Ένα από τα πράγματα που με ενοχλούνε αφάνταστα είναι οι θεωρίες συνωμοσίας.

Ξέρετε – όλες εκείνες οι απόπειρες να ερμηνευτεί ένα φαινόμενο, όχι με βάση μία ορθολογική ανάλυση των γεγονότων, αλλά με κάποιες (συνήθως παρανοϊκές – το λιγότερο μυθολογικές) ερμηνείες.

Όπως ήδη θα έχετε ακούσει, τον κόσμο δεν τον κυβερνάνε οι εκλεγμένοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί του – αλλά οι Επτά Σοφοί της Σιών, το Εβραϊκό Λόμπυ, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, οι Μασόνοι, οι Ναΐτες Ιππότες, οι Εξωγήινοι, κλπ. αόρατες δυνάμεις.

Πίσω από κάθε θεωρία συνωμοσίας υπάρχει η αρχή ότι τα πράγματα δεν είναι όπως μας τα παρουσιάζουν, ότι «κάτι μας κρύβουν», ότι υπάρχει μία διπλή πραγματικότητα.

Ταινίες με μεγάλη επιτυχία, όπως το
Matrix
βασίζονται σε μία θεωρία συνωμοσίας. Άσχετα με την βιρτουόζικη σκηνοθεσία και τα ψηφιακά εφέ – η ουσία της ταινίας ήταν η εικονική πραγματικότητα σε αντίθεση με την πραγματική.

Και τώρα μας ήρθε μία άλλη ταινία βασισμένη στο πιο επιτυχημένο συνωμοτικό βιβλίο των τελευταίων ετών – από όπου και το σενάριο της: Ο
K
ώδικας Ντα Βίντσι.

Το βιβλίο είναι ένα έξυπνο
puzzle
που ενώνει υπαρκτά στοιχεία (σε νέα ερμηνεία) με ανύπαρκτα, για να δώσει μίαν άλλη εκδοχή όχι μόνο για την εξέλιξη της Χριστιανικής θρησκείας, αλλά και για την πορεία του κόσμου.

Φυσικά τίποτα από όσα ισχυρίζεται το βιβλίο δεν είναι αλήθεια. Όμως ένα μεγάλο ποσοστό από τις δεκάδες εκατομμύρια αναγνώστες του το πίστεψε. (Είναι απίθανο το πόσο έχουμε ανάγκη από τον μύθο, την άλλη εξήγηση. Μας κάνει να νιώθουμε πιο έξυπνοι – διότι εμείς ξέρουμε την πραγματική αλήθεια – κι όχι αυτά που πιστεύουν οι πολλοί…).

Θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατασκευαστεί για τα πιο πιθανά και απίθανα πράγματα: από τους εξωγήινους, που κάποτε ήρθαν στην γη (περίπτωση
Roswell), ως την δολοφονία του Kennedy και του Παναγούλη. Ευδοκιμούν όπου η πραγματικότητα δεν είναι πολύ σαφής (όπως στις δύο τελευταίες περιπτώσεις), αλλά και σε πράγματα επιστημονικά τεκμηριωμένα και διαφανέστατα. Έχουν αρκετή συγγένεια με τους περιαστικούς μύθους (urban legends), αλλά πάνε σε μεγαλύτερο βάθος και πλάτος. Ένα αρκετά πλήρη κατάλογο, με ανάλυση της κάθε μίας, μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο, στην διεύθυνση http://carpenoctem.tv/cons/

 

Εκεί θα διαβάσετε ποιος και γιατί δολοφόνησε την Μαίρυλην Μονρόε, (που ήταν έγκυος από κάποιον Κέννεντυ αλλά και ερωμένη του αρχηγού της Μαφίας) γιατί ο Τσάπμαν σκότωσε τον Τζων Λέννον, και φυσικά ποιοι διέταξαν τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

 

Και αυτά μπορεί να είναι σκέτο κουτσομπολιό, αλλά το ότι οι Βαυαροί Φωτισμένοι (Illuminati) σας κυβερνάνε κρυφά, είναι πολύ σοβαρό.

 

Η επιστήμη αδυνατεί να διαλύσει το νεφέλωμα αυτών των θεωριών.  Άντε να πείσεις ότι αυτό που έπεσε στην έρημο του Νέου Μεξικού (ΗΠΑ) την 2 Ιουλίου του 1947 ήταν πράγματι μετεωρολογικό μπαλόνι – και όχι ιπτάμενος δίσκος. Και ότι δεν υφίστανται τα κατεψυγμένα πτώματα των τεσσάρων νεκρών εξωγήινων.

 

Η έρευνα έδειξε π. χ. ότι τα ονομαζόμενα «Πρωτόκολλα των 7 Σοφών της Σιών» δεν είναι πρακτικά αυτής της (ανύπαρκτης) οργάνωσης, αλλά πλαστογραφία που έφτιαξε η ΤΣΕΚΑ, η Μυστική Οργάνωση του Τσάρου, με βάση κάτι γαλλικά αντισημιτικά φυλλάδια του 19ου αιώνα, για να δικαιολογήσει τα πογκρόμ εναντίον των Εβραίων.

Κάθε μελετητής μπορεί να σας τεκμηριώσει τα γεγονότα – αλλά το βιβλίο εξακολουθεί, έναν αιώνα μετά, να κυκλοφορεί, και να διαφημίζεται από την τηλεόραση. Πολλοί το διαβάζουν και πιστεύουν στην ύπαρξη της οργάνωσης, στην παντοδυναμία της και στα καταχθόνια σχέδιά της....

 

Όπως με έχουν διαβεβαιώσει φίλοι Έλληνες που έλαβαν μέρος σε συναντήσεις της Λέσχης Μπιλντερμπεργκ, πρόκειται για μία μάλλον βαρετή κοσμική συνάντηση – κάτι σαν το ετήσιο συνέδριο του Νταβός – όπου γίνονται συζητήσεις και (καμιά φορά) κλείνονται δουλειές.

 

Όταν είχα ανεβάσει αυτό το θέμα στο blog μου, πήρα μηνύματα από ανθρώπους που με διαβεβαίωναν ότι διάφορες μυθικές θεωρίες από αυτές που αναφέρω ήταν αληθινές – και είχαν αποδείξεις γι αυτό. Όταν τους προέτρεψα να τις ανεβάσουν στο blog – μου απάντησαν (σοβαρά) ότι δεν θα το κάνουν επειδή κινδυνεύει η ζωή τους...


Πολλά σχετικά με θεωρίες συνωμοσίας θα βρείτε στο Διαδίκτυο (βρίθει), στην ελληνική τηλεόραση (όπου κάθε βράδυ μαθαίνουμε για την ένδοξη απόβαση των Ελλήνων που θα έρθουν από τον πλανήτη Σείριο με διαστημόπλοια το 2024) και σε κάθε συζήτηση ελληνικού καφενείου.

 

Η χώρα μας θα πρέπει να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις διεθνώς στην συνωμοσιολογία. Δεν είναι μόνο το εθνικό μας χόμπι – είναι και το εθνικό μας άλλοθι. Εμείς, ως γνωστόν, δεν ευθυνόμαστε για τίποτα.  Ό,τι στραβό μας συμβαίνει, οφείλεται στον «ξένο δάκτυλο» ή στα «ξένα κέντρα». (Από στόματος πρωθυπουργού ο λόγος...). Στο μυαλό του μέσου Έλληνα, οι ξένοι κοιμούνται και ξυπνάνε με μία έγνοια: πώς θα μας βλάψουν.

 

Πώς λοιπόν να μην αρχίζει η κουβέντα στο καφενείο με την φράση: «Θα σου πω εγώ τι κρύβεται από πίσω...».

Η τελευταία θεωρία συνωμοσίας που άκουσα είναι ότι πίσω από την
AGB κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις (μάλλον Αμερικανικές) που αλλοιώνουν τα νούμερα τηλεθέασης, ώστε να ανεβαίνουν οι αποβλακωτικές εκπομπές, να πολλαπλασιάζονται και να αποκοιμίζουν τον ελληνικό λαό...