια με Μονα λιζα, Γκερνικα,πυραμιδες κτλ κτλ...η αξια του θα φανει τον επομενο αιωνα ισως, το αθανατο της Τεχνης με κεφαλαιο Τ το διεκδικουν μονο λιγοι στην Ιστορια της ανθρωπινης υπαρξης...Σταλκερ,Σολαρις,Αντρει Ρουμπλιωφ, Νοσταλγια,Θυσια,Τα παιδικα Χρονια του Ιβαν,Ο καθρεπτης..7 αριστουργηματα στην συντομη πολυπαθη ζωη του.

Σ.

Τετ Απρ 12, 08:40:08 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

harry reloaded said...
Δυστυχως το χοουμ σινεμα χρειαζεται μονοκατοικια του μισου εκ. & πανω.

Καθόλου - γίνεται και σε ένα μεσαίο καθιστικό. Τώρα έχουν φτηνήνει όλα τα σύνεργα. Το δικό μου είναι σε υπόγειο πολυκατοικίας - μία μεγάλη αίθουσα που χρησιμεύει για βιβλιοθήκη, γραφείο και προβολές (όταν κατεβαίνει η οθόνη).

Τετ Απρ 12, 08:44:00 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

Να το παίξω και λίγο κριτικός, αυτό που μου έκανε εντύπωση από ανέκαθεν σε παλιές ταινίες είναι ότι έβαζαν γέρους να παίζουν νεότερες ηλικίες. Έτσι έβλεπες τον Ταιρον Παουερ να υποδύεται τον τριαντάρη, ενώ έφτανε τα 50 και με τον μεικ απ έδειχνε για 60. Ίσος εκείνη η γενιά να έδειχνε έτσι, ή μήπως ήταν μία ματαιοδοξία των πρωταγωνιστών?

Τετ Απρ 12, 08:50:11 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Πως διαφέρουν τα γούστα. Τις τελευταίες ταινίες του Ταρκόφσκυ δεν τις αντέχω με τίποτα. Σπάνια έχω βαρεθεί τόσο πολύ όσο στην "Θυσία". Αυτός ο διπλο-τρίπλο συμβολισμός που σε τραβάει συνεχώς από το μανίκι, εμένα μου φέρνει βαθιά χασμουρητά (να θυμηθώ και τον Σαββόπουλο). Γι αυτό δεν αντέχω και τον Αγγελόπουλο. Εκτός από την βαρεμάρα οι "ποιητικοί" διάλογοί του, μου φέρνουν γέλιο.

Τετ Απρ 12, 08:50:17 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

Ταρκόφσκι, μάλιστα, ειδικά το Stalker μου άρεσε πάρα πολύ.

Τετ Απρ 12, 08:52:37 μμ 2006  
Yannis H said...

Το MATRIX είναι μια ταινία που θα μείνει στην ιστορία. Γιατί, αν όλος ο κόσμος είναι μια ψευδαίσθηση, θυμίζει κάπως την παιδική απορία: ‘ο κόσμος και η ζωή σταματάνε όταν εγώ παύω να περνάω από ένα μέρος;’

Επίσης, είναι η υπέρτατη θεωρία συνωμοσίας. Μετά από αυτήν, όλες οι άλλες μοιάζουν με συνομωσιολογικά μπέμπελακ.

Και η αφήγηση; Έχετε δει πολλές ταινίες με τέτοια μαεστρία στον τρόπο που διηγούνται μια ιστορία;

Εμένα με χάλασε άλλο πράγμα στο MATRIX: ΑΝ οι μηχανές χρειάζονταν τους ανθρώπους σαν μπαταρίες, για την ενέργεια, ήταν αρκετό να τους κρατάνε σε θερμοκοιτίδες. Οι ζωτικές λειτουργίες ήταν οι ίδιες. Δεν χρειαζόταν δηλαδή να τους δίνουν όνειρα με τεχνητές εντυπώσεις, δεν χρεαζόταν αν τους δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ζουν. Με λίγα λόγια, δεν χρειαζόταν το MATRIX. Αλλά ο σκηνοθέτης (τρεις ήτανε) χρειαζόταν μια ταινία και το παραβλέψανε.

Προσωπικά, με χαλάει πολύ όταν υπάρχουν τέτοιες λογικές ανακολουθίες σε ταινίες.

Τετ Απρ 12, 08:52:55 μμ 2006  
Yannis H said...

Όσο για την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ... Μια ταινία που έχει μέσα jargon φράσεις του τύπου ‘η ιστορία πρέπει να μαθαίνεται δίπλα σε φάρους... Γιατί οι φάροι δεν έχουν μνήμη...’ Δείχνει να λέει πολλά ενώ δεν λέει τίποτα.

Μια ταινία που κανείς μάλλον δεν ανέφερε, ίσως να μην άρεσε, πολύ πιθανόν να μην είχε αξιώσεις κι η ίδια, είναι η Μέρα της Μαρλότας.

Την είδα αρκετές φορές – ευχαρίστως θα την ξανάβλεπα. Και μου έκανε εντύπωση τόσο σαν ταινία, όσο και σαν επίδραση πάνω μου (δεν το περίμενα). Μιλά για την αίσθηση του αναστρέψιμου.

Το αντίθετο του μη αναστρέψιμου. Και εδώ υποκλίνομαι στην κα Μπελούτσι και σταματώ γιατί όποτε τη σκέφτομαι βραχυκ... μξδκξκλ;;θιη`290θι`ςεης

Τετ Απρ 12, 08:57:01 μμ 2006  
Sigmund_01 said...

Η μαγεία της κινηματογραφικής αίθουσας δεν συγκρίνεται με το καλύτερο σπιτικό σινεμά. Μέσα στην αίθουσα χτυπάνε ταυτόχρονα δεκάδες καρδιές στον ρυθμό της εικόνας. Αυτό κι αν είναι ένταση!

Τετ Απρ 12, 08:58:35 μμ 2006  
querrero said...

Ειδατε;Ξεχασα μια απο τις κορυφαιες ταινιες.
La Haine!Το ειχα ξεχωρισει οταν πρωτοβγηκε,πριν το ανακαλυψουν ολοι μετα τα γεγονοτα με τον ξεσηκωμο των προαστιων στη Γαλλια.
Εχετε δει τα πορφυρα ποταμια,ή την αυτοκρατορια των λυκων;
Μαζι με το Νικιτα τις θεωρω απο τις καλυτερες αστυνομικες ταινιες.Μακραν καλυτερες απο τις αφελεστατες αμερικανιες με την αντιληψη καλου-κακου,the hero saves the day etc....
Και απο τεχνικης αποψεως(εφε κτλ)ειναι ισαξιες των αμερικανικων.
Οπως αλλωστε και το Enemy at the gates,καταπληκτικο soundtrack by the way.
Το colors μια ταινια στα τελη της δεκαετιας του 80 με Σων Πεν και Ρομπερτ Ντυβαλ την εχετε υποψη σας;
Αριστουργημα κατα την γνωμη μου.
Τελευταιες ταινιες που ειδα και με ενθουσιασαν ηταν οι Syriana,Munich και σε dvd μια Ισραηλινη το Or.
Παντως εχει και ταινιες που με ενθουσιασαν αλλα θελωντας να κρατησω ενα υποκριτικο image ανθρωπου που δεν γουσταρει υποπροιοντα(καλος μ*****ς)ηταν τα δυο Bad Boys και το Predator....
Ταινια που ειδα προσφατα σε dvd και απογοητευτηκα ηταν το "Ομηρος".
Μεγαλο γεωμηλο.
Απαραδεκτο.Τεχνικα ειδικα ηταν καταλληλο για ταισμα του κοπροσκυλου του γειτονα που γαβγιζει ολη νυχτα...

@paragrafos...

u said...Ήθελα να πεθάνω για να τον κάνω να με κλάψει από αγάπη, να με τυλίξει στα χέρια του ζεστά και τρυφερά όπως δεν έκανε ποτέ. Κι έτσι να ζήσουμε αιώνια: εκεινος πάνω απο το νεκροκρέβατό μου κι εγώ στην αγκαλιά του αγγελουδάκι ευτυχισμένο...

Με καταθλιπτική νοσταλγία

Παράγραφος

Με το Νικο Ξανθοπουλο ποια ειναι η σχεση σας;
Πολλυ πικρα αγαπητη παραγραφε.
Σας βρισκω υπερβολικα μελο.
Παραξενο αλλα η Κυπρος με εκεινο το χαρακτηριστικο μεσανατολικο δυνατο καθαρο φως με δυσκολευει να την φανταστω ως τοπο θλιψης και πικρας.Εγω οσο καιρο εζησα τζιει κατω τζιει ενιωθα ομορφα καθε πρωι που ξυπνουσα και εβλεπα το δυνατο φως.Θα μου πειτε οτι λεω βλακειες και δεν θα διαφωνησω αλλα και παλι σας βρισκω υπερ του δεοντως μελοδραματικη.

Τετ Απρ 12, 09:02:47 μμ 2006  
χριστίνα χονδρογιάννη said...

Μα να πάρει η ευχή με αυτή την Καζαμπλάνκα και τον δήθεν ερωτισμό της, που επέβαλλε την μαλακισμένη ερωτική φιλοσοφία εκατομμυρίων αντρών! Ήταν σκληρός και τον λέγανε γιαούρτι! Ο ερωτισμός της φυγής, ο ερωτισμός του εγωισμού,ο ερωτισμός της ψευτοηθικής που αγνοεί την ουσία, μετράει τον έρωτα ως εστέτ και όχι ως συναίσθημα που αξίζει να βιωθεί. Πιστέψτε με, αν υπάρχει ένα σύνδρομο που ευχαρίστως θα εξαφάνιζα από αυτόν τον κόσμο, είναι αυτό το σύνδρομο του Μπόγκαρντ στην Καζαμπλάνκα. Όχι, θα προτιμήσω τον Ρετ Μπάτλερ στο Όσα Παίρνει ο Άνεμος, που ήξερε τον έρωτα, ένιωθε τον έρωτα, πάλευε τον έρωτα, δεν κράταγε πισινές, μέχρι το τέλος, όταν πια, αφού έκανε όλα όσα αντέχει μια καρδιά να κάνει, είπε την ωραιότερη ατάκα στην ιστορία του κινηματογράφου: fairly my dear, I don' t give a damn! Κι αυτό αξίζει να το πεις, μόνο όταν έχεις κάνει τα πάντα. Μόνο τότε έχεις κερδίσει την μαγκιά του.

Τετ Απρ 12, 09:08:09 μμ 2006  
michail said...

Το MATRIX δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία μεταφορά του επιλόγου του βιβλίου "Ο κόσμος τησ Σοφίας" του Jostein Gaarder. Βάλανε τον επίλογο και χάσανε το ταξίδι.

Φιλικά

Τετ Απρ 12, 09:08:13 μμ 2006  
Yannis H said...

Με αφορμή το σχόλιο του Sigmund_01 (8:58 μμ)

ΜΜΕ και αρχαίες τελετουργίες

Υπάρχει μια σχολή μελέτης των ΜΜΕ που γεννήθηκε σχεδόν κατά λάθος, αλλά εκτυλίχθηκε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές. Πρόκειται γι’ αυτή που θεωρεί τα σύγχρονα ΜΜΕ παρόμοια με τις αρχαίες τελετουργίες.

Οι αρχαίες τελετουργίες ήταν παραστάσεις (δρώμενα), όπου συμμετείχαν όλα τα άτομα της ομάδας. Μέσα από τους ρόλους μοιράζονταν μια ιστορία που ήταν σημαντική για την κοινωνία τους, γνώριζαν τους ήρωες και ενστερνίζονταν τις ίδιες αξίες. Επαναβεβαίωναν και εμβάθυναν με αυτόν τον τρόπο τους δεσμούς τους.

Τα προϊόντα της βιομηχανίας της διασκέδασης προσφέρουν κάτι παρόμοιο στο παγκόσμιο κοινό. Με τη μαζική επικοινωνία άτομα από διάφορα σημεία του πλανήτη, αν και ζουν διαφορετικές ζωές, γνωρίζουν τις ίδιες ιστορίες, έχουν τους ίδιους ήρωες και μαθαίνουν να μοιράζονται παρόμοιες, αν όχι ίδιες αξίες.

Όλοι οι μελετητές διαπιστώνουν ότι τα σύγχρονα άτομα δεν συμμετέχουν στις νέες μορφές κοινωνικοποίησης - είναι απλοί θεατές. Μια γενική ένσταση της κοινωνιολογίας είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν καταναλώνει πλέον προϊόντα, αλλά σύμβολα των προϊόντων αυτών. Στην περίπτωση των ΜΜΕ αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό. Συμμετέχουμε συμβολικά στα τηλεοπτικά δρώμενα και ενσωματωνόμαστε στη μαζική κοινωνία ενώ είμαστε μόνοι μας: μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.

Τα σκέφτηκα όλα αυτά χτες, όταν μετά από αρκετό καιρό, βρέθηκα σε μια κατάμεστη αίθουσα κινηματογράφου. Είναι ωραίο να μη ξεχάσουμε την αίσθηση που μας δίνουν ο κινηματογράφος και το θέατρο, μορφές τέχνης όπου αν και δε συμμετέχουμε, τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλους και μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία.

______________

Το έγραψα πριν χρόνια. Τώρα, δεν θα το έλεγα. Δηλαδή η αληθινή συγκίνηση με την Παράγραφο, για παράδειγμα, είναι απλά συμβολική; Ενσωματωνόμαστε ‘συμβολικά’ με κάποιον/α εδώ μέσα; Εικονικά ναι – αλλά συμβολικά... βαριά λέξη! Και το virtually στα αγγλικά σημαίνει ‘κατ’ ουσίαν’, δηλαδή ‘πιο πραγματικά από πραγματικά’. Στο τελευταίο πάλι θα διαφωνούσα. Νομίζω η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...

Πάντως, ότι το ίντερνετ επιτρέπει την συμβολική επικοινωνία, είναι γεγονός. Και η μοναξιά, η αλλοτρίωση, ωθούν πολλούς να το χρησιμοποιούν έτσι. Σαν υποκατάστατο μιας ζωής που δεν υπάρχει. Αλλά φταίει το νετ γι’ αυτό όσο φταίει ο κινηματογράφος για τις ταινίες παιδικής πορνογραφίας.

ΥΓ. querrero, το δεύτερο μισό του μηνύματός σου είναι χαζό.

Τετ Απρ 12, 09:13:06 μμ 2006  
paragrafos said...

@ querrero

fairly my dear, I don' t give a damn! Υπέρ το δέον, μάλιστα!

Με αγάπη

Παράγραφος

Τετ Απρ 12, 09:16:12 μμ 2006  
harry reloaded said...

Σαν χοουμ σινεμα εννουσα κατι εφαμιλλο ή ανωτερο απο τις αιθουσες Γκολντ του Μωλλ. Ενα τετοιο σκηνικο θελει χωρο 5Χ10 τουλαχιστον,το μισο υπογειο μονοκατοικιας ή το πλεηρουμ, καλο προβολεα,φωτεινη οθονη,μοκετα,πολυθρονες. Σινεμα ο παραδεισος...

Τετ Απρ 12, 09:20:36 μμ 2006  
mickey said...

This post has been removed by the author.

Τετ Απρ 12, 09:22:53 μμ 2006  
στρουθίον said...

"ΥΓ. ζηλεύω και το κλίμα στο μπλογκ του Δήμου έτσι όπως έχει ωριμάσει.... είναι ακριβώς αυτό που ήθελα να ζήσω στο φόρουμ και ποτέ δεν κατάφερα να ζήσω."

...σας αφιερώνω το τραγούδι της Σάλυς από τον Χριστουγεννιάτικο εφιάλτη...

Τετ Απρ 12, 09:25:55 μμ 2006  
Μαύρο πρόβατο said...

Πάθος στην οθώνη κι
αυτό - αλλιώτικο αλλά αξεπέραστο αριστούργημα!

Τετ Απρ 12, 09:29:04 μμ 2006  
glenn said...

Και επειδή δεν πρόλαβα να σχολιάσω το χθεσινό κείμενο για την μητέρα σου, στο λέω τώρα: Μπράβο! Δεν φανταζόμουν ότι κρυβόταν τέτοιο ταλέντο. Σαν να το έγραφε η δίδυμη αδερφή σου. Για μια στιγμή νόμιζα ότι διαβάζω κείμενο βγαλμένο από μυθιστόρημα. Δεν μας έχεις συνηθίσει σε τέτοια, και μου άρεσε αυτό το στύλ. Βγάζεις μια άλλη Αφροδίτη πιο ελεύθερη, πιο ευαίσθητη. Ο Γκεβάρα της ενηλικίωσης και των μπλόγκς :)

Τετ Απρ 12, 09:33:26 μμ 2006  
Mr Pnin said...

Η αγαπημένη μου ταινία είναι το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" του Κιούμπρικ. Την είδα πρώτη φορά το 1986, φοιτητής στη Θεσσαλονίκη σε μια επανέκδοσή της, και με 'σημάδεψε', δεν μπορούσα να την ξεχάσω. Από τότε την ξαναείδα πέρυσι, σε DVD, η αίσθηση ήταν το όδιο συγκλονιστική, αξεπέραστη ταινία!
Και για να μην αδικούμε τους σύγχρονους δημιουργούς, η ταινία που μου έκανε την καλύτερη εντύπωση τη τελευταία πενταετία κι επίσης θυμάμαι πολύ ζωντανά είναι τα "21 Γραμμάρια", κανονική γροθιά στο στομάχι...
Α, ναι, είμαι και φαν της φιλμογραφίας του Γούντυ Άλλεν.
Η Νικόλ είναι 'θεά'!

Τετ Απρ 12, 09:34:06 μμ 2006  
basik said...

Γλυκύτατή μου Ginger Rogers ακόμη δεν σε έμαθαν κι από εκείνους που το έκαναν ελάχιστοι σε πήραν στα σοβαρά. Ποτέ δεν κατάφεραν να διακρίνουν το αστείρευτο ταλέντο σου πίσω από εκείνο το ειρωνικό χαμόγελο... Ας είναι. Εγώ εξακολουθώ να ανταποκρίνομαι στο κάθε κλείσιμο του ματιού σου!

Τετ Απρ 12, 09:36:28 μμ 2006  
vaggelis said...

mickey
μια παράκληση.Απολαμβάνω πάντα να διαβάζω τα post σου αλλά όχι τόσο μεγάλα σε παρακαλώ...

Τετ Απρ 12, 09:37:08 μμ 2006  
mickey said...

@vaggelis
Ζητώ συγγνώμη από όλους. Έχεις δίκιο. Απλά έπρεπε να απαντήσω σε πολλά και να επαναλάβω τα ίδια και τα ίδια, καθώς φαίνεται πως δεν γίνομαι κατανοητός κάποιες φορές. Θα το σβήσω και ίσως το σπάσω σε 2-3 σχόλια, αρκεί να υπάρχει συνοχή...

Τετ Απρ 12, 09:42:35 μμ 2006  
Debby said...

Mickey!! Τα έχεις πάρει μου φαίνεται και άδικα χαλάς την ζαχαρένια σου! Περί ορέξεως ουδέις λόγος λένε. Εγώ συμφωνώ μαζί σου, αλλά τι σημαίνει αυτό? Κάποιος άλλος μπορεί να διαφωνεί και πιθανόν να έχει άλλα τόσα επιχειρήματα από αυτά που παραθέτεις για να σε πεισει για το αντίθετο.

Τα posts σε αυτό το συγκεκριμένο blog (που όλοι υπεραγαπάμε) μάλλον θυμίζουν περισσοτερο chat room παρά σχόλια επί των θεμάτων.
Δεν κρύβω ότι διαβάζοντας τα στην αρχή ένιωθα σαν να μπαίνω ανάμεσα σε μια κλειστή παρέα φίλων...

Τετ Απρ 12, 09:42:57 μμ 2006  
aphrodite said...

@mickey,

ΠΟΣΟ καφέ ήπιες σήμερα?
:-)))

(οκ, το πιάσαμε το υπονοούμενο, συμφωνούμε όλοι πια!)

Τετ Απρ 12, 09:43:20 μμ 2006  
harry reloaded said...

Μερικοι...συν-ελληνες ( ναζιστικος ορος αλβανογραικου Βελοπουλου-ερχονται εξωγηινοι το 2011 ) ειναι ταμαμ για ...κειμενογραφοι. Ειπανε στον γραικο να σχολιασει & εκεινος...

Τετ Απρ 12, 09:44:20 μμ 2006  
kahri said...

NΔ για Αγγελόπουλο:
Γι αυτό δεν αντέχω και τον Αγγελόπουλο. Εκτός από την βαρεμάρα οι "ποιητικοί" διάλογοί του, μου φέρνουν γέλιο.

Σεβαστή άποψη και ειλικρινής πλην όμως ... προβληματική. Σίγουρα αν θες να γελάσεις με τους διαλόγους του Αγγελόπουλου θα βρεις πολύ ψαχνό.
Αλλά μήπως είναι επιφανειακή αυτή η στάση;
Δεδομένου ότι υπάρχει και το νεογραικικό φαινόμενο του θαψίματος σε ό,τι δεν καταλαβαίνουμε και κυρίως σε όποιον ξεχωρίζει,θα προτιμούσα κατά τεκμήριο σοβαροί άνθρωποι να είναι πιο φειδωλοί στο κράξιμο.
Για την "υπεράσπιση" του Αγγελόπουλου παραπέμπω στα γραπτά του Ραφαηλίδη.

Μη μου θάψετε και τον Fassbinder, please...

Τετ Απρ 12, 09:48:21 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

harry reloaded said...
Σαν χοουμ σινεμα εννουσα κατι εφαμιλλο ή ανωτερο απο τις αιθουσες Γκολντ του Μωλλ. Ενα τετοιο σκηνικο θελει χωρο 5Χ10 τουλαχιστον,το μισο υπογειο μονοκατοικιας ή το πλεηρουμ, καλο προβολεα,φωτεινη οθονη,μοκετα,πολυθρονες. Σινεμα ο παραδεισος...

Ακριβής περιγραφή του δικού μου - μέχρι και τις διαστάσεις!

Τετ Απρ 12, 09:52:18 μμ 2006  
vaggelis said...

Για τον Αγγελόπουλο ισχύει το ουδείς προφήτης στον τόπο του.Άν και κάποιες ταινίες του είναι υπερεκτιμημένες αρκετά όπως μου είπε φίλος μου που τις έχει δεί όλες.Εγώ έχω δεί μόνο δύο...

Τετ Απρ 12, 09:53:09 μμ 2006  
mickey said...

Δεν με νοιάζουν οι διαφωνίες και δε θέλω όλοι να συμφωνούν μαζί μου. Απλά τα "παίρνω" όταν μιλάω για μήλα και καταλαβαίνουν πορτοκάλια (μερικοι το κάνουν κι επίτηδες). Τέλος πάντων, για να "μη χαλάω τη ζαχαρένια μου" το σβήνω και ίσως γράψω κάτι συντομότερο και πιο ουσιαστικό αργότερα - αν παραμείνει το post. Πάντως τα περισσότερα αρνητικά σχόλια για τη Nicole μου θύμισαν γνωστή ελληνική παροιμία που μπλέκει γνωστό "γραικικό" συναίσθημα με επίσης γνωστή ασθένεια!

Τετ Απρ 12, 09:54:42 μμ 2006  
aphrodite said...

Βρε Μαιρούλα, τι με παίρνεις νυχτιάτικα, δεν τον εγκατέλειψε βρε πουλάκι μου, πέθανε, ναι, δεν στο είπα ακριβώς για να μην στεναχωρηθείς... Ναι, κι ο άλλος έκλαιγε απαρηγόρητος, τι να γίνει βρε αγάπη μου, ναι, άμα τον δω τον Ryan O'Neil Θα του πω να μην στεναχωριέται τόσο... Τι? Ναι, ίσως να βγάλουν το Love Story 2, να βάλουν τη δίδυμή της αδερφή να παίζει, μπορεί άμα πάει ο Φώσκολος στο Χόλλυγουντ - έλα, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ τώρα! (κλείσιμο τηλεφώνου).

Τετ Απρ 12, 09:56:12 μμ 2006  
vaggelis said...

Το τέλος μιάς σχέσης με την Julianne Moore δεν άρεσε σε κανένα?Ηταν αρκετά δυνατή ταινία και στα 90 δεν υπηρχαν πολλές παρόμοιες.

Τετ Απρ 12, 10:01:25 μμ 2006  
hioniam said...

Αντε αφου τα σχολια εγιναν σινεφιλ να πω και εγω μια ταινια με "ρομαντσο" που με αγγιξε:
"Autumn in New York" με την (κλεπτομανη αλλα κουκλι)Winona Ryder
και τον "πολυ" Richard Gere
http://www.imdb.com/title/tt0174480/

Τετ Απρ 12, 10:07:50 μμ 2006  
aphrodite said...

@glenn,

Σ'ευχαριστώ πολύ-πολύ...
Coming from you, it's a compliment (this time...)

Απλώς δεν γίνεται στη ροή του blog να βγάζω όλο ευαισθησία...

Να σου πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι μου αρέσει αυτό το "άλλο σου" το στυλ όταν γράφεις - ξέρεις να ορθογωνιοποιείς την κουβέντα αλλά όταν θες να κάνεις πλάκα (κι όχι χαβαλέ) είσαι απίθανος!

...Κά'να τραγανό πουκάμισο έχεις για να καταλάβει έστω ένας πώς γίνεται η ρημάδα η ενηλικίωση των μπλόγκς :)

Αν δεν δει ο Master Γάτος τα κεφάλαια που του λέω (και του το λέει και η blade runner!), τουλάχιστον να μπορείς να του τα εξηγήσεις εσύ με τα υπερπεπεφρασμένα σου!

(αν δεν του το έχουμε βγάλει του ανθρώπου ξυνό το blog μέχρι και σήμερα...!)

Τετ Απρ 12, 10:08:43 μμ 2006  
blade runner said...

@mickey

Μετά από τέτοια οικειότητα, τέτοια ταύτιση απόψεων σε ένα σωρό ζητήματα, και τέτοια ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, είναι δυνατόν να τσαντίζεσαι και μάλιστα να απαντάς σε τόσο έντονο ύφος, επειδή διαφώνησα μαζί σου σε ΕΝΑ θέμα;

Συγνώμη, αλλά δεν τη θεωρώ ντίβα, είναι τόσο ουσιαστικό αυτό; Νόμιζα ότι ο διάλογος μας εδώ είναι πιο ουσιαστικός από την άποψή μας για μια σταρ από την Αυστραλία που δεν θα ασχοληθεί ποτέ ούτε με σένα ούτε με μένα...

Αν κατάλαβα λάθος, παίρνω πίσω όλη την οικειότητα που έδειξα σε σένα, ως ανταπόκριση στη δική σου θετική στάση, και στο εξής θα είμαι τυπικότερη και πιο προσεκτική όταν εκφράζω μια διαφωνία...

Σιγά μην έχει βάλει κανείς σκοπό της ζωής του εδώ να προσβάλει τον άλλο, ρε συ Mickey, νόμιζα ότι διαθέτεις και χιούμορ.

Εν πάση περιπτώσει, σου ζητώ συγνώμη. Ελπίζω όλο αυτό το ασύνηθες ξέσπασμα να οφείλεται στην αυριανή Πανσέληνο, αλλιώς κάτι δεν κατάλαβα καλά.

Τετ Απρ 12, 10:12:29 μμ 2006  
harry reloaded said...

Υπαρχει & ενας ρωμιος,ο Καλομοιρακης που εχει κανει ονομα στο Αμερικα στο χοουμ θηατερ ,αλλα για να σου κανει ντηζαην κατασκευη κοβει κουστουμι. Εχει βγαλει ομως ενδιαφερον βιβλιο.

Τετ Απρ 12, 10:14:53 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Master of the bloghouse said “Στην Γκίλντα (παλιά την προφέρανε Τζίλντα)…”

Είναι γεγονός ότι πολλά ξένα ονόματα τα έχουμε κατακρεουργήσει στην Ελλάδα. Ένα παράδειγμα είναι ο γνωστός ηθοποιός, αντιπρόεδρος του National Rifle Association Charlton Heston τον οποίο αποκαλούμε Τσαρλτον Ίστον.

Επειδή είμαι δογματικά κατά της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας (δεν ξέρω αν επιτρέπεται στους ορθολογιστές να είναι δογματικοί σε ορισμένα θέματα. Αν όχι τότε δεν είμαι ορθολογιστής) προτείνω να τον αποκαλούμε, από δω και πέρα, με την ορθή προφορά που του ταιριάζει και καλύτερα: Τσάρλτον Χέστον (sic)

Τετ Απρ 12, 10:17:15 μμ 2006  
kkai-Lee said...

Καλησπέρα σας,

Doctor Zhivago
με το υπέροχο μουσικό θέμα.
Σημαντική και η περίοδος που διαδραμαρίζεται η υπόθεση.
Πάντα το βλέπω και αισθάνομαι σαν την πρώτη φορά.
Νομίζω δικαιούται μια θέση στις ιδιαίτερα καλές ταινίες.

Τετ Απρ 12, 10:17:59 μμ 2006  
Non Private Life said...

Να μην ξεχάσω

Παιχνίδι των λυγμών
α και Μπορντέλο του Κούνδουρου ρε παιδιά!

Τετ Απρ 12, 10:40:36 μμ 2006  
cyrusgeo said...

Ένα πρόβλημα με τον Αγγελόπουλο είναι ότι θεωρεί ο ίδιος τον εαυτό του μεγάλο καλλιτέχνη.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι νομίζει πως κάνει κινηματογράφο. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να το ονομάσει κανείς, αλλά σίγουρα δεν είναι κινηματογράφος. Πολλές φορές μου θυμίζει screen saver με (αργή) εναλλαγή φωτογραφιών.

Τετ Απρ 12, 10:43:07 μμ 2006  
x-watcher said...

Συγγνώμη προκαταβολικά για την παρέμβαση, αλλά δεν θα ήταν καλύτερο τα εκάστοτε προσωπικά ζητήματα (βλ. προσφάτως mickey v blade runner και τούμπαλιν) να μένανε μεταξύ σας π.χ. στα blog σας, στα email σας κλπ;

Δεν αναφέρομαι στα προσωπικά που αγγίζουν και γενικότερα θέματα, αλλά σε παρεξηγήσεις (με ή χωρίς εισαγωγικά) και τα παρόμοια.

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα σχόλια και μάλιστα ανατρέχω συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας για νέα, αλλά απαγοητεύομαι όταν εκφυλίζονται σε chatting.

Με εκτίμηση

Τετ Απρ 12, 10:44:48 μμ 2006  
the resident said...

Yannis H said..

''Μια ταινία που κανείς μάλλον δεν ανέφερε, ίσως να μην άρεσε, πολύ πιθανόν να μην είχε αξιώσεις κι η ίδια, είναι η Μέρα της Μαρλότας.''

( η μερα τηs Mαρμοταs)Υπέροχη ερωτική ταινία και αρκετά πρωτότυπη, και η αντυ μακ νταουελ πολύ γλυκιά ηθοποιός, ειδικά σο σεξ ,ψέματα ,και βιντεοταινίες.

Τετ Απρ 12, 10:52:24 μμ 2006  
paragrafos said...

Μουσικό διάλειμμα:


Φεύγουν τα καλύτερα μας χρόνια
ώρα με την ώρα βιαστικά
νιάτα που περνούν
που δεν θα ξαναρθούν
κι εκείνο που βλέπω
να μένει τελικά

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δεν θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά

Φεύγουν τα καλύτερα μας χρόνια
κάποιος μας τα κλέβει μυστικά
χρόνια που περνούν
που δεν θα ξαναρθούν
κι εκείνο που βλέπω να μένει τελικά

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δεν θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά

Τετ Απρ 12, 10:54:51 μμ 2006  
harry reloaded said...

Το προβλημα με οσους ειναι εναντιον της αυτοαμυνας ( οπλοκατοχη/-φορια ) δεν ειναι τοσο οτι οι ιδιοι ειναι ευνουχοι,αλλα οτι θελουν να ευνουχισουν & τους αλλους. Ο Ηστον ειναι...η φωνη του Αντρα.

Τετ Απρ 12, 11:00:49 μμ 2006  
paragrafos said...

Με πέτσινη ρεπούμπλικα και μαύρη καπαρντίνα
Τί παριστάνει ένα παιδί σ’αυτή την εποχή
Τα είδωλα του σινεμά δεν είναι στην Αθήνα
Παρά μονάχα μες στη γη και πέρα απ’ τη βροχή

Ντυμένος Άμλετ στη βροχή κοιτάζω μιαν αφίσα
Κι ένα χρυσό περίστροφο μια γάμπα που τρυπά
Και λέω πως οι άνθρωποι που όλα τα κερδίσαν
Σαν κούκλες είναι που γελούν μες στις βιτρίνες πια

Κρυστάλλινα τα πόδια σου και κρύσταλλα καπνίζεις
Με χιόνι τα παπούτσια σου και χιόνι το παλτό
Τη στάχτη του τσιγάρου σου, στα χέρια μου αγγίζεις
Μα εγώ μετρώ τί μου ζητάς και πόσα σου χρωστώ

Ντυμένος Άμλετ στη βροχή γυρνώ στην επαρχία
Ζητώ να βρω ποιός μου’ δωσε τσιγάρο μια στιγμή
Ποιός άγνωστος με πίστεψε πως θα’ναι επιτυχία
Χωρίς εμένα αν παιχτεί το έργο στη σκηνή

(Μάνος Ελευθερίου)

Τετ Απρ 12, 11:01:47 μμ 2006  
the resident said...

Υ.Γ ..Και o Bill Murray με το ιδιότυπο χιούμορ του.

Τετ Απρ 12, 11:01:59 μμ 2006  
paragrafos said...

"Οσα παίρνει ο άνεμος": σαν το παλιό κρασί!

Τετ Απρ 12, 11:05:28 μμ 2006  
kahri said...

@cyrusgeo

Η αλαζονεία στους καλλιτέχνες ποτέ δε με ενόχλησε.
Αν εννοιείς ότι το σινεμά περιορίζεται στο Hollywood και σε ευρωπαϊκές βλακείες τύπου Αλμοδόβαρ, προφανώς ο Αγγελόπουλος κάνει άλλη τέχνη (ο screensaver ειδικά αν βάλεις κάτι περίεργα fractal με ζαλίζει από την ταχύτητα).
Το ότι τον έχουν εκ8ειάσει οι Χέρτζογκ, Κουροσάβα, Μπερτολούτσι και άπειροι άλλοι κάτι έχει να πει.

@vaggelis
έχεις δίκιο ότι είναι στάσιμος εδώ και πολλά χρόνια

Οι υπόλοιποι με συγχωρείτε για την Αγγελοπουλολογία.
Δεν θα επανέρθω.

Τετ Απρ 12, 11:07:39 μμ 2006  
paragrafos said...

Το μουσικό διάλειμμα κλείνει με ένα τραγούδι το Βαμβακάρη αφιερώμένο στον κύριο Χάρρυ.

Θα πάω στην Αμερική και πλούτη θ' αποχτήσω,
Αμερικάνους και Ρωμιούς να τους ευχαριστήσω.

Ακόμα και στο Χόλυγουντ θα βάλω το ποδάρι,
που 'ναι στρωμμένο μάλαμα κι όλο μαργαριτάρι.

Τ' άστρα θα ιδώ του σινεμά με τα μεγάλα μάτια,
στης Άννυς Όντρα(ς) θ' ανεβώ τα ολόχρυσα παλάτια.

Κι αν θέλει χαιρετίσματα κανένας να της στείλει,
έγνοια θα τα 'χω μέσ' στο νου και κόμπο στο μαντήλι.

Τετ Απρ 12, 11:10:10 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Με αγωνία περιμένω την προβολή του «Κώδικα Ντα Βίντσι». Όχι επειδή ξετρελάθηκα με το βιβλίο – το βρήκα ενδιαφέρον μέχρι τη μέση, από κει και πέρα όμως καταντάει μια κοινή περιπέτεια- αλλά λόγω της συμπαθεστάτης νεαράς Audrey Tautou.

Επίσης πιστεύω ότι οι κριτικοί ήδη ακονίζουν τις πένες τους με σκοπό να κράξουν την ταινία. Η κατακραυγή θα είναι προκαταβολική ακόμα και από αυτούς που δε θα έχουν δει το έργο. Θα επινοηθούν διάφορα επιχειρήματα για να καταδείξουν την κακή ποιότητα της ταινίας, ο βασικός λόγος όμως θα είναι ότι το βιβλίο υπήρξε best seller. Αυτή είναι η κακοδαιμονία των επιτυχημένων βιβλίων που μεταφέρονται στην οθόνη.

Τετ Απρ 12, 11:11:48 μμ 2006  
harry reloaded said...

Σκεψου φαση να βγει το τραγουδι...προφητικο. Never say never...

Τετ Απρ 12, 11:16:26 μμ 2006  
kahri said...

@badlydrawnboy

Δεν ξέρω για την ταινία, αλλά το βιβλίο ήταν σαν Hollywoodιανή παραγωγή του αισχρίστου είδους!!!
Απορώ ρε παιδιά, με τόσα αριστουργήματα που κυκλοφορούν στα ράφια, γιατί όλος ο κόσμος πήγε και αγόρασε αυτή τη μπούρδα.

Τετ Απρ 12, 11:16:42 μμ 2006  
kahri said...

Παράλειψη:
Για μούσες του σινεμά δεν ανέφερε κανείς τη Monica Vitti (Antonioni, Bunuel κ.α.) και ό,τι θηλικό είχε χρησιμοποιήσει ο Godard τη δεκαετία του '60.

Τετ Απρ 12, 11:23:41 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

-O Τεό Αγγελόπουλος είναι ο καλύτερος Έλληνας σκηνοθέτης

-Άρε Καντιώτης που σας χρειάζεται!

Τετ Απρ 12, 11:25:11 μμ 2006  
harry reloaded said...

Αν ο Τρυφω (?) εκανε τα 400 χτυπηματα,εσεις πατε για τα...400 σχολια.

Τετ Απρ 12, 11:31:09 μμ 2006  
aphrodite said...

@querrero,

"... για την paragrafo,
Με το Νικο Ξανθοπουλο ποια ειναι η σχεση σας;... Σας βρισκω υπερβολικα μελο...." 9:02 μμ

Σ'αγαπάω, σ'εκτιμάω, αλλά εδώ κάνεις φάουλ! Η κοπέλλα γράφει για κάτι πάρα πολύ σοβαρό, βγάζοντας τέτοιο συναίσθημα και τέτοιο πόνο, που μόνο και μόνο το γεγονός ότι μπορεί να μιλάει γι'αυτό οφείλεις να το σεβαστείς...

Αν δεν την ξέρεις, σε παρακαλώ διάβασέ την, δίνει μάθημα αξιοπρέπειας απ'όποια πλευρά κι αν το δεις. Το σχόλιό σου ήταν εξαιραιτκά αγενές - δεν έκανε κριτική ταινιών να της την πεις στο φινάλε για το ύφος της...

Σε παρακαλώ ανακάλεσε- της αξίζει κάτι ΠΟΛΥ καλύτερο από αυτό....

Τετ Απρ 12, 11:37:05 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

Το πρόβλημα με το home cinema είναι ότι πέρα από τους πρώτους μήνες πολύ γρήγορα θα το βαρεθεί κανείς. Βλέπετε, αν και σπάνια κανείς το παραδέχεται, σινεμά δεν πηγαίνεις να δεις την ταινία, αυτό είναι ένα παράπλευρο γεγονός, αλλά για να δεις κόσμο και να σε δει κόσμος. Στους τέσσερις τοίχους να βλέπεις μία ταινία σαν μαγκούφης, έστω και αν προσκαλείς φίλους για παρέα, δεν λέει. Πολύ πηγαίνουν στα βιλλατζ σινεμα με σκοπό να δουν μία ταινία και στο τέλος καταλήγουν να φλερτάρουν κοπέλες. Γι’ αυτό και έχουν επιτυχία αυτά τα συγκροτήματα.

Τετ Απρ 12, 11:48:01 μμ 2006  
cyrusgeo said...

kahri: "Αν εννοείς ότι το σινεμά περιορίζεται στο Hollywood και σε ευρωπαϊκές βλακείες τύπου Αλμοδόβαρ [...]"

Eσύ το είπες αυτό, όχι εγώ.

Η αλαζονεία με ενοχλεί γενικώς. Δεν βλέπω γιατί οι καλλιτέχνες θα έπρεπε να αποτελούν εξαίρεση.

Τετ Απρ 12, 11:53:23 μμ 2006  
mickey said...

@blade runner
Προφανώς δεν κατάλαβες ότι τα είπα στη νύφη για να τ' ακούσει κυρίως ο ...πεθερός! Ο συγκεκριμένος έχει "παρελθόν" μαζί μου και παρά τις όποιες εξηγήσεις δόθηκαν από παλιά, φαίνεται πως τη βρίσκει ακόμα με το "τσίγκλισμα" τις σπάνιες φορές που ξανάρχεται. Από την καλοπροαίρετη κριτική μέχρι τα "άγρια γαμ*σια" υπάρχει κάποια διαφορά νομίζω και όχι τόσο στο λεξιλόγιο όσο στο γενικότερο ύφος των σχολίων του. Κατά τη γνώμη μου, αν δεν ξεκινούσε έτσι το "πανηγύρι", ποτέ δε θα έφτανα σε αυτό το σημείο. Μπορείτε να μου καταλογίσετε φυσικά όποια ευθύνη θέλετε. Σκεφτείτε πάντως σε ποιο σημείο και κλίμα άφησα το εγκωμιαστικό σχόλιο για τη Nicole και πώς και από ποιον εκφράστηκε η πρώτη "αμφισβήτηση"…

Επίσης δεν κατάλαβες ότι δεν τα "πήρα" με καμιά διαφωνία επί του αν η συγκεκριμένη ηθοποιός είναι ντίβα ή όχι. Δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια σε τέτοια ζητήματα, είναι ζήτημα οπτικής γωνίας. Απλά, το ζήτημα ξεκίνησε με την παραδοχή ότι τη σύγκρινα με τις ντίβες του παρελθόντος και απλώθηκε ένα γαϊτανάκι που αναφερόταν στο σχόλιό μου, αλλά δεν είχε σχέση με αυτά που έγραψα (πιστεύω πως έγινε κατανοητό). Αν κατάλαβα καλά, δέχεσαι πως δεν υπάρχουν σήμερα ντίβες. Εγώ θεώρησα πως υπάρχει μία τουλάχιστον. Ε, και τι έγινε δηλαδή; Πρέπει να τη θάψουμε ή να σφαχτούμε μεταξύ μας;

Ποιος έκανε θετικά σχόλια και ποιος αρνητικά; Ποιος εκθείαζε και ποιος υποτιμούσε; Και με ποια ακριβώς επιχειρήματα; Την ψυχρότητα και το μικρό στήθος; Συγγνώμη, αλλά θεώρησα κάπως άδικη αυτή τη συμπεριφορά και επιχείρησα να τη στηλιτεύσω - όχι ΕΣΕΝΑ την ίδια βεβαίως. Άλλωστε τα σχόλιά σου ήταν αρκετά ισορροπημένα, αναγνωρίζοντας τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία (στο θέμα της ερμηνευτικής ικανότητας π.χ. φαίνεται πως την εκτιμάς περισσότερο από μένα). Αλλά και μόνο αρνητικά να έλεγες, το ζητούμενο ήταν αν είχαν σχέση με τα γούστα μας ή με τον "μύθο" - κατασκεύασμα του Star System και της ευρύτερης αποδοχής του κοινού (αυτό κυρίως είναι μια ντίβα).

Και η Βουγιουκλάκη είναι η ντίβα της Ελλάδας κι ας υστερούσε σε υποκριτικές ικανότητες από άλλες, λιγότερο "λατρευτές". Ποια άλλη ήταν "εθνική σταρ"; Το να λέμε π.χ. ότι το "Independence Day" ποιοτικά είναι για τα μπάζα είναι διαφορετικό από το να πούμε ότι δεν ήταν εισπρακτική επιτυχία. Μπορεί το δεύτερο να μη μας αρέσει και να μην άξιζε, αλλά είναι γεγονός! Εγώ αναφέρθηκα αποκλειστικά στο σκέλος της ντίβας. Και επιμένω πως δεν είχα πάρει ικανοποιητική απάντηση για αυτό (άλλωστε κι εσύ κάπου παραδέχτηκες την παρουσία της).

Φυσικά και δε με νοιάζει το θέμα. Είναι τελείως δευτερεύον και ανούσιο και έχω πολύ πιο σημαντικά πράγματα να κάνω. Ήθελα όμως να καυτηριάσω τη λογική της επίθεσης σε κάθε τι που δεν καταλαβαίνουμε επαρκώς, επειδή ίσως έχουμε κάποιες προκαταλήψεις (οι παλιές original ντίβες να δεις τι είχαν ακούσει). Και κυρίως, επειδή πιστεύω ότι κάποιες φράσεις που χρησιμοποίησες δεν άρμοζαν με τη γενικότερη εικόνα σου (μπορείς να το ψάξεις και η ίδια). Άλλωστε απέσυρα εδώ και πολύ ώρα το επίμαχο σχόλιο και ετοιμαζόμουν να ποστάρω ένα καυστικό και χιουμοριστικό, αλλά με πρόλαβε το δικό σου (μπορώ να στο στείλω με email πάντως, αν μου δώσεις κάποιο).

Εν πάση περιπτώσει, δεν περίμενα ποτέ να διακινδυνεύσει η μέχρι τώρα καλή σχέση μας εξαιτίας μιας ανούσιας αντιπαράθεσης. Αν θέλεις να με κρίνεις από μια στιγμή ή από τη συνολική μου παρουσία είναι δικαίωμά σου. Όπως και δικαίωμα του καθενός να πιστεύει σε αλάθητες "ντίβες" ή σε αληθινούς ανθρώπους με αδυναμίες και κακές στιγμές. Η δικιά μου εντύπωση παραμένει θετική πάντως…

Υ.Γ. 1: Προφανώς για μένα έχει απείρως μεγαλύτερη σημασία η μεταξύ μας εκτίμηση από την κριτική στη Nicole. Όμως δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις στην ελευθερία μου να εκφράζω αυτό που πιστεύω ή να κάνω μόνο αθώα και light σχόλια για να ικανοποιώ τους πάντες. Προτιμώ όποιος με εκτιμά να το κάνει έχοντας υπόψη του και τις κακές μου στιγμές.

Υ.Γ. 2: Θα σκεφτώ πολύ πάντως να ξανασχολιάσω στο μπλογκ, αν ο καθένας επιμένει να ρίχνει εμετικά σχόλια, να χαλάει το κλίμα για χαβαλέ ή να προβαίνει σε άδικες επιθέσεις. Μπορώ να στέλνω τα σχόλιά μου στον Ν.Δ. και με email άλλωστε. Το περιβάλλον του blogger δεν προσφέρεται για σωστή διαχείριση αντεγκλήσεων. Απαιτείται real-time επικοινωνία για αυτό. Θα μπορούσα βεβαίως να μην "τσιμπάω", αλλά μια και μπήκε και η blade runner στο παιχνίδι, δε μπορούσα να μείνω αμέτοχος. Σε χυδαιολογίες ποτέ δε θα απαντούσα.

Υ.Γ. 3: Καλύτερα να απέχω για μερικές μέρες. Η έλλειψη ύπνου και τα προσωπικά προβλήματα (βλ. προηγούμενο post) προφανώς έχουν πολύ αρνητικές επιδράσεις (η πανσέληνος προφανώς δεν έχει σχέση). Δε θα ήθελα να χάσω άλλους καλούς φίλους ή να διακινδυνεύσω το όποιο καλό όνομα έχω αποκτήσει. Άλλωστε φαίνεται πως ότι χτίζει κανείς με καλή διάθεση και εκατοντάδες ώρες προσπάθειας, μπορεί να γκρεμιστεί από μια κακή στιγμή ή παρεξήγηση. Όσο άδικο κι αν ακούγεται, δυστυχώς είναι αλήθεια πως είμαστε πολύ πιο επιρρεπείς στο θάψιμο παρά στον καλό λόγο - και αυτό ακριβώς ήθελα να στηλιτεύσω…

Ζητώ συγγνώμη από όλους!

Τετ Απρ 12, 11:54:46 μμ 2006  
georgia.m said...

@vaggelis:

Μια που ρωτάτε για το Τέλος μιας σχέσης κι αν μας άρεσε η ταινία.Εμένα πολύ γιατί μου αρέσει πολύ και η Julianne Moore.

Πεμ Απρ 13, 12:02:44 πμ 2006  
Cyber-Dust said...

Δεν χεριάζετε να ζητάς συγνώμη από όλους, διότι εγώ συνήθως δεν σε διαβάζω. Σχόλια που υπερβαίνουν τις 12 γραμμές αρνούμαι πεισματικά να διαβάσω και περιορίζομε στις επικεφαλίδες των παραγράφων, αν υπάρχουν, ή σποραδικά σε κάποιες προτάσεις, και μετά τα προσπερνάει. Σπάνια έχουν κάτι το ιδιαίτερο να πουν, η πολύ φλυαρία βλάπτει.

Πεμ Απρ 13, 12:03:39 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Mickey & Blade Runner ειρήνη υμίν!

Είσαστε από τα πολύ εκλεκτά μέλη του club - σας αγαπούμε!

Σόρρυ που είμαι απών - έκτακτοι λόγοι.

Καληνύχτα!

Πεμ Απρ 13, 12:07:08 πμ 2006  
glenn said...

Κι έτσι φτάνουμε σιγά σιγά στο δομικό πρόβλημα του μπλόγκ. Είχε γίνει ήδη ορατό από βδομάδες και τώρα γίνεται πλέον προφανές.

Πεμ Απρ 13, 12:10:54 πμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

The length of a film should be directly related to the endurance of the human bladder. - Alfred Hitchcock

Have you ever taken a serious political stand on anything? Yeah. Sure. For twenty-four hours once I refused to eat grapes. - Woodey Allen, Sleeper

You know, you haven't stopped talking since I came here? You must have been vaccinated with a phonograph needle. - Groucho, Duck Soup

Old age. It's the only disease, Mr. Thompson, that you don't look forward to being cured of. - Bernstein (Everett Sloane), Citizen Kane

Good morning! And in case I don't see you: good afternoon, good evening and good night. - Jim Carrey, The Trueman Show

Πεμ Απρ 13, 12:16:41 πμ 2006  
kahri said...

@cyrusgeo

Γι' αυτό έβαλα το "Αν".
Προφανώς δεν μίλησα προσωπικά.
Δεν συνεχίζω την κουβέντα περί τι είναι σινεμά γιατί καταντάει παιχνίδι με τις λέξεις χωρίς ουσία.

Η αλαζονεία με ενοχλεί και μένα στους ανθρώπους αλλά δεν έχει σχέση με το έργο ενός καλλιτέχνη. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν αξίζει η ποίηση του Μαγιακόφσκι (ή, γιατί όχι, και ο ίδιος σαν άνθρωπος) επειδή υπήρξε αλαζών;

BTW, δεν είμαι κανένας φανατικός φαν του Τεό ούτε με ενδιαφέρει να πείσω για την αξία του. Με ενοχλούν απλώς τα στερεότυπα και οι εύκολοι αφορισμοί.

Πεμ Απρ 13, 12:17:54 πμ 2006  
maika said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Απρ 13, 12:31:24 πμ 2006  
apousia said...

@querrero
Ο τόπος αν μου επιτρέπετε,ακόμα κι αν είναι'' ο τόπος που το θαύμα λειτουργεί ακόμη'',στην προκειμένη περίπτωση η Κύπρος,δεν υφίσταται χωρίς τους ανθρώπους του.
Ο ήλιος και το φως,ζωογόνα και σημαντικότατα,κάποτε είναι ''λίγα'' στο να εκμηδενίσουν τον πόνο των ανθρώπων.
Να τον αμβλύνουν,εν καιρώ,ίσως...
Ο Ξανθόπουλος φαντάζομαι,''μπήκε'' στη φράση σας για να δέσει με το post...

Πεμ Απρ 13, 12:39:25 πμ 2006  
harry reloaded said...

Οποιος πηγαινει στιο Βιλλατζ για φλερταρισμα ειναι λουζερ,σε καθε ηλικια. Για τους νεους,χαθηκαν τα σχολεια,οι σχολες,τα παρτυ,το καλοκαιρι ? Για τους γέρους (40+) χαθηκε η δικτυωση τους στη κοινωνια ,οι γνωριμιες & η εμπειρια τους ? Παω Μωλλ μονο μεσημεροαπογευματα για να' χω ανεση στην αιθουσα. Καθολου δεν με συγκινει να συνβλεπω μια ταινια με ξενους. Το μονο χρησιμο συμπερασμα απο το συγχρωτισμο ειναι το πόσο ευκολα γελουν...οι αλλοι. Οσο για τους φορεις κομπλεξισμου,παλια λεγαμε σπανε καρυδια,τωρα θα λεμε μπλογκαρουν σεντονια.

Πεμ Απρ 13, 12:39:42 πμ 2006  
maika said...

Μπορεί να μην έγινε και πολλή κουβέντα για το Πάθος στο Σινεμά,πάντως Πάθος στα σημερινά σχόλια ρέει άφθονο!!

Πεμ Απρ 13, 12:47:06 πμ 2006  
carder said...

Nicole Kidman
"Dogville"
Nicole Kidman
"Dogville"
Nicole Kidman
"Dogville"
Nicole Kidman
"Dogville"

θα επανέλθω...

Πεμ Απρ 13, 12:51:34 πμ 2006  
glenn said...

@Μίκυ: Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Σου είπα κάτι πιο πάνω (απευθυνόμενος σε σένα προσωπικά) αλλά δεν το πρόσεξες.

Πεμ Απρ 13, 12:53:32 πμ 2006  
Cyber-Dust said...

Μπορείς να νοικιάσεις μία ορχήστρα και να χορέψεις στο σαλόνι σου, το κάνεις? Όχι ο σωστός άνθρωπος δεν το κάνει και νοιώθει γελοίος, μόνον λούζερ θα το κάνουν. Το ίδιο δεν λέει να είσαι μαγκούφης στο υπόγειο σου με τα home cinema, όσο και ακριβά να είναι και τελευταίας τεχνολογίας. Δεν χρειάζεται να’ ναι γνώριμοι σου οι άλλοι στην αίθουσα, η αίσθηση της παρουσίας τους και μόνον σε ανεβάζει.

Πεμ Απρ 13, 12:55:28 πμ 2006  
harry reloaded said...

Αντε να ζ-μπρωξουμε για 400αρα...Το μπλογκ λοιπον ειναι σαν το μικροκοσμο του Καραγκιοζη...Υπαρχει ο Βεζυρης,οι τσατσοι-αυλοκολακες-αγιογραφοι-εξαπτερυγα,κανει μπαμ αυτος που θελει να γινει χαλιφης-στη-θεση-του-χαλιφη,οι θεραπαινιδες-εταιρες (πλατωνικες),οι rogue agents,οι ισχυροι που κρατουν χαρακτηρα & δεν γινονται μαιντανοι,οι γελωτοποιοι του βασιλια,οι σταχτοπουτες που κλεβουν τη παρσταση, οι περαστικοι που βριζουν & φευγουν,η σιωπηρη πλειοψηφια. Μπλογκι ιλ παραντιζο...

Πεμ Απρ 13, 01:01:09 πμ 2006  
glenn said...

Είπες harry: "οι ισχυροι που κρατουν χαρακτηρα & δεν γινονται μαιντανοι"

Προφανώς σε αυτή τη θέση φαντασιώνεσαι στον εαυτό σου! Κατά τα άλλα καλά τα είπες. Τώρα τρώγομαι να ρωτήσω... αλλά υποθέτω πως καλύτερα είναι να μην το κάνω.

Πεμ Απρ 13, 01:04:56 πμ 2006  
maika said...

Επ! εδώ ήρθαμε,πάμε να φύγουμε!!

Πεμ Απρ 13, 01:09:28 πμ 2006  
harry reloaded said...

Βγαλαμε τη 400αρα,παμε για υπνο.

Πεμ Απρ 13, 01:15:55 πμ 2006  
Non Private Life said...

Αλήθεια, Ομοελληνάρες, έτσι και γινόταν ποτέ το Μέγα της Ιστορίας Λάθος κι επέστρεφαν στην τάξη (όπου ακούς τάξη μυρίζει ανθρώπινο κρέας ) του ιερού (;) τόπου (περιφερειακός Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη γωνία ) όπου ανήκουν The Parthenon Marbles ποιός θα εκπροσωπούσε σήμερα ρε πατριώτες το Μέγα Ήθος της Εποχής της Τάξης και θα τα έπαιρνε ευλαβικά στα χέρια;

Α. Άννα Βίσση
Β.Νίκος Χατζηνικολάου
Γ.Γιώργος Βουλγαράκης
Δ. Κώστας Γεωργουσόπουλος
Ε. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος

Στείλτε τη σωστή απάντηση στο info@parliament.gr και κερδίστε κι εσείς μια θέση στο επόμενο euroψηφοδέλτιο του κόμματος που ψηφίζετε

Μπορείς τώρα να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα και να γίνεις κι εσύ το επόμενο Greek Idol

GREECE LEAVE THE MYTH

Πεμ Απρ 13, 01:17:34 πμ 2006  
harry reloaded said...

Τα μαρμαρα πρεπει να ονομαζονται Ελγινεια,απο τον αγγλο Ελγιν που τα διεσωσε,ιδιως την Καρυατιδα,απο τη φθορα που επεφερε στην ακροπολη η ελλειψη φροντιδας απο τους αθηναιους,αλβανους γιδοβοσκους που εποικισαν τη περιοχη τον 17ο αιωνα.

Πεμ Απρ 13, 01:36:05 πμ 2006  
cyrusgeo said...

@kahri:

Συμφωνώ ότι το έργο πρέπει να κρίνεται ξέχωρα από τον καλλιτέχνη. Το πρόβλημα είναι ότι η αλαζονεία του Τεό είναι εμφανέστατη και στο έργο του.

Κι εμένα με ενοχλούν τα στερεότυπα και οι εύκολοι αφορισμοί. Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι;

Πεμ Απρ 13, 01:37:34 πμ 2006  
glenn said...

Προφανώς κάποιοι πρέπει να είναι 300+ χρονών για να μιλάνε με τέτοια βεβαιότητα.

Πεμ Απρ 13, 01:41:16 πμ 2006  
Artanis said...

Δεν αντέχω το τέλος της Casablanca. Μου ραγίζει η καρδιά. Αλλά το βλέπω και το ξαναβλέπω και το ξαναβλέπω. Όπως και το "Όσα παίρνει ο άνεμος". Συνεχείς επαναλήψεις, μήπως τυχόν ξεχάσαμε κανένα διάλογο. Μήπως και μας ξέφυγε κάποιο βλέμμα από τα πιό εκφραστικά πράσινα, γατίσια, μάτια του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η Βίβιαν Λι έδωσε τα παπούτσια στον Ολιβιέ με την ερμηνεία της.
Η αμαρτία μου: Δεν έχω δει τη Gilda. Επανορθώνω και μετανοώ, λείαν συντόμως. Πήραμε το DVD σήμερα.

@aphrodite
Η ατάκα που άξιζε από το Matrix:
"There is no spoon"

@querrero
Απ' ό,τι διάβασα, δε σας χαρακτήρισε κανείς, για ό,τι γράφετε, από την ανορθογραφία σας ή από την έλλειψη τονισμού στα κείμενά σας. Θα μπορούσε να γίνει, αλλά θα ήταν ακαλαίσθητο και κακοήθεια. Όπως και το δικό σας σχόλιο για την αξιότιμη paragrafo.
Νομίζω ότι η συγγνώμη λύνει πολλά προβλήματα στη ζωή μας.

@blade runner &
@mickey
There is no spoon.

Πεμ Απρ 13, 01:41:59 πμ 2006  
blade runner said...

@mickey

στο θέμα της προσωπικής σου κόντρας με αυτόν που εννοείς, δεν συμμετέχω, είναι δικό σας θέμα και ούτε καν το είχα αντιληφθεί, γιατί η δική μου παρουσία στο blog είναι πιο αποσπασματική και πιο αραιή από τη δική σου. Σήμερα ήμουν άρρωστη, στο σπίτι, γι' αυτό είχα τη δυνατότητα και το χρόνο να παρακολουθήσω όλα τα posts και τη συζήτηση από κοντά.

Την Πανσέληνο την ανέφερα γιατί ακόμη κι αν δεν πιστεύεις στην ενέργειά της, έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και το θυμικό. Αύριο γίνεται και μετά από 2 εκλείψεις είναι και λίγο βαριά, οπότε δεν το βρίσκω διόλου απίθανο να σε επηρεάζει, σε συνδυασμό με διάφορα άλλα αρνητικά που έχω καταλάβει ότι σου συμβαίνουν, και να σε κάνει λίγο πιο επιθετικό.

Να σου πω ποιο είναι το ατόπημά σου σήμερα; Οτι το πήρες πολύ προσωπικά, τουλάχιστον μαζί μου. Ο διάλογος εδώ γίνεται για τη χάρη του διαλόγου, δεν νομίζω πως έχει κανείς κατά νου τίποτε άλλο, και αν έχει, κακώς το έχει.

Κι αυτό αφορά όλους όσοι γράφουμε εδώ. Μεταξύ μας δεν θα συναντηθούμε ποτέ οι περισσότεροι από μας, αυτό είναι το πιθανότερο, εκτός αν ορισμένοι γνωριζόμασταν ήδη. Αν κάναμε αυτό το διάλογο περί της Νικόλ Κίντμαν απόψε, σ'ένα μπαρ και έβλεπε ο ένας τις εκφράσεις του άλλου, σίγουρα δεν θα είχε τέτοια κατάληξη η διαφωνία μας, αλλά το θέμα θα ήταν ηπιότερο.

Λοιπόν, μια και δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή, ας είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί όταν αποφασίζουμε να παρεξηγηθούμε με κάτι που βλέπουμε γραμμένο. Γιατί ο άλλος μπορεί να το γράφει αυθόρμητα και, πλέον, μετά από τόσο καιρό, χωρίς καν να το φιλτράρει "ώστε να μην προσβάλλει", γιατί μεταξύ ορισμένων από μας υπάρχει μια οικειότητα. Κατά συνέπεια, διαβάζουμε και γράφουμε πράγματα που χωρίς τη συνδρομή της αληθινής επαφής, μπορούν ανά περιπτώσεις να αποτελέσουν μια μικρή λεκτική βόμβα!

Λόγω της δουλειάς μου και λόγω της επαφής πολύ αγαπημένων μου προσώπων με το χώρο του θεάματος, εδώ και στο εξωτερικό, έχω αποκτήσει έναν κυνισμό σε σχέση με τα είδωλά του, που ίσως να μην αντιλαμβάνεσαι. Στο σχόλιο που έκανα για το μικρό στήθος της Κίντμαν εξέταζα την Κίντμαν ως προϊόν του Ηollywood, όχι ως άνθρωπο, τον άνθρωπο δεν τον ξέρω, αν και ξέρω πράγματα γι' αυτήν, από επαγγελματίες που έχουν δουλέψει μαζί της. Μπορεί αυτό να σου ακούγεται κυνικό, αλλά όσοι πηγαίνουν στα ... κόκκινα χαλιά και στήνονται με τις πανάκριβες τουαλέτες και τα πανάκριβα πέδιλα μπροστά στους παπαράτσι, ως προϊόν πλασάρουν τον εαυτό τους εκείνη τη στιγμή και ως προϊόν απαιτούν να το εκλάβεις κι εσύ. Γιατί από αυτήν ακριβώς τη σχέση προκύπτει και το υψηλό κασέ τους. Οταν η κάθε ηθοποιός κάνει lifting για να πετάξει από πάνω της τα σημάδια του χρόνου, και στήνεται μπροστά στα φλας, έχοντας δηλώσει από πριν στα media μέσω του pr person της ότι φοράει Valentino ή Vera Wang, εγώ φταίω που προσέχω ότι έχει μικρό στήθος, ιδίως μάλιστα όταν θεωρώ βασικό συστατικό για την εικόνα μιας ντίβας στην εποχή μας τα σωματικά της προσόντα;

Δηλαδή, αν έλεγα για την Μπελούτσι ότι έχει πλούσιο στήθος, θα σε πείραζε;

Εντύπωση μου κάνει ειλικρινά.

Τέλος πάντων, κατάλαβα όλα όσα είπες και σου απάντησα με επιχειρήματα. Το ότι δεν συμφωνήσαμε δεν το βρήκα επαρκή λόγο για το ύφος του post που μετά απέσυρες. Δυστυχώς όμως πρόλαβα και το διάβασα και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι μου (είχα και δέκατα νωρίτερα, καταλαβαίνεις...).

Και συμφωνώ με αυτά που είπες στο τέλος, εννοείται πως δεν κρίνουμε κάποιον από μία ατυχή στιγμή, αυτό ακριβώς σου έγραψα κι εγώ... Γιατί δεν θυμάμαι να ξεκίνησα εγώ καμία κόντρα, μάλλον το αντίθετο, καλέ μου Mickey.

Εννοείται πως περιμένω να λες τη γνώμη σου κι εγώ όμως θέλω να λέω τη δική μου, χωρίς αυτό να δημιουργεί οξύ πρόβλημα, γιατί στην τελική δεν λύνουμε και το Κυπριακό.

Τέλος, έχω μάθει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους, δεν είμαι ιδιαίτερα ρομαντική, ιδίως με τον κόσμο του θεάματος, που από μύθο καλά πάει, από ουσία όμως... Κατά συνέπεια, αυτό που σ'εσένα μπορεί ενδεχομένως να φάνηκε φτηνής αισθητικής σχόλιο, για μένα είναι η άποψή μου, ακριβώς όπως έχει. Κι αυτό δεν το λέω για ανώδυνα θέματα όπως το σημερινό, αλλά για άλλα, πιο σημαντικά που ίσως προκύψουν στο μέλλον.

Καλή ξεκούραση, καλά ξεμπερδέματα και επιτέλους, cheer up, όλα θα πάνε καλύτερα, μην ανησυχείς, πάντα έτσι γίνεται στο τέλος.

Πεμ Απρ 13, 01:42:53 πμ 2006  
kahri said...

@cyrusgeo
αλαζονεία στις ταινίες:Εγώ δεν τη βλέπω (τουλάχιστο στις παλιές).
στερεότυπα: π.χ. ο καθένας πετάει τα περί ύπνου χωρίς να έχει μπει καν στον κόπο. Προφανώς δεν τα καταλογίζω σε σένα που από άλλα comments φαίνεται ότι έχεις να πεις. Για το ότι αυτά πετάγονται και πιο αβασάνιστα μπήκα στον κόπο του διαλόγου. Αν ήθελα απλώς να υπερασπιστώ κάποιον σκηνοθέτη εδώ ακούσαμε για τις "μαλακίες του Lars Von Trier [που τον] θεωρώ απαράδεκτο...κάκιστο μελόψευτοκουλτούρα για να κοροιδεύει τους αδαείς".
Έχω και έχω ακούσει, αλλά εδώ νίπτω τας χείρας μου.
Και μη χειρότερα!!!

Πεμ Απρ 13, 01:58:15 πμ 2006  
blade runner said...

@προς όλους τους υπόλοιπους

δεν συνηθίζω να συμμετέχω τόσο πολύ στο blog. Συνήθως, κάνω 2-3 σχόλια, διαβάζω τα σχόλια των άλλων και αποχωρώ.

Σήμερα είχα λίγο πυρετάκι και κάθησα στο σπίτι. Εξού και ο βομβαρδισμός.

Μια συμβουλή προς όσους εκνευρίζονται με τα μεγάλα post, ή τα πολλαπλά σχόλια και ανταπαντήσεις μεταξύ συγκεκριμένων συμμετεχόντων, πάνω σε διάφορα ζητήματα (σήμερα ήμουν ανοιχτά εγώ κι ο Mickey, αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι και πάει λέγοντας): Το blog του Νίκου Δήμου έχει πάρει - ευτυχώς ή δυστυχώς - χαρακτήρα και chat room. Είναι φυσικό και επόμενο όταν συγκεκριμένα άτομα συνομιλούν μεταξύ τους, έστω κι έτσι, επί καθημερινής βάσεως.

Μπορείτε απλώς να μην διαβάζετε αυτά τα σχόλια, όπως θα έκανα ή κάνω εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος, εκτός αν έχει άπειρο χρόνο στη διάθεσή του, να διαβάζει όλα τα σχόλια ή να συμφωνεί με όλα τα σχόλια. Ούτε φίλοι είμαστε, αυτό που συμβαίνει συντελείται σε ένα φασματικό πεδίο, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Απολογούμαι για τα μεγάλα σε μήκος αποψινά μου σχόλια, δεν το συνηθίζω, αλλά το θέμα έχρηζε εξηγήσεων.

Καλή σας νύχτα και καλή συνέχεια

Πεμ Απρ 13, 02:06:51 πμ 2006  
cyrusgeo said...

@kahri:

Συμφωνώ για τις παλιές. Δεν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο για τον "Θίασο", π.χ.

Υπερβολές πάντοτε θα λέγονται, μη δίνεις τόση σημασία.

Καληνύχτα.

Πεμ Απρ 13, 02:22:14 πμ 2006  
x-watcher said...

Απολογούμαι. Δεν θα μου άρεσε ένα politically correct, ή "clean", ή ακαδημαϊκό blog. Η δυνατότητα της αμφίδρομης επικοινωνίας και της συν-διαμόρφωσης του περιεχομένου των σχολίων με ώθησε να γράψω τα περί "προσωπικών" κλπ. Αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα το "φιλτράρισμα" των σχολίων, ή ακόμη χειρότερα την αποξένωση οποιουδήποτε, τότε έκανα σοβαρό λάθος. Η blade runner έχει δίκιο, δεν είναι υποχρεωτικό το διάβασμα όλων των σχολίων.

Για την "Amelie" ξεκίνησα να γράψω και το αντίθετό της δηλ. το "Irreversible", και αλλού κατέληξα...

Πεμ Απρ 13, 02:34:57 πμ 2006  
somebody said...

Είχα γελάσει πριν από χρόνια που όταν βγήκε το πρότυπο συμπίεσης dvd στην αγορά είχα ακούσει το εξής:
Ωραία, οπότε οι ταινίες του Αγγελόπουλου θα χωράνε πλέον σε μία ..δισκέτα :)

Λίγες από τις ταινίες που σε κάνουν να σκεφτείς. Πέρα από ντίβες και ντιβάνια! :)
Σορυ που είμαι λίγο εκτός πάντως.

1) Gattaca
2) Green Mile
3) At first sight
4) Secret Garden
5) Instict
6) Bigfish
7) Groundhog Day
8) Mirka
9) Never Ending Story
Αυτές, και ήδη 'διαμαρτύρονται' και πολλές άλλες εξαίρετες.

Και αμαν με το απαράδεκτο dancer in the dark, ας του μάθει κάποιος πως να κρατάει την κάμερα! Δεν γίνεσαι ...κουλτούρης και κάπως με το να μην τηρείς κάποιους στοιχειώδεις κανόνες κινηματογραφίας. Ζαλίστηκα, κοίταζα μόνον για τους υπότιτλους.

Πεμ Απρ 13, 03:14:08 πμ 2006  
mickey said...

Προς όλους:
Πιστεύω πως αν είχαμε επικοινωνία και εκτός μπλογκόσφαιρας μέσω email ή chat (τουλάχιστον με όσους αισθανόμαστε "οικειότητα"), κάθε παρεξήγηση θα λυνόταν εν τη γενέσει της ή έστω θα μετριαζόταν. Το email μου είναι στη διάθεση όλων από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα στον blogger. Αν βαριέστε να κάνετε κλικ στο nick μου για να το δείτε, είναι mickeyblog@yahoo.com. Με αυτό το acoount μπορεί και να γίνει chat μέσω Yahoo Messenger, για όποιον ενδιαφέρεται.

@blade runner
Μόνο αν επικοινωνήσουμε με άλλο τρόπο, θα μπορέσει να λυθεί αυτή η παρεξήγηση - πιστεύω πως ακόμα δεν έχουν γίνει κατανοητά κάποια πράγματα. Δυστυχώς δεν έχω τις ψυχικές δυνάμεις να γράψω και άλλα για το θέμα. Όπως λες, με μια συζήτηση σε ένα μπαρ, το θέμα θα είχε κλείσει σύντομα και ανώδυνα. Εδώ μου έφαγε ώρες, παρεξηγηθήκαμε άσχημα και έχασα και τη βραδινή έξοδο που είχα κανονίσει - ούτε και να κοιμηθώ μπορώ φυσικά μετά από όλα αυτα :(

Η εκτίμησή μου παραμένει ως είχε. Φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι είσαι πρώτη στα links των θηλυκών bloggers που ανάρτησα πριν μερικές μέρες στο blog μου (ίσως να μην το έχεις επισκεφθεί εδώ και καιρό).

Ζητώ και πάλι συγγνώμη που σε στεναχώρησα και εύχομαι να ξεπεράσεις το πρόβλημα της υγείας σου σύντομα.

Καληνύχτα κι από μένα!

Πεμ Απρ 13, 03:54:29 πμ 2006  
Viennezos said...

Κανένας δεν αναφέρει τον Έρικ Ρομέρ (Eric Rohmer) και τον Μίχαελ Χάνεκε (Μichael Haneke);

Δύο κορυφαίοι σκηνοθέτες κατά τη γνώμη μου, σε δύο τελείως διαφορετικά είδη ταινιών βέβαια.

Πεμ Απρ 13, 04:29:14 πμ 2006  
castolidefkis said...

Μπράβο blade runner, πες τα για την Κιντμαν, αμάν πια, νισάφι...

Πεμ Απρ 13, 06:50:49 πμ 2006  
gargoyle said...

Μια και η συζήτηση γενικά περί κινηματογράφου, να προσθέσω πόσο καταπληκτικές ήταν οι εικόνες στις ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού: εργατικές κατοικίες στο Mama Roma, χωματόδρομοι, λάσπες και παλιά αυτοκίνητα στο La Strada, ξεπεσμένες επαύλεις στο Salo κ.λπ.

Πεμ Απρ 13, 07:14:52 πμ 2006  
gargoyle said...

Harry reloaded: Έχεις χαρακτηρίσει losers όσους πάνε cinema το βράδυ, ευνούχους όσους είναι ενάντια στην οπλοκατοχή/-χρησία, σύγχρονο Παρθενώνα το Mall, σωτήρα τον Έλγιν και ισχυρό χαρακτήρα τον εαυτό σου.
Σου αφιερώνω τα τελευταία λόγια του Νέρωνα, που λίγο πριν πεθάνει είπε:
Qualis artifex pereo – What an artist the world loses in me.
Και εις ανώτερα.

Πεμ Απρ 13, 07:16:06 πμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Απορώ πώς σε αυτό το ποστ δεν έγινε καμία αναφορά στην αγαπημένη ταινία του guru μας, το dead poets society.

H ταινία δεν του άρεσε μόνο για την καλλιτεχνική της αρτιότητα αλλά και για τις πρωτότυπες μεθόδους διδασκαλίες που λάνσαρε ο Robin Williams. Έχει γράψει παιάνες για αυτό το έργο στη δεκαετία του 90 (δε θυμάμαι όμως σε ποιο βιβλίο).

Oh Captain, my Captain!

(με αυτό μου το comment κινδυνεύω να φάω ηλεκτρονικές φάπες από τον οικοδεσπότη αλλά δεν πειράζει. Έχω μεγάλη περιέργεια να μάθω αν εξακολουθεί και κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα να …λατρεύει τον κύκλο των χαμένων ποιητών. Το συγκεκριμένο φιλμ πάντως είχε πολύ μεγάλη απήχηση στον πιπινόκοσμο της δεκαετίας του 90)

Πεμ Απρ 13, 07:36:13 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Η κριτική μου για τους Χαμένους Ποιητές (δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή το 1990). Σόρρυ για το σεντόνι αλλά έχει ενδιαφέρον.

No, Captain!

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ μας συντάραξε τόσο πολύ ένα κινηματογραφικό έργο;
Τι ήταν αυτό που έκανε τον "Κύκλο των Χαμένων Ποιητών" να
απασχολήσει τόσο το κοινό και τον Tύπο σ'αυτήν ειδικά την
χώρα;

Παρακολούθησα από τους πρώτους την ταινία - την ιστορία ενός
αντικομφορμιστή καθηγητή που προσπαθεί να μεταδόσει στους
μαθητές του μιά άλλη όψη της ζωής. (Θα την είδατε!) Μου φάνηκε
κατασκευασμένη, υπερβολική και αφελής. Σίγουρα η ελευθερία της
σκέψης δεν διδάσκεται με πηδήματα επάνω στην έδρα - και
κανένας γνήσιος πνευματικός άνθρωπος δεν θα διέτασσε το
σκίσιμο ενός βιβλίου, έστω κι αν διαφωνούσε με αυτό. 'Οσο γιά
το δεύτερο μέρος του φιλμ - την ιστορία του ταλαντούχου γιού
και του στυγνού πατέρα - έμοιαζε μελό σενάριο γιά φωτορομάντζο.

Φυσικά το έργο ήταν καλοπαιγμένο και καλοστημένο, σαν τέλειο
εμπορικό προϊόν του Χόλλυγουντ. (Δεν αμφιβάλλω πως θα του
δοθούν και μερικά 'Οσκαρ). Αλλά το ερώτημα παραμένει: γιατί το
σχολικό αυτό μελόδραμα εντυπωσίασε τόσο το Πανελλήνιον; Διότι,
απ'όσο ξέρω, πουθενά, σε καμμιά άλλη χώρα δεν προκάλεσε
τέτοιες μαζικές αντιδράσεις.


ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΕ Η ΠΟΙΗΣΗ; Εδώ, στην χώρα των ποιητών; Λέτε,
με ζώντα τον Ελύτη, να θαμπωθήκαμε από τον Whitman;

Μα το έργο δεν αφορούσε, έτσι κι αλλιώς, την πραγματική ποίηση
- όπως δεν είχε σχέση με την πραγματική ζωή. Αφορούσε την
ποίηση και τους ποιητές όπως τους φαντάζονται οι μικροαστοί.
Εκκεντρικούς, ανορθόδοξους, βυρωνικούς, "καταραμένους". (Πόσο
θα τους απογοήτευαν οι πραγματικά μεγάλοι!)


ΜΗΠΩΣ, ΤΟΤΕ, αυτό που εντυπωσίασε ήταν η εκπαιδευτική
ανορθοδοξία; Στη χώρα της τυποποιημένης στεγνής εκμάθησης,
ένας αέρας μορφωτικής ελευθερίας;

'Ισως. Παρ'όλο που το (ατελέστατο) εκπαιδευτικό μας σύστημα
αφήνει συχνά - ακριβώς επειδή είναι ατελές - αρκετά περιθώρια
ελευθερίας. Οι περισσότεροι, άλλωστε, πρέπει να ζήσαμε στα
σχολικά θρανία κάποια περίπτωση καθηγητή Κήτινγκ. Που, χωρίς
σκισίματα βιβλίων και παρόμοιες υπερβολές, ξέφευγε από το
πρόγραμμα και πλησίαζε την ουσία.

Αν το έργο αφορούσε αυτή την περίπτωση - του ενός, του
ξεχωριστού, του πραγματικού Δάσκαλου - θα ήταν ένα πολύ
αξιόλογο έργο. 'Ομως το θέμα τσακίστηκε από την υπερβολή. Ο
καθηγητής ήταν ΠΟΛΥ τολμηρός και ΠΟΛΥ ανορθόδοξος
(επιδεικτικά!), το σχολείο ηταν ΠΟΛΥ αυστηρό, ο νεαρός
πρωταγωνιστής ΠΟΛΥ ευαίσθητος και ο πατέρας του ΠΟΛΥ σκληρός.
Εξ ου, στο τέλος, αίματα και δάκρυα.


ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ πραγματικούς Δασκάλους - από αυτούς
που ανοίγουν την ψυχή των παιδιών, από αυτούς που πράγματι
αντιστέκονται στις συμβάσεις και τις δουλείες της καθημερινής
ζωής, ξέρουν πως η διδαχή τους γίνεται με άλλον τρόπο. 'Οχι με
πηδήματα στην έδρα, ούτε με κοινοτοπίες: "να ρουφήξουμε την
ζωή ως το μεδούλι", ή με προσωπολατρείες: "my captain..." κλπ.
(Τι του έφταιγε, του σεναριογράφου, ο Αβραάμ Λίκολν; Γιατί σ'
αυτόν, νεκρόν, απευθυνόταν το ποίημα...)

Αλλά ίσως η εξήγηση γιά την ιδιαίτερη ελληνική επιτυχία της
ταινίας, να βρίσκεται ακριβώς στην υπερβολή και στον
μελοδραματισμό της.

Εξηγώ: είμαστε κοινωνία μελοδραματική, κοινωνία του θεάματος
και της υπερβολής. Δεν θα μας εντυπωσίαζε ποτέ ένας
πραγματικός ποιητής. (Μόνον όσοι παίζουν ρόλους ποιητών). Δεν
θα μας γέμιζε το μάτι ένας αυθεντικός δάσκαλος, διότι δεν
έχουμε κριτήρια γιά την πνευματικότητα. Δεν θα μας έλεγε
τίποτα το σιγανό, εσωστρεφές μουρμούρισμα του Δημήτρη Πικιώνη
- κι ας ήταν μέγας οδηγός ψυχών.

Εμείς θέλουμε show. Ο δάσκαλος - και οι μαθητές - να πηδάνε
σαν κανγκουρώ. Θέλουμε συνομωσίες - σπηλιές και μυστικές
συναντήσεις. Θέλουμε δραματικά γεγονότα, απολύσεις,
αυτοκτονίες, που γεμίζουν πρωτοσέλιδα. Θέλουμε - όπως στο
φαγητό - να χορταίνουμε μέχρι σκασμού. Απαιτούμε την
πραγματικότητα δύο νούμερα πιό μεγάλη, γιά να την καταλάβουμε!


ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Θα ψηφίζαμε ποτέ έναν
άνθρωπο σεμνό και αθόρυβο γιά να διαχειριστεί τις τύχες μας;
Που θα κυκλοφορούσε ανώνυμος στον δρόμο, όπως ο πρόεδρος των
Ελβετών; (Τον είδαν προχθές να παρκάρει μόνος του - και να
ρίχνει νόμισμα στο παρκόμετρο!)

'Οχι! Εμείς θέλουμε τον δάσκαλο να πηδάει στα τραπέζια και τον
πολιτικό ν'αστράφτει στα μπαλκόνια! Θέλουμε φιγούρα,
χειρονομία, μπαλαφάρα! Θέλουμε ρητορική, μεγαλοπρέπεια και
φανφάρα!

Και η ουσία; Αυτή, συνήθως, βρίσκεται στην άλλη όχθη: της
περισυλλογής, της ενδοσκόπησης, της σιωπής. Ακόμα και η ουσία
της πράξης. 'Οποιος νομίζει πως οι δραστήριοι άνθρωποι είναι
θορυβώδεις, δεν έχει γνωρίσει μεγάλους επιχειρηματίες,
δημιουργούς, φιλάνθρωπους ή πολιτικούς.

Εμείς όμως - πάντα - θέαμα και μελόδραμα και ρητορεία.
Αναρωτιέμαι: πόσοι από αυτούς που συγκλονίστηκαν από τους
"Χαμένους Ποιητές" διάβασαν ποίηση τις επόμενες μέρες;

Πεμ Απρ 13, 08:21:53 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Blade Runner & Mickey

Αντί σε μπαράκι, σας καλώ ένα βράδυ στο σπίτι μου να δούμε μία ταινία (όχι της Νικόλ).

Πεμ Απρ 13, 08:24:42 πμ 2006  
paragrafos said...

Διαβάζω, διαβάζω και τελειωμό δεν εχουνε τα σχόλια!

Καλημέρα σας!

Πεμ Απρ 13, 09:54:00 πμ 2006  
paragrafos said...

Απόσπασμα από άρθρο του οικοδεσπότη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
--------------------


Οι κουλτουροσνόμπ

Tους βαρέθηκα!

(...)
Ένα βουνό κλισέ και στερεότυπα μαζεύει κανείς κάθε μέρα από εφημερίδες, περιοδικά και έντυπα. Μαζί με τα παλιότερα σλόγκαν (μαζοποίηση, αλλοτρίωση, κλπ.) μπορεί να γεμίσουν ένα τόμο συνθήματα - με μηδενικό πνευματικό βάρος.

(...)
Οι φωνές των κουλτουροπεσιμιστών ακούγονται σαν τις υστερικές κραυγές (...)
(Αχ! εκείνη η απόλυτη σιγουριά του Φώτου Πολίτη, ότι ο κινηματογράφος δεν είναι τέχνη).(...)

Πεμ Απρ 13, 10:17:35 πμ 2006  
apousia said...

Την κριτική αυτή δεν την είχα διαβάσει,την ταινία την είδα από τους πρώτους,ήμουν στην τρίτη Λυκείου και είχα-ίσως με βάση την ψυχολογία του όχλου-ενθουσιαστεί.
Την είδα πολλά χρόνια μετά,και την ''σμίκρυνα'' μα ομολογώ όχι στον βαθμό που το κάνει η κριτική σας.
Πράγματι,είναι έτσι ακριβώς.
Και η επιβεβαίωση,δεν είναι άλλη από την ερώτηση με την οποία κλείνετε το ''άρθρο''.

Πεμ Απρ 13, 11:33:56 πμ 2006  
blade runner said...

@ΝΔ & Μickey

Σε ό,τι αφορά την πρότασή σας, όποτε θέλετε. Ειλικρινά και με χαρά μου.

@mickey

Λυπάμαι που έχασες την έξοδό σου. Δεν ήθελα να φτάσει μέχρι εκεί το θέμα αυτό. Νομίζω όμως ότι τώρα μάλλον έχει πλέον λυθεί, έτσι; Επίσης, με την πρώτη ευκαιρία, ίσως και σήμερα, θα σου γράψω στο e-mail σου, για τα απομεινάρια αυτής της χαζοδιένεξης.

Πεμ Απρ 13, 11:58:33 πμ 2006  
blade runner said...

@N.Δ.

Τώρα που συνειδητοποιώ τι πρόσκληση μας κάνατε, αν φυσικά το εννοείτε και δεν μας κάνετε πλάκα, για να διασκεδάσετε λίγο και το ολίγον τι βαρύ κλίμα μεταξύ ημών,νιώθω έκπληξη! Για άλλη μια φορά με εκπλήσσετε.

Θα έχω τρομερό τρακ βεβαίως, δεν έχω ξανακάνει ποτέ κάτι παρόμοιο στη ζωή μου, αλλά η απάντηση είναι, ναι με χαρά.

Πεμ Απρ 13, 12:01:52 μμ 2006  
paragrafos said...

Τέτοιες διαφωνίες σε έντονη αλλά πολιτσιμένη ατμόσφαιρα και με ζηλευτό χάπι έντ, διδάσκουν σε όλους μας ήθος και δείχνουν το... δρόμο για τα Κιούρκα!

Με αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Απρ 13, 12:24:14 μμ 2006  
the resident said...

Εμείς οι υπόλοιποι, να δούμε τουλάχιστον φωτογραφίες απ την συνάντηση.

Πεμ Απρ 13, 01:23:37 μμ 2006  
paragrafos said...

Κάτι είναι κι αυτό!

Πεμ Απρ 13, 01:25:41 μμ 2006  
mickey said...

Καλημέρα σε όλους!

Ξύπνησα πριν από λίγο από έναν μάλλον κακό, αλλά απαραίτητο ύπνο και μετά από αυτό που διάβασα στο πρωινό σχόλιο του οικοδεσπότη, νομίζω πως ακόμα ...ονειρεύομαι!!!

Κι εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω την πρόσκληση και βεβαίως τη δέχομαι με απέραντη χαρά - όχι τόσο φυσικά για να γνωρίσω τον οικοδεσπότη, όσο για να συναντηθώ με την πολυαγαπημένη μου blade runner και να απολαύσω το 50 τετραγωνικών hi-end home cinema! Και φυσικά, τι να την κάνω τη Νικόλ στη μεγάλη οθόνη. Προτείνω να δούμε το ...Matrix :)))

Όπως θα καταλάβατε, η διάθεσή μου ανέβηκε απότομα στα ύψη (ασανσέρ έχω γίνει) και έχω τη συνήθη όρεξη για πειράγματα! Ελπίζω να μη μας κάνει πλάκα και ο Δον Γάτος...

Υ.Γ. Πάντως ξεμύτισαν και οι πρώτοι ...ζηλιάρηδες :P

Πεμ Απρ 13, 02:05:16 μμ 2006  
the resident said...

Τυχερακια!. Θα κάνω να σου γράψω πολύ καιρό.(στείλε μου τουλάχιστον μια Φώτο της blade, και θα φανώ επιεικής).

Πεμ Απρ 13, 02:24:39 μμ 2006  
kahri said...

Κύριε Δήμου η κριτική σας για τους χαμένους ποιητές είναι εξαιρετική! Μακάρι και οι περισσότερες κριτικές των κριτικών κινηματογράφου να κινούνταν σε αυτά τα επίπεδα.

(Harry, με κατέταξες στους αυλοκόλακες ή ακομα;)

Πεμ Απρ 13, 04:01:21 μμ 2006  
carder said...

Όταν είδα την Nicole Kindman στο "Dogville" θυμήθηκα τα λόγια του Νικου Δήμου ότι κάκιστη η δημοκρατία αλλά είναι το καλύτερο σύστημα που διαθέτουμε, γιατί διορθώνεται εκ των έσω .
Η Kindman έβγαλε την ταινία μόλις είχε πάρει το Οσκαρ και έδειξε ότι είχε τους γενετήσιους αδένες να την πραγματοποιήσει( ο ατζέντης της προσπαθούσε να την αποτρέψει)
ΝΔ θα με ενδιέφερε το σχόλιο σας αν έχετε δει την ταινία.

Πεμ Απρ 13, 04:54:42 μμ 2006  
paragrafos said...

Για τον κύριο Χάρρυ:

Στις αρχές κρατούσε τσουκνίδες με συρματοπλέγματα.
Τώρα προσφέρει αγκάθια
γεμάτα... τριαντάφυλλα, όμως.

Μετά την εκτίμηση και το σεβασμό μας, κοίτα που σε λίγο θ΄ αρχίσει να κερδίζει και την αγάπη μας!

Με εκτίμηση

Παράγραφος

Πεμ Απρ 13, 04:58:00 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

carder said...
ΝΔ θα με ενδιέφερε το σχόλιο σας αν έχετε δει την ταινία.

Παρόλο που δεν συμπαθώ τις θεολογικές αλληγορίες και τον Lars von Trier - η ταινία ήταν ενδιαφέρουσα, αν και ακροβατούσε επικίνδυνα στις παρυφές του συμβολισμού. Η Κίντμαν της έδινε σώμα και αξιοπιστία.

Πεμ Απρ 13, 04:59:58 μμ 2006  
aphrodite said...

Πόοοοοοσους είπαμε χωράει το σπιτο-σινεμαδάκι σας κύριε Δήμου μας?


Ε?

Εεεεεεεε?


Διότι αν πάει έτσι, να σας έρθω με τις γ@μ%μ#ν&ς σκηνές 7 & 8- ή, μα τι λέω, με όλα αυτά που ανέφερα και να σας δείξουμε όλοι μαζί (χρειαζόμαστε πολύ κόσμο για την επανάληψη αυτής της σκηνής είναι η αλήθεια, και τα γατιά σας θα φύγουν πάνικόβλητα φοβάμαι πως) τι εστί βερύκοκκον!

glenn άσε τον Goedel κι ελα εδώ, χαμός γίνεται! Παλιοσειρές! ΚΑΛΕΕΕΕ! Πού είστε?!!!

(καλά, να μαζέψω λίγο καλούμπα, να ακούσουμε πρώτα τι θα πούνε οι πρώτοι προσκεκλημένοι, και μετά βλέπουμε... μην πάμε σε καμμιά σπηλιά Νταβέλη!)

Πεμ Απρ 13, 05:27:15 μμ 2006  
carder said...

@ΝΔ

Σας ευχαριστώ-και για το "εύρος" των αντανακλαστικών.

Πεμ Απρ 13, 07:51:50 μμ 2006  
querrero said...

Η paragrafos μου απαντησε με τον καλυτερο-κατα την ταπεινη μου γνωμη-τροπο.
Δεν την κοροιδεψα ουτε χλευαστηκα τα οσα γραφει,τα οποια παντα βρισκω μελοδραματικα και δεν ειναι του γουστου μου.
Οποτε τιθεται το διλλημα αν πρεπει να κραταω τη γνωμη μου για τον ευατο μου,ή να γραφω αυτο που πιστευω.
Συγγνωμη δεν ζηταω απο προσωπα που δεν γνωριζω προσωπικα(και στη προκειμενη περιπτωση δεν θα γνωρισω ποτε)οπως επισης δεν ζηταω συγγνωμη ανευ λογου και αιτιας.Αν η ιδια η κ.Παραγραφος θιχτηκε και επιθυμει να επανορθωσω ευχαριστως να το κανω.
Οι "δικηγοροι" γιατι θιγεστε και ξεκινατε προσωπικες επιθεσεις;
Μπορω να φανταστω μερικους λογους.
Τονους δεν βαζω ουτε οταν γραφω,η δεν ανορθογραφια μου οφειλειται στο οτι τα ελληνικα τα εμαθα-κυριως να τα γραφω-αργοτερα απο τους συνομιλικους μου-τοτε-μαθητες.
Εαν δεν σας αρεσουν τα γραφομενα μου,καντε μου μυνηση ή εναλλακτικα idite do pakao....

Πεμ Απρ 13, 08:27:20 μμ 2006  
cp said...

M aresoun oi palies tainies giati oi ithopoioi epaizan me tis atakes kai tis siopes, tis maties kai to styl. Ap tis simerines m'aresoun oses tiroun tis idies proypotheseis. Den anafero kamia giati einai polles. Alla mia siopili matia tis ntymenis me makria fousta kapelo kai gantia Lauren Bacall den synagnizetai (se talento kai kinimatografiki mageia ennoo) opoiadipote misogditi montela pou den kserei ma arthrosei tin ataka tis.To idio isxyei kai gia tous antres ithopoious ennoeitai.
Kai episis m'aresoun oi tainies opou o kakos einai eksypnos, o kalos den einai ilithios kai to telos einai sxetika pistefto i oraia plasmeno.
Kai pou exoun oraies atakes.

Πεμ Απρ 13, 09:16:38 μμ 2006  
paragrafos said...

@ querrero

Λέτε: "Οποτε τιθεται το διλλημα αν πρεπει να κραταω τη γνωμη μου για τον ευατο μου,ή να γραφω αυτο που πιστευω."

-------------

Και οι άλλοι (που τους ευχαριστώ θερμά) τι έκαναν; Αντί να κρατήσουν τη γνώμη τους (γι΄αυτά που γράψατε) για τον ευατό τους, είπαν αυτό που πίστευαν για τα λεγομενά σας όπως είπατε πριν κι εσείς αυτά που νιώθατε για τα λεγομενά μου.

Βλέπετε, και οι κρίνοντες κρίνονται (ενώ εσείς με κρίνατε δίχως να σας έχω κρίνει) εκείνοι σας έκριναν ενώ είχατε κρίνει κάποιον άλλον.

Γούστο σας και γούστο τους!

Καθαρές κουβέντες.

Με αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Απρ 13, 11:26:11 μμ 2006  
mickey said...

Τελικά στο post εκτυλίχθηκε ένα ιδιότυπο "πάθος στην οθόνη" (του υπολογιστή μας βεβαίως) με πρωταγωνιστές τη blade runner, το γνωστό ...βρωμοπόντικο, αλλά και πολλούς άλλους εκλεκτούς συναδέλφους στο cast. Το σενάριο είχε απ' όλα: Έρωτα, ρομαντισμό, υψηλά νοήματα, επικές μάχες, ένταση, συγκίνηση, αγωνία, θλίψη, χαρά και φυσικά πάνω απ' όλα την αιώνια σχέση πάθους ανάμεσα σε θηλυκό και αρσενικό. Ένα All-Time Classic θα έλεγα!

Τα σκηνικά κι ο φωτισμός δεν ξέφυγαν από τη μετριότητα, ο ήχος ήταν ανύπαρκτος, αλλά τα κοστούμια δίπλα στα nicks ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπα. Είμαι σίγουρος πως θα προταθεί για πολλές υποψηφιότητες στα επόμενα Όσκαρ, αλλά μια και η ταινία ήταν ιδιαίτερα ποιοτική, μάλλον δεν πρόκειται να πάρει κανένα :(

Άσε που δε βλέπω να κόψει παραπάνω από 500 "εισιτήρια" - ίσως όμως κερδίσει το "Χρυσό Πληκτρολόγιο" στο επερχόμενο Φεστιβάλ του Blogger!

Όσο για τις αντιδράσεις και τις κριτικές, πολλοί θεατές συνέπασχαν, άλλοι το βρήκαν κλισέ, κάποιοι ξενέρωσαν και ορισμένοι έφυγαν από την αίθουσα. Όπως πάντα όμως, ο καλός σκηνοθέτης επεφύλασσε ένα ανατρεπτικό και λίαν συγκινητικό happy end ;)

Τον ευχαριστούμε θερμά, μαζί με όλο το cast and crew, για τις στιγμές που μας χάρισαν!

------------- THE END -------------

Πεμ Απρ 13, 11:40:12 μμ 2006  
querrero said...

@paragrafos

Σε καμμια περιπτωση δεν θα δικαιολογηθω ουτε θα απολογηθω γιατι εκρινα ως υπερβολικα μελοδραματικα τα γραφομενα σας.
Ετσι πιστευω και αυτα γραφω.
Η γνωμη μου επι των οσων γραφετε δεν εχει σε καμμια περιπτωση το αλαθητο του Παπα,ειναι αυστηρα υποκειμενικη και για πολλους λανθασμενη.
Η απαγορευση εκφρασης γνωμης-οχι απο εσας εν προκειμενω- και η αναγορευση καποιων σε ιερες αγελαδες που βρισκονται στο απυροβλητο με βρισκει παντα αντιθετο.
Η αρχικη απαντηση σας ηταν ιδιαιτερα εξυπνη και θα ελεγα αποστομωτικη,προσθετωντας ποντους θετικους στη γνωμη που σχηματισα για εσας,-για την οποια γνωμη μου χεστηκατε φυσικα-.
Η απαντηση μου απευθυνοταν στους αυτοκλητους υπερασπιστες σας.
Οι οποιοι μαλιστα εσπευσαν να σας υπερασπιστουν με ιδιαιτερη σφοδροτητα.
Ξαναδιαβαζωντας τα οσα αρχικα εγραψα δεν βλεπω καμμια προσβολη περαν ισως απο το παραλληλισμο με τον Ξανθοπουλο,που δεν θα αποσυρω.
Μπορειτε να με χαρακτηρισετε οπως επιθυμητε.
Ειμαστε αγνωστοι μεταξυ μας και ετσι θα παραμεινουμε.
Η παρουσια μου εδω δεν εχει σκοπο να καλυψει κενα της πραγματικης ζωης,ουτε εχει σκοπο να αποτελεσει βαλβιδα εκτονωσης καταπιεσμενων συναισθηματων μειονεξιας και διαφορων κομπλεξ.
Γιαυτο και δεν βριζω,απειλω,οργιζομαι ουτε προσπαθω απο την αλλη να γινω συμπαθης σε κανενα.
Η γνωμη μου παραμενει,αλλα αν σας εθιξα τοτε και μονο τοτε απολογουμαι.
Δεν θα επανελθω αγαπητη κ.παραγραφε διοτι κατανταει boring.

Παρ Απρ 14, 12:55:27 πμ 2006  
aphrodite said...

This post has been removed by the author.

Παρ Απρ 14, 01:13:26 πμ 2006  
aphrodite said...

@mickey,

Μια που το e-mail σου δεν διαβάζεται, πάρε νά'χεις (δε φτάνει που πήρες το μαγικό χαρτάκι, θα κάνεις κι αποφώνηση βρωμοπόντικα?)

Μετά τα credits, το "making of..." με γρήγορο μοντάζ ηθοποιών που μπέρδευαν λόγια & έσκαζαν στα γέλια...

"Μα τί έχω?" γυρνώντας προς την κάμερα, αποκαλύπτοντας το ότι η μακιγιέρ του έχει ζωγραφίσει τσιγκελωτό μουστακάκι...

"Ρε Μιχαλάκη, όταν μου ρίχνεις ξανάστροφη, περίμενε να γυρίζω το κεφάλι μου κατά τη φορά του χεριού σου, αλλιώς με χτυπάς πραγματικά!"
"Αυτό θέλω κι εγώ!" (γέλια)

Οι κάμεραμεν κερνάνε σφηνάκια & οι τεχνικοί ανοίγουν μπύρες, ο μπούμαν σιχτιρίζει γιατί πάλι τού'βρεξαν το γούνινο μικρόφωνο, ο σκύλος του φωτογράφου κυνηγάει κάτι γατιά από την αυλή δίπλα στο στούντιο, μπερδεύεται στα καλώδια, ο σκηνοθέτης τραβάει τα μαλλιά του και πετάει scripts στον αέρα, Ursus κατάσταση... "Πάρε βρε ηλίθια το μποά σου από τη μούρη μου!", "Γιατί, σε γαργαλάει? Αΐντε μωρέ κομπάρσε στα βιβλία σου!"...

Πιπίνια ζητάνε αυτόγραφα, κινητά βαράνε "ΝΑΙ, το είπαμε, χέσε με ρε μάνα με τα ντολμαδάκια σου, μας ταϊζουνε εδώ!" και γλούπ με φόρα ένα jumbo-sized καρπούζι, "Ννννναι, με τις φίλες μου από του Σταυράκου είμαι μανούλα, σε λίγο θα έρθω, κοιμήσου τώρα!" και ο βοηθός ηχολήπτη Γ' να την ταϊζει πίτσα από την 1.5 μέτρο στοίβα, μια μαυρούλα με άσπρο μπικίνι-πέρλα και κάτασπρες λουστρινένιες μπότες μέχρι το μπούτι "Εντώ είναι τα γκενέτλια του Χάρρρρη?"....

Αϊντε! Σπίτια σας τώρα, ο σινεμάς κλ(ι)είν(ι)ει! Και τα σκουπίδια στα καλάθια στην έξοδο, εεεε! (Ζωντόβολα!)

Παρ Απρ 14, 01:16:20 πμ 2006  
mickey said...

Νομίζω πως το Νο. 444 είναι καλό για κλείσιμο (θα 'χω να το λέω στα εγγόνια μου, αν και φυσικά προτιμώ το 666), μετά και τα "behind the scenes" της aphrodite (ανυπομονώ τα δω τα σχετικά video). Οριστικά λοιπόν:

------------- THE END -------------

Υ.Γ. Σιγά μην την άφηνα να κάνει εκείνη την αποφώνηση :))

Σαβ Απρ 15, 03:56:15 πμ 2006  
blade runner said...

επειδή σας συμπαθώ πολύ και τους δυο και θέλω να σας βλέπω πάντα στις επάλξεις, σας τη σπάω και γράφω το νούμερο 445 σχόλιο...

Να δω τώρα, τι έχετε να πείτε και ο Ποντικός και η Θεά...

Σαβ Απρ 15, 06:44:59 πμ 2006  
mickey said...

Τίποτα το σπουδαίο! Απλά γράφω το No. 446 :))

Ο Ποντικός μίλησε. Ουγκ!

Κυρ Απρ 16, 01:49:34 μμ 2006  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home