H επίσημη Ελληνική άποψη για την Ευρώπη
Που είσαι Χριστόδουλε!
Μου γράφει από την Λευκωσία ο κ. Μίκης Χατζηνεοφύτου:
Οι τελειόφοιτοι των Λυκείων της Κύπρου συναγωνίζονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στη συγγραφή έκθεσης με θέμα που βάζει η Ελληνική Πρεσβεία. Ορίστε λοιπόν το θέμα και αν γίνεται, τα σχόλιά σας:
«Η σύγχυση των ιδεών, ο ευδαιμονισμός, μαζί με το στυγνό ορθολογισμό που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο ως σκοπό της κοινωνικής συμβίωσης έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης».
Με βάση την πιο πάνω διαπίστωση, έχοντας υπόψη και τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα, να αναπτύξετε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία στην προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του ελληνισμού και να εισηγηθείτε τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή των αξιών αυτών μπορεί να οδηγήσει σ' έναν κόσμο καλύτερο και ανθρωπινότερο.
Ο στυγνός ορθολογισμός – και ο επικατάρατος διαφωτισμός... η παρακμή των αξιών και η πτώση των ιδεών, η φθορά των θεσμών, η έκπτωση των ιδανικών...
...το παραμορφωμένο πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης...
Μαύρη μαυρίλα. Όλα σάπια, όλα χαμένα. Μόνη ελπίδα: οι ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του Eλληνισμού. Μόνον αυτός μπορεί να οδηγήσει σ' έναν κόσμο καλύτερο και ανθρωπινότερο.
Τι να σχολιάσω, φίλε από την Κύπρο; Την ηλίθια απλουστευτική απαισιοδοξία; Την υπονόμευση του ορθού λόγου; Την πουριτανική καταδίκη του ευδαιμονισμού – λες και η ευτυχία είναι κακό πράγμα (ναι, μας περιμένει η Βασιλεία των Ουρανών). Την βλακώδη πατριδοκαπηλεία ότι η Ελλάς θα σώσει τον κόσμο;
Ποτέ η Ευρώπη δεν ήταν πιο ώριμη, πιο συνειδητή – και λιγότερο παραμορφωμένη. Έχει μυριάδες προβλήματα – αλλά πότε ήταν καλύτερα; Όταν σπαραζόταν από πολέμους και μίσος; Και ποτέ η Ελλάδα δεν είχε λιγότερες ανθρωπιστικές αρχές και αξίες προς εξαγωγήν. (Η ελπίδα μας είναι μήπως φέρουμε μερικές από έξω...).
Αλλά αν αυτή είναι η επίσημη ελληνική άποψη περί Ευρώπης, όπως εκφράζεται από την Ελληνική πρεσβεία, εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας, θα πρέπει να την σεβαστούμε.
Που είσαι Χριστόδουλε!
Η φωτογραφία - θεάτρο Διονύσου 1957
173 Comments:
Καλημέρα.
"Που είσαι Χριστόδουλε!"
Πουθενά δεν είναι. Δεν τον βλέπω.
Αν εξαιρέσω την κάπως άτσαλη σύνταξη του θέματος, δεν βλέπω κανένα λόγο διαφωνίας από τη μεριά μου.
Ο άκρατος ("στυγνός", λέει ο συντάκτης του θέματος) ορθολογισμός , καταντάει, πράγματι, ακατάσχετος ανορθολογισμός,
και
ο πλαστικοποιημένος "ευδαιμονισμός" είναι το άλλο πρόσωπο της δυστυχίας και της ...διάτρησης εγκεφάλου.
Δεν υπάρχει τίποτε το κακό στην ανατροφοδότηση του πνεύματος από την Ελληνική Παιδεία. Ίσα ίσα, το αντίθετο. Εκεί στηρίχθηκε άλλωστε και κάθε "αναγέννηση". Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει ό τρόπος με τον οποίο επιτελείται μια τέτοια κίνηση.
Μέμφεστε άδικα τον συντάκτη του θέματος για "απλουστευτική απαισιοδοξία"... Δεν θα έπαιρνα όρκο γι'αυτό, αλλά σίγουρα βλέπω αδικαιολόγητη υπεραισιοδοξία από την πλευρά σας.
Πολύ λίγα χρόνια μας χωρίζουν από την αιματηρή ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας,και σχεδόν μηδέν χρόνος από τα τεράστια κοπινωνικά προβλήματα που έχει επισύρει η παγκοσμιοποίηση (για την ακρίβεια: οι ανεπιτυχείς απόπειρες παγκοσμιοποίησης).
Λυπάμαι κ.Δήμου, και χωρίς καμμιά διάθεση πρόκλησης, θα έλεγα ότι μάλλον πήγατε να βγάλετε "ξύγκι από τη μύγα" στη συγκεκριμένη περίπτωση...
Συγχαρητήρια στους Κύπριους.
Καλά, το θέμα της έκθεσης δεν μου λέει και πολλά για τη νηφαλιότητα των εξεταστών. Συνιστώ περισσότερο καφέ!
Σωστά αυτά που λέτε κ.ΝΔ. Αλλά πείτε μου πότε η Ευρώπη ήταν τόσο "εγλωβισμένη" από τις ΗΠΑ; Πότε η Ευρώπη ήταν υποχείριό τους, όπως είναι τον τελευταίο αιώνα; Ποια μεγάλη προσωπικότητα αναδείχτηκε στην Ευρώπη τελευταία; Δεν λέω πως δεν υπάρχουν αξιόλογα "μυαλά", αλλά όλα αυτά ισοπεδώνονται λόγω της ανηλεούς παγκοσμιοποίησης. Η μόνη κοιτίδα γνώσεων και κάτι που έχει να προσφέρει η Ευρώπη είναι ο πολιτισμός της. Γιαυτό άλλωστε για να ξεφύγει από τον Μεσαίωνα, εμπνεύστηκε την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό - την επιστροφή δηλαδή στην κλασική ελληνική και ρωμαϊκή παράδοση! Μήπως έκαναν λάθος τότε; Γιατί να μη γίνει κάτι ανάλογο και σήμερα;
Φιλικά
Και μετά, μιλούσατε για μελαγχολία στο προηγούμενο post…
Αν μη τι άλλο, εκείνη η μελαγχολία, εκείνη η θλίψη, είναι συχνά πυκνά «βιταμινούχα» όπως μου αρέσει να την αποκαλώ, οδηγεί πολλές φορές σε γόνιμα χωράφια δημιουργικά.
Τούτα εδώ όμως; Δεν είναι μελαγχολία; Δεν είναι θλίψη που οδηγεί σε μιαν άλλη μη παραγωγική σιωπή η αίσθηση η γνώση μάλλον πως ακόμα σε αυτόν τον τόπο τα Απολύτως Αυτονόητα ακόμα φαντάζουν περίεργα, εξωτικά, εχθρικά και επικίνδυνα;
Ο Χριστόδουλος(μου φέρνει συνειρμικά στο νου εκείνο το ...και μπαίνει ο μέγας τράγος ω πρωταγωνιστής μ ένα τενεκεδένιο στέμμα στο κεφάλι....του Σαββόπουλου από τον έξοχο Μπάλλο του)....ο Χριστόδουλος δεν είναι τίποτα από την «πυκνωμένη σε πρόσωπο» έκφραση της πραγματικότητας. Και είναι απέραντα, μα απέραντα θλιβερό ο άνθρωπος αυτός με όλα όσα εκπροσωπεί να είναι ο κυρίαρχος παίκτης στο δημόσιο βίο. Σε αυτόν (και σε ό,τι εκπροσωπεί) θα ορκισθούν Βουλή , Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι...Σε αυτόν βλέπουμε την εκδήλωση υποταγής των Πολιτικών με τα χειροφιλήματα και τις υποκλίσεις....
Γιατί;;;;;; Εμένα που μπορεί να επέλεξα και να ψήφισα τον Α’ ή τον Β’ ποιος με ρωτάει αν επιθυμώ να υποταχθώ δια χειροφιλήματος στον «Άγιο Πατέρα» και στο σκότος που περιφέρει και χωρίς φειδώ σκορπάει; Ποιος με ρώτησε εμένα τον τυχαίο Πολίτη που αγωνίζομαι να μείνω όρθιος και να διατηρήσω μια κάποια αξιοπρέπεια –αν θέλω να συνεχίσουν να δικτατορεύουν στη ζωή μου αυτοί, που πολέμησαν με λύσσα το πνεύμα του Διαφωτισμού στον τόπο μου, αυτοί που καταχρώνται ακατάπαυστα το ρόλο και τη θέση τους.
Γιατί το να είσαι στον άμβωνα και να πολιτικολογείς, είναι κατάχρηση.
Όχι, δεν είναι σωστό το «που είσαι Χριστόδουλε»
Γιατί ο Χριστόδουλος, είναι εκεί. Σε κάθε λέξη και παράγραφο του θέματος που έβαλε η πρεσβεία μας, υπάρχει η πνιγηρή ανάσα της εκκλησίας και του Προκαθημένου της...ή μάλλον του Επικαθημένου της.
Είμαστε ως Κοινωνία αλλά και Πολιτεία πάρα πολύ καθυστερημένοι...Φοβισμένοι και ανασφαλείς. Παντού, εχθροί και φίδια.
Και για μένα, η εκκλησία της Ελλάδος , φέρνει την ευθύνη σχεδόν ολοκληρωτικά.
Θα μου πείτε...γιατί δεν τα βάζω με τους πολιτικούς που με ελάχιστες εξαιρέσεις (Στ. Μάνος) δεν τόλμησαν ποτέ να κόψουν τον ομφάλιο λώρο; Αυτόν τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την εκκλησία με την Πολιτεία και που πια τόσα χρόνια έχει τυλιχτεί για τα καλά γύρω από λαιμό της Ελλάδας και δεν την αφήνει να αναπτυχθεί...την πνίγει....
Δεν τα βάζω τόσο πολύ με τους πολιτικούς, γιατί αυτοί βρήκαν την εκκλησία μπροστά τους. Σαν γεννήθηκε το κράτος Ελλάς, η εκκλησία ως ιδανικός εταίρος των Οθωμανών για αιώνες ολόκληρους , κατείχε ήδη το σύνολο σχεδόν της Ελληνικής γης.
Μαύρη μαυρίλα, όλα σάπια όλα χαμένα που σημειώνει και ο Ν.Δ.
Ας μου επιτραπεί να πω, πως τούτο εδώ το θέμα, μαζί με το Είμαι Έλλην και το καυχώμαι, είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Ο μεγαλύτερος δε σαρκασμός, είναι αυτό το έρημο «πνεύμα του Ελληνισμού» που αν το διακρίνει κάτι, είναι ο Οικουμενισμός.
Κοιτάξτε, το μυστικό είναι να ξέρει κανείς ποιος 'βάζει τα θέματα' (κυριολεκτικώς εν προκειμένω).
Γενικότερα, όποιος γνωρίζει τι είδους άνθρωποι διαχειρίζονται τα εκπαιδευτικά θέματα στη Μεγαλόνησο, μάλλον δεν θα απορήσει με το θέμα (και άλλα πολλά).
Κάποιος είναι εκτός θέματος !
Διαβάστε τα παρακάτω κείμενα και τα συμπεράσματα δικά σας.
Συγνώμη Νίκο για τον χώρο που καταλαμβάνω σήμερα ...
Από το προοίμιο της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης
ΕΜΠΝΕΟΜΕΝΟΙ από την πολιτιστική, τη θρησκευτική και την ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης, από την οποία αναπτύχθηκαν οι παγκόσμιες αξίες των απαράβατων και αναφαίρετων δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου.
ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ότι η Ευρώπη, επανενωμένη πλέον μετά από οδυνηρές εμπειρίες, προτίθεται να ακολουθήσει την οδό του πολιτισμού, της προόδου και της ευημερίας, για το καλό όλων των κατοίκων της, ακόμη και των πλέον ευάλωτων και των πλέον αδυνάτων· ότι επιθυμεί να παραμείνει ήπειρος ανοικτή στον πολιτισμό, στη γνώση και στην κοινωνική πρόοδο, καθώς και να εμβαθύνει τον δημοκρατικό χαρακτήρα και τη διαφάνεια του δημόσιου βίου της και να εργασθεί για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη ανά την υφήλιο.
ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ότι οι λαοί της Ευρώπης, παραμένοντας υπερήφανοι για την ταυτότητά τους και για την εθνική τους ιστορία, είναι ωστόσο αποφασισμένοι να υπερβούν τις παλαιές τους διχόνοιες και, ενωμένοι ολοένα στενότερα, να σφυρηλατήσουν το κοινό τους πεπρωμένο.
ΒΕΒΑΙΟΙ ότι η Ευρώπη, «ενωμένη στην πολυμορφία», προσφέρει στους λαούς της τις βέλτιστες δυνατότητες να συνεχίσουν, με σεβασμό των δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου και με συνείδηση των ευθυνών τους έναντι των μελλοντικών γενεών και του πλανήτη, τη μεγάλη περιπέτεια η οποία την καθιστά προνομιακό πεδίο της ανθρώπινης ελπίδας.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να συνεχίσουν το έργο το οποίο επιτεύχθηκε με τις Συνθήκες περί ιδρύσεως των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διασφαλίζοντας τη συνέχεια του κοινοτικού κεκτημένου.
ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ στα μέλη της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το ότι εκπόνησαν το σχέδιο του παρόντος Συντάγματος εξ ονόματος των πολιτών και των κρατών της Ευρώπης.
Οι αξίες της Ένωσης (Άρθρο Ι-2)
Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες. Οι αξίες αυτές είναι κοινές στα κράτη μέλη εντός κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τον πλουραλισμό, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ανοχή, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Οι στόχοι της Ένωσης (Άρθρο Ι-3)
1. Η Ένωση αποσκοπεί να προάγει την ειρήνη, τις αξίες της και την ευημερία των λαών της.
2. Η Ένωση παρέχει στους πολίτες της χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης χωρίς εσωτερικά σύνορα και εσωτερική αγορά όπου ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος και ανόθευτος.
3. Η Ένωση εργάζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης με γνώμονα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών, την άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο, και το υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος. Προάγει την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.
Η Ένωση καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις και προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία, την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.
Η Ένωση προάγει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Η Ένωση σέβεται τον πλούτο της πολιτιστικής και γλωσσικής της πολυμορφίας και μεριμνά για την προστασία και ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
4. Στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο, η Ένωση προβάλλει και προωθεί τις αξίες της και τα συμφέροντά της. Συμβάλλει στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη, την αλληλεγγύη και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των λαών, το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, την εξάλειψη της φτώχειας και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς και στην αυστηρή τήρηση και ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου και, ιδίως, στον σεβασμό των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
5. Η Ένωση επιδιώκει τους στόχους αυτούς με πρόσφορα μέσα, ανάλογα με τις αρμοδιότητες που της απονέμονται με το Σύνταγμα.
Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ συναισθηματικός, θα έλεγα στον κ.Alevantis το εξής:
με πόση, αλήθεια, άνεση θα προσφέρατε αυτό το κείμενο σε μια οικογένεια Σέρβων που έχασε όλα τα παιδιά της σε ευρωπαϊκό έδαφος από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς βομβαρδισμούς ;
Nα γιατί χρειάζεται η ανατροφοδότηση του πνεύματος από την Ελληνική Παιδεία.
Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι μια τέτοια διαπίστωση εξωραίζει το σημερινό πρόσωπο της Ελλάδας...
Το πλούσιο παρελθόν αν αντιπαραβληθεί με το φτωχότατο παρόν, καθιστά το δεύτερο ακόμα πιο φτωχό..
"ποτέ η Ελλάδα δεν είχε λιγότερες ανθρωπιστικές αρχές και αξίες προς εξαγωγήν. (Η ελπίδα μας είναι μήπως φέρουμε μερικές από έξω...)."
Οι Έλληνες φωνάζουν από το βάθος: ΚΕ-ΝΤΕ-ΡΗΣ!
"να αναπτύξετε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία στην προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του ελληνισμού"
Ερώτηση #1: Οι Έλληνες έχουμε κατοχυρώσει την ιδιοκτησία των ανθρωπιστικών αρχών με κάποιο copywright, ή απλά αρκεί ότι είμασταν οι πρώτοι??
Ερώτηση #2: Ποιές ακριβώς είναι εκείνες οι αξίες του ελληνισμού που μπορούν να σώσουν τον κόσμο??
Νομίζω οτι η φωτογραφία τα λέει όλα.
Δείχνει τη σχέση της αρχαίας Ελλάδας με τη σύγχρονη: τότε θέατρο, τώρα νταμάρι (που είπε και ο Χαρυ Κλυν κάποτε για το Ηρώδειο).
the_return said...
...
με πόση, αλήθεια, άνεση θα προσφέρατε αυτό το κείμενο σε μια οικογένεια Σέρβων που έχασε όλα τα παιδιά της σε ευρωπαϊκό έδαφος από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς βομβαρδισμούς ;
Μα στην οικογένεια των Σέρβων η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει (μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς το 2000 και μέχρι το 2002) πάνω από 2 δις ευρώ με στόχο να φέρει την Σερβία πιό κοντά στη Ευρώπη. Και συνεχίζει να δίνει - δεστε την σχετική ιστοσελίδα της Επιτροπής
Όσο για τους βομβαρδισμούς ρωτήστε τον Μιλόσεβιτς, τελευταία εθεάθη στη Χάγη ...
Πρωινή βόμβα ρίξατε μου φαίνεται ;) Προτού σχολιάσω, θα επιθυμούσα να ρίξετε και μια ματιά στο email σας. Ευχαριστώ.
όλοι οι συνομίληκοι μου θυμούνται την έκθεση με θέμα το νησί που από την πολύ τεχνολογία καταστραφήκανε!
όλοι θυμούνται τα μισά θέματα εκθέσεων που μας λένε να γράφουμε για την επιστροφή στην παράδοση και τις ελληνοορθόδοξες αξίες.
Ε, όταν ο νεοέλληνας μιλάει για Ευρώπη, αφ' υψηλού θεωρεί ότι αυτή του χρωστάει την ύπαρξη της αλλά παραστράτησε.
Για τον χριστόδουλο ένα πράγμα θα πω μόνο: ολη μέρα κι όλη νύχτα βρίζει την Ευρώπη, αλλά τα κονδύλια της τα θέλει, ο σαπιοκοιλιάς!
Έχω την εντύπωση πως υπάρχει αρκετή σύγχυση στις μέρες μας γύρω από το ζήτημα ''Ελληνική Παιδεία''. Τι εννοούμε τελικα με αυτόν τον όρο? Εννοούμε την Αρχαία Ελληνική Παράδοση και Γραμματεία? Ή μήπως εννοούμε την Χριστιανική-Βυζαντινή-Θεοκρατική παράδοση που κυριάρχησε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία *μετέπειτα φυσικά στο ελληνικό κράτος*?Επειδή οι αξίες και οι αρχές νομίζω των δύο περιόδων έχουν αρκετές διαφορές αν δεν κάνω λάθος)
Πιστεύω η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καίρια γιατί πολλές φορές ακούω επιχειρήματα του τύπου ''Η Δύση στηρίχθηκε στους σοφούς του Βυζαντίου που βρήκαν καταφύγιο (κάτι σαν επισκέπτες καθηγητές...) στη Δύση λόγω της αλώσεως και με το πνεύμα και το έργο τους έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει η πνευματική άνθηση της Δύσης = βλέπε Διαφωτισμός και λοιπά ρεύματα.
Θα ήθελα να ακούσω την άποψη σας πάνω σε αυτό το θέμα.
Μα στην οικογένεια των Σέρβων η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει (μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς το 2000 και μέχρι το 2002) πάνω από 2 δις ευρώ
κ.Alevantis, αν μη τι άλλο , με αυτό που λέτε, φαίνεται πως η ανθρώπινη ζωή -και δη εκείνη των παιδιών- επιτέλους απετιμήθη απο οικονομική άποψη!!!.
Σίγουρα, είναι και αυτό μια ...κατάκτηση της σημερινής Ευρώπης. Έλυσε πολλές, επί μακρόν χρόνον, διαφωνίες πάνω στο θέμα...
ή αλλιώς
...οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!!!
Συμφωνώ με Sraosha. Το θέμα το βάζει η ελληνική πρεσβεία. Προορίζεται για τους νεοκύπριους μουτζαχετίν της Ελλάδας.
Είναι δυνατόν το θέμα να ήταν κάτι διαφορετικό?
Αχ τα έρμα τα παιδιά, που τους βάλανε να λύσουν πρόβλημα, όπου στο τέλος δεν βγαίνουν τα νούμερα... Πού να τις βρούν τις αξίες του ελληνισμού στη σύγχρονη κυπριακή /ελληνική πραγματικότητα; Οι πιο πολλές από αυτές έχουν μεταναστεύσει από αιώνες στις χώρες του ευδαιμονισμού...
Νομίζω πως η έκφραση "στυγνός ορθολογισμός" αποτελεί μάλλον …ευσεβή πόθο ορισμένων. Ένα φανταστικό δαίμονα για να ξορκίζει κανείς τα κακά της μοίρας του -και των άλλων…
Τίποτε παραπάνω, μιας και η μελαγχολία της χθεσινής ημερήσιας διάταξης της παρέας με βρήκε σήμερα, από μια παραπομπή στην Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών της Ελλάδας.
Όσο κι να διαφωνούν κάποιοι, είχε αρκετά σημαντικά στοιχεία... προσήλωσης σε ανθρωπιστικές αρχές, χωρίς το κόμπλεξ του copyright.
Ας συμφιλιωθούμε με την αντιγραφή Έλληνες και Ευρωπαίοι. Η ορθογραφία μετράει εξάλλου!!!
Ζητώ συγγνώμη για μια -μικρή- κατάχρηση της φιλοξενίας που προσφέρει ο οικοδεσπότης και θα συμπληρώσω τις σκέψεις μου, και τέρμα:
mickey, το θέμα έτσι όπως το βάζει ο συντάκτης του θέματος, σίγουρα έχει σύνταξη άτσαλη και ...δυσδιάκριτη εννοιoλογία. Παραδείγματα: "σύγχυση ιδεών", "στυγνός", "προσήλωση" (αυτό και αν είναι απίστευτα άτσαλο..), κ.ά.
Ωστόσο, η ιδέα δεν έχει τίποτε το κακό μέσα της. Απέχω μακράν από το είδος εκείνο των ανθρώπων που αναφέρονται τελετουργικά σε ονόματα που "σφράγισαν" την αρχαία ελληνική παιδεία, εν είδει ...mantram, πιστεύοντας ότι με αυτή την τυπολατρεία θα υπεραναπληρώσουν το έλλειμμα πνευματικότητας που παρατηρείται στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ωστόσο, από την άλλη μεριά κάθε άλλο βοηθάει η εξ ορισμού αποστροφή και αποδοκιμασία σε οποιαδήποτε κίνηση, που έστω και άτσαλα, έστω και με λίγο κακοβαλμένο τρόπο (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση), κρύβει μέσα της μια ανάγκη επανακαθορισμού της σύγχρονης ζωής μέσα από το πρίσμα της Eλληνικής Παιδείας (σε όποιο βαθμό είναι εφικτό αυτό, έστω και μικρό..).
Πάνω σε αυτό, ίσως είναι σειρά μας να μάθουμε εμείς πλέον από το εξωτερικό...
Καλημέρα σας. Τα λέμε.
Στα παιδικά μας χρόνια βιώσαμε άπειρες φορές τις καταστροφολογικές προβλέψεις και τις ηθικές παραινέσεις των φορέων της εκπαίδευσης, πριν το χείλος της γενικότερης κατάπτωσης.Ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος να νομιμοποιηθούν ως διασώστες μας, ως θεματοφύλακες του "πνεύματος και της ηθικής", για να θυμηθώ τον Αυλωνίτη. Απλά, αντισταθείτε στην αυθεντία της κρίσης τους.
Να προσθέσω στο σχόλιο του klamena_kavourakia ότι το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν μια πραγματικά λιτή (και με μέτρο) κατάθεση της ιστορίας και των αξιών του Ελληνισμού, χωρίς φανφάρες, θριαμβολογίες και υποσχέσεις ότι θα σώσουμε τον κόσμο. Εκείνο που μου έκανε ιδιαίτερα ζωηρή εντύπωση πάντως, ήταν η ανάδειξη του ορθού λόγου μέσα από τη διάσπαση του Κυκλαδίτικου Ειδωλίου, το οποίο συμβόλιζε την άγνοια και τη δεισιδαιμονία.
Ο ορθολογισμός είναι η σημαντικότερη αξία του "Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος" - και δυστυχώς εκείνη που περιφρονούν συστηματικά οι κάθε λογής "αρχαιολάτρες"...
the return: Έχετε επισκεφτεί ποτέ τη Σερβία ή άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας? Το διλητήριο του άκρατου εθνικισμού ρέει άφθονο παντού.
Ναι σε ευρωπαϊκό έδαφος έγιναν οι βομβαρδισμοί, αλλά έγιναν και φοβερές φρικαλεότητες από τους ίδιους στα μέχρι πρότινος (εξ)αδέλφια τους. Και οι ίδιοι λοιπόν, μόνο ευρωπαίοι δεν ήταν...
Όσο για τους δυτικούς, συμφωνώ. Έγραψαν μελανή σελίδα στο βιβλίο τους. Ας όψονται οι ΗΠΑ και η πεφωτισμένη ηγεσία των φανατικών της...
Σταματώ γιατί είμαστε εκτός θέματος.
Είπαμε και άλλη φορά!!! Οι Ευρώπη ειναι "φτηνιάρα" ενώ η Ελλάδα είναι Παράδεισος.Οι ευρωπαίοι (πλην της Ελλάδος) δεν ξέρουν να ζουν. Εμέις ξερουμε ( σαν το Skip "αυτοί ξέρουν". Αυτοί δεν ξενυχτάν στα μπουζούκια,κλείνουν ολα στισ 11, ΕΜΕΙΣ οι εξυπνοι όμως μεχρι τις 7 το πρωι κανουμε καλο στην προσωπικότητα μας την υγεία μας. Αυτοι δεν ξέρουν να ερωτευονται, οι γυναίκες τους κρυομπλαστρες,οι αντρες ειναι GAY, εμεις είμαστε οι "hot lovers" και οι ελληνίδες οι μοναδικές άξιες στο κρεβάτι.Αυτοί ειναι διεφθαρμένοι και προσπαθούν να μας κάνουν "αμερικανακια", ενώ εμείς αντιστεκόμαστε ακομα.Εμείς έχουμε φετούλα,ελίτσες,καλο κρασί & ούζο,ενώ αυτοι δεν ξέρουν! Θέλουν να μας εκμεταλευονται οικονόμικα,να μας κανουν σκλαβους και σερβιτόρους επειδη μας ζηλέυουν που δήθεν ειμαστε πιο μαγκες!Είμαστε ορθόδοξοι,άρα ανωτεροι απο αυτοθς που κυρίως ειναι καθολικοί!ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΑΥΤΟΙ ΤΙΠΟΤΑ. Μα πως τους ανέχεσαι ακόμα Καλε & Αγαθέ Θεούλη ??? Με μια πνοή Σου απλά μπορείς να αποδόσεις επιτέλους δικαιοσύνη!
Just Do It !
Μπράβο μας,είμαστε αξιοι να επαναφέρουμε τις χαμένες αξίες στην Γηραιά. ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.
Το φοβερό με ορισμένα σχόλια που διαβάζω είναι ότι βρίσκουν το θέμα ...φυσιολογικό. Αυτό φυσικά αντικαθρεφτίζει την διανοητική παραμόρφωση του Μέσου Έλληνα.
Δυστυχώς πια στην χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο εστίες που παράγουν ιδεολογία: η Εκκλησία και το ΚΚΕ. Οι οποίες σε πολλά θέματα (εθνικισμός, αντιδυτικισμός) συμπλέουν.
Έχουν κάνει τέτοια πλύση εγκεφάλου ώστε πολλές φορές στο ραδιόφωνο αν δεν ακούσεις όνομα δεν ξέρεις αν αυτός που μιλάει είναι ΝΔ ή ΚΚΕ.
To να μιλάμε εμείς (οι τελευταίοι σε κλασικές σπουδές) για το Ελληνικό πνεύμα, είναι ειρωνία.
Όσο για την Γιουγκοσλαβία (παρόλο που ήμουν εναντίον των βομβαρδισμών) την κύρια ευθυνη την φέρει ο Μιλόσεβιτς. Όπως και εμείς για την Κύπρο...
Ακριβώς Κε Δήμου. Λες και ακούω την Λιάνα καννέλη να φιλοσόφει προσπα8ώντας να μας πείσει να ψηφήσουμε ΚΚΕ.
Σήμερα είμαι λιγακι εκτος εαυτου,συγχωρήστε με.Να καταλήξω λοιπόν, ΑΡΑ (συμπερασματίκος σύνδεσμος) Άρα Λοιπόν,θα τους πλασάρουμε τις αξίες μας που αναφέρω παραπάνω (ειναι ασχετοι οι αν8ρωποι απο "αξίες" ),και επιτέλους θα αναβαθμιστούν και αυτοί οι αμοιροι οι Ευρωπαίοι,οι οποίοι ευρωπαιοι εχουν χάσει την ουσία (πότε την είχαν?) και η ελληνική "κομπίνα" 8α εξαχθεί επιτελους παραέξω.Και λέω κομπίνα διοτι ετσι χαρακτηρίζω την ελλάδα μας απο την κορφή ΄μεχρι τα νύχια.
@Νίκος Δήμου:
μιας και εμμέσως αναφέρεστε και σε μένα (όπως και σε πολλούς άλλους ταυτόχρονα), θα πρέπει να σας πω ότι είμαι ...υπέρ του χωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος και ακόμη δεν ανήκω στο ...ΚΚΕ. Και σίγουρα κάθε άλλο παρά αντι-δυτικός είμαι (tο αντίθετο). Απλά κάνω κριτική προς τα πάνω.
Εάν προσέξατε, στο τελευταίο ποστ μου αναγνωρίζω ότι είμαστε πλέον οι τελευταίοι στις κλασσικές σπουδές και ότι εμείς πλέον πρέπει να μάθουμε από έξω...
the_return said...
με πόση, αλήθεια, άνεση θα προσφέρατε αυτό το κείμενο σε μια οικογένεια Σέρβων που έχασε όλα τα παιδιά της σε ευρωπαϊκό έδαφος από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς βομβαρδισμούς;
Α. Ανδριανόπουλος: Ο δρόμος της πολιτικής αφέλειας
BBC News: Srebrenica blame 'must be shared'
Τ. Μίχας: Ανίερη Συμμαχία - Ελλάδα και Σερβία του Μιλόσεβιτς
Π. Μανδραβέλης: Η υπενθύμιση μιας ανίερης συμμαχίας
Speech of Commissioner Emma Bonino
Ριχάρδος Σωμερίτης: Η αποκάλυψη των δολοφόνων
U.N. Report of the Secretary-General pursuant to General Assembly resolution 53/35: The fall of Srebrenica
the_return said: "με πόση, αλήθεια, άνεση θα προσφέρατε αυτό το κείμενο σε μια οικογένεια Σέρβων που έχασε όλα τα παιδιά της σε ευρωπαϊκό έδαφος από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς βομβαρδισμούς ;"
Με την ίδια άνεση που θα τους έδειχνα τις φωτογραφίες από τους μαζικούς τάφους των θυμάτων τους στον πόλεμο.
the_return, η τάση σου να υπερασπίζεσαι του Σέρβους μόνο και μόνο επειδή είναι ορθόδοξοι και να κατακρίνεις τους υπόλοιπους Ευρωπαίους επειδή δεν είναι, προκαλεί μια απίστευτη δυσωδία.
Για την έκθεση τώρα. Θα έπρεπε να αποτελεί σοβαρό λόγο για να απομακρυνθεί ο Πρέσβης από τη θέση του. Πράγμα που φυσικά δε θα γίνει. Εδώ την ίδια στιγμή ιδρύονται με προεδρικά διατάγματα χριστιανικά παρθεναγωγεία.
Το να θεωρούμε τον ορθό λόγο αποκλειστικά ελληνική αξία είναι λάθος. Η αρχή του ναι, είναι ελληνική (Αριστοτέλης κτλ).
Από τότε όμως εκατοντάδες ανθρωποι, μη έλληνες, μελέτησαν, εξέλιξαν, διέδοσαν και εφάρμοσαν τον "ορθό λόγο" σε αμέτρητους τομείς της επιστήμης και του πνεύματος. Μήπως λοιπόν αυτός δεν είναι πια ελληνικός αλλά κτήμα όλης της ανθρωπότητας?
Ποιοί τιμούν σήμερα τον ορθό λόγο? Μάλλον όχι οι νεοέλληνες...
Προς "σπασίκλας":
η τάση σου να υπερασπίζεσαι του Σέρβους μόνο και μόνο επειδή είναι ορθόδοξοι.
Από πού το συμπεράνατε αυτό, αγαπητέ ; Διαβάστε λίγο το μόλις προηγούμενο ποστ μου (όπου και αναφέρομαι στην εκκλησία) και θα αλλάξετε γνώμη...
Δεν υπερασπίζομαι τους Σέρβους. Απλά κατακρίνω την ...δίχως αντίρρηση υποταγή της Ευρώπης στο bombing campaign που έγινε τότε...
Ξέρετε...πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα...Και είστε και "σπασίκλας" κιόλας και δεν ξέρετε πως όποιος βιάζεται σκοντάφτει...
Κρίμα.
Σχολιάζοντας το τελευταίο comment του ΝΔ:
Το χειρότερο με τον ελληνικό εθνικισμό, είναι ότι έχει πλέον ‘καθαγιαστεί’ επειδή εκφράζεται από επίσημους φορείς και θεσμούς, έχει γίνει μέρος της κοινής καθημερινής λογικής και δεν γίνεται αντιληπτός ως τέτοιος.
TEST
Περίπτωσις ακράτως ορθολογικής αντιμετώπισης του ανθρώπου με βάση την προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του ελληνισμού
89. Αθηναίοι: "Έχει καλώς, ημείς, εν τούτοις, δεν θα κάμωμεν χρήσιν ωραίων φράσεων, υποστηρίζοντες δια πολλών λόγων, οι οποίοι δεν πρόκειται να πείσουν κανένα, ή ότι την ηγεμονίαν μας απεκτήσαμεν δικαίως, λόγω του ότι ενικήσαμεν τους Πέρσας, ή ότι επιδιώκομεν την επανόρθωσιν αδικημάτων, τα οποία υπέστημεν. Ζητούμεν όμως και από σας να μη νομίσετε ότι θα μας πείσετε, ισχυριζόμενοι ή ότι ως άποικοι των Λακεδαιμονίων δεν ελάβατε μέρος εις τον πόλεμον παρά το πλευρόν μας, ή ότι δεν μας επροξενήσατε κάνεν κακόν. Νομίζομεν, τουναντίον, ότι επιβάλλεται να επιδιώξωμεν και ημείς και σεις ό,τι θεωρούμεν αληθώς κατορθωτόν, αφού εξίσου γνωρίζομεν και οι δύο, ότι κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"
90. Μήλιοι: "Αλλ' αφού αναγκαζόμεθα να ομιλήσωμεν περί του συμφέροντος, το οποίον ούτως εθέσατε ως βάσιν της συζητήσεως, παραμερίσαντες το δίκαιον, νομίζομεν ημείς τουλάχιστον χρήσιμον να μη παραγνωρίσετε το κοινόν συμφέρον, αλλά ν' αναγνωρισθή ότι δια τον εκάστοτε κινδυνεύοντα το εύλογον είναι και δίκαιον, και να επιτραπή εις αυτόν να επιδιώξη δια της πειθούς ωφελήματα τίνα και πέραν του αυστηρού δικαίου. Τούτο, άλλωστε, συμφέρει και εις σας εξ ίσου, καθόσον, εάν ποτέ ηθέλατε ηττηθή, η τιμωρία υμών θα ήτο τόσον μεγάλη, ώστε να δύναται να χρησιμεύση εις τους άλλους ως παράδειγμα".
91. Αθηναίοι: "Αλλ' ημείς δεν ανησυχούμεν δι' ενδεχομένην κατάλυσιν της ηγεμονίας μας. Διότι επίφοβοι δια τους ηττηθέντας δεν είναι εκείνοι, οι οποίοι, όπως οι Λακεδαιμόνιοι είναι συνηθισμένοι ν' ασκούν ηγεμονίαν επί άλλων (άλλωστε δεν έχομεν να κάμωμεν με τους Λακεδαιμονίους σήμερον), αλλ' ο αληθής κίνδυνος προέρχεται από ενδεχομένην εναντίον των ασκούντων την ηγεμονίαν εξέγερσιν και επικράτησιν αυτών των υπηκόων των. Και την φροντίδα μεν της αντιμετωπίσεως τοιούτου κινδύνου ημπορείτε ν' αφίσετε εις ημάς. Αλλά θέλομεν ν' αποδείξωμεν ακριβώς ότι ήλθαμεν εδώ δια το συμφέρον της ηγεμονίας μας, και ότι σκοπός των όσων θα είπωμεν είναι η σωτηρία της πόλεώς σας. Διότι επιθυμούμεν να επιτύχωμεν την εφ υμών ηγεμονίαν ακόπως, και να μη καταστραφήτε, προς το κοινόν αμφοτέρων συμφέρον".
92. Μήλιοι: "Αλλά πώς ημπορεί να συμβή ώστε να είναι ες ίσου συμφέρον δι ημάς να γίνωμεν δούλοι, όπως είναι ιδικόν σας συμφέρον να γίνετε κυρίαρχοί μας;"
93. Αθηναίοι: "Διότι σας παρέχεται η ευκαιρία να υποταχθήτε, αποφεύγοντες τα έσχατα δεινά, ημείς δε να ωφεληθώμεν μη καταστρέφοντες υμάς."
Επαναλαμβάνω πως κάποιος είναι εκτός θέματος ...
Θουκυδίδου Ιστορίαι, Βιβλίο Ε'
(Μετάφραση Ε. Βενιζέλου από το http://genesis.ee.auth.gr/agper/thucy/vivlia/contents.htm)
Πάντως εγώ (χωρίς να συμφωνώ κατ'ανάγκη με αυτά που λέει) δεν νομίζω πως ο the_return δείχνει ''συμπάθεια'' προς τους Σέρβους μόνο και μόνο επειδή είναι ορθόδοξοι. Απλά διαφώνησε με τον σχολιασμό του κ.Δήμου.
Δεν είναι κακό να διαφωνεί κανείς και λιγάκι αρκεί να το κάνει με τον σωστό τρόπο..Καμιά φορα η πολύ συμφωνία μπορεί να καταντήσει παραφωνία.
προς adhoul:
ευχαριστώ αγαπητέ, που ...καταλάβατε! Ευτυχώς δεν εξέλιπε ακόμα ο "στυγνός" ορθολογισμός! (εδώ χρειάζεται)
Δεν υπερασπίζομαι τους Σέρβους. Απλά κατακρίνω την ...δίχως αντίρρηση υποταγή της Ευρώπης στο bombing campaign που έγινε τότε...
Η Ευρώπη δεν υποτάχθηκε αλλά συμφώνησε στο βομβαρδισμό.
Κατέληξα στο ότι υπερσαπίζεστε τους ορθόδοξους επειδής παρουσιάζετε σαν παράδειγμα τους "κακόμοιρους" Σέρβους και όχι τους Βόσνιους ή τους Κροάτες οι οποίοι επίσης είχαν θύματα και δεν ήταν οι κύριοι υποκινητές του πολέμου. Αφού το αναφέρετε ρητά πάντως, ανακαλώ.
Μαζέψτε δυνάμεις... Έρχεται και η συνέντευξη Ψωμιάδη στη ΝΕΤ!!! Όπου θα δηλώσει "κοινωνικά κομμουνιστής, στα υπόλοιπα πατριώτης". Έχει να πέσει πολύ γέλιο.
Καλημέραν και καλόν μήναν να 'χομεν...(ντεν είμαιν γκύπριος)
Έγραψα ένα ολόκληρο κατεβατό προ ολίγου, αλλά δια μαγείας, εξαφανίσθη...
Θα προσπαθήσω να συνοψίσω(τρόπος του λέγειν...):
α) Διαφωνώ πως αποτελεί "επίσημη θέση" της χώρας το συγκεκριμένο θέμα, επειδή το εμπνεύστηκε κάποιος πρέσβυς. Μου ακούγεται υπερβολικό να το δούμε έτσι.
β) Αν σκεφτούμε σε ποιούς απευθύνεται, ίσως και να σκεφτούμε πως δεν είναι τόσο τραγικά -όπως τα παρουσιάζει ο οικοδεσπότης μας- τα πράγματα.
γ) Επί 30 χρόνια, η Κύπρος εμπαίζεται από ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ(άντε και Ρωσσία, το αποκαλούμενο εσχάτως και "κουαρτέτο"). Ο στυγνός ορθολογισμός, λέει να αποδεχθούμε κάτι σε "Ανάν". Ο Κύπριος που έχασε συγγενείς και φίλους στην εισβολή, που ξέρει πως τον κοροϊδεύουν επειδή στην παγκόσμια αγορά δεν μετράει, που είδε χιλιάδες Τούρκους έποικους να παίρνουν τα σπίτια του, προφανώς δεν πολυσυμφωνεί με τους συμβιβασμούς αυτούς της συμφοράς. Θυμάται και κάτι ομόφωνα ψηφίσματα του ΟΗΕ για αποχώρηση των στρατευμάτων, σκέφτεται με όρους διεθνούς δικαίου (και ναι, ΚΑΙ με την καρδιά του -τι έγκλημα!)και απορεί με τα τερτίπια των μεγάλων(συγχρόνως όμως τα απορρίπτει και καλά κάνει)
Νομίζω γενικά, πως οφείλουμε να είμαστε μαζί με την Ευρώπη στην δύσκολη προσπάθεια που κάνει(παρά τα χάλια της, ως προς την σημερινή διαπραγματευτική της ικανότητα). Πρώτιστα όμως, οφείλουμε να σκεφτόμαστε ως Έλληνες.
Και οι Έλληνες, διαχρονικά, διέφεραν σε πολλά από τους άλλους λαούς της Ευρώπης, στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα.
Ας υπερασπιστούμε λοιπόν τουλάχιστον αυτό: την διαφορετικότητά μας
(και για όσους βιάζονται, δεν μίλησα για "ανωτερότητά" μας...)
Με αφορμή το σχόλιο του κ.Δήμου αν μπορεί κάποιος να σχολιάσει αυτό που ειπώθηκε : '' την κύρια ευθύνη φέρει ο Μιλόσεβιτς ''.
Συμφωνώ με τον sraosha "Γενικότερα, όποιος γνωρίζει τι είδους άνθρωποι διαχειρίζονται τα εκπαιδευτικά θέματα στη Μεγαλόνησο, μάλλον δεν θα απορήσει με το θέμα"
Προσωπικά γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους σε υψηλές θέσεις με χριστοδουλικές απόψεις!!! Οσον αφορά στη συλλογική συνείδηση του Έλληνα για την Ευρώπη πιστεύω ότι μετά τη Χριστοδουλική εποχή και την 20ετία ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, μόνη ελπίς η αποενοχοποιημένη νέα γεννιά Ελλήνων........
@"σπασίκλας":
"Αφού το αναφέρετε ρητά πάντως, ανακαλώ."
Δεν πειράζει. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Θα τα είχατε αποφύγει όμως αν διαβάζατε τα τελευταία posts μου.
"Η Ευρώπη δεν υποτάχθηκε αλλά συμφώνησε στο βομβαρδισμό."
Ε, εντάξει, αν το ρήμα "συμφώνησε" είναι πιο politically correct...
Και Σέρβοι, και Κροάτες, και Βόσνιοι ήταν θύματα ενός απίστευτου παραλογισμού.
Όμως, συντεταγμένη αμερικανική-ευρωπαϊκή επίθεση (λουτρό από βόμβες κατά αμάχου πληθυσμού) δέχτηκε η Σερβία.
Εν πάση περιπτώσει αυτό είναι άλλο θέμα.
Επίσης,
σήμερα πως ακριβώς προσδιορίζεται η διαφορετικότητα της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες
-αναπτυγμένες- χώρες-?
Εσείς κ. Δήμου αν έπρεπε να περάσετε ένα μήνυμα στην νεολαία τι θα τους λέγατε ; Ότι όλα είναι πιο ρόδινα από ποτέ, ότι γεννήθηκαν σε ένα παράδεισο και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απολαύσουν τους καρπούς.
Στους νέους πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα το οποίο θα προσανατολίζει προς μια δημιουργική κατεύθυνση, την ενεργητικότητας τους.
Και ιδικά στους Ελληνοκύπριους οι οποίοι ζούνε σε ένα τεταμένο περιβάλλον.
Εσείς δηλαδή τι θα τους λέγατε ; Να αμφισβητούν τα πάντα και να κοιτάνε τον εαυτό τους ; Αυτό δεν χρειάζεται να τους το πείτε, τους το λέει κάθε μέρα η πραγματικότητα. Τα ιδανικά και αξίες είναι ανάγκη να ακουστούν.
ΥΓ: Όλοι εσείς που αναφέρετε το όνομα του Αρχιεπίσκοπου υβριστικά και για ψύλλου πήδημα μου φέρνετε στο μυαλό κάτι άλλους που καταγγέλλουν μονίμως τα πάντα και τους πάντες αλλά όταν τίθεται το ερώτημα «ποίος;» και πρέπει να πουν το όνομα κάποιου επιχειρηματία λένε «α θα μου επιτρέψετε να μη πω ονόματα».
This post has been removed by the author.
Σε αυτό το θέμα πάντως,του βορβαδισμού των Σέρβων, αν θέλουμε να είμαστε δίκαοι, μάλλον έγινε πιστή εφαρμογη των αρχαίων ελληνικών αξιών. "biznes με οπλα".Επομένως μην είμαστε αδικοι! Τις αρχαίες μας αξίες εφαρμοσαν οι ευρωπαίοι!!!Αρα ακυρο το θέμα το σημερινό ;) Διαφωνείτε?
( Ακριβώς @σπασίκλας, συμφώνησε η Ευρώπη,δεν υποτάχτηκε )
This post has been removed by the author.
Ενα θαυμα μαs σωζει.
Ο traveller έθεσε με το σχόλιό του στις 12:47μμ ένα πολύ ωραίο θέμα. Είναι καιρός πια ως ανθρωπότητα να ωριμάσουμε και να υιοθετήσουμε τις αξίες εκείνες που προάγουν τον άνθρωπο, από όποιο πολιτισμό κι αν προέρχονται (ενδεχομένως να εφεύρουμε και μερικές ακόμα). Οι αξίες του ορθού λόγου, του ανθρωπισμού, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανεξιθρησκείας (και ανοχής γενικότερα) και πολλές άλλες "στέκουν" από μόνες τους χωρίς να χρειάζονται πιστοποιητικά "καταγωγής" από κάποιον περιούσιο λαό ή ευγενή πολιτισμό. Ντράπηκα ως άνθρωπος, όταν έμαθα την καταστροφή των γιγάντιων αγαλμάτων του Βούδα από το καθεστώς των Ταλιμπάν, παρά την παγκόσμια κατακραυγή της Unesco και άλλων φορέων. Τα όποια πολιτιστικά επιτεύγματα αποτελούν κληρονομιά της ανθρωπότητας και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα διαχειρίζεται όπως θέλει ή και να τα καταστρέφει στο όνομα ενός "ανώτερου" πολιτισμού. Δε θα επεκταθώ άλλο πάντως, καθώς δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Σχετικά με το σχόλιο του miracle (1:18μμ) για τις ύβρεις προς τον Χριστόδουλο, νομίζω ότι κανείς από όσους καταφέρονταν από παλιά "εναντίον" της Εκκλησίας δε χρησιμοποιούσε παλαιότερα το όνομα του προκατόχου του νυν Αρχιεπισκόπου. Δυστυχώς ο ίδιος με την αμετροέπειά του, τη δημοσιότητα που επιδιώκει (μέχρι και συνέντευξη στον Χατζηνικολάου έδωσε), τα υπερσυντηρητικά του κηρύγματα και την απροκάλυπτη εμπλοκή του (και ορισμένων ευνοούμενων Μητροπολιτών του) στα πολιτικά πράγματα της χώρας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα τον εαυτό του και έχει υποβιβάσει το ίδιο του το αξίωμα. Και λίγα λένε…
Χαίρεται - έσβησα το comment μου παραπάνω καθώς κατά λάθος μου βγήκε ημιτελές.
Προκαταβολικά ζητώ συγγνώμη για τη μακρυγορία μου:
Είναι κρίμα, γιατί πίστευα ότι μόνο στην Ελλάδα μπορούσαν να μπαίνουν τόσο "στεγνά" θέματα στις εκθέσεις (με εξαίρεση αυτό του 2004, Β' Λυκείου, για τα αδέσποτα).
Τελικά μπαίνουν και αλλού. Θα μου πείτε, η ελληνική πρεσβεία το βάζει, τι να περιμέναμε;
Πότε επιτέλους θα καταλάβουν "αι αρχαί" στην Κύπρο (και εδώ) ότι πρέπει να αρχίσουν να αποσυνδέονται από αυτά τα πράγματα
Φαντάζομαι οι συντάκτες εννοούν ως "σύγχυση" τον πλουραλισμό των ιδεών. Ε βεβαία, τι φρίκη να υπάρχουν και άλλες ιδέες εκτός από τις δικές τους.
Και ο ευδαιμονισμός - πολύ κακό πράγμα ρε παιδί μου, τι να πώ. Αίσχος.
Ο ορθολογισμός, μα φυσικά, το δεινόν του κόσμου. Καλύτερα να πιστεύει κανείς άκριτα ό,τι του λένε. Φαντάζομαι ο Λιακόπουλος έχει μεγάλη πέραση εκεί πέρα.
Δεν αρνούμαι ότι από τον ελληνικό πολιτισμό συνάγονται κάποιες αξίες. Αλλά το να θεωρούν και να θέλουν να προβάλλουν σε άπαντες τους Κυπρίους ότι αυτές είναι με κάποιο τρόπο "προνόμιό" μας ή "πνευματική μας ιδιοκτησία" και ότι αυτές θα μας σώσουν, και τα τοιαύτα, με τον τρόπο που το επιτάσσει το θέμα - δηλ. απομακρύνοντάς μας από οτιδήποτε άλλο, είναι τουλάχιστον ατυχές.
Όσο για το κείμενο του Συντάγματος που παραθέτει ο takis_alevantis - ο σχολιασμός τους θα έπαιρνε σελίδες ολόκληρες - απλώς μια επισήμανση - το "εξ ονόματος των πολιτών" της ΕΕ που γράφει είναι στάχτη στα μάτια.
Κλείνοντας, απλώς, μιας και αναφέρθηκε ο Χριστόδουλος, θυμήθηκα ένα ωραίο περιστατικό, κάπου στο 2004. Χριστόδουλος σε μια εκκλησία, λέει τα γνωστά για επιστροφή στις ρίζες μας. Παρών, ο μέγιστος ΠτΔ Κων. Στεφανόπουλος. Τον έβαλε στη θέση του...
«Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δε θα ήθελα να συμφωνήσω στην επιστροφή στις ρίζες, αλλά οι ρίζες θα πρέπει πάντοτε να μας εμπνέουν και να προεκτείνουμε τα κλαδιά, ώστε και οι ρίζες να υπάρχουν και νέα τροφή να δίνουν στα κλαδιά, τα οποία διαρκώς μεγαλώνουν, επαυξάνουν και καλύπτουν περισσότερο αριθμό προσώπων και ενεργειών υπό τη σκιά τους».
Η καλύτερη απάντηση.
Τέλος, δεν είμαι Χριστοδουλικός, αλλά αυτή η μόνιμη αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο για όσα δεινά (μας)συμβαίνουν, εκτός από ιλαροτραγική καταντά και γελοία.
Χώρια που καταδεικνύει την ύπαρξη αθεράπευτων κόμπλεξ.
Κι εγώ, μπορεί να τα έχω -ας πούμε-με την Παπαρήγα. Δεν θα ήταν γελοίο να την θυμάμαι κάθε τρεις και λίγο;(τη δουλειά της κάνει κι αυτή, όπως και ο Χριστόδουλος. Σε μια δημοκρατία, χίλιοι καλοί(και μη) χωρούνε...)
Άντε βρε Ακροβάτη ... πέστα Χαράλαμπε.
Και οι μαθητές θα έπρεπε να γράψουν ακριβώς πως η προσπάθεια να περάσει το θεολογικό μέσω του καθαρά ελληνικού είναι που δημιουργεί την σύγχυση. Το να επικαλούμεθα την θρησκεία (ή τον Χριστόδουλο) σε ένα θέμα στο οποίο θάπρεπε να την ξορκίζουμε, το να αγνοούμε ακριβώς ότι η Ελληνική μας κληρονομιά είναι ό,τι το ορθολογικότερο και τελικά ανθρωπινότερο, νομίζω ότι μας βγάζει από το θέμα.
Αυτά προς το παρόν ...
Το θεμα καταγγελει τον γραικικο τρισυποστατο φασισμο,μυθολογικο ( ανυπαρκτη καταγωγη απο -αρχαιους- ελληνες ),εθνικο ( ανυπαρκτη ανωτεροτητα ) & θρησκευτικο ( ανυπαρκτη εκκλησιαστικη ανωτεροτητα ). Δυστυχως,εμεις σαν εθνος ουδεποτε ειχαμε αλλη εθνικη ιδεολογια πλην της ναζιστικης,δηλ. το δογμα οι αρχαιοι ημων προγονοι.Λιγοι ειναι ακομα εκεινοι που αποδεχονται ταυτοτητα γραικοποιημενου βαλκανιου. Ουτε θρησκευτικη & εκκλησιαστικη ελευθερια & πολυφωνια εχουμε.Οι πρωτες ουσιαστικα ελευθερες εκλογες,χωρις ψυχολογικη βια & τρομοκρατια εγιναν το '81. Ζουμε σε μεσαιωνα,αλλα το παρηγορο ειναι οτι οι κατασταλτικοι μηχανισμοι του καθεστωτος αποδυναμωθηκαν λογω ΕΕ &...φοβου Ιουδαιων,βλ. Ωλλμπραιτ...Το θεαμα του χασαπη Βαλκανιων Μιλοσ. με τα βραχιολακια,φοβησε πολλους...απογονους αλεξανδρου...Οσα μπορουν να γινουν τα επομενα 10 χρονια,δεν εγιναν τα προηγουμενα 150 χρονια.
Καλά...
Κι εγώ που νόμιζα πως ο "Ανθρωπισμός" είναι προϊόν της Αναγέννησης (στην καταραμένη "Δύση")...
Αλλά και το θέμα της εν λόγω εκθέσεως... Από μόνο του είναι μια ολόκληρη έκθεση... Δε σου αφήνει και πολλά περιθώρια να αναπτύξεις τίποτα (ειδικά αν συμφωνείς με τον συντάκτη - άραγε μπορείς να κάνεις κι αλλιώς;...)
Χαίρετε.
Το μάθημα της Έκθεσης, όπως και πολλά άλλα μαθήματα, δεν είναι παρά μια στείρα αναπαραγωγή στερεοτύπων δίχως την παραμικρή κριτική προσέγγιση. Σκοπός του(ς) δεν είναι η αντιπαράθεση παρά η επιβεβαίωση της ορθότητας των απόψεων του καθηγητή/βαθμολογητή. Το όνομα του αρμόδιου Υπουργείου είναι σαφές!
@tassos_papadakis: δεν έχω δει να κατακρίνεται ο Χριστόδουλος για άλλα δεινά εκτός από αυτά για τα οποία είναι υπεύθυνος, με κύριο την ενίσχυση της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, του οπισθοδρομισμού και του φασισμού γενικότερα. Έχει καταφέρει μάλιστα να γίνει το σύμβολο όλων αυτών των εννοιών. Δεν άκουσα κανένα να κατηγορεί το Χριστόδουλο για την ανεργία ή το έλλειμα.
Αυτό που δεν μου αρέσει εμένα είναι ότι αυτό το θέμα έκθεσης δεν είναι απλώς "θέμα" αλλά "θέση". Προϋποτίθεται η ορθότητα μιας δήλωσης και δεν υπάρχει περιθώριο για ελεύθερη άποψη, όποια και αν είναι αυτή. Δεν ξέρω αν ισχύει πραγματικά στις εξετάσεις ότι η έκφραση διαφωνίας με το θέμα της έκθεσης είναι αποδεκτή και βαθμολογείται επί ίσοις όροις "εφόσον είναι τεκμηριωμένη" (να υποθέσω ότι η τεκμηρίωση δεν απαιτείται εάν συμφωνεί ο μαθητής;).
Ο Μέγας Στεφανόπουλος τελικά, ειναι ο μοναδικός που δεν θα υπενθυμίζεται στα σχολικά βιβλία μετα απο 100 χρόνια,δυστυχώς.Κρίμα που μετα λύπης μου διαπιστώνω μέρα με την ημέρα οτι ο καινούριος Προεδρος της Δικτατορίας μας ( ελληνικής ) δεν ειναι αντάξιος του....Μετά από 100 χρόνια τον Χριστόδουλο 8α 8υμιζουν στα παιδιά μας τα παράθυρα στην ΤΒ. Να δείτε που 8α τον δούμε και κέρινο στην Μανταμ Τισώ.( είδα πρόσφατα τον Μακάριο στο εν λόγω μουσείο και ΦΡΙΚΑΡΑ )
Διόρθωση του θέματος:
Η μισαλλοδοξία, ο οπισθοδρομισμός μαζί με το στυγνό εθνικισμό που καταργεί ουσιαστικά την έννοια της κοινωνικής συμβίωσης έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης.
Με βάση την πιο πάνω διαπίστωση, έχοντας υπόψη και τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα, να αναπτύξετε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία στην προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές και κατακτήσεις του Διαφωτισμού και να εισηγηθείτε τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή αυτών των αξιών μπορεί να οδηγήσει σε έναν κόσμο καλύτερο και πιο ανθρώπινο.
Προτείνω να "βομβαρδίσούμε" τον πρέσβη με emails για να μας στείλει τη δικιά του έκθεση. Έχει κανεί το email του;
@σπασίκλας:
Όπως πάμε, θα ακούσεις να τον κατηγορούν ΚΑΙ γι' αυτά...
Αλλά δεν είμαι εδώ για να μιλάω εξ ονόματος κανενός Χριστόδουλου.
Προτείνω, να περιοριζόμαστε στην κριτική μας -με επιχειρήματα. Η αναφορά σε ονόματα, δεν ωφελεί. Αντίθετα, μας παρασύρει μακρυά από τον "ορθό λόγο", στον οποίο κατά βάση κι εγώ πιστεύω.
Απλά, τυχαίνει να πιστεύω και αφού όλα πρώτα παιρνούν από τις αισθήσεις, όπως σωστά έχει πει ο ΝΔ, να μην παριστάνουμε τόσο φανατικά όλοι, τους "υπεράνω" συναισθημάτων.
Υπήρξαμε και μεις πολύ πρόσφατα θύματα πολέμου, για να κατηγορούμε τους Κύπριους ή άλλους(όπως τον εν λόγω πρέσβυ) για "ψυχάκηδες"...
Απ' έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λένε. Αλλά οι Κύπριοι ζουν με το πρόβλημα -όχι εμείς.
Στο τέλος των θεμάτων αναγράφεται:
Κάθε απάντηση (επιστημονικά) τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή.
Το "επιστημονικά" το γράφουν κυρίως στα μαθηματικά κ.τ.ό. Στην έκθεση αρκούσε το "τεκμηριωμένη".
Συνεπώς - ντροπή σε οποιον βαθμολογητή απορριψει τεκμηριωμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή.
Ευτυχώς γνώρισα ανθρώπους τους οποίους ενδιέφερε η σκέψη πίσω από τη θέση, και όχι η ίδια η θέση. Δυστυχώς δε μπορώ να επιβεβαίωσω ότι όλοι είναι έτσι.
Όσο για τον Παπούλια - πολλές φορές μιλάει για "πατρίδα" και για άλλα τέτοια και αυτό δε μου αρέσει καθόλου. Ίσως να μην έχει ξεθαρρέψει ακόμα...
"Δεν Ξεχνώ" τα παρόμοια θέματα εκθέσεων που μας έβαζαν κι εμάς, εδώ στην Ελλάδα, και μας έκαναν να βγούμε στη ζωή με την πεποίθηση οτι όλα είναι ισοπεδωμένα!
This post has been removed by the author.
@σπασίκλας (2:04μμ)
Δεν έχω το προσωπικό του email, αλλά μπορείς να στείλεις κάποιο μήνυμα εδώ. Ελπίζω να χωρέσει ;)
Ξέρετε, το θέμα με την Κύπρο μπορεί τελικά να είναι στατιστικό: πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ένας μεγάλος πολιτικός σε μια χώρα του μισού εκατομμυρίου; Και μάλιστα, όπου όλοι είναι «κουμπάροι»; Σημαδιακό, για μένα, το ότι ενώ το νησί ήταν ανέκαθεν δικοινοτικό, ο πρώτος πρόεδρος ήταν σύμβολο διχασμού, αυτού που χώριζε τις δύο κοινότητες: ήταν παπάς.
Επίσης, μια ζωή οι Κύπριοι φώναζαν για ‘διζωνική, δικοινοτική δημοκρατία’. Όταν τους προέκυψε, έκαναν πίσω. Κάποιοι λένε πως είχαν δίκιο – αλλά τότε το ανακάλυψαν; Όταν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τις επιλογές τους;
Επειδη δεν μου αρεσουν οι προσωπικες επιθεσεις,να πω περιφραστικα οτι οσο πιο " προοδευτικος " ειναι ενας φασιστας,τοσο πιο επικινδυνος ειναι. Οταν ο παππους σου λεγοταν Κοντζα Πρατσικα ή εχεις αλβανικο επωνυμο & παριστανεις τον αρχαιο,οταν μιλας για ριζες & εννοεις αρχαιους,οταν διεκδικεις το ονομα μακεδονας ενω κουβαληθηκες στην βορεια γραικια το '22 με ανταλλαγη πληθυσμων,τοτε εχεις προβλημα.
Προειδοποίηση: Η παρακάτω σεντονάρα απευθύνεται σε όποιον έχει διάθεση για διασκέδαση. Αλλιώς ας αγνοηθεί. (Συγγνώμην εκ των προτέρων για την κατάχρηση χώρου).
«Η σύγχυση των ιδεών, ο ευδαιμονισμός, μαζί με το στυγνό ορθολογισμό που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο ως σκοπό της κοινωνικής συμβίωσης έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης».
Η σημερινή ευρώπη έχει απομακρυθει από τις βασικες αξίες του ανθρωπισμού που πήρε από την αρχαία ελάδα που όπως έλεγε και ο Πλάτωνας «παν μέτρον Ανρθωπος. Αξίες όπως η αγάπη στην οικογενεία και στη πατρίδα μας και πολλά άλλα που βασικά μέσα από το Βυζάντιο τα πήρε η ευρωπη για να κάνει την Ανναγέννηση, μετά από τη πτωση της Πόλης, καταρέουνε κατω απ το βάρος του άκρατου εβδαιμονισμού και από τον στυγνο ορθολογισμό που κατακλυει την σημερινή κοινωνία. Βασικά το στοιχιο του πολιτισμού είναι κατά την γνώμη μου το βασικό στοιχίο που δίνει τη ταυτότητα στον σύχρονο άνθρωπο για να ξεπεράσει τα εμπόδια της συχρονης ζωής και είναι ένα ζωντανό στοιχίο που ζει στην χώρα μας ακόμα και ακόμα παραμένει ζωντανό. Βασικά άλλες χωρες μέσα στα πλαίσια της σύχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας έχουν χάσει τη πολιτιστηκή τους ταυτότητα και αυτό είναι πολύ αρνητικό για την εξέλιξη του ανθρώπου γενικά γιατί έτσι παραμορφονεται η πολιτιστική του ταυτότητα και ετσι παραμορφώνεται και η ευρώπη και αυτή η παραμόρφοση είναι παγκοσμιοπιημένη και αυτό είναι ένα στοιχίο χειρότερο και από τους παγκόσμιους πόλεμους (α΄και β΄) που αποδόμισαν τις δομές της παγκόσμιας κατάστασης και είχαν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία εχθρικών συνασπισμων που αυτό έρχεται σε αντίθεση με το κύριγμα της αγαπης όπως μας το δίνει η δική μας πολιτιστική κληρονομιά μέσα από την διδασκαλία της Εκκλησίας μας και από τους αγώνες του Έθνους μας για ελευτερίά και βασικά για διατήρηση των βασικών ανθρωπιστικών αξιών που μπορούν να φωτίζουν σαν φάρος τυλαβγής τη πορεία της σύγχρονης ανθρωπότητας μέσα στην αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου. Εμείς οι σημερινο9ί νέοι σαν βασικοί εκπρόσοποι των αθάνατων ααυτών αξιών που κληροδοτήσαμε από τους προγόνους μας οφείλουμε να αντισταθούμε ενεργά σε αυτή την λέλαπα της παγκοσμιοποίησης και αφού πρώτα διατηρήσουμε με αγάπη και προσεχτικά αυτές τις αξίες, να αντισταθούμε σε αυτή την αλλωτρίοση που επιβάλεται «έξοθεν» από τους εν γένει ισχυρούς του συγχρονου κόσμου για να μη παραμορφοθει η συγχρονη ευρώπη.
(Μπα… Ούτε με σφαίρες δεν περνάω… Τον Σεπτεμβρη πάλι)
Νικος Δημου σε φορμα!
αντε επιτελους, εχω βαρεθει τους παμφλεταριους που εχουν γεμισει την Ελλαδα και θεωρουν τον ορθολογισμο εχθρο τους! Αληθεια ποιος τους επετρεψε να κανουν τετοια πλυση εγκεφαλου σε μικρα ανυπερασπιστα παιδια?
Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι δύσκολο να διατυπώνεις ένα θέμα έκθεσης (δείτε εναλλακτικές προτάσεις πιο πάνω). Η δυσκολία είναι το να περιορίσεις όλες αυτές τις ομάδες οικονομικά αβέβαιων φιλολόγων και εκθεσάδων που λαμβάνουν θετική ενίσχυση μέχρι και από ανώτατους πανεπιστημιακούς κύκλους και κρατάνε την Ελλάδα προσκολλημένη στην αντιγραφή και την ημιμάθεια. Επαναλαμβάνω: στην αντιγραφή και στην ημιμάθεια.
@mickey και όλους
Το σωστότερο θα ήταν email γιατί μετρά ως υπογραφή. Στο site της πρεσβείας υπάρχει η διεύθυνση info παπάκι greekembassy-cy.org
Προτείνω το ακόλουθο κείμενο:
Αγαπητέ κ. Πρέσβη,
με αφορμή το φετινό θέμα για τη συγγραφή έκθεσης που πρότεινε η πρεσβεία σας για τους τελειόφοιτους μαθητές των Λυκείων της Κύπρου, θα επιθυμούσα να αναπτύξετε το ακόλουθο θέμα:
"Η μισαλλοδοξία, ο οπισθοδρομισμός μαζί με το στυγνό εθνικισμό που καταργεί ουσιαστικά την έννοια της κοινωνικής συμβίωσης έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης. Με βάση την πιο πάνω διαπίστωση, έχοντας υπόψη και τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα, να αναπτύξετε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία στην προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές και κατακτήσεις του Διαφωτισμού και να εισηγηθείτε τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή αυτών των αξιών μπορεί να οδηγήσει σε έναν κόσμο καλύτερο και πιο ανθρώπινο.
Θα χαρώ πολύ αν δημοσιεύσετε την ανάπτυξη του παραπάνω θέματος στις ιστοσελίδες της πρεσβεία σας."
Μετά τιμής
- το όνομά σας εδώ -
Θα ανέβασω σύντομα post και προτείνω και όσους το βρίσκουν καλή ιδέα να ανεβάσουν και αυτοί post ώστε να διαδωθεί.
Επειδή δεν έχω ορθογράφο πρόχειρο αυτή τη στιγμή, βλέπετε κανένα λάθος;
Κάποτε ο Søren Kierkegaard είχε γράψει το "είτε-είτε" (πάνε πολλά χρόνια που διάβασα τον σπουδαίο υπαρξιστή Δανό, και μπορεί να μην θυμάμαι καλά).
Φαίνεται ότι αυτό το "είτε-είτε" είναι ο δυνάστης του εγκεφάλου...
Είτε ορθολογιστής θα είσαι, είτε αναρθολογικός, λέει ο μέσος νους. Κατά μία έννοια ο τελευταίος εν είδει παυλωφικής αντίδρασης απαγορεύει οποιοδήποτε ...πινγκ-πονγκ ανάμεσα σε δύο έννοιες , οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι πολύ ρευστές.
Ποτέ δεν μπορεί να δει την εστία ανορθολογισμού που κρύβεται εντός του μονοκόμματου, υπερήφανου για τον εαυτού του ορθολογισμού, ούτε βέβαια, και την εστία ορθολογισμού που υπάρχει σε ό,τι , μάλλον λανθασμένα, μπορεί να θεωρεί "ανορθολογισμό".
Αυτό λοιπόν, το "είτε-είτε" είναι ο χειρότερος ολοκληρωτισμός που μπορεί να υπάρξει (και υπάρχει).
Τώρα γιατί μου ήρθε αυτό στο νου;
Διαβάζοντας μερικά σχόλια, έτσι, μου ήρθε.
Μία ο Τάκης Αλεβαντής με τις αναφορές του και μία ο Εφορος με το τελικό κείμενο της έκθεσης, πετάει η ομάδα σήμερα :)
@σπασίκλας (2:52μμ)
Το κείμενο δεν έχει ορθογραφικά λάθη, αλλά η διεύθυνση email που αναφέρεις (την είχα δει κι εγώ) αναφέρεται στο Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας και φοβάμαι πως ότι και να στείλουμε εκεί θα πάει στον γνωστό …κάλαθο (εντυπωσιακό το ότι μόνο η Διεύθυνση Πρεσβείας και ο Πρέσβης δεν έχουν επίσημη διεύθυνση email). Anyway, καλό θα ήταν να δουν το λάθος τους, αλλά πιστεύω ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός από μέρους μας. Περιμένω νεότερα (μπορείτε να με βρείτε και στο mickeyblog@yahoo.com).
Ευτυχώς που ορισμένοι, όπως κάνει ο takis_alevantis σήμερα, μας θυμίζουν (αραιά και που δυστυχώς) τη "σκοτεινή" πλευρά του "ένδοξου ελληνικού παρελθόντος" και δη του αρχαίου. Ας θυμηθούμε λιγάκι και το πιο πρόσφατο, επίσης "ένδοξο" για πολλούς παρελθόν (σε σχέση με τη μεσαιωνική και "καθυστερημένη" Ευρώπη), με τους διωγμούς των αιρετικών, τη θεοκρατία, τις "εικονομαχίες" και τόσα άλλα "βυζαντινώς μεγαλοπρεπή". Όχι βεβαίως πως δεν υπήρχαν και κάποιες θετικές πλευρές (οι οποίες συνήθως αποσιωπούνται), αλλά εν γένει σε 1100 χρόνια δεν πήγαμε και ιδιαίτερα μπροστά. Πάνω απ' όλα όμως, το "ένδοξον" του παρελθόντος εκφράζεται στη στάση του Βυζαντίου απέναντι στην προοπτική της ένωσης με τη Δύση, που εκφράστηκε με τη στάση του "Αγίου" Μάρκου του Ευγενικού ("καλύτερα σαρίκι τούρκικο στην Πόλη παρά τιάρα παπική") στη σύνοδο Φεράρας-Φλωρεντίας και οδήγησε στην άλωση της Πόλης από τους Τούρκους και σε 400 χρόνια σκλαβιάς και πολιτισμικής καθυστέρησης.
Κατανοώ βεβαίως τα δεινά που επέφερε στους Βυζαντινούς η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204 και τη δικαιολογημένη καχυποψία τους απέναντι στις προθέσεις της Δύσης. Κατανοώ επίσης και την εκμετάλλευση της κατάστασης από τον Πάπα (ανέκαθεν στη διεθνή πολιτική εφαρμοζόταν το δίκαιο του ισχυρότερου) και τα πολιτικά του παιχνίδια. Αλλά να προτιμάται η υποταγή στους "βάρβαρους" αλλόθρησκους από την ειρηνική ένωση (έστω και με παραχωρήσεις) με τους "πολιτισμένους" ομόθρησκους νομίζω πως εξηγεί πολλά για την παθογένεια της κοινωνίας μας και την αποστροφή πολλών "πνευματικών" και μη ανθρώπων απέναντι στο σύγχρονο Δυτικό πολιτισμό.
Στο παρακάτω link του επίσημου site της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού (Κύπρος γαρ), μπορείτε να πάρετε και μια γεύση από την "κριτική" στάση της σύγχρονης εκκλησίας απέναντι στο γεγονός:
Αγιος Μάρκος ο Ευγενικός - ΙΜΛ
Με αφορμή μάλιστα τις αναφορές στο λόγο του Χριστόδουλου, παραθέτω απόσπασμα από κήρυγμά του πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη (έχει αποσυρθεί από το 1999) που αναφέρεται στη μνήμη του "Αγίου":
Αγιος Μάρκος ο Ευγενικός - Αυγουστίνος
Υ.Γ. Προς αποφυγήν αντιπαραθέσεων επί ιστορικών λεπτομερειών (επί της ουσίας κανένα πρόβλημα) διευκρινίζω τα εξής: Καθώς δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στη Βυζαντινή Ιστορία, κάποια από τα αναφερόμενα στοιχεία ενδεχομένως και να μην είναι απολύτως ακριβή (π.χ. η φράση που αποδίδεται στον "Άγιο"). Πάντως στο σχολείο έτσι "υπερήφανα" τα μάθαμε και απ' όσα γνωρίζω, έτσι συνεχίζουν να τα μαθαίνουν τα παιδιά σήμερα…
@mickey. Thanks
Και το post που σας έλεγα.
the return said:
Είτε ορθολογιστής θα είσαι, είτε αναρθολογικός, λέει ο μέσος νους.
Περιέργως, ο μέσος νους έχει δίκιο...
Έξω από τον ορθό λόγο είναι το συναίσθημα, η τέχνη, η πίστη, η διαίσθηση
- όλα ωραία πράγματα...
Από την στιγμή που συζητάμε είμαστε μέσα στον ορθό λόγο...
εκτός αν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε "επιχειρήματα" Χριστοδουλικά (π. χ. φοβίες, συνωμοσίες, υστερίες, κατάρες και απειλές).
Ή αν γράφουμε ποιήματα που αποσκοπούν να συγκινήσουν.
Επιπλέον δεν υπάρχει "στυγνός" και μη ορθός λόγος - ένας είναι.
Τάσ(σ)ο Παπαδάκη οι Εοκαβήτες Ελληνοκύπριοι επί 10 χρόνια καταπίεζαν και έσφαζαν τους Τουρκοκύπριους... Τελικά έκαναν και πραξικόπημα και έβαλαν Πρόεδρο τον αρχιτουρκοφάγο Σαμψών.
Έφεραν μόνοι τους την καταστροφή.
Αυτό θα έπρεπε να είναι το θέμα της έκθεσης: "Η ευθύνη των Ελληνοκυπρίων για τον Αττίλα".
Να το προτείνουμε στην πρεσβεία;
@nikos_dimou
"Η ευθύνη των Ελληνοκυπρίων για τον Αττίλα"; Αν τολμήσουν να βάλουν τέτοιο θέμα, θα τους κρεμάσουν ανάποδα – κι εμάς μαζί :))
Σπασίκλας email εστάλη! Καλή ιδέα.
@Νίκος Δήμου:
Περιέργως, ο μέσος νους έχει δίκιο...
Επίτρέψτε μου να κρατήσω την επιφύλαξή μου (και να συμφωνήσω με τον Kierkegaard μάλλον).
Σε μια συζήτηση ασφαλώς , ό,τι συνήθως, και με συμβατικό τρόπο, αποκαλούμε "ορθολογισμό", είναι το πιο χρήσιμο.
Αυτό όμως δεν δικαιώνει το "είτε-είτε".
Ίσα-ίσα κάνει πιο άμεση την ανάγκη για άρση αυτών των "-ισμών".
Ή αν γράφουμε ποιήματα που αποσκοπούν να συγκινήσουν
Α, μη το λέτε...Ποιος σας είπε ότι η ποίηση δεν είναι ο πλέον αυστηρός ορθολογισμός;(σύμφωνοι, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο εκ πρώτης όψεως στην ποίηση, αλλά αυτό ακριβώς -το μη εμφανές- κάνει τον ορθολογισμό της πιο αμείλικτο...)
Γενικότερα τώρα:
Νομίζω πως μπαίνει λάθος το ζήτημα, πολλές φορές εδώ, ως μία αντιπαράθεση Ελλάδας-Ευρώπης.
Μια τέτοια αντιπαράθεση είναι επιεικώς ανόητη και μπορεί να αφορά μόνον κάποιους, ελάχιστους φανατικούς.
Άλλο η διαφωνία απέναντι σε πολιτικές της ΕΕ και άλλο πράγμα ο ανεγκέφαλος μισευρωπαϊσμός.
the return ποίηση=ορθολογισμός...
μην παίζετε με τις λέξεις και τις έννοιες...
αν συμφωνείτε με τον Kiergergaard αποδέχεστε κι ένα τσουβάλι μεταφυσικές παραδοχές... απλώς να το ξέρετε...
@Νίκος Δήμου:
the return ποίηση=ορθολογισμός...
μην παίζετε με τις λέξεις και τις έννοιες...
Δεν εξισώνω αυτές τις δυο έννοιες. Απλά μίλησα για τον κρυμμένο ορθολογικό πυρήμα της ποίησης...
αν συμφωνείτε με τον Kiergergaard
είτε-είτε ; δεν μπορώ να συμφωνώ εν μέρει και να δαιφωνώ πάλι εν μέρει με αυτόν ; Ασφαλώς και μπορώ. Κάτι τέτοιο συμβαίνει εδώ.
Η επίσημη άποψη εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Άλλοτε άμεσα, άλλοτε έμμεσα, άλλοτε πονηρά ή απλά κοντόφθαλμα. Παραθέτω απόσπασμα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ.
"Με την επερχόμενη ανάπτυξη των δικτυακών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων, θα δίνεται η δυνατότητα σε πολύ περισσότερους Έλληνες χρήστες να συνδέονται μέσω του Internet και να απολαμβάνουν εικόνα και ήχο υψηλής πιστότητας."
Αν απλώς μιλάς ελληνικά δίχως να είσαι Έλληνας ΕΙΤΕ αποκλείεσαι ΕΙΤΕ, για τους σοφούς του κρατικού καναλιού, δεν υπάρχεις.
Θα στείλω και εγώ mail στην πρεσβεία...όχι πως θα απαντήσουν, βέβαια...
@basik:
Αν απλώς μιλάς ελληνικά δίχως να είσαι Έλληνας ΕΙΤΕ αποκλείεσαι ΕΙΤΕ, για τους σοφούς του κρατικού καναλιού, δεν υπάρχεις.
Είδατε, λοιπόν, κι εσείς έτσι κι αλλιώς, τι κατάρα είναι αυτό το "είτε-είτε" ;
Καλό απόγευμα σε όλους.
«Η σύγχυση των ιδεών, ο ευδαιμονισμός, μαζί με το στυγνό ορθολογισμό που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο ως σκοπό της κοινωνικής συμβίωσης έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης».
Με βάση την πιο πάνω διαπίστωση συνεχίστε με προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του ελληνισμού την παρακάτω φράση:
Ένας Έλληνας και τρεις Ευρωπαίοι μέσα σε ένα αεροπλάνο...
Νίκο Δήμου, τα όσα αναφέρονται στο θέμα της μαθητικής έκθεσης αποτελούν κοινό τόπο της επίσημης εθνικής ιδεολογίας εδώ και πολλές δεκαετίες. Μια αναδρομή στις απόψεις του Κωνσταντίνου Τσάτσου, τις οποίες ασφαλώς γνωρίζετε πολύ καλά, θα αρκούσε για να εντοπίσει κάποιος τον πυρήνα αυτής της αντίληψης για την ελληνική αποστολή στην πνευματικά χειμαζόμενη Ευρώπη. Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται ότι το 1979 -το ίδιο έτος της υπογραφής της Συνθήκης Ένταξης- είχε ανακηρυχθεί έτος ελληνικής παράδοσης. Η οποία παράδοση συνελήφθη τότε ευρισκόμενη εν κινδύνω -όποιος έχει διάθεση μπορεί να βρει τα σχετικά επίσημα λογύδρια, ο βασικός ομιλητής είναι ο σημερινός επικεφαλής της ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η αλήθεια είναι ότι η δεκαετία του 1990 ενίσχυσε ακόμη περισσότερο αυτή τη ρητορική προσθέτοντας την διάσταση της ορθόδοξης πνευματικότητας, η οποία στον Τσάτσο ήταν μάλλον ανύπαρκτη. Επίσης η έμφαση που δινόταν στις αρνητικές πλευρές του ευρωπαϊκού πολιτισμού -τις οποίες μπορεί να θεραπεύσει η επιστροφή στις αιώνιες και άφθαρτες ελληνικές αξίες- μετατοπίστηκε: στη θέση της υπερβολικά τεχνοκρατούμενης Ευρώπης τώρα παρουσιάζεται η υπερβολικά λογοκρατούμενη Ευρώπη. Ασφαλώς η εννοιολογική διαφορά είναι σημαντική και θα άξιζε ίσως τον κόπο να εξετάσουμε από πιο κοντά τι ήταν εκείνο που ωθούσε τον Τσάτσο και κάποιους άλλους της γενιάς του να συνδέουν την τεχνοκρατία με το άλογο πνεύμα του ρομαντισμού και όχι με την παράδοση του Διαφωτισμού.
Θα ήταν όμως λάθος να κάνουμε μια τομή στον χρόνο και να θεωρήσουμε ότι ο σημερινός εθνικιστικός λόγος παρήχθη από παρθενογένεση. Ασφαλώς δεν συμμερίζομαι τον ιεραποστολικό μένος του Λαμπρόπουλου και των άλλων ανιχνευτών της ελληνικότητας στη νεοελληνική πνευματική παράδοση, όμως δεν είναι αλήθεια ότι το πνεύμα του Περικλή Γιαννόπουλου έχει διαποτίσει το πιο σεβαστό τμήμα της νεοελληνικής παράδοσης;
Ο Χριστόδουλος, ο όποιος Χριστόδουλος τον οποίο σήμερα δείχνουμε με το δάχτυλο, πατάει γερά σε αυτό που έχει βρει έτοιμο. Κι αφού ο ελληνοκεντρικός ευρωπαϊσμός του Τσάτσου -το προαπαιτούμενο για να νομιμοποιηθεί μέσα από την παράδοση της εθνικής ιδεολογίας η μεγάλη απόφαση για την συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση- δεν είχε κατά πώς φαίνεται αρκετά στερεά θεμέλια τη θέση του πλέον καταλαμβάνει ένας νέος πιο σκληρός ελληνοκεντρικός ευρωπαϊσμός.
the return
ακριβώς αυτό το "εν μέρει" δεν ήθελε ο Κ.
ident:
Σωστή η αναγωγή του ελληνοκεντρικού ιδεώδους στον Γιαννόπουλο (αλλά και πολλούς άλλους - π. χ. Ίωνα Δραγούμη). Ο ελληνικεντρισμός και η άλλη του όψη, η δυτικοφοβία δούλεψαν σε δύο επίπεδα: το υψηλό διανοητικό και το χαμηλό δημαγωγικό-πολιτικό.
Ανάμεσα στον Τσάτσο (τον Θεοδωρακόπουλο και τον Κανελλόπουλο - μαζί πανε αυτοί) και στον Χριστόδουλο παρενεβλήθη η σημαντική παρένθεση των νεο-ορθοδόξων, που αυτή κατήγγειλε πρώτη τον δυτικό ορθολογισμό. (Ο καντιανός Τσάτσος ούτε που θα το σκεπτότανε). Οι νεο-ορθόδοξοι (ο παλαιός - άλλαξε τώρα - Ράμφος και ο Γιανναράς) είναι το ιδεολογικό θεμέλιο του νέου Ελληνικεντρισμού.
Παρηγορο ειναι οτι οι μεχρι τωρα δημοσιευμενες αποψεις ειναι ποιοτητας & προοδευτικες,να δουμε αν θα εχουμε κανενα ...μεταλλικο ξεκαρφωτο παραληρημα με...Γαυγαμηλα & Αγιασοφιά.
Μόλις που πρόλαβα να δω το μήνυμα του harry (αυτό το καλό έχει το preview) και του το αφιερώνω με πολύ αγάπη. ;)
Δυστυχώς κ.Δήμου θα πρέπει να συμφωνήσω με τον the_return για το "ξύγκι από τη μύγα"...
Το κείμενο μιλάει για τις "ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του ελληνισμού". Δεν μιλάει για το πώς οι Αθηναίοι κατέσφαξαν τους Μηλίους, γιατί αυτό δεν είναι ανθρωπισμός, είναι ιμπεριαλισμός(και μην ...ανησυχείτε
κάποιοι "σύμμαχοι" μας διαβάζουν πολύ Θουκυδίδη...)
Ούτε κάνει λόγο για μοναδικότητες.
Ανθρωπιστικές αξίες έχει και ο γαλλικός πολιτισμός και ο γερμανικός και ο ρωσικός κοκ.
Αλλά η έκθεση αφορά ελληνάκια.
Δεν αφορά σουηδάκια. Επόμενο δεν είναι λοιπόν να μιλάει για ελληνισμό;
Η μόνη ένσταση που μπορεί κανείς να έχει είναι ότι,ενδεχομένως,κάποιο παιδί μπορεί να μη θεωρεί τις ανθρωπιστικές αξίες του ελληνισμού ως τις κατάλληλες...
Δεν έχει παρά να τεκμηριώσει στην έκθεση τη διαφωνία του και να αναπτύξει τις δικές του απόψεις...
Στο μόνο που θα συμφωνήσω είναι ότι αυτό:
Η σύγχυση των ιδεών, ο ευδαιμονισμός, μαζί με το στυγνό ορθολογισμό που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο ως σκοπό της κοινωνικής συμβίωσης έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης
είναι πολύ ασαφές και μου θυμίζει το χιλιοειπωμένο "στην εποχή μας, που τα πάντα αλλοτριώνονται..." και που πρέπει να έχει πέραση ανεξαρτήτως εποχής...
Αλλά πάντα έτσι δεν είναι τα θέματα των εκθέσεων ;
[Γι' αυτό εμένα μ'άρεσαν τα μαθηματικά, όπου μιλάς συγκεκριμένα κι όχι μ' ό,τι σού 'ρθει ...]
Υ.Γ.:Κι αυτός ο "Χριστόδουλος";!
Νισάφι!
Μου φαίνεται ότι κάποιοι έχουν βρει έναν πολύ βολικό "βάρβαρο" για όλα τα δεινά τους...
@Νίκος Δήμου:
ακριβώς αυτό το "εν μέρει" δεν ήθελε ο Κ.
Βεβαίως. Καμμία αντίρρηση, όμως το "εν μέρει" αφορούσε εμένα στη σχέση μου με τον Κ. και όχι αυτόν.
Ο Κ. όπως κάθε ποιητής (δεν έχει σημασία αν διάλεξε τη φόρμα του στοχασμού,και θεωρείται "φιλόσοφος" -στη πραγματικότητα υπήρξε ποιητής) ήταν ερωτευμένος με το απόλυτο,την αιωνιότητα.
Δεν είναι ανάγκη να συμμερίζεται κάποιος τις θρησκευτικές αφετηρίες του, για να εκτιμήσει την υπέροχη διαλεκτική που συχνά παρουσιάζει στα έργα του.
Νίκο Δήμου, ο Ράμφος, ο Γιανναράς και οι συν αυτοίς συστηματοποίησαν τάσεις και ευαισθησίες που προϋπήρχαν στον ελληνικό πνευματικό χώρο. Ο Κόντογλου, για παράδειγμα, ήταν ένα ορόσημο, και όποιος έχει ασχοληθεί με τον εκκλησιαστικό χώρο μπορεί να απαριθμήσει και άλλες τέτοιες μορφές από τις αρχές του 20ου αιώνα, λιγότερο γνωστές σήμερα, οι οποίες όμως στον καιρό τους διέπλασαν συνειδήσεις και έσπειραν καρπούς.
Όμως η καταδίκη του δυτικού ορθολογισμού υπάρχει διάχυτη και στο έργο της γενιάς του '30. Δεν λαμβάνει τη μορφή μανιφέστου, βγαίνει στην επιφάνεια μόνο σε στιγμές μεγάλες έντασης και προσωπικής δοκιμασίας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η καταδίκη αυτή δεν πατά στην ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση -εξαιρώ φυσικά τον Μακρυγιάννη και το τι αντιπροσώπευε ως υπόδειγμα- αλλά στην ίδια την ευρωπαϊκή, υπάρχουν στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου καταγγελίες του δυτικού ορθολογισμού που ασφαλώς έτυχαν προσοχής και από δικούς μας διανοούμενους -άλλη μια εμβληματική φυσιογνωμία φυσικά είναι ο Χένρυ Μίλλερ και το πώς παρουσίασε την Ελλάδα ως αντίποδα της Ευρώπης.
Παραθέτω εδώ ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο του Σεφέρη, από την εγγραφή της 6ης Ιουλίου 1942 καθώς ο ποιητής περιδιαβαίνει τους δρόμους της Ιερουσαλήμ -δεν είναι η μοναδική παραπομπή στο σεφερικό έργο που αναδίδει αυτό το πνεύμα για το οποίο μίλησα.
"Στους στενούς δρόμους του παζαριού βρήκα εικόνες και παραμύθια, που με προσκαλούσαν πέρα από τα παιδικά μου χρόνια, πέρα από τη γέννηση. Κοιτάζοντας τα πατενταρισμένα πρόσωπα αυτής της κυψέλης ένιωσα ξαφνικά τι σκάνδαλο για τη ζωή είναι ένας Ευρωπαίος' τα δημιουργήματα ενός Ευρωπαίου. Η ιδέα ενός Μέσσερμιθ μέσα σ'αυτό το περιβάλλον είναι κάτι το τερατώδες. Λέμε πως πολεμούμε για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός χρεοκόπησε μια και καλή, με τούτο τον πόλεμο. Η Γερμανία είναι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και τα καμώματά της τέλεια ευρωπαϊκά, δηλαδή επιστημονικά. Μας σκοτώνουν, μας εξαρθρώνουν, μας ερημώνουν σύμφωνα με όλους τους κανόνες της επιστήμης.
[...]
Δεν έχουμε να σώσουμε τίποτε από αυτόν τον πολιτισμό, ας πάει καλλιά του: έχουμε να σώσουμε τον άνθρωπο, αν μπορούμε. Έτσι συλλογιζόμουνα μέσα στα μπερδεμένα σοκάκια του χτεσινού παζαριού, κι ένιωσα τη μοίρα μου τοποθετημένη όπως πάντα ο ελληνισμός, σ'εκείνο το σημείο όπου παίζει η ζυγαριά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ανατολή' σαν να με είχαν στείλει αυτού για να δικάσω τι πρέπει να περάσει έξω στις πόρτες της Ευρώπης από τούτο το σκοτεινό και μαγεμένο κόσμο".
Ουσιαστικά εδώ ο Σεφέρης αντιστρέφει τη θέση του Μάρκου Ρενιέρη, ο οποίος στον 19ο αιώνα τοποθετούσε στην Ελλάδα στη θέση του φίλτρου που θα μπορούσε εν ονόματι της Δύσης να εκπολιτίσει την Ανατολή επιλέγοντας κατάλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες που θα αρμόζαν στο έργο αυτό.
Η επικέντρωση της προσοχής στη δράση των νεο-ορθοδόξων ασφαλώς υπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες: χρειάζεται να ορίσεις έναν ορατό αντίπαλο ώστε να αντιπαρατεθείς, ωστόσο, μια τέτοια πρακτική είναι ατελέσφορη όταν αφορά και τον εντοπισμό των πηγών του σημερινού ελληνικού εθνικισμού. Η νεο-ορθοδοξία συχνά είναι το περίβλημα πολύ βαθύτερων αντιλήψεων, αυτών που ανήκουν στη μακρά διάρκεια και δεν είναι θέμα μόδας και προσωπικής ακτινοβολίας κάποιων ανθρώπων.
Γαμώτο, γιατί να μην είμαι ακόμα στο σχολείο, να μπορώ να βγάλω τα εσώψυχά μου στους παπαρολόγους που μας λέγαν τα ίδια αμπελοφιλοσοφήματα;
Κατα τ'άλλα, the_return: Έχω μια παλιά φίλη στο Λονδίνο που είχε συγγενείς στη Σρεμπρένιτσα. Τυχαίνει επίσης να ξέρω (από δεύτερο χέρι) ένα από τα ελληνοπαλικάρια που συμμετείχαν. Λέω μερικές φορές να βρω τη διευθυνσή του και να της την δώσω, τί λέτε;
@afgacav1:
να με συγχωρείτε, αλλά δεν έβγαλα κανένα νόημα απ'αυτό που γράφετε (μπορεί να φταίω και γω δεν λέω..).
Εν πάση περιπτώσει, η στάση μου στο θέμα της Σερβίας ήταν αντιπολεμική και όχι υποστηρίζουσα το καθεστώς Μιλόσεβιτς.
Eλπίζω να καταλαβαίνετε τη διαφορά...
Επιτρέψατε μου να αναλύσω λίγο το σημερινό άρθρο.
H επίσημη Ελληνική άποψη για την Ευρώπη
===Κατ' αρχάς δεν πρόκειται για επίσημη Ελληνική άποψη. Πρόκειται (όπως αναφέρει το κείμενο) για διαπίστωση πάνω στην οποία καλούνται να τοποθετηθούν οι μαθητές. Και δεν αφορά την Ευρώπη ως πολιτική οντότητα (όπως ίσως εσφαλμένα μπορεί κάποιος να συμπεράνει) αλλά την Ευρώπη ως πολιτιστική οντότητα (κάτι που πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει καν).
Που είσαι Χριστόδουλε!
===Στο θέμα της έκθεσης δεν αναφέρεται στον ελληνο-χριστιανικό πολιτισμό (ω τι εσωτερική αντίφαση) συνεπώς προς τι η επίκληση του αρχιεπισκόπου Αθηνών (και μάλιστα δις);
...
«Η σύγχυση των ιδεών, ο ευδαιμονισμός, μαζί με το στυγνό ορθολογισμό που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο ως σκοπό της κοινωνικής συμβίωσης έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης».
Με βάση την πιο πάνω διαπίστωση, έχοντας υπόψη και τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα, να αναπτύξετε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία στην προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του ελληνισμού και να εισηγηθείτε τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή των αξιών αυτών μπορεί να οδηγήσει σ' έναν κόσμο καλύτερο και ανθρωπινότερο.
===Με μια διαπίστωση (το κείμενο δεν αναφέρει ποιός την κάνει, μπορεί να είναι και απόσπασμα από λόγο του ΛΑΟΣ) δεν πρέπει απαραίτητα να συμφωνήσει κάποιος ...
Ο στυγνός ορθολογισμός – και ο επικατάρατος διαφωτισμός... η παρακμή των αξιών και η πτώση των ιδεών, η φθορά των θεσμών, η έκπτωση των ιδανικών...
===Μαθητή Νίκο Δήμου βγαίνεις πολύ από το θέμα και το ξαναορίζεις. Το κείμενο δεν αναφέρει παρά τον στυγνό ορθολογισμό - μια έκφραση που είναι κενή νοήματος (είτε είσαι ορθολογικός είτε είσαι συναισθηματικός - στυγνός ή καλοκάγαθος) που μπορεί όμως να ερμηνευθεί και ως η φιλοσοφία της άκρατης φιλελευθεροποίησης και της υπαγωγής των παντων σε οικονομικά κριτήρια. Όμως η Ενωμένη Ευρώπη της σήμερον ξεκίνησε ως οικονομική κοινότητα - και μάλιστα ο Ζαν Μονέ που την εμπνεύστηκε και ο Ρομπέρ Σουμάν που την προώθησε, μίλησαν ακριβώς για την δύναμη της οικονομίας να ενώνει τους λαούς ...
...το παραμορφωμένο πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης...
===Νομίζω πως πολλοί συμφωνούν σήμερα ότι ο συνδετικός κρίκος της Ευρώπης θα πρέπει να είναι ο πολιτισμός - βέβαια δεν υπάρει γενικά συμφωνία για ποιού είδους πολιτισμό. Η ξενοφοβία και ο υπερτονισμός των εθνικών χαρακτηριστικών δεν δημιουργεί άραγε παραμόρφωση ;
Μαύρη μαυρίλα. Όλα σάπια, όλα χαμένα. Μόνη ελπίδα: οι ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του Eλληνισμού. Μόνον αυτός μπορεί να οδηγήσει σ' έναν κόσμο καλύτερο και ανθρωπινότερο.
===Το θέμα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο και καλύτερα. Η εκφώνηση ζητά άλλα. Αναφέρθηκαν ήδη μερικά στοιχεία από τον Θουκυδίδη που δείχνουν ότι η άκριτη εφαρμογή των αρχών του ελληνισμού μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα και να οδηγήσει σε ιμπεριαλιστικά μορφώματα.
Τι να σχολιάσω, φίλε από την Κύπρο; Την ηλίθια απλουστευτική απαισιοδοξία; Την υπονόμευση του ορθού λόγου; Την πουριτανική καταδίκη του ευδαιμονισμού – λες και η ευτυχία είναι κακό πράγμα (ναι, μας περιμένει η Βασιλεία των Ουρανών). Την βλακώδη πατριδοκαπηλεία ότι η Ελλάς θα σώσει τον κόσμο;
===Εκτός από την απλουστευτική απαισιοδοξία (που πολύ περισσότερο προκύπτει από τα γραφόμενά σου παρά από την εκφώνηση) τα υπόλοιπα ούτε περιέχονται ούτε και σχετίζονται με την εκφώνηση. Μαθητή Νίκο Δήμου είσαι εκτός θέματος.
Ποτέ η Ευρώπη δεν ήταν πιο ώριμη, πιο συνειδητή – και λιγότερο παραμορφωμένη. Έχει μυριάδες προβλήματα – αλλά πότε ήταν καλύτερα; Όταν σπαραζόταν από πολέμους και μίσος; Και ποτέ η Ελλάδα δεν είχε λιγότερες ανθρωπιστικές αρχές και αξίες προς εξαγωγήν. (Η ελπίδα μας είναι μήπως φέρουμε μερικές από έξω...).
===Εδώ ξαναέρχεσαι στο θέμα αλλά κάνεις κάποιο λογικό άλμα, αφού τα παραπάνω δεν συνάγονται από τις προηγούμενες παραγράφους της έκθεσής σου.
Αλλά αν αυτή είναι η επίσημη ελληνική άποψη περί Ευρώπης, όπως εκφράζεται από την Ελληνική πρεσβεία, εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας, θα πρέπει να την σεβαστούμε.
===Όπως είπαμε και παραπάνω δεν πρόκειται για επίσημη άποψη απλά για μια γενικόλογη διαπίστωση (μάλλον κάποιου απαισιόδοξου εκφωνητή που όμως ίσως να θέλει να προκαλέσει την αντίδραση των μαθητών έτσι ώστε να τοποθετηθούν ανοικτά - και με επιχειρήματα - στο θέμα).
Συγνώμη Νίκο, αλλά αφού μας επιτρέπεις να τα λέμε όλα ...
Πάντα φιλικά !
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΡΑΦΕΙ Υ.Γ.:Κι αυτός ο "Χριστόδουλος";!
Νισάφι!
Μου φαίνεται ότι κάποιοι έχουν βρει έναν πολύ βολικό "βάρβαρο" για όλα τα δεινά τους Ο ΣΠΑΣΙΚΛΑΣ ΓΡΑΦΕΙ (ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ) ¨"Δεν έχω δει να κατακρίνεται ο Χριστόδουλος για άλλα δεινά εκτός από αυτά για τα οποία είναι υπεύθυνος, με κύριο την ενίσχυση της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, του οπισθοδρομισμού και του φασισμού γενικότερα. Έχει καταφέρει μάλιστα να γίνει το σύμβολο όλων αυτών των εννοιών. Δεν άκουσα κανένα να κατηγορεί το Χριστόδουλο για την ανεργία ή το έλλειμα." Και δεν τον βρισκω βολικο τον ''καλοκαγαθο'' χριστοδουλο.
Φροντιζοντας παντα να αποφευγω τα προσωπικα,οι " νεοορθοδοξοι " ειναι ορθοδοξιστες,θρησκευτικοι φασιστες,αντιστοιχοι των ισλαμιστων,δηλ. μια κουλτουρα μισους εναντιων ολων οσων δεν ανηκουν στην δικη τους εκκλησια,αλλα & εναντιον ανατολικων ( οπως ειναι η πολιτικα ορθη λεξη ) εκκλησιων που ανηκουν σε " εχθρους " ,οπως οι Μακεδονες. Ειναι μια hate culture τυπου μη -βιαιης ΚΚΚ.
Καλή η προσπάθεια Τάκη Αλεβαντή - αλλά αγνοεί τα συμφραζόμενα και υπονοούμενα - αυτά που περιμένει να ακούσει ο εξεταστής... Η Ευρώπη σε πολιτισμική παραμόρφωση καιη σωτηρία από το αιώνιο ελληνικό πνεύμα και τους αποκλειστικούς αντιπροσώπους του...
ident δεν διαφωνούμε. Ο Σεφέρης ήταν σαφώς κι αυτός μέσα στο πνεύμα της ελληνοκεντρικότητας. Ήδη η ανακάλυψη (για να μην πω επινόηση) του Μακρυγιάννη είναι δείγμα. Όλη η γενιά του 30, εκτός από τον Θεοτοκά, ελλήνιζε. Κι ο Εμπειρίκος (με την οδό των Φιλελλήνων) και ο Εγγονόπουλος (Μπολιβάρ, ωραίος ως Έλλην). Με τον Ελύτη μία φορά ψυχράθηκα - όταν μου βγήκε οπαδός του Σαμαρά!
ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ...ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ.
Αγαπητοί φίλοι, επιτρέψατέ μου να πω ότι μερικές επισημάνσεις σας είναι ακραίες.
Ταλιμπανισμός μπορεί να μην υπάρχει μόνο από τη μια πλευρά των ακροδεξιών ή των θρησκομανών, αλλά κάλλιστα μπορεί να τον συναντήσει κανείς και από την πλευρά των "φιλελευθέρων" (κανένας υπαινιγμός για σας, κ.Δήμου).
Εάν εγώ, ας πούμε, αγαπώ την ελληνική κουλτούρα, χωρίς απολύτως καμμιά επιθυμία να θέλω να την επιβάλλω σε άλλους λαούς, αλλά επιθυμώντας και αυτοί να αναπτύσσουν ελεύθερα τις ιδικές τους κουλτούρες, αυτό είναι ipso facto, καταδικαστέο;"ελληνοκεντρισμός";
Με συγχωρείτε, αλλά φθάσαμε στο σημείο να λέμε "αυτός ελλήνιζε" λες και είναι ...έγκλημα !
Μα στην ...Ελλάδα γεννήθηκε, τι να έκανε ο άνθρωπος!
Σαν να μου φαινεται ότι βυζαντινίζεις Νίκο Δήμου. Και ότι βλέπεις υπονοούμενα εκεί που ίσως δεν υπάρχουν. Δεν βλέπω καμιά αναφορά σε αποκλειστικούς αντιπροσώπους στο κείμενο. Μάλλον θα εννοείς τον Ζισκάρ, που ήθελε μιαν αναφορά στο Θουκυδίδη στην προμετωπίδα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος (δες σελίδα 3 του κειμένου της Συνέλευσης) - αλλά δεν του πέρασε ... Ίσως γιατί στα 80 του δεν έχει πια ακέραιες τις διανοητικές του ικανότητες και πέφτει συχνά-πυκνά σε λογικές αντιφάσεις που αποδυναμώνουν τα επιχειρήματά του.
Η διττή λειτουργία της ιδεολογίας...Είναι λίγο κοινότυπο πια αλλά το έχει εκφράσει απόλυτα ο Πανούσης:
Θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος
Μ' αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος
Φάκα αντίντας μου πιασε τη φτέρνα
μπερδεύω το τζουκ μποξ με τη λατέρνα
Έλληνας, Νεοέλληνας
Μαράθηκε η λουλουδιασμένη Ιττιά
και ψήλωσε η κοντούλα λεμονιά
στα Σάλονα δε σφάζουνε αρνιά
Δεν πάει το παπάκι στην ποταμιά
Κι η Παπαλάμπραινα γυμνή
Χαιδεύει δωροσυσκευή
Σ ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο
Πουλάκι ξένο
Πουλί καημένο
Δε βγάζω άχνα
Μου τρώει τα σπλάχνα
πουλί χαμένο όχι καημένο
χεχε σόρυ
Θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος
Μ' αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος
Να με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν θέλω να γίνω ούτε σαν Αμερικάνος (όχι ότι έχω πρόβλημα να συμπεριφερθώ σαν αμερικάνος, αν το επιβάλλει η στιγμή), ούτε μου αρέσει και ο Μητροπάνος (όχι ότι θα με πιάσει και πονοκέφαλος αν τον ακούσω...).:-)
Πέρα από φολκλόρ (επιφανειακό η επιπολάζον), όταν λέω "κουλτούρα" αναφέρομαι στον όρο culture,πώς το λένε...δεν μπορώ να το πω αλλιώς..
Και φυσικά δεν εννοώ έναν αποστειρωμένο θάλαμο. Εάν προσέξατε περισσότερες αναφορές έχω κάνει σε "ξένους" παρά σε Έλληνες.
Σκέφτομαι ότι θα ήταν αδύνατον αυτό ,δηλαδή,να ενστερνίζομαι οικουμενικά τον όρο "κουλτούρα", εάν δεν τον αγκάλιαζα πρώτα αυτόν τον όρο με την ελληνική έκτασή του.
Προσέξτε τώρα:
Εάν αυτό το θέλω ως προσωπική επιλογή μου και όχι ως κανόνα που θεωρώ ότι πρέπι να ακολουθήσουν και οι άλλοι, το θεωρείτε κακό ;
return δε νομίζω ότι διαφωνούμε και πάρα πολύ...το αντίθετο
return: Δεν απαρνείσαι την ελληνική κουλτούρα αγκαλιάζοντας οποιαδήποτε ξένη, ακόμα και την υποτιθέμενη κουλτούρα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Πιθανόν εδώ παίζουμε με τις λέξεις, και ο κοσμοπολίτης Έλληνας θα πει ότι ο Όμηρος είναι οικουμενικός, και ο κολλημένος ελληναράς. Είναι ζήτημα στάσης, από εκεί εξάγεται το πως το εννοεί ο καθένας και πως τελικά το εκφράζει, που το πάει.
@yannis h:
Συμφωνώ απολύτως. Και κυρίως με αυτό, διότι το έχω διαπιστώσει εδώ και πολλά χρόνια,πλέον, για τα καλά:
Δεν απαρνείσαι την ελληνική κουλτούρα αγκαλιάζοντας οποιαδήποτε ξένη.
Ασφαλώς. Και θα προσέθετα ότι είναι αδύνατον να καταλάβεις την δική σου κουλτούρα αν δεν κατανοήσεις όσο μπορείς περισσότερο και τις άλλες.
Τώρα η παγκοσμιοποίηση από μόνη της δεν ξέρω αν συνιστά κουλτούρα, αλλά όλες οι κουλτούρες σε παγκόσμιο επίπεδο σίγουρα είναι αυτό προς το οποίο πρέπει να προστρέξει κάποιοςαν θέλει να εκτιμήσει και τη δική του κουλτούρα.
Όλα ξεκινούν απ'την αγραμματοσύνη, που βασιλεύει στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Τα λύκεια μας βγάζουν ανορθόγραφος αποφοίτους και τα πανεπιστήμιά μας αμόρφωτους πτυχιούχους.Ας φτιάξουμε σχολεία πρώτα (με τί δασκάλους αυτή τη στιγμή, θα μου πείτε, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) και ίσως σε καμιά εικοσαριά χρόνια να γελάμε με τα σημερινά χάλια νοοτροπίας και ατόμων, που κατέχουν και υπεύθυνες θέσεις...
yannis h: η κατανόηση της κουλτούρας της παγκοσμιοποίησης είναι αυτό που διακρίνει το δημοσιογράφο από τον άνθρωπο. αιωνία σου η μνήμη.
Πρώτα οι ρωμαίοι, μετά οι βυζαντινοί με την εγκατάλειψη της περιφέρειας, η τρομοκρατία των Λατίνων, οι Οθωμανοί γενίτσαροι για 400 χρόνια, οι μεγάλες δυνάμεις που δεν επενέβησαν στην Σμύρνη, η γερμανική κατοχή, ο εμφύλιος, οι αμερικανοί που άφησαν τους τούρκους να εισβάλουν στην Κύπρο…. Μάθαμε τόσα χρόνια να επιβιώνουμε με κουτοπονηριές και καπηλευόμενοι τους αρχαίους κλασσικούς. Χωρίς ποτέ να φταίμε, πάντα κατηγορώντας τους άλλους και χωρίς ποτέ να καταλάβουμε ότι για όλα τα δεινά φταίει η παντελής έλλειψη παιδείας του λαού μας. Κατά τα λοιπά, λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει….. Δείτε πως επιβίωσε το Ισραήλ τόσα χρόνια. Δείτε πως κατάφεραν να αναβιώσουν μέσα σε μια γενιά μια γλώσσα νεκρή πάνω από 2 χιλιετίες….
@Ν.Δ: Ωραίο θέμα έκθεσης «ο ρόλος των ελληνοκυπρίων στην διχοτόμηση της Κύπρου», αλλά μάλλον όχι «πιασάρικο»…..
Αυτά για την σχέση ανάμεσα στις κουλτούρες τα έχω γράψει πριν από 25 χρόνια. 'Οχι μόνο οι Ευρωπαίοι ήταν που ανακάλυψαν την Ελλάδα, αλλά και οι πιο φανατικοί εραστές της Ελλάδας ήταν Έλληνες που σπουδασαν και έζησαν έξω.
Ίσα ίσα, αν δεν έχεις ζήσει σε βάθος άλλους πολιτισμούς ποτέ δεν θα καταλάβεις τον δικό σου.
Δείτε εδώ και εδώ
@dormammu:
Μάθαμε τόσα χρόνια να επιβιώνουμε με κουτοπονηριές και καπηλευόμενοι τους αρχαίους κλασσικούς
Ισχύει και αυτό που λέτε...Δεν υπάρχει πιο αστεία κατηγορία ανθρώπων από εκείνη που λένε: "η πατρίδα μου που είναι η πατρίδα του Ομήρου κ.λπ. κ.λπ."
Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος Έλληνας είναι πραγματικά ερωτευμένος με την Ομηρική κουλτούρα ;
Γι'αυτό και χαριτολογώντας (και κατά χιουμοριστική αντιστροφή του κειμένου του Νίκου Δήμου) μίλησα για "απολογία ενός φιλέλληνα"
@Nikos Dimou said:
Τάσ(σ)ο Παπαδάκη οι Εοκαβήτες Ελληνοκύπριοι επί 10 χρόνια καταπίεζαν και έσφαζαν τους Τουρκοκύπριους... Τελικά έκαναν και πραξικόπημα και έβαλαν Πρόεδρο τον αρχιτουρκοφάγο Σαμψών.
Έφεραν μόνοι τους την καταστροφή.
Αυτό θα έπρεπε να είναι το θέμα της έκθεσης: "Η ευθύνη των Ελληνοκυπρίων για τον Αττίλα".
Να το προτείνουμε στην πρεσβεία;
......................
Δεκτή η ένσταση. Αλλά και το διεθνές δίκαιο, κατάντησε κλωτσοσκούφι. Π.χ. σαν αποφάσισε ο Μπους να εισβάλλει στο Ιράκ, τίποτα και κανένας δεν τον σταματούσε. Πήρε και τα ψηφίσματα που ήθελε και να 'σου οι "έξυπνες βόμβες"(εν τω μεταξύ, ο άλλος -ένας Ιρακινός- παντρευόταν... Ούτε που κατάλαβε από πού του ήρθε η "ευφυεστάτη οβίς"...)
Κανονικά μετά από αυτόν τον τραγέλαφο βέβαια, με τα ψευδή στοιχεία, ο ΟΗΕ έπρεπε να βάλει "λουκέτο".
Όπως ακριβώς κάνει και οποιαδήποτε άλλη αποτυχημένη επιχείρηση.
@the return: Συμφωνώ με τον Ν.Δ. Για τους πραγματικά ερωτευμένους με την ομηρική κουλτούρα, Ένας είναι ο μόνος τρόπος. Να περιπλανηθούν σε όλες τις υπόλοιπες. «Έγνων άστεα και νόον ανθρώπων»…. Το λογοπαίγνιο με την απολογία ενός φιλέλληνα, πολύ ωραίο.. : )))
Η " ελληνικη κουλτουρα " ειναι μαγικη εικονα,ο καθενας βλεπει ο,τι θελει να δει. Αλλος ορκο Ιπποκρατη,αλλος υποδουλωση " κατωτερων " λαων & ηρωοποιηση δολοφονων. Παντως το καθεστως, " στρατηλατη " σερβιρει...
This post has been removed by the author.
@dormammu:
Βέβαιως. Αν προσέξετε παραπάνω το πρότεινα αυτό ως όρο sine qua non για την κατανόηση της ελληνικής κουλτούρας.
Και στο κάτω-κάτω, ο Όμηρος είναι η πραγματική κατά φύσιν παγκοσμιοποίηση του πνεύματος και όχι μια άνωθεν επιβαλλομένη τέτοια.
@harry:
και εσείς έχετε δίκιο. Πολλά μπορεί να εννοεί κάποιος πίσω από έναν όρο. Γι'αυτό, είναι καλό, και να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θέλει.
Μου κάνει εντύπωση πώς ορισμένοι προσπαθούν κατ' εξακολούθηση να ανακαλύψουν "ελληνικότητα" σε ... διασημότητες. Αρκεί μια γιαγιά ή ένα επίθετο...
Πίσω από αυτές τις προσπάθειες εγώ διακρίνω μπόλικη δόση ανασφάλειας που εκφράζεται με φωνακλάδικη αναζήτηση επιβράβευσης.
Χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας και του ελληνικού λαού.
Περί ελληνοκεντρικότητας:
Ο ελληνικός πολιτισμός (της αρχαιότητας, δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει άλλος) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δυτικού και του παγκόσμιου σύγχρονου πολιτισμού. Η έννοια του ανθρώπου όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα και οι βάσεις της επιστήμης είναι ελληνικές. Δεν θεωρώ μομφή το να είναι ελληνοκεντρικός κάποιος και να ελληνίζει (προσοχή, ανεξαρτήτως εθνικότητας και φυλής).
Ναι, "ωραίος ως Έλλην" διότι αυτή η φράση φέρνει στο νου την υπέροχη πλαστικότητα των αγαλμάτων, την ελευθερία του πνεύματος, το μέτρο, το καλόν κ' αγαθόν. Όλοι οι πολιτισμοί, όπως και όλες οι γλώσσες αξίζουν σεβασμό, αλλά δεν είναι όλοι ίσοι ή ισοβαρείς. Ναι, και οι Έλληνες έκαναν σφαγές και είχαν δούλους, όμως δεν θα ξέραμε τι σημαίνει δούλος και τι ελεύθερος αν δεν υπήρχαν αυτοί. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για άλλους πολιτισμούς. Βεβαίως δεν περιμένω να μάθω από τον Χριστόδουλο περί ελληνικότητας, είναι πολύ καλύτεροι δάσκαλοι Ο Νίτσε, Ο Γκαίτε και άλλοι.
Κάθε άνθρωπος, οπουδήποτε στη γη, ο οποίος αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ελληνικός πολιτισμός και ελληνική παιδεία δικαιούται να είναι υπερήφανος, γιατί μπορεί να αποστρέφεται τις κραυγές των μουλάδων για εκδίκηση επειδή κάποιος δημοσίευσε σκίτσα του Μωάμεθ (όπως και να ντρέπεται, όπως εγώ, όταν κάποιος εισαγγελέας στην Ελλάδα διώκει αυστριακό, νομίζω, σκιτσογράφο επειδή δημιούργησε ένα κόμικ με πρωταγωνιστή τον Ιησού). Ο ελληνικός πολιτισμός έφτασε τον άνθρωπο στο μέχρι σήμερα υψηλότερο σημείο του (παρακαλώ, ας μη μου απαντήσει κάποιος ότι οι αρχαίοι δεν είχαν εφεύρει τα μανταλάκια ή τους πυραύλους, εννοώ ως έννοια και ως δυνατότητα).
Ο ελληνικός τρόπος σκέψης και παιδεία (που έχουν πολλά να προσφέρουν ακόμη) ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, σε όποιον έχει διάθεση να τα προσεγγίσει.
Μπορεί η πραγματοποιημένη ορθολογικότητα να ελευθέρωσε τον κόσμο απο τις απάνθρωπες και άδικες μεγάλες αφηγήσεις του παρελθόντος του,ταυτόχρονα όμως επέφερε και την απομάγευσή,αποηδονοποίησή του,αφού ο εργαλειακός λόγος που έβαλε στην θέση αυτών των μεγάλων αφηγήσεων σάν αποκλειστική ρυθμιστική ιδέα,είχε ώς αποτέλεσμα την αναγωγή του ανθρώπου σε υπερβατικό υποκείμενο και την κατάργηση κάθε στοιχείου το οποίο δέν είναι απεικονίσιμο (κατάργηση της εσωτερικότητας του ατόμου).
Και ναι μέν αυτό είχε σάν αποτέλεσμα εκτός των άλλων,να αναγκαστεί και η τέχνη να κατέβει κατω στην αρένα από τα θεωρεία της που βρισκόταν μέχρι τότε παρακολουθώντας αδιάφορη τον λαό να σπαράζεται από τα λιοντάρια,παράλληλα όμως το τίμημα του εκδημοκρατισμού της ήταν να την ενσωματώσει στην βιομηχανία της κουλτούρας του καπιταλισμού.
Και είναι αυτός ο λόγος μάλλον που ευθύνεται για την παρακμή που λές τάσσο παπαδάκη στο προηγούμενο τόπικ της τηλεόρασης,αφού ο σύγχρονος εργαλειολόγος θέλει την μελαγχολία (να βάλουμε στο παιχνίδι και το αμέσως προηγούμενο τόπικ) απλώς μιά νευροδιαβιβαστική ανεπάρκεια πρόσληψης της σεροτονίνης.
Πράγμα που σημαίνει,πώς σε αυτήν την ευρώπη,σε αυτήν την δύση,την παραμυθία πλέον δέν μπορεί να μας την δώσει πιά η τέχνη,η δημιουργία,παρά μόνον ένα αναφρανίλ,ή ένα σεροξάτ,ή μιά βότκα που και αυτή μπόμπα μας την σερβίρουν τρομάρα τους, γαμώ τον απατεώνα τον ορθολογισμό μας γαμώ.
Στην υγειά μας!
Χίκ!
(Και εκτός των άλλων βέβαια,αυτός ο ορθός λόγος μέσα από την προσπάθειά του να ελέγξει τα αντικείμενα με βάση την καθολικότητα και γενικότητα,θεωρήθηκε ο κύριος υπεύθυνος για την διαστρέβλωση και την αποτυχία του προγράμματος του διαφωτισμού.
Έτσι οι τραγικές ιστορικές εμπειρίες του εικοστού αιωνα,(φασισμός,σταλινισμός,αποτυχία εργατικού κινήματος και λοιπά ),γίνονται η αφορμή να αμφισβητηθεί ουσιαστικά αυτός (ο ορθός λόγος) και να θεωρηθεί πώς όχι μόνο δέν κατάφερε να βγάλει τον άνθρωπο από την ανωριμότητά του,αλλά απεναντίας να τον βυθίσει σε μιά νέου τύπου βαρβαρότητα.
Είς αναμονήν λοιπόν του μεταμοντέρνου λόγου,άν αυτός δέν είναι ήδη αυτό που ζούμε σήμερα).
ΚΙ ελεγα δεν μπορει...καποιος απο το 80 % των εθνικα υπερηφανων θα χτυπησει,με μανταλακια & πυραυλους ...
"Και ποτέ η Ελλάδα δεν είχε λιγότερες ανθρωπιστικές αρχές και αξίες προς εξαγωγήν."
Τί σχέση έχουν οι οικουμενικές και διαχρονικές αξίες του ελληνισμού με το κρατίδιο Ελλάδα. Κ.Δήμου αγνοείς την διαφορά αυτών των δύο? Γιατί άραγε συγκρίνεις διαφορετικά πράγματα?
"Την πουριτανική καταδίκη του ευδαιμονισμού – λες και η ευτυχία είναι κακό πράγμα (ναι, μας περιμένει η Βασιλεία των Ουρανών)."
Άλλο ευδαιμονία κι άλλο ευδαιμονισμός. Οι δυο αυτές έννοιες, αν και της ίδιας ρίζας, είναι άσχετες η μια από την άλλη.
Και όταν υπολογίζουν τον άνθρωπο ως έναν ακόμα αριθμό στις στατιστικές, ναι αυτό καλείται στυγνός ορθολογισμός που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο ως σκοπό της κοινωνικής συμβίωσης.
Και αυτό περί Χριστόδουλου και χριστιανισμού πού κολλάει? Οι οικουμενικές και διαχρονικές αξίες του ελληνισμού προϋπήρχαν του χριστιανισμού. Γιατί άραγε τα συνδέεις?
@περαστικός, prisma:
αγαπητοί φίλοι,δεν τα ...αντέχω πια αυτά.
Εάν αγαπάτε το ελληνικό πνεύμα, πρέπει εσείς οι ίδιοι να το δείξετε πράξεσι και όχι λέξεσι....
Δικαιούται να μιλάει(τρόπος του λέγειν, ο καθένας δικαιούται) αυτός που δημιουργεί και όχι ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ.
Την ουσιαστικότερη, πάντως -αν και συνοπτική- εξέταση του καθ' ημάς "ελληνοκεντρισμού" την έχω διαβάσει στην εισαγωγή της Παρακμής του Αστικού Πολιτισμού του Παναγιώτη Κονδύλη. Κάνει διάκριση μεταξύ του πρώιμου "κλασσικιστικού-ανθρωπιστικού" και του μεταγενέστερου "ελληνοχριστιανικού"ελληνοκεντρισμού, θεωρώντας και τους δύο ως μεταφυτεύσεις ευρωπαϊκών ιδεολογημάτων στην Ελλάδα, για την κάλυψη των εγχώριων "αναγκών". Παραθέτω ένα απόσπασμα σχετικό με το θέμα που συζητείται εδώ:
"Άλλοτε, οι χριστιανικές αξίες ερμηνεύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αρθρώνουν την ηθική διαμαρτυρία μικροαστών διαννοουμένων εναντίον του αλλοτριωτικού υλισμού και του απάνθρωπου ανηθικισμού μιας κοινωνίας κυριαρχούμενης από την επιδίωξη της κατανάλωσης και του κέρδους. Τέτοιοι χριστιανορθόδοξοι ελληνοκεντρισμοί, οι οποίοι συχνά έρχονται σε προστριβές με την επίσημη Εκκλησία, είναι ως προς το περιεχόμενό τους τόσο λίγο πρωτότυποι όσο και οι υπόλοιποι. Στην ουσία ανανεώνουν και παραλάσσουν τα θεμελιώδη μοτίβα των σλαβόφιλων και των πανσλαβιστών από τις αρχές του 19ου αιώνα, αντιπαρατάσσοντας στην "πνευματική" Ανατολή την "υλιστική" Δύση, και στην "αγάπη" ή στις "δωρεές της χάριτος" τη στεγνή νοησιαρχία των φιλοσοφικών και θρησκευτικών μεταφυσικών δογμάτων. Τα μοτίβα τούτα διείσδυσαν στην Ελλάδα ήδη από τον περασμένο αιώνα, για να βρουν απήχηση αρχικά σε μοναστικούς κύκλους και κατόπιν σε μάλλον ολιγάριθμους διαννοουμένους, πάνω στους οποίους η επίδραση Ρώσων θεολόγων και φιλοσόφων είναι καθοριστική, αν και συχνά ανομολόγητη".
περαστικός:
Ο ελληνικός τρόπος σκέψης και παιδεία ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, σε όποιον έχει διάθεση να τα προσεγγίσει.
Άρα δεν είναι αποκλειστική δική μας δουλειά...
και πολύ σωστα λέει ο/η Prisma:Τί σχέση έχουν οι οικουμενικές και διαχρονικές αξίες του ελληνισμού με το κρατίδιο Ελλάδα;
Συμφωνώ, καμία. Άρα σε λάθος ανθρώπους απευθυνόταν το θέμα της έκθεσης.
Άλλο ευδαιμονία κι άλλο ευδαιμονισμός.
Μπα - ο ευδαιμονισμός είναι η ευδαιμονία όπως την βλέπουν οι πουριτανοί.
Και αυτό περί Χριστόδουλου και χριστιανισμού πού κολλάει;
Μα ο Χριστόδουλος μας τα πρίζει με την παρακμιακή και παραμορφωμένη Δύση.
@aspic1: Ο ορθός λόγος έστησε την μόνη ισχύουσα σήμερα αξία - τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καμία βαρβαρότητα δεν έφερε -αυτή ήταν αποτέλεσμα του ανορθολογισμού (φασισμού, φνατισμού κλπ).
Στο ίδιο κλίμα, από την Ελευθεροτυπία 30/1/06:
"Αποθεωτική υποδοχή επιφυλάσσει η Κύπρος στον Μάρκο Παγδατή, ο οποίος αναμένεται στην πατρίδα του μέσα στην εβδομάδα.
Στον Παγδατή θα απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Λεμεσού, θα δοθεί το όνομά του σε οδό της πόλης και θα καθιερωθεί βραβείο προς τιμήν του στα πλαίσια των «Λεμεσίων», που φέτος θα είναι αφιερωμένα σε αυτόν. Επιπλέον, το υπουργείο Αμυνας προτίθεται να τον απαλλάξει από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις."
'Ελεος.
ένας γνωστός και νυν ψόφιος, γνώρισε στο chat.in.gr μια ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, τη γ.μ. μεσημέρι στον κεραία-τιβί, και εκείνη όλο έκανε εξαγωγές, αφαιρούσε φρονιμίτες, και εγχειρισμένη καισαρικώς και στοματικώς αυτή, ήθελε να γλείφει τον του υπό την οποία. συνεχώς και να αντλεί τις προϋποθέσεις. μάλιστα. και όταν την είδα να άδει το δελτίο, είπα εντός μου: αχ, ευρώπη, είσαι ο καρκίνος μας. και με έσβησαν από το χάρτη που έθιξα τα δικαιώματα του Αττικής στην εκκλησιαστική περιουσία. η πατρίδα μας, τηλεοπτικό πορνείο είναι με τσατσά την καρολίνα παπούλια τη βορειοηπειρώτισσα. το τεχνητό αυτό κράτος με τις διαστροφές, τα μόνο κράτος με εθιμικό εθνικό δίκαιο, με κωνσταντόπουλο (γιατί, λεβεντομαλάκας δεν είναι και αυτός ο υψηλός θεωρητικός του μαρξισμού; ναι) με Διαφωτισμό Μεγάλη Παρασκευή και 13. να φουντάρει με τη θέλησή του στον καιάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γλιτώσουμε.
'' το υπουργείο Αμυνας προτίθεται να τον απαλλάξει από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ''
Α.. Τώρα κατάλαβα πως πήρε σετ από τον Roger Federed aka the Machine και παραλίγο να κερδίσει Grand Slam στα 20 του το παλικάρι.. Αφού θα γλίτωνε τη διετία στο στρατό....
Έλεγα και εγώ..
Έτσι εξηγούνται όλα...
harry: κάθε άλλο παρά εθνικά υπερήφανος. Δεν ομίλησα ούτε για DNA ούτε για κληρονομικά δικαιώματα. Σε πολιτισμούς και γεγονότα αναφέρθηκα.
the return: δεν διαφωνούμε σε τίποτα, αλλά ούτε και όμίλησα για κάποιον που έχει περισσότερα ή λιγότερα δικαιώματα επί ενός αρχαίου πολιτισμού. Δεν έχω συνεπώς κανένα λόγο να αποδείξω τίποτε περισσότερο από ότι αν ήμουν Άγγλος ή Ταϊλανδός.
nikos dimou: φυσικά και δεν είναι αποκλειστική μας δουλειά, είναι και δική μας όπως και κάθε άλλου οπουδήποτε στον κόσμο. Με το θέμα της έκθεσης διαφωνώ όπως ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο. Το παραπάνω κείμενο ήταν απάντηση σε κάποιες θέσεις που εκφράστηκαν σε σχόλια.
o nd είναι άπαιχτος στο σημερινό πόστ.
Α ΠΑΙ ΧΤΟΣ
Οποιος έχει αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση να τον παραπέμψω σε προηγούμενό μου ποστ (εμπρός πρόβατα-June 2005) και να υπενθυμίσω ότι η ΕΠΕ είναι η καταληκτική θεσμική κατάσταση της Ένωσης.
(βασικά όποιος έχει αρνητική άποψη θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε ένα τρίτομο με την παγκόσμια πολιτική ιστορία των τελευταίων 18 αιώνων, αλλά τέλοσπάντων.)
Ποτέ δεν περίμενα κάτι τέτοιο από οποιαδήποτε πρεσβεία κράτους-μέλους, είναι επιεικώς απαράδεκτο.
Ο ελληνικός τρόπος σκέψης και παιδεία ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, σε όποιον έχει διάθεση να τα προσεγγίσει.
Άρα δεν είναι αποκλειστική δική μας δουλειά...
και πολύ σωστα λέει ο/η Prisma:Τί σχέση έχουν οι οικουμενικές και διαχρονικές αξίες του ελληνισμού με το κρατίδιο Ελλάδα;
Συμφωνώ, καμία. Άρα σε λάθος ανθρώπους απευθυνόταν το θέμα της έκθεσης.
Δηλαδή σε ποιούς έπρεπε να απευθυνθεί? στους εξωγηινους? "Εμείς" δεν ειμαστε μέρος της οικουμένης?
Μπα - ο ευδαιμονισμός είναι η ευδαιμονία όπως την βλέπουν οι πουριτανοί.
Εισαι πουριτανός κ.Δήμου? διοτι εσύ χρησιμοποίησες την ευδαιμονισμό με την έννοια της ευδαιμονίας.
Και τονίζω, όταν υπολογίζουν τον άνθρωπο ως έναν ακόμα αριθμό στις στατιστικές, ΝΑΙ, αυτό καλείται στυγνός ορθολογισμός που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο ως σκοπό της κοινωνικής συμβίωσης.
Εν αγνοία του, υποθέτω, ο Νίκος Δήμου έχει απόλυτο δίκιο στην επιλογή του τίτλου.
Ναι, το εν λόγω παράθεμα που καλούνται να υποστηρίξουν οι κύπριοι μαθητές είναι η επίσημη, πιο επίσημη δεν γίνεται, άποψη για την Ευρώπη.
Για την ακρίβεια είναι 1,74% της άποψης αυτής. Όποιος, μετά από 130 σχόλια, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά και στο υπόλοιπο 98,26%
Κι ας θυμόμαστε, εκτός από τον ορθολογισμό υπάρχει και ο γκούγκλος.
υ.γ. Περαστικέ, αν δεν έβλεπα αυτό το σχολιό σου θα τράβαγα τα μαλλιά μου. Ευχαριστώ εκ μέρους τους.
Μάλλον το θέμα της έκθεσης αναφέρεται στο Ευρωσύνταγμα και στους αρχαιους...
Προς perastikos,
Ο όρος ελληνοκεντρικός μπορεί να σημαίνει εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Δύο παραδείγματα
1. Καταφάσκω στις ελληνικές αξίες, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε ορισμένα μεγάλα κείμενα και έργα τέχνης της Αρχαιότητας και όπως αυτές γονιμοποίησαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου άλλους πολιτισμούς αποκτώντας και νέα περιεχόμενα. Είμαι ελληνοκεντρικός γιατί θεωρώ ότι οι αξίες αυτές, παρόλη την πολυμορφία τους παρέχουν ένα ασφαλές μέτρο με το οποίο μπορώ να κρίνω τα πράγματα και να πορεύομαι.
2. Είμαι Έλληνας επομένως βρίσκομαι στο κέντρο.
Νομίζω ότι είναι σαφές πότε ο όρος χρησιμοποιείται ως μομφή.
Τρίτη Λυκείου; Δηλαδή, όταν τα παιδιά είναι έτοιμα να φύγουν από το σχολείο...Τα εφόδιά τους, όχι τρόποι να διαβάζουν και να επιλέξουν συνειδητά (ακόμα και τον ανορθολογισμό, δικαιωμά τους!)αλλά "τσιτάτα": η κακιά Δύση, μπλα μπλα
Αν ήμουν μαθητής της γ λυκείου κύπριος, θα έσκιζα τη κόλλα μου και θα τη έδινα έτσι λευκή και σκισμένη.
Πρώτα- πρώτα, η πρώτη παράγραφος από που εξάγεται; Πριν από τη σύγχυση των ιδεών, τον ευδαιμονισμό, μαζί με το στυγνό ορθολογισμό ΠΟΙΟ ακριβώς ήταν το πολιτισμικό πρόσωπο της Ευρώπης που παραμορφώθηκε;
Κατά δεύτερον, ΠΟΙΟΣ τα λέει αυτά ; Η Ελλάδα; Δηλαδή εξαιρεί τον εαυτό της από τη σύγχυση των ιδεών και τον ευδαιμονισμό; Μήπως ζούμε το 5ο αιώνα και δεν το έχουμε καταλάβει; Τι υποκρισία!
Τρίτον, ας πάει η Ελληνική Πρεσβεία να βάλει και στους γάλλους μαθητές το ίδιο θέμα και να τους ζητά να αναπτύξουν «τους λόγους που καθιστούν αναγκαία στην προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του ελληνισμού και εισηγήσεις τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή των αξιών αυτών μπλα μπλα μπλα » και να μη πηγαίνει στη Κύπρο..."αγοράζει" ακόμα ΄"ληγμένα" από τους "ελλαδίτες" αδελφούς....να δούμε τι θα γράψουν και τα γαλλάκια....
Τέταρτον, αν Θέλει η Ελλάδα να κάνει κάτι πρώτα για τον ξεχασμένο εαυτό της και ύστερα για την Ευρώπη, να αφήσει κατά μέρος τις ανθρωπιστικές αρχές και τις αξίες του ελληνισμού και να κάνει ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ.
Χειροπιαστή. Οι φινλανδοί πχ ατην άλλη άκρη της ευρώπης, με 6 μήνες νύχτα και χιόνι είπαν ΝΟΚΙΑ. Να κάνει Ερευνα. Οχι να λέει έχουμε ήλιο περάστε να κάνετε ηλιοθεραπεία.
Εχουμε φερ ειπείν αέρα στην ελλάδα. Ας τον εκμεταλλευτεί. Ερευνα πώς το λένε. Μια πρόταση για την ενέργεια. Ουφ!
Εντάξει, κάναμε καλούς Ολυμπιακούς. Δώσαμε το ΠΑΠ τεστ. Αλλά τι άλλο κάνουμε; Πάλι Θουκιδίδη, Ευριπίδη και Ηρόδοτο;
Ερευνα. Πρόταση για την ανθρωπότητα.
αυτό το @ πως το βάζετε καλοί μου άνθρωποι;
prisma
Δηλαδή σε ποιούς έπρεπε να απευθυνθεί? στους εξωγηινους? "Εμείς" δεν ειμαστε μέρος της οικουμένης?
A και τους δόθηκε το θέμα επειδή είναι μερος της οικουμένης κι όχι Ελληνοκύπριοι. Θα το έδινε και η πρεσβεία μας στους Ταϊλανδούς...
Ο ευδαιμονισμός είναι η ευδαιμονία όπως την βλέπουν οι πουριτανοί.
Εισαι πουριτανός κ.Δήμου? διοτι εσύ χρησιμοποίησες την ευδαιμονισμό με την έννοια της ευδαιμονίας.
Νομίζω ότι δεν καταλαβαίνεις ή δεν θέλεις να καταλάβεις.
κάνουμε διάλογο, όχι τηλεοπτικό show με εξυπνάδες.
Αποχωρώ.
Προσπαθησα να απαντησω γενικα & οχι προσωπικα & ηρθε μια ανταπαντηση επι προσωπικου...Μετανοιωνω & επιβεβαιωνω τη πιστη μου οτι το...@ ειναι η καταρα του μπλογκ. Ισως ειναι ιδεα μου,αλλα οι γνωμες πρεπει να συντιθενται,ακομα & οι αντιθετες. Ας καταληξουμε οτι εαν η μαγικη εικονα " ελληνικη Κουλτουρα " εχει θετικα,αυτα πρεπει να συμφωνηθουν & να γινουν θεσμοι. Το σημερινο καθεστως της χωρας μας εχει μεγαλη αποσταση απο την ιδεα της δημοκρατιας οπως & απο την ιδεα του δικαιου,οταν υπαρχει απαρτχαηντ & τυρρανια επι οσων δεν ειναι " ελληνες ".
οταν υπαρχει απαρτχαηντ & τυρρανια επι οσων δεν ειναι " ελληνες ".
Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν Έλληνες σε εισαγωγικά και χωρίς.
Κάθε άνθρωπος που γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα έχει τη δική του προσωπική σχέση με ό,τι αποκαλείται "ελληνισμός".
Εάν δεν έχει, κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να έχει.
Αγαπώ την "ελληνική κουλτούρα" (έτσι όπως την εννόησα παραπάνω), αλλά ο επιθετικός ταλιμπανισμός κάποιων "ελληνοπρεπών" μου είναι ξένος, αντιπαθής και καθυστερημένος.
Στο βαθμό που αυτοί "τρώγωντας από τα έτοιμα" μάλιστα, θέλουν να δημιουργούν apartheid κατά "ανθελλήνων", εμένα τουλάχιστον θα με βρίσκουν εναντίον τους.
Εδώ τελειώνει η απολογία ενός...φιλέλληνα.
Εγώ κολλάω περισσότερο στο "Με βάση την πιο πάνω διαπίστωση..." Τι πιο αντι-επιστημόνικό και αντι-ορθολογικό να δέχεσαι αξιωματικά μια κατά τα φαινόμενα λάθος άποψη (ή έστω μη αποδεδειγμένη) και να ζητάς να σου επιχειρηματολογήσουν επάνω σε αυτή μαθητές!
@the_return
"Κάθε άνθρωπος που γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα έχει τη δική του προσωπική σχέση με ό,τι αποκαλείται "ελληνισμός"."
Λίγο περιοριστικό δεν είναι αυτό; Ή μου φαίνεται;
Περιοριστικό ως προς τι ;
(μια που το post έχει πάρει μια άγρια ελληνική ομορφιά, είπα να συνεισφέρω κι εγώ κάτι...)
Ελλαδάρα, ρε! Greece, you know: gyros, souvlaki, ka(la)maki, mouzaka, bamies...
Δηλαδή οι άλλοι οι Ευρωπαίοι τι έχουν; Οι ξενέρωτοι; Μοτοσακό και μερσεντέ;
Ελλάς, φιλάρα. Εθνική Ελλάδος! Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Διονυσίου, Χαριτοδιπλωμένος, Άντζελα...
Διαφωτισμός και κουραφέξαλα.
Σουβλάκι στου Μπάμπη έχεις φάει;
Όχι;;;
Καλησπέρα σε όποιον έχει μείνει όρθιος μπροστά στον υπολογιστή του.
Εξαιρετικό σχόλιο για την κατάσταση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι η τελευταία ταινία του Χάνεκε, "Cache" (που στα ελληνικά σημαίνει "Κρυμμένος"). Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι μια τέτοια ταινία προέρχεται από Βορειοευρωπαίο σκηνοθέτη, και όχι από κάποιον προοδευτικό Αμερικανό. Γιατί μιλάει για τη μοναξιά, το φόβο και την αλλοτρίωση των Ευρωπαίων αστών, των πρώτων αστών του πλανήτη, αν δεν απατώμαι, με άλλα λόγια, των πρώτων (άρα και των πλέόν γερασμένων ίσως)"πεφωτισμένων" κοινωνών του αστικού μοντέλου ζωής και αντίληψης.
Τελειώνει ο Χάνεκε τη σκληρή του εξιστόρηση, κι έχεις την αίσθηση ότι έχει μαυρίσει η ψυχή σου, σαν να έχει απλωθεί σε όλο σου το σώμα η σαπίλα.
Αν την έχει δει κανείς σας, πολύ θα μ' ενδιέφερε να μου πει τη γνώμη του.
Λυπάμαι, κύριοι και κυρίες, αλλά το τελευταίο πράγμα που απασχολεί εμένα προσωπικά είναι η πατρότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οταν οι άνθρωποι γυρνούν με μανία προς τα πίσω, και λογομαχούν επί τέτοιων θεμάτων, προσωπική μου άποψη είναι πως κάτι βρωμάει στο παρόν, πως δεν υπάρχει μέλλον ίσως... Εμπνευση, για ένα νέο προσανατολισμό. Σαν να ανακαλύψαμε ό,τι ήταν να ανακαλύψουμε και τώρα αναπαυόμαστε στις δάφνες μας, έτοιμοι να επιτεθούμε σε όποιον απειλεί το... συννεφάκι μας, τη συνοχή του μικρού μας σύμπαντος, που κατασκευάζουμε με περισσή προσοχή, για να νιώσουμε ασφαλέστεροι.
Δεν πάει να γαμηθεί κι ο Χριστόδουλος και οι Κομμουνιστές και οι Φασίστες και οι ανένταχτοι και οι μεν και οι δε και όλοι οι υπόλοιποι... Σαν τα ποντίκια ζούμε, μέσα στα καλά φυλασσόμενα (με τετραπλές κλειδαριές ασφαλείας, εταιρείες security και τα λοιπά, ανάλογα με το βαλάντιο) διαμερίσματά μας, οι περισσότεροι. Οχι ότι οι επαύλεις δεν φρουρούνται, ο κίνδυνος έχει εξαπλωθεί παντού!!! Δεν απειλεί μόνο το κέντρο της πόλης... Σαν τα ποντίκια, λοιπόν, ανεξαρτήτως εμβαδού, φοβούμενοι να ανοίξουμε την πόρτα διάπλατα στο διπλανό μας, όπως 20 και 30 χρόνια πριν.
Αγνοώντας φυσικά ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τα βάθη του συλλογικού μας ασυνείδητου, τόσο βαθιά έχει ριζώσει ο φόβος μέσα μας, και όσοι έχουν αναλάβει νευραλγικά πόστα στην τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο, αλλά και στα σχολεία, φροντίζουν αυτό το φόβο να τον ενισχύουν, ορισμένοι λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, άλλοι από καθαρό φόβο, άλλοι από άγνοια κι άλλοι επειδή απλώς βαριούνται να κάνουν ο,τιδήποτε άλλο...
Σε ποιους ανήκει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα είναι το θέμα μας τώρα; 'Η αν η ευδαιμονία είναι καλό ή κακό πράγμα; O άνθρωπος έχει ανάγκη τα πάντα, γιατί είναι πολυδιάστατο ον και αυτή είναι η φύση του.
Θα ήταν τουλάχιστον υποκριτικό να καμώνομαι την ευσυνείδητη, επιστρατεύοντας απλουστευτικούς αφορισμούς, όπως "ο ευδαιμονισμός φέρνει τη δυστυχία" κι άλλα παρόμοια... Τι βλακείες είναι αυτές; Ενα μάτσο χημικές αντιδράσεις όλες κι όλες είναι που ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αισθήσεων, εντυπώσεων, αισθημάτων και αντιδράσεών μας, έλεος. Δεν μπορούμε να ζούμε το 2005 και να αγνοούμε αυτή την πραγματικότητα.
Η ευδαιμονία είναι επιθυμητή κατάσταση, προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς τις ανέσεις του δυτικού πολιτισμού, ή χωρίς τη δυνατότητα να καλύπτω τις ανάγκες του σώματός μου. Επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς σεξ, ακόμη και στα βαθιά γεράματα, αν κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό...
Το πρόβλημα είναι αλλού, όταν ο άνθρωπος ξεχνάει, δίπλα στην ύλη και το πνεύμα του, να φροντίσει και την ψυχούλα του. Οταν γίνεται ένα αδηφάγο τέρας, όταν αντί να απολαμβάνει τη διαδρομή, αδημονεί να φτάσει απευθείας στον προορισμό του, όταν αυτός ο προορισμός γίνεται αυτοσκοπός. Οταν χάνεται ο ερασιτεχνισμός, οπότε όλο το πράγμα γίνεται κατά τι μηχανικό, και κάθε τι μηχανικό χρειάζεται συντήρηση.
Η οικονομία των Η.Π.Α., λόγου χάριν, είναι μια τέτοια μηχανή. Είναι αδύνατο να περιμένει κανείς από τις σύγχρονες κυβερνήσεις των Η.Π.Α. πολιτικές αντίστοιχες με αυτές τη δεκαετία του '60 ή του '70. Η μηχανή πρέπει να συντηρηθεί. Και αν αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να θυσιαστεί ένας ολόκληρος λαός κάπου στα Βαλκάνια, σιγά τώρα μην κολλήσει η μηχανή μπροστά σε τέτοια ηθικολογικά διλήμματα. Είναι κυνική η εποχή μας, όχι ορθολογική, αλλά κυνική. Αυτό είναι το πρόβλημα, και τον ορθολογισμό να τον αφήσετε κατά μέρους σας παρακαλώ, δεν σας φταίει σε τίποτε, αντιθέτως είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έκανε ο άνθρωπος στο είδος του. Δεν φταίει ο Μπους που είναι ηλίθιος κι επικίνδυνος, το σύστημα εξυπηρετεί, τη μηχανή, κι είναι να απορείς με την αφέλεια ορισμένων που πιστεύουν ότι ζουν ακόμη στη δεκαετία του '60, όταν ακόμη ήταν μέγα θέμα να μπορείς να τηρείς τα προσχήματα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. Τώρα, το προφανές είναι αμφισβητούμενο και το παράλογο έχει γίνει το νέο μέτρο...
Αν εξαιρέσουμε τη Νότια Αμερική, απ' όπου τώρα τελευταία ξεπηδούν όντως νέες χαρισματικές προσωπικότητες στην Πολιτική, όλος ο υπόλοιπος κόσμος - σχεδόν - είναι πεθαμένος, σάπιος.
Συγχωρέστε τον ποταμό σκέψεων αλλά την ταινία την είδα μόνη μου απόψε στο Απόλλων και μετά γύρισα στα Εξάρχεια με τα πόδια, οπότε είχα χρόνο να φρικάρω όσο έπρεπε για να έρθω μετά εδώ και να ξεκινήσω την ... εξομολόγηση. Δεν μπορώ να βλέπω - κι ενίοτε να νιώθω - τόση μοναξιά και τόση βλακεία και τόση ματαιότητα γύρω μου, κι ενώ συμβαίνει όλο αυτό, ορισμένοι να τσακώνονται ακόμη περί του αν ανήκει σε όλους ή μόνο σε κάποιους ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός! Σε όλους ανήκουν όλα, ό,τι υπάρχει στη σφαίρα των σκέψεων και των ιδεών ανήκει σε όλους. Φτάνει πια με την ιδιοκτησία, ας την περιορίσουμε στα υλικά αγαθά, φτάνει πια αυτός ο αρχαίας ή βυζαντινής αγάπης αγόνας άγονος...
Ας κοιτάξουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε κάτι φρέσκο και καινούριο, κάτι που να σαλεύει από ζωντάνια, γιατί αλλιώς όλα αυτά δεν θα έχουν έτσι κι αλλιώς καμία απολύτως σημασία οσονούπω.
Μόνο το σεξ έχει μείνει όρθιο, αν κι αυτό το πολεμούν πάσης φύσεως νεοπουριτανοί, φαρμακοβιομήχανοι, έμποροι ναρκωτικών άλλα και κάτι τύποι σαν τον Κωστόπουλο και τα περιοδικά του (γιατί αυτός άνοιξε το δρόμο και ακολούθησαν κι όλοι οι άλλοι, βγάζοντας έντυπα που παρουσιάζουν κι επιβάλλουν το σεξ ως μια λειτουργία απολύτως προβλέψιμη, που μυρίζει σχεδόν πλαστικό. Καθόλα μη ερωτική, με άλλα λόγια... Μπλιαχ!
Γεια σας τώρα
@ the_return
Ως προς το "σε αυτή τη χώρα". Μπορεί να έχει γεννηθεί και αλλού, έτσι δεν είναι;
@basik:
ναι, ασφαλώς και έχετε δίκιο. Παράλειψίς μου.
Εγώ πάλι αδυνατώ να κατανοήσω για ποιο λόγο μία πρεσβεία αναπτύσσει δραστηριότητες εξεταστικού κέντρου. Η ελληνική πρεσβεία προκηρύσσει λέει διαγωνισμό έκθεσης στην Κύπρο για τους τελειόφοιτους του Λυκείου. Η πρόταση αυτή μου δημιουργεί συνειρμούς του τύπου: "πρωϊνή γυμναστική σε κονικλοτροφείο με την μπάντα της CIA", "η Πρόεδρος της Βουλής θα δεχτεί όσους θέλουν να βουρτσίσουν τα δόντια τους απόψε,αλλά μόνο σύμφωνα με το θεώρημα του Θαλή", "φυτέψτε ραπανάκια στην αυλή του ΕΣΡ" και "Μπαρόσο καλεί saltarw_sto_keno".
@blade runner (2:11μμ)
Θα στο ξαναπώ, όπως έκανα και χθες - και δεν έχει σημασία αν καταλαβαίνεις γιατί το λέω ή όχι: Είσαι απίστευτη!!!
Να μας ξανάρθεις - εγώ πάντως σε επισκέπτομαι...
This post has been removed by the author.
Κρίμα, ήμουν έξω και δεν πρόλαβα το γλέντι. Πάντως, από τα σχόλια που είδα (τα δέκα ήταν του Ν.Δ.), έχω βγάλει κάποια συμπεράσματα.
Δεν ξέρω αν ο Ν.Δ. ήθελε σήμερα να προκαλέσει ή του βγήκε όντως "αυθόρμητα" - κάτι υποψιάζομαι πάντως ;) Δεν ξέρω αν ήταν "υπερβολικός", αν "πιανόταν" από το παραμικρό και "έβγαζε από τη μύγα ξύγκι" (ενδεχομένως να το έκανε - και σκόπιμα νομίζω). Δεν ξέρω ακόμα κι αν ήταν Α-ΠΑΙ-ΧΤΟΣ, όπως τόνισε κάποια. Πάντως πιστεύω ότι τον κατάλαβα πολύ καλά (ιδιαίτερα μετά από την ανάγνωση των κειμένων του site του, στα οποία παρέπεμπε με σχετικά links στο σχόλιό του των 8:51μμ). Καλά, πώς μου είχαν ξεφύγει τόσο καιρό; Αδικαιολόγητος είμαι!
Το νόημα πάντως, το έπιασε ο "σπασίκλας" της τάξης (κάτι παραπάνω θα ήξερε, αλλιώς τι σπασίκλας είναι;) και το αντιμετώπισε όπως ακριβώς έπρεπε: με χιούμορ και δράση - πώς αλλιώς θα πάρει το εικοσάρι; Φαντάζομαι ότι κι ο ίδιος ο κ. Πρέσβης - αν τελικά φτάσει σε αυτόν το "διορθωμένο" θέμα - θα μειδιάσει και θα καταλάβει τι φαιδρά πράγματα συμβαίνουν στη Μεγαλόνησο.
Από κει και πέρα, τόση ώρα κάποιοι έπαιζαν με τις λέξεις και έδιναν ερμηνείες. Ανέλυαν φράσεις (από το "θέμα" και από αλλού) με σχολαστικότητα λογίου του Μεσαίωνα. Προσπαθούσαν να (απο)μυθοποιήσουν το Γιουγκοσλαβικό ή να προσδιορίσουν την "πρέπουσα" συμπεριφορά προς τον Αρχιεπίσκοπο. Προβληματίζονταν για την οικειοποίηση ή μη του "αρχαίου ελληνικού πνεύματος" και το πόσο ένδοξοι απόγονοί του είμαστε κλπ. κλπ. Μάλλον με τα "δέντρα" ασχολούνταν (ενίοτε ξερίζωναν ή φύτευαν και μερικά - π.χ. ποιος είναι πάλι αυτός ο …Kiergergaard), αλλά το "δάσος" τους διέφυγε!
Τι κι αν ο Νίκος τράβηξε τις "ερμηνείες" επί του "θέματος" στα άκρα; Μήπως θα εξετάσει εκείνος τους άμοιρους μαθητές της Κύπρου; Και τι να γράψουν τα παιδιά - μήπως δεν καταλαβαίνουν ότι τέτοια θέματα είναι a priori στημένα; Σαφώς και γνωρίζουν πώς πρέπει να απαντήσουν! Πολύ φοβάμαι ότι το "θέμα" της έκθεσης σήμερα ήταν και πάλι η "Δυστυχία του Έλληνα" (ή μάλλον του …Ελληνοκύπριου - γιαν να είμαστεν πιον σαφείς), αλλά εμείς, ως κακοί μαθητές, για …άλλα γράφαμε και δυστυχώς μείναμε μετεξεταστέοι.
Ο "έφορος" μας πάντως (μακριά από μας ;)) επιχείρησε μια προσπάθεια. Όμως με τόσο φτωχή ανάπτυξη (318 λέξεις μόνο, Έφορε, ούτε στο δημοτικό δε γράφουμε), απίστευτα ορθογραφικά λάθη (ειδικά εκείνο το "τυλαβγής" - το αγαπημένο μου), σοβαρές ιστορικές παραλείψεις (πώς τόλμησες και ξέχασες τις "εκπολιτιστικές" εκστρατείες του Μ. Αλεξάνδρου π.χ.) και προτάσεις που ξεκινούσαν και …δεν τελείωναν ποτέ (όπως αυτή που διαβάζετε τώρα), θα πρέπει να είσαι ευχαριστημένος αν πάρεις τη βάση. Τέλος πάντων, επειδή είμαι στις καλές μου σήμερα και επειδή ήσουν εντός θέματος (βασικά επειδή συμφωνούσες απόλυτα με τις αυτονόητες "διαπιστώσεις" του θέματος), θα σου κάνω τη χάρη και θα σου βάλω ένα 12 (έτσι για να θυμόμαστε και τον ιερό αριθμό των "αρχαίων ημών θεών", οι οποίοι όμως έφυγαν κάποια στιγμή για να έρθει ο ένας: ο Χριστό-δουλος).
Βέβαια, μπορεί άλλα να εννοούσε ο άνθρωπος και να βγει το πρωί να με …συγυρίσει για τις αυθαιρεσίες μου (ευτυχώς εκείνη την ώρα θα κοιμάμαι τον ύπνο του δικαίου). Πάντως, η ατάκα της ημέρας τού ανήκει δικαιωματικά. Ακολουθεί ο πλήρης διάλογος:
Prisma:Τι σχέση έχουν οι οικουμενικές και διαχρονικές αξίες του ελληνισμού με το κρατίδιο Ελλάδα;
Nikos Dimou:Συμφωνώ, καμία. Άρα σε λάθος ανθρώπους απευθυνόταν το θέμα της έκθεσης.
Prisma: Δηλαδή σε ποιους έπρεπε να απευθυνθεί; Στους εξωγήινους; "Εμείς" δεν είμαστε μέρος της οικουμένης;
Nikos Dimou: A και τους δόθηκε το θέμα επειδή είναι μέρος της οικουμένης κι όχι Ελληνοκύπριοι. Θα το έδινε και η πρεσβεία μας στους Ταϊλανδούς...
Καλημέρα και περαστικά μας :)
Έγραψα και το σχόλιο No. 150 - για να μη ξεχνιόμαστε κιόλας! Κάτι είναι κι αυτό, αλλά πού οι ένδοξες ημέρες με τις πεντακοσάρες :(
Καλημέρα!
blade runner
παίρνεις καλό βαθμό στην έκθεση :-)
κ.Δήμου επειδή δεν προλαβαίνω να διαβάζω τα Comments "live" τα διαβάζω με μια χρονική απόσταση κάποιων ημερών!!! Πρέπει να σας πω ότι χθες το βράδυ διαβάζοντας το Πείνα 1&2 διασκέδασα πολύ με τα Comments του σαλτάρω... και του art_attack (ανάσες όταν έκανε κοιλιά η ροή του posting)!!!!
Καλημέρα,
Παρακολουθώ εδώ και καιρό αλλά με αφορμή το χθεσινό θέμα γράφω για πρώτη φορά για κάτι σχετικό που με ενοχλεί: την έντονη παρουσία αναχρονιστικών (κατά τη γνώμη μου) ιδεών στην κρατική παιδέια
Η δαιμονοποίηση π.χ. της αστυφυλίας (στα αναγνωστικά πάντα τα παιδιά που ζουν σε διαμερίσματα είναι δυστυχισμένα και αναπολούν τη ζωή στο χωριό), της τεχνολογίας (αναχρονιστικά και σε κακά ελληνικά: θυμάμαι ένα κείμενο του δημοτικού σχολείου στο οποίο κάποιος υπάλληλος αντικαταστάθηκε στη δουλειά του από ένα "μασίνι"), της αγοράς ("Η διαφήμιση είναι πλύση εγκεφάλου" - αντανακλαστική σχεδόν ατάκα των μαθητών) κ.ο.κ.
Δε με χωρίζει μεγάλη απόσταση από το σχολείο, αν και βέβαια τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει.
Σχόλια, κανείς;
Πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις εξεταστών οι οποίοι θα βαθμολογήσουν με βάση την "εκτέλεση", τον λόγο και την επιχειρηματολογία, ακόμα και αν εκφράζει θέση που αντιτίθεται σε αυτήν που υπονοεί το θέμα..
Το πρόβλημα είναι, πόσοι μαθητές υπάρχουν που θα είναι έτοιμοι ( όχι απο προετοιμασία σε σχολείο και φροντιστήρια αλλά απο άποψη γενικής παιδείας και κριτικής σκέψης ) να διαφωνήσουν, και να στηρίξουν σωστά αυτήν τους την γνώμη;
Αυτό θα έπρεπε νομίζω να μας ενοχλεί περισσότερο, και όχι τα κονσέρβα θέματα εθνικής υπερηφάνειας.. η οποία ειδικά στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την θητεία πριν απο το πανεπιστήμιο, "ανθεί"..
...πάντως εμένα έκθεση με αδίκησαν. ακούς εκεί 95 ο αλήτης ο δεύτερος βαθμολογητής :Ρ
Συμφωνώ απολύτως φίλτατε (σκόπιμα δεν αναφέρω όνομα), είμαι αντίθετος με προσωπικές απαντήσεις, η δική σας απάντηση ήταν σαφώς ad personam, πρσοδιορίζει σαφώς το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται με αναφορά σε φράση μου και βεβαίως κάθε άλλο παρά επιχειρηματολογεί, το χειρότερο είναι ότι προφανώς δεν διαβάσατε με ιδιαίτερη προσοχή αυτά που έγραψα και απαντήσατε (αν αυτό ήταν απάντηση) σε μια ετικέτα που είχατε στο νου σας. Φοβούμαι ότι κρεμαστήκατε από τα μανταλάκια αγαπητέ "ΚΙ ελεγα δεν μπορει...καποιος απο το 80 % των εθνικα υπερηφανων θα χτυπησει,με μανταλακια & πυραυλους ..".
Αποχαιρετώντας το blog, καθώς η διαδικασία ανταλλαγής εξυπνάδων δεν με ενδιαφέρει, αναφέρω ότι κάτι που με ενοχλεί ιδιαίτερα μεταξύ άλλων στη σύγχρονη Ελλάδα είναι η αδυναμία διαλόγου με ορθή επιχειρηματολογία. Τα λογικά σφάλματα (όταν υπάρχει επιχειρηματολογία) αφθονούν. Αν είσαι τυχερός θα συναντήσεις κάποιο επιχείρημα ex concessis (σε σχέση με την επιχειρηματολογία του αντιπάλου, αλλά χωρίς ενδιαφέρον για την αντικειμενική αλήθεια), κυριαρχούν οι απαντήσεις ad personam (προσωπικές επιθέσεις) και μια ομίχλη από συνθήματα και ξύλινη γλώσσα ιδεολογημάτων. Επιχειρηματολογία ad rem (επί της ουσίας) ούτε για δείγμα.
Καληνύχτα.
@the_return
"Εν πάση περιπτώσει, η στάση μου στο θέμα της Σερβίας ήταν αντιπολεμική και όχι υποστηρίζουσα το καθεστώς Μιλόσεβιτς."
Λυπάμαι που μάλλον κλείνω την κουβέντα με μια παρέμβαση εκτός βασικού θέματος, αλλά θα κάνω μια σημείωση: οι αντιπολεμιστές σιωπούσαν και όσο οι Γιουγκοσλάβοι σφάζονταν μεταξύ τους (με βασική ευθύνη Μιλόσεβιτς και της ιδέας της Μεγάλης Σερβίας) και όσο οι Ρώσοι έσφαζαν (και αμφιβάλλω αν σταμάτησαν) τους Τσετσένους.
nikos dimou wrote:
"Ο ορθός λόγος έστησε την μόνη ισχύουσα σήμερα αξία - τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καμία βαρβαρότητα δεν έφερε -αυτή ήταν αποτέλεσμα του ανορθολογισμού (φασισμού, φνατισμού κλπ)."
Η κριτική του ορθού λόγου συμπεριλαμβάνει και τον όποιον ανορθολογισμό,θεωρώντας τον δεύτερο σάν αναπόσπαστο κομμάτι και σάν άλλη όψη του πρώτου (ορθού λόγου).
Όταν οι συνθήκες που προετοιμάζουν ένα φασισμό,πόλεμο,οικολογική καταστροφή ή ότι άλλο κακό βασίζονται στον ορθολογισμό,αλλά το ίδιο το αποτέλεσμα (πόλεμος και λοιπά) το χαρακτηρίζουμε ανορθολογικό,τότε αυτό μοιάζει σάν τον θεό (καλό,αρετή,ηθική) των μεγάλων αφηγήσεων του παρελθόντος,ο οποίος φόρτωνε στον διάβολο (κακό,ανηθικότητα) όλα τα άδικα και τις συμφορές που προκαλούσε στον άνθρωπο.
ΥΓ Λόγω και της παραπάνω ομοιότητας ορθού λόγου και θρησκείας,θα μπορούσαμε με λίγη υπερβολή βέβαια να πούμε,πώς σήμερα η επιστήμη αντιγράφει τις δομές και τα τυπικά των ξεπεσμένων πιά παλαιότερων ιερατείων,παίρνοντας την θέση τους στην κοινωνία.
Η επιστήμη δηλαδή,επιβάλλεται σάν τον μόνο ρυθμιστή της ζωής των ανθρώπων και απαιτεί από αυτούς,λατρεία και υποταγή.
ΥΓ2 Ο κύριος λόγος της εκστρατείας της δύσης στην ανατολή ,είναι ακριβώς ο πλήρης αφανισμός αυτών των παλαιοαφηγηματικών καταλοίπων του κόσμου,με στόχο την πλήρη και αδιαμφισβήτητη πιά κυριαρχία του ορθολογισμού της.
Οπωσδήποτε έχει κάθε δίκιο να υποστηρίζει πώς έτσι προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισοτιμία,δημοκρατία του κόσμου.
Έτσι είναι.
Ο σταυροφορικός βάρβαρος όμως τρόπος που εφαρμόζει αυτά (πόλεμος του ιρακ),αντιφάσκει με αυτά που διακηρύσει και γίνεται αιτία για αμφισβήτηση και κριτική του ορθολογισμού της.
στη συγκεκριμένη έκθεση, Ν.Δ., έχω την εντύπωση ότι δεν θα έπαιρνα καθόλου καλό βαθμό πάντως! :)
Ολα αυτά που παρουσιάζονται ως συνθετικά στοιχεία της παραμόρφωσης του πολιτιστικού προσώπου της Ευρώπης, από τους ευφυείς συντάκτες της Πρεσβείας (ή του Υπουργείου Εξωτερικών, άραγε;), είναι απαραίτητα συστατικά της ζωής ενός υγιούς, χαρούμενου, σκεπτόμενου αλλά όχι αρτηριοσκληρωτικού σύγχρονου ανθρώπου.
Και στο προκείμενο: Πάντοτε αντλούμε από το παρελθόν για να προετοιμαστούμε για το μέλλον, είναι απαραίτητο, θαρρώ... Απλώς, η διατύπωση του θέματος και αυτή καθ' αυτή η επιλογή του ακούγονται τόσο μπανάλ! (άσε που γιατί να γράφουν καλέ έκθεση στην Ελληνική Πρεσβεία οι Eλληνοκύπριοι; Είναι μέθοδος σύσφιγξης των σχέσεων των δύο χωρών αυτή; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, και δεν το λέω αυτό ειρωνικά, αν κάποιος καταλαβαίνει ας μας διαφωτίσει).
Ν.Δ. μας έχετε καταστρέψει ορισμένους με το blog σας! Ακριβώς λόγω του έντονου διαλόγου που προκύπτει, είναι πολύ ελκυστικό. Εγώ προσωπικά αντιστέκομαι να μην αφιερώνω χρόνο και τις ώρες που βρίσκομαι στο γραφείο...
Καλή μέρα σε όλους! Και είναι και μια χαρά ηλιόλουστη σήμερα.
@aspic1
"ΥΓ2 Ο κύριος λόγος της εκστρατείας της δύσης στην ανατολή ,είναι ακριβώς ο πλήρης αφανισμός αυτών των παλαιοαφηγηματικών καταλοίπων του κόσμου,με στόχο την πλήρη και αδιαμφισβήτητη πιά κυριαρχία του ορθολογισμού της."
Φίλε ή φίλη aspic, είναι όντως αυτός ο λόγος της εκστρατείας της Δύσης στην Ανατολή; Δηλαδή θέλετε να μου πείτε πως πιστεύετε ή πιστεύει κανείς πως η Δύση επενδύει δις δολλάρια σε αυτές τις ... εκστρατείες-σταυροφορίες, προκειμένου να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τα κατάλοιπα του παρελθόντος και να τον "απελευθερώσει"; Είναι σαν να λέτε πως οι Αμερικανοί στήριξαν τη Χούντα των Συνταγματαρχών προκειμένου να απαλλάξουν όντως την αγαπημένη τους Ελλάδα από την κακιά κι απειλητική Κόκκινη Αρκούδα. Δεν είναι δηλαδή ο λόγος η μείωση των αποθεμάτων του πετρελαίου παγκοσμίως; Δεν είναι ο πόλεμος, πόλεμος ελέγχου των ενεργειακών πηγών του πλανήτη; Και αν ναι, νομίζω, πως το να ξεκινάς έναν πόλεμο στην άλλη άκρη του πλανήτη, θυσιάζοντας συνανθρώπους σου προκειμένου οι ψηφοφόροι σου να έχουν επαρκές πετρέλαιο για να αναπαράγουν τον αστικό μύθο χωρίς κίνδυνο, ε, αυτό δεν είναι ορθολογικό, είναι απλώς κυνικό. Και γι' αυτό έγραψα σε άλλο σχόλιο νωρίτερα πως καλό είναι να μην τα βάζουμε με τον ορθολογισμό έτσι άκριτα.
Είναι άλλος ο ορισμός του ορθολογισμού κι άλλη η σημασία που του έχουμε αποδώσει στον 21ο αιώνα.
Αυτά...
Τελικά βλέπω και εδω μέσα οτι ο ορθός λόγος, δηλαδή εκείνος ο λόγος που ασκούσε την εποπτεία του εκάστοτε βαθμού γνησιότητας της ανθρώπινης κατάστασης, εκφυλίστηκε σε ορθολογισμό των κανόνων που διέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας, της τεχνολογίας και της επιστήμης, πραγματικής και υποτιθέμενης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, περιέργως, πιστεύουν ότι ορθός λόγος και ορθολογισμός είναι ένα και το αυτό.
Ερχεται στο νου μου κάτι ακόμη· αυτό που εννοούσε το ιστορικό πρόσωπο Ιησούς προτρέποντας να αγαπάει κανείς τον πλησίον όσο τον εαυτό του. Προφανώς δεν αναφερόταν στα προνόμια του εγωισμού. Ετούτη η υγιής αγάπη για τον εαυτό σου, από το περίσσευμα της οποίας ο πατέρας δίνει στο γιο και ο τεχνίτης στο έργο, έχει ολοκληρωτικά υποκατασταθεί, από τον μοντέρνο ναρκισσισμό, το τυφλό μας καθρέφτισμα πάνω στα νεκροζώντανα πράγματα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, περιέργως, πιστεύουν πως η υγιής αγάπη για τον εαυτό τους, ως απόδειξη του ότι έχουν εαυτό, και η προσποίηση αγάπης για την εικόνα του εαυτού είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι, βέβαια, και απ' αυτό το «Δεν» πρέπει ίσως να ξεκινήσει πάλι η περιπέτεια μας.
Atomant
@ kentri
Φίλε kentri, ο ορθολογισμός της Αναγέννησης είναι ένα και το αυτό με τον ορθό λόγο. Το φιλοσοφικό δόγμα/κίνημα/ρεύμα ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε, σύμφωνα με το οποίο η αλήθεια ανακαλύπτεται μέσω της λογικής και όχι από την πίστη ή το θρησκευτικό δόγμα.
Ο πολιτικός ορθολογισμός είναι κάτι άλλο, ωστόσο, και με αυτή την έννοια διαφοροποιείται από τον ορθό λόγο.
@mickey
πάνω απ' όλα μου αρέσει που ήσουν έξω μέχρι τα ξημερώματα!
Ζωντανός άνθρωπος, μια χαρά!
Σε χαιρετώ.
Prisma:Τι σχέση έχουν οι οικουμενικές και διαχρονικές αξίες του ελληνισμού με το κρατίδιο Ελλάδα;
Nikos Dimou:Συμφωνώ, καμία. Άρα σε λάθος ανθρώπους απευθυνόταν το θέμα της έκθεσης.
Prisma: Δηλαδή σε ποιους έπρεπε να απευθυνθεί; Στους εξωγήινους; "Εμείς" δεν είμαστε μέρος της οικουμένης;
Nikos Dimou: A και τους δόθηκε το θέμα επειδή είναι μέρος της οικουμένης κι όχι Ελληνοκύπριοι. Θα το έδινε και η πρεσβεία μας στους Ταϊλανδούς...
Δηλαδή η ορθότητα του θέματος της έκθεσης(όσων αφορά τις οικουμενικές και διαχρονικές αξίες του ελληνισμού) καθορίζεται από το σε ποιούς απεθύνεται? Αν απευθύνεται σε όλον τον κόσμο προφανώς ισχύει, αλλά αν απευθύνεται μόνο σε πολίτες-έλληνες η ορθότητά της χάνεται ως δια μαγείας...
Μάλιστα
Φιλε blade runner
«Ορθολογισμός» ή «ανορθολογισμός»;
Δεν τίθεται έτσι το θέμα.
Αν ετίθετο, τι θα έπρεπε να πούμε για τον «ανορθολογισμό» των μεγάλων καλλιτεχνών και τι θα λέγαμε για την οικολογική καταστροφή ως επακόλουθο της «ορθολογικής» διαχείρισης;
Δεν μπαίνει, λοιπόν, ζήτημα επιλογής ανάμεσα στη νοσταλγία και τη λατρεία του μέλλοντος.
Δεν μπαίνει ζήτημα μονοπωλίου μεταξύ «ελληνικού» και «ευρωπαϊκού» πολιτισμού.
Δυσκολεύομαι μάλιστα να υποθέσω το γιατί αυτά τα δύο, συγκροτημένα γύρω από την ιδρυτική τους αντίθεση, πρέπει να μας σερβίρονται σ' ένα παιχνίδι αμοιβαίου αποκλεισμού και όχι ως πόλοι μιας ενδεχόμενης σύνθεσης.
Σου ζητούν διαρκώς να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο απλουστεύσεις· απ' την ώρα που θεμελιώθηκε το ελληνικό κρατίδιο, ο πολίτης χτυπιέται στο κεφάλι με δύο σφυριά, εναλλάξ.
Με τους Ρώσους ή με τους Αγγλους; Κομμουνιστής ή φασίστας;
Αριστερός ή δεξιός;
Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός;
Εκβιαστικά, καλείσαι να αποδεικνύεις μια σταθερή συμμετοχή σ' αυτή την ανισορροπία, σ' αυτή την άνιση ανάπτυξη των δύο λοβών του εθνικού εγκεφάλου.
Atomant
@kentri
απλώς έκανα μια διευκρίνηση, γιατί όντως φαίνεται πως ο ορθολογισμός ως έννοια επιδέχεται πλέον πολλών και διάφορων ερμηνειών.
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο, σε αυτό θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σου. Αυτή ακριβώς η ενθάρρυνση και ύπαρξη φατριών είναι που έχει κρατήσει, πιστεύω, πίσω τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Οι δύο πόλοι, η αντιπαλότητα, η απλούστευση. Και καλά στο γήπεδο, εκεί έχει και τη χάρη του. Αλλά σε γενικές γραμμές αυτή η ανάγκη όλων να ανήκουν ... "κάπου", περιχαρακώνοντας έτσι τον εαυτό τους μου είναι απεχθής, και νιώθω να απειλεί και μένα. Γιατί γεννάει φανατισμό. Και βλακεία.
Σε ό,τι αφορά δε την αντίθεση Δύσης και Ανατολής, φευ, είναι τόσο αφελές να πιστεύει κανείς πως αυτά τα δύο είναι διακριτά! Πάντα μπλέκονταν μεταξύ τους και σε ό,τι αφορά ας πούμε την τέχνη, ορισμένα από τα γοητευτικότερα δείγματα αυτής έχουν προκύψει από αυτή τη δημιουργική ... συνουσία.
Αν οι Γάλλοι δεν είχαν αποικία την Αλγερία, για παράδειγμα, δεν θα υπήρχε η αξιολογότατη ντόπια hip hop σκηνή. Αν δεν είχαν έρθει στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, δεν θα είχε μπολιαστεί ο δικός μας ήχος με το ρεμπέτικο.
Τα σύνορα και οι διαχωρισμοί εξυπηρετούν αποκλειστικά την παντός τύπου εξουσία, όχι τον άνθρωπο.
@ident
Η αναφορά στο Σεφέρη μου άρεσε πολύ. Μου ήρθε η ιδέα ότι και χρονικά για τη γενιά του ’30, ήταν επίκαιρο το βιβλίο του Oswald Spengler ‘The Decline of the West’ που κυκλοφόρησε το 1918. Ίσως, λέω, ο Σεφέρης «μετέφρασε» σε μια ελληνική ιδιοσυγκρασία τις έννοιες του βιβλίου, που ήταν, έτσι κι αλλιώς, κοινό κτήμα στους ευρωπαίους εκείνου του καιρού.
Όσο για τον Ελύτη, είχα κάποιες φορές την αίσθηση ότι ‘παρακάνει’ την ελληνικότητα. Για παράδειγμα, σε δυο-τρία σημεία του διάβασα ότι πουθενά στον κόσμο η κορυφή ενός βουνού δεν ‘κατέβηκε’ τόσο φυσικά όσο στην Ελλάδα, για να πάρει τη μορφή μιας σκεπής σε ένα χωριάτικο σπιτάκι. Και έβλεπα στην κεντρική Ευρώπη, τις μυτερές σκέπες των καθεδρικών ή των πύργων και στο βάθος τις κορυφές των Άλπεων. Μου φαινότανε εξίσου φυσικό και όμορφο…
Kat'arxas apologume gia ta greekenglish... prosdoko stin katanohsh sas, grafo apo US opu spudazo ta teleftea xronia. Lipon, se sxesh me thn ypovoskusa ellhnolagnia tu thematos ths ellhnikhs presveias, ego den tha po otidipote apla na sas paratheso kati pu eixe pei o Emanuhl Roidis: "Kath'hmas (tus Ellhnas) h ydrogeios sfaira eplas8h xarin tu Ellhnikou pnevmatos, ws kata tus opadus twn telikwn aitiwn to sympan dia ton an8rwpon, h ris dia ta ommatoyalia kai ai trixes ths kefalhs dia tus f8eiras" (1866). Ta symperasmata dika sas :)
Ξέρετε τι θα κάνω; Θα αγοράσω μια «μπέμπα» κάμπριο του ’70, κόκκινη της φωτιάς με ζάντες αλουμινίου, δέρμα αλεπούς στα καθίσματα και ξύλο τριανταφυλλιάς στο ταμπλό. Γκαύλα! Αρωματικό έλατο στον καθρέφτη και ελληνική σημαία στην κεραία. Και ραδιοσιντί με ισχύ που γαμεί και δέρνει. Διπλή Γκαύλα! Θα οδηγώ με 200km την ώρα παίζοντας συνέχεια τα φώτα, θα κάνω κωλοδάχτυλα στους οικογενειάρχες και θα πετάω τα τσιγάρα μου στους από πίσω. Και κανένας δε θα μπορεί να κάνει τίποτε γι’ αυτό. Ξέρετε γιατί; Γιατί είμαι απόγονος όλων εκείνων των αρχαίων που σας έκαναν ανθρώπους όταν τρώγατε μπανάνες. Γκαύλα!
Δύο λέξεις: Αρχαία γαμημένη Ελλάδα, εντάξει; ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία και όλοι οι άλλοι μπορείτε να έχετε όση εξουσία θέλετε. Μπορείτε να κάνετε φεστιβάλ εξουσίας και να παρελάσετε στα Ηλύσια πεδία με τανκς και υπερωκεάνια αλλά στ’ αρχίδια μας. Γιατί είμαστε απόγονοι των «γαμάτων». Και ο Κολοκοτρώνης δεν είναι νεκρός. Είναι παγωμένος. Και όταν έρθει η ώρα (Ο καιρός γαρ εγγύς) θα τον ξεπαγώσουμε και θα είναι πολύ τσαντισμένος. Ξέρετε γιατί; Έχετε κάνει ποτέ κρύο ντους; Πολλαπλασιάστε το επί 15 εκατομμύρια φορές και θα δείτε πόσο τσαντισμένος θα είναι ο «Γέρος του Μοριά». Και θα πάρω το «Γέρο» και τον Παπαφλέσσα και…
…τον Τεό το Ζαγοράκη…
…κι ένα βαρέλι τσίπουρο, και θα φτάσουμε στην Ινδία…
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή του "γιατί τέτοιο θέμα", αγγίζει ο e-lawyer εδώ. Μυρίζει πιστοποιητικό φρονημάτων γενικώς;
McFly, αυτό που γράφεις για Ινδία, λέει, καλό ακούγεται, όμως, επειδή κατέχω δυο/τρία πράγματα για την περιοχή, άκου μερικές φιλικές συμβουλές:
1) Τον Κολοκοτρώνη, αστον καλύτερα εδώ πέρα. Μέχρι να ξυπνήσει απ' την παγωμάρα, γέρος άνθρωπος, έχει παιδιά, σκυλιά, εγγόνια, μάλλον θα του πέσει βαρύ το ταξίδι.
2) Ο Ζαγοράκης έχει υποχρεώσεις με την εθνική, τον χρειαζόμαστε. Επικαλούμαι τον πατριωτισμό σου.
Μένουν λοιπόν, το τσίπουρο, η "μπέμπα" κι ο Παπαφλέσας.
Τη "μπέμπα" ξέχνα την επειδή κάπου μεταξύ Δαμασκός-Αμμάν, τα αμορτισέρ θα τα 'χουν φτύσει. Το τσίπουρο φρόντισε να το πιείτε με τον Παπαφλέσσα πριν φτάσετε στο Ιράν. Υπάρχει λόγος...
Οταν φτάσεις στην Ινδία, άμα δεις ένα ποτάμι μην το περάσεις επειδή θα βρεθείς στην ανατολική Ινδία. Μείνε καλύτερα στη δυτική Ινδία, πριν το ποτάμι. Απ' ό'τι γνωρίζω για την περιοχή, μάλλον θα τη βρεις καλύτερα, μπορεί και να θελήσεις να μείνεις μόνιμα, παρέα με τον Παπαφλέσσα.
Αντε, καλή διαμονή
Ανακοίνωση Σχολίου
<< Home