Πριν από ένα μήνα πήρα ένα απροσδόκητο email. Ευγενικό, συμπαθές αλλά …επικίνδυνο. Αφαιρώντας μερικά άσχετα και προσωπικά, το παραθέτω για να το σχολιάσω:

 

Κύριε Δήμου γεια σας,
μας ενώνει η κοινή λατρεία μας για τις γάτες... αλλά μας χωρίζει η αστρολογία! Για να μην παρεξηγηθώ (είμαι επιστήμονας πρώτα απ' όλα, αρχιτέκτονας μηχανικός) θέλω να σας στείλω ένα μικρό απόσπασμα από μία απάντηση που έδωσα σε ένα forum σε κάποιον κατήγορο της αστρολογίας:

"Αγαπητέ D., χρησιμοποιείς ένα απαξιωτικό ύφος για τους αστρολόγους και
δεν σε αδικώ. Αν η εικόνα που έχεις για μας είναι εκείνη με τις αστρολόγες
των πρωινών μαγκαζίνων και εγώ μαζί σου! Αρκετές από αυτές έχουν χαμηλό
επίπεδο μόρφωσης και δεν τους ενδιαφέρει ειλικρινά η αστρολογία, παρά μόνο
το να βγαίνουν στα κανάλια και να εισπράττουν το παχυλό τσεκ τους στο τέλος
του μήνα. Εκτός από αυτές όμως υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι και σοβαροί
άνθρωποι που ασχολούνται με την αστρολογία, κάνουν έρευνες κ.λ.π. αλλά δεν
έχουν πρόσβαση στα Μ.Μ.Ε. γιατί τα "πόστα" τα έχουν πιάσει (μέσω των ισχυρών
γνωριμιών τους) οι προαναφερθείσες αστρολόγες. Έτσι, δύσκολα θα μάθεις γι'
αυτούς, γενικά δύσκολα θα μάθει ο μέσος άνθρωπος γι' αυτούς, κι αυτό
αποτελεί μία μικρή τραγωδία για τη σύγχρονη ελληνική αστρολογία...."

Υπάρχουν λοιπόν όντως σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με την αστρολογία
απλά (όπως εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα, αφού έχετε συνειδητοποιήσει τη
δυστυχία του να είσαι έλληνας) στον ελληνικό μικρόκοσμο τα πόστα τα έχουν
καταλάβει αυτές οι αστρολόγες, μην επιτρέποντας σε καμία άλλη υπεύθυνη,
σοβαρή φωνή να αρθρώσει λόγο (γιατί αν άρθρωνε θα φαινόταν η γύμνια των
συγκεκριμένων κυριών).

Σας καλώ να επισκεφτείτε το δικτυακό μας τόπο:
www.greekastrology.gr
Νάστε καλά!

 

Ως εδώ η επιστολή. Αυτή τη διάκριση ανάμεσα σε «σοβαρές» και μη ψευδοεπιστήμες την έχω συναντήσει αρκετές φορές. Ακούω πως ο τάδε είναι «σοβαρός» ομοιοπαθητικός – όχι όπως οι πολλοί που είναι απατεώνες, ή ότι η δείνα είναι «σοβαρό» διάμεσο (κοινώς μέντιουμ). Συνήθως η επίκληση της σοβαρότητας συνοδεύεται κι από κάποιον επιστημονικό τίτλο, άσχετο όμως με το θέμα. Π. χ. όπως εδώ: αρχιτέκτων-αστρολόγος, ή μηχανολόγος-ομοιοπαθητικός. (Αστροφυσικό που να ασχολείται με αστρολογία δεν θα συναντήσετε).

 

Η διάκριση αυτή κάνει τα πράγματα πιο επικίνδυνα, γιατί παραπλανά ακόμα πιο εύκολα τους αφελείς. Το επιστημονικό κύρος του (άσχετου) πτυχίου, μεταφέρεται και ανυψώνει την ψευδο-επιστήμη. Σου λέει ο άλλος: «για να είναι επιστήμων αυτός, τότε δεν μπορεί η αστρολογία να είναι απάτη».

 

Στην πραγματικότητα η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις «αστρολόγες» των τηλεοπτικών πρωϊνάδικων και στους «σοβαρούς» αστρολόγους, είναι το ύφος. Οι τελευταίοι είναι πιο λόγιοι και σοβαροφανείς. Επισκέφθηκα και το site που μου πρότεινε ο επιστολογράφος μου, αλλά δεν είδα τι παραπάνω προσφέρει. Όπως του έγραψα, δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία των πραγμάτων.

 

Και η ουσία είναι πως η αστρολογία δεν έχει ίχνος επιστημονικής αξιοπιστίας. Εκτός από το ότι δεν υπάρχει καμία  τεκμηριωμένη θεωρία για την σχέση των αστερισμών με τις τύχες των ανθρώπων, όποτε έγινε επιστημονική αξιολόγηση αστρολογικών προγνώσεων αποδείχθηκε ότι δεν ξεπερνούσαν ούτε το νόμο των πιθανοτήτων!


Λυπάμαι που έγραψα πικρά λόγια σε ένα συνάδελφο γατόφιλο - αλλά με έκανε και  πάλι να απορήσω πώς κάποιος ευφυής και μορφωμένος άνθρωπος μπορεί να εμπλέκεται σε τέτοια πράγματα.

 

Για μένα οι αστρολόγοι ανήκουν σε δύο κατηγορίες: τους αφελείς και τους αγύρτες. Οι αφελείς πιστεύουν σε αυτό που κάνουν. Είτε από έλλειψη επιστημονικής κατάρτισης, είτε από συναισθηματική ανάγκη να ακουμπήσουν σε κάτι που κάνει το αβέβαιο της ζωής λιγότερο επώδυνο. Διακρίνονται από τους άλλους από μία σημαντική παράμετρο – δεν εκμεταλλεύονται οικονομικά την πίστη  τους. (Υποψιάζομαι πως ο επιστολογράφος μου ανήκει σε αυτούς).

 

Περιττό να πούμε πως είναι ελάχιστοι. Η συντριπτική πλειονότητα είναι στυγνοί επαγγελματίες που πουλάνε, εν γνώσει τους, σκάρτο εμπόρευμα. Και επ’ αυτού θα έπρεπε να επεμβαίνει ο εισαγγελέας, ή τουλάχιστον η αγορανομία. Αφού είναι αδίκημα να πουλάω νεράκι για φάρμακο, γιατί μπορώ να πουλάω αέρα για προβλέψεις; Γιατί πάω φυλακή όταν παίρνω χρήματα από κάποιον για να τον εξυπηρετήσω με ανύπαρκτες γνωριμίες υψηλών προσώπων – και δεν πάω όταν τον καθοδηγώ με ανύπαρκτους «ωροσκόπους»;

 

Αν μελετήσετε λίγο τα νέα όπλα της «επιστημονικής» αστρολογίας (σήμερα για ευκολία τα ωροσκόπια καταρτίζονται από προγράμματα υπολογιστών) θα δείτε με τι πρωτόγονες μεθόδους είναι δομημένα αυτά τα προγράμματα. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι μεσολαβούν οι «κομπιούτερ», δίνει άλλη αίγλη στην αποπλάνηση.

 

Γράφοντας στο RAM πριν από χρόνια, είχα αποκαλέσει τους αστρολόγους, απατεώνες – και τους είχα προκαλέσει να με μηνύσουν για εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμιση. Θα ήταν χρήσιμο να έχουμε κάποτε μία δικαστική απόφαση επάνω στο θέμα – βάσει της οποίας θα μπορούσε να διωχθεί κάθε αστρολόγος.

 

Τρελοί ήταν να το κάνουν; Δεκαπέντε χιλιάδες αστρολόγοι υπάρχουν επίσημα στην Ελλάδα (τόσοι είναι δηλωμένοι στην εφορία!) ούτε ένας δεν ενοχλήθηκε!

 

Αλλά δεν φταίνε μόνον αυτοί! Όπως είχε γράψει πριν από δεκαετίες η «Εστία» σχολιάζοντας μία δικαστική απόφαση: «Ο απατεών, που πούλησε σε αφελή τα Ανάκτορα, κατεδικάσθη.  Δεν θα έπρεπε να καταδικαστεί λόγω βλακείας και ο αφελής που τον πίστεψε;»