Send As SMS

nikosdimou

Τα "Επίκαιρα" από το ndimou.gr σε άλλη παράλληλη έκδοση. The "Epikaira" posts from ndimou.gr in a parallel publishing format.

My Photo
Name:Nikos Dimou
Location:Athens, Greece

This blog belongs to my cat Don. I am his guest. I am now posting not only from my computer doncat but also from my mobile phone! doncatmobile

Τρίτη, Φεβρουάριος 21, 2006

Δύο Ελληνικές φωνές


Οι περισσότεροι από μας θα συμφωνούσαν πως οι μεγαλύτεροι Έλληνες λαϊκοί τραγουδιστές ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Κι εγώ το αποδέχομαι αυτό, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως ο ένας από τους δύο με συγκλονίζει ενώ ο άλλος με απωθεί (έστω κι αν τον αναγνωρίζω ως μεγάλο ερμηνευτή).

Για μένα, ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική τους αξία, οι δύο αυτοί τραγουδιστές εκφράζουν δύο αντίθετους πόλους του Ελληνικού χαρακτήρα.

Ο Καζαντζίδης αντιπροσωπεύει το αιώνιο Ελληνικό παράπονο. Που μερικές φορές γίνεται κλάψα και γκρίνια. Είναι ο αδικημένος (από το πεπρωμένο, από τους ισχυρούς, από την κοινωνία) που κλαίει την μοίρα του. Η στάση του είναι η κλασική του ριγμένου, του underdog – μία στάση σύμφυτη με την Ελληνική νοοτροπία που θέλει τους Έλληνες σε ιστορικό επίπεδο μόνιμα θύματα των μεγάλων και ισχυρών του πλανήτη και σε ατομικό επίπεδο των αφεντικών και της «κακούργας κοινωνίας».

Αντίθετα ο Μπιθικώτσης εκπέμπει δύναμη και αποφασιστικότητα. Ακόμα κι όταν τραγουδάει ένα παράπονο (π. χ. την «Άπονη Ζωή» του Ξαρχάκου) δεν βγάζει καθόλου κλάψα. Έχει μία δωρική λιτότητα που του επιτρέπει να τραγουδάει μεγάλη ποίηση χωρίς να τσακίζει από το βάρος των στίχων. (Φαντάζεστε τον Καζαντζίδη στο «Άξιον Εστί»;). Κι όταν θρηνεί (π. χ. στον «Επιτάφιο») είναι λεβέντης και όχι θύμα.

Θα έλεγα πως ο Μπιθικώτσης είναι Δωρικός και ο Καζαντζίδης Λυδικός – ανατολίτης. Πίσω από την φωνή του πέφτει η σκιά της μοίρας, του κισμέτ. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές από τις επιτυχίες του κατάγονται από τις Ινδίες και την Ανατολή γενικότερα.

(Έτσι είναι και η Ελλάδα: προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή).

Τεχνητά διλήμματα θα μου πείτε. Αλλά με τα διλήμματα προχώρησε η σκέψη του ανθρώπου. Όλη η ιστορία της φιλοσοφίας στηρίζεται σε συγκρούσεις κατασκευασμένων θέσεων. Κανείς δεν υπήρξε απόλυτα ιδεαλιστής ή ρεαλιστής – όμως με αυτόν τον άξονα διατυπώθηκαν ολόκληρα συστήματα.

Προσωπικά, τον Στελλάρα τον παραδέχομαι, αλλά δεν τον αντέχω για πολύ... Ενώ, όταν ανοίγει την φωνή του ο Γρηγόρης, απογειώνομαι.

Φωτογραφία: Έτσι φαντάζομαι την φωνή του Γρηγόρη. Μία λήψη 40 ετών από την παλιά Rolleiflex

291 Comments:

Dormammu said...

Ανεπανάληπτος Μπιθικώτσης. Μου έκανε εντύπωση σε μια συνένετευξή του που παραδέχθηκε ότι δεν καταλάβαινε γρυ απο τα λόγια του Άξιον Εστί. Η φωνή όμως..... Τι φωνή.....!

Τρι Φεβ 21, 04:55:58 μμ 2006  
akis82 said...

περιεργο ο Αρανιτσης στη κυριακατικη Ε. το ειδε αντιθετα:

''Ο Καζαντζίδης τραγουδούσε σαν νεκρός· ο Μπιθικώτσης τραγουδούσε σαν γαμπρός.''*


εμενα η μπελλου μονο με διαπερνα. Αυτην νομιζω τον ορισμο του δωρικου.


*
http://www.enet.gr/online/online_text?dt=19/02/
2006&c=113&id=71556544

Τρι Φεβ 21, 05:00:47 μμ 2006  
Πολυχρoνης said...

Ο Μπιθικώτσης είναι ο πιο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής των τελευταίων χρόνων.
Ο Καζαντζίδης είναι ο πιο μεγάλος κλάψας των τελευταίων χρόνων-μαζί με μια ηθοποιό (δε θυμάμαι όνομα) που παίζει στη "Λάμψη", "Καλημέρα Ζωή" και τέλος πάντων όπου ο Φώσκολος έχει ανάγκη από δάκρυα

Τρι Φεβ 21, 05:03:34 μμ 2006  
Dimitris Nikolsky said...

Ελληνικές φωνές και οι δυο. Αγγίζουν στον καθένα από εμάς λεπτές χορδές. Προσωπικά προτιμώ τον Μπιθικώτση. Όπως είπες και εσύ η φωνή του είναι λυρική, δωρική. Χωρίς "φτιασίδια" καιυπερβολές στην έκφανσή της.

Το ότι μου αρέσει, ίσως έχει να κάνει με το γεγνός ότι έχει πει τραγούδια συνθετών που με αγγίζουν περισσότερο και "μιλούν" στη ψυχή μου. Μπορεί με κάποια από τα τραγούδια του Καζαντζίδη να θέλω να χορέψω αλλά με αυτά του μπιθικώτση είναι η ψυχή μου που θέλει να "πετάξει". Είτε τραγουδάει το Άξιον Εστί είτε τα δικά του λαϊκά, η φωνή του μιλάει στην ψυχή.

Ο Καζαντζίδης μπορεί να τραγουδούσε τον πόνο του έλληνα μετανάστη, του βιοπαλαιστή αλλά ο Μπιθικώτσης τραγουδούσε με τη καθαρή του φωνή, τα καθαρά σύμφωνα την ελληνική ψυχή. Πάντος καλό είναι να μην μπαινει διλημα Καζαντζίδης ή Μπιθικώτσης και ακούγεται σαν το "Καραμανλής ή τάνκς, Δεξιά ή Αριστερά" κλπ.

Τρι Φεβ 21, 05:05:41 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

akis82 said...
περιεργο ο Αρανιτσης στη κυριακατικη Ε. το ειδε αντιθετα:

''Ο Καζαντζίδης τραγουδούσε σαν νεκρός· ο Μπιθικώτσης τραγουδούσε σαν γαμπρός.''


Γιατί το βλέπεις αντίθετο - ίσα-ίσα που συμφωνούμε με τον Αρανίτση (δεν είχα διαβάσει το κείμενό του). Πράγματι το παράπονο του Κ. είναι μοιρολόι, ενώ ο άλλος είναι σε γάμο.

Τρι Φεβ 21, 05:20:24 μμ 2006  
McFly said...

Όπως λέμε Πελέ ή Μαραντόνα;

Στάνταρ Μπιθικώτσης...

Μικρός άκουγα μια κασέτα του Στελάρα στο αυτοκίνητο του πατέρα μου και μου έφερνε εφιάλτες.

Ενώ η φωνή του Σερ μου προκαλεί ακόμα ειλικρινή συγκίνηση.

Άλλωστε ποιος μπορεί να αντέξει πια αυτή την ταύτιση με το αιώνιο παράπονο και την κλάψα του μεταπολεμικού Έλληνα;

Τρι Φεβ 21, 05:21:42 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Η Μπέλλου είναι ένας θηλυκός Μπιθικώτσης...

Τρι Φεβ 21, 05:22:18 μμ 2006  
traveller said...

Καζατζίδης: Ο πιο υπερτιμημένος Έλληνας τραγουδιστής των τελευταίων δεκαετιών. Υπάρχουν αρκετοί καλύτεροί του (πχ. συμφωνώ με τον akis82 για την Μπέλλου).

Αντίθετα με τον Καζατζίδη, όσο κρατήσει αυτό το post δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κανείς να ψέξει τον Μπιθικώτση. Απλά ανεπανάληπτος.

Τρι Φεβ 21, 05:23:45 μμ 2006  
cobden said...

Τι σύμπτωση!πριν μπω στο internet, άκουγα το ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ του Μπιθικώτση...Για να είμαι ειλικρινής, δεν με συγκινεί ιδιαίτερα ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, ίσως επειδή δεν με αγγίζει ιδιαίτερα το μεγαλύτερο μέρος του ρεπερτορίου τους, ίσως επειδή προτιμώ τις γυναικείες φώνες...Σίγουρα όμως ,μεταξύ των δύο, προτιμώ τον Μπιθικώτση...δεν την αντέχω αυτή την ατέλειωτη κλάψα του Καζαντζίδη...χμμμ,τώρα από άντρες ερμηνευτές θεωρώ πολύ σπουδαίες κάποιες ερμηνείες του....(τον αντιπαθώ τρομερά αλλά τον παραδέχομαι σαν καλλιτέχνη) Νταλάρα

Τρι Φεβ 21, 05:24:20 μμ 2006  
Antonis said...

An eprepe na dialeksw anamesa stous duo (an kai de vlepw to logo) tha dialega Mpi8ikwtsh.
Alla: As mhn ta vazoume me ton Kazantzidh, mes sth mania mas na anhkoume swnei kai kala sth dush. H epirroh ths anatolhs sthn Ellada einai, theloume de theloume, polu megaluterh.Kai as mh ksexname pws oute kan arxaia Ellada (arxaikh, ksassikh,ellhnistikh) de noeitai xwris thn kathoristikh epirroh ths anatolhs.
O Kazantzidhs eksefrase tis katwteres takseis gia toulaxiston duo genies. Twra an oi takseis autes, h megalh maza dhladh, eixe safws perissotera anatolitika para dutika xarakthristika,an to parapono kai h adikia htan kuriarxa ws sunais8hmata, auto einai allo 8ema. Protimw thn Ellada auth na mh prospa8oume shmera oute na thn apaksiwsoume oute na thn ksexasoume alla na thn katalavoume.
Safws kai shmera, pou oi sun8hkes exoun allaksei pros to kalutero se ola ta epipeda se sxesh me th dekaetia tou 60, provallei o Mpi8ikwtshs san adiamfisvhthtos nikhths. Nai, h poihsh tou Seferh, tou Gkatsou, tou Eluth einai diaxronikh.

Τρι Φεβ 21, 05:26:17 μμ 2006  
wildcard said...

Η φωτογραφία δεν μου αρέσει καθόλου αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...

Ο Καζαντζίδης ήταν μία χαρισματική φωνή, φωνή όπερας, που τραγούδησε ένα συγκεκριμένο είδος λαϊκού τραγουδιού γιατί έτσι το έφεραν οι συνθήκες. Στα τραγούδια της ξενιτιάς μοναδικός.

Ο Μπιθικώτσης πολύ καλός μεν αλλά ξερός σαν τις Κυκλάδες. Στον Θεοδωράκη βέβαια μοναδικός.

Τρι Φεβ 21, 05:33:23 μμ 2006  
Stormrider said...

@Νίκος Δήμου
συμφωνώ με την τοποθέτηση σας απόλυτα, αν και για μένα ο μεγαλύτερος τραγουδιστής που έβγαλε ποτέ η Ελλάδα είναι ο Νταλάρας. Πέρα από ότι τραγουδάει τα πάντα (μου αρέσει η μίξη κι ο πειραματισμός σε τραγουδιστή), η φωνή/ερμηνεία του είναι τόσο πολυεπίπεδη που πιάνει σε συναίσθημα από Μπιθικώτση μέχρι Παπακωνσταντίνου.

Τρι Φεβ 21, 05:35:32 μμ 2006  
tassos_papadakis said...

Συμφωνώ με τον antonis.

Παλιότερα, δεν μπορούσα ούτε δευτερόλεπτο τον Κ. Αυτή η απίστευτη κλάψα, αυτό το ατέλειωτο μοιρολόι...(όλα είναι άδικα, όλα είναι μοιραία -μπρρρρ!)

Τον Μπιθί, δεν τον άκουγα πολύ, αλλά όταν τον άκουγα, αισθανόμουν μια περηφάνια που γεννήθηκα Έλληνας(σε αντίθεση με τον άλλον). Σίγουρα πρόκειται για εξαιρετική φωνή, με ανάλογο ρεπερτόριο.

Πάντως, τελευταία, ακούω ευχάριστα το "αγριολούλουδο" του Κ. Και μόνον αυτό.

Προτιμώ, γενικά Μαρινέλα-Αλεξίου και εκτιμώ αφάνταστα, ως συνθέτη βέβαια, τον συντοπίτη μου Χ"Νάσιο.

Επίσης,εκτός από τον Κ.,στο ίδιο πνεύμα τραγουδιών, νομίζω ισάξιος, αν όχι καλύτερος του(πιο λεβέντης), ήταν και ο Στράτος...
Όχι;

Τρι Φεβ 21, 05:47:31 μμ 2006  
hioniam said...

"Αντίθετα με τον Καζατζίδη, όσο κρατήσει αυτό το post δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κανείς να ψέξει τον Μπιθικώτση. Απλά ανεπανάληπτος."

Aγαπητε traveller αν εννοειτε τον τραγουδιστη Μπιθικωτση, μαλλον εχετε δικαιο, δεν θα τον ψεξει κανεις.

Και εγω τον Μπιθικωτση προτιμω αν και θεωρω τον Καζαντζιδη ως την μεγαλυτερη φωνη.

Αν εννοειτε ομως ΚΑΙ τον ανθρωπο Μπιθικωτση τοτε απλως να σας θυμησω οτι ο τραγουδιστης της Ρωμιοσυνης εκτος απο το Αξιον Εστι εχει τραγουδησει σε πρωτη εκτελεση και τον “Ύμνο της Επαναστάσεως” της 21ης Απριλίου 1967, σε στίχους Ηλία Καραμανέα, και μουσική του αρχιμουσικού κ. Α. Ρεμούνδου.
"...Ηταν Πέμπτη 13-7-1967, οταν ο κονφερανσιέ Ηλίας Καραμανέας, οργάνωσε μεγάλη καλλιτεχνική βραδιά, υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων, στο κέντρο “Δειλινά” της Γλυφάδας. Συμμετείχαν πολλοί δημοφιλείς καλλιτέχνες, και παρέστησαν επίσημοι προσκεκλημένοι. Συνεργεία της Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως αναμετέδωσαν το πρόγραμμα, κατά το οποίο η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, τραγούδήσαν, σε πρώτη εκτέλεση και με μεγάλη επιτυχία τον "Υμνο"..."

Ηταν τοτε ακριβως που ο Θεοδωρακης του εγραφε:
""Γρηγόρη. Διάβασα με κατάπληξη ότι πρόκειται να τραγουδήσεις στα "Δειλινά" τον "Υμνο της Επαναστάσεως". Νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνεις τί πρόκειται να κάνεις. Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις. Κάθησε σπίτι σου με αξιοπρέπεια. Μη γκρεμίζεις με μια κλωτσιά αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια. Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους. Μη ρίχνεις στο βούρκο το όνομά σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπωνται για σένα. Κάνε τον άρρωστο. Φύγε για το εξωτερικό. Εκεί μπορείς ν' αρχίσεις μια καινούργια καριέρα. Η Μελίνα σε περιμένει.
Γιατί αν εσύ ο Μπιθικώτσης, το πρωτοπαλλήκαρο του Θεοδωράκη, γίνεις επίσημος τραγουδιστής της Δικτατορίας τραγουδώντας αυτό το άθλιο κατασκεύασμα θα πρέπει να ξέρεις ότι θα γίνεις ο πιο αχάριστος και τιποτένιος προδότης που γέννησε ο Λαός μας. Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ' ακούσεις για τελευταία φορά. Μετά την Πέμπτη θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά. (Υπογραφή Μίκης Θεοδωράκης) Αθήναι, Ιούλιος 1967"
http://www.iospress.gr/ios1997/ios19970420a.htm

Ετσι για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεωτεροι.

PS)Και δηλωνω fan και της Μοσχολιου που τη θεωρω την μεγαλυτερη Ελληνιδα τραγουδιστρια.
Αλλα τι κριμα αληθεια!

Τρι Φεβ 21, 05:50:11 μμ 2006  
bazohead said...

Συμπτωματικά είχαμε μια παρέα την ίδια συζήτηση πριν λίγες μέρες. Όμως όχι για τον Μπιθικώτση, αλλά για τον Στράτο Διονυσίου και τον Καζαντζίδη.
Ο Καζαντζίδης έχουν πει ότι διαθέτει κάτι σπάνιο: Είναι λυρικός βαρύτονος, η φωνή του είναι ιδιαιτέρως αρεστή στο αυτί, αλλά δεν συναντιέται συχνά. Η ερώτησή μου είναι η εξής:
Κρίνουμε τη φωνή ή το περιεχόμενο των ασμάτων;
Τα τραγούδια του(τα καλά, όχι τα πλήρη παθητηκών μετοχών του παρακειμένου- προδωμένος-ξενιτεμένος-πικραμένος-κλπ) πόσα είναι; Λίγα, κυρίως η δουλειά του με τον Θεοδωράκη είναι ανεπανάληπτη.
Αν τώρα συγκεντρωθούμε σ' αυτά μόνο κι όχι στις λοιπές τρίχες ποιος είναι καλύτερος;
Και βεβαίως να παραμερίσουμε και τα ανάλογα κακά του σερ-Μπιθί. Αν όντως το κάνουμε αυτό είναι δύσκολη η αντικειμενική επιλογή.
Για μένα πάντως, όταν το κάνω αυτό είναι αδύνατο σχεδόν να αποφασίσω.

Προς τον Μπιθικώτση ελαφρώς κλίνει η πλάστιγγα...

Όσο για τον Νταλάρα, παιδιά να μην τον μπλέξουμε. Είναι μεν καλός, αλλά έχει δουλέψει πάάάρα πολύ για κερδίσει την πρώτη θέση.

Τρι Φεβ 21, 06:02:15 μμ 2006  
cobden said...

Όπως πολυ σωστά, λέει ο stormrider, ο Νταλάρας μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα: από latin και rock μέχρι ρεμπέτικο....Μπορείτε να φανταστείτε τον Καζαντζίδη να τραγουδάει .....latin;;;:-))))

Τρι Φεβ 21, 06:05:15 μμ 2006  
piperoriza said...

τι δουλειά έχει ο Νταλάρας;;Σιγά μην είναι ο μεγαλύτερος τραγουδιστής που έβγαλε ποτέ η Ελλάδα...Μην υπερβάλλουμε

Τρι Φεβ 21, 06:12:14 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Αναγνωρίζω την σχολαστική ακρίβεια της δουλειάς του Νταλάρα - αλλά δεν με συγκινεί. Δεν με αγγίζει.
(Π. χ. στον Σταυρό του Νότου, πόσο πιο ψυχρός είναι από τον Κούτρα...)

Επίσης δηλώνω αλλεργικός στην Μαρινέλλα. Αυτός ο theatrale τύπος ερμηνείας με απωθεί.

Επειδή ρώτησε ο Bazohead:
"Κρίνουμε τη φωνή ή το περιεχόμενο των ασμάτων;"

Κυρίως κρίνουμε την ερμηνεία. Φυσικά όλα παίζουν ρόλο και το μέταλλο της φωνής και η ποιότητα του τραγουδιού.

Τρι Φεβ 21, 06:14:54 μμ 2006  
piperoriza said...

Το ότι τραγουδάει τα πάντα σημαίνει ότι η ματαιοδοξία του δεν έχει όρια.

Τρι Φεβ 21, 06:18:36 μμ 2006  
Stormrider said...

@piperoriza
εντάξει, είπαμε! είναι ο "ακατανόμαστος" αλλά με αυτό το επιχείρημα ακυρώνεις κάθε μεγάλο καλλιτέχνη που πειραματίζεται.

@nikosdimou
δεν ξέρω για σας, αλλά όταν ακούω το "καραντί", πάω αλλού!

Να μην ξεχνάμε τον Βασίλη, που όσο καρικατούρα είναι τώρα, τόσο θεός ήταν στα 80s. Για την φωνή του μία λέξη έχω να πω: τιτάνια.

Τρι Φεβ 21, 06:22:22 μμ 2006  
Antonis said...

Gia ton Ntalara akouw sunexws, apo teleiws diaforetikous an8rwpous kai pantou ta idia: Megalos tragoudisths alla mikros an8rwpos, mataiodoksos, filargyros kai alla tetoia. Anarwtiemai, oloi eseis ton exete gnwrisei proswpika? Pws ton (kata)krinete toso eukola? Xronia ton parakolou8w kai prospa8w na diataurwsw auta pou akougontai, alla den mporw na pw me sigouria tipota.Den ton kserw ton an8rwpo wste na mporw na milhsw gia ton xarakthra tou. Apla me ekplhssei pou toso eukola anaparagei o ka8enas fhmes.Kai malista me ufos katoxou ths monadikhs alh8eias.As ton eksostrakisoume sto telos.(Allo pragma fusika h kritikh ws tragoudisth kai kallitexnh )

Τρι Φεβ 21, 06:30:46 μμ 2006  
cobden said...

Παπακωνσταντίνου:πράγματι, πολύ σπουδαία φωνή, μαγευτικός στο ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, δυστυχώς περιόρισε το ρεπερτόριο του σε τραγούδια-σλόγκαν
Νταλάρας-Κούτρας στο ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ: Καλός και ο Κούτρας,΄άλλα θα προτιμήσω τον Νταλάρα (τί ερμηνεία στο ΕΣΜΕΡΑΛΔΑ!)

Τρι Φεβ 21, 06:32:29 μμ 2006  
the resident said...

Δεν μου αρεσει η λαικη μουσικη ιδιαιτερα.Η λαικη και οχι μονο φωνη που μου αρεσει ειναι τηs Aλεξιου.Ζεστη,ερωτικη,τρυφερη,σχεδον αψογη σαν φωνη.Χωριs το πομπωδεs και το σικε τησ μαρινελλαs.Αρκετα αυθεντικη,ιδιαιτερα στο παρελθον,και τωρα πια σχεδον αψεγαδιαστη,αλλα με παθοs τα τελευταια χρονια λιγακι ιμιτασιον.Και η απιστευτη φωνη του αργυρη μπακιρτζη(λαικη φωνη?δεν ξερω).

Τρι Φεβ 21, 06:41:15 μμ 2006  
Viennezos said...

Χονδρικά θα έλεγα ότι *τα αυτιά μου* έχουν μια (ελαφριά) κλίση προς τον Μπιθικώτση, αλλά με την καρδιά και την ψυχή μου νιώθω σαφώς πιο κοντά στον Καζαντζίδη. Μάλλον για τους ίδιους λόγους για τους οποίους ο ΝΔ και άλλοι δεν τον εκτιμούν: Ο Καζαντζίδης αντιπροσωπεύει τον πονεμένο άνθρωπο που δεν ντρέπεται να φανερώσει αυτό τον πόνο του ακόμα και με τον πιο άμεσο τρόπο, την "κλάψα" ας πούμε· έναν άνθρωπο που δεν ντρέπεται να δείξει την αδυναμία και την αποτυχία του. Αυτοί πάντα μου έκαναν πολύ μεγαλύτερη εντύπωση από εκείνους που είναι (ή τουλάχιστον θεωρούνται) "ηρωικοί", "δυναμικοί", "αποφασιστικοί", "ισχυροί" κλπ. ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τους.

Και το κάπως παράδοξο είναι πως έχω την εντύπωση ότι κι εσείς ο ίδιος, κύριε Δήμου, ανήκετε μάλλον στην πρώτη κατηγορία – σε εκείνη των πραγματικά "θαρραλέων" κατά τη γνώμη μου. Γι’ αυτό με ξαφνιάζει λίγο η αρνητική σας γνώμη για την νοοτροπία την οποία εκπροσωπεί ο Καζαντζίδης. ;-)

Τρι Φεβ 21, 06:54:55 μμ 2006  
harry said...

Οι σχολιαστες επιβεβαιωνουν & επαυξανουν το φραγκικο ρητο...για γουστα,χρωματα & φωνες,δεν πρεπει να αντιδικεις.

Τρι Φεβ 21, 06:59:19 μμ 2006  
alombar42 said...

Δεν είναι τυχαίο πως πολλές από τις επιτυχίες του κατάγονται από τις Ινδίες και την Ανατολή γενικότερα

Εχμ... δεν φταίει ο τραγουδιστής και κατά πάσα πιθανότητα ουδεμία σχέση έχει με αυτό. Από την Ινδία έφεραν τη μουσική η οποία θα έδιωχνε το ρεμπέτικο από τη θέση που "κινδύνευε" να πάρει. Χιλιάδες "λαϊκά" και "μοντέρνα" τραγούδια της εποχής (50-60-70) είναι διασκευές ινδικών.

Είναι και το ζήτημα του ορισμού: ποιο ακριβώς τραγούδι είναι λαϊκό; Τον Μπιθικώτση αλήθεια τον εκτιμούμε για τα λαϊκά που τραγούδησε ή γενικά σαν μεγάλο ερμηνευτή;

Ο Καζαντζίδης πάντως ήταν πιο... σταθερός ανάμεσα στους δύο στην επιλογή των τραγουδιών του, άσχετα αν μας αρέσουν αυτά καθαυτά τα τραγούδια. Αποψή μου: ήταν λαϊκός και δεν το έκρυβε, σε αντίθεση με το Μπιθικώτση.

Πολλές οι επιλογές, δύσκολο να περιορίσει κανείς τα κριτήρια και ακόμα δυσκολότερο να επιλέξει χωρίς να εξειδικεύσει ή/και καθορίσει σαφώς την επιλογή. Εστω και χρονικά.

Μεγαλύτερος = καλύτερος ή πιο γνωστός ή τι ακριβώς;

Δύσκολη η επιλογή...

Ενδεικτικά: Διονυσίου, Μητροπάνος, Μπέλλου, Μοσχολιού, Νταλάρας, Μητσιάς, Βοσκόπουλος, Μαρινέλα... ακόμα και Γαβαλάς, Κούρτη, Αλεξίου, Γαλάνη και σίγουρα πολλοί άλλοι που δεν μου έρχονται τώρα.

Τρι Φεβ 21, 07:10:04 μμ 2006  
Yannis H said...

Υπήρξε παρηχητικός συνειρμός; Με το που εμφανίστηκε ο ‘σαλτάρω’ μιλάμε για τον Στελάρα.

Προσωπικά δεν τίθεται θέμα επιλογής: ο Καζαντζίδης δεν έχει τίποτα να μου πει. Θα πρόσθετα στο αρχικό post αναφορικά με τις ομοιότητες με τον Έλληνα, τις θεωρίες συνωμοσίας (Μίνως) και επαναστατικές κορώνες (‘να κοινωνικοποιηθεί η φωνή μου’).

Ο Μπιθικώτσης... όταν με συνεπαίρνει (λίγες φορές) το αποδίδω στο Θεοδωράκη. Αλλά τα τραγούδια του είναι κάπως πολυφορεμένα, έχουν γίνει κομμάτι τουριστικά (ποιός θα άκουγε το Άπονη Ζωή σήμερα χωρίς να σκεφτεί την Πλάκα;) ενώ θεωρώ ‘μείον’ του το ότι έκανε τόσες αποχαιρετιστήριες συναυλίες.

Ο Νταλάρας (μια και αναφέρθηκε)... Μου αρέσουν τα παλιά του – αλλά τι προσφέρει στα fado ή στα ναπολετάνικα η ερμηνεία του (και μάλιστα, με εντελώς λάθος προφορά); Είναι δουλειές με καθαρά εγχώριες βλέψεις Αν πρόκειται να γνωρίσω τα fado από τον Νταλάρα για να πάω στη Ροντρίγκεζ και στην Πόντες, έχει καλώς. Διαφορετικά... δεν βλέπω το λόγο.

Τρι Φεβ 21, 07:18:25 μμ 2006  
cobden said...

Εν αρχή ην η...Σοφία Βέμπο.Ξεχάστε τα εθνικοπατριωτικά κλισέ για την "τραγουδίστρια της νίκης" κτλ. Μέχρι τότε επκρατούσαν οι υπερβολικές ερμηνείες και οι ψιλές νότες. Η Βέμπο ήταν η πρώτη, κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 30, που τραγούδησε φυσικά και αβίαστα,και έφερε έναν ευρωπαϊκο αέρα στην σχεδόν ανύπαρκτη , ως τότε, ελληνική δισκογραφία...Και η Βέμπο ήταν theatrale ...όπως και η διάδοχος της ,κατά τη γνώμη μου, Μαρινέλλα.(όποιος την εχει δει στην σκηνή, καταλαβαίνει..η γυναίκα έχει κάτι το μαγικό!!)

Τρι Φεβ 21, 07:21:16 μμ 2006  
giakan said...

Νικο Δημου αυτή τη φορά θα διαφωνήσω μαζί σας. Η ερμηνεία του Καζαντζίδη στο τραγούδι του Μάνου Λοίζου "Δε θα ξαναγαπήσω" και στο LP "Καταχνιά" του Χρ. Λεοντή είναι από τις πιο μεγάλες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Νομίζω οτι τον αδικείτε. Σας θυμίζω ακόμη την ερμηνεία του στην "Πολιτεία" και "Ανατολη" του Θεοδωράκη. Οταν ακούτε το "Σαββατόβραδο" δεν νιώθετε συγκίνηση;
Βέβαια πολλά από τα τραγούδια του Καζαντζίδη με απωθούν κι εμένα, ενώ αυτό συμβαίνει με πολύ λιγότερα του Μπιθικώτση.

Τρι Φεβ 21, 07:22:07 μμ 2006  
MainMenu said...

Αντε παλι. Κυριε Δημου μου φαινεται οτι ειστε ο μικρος Puck απο το ονειρο καλοκαιρινης νυχτος. Ολο διαβολιες κανετε. Παντως ο Καζαντζιδης δεν ειναι 'κλαψα'. Και χαιρομαι που το λεει και το ποστ. Ο Καζαντζιδης ειναι ανατολη. Εγω το ισως αυριο του Τσιτσανη μπορω να το ακουω εκατομμυρια φορες κι ειναι μαυρο. Κλαψα δεν ειναι. Το ιδιο και το θολωμενο μου μυαλό.

Ενταξει πηραμε αμαξια και δεν αντεχουμε την κλαψα, και καλα. Ενα γυρισμα του Στελιου ειναι 5 κιλα μαυρο και σεισμος

Τρι Φεβ 21, 07:44:49 μμ 2006  
ostreum said...

Ο τηλεπαρουσιαστής, λάτρης της γυναικείας «φρεσκάδας», όταν ρωτήθηκε από παρακείμενο μαιντανό :
- Ποιά προτιμάτε Την Βίσση ή την Βανδή ,
... απάντησε :
-Την Παπαρίζου

(Μα πώ τον Λιδάκη ή θα με κράξετε ; Κάτι έκλεψε κι απ’ τους δυό...)

Καί τώρα σοβαρά :
Είναι οι Φωνές. Να τώρα μόλις έφτιαξα μια play list και με τους δύο, εναλλάξ:

Σ.Καζαντζίδης
-Το Σαββατόβραδο (Μοσχοβολούν οι γειτονιές βασιλικό κι ασβέστη...)

Γ.Μπιθικώτσης
-Μιά Κυριακή ποιός το περίμενε πως θάταν Κυριακή.

Σ.Κ.
-Το πέλαγο είναι βαθύ

Γ.Μ
-Άκου πως κλαίει ο μπαγλαμάς...

Κ.λ.π...

Μόλις με κέρδιζε ο ένας ,το επόμενο τραγούδι με τουμπάριζε...

Κι όμως γιά τον Καζαντζίδη , έτσι που τον ακούω ,πιό πολύ θα ταίριαζα τη φωνή του στα Δυτικά... (της Λύπης).
Ενώ ο Μπιθικώτσης έχει το Βυζαντινό τρέμουλο που ταιριάζει με Πέρσικες εκτελέσεις μες την απίθανη ανάμιξη των πολιτισμών. .

Δεν ξέρω τι να πώ. Δυστυχώς και οι δυό είναι ετερόφωτοι, ότι τους έδωσαν τραγούδησαν κι ίσως γι αυτό και εμάς «τους απαιτητικούς» δεν μας πολυπιάνουν.
Στα μέν «αυθεντικά» τους ξοδεύουν πολύ πάθος στον «ένα σκύλο και μιά γυναίκα» ή στη «μανούλα» ...(μέχρι θανάτου...) , ή σε ρομάντζα αμφιλεγόμενης αξίας .
Στα δε «έντεχνα» που οι στίχοι και η μουσική «λένε», εκεί που πάς να αγγίξεις «την υψηλή συγκίνηση» , έρχεται κατάφατσα το προφίλ του εκτελεστή...
«Ήταν ψεύτικα ,τα γλυκόλογά σου...»
Συμπερασματικά :
Μετά την κατάλληλη δόση οινο-πνεύματος με συγκινούν Απολύτως.

Τρι Φεβ 21, 07:46:00 μμ 2006  
MainMenu said...

Apones eksousies... Sthn Anatolh... ti na leme tora... Apopse fila me

Τρι Φεβ 21, 07:46:22 μμ 2006  
MainMenu said...

Kardis paraponiara...ayto mou gremizei toys stixous...sorry porothika

Τρι Φεβ 21, 07:49:26 μμ 2006  
McFly said...

Ο Νταλάρας είναι ο μεγαλύτερος Έλλην τραγουδιστής...

Με κριτήρια Fame Story...

Μόστρα και δημόσιες σχέσεις

Τρι Φεβ 21, 07:51:58 μμ 2006  
Hra said...

1.mcfly, συμφωνώ.

2.Κι ο Καζαντζίδης είναι ξεχασμένος γιατί η φωνή του πλάθει λέξεις ξεχασμένες πια.
Μα ο Μπιθικώτσης τραγούδησε το άξιον εστί που κανείς δεν ξεχνά.

3.Διάδοχος της Βέμπω η Μαρινέλλα; Ευτυχώς αποτελεί γνώμη μόνο δικιά σου cobden.

Τρι Φεβ 21, 07:57:10 μμ 2006  
MainMenu said...

alombar makedonas ksexases fonara. Ego kovo fleves

Τρι Φεβ 21, 07:57:25 μμ 2006  
Stormrider said...

@mcfly
αν δεν έχεις ιδέα περι Νταλάρα και τον έχεις μπερδέψει με το Ρέμο (συνεργασία στην οποιά κι εγώ στράβωσα) είναι άλλη ιστορία!

Τρι Φεβ 21, 07:58:28 μμ 2006  
alkis said...

Γουστάρω τρελά το κλάμμα της Ανατολής. Ο Καζαντζίδης πρόσθεσε έναν τόνο νεοελληνικής "λαικούρας" ο οποίος μετεξελίχθηκε αργά αλλά σταθερά στη σημερινή χυδαιότητα τύπου Γονίδη. Από την άλλη και για κάποιους λόγους που ακόμη δεν μπορώ να αντιληφθώ, τραγουδούσε σήμερα ο σπουδαίος Μπιθικώτσης, ακόμη και εμπορικά σουξέ του Φοίβου, αποκλείεται να έκανε μεγάλη επιτυχία. Θα ήταν σαν να τραγουδάει σε ξένη- ακατανόητη για τους σύγχρονους Ελληνες γλώσσα.

Τρι Φεβ 21, 08:06:40 μμ 2006  
Memento aka a moment in life said...

Απο τις καλυτερες ελληνικες φωνες και οι δυο τους, διαχρονικες... προτιμω Μπιθικωτση ομως. Ο Στελαρας ειναι πολυ βαρυς για μενα. Μητροπανος , Μητσιας (τους ξεχασαμε;)

Λατρευω τις φωνες της Χαρουλας Αλεξιου, της Ελευθεριας Αρβανιτακη, της Μελινας Κανα και Αλκινοου Ιωαννιδη, Σωκρατη Μαλαμα ... και παει λεγοντας. (Τσαλιγοπουλου, Θαλασσινος)

Τρι Φεβ 21, 08:11:33 μμ 2006  
raffinata said...

1)πρώτα Μάνος ή Μίκης, τώρα Καζαντζίδης ή Μπιθικώτσης, αύριο τι; Δομάζος ή Σιδέρης; Νίκο Δήμου, είχες πει για μη "πιασάρικα" θέματα... να σου θυμίσω

2)αν το post απευθύνεται/ σχολιάζεται σε/από άτομα κάτω των 40 ετών, προσωπικά δεν θα λάβω υπ' όψη τη γνώμη τους για τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες (και δε νομίζω να χρειάζεται επεξήγηση αυτό)

3) προτιμώ το "Δεν θα ξαναγαπήσω" απ' το "Ο κυρ Θάνος πέθανε", γιατί είμαι κλαψιάρα, γιατί έχω μεγαλώσει με το ααααα (αλήθεια έχετε προσέξει τον τρόπο που αρθρώνει ο Καζαντζίδης;) του Στέλιου σε φτωχογειτονιά του Πειραιά... και Μπιθικώτση άκουσα μόνο και μόνο γιατί τραγουδούσε τα έργα του "αριστερού" Θεοδωράκη, όταν αυτά με συνόδευαν στις τότε πορείες και αριστερές εκδηλώσεις

4) μ' αρέσει κι ο Τερζής κι ο Μητροπάνος... και θα μπορούσα να τους παραλληλίσω με τους αντίστοιχους του κειμένου

Τρι Φεβ 21, 08:22:36 μμ 2006  
cobden said...

Hra:
"Διάδοχος της Βέμπο η Μαρινέλλα;Ευτυχώς αποτελεί γνώμη μόνο δικία σου cobden"

Κατά σύμπτωση αποτελεί και γνώμη της ίδιας της Βέμπο. Γράφει ο σύντροφος της Βέμπο,Μίμης Τραϊφόρος:"Η Σοφία ...ήτανε μια φανατική Μαρινελλική. Χαρακτηριστικά θυμάμαι πως κάποιο βράδυ στο κέντρο Stork καθώς τραγούδαγε (η Μαρινελλα) το ΕΡΗΝΗ-...-έσκυψε και μου'πε γεμάτη ανυπόκριτο θαυμασμό:"Μεγάλη τραγουδίστρια!Λοιπόν , να σου πώ κάτι Μίμη, το ΕΡΗΝΗ, το λέει πολύ καλύτερα από μένα"

Τρι Φεβ 21, 08:23:54 μμ 2006  
Hra said...

@cobden
Η Σοφία, λοιπόν, έκανε σύγκριση. Δεν είπε τίποτα για διαδοχή.

Τρι Φεβ 21, 08:32:53 μμ 2006  
Ανδρέας Κ said...

Ως άλλη κριτική επιτροπή του Fame Story ή όποιου άλλου talent show βάζουμε σε ζυγαριά κάτι που δεν μπαίνει κατα τη γνώμη μου, το ανθρώπινο συναίσθημα και ειδικότερα την γλαφυρή απόδοση του με όχημα το τραγούδι.
Οι οδηγοί μπορεί να κάνουν το ίδιο ή παρόμοιο ταξίδι αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανταγωνίζονται σε αγώνα ταχύτητας.
Εν τέλει, άλλο κοινό συγκινείται από τον Καζαντζίση και άλλο από τον Μπιθικώτση.

Τρι Φεβ 21, 08:33:49 μμ 2006  
Antonis said...

raffinata said: "αν το post απευθύνεται/ σχολιάζεται σε/από άτομα κάτω των 40 ετών, προσωπικά δεν θα λάβω υπ' όψη τη γνώμη τους για τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες (και δε νομίζω να χρειάζεται επεξήγηση αυτό)"

Όταν σε κάποιο επόμενο ποστ συζητήσουμε για Μότσαρτ ή Μπετόβεν, δε θα λάβω υπόψην μου τη γνώμη όσων είναι κάτω από 250 χρονών (και δε νομίζω να χρειάζεται επεξήγηση αυτό).

Τρι Φεβ 21, 08:42:53 μμ 2006  
georgia.m said...

ψηφίζω Γρηγόρη - για μένα δεν υπάρχει καν δίλημμα.
Θυμάμαι ιδιαίτερα το ''Μέρα Μαγιού μου μίσεψες,μέρα Μαγιού σε χάνω...''

Προτείνω και ένα θέμα Βίσση-Βανδή σε επόμενο θέμα...Σε τελείως άλλο κλίμα,αλλά μια που οι δυάδες είναι της μόδας,θα πρότεινα Σεφέρη-Ελύτη.

Τρι Φεβ 21, 08:44:19 μμ 2006  
CyberDust said...

Κάτι ειπώθηκε από hiomian για τον Μπιθικώτση και το «ύμνο», η απορία μου όμως έμεινε. Τελικά τραγούδησε τον ύμνο? Έτσι για να μαθαίνουμε ιστορία οι νεώτεροι.

Τρι Φεβ 21, 08:49:40 μμ 2006  
Hra said...

@georgia m.
Νομίζω ότι και στο θέμα Βίσση-Βανδή, Μπιθικώτση θα ψηφίζαμε :-p

Τρι Φεβ 21, 08:52:56 μμ 2006  
harry said...

Αναπαντεχη για μενα η συντριπτικη υπεροχή Μπιθι,δειχνει οτι το κοινο του μπλογκ ειναι απο το χωρο της κουλτουρας & οχι απο το λαικο/εργατικο,οπου αλλωστε δεν ξερουν απο πισι...

Τρι Φεβ 21, 08:53:17 μμ 2006  
nonsense said...

Για μένα καλύτερη ήταν η Ρίτα. 3 εικοσάρες και βάλε!!!

Τρι Φεβ 21, 08:53:45 μμ 2006  
raffinata said...

[προς antonis: είπα προσωπικά και για τους συγκεκριμένους... αν δεν το καταλάβατε, οπότε περιττή η ειρωνία!]

Τρι Φεβ 21, 08:57:50 μμ 2006  
CyberDust said...

hharry said...
Αναπαντεχη για μενα η συντριπτικη υπεροχή Μπιθι,δειχνει οτι το κοινο του μπλογκ ειναι απο το χωρο της κουλτουρας & οχι απο το λαικο/εργατικο,οπου αλλωστε δεν ξερουν απο πισι...
8:53 μμ


Καλά αυτός ο harry είναι άξιον όν. Κάποια υποψία μου παίρνει βάρος και μεγαλώνει. Κάνει πειράματα ο ΝΔ με το αναγνωστικό του κοινό και σημειώνει τις παρατηρήσεις του? Ο Χαρρυς είναι κλώνος?

Τρι Φεβ 21, 08:58:40 μμ 2006  
the resident said...

H χροια τησ φωνηs του Μπακιρτζη ανεπαναληπτη.Η πιο συγκινητικη φωνη, αυτη τηs Χαρουλαs.τα τελευταια χρονια ομωs οι επιλογεs των τραγουδιων τηs Αλεξιου ηταν πολυ εμπορικεs.Καζαντζιδη και Μπιθικωτση,ευχαριστω δεν θα παρω.Δεν εχω ψαξει γιατι δεν μου αρεσουν.

Τρι Φεβ 21, 09:00:40 μμ 2006  
Hra said...

Όχι μωρό μου. Ο Harry δεν είναι ο ΝΔ.
Γιατί:
Ο ΝΔ δε θα υιοθετούσε αυτό το είδος γραφής προκειμένου να μας ξεγελάσει. Δε θα το άντεχε η ναρκισσιστική πλευρά του.

Τρι Φεβ 21, 09:04:30 μμ 2006  
Hra said...

Ξέχασα, συγγνώμη.
Το τελευταίο σχόλιο μου απευθύνεται στον cyberdust.

Τρι Φεβ 21, 09:05:26 μμ 2006  
Jacobo said...

Για δύο χρόνια ήμουν μουσικός παραγωγός σε τοπικό ραδιόφωνο. Μου έκανε φοβερή εντύπωση όταν παίζαμε Καζαντζίδη (που δεν παίζαμε συχνά) τη φοβερή ανταπόκριση είχαμε! Σπάγανε τα τηλέφωνα! Το ανάλυσα τότε: ο καζαντζίδης τραγουδούσε λες και ήταν ο ΙΔΙΟΣ φορτηγατζής, εργάτης στα μπετά, γκαρσόνι, λουστραδόρος, περιπτεράς και τέλος πάντων πονεμένο παιδί του λαού. (Όλα τα παιδιά του λαού πονεμένα είναι)
Φυσικά ουδέποτε υπήρξε κάτι από αυτά! Περισσότερο ήταν gambler στο Λουτράκι!
Δεν τον ακούω γιατί δεν μου αρέσει (δεν είναι ερωτικός) αλλά σέβομαι αυτή την ΑΠΟΛΥΤΗ ταύτιση του με τον κόσμο.

ΥΓ: Δεν έχω ακούσει πιο ερωτικό λαϊκό τραγουδιστή από τον Στράτο. Τυχερές οι γυναίκες που ήταν δίπλα του!

Τρι Φεβ 21, 09:12:44 μμ 2006  
CyberDust said...

To ymno to tragoydhse?

Μπιθικώτσης, for the records and to satisfy harry.

Τρι Φεβ 21, 09:16:56 μμ 2006  
querrero said...

Λαικη μουσικη,ελληνικη μουσικη γενικοτερα.Αηδιες.Προσβολη για την μουσικη.Ο ηχος του μπουζουκιου μου προκαλει στομαχικες διαταραχες,ειτε ειναι "εντεχνο"(λεμε τωρα)ειτε ρεμπετικο,ειτε ελαφρολαικο,ειτε σκυλλαδικο,ειτε μπουζοκοποπ.Αυτος ο μουσικος εμετος παρουσιαζεται ως μουσικη παραδοση της Ελλαδας;
Τι να πω;
Να μην μιλησω για την μουσικη και αισθητικη κολαση της παραδοσιακης μουσικης,του κλαρινου της βλαχιας,των χαζοχαρουμενων νησιωτικων(σε βαθμο ηλιθιοτητας)κτλ κτλ.Μοναδικη εξαιρεση τα ποντιακα,αν και δεν ειμαι ποντιος και μου προκαλει την ιδια απεχθεια το uber alles των Ποντιων.
Λιγοι μουσικοι και συγκροτηματα εχουν ξεχωρισει στη Ελλαδα.
Αλλα τι μιλαμε για μουσικη σκηνη οταν ροκ θεωρειτε ο απαραδεκτος Παπακωνσταντινου,ο βασιλιας της κουλτουροαρπαχτης Μαχαιριτσας και ολος ο συρφετος της δηθεν αποστασιοποιημενης αριστεριζουσας-αλλα κονομημενης-ψευτοκουλτουρας.
Dead can dance!

Τρι Φεβ 21, 09:18:00 μμ 2006  
Hra said...

wow. deadcandance! γαμάτοι. το ομώνυμο...

Τρι Φεβ 21, 09:23:58 μμ 2006  
nonsense said...

This post has been removed by the author.

Τρι Φεβ 21, 09:24:20 μμ 2006  
mickey said...

Μεγάλωσα με τον Μπιθικώτση. Τι "δωρικός" κλπ, ο άνθρωπος ήταν σε άλλο επίπεδο! Είχαμε μια κασέτα με επιλογές από τραγούδια κυρίως του Θεοδωράκη (ο Μπιθικώτσης κατείχε περίοπτη θέση) στο αυτοκίνητο και την ακούγαμε κάθε μέρα καθώς μας πήγαινε η μητέρα μας στον παιδικό σταθμό και αργότερα σε ένα ιδιωτικό σχολείο (αμφότερα μακριά από το σπίτι μας). Τα χρόνια περνούσαν, αλλά η χιλιοπαιγμένη κασέτα συνέχισε να μας συντροφεύει στα ταξίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έχω ταυτίσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου με αυτά τα τραγούδια και ειδικά εκείνα που τραγουδούσε ο Μπιθικώτσης (η "Δραπετσώνα" και το "Μάνα μου και Παναγιά" μου προκαλούν ακόμα απέραντη συγκίνηση). Κάθε φορά που τον άκουγα, αντί να τον βαρεθώ, τον εκτιμούσα ακόμα περισσότερο! Ο Καζαντζίδης ποτέ δε με συγκίνησε - αναγνωρίζω πάντως την αξία του.

Από τους εν ζωή ερμηνευτές θεωρώ μακράν μεγαλύτερο τον Γιώργο Νταλάρα (στην ίδια κλάση με τον Γρηγόρη κατά την ταπεινή μου άποψη). Αναφέρομαι φυσικά στην καλλιτεχνική του αξία και δεκάρα δε δίνω για τις πεποιθήσεις του και την όποια αμετροέπειά του (δεν έχω προσωπική άποψη) - και ο Θεοδωράκης είναι αμετροεπής, αλλά παραμένει κορυφαίος συνθέτης. Μουσικοτεχνικά είναι αξεπέραστος και όσοι τον απορρίπτουν ή τον υποτιμούν είτε το κάνουν από προσωπικό γούστο (όπως ο Ν.Δ.) είτε αναφέρονται σε άλλες, μη μουσικές πτυχές τις προσωπικότητάς του.

Εκτός από τα υπέροχα "ποιητικά" που τραγούδησε ο Γρηγόρης (τι να πρωτοδιαλέξεις;), παραθέτω το Top-10 με τα αγαπημένα μου "λαϊκά" τραγούδια που ερμήνευσε (όχι κατ' ανάγκην αυτά που θεωρώ καλύτερα, αλλά εκείνα που έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου) με αλφαβητική σειρά:

Άπονη ζωή
Βρέχει στη φτωχογειτονιά
Δραπετσώνα
Είμαι αητός χωρίς φτερά
Είναι μεγάλος ο καημός
Μάνα μου και Παναγιά
Μαργαρίτα, Μαργαρώ
Μάτια βουρκωμένα
Του βοτανικού ο Μάγκας
Φτωχολογιά

Με δυσκολία απέκλεισα αρκετά ακόμα. Για τα "κουλτουριάρικα", μου είναι αδύνατο να φτιάξω λίστα (όλα ένα κι ένα).

Υ.Γ. Ν.Δ. δε νομίζω πως υπάρχει κανένα "δίλημμα". Αν και σε τέτοια ζητήματα ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει, ο Γρηγόρης μάλλον …κλέβει εκκλησία! Πολύ πιο ενδιαφέρον το δίλημμα "Μάνος ή Μίκης". Θα συμφωνήσω πάντως με την raffinata πως το θέμα παραείναι "πιασάρικο" και μάλλον σε αντίθεση με το πνεύμα πρόσφατων δηλώσεών σου…

Τρι Φεβ 21, 09:34:23 μμ 2006  
tassos_papadakis said...

@antonis:

Έγραψες, μεγάλε! Καλά (της) τα πες.

Το κακό με τύπους όπως Καζαντζίδης-Ξανθόπουλος-Νταλάρας, είναι πως ενώ ουδεμία σχέση είχαν(έχουν) με τον πόνο και την ζωή του απλού μεροκαματιάρη, έβγαλαν τα εκατομύρια της ζωής τους ΤΕΛΕΙΑ ΥΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΟΙ τους κατατρεγμένους και τους κυνηγημένους από τη μοίρα...

Άξιοι μεν, υποκριτές δε.

Τρι Φεβ 21, 09:34:30 μμ 2006  
alombar42 said...

@MainMenu

Συμφωνώ οτι ο Μακεδόνας είναι πρώτη φωνή σήμερα, άσε που μου θυμίζει το Ζαμπέτα!
Απλώς είναι κάπως σύγχρονος και άλλωστε είπα οτι ξέχασα πολλούς...

--

Γενικά εκπλήσσομαι που σε όλα σχεδόν τα σχόλια, το σκυλάδικο αγνοείται ενώ το έντεχνο χειροκροτείται, λες και το λαϊκό τραγούδι εξαντλείται σε δεδομένες φόρμες.
Υποψιάζομαι βέβαια οτι το "Ε ντε λα μαγκέ ντε Βοτανίκ" του Ζαγοραίου δεν είναι politically correct, κι ας του έχουμε σπάσει μια χιλιαδίτσα πιάτα.
:)

Τρι Φεβ 21, 09:35:36 μμ 2006  
Μυθωδός said...

Καζαντζίδης, Εθνικός Μοιρολόγος, Περήφανος και Ανένταχτος, δεν το σημάδεψαν οι εποχές, αυτός σημάδεψε αυτές, σεργιανίζουν ακόμα στην επαρχία, στη Stuttgart και πέριξ πιστοί του Άρχοντα οι οποίοι ορκίζονται στο «Υπάρχω» αντί στην μάνα τους ή στην Παναγία, άνθρωποι των οποίων ο ους δεν μπορεί να ανεχτεί τα σύγχρονα βλασφημ-ωδή-ματα, άνθρωποι ήδη Νεκροί, ζόμπι, πέθαναν μαζί με τον Στέλιο γιατί ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν για τον Άρχοντα.

Μπιθικώτσης….Φωνάρα ,μα Δισυπόστατος! Τι εννοώ? Στα της τέχνης του Λιτός , Δωρικός με straight Ξύλινη Φωνή, μα στον χαρακτήρα του, τουλάχιστον, Διπλωμάτης! Πολέμησε την δικτατορία με το «Τρελοκόριτσο» την ώρα που ο Ύψιστος Μίκης μετρούσε ποντίκια και μελανιές στα κελιά(ανάμεσα από τις φάλαγγες). Η φωνή του,δυστυχώς , δεν συμβάδισε με τον χαρακτήρα του, το
«είμαι αετός χωρίς φτερά» του Μάνου και η «Δραπετσώνα» του Μίκη θα είχαν άλλη χάρη αν έμενε σαν τον Στέλιο, Ανένταχτος και αυτός…
Αιωνία τους η μνήμη!

Τρι Φεβ 21, 09:38:19 μμ 2006  
tassos_papadakis said...

Καλά έκανε ο ΝΔ και έβαλε "πιασάρικο" θέμα. Πολύ καλά!

Έκανε θέμα και τον μακαρίτη τον Τσιρίδα και είδαμε πόσο "κόσμια" σχόλια πνίξανε το θέμα στην μ...κία.

Έπειτα, όπως κι ο ίδιος έχει κατ' επαναλήψη τονίσει, το ότι είναι κάτι εμπορικό("πιασάρικο") δεν αποκλείει την ποιότητα.

Από εμάς εξαρτάται, στην τελική.

Τρι Φεβ 21, 09:42:27 μμ 2006  
draminos said...

O Καζαντζίδης πιστεύω είχε καλύτερη φωνή και την κουμαντάριζε ανάλογα με το τραγούδι, αλλά ατύχησε σε πολλές επιλογές συνεργατών (κυρίως στιχουργών) και ρεπερτορίου.
Σε τι διαφέρει από τον Μπιθικώτση όταν τραγουδάειτον κυρ Αντώνη ή το πέλαγος είναι βαθύ του Χατζηδάκη;
Απόλαυση είναι και στην Καταχνιά.
και ποντιακά έχει πει αν και δεν κολλάει η φωνή του.
Ο Μπιθικώτσης άψογος και σπουδαίος συνθέτης επίσης.
Πότε θα ξανακούσουμε άραγε τέτοιες φωνές στην Ελλάδα; Σίγουρα υπάρχουν αρκεί να τις ανακαλύψει κάποιος.

Τρι Φεβ 21, 09:45:25 μμ 2006  
querrero said...

@Mickey.
Πηγαινες στο ιδιωτικο σχολειο ακουγωντας "Βρεχει στη φτωχογειτονια;".
Καλα sorry αλλα η ολη φαση μου θυμιζει χοντροκομμενη φαρσα επιπεδου Σεφερλη.

Τρι Φεβ 21, 09:47:34 μμ 2006  
harry said...

Σχετικα με τα περι δωρικοτητας,ο μεν Μπιθι ηταν κλασσικος αρβανιτης & καραμπινατη αρβανιτοφατσα,ο δε Καζαν. κλασσικος τουρκορωμιος ανατολιτης. Ο " Μακεδονας " λεγεται Πα(γ)κας & ειναι τουρκοαρβανιτης Γκεκας,οπως & ο Παγκα-λος. Οσο για τον υμνο της δικτατοριας,ειναι σιγουρα εθελουσια συνθεση Κατσαρου,στιχοι Πυθαγορα,επισημα κυκλοφορησε με καποιον ασημο τραγουδιστη αλλα ανεπισημα πιθανον να αναγκαστηκε & ο Μπιθι να τον πει. Δεν σημαινει τιποτα.

Τρι Φεβ 21, 09:49:07 μμ 2006  
Isisdoros said...

Φωνές με μέταλο και οι δύο.Ο Καζαντζίδης πόντιος στη καταγωγή τραγουδάει με γυρίσματα της ανατολικής μουσικής (σε κάπως υπερβολικό βαθμό) και αυτό δίνειτο "κλάψιμο" στις εκτελέσεις των τραγουδιών του.Ο Μπιθικώτσης σαφώς πιο ευρωπαϊκή φωνή τραγουδάει "ίσα" δίνοντας αυτό το ύφος που πολλοί αποκαλούν δωρικό.Πιστεύω ότι δεν είναι εύκολη μιά επιλογή, δεν έχει να κάνει τόσο με τους συγκεκριμένους ερμηνευτές αλλά με τι είδος μουσικής έχει συνηθήσει να ακούει ο καθένας.

Τρι Φεβ 21, 10:02:02 μμ 2006  
tassos_papadakis said...

(και για να κάνουμε και λίγη πλάκα...)

Θέματα(posts) προς μελλοντική συζήτηση:

1)Χ"Νικολάου ή Στάη;

2)Καραμανλής ή Παπανδρέου;

3)Λιάγκας ή Παυλόπουλος;(β΄ εθνική ελλήνων δημοσιογράφων-τηλε-σταρ)

4) Κωσταντάρας ή Αυλωνίτης;

5)Χάρρυ Κλυνν ή Μητσικώστας;

6)Καγιά ή Ζυγούλη;

7) Κακαουνάκης ή Βαρεμένος;

8) Διακογιάννης ή Σωτηρακόπουλος;

9)ΠΑΟΚ ή ΑΡΗΣ;

10) ΟΣΦΠ ή ΠΑΟ;

(στο τελευταίο ερώτημα, ο ΝΔ ως γνωστός αιρετικός, ψηφίζει ΑΕΚ...)

Τρι Φεβ 21, 10:07:57 μμ 2006  
Μαύρος Γάτος said...

Ενδιαφέρουσα η σχέση του Σερ Μπιθί με την χούντα, δεν την ήξερα. Και της Μοσχολιού μαζί. Αλλά και πάλι, είναι τραγουδιστές, και δεν περιμένω από κανέναν τραγουδισατή να είναι και ηθικό πρότυπο. Μού αρκεί να με αγγίζει η ερμηνεία του.

Όσο για την Μοσχολιού, αυτή, Δον Γάτο, είναι για μένα το θηλυκο αντίστοιχο του Μπιθικώτση, και όχι η Μπέλλου, που μού φαίνεται να ανήκει σε άλλη σφαίρα...

Μπιθί ή Καζαντζί; Και τους δύο, γιατί αν και πολύ διαφορετικοί, είναι απόλυτα συμπληρωματικοί. Μπιθί για το "Στείλε Ουρανέ μου ένα πουλί", και Καζαντζί για το "Τα όνειρα που χτίζονται" του Άκη Πάνου.

Η συμπληρωματικότητά τους φαίνεται καθαρά και πέρα από κάθε αμφιβολία στην "Πολιτεία" του Θεοδωράκη.

Και, ο Στέλιος της Πολιτείας, (ακολουθώντας προφανώς τις οδηγίες του Μίκη) δεν θυμίζει καθόλου τον "κλαψιάρικο" εαυτό του, που κι εμένα με απωθεί. Είναι στιβαρός, χωρίς περιττές φιοριτούρες, χωρίς καμμία Λυδική ηδυπάθεια. Μεγαλειώδης. 100% Δωρικός.

Καλό βράδυ

Τρι Φεβ 21, 10:08:03 μμ 2006  
mickey said...

Antonis said: "Όταν σε κάποιο επόμενο ποστ συζητήσουμε για Μότσαρτ ή Μπετόβεν, δε θα λάβω υπόψην μου τη γνώμη όσων είναι κάτω από 250 χρονών (και δε νομίζω να χρειάζεται επεξήγηση αυτό)."

Από τις καλύτερες "απαντήσεις" που έχω διαβάσει :))

Πέρα από τις απόψεις και τις αντιπαραθέσεις, ορισμένοι προσπαθούν να θέσουν περιορισμούς ή αρέσκονται να κάνουν δίκη προθέσεων. Έχω διαβάσει απίστευτα σχόλια, μέχρι και το πώς θα πρέπει να ονομάζουμε την Κωνσταντινούπολη όταν αναφερόμαστε σε αυτή! Χαρακτηριστικό και το παρακάτω φρεσκότατο:

@querero said at 9:47:
@mickey
"Πηγαινες στο ιδιωτικο σχολειο ακουγωντας "Βρεχει στη φτωχογειτονια;".
Καλα sorry αλλα η ολη φαση μου θυμιζει χοντροκομμενη φαρσα επιπεδου Σεφερλη."


Οι γονείς μας αν και φτωχοί έως μετρίου εισοδήματος (κάποια εποχή τρώγαμε μόνο φασολάδα και αντί κρέατος πίναμε ζουμί από κόκαλα) προσπάθησαν να μας δώσουν ότι καλύτερο μπορούσαν. Για δυο χρόνια κατέφεραν να μας στέλνουν σε ένα ιδιωτικό δημοτικό, όχι ιδιαίτερα ακριβό (μιλάμε για δεκαετία του '70), ώσπου δεν άντεχαν άλλο. Και ο Ν.Δ. μπορεί να έχει τώρα Porsche και του κόσμου τα αγαθά, αλλά πέρασε και από άγρια πείνα. Το σχόλιο σου αν όχι "χοντροκομμένο", είναι τουλάχιστον άστοχο - για να μη μιλήσω για συνήθη στερεότυπα και φτηνό λαϊκισμό…

Τρι Φεβ 21, 10:14:24 μμ 2006  
Nikos Hoursoglou said...

Πάντα όταν ακούω αυτό το εξαιρετικό τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή "Ήταν μέντε ήταν έξι", όταν ακούω λοιπόν τον στίχο "με τραγούδια για την ξενητιά, ρετιρέ παίρνω στην Κηφισιά" σκέφτομαι τον Καζαντζίδη, σκέφτομαι ότι αυτόν εννοεί. Δεν ξέρω αν ο Καζαντζίδης απέκτησε ποτέ ρετιρέ στην Κηφισιά, με τον πατέρα μου (όσο ζούσε) διαφωνούσαμε, μου έλεγε ότι ήταν φτωχός, ίσως συγκριτικά με άλλους.
Όσο για τον Μπιθικώτση, είναι απίστευτο πόση ποίηση, παιδεία και συναίσθημα βγαίνει από την φωνή ενός ανθρώπου που με το ζόρι μπορούσε να διαβάσει. Ο Θεοδωράκης είπε ότι έπρεπε να του διδάξει τα λόγια του "Άξιον εστί" απ'έξω. Βέβαια ξέρω πολλούς "αγράμματους" ανθρώπους που έχουν πολύ πιο ουσιαστική παιδεία (η λέξη αφορά και την αξιοπρέπεια και τους τρόπους) από δεκάδες "ενγράμματους".

Τρι Φεβ 21, 10:15:03 μμ 2006  
the resident said...

nikos dimou said Η Μπέλλου είναι ένας θηλυκός Μπιθικώτσης...

Οταν ακουγε ο παπουs μου που ηταν σε βαθια γεραματα τη Μπελλου στο ραδιοφωνο,μου ελεγε:ακου ωραια φωνη ο Μπιθικωτσηs.

Τρι Φεβ 21, 10:15:06 μμ 2006  
Nikos Hoursoglou said...

georgia m: όχι, δεν ξέχασα να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια περί της φωτογραφίας που διάλεξα. Απλά έπρεπε να φύγω για την δουλειά. Οι κύριοι που απεικονίζονται είναι πρόγονοι-συνάδελφοί μου.

Τρι Φεβ 21, 10:20:22 μμ 2006  
raffinata said...

δείγματα προς σύγκριση ερμηνευτών:
---------------------------------

Καζαντζίδης: Άπονες εξουσίες- Μουσική:Μ. Θεοδωράκης -
Στίχοι:Μ. Κακογιάννης

Μπιθικώτσης: Εγνατίας 406 - Μουσική: Γ. Μπιθικώτσης -
Στίχοι: Κ. Βίρβος
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπιθικώτσης: Βασίλεψες αστέρι μου -Μουσική Μ. Θεοδωρακης -
Στίχοι: Γ. Ρίτσος

Καζαντζίδης: Μιά παλιά ιστορία - Μουσική: Σ. Καζαντζίδης -
Στίχοι: Κ. Βίρβος

Τρι Φεβ 21, 10:24:30 μμ 2006  
Jacobo said...

Έχει Porsche ο ΝΔ;;
Αλληλεγγύη στους φτωχούς συναθρώπους μας που τώρα οδηγούν Porsche.
Τέρμα η μιζέρια!

Τρι Φεβ 21, 10:24:56 μμ 2006  
querrero said...

@Μickey.
Εγραψες:Οι γονείς μας αν και φτωχοί έως μετρίου εισοδήματος (κάποια εποχή τρώγαμε μόνο φασολάδα και αντί κρέατος πίναμε ζουμί από κόκαλα) προσπάθησαν να μας δώσουν ότι καλύτερο μπορούσαν. Για δυο χρόνια κατέφεραν να μας στέλνουν σε ένα ιδιωτικό δημοτικό, όχι ιδιαίτερα ακριβό (μιλάμε για δεκαετία του '70), ώσπου δεν άντεχαν άλλο. Και ο Ν.Δ. μπορεί να έχει τώρα Porsche και του κόσμου τα αγαθά, αλλά πέρασε και από άγρια πείνα. Το σχόλιο σου αν όχι "χοντροκομμένο", είναι τουλάχιστον άστοχο - για να μη μιλήσω για συνήθη στερεότυπα και φτηνό λαϊκισμό…

Δεν ειχα σκοπο να σε θιξω,αλλα με τετοια που γραφεις....
Τελος παντων,ειλικρινα δεν ειχα σκοπο να σε ειρωνευτω αν και η προς Νικο Ξανθοπουλο ιστορια σου με φασολαδες και ζουμια απο κοκκαλα σαν να μην μου ειναι ιδιαιτερα πιστευτη.
Και εγω ιδιωτικο σχολειο τελειωσα και στα πρωτα μεταεφηβικα μου χρονια το εκρυβα απο παρεες και φιλους πιο-ας πουμε-λαικων ταξεων σαν να ειχα κανει φυλακη!Δεν ξερω ουτε και με ενδιαφερει η καταγωγη σου και η σημερινη οικονομικη σου κατασταση.Απλως μην αρπαζεσε τοσο ευκολα.Τον φτηνο λαικισμο που τον ειδες;Mein got δεν ειμαι πολιτικος φιλε μου,καραβανας ειμαι...

Τρι Φεβ 21, 10:32:04 μμ 2006  
Jacobo said...

Στο ίδιο σχολείο θα πηγαίνατε βρεε! Για τσεκάρετε το μήπως κάνατε συμμαθητές!

Βρεέεχειι στην φτωχογειτονιάαα!

Τρι Φεβ 21, 10:37:31 μμ 2006  
tassos_papadakis said...

Μυστήριο: ο ΝΔ εξαφανίστηκε...
(λέτε να πήγε για ύπνο, δίχως καλά-καλά να μας ενημερώσει;)

Πάντως και ο Στράτος ήταν φωνάρα. Και γνήσιος. Authentic

Τρι Φεβ 21, 10:49:29 μμ 2006  
mickey said...

Με αφορμή τόσο το σχόλιο του querrero στις 9:47 όσο και του tassos_papadakis στις 9:34, που αναφέρεται στην "υποκρισία" των λαϊκών τραγουδιστών (που θησαύρισαν τραγουδώντας τη φτώχεια του λαού), καλό θα είναι να διευκρινιστεί το εξής:

Ο καθένας μπορεί να τραγουδά και να ακούει όποιο τραγούδι θέλει ανεξαρτήτως καταβολών ή οικονομικής κατάστασης.

Το αν κάποιος ταυτίζεται ή όχι με τα λόγια ενός τραγουδιού είναι άλλη υπόθεση και οπωσδήποτε προσωπική του. Αν άκουγα τη "Δραπετσώνα" και ριγούσα λόγω της μουσικής ή/και επειδή μου θύμιζε κάποια δύσκολα χρόνια, κανείς δε θα μου πει πώς θα πρέπει να νιώσω όταν π.χ. θα την ακούω ευκατάσταστος πια, μέσα από ένα πανάκριβο ηχοσύστημα. Ούτε με ενδιαφέρει αν ο όποιος Μπιθικώτσης πλούτισε μέσα από αυτό - μαγκιά του! Και φυσικά θα είχα κάθε δικαίωμα να τον απολαμβάνω και να τον εκτιμώ, ακόμα κι αν είχα γεννηθεί μέσα στα πλούτη. Αν κάποιοι δε μπορούν να το κάνουν αυτό, δικαίωμά τους, αλλά οι γενικεύσεις και οι χαρακτηρισμοί περιττεύουν - αλίμονο σε όσα φτωχαδάκια λατρεύουν την Όπερα…

Υ.Γ. 1: Την ώρα που έγραφα το παραπάνω, ο querrero έδωσε μια απάντηση (10:32μμ), αν και δε φαίνεται να πιστεύει αυτά που γράφω για φασολάδες και σούπες από κόκαλα. Δυστυχώς, αγαπητέ querrero, ξέχασα να αναφέρω τη ρεβιθόσουπα - το μόνο φαγητό που δεν αντέχω να ξαναφάω. Πίστευε ότι θέλεις querrero, αλλά τουλάχιστον μην κοροϊδεύεις πράγματα που δε γνωρίζεις. Η ειρωνική αναφορά στον Νίκο Ξανθόπουλο δε συνάδει άλλωστε με το πνεύμα της απάντησης…

Υ.Γ. 2: Γεια σου ρε jacobo (10:37μμ)! Όπως βλέπεις, συνεχίζω να "τσιμπάω" ;) Άντε να τραγουδήσουμε όλοι μαζί - πλούσιοι και φτωχοί - Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Νταλάρα, Μπέλου και ότι άλλο έχει όρεξη ο καθένας!

Τρι Φεβ 21, 10:49:51 μμ 2006  
Mantz said...

Nikos Dimou said...
Επίσης δηλώνω αλλεργικός στην Μαρινέλλα. Αυτός ο theatrale τύπος ερμηνείας με απωθεί.

Nikos Dimou for President!


Όσο για το βασικό θέμα μας, και ο Καζαντζίδης και ο Μπιθικώτσης με άγγιξαν όταν ήμουν μακριά απ'το σπίτι μου για πολύ καιρό, εντός ή εκτός Ελλάδας. Είμαι μικρός για να τους έχω "γνωρίσει" στην ακμή τους και πολύ σπάνια θέλησα να τους ακούσω συνειδητά. Συνήθως τύχαινε, στο ράδιο. Τον Καζαντζίδη τον πρωτοεκτίμησα όταν αισθανόμουν χάλια. Με έκανε να αισθάνομαι πολύ καλύτερα ακούγοντας για την τόση μαυρίλα και δυστυχία των άλλων :)

Τρι Φεβ 21, 10:49:58 μμ 2006  
axilleas said...

Ο Κώστας είναι ένας παραδοσιακός βιολιστής που διδάσκει σε ένα μουσικό σχολείο. Οι μαθητές του δεν είναι αρχάριοι, αλλά καθηγητές του βιολιού,που γαλουχημένοι με κλασσικά ακούσματα αδυνατούν να μπουν στο πνεύμα των παραδοσιακών μουσικών δρόμων "μακάμια". Κάποιοι από αυτούς είναι αλλοδαποί, που ο πλούτος της μουσικής μας παράδοσης τους συγκλόνισε. Αλλά αγαπητέ querrero τι να ξέρουν αυτοί. Μάλλον για κουτόφραγκους θα πρόκειται...

Τρι Φεβ 21, 10:50:07 μμ 2006  
Hra said...

νότες ήχοι μελωδίες πλέκονται μπερδεύονται ανταμώνουν πλάι στα μόρια του αέρα και το αυτί δεν αντέχει, κλατάρει ζητάει να μην υπάρχει επιθυμεί άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο που υπάρχει η ησυχία. μόνο της καρδιάς μου αρέσει η μουσική, όχι αυτή παρά η παλιά, η νέα, αυτή που πάντα θα είναι παλιά και νέα. καρφιτσώνω όχι με καστανή πινέζα 'όχι' στα μουτζουρωμένα πεντάγραμμα και στα λόγια που 'ναι κούφια ακριβώς και μόνο επειδή κάποιοι ζητούν να τραγουδηθούν.

Τρι Φεβ 21, 11:04:09 μμ 2006  
tassos_papadakis said...

Διαφωνώ με τον ΝΔ για την Μαρινέλα(όχι πως έχει καμία σημασία). Θεωρώ πως έχει απίστευτη φωνή, στεντόρεια και με ευρύτητα χρωματισμών(μιλάω για παλιότερα κυρίως). Τώρα, σχετικά με την σκηνική της παρουσία, γούστα είναι αυτά, αλλά τι να πούμε τότε για τον Μητροπάνο...(σαν βιδωμένος τραγουδάει -που και πού, γέρνει πάντως και λίγο...:))

@mickey:

Σε μια εποχή απόλυτης φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα, όταν ο εργάτης δικαίως ταυτιζόταν με το τραγούδι και τη φωνή-όλο-παράπονο του Καζαντζίδη, είναι τουλάχιστον πρόκληση να παίζεις στο καζίνο του Λουτρακίου τα κέρδη σου από το υστέρημα των πολλών(και φτωχών). Δικαιώμα του, αλλά λέει κάτι και για το ποιόν του τραγουδιστή...(και πόσο σέβεται έναν ολόκληρο κόσμο φτώχειας που τον έκανε 'πρώτη φίρμα', θεωρώντας τον(ο κόσμος) -εσφαλμένα- "έναν από αυτούς"). Τα αυτά ισχύουν, έτι περισσότερο για τον πολύ κύριο "ακατανόμαστο". Σπουδαίο ταλέντο, αλλά πολύ-πολύ μπλαζέ...

Φυσικά, δεν κρίνω εσένα και πότε ή αν έχεις καν το δικαίωμα να ακούς τον τάδε ή τον δείνα. Να μην αναλύουμε και τα αυτονόητα τώρα...

Τρι Φεβ 21, 11:05:15 μμ 2006  
hioniam said...

μυθωδος: Δεν την πολεμησε καν εστω και με το «Τρελοκοριτσο».
Αντιθετως την υπηρετησε τραγουδωντας τον «Υμνο» της

Cyberdust: Aν διαβασετε πιο προσεκτικα θα δειτε ότι τον τραγουδησε σε πρωτη εκτελεση την Πέμπτη 13-7-1967.
Από τοτε νομιζω ότι τον τραγουδησε κι άλλες φορες.
Δυστυχως.


nikos dimou:Το word verification σε τι ακριβως εξυπηρετει ...εκτος απο να μας σπαει τα νευρα;

Τρι Φεβ 21, 11:06:46 μμ 2006  
Deepest Blue said...

Καζαντζίδης; Μπιθικώτσης; Νταλάρας; Αλεξίου; Παπακωνσταντίνου; Μαρινέλα;...

Φ. Σινάτρα

Τρι Φεβ 21, 11:11:32 μμ 2006  
querrero said...

Οταν αναφερθηκα στη απεχθεια που μου προκαλει η ελληνικη λαικη και παραδοσιακη μουσικη εξεφρασα μια προσωπικη,υποκειμενικοτατη γνωμη.
Και μονο για την μουσικη.Δεν χρησιμοποιησα χαρακτηρισμους για κανενα που ακουει λαικα ή τσιφτετελια ή ζουρναδες.Ουτε απαξιωνω οσους ακουνε ελληνικα.
Περι ορεξεως αλλωστε....
Οποτε μαλλον αστοχο(που λεει ο ποντικος)το σχολιο σου περι κουτοφραγκων.
Φιλε mickey εκανα ενα σχολιο επειδη μου φανηκε λιγο κουλο και αστειο να εισαι μαθητης ιδιωτικου σχολειου και να ακους στο αυτοκινητο της μητερας σου καθως πηγαινες προς αυτο "Δραπετσωνα" κτλ κλαψολαικα ασματα για την φτωχεια και την μιζερια.
Μεχρι εκει,δεν εχω λογο να αμφισβητησω τα γραφομενα σου και αν σε εθιξα με οποιοδηποτε τροπο απολογουμαι.Δεν εχω καμμια διαθεση για cyberκαυγαδες.
Ο λογος επισης του αρχικου μου σχολιου-απαντησης στα γραφομενα σου εχει να κανει με την γελοια εικονα-παντα κατ'εμε-μερικων συμμαθητριων μου και αργοτερα κοριτσιων-γυναικων του "κυκλου" μου που αναβαν σεκλετιασμενες τσιγαρο στα clubs αμα εβαζε κανενα βαρυ λαικο.
Donna Karan,Prada και 'Σ'αναζητω στη Σαλονικη ξημερωματα' με υφος πονεμενου οικοδομου ειναι για πολλες καρπαζιες.
Ισως ειμαι ιδιοτροπος αλλα δεν αντεχω τις fake καταστασεις.
Αυτα το θεμα κλεινει εδω για μενα και παλι sorry αν ενιωσες πως ειρωνευτηκα την οικονομικη κατασταση της οικογενειας σου.
Εντελως φιλικα.

Τρι Φεβ 21, 11:15:27 μμ 2006  
hioniam said...

Σοβαρα harry, δεν σημαινει τιποτα ;
Iσως, για κατι τυπους σαν κι εσενα.

Αλλα αφου εσυ τα ξερεις όλα θα ξερεις ότι εκεινη
την εποχη καποιοι αλλοι, οσο κι αν πιεστηκαν, δεν ειπανε κανεναν "υμνο".

Τρι Φεβ 21, 11:15:38 μμ 2006  
vaggelis said...

Θα συμφωνούσα με το Ν.Δημου ότι ο καζαντζίδης είναι απωθητικός.Εγώ βρίσκω αστείες τις ερμηνείες του.Ο μπιθικώτσης νομίζω ότι είναι αδιάφορος.Μόνο η Μπέλλου θα μπορούσε να σταθεί σήμερα.Εάν ήτανε κάτι σημαντικό και οι δυό τους θα μπορούσαμε να τους βρούμε σε δισκάδικα σε όλο τον κόσμο.Amalia rodrigez γιατί βρίσκουμε?.Ότι είναι καλό δεν μένει κρυφό σήμερα και αυτούς τους δύο και γενικά την ελληνική μουσική το παγκόσμιο χωριό την έχει γραμμένη...

Τρι Φεβ 21, 11:20:01 μμ 2006  
harry said...

Οταν καποιος θελει να δυσφημισει,πιανεται απο μ*%νοτριχα,ο Μπιθι ειχε κανει Μακρονησο,πολλοι αναγκαστηκαν λογω τρομοκρατιας επι χουντας να πανε με τα νερα της...

Τρι Φεβ 21, 11:21:44 μμ 2006  
hioniam said...

"Μέσα στ' Απρίλη την Γιορτή/ εργάτη, αγρότη, φοιτητή/ με πρώτο τον στρατιώτη"! τραγουδουσε ο Σερ (..πιεσμενος)κάθε βράδυ στα "Δειλινά"

Kαι στη Μακρονησο βεβαια εκανε
την θητεια του ως στρατιωτης- 'ανθρωποφυλακας" των "επικινδυνων κομμουνιστων" οχι ως κομμουνιστης ο ιδιος, ετσι?

Μαθε καλυτερα την ιστορια τυπακο!

Τρι Φεβ 21, 11:35:11 μμ 2006  
tassos_papadakis said...

@querrero said:

"Donna Karan,Prada και 'Σ'αναζητω στη Σαλονικη ξημερωματα' με υφος πονεμενου οικοδομου ειναι για πολλες καρπαζιες."


Αν και σε βρίσκω ακραίο, όσον αφορά την γενική κατακραυγή από μέρους σου κάθε ελληνικής μουσικής και τραγουδιού(κι εγώ με ξένη μουσική μεγάλωσα, κατά βάσην, αλλά δεν απαξιώνω ό,τιδήποτε άλλο), συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου αυτό. Εύγε!

And on that note, ...καληνύχτα σας.

Τρι Φεβ 21, 11:37:45 μμ 2006  
axilleas said...

Αγαπητέ querrero, θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις προσεχτικά και ψύχραιμα το πρώτο σου σχόλιο. Αν αυτό αποτελεί υποκειμενικότατο σχόλιο χωρίς χαρακτηρισμούς, τότε είμαι λάθος. Ριξτου πάλι μια ματιά όμως σε παρακαλώ.

Τρι Φεβ 21, 11:39:30 μμ 2006  
cobden said...

hioniam,και οι περισσότεροι αριστεροί στρατευμένοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα τη δεκαετία του 70 έτρεχαν στα διάφορα φεστιβάλ στη Σοβιετική Ένωση και σε λοιπές κομμουνιστικές χώρες, εκδήλωναν το θαυμασμό τους για τον "υπαρκτό σοσιαλισμό" και με τη στάση τους νομιμοποιούσαν τα απάνθρωπα αυτά καθεστώτα(Αλλά δεν έβαλαν ακόμη μυαλό!Ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς επισκέπτονται την Κούβα, καλεσμένοι του εκεί καθεστώτος, και εκφράζουν το θαυμασμό τους για τον "σοσιαλιστικό παράδεισο" του σύντροφου Φιντέλ...)για όλους αυτούς, που θεωρούνται ακόμη και σήμερα "προοδευτικοί" και "επαναστάτες" τί έχεις να πεις;

Τρι Φεβ 21, 11:48:40 μμ 2006  
harry said...

Η ηθικη του μπλογκ πρεπει να αντικειται σε προσβολη μνημης πεθαμενων.Η συνειδητη συνεργια με τη χουντα δεν εχει σχεση με τον βιοπορισμο/καριερα που αναγκαζεται να κανει ο καθενας με καθε κυβερνηση.Οσοι συνεργαζονται με τον Καραμανλη τωρα,σημαινει οτι τους αρεσει αυτη η...Δωρικη μορφη ?

Τρι Φεβ 21, 11:50:00 μμ 2006  
Nikos Hoursoglou said...

mickey:κανείς δεν σου απαγορεύει να ακούς την "Δραπετσώνα" στο πανάκριβο ηχοσύστημά σου -αυτό που έχεις ή θα έχεις. Μην ξεχνάς όμως ότι τα τραγούδια δεν είναι ουρανοκατέβατα. Ειδικά εκείνα που γράφτηκαν μια παλαιότερη εποχή, ήταν καθρέφτες της πραγματικότητας κάποιων ανθρώπων. Φτωχών, μεροκαματιάρηδων. Εκείνους άγγιζαν, για εκείνους μιλούσαν. Και μην ξεχνάς επίσης πως η πάλαι ποτέ αριστοκρατία σνόμπαρε το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Γιατί; Γιατί μιλούσε για την...πλέμπα! Αργότερα το λαϊκό τραγούδι μπήκε στα...σαλόνια. Απενοχοποίηση; Ίσως; Εκτίμηση της ποιότητας της φόρμας; Μπορεί.
querrero: όχι βέβαια, δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές που πήγες σε ιδιωτικό σχολείο. Οι γονείς σου μπορούσαν και σε έστειλαν. Τώρα βέβαια αν αυτό σε ενοχλούσε να το δηλώσεις δημοσίως σε παιδιά λαϊκής τάξης, ίσως έχει να κάνει με την συνείδησή σου. Ίσως κάτι μέσα σου να σε...τσιμπούσε.
Το τι κάνει ένας πλούσιος με τα λεφτά του, είναι δικό του θέμα. Κάποιος μπορεί να θέλει να πάρει Πόρσε, κάποιος μπορεί να αναλαμβάνει τις σπουδές ενός φτωχού παιδιού (βλέπε Μοσχολιού) κάποιος να χτίζει ολόκληρο χωριό για φτωχά παιδιά (βλέπε Βασίλης Καρράς) κάποιος να κάνει ίδρυμα υποτροφιών, κάποιος να επενδύει σε επιχειρήσεις και να πλουτίζει ακόμα περισσότερο. Το ότι γεννήθηκα φτωχός αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι μού χρωστάνε. Ο καθένας με την συνείδησή του πράττει. Τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του. Κάποιοι πρώην φτωχοί ποτέ δεν το ξεχνάνε και μπαίνουν στον κόπο των άλλων, κάποιοι πρώην φτωχοί ποτέ δεν το ξεχνάνε και φροντίζουν να εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερο τον εαυτό τους. Κάποιοι ίσως κάνουν και τα δύο.

Τρι Φεβ 21, 11:50:31 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Συγγνώμη για την απουσία μου - διάβαζα τα σχόλια από PDA αλλά δεν μπορούσα να απαντήσω.

Να διευκρινίσω ότι δεν έχω Porsche - είχα πριν τριάντα χρόνια όταν είχα και εταιρία (που την συντηρούσε). Το 83 έφυγα από τις επιχειρήσεις - δεν συντηρείται Porsche με το γράψιμο.

Το παιχνίδι των αντιθέσεων δεν γίνεται βέβαια για τα πρόσωπα όσο για αυτό που εκφράζουν με το ύφος τους. Πολλοί κόλλησαν στα άτομα, όμως εγώ έγραψα το post σκεπτόμενος τι συμβολίζουν.

Μου κάνει εντύπωση η απόλυτη απόρριψη του querrero. Πιστεύω πως σε κάθε είδος μουσικής υπάρχουν σημαντικά στοιχεία. Εμένα τα ακούσματά μου είναι 80% κλασική, αλλά μπορώ να συγκινηθώ πολύ από ένα καλό ρεμπέτικο (π. χ. Τσιτσάνης) ένα τσάμικο, ροκ μουσική ή και ποπ. Δεν θα απέρριπτα καμία μουσική a priori.
Ποιότητα μπορεί να υπάρξει παντού!

Τρι Φεβ 21, 11:52:47 μμ 2006  
vaggelis said...

Μεγάλωσα με ελληνική μουσική και με καζαντζίδη και με άπειρο μπιθικώτση και δεν θέλω να τα απορρίψω αλλά να τα θέσω στη σωστή τους διάσταση.Και εγώ θα ήθελα να βλέπω το χωριό μου που μεγάλωσα με τις ωραιότερες αναμνήσεις ως το πιό ωραίο του κόσμου αλλά ξέρω ότι δεν είναι chamonix.Και εάν δεν παραδεχθώ κάποτε ότι δέν είναι δεν έχει ελπίδα ποτέ να γίνει.Δεν πρόκειται ποτέ να βγάλουμε σπουδαία μουσική όσο ασχολούμαστε με το μέτριο παρελθόν.

Τετ Φεβ 22, 12:02:33 πμ 2006  
harry said...

Επικοινωνιακο λαθος η απολογια περι Πορσε...Τι & αν εχει κανεις,τι & αν δεν εχει ... Ο λογος του στο μπλογκ εχει σημασια.

Τετ Φεβ 22, 12:03:19 πμ 2006  
Ein Steppenwolf said...

Την ίδια σύγκριση κάνει κι ο Κόλλιας στους "Αρβανίτες" του κι εξηγεί ότι η διαφορά ύφους αντανακλά τη διαφορά καταγωγής των δύο ερμηνευτών: ο Αρβανίτης Μπιθικώτσης είναι λεβέντικος, ο Μικρασιάτης Καζαντζίδης μοιρολατρικός. Οι δυο τους αντιπροσωπεύουν διαφορετικές μορφές του ελληνισμού.

Την καλύτερη φωνή ίσως την είχε ο Ξυλούρης.

Αλήθεια, τι σημαίνει "Μπιθικώτσης" στα αλβανικά; Το μπιθ- είναι σαφές τι σημαίνει, αλλά το υπόλοιπο;

Τετ Φεβ 22, 12:04:08 πμ 2006  
mickey said...

tassos_papadakis, μήπως τελικά φταίει το κοινό που δημιουργεί είδωλα και εξιδανικευμένες εικόνες, προβάλλοντας τις δικές του πεποιθήσεις σε γνωστούς και διάσημους, αντί να τους δει απλά ως καλλιτέχνες που κάνουν ή όχι καλά τη δουλειά τους; Παίζει ρόλο βέβαια η διαφήμιση και το μάρκετινγκ, αλλά καλό είναι ο όποιος φτωχός και εργάτης (ή άλλος ακροατής) να δει τον όποιο Καζαντζίδη και Νταλάρα απλά ως τραγουδιστές και όχι ως "δικούς του" ανθρώπους - αν πάντως οι ίδιοι "πούλησαν" μια τέτοια εικόνα με δημόσιες δηλώσεις τους, ας υποστούν τις συνέπειες της …ασυνέπειάς τους!

Δεν μπορούμε να τους αφαιρέσουμε το δικαίωμα να βγάζουν τον επιούσιον (όσα …μηδενικά κι αν έχει αυτός) τραγουδώντας "πιασάρικα" θέματα (όπως τη φτώχεια και την ξενιτιά) ούτε μπορούμε να τους υπαγορεύουμε συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις (από όσα ξέρω κανένα τραγούδι δεν εξυμνεί π.χ. την ελεύθερη αγορά και τον καπιταλισμό). Στο πνεύμα αυτό, το αν ο "Σερ" τραγούδησε ή όχι τον "Ύμνο" της Δικτατορίας ουδόλως μειώνει την καλλιτεχνική του αξία. Άνθρωποι είναι σαν κι εμάς και όχι θεοί - τι να πούμε άραγε για λαϊκίζοντες επιτήδειους πολιτικούς; Όσο τους εξυψώνουμε τόσο θα απογοητευόμαστε (μπορεί και να τους υβρίζουμε). Όσο τους τοποθετούμε στις σωστές τους διαστάσεις τόσο αδιάφορους θα μας αφήνουν η μη καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες.

Για να δούμε και ΠΟΛΥ μεγαλύτερα καλλιτεχνικά μεγέθη, ας σκεφτούμε π.χ. τις ιδιαιτερότητες του Μότσαρτ (έχω την εντύπωση πως ήταν ιδιαίτερα "ατακτούλης", αν και μάλλον όχι τόσο όσο παρουσιάζεται στην κλασική ταινία "Amadeus"). Αν ζούσε σήμερα, μπορεί η όποια Τατιάνα να τον είχε θέ(α)μα-θύμα σχεδόν καθημερινά. Αν δε σας κάνει το συγκεκριμένο παράδειγμα, βάλτε όποιο άλλο θέλετε - η Ιστορία είναι γεμάτη από σπουδαίους καλλιτέχνες (και άλλους) με του κόσμου τα ελαττώματα.

@querrero (11:15μμ): OK για το "προσωπικό". Απλά, τόσο η "Δραπετσώνα" όσο και κάποιες οικονομικές δυσκολίες που είχαμε ειδικά στα πρώτα παιδικά μου χρόνια, αποτελούν πολύ δυνατές (ίσως και "ιερές") αναμνήσεις για μένα - εξ' ου και το "άρπαγμα". Συμπληρώνω τις απόψεις μου και με το παρόν σχόλιο - προφανώς διαφωνούμε, αλλά αυτό δεν είναι "προσωπικό" ;)

@nikos hoursoglou (11:50μμ)
Δεν μου αρέσει η "στρατευμένη" και "διχαστική" τέχνη, όσο αγαθούς σκοπούς και αν εξυπηρετεί. Φυσικά, μπορώ να την απολαμβάνω, απλά ως "τέχνη"! Έχω ένα μάλλον ακριβό ηχοσύστημα στο αυτοκίνητο, αλλά όχι κάτι εξωφρενικό. Αν πάντως αποκτήσω ποτέ κάτι ακριβότερο (για το σπίτι π.χ.), δε θα νιώσω "τύψεις" ούτε για το κόστος ούτε για το τι ακούω. Άλλωστε δε μου αφαιρεί το δικαίωμα να το μοιράζομαι με άλλους ούτε να βοηθώ όσο μπορώ τους "μη κατέχοντες" γενικότερα.

@nikos dimou (11:52μμ)
Δεν ήξερα φυσικά αν έχεις Porsche ή όχι, γνωρίζω όμως από κάποια κείμενά σου ότι έχεις οδηγήσει και θαυμάζεις τα μοντέλα της. Χαίρομαι που την έχεις απολαύσει είτε ως απλός χρήστης είτε ως ιδιοκτήτης. Φυσικά δεν χρειάζεται να έχει κανείς ενοχές για τα όποια υλικά αγαθά διαθέτει. Η άποψή σου για τη μουσική με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Έχω κι εγώ τις προτιμήσεις μου σε ότι αφορά συγκεκριμένα είδη, αλλά ακούω απ' όλα και έχω ανακαλύψει "ποιοτικά" κομμάτια (υποκειμενική η λέξη φυσικά) σε όλα σχεδόν τα είδη. Ειδικά απέναντι στη μουσική δεν έχω καμία αρνητική προκατάληψη - εκτός από τον Γονίδη φυσικά :)))

Τετ Φεβ 22, 12:10:50 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

vaggelis δεν έχεις δίκιο - έχουμε καλή μουσική στην Ελλάδα. Μετά την ποίηση ίσως είναι η τέχνη στην οποία διαπρέπουμε περισσότερο. Και δεν εννοώ μόνο το τραγούδι (όπου είμαστε κορυφαίοι - αν συγκριθούμε με χώρες μεγάλες και μουσικά παμπλουτες όπως η Γερμανία) αλλά και την συμφωνική μουσική. Προχθές άκουγα Γιάννη Χρήστου - τι σπουδαίος δημιουργός!

Και με αυτή την αισιόδοξη διαπίστωση σας καληνυχτίζω. "Αύριο πάλι" (Μπιθικότσης).

Τετ Φεβ 22, 12:15:19 πμ 2006  
Φιντείας...Finteias said...

Δεν είμαι γνώστης των μουσικών.
Με την καρδιά απαντώ.
Ο Μπιθικώτσης μου προκαλεί δέος, αλλά τον έχω τόσο συνδεδεμένο με το "Άξιον Εστί" και με τον Θεοδωράκη που φοβάμαι μήπως πηγαίνουν αλλού τα επινίκια (καρδιά είναι αυτή, δεν αναλύει).
Εκεί που με άγγιξε πολύ ο Καζαντζίδης ήταν στην ερμηνεία ποντιακών τραγουδιών.
Καμία "κλάψα". Σκέτη Τραπεζούντα.

Τετ Φεβ 22, 12:16:59 πμ 2006  
Dormammu said...

Όποιος ενδιαφέρεται να ακούσει "στρατευμένη" μουσική, του συνιστώ Μπακαλάκο. Ιδίως το: "Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό, βόλτες απο κει κι από δω...", μια και πλησιάζουν εκλογές.

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό με την φωνή του Μπιθικώτση και του Στελλάρα? Έλα ντε....


Στο θέμα μας!

Τετ Φεβ 22, 12:20:05 πμ 2006  
axilleas said...

Ο Μπιθικώτσης είχε πει ότι " ο Καζαντζίδης είναι η χωροφυλακή, ενώ εγώ η αστυνομία πόλεων". Ο δεύτερος ως φωνή θεωρείται από πολλούς ειδικούς απλησίαστος, αλλά αδίκησε τον εαυτό του. Στα τραγούδια του και στο χαρακτήρα του κουβάλησε μέρος των παιδικών ασθενειών της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας ( παράπονο, προσκόλληση στη μάνα, αδικία, συνωμοσιολογία). Μας θυμίζει τα χαρακτηριστικά μας και για αυτό λατρεύτηκε τόσο. Ο Μπιθικώτσης από την άλλη με τη δωρικότητά του κέρδισε πιο πολύ το σεβασμό. Όπως και οι αρχαίοι: τους σεβόμαστε αλλά τους αγνοούμε.

Τετ Φεβ 22, 12:20:10 πμ 2006  
the resident said...

querrero said Λαικη μουσικη,ελληνικη μουσικη γενικοτερα.Αηδιες.Προσβολη για την μουσικη.Ο ηχος του μπουζουκιου μου προκαλει στομαχικες διαταραχες,ειτε ειναι "εντεχνο"(λεμε τωρα)ειτε ρεμπετικο,ειτε ελαφρολαικο,ειτε σκυλλαδικο,ειτε μπουζοκοποπ.Αυτος ο μουσικος εμετος παρουσιαζεται ως μουσικη παραδοση της Ελλαδας;


Eγω θα συμφωνισω.Λιγεs οι εξερεσειs μια απο αυτε οι χειμερινοι κολυμβητεs,και οχι σε ολλα.Σε αυτουs ανεχομαι το μπουζουκι.Σε αυτο ισωs συμφωνει και ο querrero.

Τετ Φεβ 22, 12:20:47 πμ 2006  
hioniam said...

harry τελευταιο σχολιο:
Καμια προσβολη στη μνημη των πεθαμενων δεν γινεται με την
παραθεση γεγονοτων και πεπραγμενων της ζωης τους.


Οσο περι εξαναγκασμου του Μπιθικωτση αστο καλυτερα..
Υπαρχουν κι αλλα γεγονοτα που προφανως αγνοεις.

Και εν πασει περιπτωσει, δεν θυμαμαι να ζητησε ποτε δημοσια συγνωμη
μετα την πτωση της χουντας γιατι «εξαναγκαστηκε» να την υμνει.

Καληνυχτα..

Τετ Φεβ 22, 12:22:47 πμ 2006  
Hra said...

"I'm singing in the rain"
Συγγνώμη από τον ήλιο ζητώ, Θεέ.

Τετ Φεβ 22, 12:32:10 πμ 2006  
ktzikas said...

Θα καληνυχτίσω το blog με ένα παλιό εμπνευσμένο στίχο του Τζιμάκου:
'Θέλω ζόρικα ντουέτα
Τζίμυ Χέντριξ-Βαμβακάρη
κι όχι αδερφές Κατσάμπα
να περνά η ζωή μας τσάμπα..'

Τετ Φεβ 22, 12:34:42 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

θα συμφωνείς ίσως που λέει ο ντίσκο ντίσκο ντίσκο τσουτσούνι: είναι πολλές οι τσούλες...και πεθαίνουν..ολόκληρος έλντον τζον...δεν το μπορεί να μη γράψει. μας την είχανε στημένη τα παιδιά της ΚΝΕ...θέλω να μπω σε οδοντωτό απ' το He-κρυστάλ την απλίκα που σου έβαλα καλά.

Τετ Φεβ 22, 12:39:56 πμ 2006  
Hra said...

Ελπίζω να μην πόνεσες πολύ, Γ. Ασ' τους να λένε και λέγε τα δικά σου να μπερδεύουν τα δικά τους.

Τετ Φεβ 22, 12:43:48 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

ναι. κι αν δεν πονάνε τα καλά κοπέλια αυτή η ελένη ράντου έγραψε το "μπαγάσα" και τα άλλα άσματα τα ονόμασε "παράνομες κασέτες" λόγω η κλοπή σε μουσική κροκίδης χριστόφορος και τις κυκλοφόρησε ένας άσιμος και έκαμε του κόσμου το χρηματοκίβωτιο ναούμ και πλούτισε που η τέχνη φέρνει κέρδος στην υπόγα Αραχώβης να γελάνε τα ψαράκια ευτυχία.

Τετ Φεβ 22, 12:48:32 πμ 2006  
Nikos Hoursoglou said...

mickey: τα τραγούδια μιλάν πάντα για κάτι. Για κάτι που ζει ο στιχουργός τους ή που τον συγκινεί ή ακόμα και που τον ιντριγκάρει.
Αν αυτό το ονομάζεις "στρατευμένη" τέχνη, δεν ξέρω, ίσως τότε έτσι θα έπρεπε να ονομάσεις την τέχνη στο σύνολό της. Καθετί έχει λόγο που φτιάχνεται -η ζωγραφιά, η μουσική, η ποίηση. Η τέχνη σαν φακός μεγεθύνει -που λέει και ο ποιητής Άλκης Αλκαίος. Τι; Την ζωή. Κάθε της μορφή. Κι αν η ζωή είναι επιφανειακή άνευ νοήματος και άδεια, και αυτό αντανακλάται στην τέχνη. Να, δες τα σουξέ της εποχής μας. Τα τραγούδια για φτωχούς γράφτηκαν γιατί υπάρχουν φτωχοί -ένα παράδειγμα φέρνω. Αν εσύ το ξεχάσεις αυτό ακούγοντάς τα, στην ουσία αποδυναμώνεις το μισό νόημα ύπαρξης της τέχνης.

Κύριε Δήμου:ποιος συντηρείται οικονομικά από το γράψιμο;
Ας μην γελιόμαστε...

Τετ Φεβ 22, 12:49:18 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

"
Δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα
Η χάρη τους είναι ψηλή περιπλοκάδα
Που σφίγγει τα μελλούμενα και την ζωή μας
Μέσα στ αστέρια
"

Τετ Φεβ 22, 12:50:44 πμ 2006  
Hra said...

Αν η τέχνη δεν φέρνω κέρδος στα ζουμιά που κυλούν από κάθε οπή του σώματος μου δεν αξίζει. κάμελ;

Τετ Φεβ 22, 12:51:53 πμ 2006  
Hra said...

σφίγγε ναι. θαρρώ πως η αίσθηση μοιάζει μ' εκείνη που γεύεσαι όταν ερωτεύεσαι ένα άγαλμα.

Τετ Φεβ 22, 12:53:56 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

camel παράμερα στο βάθος του συρταριού. και δεν είναι ζουμιά. και δεν είναι οπές. είναι φρουρές επί φρουρών. είναι ο μέγας αλέξανδρος στην κούνια του, πνίγει τους πνιγμούς του ηρακλέου. ποτέ το έδαφος δεν ήταν τόσο στέρεο και πότε δεν ήταν τώρα που γίνονται όλα στην καρδιά της όασης στο βα-βα των κροάκων. στέλνω

Τετ Φεβ 22, 12:56:27 πμ 2006  
Gatina said...

@nikos hoursoglou
"Αν αυτό το ονομάζεις "στρατευμένη" τέχνη, δεν ξέρω, ίσως τότε έτσι θα έπρεπε να ονομάσεις την τέχνη στο σύνολό της. Καθετί έχει λόγο που φτιάχνεται -η ζωγραφιά, η μουσική, η ποίηση."

Στρατευμένη τέχνη είναι αυτή που γεννιέται, όταν ξένο σπέρμα περνά στη μήτρα. Όταν τον λόγο της δημιουργίας του καλλιτέχνη τον θέτει κάποια ιδεολογία κι όχι η ψυχή σου.

Τετ Φεβ 22, 12:59:54 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

αυτό το σφίξιμο το στύψιμο το σμίξιμο το απλό το λιτούν το δωρικόν "του Σερ" που λέγουν οι ποδοσφαιρόφιλοι...χύμα καφενείο στα κούτσουρα...δικτατορία...ρόλοι...κακαυσαεριώδεις θυμιάσεις τώρα που υπάρχουν μόνο σώματα από σάρκα πάνω στα πόδια πόδια επίσης πλατούλα βαθιά λαβωματιά δεν απομένει άλλο ζωντανό πυργοδέσποινα.

Τετ Φεβ 22, 01:00:47 πμ 2006  
Hra said...

είναι ζουμιά. και είναι οπές. κι αν υπάρχουν οάσεις υπάρχουν κι έρημοι. και μερικές ώρες της μέρας, της νύχτας η δίψα καψαλίζει το στήθος. κι ο πύργος ψηλός, τα μαλλιά κοντά κι η πλάτη μαρμαρένια.

Τετ Φεβ 22, 01:03:46 πμ 2006  
Hra said...

που 'ναι τα σπαρταρώντα σώματα μες στο λευκό μπάχαλο λέξεων που αποτυπώνει κάθε αφανές κορμί 'δω πέρα, Σαλτάρω;

Τετ Φεβ 22, 01:10:45 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

και ο κούκος, που τον θυμάμαι αραχτό επί του καναπέου. τι δροσιά πάνω μου να απλωθείς να γίνει εξίσωση θερμοκρασιών όπως χάνονται 20000 πόδια στα σεντόνια ένα ελληνικό ποίημα απόγευμα με το λάστιχο muted και νερά στα λουλούδια τα καλοσχηματισμένα τα απαλά τα μαρμάρινα λυγίζουν υπό. βατραχάκια στο μπαλκόνι αν είδες πεταμένο οι Άραβες more πράσινα στα camel όταν πέφτει το ένα από τα 20000 πόδια η σκόνη. είχα ένα κόκκινο χαλάκι στο 6 πρωί με τα καλώδια που περίμενα μόνο ένα ποτηράκι με νερό στις τέσσερις το πρωί χωρίς σεισμό αν.

Τετ Φεβ 22, 01:11:17 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

στην αγκαλιά! τι είναι ο χωροχρόνος τι είναι το ζουμί του αντέχω ακόμα μάτια μου αντέχω. θυμάμαι και σκόνες και ελπίδες, είμαι ο που βγήκε και γυρνάω!

Τετ Φεβ 22, 01:13:50 πμ 2006  
Hra said...

ας είναι τότε ρόδα κι ας μη χύνουν μάρμαρο. πώς να καθαρίσω;
διώξε τον κούκο, να πετάξει πάνω από τη φωλιά του να χαθεί όπως χάνεται κάθε φορά.
εγώ έπαψα να ανάβω κεριά, να στέλνω μηνύματα. φταίει που έλαβα την απάντηση που ζητούσα. τώρα θέλω να γεμίσω τα μάτια μου με πράσινο στο 5 στο 6 στο μαύρο 7 δεν έχει σημασία αρκεί.

Τετ Φεβ 22, 01:16:33 πμ 2006  
Hra said...

μπα;
γυρνάς.
αγκαλιά.

Τετ Φεβ 22, 01:17:34 πμ 2006  
mickey said...

@dormammu (12:20πμ): Έχεις δίκιο, ξεφύγαμε πολύ, αλλά ως γνωστόν στη λαϊκή μουσική, την πολιτική και το ποδόσφαιρο ο καθένας έχει γνώμη και είναι πανεύκολο να ξεφύγει η συζήτηση - BTW να δούμε αν αύριο θα επαναληφθεί η περσινή ματσάρα Τσέλσι-Μπαρτσελόνα ;)

Δεν έχω καταλάβει πάντως ποιο ακριβώς είναι το θέμα μας. Νόμιζα πως κάναμε σύγκριση Μπιθικώτση-Καζαντζίδη (επιμένω ότι η σύγκριση είναι άνιση), αλλά ο οικοδεσπότης με προβλημάτισε γράφοντας πως "πολλοί κόλλησαν στα άτομα, όμως εγώ έγραψα το post σκεπτόμενος τι συμβολίζουν." Και πού να ξέρουμε Ν.Δ. εμείς οι ανυποψιάστοι σχολιαστές τι σκεφτόσουν γράφοντας το post; Να πιάσουμε ξανά το δίλημμα Ανατολή ή Δύση και διάφορα άλλα …συμβολικά; Κι εγώ που έφερα στο μυαλό μου "Δραπετσώνα" και "Ζιγκουάλα" :))

@nikos hoursoglou (12:49πμ)
Δε εννοώ τίποτα τέτοιο. Σαφώς και αναγνωρίζω τα αίτια που "γεννούν" τέχνη, αλλά θεωρώ ότι η απόλαυσή της είναι κάτι το διαφορετικό - αλλιώς κανείς Τούρκος δε θα πρέπει να απολαμβάνει τη "Σφαγή της Χίου" π.χ. ως εικαστικό έργο. Μακριά από μένα η όποια αποσύνδεση της τέχνης από τα αίτια της δημιουργίας της ή την "αποδυνάμωση του νοήματος της ύπαρξής της" - ποιος μπορεί να το κάνει άλλωστε; Δε νομίζω πάντως ότι τα τραγούδια της φτωχολογιάς (του Μπιθικώτση ή του Καζαντζίδη π.χ.) πρέπει να αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των φτωχών ούτε κάποιων που έστω κάποτε ήταν φτωχοί - σαν κι εμένα π.χ. Με αυτή τη λογική θα πρέπει να στερούμε πάμπολλα έργα τέχνης από ένα κοινό που δεν "πληροί" συγκεκριμένες "προϋποθέσεις" - π.χ. ένας νεοφιλελεύθερος δε θα πρέπει να ακούει το "Imagine" ή κάποια "αριστερά χρωματισμένα" τραγούδια του Θεοδωράκη - ο οποίος παρεμπιπτόντως συμπολιτεύτηκε και με τη Ν.Δ. ;) Αν τώρα κάποια τραγούδια γεννήθηκαν για να εκφράσουν κάποιους ανθρώπους ή κάποιοι άνθρωποι ταυτίστηκαν με αυτά, επιμένω ότι πρόκειται για άλλη υπόθεση - κι εγώ δε συνδέομαι με τη "Δραπετσώνα" μόνο και μόνο για τη μουσική της, μου ξυπνά και βιώματα. Καλό είναι να αφήσουμε ήσυχη τη μουσική (και την τέχνη γενικότερα), μακριά από δικές μας προκαταλήψεις και "κανόνες" και να την απολαύσει όπως νομίζει ο καθένας. Νομίζω πως ήμουν και παραμένω αρκετά σαφής…

BTW η gatina (12:59pm) έδωσε τον ορισμό της "στρατευμένης" τέχνης. Είχαμε μπόλικη από δαύτη στη χώρα μας, όπως θα γνωρίζεις πιστεύω και δημιούργησε ουκ ολίγα "διχαστικά" προβλήματα σε όσους επέλεγαν να την απολαμβάνουν χωρίς απαραίτητα να υιοθετούν την ιδεολογία που τη γέννησε.

Τέλος, χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, συνιστώ στους απανταχού fan του Γρηγόρη να αποκτήσουν το διπλό CD "Για τον Γρηγόρη" (αν δεν το έχουν ήδη). Πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση από εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2002. Γνωστοί τραγουδιστές (παλιοί και νεότεροι) ερμηνεύουν ένα ή δυο τραγούδια που όλοι έχουμε συνδέσει αναπόσπαστα με τη φωνή του. Πέρα από την πολύ καλή ηχογράφηση (πολλές φορές νιώθω την ατμόσφαιρα του σταδίου όταν το ακούω στο αμάξι, δυστυχώς δεν ήμουν φυσικά παρών), οι ερμηνείες είναι ενδιαφέρουσες και οι συγκρίσεις …αναπόφευκτες. Αν και ίσως οι ερμηνευτές δεν καταφέρνουν να σταθούν στο ύψος του Σερ, ορισμένες είναι ιδιαίτερα αξιόλογες (ξεχωρίζω εκείνη του Νταλάρα στο "Μάνα μου και Παναγιά", η μόνη που έχω παραδεχθεί εκτός από την original του Γρηγόρη, ενώ και άλλες είναι πολύ καλές). Ο γιος του πάντως, μάλλον απογοητεύει. Η καλύτερη στιγμή για μένα είναι όταν στο τέλος της συναυλίας, όλοι οι τραγουδιστές προσκαλούν τον γέρο Γρηγόρη να τραγουδήσει το "Άξιον Εστί" με τη συνοδεία τους (προφανώς το θεωρούσαν ως το κορυφαίο έργο του ρεπερτορίου του), αλλά εκείνος προτιμά να πει τον γνωστό …Μάγκα του Βοτανικού (!)

Αιωνία σου η μνήμη Γρηγόρη. Ήσουν πραγματικά πολύ μεγάλος!

Τετ Φεβ 22, 01:22:53 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

είναι κι ένα που θα έρθει από χθες το ίδιο στα μπλε τα χαρτάκια μα δεν υπάρχει τίποτα. γνωρίζεις τώρα πως γίνεται τώρα work function πως με τραβάει με c τώρα. και στο 8 και στη φραγκοσυκιά και στη στέρνα πατούσα βρεγμένες πευκοβελόνες με τον προβολέα δύο στο μαξιλάρι να σηκώνουμε πόδια να δέρνουμε πέφτοντας. πάει το τέτοιο μου πάω ολόκληρος χέρια πόδια ανοιχτά στα μπλε φώτα παγκάκι τρολ-φιλί και έμεινα...

Τετ Φεβ 22, 01:24:11 πμ 2006  
Hra said...

μπλε φώτα.
κάτω από μαύρο ουρανό.
ασημιά τα βλέμματα.
φταίει το φεγγάρι.
βρεμένο φιλί.
χέρια αγκαλιασμένα.
κι η θάλασσα μπροστά μας θαν πλατιά να θέλει να την καλυμπήσουμε, να θέλει να μας πνίξει, να θέλει να πάρουν δροσιά οι πατούσες μας, να θέλει ναναι γαλανή μα να ναι μαύρη γιατί έτσι ήθελε ο σύζυγος της γης. κι η θάλασσα όλο προσπαθεί να δακρύσει. μα δεν μπορεί.

Τετ Φεβ 22, 01:30:19 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

γουατεμάλα
άλα άλα
δεν τους ξέρω, είναι όμως τσανάκαλης δηλαδή παιδάκι που σηκώνεται νύχτα κρατάει σεντόνι και ανεβαίνει μάρμαρα και λέει λέξεις: επίσης...ελελε χουλ...λουζού. μούδιασα απλωμένος πάνω στον γαλανό ωκεανό που δεν έφυγα από τα χέρια απλωμένα. νερό νερό νερό επιμένω στο νερό και αφτί αριστερά.

Τετ Φεβ 22, 01:34:45 πμ 2006  
Hra said...

το μούδιασμα θα φύγει με χάδια.
να σκουπιστείς πριν ξαπλώσεις.
νιώθω πως θα 'ναι η τελευταία φορά. τι θα κάνεις;

Τετ Φεβ 22, 01:38:54 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

είναι τόσο χάλια να ακούω εκείνα και να λέω εγώ. και να ζω εκείνα και να λέω εγώ. άρα να είμαι και να λέω Κ. άρα..."έμεινα"! τι, άμα δε γελάς, τι! ο Μαύρος και ο Καρνιαδάκης στην πίτσα! δες: χ ω ρ ί ς ε σ έ ν α δ ε μ π ο ρ ώ. αυτό αρκεί κατά poisson!!! θα ξαπλώσω. μ.

Τετ Φεβ 22, 01:43:17 πμ 2006  
mickey said...

Και να συμπληρώσω στα περί μουσικών προκαταλήψεων ότι παρότι άθρησκος και εναντίον της οργανωμένης θρησκείας (βλ. και σχόλιά μου σε προηγούμενα posts), όχι μόνο απολαμβάνω κάποια μέλη της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής (όταν ψάλλεται από γνώστες και "μαΐστορες" κι όχι από τον συνήθως άσχετο βαριεστημένο ψάλτη της ενορίας), αλλά ενίοτε νιώθω και κατάνυξη κιόλας! Κι ας έχω πλήρη επίγνωση του πώς γεννήθηκε και τι αντιπροσωπεύει (ειδικά για μένα).

Φυσικά, θα δείξω πλήρη κατανόηση για τον Εβραίο (ή τον Έλληνα που έζησε στην κατοχή) που απεχθάνεται τον Εθνικό Ύμνο της Γερμανίας...

Θερμή παράκληση σε "σαλτάρω στο κενό" και hra: Δεν πάτε κάπου αλλού να παίξετε; Δέχομαι να σας φτιάξω και σαλταρομπλόγκ αν θέλετε (νομίζω ότι ο Ν.Δ. σας υποσχέθηκε να έχει και μόνιμο link προς αυτό, προκειμένου να διατηρήσετε τη διασημότητά σας).

Τετ Φεβ 22, 01:43:53 πμ 2006  
cyrusgeo said...

Ο Καζαντζίδης είχε σπουδαία φωνή, αλλά οι ερμηνείες του Μπιθικώτση μου σηκώνουν την τρίχα. Ο Ν.Δ. έχει δίκιο ως προς τη Δωρικότητα. Όσο για τον Νταλάρα, δεν αντέχω να τον ακούω ούτε δευτερόλεπτο -- αλλάζω αμέσως σταθμό. Και όσες διασκευές έχει κάνει τις έχει πραγματικά καταστρέψει.

Τετ Φεβ 22, 01:46:35 πμ 2006  
Hra said...

τελικά παίζουμε; κι αν εμείς παίζουμε οι άλλοι τι κάνουν; πού σκατά έγκειται η διαφορά;
καληνύχτα, σαλτάρω. φιλί πάνω από μύτη.

Τετ Φεβ 22, 01:47:10 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

έγκειται, στο λέω και η αγκαλιά έγκειται και υπάρχει λόγος σοβαρός όπως πρώτα. όχι μόνος...

Τετ Φεβ 22, 01:49:49 πμ 2006  
Hra said...

ναι. για πάντα...
πού θα σε βρουν αν χαθείς άλλωστε. μέσα μου, μέσα σου.

Τετ Φεβ 22, 01:56:24 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

θα πεθάνω αυτό το βράδυ θα πεθάνω αν δεν σου πω.

Τετ Φεβ 22, 01:58:37 πμ 2006  
the resident said...

mickey Σχετικοs με το βυζαντιο ο τελευταιοs δισκοs των χειμερινων κολυμβητων.Ισωs να σου αρεσει.

Τετ Φεβ 22, 02:01:16 πμ 2006  
Hra said...

πες μου τότε. πες μου να μην πεθάνεις. δε θέλω.

Τετ Φεβ 22, 02:01:18 πμ 2006  
the resident said...

ωχ! θα εχουμε και αυτοκτονιεs...

Τετ Φεβ 22, 02:02:44 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

απαύτωσε το φόβο μν...νμ κοίτα που ήρθε πάλι να μας διαπράξει τα τέτοια του ... και σήκωσε και λέω. τι! να κάνω κατάχρηση στο blog του nd ix; αφού πραγματικότητα! μη! τι! μη! α! 2000. α! όχι μόνος! και μετά αυτοί..τι που δεν και. άρα περιμένω και θα πω!!! και ακούνε που λέει η λένα περιμένω. ναι.

Τετ Φεβ 22, 02:06:11 πμ 2006  
the resident said...

Χημεια και τερατα νυχτιατικα.

Τετ Φεβ 22, 02:09:29 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

ελελεύ

Τετ Φεβ 22, 02:11:31 πμ 2006  
Hra said...

άλλη μια λέξη σαν να είναι η τελευταία θέλω.
μετά θα φύγω, μου τελειώνει ο χρόνος.
μια λέξη που μάλλον θα είναι τελευταία.
γιατί εσύ είπες πως θες να είσαι μόνος. όχι.
γιατί εσύ είπες αρκετές στιγμές μετά πως υπάρχει λόγος.
άλλη μια λέξη για να φύγω να μην φύγεις και να είμαστε σε σκοτάδι μαζί.

Τετ Φεβ 22, 02:11:44 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

μου μιλάνε και είμαι καλός και δεν λέω ποτέ ότι δεν γίνεται. μου μιλάνε και σκέφτομαι: οι πιθανότητες και ο χώρος που ανοίγεται για να τοποθετηθούν τα θαύματα. ως μη συγκεκριμένος εγώ ο απτός αφήνω λόγια να είναι τα λόγια και πράξεις οι πράξεις σαν πηλός σαν κιμωλία σαν κίτρινη πλαστελίνη. είπε ο brian αλλά συμπλήρωσε: ανάμεσα σε δύο δεν. και έχει δίκιο ο σύντροφος αγαπημένη.

Τετ Φεβ 22, 02:24:06 πμ 2006  
McFly said...

Για μας που δεν βλέπουμε Τζούλι Μασίνο τί σημαίνει μέταλλο στη φωνή;

Για τον τύπο που με ρώτησε αν ξέρω τίποτα για τον Νταλάρα: Και να μην ήθελα να ξέρω δε με άφησε ο Νταλάρας με τη σεμνότητά του.

Ο τύπος που έβγαλε χολή για την Ελληνική μουσική έχει καταλάβει ότι το θέμα δεν τον αφορά;

Για όσους μίλησαν για το Στράτο: Το ύφος του είναι ανεπανάληπτο. Ο πόνος εκλαμβάνεται όχι ως συμφορά αλλά ως κομμάτι της ζωής.

Τετ Φεβ 22, 02:26:45 πμ 2006  
gargoyle said...

Η αξία του Καζαντζίδη είναι περισσότερο οι σύμβολισμοί μιας εποχής παρά η ίδια η φωνή του ή η ποιότητα των τραγουδιών που ερμήνευσε.

Η αναγνώριση της Μοσχολιού είναι κάτι που δεν έχω μπορέσει να καταλάβω. Αυτή η ιδιαιτερότητα στον ήχο της για μένα είναι παραφωνία.

Για τον Νταλάρα έχει πει κάτι σωστό ο Λαζόπουλος: είναι πρώτος με ψυχολογία δεύτερου.

Η δυναμική στη φωνή της Μπέλλου είναι ανατριχιαστική. Πάντα νομίζεις πως δεν έχει δώσει όλο της το απόθεμα, ότι έχει κι άλλο. Σε καθηλώνει χωρίς να χρησιμοποιεί εύκολα ερμηνευτικά κόλπα. Είναι τόσο αποστασιοποιημένη από τον ακροατή και το ίδιο το τραγούδι, όσο χρειάζεται για να το αποδώσει μοναδικά.

Τετ Φεβ 22, 03:46:42 πμ 2006  
ciudadano europeo said...

Απωθεί ή Έλκει. Η έκφραση μέσα από την τέχνη υπερτιμάται ή υποτιμάται ανάλογα με τον προσλαμβάνοντα. Ποτέ δεν ισορροπεί οικουμενικά και δεν θα μπορούσε.Συμφωνώ κύριε Νίκο, και στις δύο διαπιστώσεις.

Τετ Φεβ 22, 04:32:53 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

σιγά μην έκαναν τέχνη οι νεοέλληνες που επέπλευσαν τα τελευταία 50 χρόνια. τα σχόλια του Μάνου στο Τρίτο, πνιγηρές κοινοτοπίες. ο Καζαντζίδης στα δικαστήρια για γελοίες υποθέσεις...ο Μπιθικώτσης "σερ" όπως η παιδεία του εκπαιδευμένου οπαδού...ο Νταλάρας καλλιτέχνης....xaxxaxa...ντροπή, ντροπή, ντροπή. καλλιτέχνης είναι ο δημιουργός ωραίων πραγμάτων. τα τρελά και αδέσποτα γκομενάκια στις νεολαίες και ο σαββόπουλος καπάκι.
ούτε τέχνη ούτε καλλιτέχνες ούτε δημιουργία στο προτεκτοράτο.

ε, ο, ι. αυτός ο εγγονόπουλος έγραψε ένα ελληνικό ποίημα. Μπολιβάρ είσαι τραβαδούρος σαν Βανδή.

ί,ό,έ. δύο ελληνικές φωνές. ακριβώς. βρίσκει στόχο ο έντιμος nd. και δεν αποδίδω την εντιμότητα, τη διαπιστώνω και γλυκαίνομαι. τον λένε διαφημιστή και έχουν γνώμη για τα βιβλία του οι που πρέπει να πεθάνουν και να αναστηθούν για να μπορέσουν μία φορά να συλλάβουν το απλούστερο.

έχουμε και κάτι σχολιαστές στο blog τελείως τηλεθεατές..μμμμ..ρίξε θεέ μου μια βροχή.

hra: δικά σου αυτά που τράβηξα προχθές.

Τετ Φεβ 22, 05:04:05 πμ 2006  
tsitso said...

Ωραίο θέμα το σημερινό.
Ψηφίζω Σερ αλλά μ' αρέσει και ο Στέλιος. Ο Μπιθικώτσης με ενθουσιάζει με τα τραγούδια του Μάρκου και τα άλλα ρεμπέτικα που είπε αρχές του '60, όχι μόνο με αυτά του Θεοδωράκη. Τα τραγούδησε διαφορετικά από το Στράτο (τον Παγιουμτζή όχι το Διονυσίου), το Στελλάκη Περπινιάδη και άλλους ρεμπέτες τραγουδιστές που τραγουδούσαν κάπως "χτικιάρικα". Η φωνή του επίσης δεν έχει την ψεύτικη μαγκιά
του Νταλάρα όταν τραγουδά ρεμπέτικα, είναι αυθεντικός. Από την άλλη ο Καζαντζίδης δεν τραγούδησε ποτέ Βαμβακάρη. Δεν του άρεσε ούτε θα μπορούσε νομίζω. Παλιότερα τον αντιπαθούσα τον Καζαντζίδη με τα χρόνια όμως τον αγάπησα. Το θείο δώρο που είχε μ'έκανε να δικαιολογώ και τα στραβοπατήματα του. Είχε τρομερή φωνή. "Όλους τους τραγουδιστές να τους βάλω σ'ένα καζάνι ένα Καζαντζίδη δε βγάζουνε"
έλεγε ο Άκης Πάνου. Αν και υπερβολικό έχει μια δόση αλήθειας. Ο Μπιθικώτσης είχε και αυτός εκπληκτικό μέταλλο ειδικά το '55-'65. Μετά η φωνή του άρχισε να φθείρεται, να "σπάει" (ήταν και 8 χρόνια μεγαλύτερος από το Στέλιο).

Τώρα αν ο Σερ τραγούδησε τον ύμνο της "Επαναστάσεως" λίγο μ'ενδιαφέρει. Το ίδιο έκανε και η Βέμπο (διαβάστε τη βιογραφία του Ζαμπέτα) και πολλοί άλλοι ταλαντούχοι και ατάλαντοι. Έπαιζε στο Καζίνο ο Καζατζίδης και οι Μπιθικώτσης-Μπέλλου μπαρμπούτι? Ναι. Ήταν κάργα μαστουρωμένος όταν τραγούδαγε ο Διονυσίου? Ναι. Και λοιπόν? Τον καλλιτέχνη κρίνουμε. Ο Ρέμος μπορεί να μην κάνει τίποτα απ'αυτά αλλά σα τραγουδιστής είναι πιλάφι σκέτο.
(Για να το συνδέσουμε με το χτεσινό post και ο Βάγκνερ δεν τους χώνευε τους Εβραίους αλλά είναι βαρβάτος συνθέτης).

Τετ Φεβ 22, 05:05:39 πμ 2006  
Hra said...

Δικά μου κι αυτά που θα τραβήξεις σήμερα;

Τετ Φεβ 22, 08:09:13 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Ένας κήπος είναι τα σχόλια γεμάτος ωραία φυτά και λουλούδια - αλλά και τα απαραίτητα ζιζάνια. Να τα κόψω; Μπα - όποιος δεν τα γουστάρει ας τα πηδάει (έτσι κάνω κι εγώ. Λυπάμαι "σαλτάρω" - αν είχες τρια σχόλια θα τα διάβαζα - τα τριάντα τα αγνοώ).

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

nikos hoursoglou said:
"Κύριε Δήμου:ποιος συντηρείται οικονομικά από το γράψιμο; Ας μην γελιόμαστε..."

Όποιος με γνωρίζει, ξέρει ότι δεν ψεύδομαι. Ο λόγος μου θα έπρεπε να σας αρκεί. Μήπως θέλετε και αντίγραφα των τελευταίων μου φορολογικών δηλώσεων; (Όταν λεω γράψιμο δεν εννοώ μόνο τα δικαιώματα από βιβλία - 28 κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα από 4 εκδότες - αλλά και από συγγραφή κειμένων και συνεργασίες σε έντυπα εσωτερικού και εξωτερικού).

Τετ Φεβ 22, 08:20:54 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

tsitso: Που τον θυμηθήκες τον Βάγκνερ; Είναι θέμα για Post. Μπορεί ένα ρεμάλι να είναι μεγάλος δημιουργός;

Πιο ρεμάλι απο αυτόν δεν έζησε επί γής: ψεύτης, κλέφτης, καταχραστής, πλαστογράφος, λιβελλογράφος, έκλεβε τις οικονομίες και τις γυναίκες των φίλων του, χρεωκόπησε (και αποτρέλλανε) τον υποστηρικτή και μαικήνα του... αλλά μεγαλοφυής!

Τετ Φεβ 22, 08:27:44 πμ 2006  
Hra said...

Κύριε Δήμου,

Μην διαβάσετε τα 30 σχόλια του ΣαλτάρωΣτοΚενό- δεν απευθύνονται άμεσα σε εσάς άλλωστε. Παρακαλώ όμως διαβάστε τα τελευταία κυρίως που θέλουν εσάς δέκτη.

Ευχαριστώ & Καλή σας μέρα
Ήρα

Τετ Φεβ 22, 08:34:20 πμ 2006  
Jacobo said...

Καλημέρα σε όλους!
Έξυπνες και απολαυστικές οι δύο παρεμβάσεις του the resident (2.02 και 2.09) στο χθεσινoβραδινό παιχνίδι του σαλτάρω με τον εαυτό του!
Ξεκίνησα τη μέρα με χαμόγελο. Tnx!Διαβάστε τον διάλογο (από τις 1μμ και μετά) και τις παρεμβάσεις ...αξίζει! :)

Τετ Φεβ 22, 08:39:22 πμ 2006  
Yannis H said...

Σόρυ για το άσχετο: είναι απαράδεκτο, το 2006 να χρησιμοποιείται το όπλο της τάχα μου στράτευσης (που σημαίνει στην ουσία στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων) για να διαλυθεί μια απεργία. Η οποία, μάλιστα, κηρύχθηκε νόμιμη στα δικαστήρια.

Δωρική αναλγησία, λυδικός ολοκληρωτισμός.

Τετ Φεβ 22, 08:53:18 πμ 2006  
tsitso said...

Μια διόρθωση
@μυθωδός έγραψε
Πολέμησε την δικτατορία με το «Τρελοκόριτσο».

Το τραγούδι αυτό ηχογραφήθηκε το 1955 όταν δεν υπήρχε υποψία δικτατορίας.

ΝΔ έγραψε:
tsitso: Που τον θυμηθήκες τον Βάγκνερ; Είναι θέμα για Post. Μπορεί ένα ρεμάλι να είναι μεγάλος δημιουργός;

Βεβαίως και μπορεί π.χ Νεύτωνας : δολοπλόκος, μισάνθρωπος, ανέραστος και μάλλον η μεγαλύτερη μεγαλοφυία όλων των εποχών.

Τετ Φεβ 22, 09:05:13 πμ 2006  
harry said...

Τα μεσανυχτα που σμιγουνε οι ωρες,βγαινουν τα γκρεμλινς παγανια.

Τετ Φεβ 22, 09:07:52 πμ 2006  
Hra said...

@jacobo
... ζεις από τη μια μέρα στην άλλη.

@harry
Μη με ποτίζεις.

Τετ Φεβ 22, 09:08:07 πμ 2006  
pangianax said...

Έχω ακούσει ότι στις φυλακές του abu ghraib έχουν χρησιμοποιήσει κασέττες του Καζαντζίδη για να βασανιζουν τους κρατούμενους.Τις απέσυραν μετά απο την διεθνή κατακραυγή.
Όσον αφορά τον Μπιθικώτση ,ξέρω ότι είμαι κακός,αλλά δεν με συγκινεί η φωνή του.Μου θυμίζει την λαική.

Τετ Φεβ 22, 09:23:58 πμ 2006  
political-erotic said...

Μπιθικώτσης - Καζαντζίδης : μη συγκρινόμενα μεγέθη.
Ο Μπιθικώτσης ως ένα τέλειο όργανο χρησιμοποιήθηκε από συνθέτες ταλαντούχους.
Ο Καζαντζίδης ως μια ψυχή πάλλουσα αφέθηκε να σπαταληθεί και μέσα από τη σπατάλη να εκφράσει τους διαχρονικά χαμένους.
Τελικά πιαστεύω πως αν και ο Μπιθικώτσης τραγούδησε πολιτικά τραγούδια, πολιτική θέση εκφράζει ο Καζαντζίδης.
Και βέβαια ερωτικός με τίποτε ο Μπιθικώτσης. Ο Καζαντζίδης όμως;... Τί ποιο ερωτικό από το κλάμα ενός άντρα;

Τετ Φεβ 22, 09:42:39 πμ 2006  
Jacobo said...

@Hra
Να ζει κανείς (από τη μια μέρα στην άλλη) ή να μην ζεί; Ιδού η απορία!

Τετ Φεβ 22, 09:53:57 πμ 2006  
Black Swan said...

Κάθε πράγμα στον καιρό του .............

Έτσι είναι.
Την «κλάψα» δεν την ανέχεται η «αστική τάξη»
Ναι σαν καταδίκη ακούγεται, αλλά εγώ που και που χαρούμενα ανασύρω τα βινίλια του με σκοπούς που θυμίζουν την παιδική μου ηλικία και με όλες τις δυνάμεις μου χορεύω όσα είχα παραλείψει να χορεύω στα
εφηβικά πάρτι.

Κάθε τραγούδι του Στελάρα είναι αναβίωση , ζωντανή
επανάληψη του παρελθόντος χρόνου, κι όσο πιο χρησιμοποιημένο τόσο
πιο αγαπημένο, σαν ρούχο αθάνατο, σαν τρίλεπτο ταξίδι.
Η φωνή του Καζαντζίδη με τον ενδημικό της λυγμό δικαιώνει το
πονεμένο του ξέσπασμα στα δικαστήρια.
Η φωνή μου είναι η Ελλάδα, είπε.
Αλλά δεν ήταν αυτός που το είπε πρώτος.
Πάνε δεκαετίες που
πρωτοειπώθηκε αυτή η φράση.
Στη δεκαετία του '70 νομίζω ότι την
πρωτοάκουσα.
Δεν την άκουσα, τη διάβασα. Είχε γραφτεί
επανειλημμένως σε πολλούς καλλιτεχνικούς απολογισμούς, ότι η φωνή
του Καζαντζίδη είναι η Ελλάδα. Την ταύτιση λοιπόν δεν την έκανε ο
ίδιος, δεν την σκέφτηκε ο ίδιος. Άλλοι την έκαναν, άνθρωποι της
πένας, με κύρος στα μάτια του, προφανώς. Και την έκαναν τόσο συχνά
που κατάντησε κοινός τόπος. Και πες πες το πιστέψαμε όλοι, το
πίστεψε κι ο ίδιος.
Τα χρόνια εκείνα υπήρχαν κι άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να
"είναι η Ελλάδα". Υπήρχε Χατζιδάκις και Θεοδωράκης, υπήρχαν ακόμη
κι οι παλιότεροι του λαϊκού, ανέτελλαν συνθέτες που πάσχιζαν να
φτιάξουν με παραδοσιακά στοιχεία σύγχρονη μουσική, ένα σωρό
ενδιαφέροντα πράγματα δηλαδή, αλλά για κανέναν δεν είπαν πως "είναι
η Ελλάδα". Ο Καζαντζίδης άραγε ήταν η Ελλάδα σαν ελάχιστος κοινός
παρονομαστής; Μια μικρούτσικη, φτωχή, υποτιμημένη Ελλάδα,
συρρικνωμένη στα απαραίτητα.
Γιατί; Ωραία ήταν τα τραγούδια κι η φωνή του Καζαντζίδη, αλλά
γιατί ήταν αυτά η Ελλάδα; Ξεκινώντας από τέτοιες γενικεύσεις που
εξαφάνιζαν και περιφρονούσαν ένα σωρό πράγματα, καταφέραμε κάποια
στιγμή να φτάσουμε σε μια κατάσταση γενικότερου καημού.
Ένα
μεγαλειώδες παράπονο, μεγαλόφωνο κι ακατάπαυστο, έγινε η πολιτική
μας ζωή για κάμποσα χρόνια.
Το "ανάδελφον έθνος" του Σαρτζετάκη, το
κλίμα στην αρχή της δεκαετίας του '90, όταν ο κόσμος κλυδωνιζόταν
κι εμείς κλαιγόμασταν που δεν προλαβαίναμε να μασούμε κόκαλα σε
κείνο που νομίζαμε πως ήταν το μεγάλο φαγοπότι, η ιστορία με τη
Μακεδονία και οι άσχετες ψυχολογικές συμμαχίες με τη Σερβία, που
επίσης κανείς δεν την αγαπούσε, τα ελληνοτουρκικά, στα οποία
είμαστε πεισμένοι ότι διαρκώς μας αδικούν, όλ' αυτά τα κλαψιάρικα
πράγματα γενικώς, μας οδήγησαν σ' ένα κλίμα παιδικού σταθμού για
πολύ καιρό, όπου η κλάψα και η γκρίνια περιβάλλονται από την
απαραίτητη και λίγο κουρασμένη ανοχή και στοργή των γονιών.

Οι φωνές του Καζαντζίδη μας θυμίζουν ότι μάλλον ξεπεράσαμε αυτή
την κατάσταση.
Μεγαλώσαμε.

Τα τραγούδια όμως είναι πάντα μικρά λουκουμάκια χρόνου που μπορούν να μένουν στο
υποσυνείδητο και να παίζουν μαζί του, όπως κάθε τέχνη το μπορεί,
εκεί όπου όλοι είμαστε ακόμη παιδιά παραπονιάρικα που δεν
χορταίνουν στοργή κ.λπ., κ.λπ.

Μπορούμε και τώρα να χορεύουμε με ρυθμούς του 1950.

Ο Καζαντζίδης δεν θα είναι πια η Ελλάδα -ελπίζω- θα είναι όμως ο Καζαντζίδης κι αυτό δεν είναι μικρό πράγμα.
Τα κουκλιά θα σηκώνονται να χορέψουν να τα βλέπει να
τα χαίρεται και θα λικνίζονται στον χαϊδευτικά λυγμικό ήχο της
φωνής του, ενώ την επομένη θα φορούν ταγέρ και θα δίνουν στο φως
της ημέρας τη μάχη να ξεπεράσουν την παιδική τους κατάσταση, του
φόβου, της κλάψας και της μειονεξίας, ως χώρα και ως άνθρωποι. Αυτή
τη μάχη που όσο κι αν ποτέ δεν έχει τελική νίκη, δίνει το νόημα
στην ενήλικη ζωή. Κι ακόμη και στο δικαίωμα του τραγουδιού να
συνεχίζει να υμνεί την καψούρα και το παράπονο.

Τετ Φεβ 22, 10:07:22 πμ 2006  
Hra said...

@jacobo
Φίμωσε με να μη σου απαντήσω!

Τετ Φεβ 22, 10:57:09 πμ 2006  
Hra said...

Φωτογράφησα άνοιξη σήμερα.
Τυφλώθηκα από ήλιο.
Βράχηκα τη δροσιά στο ντους.
Να ποτίσει η μικρή πασχαλίτσα το επόμενο ποστ, nd;

Τετ Φεβ 22, 11:24:38 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

black swan - εξαίρετο comment. Αποκαλύπτομαι.

Τετ Φεβ 22, 11:52:26 πμ 2006  
Hra said...

κατάλαβα όπως καταλαβαίνω πάντα. Βουγιουκλάκη-Καρέζη η επόμενη αναμέτρηση όταν ζητάς χλοερό πράμα κάτω από τα πόδια σου κι αστέρια να πετάνε πάνω απ' το κεφάλι σου δίχως να ναι άρρωστα μόνο να κελαηδάνε. αν το άρρωστο παπί με τη ψευδή ταυτότητα έχει δίκιο τότε δε θέλω να έχω εγώ.

Τετ Φεβ 22, 12:05:25 μμ 2006  
Jacobo said...

@Hra
Δεν σε φιμώνω με τίποτα. Ίσα-ίσα τον απόλαυσα τον ψεσινό ποιητικό διάλογο.
Οι νύκτες μου είναι πιο όμορφες από τις μέρες σας! (ποιός το έγραψε ο Κέρουακ;)
Εσύ το εφαρμόζεις.

Τετ Φεβ 22, 12:11:17 μμ 2006  
reviewer said...

Καζαντζίδης και Μπιθικώτσης: μνημεία λαϊκής έκφρασης. Μα τι να πει κανείς για τους πραγματικούς τιτάνες όπως τους ρεμπέτες, κυρίως τον Τσιτσάνη. Που εκτόξευσαν το λαϊκό τραγούδι σε άφταστα επίπεδα. Αν ψάξει κανείς να βρει τέτοια λαϊκή μουσική στην Ευρώπη θα απογοητευτεί από τα σκουπίδια που παράγονται.

Τετ Φεβ 22, 12:12:27 μμ 2006  
georgia.m said...

@jacobo:
''Οι νύχτες μου είναι πιο όμορφες από τις μέρες σας''
Raphaelle Billetdoux η συγγραφέας.

Τετ Φεβ 22, 12:14:18 μμ 2006  
Hra said...

@jacobo

Όχι ο Keruac. Ταινία είναι, του 89.

"Mes nuits sont plus belles que vos jours."

Τετ Φεβ 22, 12:19:05 μμ 2006  
Jacobo said...

Tnx!

Τετ Φεβ 22, 12:49:49 μμ 2006  
alombar42 said...

@reviewer
για τους πραγματικούς τιτάνες όπως τους ρεμπέτες, κυρίως τον Τσιτσάνη. Που εκτόξευσαν το λαϊκό τραγούδι σε άφταστα επίπεδα.

Αχμ... ο Τσιτσάνης (κυρίως) έβγαλε το ρεμπέτικο από τα υπόγεια και το έβαλε στα σαλόνια - κάποιος θα αναρρωτιόταν αν είναι σωστό να λέγεται ακόμα ρεμπέτικο αυτό το τραγούδι. Μεγάλος στο λαϊκό τραγούδι ναι - ερωτηματικό ως προς το ρεμπέτικο του πράγματος.

Τετ Φεβ 22, 12:49:56 μμ 2006  
georgia.m said...

Tσιτσάνης!...Να θυμηθούμε και την ''Αχάριστη''!Πόσο μου αρέσει...

Τετ Φεβ 22, 01:03:19 μμ 2006  
the resident said...

black swan Νιωθω αυτα που γραφειs και αs μην ειμαι του λαικου, σε καταλαβαινω.

Τετ Φεβ 22, 01:05:21 μμ 2006  
tassos_papadakis said...

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία -κι ας ανήκω στην (χαμένη)αστική τάξη-, πως ο Κ. εξέφρασε ένα υπαρκτό παράπονο, έναν αληθινό καημό, μια μεγάλη φτώχεια. Και το έκανε με συνέπεια και με μεγάλη επιτυχία.

Δεν είναι διόλου τυχαίο, που όλοι οι ξενιτεμένοι τον έχουν πρώτο-πρώτο στη δισκοθήκη τους...

Ο "σερ" όμως, είναι εκείνος που ανέδειξε πέρα από κάθε προηγούμενο την ποιοτική διάσταση του ελληνικού τραγουδιού και την έκανε προσιτή στον πολύ κόσμο -σε μια εποχή, που η ποιότητα ήταν τάχα προνόμιο των λίγων.

Τετ Φεβ 22, 01:24:02 μμ 2006  
Stathis said...

Tasos Papadakis Με δυο λέξεις τα είπες όλα. Από κει και πέρα ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του και είναι αδύνατο να βάλεις δύο τέτοια μεγέθη σε ζυγαριά.

Τετ Φεβ 22, 01:32:40 μμ 2006  
richardus said...

το λαϊκό τραγούδι δεν εκτοξεύθηκε σε άφταστα επίπεδα
ο Τσιτσάνης έδωσε-μαζί βέβαια με άλλους τραγουδούς-στο ρεμπέτικο μία άλλη αίγλη
το λαϊκό τραγούδι στην Ελλάδα δεν έχει σχεδόν τίποτε το ελληνικό επάνω του...
όπως αν΄φερε κι ο ΝΔ για τα τραγούδια του Καζαντζίδη, έτσι και πάμπολλα άλλα σημερινά και παλαιότερα βασίζονται επάνω-ή αντιγράφουν τελείως-μελωδίες από την Ινδία και τις αραβικές χώρες
τί να κάνουμε; είμαστε χαφ οριεντάλ

Τετ Φεβ 22, 01:41:46 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση Βουγιουκλάκη - Καρέζη (άνευ σημασίας) ούτε Βίσση - Βανδή (δεν τις έχω ακούσει παρά μόνο τυχαία και αποσπασματικά - δεν έχω άποψη) και βέβαια ούτε ΟΣΦΠ-ΠΑΟ (ή ΑΕΚ). Ίσως όμως από αυτό το post να γεννηθεί κάτι άλλο - το σκέπτομαι...

Τετ Φεβ 22, 01:44:01 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Για τον Τσιτσάνη (τον γνώριζα και προσωπικά) θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο - αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσα να γράψω ένα Post. Ήταν πολύ μεγάλος δημιουργός με ένα τόσο ταπεινό και κρυφό τρόπο που πάντα σου ξέφευγε...

Τετ Φεβ 22, 01:48:02 μμ 2006  
the resident said...

beatles vs rolling stones.

Τετ Φεβ 22, 01:52:09 μμ 2006  
vaggelis said...

Αυτό που ποτέ δεν κατάλαβα στην ελλάδα είναι η έννοια "λαική μουσική".Τί αστείος ορισμός!Ο λένιν τον έκανε?Δηλαδή ο λαός ακούει εξ'ορισμού ινδικότροπα και η αστική τάξη συμφωνική μουσική?

Τετ Φεβ 22, 02:03:42 μμ 2006  
hioniam said...

Βoeing vs Airbus :-)

Τετ Φεβ 22, 02:09:51 μμ 2006  
spathar said...

Δεν ανοίκω και ούτε σκέφτομαι να ενταχθώ σε κανένα ¨Καζαντζίδης Club¨. Δεν την καταλαβαίνω κιόλας αυτή την ιστορία.
Ως μουσικός όμως έχω να πω τα εξής: Το εύρος, η χρειά και η στρογγυλάδα της φωνής του Καζαντζίδη είναι κάτι το ανεπανάλληπτο από καταβολής ελληνικής δισκογραφίας (όσοι καταλαβαινουν λίγα τεχνικά πράγματα στη μουσική πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν). Μεγάλος ο Μπιθικώτσης, δε λέω, αλλά κάθε σύγκριση είναι ατυχής.

Βέβαια τον Καζαντζίδη αυτή η κλάψα τον εξέφραζε, αυτήν υπηρέτησε σαν τραγουδιστής (τοκ, τοκ...μάνα άνοιξε είμαι το παιδί σου - βάλε τη φακή και τις ελιές στο τραπέζι/ αυτό δεν νομίζω να το λέει, αλλά μπορεί κιόλας).

Δεν μπορεί όμως κανείς να αγνοεί συγλονιστικές ερμηνείες του Καζαντζίδη σε δίσκους του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκη και άλλων. Όσο για τις κλάψες, δεν είναι όλες για πέταμα. Προσέξτε λίγο το ¨Όταν ένας άντρας κλαίει¨ (Ποιός θα με πληροφωρήσει) του Καλδάρα - η φωνή του Καζαντζίδη λες και έρχεται απο το Υπερπέραν.

Τετ Φεβ 22, 02:13:22 μμ 2006  
MainMenu said...

vaggeli na diavaseis to lyko ths stepas tou xerman hesse. Ekei tha deis pos uparxei logos pou exoume tetoies ennoies na diaxorizoun th laikh apo thn 'ypshlh' mousikh. Safestata ola auta exoun eksasthenisei. Akoma omos oi anthropoi analoga me thn koinonikh tous thesh exoun prosvash se doaforetika politismika 'proionta'. Apo thn allh efoson ola auta einai proionta ki emeis katanalotes. h tautothta tous (laikh h logia) einai polu ligotero ousiastikh kai idiaiterh. Skepsou tis analogies me to ntysimo. Trendy, casual, smart, kyrile...

Τετ Φεβ 22, 02:16:05 μμ 2006  
harry said...

Μπορει να γεννηθει ενα συγγραφικο εργο τυπου " Βιοι παραλληλοι ",οπου ο αναγνωστης θα ιντριγκαρεται να τοποθετηθει πλησιεστερα στη μια ή την αλλη προσωπικοτητα.

Τετ Φεβ 22, 02:18:02 μμ 2006  
MainMenu said...

tasos pappadakis auto pou les to ekane o mpithikotshs h o theodorakhs? (xatzidakhs kai oi alloi logia galouxhmenoi synthetes)?

Τετ Φεβ 22, 02:22:01 μμ 2006  
KOSTAS TRENT said...

Απολαυστική η συζήτησή σας...Σάς ευχαριστώ.

Κι εγώ συμφωνώ πως ο Καζαντζίδης ήταν ικεσία και λυγμός : ο ''Στελλάρας'', μ' εκείνο το οδυνηρό " Ά α α α ", μέσ' απ' τον ουρανίσκο και την ψυχή του,μάγευε το συναίσθημα και παρέπεμπε στα βιώματα του λαού.(Στις για τον Καζαντζίδη νεκρολογίες που διάβασα, το ανέφεραν και ...Βρεττανικές εφ/δες και Βρεττανοί μουσικοκριτικοί. Άρα διαφωνώ με τα περί "αντιθέτως η διεθνούς λάμψεως Αμαλία Ροντρίγκεζ ..." καθόλα σεβαστού προηγηθέντα ''συμ Φορουμ ίτη'')
Ο Καζαντζίδης ώστε, μ' εκείνο το πεντακάθαρα λυγμικό '' Άααα...'' έμπαινε ο ίδιος στην απόγνωση του μεροκαματιάρη και μετανάστη.
Ήταν ο ίδιος πάθος και σταύρωση . Τών προσφυγόσπιτων, των μαστόρων, του ψωμιού και της ελιάς, της σκαφίδας και της αριόφυλλης κληματαριάς στο σπίτι...Του μικρουπάλληλου των 500 δραχμών και των μεταναστών στην ανθρακόσκονη του Βελγίου.Έμμεσα, και των δηλώσεων νομιμοφροσύνης για να προσληφθείς και στην ευτελέστερη θέση - {20 τόσα ερωτήματα σε παγερή Καθαρεύουσα : "Είσθε, ή υπήρξατε ποτέ μέλος των κάτωθι ανατρεπτικών οργανώσεων... ; " }-

Σ' αφιέρωμα στον μοντέρνο Ισραηλινό κιν/φο (''ΤΡΙΑΝΟΝ'' 4/2005) μ' εκπληκτικές ταινίες, ανώτερες της ελληνικής φιλμοπαραγωγής, σε μιά λαική αισθηματική ιστορία σε κάποια Ισραηλίτικη γειτονιά -1960-..., μαθαίνεις ότι ο Καζαντζίδης είχε πολλούς πιστούς στον εβραικό λαό ! Εκεί εμφανίζεται κομπανία με μπουζούκι, ακκορντεόν κτλ, τραγουδώντας Στέλιο μ'αψογη ελληνική προφορά και καζαντζίδειο πάθος : υπάρχουν κ ο ι ν έ ς ανατολίτικες ρίζες .

Τον Καζαντζίδη ,εγώ τον ε ν ν ό η σ α. Δέν τον ένοιωσα.Μόνο όταν ωρίμασα -είμαι του 1956- : τότε και τον κατάλαβα, δεν του υποτάχτηκα. Ακόμα και στα 1960-.., παραξενευόμουν απ' την ηττοπάθεια, τον σπαραγμό και του ίδιου του μεγάλου Μπιθικώτση ακόμα.
Πλήν, όταν καταλαβαίνεις και διαβάζεις αργότερα, διαισθάνεσαι ότι , θέλει δε θέλει - ( στη Μακρόνησο ήταν σε καλύτερη μοίρα απ' τους άλλους -που δοκιμάζονταν μέσ' στα τσουβάλια με τις γάτες και τους ξυλοδαρμούς, τους πυροβολισμούς,- και μάλιστα η Φρειδερίκη του αγόρασε μπουζούκι !)ο Μπιθικώτσης έ δ ι ν ε, σαν μεταΟμήρειος κιθαρωδός, την μεγάλη ήττα της ελληνικής Αριστεράς, και της προοδευτικής ελληνικής κοινωνίας ίσως.

Αφετέρου, ο βιρτουόζος Μανώλης Χιώτης αφηγούνταν : "...ο Καζαντζίδης πρίν κάθε τραγούδι, ρωτούσε τον συνθέτη, πού να τραγουδήσει δυνατότερα, που να κρατηθεί.Τί να τονίσει, κτλ .Έμπαινε κυριολεχτικά μέσα στο τραγούδι πρίν το πεί.

Ο Μπιθικώτσης, αφετέρου, ίσως με μιά παράξενη, ευφυά α π ο σ τ α σ ι ο π ο ί η σ η απ' το συναίσθημα του μελοποιημένου νοήματος, πιθανόν με κάποια κυριάρχηση (;) -(πως να εξηγήσει κανείς την μοναδικότητα αυτή, που δεν θα ξαναυπάρξει ;)-, έφτανε σ' ένα τραγικό απόσταγμα. Πουθενά 'μελό'. Έφτιανε ένα γρανίτινο οβελίσκο χωρίς κορφή, μ' ανείδωτη κορφή : ξύλινη φωνή, δωρικό ύφος .

"Αυτή η σ π η λ α ι ώ δ η ς φωνή..." (!) (Μίκης Θεοδωράκης). Που με το λούμπεν μπουζούκι των χασισοπότηδων, μικροπαράνομων, νταβατζήδων κτλ -στην Ερμούπολη των προσφύγων όπου ..κτλ. -Βαμβακάρης κι άλλοι περιθωριακοί (Γαλλική μελέτη - ιστορία Βαμβακάρη/Ρεμπέτικου...μπορώ να παράσχω στοιχεία )-τρόμαζαν την καθωσπρέπει, -ακόμα και την λαική- κοινωνία και το ίδιο το Κ.Κ.Ε. μάλιστα, στη δεκαετία του 1940 και '50 . Συμφωνώ απόλυτα με κάποιον συμΦορουμίτη, για το "Δέν θα ξαναγαπήσω" : είναι οδυνηρά ειλικρινής, έξοχη μουσική μορφή.Θα παραθέσω και την παλιά "Κ Α Τ Α Χ Ν Ι Α " -(1966)- 33άρης δίσκος για την Κατοχή κι Αντίσταση, του Χρ. Λεοντή/Καζαντζίδη - Μαρινέλλας : εκεί δεν υπάρχει τίποτα το μελό, τίποτε που να τραβά, με τ' ανατολίτικα ...βαρίδια του προς τα κάτω, τα οιοδήποτε αυτιά του όποιου μουσόφιλου - μηδέ και του κ. Δήμου - (χιούμορ κάνω)- : απέριττη μορφή, σαν νεκραναστημενη αρχαία Τραγωδία.

Ίσως ακριβώς, υποθέτω, επειδή κι ο Μπιθικώτσης - μαζί με τον Καζαντζίδη ,- μπήκε μέσ' στα αίματα του ελληνικού δράματος και της ζωής, γιαυτό, μ' αυτήν την διαλεκτική, οι Ευρωπαίοι και λοιποί λαοί και μουσικοκριτικοί, γνωρίζουν περισσότερα για την μουσική της ...Αμαλίας Ροντρίγκεζ.
Δέν ξέρω λχ άν ακούγεται, άν είναι δεκτό σε πολλούς και σήμερα το Χιλιανοελληνικό ''Κάντο Χενεράλ''-1975- με την στιβαρή φωνή της Φαραντούρη στην Ελλάδα.

Όμως θα υπενθυμίσω, τελειώνοντας, τον δαιμόνιο ενθουσιασμό που ξεσήκωνε ο Μίκης Θεοδωράκης όταν, επί Χούντας, μα καιδεκαετίες μετά, αλώνιζε με λαική ελληνικη ορχήστρα, χορωδία κλπ. την Ευρώπη...

Τετ Φεβ 22, 02:22:30 μμ 2006  
georgia.m said...

@spathar:

Απ όσο ξέρω,και μια που ρωτάτε,δεν νομίζω να είναι του Καλδάρα αυτό το τραγούδι.
Στην πραγματικότητα,υπάρχουν τρία διαφορετικά τραγούδια με τον ίδιο τίτλο(''Όταν ένας άντρας κλαίει'')και είναι τα εξής:
(με σειρά τραγουδιστή-μουσικού-στιχουργού):
1.Στράτος Διονυσίου - Τάκης Σούκας - Κώστας Κοφινιώτης
2.Νίκος Μακρόπουλος - Αλέκος Χρυσοβέργης - Σπύρος Γιατράς
3.Δημήτρης Μητροπάνος - Τάκης Σούκας -Κώστας Κοφινιώτης.
Δεν ξέρω αν μπόρεσα σε κάτι να σας βοηθήσω.

Τετ Φεβ 22, 02:22:58 μμ 2006  
reviewer said...

Ο alombar42 είπε:
"Αχμ... ο Τσιτσάνης (κυρίως) έβγαλε το ρεμπέτικο από τα υπόγεια και το έβαλε στα σαλόνια - κάποιος θα αναρρωτιόταν αν είναι σωστό να λέγεται ακόμα ρεμπέτικο αυτό το τραγούδι. Μεγάλος στο λαϊκό τραγούδι ναι - ερωτηματικό ως προς το ρεμπέτικο του πράγματος."

Αν εννοείς τα σαλόνια των μικροαστών, σιγά τα σαλόνια... Ο Τσιτσάνης ήταν ρεμπέτης με όλη τη σημασία της λέξης μέχρι το τέλος της ζωής του. Και σαν άνθρωπος και σα μουσικός.

Τετ Φεβ 22, 02:28:13 μμ 2006  
Yannis H said...

Kostas trent: Με πήγες πίσω χρόνια… 1990, σε ένα hostel στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και ο ιδιοκτήτης (ένας τρελο-αρμένιο-εβραίος), μόλις άκουσε ότι είμαι Έλληνας, να μου τραγουδάει τη Μαντουβάλα. Ντράπηκα που δεν ήξερα εγώ τα λόγια.

Η ελληνική μουσική είναι πολύ αγαπητή στο Ισραήλ. Πολλές φορές έτυχε να είμαι στο δρόμο και να παίζουν διαπασών τα αυτοκίνητα Νταλάρα και Αλεξίου.

Τετ Φεβ 22, 02:41:58 μμ 2006  
Μαύρος Γάτος said...

Ο Δικηγόρος του... φτωχοδιαβόλου.

Άκουσα προχτές τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στην Μπήλιω που έλεγε ότι τα τραγούδια της φτώχειας που έγραφε... τότε δεν έχουν πιά κανένα νόημα σήμερα.

Η "κλάψα" του Καζαντζίδη ΕΙΝΑΙ δυστυχώς και σήμερα η Ελλάδα, ο Έλληνας, που ίσως να μην ξενιτεύεται πιά για "τις φάμπρικες της Γερμανίας και τού Βελγίου τις στοές", αλλά εξακολουθεί να ξενιτεύεται, είτε σαν νέος άνεργος πτυχιούχος, είτε σαν ανειδίκευτος εργάτης, είτε σαν οικογενειάρχης που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, του νέου - ή όχι-και-τόσο-νέου που δουλεύει ανασφάλιστος σαν πακετάς για ψίχουλα, του μακροχρόνια άνεργου που φτάνει στα όρια της απελπισίας, του απολυμένου νέο-άνεργου των συγχωνεύσεων και της μεταφοράς των υπολειμμάτων της όποιας βιοτεχνίας και βιομηχανίας, της παραγωγής, στην Βουλγαρία και στην Κίνα και στην Ινδία, τον εσωτερικό μετανάστη που εγκαταλείπει όλο και πιό μαζικά την επαρχία για να καταλήξουμε τελικά όλοι κάτοικοι Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ϊσως να αφήσουμε και κανέναν φαντάρο να φυλάει εδώ κι εκεί, στην υπόλοιπη επικράτεια.

ΑΥΤΟΥΣ τους ανθρώπους εκφράζε και εκφράζει ο Καναντζίδης, και γι'αυτό τόσο τον αγάπησε η Ελλάδα. ΌΧΙ τους άλλους που λέτε, τους ανάδελφους και τους αδελφούς των Σέρβων και τους αιώνιους γκρινιάρηδες που λέτε. Ούτε και τα "κουκλιά" που χορεύουν βέβαια. ΠΟΙΟ τραγούδι του στέλιου; Τα ινδικά; ΑΜ αυτά είναι έτσι κια λλιώς παρατράγουδα. Δεν είναι ΑΥΤΑ ο Στέλιος. Είναι, βέβαια, ΚΑΙ αυτά.

Εγώ αυτήν την Ελλάδα, την Ελλάδα του άγχους της καθημερινής επιβίωσης, της συρρίκνωσης της οικονομίας, της υπερχρέωσης, της αγωνίας των νέων, αυτόύς τους Έλληνες βλέπω γύρω μου καθημερινά. Εσείς Black Swan, όχι; Μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα. Για να μην πω σε άλλο κόσμο.

Από το πολύ λέγε λέγε του Σημίτη για την ισχυρή και εκσυγχρονισμένη και δυναμική ελληνική οικονομία νομίζω το πιστέψαμε κιόλας το παραμύθι... Αν μεγαλώσαμε, όπως λέτε, μεγαλώσαμε δυστυχώς μόνο μέσα στο μυαλό μας. Και, όταν και αν, ξυπνήσουμε, κινδυνεύουμε να πάθουμε μεγάλο σοκ...

ΦΙλικά, δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας. Αλλά δεν μπορούσα να σιωπήσω σε μια τέτοια, κατά την γνώμη μου, συκοφάντηση των "κλαψΕλλήνων" και στον επιχειρούμενο εξωραϊσμό της κατάστασης.

Τετ Φεβ 22, 02:42:20 μμ 2006  
dimitrakis said...

Μίκης ή Μάνος στην αρχή, Γρηγόρης ή Στέλιος τώρα... Μοιραία το επόμενο δίλημμα θα είναι Αλίκη ή Τζένη.

Τετ Φεβ 22, 02:43:46 μμ 2006  
Hra said...

Άμα τα λέω εγώ... τα λεν κι άλλοι.
Άσκοπες οι αναμετρήσεις πάντως.
Μειώνουν την ατομική μοναδικότητα κάθε υπόστασης, ζωντανής, νεκρής.

Τετ Φεβ 22, 02:44:59 μμ 2006  
Fab said...

Θεωρώ πως η αξία ενός μουσικού δεν είναι καθαρά τεχνικό θέμα.
Για μένα ο Bob Dylan είναι ο μεγαλύτερος όλων αλλά σίγουρα δεν φημίζεται για τις φωνητικές του αρετές. Παρ'ολα αυτά, όταν την ακούω, κάτι νοιώθω.
Το ίδιο, με τις δέουσες αναλογίες, η φωνή του Tom Waits.

Δεν καταλαβαίνω την έννοια του "λαϊκού βάρδου". Γιατί κάποιος πρέπει τάχα να εκφράζει έναν ολόκληρο λαό; Δεν έχουμε ούτε κοινή αισθητική, ούτε κοινά βιώματα.
Και γιατί ο "λαός" πρέπει να συνδυάζεται με βάσανα, καημούς, πίκρες και παράπονα.
Γιατί "το άδικο το ζούμε μέσα από την κούνια μας";;;
Ο λαός σήμερα από την κούνια του φοράει Lapin και καταλήγει σε Cayenne...

Τετ Φεβ 22, 02:45:01 μμ 2006  
vaggelis said...

Πολλοί λαοί έχουν υποφέρει το ίδιο και πιό πολύ από εμάς.Οι ρώσοι για παράδειγμα, αλλά δεν κλαίνε και πονάνε 60 χρόνια όπως εμείς.Μέχρι το 30-40 η μουσική που άκουγαν οι έλληνες δεν νομίζω ότι είχε καμία σχέση με αυτή που θεωρούν σήμερα ως ελληνική

Τετ Φεβ 22, 02:47:12 μμ 2006  
Hra said...

@fab
[Δεν καταλαβαίνω την έννοια του "λαϊκού βάρδου". Γιατί κάποιος πρέπει τάχα να εκφράζει έναν ολόκληρο λαό; Δεν έχουμε ούτε κοινή αισθητική, ούτε κοινά βιώματα.
Και γιατί ο "λαός" πρέπει να συνδυάζεται με βάσανα, καημούς, πίκρες και παράπονα.]

Υπήρχαν λαϊκοί βάρδοι γιατί χρειάστηκε να υπάρξουν σε περιόδους που ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων μοιράστηκε κοινά συναισθήματα πόνου κι απελπισίας. Αποτελέσματα μαζικής ψυχολογίας. Το είδος πάντως έχει πλέον εκλείψει.

Τετ Φεβ 22, 02:50:04 μμ 2006  
Hra said...

@fab
[Δεν καταλαβαίνω την έννοια του "λαϊκού βάρδου". Γιατί κάποιος πρέπει τάχα να εκφράζει έναν ολόκληρο λαό; Δεν έχουμε ούτε κοινή αισθητική, ούτε κοινά βιώματα.
Και γιατί ο "λαός" πρέπει να συνδυάζεται με βάσανα, καημούς, πίκρες και παράπονα.]

Υπήρχαν λαϊκοί βάρδοι γιατί χρειάστηκε να υπάρξουν σε περιόδους που ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων μοιράστηκε κοινά συναισθήματα πόνου κι απελπισίας. Αποτελέσματα μαζικής ψυχολογίας. Το είδος πάντως έχει πλέον εκλείψει.

Τετ Φεβ 22, 02:50:31 μμ 2006  
Yannis H said...

Μήπως δεν ήταν η Μαντουβάλα αλλά η Ζιγκουάλα;

Τόσα ξέρω από Καζαντζίδη...
:)))

Τετ Φεβ 22, 02:54:01 μμ 2006  
dimitrakis said...

Ουπς... Μόλις είδα ότι με πρόλαβε άλλος στην καλοπροαίρετη κακιούλα! Ας προτείνω λοιπόν κάποια διλήμματα με ψωμί για σχόλια:


Κυκλάδες ή Επτάνησα;
Aυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα;
Ζουράρις ή Δήμου; (όχι εδώ στην έδρα του δεύτερου βέβαια)

Τετ Φεβ 22, 02:56:38 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

Θεωρώ πως η αξία της πραγματικότητας είναι καθαρά πετρελαϊκό θέμα. Για μένα ο δικός μου είναι ο καλύτερος όλων αλλά σίγουρα δεν διαφημίζεται για τις ηδονικές του ανθρωπιστικές βοήθειες. Παρ' όλα αυτά, όταν την ακούω, του τη λέω. Το ίδιο, με τις δέουσες αναλογίες, οι κρατικές επιχορηγήσεις. Δεν καταλαβαίνω την έννοια του blog-βάρδου. Γιατί ο Γονίδης Σταμάτης να μπορεί να περιγράψει έναν ολόκληρο οργασμό. Έχουμε κοινή αιστυτική και κοινά βιώματα. Και γιατί ο οργασμός πρέπει να συνδυάζεται με laguerre, με word verification, θολούς ανθρώπους και ζουμιά μπροστά στο ανύπαρκτο άλλωστε πλήθος. Γιατί να ζούμε τον οργασμό μέσα από την κούνια μας που μας κουνάει. Ο οργασμός σήμερα από την φάτνη του αρχίζει να ψηφίζει Λιάπη και καταλήγει στη Nico. Πραγματικότητα.

Τετ Φεβ 22, 03:00:13 μμ 2006  
Fab said...

@ Hra
Φυσικά και κάποτε υπήρχε η Ελλάδα που τραγουδούσε ο Καζαντζίδης. Και δεν αμφιβάλλω πως είχε καταφέρει να την εκφράσει.
Τονίζω απλά ότι ακόμα σήμερα οι όροι "λαός", "λαϊκός", έχουν διατηρήσει κάποιες έννοιες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και συνθήκες.
Αλλά ο λαός έχει αλλάξει.

Τετ Φεβ 22, 03:02:33 μμ 2006  
querrero said...

Εντυπωση προκαλει σε ορισμενους η εντονοτατη απεχθεια που μου προκαλει η ελληνικη μουσικη.
Μα η μουσικη εχει να κανει με το αισθητηριο του καθενος μας.
Σωστα;
Ειναι κατι σαν το soundtrack της ζωης και των σκεψεων μας.
Ετσι τουλαχιστον πιστευω.Αμα δεν αντεχεις να ακους λαικουριες,εντεχνιες,ρεμπετιες κτλ τοτε ποιος ο λογος να πεις οτι ναι μεν αλλα.
Δεν μ'αρεσουν ρε παιδι μου πολλυ απλα.Πολλυ λιγα πραγματα εχω ξεχωρισει απο ελληνικη μουσικη σκηνη και τα πιο πολλα οχι ιδιαιτερα γνωστα στους πολλους.
Και σιγουρα δεν μπορω να δηλωσω θαυμαστης αυτων των μουσικων-συγκροτηματων,απλως τα ξεχωριζω απο το σωρο.
Μια εξαιρεση οι Τρυπες και ο Αγγελακας.Κορυφαιοι-κορυφαιος.
Ολοι οι αλλοι μ'αφηνουν αδιαφορο.
Στα περι ιδιωτικου σχολειου και αστικης ταξης εχω να απαντησω πως καμμια ενοχη δεν εχω που φοιτησα εκει και για το οτι οι γονεις μου ειχαν την οικονομικη δυνατοτητα να με στειλουν εκει.Απογαλακτιστικα νωρις και επελεξα ενα επαγγελμα που καθε αλλο παρα 'αστικο' ή trendy ή γιαππικο ή οποιο αλλο ηλιθιο ορο χρησιμοποιουν για τα επαγγελματα που προτιμουν οι γονοι αστικης ταξης.
Επειδη ως Ελληνες παντα πιστευουμε πως ειμαστε το κεντρο της γης,ρωτηστε εξω ποιοι ελληνες μουσικοι-καλλιτεχνες ειναι γνωστοι και εχουν διακριθει.Αν και αυτο φυσικα δεν παιζει κανενα ρολο για αυτον που ακουει Καζαντζιδη και γουσταρει ή αυτον που κουνιεται σαν αρκουδα στους ηχους της Βισση.
Κουβεντα να γινεται.
Αληθεια το capo verde ποσο μεγαλυτερο ειναι απο την Ελλαδα-σε απολυτα μεγεθη αλλα και πολιτισμικα-και "εβγαλε" την Cesaria Evora;
Και επειδη ειπα πως δεν γουσταρω τις fake καλλιτεχνικες καταστασεις πιο πολλυ εκτιμω τα τυχαρπαστα ξ...λα που τραγουδουν(;) κομματια της σφαλιαρας παρα το "παιδι του λαου" που ετρωγε τα λεφτα του στο καζινο(απο εσας το εμαθα) ή τον sir(αχαχαχαχαχαχαχα)που τραγουδουσε υμνους της χουντας.
Τουλαχιστον αρκετοι αλλοδαποι καλλιτεχνες εζησαν και μερικοι πεθαναν συνεπεις ως προς το τροπο ζωης που "παρουσιαζαν" μεσα απο τις δουλειες τους.

Τετ Φεβ 22, 03:06:25 μμ 2006  
Hra said...

@fab
Οι περισσότερες λέξεις ανήκουν στην κατηγορία που αναφέρεις. Δύσκολο βλέπεις να αλλάξουν οι λέξεις, θα χάσουμε στην επικοινωνία. Αλλά μην αγχώνεσαι... Η αρχική σημασία της λέξης χάνεται σιγα σιγα κι η κάθε εποχή χρωματίζει το σύνολο γραμμάτων της κατά πώς θέλει.

Τετ Φεβ 22, 03:07:44 μμ 2006  
Μαύρος Γάτος said...

Η ζιγκουάλα και η μαντουμπάλα είναι εξελληνισμένες ινδικές αηδίες.

Όμως εγώ τώρα πήρα πολλή φόρα. Ώστε η Ελλάδα είναι αυτή που στην κούνια της φοράει Lacoste και μετά Nautica και Hugo Boss e; Κια που πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες τρώγοντας στο αεροπλάνο καπνιστό σολωμό (για τον άλλον μάλλον δεν έχει ακουστά, βέβαια). Και σπουδάζει στη Λεόντειο και στο Βαρβάκειο και στο Αρσάκειο.

Με λίγα λόγια, Ελλάδα είναι αυτό που λέμε "Βόρεια προάστεια".

Ή και η άλλη Ελλάδα, των διαπλεκόμενων και των λαμόγιων και των βολεμένων από το"καθεστώς" της δεκαετίας του 80 και του 90. Και της "περήφανης εξωτερικής πολιτικής του Αδελφού Καντάφι και του "Βυθίσατε το Χόρα" και της διεθνούς ξεφτίλας. Κι αυτή Ελλάδα είναι, μην την ξεχάσουμε.

Αλλά βέβαια, ΑΥΤΕΣ τις Ελλάδες, πως να τις εκφράσει το παρακάτω...


Μεσα στο τρενο Γερμανιας-Αθηνων
Στην τριτη θεση σε μιαν
ακρη καθισμενος
Αφηνω πισω μου το μαυρο παρελθον
Και φευγω στ'αγνωστο φτωχος&αδικημενος

Μεσα στο τρενο
Που με παει στη ξενιτια
Κλαιω τη μοιρα μου
Χωρις παρηγορια

Αφηνω μανα & αγαπη ορφανες
Και οτι αγαπησα στον τοπο μου εδω περα
Αφηνω ομως & στιγμες πολυ πικρες
Με την ελπιδα πως θα δω μιαν ασπρη μερα

Φευγει το τρενο & σφυριζει συνεχως
Σαν μοιρολοι,σαν τραγουδι πονεμενο
Γιατι μανουλα μου με γεννησες φτωχο
Γιατι να ζησω μακρια σε τοπο ξενο


Τόση κλάψα, τόσο αντιαισθητική κλάψα. Εντελώς depasee.

Τετ Φεβ 22, 03:08:20 μμ 2006  
Hra said...

@Σαλτάρω
Μωρό μου, ο οργασμός δεν ξέρει από πραγματικότητες, όνειρα, πλήθη και ζουμιά. Αν φτάσεις να πάλλεται το είναι σου τι σε ενδιαφέρει ποιοι κοιτούν και προσπερνούν;
Είδα την άνοιξη σήμερα.

Τετ Φεβ 22, 03:11:01 μμ 2006  
Yannis H said...

@fab

Πιθανό, η έννοια ‘λαός’ και ‘λαϊκός’ να περιγράφει σήμερα αυτόν που τον εκφράζει ο τάδε τραγουδιστής (σκυλάς ή βαρύς λαϊκός) και πάει να τον δει σε χλιδάτο μαγαζί, πετώντας λουλούδια, πίνοντας ουίσκι, δίνοντας το αμάξι του στον παρκαδόρο για να το βάλει στο δρόμο που έκανε παράνομη κατοχή το μαγαζί …κοκ.

Είναι μια διαφορετική κατάσταση που περιγράφει μια σημαντική μερίδα του λαού μας. Αυτή η μερίδα δεν έχει σχέση με το συνοικιακό κρασάκι και ρετσινούλα του ’50... προφανώς ζούμε σε άλλους καιρούς, άρα είναι άλλος ο λαός μας, άλλη η λαϊκή διασκέδαση, άλλο το λαϊκό τραγούδι. Σαν όρος, η λέξη ‘λαϊκός’ εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά με άλλο περιεχόμενο…

Τετ Φεβ 22, 03:12:36 μμ 2006  
georgia.m said...

@Μαύρε Γάτε,
Μικρή διόρθωση στο γαλλικό:
''depassee''.

Τετ Φεβ 22, 03:12:51 μμ 2006  
georgia.m said...

@hra:
Η φράση σας ''είδα την άνοιξη σήμερα'' θα μπορούσε να είναι στίχος και νέο θέμα για post,για ό,τι τελοσπάντων είδαμε και είναι άνοιξη για τον καθένα.
Την προτείνω ανεπιφύλακτα για θέμα!

Τετ Φεβ 22, 03:15:41 μμ 2006  
KOSTAS TRENT said...

Φίλε ''Yanni h'':
κιεγώ εξεπλάγην με τους εβραίους. Στη Βίτοσσα (Σόφια) σε Βουλγαρική ταβέρνα, ένας ντόπιος έπαιζε με μπουζούκι ελληνικά λαικά χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτ' απ' τον Χρήστο Νικολόπουλο.
Μέ το μπόλιασμα από εξωΕθνική μουσική (Ινδικά, Ρωμανός Μελωδός σε Θεοδωράκη, ΑραβοΜικρασιάτικα/Ζειμπέκικα) βλέπω έκπληκτος και το άνθισμα της ... Εθνικής μουσικής μας.

Για τη συζήτηση που άνοιξε ο ''Mickey'':
Η μουσική, -άποψή μου,- σαν ι δ ε ο λ ο γ ί α κι ως ανήκουσα στο εποικοδόμημα κτλ, είναι παγκόσμια γλώσσα, υπερταξική, έξω και πάνω από κάθε ηθική. Τό προσωπικό ήθος του αληθινά "Ιερέα" Μπιθικώτση, ή της "Πρωθιέρειας" Φαραντούρη, δεν ενδιαφέρει αυτήν την υπερκόσμια έκφραση.Ούτε του ζάπλουτου Νταλάρα το ήθος.Ο Μίκης Θεοδωράκης (συνέντευξη Σεπτ/βρίου του κοσμογονικού 1974 ) έλεγε , για τις εταιρίες του δίσκων ''MINOS'', τις ''EMIAL' του ..κεφαλαιοκράτη (κι όχι και τόσο ..φιλοΕΑΜικού) Λαμπρόπουλου κλπ :
"Καί γώ θα το ήθελα...Εκμεταλλευτείτε με !Εκμεταλλευτείτε με..."

Σχετικά δε με την Δημοτική μουσική, τα ''κλαρίνα'', τα ''νταούλια'' και ''πίπιζες'', άλλου σεβαστού συμΦορουμίτη : νομίζω πως υπάρχουν έξοχα Δημοτικά τραγούδια που σε κατασυγκινούν.
Λχ το :"Στά Σάλωνα σφάζουν αρνιά" για την περίφημη, λεύτερη ομορφιά, την Μαρία Πενταγιώτισσα (" στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παλληκάρια...', τραγουδισμένο από επαγγελματία κοντράλτα, πού φυσικά να εχει κάνει μουσικές κλασσικές σπουδές κτλ,- είναι συγκλονιστικό ερωτικό τραγούδι. Η κλασσική μουσική του Βάρβογλη και τού Παπαιωάννου σώζει αρκετά τέτοια Δημοτικά διαμάντια.

Τετ Φεβ 22, 03:15:42 μμ 2006  
MainMenu said...

geia sou re gate:) etsi einai... kai kati allo. H 'klapsa' (gia mena den einai klapsa) auth einai to upoloipo mias tautothtas pou eixe alles anafores...den eixe mpei akoma sto kaloupi kai ton klivano ths astikhs zohs. Myrize akomh kai isos auth h myrodia na apothei toso polu merikous 'katharous' kai kyrile. Ayth thn Ellada re gmt sxedon kanenas de th mnhmonepse. Eite eksidanikeuseis, eite kryoi politikoi formalismoi.

Τετ Φεβ 22, 03:16:26 μμ 2006  
KOSTAS TRENT said...

This post has been removed by the author.

Τετ Φεβ 22, 03:17:45 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

Χαίρομαι λοιπόν την άνοιξη που είναι άνοιγμα στην πραγματικότητα. novotel. Επικοινωνία αδικτύωτη. camel.

Τετ Φεβ 22, 03:17:47 μμ 2006  
Μαύρος Γάτος said...

Yannis, αυτοί οι "λαϊκοί" και αυτά τα κέντρα και ο τρόπος διασκέδασης, πάντα υπήρχαν. Δες και όλες τις Ελληνικές ταινίες.

Μην βλέπουμε όμως το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Για τί ποσοστό του πληυθυσμού μιλάμε; Αυτοί είναι λίγοι, πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Τετ Φεβ 22, 03:18:06 μμ 2006  
Nikos Hoursoglou said...

Κύριε Δήμου, το μόνο που είπα είναι ότι στην Ελλάδα κανείς (εκτός από ελάχιστους, κι εσείς νομίζω δεν ανήκετε σε αυτούς) δεν βγάζει λεφτά από το γράψιμο βιβλίων. Ίσως να είναι καλό που συμβαίνει, ίσως όχι. Εγώ πάντως εξέφρασα ένα παράπονο -εκ μέρους εκείνων που γράφουν.
Πραγματικά στεναχωριέμαι που το πήρατε διαφορετικά.
gatina: το "Πάγωσε η τσιμινιέρα" είναι "ιδεολογία" ή ψυχή; Το "Έχω έναν καφενέ;" στρατευμένο τραγούδι ή πραγματικότητα της Ελλάδας του εξήντα; (Συγνώμη που αναφέρω τραγούδια που έχει τραγουδήσει ο Νταλάρας, αυτό παραβλέψτε το, στο τραγούδι σταθείτε.)
Ο ορισμός "στρατευμένη τέχνη" δεν με αγγίζει ούτε με αφορά -ούτε την τέχνη αφορά. Ναι, υπάρχουν προβοκατόρικα τραγούδια -από τους ύμνους των ποδοσφαιρικών ομάδων, τον ύμνο της Νέας Δημοκρατίας "ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία"!!!
και κομμουνιστικά του τύπου "πότε θα δω την αγαπημένη μου Ρωσία"!!!
Αλλά αυτά δεν είναι τέχνη. Είναι χρησιμοποίηση της μουσικής τέχνης για προβοκάτσια. Τέτοια παραδείγματα πολλά στην ιστορία των τεχνών <--- να ένα θέμα, κύριε Δήμου, για επόμενο ποστ!
Το πώς και πού διακρίνεται η αλήθεια ενός τραγουδιού, ενός γλυπτού, ενός πίνακα, έχει να κάνει με το πόσο ανοιχτά είναι τα μάτια μας, το μυαλό και η καρδιά μας.
mickey:η "Σφαγή της Χίου" είναι ένας εξαιρετικός πίνακας από αισθητικής άποψης. Όπως και η "Γκουέρνικα". Ποιος όμως μπορεί να αρνηθεί ότι πάντα θυμίζουν και το γεγονός που τους "γέννησε";
Μακάρι να υπήρχε (δεν ξέρω αν υπάρχει) ένας πίνακας ή ένα τργούδι που να αναφέρεται στις σφαγές και στην καταπάτηση των πολιτισμών από τον "Μέγα" Αλέξανδρο. Προσωπικά δεν θα έβλεπα μόνο την αισθητική του ποιότητα. Η τέχνη είναι η μνήμη μας. Μνήμη για όσα συνέβησαν, μνήμη για τον αισθητικό τρόπο που καταγράφτηκαν, μνήμη του προσωπικού παρελθόντος του καθενός μας.

σαλταρισμένε:πραγματικά μένω έκθαμβος, φίλε μου, που βρήκες το άλλο σου μισό! Έβαζα στοίχημα πως καμία γυναίκα δεν θα μπορούσε να σε αντέξει. Ακολούθησε την πρόταση του mickey -χάρη θα κάνεις και σε μας και σε σας!!! Άντε και στον γάμο σας θα σας στείλουμε τον Νταλάρα!

Τετ Φεβ 22, 03:19:59 μμ 2006  
Fab said...

@ μαύρος γάτος
Σε κάνω πολύ έξυπνο για να μην κατάλαβες τι θέλω να πω. Μπάϊ δε γουέι και οι βολεμένοι και οι διαπλεκόμενοι κάνουν βόλτες με Cayenne.
Και για να μην πάει το θέμα αλλού (ίσως είναι αντικείμενο άλλου post), μεταξύ των δύο είμαι με τον Μπιθικώτση.

@ σαλτάρω στο κενό
Ποιά Nico? Αυτή των Velvet Underground?

Τετ Φεβ 22, 03:20:17 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

αυτή fab που τραγουδάει μιλώ για τα παιδιά μου και ιδρώνει έχω πέντε χρόνια να τα δω και λιώνω ή το σκότωσέ με σκότωσέ με και το hibiki hana ma σε νταμάρια.

Τετ Φεβ 22, 03:24:12 μμ 2006  
the resident said...

querrero Συμφωνω και παλι μαζι σου και για τον αγγελακα,και εχω την ιδια γνωμη για το λαικο αν και αρκετα μεγαλυτεροσ σου σε ηλικια.Με τοσεσ μουσικεσ που εχουν γραφτει και γραφονται σε ολο τον κοσμο ποιοσ εχει την ορεξη να ασχοληθει με την ελληνικη λαικη μουσικη.Εγω οχι.

Τετ Φεβ 22, 03:29:54 μμ 2006  
Hra said...

@Σαλτάρω
Αυτή η επικοινωνία όμως έχει βλέμματα, χάδια και χαστούκια. Είναι πολλοί αυτοί που δεν την αντέχουν.
Ακούω τα πουλιά.

Τετ Φεβ 22, 03:34:54 μμ 2006  
Μαύρος Γάτος said...

Fab, κατ'αρχήν δεν στρέφομαι εναντίον κανενός προσωπικά. Ο καθένας έχει το δικό του Point of xview και το δικό σου φυσικά και το αντιλήφθηκα.

Θα συμφωνείς ότι αυτά τα Lapin και τα Cayenne είναι είτε κλεμμένα είτε υπερχρεωμένα στην Visa. Αυτό ήθελα να πώ. Και πως φυσικά, κια πάλι, αφορούν μιά πολύ μικρή μειοψηφία.

Γεωργία μου παρδαλόγατα, μακάρι να ήταν αυτό το μοναδικό τυπογραφικό λάθος στα σχόλιά μου...

Σ;)

Τετ Φεβ 22, 03:37:12 μμ 2006  
Yannis H said...

Μαύρε Γάτε, ναι, ουίσκι στα τραπέζια και φιγούρα στους διπλανούς υπήρχαν και παλιά. Αλλά κάτι μου λέει ότι οι εικόνες των ελληνικών ταινιών κάποτε ήταν πιο … δειλή μόδα. Δεν ήταν κυρίαρχη μόδα. Οι γονείς μου έβλεπαν ελληνικές ταινίες αλλά πήγαιναν στις Τζιτζιφιές στον Τσιτσάνη. Άντε και στη Ρέμβη για τανγκό. Σήμερα φαίνεται να έχει γίνει κανόνας – δεν έχω πάει ποτέ σε «μπουζούκια» (όχι από σνομπαρία, απλά δεν έτυχε και δεν το κυνηγώ). Από τη φυσικότητα που αναφέρονται οι περισσότεροι συνάδελφοί μου σε τέτοιες νύχτες με μοδάτους τραγουδιστές και τεκνά στην πίστα, καταλαβαίνω ότι είναι όχι απλά πιο βαθιά μόδα, αλλά η κυρίαρχη. Αυτοί που πάνε σήμερα σε ουζερί ή ρεμπετάδικα, δεν ορίζουν τι σημαίνει σύγχρονη ‘λαϊκή’ διασκέδαση.

Τετ Φεβ 22, 03:41:11 μμ 2006  
dver said...

Νταλαρας, Μπιθικωτσης, Καζαντζιδης οι τρεις κορυφαιες φωνες. Ο τελευταιος ειχε και κορυφαια ψυχολογικα προβληματα που τον κυνηγουσαν μια ζωη!

Τετ Φεβ 22, 03:43:07 μμ 2006  
georgia.m said...

@Μαύρος Γάτος:
να προσέχεις λοιπόν τις πατούσες σου!Αφήνουν λάθος σημάδια στο χαρτί!
:-)

Τετ Φεβ 22, 03:43:51 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

κι αυτό παιχνίδι του φόβου και του τρόμου είναι όπως ο ταξιτζής που μου έλεγε ότι είμαι το ένα τίποτο και δε μπορώ να μιλώ για τον καζαντζιδη. κι ότι δεν τον φτάνω κι ότι δεν υπάρχω και τέτοια. πώς να σου πω: μεζέδες, θαλασσινά, ζάπινγκ, θεώρατα μαύρα κτίρια (θα σε πάρω να δεις). να καταρρεύσεις και θα εξακολουθούν τα πουλιά και μετά πολύ πολύ πιο μετά.

Τετ Φεβ 22, 03:48:55 μμ 2006  
georgia.m said...

@σαλτάρω:
Πολύ πουλί έχει πέσει σήμερα στον διάλογο...
''Λαλεί πουλί,παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει''.
Έχω να θυμηθώ κι άλλο!
''Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας''!

Τετ Φεβ 22, 03:52:15 μμ 2006  
Hra said...

Να δω και να ακούσω να γευθώ το διαφορετικό τουλάχιστον πριν χαθώ. Υπάρχεις. Εγώ πάλι ίσως να μην υπάρχω για μερικούς. πολλούς.

Τετ Φεβ 22, 03:52:22 μμ 2006  
Memento aka a moment in life said...

This post has been removed by the author.

Τετ Φεβ 22, 03:53:02 μμ 2006  
Hra said...

Είπαν για κήπους λουλούδια και ζιζάνια. Τα ζιζάνια έχουν πέταλα; Εγώ θέλω να έχω. Μ' αρέσει έτσι. Δεν χρειάζεται να τρώω από περιττώματα όπως οι υπόλοιποι. ο μπαξές μου ο παλιός με μέθαγε κι εσύ δεν δεντροφύτευσες ποτέ εκεί που εγώ γρατζούναγα το γόνα.

Τετ Φεβ 22, 03:55:58 μμ 2006  
Μαύρος Γάτος said...

Σαλτάρω θέλω οπωσδήποτε να σε γνωρίσω. Μη φοβάσαι δεν είμαι Brokeback Mountain, καμμία σχέση.

Τετ Φεβ 22, 03:58:48 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

υπάρχεις σου λέω
για μένα
δες
τι θαύμα
είσαι μια κόρη ελληνίς
...
και οι γύφτισες είναι βέβαια τρεις
η μία λέγεται θοδώρα
η άλλη Κατερίνα
και η τρίτη είναι ο έλα αλέκο
που μας έβγαλε στη ζητιανιά
και το πουλί το μοναχικό το σκεφτικό στο σκοτάδι
που συνέλλαβε δι' αυτήν
ένοχο πάθος
με το τηλέφωνο αγκαλιά

Τετ Φεβ 22, 03:59:43 μμ 2006  
georgia.m said...

@σαλταρω:
Ποια ακριβώς σας ταλαιπώρησε;

Τετ Φεβ 22, 04:02:28 μμ 2006  
Memento aka a moment in life said...

Asxeto...
Fanatikoi xristianoi sto Neo Kosmo...
xristianikh agaph !
kamia diafora me tous fanatikous mousoulmanous...

Den ntrepomaste lew egw!!!

Τετ Φεβ 22, 04:03:44 μμ 2006  
Hra said...

@Σαλτάρω
nevermore...

Πού να τρέχω μεσημεριάτικα για ασκήσεις και κοιλιές, για μαρμαρένια μπράτσα εκείνου που χαμογέλαγε επαγγελματικά; Θα κάτσω εδώ να σε ακούω και να σου γράφω. φιλί; Είδα στον ύπνο μου τα μελλούμενα και με άγχωσα, μπλέκω ασύστολα τους 2 κόσμους και δεν πρέπει! Θα κάτσω εδώ να σε ακούω, μιας κι έχεις πολλά να πεις...

@Μαύρος Γάτος
Πρόσεχε τον αφέντη σου. Φταίει η γλύκα σου που κινδυνεύεις. Να τρέμεις το ψηλό δέντρο.

Τετ Φεβ 22, 04:06:45 μμ 2006  
the resident said...

sssss... Μη κανεται φασαρια παιδια γιατι ενοχλουμε τον οικοδεσποτη που ετοιμαζει το καινουργιο ποστ.

Τετ Φεβ 22, 04:06:57 μμ 2006  
harry said...

Το γκρεμλινοτσατ ειναι ανοιχτη πληγη του μπλογκ.

Τετ Φεβ 22, 04:08:06 μμ 2006  
leras, james leras said...

apisteuto...
O Santos dhlwse oti protima 20 Katsouranhdes apo 11 Ronaldinho...
Ki egw omologw oti eriksa xylopita sth Monica Bellucci otan skefthka oti 8a mporousa na exw th Marilita Ksenogiannakopoulou.
Hmerton re, hmarton!!!

Τετ Φεβ 22, 04:12:17 μμ 2006  
georgia.m said...

@harry:
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!
Δεν βλέπεις πόσο όμορφα λέει το ίδιο πράγμα ο resident;!

@resident:
Σας παραδέχομαι!Φιλί...

Τετ Φεβ 22, 04:14:03 μμ 2006  
Hra said...

και; τα κεφάλια κάτω από τα τραπέζια; τι λένε;

Τετ Φεβ 22, 04:17:27 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

πανικός είναι.

Τετ Φεβ 22, 04:17:41 μμ 2006  
Black Swan said...

Πρώτος κανόνας στον πανικό είναι αν τα ταΐσεις ή τα ποτίσεις τα Γκρέμλινς, πολλαπλασιάζονται αμέσως και ανεξέλεγκτα.

Ο δεύτερος -πιο κλισέ- κανόνας είναι πως ό,τι έχει επιτυχία, αντιγράφεται.



Τελικά αντικαταστήστε τα γκρέμλιν με ένα τηλεκοντρόλ


Βάλτε ίντριγκα, ανακατέψτε με πάθος, προσθέστε έγκλημα και μην ξεχάσετε το σεξ!

Τετ Φεβ 22, 04:20:54 μμ 2006  
ident said...

Το ερώτημα που βρίσκω πιο ενδιαφέρον και γόνιμο δεν είναι αν μας αρέσει ο Μπιθικώτσης ή ο Καζαντζίδης αλλά γιατί μπορούν να λειτουργούν διπολικά. Γιατί το δίλημμα αυτό αποκτά ακόμα και σήμερα νόημα μέσα μας; Γιατί οι απαντήσεις στο δίλημμα αυτό με τη σειρά τους γεννούν αντιδράσεις και νέες σκέψεις και νέες συζητήσεις που, όπως φάνηκε και από την πορεία της κουβέντας εδώ, δεν περιορίζονται σε αισθητικές αποτιμήσεις; Αισθάνομαι ότι η Ελλάδα του ’50 και του ’60, έτσι όπως μεταλασσόταν κοινωνικά, πολιτικά και αισθητικά, άφησε μια σειρά από ανεξόφλητους λογαριασμούς, που ενώ έχουν σε πολλά σημεία έχουν ξεπερασθεί εκ των πραγμάτων, ωστόσο παραμένουν ανοικτοί σε συμβολικό επίπεδο. Και δεν μπορεί κανείς εύκολα να παρακάμψει το συμβολικό, που πάντα κρύβει από πίσω του περισσότερα από όσα δείχνει.

Για μένα το δίλημμα Μπιθικώτσης ή Καζαντζίδης συμπυκνώνει -όπως και άλλα ανάλογα διλήμματα που ενδεχομένως ο Νίκος Δήμου προετοιμάζει στο μαγειρείο του- μια ανεπίλυτη εκκρεμότητα σχετικά με την έννοια του λαϊκισμού ως βασικού πυλώνα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Και οι δύο όχι τόσο ως φωνές αλλά ως αντικείμενα ιδεολογικής χρήσης αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές εκδοχές του λαϊκισμού. Προσωπικά δεν μου αρέσει ως φωνή κανένας από τους δύο, δεν είναι αυτά τα βιώματά μου, δεν είναι ούτε τα ακούσματά μου –αν και στην τέχνη δεν είναι απαραίτητο τα ακούσματα να παραπέμπουν σε βιώματα. Ωστόσο στο ερώτημα θα απαντούσα σχεδόν αυτόματα «Μπιθικώτσης» γιατί στο μέτρο που ο λαϊκισμός είναι, έστω και εν αγνοία μου ή ακόμη και σε πείσμα μου, κομμάτι του κόσμου στον οποίο ζω η μπιθικώτσεια εκδοχή –ή ορθότερα η εκδοχή αυτών που πάτησαν ΚΑΙ στον Μπιθικώτση για να νομιμοποιήσουν την εκδοχή αυτή- μου φαντάζει οικειότερη.

Έτσι τελικά αυτού του τύπου τα διλήμματα λειτουργούν ως καταλύτες για να εκδηλώσουμε –και μέσω της εκδήλωσης και της αναπόφευκτης αντιπαράθεσης- να κατανοήσουμε τα δικά μας διλήμματα και τις δικές μας εκκρεμότητες. Οι τραγουδιστές, οι όποιοι πόλοι του διπόλου, είναι μόνο η αφορμή.

Τετ Φεβ 22, 04:26:02 μμ 2006  
Hra said...

@black swan
Δεν ξέρεις να διαβάζεις την ίντριγκα, το έγκλημα, το πάθος και το σεξ;

Γλύφουμε στιγμές μοναδικές εδώ μέσα.

Τετ Φεβ 22, 04:26:35 μμ 2006  
the resident said...

georgia m και απο μενα καλη μου.

Τετ Φεβ 22, 04:29:37 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

ο πρώτος κανόνας στον πανικό είναι: άρχισε να σκέφτεσαι. ο δεύτερος κανόνας είναι: μίλησε και όταν καταλάβεις τι στραβώνει στη σκέψη θα το αντιμετωπίσεις λογικά όσο στραβό κι αν είναι. και θα το φτύσεις. το κάνεις ασύνειδα φυσικά, το κάνεις όμως. ο τρίτος κανόνας είναι αγκαλιά. υπάρχει ένας κανόνας ακόμα: αρνήσου. μ. φιλί.

Τετ Φεβ 22, 04:30:50 μμ 2006  
Hra said...

Και πού ξέρεις καλέ μου (όσες στροφές κι αν έχεις αφήσει πίσω σου- εγώ λίγες) η ζέστα της αγκαλιάς μπορεί να λιώσει τον λευκοκίτρινο πανικό. μια φλόγα για κάμελ;

Τετ Φεβ 22, 04:31:38 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

10.000 αναπτήρες bic. πρέπει να θελήσεις που λένε οι ποιητές-ψυχολόγοι-κτηνίατροι. και το nevermore να γίνει τώρα.

Τετ Φεβ 22, 04:39:28 μμ 2006  
Hra said...

θέλω που λένε οι ποιητές-ψυχολόγοι-κτηνίατροι. Οι κότες όμως το ξέρουν. Όχι μόνο οι άρρωστες, μα όλες. με 10.000 bic να τες κι οι επικίνδυνες με την καλλίστη έννοια εκκρίσεις.

Τετ Φεβ 22, 04:40:00 μμ 2006  
Hra said...

καλά. θα προσπαθήσω να περιμένω.
περιμένω.
περιμένω.
α.
έλα.
πού θα πας να έρθω;

Τετ Φεβ 22, 04:48:59 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

οι εκκρίσεις μετά, γιατί να τα αναμίξουμε να γίνουν κορεσμένα. άσε τα, σήκωσε κι έχω να σου πω και για αναμίξεις. όμως, όχι όλα μαζί - έτσι γεννιέται ο πανικός. ε, και δεν πρέπει. γιατί, τι ήθελα για να είμαι καλά. εσένα κόρη τέκτων. να μην γράψω εδώ ξαν΄.α. έλα μου.

Τετ Φεβ 22, 04:49:09 μμ 2006  
MainMenu said...

Δεν υπάρχει πια λαός. Υπάρχουν ταισμένα ζόμπι και πεινασμένα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν μόνο ζόμπι. Ακόμα και τον Καζαντζίδη τον εκτιμούμε ως πτώμα

Τετ Φεβ 22, 05:02:21 μμ 2006  
Stavros Katsaris said...

Καλησπέρα και από μένα! Καλέ τι χαμός είναι αυτός που γίνεται χτες και σήμερα!
Διαβασα σήμερα το θέμα μιας και χτες είχα επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν μου άφησαν καθόλου χρόνο.
Παρατήρησα λοιπόν μια και διάβασα σχεδόν όλα τα σημειώματα μαζεμένα οτι τα τραγούδια του Καζαντζίδη που αρέσουν σε όλους μας είναι λίγο πολύ τα ίδια.
Αν και έχει τραγουδήσει εκατοντάδες τραγούδια αυτά που σχεδόν όλοι μας συγκρατούμε είναι μετρημένα!
Δεν γνωρίζω αν τα υπόλοιπα τα έφαγε η μιζέρια και οι κακουχίες της εποχής ή αν τελικά ήταν στη φύση του Στέλιου να γκρινιάζει, πιστεύω το δεύτερο.
Ο Μπιθικώτσης νομίζω οτι πέρα από τις επιλογές που έκανε που ήταν καλύτερες ήταν και πιθο ανοιχτός σε ίδεες απέναντι στο τραγούδι.
Πιστεύω πως αν ζούσε σήμερα και ήταν πιο νέος θα τραγουδούσε και νέους συνθέτες!
Συμφωνώ με αυτούς που πιστεύουν πως σε όλα τα είδη μουσικής υπάρχουν και καλές δουλειές!
Φιλικά!

Τετ Φεβ 22, 05:04:17 μμ 2006  
CyberDust said...

Σας παρακαλώ κύριοι πολύ σας. Μη μαλώνετε τον σαλτάρω και την Ήρα μας. Δεν το πιστεύεται ετούτο που θα δηλώσω. Και όμως τα δικά τους σχόλια είναι τα μόνα που διαβάζω όσο και δεν καταλαβαίνω γρι από αυτά που λένε. Δικό μου το φταίξιμο. Η πρόζα τους έχει τη δικιά τους λυρική. Ήχος και μελωδία. Σαν να ακούς όπερα του Μότσαρτ και να μαγεύεσαι από τη μουσική, αλλά τα λόγια ουδέν σε ενδιαφέρουν. Μόνον τα δικά τους σχόλια διαβάζω. Και μαγεύομε. Προσπαθώ να καταλάβω, αλλά ουχί. Όλοι οι άλλοι σας γράφετε ολόκληρα κατεβατά και βαρετά τα οποία πέραν των δύο γραμμών αδυνατώ να παρακολουθήσω. Χιλιοειπωμένα. Ενώ ο Σαλτάρω και η Ήρα είναι η δροσοσταλιά της άνοιξης. Η αύρα της αυγής. Τα νόστιμα ψίχουλα του βλογ. Μετενσάρκωση.

Τετ Φεβ 22, 05:10:42 μμ 2006  
Fab said...

@ μαύρος γάτος
Δεν πήρα τίποτα προσωπικά. Σίγουρα ο μέσος έλληνας είναι χρεωμένος. Αλλά και αυτό είναι δείγμα της αλλαγής της κοινωνίας. Χρεωμένος ή μη, απολαμβάνει αγαθά και τα βιώματά του είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά του έλληνα μέχρι το 1980-81 (δεν πάω καν πιο πίσω).
Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά όταν ακούω "λαός", και από πολιτικούς, είναι όμως ακόμα σε συνδυασμό με την έννοια της "φτωχολογιάς".
Αλήθεια, σήμερα υπάρχει τέτοια κόντρα; Βίσσυ-Βανδή, ίσως...
Για να λέμε του στραβού το δίκιο, και οι άγγλοι ξέμειναν από κόντρες μετά το Stones-Beatles.
Σε ένα βαθμό είναι κατασκευασμένες, φυσικά.

@ ident
Άπειροι οι δρόμοι του Internet, να που ξαναβρισκόμαστε.

Τετ Φεβ 22, 05:21:18 μμ 2006  
Hra said...

Κι ήρθε το τέλος του πράματος.
α μμμ.
μέχρι την επόμενη φορά που θα σε δω να μου πεις,
(τα μάτια μου σαν τα μπλε του μωρού που λαχταρά βυζί)
όχι πια μόνος;

Τετ Φεβ 22, 05:36:52 μμ 2006  
Nada said...

Γκρίνια στη γκρίνια. Αυτό βλέπω εγώ. Σε λίγο θα ακούσουμε ότι και οι Μοιραίοι του Βάρναλη είναι γκρίνια. Τι να πω, μένω άναυδος.

Τετ Φεβ 22, 06:18:04 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

κανένα τέλος. μόνο να μιλήσουμε λογικά και όχι εδώ. εδώ είναι net, blog, ας μαζευτούμε μαζί στό σκοτάδι. συμφωνούμε;

Τετ Φεβ 22, 06:20:58 μμ 2006  
Hra said...

@Σαλτάρω

h_hra@hotmail.com, το σκοτάδι.

Τετ Φεβ 22, 06:32:58 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

This post has been removed by the author.

Τετ Φεβ 22, 06:37:50 μμ 2006  
tassos_papadakis said...

@nikos dimou:

Συγχαρητήρια!

Μπορείς πλέον να λες πως δεν διατηρείς απλά ένα blog, αλλά ένα 'online γραφείο γνωριμιών'!!!

Να που το ζήσαμε κι αυτό: έναν περίτεχνο και μυστηριώδη έρωτα... LIVE!

Τετ Φεβ 22, 07:10:43 μμ 2006  
Jacobo said...

Ρε σαλτάρω νωρίς ξεκίνησες το παιχνίδι απόψε! Αφού ξέρεις υπάρχει και ζώνη ενηλίκων! Μετά τις 12 αυτα!

"Σφραγίζω τη μέρα, μεθάω τον ήλιο, διαπεραστικές στιγμές αιωνιότητας που είσαι; που είμαι;"
πάρτε στο jacobo@post.com

Sorry δηλαδή μόνο ο σαλτάρω μπορεί να τα κάνει αυτά;;

Τετ Φεβ 22, 07:23:42 μμ 2006  
Μαύρος Γάτος said...

fab, το πρόβλημα είναι πως χρεωμένος ίσον ανελεύθερος.

Μύρισε Άνοιξη στο blog του Δον Γάτου...

Ο Σαλτάρω βρήκε το ταίρι του...

Ήρα καλή μου, αφέντη δεν έχω. Είμαι από τρελλή γενιά.

Τετ Φεβ 22, 07:41:48 μμ 2006  
georgia.m said...

@Μαύρος Γάτος:

Γι αυτό,καλέ μου,μας έχεις πάρει τ αυτιά,κάθε βράδυ πάνω στα κεραμίδια;;;Επειδή μπαίνει η Άνοιξη;
Πράγματι μπαίνει...
Κι εμείς,οι Μπλογκωραίοι(όπως ''Κολοκοτρωναίοι'') έναν Σινούρη τον θέλουμε!...
Σημ:όποιος μένει Αθήνα θα ξέρει τι εστί Σινούρης...

Τετ Φεβ 22, 07:53:21 μμ 2006  
Dormammu said...

Βραδιάζει πάλι σήμερα βραδιάζει κι έρχεται η ώρα του σαλτάρω!

Τετ Φεβ 22, 07:57:10 μμ 2006  
georgia.m said...

@dormammu:
Μια που είπατε ότι βραδιάζει:

Για σας το επίκαιρο τραγούδι του Καζαντζίδη ''Βραδιάζει πάλι σήμερα βραδιάζει''(Χ.Νικολόπουλος - Σ.Τσώτου).
Mάλλον σε αυτό αναφερόσασταν...

Τετ Φεβ 22, 08:11:44 μμ 2006  
Dormammu said...

@georgia.m: Ακριβώς!

Με ολίγην απο σαλτάρω διότι μάλλον φέρνει προς τα εκεί....!

Τετ Φεβ 22, 08:17:29 μμ 2006  
alombar42 said...

Ηδη φαντάζομαι τα σχόλια (έστω τις προσπάθειες) όλων σε τυχόν σουρρεαλιστικό ποστ του ΝΔ!

Οπως λέμε μπατιρντί κανονικό :)))

Τετ Φεβ 22, 08:17:34 μμ 2006  
harry said...

Ομοιος ομοιω εκρουετω...Sic transit ενδιαφερον στο θεμα mundi...

Τετ Φεβ 22, 08:19:23 μμ 2006  
the resident said...

Eπομενο ποστ τωρα που μπαινει η ανοιξη παρακαλω να εινα騴ξανθεs vs μελαχροινεs.(μονο για αντρεs και για ''ψαγμενα'' κοριτσια).

Τετ Φεβ 22, 08:23:34 μμ 2006  
Μαύρος Γάτος said...

Γεωργία, λέω να πάρω το... συγκρότημα απόψε και να έρθω κάτω από τα παραθύρια σου για μια... γατοκαντάδα.

ΡResident μέσα Σ;)))))
Resident φορ PResident!!!!!!!

Ρε παιδιά παρατηρήσατε ότι μόλις δόθηκε το mail ο σαλτάρω και η σαλτΉρα εξαφανίστηκαν;;;;;;;;;

YG Έτσι είναι Δον Γάτο όταν λείπεις, χορεύουν τα Ποντίκια...

Εγώ δεν κυνηγάω ποντίκια είμαι οικολόγος Σ;)))))

Τετ Φεβ 22, 08:40:50 μμ 2006  
gravoura said...

@σαλτάρω
Μου κατέστρεψες το...καλοκαίρι και είχαμε δώσει λόγο για Σάμο!!!! Διακρίνω μια επιπολαιότητα; ΄Αντε πάλι να ψάχνω για άλλον, θα σαλτάρω!!!
Τέλος πάντων πάρε μαζί σου και την Ηra, τί να κάνω????

Στο θέμα: Γρηγόρης, με διαφορά, κι ας μην καταλάβαινε το στίχο. Αλλά και Καζαντίδης, κυρίως για το Υπάρχω.

Τετ Φεβ 22, 08:44:28 μμ 2006  
the resident said...

Ρε τον μπαγασα τον σαλταρω.Τελικα πλακα πλακα το τσιμπισε το κοριτσακι και εμεισ μιλαγαμε για τον μπιθικωτση.Κοιτα ρε..Και το παιζουμε και εξυπνοι...

Τετ Φεβ 22, 08:50:47 μμ 2006  
gravoura said...

Toυ την έριξε από δίπλα ο ΝΔ, είδε και απόειδε ο άνθρωπος!!!
Είπαμε είναι γάτος...

Τετ Φεβ 22, 08:53:55 μμ 2006  
the resident said...

Νικο Δημου ριξε καμια και σε μενα η εστω κανα καινουριο ποστ γιατι βαρεθηκα.

Τετ Φεβ 22, 08:57:27 μμ 2006  
georgia.m said...

@Mαύρος Γάτος:
Ρίξε μια εξήγηση για το τι σημαίνει ''συγκρότημα'' - το καντάδα ξέρω τι σημαίνει.
:-)
Δεν ξέρω τι έχεις στο μυαλό σου αλλά αγαπώ ήδη έναν ασπροκόκκινο γάτο(μιλάω ειλικρινά!)που βγάζει κάτι απίθανες κραυγές όταν τον χαϊδεύω!Λέει κάτι σαν ''ααααααααααχ,αααχ,αχ!"'.Και με έχει τρελάνει...Τώρα εσύ μπορεί να μην το πιστεύεις αλλά σου το ορκίζομαι!
Για μια καντάδα μόνο,βέβαια,δεν λέω όχι!Αλλά μόνο γι αυτό!
:-)

Τετ Φεβ 22, 09:03:18 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

gravoura: άσε αυτά τα κατινίστικα γιατί στο τέλος θα τα πιστέψεις και θα τρέχουμε. θα έρθω. δεν έχω κανένα πρόβλημα να συναντήσω ανθρώπους και δεν βάζω χέρι σε ό,τι βρω κι ούτε το έχω καημό. σε φιλώ στα γόνατα.

Τετ Φεβ 22, 09:59:21 μμ 2006  
DHM-THEO said...

ΜΗΝ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΖΑΤΖΙΔΗ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΟΣ.... ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΓΕ..... ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΗ.... ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΤΕ ΤΙ ΕΝΝΟΩ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΔΙΣΚΟ ¨ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ" ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΑΡΑ... ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ.... ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ.....

Τετ Φεβ 22, 10:06:14 μμ 2006  
gravoura said...

@σαλτάρω

Τελικά μονοπωλείς το χιούμορ και δεν σου αρέσει να σου κάνουν. Εκτός και αν δεν ήταν του γούστου σου. Τί να κάνω!!! Συγνώμη.

Τετ Φεβ 22, 10:18:04 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

gravoura: εγώ πρέπει να ζητήσω συγνώμη! μη βάζεις στο στόμα σου λέξεις άσχετες με τη θεϊκή σου φύση. τρεις φορές πρέπει να ζητήσω συγνώμη για να τη δεχθείς μία. και απολογούμαι: βρέθηκα μπροστά στην οθόνη με νεύρα και ξέσπασα. σε φιλώ στα πέλματα αιτούμενος.

Πεμ Φεβ 23, 12:08:41 πμ 2006  
Hra said...

Όλα μια αναμέτρηση είναι τελικά.
Κατάλαβα.
Σύγκριση ανάμεσα σε δύο.
Μάλλον συνήθισα. Μιας και κοιτώ πίσω και διαβάζω συγκρίσεις και συγκρίσεις.
Και το είπα κάποτε, δεν το είπα; Δεν μπαίνω σε συγκρίσεις.
Ο οικοδεσπότης έχει δίκιο. Το βλέπω.
Καληνύχτα παιδιά.

Πεμ Φεβ 23, 12:53:42 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

θέλω να μπορώ να κοιμάμαι, να σκέφτομαι και να μη ζω με την απειλή του θανάτου. κι αν εσύ δεν θέλεις να δεις, γιατί να αφεθώ να αργοπεθάνω. γιατί.

Πεμ Φεβ 23, 01:38:21 πμ 2006  
Hra said...

Είπες πως δεν υπάρχει φόβος φωλιασμένος στα σπλάχνα σου.
Μιλάς σαν φοβισμένος όμως.
Μια ξένη.

Πεμ Φεβ 23, 01:43:35 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

κάνεις λάθος/λάθος/λάθος!
εσύ πρέπει να δεις τι είναι ο φόβος και από ποιο παράθυρο μπαίνει! να δεις να τρομάξεις να σε αγκαλιάσω να ηρεμήσουμε! και μη μου πεις ότι δεν είσαι σε πανικό τώρα που κοιτάς τις οθόνες! το ξέρεις το γαμημένο, γιατί δεν με παίρνεις να σου πω. μπορώ να μιλήσω ανθρώπινα γαμώτο. γιατί με θες φάντασμα του εαυτού μου. γιατί.

Πεμ Φεβ 23, 01:45:08 πμ 2006  
Hra said...

θα σε πάρω.
όχι ακόμα.
γιατί θα θυμώσεις.
που δεν είμαι εκείνη.
θα σε πάρω.
μείνω λίγο ακόμα ένα φάντασμα.
το βίτσιο μου.
i see dead people.
ξέρω από σένα το πνεύμα σου μόνο.
αλλά θα σε πάρω.

Πεμ Φεβ 23, 01:48:10 πμ 2006  
Hra said...

θέλω να πω... *μείνε φάντασμα για λίγο ακόμη.
ο δαίμων

Πεμ Φεβ 23, 01:49:21 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

δεν σκέφτεσαι σωστά.

Πεμ Φεβ 23, 01:54:54 πμ 2006  
Hra said...

Αλήθεια;
Πώς το ξέρεις;
Όχι, κύριε, δεν γνωρίζετε.
Δεν γνωρίζετε το σωστό και το λάθος, δε σας χρύπησε φίδι δε γνωρίζετε ή το μήλο του Νεύτωνα για να γνωρίζετε!
Θέλεις να έρθεις κοντά μου;
Είμαι εκεί που 'ναι μοναχικά, σκοτεινά.

Πεμ Φεβ 23, 01:58:51 πμ 2006  
Judging everything!! said...

Δεν αμφισβητώ την ποιότητα του Καζαντζίδη, αλλά δεν μπορεί να με αφήσει ασυγκίνητο (αρνητικά) αυτό το "πονεμένο", "κλαψιάρικο" κτλ. κτλ. που δήθεν εκπροσωπεί τα δεινά του λαού μας. Ο "τραγουδιστής της ξενιτιάς", "των πονεμένων" τα σιχαίνομαι. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνο πόνος και δάκρυ. Και αν κάποιος την έκανε γνωστή είναι ο Θεοδωράκης με τις καταπληκτικές, παλικαρίσιες ερμηνείες του Σερ. Τελεία.

Πεμ Φεβ 23, 12:41:31 μμ 2006  
KOSTAS TRENT said...

O Καζαντζίδης τραγούδησε "στιχουργούς" . Ο Μπιθικώτσης ερμήνευσε Ποίηση. Κατά την ουσία κι η μουσική μορφή. Η πληθωρική λαχτάρα του Καζαντζίδη, στα ''χωράφια'' του Μίκη Θεοδωράκη/Μπιθικώτση θα καταντούσε χοντροκομμένο μελό.
Νομίζω πως ο Καζαντζίδης δεν θα μπορούσε ν' αποδώσει ένα -απ' τα πιό τραγικά-, αβάσταχτα τραγικό μέλος σαν το "Τόν Παύλο και τον Νικολιό" (''Λιποτάχτες") .Μήτε την αγωνία του μελλοθάνατου, που πορεύεται τρικλίζοντας προς το Μέτωπο, στους Κήπους των ασφόδελων:

Γιά το ΄Μέτωπο σαν έφυγα μανούλα,
εσύ δεν ήρθες να με ιδείς.
Ξενοδούλευες
και πήρα μόνος μου το τραίνο,
που με πήρε πέρ' απ' τη ζωή.

Πεμ Φεβ 23, 03:21:19 μμ 2006  
Δυων Ανατελλων said...

Όταν είδα τον τίτλο του δημοσιεύματος, είπα α! τι κρίμα, να ένα ζήτημα για το οποίο μια ζωή διαφωνώ με πολύ κόσμο...κρίμα λοιπόν, που το είδα τόσο αργά.

Μετά, διάβασα το κείμενο με λαιμαργία που από αράδα σε αράδα μεγάλωνε.

Ναι, ακριβώς έτσι τα νιώθω τα πράγματα και εγώ. Κατά πρόταση, κατά λέξη, σχεδόν κατά γράμμα. Και ομολογώ πως τον Καζαντζίδη, δεν μπορώ καν, να τον ακούσω. Όση καλή διάθεση και να επιστρατεύσω, απλά δεν αντέχω.

Η μόνη μου διαφορά με το κείμενό σας, είναι πως προσωπικά δεν τοποθετώ τον Καζαντζίδη στις ελληνικές φωνές. Για μένα δεν έχει καμία σχέση η φωνή του και ο τρόπος του με την Ελλάδα.

Έστω, με την Ελλάδα που έχω εγώ μέσα μου.

Πεμ Φεβ 23, 04:18:50 μμ 2006  
gerasimos polis said...

Επειδή στην νεοελληνική μας πραγματικότητα βιώνουμε μια πολιτισμική βαρβαρότητα και μια σχεδόν απόλυτα ελεγχόμενη πολιτική και κοινωνική ζωή και επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει κάποιος που διαφωνεί με την κατασκευασμένη πλειοψοφία της, ευχαριστώ τον quarrero και vaggelis για τα σχόλια τους.
Τους λαούς δεν τους ελέγχεις με τα όπλα αλλά πείθοντάς τους για το τι "υποτίθεται" ότι είναι δικό τους και τι τους αντιπροσωπεύει. Η τέχνη οφείλει και πρέπει να είναι λυτρωτική και διδακτική, όποιος ακούει Κ. και νοιώθει ανακούφιση και λύτρωση μέσα από αυτή την κλάψα, πρόβλημά του, όποιος νοιώθει ανακούφιση και πληρότητα γλεντώντας με χαζοχαρούμενα δημοτικά τραγούδια με μουσικό υπόβαθρο μπίπι μπόπι και στίχο βλακώδη, προσωπική του υπόθεση. Όλα αυτά είναι προσωπικές επιλογές του καθένα. Το πρόβλημά αρχίζει όπως και πληθώρα άλλων όταν αυτές οι επιλογές βαφτίζονται εθνικές, όταν υποτίθεται ότι πρέπει να αντιπροσωπεύουν την μουσική τέχνη των κατοίκων αυτής της χώρας και με βλακώδη αφέλεια αισθανόμαστε υπερήφανοι για την πρωτιά της Παπαρίζου.
Η επίδραση της φωνής του Κ. έτσι όπως την χειρίστηκε, ήταν ότι έπρεπε για την τροφοδότηση του αυτοοικτιρμού των λαϊκών τάξεων για την εγκαθίδρυση της μιζέριας και ανυπαρξίας ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, άρα κάτσε καλά και κλάψε. (μην τολμήσει κανείς να μου προσάψει πλούτη και αστικές καταβολές γιατί μεγάλωσα χωρίς θέρμανση σε χωματόδρομους, στο Αιγάλεω).

Με αφήνουν αδιάφορο και ο ένας και ο άλλος. Ούτε δωρικότητα ούτε ιωνικότητα, ούτε ανατολή ούτε δύση, αυθαίρετοι προσδιορισμοί.

Παρ Μαρ 03, 09:51:32 πμ 2006  
Sotiris Zafeiris said...

Simfonon apolita me ton NK.
Ton Kazantzidi pote den ton antexa gia auth thn moirolatria kai klapsa.Vlepeis anisixo pneuma opos eimai me endiaferei to thetiko kai i fantasia oxi i apodoxi tis moiras ...kai i metathesi euthinon stous allous. O mpithikotsis ontos me apogeionei me thn kali ennoia giati einai oudeteros thetikos opos tha ton xaraktiriza. Isos ftaine kai ta tragoudia kai oi epiloges pou ekane o kathenas tous.Ta teleutaia xronia vevaia prospatho na apostasiopoiitho apo to peritiligma kai na vr tin ousia..kai anakalipto mi asiglonistiki kazantzidiki foni pou prospatho na kratiso xoris melodies i tradoudia kai oso tin akouo toso pio poli tin apolamvanw.Fisika akouo kai liga tragoudia pou eipe pou ontos voithoun sthn apogeiosi auti...petrina xronia, ellas 2000 ktl....kai kati allo min xexname kai ton strato pagioumtzi...

Κυρ Απρ 02, 12:36:51 μμ 2006  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home